View Full Version : Φρένα πανικού!
Bladerunner
20/11/2012, 11:43
274683
Έχουμε γράψει εκατοντάδες λέξεις για το πως χειριζόμαστε το γκάζι. Άλλα τόσα θέματα για το πως πλαγιάζουμε. Για το πως τοποθετούμε το σώμα μας. Έχουμε λιώσει τα πληκτρολόγια αναλύοντας ποιο μαρσπιέ πατάμε στη στροφή. Με λίγα λόγια, και μεταξύ μας τώρα, μας ενδιαφέρει κυρίως πώς θα πάμε πιο γρήγορα!
Δε θέλω να σε τρομάξω αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μειώσουμε ταχύτητα. Ναι, ξέρω, "μακριά από 'μας", "τα φρένα είναι για τις αδερφές", "όποιος φρενάρει τελευταίος στρίβει πρώτος", κλπ...
Έλα όμως που χρειάζονται τα άτιμα! Είτε γιατί πλησιάζουμε πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζαμε αυτή τη δεξιά φουρκέτα, είτε γιατί το τρακτέρ που κόβει κάθετα την "εθνική" πιστεύει ότι προλαβαίνει να περάσει!
Μη σου πω τώρα ότι ακόμα και στην πίστα χρειάζονται και με πείς φιδέμπορα (http://www.slang.gr/lemma/show/fidemporas_249)! Γιατί όμως αυτός ο τίτλος; Γιατί "φρένα πανικού" και όχι απλά φρένα;
Να σου πω γιατί: Όσο πιο αργά πηγαίνεις τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία του φρεναρίσματος. Όσο περισσότερο χρόνο για επιβράδυνση έχεις στη διάθεσή σου, τόσο πιο απλά είναι τα πράγματα. Πιέζεις ελαφρώς τη μανέτα, πατάς λίγο και το πίσω, ε... κάποια στιγμή θα σταματήσεις!
Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση; Όταν τα χιλιόμετρα είναι πολλά; Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος; Όταν αρχίζεις και πανικοβάλλεσαι;
Κατ' αρχάς οφείλεις να ομολογήσεις ότι έκανες μαλακία. Όχι μόνο έτρεχες αλλά χάζευες κι από πάνω! Έτσι έχεις περιορίσει στο ελάχιστο τον χρόνο που σου απομένει να διορθώσεις την κατάσταση και να μη καταλήξεις στο απέναντι χαντάκι ή χαλκομανία στο τρακτέρ που λέγαμε!
Ελπίζω τουλάχιστον να έχεις μόνιμα στη μανέτα του φρένου ένα δυο δάχτυλα. Έτσι, θα εξοικονομήσεις λίγο χρόνο. Ελάχιστο μεν, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στη κατάσταση που είσαι.
Μη γραπώσεις με όλη σου τη δύναμη το μπροστινό. Θα μπλοκάρει και θα τσακιστείς! Ούτε να σπάσεις το ποδόφρενο από την πίεση. Δε θα καταφέρεις τίποτα!
Ο μόνος τρόπος που θα σου δώσει αρκετές πιθανότητες να φρενάρεις έγκαιρα είναι να μην είσαι άγαρμπος με τις κινήσεις σου. Μη σου κάνει εντύπωση. Αποφασιστικές μεν αλλά απαλές κινήσεις δε.
Πάτα πρώτα το πίσω φρένο. Η ουρά της μοτοσυκλέτας θα κάτσει κάτω από τη μεταφορά βάρους και θα ελέγχεται καλύτερα. Αμέσως μετά πίεσε τη μανέτα του μπροστινού φρένου. Αποφασιστικά αλλά σταδιακά όπως είπαμε. Στην αρχή των φρένων πιέζεις απαλά για να μεταφερθεί ομαλά το βάρος μπροστά. Τώρα το μπροστινό λάστιχο μπορεί να σηκώσει περισσότερη πίεση οπότε άσε το πίσω φρένο τελείως και πίεσε δυνατά τη μανέτα. Ο λόγος που σου λέω να αφήσεις το πίσω είναι επειδή έχει ελαφρύνει τόσο πολύ ο πίσω τροχός, που αν δεν είναι ήδη στον αέρα, η επαφή του με το οδόστρωμα είναι τόσο εύθραυστη που αν επιμείνεις να τον φρενάρεις θα μπλοκάρει και θα χάσεις την κατευθυντικότητα.
Πλέον είσαι στο τελικό στάδιο της επιβράδυνσης. Πιέζεις δυνατά το μπροστινό φρένο, όλο το βάρος έχει μεταφερθεί μπροστά και το μηχανάκι έχει επιβραδύνει σημαντικά. Προσοχή σ' αυτό το στάδιο! Το λάστιχο δε μπορεί πλέον να διαχειριστεί τόσο βάρος, το πιρούνι κοντεύει να τερματίσει και είσαι στα πρόθυρα του μπλοκαρίσματος. Καιρός να χαλαρώσεις την πίεση. Όχι απότομα! Δε θέλεις να διαταράξεις την ισορροπία της μηχανής. Επίσης θέλεις να συνεχίσει να επιβραδύνει.
Σε περίπτωση που μπερδεύτηκες να θυμάσαι τα εξής:
Πάτα πρώτα το πίσω φρένο.
Αμέσως μετά πίεσε απαλά το μπροστινό. Όσο πιέζεις το μπροστά χαλαρώνεις το πίσω.
Πίεσε δυνατά το μπροστά και άφησε τελείως το πίσω.
Χαλάρωσε σταδιακά την πίεση.
Συγχαρητήρια. Μόλις φρέναρες έγκαιρα κι ελεγχόμενα!
tip : Όλα τα παραπάνω σε δρόμο που έχει συντελεστή τριβής > 0.
Bladerunner
20/11/2012, 11:59
Σωστή η παρατήρηση. Αν έχει <0 τότε ό,τι και να κάνεις... πέφτεις!
Στις πραγματικές συνθήκες όμως θέλω να πιστεύω ότι κινούμαστε ανάλογα της διαθέσιμης πρόσφυσης. Σε άσφαλτο γυαλί πάμε αργά και σε συνδυασμό με βροχή ακόμα πιο αργά!
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ατσούμπαλες και βεβιασμένες κινήσεις οδηγούν σε μπλοκάρισμα των τροχών κι ενδεχόμενη πτώση. Όσο μικρότερος ο συντελεστής τριβής τόσο πιο γρήγορα θα συμβεί αυτό. Οπότε, σε ολισθηρό οδόστρωμα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε ...απαλοί!
nicksior
20/11/2012, 12:05
Διαφορετικά δεν φρενάρουμε??
Φιλε Bladerunner πολυ χρήσιμο το ποστ σου , έστω και σαν υπενθύμιση. Λίγη άσκηση σε ελεγχόμενες συνθήκες και με γνώση του οδοστρώματος (άλλο Αττική οδός και άλλο οδός Θηβών) βελτιώνει όλους μας.
Χαίρομαι που με πρόλαβες.
Διαφορετικά δεν φρενάρουμε??
(άλλο Αττική οδός και άλλο οδός Θηβών)
Χαίρομαι που με πρόλαβες.
Πονεμένη και γεμάτη τρόμο ιστορία η Θηβών...και με βροχή κιόλας :cry:
Γιά τα φρένα πανικού σε σχεση με τον τροπο που προτεινει ο Bladerunner πιστεύω είναι καλύτερα να μή χασει χρόνο κανείς και να πιέσει τα δύο φρένα μαζί αρχή μέχρι τελους του φρεναρίσματος. Το εμπρος μέχρι σημειου που το πιθανότερο ειναι να μπλοκάρει και φυσικά αμεσα να το αφησει και παλι μπλοκάρισμα αφημα.Αυτά σε ολισθηρή άσφαλτο αλλα στεγνή.Σε βρεγμενη το φρεναρισμα με τους δυο τροχους αλλα 50-50 δυναμη ενω στο στεγνο 70-30,80-20 εμπρος πισω. Το μπλοκαρισμα ειναι πιο ακινδυνο οσο πιο γομμα ειναι το λαστιχο γιατι αυτα στιγμιαια ανεβαζουν θερμοκρασια ταχύτατα και αυξάνουν την προσφυσή τους σε δεκατα δευτερολεπτου οποτε το γλιστρημα γινεται πιο σφιχτο.
Επισης η μηχανή πρεπει να ειναι ρυθμισμένη στις αναρτήσεις απο πριν να μη βουτάει αποτομα και υπερβολικά με το παραμικρό φρένο,η γεωμετρία της να μην ειναι πειραγμένη προς το πιο ευέλικτο απο στάνταρ και το αμορτισέρ να έχει μια επαρκή απόσβεση επαναφοράς να μη σηκώνεται αποτομα και πολύ η ουρά σε κάθε φρενάρισμα.
Bladerunner
20/11/2012, 13:32
Λίγη άσκηση σε ελεγχόμενες συνθήκες και με γνώση του οδοστρώματος (άλλο Αττική οδός και άλλο οδός Θηβών) βελτιώνει όλους μας.
Πολύ σωστά! Αν μάλιστα έχουμε τη δυνατότητα να εξασκηθούμε στο χώμα -επειδή μπλοκάρει πιο εύκολα- ακόμα καλύτερα.
Πονεμένη και γεμάτη τρόμο ιστορία η Θηβών...και με βροχή κιόλας :cry:
Όλο το παιχνίδι του μπλοκαρίσματος παίζεται στη διαδικασία "απαλά - δυνατά - απαλά"
Φανταστείτε σα να θέλετε να στύψετε ένα μουσκεμένο σφουγγάρι χωρίς να πιτσιλιστείτε! Στην αρχή πιέζεις απαλά να μη πετάξει νερά, κατόπιν δυνατά για να στυφτεί καλά και τέλος χαλαρώνεις απαλά.
Η παραπάνω διαδικασία όμως -όχι με το σφουγγάρι βέβαια αλλά με τα φρένα- γίνεται με μια συνεχόμενη κίνηση. Στην πράξη, όσο πιέζουμε τη μανέτα τόση περισσότερη δύναμη βάζουμε και όσο την αφήνουμε τόσο λιγότερη.
Bladerunner
20/11/2012, 13:36
Γιά τα φρένα πανικού σε σχεση με τον τροπο που προτεινει ο Bladerunner πιστεύω είναι καλύτερα να μή χασει χρόνο κανείς και να πιέσει τα δύο φρένα μαζί αρχή μέχρι τελους του φρεναρίσματος.
Όταν θα ελαφρώσει πολύ η ουρά kinhsh και δεν έχεις αφήσει το πίσω φρένο, κατά πάσα πιθανότητα θα μπλοκάρει. Από την άλλη μεριά, θέλεις κάποια μεταφορά βάρους μπροστά για να αυξήσεις τα όρια πρόσφυσης του εμπρός ελαστικού. Μέχρι ένα σημείο φυσικά.
Billymuse
20/11/2012, 13:59
ναι μεν στα φρένα πανικού με τα χρόνια και την εμπιρεία που αποκτάται,σε μερικές συνθήκες πριν τα φρένα φτάσει κάποιος σε επίπεδο να μπορεί να φρενάρει και λίγο με κατέβασμα ταχύτητας τότε θα μπορούμε να λέμε για πολλές πιθανότητες ομαλλής απότομης επιβράδυνσης..
Bladerunner
20/11/2012, 14:12
να φρενάρει και λίγο με κατέβασμα ταχύτητας τότε θα μπορούμε να λέμε για πολλές πιθανότητες ομαλλής απότομης επιβράδυνσης..
Να σου πω την αλήθεια, ναι μεν καθώς φρενάρω κατεβάζω ταυτόχρονα ταχύτητα ή ταχύτητες, όχι τόσο για να επιβραδύνω όμως, αλλά για να έχω έτοιμη τη σχέση που θέλω για την έξοδο της στροφής π.χ ή για όταν θα ανοίξω ξανά το γκάζι. Έτσι πιστεύω ότι καταπονώ λιγότερο τον κινητήρα κι επίσης αποφεύγω το (έντονο) μπλοκάρισμα του πίσω.
Βέβαια, με παίρνει να κάνω τα παραπάνω διότι στην πίστα ξέρω ακριβώς πού και πόσο θα επιβραδύνω και στο δρόμο απλά φροντίζω να μη χρειάζομαι τα πολύ έντονα φρένα.
... Στην πράξη, όσο πιέζουμε τη μανέτα τόση περισσότερη δύναμη βάζουμε και όσο την αφήνουμε τόσο λιγότερη.
+954
Γιά τον πίσω τροχό και στον αέρα να ειναι δεν δημιουργεί προβλημα στην ευστάθεια της μηχανής αρκεί να μην ειναι τοσο που πάει για τουμπα εμπρός. Επίσης τα κατεβάσματα βοηθούν μονο μηχανές με ανεπαρκή φρένα. Κατι αλλο που εχω παρατηρήσει στα φρένα πανικού ειναι οτι δεν χρειάζεται πανικός γιατι η μηχανή τα τελευταία μέτρα του φρεναρίσματος κόβει πολύ ταχύτητα σε σχέση με τα αρχικά μετρα φρεναρίσματος και συνήθως προλαβαίνει κανείς να κόψει αρκετά την ταχύτητα. Αυτά βεβαια οσο η μηχανή φρενάρει σε ευθεία γιατι μεσα στη στροφή φρενα πανικού μόνο με αυξημένη εξάσκηση μπορει να ειναι κανεις αποτελεσματικός.
nikos_abel
20/11/2012, 19:24
Να προσθέσω αγαπητέ ηλεκτρικέ πρόβατε που ονειρεύεσαι (:D) ότι καλό είναι να εξασκούμαστε στα φρένα πανικού. Με λίγα λόγια, σε διάφορες ελεγχόμενες συνθήκες (αλάνα, πάρκινγκ κλπ) να
προσπαθούμε να φρενάρουμε όσο το δυνατόν πιο απότομα, μέχρι να γίνει συνήθεια. Το όριο είναι η αρχή του εντό (είχα διαβάσει δε πως στα φρένα πανικού
καλό είναι να μην προσπαθούμε να ελέγξουμε και τα δύο φρένα, να εξασκηθούμε στο μπροστινό μόνο καθώς όσο λιγότερο πολύπλοκες ενέργειες απαιτείται να κάνουμε, τόσο
πιθανότερο είναι να τις φέρουμε εις πέρας).
Στο τέλος, ο αυτοματισμός θα εξαφανίσει τον πανικό από το φρενάρισμα καθαυτό και θα τον αφήσει μόνο σαν κρύος ιδρώτας του πως γλυτώσαμε.
Και τέλος, οι κάτοχοι ABS (και πόσο μάλλον και CBS), απλά τσαρουχώνουν και προσεύχονται...
Αλήθεια όμως, όλα αυτά στην ευθεία. Στη στροφή; :smokin:
Bladerunner
20/11/2012, 19:52
Αλήθεια όμως, όλα αυτά στην ευθεία. Στη στροφή; :smokin:
Στη στροφή γενικά αποφεύγω να φρενάρω. Καλά και στην ευθεία το αποφεύγω :lol: αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Είχα γράψει το 2007 στο bikenet (www.bikenet.gr):
"Όντως θα δεχτώ ότι υπάρχει περίπτωση να χρειαστούμε τα φρένα μέσα στη στροφή. Φαντάζομαι ότι έχει τύχει σε πολλούς, ανάμεσά τους και εμένα.
Αυτό όμως σημαίνει ότι κάναμε ένα βασικότατο λάθος στην είσοδο της στροφής: Μπήκαμε με παραπάνω χιλιόμετρα από ότι μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Είτε αυτές λέγονται "διαθέσιμη πρόσφυση", είτε "κακοτεχνίες στο οδόστρωμα", είτε "τύπος της στροφής", είτε "εμπόδιο στην έξοδο", είτε "υπερεκτίμηση των ικανοτήτων μας".
Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε γνώση της στροφής πριν στρίψουμε.
Αυτό επιτυγχάνεται επιλέγοντας το κατάλληλο σημείο εισόδου.
Κατάλληλο σημείο είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να δούμε ό,σο το δυνατόν περισσότερο κομμάτι της στροφής, και αν είναι δυνατόν από τη φύση της, ολόκληρη την στροφή μέχρι και την έξοδό της.
Επειδή αυτά τα σημεία είναι κατά κανόνα λίγο ή περισσότερο πιο βαθιά από αυτά που στρίβουμε συνήθως, πρέπει και η ταχύτητά μας να είναι τέτοια ώστε να προλάβουμε να τοποθετήσουμε την μηχανή μας (πλαγιάζοντάς την), στην επιθυμητή τροχιά.
Λογικό δεν είναι;
Αν δεν ξέρουμε πού ακριβώς πρέπει να πάμε μόλις στρίψουμε, πώς θα αποφασίσουμε για την τροχιά που θα ακολουθήσουμε; Στο περίπου;
Αναρωτιέστε μάλλον τι γίνεται με τις "τυφλές" στροφές. Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά τι γίνεται ρε φίλε όταν έχουμε περιορισμένη ορατότητα; Σε μια φουρκέτα π.χ; Ή όταν η έξοδος της στροφής δεν φαίνεται λόγω βλάστησης, βράχων κλπ;
Σε τέτοιες περιπτώσεις φροντίζουμε να έχουμε μεγάλο απόθεμα πρόσφυσης και διαθέσιμο χρόνο αντίδρασης, για την περίπτωση του αναπάντεχου.
Όταν μια μοτοσυκλέτα είναι οριακά πλαγιασμένη, δεν υπάρχει περίσσευμα πρόσφυσης για αντεπεξέλθει σε βίαιη μεταβολή της κινητικής της κατάστασης. Είτε αυτή λέγεται έντονη επιβράδυνση είτε έντονη επιτάχυνση.
Όσο πιο μεγάλη ταχύτητα έχουμε, τόσο λιγότερο χρόνο έχουμε στην διάθεση μας για να αντιδράσουμε σωστά σε μια "στραβή".
Τηρώντας τα παραπάνω, δεν εξαλείφουμε την πιθανότητα να βρεθεί ένα τρακτέρ στην πορεία μας, αλλά διευρύνουμε τις επιλογές μας. Εφόσον κινούμαστε με τέτοιο ρυθμό που μας επιτρέπει να είμαστε χαλαροί, θα προλάβουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε την πλέον σωστή απόφαση.
Εφόσον έχουμε διαθέσιμη πρόσφυση, θα μπορέσουμε για παράδειγμα να πλαγιάσουμε κι άλλο το μηχανάκι και να περάσουμε το τρακτέρ από εσωτερική, σε μια αριστερή στροφή για παράδειγμα, ή να το σηκώσουμε και να περάσουμε από εξωτερική -σε μια δεξιά-, χωρίς να βγούμε στο αντίθετο ρεύμα.
Αν πάλι, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό και χρειαστεί να φρενάρουμε, αν δεν εξαντλήσουμε την διαθέσιμη πρόσφυση δεν θα πέσουμε.
Μπορούμε να μάθουμε πότε και πως εξαντλούμε την τόσο σημαντική διαθέσιμη πρόσφυση. Μπορούμε επίσης να μάθουμε με ποιό τρόπο χειριζόμαστε τη μοτοσυκλέτα μας όταν την έχουμε ήδη εξαντλήσει και κινούμαστε στο όριο.
Το πιο εύκολο όμως είναι να φροντίζουμε να έχουμε πάντα περίσσευμα. Ας ξεκινήσουμε από 'κει."
Αν παρόλα αυτά μπήκες με πολλά κι ανακάλυψες ότι δε σε παίρνει ή δεις τελευταία στιγμή ένα αγροτικό στην μπροστά σου, έχεις ακόμα (ευτυχώς) κάποιες επιλογές:
"Κατά σειρά προτεραιότητος:
1. Ελέγχουμε την πιθανότητα ελιγμού αποφυγής του όποιου εμποδίου ΧΩΡΙΣ να χρησιμοποιήσουμε φρένα. Π.χ Σηκώνω-προσπερνάω-ξαναρίχνω, ή, ρίχνω κι άλλο-προσπερνάω-ξαναμπαίνω στη γραμμή μου. Αυτά, ΕΦΟΣΟΝ μας παίρνει. ΕΦΟΣΟΝ κινούμαστε με τέτοια ταχύτητα που θα μας επιτρέψει τον ελιγμό.
Αν η ταχύτητά μας είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει ελιγμό,
2. Ελέγχουμε για έξοδο ασφαλούς διαφυγής. Αν υπάρχει, σηκώνουμε το μηχανάκι και πάμε επιβραδύνοντας προς την έξοδο.
Αν δεν υπάρχει ασφαλής έξοδος διαφυγής,
3. Αρχίζουμε να σηκώνουμε το μηχανάκι και ταυτόχρονα μειώνουμε ταχύτητα. Ό,σο επιβραδύνουμε τόσο σηκώνουμε το μηχανάκι. Με το που περάσουμε το εμπόδιο, αμολάμε τα φρένα, ξαναρίχνουμε το μηχανάκι και επιστρέφουμε στο γκάζι.
Στη σπάνια περίπτωση που δεν υπάρχει περιθώριο να σηκώσουμε το μηχανάκι,
4. Χαλαρώνουμε τα χέρια (που θα έπρεπε δηλαδή να τα είχαμε ήδη χαλαρά) και ...φρενάρουμε. Σε αυτή την περίπτωση το μηχανάκι έχει την τάση ν΄ανοίξει τη γραμμή του. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γλιστρίσει το μπροστινό. Ό,σο πιο πλαγιασμένοι είμαστε και ό,σο πιο έντονα φρενάρουμε, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα πτώσης από δίπλωμα του μπροστινού.
Σημείωση:
Το μηχανάκι φρενάρει σε μικρότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί ότι μειώσαμε ταχύτητα σε ασφαλή επίπεδα."
nikos_abel
20/11/2012, 20:03
Κάτι που επίσης έχω διαβάσει και εφαρμόζω με επιτυχία (όταν έχω κάνει τις άνωθεν ψιλομλκς), είναι να σηκώνω τη μηχανή όσο πιο όρθια γίνεται (ώστε να έχω όσο δυνατόν περισσότερο λάστιχο
σε επαφή με το δρόμο) και να συνεχίζω τη στροφή βγάζοντας ακόμη περισσότερο το σώμα έξω, φρενάροντας ταυτόχρονα.
Να πω την αλήθεια, δεν μου έχει τύχει να μην έχω περιθώριο να το σκεφτώ (μαϋ μιντλ νέιμ ιζ κάπταιν σλόου) αλλά στις περιπτώσεις που εμφανίστηκε μαγικά μπροστά μου
ένα σταματημένο αυτοκίνητο π.χ., φρέναρα μια χαρούλα πάνω στη στροφή χωρίς ιδιαίτερο άγχος θα έλεγα.
Αλλά φαντάζομαι ότι σίγουρα βοήθησε και η ελαττωμένη μου ταχύτητα.
Μερικές φορές δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι μπορεί να βρεθούν σε τόσο οριακές συνθήκες,
μάλλον φταίει το ότι είμαι κότα ε;
Μια μικρη λεπτομερεια που ισως βοηθησει το πολυ καλογραμμενο θεμα σου
Εαν μεταφερουμε το σωμα μας οσο πιο πισω μπορουμε στην μοτοσυκλετα ακομα και με μπλοκαρισμενο το εμπρος φρενο η μοτοσυκλετα θα μας παει σερνοντας ευθεια χωρις να πεσουμε
οσοι εχουν δοκιμασει σε χωμα το εχουν επιβεβαιωση.Ποτε ομως μπλοκαρισμενο το πισω τοτε απλα δεν εχουμε τιμονι και ελεγχο στο που παει η μοτοσυκλετα.
:beer:
Cpt. Haddock
20/11/2012, 20:59
[....]Μερικές φορές δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι μπορεί να βρεθούν σε τόσο οριακές συνθήκες,
Πήγαινε καμια βόλτα με τον μπλέιντ και θα καταλάβεις :tooth:
AUFGEBRACHT
20/11/2012, 21:02
Και τέλος, οι κάτοχοι ABS (και πόσο μάλλον και CBS), απλά τσαρουχώνουν και προσεύχονται...
:confused:
nikos_abel
20/11/2012, 21:38
:confused:
...να σταματήσεις πριν φτάσεις στο στόχο -> http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=111296 :cry:
Ωραίο θέμα, να προσθέσω το προφανές:
Όσο καλοί και να γίνουμε στο φρενάρισμα πανικού, πάντα υπάρχει η περίπτωση απλά να μη μας παίρνει. Να μην έχουμε χώρο για ελιγμό, πρόσφυση, χρόνο για φρενάρισμα κτλ κτλ.
Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να προσπαθούμε να παρατηρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα στο δρόμο μπας και δεν χρειαστεί να φρενάρουμε έτσι.
Ε, και στη Θηβών στο κάτω κάτω ας πηγαίνουμε και λίγο πιο αργά, ο τσακισμένος εγωισμός (του να σε πουν κότα) πονάει λιγότερο από τα τσακισμένα παΐδια.
chr1s_86
20/11/2012, 22:09
[...]
Σημείωση:
Το μηχανάκι φρενάρει σε μικρότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί ότι μειώσαμε ταχύτητα σε ασφαλή επίπεδα."
Μεγάλη κουβέντα αυτή! :a013: :beer:
Εγώ πάλι με το φτωχό μου το μυαλό όμως αναρωτιέμαι γιατί να χρησιμοποιήσω σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού, πρώτα στιγμιαία πίσω φρένο και ύστερα μπροστινό; Εφ όσον το ζητούμενο είναι ΑΜΕΣΗ ακινητοποίηση και την άμεση επιβράδυνση για αυτό το λόγο μας τη δίνει κατά κύριο λόγο το μπροστινό φρένο, τότε σε περίπτωση που θα έχω φρενάρισμα πανικού και χρησιμοποιήσω πρώτα το πίσω αν συνυπολογίσω και το χρόνο αντίδρασης που χρειάζομαι, δε θα έχω χάσει ήδη πολύτιμα μέτρα μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση; :confused: Πιέζοντας το μπροστινό η μεταφορά βάρους μπροστά δεν προκαλεί καλύτερη πρόσφυση στο μπροστινό ελαστικό; Το πίσω φρένο δεν προσφέρει έτσι κι αλλιώς δυνατότητα άμεσης επιβράδυνης διότι αποτελείται από ένα μόνο δισκόφρενο και συνήθως μονοπίστονη δαγκάνα. Το δοκίμασα ξανά σήμερα πολλές φορές και είδα ότι πατώντας αποφασιστικά το μπροστινό και σε κλάσματα δευτερολέπτου το πίσω είχα καλύτερη επιβράδυνση.
Cpt. Haddock
21/11/2012, 08:07
[...] Πιέζοντας το μπροστινό η μεταφορά βάρους μπροστά δεν προκαλεί καλύτερη πρόσφυση στο μπροστινό ελαστικό; [...]
Ακριβώς το αναποδο ;)
nikonian
21/11/2012, 08:15
Εγώ πάλι με το φτωχό μου το μυαλό όμως αναρωτιέμαι γιατί να χρησιμοποιήσω σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού, πρώτα στιγμιαία πίσω φρένο και ύστερα μπροστινό; Εφ όσον το ζητούμενο είναι ΑΜΕΣΗ ακινητοποίηση και την άμεση επιβράδυνση για αυτό το λόγο μας τη δίνει κατά κύριο λόγο το μπροστινό φρένο, τότε σε περίπτωση που θα έχω φρενάρισμα πανικού και χρησιμοποιήσω πρώτα το πίσω αν συνυπολογίσω και το χρόνο αντίδρασης που χρειάζομαι, δε θα έχω χάσει ήδη πολύτιμα μέτρα μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση; :confused: .
Συμφωνώ.
Νομίζω ότι στο αρχικό ποστ υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στο ΔΥΝΑΤΟ φρενάρισμα και το φρενάρισμα ΠΑΝΙΚΟΥ.
Το δυνατό φρενάρισμα στην πίστα μπορείς να το προγραμματίσεις και να πατήσης πρώτα το πισινό φρένο.
Στο φρενάρισμα ΠΑΝΙΚΟΥ όμως, όπως πολύ σωστά γράφει ο μπλέιντ, έχουμε το ένα δάκτυλο στη μανέτα για να μη χάσουμε χρόνο.
Ποιό το όφελος αν είναι φρενάρουμε πρώτα με το πίσω;
Bladerunner
21/11/2012, 08:20
Πιέζοντας το μπροστινό η μεταφορά βάρους μπροστά δεν προκαλεί καλύτερη πρόσφυση στο μπροστινό ελαστικό;
Μέχρι ένα σημείο όμως. Κάποια στιγμή το "βάρος" θα κλειδώσει την ανάρτηση και το ελαστικό θα μπλοκάρει. Πιέζοντας πρώτα το πίσω για μερικά κλάσματα δευτερολέπτου πριν το μπροστινό, φροντίζεις να γίνει ομαλότερα αυτή η μεταφορά βάρους και το μηχανάκι θα ελέγχεται καλύτερα.
Αν έχεις εξοικειωθεί τόσο καλά με τα φρένα σου και μπορείς να φρενάρεις με ασφάλεια μόνο με το μπροστινό, σαφώς και δεν είναι λάθος!
Bladerunner
21/11/2012, 08:23
Νομίζω ότι στο αρχικό ποστ υπάρχει μια σύγχηση ανάμεσα στο ΔΥΝΑΤΟ φρενάρισμα και το φρενάρισμα ΠΑΝΙΚΟΥ.
Πανικοβάλλομαι εξαιρετικά σπάνια, αλλά τις ελάχιστες φορές που έχει συμβεί δε θυμάμαι να έχω φρενάρει δυνατότερα...
Με την εξάσκηση έρχεται η συνήθεια. Σε καταστάσεις πανικού εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε συνηθίσει.
pipe_smoker
21/11/2012, 09:33
Καλημερα :a55:
Μια ερωτηση:
Τι ειναι αυτο που ανα περίπτωση (πολύ) δυνατου φρεναρίσματος διαφοροποιεί το αν θα μπλοκάρει ο μπροστινός τροχος με αποτέλεσμα να το χάσουμε και να πέσουμε, ή το αν θα σηκωθεί η ουρά στον αέρα (εντο) με τον μπροσινο τροχο να συνεχιζει να επιβραδυνει;;;
Η προσφυση; (Ποιοτητα ελαστικων, ασφαλτου κλπ)
Οι αναρτησεις;
Ο τροπος που θα γινει το δυνατο φρεναρισμα;
Για να το πω και πιο απλα, παντα απορουσα πώς κανουν εντο χωρις να τους μπλοκαρει ο μπροστινος και να πεφτουν κατω σαν τα σκατα. Ε εδω το ιδιο ρωταω αλλα με το ενδιαφερον μου να εντοπιζεται στο φρεναρισμα κι οχι στο πώς γινεται το εντο :D
Bladerunner
21/11/2012, 09:46
Καλημερα :a55:
Μια ερωτηση:
Τι ειναι αυτο που ανα περίπτωση (πολύ) δυνατου φρεναρίσματος διαφοροποιεί το αν θα μπλοκάρει ο μπροστινός τροχος με αποτέλεσμα να το χάσουμε και να πέσουμε, ή το αν θα σηκωθεί η ουρά στον αέρα (εντο) με τον μπροσινο τροχο να συνεχιζει να επιβραδυνει;;;
Η προσφυση; (Ποιοτητα ελαστικων, ασφαλτου κλπ)
Οι αναρτησεις;
Ο τροπος που θα γινει το δυνατο φρεναρισμα;
Κυρίως το τρίτο. Αν επιμείνεις με το μπροστινό, εκμεταλλευτείς κατάλληλα την διαθέσιμη πρόσφυση και το βοηθήσεις και λίγο*, μια χαρά θα σηκωθεί η ουρά. Κι αναλόγως της φόρας την κρατάς στον αέρα μέχρι να βγει η φωτογραφία ή να σε δουν όλοι από την καφετέρια. :lol:
*Σιγά μη σου πω με λεπτομέρειες :D
pipe_smoker
21/11/2012, 10:15
*Σιγά μη σου πω με λεπτομέρειες :D
Δασκαλος να σου πετυχει :sad:
:D
Για να μην παρεξηγηθω το θεμα μου ηταν (οπως ειναι και στην καθημερινοτητα μου σαν αναβατης) η αντιληψη του οριου της προσφυσης του μπροστινου σε ενα φρεναρισμα (και ποιοι ειναι οι παραγοντες που την επηρεαζουν την προσφυση οπως προανεφερα) οπως και το πώς φρεναρω στο μεγαλυτερο δυνατο βαθμο αν χρειαστει χωρις να μπλοκαρει.
Οχι στο πώς κανουμε εντο.:a12:
Ακριβώς το αναποδο ;)
Tότε ρε συ γιατί προσπαθούμε να τηρούμε τις αναλογίες 70-75% μπροστά 30-25% πίσω όταν φρενάρουμε; Αν δε μεταφέρω ένα μέρος του βάρους μπροστά -όχι όλο για να μη μπλοκάρει το μπροστινό- πως θα φρενάρω αποτελεσματικα; :cool:
Tότε ρε συ γιατί προσπαθούμε να τηρούμε τις αναλογίες 70-75% μπροστά 30-25% πίσω όταν φρενάρουμε; Αν δε μεταφέρω ένα μέρος του βάρους μπροστά -όχι όλο για να μη μπλοκάρει το μπροστινό- πως θα φρενάρω αποτελεσματικα; :cool:
Τα μπερδεύεις.
Επειδή φρενάρουμε, μεταφέρεται το βάρος μπροστά.. αλλιώς δεν θα είχαμε φρένα αλλά θα πετάγαμε έρμα μπροστά.
Bladerunner
21/11/2012, 10:37
Για να μην παρεξηγηθω το θεμα μου ηταν (οπως ειναι και στην καθημερινοτητα μου σαν αναβατης) η αντιληψη του οριου της προσφυσης του μπροστινου σε ενα φρεναρισμα (και ποιοι ειναι οι παραγοντες που την επηρεαζουν την προσφυση οπως προανεφερα) οπως και το πώς φρεναρω στο μεγαλυτερο δυνατο βαθμο αν χρειαστει χωρις να μπλοκαρει.
Η διαθέσιμη πρόσφυση επηρεάζεται από μια σειρά παραμέτρους, όπως η κατάσταση του οδοστρώματος, των ελαστικών και αναρτήσεων της μηχανής μας, της κλίσης της, ταχύτητας κλπ.
Με την διαρκή εξάσκηση θα αρχίσεις να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα του επερχόμενου μπλοκαρίσματος ή διπλώματος του μπροστινού τροχού. Για παράδειγμα την εξαιρετικά αργή ή καθόλου συμπίεση του πιρουνιού, (ένας λόγος που δε συμπαθώ τα εναλλακτικά μπροστινά της BMW), το απότομο ελάφρωμα, την αίσθηση ότι στρίβεις πάνω σε "σαπούνι", κ.α
Η εξάσκηση σε ολισθηρό έδαφος όπως το χώμα, επειδή και να μπλοκάρει λίγο το μπροστά θα ολισθήσει παρά θα διπλώσει*, είναι μια πολύ καλή αρχή. Βάλε ένα σημάδι που θα ξεκινάς το φρενάρισμα, ανέπτυξε ταχύτητα 60 χλμ και στο σημάδι σου ξεκίνα να φρενάρεις δυνατά. Αν μπλοκάρει κάποιος τροχός εννοείται χαλαρώνεις το αντίστοιχο φρένο. Όπου ακινητοποιήσεις το μηχανάκι, βάλε άλλο ένα σημάδι.
Κάθε φορά, προσπάθησε να μειώσεις την απόσταση των δυο σημείων. Την απόσταση ακινητοποίησης δηλαδή.
*Στο χώμα, ναι μεν πιο δύσκολα θα διπλώσει μπροστά αλλά δεν είναι απίθανο. Τα χέρια πρέπει να είναι τελείως χαλαρά, στήριξε το σώμα σου με τα πόδια κόντρα στο ντεπόζιτο. Αν αισθανθείς ότι μπλοκάρει ο τροχός ή το τιμόνι ελαφρώνει πολύ και πάει να στρίψει, χαλάρωσε την πίεση στο φρένο! Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μη προλάβεις να διορθώσεις και να πέσεις. Σωστός εξοπλισμός λοιπόν και μηχανάκι με φτηνά ανταλλακτικά.:lol:
Τα μπερδεύεις.
Επειδή φρενάρουμε, μεταφέρεται το βάρος μπροστά.. αλλιώς δεν θα είχαμε φρένα αλλά θα πετάγαμε έρμα μπροστά.
Μα αυτό εννοώ. Ότι με το φρενάρισμα μεταφέρω -για λίγο- ένα μέρος του βάρους μου μπροστά
Μα αυτό εννοώ. Ότι με το φρενάρισμα μεταφέρω -για λίγο- ένα μέρος του βάρους μου μπροστά Κι οι αναρτήσεις γιατί υπάρχουν;
Cpt. Haddock
21/11/2012, 10:42
Κι οι αναρτήσεις γιατί υπάρχουν;
Ωχ... :a014:
Bladerunner
21/11/2012, 10:45
Αυτό με τα ποσοστά είναι μια παρεξήγηση.
Εμείς δεν μοιράζουμε τίποτα! Ούτε τηρούμε κάποια αναλογία! Η μοτοσυκλέτα από μόνη της είναι έτσι σχεδιασμένη (γεωμετρία, κατανομή μαζών), ώστε όταν εξασκούμε και στα δύο φρένα την ίδια πίεση, το μπροστινό (δυο δισκόπλακες, τετραπίστονες δαγκάνες) θα συνεισφέρει το 70% πχ και το πίσω (μια δισκόπλακα με δαγκάνα της πλάκας) το υπόλοιπο 30% στο φρενάρισμα.
Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, σχετικά με το βάρος, έχει απαντηθεί λίγο παραπάνω. ΝΑΙ. Θέλεις μεταφορά βάρους μέχρι ένα σημείο όμως.
nikos_abel
21/11/2012, 10:45
Στην αρχή για να μην πονάει ο κλς μας. http://en.wikipedia.org/wiki/Suspension_(vehicle)#Horse_drawn_vehicles
Μετά ανακαλύφθηκε ότι βοηθάει και στην οδήγηση
pipe_smoker
21/11/2012, 10:54
Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να μη προλάβεις να διορθώσεις και να πέσεις.
Αυτό είναι το disclaimer???? :rotflmao::rotflmao::rotflmao::rotflmao::rotflmao:
"Ουδεμία ευθύνη φέρουμε για τυχόν ατυχήματα κατά την εφαρμογή των άνωθεν τεχνικών. Try at your own risk" :lol:
Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Με διάθεση (και ικανότητα αν μη τι άλλο) να βοηθήσεις όπως πάντα :a013:
nikos_abel
21/11/2012, 10:56
Αυτό με τα ποσοστά είναι μια παρεξήγηση.
Εμείς δεν μοιράζουμε τίποτα! Ούτε τηρούμε κάποια αναλογία! Η μοτοσυκλέτα από μόνη της είναι έτσι σχεδιασμένη (γεωμετρία, κατανομή μαζών), ώστε όταν εξασκούμε και στα δύο φρένα την ίδια πίεση, το μπροστινό (δυο δισκόπλακες, τετραπίστονες δαγκάνες) θα συνεισφέρει το 70% πχ και το πίσω (μια δισκόπλακα με δαγκάνα της πλάκας) το υπόλοιπο 30% στο φρενάρισμα.
Εμείς οι σκουτεράδες που φρέναρουμε με τα δυο χέρια, το ξέρουμε καλύτερα (ειδικά όταν έχεις και σιμπιες).
Για να έχει η μοτο το σωστό ύψος και να συνεχίσει να έχει επαφή η ρόδα με το δρόμο σε περίπτωση που συναντήσει κάποια ανωμαλία.:look:
LogOutGoRide
21/11/2012, 11:16
Ωραίο θέμα. blade. :beer::beer::beer:
............
οτι χασεις απο χρονο, πατωντας το πισω πρωτα, θα το κερδισεις σε ποιοτητα (σιγουρια) και ποσοτητα (μετρα), αρκει να το κανεις σωστα και γι' αυτο θελει εξασκηση.
kostas777
22/11/2012, 03:12
πάντως είναι λίγο δύσκολο να πατήσουμε πρώτα το πίσω και μετά το μπροστά. ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε το πόδι μας συνέχεια πάνω από το φρένο. βέβαια μερικοί μπορεί να το έχουν, αλλά εγώ πατάω στο μασπιέ με το μετατάρσιο και πρέπει να το φέρω μπροστά ενώ πάντα έχω ένα δάχτυλο στο μπροστινό φρένο. οπότε αυτό που κάνω είναι να ξεκινάω με μπροστινό αλλά όχι απότομα, μετά πατάω το πίσω έτσι ώστε να «κάτσει» η μηχανή και μετά συνεχίζω με γερό μπροστινό και ταυτόχρονα πιο δυνατά το πίσω. επίσης σφίγγω με τα γόνατα τη μηχανή και δεν σπρώχνω το τιμόνι με τεντωμένα χέρια.
το πρώτα πίσω φρένο έχει να κάνει περισσότερο με τη μεταβολή της γεωμετρίας της μηχανής όταν αυτή φρενάρει. το ίδιο κάνουμε και στην κανονική γρήγορη οδήγηση. στην πίστα / αγώνα αλλάζουν τα πράγματα. εκεί (στην πίστα) πως χρησιμοποιείτε το πίσω φρένο;
Bladerunner
22/11/2012, 07:58
και μετά συνεχίζω με γερό μπροστινό και ταυτόχρονα πιο δυνατά το πίσω
"Γερό μπροστινό" σημαίνει ότι ο πίσω τροχός είναι σχεδόν στον αέρα. Πατώντας εκείνη τη στιγμή δυνατά το πίσω, δεν μπλοκάρει;
εκεί (στην πίστα) πως χρησιμοποιείτε το πίσω φρένο;
Κάποιοι δεν το χρησιμοποιούν καθόλου. Μη ξεχνάς όμως ότι οι αναρτήσεις είναι διαφορετικά ρυθμισμένες, και μπορούν να κρατήσουν τον πίσω τροχό στο έδαφος πιο εύκολα από ένα μηχανάκι ρυθμισμένο για βόλτα.
kostaspetrou
22/11/2012, 08:51
Η ουρά της μοτοσυκλέτας θα κάτσει κάτω από τη μεταφορά βάρους και θα ελέγχεται καλύτερα.
Kάτι άλλο θες να πεις...Σε κανένα φρενάρισμα το βάρος δε μεταφέρεται πίσω,ούτε η ουρά κάθεται.Απόδειξη ότι το πίσω φρένο μπλοκάρει πιο εύκολα απ'το μπροστά(εκτός και αν το μπροστά είναι του κώλου,βλέπε χαρλεόφρενο)
Το πίσω φρένο σε τέτοιες περιπτώσεις το πατάς ακριβώς για να μην μπλοκάρεις το μπροστά από τον άτσαλη λόγω πανικού πίεση της μανέτας.
Τα υπόλοιπα σωστά είναι.
Kάτι άλλο θες να πεις...Σε κανένα φρενάρισμα το βάρος δε μεταφέρεται πίσω,ούτε η ουρά κάθεται.Απόδειξη ότι το πίσω φρένο μπλοκάρει πιο εύκολα απ'το μπροστά(εκτός και αν το μπροστά είναι του κώλου,βλέπε χαρλεόφρενο)
Το πίσω φρένο σε τέτοιες περιπτώσεις το πατάς ακριβώς για να μην μπλοκάρεις το μπροστά από τον άτσαλη λόγω πανικού πίεση της μανέτας.
Τα υπόλοιπα σωστά είναι.
μπερδευεσαι.το πισω φρενο κανει ακριβως αυτο.βαζει κατω την ουρα συμπιεζοντας την πισω αναρτηση.η αποδειξη που λες ειναι λαθος.το πισω φρενο μπλοκαρει επειδη το ποδι δεν ειναι τοσο επιδεξιο οσο ενα χερι.
το πισω φρενο το πατας για να μη χασεις την επαφη του πισω συστηματος της μοτοσυκλετας με τον δρομο.
Bladerunner
22/11/2012, 09:09
Σε κανένα φρενάρισμα το βάρος δε μεταφέρεται πίσω,ούτε η ουρά κάθεται.
Πατώντας το πίσω φρένο, χαμηλώνεις το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας και το ψαλίδι ουσιαστικά "τραβάει" την ουρά προς τα κάτω.
Δεν έχεις παρά να το παρατηρήσεις με δοκιμή.
Bladerunner
22/11/2012, 09:41
tο πισω φρενο κανει ακριβως αυτο.βαζει κατω την ουρα συμπιεζοντας την πισω αναρτηση
Ή αν θες καλύτερη (και "επιστημονική" ) διατύπωση Κώστα, η χρήση του πίσω φρένου περιορίζει την έκταση της πίσω ανάρτησης και τη συμπίεση της μπροστινής.
Σε πολύ γρήγορη οδήγηση στην πίστα, τα φρένα είναι τόσο δυνατά κι απότομα με ανάλογα βίαιη μεταφορά βάρους, που το πλεονέκτημα του πίσω φρένου σχεδόν μηδενίζεται.
Ή αν θες καλύτερη (και "επιστημονική" ) διατύπωση Κώστα, η χρήση του πίσω φρένου περιορίζει την έκταση της πίσω ανάρτησης και τη συμπίεση της μπροστινής.
Σε πολύ γρήγορη οδήγηση στην πίστα, τα φρένα είναι τόσο δυνατά κι απότομα με ανάλογα βίαιη μεταφορά βάρους, που το πλεονέκτημα του πίσω φρένου σχεδόν μηδενίζεται.
και για ακομα πιο επιστημονικη χρεια αντι για μεταφορα βαρους μπορουμε να χρησιμοποιουμε τον ορο ''μεταφορα φορτιου'' :wave2:
Bladerunner
22/11/2012, 09:49
"Μεταφορά φορτίου"... Σωστά!
Και βάζοντας από ένα tie wrap σε μπουκάλες και πίσω ανάρτηση, μπορούμε να παρατηρήσουμε τις διαφορές σε συμπίεση και έκταση αντίστοιχα χρησιμοποιώντας με διαφορετικό τρόπο τα φρένα.
Με αυτόν τον τρόπο ΚΑΙ θα το εμπεδώσουμε, ΚΑΙ θα κάνουμε και βολτίτσα! :)
kostaspetrou
22/11/2012, 11:59
μπερδευεσαι.το πισω φρενο κανει ακριβως αυτο.βαζει κατω την ουρα συμπιεζοντας την πισω αναρτηση.η αποδειξη που λες ειναι λαθος.το πισω φρενο μπλοκαρει επειδη το ποδι δεν ειναι τοσο επιδεξιο οσο ενα χερι.
το πισω φρενο το πατας για να μη χασεις την επαφη του πισω συστηματος της μοτοσυκλετας με τον δρομο.
Το πίσω φρένο μπλοκάρει επειδή λόγω της μεταφοράς βάρους(φορτίου)μπροστά,μειώνεται η δύναμη που πιέζει τον πίσω τροχό στο έδαφος!
Δεν έχει να κάνει χέρι ή πόδι,το ίδιο παρατηρείται και σε ποδήλατα όπου το πίσω φρένο ελέγχεται απ'το χέρι!
Μπορείτε να σχεδιάσετε διάταξη αν θέλετε που όντως να συμπιέζει τον πίσω(κάτι σαν τα παλιά anti dive συστήματα) αλλά δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο,σχολίασα την μεταφορά βάρους- φορτίου... :wave2:
jorgevaldano
22/11/2012, 12:18
Έχοντας διαβάσει το πρώτο μόνο μήνυμα έχω να πω πως η προτεινόμενη διαδικασία δεν είναι η καλύτερη
Τα δύο πρώτα βήματα (πάτημα μόνο πίσω φρένου και μετά ελαφρύ πάτημα μπροστινού) οδηγούν σε μεγάλη καθυστέρηση, όταν το ζητούμενο σε φρένα ΠΑΝΙΚΟΥ είναι το ΑΜΕΣΟ φρενάρισμα
Για μένα:
1. δυνατό μπροστινό ταυτόχρονα με απαλό πίσω, γιατί το μηχανάκι πρέπει να φρενάρει ΤΩΡΑ, άρα η άμεση επιβράδυνση είναι απολύτως απαραίτητη
2. αμέσως μετά, ελάφρυμα του μπροστινού φρένου ώστε να μη μπλοκάρει ο μπροστινός τροχός
3. συνέχεια του μέτριου φρεναρίσματος, ή μηδέν φρένο και ελιγμός αποφυγής
My 2c
Bladerunner
22/11/2012, 12:20
Το πανεπιστήμιο της Padova δημοσίευσε μια μελέτη σχετική ακριβώς με αυτά που κουβεντιάζουμε.
