Καταρχήν, πριν κάνω τις προτάσεις μου, να πω πως κατά καιρούς έχω απολαύσει βιβλία κλασσικά ή και μη κλασσικά. Επειδή όμως το βιβλίο και οι επιλογές του τι θα διαβάσει κανείς είναι εντελώς υποκειμενικές, εδώ και κάποια χρόνια έχω πάρει την απόφαση να μην ξαναδιαβάσω κλασσική λογοτεχνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνω αυτό για πάντα βέβαια.
Πραγματικά η κλασσική λογοτεχνία με κουράζει αφάνταστα καθώς αναφέρεται σε εποχές πολύ μακρινές από την δική μας, με άλλες κουλτούρες, τρόπο ζωής κλπ. Τα νοήματα βέβαια ίσως να είναι επίκαιρα, τις πιο πολλές φορές, αλλά τι να το κάνεις?
Επίσης δεν μπορώ να ακούω για Steven King, Paolo Coehlio, και κάποιους άλλους. Όσες φορές τους έδωσα μια ευκαιρία, μετάνιωνα για το χρόνο που σπατάλησα στα βιβλία τους. Ασε που πιστεύω πως πρέπει να γράφουν και στη τουαλέτα.
Ενας άνθρωπος όσο ταλέντο και να 'χει σε αυτό που κάνει, δεν μπορεί να είναι αστείρευτος. Τον Ροναλντίνιο να βλέπεις για κάνα μήνα να σου κάνει μαγικά, θα πιάσεις τον εαυτό σου να του λείπει ο Άντζας.
Τέλος πάντων εγώ θα κάνω 6-7 προτάσεις, για βιβλία που ευχαριστήθηκα πάρα πολύ.
1. Το παιχνίδι του Έντερ - Orson Scott Card (Fantasy)
2. Ένας Αμερικάνος ταξιδεύει στη Βρετανία - Bill Bryson (Σατιρα για τον Αγγλικό τρόπο ζωής)
3. Το θεώρημα του παπαγάλου - Ντενί Γκετζ (Μαθηματικό μυθιστόρημα)
4. Οι βατσιμάνιδες της Μασσαλίας - Ζαν Κλώντ Ιζζό (Μυθιστόρημα για τη ζωή των ναυτικών)
5. Χαμένες Ψυχές - Poppy Brite (μυθιστόρημα με βρυκόλακες)
6. Το τέλος του εφιάλτη - Μπαλτάκος Τάκης (Ιστορικό μυθιστόρημα)
7. Δίψα για αίμα - Simon Clark (μυθιστόρημα τρόμου)
Για το τελευταίο έχω να πώ, αν και το διάβασα αρκετά χρόνια πριν, οτι μου έχει μείνει όλο στο μυαλό. Βγάζει καταπληκτικές εικόνες που τις βλέπεις μπροστά σου.
Ειδική αναφορά αξίζει στο βιβλίου του Μπαλτάκου, αφού ασχολείται με το μεγαλύτερο παιδικό μου θέλω. Όλοι διδαχτήκαμε στο σχολείο πως οι Έλληνες προδοθήκανε, στη μάχη των Θερμοπυλών, από τον Εφιάλτη. Μετά όμως; Τι έγινε ο Εφιάλτης; Έκαναν τίποτα οι Έλληνες για να τον τιμωρήσουν; Αυτό το ρόλο ανέλαβαν οι Σπαρτιάτες, σε αυτό το μυθιστόρημα, με τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν.