PDA

View Full Version : ηλεκτροκολληση tig mig κλπ...

Σελίδες : 1 2 [3] 4 5

camen
07/03/2018, 18:40
ναι την καλυψη της ραφης. δεν θυμαμαι τωρα την σωστη λεξη.

και καμια σχεση με το σιδερο. η διαφορα ειναι εμφανης.

Slag αγγλιστί

ikaros
07/03/2018, 20:10
απο οτι διαβασε η Inverter Imperia PRO ARC θελει και μπουκαλα οξυγονου απαρετια χωρης αφτην δεν μπορει να κολισει με ΜΜΑ ??

camen
07/03/2018, 20:24
απο οτι διαβασε η Inverter Imperia PRO ARC θελει και μπουκαλα οξυγονου απαρετια χωρης αφτην δεν μπορει να κολισει με ΜΜΑ ??
Οχι καμια σχεση! Κολλαει σε λειτουργια ΜΜΑ κανονικα ηλεκτροδια!
Αεριο θελει αν βαλεις τσιμπιδα για tig.
Δεν υπαρχει συνδιασμος ηλεκτροδιο+αεριο!Τον ρολο του αεριου τον παιζει η παστα που ειναι καλυμενο το ηλεκτροδιο.

stefanos
07/03/2018, 20:26
απο οτι διαβασε η Inverter Imperia PRO ARC θελει και μπουκαλα οξυγονου

δεν θέλει.

ikaros
07/03/2018, 20:43
ΩΡΑΙΑ ΤΟΤΕ ΜΑΖΕΥΟΥΜΑΙ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΛΙΟ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΦΗΕΡΩΣΑΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗς ΧΡΙΣΙΜΕς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΟΣΑΤΕ

leftos
08/03/2018, 08:41
Kαλησπερα παιδες εχω ενα θεματακι με εναν ανοξειδωτο λεβητα.
Ο συγκεκριμενος σε ενα σημειο εχει εναν μαστο αλλα ειναι σαν πρεσσαριστος . Αυτος κουνηθηκε με αποτελεσμα απο εκει να χανει νερο.
Το εξαρτημα εχει μεινει επανω και ειναι καλα στερεωμενο απλα χανει νερο.
Ο λεβητας ειναι πολυ λεπτος απ'οσο μπορουμε να καταλαβουμε 1 - 2 χιλ. το εξαρτημα απο την αλλη φαινεται ενισχυμενο.
Εχουμε ηλεκτροκολληση imperia και γενικα υπαρχει ανθρωπος που κατεχει απο ηλεκτροκολληση αρκετα αλλα σε σιδερα παντα.
Να προσπαθησουμε να κολλησουμε εκει με ηλεκτροδιο ανοξειδωτου η να ψαξουμε κατι αλλο αργκον οξυγονα ;
Και αν παμε για κολλημα με 2 αρη ηλεκτροδιο στα 70 με 90 amper ;
Ηλεκτροκολληση imperia pro arc 200amp θα χρησιμοποιηθει.
Γενικα εχω ακουσει οτι το ανοξειδωτο ειναι πολυ πιο ενισχυμενο απο ενα σιδερο στα ιδια χλσ και δεν θα τρυπησει.
Προσοχη στο ζεσταμα και σταδιακα κολλημα.
Ευχαριστω για τον χρονο.

393767

camen
08/03/2018, 15:26
Κολλαει,το αν θα τρυπησεις κατα λαθος το ελασμα του λεβητα ειναι θεμα εμπειριας.
Προσωπικα θα το κολλουσα λιγο-λιγο για να κρυωνει και αντιδιαμετρικα.
Νομιζω τα αμπερ που λες ειναι αρκετα πολλα.Θα ξεκινουσα με καμια 60αρια.
Θελει οπως πολυ καλο καθαρισμα με εναν κετσε κ προφανως να μην εχει νερο γτ θ σου κανει φυσαλιδα η κολληση!

daz
08/03/2018, 16:20
Ο μαστός μήπως είναι βιδωτός από μέσα? Αποκλείεται να είναι πρεσαριστός μόνο επάνω στην λεπτή λαμαρίνα.

virus
08/03/2018, 17:37
δυσκολη περιπτωση. και δεν ξερω αν τα εξαρτηματα στους λεβητες τα κανουν πρεσσαριστα η με παξιμαδι. εγω εικαζω περισσοτερο για πρεσσαριστο.

η ηλεκτροκοληση ειναι λιγο ρισκο. αν υπηρχε κανα tig θα ηταν εφικτο.

εγω θα προτιμουσα οξυγονο με ασημοκοληση. ειναι πιο σιγουρο.

stefanos
08/03/2018, 18:23
Για 2αρι ανοξείδωτο ξεκινάς κάτω από 50Α στά ερλικον που έχω.
Πρέπει να είναι και ο μαστός αντίστοιχα ανοξείδωτος.
Πιθανόν μετά την κόλληση να πάψει να είναι ανοξείδωτο.
πιθανόν να πετρικάρει από την θερμοκρασία η περιοχή.
Πιθανόν να μείνουν πόροι και να τρέχει πάλι.
Θα δοκίμαζα πρώτα τίποτα ρητίνες 2 συστατικών σε πλαστελίνες κλπ
πχ http://www.kdtools.gr/DUROSTICK-EPOX-20MIN.html

camen
08/03/2018, 18:40

Παρά πολυ καλη ιδεα, κανουν τρομερή δουλεια αυτές οι πλαστελίνες !

daz
08/03/2018, 18:51

Με υγρό μέταλλο θα κάνει δουλειά? (ρητίνη είναι ουσιαστικά και αυτή).

virus
08/03/2018, 19:29
Ο μαστος ειναι σιγουρα ανοξειδωτος. Δεν εχει ιχνη σκουριας.

Η θερμοκρασια της ηλεκτροκολησης δυσκολα κουμανταρεται. Επισης ειναι και διαφορετικα παχη πραγμα που δυσκολευει το εργο της ηλεκτροκολησης. Αλλο παχος ο μαστος αλλο παχος ο λεβητας.

Μιας και αναφερθηκαν τα υλικα 2 συστατικων θυμηθηκα μια παρα πολυ καλη κολα μεταλου. την jb weld marine weld. Την εχει ο Ανδρεου στη Πειραιως. ειναι μια ευκολη και φτηνη λυση. Αν την βαλεις να αγριεψεις λιγο την περιοχη.

stefanos
08/03/2018, 22:35
Με υγρό μέταλλο θα κάνει δουλειά? (ρητίνη είναι ουσιαστικά και αυτή).

Έβαλα την συγκεκριμένη γιατί είδα στα χαρακτηριστικά ότι αντέχει ως 115 C που υποθέτω
είναι οκ για χρήση σε λέβητα.
Οποιαδήποτε από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι οκ.
Οι εποξεικές πονάνε στις θερμοκρασίες και στον ήλιο,
σε τέτοιου είδους εφαρμογές θέλει λίγο ψάξιμο.
Να και μια καλύτερη http://ergomarket.gr/kataskeyi-anakainisi/sygkollitika-sfragistika/ishyri-kolla-metallon-cold-weld-56gr-permatex/

camen
08/03/2018, 23:15
jb weld marine weld.
Αμερικανική δεν ειναι αυτη? Πρεπει να εχω σιδηροστοκο δυο συστατικών πλαστελίνη και υγρό, πολυ καλη αν ειναι αυτη!

daz
08/03/2018, 23:59
Να και μια καλύτερη http://ergomarket.gr/kataskeyi-anakainisi/sygkollitika-sfragistika/ishyri-kolla-metallon-cold-weld-56gr-permatex/

Αυτή εννοούσα!

Την έχω και εγώ αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει να δω τι μπορεί να κάνει. Γι' αυτό ρώτησα.

nikmar
09/03/2018, 00:03
ο λεβιτας ειναι αδειος στην φωτο? αν ο μαστος ειναι πρεσαριστος (που το βλεπω δυσκολο)και η λαμαρινα ειναι τουλαχιστον 2 mm κολιεται ευκολα με 2.5 308λ ,εισαι σιγουρος οτι δεν βλεπεις απλα ενα ανοξειδοτο καλυμα γιατι δεν νομιζω να εχω ξανασυναντισει ανοξειδοτο λεβητα.για δωσε περισοτερες πληροφοριες τι ακριβος ειναι αυτο το πραγμα

kostasagk
09/03/2018, 08:48
plastic steel δυο συστατικων ,υπαρχη για όλα τα μεταλλα ,σιδερο ανοξειδωτο,αλουμινιο κτλ ,στον πειραια με ναυτικα εργαλεία βρισκεται πανεύκολα σε 5 λεπτα είναι ετοιμο.

leftos
09/03/2018, 09:15
Για οσους ξερουν ειναι ενα κορεατικο saturn και ναι ειναι ανοξειδωτο.
Αυτο ειναι ταπα αποστραγγισης και θεωρητικα δεν θα ειχε μεγαλες τασεις και μαλλον γι'αυτο το λογω ακολουθουν αυτη την σχεδιαση.
Ειναι σιγουρα πρεσσαριστο και η απαντηση της εταιριας ειναι μονο να βρω καποιον που ξερει να κολλαει καλα ανοξειδωτα.
Ο λεβητας ειναι αδειος απο νερο.
Εχω σκεφτει και εγω για κολλες αλλα αν δεν πιασουν μετα νομιζω παει για πεταμα η θα μπορεσω να δοκιμασω κατι αλλο;
Επειδη ειναι ενα ακριβο μηχανημα και ειναι κριμα να παει στραφη θελω να ειμαι σχετικα σιγουρος πριν κανω οτιδηποτε.
Δεν με πειραζει να το παω ακομα και σε μηχανουργειο ωστε να κοληθει σιγουρα.
Η λαμαρινα μαλλον ειναι 1 χιλ δεν μπορει να μετρηθει με ακριβεια γιατι δεν υπαρχει σημειο να την βλεπεις. Στο επανω μερος κανει γυρισμα και ειναι μετρημενο με παχυμετρο στο 2.3 χιλ.
Με ασημοκολληση και μπρουτζοκολληση οπως κολλαγαν παλια με τα καμινετα;
Πιεση λειτουργιας max 1.5 bar και θερμοκρασια μπορω να τον δουλευω πιο χαμηλα απο τους 85 - 90 για να ειναι ασφαλες στους 70 - 75 βαθμους.
Πραγματικα ευχαριστω για το ενδιαφερον δεν περιμενα τοσο ζηλο! Κραταω καποια πραγματα και τα ψαχνω παραπερα.

camen
09/03/2018, 11:53
Αν κολληθει σωστα δεν εχει κανενα προβλημα να τον δουλευεις οπως πρεπει!
Κολλημενο σιγουρα θα διαλυθει ολος κ αυτο θα μεινει εκει!
Αν μπορει να κολληθει με tig ειναι το πιο ενδεδειγμενο για να μην τυχει κ γινει καμια τρυπα!

daz
09/03/2018, 12:03
Καλό είναι να μετρήσεις το πάχος της λαμαρίνας με ένα κουμπάσο.

camen
09/03/2018, 12:10
Προσβαση απο μεσα στον μαστο εχεις;
Η μονο απ εξω;

andreastwin
09/03/2018, 12:52
ενας εμπειρος στην ηλεκτροκοληση θα το κοληση ανετα δεν υπαρχει φοβος για τρυπημα, βαζεις χαμηλα αμπερ δοκημαζεις σε ενα αλλο ινοχ για να ζεστανεις και το ηλεκτροδιο και κολας.το ηλεκτροδιο πρεπει να το κατευθηνης προς το μεταλο του μαστου που ειναι ποιο χοντρο,και λιγοτερο στο καζανι. 2/3 στον μαστο και 1/3 στο καζανι.απο κολες δεν νομιζω να σου κρατηση καμια,γιατη με συστολη διαστολη καποια στηγμη θα ξαναχαση.καλη επιτυχια.
και απο την αλλη αν εχεις καποιον γνωστο με οξυγονο,να στο κολυση με μπρουτζοκολυση.

daculas
09/03/2018, 14:50

Με αυτή είχα κολλήσει πλα'ι'νό καπάκι κινητήρα σε ένα Husqvarna που είχα και έσταζε λάδι.

nikmar
09/03/2018, 19:59
οποισδηποτε συγκολητης που κολαει tig μπορει να το κολλησει.το θεμα ειναι ποιος μπορει να το κανει επι τοπου μια και δεν ειναι και το πιο ευκολο να πας τον λεβητα βολτα.πες περιοχη μπας και μπορει κανεις να σε βοηθησει.πραγματικα ειναι 10 λεπτα δουλεια

stefanos
10/03/2018, 09:20
Εχω σκεφτει και εγω για κολλες αλλα αν δεν πιασουν μετα νομιζω παει για πεταμα η θα μπορεσω να δοκιμασω κατι αλλο;

Το λένε και οι οδηγίες.Μόλις ξεραθεί δέχεται οποιαδήποτε μηχανουργική επεξεργασία.
Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες δεν θα χάνει.
Το πολύ να αγριέψεις με γυαλοχαρτάκι την περιοχή για να πιάσει καλύτερα.
Και φυσικά πάλι με γυαλόχαρτο θα την βγάλεις αν δεν σου αρέσει.
Σαν λύση είναι καλύτερη από κόλλημα.
Εκτός εάν βρεις μάστορα και στην κολλήσει με tig αφού γεμίσει όλο το δοχείο με argon αλλιώς
"απ έξω κούκλα από μέσα πανούκλα"

leftos
12/03/2018, 09:35
Λεω να κανω μια δοκιμη με κολλα για αρχη θα παω σε καταστηματα να ρωτησω για αυτες που μου ειπες και μηπως εχουν κατι αλλο στο μυαλο τους.
Οι πιεσεις δεν ειναι μεγαλες και μπορω σχεδον να τις εκμηδενισω απλα πρεπει να αλλαξω μορφη στο υδραυλικο συστημα.
Τις θερμοκρασιες μπορω να τις μειωσω ευκολα.
@ daz
Δεν μετριεται απο καπου γιατι δεν βλεπεις λαμαρινα πουθενα ειναι ενας κυλινδρος απο κατω εχει καπακι και απο πανω κανει το γυρισμα που φαινεται στην φωτο.
Δεν βλεπεις καπου σκετη λαμαρινα.

393864

daz
12/03/2018, 17:15
Ρε συ..

Τότε αυτός ο αφαλός, θα είναι πρεσαριστός σ' αυτό το εσωτερικό (που δεν ξέρω καν τι είναι ή τι κάνει)
και δεν έχει να κάνει με την εξωτερική λαμαρίνα.

Αυτά που φαινονται τι είναι, υαλοβάμβακας?

leftos
14/03/2018, 17:35
Αυτος ο αφαλος ειναι στο εξωτερικο κατω μερος του δοχειου και ειναι μονο στην εξωτερικη λαμαρινα.
Αυτο ολο φαντασου το σαν ενα στρογγυλο δοχειο στεγανο που μεσα κυκλοφορει νερο και απο τις τρυπες που βλεπεις περναει φλογα καυσαερια και ζεσταινουν το νερο.
Αυτο που φαινεται ναι ειναι ενα ειδος θερμομονωσης ( υαλοβαμβακας).

stefanos
14/03/2018, 18:21
Ρε συ..

Τότε αυτός ο αφαλός, θα είναι πρεσαριστός σ' αυτό το εσωτερικό (που δεν ξέρω καν τι είναι ή τι κάνει)
και δεν έχει να κάνει με την εξωτερική λαμαρίνα.

Όχι αν προσέξεις στην αρχική φώτο φαίνεται αριστερά η μόνωση

JNP
31/07/2018, 15:20
https://www.facebook.com/groups/483179275090637/permalink/2068621666546382/
Εδώ κοιτάτε να μαθαίνετε :moutza:.

odysseas1995
02/09/2018, 14:34
Καλησπέρα σε ολους!
Είμαι νέος πανω στις κολλήσεις και θέλω να ασχοληθω ερασιτεχνικα προς το παρον με συγκολλήσεις tig.. Έχω διαβάσει αρκετά για τις συγκολλήσεις αλλα απο πραξη λιγα πραγματα.. Θα ηθελα λοιπον καποιος που εχει εμπειρια πανω στις μηχανες tig να μου προτεινει καποιο μηχάνημα για να ξεκινησω να μαθαινω να κολλαω.. Δεν με ενδιαφερει το αλουμινιο οποτε δεν θελω καποιο ακριβο μηχανημα.. το ποσο που διαθετω για το μηχανημα ειναι κοντα στα 400 ευρω μιας και οι καιροι ειναι δυσκολοι..
Ευχαριστω εκ των προτέρων!!

tattoox
02/09/2018, 16:37
Καλησπέρα σε ολους!
Είμαι νέος πανω στις κολλήσεις και θέλω να ασχοληθω ερασιτεχνικα προς το παρον με συγκολλήσεις tig.. Έχω διαβάσει αρκετά για τις συγκολλήσεις αλλα απο πραξη λιγα πραγματα.. Θα ηθελα λοιπον καποιος που εχει εμπειρια πανω στις μηχανες tig να μου προτεινει καποιο μηχάνημα για να ξεκινησω να μαθαινω να κολλαω.. Δεν με ενδιαφερει το αλουμινιο οποτε δεν θελω καποιο ακριβο μηχανημα.. το ποσο που διαθετω για το μηχανημα ειναι κοντα στα 400 ευρω μιας και οι καιροι ειναι δυσκολοι..
Ευχαριστω εκ των προτέρων!!

καλησπερα
ειχε περασει απο τα χερια μου μια Imperia TIG 201 P AC/DC
ειναι αρκετα αξιοπρεπες μηχανημα για τα λεφτα του και φανταζομαι ολα αυτης της εταιριας,αν δεν ειναι μεγαλο το μπατζετ
επισης γνωμη μου να μην αφησεις το αλουμινιο απ εξω

odysseas1995
05/09/2018, 22:08
καλησπερα
ειχε περασει απο τα χερια μου μια Imperia TIG 201 P AC/DC
ειναι αρκετα αξιοπρεπες μηχανημα για τα λεφτα του και φανταζομαι ολα αυτης της εταιριας,αν δεν ειναι μεγαλο το μπατζετ
επισης γνωμη μου να μην αφησεις το αλουμινιο απ εξω

Ναι την εχω δει και στο ιντερνετ αλλα απ οτι εχω διαβασει παραπανω κατι υποθηκε οτι πλεον δεν κατασκευαζονται στην ιταλια και με προβληματιζει λιγο..επισης δεν μπορω να βρω την επισημη ιστοσελιδα της imperia... απ οτι μου φαινεται θα καταληξω σε αυτη https://www.skroutz.gr/s/9172765/Imperia-TIG-201-P.html

tattoox
05/09/2018, 23:14
Βασικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν κατασκευαζονται στην Κίνα πλέον, πολλά από αυτά μάλιστα θαυμαζονται σε βαθμό εμμονής, σαν μια γνωστή εταιρία κινητών κτλ, ονόματα δεν λέμε.
Τα imperia τα φέρνει η unimac που χωρίς να χρειάστηκε, έχω την εντύπωση ότι υπάρχει υποστήριξη.
Καλό φαίνεται αυτό, πιστεύω θα είσαι κομπλέ.
Βάλε στο πρόγραμμα να αγοράσεις ή να φτιάξεις ποδοδιακοπτη.
Επίσης προσοχή στην ακτινοβολία, πάντα μακρυμανικα χοντρά, πόδια, καλή μάσκα κτλ.
Αν μπορώ να βοηθήσω κάπου, εδώ είμαι

odysseas1995
06/09/2018, 02:55
Βασικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν κατασκευαζονται στην Κίνα πλέον, πολλά από αυτά μάλιστα θαυμαζονται σε βαθμό εμμονής, σαν μια γνωστή εταιρία κινητών κτλ, ονόματα δεν λέμε.
Τα imperia τα φέρνει η unimac που χωρίς να χρειάστηκε, έχω την εντύπωση ότι υπάρχει υποστήριξη.
Καλό φαίνεται αυτό, πιστεύω θα είσαι κομπλέ.
Βάλε στο πρόγραμμα να αγοράσεις ή να φτιάξεις ποδοδιακοπτη.
Επίσης προσοχή στην ακτινοβολία, πάντα μακρυμανικα χοντρά, πόδια, καλή μάσκα κτλ.
Αν μπορώ να βοηθήσω κάπου, εδώ είμαι

Ναι για την ακτινοβολια ξερω..και ηλεκτροδίου οταν κανω παντα φοραω μασκα γαντια κτλ.. Οσο για τον ποδοδιακοπτη που ειπες δεν εχω ιδεα τι ακριβως κανει και πως θα μπορουσα να φτιαξω εναν..εαν θελεις φώτισε με :D

tattoox
06/09/2018, 08:42
Ναι για την ακτινοβολια ξερω..και ηλεκτροδίου οταν κανω παντα φοραω μασκα γαντια κτλ.. Οσο για τον ποδοδιακοπτη που ειπες δεν εχω ιδεα τι ακριβως κανει και πως θα μπορουσα να φτιαξω εναν..εαν θελεις φώτισε με :D

Λειτουργεί όπως το γκάζι
Όσο πατάς ανεβαίνουν αμπέρ
Δεν είναι απαραίτητο.,αλλα βοηθάει πολύ στο αλουμίνιο
Νομίζω δίνει η unimac

odysseas1995
06/09/2018, 13:15
Λειτουργεί όπως το γκάζι
Όσο πατάς ανεβαίνουν αμπέρ
Δεν είναι απαραίτητο.,αλλα βοηθάει πολύ στο αλουμίνιο
Νομίζω δίνει η unimac

