Σελίδα 4 από 4 ΠρώτοΠρώτο 1234
Προβολή αποτελεσμάτων 46 έως 56 από 56

Θέμα: Honda CB600F 2002 Hornet - Πρόβλημα με στροφόμετρο

Μέλος Το avatar του/της Phantom
    Το λοιπόν...

Τα μαϊμού όργανα έφτασαν, και το θετικό (γιατί υπάρχουν πολλά αρνητικά) είναι οτι δεν σταμάτησαν στο τελωνείο.

Στα διαδικαστικά τώρα..
    Λύθηκε το φανάρι, ξεκουμπώθηκαν τα παλιά όργανα από τις φίσες, κουμπώθηκαν τα καινούργια, και...

Τζίφος! Δεν δούλευε τίποτα σωστά! Βασικά δεν δούλευε σχεδόν τίποτα, οπότε το "σωστά" είναι μόνο σχήμα λόγου.
    Με μια γρήγορη ματιά στις φίσες των νέων οργάνων, τις φίσες των παλιών οργάνων, και τις φίσες της κεντρικής πλεξούδας μέσα στον κουβά έγινε γρήγορα προφανές οτι ο Κινέζος είχε βάλει τα pin αλλού για αλλού.
    Οπότε η διαδικασία για να παίξουν τα νέα όργανα απαιτεί να γίνει ανακατανομή των καλωδίων στις δύο φίσες.

Με μια γρήγορη ανακατανομή θεωρώντας οτι ο Κινέζος ακολουθεί τον χρωματικό κώδικα της Honda, δούλεψαν κάποια βασικά, όπως ο φωτισμός των οργάνων, οι ενδείξεις των flash και η ένδειξη της μεγάλης σκάλας.
    Οπότε, γνωρίζοντας από τις εργοστασιακές φίσες της κεντρικής πλεξούδας ποιο καλώδιο κάνει τι, άρχισε η αντίστροφη ανίχνευση για να βρεθούν και τα υπόλοιπα.
    Και βρέθηκαν!
    Μόνο που ξαφνικά διαπιστώθηκαν τα εξής προβλήματα:
    α) Δύο καλώδια (και όχι ένα) άναβαν τον οπίσθιο φωτισμό των οργάνων
    β) Χωρίς τον οπίσθιο φωτισμό (χωρίς δηλαδή τα φώτα να είναι ανοιχτά) δεν δούλευαν οι ενδείξεις χαμηλής πίεσης λαδιού και νεκράς, ενώ αργότερα διαπιστώθηκε οτι δεν δούλευε και ο δείκτης θερμοκρασίας.

Το πρόβλημα τελικά είναι οτι ο Κινέζος χρησιμοποίησε καλώδια με τον ίδιο χρωματικό κώδικα για δύο τελείως διαφορετικές λειτουργίες στα όργανα.
    Χρησιμοποίησε το καφέ και σαν θετικό για τον οπίσθιο φωτισμό, αλλά και σαν αρνητικό για τις ενδείξεις που αναφέρθηκαν.
    Οπότε, όταν ο εργάτης Κινέζος είδε 8 καλώδια καφέ τα κόλλησε όλα μαζί, δημιουργώντας ένα χάος.

Η λύση στα δύο προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω ήταν να λυθεί όλη η πλεξούδα των οργάνων, να κοπεί η κόλληση των καφέ καλωδίων και να δημιουργηθούν 2 υποσέτ.
    Ένα για τον φωτισμό, και ένα για τα υπόλοιπα.
    Δυστυχώς την στιγμή που διόρθωνα αυτό το πρόβλημα δεν είχα προσέξει οτι έχει πρόβλημα και ο δείκτης θερμοκρασίας. Οπότε δυστυχώς, επειδή δεν το πρόσεξα, ο δείκτης έμεινε κολλημένος μαζί με τον φωτισμό των οργάνων.

Αφού έγινε αυτή η διόρθωση, τα όργανα δούλεψαν επιτέλους "κανονικά"

Οπότε τώρα έχω στροφόμετρο!
    Δεν ξέρω όμως αν έχω σωστό στροφόμετρο!
    Εννοώ οτι θεωρητικά το Hornet πρέπει να έχει ρελαντί κοντά στις 1300 στροφές, και εμένα το στροφόμετρο έδειχνε 2000+! Βέβαια δεν είχα χρόνο να αφήσω την μηχανή να ζεσταθεί για τα καλά! Οπότε θα το ξανακοιτάξω.
    Αλλά και ελαφρώς λάθος να είναι οι ενδείξεις, πλέον ξέρω τι μου γίνεται!

Συμπεράσματα μέχρι εδώ:
    1) Αγόρασα μεν φθηνά όργανα, αλλά θα έπρεπε να μην χρειάζεται να ξανακάνω όλη την καλωδίωση τους από την αρχή. Την αρνητική κριτική θα την φάει ο Κινέζος και θα 'ναι όλη δική του.
    2) Τα πάω καλά με τα ηλεκτρολογικά, οπότε ήξερα οτι αν χρειαστεί μπορώ να πειράξω την καλωδίωση για να φτιάξω τα όργανα να δουλεύουν. Όμως αν κάποιος δεν τα πάει καλά με τα ηλεκτρολογικά, είμαι σίγουρος οτι κάποιος επαγγελματίας ηλεκτρολόγος θα ζητήσει ένα πολύ γερό μεροκάματο για να κάνει αυτή την δουλειά. Ακόμα και με εργατοώρες να το δεις, χρειάστηκα περίπου 3 ώρες μόνο για να κάνω την ανακατανομή των καλωδίων, την διάγνωση των "βλαβών" και εν τέλη την σωστή κατασκευή των καλωδίων της πλεξούδας των οργάνων. Χώρια τα υπόλοιπα.
    3) Περίμενα οτι ίσως χρειαστεί να αλλάξω κάποια pin, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενα δύο "υποκυκλώματα" να είναι κολλημένα μαζί σε ένα. Αυτό το θεωρώ πολύ σοβαρό, και όχι κάτι που ανιχνεύεται "εύκολα" (το εύκολα σε εισαγωγικά)
    4) Τα ίδια Κινέζικα όργανα που αγόρασα με 90 ευρώ, κάποιοι αετονύχιδες έμποροι και μαντράδες στο car.gr τα πουλάνε 180 και 230 ευρώ. Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι τι νεύρα θα είχα αν είχα πληρώσει 230 ευρώ για όργανα και έπρεπε να ανακατασκευάσω την πλεξούδα από την αρχή!

Κάποιες φωτογραφίες και βίντεο που έβγαλα, θα ανέβουν τις επόμενες μέρες.
    Έτσι κι αλλιώς, η πλεξούδα των οργάνων πρέπει να λυθεί ξανά για να διορθωθεί το πρόβλημα με τον δείκτη θερμοκρασίας που αυτή την στιγμή δουλεύει μόνο αν τα φώτα της μηχανής είναι ανοιχτά.
    Άυριο/μεθαύριο έρχονται και κάτι φλασάκια που θέλω να τοποθετήσω, οπότε ο κουβάς θα ανοιχτεί ξανά και θα διορθωθεί και ο δείκτης θερμοκρασίας.
    Οπότε αφού γίνει αυτό και θα έχουν τελειώσει όλα, θα δω πως θα ανεβάσω και λίγο "οπτικοακουστικό" υλικό.

Τέλος βάζω εδώ τους χρωματικούς κώδικες της κεντρικής πλεξούδας να υπάρχουν αν τους χρειαστεί κανένας.
    Είναι λίγο πολύ κοινοί για πάρα πολλά Honda.

Φίσα 1 (Λευκή)
    Πράσινο = Γείωση για οπίσθιο φωτισμό και στροφόμετρο
    Καφέ = Οπίσθιος φωτισμός, ανοίγει με τον διακόπτη φώτων καθώς το Hornet δεν έχει DRL
    Κίτρινο με πράσινη ρίγα = Στροφόμετρο
    Ανοιχτό πράσινο με κόκκινη γραμμή = Νεκρά
    Μπλε με κόκκινη γραμμή = Χαμηλή πίεση λαδιού
    Μαύρο με καφέ ρίγα = Γείωση για τις ενδείξεις νεκράς, πίεσης λαδιού και θερμοκρασίας

Φίσα 2 (Κόκκινη)
    Πράσινο με μπλε ρίγα = Δείκτης θερμοκρασίας
    Μπλε = Δείκτης μεγάλης σκάλας
    Πράσινο με μαύρη ρίγα = Δείκτης θερμοκρασίας
    Πορτοκαλί = Αριστερό φλας
    Ανοιχτό μπλε = Δεξί φλας

