
Δημοσιεύθηκε αρχικά από
LsKostas
Οι δανειοληπτες που ελαβαν διαταγη πληρωμης και δεν ασκησαν ανακοπη εντος 15 ημερων, τωρα πλεον δεν μπορουν να κανουν τιποτα. Αν ομως δεν εχουν λαβει ακομα διαταγη πληρωμης μπορουν να προστατευσουν την περιουσια τους και να μην πληρωσουν ουτε μισο ευρω στις τραπεζες, νομιμα παντα.
Οι τραπεζες εχουν σοβαροτατα νομικα προβληματα και το γνωριζουν.Οι συμβασεις των δανειων τους ειναι ακυρες. Τα επιτοκια τους ειναι πολυ μεγαλυτερα απο τα νομιμα, οπως οριστηκαν με την αποφαση 1219/2001 του Αρειου Παγου και επιπλεον επιβαλλουν προμηθειες τις οποιες βαφτιζουν "εξοδα", επειδη οι προμηθειες ειναι παρανομες συμφωνα με τη νομολογια των δικαστηριων. Δεν υπαρχει ουτε μια συμβαση δανειου στην Ελλαδα που να μην ειναι ακυρη. Ολα τα δανεια εχουν παρανομα και καταχρηστικα επιτοκια, εκτος απο τα στεγαστικα, τα οποια ομως εχουν καποια παραξενα εξοδα φακελου, εξοδα συμβολαιογραφου, εξοδα μηχανικου, για τα οποια ο δανειοληπτης δεν παιρνει αποδειξη απο τους επαγγελματιες αυτους, ωστε να ειναι τεκμηριωμενο οτι ειναι εξοδα και οχι προμηθειες.
Ο Αστικος κωδικας (αρθρο 181) προβλεπει οτι αν μια συμβαση (οποιαδηποτε συμβαση, οχι απαραιτητα δανειου) εχει εναν ακυρο ορο, οι υπολοιποι οροι ισχυουν, εκτος αν τεκμαιρεται οτι η συμβαση δεν θα ειχε υπογραφει, χωρις το ακυρο μερος. Στην περιπτωση των δανειων, αν ο δανειοληπτης ειχε ζητησει να διαγραφουν οι ακυροι οροι, η συμβαση δεν θα ειχε υπογραφει ποτε. Με αυτον τον τροπο τεκμηριωνεται οτι οι συμβασεις των δανειων ειναι ολοκληρες ακυρες και εχουν ακυρωθει διαταγες πληρωμης. Αν μια συμβαση ειναι ακυρη, τοτε δεν υπαρχει οφειλη ουτε σε τοκους, ουτε σε κεφαλαιο.
Γενικα υπαρχουν πολλα νομικα θεματα με τα δανεια. Αν οι τοκοι υπολογιζονται με βαση ετος 360 ημερων, τοτε αυτος ο ορος ειναι ακυρος, επειδη αυτο απαγορευεται απο την αποφαση του Αρειου Παγου 430/2005. Αν το επιτοκιο δεν μεταβαλλεται συμφωνα με τη μεταβολη του Εuribor, τοτε αυτο αποτελει παραβιαση συμβασης.
Επιπλεον ο νομος 2251/94 για τα δικαιωματα του καταναλωτη αναφερει οτι δεν δεσμευουν τον καταναλωτη οι καταχρηστικοι οροι συμβασεων προιοντων και υπηρεσιων (οταν π.χ. αφηνουν το τιμημα της υπηρεσιας αοριστο, οταν οι οροι ειναι γενικολογοι). Οι οροι αυτοι ειναι ακυροι και δεν ισχυουν ακομα και αν ο καταλωτης τους εχει υπογραψει.Τα δανεια θεωρουνται υπηρεσιες και εμπιπτουν στις διαταξεις του νομου αυτου.
Αν ο δανειοληπτης δεν αναγνωρισει την οφειλη λογω ακυροτητας συμβασης, οι τραπεζες ειναι τελειωμενες. Οποιος τα γνωριζει αυτα και πληρωνει τα δανεια που εχει παρει ειναι πολυ μεγαλος βλακας.