Δηλαδη ενα οποιοδηποτε τετοιο πενταλ θα ηταν συμβατο με αυτη τη μηχανη? https://www.skroutz.gr/s/9172765/Imperia-TIG-201-P.html

tattoox
06/09/2018, 14:26
Άμα ταιριάζει το βισμα, πιθανόν
Θέλει λίγο ψάξιμο

Rac3rX
24/11/2018, 11:37
Μεταξύ GYS Gysmi 160P και Awelco BIT4000 ποιά θα προτιμούσατε;

Τα χαρακτηριστικά τους είναι εδώ: http://www.awelco.com/schede/schede-catalogo/61320.pdf
http://www.gys.fr/pdf/datasheet/uk/030077.pdf

Ουσιαστικά η διαφορά που βλέπω είναι ότι η GYS έχει καλύτερο duty cycle κατα EN60974-1 ενώ η Awelco έχει μεγαλύτερο Open Circuit Voltage που αν δεν κάνω λάθος βοηθάει στην εκκίνηση και διατήρηση του τόξου.

camen
25/11/2018, 10:11
Σε τιμες τι παιζει;
Την gys θα επαιρνα χωρις καποιο ιδιαιτερο λογο, το duty cycle δεν προκειται να σε περιορισει σε ερασιτεχνικη/ημιεπαγγελματικη χρηση ,πρεπει να δουλευεις σωληνουργος σε διυληστηρια ή σε ναυπηγοεπισκευαστικη.
Απλα οσο καλυτερο ειναι ισως τοσο πιο ρεαλιστικα αμπερ να βγαζει,οταν την βαζεις στα 85Α δλδ να παιζει απο 82-87 και οχι στα 70Α. Gys ειχα παρει μια αυτοματη μασκα ,η οποια στα μισα λεφτα απο μια miller δεν εχει να ζηλεψει τιποτα,εξαιρετικα ποιοτικη. Και τα δυο μηχανακια παντως παρολο που λενε made in italy/france κατα πασα πιθανοτητα «made in PRC» ειναι με τελικη συναρμολογηση για να παρουν το coo στην αντιστοιχη χωρα. Την δουλεια τους θ την κανουν και τα δυο αριστα παντως αν εχεις χερι στην κολληση;)

Rac3rX
25/11/2018, 16:10
Ίδια τιμή έχουν.Και εγώ προς τη GYS προσανατολιζομαι χωρίς ιδιαίτερο λόγο,πολυ κοντά είναι σε χαρακτηριστικά.

MikeG
05/09/2019, 16:57
Νεκρανασταίνω το θέμα.

Αρχάριος-άσχετος, ψάχνω να αγοράσω κάποια "ηλεκτρονική" (έτσι τις έχω ακούσει) inverter ηλεκτροκόλληση για ερασιτεχνική καθαρά χρήση. Με ενδιαφέρει να μπορώ να κολλήσω κυλοδοκούς (θέλω να γεμίσω ένα υπόγειο με ράφια) και γενικά διάφορες κατασκευές σε garage - κήπο.
Σίγουρα θα ήταν ιδιαίτερα θετικό να μπορεί να κολλήσει και αλουμίνιο, αλλά κάτι μου λέει ότι ζητάω πολλά.

Έχει να προτείνει κάποιος κάτι συγκεκριμένο; Budget ταβάνι τα 150 euros (θα προτιμούσα μαζί με μάσκα).
Έχω δει εδώ κάποια ενδιαφέρον κομμάτια νομίζω : https://www.expondo.de/elektroden-schweissgeraet/?p=1&o=3&n=48

Ευχαριστώ.!

camen
05/09/2019, 18:20
Παρε μια imperia pro arc 141 στα 170€ απο Ελλαδα να εχεις κ καποιον να βρισεις αμα χαλασει(που δε θα παθει τπτ).
Τιμια μηχανηματακια για τα λεφτα τους,απο τα καλα κινεζικα. Αλουμινιο ξεχνα το, θελει σοβαρο μηχανημα.
Σε αυτα τα λεφτα που ψαχνεις δε θα κοιταζα να παρω απο εξωτερικο . Εχει κ αλλες βεβαια κινεζιες οπως η borman.
Εγω μια imperia 161 που εχω , παραπονο δεν εχω 3 χρονια τωρα.

Acacius
05/09/2019, 19:48
Την imperia τη δουλεύει γνωστός μου σιδεράς σε εξωτερικές εργασίες, αλλά αν μιλάμε για ερασιτεχνική χρήση μια στο τόσο, αξίζει να δώσει κανείς 100-150% περισσότερα χρήματα σε σχέση με μια τέρμα κινέζικη (bormann, arcmax, helix κλπ.) ; Το σιδερά δεν τον έχω ρωτήσει :lol:

Η imperia από την άλλη έχει και δυνατότητα lift tig, αν κάποιος θέλει να "επεκταθεί" στο μέλλον.

DrBig
23/01/2020, 09:10
κολλητηρια χελπ!

Πηρα μια mig imperia 161, μερικα μετρα στρατζαριστο 2mm, αεριο και ειμαι ετοιμος για προπονηση.
Θελω να μου πειτε καποια σεττινγκς για βολτ, αμπερ και ταχυτητα τροφοδοσιας συρματος για να ξεκινησω μαζι του!
Επισης πειτε μου και τι σωληνα συνδεσης μπουκαλας αεριου-συγκολλητη να παρω. Πχ σωληνας βενζινης για ψεκαστα κανει? Μπουκαλας υγραεριου μηπως?

Μερσι ιν αντβανς.

Acacius
31/01/2020, 19:53
Περισσότερο bump κάνω παρά συμβουλεύω, αλλά αφού δε γράφει κανείς που να ξέρει...

Στις mig, ΑΝ δεν κάνω λάθος δεν ρυθμίζεις αμπέρ όπως στις υπόλοιπες, αλλά βολτ. Για πολικότητα, ταχύτητα τροφοδοσίας και βολτάζ κανονικά το μηχάνημα έπρεπε να έχει κάπου πίνακα. Εναλλακτικά... ίντερνετ (https://www.google.com/search?q=mig+welding+chart). Στο youtube έχει ένα σκασμό κανάλια που ασχολούνται με ηλεκτροκολλήσεις, εγώ χαζεύω συχνά στο weld.com, weldingtipsandtricks, άντε και στο chucke2009.

Έχω να επισκεφθώ τη σελίδα καιρό, αλλά απλές και κατανοητές οδηγίες έχει στο mig-welding.co.uk (https://www.mig-welding.co.uk).

DrBig
31/01/2020, 20:45
Περισσότερο bump κάνω παρά συμβουλεύω, αλλά αφού δε γράφει κανείς που να ξέρει...

Στις mig, ΑΝ δεν κάνω λάθος δεν ρυθμίζεις αμπέρ όπως στις υπόλοιπες, αλλά βολτ. Για πολικότητα, ταχύτητα τροφοδοσίας και βολτάζ κανονικά το μηχάνημα έπρεπε να έχει κάπου πίνακα. Εναλλακτικά... ίντερνετ (https://www.google.com/search?q=mig+welding+chart). Στο youtube έχει ένα σκασμό κανάλια που ασχολούνται με ηλεκτροκολλήσεις, εγώ χαζεύω συχνά στο weld.com, weldingtipsandtricks, άντε και στο chucke2009.

Έχω να επισκεφθώ τη σελίδα καιρό, αλλά απλές και κατανοητές οδηγίες έχει στο mig-welding.co.uk (https://www.mig-welding.co.uk).

Το δικο μου μηχανημα εχει ρυθμιση και για βολτ και για αμπερ. Παντως σε σχεση με το παραπανω ερωτημα μου ειδα πως μαλλον περι τα 40-50 αμπερ ειναι μια καλη τιμη ρευματος για 2mm απλο ατσαλι. Ειναι ακομα early days βεβαια για μενα στη τεχνη αυτη.

stefanos
02/02/2020, 11:00
Όσον αφορά τους σωλήνες στη δουλειά έχουμε πάνω ένα διάφανο αέρος.
Έτσι κι αλλιώς μετά το ρυθμιστή στην μπουκάλα δεν έχεις και μεγάλη πίεση.
Έχουμε στο μυαλό μας ότι το αργό είναι βαρύτερο του αέρα.
Σε υπόγειο πιθανή διαρροή η κακός εξαερισμός μπορεί να γεμίσει το χώρο,
αδρανές μεν αλλά δεν το αναπνέουμε.

Grigoriskon
28/04/2020, 12:46
Τι γνώμη έχετε για ιμπερια 181 και αν υπάρχει κάτι καλύτερο στα 640 σαν mig

billyka
28/04/2020, 14:01
Την ιμπερια 181 προ αρκ την εχω εγω εδω και κανα 2μηνο 3μηνο.Ειναι η πρωτη μου ηλεκτροκολληση και την πηρα για να μαθω,οποτε δεν μπορω να σου πω γνωμη για αντοχη αν χαλαει και τα λοιπα.Μεχρι στιγμης ολα κομπλε,την δουλευω και προπονουμαι στο να βγαλω καλα γαζια.Εχω ''φαει'' σχεδον μισο κουτι ηλεκτροδια 4κιλο.Χρησιμοποιω ηλεκτροδια οερλικον 6013 2,5αρια.Αυτο παντως που εχω παρατηρησει ειναι οτι σε 3μμ σιδερο ολοι προτεινουν 80-90 αμπερ,οταν την βαζω σε αυτα τα αμπερ μου τρυπαει το σιδερο πανευκολα,οποτε την δουλευω στα 65-70 αμπερ.Δεν ξερω,πολυ πιθανο ειναι να φταιει το χερι μου που ειμαι αρχαριος η να το πω ποιο στα ισια ασχετος.Εχει και επιλογη για tig αλλα εννοειται χρειαζετε την αντιστοιχη τσιμπιδα τιγκ και μπουκαλα με αεριο.Πηρα μαζι και μια ηλεκτρονικη μασκα παλι της ιμπερια και μου αρεσε αρκετα.

camen
29/04/2020, 15:34
Δεν κανεις κατι λαθος. Σε 2-3mm σιδερο δεν βγαινει γαζι στα 80-90αμπερ,ειδικα με την «ελληνικη» ποιοτητα σιδερων που παιζουν στο εμποριο. Αυτοι που κολλανε με 80-90 δεν κανουν γαζι,το κανουν λιγο λιγο ή ακομη κ τσιμπιες. Παιξε λιγο πιο χαμηλα στα αμπερ ,προσεχε να εχεις καλη ταχυτητα στη διαδρομη κ αν σου βγαινει ομορφο τοτε ειναι κ καλο(για ερασιτεχνικη χρηση,δε ψαχνουμε πιστοποιηση).

camen
29/04/2020, 15:38
Η Ερλικον βγαζει διαφορα 6013,φανταζομαι εχεις παρει τα κιτρινα τα finecord?
Ειχα δοκιμασει κ καποια αλλα 6013 που βγαζει κ μου αρεσαν πολυ περισσοτερο, εβγαζαν γαζι σαν mig.Δε μου ρχεται τωρα πως τα λεει αλλα θα το βρω κ θα στο πω. Αλλα δεν κανουν για ουρανο κ πιθανα ειναι δυσχρειστα σε ανεβατα γτ εχουν πιο «υγρο» κολλημα.