Connector 1 (White)
    Green (G) = Ground for Backlight and Tachometer
    Brown (Br) = Backlight
    Yellow with Green stripe (Y/G) = Tachometer
    Light Green with Red Stripe (Lg/R) = Neutral
    Blue with Red stripe (Bu/R) = Oil Pressure
    Black with Brown Stripe (Bl/Br) Ground for Neutral, Oil Pressure, and Temp

Connector 2 (Red)
    Green with Blue stripe (G/Bu) = Temp gauge
    Blue (Bu) = High Beam
    Green with Black stripe (G/Bl) = Temp gauge
    Orange (O) = Left Flash/Blinker
    Light Blue (Lb) = Right Flash/Blinker

Και επειδή κάποια στιγμή έψαχνα να βρω για να καταλάβω τους συμβολισμούς των χρωμάτων και δεν τους έβρισκα πουθενά πρόχειρα μαζεμένους, πάρτε και τον παρακάτω πίνακα, απλά να υπάρχει:
    Honda Cables Color Codes
    Bl = Black
    Br = Brown
    Bu = Blue
    G = Green
    Gr = Gray
    Lb = Light Blue
    Lg = Light Green
    O = Orange
    P = Pink
    R = Red
    W = White
    Y = Yellow

O Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Ωραίος!

Όλο και σε κάποιον θα φανούν χρήσιμα. Πιστεύω ότι θα είναι κοινά και με άλλες Ιαπωνικές.....
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

Παλαιό μέλος
    Μπράβο για την υπομονή σου. Ζητά refund για το μπουρδέλο που σου έστειλαν.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της telegonos
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Bowleno Προβολή μηνύματος
    Ωραίος!

Όλο και σε κάποιον θα φανούν χρήσιμα. Πιστεύω ότι θα είναι κοινά και με άλλες Ιαπωνικές.....
    Χρωματικός κώδικας καλωδίων Honda είναι. Οι άλλοι τρεις έχουν άλλα χρώματα, καμία σχέση.
    Έχω ζάλη, ζάλη στο κεφάλι, έχω ζούρλα στο μυαλό,
    παίζουν βιφόρια και αρβιεφίδια, γραναζιωτικό σκοπό

Παλαιό μέλος Το avatar του/της toyar
    εγω εξακολουθω να πιστευω οτι θα μπορουσες να επισκευασεις τα οργανα που ηδη ειχες με λιγοτερα χρηματα και καθολου κοπο

Αυτό είναι το παλιό στροφόμετρο. Μηχανικά δεν είχε κάποιο θέμα (το είχα ανοίξει)
    Ηλεκτρονικό (και όχι ηλεκτρολογικό) ήταν το πρόβλημα του. Και απο ηλεκτρονικά δεν σκαμπάζω και πολλά.

Και αυτό είναι το νέο...

Μέχρι να διορθώσω το πρόβλημα στην πλεξούδα με τον δείκτη θερμοκρασίας και να κάνω και 2/3 άλλες αλλαγές που ήθελα, νύχτωσε, οπότε η λήψη είναι "νυχτερινή"
    Όπως έγραψα πιο πάνω, δεν ξέρω πόσο σωστά δείχνει το στροφόμετρο (2500 σ.α.λ ρελαντί; wtf ?) αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από αυτό που είχα πριν και μπορώ πλέον να έχω μια καλύτερη ιδέα στο που βρίσκομαι στο φάσμα στροφών του κινητήρα.
    Επίσης στο πίσω μέρος το στροφόμετρο έχει μια μεταβλητή αντίσταση που ρυθμίζει το πόσο γρήγορα επιστρέφει η βελόνα πίσω.
    Για την ώρα δεν την έχω πειράξει και την έχω αφήσει όπως ήρθε από το.. εργοστάσιο. Ίσως κάποια στιγμή δοκιμάσω να κάνω την επαναφορά λίγο πιο ζωηρή καθώς μου φαίνεται οτι αργεί λίγο.
    Αλλά αυτό είναι πταίσμα.
    Μένει μόνο να ανοίξω τα όργανα για μία τελευταία φορά για να ρυθμίσω το οδόμετρο να δείχνει τα σωστά χιλιόμετρα.

