Λοιπον,δεν ειδα να παιζει τετοιο 8εματακι εδω οποτε μιας και ειμαι σε περιοδο ψαξιματος κι εγω,πιστευω να ενδιαφερει πολλους!Να σημειωθει οτι ειναι απο αλλο forum!!!
Πως να κανουμε τον ελεγχο μιας μεταχειρησμενης μοτο μονοι μας οσο το δυνατον καλυτερα:
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το πρωτο πραγμα που θα τσεκαρεις ειναι η εξωτερικη εμφανιση.Ενα "αστερι" μηχανακι πρεπει να ειναι στην "τριχα",χωρις σημαδια και γρατσουνιες οι οποιες μπορει να υποδηλωνουν μια πτωση.
Οποτε,ελεγχουμε τα πρωτα σημεια τα οποια θα σημαδευτουν αν η μοτοσυκλετα εχει φαει μια πτωση,κι αυτα ειναι:
Φλας,γκριπ ή αντιβαρα τιμονιου,μανετες,μαρσπιε,πενταλ φρενου και λεβγες ταχυτητων,καπακι συμπλεκτη,εξατμισεις.(καποια ή και ολα,μπορει να εχουν αλλαχθει μετα απο καποια πτωση,αλλα ισως και οχι αν η ζημια τους ηταν μηδαμινη.Αν κοβει λοιπον το ματι σας θα καταλαβετε.)
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Το πρωτο πραγμα που θα κανεις μετα ειναι να το βαλεις μπροστα να ακουσεις τον κινητηρα.(Περιεργοι μεταλλικοι θορυβοι και αρυθμιες του ρελαντι υποδηλωνουν φθορες και κακη κατασταση του κινητηρα)
Ενιοτε αφηνουμε το μηχανακι να ζεσταθει καλα,γιατι οταν ειναι κρυο δεν θα ακουσεις πολλα πραγματα.
Κανεις μια καλη βολτα ωστε να δουλεψουν τα παντα πανω του και να σηκωσει θερμοκρασια.
Αφου γινει αυτο τσεκαρεις παλι για θορυβους των κινητηρα.Κατα την βολτα που κανεις τσεκαρεις φρενα (αν πιανουν καλα),σασμαν (αν οι ταχυτητες κουμπωνουν σωστα και χωρις θορυβο (εκτος κι αν ειναι BMW tongue.gif ),τιμονι (αν ειναι ισιο) ,τροχους (για περιεργα κουνηματα ή αναπηδησεις),ευθυγραμμιση (αν το μηχανακι τραβαει δεξια η αριστερα).
Γυρνας στο καταστημα και σβηνεις την μοτοσυκλετα.
Βγαζεις την ταπα του λαδιου και παιρνεις λιγο λαδι με το δαχτυλο σου και το ελεγχεις για το παχος του και για το αν βλεπεις να γιαλιζει κατι μεσα του κοιτωντας το στο δυνατο φως (αν εχει ηλιο ας πουμε)
Αν δειτε κατι σαν χρυσοσκονη μεσα...θυμηθειτε...οτι λαμπει δεν ειναι χρυσος!!!Ειναι ρινισματα μεταλλου τα οποια μαρτυρουν εναν καταπονημενο και με φθορες κινητηρα.
Πολλες φορες οι καταστηματαρχες,οταν ξερουν οτι μια μοτοσυκλετα εχει φθορες,τους βαζουν χοντροτερα λαδια για να μειωσουν τους θορυβους και να την πατησει ο αγοραστης.Ο ελεγχος που μολις ομως ειπα,ειναι ενας σιγουρος τροπος να δειτε αν οντως ο κινητηρας ειναι ταλαιπωρημενος,γιατι ακομα και με χοντροτερα λαδια,οταν αυτα θα δουλεψουν θα παρασυρουν μαζι τους αυτα τα ρινισματα.
Σκυψτε και λιγο απο κατω να δειτε για τυχον διαροες λαδιου απο τον κινητηρα.
Επισης και η εξατμιση μαρτυρα σε τι κατασταση ειναι ο κινητηρας.Μια καρβουνιασμενη αποληξη εξατμισης δειχνει προβλημα.
Αν ολα ειναι καλα,προχωρατε στο επομενο σταδιο του ελενχου.
ΚΑΙΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ
Τα χιλιομετρα που γραφει...ειναι πραγματικα?Ισως το κυριοτερο ερωτημα καποιου που θελει να αγορασει μεταχειρισμενο.Και καλα να ειναι απο ιδιωτη...(αν και καποιοι τα "γυριζουν" τα χιλιομετρα) αλλα τα καταστηματα ειναι σιγουρο οτι θα γυρισουν τα χιλιομετρα αν ειναι πολλα.
Ετσι λοιπον παιρνουμε για παραδειγμα,οτι θελουμε να αγορασουμε μια μοτοσυκλετα 3ων ετων,η οποια "εχει" 10000χιλ.
Εμενα τα 10000χιλ μου φαινονται λιγα για μια τριων χρονων μοτοσυκλετα κι ετσι αρχιζω το ψαξιμο.
1)Δισκοπλακες...τι φθορα εχουν?.Αν εχουν δημιουργησει "νυχι" στην ακρη τους ή εχουν υπερβολικες χαρακιες,μονο 10000χιλ δεν εχει το μηχανακι!
2)Κοιταμε τα μαρσπιε του οδηγου.Τι φθορα εχουν?Αν ειναι λαστιχενια και λειπει πολυ υλικο απο πανω τους...μονο 10000χιλ δεν εχει το μηχανακι.
3)Αλυσογραναζα.Αν η αλυσιδα κανει "γωνιες" και τα δοντια του πισω γραναζιου ειναι μυτερα,μονο 10000χιλ δεν εχει το μηχανακι! (Οχι βεβαια οτι δεν μπορει να γινει ετσι η αλυσιδα και το γραναζι μεσα σε 10000 χιλ!Μπορει να γινει οταν εχει ελειπης συντηρηση ή και καθολου συντηρηση)Παντα οτι βλεπουμε το συσχετιζουμε και με τους αλλους ελενχους μας.
4)Αν η μοτοσυκλετα ειναι εντουροειδες-μοταρντ-ον οφ,συνηθως εχει καποιες "γλιστρες" για την αλυσιδα μεταδοσης της κινησης στον τροχο.Αυτες οι γλιστρες βρισκονται κοντα στο μπροστινο γραναζι,εκει που δενει το ψαλιδι με το πλαισιο.Συνηθως υπαρχει μια πλατια τοποθετημενη πανω στο ψαλιδι που σερνεται η αλυσιδα και καποια ή καποιες σε μορφη ραουλου (κυλινδρικες) πανω και κατω απο την αλυσιδα τοποθετημενες στο πλαισιο εκει που ενωνεται με το ψαλιδι.(Σκυψτε λιγο...θα τις δειτε)
Αν αυτες οι γλιστρες λοιπον εχουν βαθιες χαρακιες...μονο 10000 χιλ δεν εχει η μοτοσυκλετα!
5)Ελεγχος της εξατμισης για τυχον σκουριες ή και τρυπες απο σκουρια (ειδικα στο κατω μερος...ειπαμε...αν δεν σκυψεις αρκετα...δεν θα δεις τιποτα)
Συνεπως,αν κατα τον ελενχο διαπιστωθει πως καποια απο αυτα τα υλικα ειναι με σοβαρες φθορες,παει να πει πως η μοτοσυκλετα εχει πολυυυυ περισσοτερα χιλιομετρα στην πλατη της απ οσα λεει το κοντερ!!!
Αν ολα ομως ειναι καλα και αποδεκτα,συνεχιζουμε.
ΤΡΟΧΟΙ-ΡΟΥΛΕΜΑΝ-ΤΙΜΟΝΙ
Ελέγχουμε τις τσιμουχες του πιρουνιου για διαροες λαδιων.
Ελεγχουμε τις τσιμουχες των τροχων για διαροες γρασου.
Σηκωνουμε στο διπλο σταντ την μοτοσυκλετα(αν εχει...διαφορετικα ζηταμε βοηθεια απο καποιον φιλο που ειμαστε μαζι ή απο τον ιδιο τον καταστηματαρχη) και γυριζουμε με το χερι δυνατα τον μπροστινο και μετα τον πισινο τροχο,ωστε να ακουσουμε τυχον θορυβο απο τα ρουλεμαν του ή και να δουμε αν η ζαντα ειναι ισια και δεν κανει οχταρια (Οι ζαντες κοστιζουν αρκετα)
Αν η μοτοσυκλετα εχει τροχους με ακτινες,ελεγχουμε αν ολες οι ακτινες ειναι στην θεση τους και δεν ειναι καποιες στραβιες.
Επισης οταν η μοτοσυκλετα ειναι στο διπλο σταντ,πιεζει καποιος την ουρα της ωστε να σηκωθει ο εμπροσθιος τροχος στον αερα και μεις με πολυ απαλες κινησεις,κουναμε το τιμονι δεξια αριστερα,ενα τι απο την ευθεια του.
Αν νιωσουμε καποιο "σκαλωμα" στο σημειο που το τιμονι ειναι εντελως ευθεια,αυτο σημαινει οτι εχουν προβλημα τα ρουλεμαν του λαιμου.Το οποιο προβλημα το οικονομησαν απο τα πολλα χιλιομετρα,ή απο καμμια σαβουρδα.
ΦΡΕΝΑ
Ελεγχουμε επισης για διαροες του συστηματος των φρενων.Αν δουμε υγρασιες των σωληνων στις ενωσεις με δαγκανες και αντλιες,κατι συμβαινει.Επισης υγρασια απο υγρα φρενων μπορει να βγαινει και απο τα κυλινδρακια των δαγκανων αλλα δεν φαινεται ευκολα.Εκει πρεπει να τσεκαρουμε αν η μοτοσυκλετα φρεναρει κανονικα στην βολτα που θα κανουμε.Αν οχι παει να πει πως καποιο "λιπαντικο" εχει βρεξει τα τακακια και την δισκοπλακα και πιθανον ειναι DOT4 shock.gif (Eκτος πια κι αν τα τακακια εχουν πιασει μεταλλο ή η δισκοπλακα/ες εχουν γινει τσιγαροχαρτα.
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Ελεγχουμε επισης τις αναρτησεις,κρατωντας την μοτοσυκλετα εντελως ορθια χωρις να ειμαστε πανω της και πιεζοντας τις αναρτησεις της εναλλαξ.
Αν δουμε γρηγορες επαναφορες και τραμπαλισμους παει να πει οτι οι αναρτησεις δεν εχουν πια αποσβεση,πραγμα που σημαινει πως χρηζουν αντικαταστασης /επισκευης.
Επισης μπορουμε να δουμε αν υπαρχουν λαδια στο εμβολο του αμορτισερ ή πανω στα καλαμια του πιρουνιου.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Τσεκαρουμε αν δουλευουν τα παντα και σωστα πανω στην μοτοσυκλετα.Φωτα φλας ΣΤΟΠ κορνα σινιαλο διακοπτες,ενδεικτικες λυχνιες ταμπλο και φυσικα σωστη λειτουργια του κινητηρα χωρις ρεταρισματα.
ΤΑΜΠΛΟ
Ελεγχουμε αν δουλευουν τα παντα πανω του.Κοντερ Στροφομετρο(αν υπαρχει) Βενζινομετρο(αν υπαρχει) θερμομετρο (αν υπαρχει)
Αν τα βρειτε λοιπον ολα ΟΚ ή σε μια ανεκτη κατασταση,προχωρατε στην αγορα της μοτοσυκλετας.
Αν καποια πραγματα πανω της δειτε πως οντως εχουν προβλημα και δεν ειναι σημαντικα,και χρηζουν αντικαταστασης,προσπαθειστε να κοψετε απο την τιμη πωλησης την αξια της αντικαταστασης τους.
Αν δειτε σοβαρες φθορες ...καλυτερα θα ειναι να κοιταξετε κατι αλλο.!!!
Ελπιζω να βοηθαει.Οποιος εχει επιπλεον γνωσεις παρακαλω ας μας τις μεταδοσει!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()