Edit: Overcord τα λεει.

stefanos
29/04/2020, 18:17
[QUOTE=billyka;3045949].Αυτο παντως που εχω παρατηρησει ειναι οτι σε 3μμ σιδερο ολοι προτεινουν 80-90 αμπερ,/QUOTE]

Αν παρατηρήσεις στο κουτί γράφει πόσα Amp χρειάζεται το κάθε ηλεκτρόδιο.
Αν ας πούμε έχεις τα κίτρινα που λέει ο camen για 2,5άρι δίνει 60-90Α.
Το κάθε ηλεκτρόδιο κολλάει με διαφορετική ένταση που είναι άσχετη με το πάχος του ελάσματος.
Το πάχος του ελάσματος καθορίζει μόνο την διαμέτρου του ηλεκτροδίου που θα χρησιμοποιήσεις.
Και να έχεις υπόψη σου ότι οι ενδείξεις στα μηχανήματα πολλές φορές είναι από περίπου μέχρι ότι να ναι.

lazarefa
30/04/2020, 09:40
Ερώτηση προς γνωρίζοντες: ηλεκτροσυγκόλληση inverter που στις προδιαγραφές της δίνει 110Α με duty cycle 35% είναι κατάλληλη (ικανοποιητική) για ερασιτεχνική χρήση με ηλεκτρόδια μέχρι 3,2 χιλ. ;

billyka
30/04/2020, 17:19
Ναι ειναι τα 6013 φινκορντ-Μ τα οποια απο ερευνα που κανω χαρακτηριζονται ως παχυβορακα(Αφηνουν δλδ πολυ παστα στο γαζι) και τα λιγοτερο επικινδυνα απο αποψης των αεριων που παραγονται..Για αρχαριο λενε ειναι καλα για να μαθει γι αυτο τα πηρα το επομενο κουτι παντως θα ειναι διαφορετικο.Θα παρω αυτο το οβερκορντ που λες.Ανεβατα-κατεβατα ακομα δεν με ενδιαφερουν καθως προσπαθω να βγαλω οσο τον δυνατον ποιο ωραιο γαζι στα επιπεδα και σε οριζοντιες γωνιες.Απο το τρυπημα παντως μου χει δημιουργηθει φοβος με αποτελεσμα να τα προχωραω γρηγορα και να μη βγαινει καλο γαζι,ενω οταν κολλαω σε κατι κομματια που εχω για προπονηση τα οποια ειναι 5 χιλιοστα στα οποια νιωθω ανετος ξεροντας οτι δεν θα τρυπησει, βγαζω ομορφο ισοπαχο γαζι και μου ξεκολλαει και ο βωρακας ολοκληρος μονος του.

billyka
30/04/2020, 17:24
Ερώτηση προς γνωρίζοντες: ηλεκτροσυγκόλληση inverter που στις προδιαγραφές της δίνει 110Α με duty cycle 35% είναι κατάλληλη (ικανοποιητική) για ερασιτεχνική χρήση με ηλεκτρόδια μέχρι 3,2 χιλ. ;

εχω δει κατι βιντεο στο γιουτιουμπ και ο τυπος εχει ενα πινακακι σαν μπουσουλα το οποιο εκανα σκρινσοτ.Συμφωνα με αυτο ναι μπορεις να κολλας 3.2 ηλεκτροδιο.417883

camen
01/05/2020, 08:22
Το πινακακι φαινεται πολυ σωστο στα νουμερα απο την εμπειρια μου.
Βγαινει γαζι και σε 2μμ απλα θελει εξασκηση. Υπαρχει η εξης θεωρια.
Αν παιζεις με πιο χαμηλα αμπερ τοτε «περπατας» κ πιο αργα το ηλεκτροδιο οποτε χτιζεις μεγαλυτερη τοπικη θερμοκρασια με αποτελεσμα να κανεις τρυπες.Με λιγα παραπανω αμπερ περπατας πιο γρηγορα κ δεν χτιζεις τοπικη θερμοκρασια. Θελει εξασκηση. Τα λεπτα παχυ σιδηρου συνηθως τρυπανε οταν φτανεις προς την ακρη οπου εχει ανεβει πολυ η θερμοκρασια.
Δοκιμασε την εξης τεχνικη. Ξεκινα απο την ακρη κ φτασε στη μεση. Αστο 1 λεπτο να κρυωσει κ ξεκινα απο την αλλη ακρη κ φτασε στη μεση. Παιζει ρολο κ τι ειναι αυτο που κολλας με την εννοια,αλλο να κολλας τομη-τομη,αλλο γωνια-τομη,αλλο γωνια-γωνια. Οι γωνιες των κοιλοδοκων εχουν παντα πιο πολυ ψωμι κ αντεχουν λιγο παραπανω. Οταν κολλας τομη-τομη μην επικεντρωνεις το ηλεκτροδιο σου πανω στην τομη. Κολλα γρηγορο ζικ-ζακ με το ηλεκτροδιο λιγο πιο διπλα απο την τομη.
Δε ξερω αν γινομαι κατανοητος.

Προσωπικη αποψη ειναι οτι οι κοινοι κοιλοδοκοι του εμποριου ειναι κακης ποιοτητας μιας κ ολοι ειναι απο ανακυκλωμενα υλικα κ συνηθως κλεβουν κιολας, ο 2μμ αν τον μετρησεις μπορει να ειναι 1,7-1,8 και η συσταση τους ειναι στα ορια των προδιαγραφων.
Οποτε μην τρελενεσαι με κατι βιντεο απο αμερικανακια που κολλανε για πλακα 1,5-2μμ και βγαινει τελειο. Στην αμερικη υπαρχουν δοκοι ψυχρης ελασης(cold rod) θα τα χεις δει που ειναο γυαλιστερα κ οχι μαυρα σα τα δικα μας. Υποψιαζομαι οτι εχουν μεγαλη ποιοτικη διαφορα.Δοκιμασε να κολλησεις ας πουμε με ανοξειδωτο ηλεκτροδιο ανοξειδωτο 2μμ. Αν εχεις την τεχνικη θα παθεις πλακα ποσο καλο βγαινει.

Τα κοινα ηλεκτροδια ειναι ολα σχετικα ασφαλη αλλα οπως κ να χει απεφευγε να εισπνεεις τα αερια ,το λαθος του αρχαριου ειναι οτι κολλα τη μουρη του πανω στην κολληση για να βλεπει. Κ απεφευγε σαν τον διαολο τα κολληματα σε γαλβανιζε,το ζινκ οταν καιγεται ειναι σκετος καρκινος!!!

camen
01/05/2020, 08:39
Με την εξασκηση θα καταλαβεις οτι οταν κολλας 20% παιζει ρολο το ματι και 80% η ακοη. Μαθαινεις να ακους,να ακους αν στριγγλιζει το ηλεκτροδιο που σημαινει οτι εχεις περισσοτερα αμπερ, να ακους το υλικο που βραζει και ποτε παει να τρυπισει η οχι κλπ. Η ηλεκτροκολληση για μενα αν θες να λες οτι πραγματικα κολλας κ οχι οτι απλα στεκεται αυτο που κολλησες ειναι σαν το κεντημα,θελει δεξιοτεχνια.
Αυτο θα το καταλαβεις αν δεις κολληματα απο σιδεραδες και αν δεις κολληματα απο ηλεκτροσυγκολητες που κολλανε σε ναυπηγεια ή σωληνωσεις ή φτιαχνουν δομικες κατασκευες.Δεν χρειαζεται να φτασεις στο επιπεδο ενος επαγγελματια αλλα αμα σε ενδιαφερει μονο η εξασκηση θα σου φερει το επιθημητο αποτελεσμα. Εχω δει κολληματα σε βιομηχανικο κτηριο απο «επαγγελματιες» που τη γιαγια μου να ειχα βαλει θα τα ειχε κανει καλυτερα κ εχω δει κ ερασσιτεχνη να κολλα σε πισω τυφλη μερια με καθρεφτη και το κολλημα να ειναι λες κ το εκανε ρομποτ.

geo10
01/05/2020, 20:55
Καλό μήνα! Αν θέλετε πείτε καμιά γνώμη για ΜΜΑ inverter για κάποιον που τώρα μαθαίνει.
Για παράδειγμα στο 200αρι
-IMPERIA - PRO ARC 161 (200 ευρώ -δεν είναι ξεκάθαρο πόσο % δίνει στα αμπέρ της. Πλεονέκτημα ότι έχει χρόνια εδώ αντιπροσωπεία)
https://www.skroutz.gr/s/6046245/Imperia-Pro-ARC-161.html
-HELIX POWER - MMA-200XI (180 ευρώ -80% 200 Α – 100% 170 Α, μάλλον τα καλύτερα χαρακτηριστικά θεωρητικά και καλώδια 4 μέτρα)
https://www.skroutz.gr/s/9919210/Helix-MMA-200Xi.html
-GYS GYSMI 160P (200 ευρώ -60% 160Α λέει Made in France)
https://www.skroutz.gr/s/6068421/GYS-Gysmi-160-P.html
ή σε πιο φθηνές
-ARCMAX - MAXPRO 200 (140 ευρώ -50% τα 200Α)
https://www.skroutz.gr/s/15027364/Arcmax-Maxpro-200.html
-ARCMAX - MAXSTAR 160 (92 ευρώ -αλλά 25% τα 160Α)
Βασικά να βοηθά το μηχάνημα να μάθεις κανείς (πχ να μην το βάζεις στα 90Α και να βγάζει 70Α) και να μην χαλάσει μέσα σε καναδυό χρόνια.

Acacius
02/05/2020, 00:28
Δεν ξέρω πολλά από ηλεκτροκολλήσεις και δεν έχω πιάσει καμία από αυτές στα χέρια μου, οπότε σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο:

Η Gys είναι ευρωπαϊκή, γνωστή μάρκα. Τα specs είναι χαμηλότερα, αλλά πιθανότατα πιο τίμια/ακριβή. Υποστήριξη στην Ελλάδα δεν ξέρω, αλλά μάλλον μπορείς να βρεις ανταλλακτικό (https://www.yumpu.com/en/document/read/25524143/gysmi-160-hf-list-of-spare-parts-promac) σε περίπτωση ανάγκης, κάτι που με τις κινέζικες δεν είναι δεδομένο.

Οι τρεις κινέζικες είναι όλες φασόν με ελληνικό όνομα. Η Imperia προμηθεύεται μάλλον από τη Jasic, η Arcmax από τη Laston και η Helix από τη Youli.

Όπως σχολίασα παραπάνω, την Imperia 161 τη δουλεύει γνωστός μου σιδεράς. Η Jasic είναι σχετικά μεγάλη εταιρία και πρέπει να υπάρχει υποστήριξη και από τη Unimac εδώ, ενώ στο ίντερνετ βρίσκεις διαγράμματα και οδηγίες για τα μηχανήματά της. Δε φαίνεται να πολυσέβεται τους εργάτες της (https://en.wikipedia.org/wiki/Jasic_Incident), κάτι που για εμένα μετράει αρνητικά (θα μου πεις, οι υπόλοιπες τους σέβονται; Απλά δεν το ξέρεις).

Για την Arcmax Maxpro 200 στη σελίδα του Skroutz έχει σχολιάσει ο Nassosxlvbros που γράφει κι εδώ. Μπορείς να τον ρωτήσεις αν εξακολουθεί να είναι ευχαριστημένος.

Γράψε τι βλέψεις έχεις ώστε να σε βοηθήσει περισσότερο κάποιος που ξέρει. Αν θες να κολλάς δυο δοκούς το μήνα, και η Maxstar μια χαρά θα πρέπει να σου φτάνει.

camen
02/05/2020, 08:04
Προσωπικα μπορω να σου πω για την Imperia arc 161 που εχω οτι ειναι πολυ τιμια για τα λεφτα της.
Την εχω τσεκαρει με αμπερομετρο και τα αμπερ που βγαζει σε σχεση με τη ρυθμιση ειναι πολυ σωστα,αν θυμαμαι καλα ειχα δει διαφορα +/- 5-7αμπερ. Για τις υπολοιπες δεν εχω γνωμη. Για τις gys εχω ακουσει καλα σχολια απο τριτους. Κ η μεν κ η δε νομιζω ειναι κινεζιες ονομασμενες made in italy και made in france. Δε σε πειραζει αυτο, για τις δουλειες που καταλαβαινω οτι θες να κανεις σε υπερκαλυπτουν. Θα εμενα στο 200αρι για κατι αξιοπρεπες.

geo10
02/05/2020, 14:04
Θέλω να κολλήσω μεντεσέδες σε σιδερένιες πόρτες κήπου και μερικά κάγκελα. Έπειτα γενικά να ασχοληθώ λίγο, να μάθω να κάνω στοιχειώδεις κολλήσεις. Έχω πάρει μερικά ρετάλια σίδερα από ένα φίλο και τα έχω βάλει στην άκρη να κάνω δοκιμές κάποια στιγμή.
Καναδυό φορές που έφερα άνθρωπο να κάνει κολλήσεις σαν αυτές που προανέφερα βγήκαν χάλια, τις βλέπω και λέω ότι καλύτερα να τις είχα κάνει μόνος μου. Σίγουρα δεν θέλω να δώσω πάνω από 200αρι και μάλιστα σκεφτόμουν μήπως έμενα στα 100κατι ευρώ -αν όμως δεν είναι πεταμένα λεφτά οι κολλήσεις σε αυτή την κατηγορία τιμής. Σας ευχαριστώ.

camen
03/05/2020, 09:03
Οι κολλησεις αμα ξερεις να κολλας μια χαρα θα ειναι κ με 100€.
Απλα κοιτα το μηχανημα που θα παρεις να εχει λειτουργιες hot-start και anti-stick τουλαχιστον που βοηθανε παρα πολυ.
Τωρα αν του 100αρικου το ρυθμιζεις στα 70αμπερ και αυτο βγαζει μια 50 και μια 90 δε το ξερω ή αν θα τα τιναξει η πλακετα γρηγορα. Θεωρω πως κ με 100αρικο θα κανεις τη δουλεια σου μια χαρα για αυτα που θες να κανεις.

uno
30/05/2020, 10:19
Καλημέρα. Εντελώς αρχάριος με ηλεκτροκόλληση και θα αγοράσω μια με 100 ευρώ. Ποια προτείνετε; Εχω καταλήξει στις εξής:
1) Arcmax Maxstar 160
https://www.skroutz.gr/s/15027340/Arcmax-Maxstar-160.html
2) Bormann BIW1600
https://www.skroutz.gr/s/11430758/Bormann-BIW1600.html

lazarefa
30/11/2020, 06:33
Με αφορμή την προχθεσινή Black Friday, τα συναφή καταστήματα έριξαν ακόμα περισσότερο την τιμή της παρακάτω μηχανής Helix S-mini 140 FI, στα 59 ευρώ,
https://www.skroutz.gr/s/20362446/Helix-S-Mini-140-FI.html
και δεδομένων των καλών κριτικών που έχει η συγκεκριμένη τόσο στο σκρουτζ όσο και σε κάποια βίντεο παρουσίασης, την παρήγγειλα. Βέβαια να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι μιλάμε για εντελώς περιστασιακή χρήση αρχάριου ερασιτέχνη, οπότε υπό αυτό και μόνο το πρίσμα έγινε η αγορά της και ως τέτοια την αξιολόγησα. Εντυπώσεις εν καιρώ.

daz
30/11/2020, 17:23
Με αφορμή την προχθεσινή Black Friday, τα συναφή καταστήματα έριξαν ακόμα περισσότερο την τιμή της παρακάτω μηχανής Helix S-mini 140 FI, στα 59 ευρώ,
https://www.skroutz.gr/s/20362446/Helix-S-Mini-140-FI.html
και δεδομένων των καλών κριτικών που έχει η συγκεκριμένη τόσο στο σκρουτζ όσο και σε κάποια βίντεο παρουσίασης, την παρήγγειλα. Βέβαια να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι μιλάμε για εντελώς περιστασιακή χρήση αρχάριου ερασιτέχνη, οπότε υπό αυτό και μόνο το πρίσμα έγινε η αγορά της και ως τέτοια την αξιολόγησα. Εντυπώσεις εν καιρώ.

Την κοιτούσα και εγώ αυτή μήπως γλιτώσω κανένα 100ρικο από αυτή που είχα βάλει στο ματι.

kosni
30/11/2020, 17:51
Την κοιτούσα και εγώ αυτή μήπως γλιτώσω κανένα 100ρικο από αυτή που είχα βάλει στο ματι.

Για πες μας και ποια ειχες βαλει στο ματι...μπας και μας βοηθησεις και μας που ψαχνουμε..

lazarefa
30/11/2020, 18:22
Λογικά για καμιά GYS ή Imperia σε κόβω...

daz
30/11/2020, 19:23
Για πες μας και ποια ειχες βαλει στο ματι...μπας και μας βοηθησεις και μας που ψαχνουμε..

https://www.skroutz.gr/s/6046443/Imperia-Pro-ARC-141.html

Μάλλον σε αυτή θα καταλήξω γιατί όταν κάτι είναι πολύ φθηνό, η τσέπη μου βγάζει καβούρια.

daz
30/11/2020, 19:32
Ή σε αυτή.

https://e-mytoolstore.gr/products/copy-of-h-inverter-gysmi-200p-200a-made-in-france

lazarefa
30/11/2020, 20:41
Είπαμε, ή για GYS ή για Imperia είσαι...

lazarefa
30/11/2020, 20:47
Άποψή μου βέβαια, εφόσον θα ασχολείσαι μια στο τόσο και αν (όπως λογικά φαντάζομαι) με κολλήσεις σαν ερασιτέχνης, και με δεδομένο ότι η τεχνολογία των ηλεκτρονικών συχνά - πυκνά εξελίσσεται, με τους σχιστομάτηδες να οδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο χώρο (που σημαίνει ότι τον Κινέζο δεν θα τον γλυτώσεις στο τέλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο), από τη στιγμή που η "μικρή" Helix έχει άριστες κριτικές και πολύ θετικά σχόλια σε βίντεο που είδα, συν το ότι μπορώ να επιβεβαιώσω κι εγώ ότι τουλάχιστον η ψύξη της σκοτώνει, παίρνεις την "φτηνή" για να βρίσκεται, μια στο τόσο που θα την δουλέψεις, και με τα ρέστα αγοράζεις μερικά σοβαρά εργαλεία χειρός (από αυτά που ξέρεις καλύτερα από τους περισσότερους από εμάς)...

Acacius
30/11/2020, 23:55
@lazarefa: επειδή βλέπω διαφορές στο ίδιο μοντέλο ανάλογα την πηγή, η Helix σου έχει αυτο το κουμπί που έχω τονίσει (υποθέτω ότι είναι κουμπί δηλαδή), και αν ναι, ξέρεις τι κάνει;

423263

daz
01/12/2020, 00:53
Άποψή μου βέβαια, εφόσον θα ασχολείσαι μια στο τόσο και αν (όπως λογικά φαντάζομαι) με κολλήσεις σαν ερασιτέχνης, και με δεδομένο ότι η τεχνολογία των ηλεκτρονικών συχνά - πυκνά εξελίσσεται, με τους σχιστομάτηδες να οδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο χώρο (που σημαίνει ότι τον Κινέζο δεν θα τον γλυτώσεις στο τέλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο), από τη στιγμή που η "μικρή" Helix έχει άριστες κριτικές και πολύ θετικά σχόλια σε βίντεο που είδα, συν το ότι μπορώ να επιβεβαιώσω κι εγώ ότι τουλάχιστον η ψύξη της σκοτώνει, παίρνεις την "φτηνή" για να βρίσκεται, μια στο τόσο που θα την δουλέψεις, και με τα ρέστα αγοράζεις μερικά σοβαρά εργαλεία χειρός (από αυτά που ξέρεις καλύτερα από τους περισσότερους από εμάς)...

Κοίτα να δεις.. Είναι αλήθεια οτι όταν σκέφτομαι να αγοράσω κάτι πολύ φθηνό, η τσέπη μου αποκτάει καβούρια.

Αν ήταν να πάρω μία για το χωριό να κολλάω καμιά ψησταριά όποτε κατεβαίνω δε θα έκανα δεύτερη σκέψη. Θα έπαιρνα τη βιντεοκάμερα και θα την έχωνα σε ένα συρτάρι μαζί με το κουτί της. Λίγο ο αδελφός μου, λίγο εγώ, θα το έβγαζε το μεροκάματο.
Εδώ όμως δε θα τη χρησιμοποιώ τόσο αραιά όσο νομίζεις.

daz
01/12/2020, 03:58

Πες τι περίπου θέλεις μήπως μπορώ να σε βοηθήσω.
Εγώ δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις. Δεν ασχολούμε με "βαριές" κατασκευές.

doctor_john
01/12/2020, 06:47
Μήπως θέλει κάποιος να παίξουμε με ανοξείδωτους σωλήνες; Περιμένω κούρμπες και λοιπά εξαρτήματα εξάτμισης μέσα στον Δεκέμβριο.
Eίχα μια Telwin 145 με πολύ εύκολη εκκίνηση που δεν είχε λεπτομέρεια στα αμπερ που όριζες αλλά ήταν σταθερή και ακούραστη.

Τώρα λέω να δοκιμάσω κόλληση πονταρισιά - πονταρισιά να μην στραβώσω τα ανοξείδωτα.

lazarefa
01/12/2020, 07:23
@lazarefa: επειδή βλέπω διαφορές στο ίδιο μοντέλο ανάλογα την πηγή, η Helix σου έχει αυτο το κουμπί που έχω τονίσει (υποθέτω ότι είναι κουμπί δηλαδή), και αν ναι, ξέρεις τι κάνει;

423263

Καλημέρα. Η Helix που αγόρασα δεν έχει αυτό το κουμπί και γενικότερα η διάταξη της πρόσοψης είναι ανάποδα από της φωτό που έβαλες, δηλαδή το ποτενσιόμετρο ρύθμισης των αμπέρ είναι αριστερά και η οθόνη ένδειξης αμπέρ είναι στη δεξιά πλευρά. Είναι ακριβώς όπως στο παρακάτω βίντεο η δικιά μου μηχανή:
https://www.youtube.com/watch?v=SjfiEDGaN-U
Επειδή τώρα, όλα τα καταστήματα που την πουλάνε, τουλάχιστον στο σκρουτζ, έχουν την εικόνα που εσύ έβαλες, κι όχι την δική μου για το μηχάνημα (ακόμα κι αυτό που αγόρασα τη δική μου έχει τη δική σου φωτό στη σελίδα του προιόντος) υποθέτω ότι το τρέχον μοντέλο είναι αυτό που αγόρασα, και το δικό σου ενδεχομένως ήταν η παλιότερη έκδοση, ίσως με καλύτερα χαρακτηριστικά και πιο ανεβασμένη τιμή. Δεν πρόλαβα να διαβάσω πίσω στο παρόν θέμα αν είχες γράψει τι εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο κουμπί στο οποίο αναφέρεσαι, οπότε αν θέλεις μας λες. Επίσης τα λαμπάκια που έχει αυτό που έβαλες είναι 4 ενώ στο δικό μου 2, και ένα από αυτά στο δικό σου βλέπω ότι έχει την ένδειξη:Lift-Tig, η οποία θεωρητικά τουλάχιστον, παραπέμπει σε Tig...

kosni
01/12/2020, 09:26
Πες τι περίπου θέλεις μήπως μπορώ να σε βοηθήσω.
Εγώ δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις. Δεν ασχολούμε με "βαριές" κατασκευές.

Εννοειτε σε πολυ ερασιτεχνικο επιπεδο ασχολουμαι, εχω μια χαλκου και η πρωτη αποπειρα ηταν ενα τραπεζακι, στην πρωτη καραντινα εφτιαξα καγκελα σε σκαλα κλιμακοστασιου (παραδοξως βγηκε πολυ ωραιο το καγκελακι αν και δεν εχει τελειωσει ακομα) και με παιδεψε και απο θεμα βαρους,πανω κατω στη σκαλα, και απο θεμα ευκολιας στην συγκολληση, ειμαι τελειως αρχαριος.
Εχω προσπαθησει και κατι τετοιο
423266
με φ8 βεργα το οποιο μαλλον θα ηταν πολυ πιο ευκολα με mig αλλα δεν ξερω αν αξιζει να δωσω τοσα λεφτα(για tig δεν το συζηταω καν)
Γενικα ασχολουμε οποτε μου την βαρεσει και εχω και χρονο, και χωρις συγκεκριμενο αντικειμενο.
Θα ηθελα να εχω την δυνατοτητα να κανω κατι πιο "βαρυ" (ενα παταρι ας πουμε) ,οταν και αν αποκτησω εμπειρια στη συγκολληση.
Νομιζω οτι δεδομενων και των οικονομικων μου (max 200euro) αυτο που θελω αυτη τη στιγμη ειναι μια inverter mma στα 160Α, ΝΟΜΙΖΩ..
Η μηπως να επαιρνα αυτη τη HELIX σουπερ μινι στα 59euro?

Acacius
01/12/2020, 10:01
Καλημέρα. Η Helix που αγόρασα δεν έχει αυτό το κουμπί....Δεν πρόλαβα να διαβάσω πίσω στο παρόν θέμα αν είχες γράψει τι εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο κουμπί στο οποίο αναφέρεσαι, οπότε αν θέλεις μας λες. Επίσης τα λαμπάκια που έχει αυτό που έβαλες είναι 4 ενώ στο δικό μου 2, και ένα από αυτά στο δικό σου βλέπω ότι έχει την ένδειξη:Lift-Tig, η οποία θεωρητικά τουλάχιστον, παραπέμπει σε Tig...

Τη Helix δεν την έχω πάρει, απλά τη ζαχάρωνα παλιότερα και ήθελα να δω αν το κουμπί όντως ήταν για lift tig όπως υποπτευόμουν (με τέτοια τιμή μου φαινόταν πολύ τραβηγμένο).

Σε ευχαριστώ για την απάντηση, δεν ψάχνομαι πια αλλά το μηχάνημα φαίνεται να είναι φοβερό vfm. Νομίζω ότι ακόμα και περιστασιακός DIYer πλέον δεν έχει δικαιολογία να μην έχει ηλεκτροκόλληση.

daz
01/12/2020, 21:16
Εννοειτε σε πολυ ερασιτεχνικο επιπεδο ασχολουμαι, εχω μια χαλκου και η πρωτη αποπειρα ηταν ενα τραπεζακι, στην πρωτη καραντινα εφτιαξα καγκελα σε σκαλα κλιμακοστασιου (παραδοξως βγηκε πολυ ωραιο το καγκελακι αν και δεν εχει τελειωσει ακομα) και με παιδεψε και απο θεμα βαρους,πανω κατω στη σκαλα, και απο θεμα ευκολιας στην συγκολληση, ειμαι τελειως αρχαριος.
Εχω προσπαθησει και κατι τετοιο
423266
με φ8 βεργα το οποιο μαλλον θα ηταν πολυ πιο ευκολα με mig αλλα δεν ξερω αν αξιζει να δωσω τοσα λεφτα(για tig δεν το συζηταω καν)
Γενικα ασχολουμε οποτε μου την βαρεσει και εχω και χρονο, και χωρις συγκεκριμενο αντικειμενο.
Θα ηθελα να εχω την δυνατοτητα να κανω κατι πιο "βαρυ" (ενα παταρι ας πουμε) ,οταν και αν αποκτησω εμπειρια στη συγκολληση.
Νομιζω οτι δεδομενων και των οικονομικων μου (max 200euro) αυτο που θελω αυτη τη στιγμη ειναι μια inverter mma στα 160Α, ΝΟΜΙΖΩ..
Η μηπως να επαιρνα αυτη τη HELIX σουπερ μινι στα 59euro?

Μια χαρά κολλάς φ8 βέργα με ηλεκτρόδιο.

Ελα ρε, τι σε προβληματίζει? Με 200 ευρώ παίρνεις πολύ καλή mma.

Και η 141 και 161 σε καλύπτει.

https://www.skroutz.gr/c/1811/hlektrokllhseis/m/22588/Imperia.html?keyphrase=Pro+ARC&o=Imperia+Pro+ARC&order_by=pricevat&order_dir=asc

Για να υπερθερμανθεί η 140αρα πρέπει να είσαι μεσημεριάτικα κάτω από ήλιο και να κολλάς με πολύ υψηλά αμπέρ. Που σημαίνει οτι θα ασχολείσαι με μεγάλες και βαριές κατασκευές. Και αν το κάνεις αυτό, πόσες φορές θα το κάνεις?

Η συγκεκριμένη σειρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν tig lift arc, ενώ στις φθηνότερες έχεις μόνο την επιλογή scratch arc. Στο λέω γιατί ανέφερες τις tig. Δε θα έχει την ευκολία μιας high frequency ignition tig (υψίσυχνη έναυση) αλλά θα κάνει μια χαρά τη δουλειά σου, χωρίς να σου κολλάει την ακίδα και να την τροχίζεις συνέχεια. Οπότε αργότερα αξίζει να πάρεις και μια τσιμπίδα tig με τα παρλκόμενα της (κανένα 70αρι?) και μια φιάλη (γύρω στο 70αρι για μια 8λιτρη είναι μικρή η 8λιτρη). Αν κολλάς μέχρι 5-6μμ (90-110Α) και πάλι δε θα κόβει πουθενά η 140αρα, εκτός και αν είσαι σε περιβάλλον που βράζει.

kosni
01/12/2020, 22:51
Μια χαρά κολλάς φ8 βέργα με ηλεκτρόδιο.

Ελα ρε, τι σε προβληματίζει? Με 200 ευρώ παίρνεις πολύ καλή mma.

Και η 141 και 161 σε καλύπτει.

https://www.skroutz.gr/c/1811/hlektrokllhseis/m/22588/Imperia.html?keyphrase=Pro+ARC&o=Imperia+Pro+ARC&order_by=pricevat&order_dir=asc

Για να υπερθερμανθεί η 140αρα πρέπει να είσαι μεσημεριάτικα κάτω από ήλιο και να κολλάς με πολύ υψηλά αμπέρ. Που σημαίνει οτι θα ασχολείσαι με μεγάλες και βαριές κατασκευές. Και αν το κάνεις αυτό, πόσες φορές θα το κάνεις?

Η συγκεκριμένη σειρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν tig lift arc, ενώ στις φθηνότερες έχεις μόνο την επιλογή scratch arc. Στο λέω γιατί ανέφερες τις tig. Δε θα έχει την ευκολία μιας high frequency ignition tig (υψίσυχνη έναυση) αλλά θα κάνει μια χαρά τη δουλειά σου, χωρίς να σου κολλάει την ακίδα και να την τροχίζεις συνέχεια. Οπότε αργότερα αξίζει να πάρεις και μια τσιμπίδα tig με τα παρλκόμενα της (κανένα 70αρι?) και μια φιάλη (γύρω στο 70αρι για μια 8λιτρη). Αν κολλάς μέχρι 5-6μμ (90-110Α) και πάλι δε θα κόβει πουθενά η 140αρα, εκτός και αν είσαι σε περιβάλλον που βράζει.

Το ξερω μωρε οτι κολλαει ανετα το Φ8 με ηλεκτροδιο, απλα ειμαι αμπαλος.
Τη mig και κυριως την tig την ανεφερα μονο για το θεμα της ποιοτητας-φινιρισματος του αποτελεσματος που δινουν, ειδικα συγκριτικα με τις δικες μου κολλησεις. . Επειδη αυτο με τα Φ8 , είναι λιγο "καλλιτεχνικο" λεμε τωρα, και ηθελα καλες κολλησεις χωρις να χρειάζονται πολυ κατεργασια μετα.

Αυτες τις δυο imperia ,140 και 160, ειχα στο μυαλο μου κυριως για αγορα παντως.

Οσον αφορα αυτα που μου λες για tig, ειχα την εντυπωση οτι αυτες οι ηλεκτροκολλησεις εχουν μεν την δυνατοτητα για tig αλλα δεν...
Ενδιαφερον μου ακουγεται...
Ευχαριστω daz

doctor_john
01/12/2020, 22:58
Aν δεν στηρίζεις πολλά κιλά πάνω του μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ηλεκτρόδια μπρούτζου. Θα σε βολέψουν και σε ανομοιογενή.

kosni
01/12/2020, 23:38
Aν δεν στηρίζεις πολλά κιλά πάνω του μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ηλεκτρόδια μπρούτζου. Θα σε βολέψουν και σε ανομοιογενή.

Αμα το περασες για κρεμαστρα εχουμε προβλημα, εγω ηθελα να το πλασαρω σαν εργο τεχνης...χαχαχα
Δεν τα ηξερα τα ηλεκτροδια μπρουτζου, η κολληση τους βγαζει το χρωμα του μπρουτζου λογικά αρα δεν μου κάνει...

daz
01/12/2020, 23:57
Οσον αφορα αυτα που μου λες για tig, ειχα την εντυπωση οτι αυτες οι ηλεκτροκολλησεις εχουν μεν την δυνατοτητα για tig αλλα δεν...
Ενδιαφερον μου ακουγεται...
Ευχαριστω daz

Για να πάρεις σοβαρό εργαλείο με υψίσυχνο θέλεις ένα σκασμό λεφτά. Πέρα απ' τις σοβαρές tig όλες οι inverter μπορούν να δουλέψουν σαν tig αλλά δε μπορούν να δουλέψουν όλες το ίδιο. Κυριότερο πρόβλημα είναι ο τρόπος έναυσης και εδώ οι επιλογές σου είναι δύο. lift arc και scratch arc. Στην πρώτη περίπτωση ακουμπάς το ηλεκτρόδιο στο κομμάτι που θέλεις να κολλήσεις αλλά το ρευμα έναυσης ειναι μικρό και το ηλεκτρόδιο δεν κολλάει. Μετά το σηκώνεις και κάνεις την κόλλησή σου κανονικά είτε με φίλερ, είτε χωρίς. Στη δευτερη περίπτωση (scrach arc) το ρευμα έναυσης είναι αυτό που δίνει η μηχανή και στο αναλώσιμο ηλεκτρόδιο με αποτέλεσμα να σου κολλάει και να χαλάει τη μύτη πριν προλάβεις να τη σηκώσεις. H mma θέλει πολύ ρεύμα, για να μη κολλήσει ηλεκτρόδιο (hot start). Αν θέλεις να έχεις την επιλογή για tig στο μέλλον, πρέπει να προσέξεις να είναι lift arc. Για ερασιτεχνικό επίπεδο ειναι καλή λύση για κολλήσεις σε λεπτά μέταλλα που φοβάσαι μη τρυπήσουν και για ομορφότερα αποτελέσματα.

Acacius
02/12/2020, 00:50
Για όποιον θέλει tig με χαμηλό budget παίζει και αυτή (https://www.skroutz.gr/s/15827012/Bormann-BIW1900.html?o=biw1900%23) που σύμφωνα με την περιγραφή παρέχει υψίσυχνη έναυση και έρχεται και με τσιμπίδα στο κουτί. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να την εμπιστευθεί κάποιος αλλά σε προσφορά πέφτει γύρω στα 160€, τιμή-δέλεαρ.

daz
02/12/2020, 00:54
Δεύτερο σημείο παρεξήγησης αλλά και κάτι που "απ' ότι φαίνεται" όλοι ψάχνουν χωρίς να μπορούν να το αξιολογήσουν σωστά, είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που δίνουν όλοι οι κατασκευαστές και αφορούν τους χρονους χρήσης/υπερθέρμασης της μηχανής.

Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να μετράει όπως γουστάρει και να βάζει τα αποτελέσματα στα χαρακτηριστικά της μηχανής του. Αν όμως θέλουμε να δούμε τι κάνει η μηχανή μας και τι επιδόσεις έχει μόνο ένα πράγμα μας ενδιαφέρει, το ΕΝ-60974-1. Είναι η πιο αυστηρή προδιαγραφή που υπάρχει.
Κάποιος κατασκευαστής μπορεί να μετρήσει για πόση ώρα μπορεί να δουλεύει η μηχανή του στο μάξιμουμ (πχ 140Α) πριν ανάψει το κόκκινο λαμπάκι της υπερθέρμανσης, αλλά πριν ξεκινήσει το τεστ, η μηχανή να είναι κρύα και η θερμοκρασία του δωματίου να είναι 20 βαθμοί.

Η παραπάνω προδιαγραφή όμως, ορίζει, οτι η μέτρηση πρέπει να γίνει με τη μηχανή ζεστή και σε δωμάτιο με 40 βαθμούς. Η μηχανή λοιπόν κάνει δυο θερμικούς κύκλους (δουλεύει μέχρι να ανάψει κόκκινο και να σβήσει, δυο φορές) και μετά την τοποθετούμε σε ένα δωμάτιο με 40 βαθμούς και μετράμε για πόση ώρα μπορεί να δουλέψει στο τέρμα. Ο θερμικός κύκλος είναι συνήθως 10 λεπτών και αν δουλέψει για 5 λεπτά λέμε οτι δούλεψε στο 50% του θερμικού κύκλου. Αν δουλέψει για 3,5 λεπτά λέμε οτι δούλεψε στο 35% του θερμικού κύκλου. Αλλες μετρήσεις που γίνονται είναι πχ οτι, για να δουλέψει 6 λεπτά συνεχόμενα (υπό τις ίδιες συνθήκες πάντα) πρέπει τα αμπέρ να είναι 105. Δλδ Στους 40βαθμούς 60% @ 105Α. Κάποιοι κατασκευαστές δίνουν και νορμάλ μερτήσεις. Δλδ για πόσο μπορεί να δουλέψει σε θερμοκρασία δωματίου (δλδ 20 με 25 βαθμούς) που δεν ξέρω αν είναι στη συγκεκριμένη προδιαγραφή.

Όσοι κατασκευαστές δεν αναγράφουν την προδιαγραφή 60974-1, δεν έχουν κάνει τις μετρήσεις με αυτόν τον τρόπο, οπότε οι μετρήσεις τους δε μπορούν να συγκριθούν με κάποιες άλλες. Μπορεί δλδ ο θερμικός κύκλος να ήταν 5 λεπτών, ή η θερμοκρασία δωματίου 25 βαθμοί ή η μηχανή να ήταν κρύα πριν γίνει η μέτρηση. Γι' αυτό πολλά φθηνά μοντέλα έχουν καλύτερες επιδόσεις από πολύ ακριβότερα.

Σωστή αναγραφή δυνατοτήτων μιας μηχανής..

423341

Απ' το παραπάνω πινακάκι βλέπουμε οτι τη 160αρα, μετά από 2 θερμικούς κύκλους και σε δωμάτιο με 40 βαθμούς, μπορεί να δουλέψει στο τέρμα (160Α) για 14% του θερμικού κύκλου. Αν δλδ ο κύκλος είναι 10λεπτος, μπορεί να δουλέψει για μόλις ενάμιση λεπτό. (δεν ξέρω αν εκείνο το 12max σημαίνει οτι ο θερμικός κύκλος είναι 12λεπτος δεν ειναι 12 αλλά l2max).
Αλλιώς μπορεί να δουλέψει, στο ίδιο περιβάλλον, με τις ίδιες προυποθέσεις, για 6 λεπτά στα 85Α. Ή για 6 λεπτά στα 160Α αλλά σε δωμάτιο με 20 βαθμούς.

Τι σημαίνουν αυτά? Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν οτι υπό νορμάλ συνθήκες αυτή η μηχανή μπορεί να δουλεύει non stop. Αν μετά από δυο υπερθερμάνσεις, μέσα σε δωμάτιο με 40 βαθμούς, μπορεί να δουλεύει συνεχόμενα για 6 λεπτά 85Α, τότε πρακτικά, είναι non stop. Ειδικά όταν μιλάμε για μηχανές mma στις οποίες πρέπει να αλλάζεις ηλεκτρόδιο, να χτυπάς τις κολλήσεις σου κτλ.

Η ίδια μηχανή με τσιμπίδα tig θα έχει ακόμα καλύτερους χρόνους γιατί δε ζορίζεται τόσο πολύ. Όμως εκεί έχουμε άλλες απαιτήσεις γιατί αφενός δε χάνουμε χρόνο με το να χτυπάμε και να καθαρίζουμε τις κολλήσεις μας, αφετέρου δεν έχουμε ηλεκτρόδια να αλλάζουμε. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σωλήνες που χρειάζονται μεγάλες και συνεχόμενες ραφές. Οπότε σε απαιτητικές εργασίες, οι παραπάνω χρόνοι μπορεί να μην ήταν ικανοποιητικοί για μια μηχανή tig, όσο βελτιωμένοι και να ήταν λόγο μικρότερου φορτίου.

There..

Πάλι πολλά έγραψα γμτο. :D

daz
02/12/2020, 01:03
Για όποιον θέλει tig με χαμηλό budget παίζει και αυτή (https://www.skroutz.gr/s/15827012/Bormann-BIW1900.html?o=biw1900%23) που σύμφωνα με την περιγραφή παρέχει υψίσυχνη έναυση και έρχεται και με τσιμπίδα στο κουτί. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να την εμπιστευθεί κάποιος αλλά σε προσφορά πέφτει γύρω στα 160€, τιμή-δέλεαρ.

Ήμουν απασχολημένος με το σεντόνι μου και δεν είδα τι έγραψες αλλά να.. αυτό ακριβώς εννοούσα.

Σου πετάει εκεί ένα σκέτο 60% και όλα καλά! Μαλακίες θα κάνουμε τώρα? Να ταλαιπωρούμε τον κόσμο άδικα? :lol:

:beer:

Δε σνομπάρω, αυτόν που θα την αγοράσει. Γι' αυτόν που δεν έχει απαιτήσεις απόδοσης και θέλει να κολλάει λεπτά χωρις να τα τρυπάει, ή θέλει οι κολλήσεις του να είναι εύκολες και όμορφες, μπορεί να είναι άριστη επιλογή. Απλά αγοράζει γουρούνι στο σακί.

Acacius
02/12/2020, 01:32
Το ότι οι Κινέζοι γράφουν ό,τι θέλουν στους κύκλους απόδοσης το ξέρω, και νομίζω οι περισσότεροι το ψυλλιάζονται. Το 60% της Helix μπορεί και να το μετράνε στο Θιβέτ Φλεβάρη μήνα με το βοριά :lol:.

Από εκεί και πέρα, ο ερασιτέχνης πρέπει να κάνει τους συμβιβασμούς του, εκτός κι αν είναι μερακλής ή του περισσεύουν λεφτά. Εγώ π.χ. με τη χρήση που κάνω δε μπορώ να δικαιολογήσω την Imperia, αλλά με τη Helix των 60€ δε θα το σκεφτόμουν τόσο, αφού φαίνεται να λειτουργεί σωστά.

Γενικά στις φθηνές κατηγορίες οι Κινέζοι έχουν προτάσεις για κάθε γούστο και βαλάντιο, οι ευρωπαίοι δυστυχώς όχι.

daz
02/12/2020, 02:56
Το ότι οι Κινέζοι γράφουν ό,τι θέλουν στους κύκλους απόδοσης το ξέρω, και νομίζω οι περισσότεροι το ψυλλιάζονται. Το 60% της Helix μπορεί και να το το μετράνε στο Θιβέτ Φλεβάρη μήνα με το βοριά :lol:.

Από εκεί και πέρα, ο ερασιτέχνης πρέπει να κάνει τους συμβιβασμούς του, εκτός κι αν είναι μερακλής ή του περισσεύουν λεφτά. Εγώ π.χ. με τη χρήση που κάνω δε μπορώ να δικαιολογήσω την Imperia, αλλά με τη Helix των 60€ δε θα το σκεφτόμουν τόσο, αφού φαίνεται να λειτουργεί σωστά.

Γενικά στις φθηνές κατηγορίες οι Κινέζοι έχουν προτάσεις για κάθε γούστο και βαλάντιο, οι ευρωπαίοι δυστυχώς όχι.

Όλα κινέζικα είναι σήμερα. :lol: Δεν υπάρχει ηλεκτρικό κύκλωμα που δεν έχει ταξιδέψει στον ωκεανό. Πιστεύεις οτι οι πλακέτες απ' τις gys, κατασκευάζονται στη Γαλλια?

Κατά τ' άλλα, σωστά τα λες αρκεί να γνωρίζουμε 3 πράγματα.
Τι ανάγκες έχω.
Τι εργαλείο απαιτούν.
Τι δυνατότητες έχει αυτό που έβαλα στο καλάθι του σκρούτζ.

Πάμε τώρα ένα στοίχημα οτι οι περισσότεροι, τις περισσότερες φορές, δε γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα απ' τα 3? Εγώ είμαι σίγουρα ένας απ' αυτούς.

doctor_john
02/12/2020, 06:53
Αμα το περασες για κρεμαστρα εχουμε προβλημα, εγω ηθελα να το πλασαρω σαν εργο τεχνης...χαχαχα
Δεν τα ηξερα τα ηλεκτροδια μπρουτζου, η κολληση τους βγαζει το χρωμα του μπρουτζου λογικά αρα δεν μου κάνει...

Χα! μου αρέσουν τα στερεοσκοπικά (; ) αλλά έχω συνηθίσει να κολλάω πολύ καλά ατσάλια με μπρούτζο και δεν μου χτυπά άσχημα.
Φινίρεται πολύ πιο εύκολα και αν έχει κρατήσει κάποιες αρχές στην δομή, το κάνεις να φαίνεται σαν fillet braze.

Προσωπικά προτιμώ οξυγόνο - προπάνιο αλλά ασχολούμαι πολλά χρόνια και έχω άλλη οπτική - εφαρμογή - διαχείριση, σε αυτά που κάνω.

@daz ευχαριστώ για την εξήγηση των μεγεθών που βλέπω στις διάφορες εταιρείες, το είχα απορία και τώρα μπορώ να καταλάβω περισσότερα
για τις διαθέσιμες ηλεκτροκολλήσεις.

:a013:

kosni
02/12/2020, 14:58
(δεν ξέρω αν εκείνο το 12max σημαίνει οτι ο θερμικός κύκλος είναι 12λεπτος. :D

Mαλλον ειναι I2max και αναφερεται στα max amper αρα 160 αμπερ οπως πολυ σωστα ειπες πιο πριν

kosni
02/12/2020, 15:03
Χα! μου αρέσουν τα στερεοσκοπικά (; ) αλλά έχω συνηθίσει να κολλάω πολύ καλά ατσάλια με μπρούτζο και δεν μου χτυπά άσχημα.
Φινίρεται πολύ πιο εύκολα και αν έχει κρατήσει κάποιες αρχές στην δομή, το κάνεις να φαίνεται σαν fillet braze.

Προσωπικά προτιμώ οξυγόνο - προπάνιο αλλά ασχολούμαι πολλά χρόνια και έχω άλλη οπτική - εφαρμογή - διαχείριση, σε αυτά που κάνω.

@daz ευχαριστώ για την εξήγηση των μεγεθών που βλέπω στις διάφορες εταιρείες, το είχα απορία και τώρα μπορώ να καταλάβω περισσότερα
για τις διαθέσιμες ηλεκτροκολλήσεις.

:a013:

Ωραιο φαινεται αυτο το fillet braze σαν αποτελεσμα, αυτο το ηλεκτροδιο μπρουτζου εχει καμια ιδιατεροτητα στην εφαρμογη ή πανω κατω δουλευεται σαν κοινο ηλεκτροδιο σιδηρου?

doctor_john
02/12/2020, 15:08
Eίναι ακριβότερο κατα τα άλλα καθαρίσμα και ζέσταμα όπως τα άλλα.
"fillet" κάνεις και με τα άλλα απλά θέλεις ταινιολειαντήρα χειρός που πάει ψηλά ή υπομονή..

daz
02/12/2020, 15:17
Mαλλον ειναι I2max και αναφερεται στα max amper αρα 160 αμπερ οπως πολυ σωστα ειπες πιο πριν

Ναι, έτσι είναι, ήθελα να το διορθώσω μετά, αλλά το ξέχασα. Δεν ειναιο 12 αλλά l2.
l2 για την ακρίβεια.

lazarefa
02/12/2020, 16:28
Απορία: Επειδή έχω θέματα με τις διατομές/ασφάλειες των καλωδιώσεων στο σπίτι που μένω (όχι θέμα ασφάλειας, ο πίνακας είναι κομπλέ σε αυτό και έχουν αλλαχθεί όλα προ 2ετίας), τουτέστιν υπάρχει μόνο μια 16άρα πρίζα (εννοώ που να προστατεύεται από 16άρα ασφάλεια, άρα 2,5άρι καλώδιο), κι αυτή είναι στη γραμμή πλυντηρίου, που απέχει καμιά 10αριά μέτρα από το μπαλκόνι όπου ήθελα να δοκιμάσω κάποιες κολλήσεις, οι εναλλακτικές που έχω είναι 2: είτε χρησιμοποιώ μια εξωτερική πρίζα που έχω στο μπαλκόνι, που βλέπει ασφάλεια 10Α κι έτσι γλυτώνω μπαλαντέζες, αλλά έχω μόνο +/-10Α (ονομαστικά) στο πρωτεύον της μηχανής (230 βολτ), είτε χρησιμοποιώ 10+ μέτρα μπαλαντέζα με καρέ 2,5άρι (που πρέπει να τη φτιάξω/αγοράσω κιόλας γιατί τώρα έχω μια μπαλαντέζα με 1,5άρι αγωγό) η οποία θα παίρνει ρεύμα από την εσωτερική πρίζα πλυντηρίου που βλέπει τη 16άρα ασφάλεια.
Εφόσον οι δουλειές/πειραματισμοί που για καιρό θα κάνω με τη μηχανή θα είναι με ρύθμιση αμπέρ 50-60, άντε βαριά 70Α, μπορεί η 10άρα γραμμή να σηκώσει αυτό το ρεύμα της μηχανής; Το ρωτάω γιατί πήρα θάρρος από το πινακάκι της GYS που παρέθεσε πιο πριν ο daz, στο οποίο φαίνεται ότι η 80Α μηχανή της γαλλικής εταιρείας, καλύπτεται με 10Α ασφάλεια γραμμής, ενώ ουσιαστικά η 16Α γραμμή απαιτείται για μηχανή 160Α.
Έχει πρακτικά δοκιμάσει κανείς να δουλέψει μηχανή ινβέρτερ σε 10Α γραμμή; Έστω για δουλειές με 2,5 χιλ. ηλεκτρόδιο, προφανώς, που απαιτούν περί τα 60-70Α ρύθμιση ρεύματος.

stefanos
02/12/2020, 20:44
Ψηφίζω να φτιάξεις μπαλαντέζα. Είναι χρήσιμη γενικότερα, θα έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο.

lazarefa
09/12/2020, 18:57
Επειδή η ηλεκτροκόλληση που αγόρασα έρχεται με καλώδια 1,5 μέτρου (κοντά) και σχετικά μικρής διατομής για τα αμπέρ που υποτίθεται ότι δίνει(140Α στο 60% ισχυρίζονται, και 120Α περίπου στο 100%..., ας είναι και 100Α τα πραγματικά, δεν αλλάζει η ουσία) αποφάσισα να φτιάξω πιο σοβαρά καλώδια. Οπότε παρήγγειλα (και παρέλαβα σήμερα, από Καυκά, που στην Αττική τουλάχιστον κάνει διανομή με δικά του μέσα κατ' οίκον) 2Χ3 μέτρα καλώδιο 25 τετρ. χιλ. καθώς και σετ μπόρνες, νέα τσιμπίδα, και νέο σώμα γείωσης, σαφώς καλύτερης ποιότητας από αυτό που έρχεται η μηχανή στο κουτί της, όπως επίσης και μια αυτόματη ηλεκτρονική μάσκα 9-13DIN ArcMax (από άλλο κατάστημα όλα αυτά). Αυτά βέβαια ελπίζω να παραληφθούν πριν τα Χριστούγεννα, γιατί με τις εταιρείες ταχυμεταφορών η κατάσταση είναι εντελώς δραματική.

JNP
09/12/2020, 19:36
Ψηφίζω να φτιάξεις μπαλαντέζα. Είναι χρήσιμη γενικότερα, θα έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο.

Συμφωνώ, αυτό έχω κάνει κιεγω.

camen
10/12/2020, 08:16
Επειδή η ηλεκτροκόλληση που αγόρασα έρχεται με καλώδια 1,5 μέτρου (κοντά) και σχετικά μικρής διατομής για τα αμπέρ που υποτίθεται ότι δίνει(140Α στο 60% ισχυρίζονται, και 120Α περίπου στο 100%..., ας είναι και 100Α τα πραγματικά, δεν αλλάζει η ουσία) αποφάσισα να φτιάξω πιο σοβαρά καλώδια. Οπότε παρήγγειλα (και παρέλαβα σήμερα, από Καυκά, που στην Αττική τουλάχιστον κάνει διανομή με δικά του μέσα κατ' οίκον) 2Χ3 μέτρα καλώδιο 25 τετρ. χιλ. καθώς και σετ μπόρνες, νέα τσιμπίδα, και νέο σώμα γείωσης, σαφώς καλύτερης ποιότητας από αυτό που έρχεται η μηχανή στο κουτί της, όπως επίσης και μια αυτόματη ηλεκτρονική μάσκα 9-13DIN ArcMax (από άλλο κατάστημα όλα αυτά). Αυτά βέβαια ελπίζω να παραληφθούν πριν τα Χριστούγεννα, γιατί με τις εταιρείες ταχυμεταφορών η κατάσταση είναι εντελώς δραματική.

Το καλωδιο που παρηγγειλες ειναι για συγκολλητικες μηχανες; Πρεπει να ειναι σιλικονουχο εξωτερικα για να ειναι ευκαμπτο!
Αριστης ποιοτητας καλωδιο εχει ο Ρουσακης, κ γενικα εχει μπορνες τσιμπιδες γειωσεις αριστης ποιοτητας. Αφου θα τα φτιαξεις που θα τα φτιαξεις ελπιζω να παρηγγειλες να βγουν τα καλωδια πιο μακρυα σε μηκος , βολευει απειρα.