Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 27

Θέμα: Μελέτη για την ασφάλεια των κρανών

  1. #1
    ΑνεΜελος
    Εγγραφή
    16/06/2006
    Μηνύματα
    46

    Μελέτη για την ασφάλεια των κρανών

    Ας υποθέσουμε ότι, όπως εγώ, έχεις διαβάσει όλα τα sticky posts που αφορούν τα κράνη στο forum.

    Έχεις πλέον κατανοήσει, εκτός από την αναγκαιότητα της χρησιμοποίησης του εν λόγω αξεσουάρ, και την τεχνολογία κατασκευής του όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία του, δηλαδή το εξωτερικό κέλυφος, το υλικό απόσβεσης, τα εσωτερικά μαξιλαράκια κλπ.

    Επίσης έχεις πάρει μία ιδέα ότι υπάρχουν, σε γενικές γραμμές, δύο υλικά κατασκευής του εξωτερικού κελύφους τα οποία οδηγούν σε αντίστοιχες ‘σχολές’ κατασκευής : οι ακριβές μάρκες που κατασκευάζουν με υλικά μεγάλης σκληρότητας, ότι κι αν σημαίνει αυτό (fiber, carbon, aramidic, carbon - kevlar κλπ) και οι άλλοι που κατασκευάζουν απο θερμοπλαστικό ή polycarbonate, υλικά μέτριας σκληρότητας και πιό εύκολα παραμορφούμενα σε πιθανή κρούση.

    Αλλά αυτό που σε προβληματίζει πλέον, είναι το τί γίνεταi με τις προδιαγραφές ασφαλείας, και κατα πόσο ένα φθηνό κράνος από θερμοπλαστικό είναι ικανό να προστατέψει το κεφάλι σου όσο και ένα πανάκριβο. Μετά δε την επίσκεψή σου και στο site της SHARP, έχεις πλέον και μία υποψία μήπως οι ακριβοί κατασκευαστές μας δουλεύουν ψιλό γαζί και πληρώνουμε το marketing και τις χορηγίες στους αγωνιζόμενους.

    Τα ίδια και χειρότερα με ταλάνιζαν και εμένα, ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το μακρύτερό του, οπότε πήρα την κατάσταση στα χέρια μου, χαρτί και μολύβι και είπα «φυσική είναι, απλά μαθηματικά, για να δούμε τι θα βγεί...»

    Μερικά δεδομένα που βρήκα όμως στο internet πρίν ξεκινήσω είναι ότι :
    1. Αν και τα ιατρικά ινστιντούτα που ασχολούνται με τις περιπτώσεις traumatic brain injury (σε συντομία TBI), δεν έχουν συμφωνήσει για το ποσό της ενέργειας της κρούσης που αφήνει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, έχουμε θεωρήσει ότι ένα κρανίο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 300 G επιβράδυνσης αν θέλουμε να έχουμε αναστρέψιμο και όχι μόνιμο τραύμα. Προσέξτε μιλάμε για αναστρέψιμο, όχι για καθόλου τράυμα, αυτό είναι ανέφικτο. Τράυμα έχεις ακόμα και με λίγο ζαλάδα δεν σημαίνει απαραίτητα blackout.

    πηγές :
    John F. Carney - Performance and operational experience of crash cushions - 1994
    Alan M. Nahum, John Melvin - Accidental injury – 2001

    2. 275 G είναι το όριο του Ευρωπαικού ελέγχου ECE 22.05 και του SHARP, ενώ 300 G είναι το όριο του SNELL 2005. Με το Αμερικάνικο DOT απαξιούμε να ασχοληθούμε καθώς είναι παρωδία αφού οι ίδοι οι κατασκευαστές τεστάρουν και πιστοποιούν τα κράνη τους χωρίς επίβλεψη... και σε αστείες ταχύτητες.

    3. Οι κύριες δοκιμές κρούσης των κρανών στους παραπάνω οργανισμούς, περιλαμβάνουν πτώσεις από κάποιο ύψος του κράνους που «φοράει» ένα ψεύτικο κεφάλι (εφ’ εξής dummy head) με κύριο μέλημα την μέτρηση της τιμής της επιβράδυνασης που αυτό δέχεται κατά την κρούση σε ακίνητο αντικείμενο έχοντας τις εξής κύριες διαφορές :

    To Snell υπολογίζει το ύψος της πτώσης ώστε κατα την κρούση το σύνολο (κράνος + dummy head) να έχει ενέργεια πρώτης κρούσης 150 joules και στην δεύτερη 110 joules. Η προσκρούσεις γίνονται πάνω σε flat και σε ημικυλινδρικά ακίνητα εμπόδια

    Το ECE 22.05 υπολογίζει το ύψος της πτώσης ώστε κατα την κρούση το σύνολο (κράνος + dummy head) να έχει ενέργεια μία και μόνης κρούσης 115.3 joules έως και 157.5 joules . Η πρoσκρούσεις λαμβάνουν χώρα σε flat και σε γωνιακά ακίνητα εμπόδια.

    Το SHARP υπολογίζει το ύψος της πτώσης ώστε κατα την κρόυση το σύνολο (κράνος + dummy head) να έχει ταχύτητα 6 έως 8,5 m/sec

    πηγές : http://www.smf.org/standards/pdf/mstds_cmp.pdf (για τα Snell και ECE 22.05)

    4. Πουθενά δεν υπάρχουν προσβάσιμες οι τιμές των G που μετρήθηκαν στις δοκιμές παρά μόνο αν πέρασαν την πιστοποίηση ή όχι (για τα για τα Snell και ECE 22.05) ή αστεράκια για το SHARP.

    Πάμε τώρα να κάνουμε λίγο φυσική γυμνασίου :

    Δεδομένου ότι η ενέργεια κρούσης των δοκιμών είναι Εκ=1/2 m U^2 => U= sqrt (2Eκ/m)
    Όπου Εκ τα joule των δοκιμών κρούσεων και m η μάζα κράνος-dummy (περίπου 1,5kgr+3,5Kgr = 5kgr) και U η ταχύτητα πρόσκρουσης

    Οπότε έχουμε U = sqrt(2 * 150j / 5kgr) = 7,75m/sec ( 27,9 km/h)

    Πρώτη παρατήρηση είναι ότι τα κράνη που καλούνται να πιστοποιηθούν δοκιμάζονται σε κρούση στην ιλιγγιώδη ταχύτητα των 28km/h !! (το SHARP παίζει μεταξύ 21,6 km/h και 30,6km/h)
    Το κρατάμε αυτό σαν ταχύτητα γιατί θα το χρειαστούμε αργότερα.

    Τώρα σκεφτόμαστε σαν κατασκευαστές κρανών και τα πράγματα είναι απλά :
    Μπορούμε να φτιάξουμε ένα κράνος που να μπορεί να σταματήσει το κεφάλι που είναι μέσα στην μέγιστη απόσταση των επενδύσεων + του κελύφους (περίπου 3,5cm) χωρίς η επιβράδυνση του κεφαλιού να ξεπεράσει τα 300 G; Ας δούμε αν είναι μαθηματικά εφικτό ή αν κυνηγάμε χίμαιρες :

    Πρόβλημα :
    Έστω κρανίο + κράνος που κινείται με ευθύγραμη ομαλή ταχύτητα U. Προσπίπτει σε σταθερό και μη ελαστικό υλικό. Το πάχος του υλικού απόσβεσης (αφρολέξ και κέλυφος) είναι 3,5 cm. Πόση επιβράδυνση δέχεται το κρανίο μέχρι να σταματήσει αν θεωρήσουμε ΙΔΑΝΙΚΑ ότι ο συντελεστής ελαστικότητας του υλικού είναι τέτοιος ώστε το κρανίο να χρησιμοποιήσει όλο το ωφέλιμο πάχος του υλικού απόσβεσης ; (τέτοιο υλικό δεν υπάρχει που να προσαρμόζει την σκληρότητά του ανάλογα την ταχύτητα αλλά για να δούμε τι θα βγάλουμε...)

    Λύση :
    Η απόσταση επιβράδυνσης s= ½ γ t^2 (1) (όπου s η απόσταση επιβράδυσνης, γ η επιβράδυνση και t ο χρόνος)

    Επίσης αφού το κρανίο θα σταματήσει εντελώς ισχύει ότι U=γt => t=U/γ
    Και ο (1) γίνεται s=1/2 γ (U/γ)^2 => γ= (U^2)/2s.

