- Αφού ως γνήσιος ψείρας, μετά από 10μηνη αναζήτηση-σε ΜΟΤΟ,Bikenet, ΜΒ- διασταύρωσα πολλές απόψεις πανω στο ζήτημα...
- Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς
- Αφού, τέλος, έχω εφαρμόσει τα παρακάτω στην πράξη επί τρίμηνο...
θα ήθελα να σας μιλήσω για το πώς κάνω μπάνιο στην καλή μου
(DL 650). Να διευκρινίσω ότι δεν απευθύνομαι σε "βιαστικούς", αλλά σε όσους θεωρούν διασκέδαση την διαδικασία του πλυσίματος και έχουν νιώσει αυτό το απίστευτο συναίσθημα που ακολουθεί μετά το τέλος της όλης φάσης...
Ξεκινάμε λοιπόν με τα χρειαζόμενα..
1. Τάπα εξάτμισης
2. σφουγγάρια (1 καλό, 2-3 δεύτερα για αλυσίδα,ζάντες, κινητήρα)
3. Το κλασικό πετσί
4. Διάφορα πανιά (από φανέλες, σώβρακά..ό,τι να ναι)
5. Ενα απλό σαμπουάν (εγώ έχω της Autoglam)
6. Υγρό πιάτων (για να καθαριστεί το παραφινέλαιο)
7. Υγρό κερί σε σπρεϊ (βαμμένα -γυαλιστερά πλαστικά. Είναι σαν άζαξ η συσκευασία που έχω εγώ)
8. Σπρεϊ σιλικόνης (άβαφα-ματ πλαστικά)
9. Σπρεϊ βινυλίου (μπάξτερ)
10. Παραφινέλαιο φαρμακείου (99% καθαρότητα,1λιτρο,γύρω στα
3 ευρώ)
11. Λιπαντικό σπρεϊ αλυσίδας (χρησιμοποιώ και προτείνω το Μοtorex 622 στην κόκκινη συσκευασία- enduro -, το πράσινο κόλλάει σαν τσίχλα, δεν μου άρεσε..)
12. Βαμβάκι (ειδικό, για το πέρασμα του κεριού)
13. WD 40 (λάδωμα μασπιέ, σταντ κτλ..)
Ξέχασα κάτι άλλο (εκτός από κουβά, νερό, σκιά, τσιγάρα);; Θα
δείξει...
Ξεκινάμε λοιπόν..
Αφαιρούμε το μπάξτερ (αυτό μια φορά το δίμηνο, το κάνω εγώ) και βάζουμε την τάπα στην εξάτμιση.
Τοποθετούμε την (κρύα) μότο σε σκιά και ξεκινάμε από αλυσίδα και ζάντες: ποτίζουμε ένα πανί με παραφινέλαιο και τρίβουμε δυνατά όλη την αλυσίδα, μέχρι να φύγουν όλες οι βρωμιές. Για τις ζάντες δεν χρειάζεται, παρα ένα απλό τρίψιμο.
Βάζουμε κατόπιν στον κουβά υγρό πιάτων και νερό και με ένα "δεύτερο"σφουγγάρι περνάμε την αλυσίδα- και ξεπλένουμε με νέρό - όσες φορες χρειαστεί για να φύγει όλο το παραφινέλαιο (συνήθως 2 αρκούν).Για τις ζάντες ένα πέρασμα (και ξέπλυμα) είναι αρκετό. [Η αλυσίδα "τρώει" τα σφουγγάρια, γι αυτό να έχετε 2]
Στη συνέχεια, βρέχουμε όλη τη μότο με φυσιολογική πίεση βρύσης. Βάζουμε στο κουβά νερό με σαμπουάν, και με το "καλό" σφουγγάρι την περνάμε ένα χέρι (εκτός από αλυσίδα και ζάντες που είναι ήδη πεντακάθαρες) και ξεπλένουμε [προσοχή στις ψύκτρες του ψυγείου]. Αμέσως μετά, πριν στεγνώσουν τα νέρα, στεγνώνουμε με το πετσί, ξεκινώντας από ζελατίνα και καθρέπτες,όπου ειναι και τα πρώτα στα οποία θα φαινόντουσαν τα στεγνά σταγονίδια νερού. Δεν πειράζουμε την αλυσίδα..
Βγάζουμε τη σέλα, στεγνώνουμε και εκεί ό,τι υπάρχει με το πετσί και μετά πάμε μια πολύ μικρή βόλτα 2-3 λεπτών (Μην ξεχνάτε:η αλυσίδα μας είναι ξερή). Μαζεύουμε με το πετσάκι όποια σταγόνα βλέπουμε μετά τη βολτούλα και πάμε παρακάτω..
Στεγνώνουμε την αλυσίδα, όσο μπορούμε, με μια παλιά φανέλα (Palco, κατά προτίμηση..) και κατόπιν περνάμε με τη σιλικόνη και ένα άλλο πανί όλα τα άβαφα πλαστικά της μότο (ουρά, πλαϊνά, καθρέπτες κτλ..)
Μετά ψεκάζουμε με το υγρό κερί τα βαμμένα πλαστικά (φαίριγκ, πίσω πλαϊνά κτλ..) και το αφήνουμε να στεγνώσει (ένα μισάωρο τουλάχιστον).
Τώρα, περιμένοντας να στεγνώσει τελείως η αλυσίδα και το κερί, μπορούμε να λιπάνουμε με Wd 40 μανέτες, γκριπ, σταντ,μασπιέ, κλειδαριές κτλ.
Επίσης καθαρίζουμε εσωτερικά το αφρώδες του μπάξτερ και το περνάμε εξωτερικά με το σπρεϊ βινιλίου.
Αφου στεγνώσει το κερί, τρίβουμε την επιφάνεια με το βαμβάκι μέχρι να φύγει η θαμπάδα..
Μένει η αλυσίδα...την οποία ψεκάζουμε εσωτερικά με το σπρεϊ και καλύπτοντας με το ένα μας χέρι και ένα πανί τη ζάντα.
Βάζουμε, το μπάξτερ, περιμένουμε κάνα μισάωρο, να δράσει το λιπαντικό της αλυσίδας (Τι μισάωρο!! με τις ώρες μπορείς να κάθεσαι και να χαζεύεις..), και φεύγουμε με ελάχιστα χλμ. (υπάρχει φόβος να πετάξει η αλυσίδα το λιπαντικό. Αν συμβει, λιπαινουμε ξανά και την αφήνουμε όλο το βράδυ για να πιεί..)
Αυτά ως προς την εφαρμογή, χρωστάω τις παρατηρήσεις..
![]()
![]()
![]()