Αντιγράφω:
"It may be observed that, using only the front brake, the front suspension is compressed and the rear one is totally extended. By using the ideal braking force distribution, the fork compression is reduced. More importantly, the extension of the rear suspension is also reduced, obtaining two positive effects. First, the motorcycle pitching is reduced. Second, the rear
suspension remains inside its working range and it is still capable of absorbing road irregularities."
Μετάφραση:
"Μπορεί να παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιώντας μόνο το μπροστινό φρένο η μπροστινή ανάρτηση είναι συμπιεσμένη και η πίσω σε πλήρη έκταση. Χρησιμοποιώντας την ιδανική κατανομή της δύναμης πέδησης (ΣτΜ εννοεί και τα δύο φρένα) μετριάζεται η συμπίεση του πιρουνιού. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι μετριάζεται και η έκταση της πίσω ανάρτησης, κερδίζοντας δύο θετικές επιπτώσεις. Πρώτον, μειώνεται το "μπρουμύτισμα" της μηχανής. Δεύτερον, η πίσω ανάρτηση παραμένει μέσα στο λειτουργικό της εύρος και διατηρεί την ικανότητά της να απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος."
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη. (http://dinamotoweb.dimeg.unipd.it/dinamoto/7_MDRG_papers/_MDRG%20Papers%20in%20PDF%20format/2004_09%20On%20the%20braking%20behaviour%20of%20motorcycle%20GRAZ%2032-0018v001.pdf)
nikos_abel
22/11/2012, 12:25
Μα αυτή ακριβώς είναι και η λειτουργία των συνδυασμένων φρένων, καταλήγεις με τη μηχανή να "βυθίζεται" ολόκληρη
με αποτέλεσμα ουσιαστικά να έχεις τριβή ολίσθησης σε μεγαλύτερη επιφάνεια (2 αντί ενός τροχού), άρα και ταχύτερη
επιβράδυνση :dizzy:
Λέω κάτι στραβά;
Bladerunner
22/11/2012, 12:27
Έχοντας διαβάσει το πρώτο μόνο μήνυμα έχω να πω πως η προτεινόμενη διαδικασία δεν είναι η καλύτερη
Δεν είσαι ο μοναδικός που έχει αυτή την άποψη. Πολλοί άλλοι αναβάτες χρησιμοποιούν την τεχνική που προτείνεις.
Εγώ είμαι της σχολής "το ασφαλές μπορεί να είναι και γρήγορο".
Πατώντας απότομα και δυνατά το μπροστινό, όπως γράφεις, θέλει εμπειρία και καλά στημένο μηχανάκι για να αποφύγεις το μπλοκάρισμα. Από την άλλη μεριά, με τη συνεχή εξάσκηση ο τρόπος που περιγράφω μπορεί να εφαρμοστεί εξαιρετικά γρήγορα.
Αν διαβάσεις και τα υπόλοιπα μηνύματα θα καταλάβεις ίσως καλύτερα τι εννοώ.
Κάπου είχα σκαναρισμένα τα αποτελέσματα που είχαν βγεί πολύ παλιά (στο ΜΟΤΟ ; ) απο ένα άρθρο σχετικό με τα αποτελεσματικά φρένα με δοκιμαστή τον JB...
#_searchινγκ.
Bladerunner
22/11/2012, 12:35
Μα αυτή ακριβώς είναι και η λειτουργία των συνδυασμένων φρένων, καταλήγεις με τη μηχανή να "βυθίζεται" ολόκληρη
με αποτέλεσμα ουσιαστικά να έχεις τριβή ολίσθησης σε μεγαλύτερη επιφάνεια (2 αντί ενός τροχού), άρα και ταχύτερη
επιβράδυνση :dizzy:
Λέω κάτι στραβά;
Θα προτιμούσα την τριβή κύλισης και όχι ολίσθησης. Δεν προτιμώ τους μπλοκαρισμένους τροχούς. :)
Κατά τ' άλλα, πάνω κάτω αυτή είναι η αρχή.
nikos_abel
22/11/2012, 12:40
Θα προτιμούσα την τριβή κύλισης και όχι ολίσθησης. Δεν προτιμώ τους μπλοκαρισμένους τροχούς. :)
Κατά τ' άλλα, πάνω κάτω αυτή είναι η αρχή.
:plaf:
Ναι ναι, ο δαίμων του πληκτρολογίου, είχα στο νου μου το κατάλληλο εμότικον
και να μη γράψω κατά λάθος ολίσθησης, διεκόπην από εργασία και τελικά το έγραψα :lol:
Πάντως παιδάκια εμένα τα νούμερα δε μου βγαίνουν. Αν υποθέσουμε ότι ο αναβάτης έχει χρόνο αντίδρασης πχ 1 sec, αυτό στα 40km/h που είναι ταχύτητα πόλης μας κάνει 11.1 μέτρα το δευτερόλεπτο. Αν υποθέσουμε επίσης απλά ότι η απόσταση πεδήσεως για μικρές ταχύτητες εως 100χμ/ω μια απλής μοτοσυκλέτας και ενός κοινού θνητού αναβάτη είναι το μισό της ταχύτητας μας τότε έχουμε 40/2=20μ απόσταση πεδήσεως. 20+11=31μ συνολική απόσταση. Τώρα αν χρησιμοποιήσουμε πρώτα πίσω φρένο και μετά μπροστά, εύλογο είναι ότι χάνουμε πολύτιμα μέτρα σε αντίθεση με το συνδυασμό πρώτα μπροστά και μετά πίσω φρένο. Το τι ρυθμό επιβράδυνσης έχει το μπροστά φρένο σε σχέση με το πίσω διαφέρει σε κάθε μοτοσυκλέτα σίγουρα όμως στις δικές μας 500cc και πάνω το ποιο δυνατό είναι το μπροστά. Αν υπολογίσουμε ότι βρεχει κιόλας οπότε θέλουμε ένα με δυο περιστροφές του δισκόφρενου ώστε το τακάκι να διώξει τα νερά ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω στο που θα σταματήσω αν χρησιμοποιήσω πρώτα το πίσω φρένο :eek:
Bladerunner
22/11/2012, 14:08
Τώρα αν χρησιμοποιήσουμε πρώτα πίσω φρένο και μετά μπροστά, εύλογο είναι ότι χάνουμε πολύτιμα μέτρα σε αντίθεση με το συνδυασμό πρώτα μπροστά και μετά πίσω φρένο.
Θα το εξηγήσω αναλυτικότερα για μια τελευταία φορά:
Αυτό που περιέγραψα είναι τα οφέλη όταν πατάμε το πίσω φρένο κλάσματα του δευτερολέπτου πριν το μπροστινό.
Ξανά τονίζω:
Σε καθημερινές συνθήκες ο τυχόν χρόνος που θα χαθεί είναι μικρότερος από αυτόν που θα αναλωθεί στην αποφυγή του μπλοκαρίσματος. Λιγότερος συνολικά χρόνος = μικρότερη απόσταση
Αν υπολογίσουμε ότι βρεχει κιόλας οπότε θέλουμε ένα με δυο περιστροφές του δισκόφρενου ώστε το τακάκι να διώξει τα νερά ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω στο που θα σταματήσω αν χρησιμοποιήσω πρώτα το πίσω φρένο :eek:
Σε ολισθηρό οδόστρωμα η ομαλή μεταφορά φορτίου παίζει σημαντικότερο ρόλο!
Δεν είσαι ο μοναδικός που έχει αυτή την άποψη. Πολλοί άλλοι αναβάτες χρησιμοποιούν την τεχνική που προτείνεις.
Εγώ είμαι της σχολής "το ασφαλές μπορεί να είναι και γρήγορο".
Πατώντας απότομα και δυνατά το μπροστινό, όπως γράφεις, θέλει εμπειρία και καλά στημένο μηχανάκι για να αποφύγεις το μπλοκάρισμα. Από την άλλη μεριά, με τη συνεχή εξάσκηση ο τρόπος που περιγράφω μπορεί να εφαρμοστεί εξαιρετικά γρήγορα.
Αν διαβάσεις και τα υπόλοιπα μηνύματα θα καταλάβεις ίσως καλύτερα τι εννοώ.
Aπο την στιγμη που μιλαμε για μπλοκαρισμα σε φρενα πανικου αρα μιλαμε και για οδηγο εκτος ελεγχου πλεον....
Αρα.... Φαντασου ποσο ποιο δυσκολο ειναι να μιλαμε για μια διαδικασια σαν αυτη του αρχικου σου ποστ ( οσο συνηθεια και αν την εχουμε κανει.....!!!! )
Συμφωνω απολυτος με την διαδικασια του jorgevaldano.....!!!!
( Χρησιμοτατο παντως το θρεντ που ανοιξες ... Συγχαρητηρια...)
:wave2:
Bladerunner
22/11/2012, 14:40
Θα επιμείνω λίγο ακόμα στην άποψή μου :lol:
Με την έκφραση "φρένα πανικού", θέλω να τονίσω την αναγκαιότητα του γρήγορου αλλά και ασφαλές αποτελέσματος.
Για να βοηθήσω λίγο (τον εαυτό μου) παραπάνω, θα σε ρωτήσω το εξής:
Πατησίων. Ή Τσιμισκή ακόμα χειρότερα. Ή οποιαδήποτε τέλος πάντως συνηθισμένη ελληνικής πόλης λεωφόρος. Πηγαίνεις με 80 χιλιόμετρα. Ταξί σταματάει απότομα μπροστά σου στα 100 μέτρα. "Πανικοβάλλεσαι" και τσαρουχώνεις το μπροστινό.
Στα πόσα μέτρα νομίζεις θα σταματήσεις;
Το ίδιο σενάριο. Μόνο που τώρα πατάς το πίσω και σχεδόν ταυτόχρονα πιέζεις προοδευτικά το μπροστά. Θα σταματήσεις σε λιγότερα ή περισσότερα μέτρα σε σχέση με το πρώτο σενάριο;
Αν μου απαντήσεις ότι θα πατήσεις πρώτα το μπροστά και μετά το πίσω θα σου ξανατονίσω ότι η "ζημιά" ήδη έχει γίνει. Ήδη επέτρεψες να υπερ-εκταθεί η πίσω ανάρτηση με τις γνωστές συνέπειες. :)
Aπο την στιγμη που μιλαμε για μπλοκαρισμα σε φρενα πανικου αρα μιλαμε και για οδηγο εκτος ελεγχου πλεον.... Αρα.... Φαντασου ποσο ποιο δυσκολο ειναι να μιλαμε για μια διαδικασια σαν αυτη του αρχικου σου ποστ ( οσο συνηθεια και αν την εχουμε κανει.....!!!! ) ... Την τελευταια φορά που έκανα αυτό που περιέγραψε o jorge σερνόμουν για καμιά 40ρια μέτρα χωρίς ευτυχώς να βρω σε καποιο σταθερό σημείο και να θέλω συναρμολόγηση. Αντιθέτως, και πιθανώς εφόσον έχουμε και 10 εμπειρίες παραπάνω πλέον, προσπαθώ να μην φτάσω να φρενάρω με πανικό.. κι αν χρειαστεί πατάω ταυτόχρονα και τα 2 φρένα να ελάχιστη διαφορά χρονικά το πίσω πρώτα και μετά αφήνω το πίσω εντελώς. Δεν μιλάμε για φρένα πανικού όπου πάμε με 100+ και μας εμφανίζεται το γελάδι στα 50 μέτρα. Εκεί απλά σε κυρειύει ο πανικός.
Bladerunner
22/11/2012, 14:49
Την τελευταια φορά που έκανα αυτό που περιέγραψε o jorge σερνόμουν για καμιά 40ρια μέτρα χωρίς ευτυχώς να βρω σε καποιο σταθερό σημείο και να θέλω συναρμολόγηση.
Για να είμαι απόλυτα δίκαιος, οφείλω να ομολογήσω ότι τακάκια πίσω δεν έχω αλλάξει ποτέ στο μηχανάκι!
Αλλά:
Όταν οδηγώ σβέλτα αυτό συμβαίνει κυρίως στην πίστα. Δηλαδή αυξημένη πρόσφυση και αναρτήσεις κατάλληλα ρυθμισμένες για τις ακραίες δυνάμεις. Εκεί πραγματικά, η μεταφορά φορτίων είναι τόσο έντονη και απότομες οι αλλαγές στην γεωμετρία, που το πίσω φρένο δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά.
Στους συνήθης δρόμους που κινούμαστε, λόγω της μειωμένης πρόσφυσης, αν μεταβάλουμε τόσο απότομα τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας μας ο μπροστινός τροχός είτε θα μπλοκάρει είτε θα γλιστρήσει, με τα γνωστά αποτελέσματα.
jorgevaldano
22/11/2012, 14:56
Το ίδιο σενάριο. Μόνο που τώρα πατάς το πίσω και σχεδόν ταυτόχρονα πιέζεις προοδευτικά το μπροστά. Θα σταματήσεις σε λιγότερα ή περισσότερα μέτρα σε σχέση με το πρώτο σενάριο;
1. δεν θα μάθουμε ποτέ την απάντηση ποιο φρενάρισμα είναι καλύτερο στο παραπάνω σενάριο, η εκτίμηση του καθενός μας διαφέρει και δεν επαληθεύεται
2. ΔΕΝ έγραψα πως είμαι υπέρ του "τσαρουχώματος", κάθε άλλο. Είμαι υπέρ του δυνατού αλλά στιγμιαίου μπροστινού φρεναρίσματος, που θα κόψει πολύ την ταχύτητα, θα μου δώσει λίγο πολύτιμο χρόνο για να αποφασίσω την επόμενη κίνηση, και ΔΕΝ θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα ακριβώς γιατί ΔΕΝ είναι τσαρούχωμα, δηλαδή δεν είναι το δυνατό και διαρκές φρενάρισμα που σίγουρα θα οδηγήσει σε πτώση
Bladerunner
22/11/2012, 15:06
Είμαι υπέρ του δυνατού αλλά στιγμιαίου μπροστινού φρεναρίσματος, που θα κόψει πολύ την ταχύτητα, θα μου δώσει λίγο πολύτιμο χρόνο για να αποφασίσω την επόμενη κίνηση, και ΔΕΝ θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα ακριβώς γιατί ΔΕΝ είναι τσαρούχωμα
Κατανοητό. Κι εφόσον δουλεύει και σε εξυπηρετεί, δεν υπάρχει λόγος να το χαλάσεις! :)
Πάντως μπορούμε να δοκιμάζουμε πράγματα με σχετική ασφάλεια σε "εργαστηριακές συνθήκες" όπως στο χώμα που έγραψα παραπάνω. Εκεί μπορούμε πλέον να διαπιστώνουμε στην πράξη τι θα μας βοηθήσει περισσότερο.
Για να είμαι απόλυτα δίκαιος, οφείλω να ομολογήσω ότι τακάκια πίσω δεν έχω αλλάξει ποτέ στο μηχανάκι! Αλλά: Όταν οδηγώ σβέλτα αυτό συμβαίνει κυρίως στην πίστα. Δηλαδή αυξημένη πρόσφυση και αναρτήσεις κατάλληλα ρυθμισμένες για τις ακραίες δυνάμεις. Εκεί πραγματικά, η μεταφορά φορτίων είναι τόσο έντονη και απότομες οι αλλαγές στην γεωμετρία, που το πίσω φρένο δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά. Στους συνήθης δρόμους που κινούμαστε, λόγω της μειωμένης πρόσφυσης, αν μεταβάλουμε τόσο απότομα τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας μας ο μπροστινός τροχός είτε θα μπλοκάρει είτε θα γλιστρήσει, με τα γνωστά αποτελέσματα. Κι εγώ δεν έχω αλλάξει ποτέ πίσω τακάκια σε κανένα μηχανάκι μου.. @Jorge : Τι σημαίνει δυνατό αλλά στιγμιαίο; Βάζεις την ανάρτηση μέσα στην ωφέλιμη περιοχή της και μετά την αφήνεις να εκτονωθεί και να βγει εκτός και το μηχανάκι σου να κάνει τραμπάλα; Νομίζω ότι μάλλον παραπάνω θα χρειαστείς για να φρενάρεις..
jorgevaldano
22/11/2012, 15:41
Δεν θα εκτονωθεί (πολύ τουλάχιστον) γιατί αμέσως μετά το δυνατό φρενάρισμα ακολουθεί ένα μέτριο, οπότε το φρενάρισμα συνεχίζεται, απλά όχι με την ίδια δύναμη. Το ηπιότερο φρενάρισμα σε δεύτερο χρόνο μας επιτρέπει και κάποια δυνατότητα ελιγμού, διαφορετικά με αρχικό ήπιο και τελικό δυνατό όπως λέει ο Blade, το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να φρενάρει πηγαίνοντας ευθεία, και συχνά πηγαίνοντας ευθεία καταλήγεις καρφί στο εμπόδιο αν το περιθώριο φρεναρίσματος εκ των πραγμάτων δεν επαρκεί
Bladerunner
22/11/2012, 15:48
διαφορετικά με αρχικό ήπιο και τελικό δυνατό όπως λέει ο Blade, το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να φρενάρει πηγαίνοντας ευθεία, και συχνά πηγαίνοντας ευθεία καταλήγεις καρφί στο εμπόδιο αν το περιθώριο φρεναρίσματος εκ των πραγμάτων δεν επαρκεί
Αυτό που περιέγραψα αφορά τρία στάδια και όχι δύο: απαλά - έντονα - απαλά. Και στα τρία στάδια, εφόσον ο τροχός κινείται η μηχανή μπορεί να ελιχθεί!
Και πίστεψέ με... Άλλο ομαλό και άλλο αδύναμο φρενάρισμα! ;)
Όταν λέμε τη φράση «Φρένα πανικού», περιγράφουμε εν συντομία τη φράση «Φρένα υπό συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό» και όχι την «Φρένα ενώ μας έχει πιάσει πανικός».
Ο πανικόβλητος όχι να φρενάρει δεν μπορεί, ούτε καν να κοιτάξει που πάει.
Κατά τα άλλα, ακριβώς ότι γράφει ο Bladerunner, με την υποσημείωση πως σε όλα αυτά, προϋπόθεση είναι να μην έχουμε τα χέρια τεντωμένα σαν σε παρέλαση φρενάροντας, γιατί έτσι εμποδίζουμε και την - όποια - τάση αυτοδιόρθωσης της πορείας έχει το μηχανάκι. Αν αφήσουμε το τιμόνι να «αναπνεύσει», έχουμε καλύτερο φρενάρισμα ακόμα και αν δεν φρενάρουμε με την ιδανική σειρά.
jorgevaldano
22/11/2012, 16:01
Αυτό που περιέγραψα αφορά τρία στάδια και όχι δύο: απαλά - έντονα - απαλά. Και στα τρία στάδια, εφόσον ο τροχός κινείται η μηχανή μπορεί να ελιχθεί!
Εγώ τουλάχιστον, μοτό που φρενάρει δυνατά ΔΕΝ μπορώ να τη στρίψω χωρίς άμεσο κίνδυνο πτώσης. Με τίποτε όμως.
Bladerunner
22/11/2012, 16:10
Όταν λέμε τη φράση «Φρένα πανικού», περιγράφουμε εν συντομία τη φράση «Φρένα υπό συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό» και όχι την «Φρένα ενώ μας έχει πιάσει πανικός».
Ακριβώς αυτό! Καλύτερα δε μπορούσα να το περιγράψω! :beer:
Δεν θα εκτονωθεί (πολύ τουλάχιστον) γιατί αμέσως μετά το δυνατό φρενάρισμα ακολουθεί ένα μέτριο, οπότε το φρενάρισμα συνεχίζεται, απλά όχι με την ίδια δύναμη.
+ ... Το οτι .... Τα κμ εχουν πεσει αρκετα αρα εχει πεσει και η πιεση που ασκειται στο μπροστινο συστημα ....!!! ;)
Κατανοητό. Κι εφόσον δουλεύει και σε εξυπηρετεί, δεν υπάρχει λόγος να το χαλάσεις! :)
Πάντως μπορούμε να δοκιμάζουμε πράγματα με σχετική ασφάλεια σε "εργαστηριακές συνθήκες" όπως στο χώμα που έγραψα παραπάνω. Εκεί μπορούμε πλέον να διαπιστώνουμε στην πράξη τι θα μας βοηθήσει περισσότερο.
Εχει διαφορες μεγαλες σχετικα με τα στρειτ.....
Απο τις ανρτησεις ( που σου δινουν ενα μεγαλο υπερ στην αρχικη σφαλιαρα του φρενου που περιγραφει ο jorgevaldano ..
μεχρι την σχεδον μηδενικη προσφυση που θα σου δωσει το πισω φρενο πατωντας το πρωτο ( οσο ελαφροποδαρος και να εισαι....)
Bladerunner
22/11/2012, 16:59
Εχει διαφορες μεγαλες σχετικα με τα στρειτ.....
To γνωρίζω. Γι αυτό έγραψα στο χώμα με το καθημερινό μας μηχανάκι όμως. Ακριβώς για τη μειωμένη πρόσφυση. Αν φρενάρουμε καλά σε ολισθηρό οδόστρωμα θα φρενάρουμε άριστα όταν έχουμε υψηλά επίπεδα πρόσφυσης!
Δε θα διαφωνήσω στο "πατάω μόνο μπροστινό", ούτε στο "πρώτα μπροστά μετά πίσω". Μπορεί να μη τα θεωρώ τόσο αποτελεσματικά, για τις συνηθισμένες συνθήκες, αλλά τουλάχιστον δεν τα θεωρώ επικίνδυνα.
Διαφωνώ όμως με την απότομη ή βίαια πίεση του μπροστινού φρένου χωρίς προοδευτικότητα! Και ας χαλαρώσουμε την πίεση αμέσως μετά. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός.
Το πιρούνι δεν θα προλάβει να αποσβέσει αυτή την βίαιη μεταφορά φορτίου και θα κληθεί να την αντιμετωπίσει το μπροστινό ελαστικό. Θα μπλοκάρει! Θα διπλώσει! Θα μας πετάξει κάτω!
Δεν το λέω με ειρωνεία ούτε θέλω να γίνω εριστικός, ειλικρινά. Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάποιοι φρενάρουν πραγματικά δυνατά μ' αυτόν τον τρόπο και μένουν όρθιοι.
GYROSCOP FENOM
22/11/2012, 17:26
Bladerunner:a013:
nikos_abel
22/11/2012, 18:39
Ακριβώς αυτό! Καλύτερα δε μπορούσα να το περιγράψω! :beer:
Φρενάρισμα πανικού είναι αυτό που κάνουμε όταν πανικοβληθούμε και εκτελούμε με αυτοματισμό αυτό που έχουμε εξασκηθεί παλαιότερα σε ελεγχόμενες συνθήκες.
Το ένστικτο λέει να τσαρουχώσεις, η επανάληψη σου μαθαίνει ένα νέο ένστικτο.
Φρενάρισμα πανικού είναι αυτό που κάνουμε όταν πανικοβληθούμε
Όχι. Αυτό που κάνουμε όταν πανικοβληθούμε δεν είναι φρενάρισμα, αλλά πρόκληση της τύχης μας. Ο πανικόβλητος παίζει να φρενάρει πολύ περισσότερο από όσο πρέπει, ή και να μη φρενάρει καν, απλά να κλείσει τα μάτια και μπουμ...
Αυτό που κάνει η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση, είναι να πάει λίγο (ή και πολύ) πιο πέρα το όριο πανικού μας και να μετατρέψει τον πανικό σε άγχος.
Το να έχεις εξασκηθεί σε δυνατά παρατεταμένα φρεναρίσματα πολλές φορές, σημαίνει πως
Έχεις εξοικειωθεί με την αίσθηση της έντονης επιβράδυνσης της μοτοσυκλέτας σου και την αντίδρασή της σε αυτήν.
Μέσα στο άγχος (και όχι τον πανικό) σου, έχεις αναπτύξει έναν αυτοματισμό δυνατού φρεναρίσματος. Φυσικά και σκέφτεσαι πως θα φρενάρεις, απλά για πολύ λιγότερο μιας και το έχεις ξανακάνει. Πιθανώς να ψάξεις και μια οδό διαφυγής όσο φρενάρεις (αλλαγή γραμμής στα φρένα. Και αυτό μπορείς να το εξασκήσεις).
Για τον πανικόβλητο το θέμα δεν είναι να ξέρει να φρενάρει, αλλά να είναι τυχερός.
nikos_abel
22/11/2012, 19:17
Όχι. Αυτό που κάνουμε όταν πανικοβληθούμε δεν είναι φρενάρισμα, αλλά πρόκληση της τύχης μας. Ο πανικόβλητος παίζει να φρενάρει πολύ περισσότερο από όσο πρέπει, ή και να μη φρενάρει καν, απλά να κλείσει τα μάτια και μπουμ...
Αυτό που κάνει η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση, είναι να πάει λίγο (ή και πολύ) πιο πέρα το όριο πανικού μας και να μετατρέψει τον πανικό σε άγχος.
Το να έχεις εξασκηθεί σε δυνατά παρατεταμένα φρεναρίσματα πολλές φορές, σημαίνει πως
Έχεις εξοικειωθεί με την αίσθηση της έντονης επιβράδυνσης της μοτοσυκλέτας σου και την αντίδρασή της σε αυτήν.
Μέσα στο άγχος (και όχι τον πανικό) σου, έχεις αναπτύξει έναν αυτοματισμό δυνατού φρεναρίσματος. Φυσικά και σκέφτεσαι πως θα φρενάρεις, απλά για πολύ λιγότερο μιας και το έχεις ξανακάνει. Πιθανώς να ψάξεις και μια οδό διαφυγής όσο φρενάρεις (αλλαγή γραμμής στα φρένα. Και αυτό μπορείς να το εξασκήσεις).
Για τον πανικόβλητο το θέμα δεν είναι να ξέρει να φρενάρει, αλλά να είναι τυχερός.
Οχιά :lol:
Το ίδιο λέμε, ο ορισμός ως "φρενάρισμα πανικού" είναι που μπερδεύει.
Το πιο σωστό είναι να μην πανικοβληθείς έτσι κι αλλιώς, προφανώς ο πανικός (όπως και το ένστικτο πολύ συχνά στις μηχανές) είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
Αλλά ξεφεύγουμε και πάμε στο φιλοσοφικό της υπόθεσης, κάτι που μου αρέσει αλλά θα θεωρηθεί ότι τρολάρω πάλι.
:beer:
To γνωρίζω. Γι αυτό έγραψα στο χώμα με το καθημερινό μας μηχανάκι όμως. Ακριβώς για τη μειωμένη πρόσφυση. Αν φρενάρουμε καλά σε ολισθηρό οδόστρωμα θα φρενάρουμε άριστα όταν έχουμε υψηλά επίπεδα πρόσφυσης!
Δε θα διαφωνήσω στο "πατάω μόνο μπροστινό", ούτε στο "πρώτα μπροστά μετά πίσω". Μπορεί να μη τα θεωρώ τόσο αποτελεσματικά, για τις συνηθισμένες συνθήκες, αλλά τουλάχιστον δεν τα θεωρώ επικίνδυνα.
Διαφωνώ όμως με την απότομη ή βίαια πίεση του μπροστινού φρένου χωρίς προοδευτικότητα! Και ας χαλαρώσουμε την πίεση αμέσως μετά. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός.
Το πιρούνι δεν θα προλάβει να αποσβέσει αυτή την βίαιη μεταφορά φορτίου και θα κληθεί να την αντιμετωπίσει το μπροστινό ελαστικό. Θα μπλοκάρει! Θα διπλώσει! Θα μας πετάξει κάτω!
Δεν το λέω με ειρωνεία ούτε θέλω να γίνω εριστικός, ειλικρινά. Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάποιοι φρενάρουν πραγματικά δυνατά μ' αυτόν τον τρόπο και μένουν όρθιοι.
Διαφωνουμε ...Αλλα αυτο που δεν μπορειτε να καταλαβετε ειναι οτι τα χιλμ πεφτουν δραματικα στο δεκατο και....
Το πισινο φρενο ( μαζι με το χαλαρωμα της πιεσης στο μπροστινο ) ειναι πια σε θεση να διορθωσει καταστασεις ( το γιατι εχει επωθει ποιο πανω...)
πχ εγω δεν μπορω να καταλαβω πως μενουν ορθιοι ανθρωποι που παιζουν μονο με το μπροστινο .
Επειδη το εξαντλησαμε το θεμα δοκιμασε και αυτη την οψη του νομισματος με τα χιλμ που θεωρεις ασφαλεις να το κανεις και περιμενω εντυπωσεις...!!!!
πχ εγω δεν μπορω να καταλαβω πως μενουν ορθιοι ανθρωποι που παιζουν μονο με το μπροστινο .
Με εξάσκηση. Αν έχεις τη περιέργεια να δεις πως την αναπτύσσεις, έλα να κάνεις μια βόλτα το δικό μου με το διακοσμητικό πίσω φρένο :tooth:
Όσον αφορά τις τεχνικές δεν μπορώ να καταλάβω αν η μία ή άλλη έχει και σε τι βαθμό πλεονεκτήματα. Προσωπικά στα φρένα πανικού, μάλλον δαγκώνω ταυτόχρονα μπρος και πίσω και αφήνω μόλις νιώσω οτι το χάνω ή οτι το ελέγχω.
Η εξάσκηση χρειάζεται όχι μόνο για να μάθουμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας στα φρένα πανικού, αλλά και σε με τι μηχανάκι πατάμε φρένα. Το Tuono θέλει max δύο δάχτυλα στο μπροστινό και πίσω είναι αδιάφορο αν χοροπηδάς πάνω του, ενώ το Srx πχ στο μπροστά θέλει 5 δάχτυλα το ελάχιστο :tooth:, και πολύ προσοχή στο πίσω γιατί μπλόκαρε για πλάκα.
jorgevaldano
22/11/2012, 21:34
Όσον αφορά τις τεχνικές δεν μπορώ να καταλάβω αν η μία ή άλλη έχει και σε τι βαθμό πλεονεκτήματα. Προσωπικά στα φρένα πανικού, μάλλον δαγκώνω ταυτόχρονα μπρος και πίσω και αφήνω μόλις νιώσω οτι το χάνω ή οτι το ελέγχω.
Άρα δικός μου είσαι :lol:
Άρα δικός μου είσαι :lol:
Ίσως, αλλά τον Blade τον εμπιστεύομαι απόλυτα σ΄αυτά που λέει. Μ΄έβαλε σε σκέψεις να το δοκιμάσω/εξασκήσω.
Το μόνο προβληματάκι είναι οτι στον «πανικό» ο εγκέφαλος συνηθίζει να λειτουργεί με τα παλιά κόλπα...:rolleyes:
jorgevaldano
22/11/2012, 21:50
Ο Blade έχει τρελές περγαμηνές και πολύ καλά θα κάνει όποιος αμφιταλαντεύεται να τον ακολουθήσει.
kostas777
23/11/2012, 01:08
"Γερό μπροστινό" σημαίνει ότι ο πίσω τροχός είναι σχεδόν στον αέρα. Πατώντας εκείνη τη στιγμή δυνατά το πίσω, δεν μπλοκάρει;
θα μπλοκάρει αν το κάνω λάθος, που συμβαίνει κάποιες φορές ανάλογα με τις συνθήκες, τη δική μου κατάσταση και της μηχανής, του δρόμου, αν είμαι δικάβαλος ή μόνος μου. δηλαδή εννοώ ότι το χέρι πάει πιο γρήγορα στην μανέτα από ότι το πόδι στο πεντάλ, το χέρι ακουμπάει ελαφρά στο γριπ ενώ το πόδι πατάει, οπότε είναι κάπως φυσικό να ξεκινήσω το πίσω ένα κλάσμα πιο μετά, η διαφορά είναι ότι δεν ξεκινάω με απότομο μπροστινό. βέβαια σε ελεγχόμενες συνθήκες άνευ πανικού μπορώ να κάνω ό,τι θέλω.
υπάρχουν 2 τρόποι φρεναρίσματος, πρώτα δυνατά και μετά πιο χαλαρά, ή προοδευτικά από χαλαρά προς δυνατά. το δεύτερο ενδείκνυται για τον δρόμο, το πρώτο για την πίστα. στην F1 πατάμε τέρμα τα φρένα και όσο επιβραδύνουμε χαλαρώνουμε κατεβάζοντας για να μην μπλοκάρουν οι τροχοί, μετά κάνουμε trail braking και άλλα τέτοια ωραία.
απολαύστε και αυτό με υπότιτλους: http://www.youtube.com/watch?v=KrSEmsmj8Bw
εξαρτάται και από ποιά μηχανή οδηγώ, στο cb-1 τρώω τα πίσω τακάκια κανονικά, 3-1 σχεδόν, στο cbr το χαϊδεύω το πίσω. υπό κανονικές συνθήκες βέβαια άνευ πανικού, αλλά και στον πανικό αναλόγως.
Μία επισήμανση απ την μεριά μου.
Τα αντρικά φρένα με τα μπροστινά κτλ,αν μπορούμε να τα αποφεύγουμε στα scooter χωρίς abs-cbs γιατί η διπλοπενιά καραδοκεί.
Ούτε διαδρομές έχουν τα καλαμάκια μπροστινά τους ,ούτε τροχούς ούτε αποσβέσεις οι πίσω σουμιέδες αμορτισέρ...
Π.χ στο sportcity που έχει δύο δίσκους μπροστά , μπλοκάρει-διπλώνει το μπροστινό τραγικά εύκολα με απότομο τσαρούχωμα.
Αντιθέτως , το πίσω φρένο του ,το γ@μώ στο πάτημα και με το μπροστινό προσαρμόζω ανάλογα και βάζω πινελιές. :P
απολαύστε και αυτό με υπότιτλους: http://www.youtube.com/watch?v=KrSEmsmj8Bw
Στο 4:10 του βίντεο (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KrSEmsmj8Bw#t=247s), το αναφέρει καθαρά. Πατάς πρώτα το πίσω φρένο για να σταθεροποιηθεί η μοτοσυκλέτα (λέει "pour stabilizer la moto').
Επίσης, δεν υπάρχει διαφορά στην τεχνική φρεναρίσματος ανάμεσα στο δρόμο και την πίστα. Φρενάρουμε με τον ίδιο τρόπο, η ένταση έχει διαφορά. Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων στην πίστα, το προβλέψιμο της διαδρομής οι οδοί διαφυγής και η αυξημένη πρόσφυση μας επιτρέπουν και λίγο πιο «λάθος» φρενάρισμα.
Αυτό που περιγράφει ο Bladerunner (χαλαρά πίσω φρένο, απαλά→δυνατά→απαλά μπροστά με σταδιακό άφημα του πίσω) δεν είναι μόνο δική του έμπνευση, είναι και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν και οι σχολές οδήγησης τύπου CSS κτλ.
Τέλος πάντων, μεγάλα παιδιά είμαστε οι περισσότεροι, ο καθένας φρενάρει όπως τον βολεύει. Αν κάποιον τον βολεύει μια ακολουθία κινήσεων καλύτερα από αυτή, τότε καλύτερα να ακολουθεί το δικό του τρόπο.
Bladerunner
23/11/2012, 08:31
Τα αυτοκίνητα, και ακόμα περισσότερα τα F1, έχουν ελάχιστη σχέση με τη μοτοσυκλέτα στις επιπτώσεις των φρένων. Η γεωμετρία τους δεν αλλάζει τόσο δραματικά, ούτε κινδυνεύεις να σου διπλώσει το μπροστινό. Μη πιάσουμε όμως τώρα αυτή τη κουβέντα, να συγκρίνουμε trail braking που κάνουμε ( ; ) με το μονοθέσιο σε σύγκριση με το μηχανάκι μας... Ναι;
Όσον αφορά περγαμηνές κλπ, δε λένε τίποτα. Όπως εγώ καταφέρνω και στέκομαι όρθιος με το μηχανάκι μου έτσι το καταφέρνουν και εκείνοι που διαφωνούν με την άποψή μου.
Ο τρόπος που περιέγραψα, είναι σε απόλυτη αρμονία με τη σχεδίαση της μοτοσυκλέτας και αυτό έχει αποδειχθεί και εργαστηριακά! Είμαι πάντα ανοικτός σε φρέσκες ιδέες και να δοκιμάζω καινούργιες για μένα τεχνικές. Μόνο που, δε γεννήθηκα γνωρίζοντας αυτά που λέω τώρα. Έχω φρενάρει με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που υπάρχουν. Δε χρειάζεται να τους ξανακάνω!
Αν λοιπόν κάποιος δοκιμάσει αυτά που γράφουμε εδώ και δεν παρατηρήσει θετική διαφορά, εδώ είμαι να του εξηγήσω τι κάνει λάθος. :lol:
Bladerunner
23/11/2012, 08:35
Μία επισήμανση απ την μεριά μου.
Αυτό είναι αλήθεια. Μηχανάκια που "όλο" το βάρος είναι πίσω, όπως τα scooter, το πίσω φρένο παίζει μεγαλύτερο ρόλο.
GIXXERAKIAS
23/11/2012, 08:39
Αυτό είναι αλήθεια. Μηχανάκια που "όλο" το βάρος είναι πίσω, όπως τα scooter, το πίσω φρένο παίζει μεγαλύτερο ρόλο.
Ειδικά μέσα στην στροφή σταθεροποιεί πολύ το πίσω μέρος κάνοντας trailbraking με το πίσω φρένο.:D
Δυστυχώς δεν μπορώ να συνεισφέρω στη συζήτηση αλλά έχοντας διαβάσει πολύ προσεκτικά όλα τα παραπάνω, δε γίνεται να μη συγχαρώ τον Bladerunner (και τους υπόλοιπους που έβαλαν το λιθαράκι τους) για το τόσο εποικοδομητικό topic.:a18::a20:
Για να μαθαίνουμε και κάτι εμείς οι κουλοί. :beer:
Bladerunner
23/11/2012, 09:15
Ένα πολύ ωραίο που θυμήθηκα για να κλείσω* το θέμα από τη μεριά μου, ο Freddie Spencer (http://en.wikipedia.org/wiki/Freddie_Spencer) λέει στους μαθητές του "Fast riders have slow hands", (Οι γρήγοροι αναβάτες έχουν αργά χέρια), αναφερόμενος στον τρόπο φρεναρίσματος.
"The three-time world champion doesn't snatch at the brake lever; he squeezes it like the trigger of a gun, and releases it just as gently."
Αυτό έγραψε ο Brian Catterson (http://www.motorcyclistonline.com/howto/122_0610_20_pro_motorcycle_roadracing_tips/), δημοσιογράφος του ειδικού τύπου που παρακολούθησε δύο φορές το σχολείο του "fast Eddie"
*Ό,τι είχα να γράψω το έκανα. Πιστεύω αναλύθηκαν όσο μπορούσαν οι διαφορετικές απόψεις. Αν υπάρχουν συγκεκριμένες απορίες που δεν έχουν ήδη απαντηθεί, ευχαρίστως να βοηθήσω αν μπορώ.
jorgevaldano
23/11/2012, 09:34
Ένα πολύ ωραίο που θυμήθηκα για να κλείσω* το θέμα από τη μεριά μου, ο Freddie Spencer (http://en.wikipedia.org/wiki/Freddie_Spencer) λέει στους μαθητές του "Fast riders have slow hands"
Χωρίς ίσως να το συνειδητοποιήσεις, έχεις περάσει από το "φρένα πανικού στους δημόσιους δρόμους" στο "φρένα αγωνιστικής οδήγησης πίστας".
Δεν νομίζω πως θα διαφωνήσει κανείς μαζί σου σχετικά με την ανάγκη προοδευτικού φρεναρίσματος στην πίστα, κι ας μην έχει μπεί πίστα ποτέ.
Bladerunner
23/11/2012, 09:58
Δεν νομίζω πως θα διαφωνήσει κανείς μαζί σου σχετικά με την ανάγκη προοδευτικού φρεναρίσματος στην πίστα, κι ας μην έχει μπεί πίστα ποτέ.
Αυτό είναι κάτι καινούργιο, οπότε θα το σχολιάσω...
Εφόσον συμφωνείς ότι το προοδευτικό φρενάρισμα είναι πιο χρήσιμο στην πίστα από ότι στο δρόμο, απάντησέ μου σε παρακαλώ ...ποια τεχνική θεωρείς ότι χρειάζεται τη μεγαλύτερη διαθέσιμη πρόσφυση για να είναι αποτελεσματική; Τα απότομα φρένα ή τα προοδευτικά; Ποια τεχνική είναι πιο "φιλική" με τι αναρτήσεις; Τα απότομα ή τα προοδευτικά;
Εφόσον απαντήσεις στα παραπάνω, σκέψου και απάντησε και σ΄αυτά:
Που έχουμε περισσότερη πρόσφυση; Στην πίστα ή στο δρόμο; Ποιες αναρτήσεις μπορούν να διαχειριστούν μεγαλύτερες δυνάμεις; Εκείνες που είναι ρυθμισμένες για πίστα ή εκείνες για δρόμο;
Το πίσω φρένο μπλοκάρει επειδή λόγω της μεταφοράς βάρους(φορτίου)μπροστά,μειώνεται η δύναμη που πιέζει τον πίσω τροχό στο έδαφος!
Δεν έχει να κάνει χέρι ή πόδι,το ίδιο παρατηρείται και σε ποδήλατα όπου το πίσω φρένο ελέγχεται απ'το χέρι!........ :wave2:
οκ. οτι πεις.
jorgevaldano
23/11/2012, 10:17
Οι απαντήσεις που δίνεις σ' αυτές τις ερωτήσεις είναι αυτές που δίνω κι εγώ. Ωστόσο ο παράγοντας που σε όλη αυτή την κουβέντα δεν λαμβάνεις υπόψη είναι πως στα φρένα πανικού πρέπει ΑΜΕΣΑ/ΤΩΡΑ να σταματήσουμε. Αν δείξεις σε έμπειρο μηχανόβιο τη δικιά σου διαδικασία και τον ρωτήσεις να μαντέψει ποιά ήταν η αρχική ερώτηση, θα σου πεί "μάλλον του ζήτησαν να ορίσει το σωστό ασφαλές φρενάρισμα", και ΟΧΙ το ΑΜΕΣΟ/ΕΠΕΙΓΟΝ φρενάρισμα τη στιγμή που π.χ. η προπορευόμενη κυρά-Κομπρέσα είδε στα δεξιά γύφτο με φτηνά καρπούζια και κοκκάλωσε το αμάξι.
pipe_smoker
23/11/2012, 10:20
Χωρίς ίσως να το συνειδητοποιήσεις, έχεις περάσει από το "φρένα πανικού στους δημόσιους δρόμους" στο "φρένα αγωνιστικής οδήγησης πίστας".
Επειδή κατά πώς φαίνεται το όποιο πρόβλημα το δημιουργεί ο τίτλος, αν άλλαζε σε "πώς φρενάρουμε αποτελεσματικά", ή "φρένα έκτακτης ανάγκης", ή "φρένα για κάθε περίσταση", ή "όχι φρένα ότι κι ότι αλλά φρένα φαρίνα γιώτη" θα διορθωνόταν το ζήτημα?
Ο blade είπε κάτι από το πρώτο του κιόλας ποστ που ίσως δεν αναλύθηκε όσο θα έπρεπε στην πορεία και πέρασε λίγο στα ψιλά:
Γιατί όμως αυτός ο τίτλος; Γιατί "φρένα πανικού" και όχι απλά φρένα;
Να σου πω γιατί: Όσο πιο αργά πηγαίνεις τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία του φρεναρίσματος. Όσο περισσότερο χρόνο για επιβράδυνση έχεις στη διάθεσή σου, τόσο πιο απλά είναι τα πράγματα. Πιέζεις ελαφρώς τη μανέτα, πατάς λίγο και το πίσω, ε... κάποια στιγμή θα σταματήσεις!
Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση; Όταν τα χιλιόμετρα είναι πολλά; Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος; Όταν αρχίζεις και πανικοβάλλεσαι;
Κατ' αρχάς οφείλεις να ομολογήσεις ότι έκανες μαλακία. Όχι μόνο έτρεχες αλλά χάζευες κι από πάνω! Έτσι έχεις περιορίσει στο ελάχιστο τον χρόνο που σου απομένει να διορθώσεις την κατάσταση και να μη καταλήξεις στο απέναντι χαντάκι ή χαλκομανία στο τρακτέρ που λέγαμε!
Αφ'ενός ξεκαθαρίζει κάτι από την πρώτη παράγραφο που παρέθεσα. Άμα πηγαίνεις με το πάσο σου, και τσιγάρο να κάνεις που λέει ο λόγος και να το φουμάρεις με το δεξί και να πατήσεις τη μανέτα με το αριστερό :a12: Κάποια στιγμή θα σταματήσεις όπως λέει κι ο ίδιος. Απλό και κατανοητό.
Από εκεί κι έπειτα, στη δεύτερη παράγραφο (και σε όσα λέει από εκεί και μέχρι το τέλος του ποστ του), αν αφήσουμε απ'έξω τις κόκκινες λέξεις, διαφέρει κάπου αυτό που λέει είτε πρόκειται να εφαρμοστεί σε συνθήκες δρόμου είτε σε συνθήκες πίστας? Μιλάει για περιορισμένους χρόνους αντίδρασης λόγω των πολλών χιλιομέτρων (στην πίστα γιατί πας κομμάτια επίτηδες, στο δρόμο γιατί έκανες τη μαλακία να πας κομμάτια). Και στις δύο περιπτώσεις είναι κοινό τουλάχιστον ένα πράγμα. Ο χρόνος (με όοοολα όσα συνεπάγεται αυτό) να αντιδράσεις. Στο δρόμο αυτό μπορεί να μεταφράζεται ως φρένα έκτακτης ανάγκης (μιας και δεν είναι καθημερινότητα όλων μας να πηγαίνουμε μαλλιά ή να είμαστε απρόσεχτοι ή μπλα μπλα) και στην πίστα να μεταφράζεται ως φρένα ρουτίνας.
Εγώ αυτό που είχα καταλάβει από την αρχή του thread ήταν ότι ο blade μας μετέφερε τις γνώσεις του (σύνθετο και πολύτιμο μείγμα πολλών εμπειριών από οδήγηση και στην πίστα αλλά και στο δρόμο) γύρω από το πώς θα σταματήσει το μηχανάκι μας πιο αποτελεσμάτικά σε μία περίπτωση ανάγκης, απ'ότι αν εφαρμόζαμε αυτά που εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από εμάς.
Τώρα πού είναι το περίεργο σε όλο αυτό, γιατί υπάρχει αυτή η σύγχυση για το αν αυτή η τεχνική είναι αγωνιστικής οδήγησης πίστας κι όχι δρόμου, γιατί να διαφέρει το "φρενάρω αποτελεσματικά για να μειώσω εγκαίρως την ταχύτητά μου για να μπω στη στροφή ξύνοντας αφτιά" με το "φρενάρω αποτελεσματικά για να μειώσω εγκαίρως την ταχύτητά μου για να μη σκάσω πάνω στην νταλίκα", ομολογώ πως δεν το καταλαβαίνω. Κι αν έπρεπε να κάνω μια υπόθεση, θα έβαζα τα λεφτά μου στο ότι ίσως κάποιοι στάθηκαν λίγο παραπάνω απ'ότι έπρεπε στον τίτλο και στη λέξη "πανικός".
Τόσα νογάω, τόσα κατάλαβα. Μπορεί εγώ να μην έχω πιάσει το νόημα. Τι να πω.
Αυτά από μένα. Πάω να φρενάρω :wave2:
Bladerunner
23/11/2012, 10:26
Αν δείξεις σε έμπειρο μηχανόβιο τη δικιά σου διαδικασία και τον ρωτήσεις να μαντέψει ποιά ήταν η αρχική ερώτηση, θα σου πεί "μάλλον του ζήτησαν να ορίσει το σωστό ασφαλές φρενάρισμα", και ΟΧΙ το ΑΜΕΣΟ/ΕΠΕΙΓΟΝ φρενάρισμα
Θέλεις δηλαδή να μου πεις ότι το "άμεσο/επείγον" δεν είναι ασφαλές; Ότι υπάρχει περίπτωση να πέσεις από μπλοκάρισμα π.χ;
Bladerunner
23/11/2012, 10:30
(...)
Κάποιος διαβάζει προσεκτικά! Κρίμα που δε διαφωνείς. Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον! :)
Θέλεις δηλαδή να μου πεις ότι το "άμεσο/επείγον" δεν είναι ασφαλές; Ότι υπάρχει περίπτωση να πέσεις από μπλοκάρισμα π.χ;
αλλαξε ρε δημητρη τον τιτλο σε ''οχι φρενα οτι κι οτι αλλα φρενα φαρινα γιωτη'' που μου αρεσε κιολας γιατι κατα πως βλεπω τα παιδια εχουν μπερδευτει απο τον τιτλο.
υ.γ.στον πανικο δεν παταω φρενα.ανοιγω γκαζι!γιατι μπορει να μη το σωσουμε αλλα αν μη τι αλλο θα το κανουμε θεαματικο!!!! (κλοπιραιτ απο ντιμντοκ) :lol::lol::lol: