αγαπάμε τις πολιτισμένες συζητήσεις σε διαφωνίες επί του οδοστρώματος![]()
αγαπάμε τις πολιτισμένες συζητήσεις σε διαφωνίες επί του οδοστρώματος![]()
Καίω τα δέντρα,χτίζω μεζονέτες
Θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
Υπάρχει.
ΑΝ το πεζοδρόμιο δεν είναι πεζοδρόμιο, αλλά αυλόγυρος! :P
Με απλά λόγια:
Στις νέες οικοδομές που η τάση είναι να ΜΗΝ κολλάει η πρόσοψη του κτηρίου στην ρυμοτομική γραμμή, πολλές φορές έχεις "προέκταση" του πεζοδρομίου μέσα στον αυλόγυρο της οικοδομής.
Σε αυτή την περίπτωση, οτιδήποτε βρίσκεται στον αυλόγυρο (μέσα δηλαδή από την ρυμοτομική γραμμή) είναι 100% νόμιμο.
Στο μάτι μπορεί να φαίνεται σαν ένα φαρδύ πεζοδρόμιο, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι.
Γενικά υπάρχει η τάση εδώ και χρόνια οι οικοδομές πλέον να τραβιούνται "πίσω" στο οικόπεδο και να αφήνουν μεγάλο πεζοδρόμιο / αυλόγυρο μπροστά, χωρίς τις περισσότερες φορές να βάζουν ούτε κάγκελα.
Εσύ περνώντας από μια τέτοια περιοχή με σχετικά νεόκτιστες οικοδομές μπορεί να θεωρείς οτι στο πολεοδομικό της σχέδιο η περιοχή έχει φαρδιά πεζοδρόμια, όταν στην πράξη αυτό μάλλον δεν ισχύει και απλά οι οικοδομές έχουν τραβηχτεί πίσω.. Εκεί μπορεί εύκολα να μπερδευτείς που είναι "πεζοδρόμιο" και που "ιδιωτική ιδιοκτησία"
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν έχουμε τέτοια περίπτωση, οπότε η στάθμευση όπως έχει γίνει είναι παράνομη.
Αλλά υπάρχουν και.. "εξαιρέσεις"
Υ.Γ.:
Με είχε γράψει η τροχαία για "παράνομη στάθμευση επί πεζοδρομίου" με το αυτοκίνητο σε τέτοια ακριβώς περίπτωση. (το αυτοκίνητο εντός αυλόγυρου που έμοιαζε με μεγάλο πεζοδρόμιο)
Με 2 φωτογραφίες, την διεύθυνση που αναγραφόταν επί της κλήσης και μία επίσκεψη στο αρμόδιο τμήμα, και μπορώ να καυχιέμαι οτι είμαι από τους ελάχιστους που μου σβήσανε νόμιμα κλήση!
Αρα δεν υπαρχει
ΑΛλο πρασια, αλλο αυλογυρος και αλλο πεζοδρομιο. Οτι ο τυπος που σε εγραψε δεν ηξερε τι ειναι τι ( πολλες φορες το βλεπεις απο την οικοδομικη γραμμη που ειναι πιο μεσα σε οσα ακινητα εχουν πρασια/αυλογυρο ) ειναι αλλο θεμα
Πίστεψε με.. για τους περισσότερους.. το πεζοδρόμιο τελειώνει εκεί που ξεκινάνε ή τα κάγκελα της αυλής, ή το ίδιο το κτήριο! :P
Όσον αφορά τις οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, δεν είναι μόνο το θέμα πρασιάς.
Για να μην ξεφύγουμε, πολύ περιληπτικά, επειδή οι εξώστες (μπαλκόνια) δεν μετράνε το ίδιο στους συντελεστές δόμησης με το κυρίως κτήριο, οι νέες οικοδομές προσπαθούν να έχουν μεγάλα μπαλκόνια. Επειδή όμως δεν μπορούν να ξεφύγουν όσο θέλουν στο πόσο "έξω" θα βγουν, πολλές φορές συμφέρει μια οικοδομή να τραβηχτεί 2/3 μέτρα πίσω, ακόμα κι αν η οικοδομική γραμμή συμπίπτει με την ρυμοτομική.
Τέσπα δεν θα το συνεχίσω, δεν είναι το κατάλληλο μέρος για αυτή τη συζήτηση.
Αλλά ξαναγυρνάω στο οτι πολλοί συνάνθρωποι μας αν δεν δουν κάγκελα ή τοίχο, ΔΕΝ μπορούν να καταλάβουν που τελειώνει το.. πεζοδρόμιο!![]()
Στης κοπελας μου τη γειτονια, ηταν ενας γειτονας (οπως 1000δες αλλοι φανταζομαι) που ειχε γκαραζοπορτα συρρομενη, τσιμεντακι στο πεζοδρομιο
κι εβαζε το αμαξι στην αυλη-πυλωτη.
30+ χρονια ολοι θεωρουσαν οτι ειναι το παρκιν του και κανεις δεν παρκαρε εκει.
Ελα ντε που ηρθε ενας Αλβανος, αγορασε τον αερα απο πανω, εχτισε σπιτι και πηγε πολεοδομια και ειδε οτι δεν ειναι νομιμο δηλωμενο παρκιν.
Απλα μια αυλη που δεν την εχτισε τελειως και αφησε μια εισοδο που μοιαζει με παρκιν.
Οποτε βαζει φαρδια πλατια το δικο του αυτοκινητο ακριβως παραλληλα με την εισοδο
Εκανε μανουρες ο "παλιος" και του λεει ο αλβανος, καλεσε την τροχαια να τους δειξεις την αδεια που εχεις για εισοδο παρκιν να μου κοψουν κληση.
Τουμπεκα.Και ολη η γειτονια κλάμα για την κοροϊδια τοσα χρονια.
Ειμα ισιγουρος οτι το ιδιο συμβαινει σε πααααααααρα πολλες περιπτωσεις παλιων μονο(διπλο)κατοικιων.
Η τροχαία δεν μπορεί να βεβαιώσει πολεοδομικές παραβάσεις, και η πολεοδομία δεν μπορεί να βεβαιώσει παραβιάσεις τροχαίας.
Με απλά λόγια:
Δεν έχει σημασία αν το γκαράζ είναι δηλωμένο νόμιμα ή όχι στην πολεοδομία.
Αν του κλείσεις την είσοδο και καλέσει την τροχαία (ή αν η τροχαία τύχει και περάσει μόνη της από εκεί) μια χαρά θα εισπράξεις την κλήση σου, καθώς είναι παράνομη η παρεμπόδιση της πρόσβασης του οχήματος στον χώρο. Πολύ περισσότερο αν το όχημα βρίσκεται μέσα στο "παράνομο" γκαράζ.
Η τροχαία δεν ελέγχει και δεν την νοιάζει αν το γκαράζ/πάρκινγ είναι νόμιμο/έχει άδεια από την πολεοδομία ή όχι.
Οπότε η πονηριά και η ψιλοπαρανομία και των δύο διαμορφώνει μια κατάσταση "μούρλια"
Σημείωση:
Σε μικρές επαρχιακές πόλεις που η τροχαία θυμάται μια στο τόσο να κάνει και από καμία περιπολία, την έχουν πατήσει (και την πατάνε) αρκετοί ιδιοκτήτες που είχαν παρκάρει (ή παρκάρουν) έξω από το δικό τους γκαράζ κλείνοντας την δική τους είσοδο.
Εισέπραξαν (εισπράττουν) την κλήση τους κανονικά! Γιατί η τροχαία βεβαιώνει οτι παρεμποδίζεις την πρόσβαση στο γκαράζ. Δεν την ενδιαφέρει ούτε πιανού γκαράζ είναι, ούτε αν πολεοδομικά είναι "εντάξει" ή όχι..
Το καλό μ' αυτό είναι οτι εδώ και κάποια χρόνια που οι αυτόκλητες περιπολίες αυξήθηκαν, μειώθηκαν και τα κλειστά γκαράζ "αποθήκες" (που κι αυτό δεν είναι νόμιμο πολεοδομικά) που πολλοί έξυπνοι μετέτρεπαν το γκαράζ σε αποθήκη και πάρκαραν είτε τριγύρω σε άλλες νόμιμες θέσεις στάθμευσης (μειώνοντας έτσι τις διαθέσιμες θέσεις) είτε απ' έξω (κλείνοντας το δικό τους γκαράζ) αλλά φυσικά έχοντας πλέον μόνιμα εξασφαλισμένη μία θέση στάθμευσης σε βάρος των άλλων..
Τελευταία τροποποίηση από Phantom; 13/03/2025 στις 15:28.
Δεν σε αμφισβητω, αλλα εμενα που με εκλεινε καποιος συστηματικα και δεν επαιρνε απο λογια, αναγκαστηκα καποια στιγμη να καλεσω την τροχαια.
Το 1ο πραγμα που μου ζητησαν ηταν η αδεια της οικοδομης για το παρκινγκ της πυλωτης και μου συνεστησε να ειναι αναρτημενος ο αριθμος στην οικοδομη απ'εξω (καποιοι το κανουν, θα το εχετε δει "Αρ/Αδ. ταδε")
Στη συνεχεια του αφαιρεσε πινακιδες και κληση....ενα 400ρι συνολο θυμαμαι.
Τα νεα διαδιδονται γρηγορα και δεν ξαναπαρκαρε ουτε μηχανακι εκει.
Επίσης αν έχεις νόμιμο δηλωμένο πάρκινγκ και έχεις κατασκευάσει το πεζοδρόμιο όπως ορίζει ο νόμος(σε νέα οικοδομή που δεν έχει ήδη πεζοδρόμιο) αφού έχεις πάρει τεχνικές οδηγίες από το δήμο έχεις δικαίωμα να κάνεις την νόμιμη διαγραμμιση με κίτρινο χρώμα στο δρόμο ώστε να είναι εμφανές ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα και να γράφουν οι τροχαίοι οποίον παρκάρει.
Αν δεν τα εχεις όλα αυτά και δεν είναι έχεις την διαγραμμιση κανονικά δεν γράφουν.
Έτσι τουλάχιστον μου είπαν από το αρμόδιο τμήμα του δήμου που έκανα πρόσφατα τη διαδικασία.
αν δεν κοιτας εκει που πας...θα πας εκει που κοιτας!
Σας κλείνω την είσοδο γιατί είναι κοινόχρηστος χώρος στα χαρτιά και όχι δηλωμένο πάρκινγκ ,πουλάω και μαγκιά δείξε την άδεια αλλά το μυαλό κότας που έχουν κάποιοι δεν φτάνει να καταλάβουν πως ναι δεν έχω την άδεια αλλά μπαίνουν 10 Ιχ και 4-5 2κυκλα εκεί μέσα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν εκεί έξω και θα έπιαναν 15 θέσεις πάρκινγκ που τώρα είναι ελεύθερες για τους άλλους με κόστος 1 θέση.
when life gets complicated... i ride.
Παιδιά μπερδεύουμε πολλές έννοιες και είναι κρίμα..
Άλλο πράγμα το να δηλώσεις ένα γκαράζ στο Δήμο (έχει να κάνει με την πρόσβαση στον χώρο) και άλλο πράγμα η "χρήση" που ορίζεται στα συμβόλαια ενός ακινήτου.
Το αν ένας χώρος είναι δηλωμένος στο συμβόλαιο σαν κοινόχρηστος ή σαν γκαράζ έχει να κάνει με την "εσωτερική" διαίρεση του οικοπέδου, τα ποσοστά ιδιοκτησίας του καθενός κτλ. ΟΧΙ με το αν ο χώρος μπορεί νόμιμα να βγάλει άδεια για είσοδο/έξοδο γκαράζ.
Άδεια εισόδου/έξοδου γκαράζ μπορείς να βγάλεις και σε απλή αυλή. Δεν χρειάζεται να έχεις σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας ή κανονισμό πολυκατοικίας.
Επίσης σε πολλές πολυκατοικίες πλέον υπάρχουν τόσο αριθμημένες θέσεις στάθμευσης (ανοιχτές ή κλειστές), όσο και ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος στάθμευσης.
Ο μηχανικός όταν την χτίζει, βγάζει άδεια πρόσβασης σε γκαράζ για όλους αυτούς τους χώρους (και τον κοινόχρηστο)
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα πάρκινγκ, τα πεζοδρόμια, τις μπάρες και τις διαγραμμίσεις κάθε Δήμος ακολουθεί την δική του λογική (γιατί ο νόμος του δίνει το δικαίωμα αυτό)
Δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας.
Στη γειτονιά μου πριν από δύο χρόνια ο Δήμος έφτιαξε από την αρχή όλα τα πεζοδρόμια και την άσφαλτο σε μήκος 5 οικοδομικών τετραγώνων. Όπου "είδε" γκαράζ, έκανε και το αντίστοιχο χαμήλωμα στο πεζοδρόμιο και στο κράσπεδο.
Χωρίς καν να εξετάσει αν αυτά τα γκαράζ έχουν άδεια. Το ξέρω, γιατί ξέρω οτι δεν έχουν.. :P
moto.gr on Instagram: https://www.instagram.com/motogrforum/
moto.gr on Facebook: https://www.facebook.com/groups/1800...3?locale=el_GR
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια 2