Οπότε για την ώρα αυτό το κεφάλαιο στροφόμετρο κλείνει.
    Οι εργοστασιακές φίσες είναι άθικτες, και αν κάποια στιγμή πέσουν στην αντίληψη μου τίποτα γνήσια όργανα σε λογική τιμή, τότε θα αλλαχθούν.
    Διαφορετικά θα μείνω με τα Κινέζικα για όσο αντέξουν!

Υ.Γ.:
    Κάπου διάβασα στο internet οτι στο δικό μου Hornet μπαίνουν και τα όργανα του επόμενου Hornet (αυτά με τις ενδεικτικές λυχνίες στο κέντρο ανάμεσα στο κοντέρ και το στροφόμετρο).
    Μου μπαίνουν ιδέες καθώς τα βρίσκω γνήσια, αλλά είναι ακριβά.
    Μάλλον θα κάτσω στα αυγά μου!

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από ptc Προβολή μηνύματος
    Ωραια δουλεια Γιωργο!

Βλεποντας το βιντεο παντως, το στροφομετρο σιγουρα δειχνει λαθος ενδειξη. Αυτο που ακουω δεν ειναι με τιποτα 2500rpm που δειχνει. Οσο μπορω να καταλαβω απο τον ηχο πρεπει να ειναι καπου στις 1200 με βαρια 1500 στροφες το ρελαντι σου.
    Και τώρα μου άναψαν φωτιές! χαχαχα
    Βασικά όπως έγραψα πριν στο πίσω μέρος του στροφόμετρου υπάρχει μια μεταβλητή αντίσταση.
    Το τι κάνει αυτή η αντίσταση δεν το ξέρω με σιγουριά. Το δοκίμασα στα χαλασμένα όργανα και έμεινα με την εντύπωση οτι επηρεάζει την ταχύτητα επαναφοράς της βελόνας.
    Τώρα μου άναψαν φωτιές να δοκιμάσω μήπως τελικά είναι εκεί για να καλιμπράρει τη βελόνα.
    Αν δεν ήταν μία το βράδυ, θα κατέβαινα κάτω να ανοίξω τα όργανα επιτόπου, αλλά αν κατέβω, βλέπω να φωνάζει κανένας γείτονας την αστυνομία! Όχι για θόρυβο, αλλά γιατί ένας παλαβός σκαλίζει μια μοτοσικλέτα μες το μaύρο σκοτάδι!

Πάντως δεν έχω κάτι να χάσω.
    Αύριο θα ανοίξω τα όργανα, θα σημειώσω πρώτα την θέση που έχει η αντίσταση και θα δοκιμάσω.
    Αν όντως είναι για καλιμπράρισμα, τότε την βάζω την βελόνα ενδεικτικά στις 1400 σαλ, και ας χάνει και 100/200 σαλ, δεν έγινε τίποτα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω σκοπό να πιάσω κόφτες..

Α ρε Πέτρο φωτιές που μου άναψες βραδιάτικα!

Τελικά η αντίσταση είναι για να καλιμπράρει την βελόνα.
    Ρυθμίστηκε έτσι ώστε στο ρελαντί να δείχνει 1400 στροφές και για μένα προσωπικά το θέμα κλείνει εδώ μέχρι να βρεθούν γνήσια όργανα.
    Έκανα και την πρώτη μου βόλτα με στροφόμετρο χθες και όλα καλά! (Και διαπίστωσα οτι έχω την τάση να αλλάζω ταχύτητα κοντά στις 6000 σαλ )

Παλαιό μέλος
    Πάντως αν θέλεις, έχεις όρεξη κλπ, μπορείς να πας σε ένα συνεργείο να μετρήσουν τις πραγματικές στροφές από το βολάν και να ρυθμίσεις 100% σωστά το όργανο σου.

Σελίδα 4 από 4 ΠρώτοΠρώτο 1234

Παρόμοια θέματα

1. Απαντήσεις: 18
    Τελευταίο μήνυμα: 09/11/2020, 18:55
  2. Απαντήσεις: 18
    Τελευταίο μήνυμα: 05/11/2011, 18:01
  3. Προβλημα με στροφομετρο Fazer '99
    από Komisths στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 03/05/2011, 21:52

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα