Εδώ ότι έχει σχέση με καστάνιες.. Μόνο καστάνιες, γιατί είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουν οι συλλογές μας και αυτό που χρησιμοποιούμε περισσότερο.
Φωτογραφίες από αυτές που έχουμε, ερωτήσεις γι' αυτή που θέλουμε να πάρουμε, διαφορές στους μηχανισμούς, αριθμός δοντιών, back drag και ότι άλλο θέλετε..
Οι δικές μου..
τις είχα πάρει σε προσφορά καμια 80αριά ευρώ και τις 3 πριν καμιά 10αριά χρόνια και είναι αυτές που χρησιμοποιώ πιο συχνά. Έχω άλλες δυο "ειδικών περιπτώσεων" αλλά στις πιο πολλές εργασίες, πιάνω μια απ' αυτές τις 3.
Οι μεγάλες έχουν 60 δόντια, συνεπώς 6 μοίρες γωνία. Η μικρή δε θυμάμαι.
Δεν έχουν πολλά δόντια που κλειδώνουν την καστάνια (νομίζω 3 έχει) αλλά το ύψος τους είναι σχεδόν όσο και το ύψος της κεφαλής. Συνεπώς η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή είναι αρκετά μεγάλη.
1/4-1/2
Τα κλειδιά (διακόπτες) είναι μεταλλικά και δεν είναι σταθερά. Δλδ κουνιούνται πάνω κάτω ώστε ακόμα και αν χτυπηθούν να μη σπάσουν ή στραβώσουν.
1/4-3/8
Η δύναμη για να αλλάξουν φορά περιστροφής, δεν είναι ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή ώστε να το κάνεις κατα λάθος.
Εχουν πολύ μικρό back drag διότι όταν γυρίζουν προς τα πίσω σε επαφή είναι μόνο το ένα δόντι και στο κλείδωμα έρχονται σε επαφή και τα άλλα δυο. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά μαζεμένες σε διαστάσεις, χωρίς να είναι οι μικρότερες που υπάρχουν (για τις κεφαλές λέω). Η λαβή τους είναι άσχημη αλλά θεϊκή στην αίσθηση. Το είδος του μηχανισμού που έχουν, τις κάνει πολύ λεπτές στο πίσω μέρος της κεφαλής αλλά ο ίδιος αυτός μηχανισμός ειναι υπεύθυνος για το κυριότερο μειονέκτημα που έχουν. Αν ακουμπάς με το χέρι τον διακόπτη, επηρεάζεται η λειτουργία της καστάνιας, γιατί αυτά τα δυο είναι σε άμεση επαφή. Δουλεύεις άνετα με το δάχτυλο ή με το χέρι στην κεφαλή αλλά θέλει προσοχή να μην πιέζεις τον διακόπτη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα σε αυτού του είδους τις καστάνιες αν και με κάποιους καινούριους μηχανισμούς δεν ισχύει (αλλά δεν είναι τόσο λεπτές οι κεφαλές στο πίσω μέρος).
Αν τις ανοίξω για καθάρισμα (ούτε που θυμάμαι από πότε έχω να το κάνω) θα βγάλω και φωτό τον μηχανισμό, αν και μπορείται να βρείτε φωτό και στον googlh.
A! O ήχος τους είναι ψιλο άθλιος!