    Επειδή μας ενδιαφέρει πόσα G θα δεχθεί το κρανίο δηλαδή πόσες φορές θα είναι μεγαλύτερο από την επιτάχυνση της βαρύτητας
    G= (U^2)/(2 * s * 9,8)

    Όπως βέπετε, τα G’s είναι ανεξάρτητα από το βάρος του κεφαλιού. Επίσης δεν μας ενδιαφέρει πως θα απορροφηθεί η κρούση, το ζητούμενο είναι να εκμεταλευτούμε ιδανικά όλο το πάχος τοτ κράνους

    Αφού βρήκαμε τον τύπο που μας δίνει τα G που θα δεχθεί το κρανίο, ας φτιάξουμε ένα πίνακα με αποτελέσματα για διαφορετικές ταχύτητες πρόσκρουσης :

    U (km/h) G’s
    20 45
    27 82
    30 101
    40 180
    51 293
    60 405
    100 1125
    150 2530
    200 4500


    Τα συμπεράσματα από τον παραπάνω πίνακα είναι :

    1. η επιβάρυνση είναι εκθετικά αυξανόμενη όσο αυξάνει η ταχύτητα και λογικό είναι αφού ο τύπος έχει την ταχύτητα υψωμένη στο τετράγωνο

    2. To όριο μίας «στούκας» σε ακίνητο αντικείμενο είναι τα 51 km/h, αρκεί βέβαια ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ δηλαδή η σκληρότητα του συστήματος κέλυφος-αφρολέξ (όπως θα δούμε παρακάτω), να έχει υπολογισθεί για αυτή την ταχύτητα και όχι για να περάσει απλώς την πιστοποίηση.

    3. Πως θα παραμορφωθεί το κράνος μας είναι αδιάφορο, αρκεί σε οριακή κατάσταση να εκμεταλευτούμε ολο το παχος του.

    4. Για στούκα σε ακίνητο αντικείμενο με ταχύτητα μεγαλύτερη των 51 km/h, η κρούση αποδεικνύεται πλέον και με τους νόμους της φυσικής ότι θα προκαλέσει τουλάχιστο μόνιμη βλάβη, αν όχι κάτι μη αναστρέψιμο. Η παραπάνω ταχύτητα μειώνεται σε πραγματικές συνθήκες αφού για το πρόβλημά μας το υλικό απόσβεσης θεωρήθηκε ιδανικό
    Για να μην τρομάξουμε απο τώρα, να θυμίσω ότι δεν αναφερόμαστε στην ταχύτητα της μοτοσυκλέτας αλλά στην ταχύτητα του κράνους κατα την στιγμή της πρόσκρουσης και για πρόσκρουση σε ακίνητο σταθερό και ανελαστικό αντικείμενο πχ πεζοδρόμιο και όχι σύρσιμο ή άλλη κατάσταση όπως πρόσκρουση σε ελαστικό αντικείμενο πχ καπώ αυτοκινήτου

    (συνεχίζεται)
    Anyone who has never made a mistake has never tried anything new

    Albert Einstein

  2. #2
    ΑνεΜελος
    Εγγραφή
    16/06/2006
    Μηνύματα
    46
    Γιατί όμως τα φθηνά κράνη από θερμοπλαστικό ανταποκρίνονται καλύτερα από τα άκαμπτα ακριβά στα crash tests;

    Ας πούμε ότι έχουμε δύο κράνη :

    Κράνος Α:
    το κράνος που στο προηγούμενο πρόβλημα έφτασε στο όριο των 293G στα 51km/h
    Τι θα συνέβαινε σε δοκιμή πρόσκρουσης για το εν λόγω κράνος στα 27 km/h ;

    Η ενέργεια που καλείται να απορροφήσει το κράνος είναι Εκ = ½ m U^2 όπως έχουμε δεί και στην αρχή και είναι ίση με την ενέργεια που θα συμπιέσει το αφρολέξ και το κέλυφος του κράνους που είναι Επ=1/2 k s όπου k ο συντελεστής πλαστικότητας του κράνους (πόσο σκληρό είναι) και s η απόσταση που θα χρειαστεί το κρανίο να σταματήσει.

    Δηλαδή ½ m U^2 = 1/2 k s και αφού s=U^2/2γ η εξίσωση γίνεται γ=k/2m

    Και αφού το k για το συγκεκριμένο κράνος είναι πάντα σταθερό, θα είναι και τα G που δέχεται το κρανίο ίδια, ασχέτως ταχύτητας κρούσης δηλαδή 293G’s. Εντάξει σε πολύ χαμηλές ταχύτητες δεν είναι τόσο πολύ αφού τα μαλακά μαξιλαράκια παίρνουν την αρχική μετατόπιση δηλαδή το k είναι μικρότερο.

    Γι’ αυτό και τα fiber – aramidic –carbon-kevlar σουπερ ντουπερ πατώνουν στο SHARP.

    Ας πάμε τώρα στο κράνος Β, που ο κατασκευαστής του το έχει κατασκευάσει με τέτοιο τρόπο και υλικά ώστε να περνά τις δοκιμές πιστοποίησης δηλαδή να φτάνει στα όρια της συμπίεσης των υλικών απόσβεσης και του κελύφους στα 27km/h. Όπως έχουμε δεί και στον προηγούμενο πίνακα, το κρανίο θα δεχθεί 82 G μόνο, και το κράνος θα λάβει 4 και 5 αστέρια από την συμπαθή SHARP.

    Είναι πλέον όμως αποδεδειγμένο ότι το συγκεκριμένο κράνος αδυνατεί να προστατεύσει ένα κεφάλι σε κρούσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς το κέλυφος λόγω μεγάλης πλαστικότητας θα έχει φτάσει στα όρια του κρανίου πρίν αυτό σταματήσει. Με λίγα λόγια η κρούση θα συνεχιστεί σαν να μην υπάρχει προστασία αφού αυτή θα έχει προ πολλού «τελειώσει» με κατστροφικά για το κρανίο αποτελέσματα.

    Τελειώνοντας θα ήθελα να δώσω μερικές προσωπικές παρατηρήσεις που απορρέουν αβίαστα από τα παραπάνω :

    1. Αν θέλετε ένα κράνος για μέσα στην πόλη και για μικρές ταχύτητες 40- 50 χλμ , μπορείτε να εμπιστευθείτε ένα θερμοπλαστικό που πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας ECE 22.05 και έχει πάρει και πολλά αστέρια στο SHARP. Αν θέλετε να είστε όσο ασφαλείς επιτρέπουν οι νόμοι της φυσικής σε μεγαλύτερες ταχύτητες, εμπιστευθείτε ένα όσο το δυνατόν άκαμπτο κράνος και αυτά δυστυχώς τα βγάζουν οι καλές και έμπειρες εταιρείες

    2. Τελικά φάινεται ότι δεν πουλάνε και τόσο φούμαρα οι εταιρείες που κατασκευάζουν σοβαρα και υπεύθυνα κράνη τα τελευταία 50 χρόνια

    3. Εμπιστευθείτε τις εταιρείες που η δουλειά τους ήταν και είναι η σχεδίαση και η κατασκευή κρανών και αποφύγετε τις εταιρείες που κυριως ασχολούνται με άλλα αξεσουάρ (πχ ρούχα) και είδαν φώς (=κέρδος) και μπήκαν. Θα αγοράζατε μοτοσυκλέτα ΑΜΣΤΕΛ? μπύρα Ducati?

    4. Μετά από την πρωταρχική έρευνα που έκανα πρίν κάνω αυτή την μελέτη ανακάλυψα ότι είναι ευρέως γνωστό ότι είναι πανεύκολο να κατασκευάσεις κράνος που να περνά την SHARP και την ECE 22.05. Γράψτε ece 22.05 στο www.alibaba.com να δείτε κινεζόπουλα με τις χιλιάδες. Μέχρι και την φίρμα της αρεσκείας σου βάζουν πάνω (θυμίσου το Νο 3).

    5. Οι πιστοποιήσεις δεν είναι άχρηστες. Τουλάχιστο προφυλάσουν την αγορά από χειρότερους κουβάδες. Όσοι είχαν μηχανή την δεκαετία του 80 θα θυμηθούν μαγαζιά που πουλούσαν κράνη που απο μέσα είχαν ιμάντες (σαν του στρατού)...

    6. Η παρούσα μελέτη έγινε απο εμένα και δεν είναι προϊόν αντιγραφής. Ως εκ τούτου, αν υπάρχουν λάθη που να ανατρέπουν τα συμπεράσματά μου παρακαλώ να με ενημερώσετε
    Anyone who has never made a mistake has never tried anything new

    Albert Einstein

  3. #3

  4. #4

    Smile

    Προσκυνώ.

    Συγχαρητήρια φίλε για το εξαιρετικά ενδιαφέρον post και ένα μεγάλο μπράβο γαι την εμπεριστατωμένη έρευνα. Άντε και σε λίγο καιρό να σε δούμε να δουλεύεις στη shoei!!!

    Και πάλι respect!

  5. #5
    SV 1000S K3 Το avatar του/της div400
    Εγγραφή
    29/04/2003
    Μηνύματα
    1.712
    ωραίος!
    απλά μια δυο παρατηρήσεις...

    α) το SHARP ΔΕΝ είναι προδιαγραφή! απλά είναι ένα (ας πούμε) πρόγραμμα του Βρετανικού υπουργείου μεταφορών με στόχο την δοκιμή ΗΔΗ πιστοποιημένων κατά ECE22.05 κρανών για καλύτερη πληροφόρηση του καταναλωτή...

    β) οι προδιαγραφές έχουν εκπονηθεί πέρα από τα ιατρικά δεδομένα για την αντοχή του ανθρώπινου σώματος και με βάση τις στατιστικές των τροχαίων ατυχημάτων.
    Και σε όλες τις μελέτες (COST 257 ή HURT STUDY στις ΗΠΑ πχ) η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων γίνεται εντός αστικής περιοχής με ταχύτητες πρόσκρουσης (όχι κίνησης) πολύ χαμηλές. Οπότε είναι ''λογικό'' οι προδιαγραφές να προσπαθούν να ενσωματώσουν το παραπάνω και όχι την στατιστικά απίθανη περίπτωση της πρόσκρουσης σε τοίχο με 300 χαω...
    (Εξάλλου από κάποια ταχύτητα και πάνω τα τραύματα στο υπόλοιπο σώμα θα είναι τόσο σοβαρά που δεν θα σε σώσει το ανέπαφο κεφάλι... )

    γ) μπορεί με βάση την ανάλυσή σου να 'έχεις δίκιο'' να προτείνεις θερμοπλαστικά ECE22.05 για την πόλη και τα ''άκαμπτα και σοβαρά κράνη'' για τις μεγάλες ταχύτητες... αφενός ποια είναι αυτά και πως μπορώ εγώ ο άσχετος με όλα αυτά να τα διακρίνω και αφετέρου πώς μπορώ να ξέρω πότε, πού και πώς θα μου συμβεί η στραβή για να επιλέξω το κατάλληλο κράνος....

    δ) από την στιγμή που ένα θερμοπλαστικό κράνος των 150? και ένα carbonfiber των 600? (αμφότερα από ''σοβαρούς και έμπειρους κατασκευαστές'') έχουν πιστοποιηθεί κατά την ίδια προδιαγραφή (ECE22.05 ή SNELL πχ) πώς μπορώ εγώ να ξέρω ποιο είναι το ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ εκ των δύο; και πως μπορώ με σιγουριά να προτείνω σε έναν τρίτο να πάρει το ένα ή το άλλο;

    βασικά με όλα αυτά θέλω να πω ότι: τα κράνη κατασκευάζονται από εταιρείες με στόχο το κέρδος (και καλά κάνουν). από την στιγμή που νομικά είναι υποχρεωμένες τα προϊόντα τους να καλύπτουν κάποιες προδιαγραφές προκειμένου να μπορούν να τα πωλούν, θα φροντίσουν να ακριβώς αυτό (άντε και κατι παραπάνω αν μιλάμε για μια μάρκα που θέλει να διαφυλάξει την φήμη της... ). με άλλα λόγια ας σταματήσουμε επιτέλους την φιλολογία για τα φτηνά και ακριβά κράνη και ας αρχίσουμε να πιέζουμε να γίνουν αυστηρότερες οι προδιαγραφές

    και πάλι μπράβο σου για το πόστ! πολύ ενδιαφέρον και ψαγμένο!
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ!....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ!

  6. #6
    motoGP V 4 COINCIDENCE? Το avatar του/της xapos_kil
    Εγγραφή
    08/09/2006
    Μηνύματα
    149
    Επησης να πουμε οτι αλλο η προσκρουση σε μια επιφανεια 10 cm2 κ αλλο σε 1 cm2 αφου η δυναμη 10 κιλων χοντρικα στη μια περιπτωση μειραζεται σε 10 τ.εκατοστα με αποτελεσμα 1 κιλο αν τ.εκ
    κ στην αλλη 10κ ανα τ.εκ

    Οποτε παιζει κ το αντικειμενο προσκρουσης στην οποια επιφανεια. Εχουμε λοιπον ενα κρανος σε ενα τοιχο κ σε ενα καρφι ( κ στις 2 περιπτωσεις . . ) Δεν ειναι το ιδιο.

    ΤΟ μονο που ξερω οτι κ η shoei κ η arai χρησημοποιουν δικα τους τεστ πολυ ποιο ακραια με αυτα της απλης πιστοποιησης.
    Klain main...

  7. #7
    σψι φι ρθλεσ ;-) Το avatar του/της danaos75
    Εγγραφή
    02/04/2004
    Μηνύματα
    731
    μπραβο billpos, τέτοια κείμενα είναι ενας απο τους λόγους που δεν χάνω επαφή με το moto.gr,



    εγω μια απορία έχω μόνο
    αυτα τα αποπανου ήταν φυσική γυμνασιου
    αν ειναι ανυπομονω ναπαει ο γιοσ μου γυμνασιο να τα ξαναθυμηθω..
    :hypnotize
    The MEDIATOR between the HEAD and the HANDS MUST be the heart.

  8. #8
    ΑνεΜελος
    Εγγραφή
    16/06/2006
    Μηνύματα
    46
    Ευχαριστώ όλους για τον κόπο που κάνατε να διαβάστε όλο το κατεβατό, όπως επίσης και για τις παρατηρήσεις.

    Οι υπολογισμοί έγιναν με την θεώρηση ότι η πρόσκρουση γίνεται σε επίπεδο αντικείμενο για να έχουμε ιδανικά την μέγιστη αξιοποίηση του πάχους του κράνους.

    Σε περίπτωση που μιλάμε για αιχμηρή επιφάνεια κρούσης (γωνία), αποδυκνείεται (αν και είναι πασιφανές στον απλό νου) ότι οι μετρήσεις θα είναι πολύ χειρότερες σε βάρος ενός μαλακού κελύφους σε σχέση με ένα σκληρότερο αφού το σκληρότερο θα έχει μεγαλύτερη επιφάνεια κύρτωσης σε σχέση με ένα μαλακότερο.

    Σε περιπτώσεις όμως πολύ μικρής επιφάνειας κρούσης (πχ καρφί), εκεί ειπεισέρχονται και άλλες παράμετροι όπως η αντοχή των υλικών σε θραύση και εκεί πιθανόν ένα μαλακό (και σίγουρα πιό έυκαμπτο) θερμοπλαστικό να έχει καλύτερη προστασία από ένα άκαμπτο.

    Επίσης εγώ δεν είπα ότι ένα σκληρό κράνος δεν προστατεύει σε λιγα χλμ/ω, αλλοιώς δεν θα έπαιρναν πιστοποίηση. Απλώς όπως δείχνουν οι τύποι, στην ίδια κρούση με λίγα χλμ/ω θα ταλαιπωρήσει περισσότερο το κρανίο από ένα μαλακότερο. Θα προστατεύσει όμως το ίδιο και σε περισσότερα χλμ εκεί που το πλαστικό θα αποτύχει όπως αποδυκνείεται.

    Η όλη έρευνα και μελέτη δεν έγινε με σκοπό να στείλω κάποιν στο Χ μαγαζί να πάρει το Υ κράνος, δεν έχω τέτοια συμφέροντα και ευτυχώς για εμένα που δεν είμαι υποχρεωμένος να εκθειάζω κουβάδες για να τα πουλήσω. Εγινε γιατί είχα και εγώ απορία από όσα διαβάζω κατα καιρούς σε forums και είχα πραγματικά προβληματιστεί για πολλά πράγματα.

    Αν τώρα οι συμβουλές μου οδηγήσουν κάποιον να πάρει λάθος κράνος, τότε να κάνω edit τις παρατηρήσεις και να τις βάλω σε πρώτο ενικό. Πάντως δεν είναι στείροι αφορισμοί του στύλ "Πάρε Χ να σωθείς" "τα Υ είναι για το πe0Σ" "Α και ξερό ψωμί" που συνήθως διαβάζω σε threads για κράνη

    Ευχαριστώ και πάλι.
    Anyone who has never made a mistake has never tried anything new

    Albert Einstein

  9. #9
    ειπαμε..fournas Το avatar του/της fournas
    Εγγραφή
    17/06/2009
    Μηνύματα
    801
    μπραβο φιλε μου
    πολυ ψαγμενο ποστ...


    πρεπει να εκανα πολυ κοπονα στο γυμνασιο.......

  10. #10
    κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Εγγραφή
    25/04/2004
    Μηνύματα
    1.755
    Πρώτη παρατήρηση είναι ότι τα κράνη που καλούνται να πιστοποιηθούν δοκιμάζονται σε κρούση στην ιλιγγιώδη ταχύτητα των 28km/h !! (το SHARP παίζει μεταξύ 21,6 km/h και 30,6km/h) Το κρατάμε αυτό σαν ταχύτητα γιατί θα το χρειαστούμε αργότερα.

    Και όμως το όριο της ταχύτητος είναι σωστό. Αποδεδειγμένα σε κάθε ατύχημα πριν την όποια σύγκρουση υπάρχει μια ενστικτώδης αντίδραση οδηγού που φρενάρει στο μέγιστο σημείο , το όχημα του, με αποτέλεσμα η ταχύτητα να κυμαίνεται μεταξύ 20-30ΚΜ ανά ώρα.

    Αν ακούσετε λοιπόν κάποιον να λέει πως τράκαρε με 100-200ΚΜ ώρα , ήταν η στιγμή που είχε δεί τελευταία φορά το κοντέρ του. Παρόλα αυτά το στιγμιαίο ΔΥΝΑΤΟ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ που έχει πραγματοποιήσει ώς αντίδραση έχει μειώσει φοβερά την ταχύτητα καθώς πριν την πρόσκρουση έχουν προλάβει να περάσουν 2-3 δευτερόλεπτα. Χρόνος αρκετός για να μειωθεί λοιπόν η ταχύτητα.

    Σε αυτό το σημείο λοιπόν έχουμε μια μέτρηση που όντως είναι μέσα στις στατιστικές ατυχημάτων μιας και αυτό είναι το ζητούμενο. Οι ακραίες ταχύτητες ότι και αν υπάρχει σαν μέσο προστασίας , δεν πρόκειται να υπάρξει ασφάλεια στο 100% σε αυτές.

    Το κείμενο επίσης δεν λαμβάνει υπόψη οτι τα υλικά συνοχής που έχουν τα κράνη απο kevlar και λοιπά στοιχεία, περιέχουν ενδιάμεσα ενα φλοιό προστασίας (layer over layer) που ενισχύουν την απορροφητικότητα της δύναμης πρόσκρουσης ενώ ταυτόχρονα η μέγιστη συνοχή των υλικών , διατηρεί το ενιαίο του εξωτερικού του. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα θερμοπλαστικά με την διαφορά όμως οτι τα δεύτερα μετά απο μερικά χρόνια ζωής έχει περάσει και το βέλτιστο σημείο απόδοσης/ζωής τους. Το παρατηρούμε ώς απλοί χρήστες απο την ραφή στο κέντρο του που με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο εμφανής.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Motorcy...ndards_testing
    http://en.wikipedia.org/wiki/Motorcycle_helmet#Function
    http://www.msf-usa.org/downloads/helmet_CSI.pdf



    Υ.Γ. Ωραίο κείμενο φίλε μου.

    Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

  11. #11
    BMW R 1200 GS Adventure. Το avatar του/της felter
    Εγγραφή
    21/03/2007
    Μηνύματα
    309
    Shoei X-Spirit
    r1200gs@hotmail.gr

  12. #12
    φιλε με ενδιαφερει μετα απο ολα αυτα να μου πεις τι κρανος τελικα προτιμησες, που κατεληξες βρε παιδι μου
    Πολυ ενδιαφερον θρεντ καθως και οι παρατηρησεις των υπολοιπων, μπραβο σου!!

  13. #13
    ΑνεΜελος
    Εγγραφή
    16/06/2006
    Μηνύματα
    46
    Αρχικά δημιουργήθηκε από stakis
    φιλε με ενδιαφερει μετα απο ολα αυτα να μου πεις τι κρανος τελικα προτιμησες, που κατεληξες βρε παιδι μου
    Πολυ ενδιαφερον θρεντ καθως και οι παρατηρησεις των υπολοιπων, μπραβο σου!!
    Έχω από πρίν ένα Vemar VSSEV. Καλό κέλυφος (carbon - aramidic fibres - fiberglass), καλό εσωτερικό (διπλής πυκνότητας), μάπα ζελατίνα, μέτριο απο θόρυβο, πολύ καλό σε σταθερότητα στα πολλά. Ένα κράνος που αν φτιάχνονταν στην Ευρώπη θα στοίχιζε τα διπλάσια, είναι όμως made in Malaysia και έκανε λίγο κάτω από 200? εδώ, στην Αγγλία τώρα κανα 90άρι (λόγω παρωχημένου μοντέλου). Το αγόρασα γιατί στα λεφτά που είχα τότε ήταν μία πολύ καλή επιλογή.

    Το Σεπτέμβρη θα πάω σίγουρα για κάτι καλύτερο που πλέον σε Αγγλικά e-shops βρίσκεις σε πολύ δελεαστικές τιμές (πχ ARAI condor me 199 λίρες, SHOEI raid II 179 λίρες, αν έχει το νούμερό σου), οπότε μπορεί κάποιος να πάρει αξιόλογο κράνος χωρίς να δώσει πάνω από το μισό μισθό του.
    Anyone who has never made a mistake has never tried anything new

    Albert Einstein

  14. #14
    Αρχικά δημιουργήθηκε από danaos75

    εγω μια απορία έχω μόνο
    αυτα τα αποπανου ήταν φυσική γυμνασιου
    :hypnotize

    ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουν

    μπραβο billpos

  15. #15
    Solomostrongos Το avatar του/της byron
    Εγγραφή
    20/10/2005
    Μηνύματα
    13.719
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
    Και όμως το όριο της ταχύτητος είναι σωστό. Αποδεδειγμένα σε κάθε ατύχημα πριν την όποια σύγκρουση υπάρχει μια ενστικτώδης αντίδραση οδηγού που φρενάρει στο μέγιστο σημείο , το όχημα του, με αποτέλεσμα η ταχύτητα να κυμαίνεται μεταξύ 20-30ΚΜ ανά ώρα.

    Αν ακούσετε λοιπόν κάποιον να λέει πως τράκαρε με 100-200ΚΜ ώρα , ήταν η στιγμή που είχε δεί τελευταία φορά το κοντέρ του. Παρόλα αυτά το στιγμιαίο ΔΥΝΑΤΟ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ που έχει πραγματοποιήσει ώς αντίδραση έχει μειώσει φοβερά την ταχύτητα καθώς πριν την πρόσκρουση έχουν προλάβει να περάσουν 2-3 δευτερόλεπτα. Χρόνος αρκετός για να μειωθεί λοιπόν η ταχύτητα.

    Αμφιβάλλω πάραααααα πολύ gandalf.
    Αλίμονο αν το ενστικτώδες δυνατό φρενάρισμα πανικού είναι αρκετό για μειώσει την ταχύτητα μας στα 20-30 χλμ (!!). :hypnotize
    SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF