View Full Version : ηλεκτροκολληση tig mig κλπ...
lazarefa
10/12/2020, 12:24
Ναι, είναι καλώδιο που προορίζεται για μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης (τύπος: H01N2-D/E (NSLFF)). Εννοείται πως παρήγγειλα περισσότερα μέτρα (2Χ3μ.) αντί των 2Χ1,5 μ. που είχε η μηχανή στη συσκευασία της.
laz μας μπέρδεψες. Μιλάμε για τα καλώδια της της ηλεκτροκόλλησης ή για την μπαλαντέζα που θα βάλεις την ηλεκτροκόλληση? Σε αυτό που ρώτησες αρχικά και σου απάντησε ο στάφανος, αναφερόταν στο δεύτερο.
lazarefa
10/12/2020, 17:05
Στο τελευταίο ποστάρισμά μου που ανέφερα για καλώδια, μπόρνες κλπ που παρήγγειλα, μιλούσα για καλώδια ηλεκτροκόλλησης. Σε προηγούμενο ποστάρισμα ρώτησα για παροχή ρεύματος από μπαλαντέζα και σε αυτό είχε απαντήσει ο Στέφανος, ότι είναι καλό να φτιάξω μια σοβαρή μπαλαντέζα, με καλώδια 2,5άρια (αντί τα 1,5άρια που έχουν οι συνήθεις).
Στο τελευταίο ποστάρισμά μου που ανέφερα για καλώδια, μπόρνες κλπ που παρήγγειλα, μιλούσα για καλώδια ηλεκτροκόλλησης. Σε προηγούμενο ποστάρισμα ρώτησα για παροχή ρεύματος από μπαλαντέζα και σε αυτό είχε απαντήσει ο Στέφανος, ότι είναι καλό να φτιάξω μια σοβαρή μπαλαντέζα, με καλώδια 2,5άρια (αντί τα 1,5άρια που έχουν οι συνήθεις).
Ναι δε το πρόσεξα. :beer:
Βρίσκεις και μπαλαντέζες έτοιμες με 2.5αρι καλώδιο πάντως. Και με καρούλι και χωρίς. Απλά με καρούλι δε θα βρεις κάτω από 20-25 μέτρα.
lazarefa
10/12/2020, 19:51
Έχεις δίκιο. Μάλλον δεν συμφέρει να κάτσω να φτιάξω ο ίδιος τέτοια μπαλαντέζα. Ενδεικτικά για 15 μέτρα με 2,5άρι καλώδιο, η έτοιμη βγαίνει γύρω στα 18 ευρώ. Κάπου τόσο βγαίνει και η φασόν αν πω να τη φτιάξω.
Έχεις δίκιο. Μάλλον δεν συμφέρει να κάτσω να φτιάξω ο ίδιος τέτοια μπαλαντέζα. Ενδεικτικά για 15 μέτρα με 2,5άρι καλώδιο, η έτοιμη βγαίνει γύρω στα 18 ευρώ. Κάπου τόσο βγαίνει και η φασόν αν πω να τη φτιάξω.
Συμφέρει να τη φτιάξεις μόνο αν θέλεις καλύτερης ποιότητας περίβλημα και μόνωση στο καλώδιο που θα έχει, όπως επίσης και καλύτερα φις.
Εγω θα δώσω ένα 10αρικο παραπάνω για καουτσούκβ γιατί έτοιμες βρίσκω μόνο με παραγγελία και θα πληρώσω και μεταφορικά.
lazarefa
09/01/2021, 08:01
Χτες το βράδυ έκατσα και μοντάρισα νέα καλώδια συν τσιμπίδα - σώμα γείωσης για την μηχανή ηλεκτροκόλλησης (Helix super mini) που είχα αγοράσει αρχές Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα μοντάρισα 2Χ3 μέτρα καλώδιο 25mm2 με τσιμπίδα Sacit 300A και σώμα γείωσης ορειχάλκινο 300Α, προφανώς πολύ καλύτερης ποιότητας από τα 2Χ1,5 μέτρο καλώδια διατομής 12mm2 με αστείο σώμα γείωσης και τσιμπίδα της σειράς που είχε στη συσκευασία η μηχανούλα.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, με περίπου 35 ευρώ που μου κόστισαν όλα αυτά, για μια μηχανή κόστους 59 ευρώ (μαζί με τα δικά της καλώδια) ακούγεται μάλλον τρελό overkill η φάση (και είναι) όπως και το θέαμα των συνδεμένων καλωδίων γίγας στη λιλιπούτεια μηχανή φαντάζει ως και αστείο, αλλά, πρώτον, ήθελα μεγαλύτερο μήκος καλωδίων (οπότε έπρεπε να πάω τουλάχιστον σε 16άρα διατομή) και δεύτερον, τρώγοντας έρχεται η όρεξη (που σημαίνει ότι πιθανόν εν καιρώ να αποκτηθεί πιο σοβαρό μηχανάκι -κατηγορία 300 ευρώ- ), οπότε το σετ καλωδίων δεν θα πάει χαμένο.
Τίποτα καλό δεν πάει χαμένο, άσε που αποδίδει καλύτερα και πιο ξεκούραστα.
Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους!
Καλησπερα!Σημερα πηγα σε 4 μαγαζια και ζητησα ηλεκτροδιο 1.5 χιλιοστου..Δεν βρηκα πουθενα,μου ειπαν απο 2 χιλιοστα και πανω.Ελα ντε που θυμαμαι ομως οτι υπαρχει και 1.5..Ξερετε μηπως που μπορω να βρω να παραγγειλω?
Βρηκα!
Εγώ αναγκάστηκα να παραγγείλω πάντως γιατί εδώ που είμαι δεν έβρισκα ούτε 2.
Βρήκα 1.6μμ.
lazarefa
05/03/2021, 06:44
Από όσο γνωρίζω οι διαστάσεις των ηλεκτροδίων (η διατομή βασικά) είναι τυποποιημένες κατά το αγγλοσαξωνικό σύστημα, ήτοι σε ίντσες και υποδιαιρέσεις τους, οπότε συνήθως η μεταφορά των μεγεθών των διατομών στο μετρικό σύστημα είναι κατά προσέγγιση. Πχ το 1,5 χιλ. είναι 1/16 ίντσας (1,59 χιλ), το 2 χιλ. είναι 5/64 ίντσας (1,98 χιλ.), το 2,5 χιλ. είναι 3/32 ίντσας (2,38 χιλ.), το 3,25 χιλ. είναι 1/8 ίντσας (3,18 χιλ.), το 4 χιλ. είναι 5/32 ίντσας (3,97 χιλ.) κοκ.
https://weldingpicks.com/welding-rod-sizes/
lazarefa
05/03/2021, 06:46
Βρήκα 1.6μμ.
Γενικά και στην Αττική δεν βρίσκεις εύκολα μεγέθη πέραν των κλασικών 2,5 και 3,25 χιλ, ειδικά δε τα μικρότερα (1,5 και 2 χιλ.) είναι κι εδώ δύσκολο να τα βρεις.
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι συχνή ούτως ή άλλως η πρακτική ανάγκη για χρήση ηλεκτροδίων κάτω των 2,5 χιλ., αφού μοιραία, για ψιλοδουλειές κολλήσεων (πχ λεπτές λαμαρίνες) χρησιμοποιούνται ευρέως οι μηχανές MIG.
Βρήκα 1.6μμ.
παραγγελια τα εκανα και γω,μεσω νετ,αυτο ενοουσα βρηκα χεχε.Μεχρι 2 χιλ εβρισκα στην πολη μου
Από όσο γνωρίζω οι διαστάσεις των ηλεκτροδίων (η διατομή βασικά) είναι τυποποιημένη κατά το αγγλοσαξωνικό σύστημα
Ναι 1.59 ειναι οχι 1.5 που ειπα,σωστος!
Γνωρίζει κανείς την ελληνική εταιρεία Vector; Βρίσκω μηχανήματά της σε προσφορά (https://www.protonpower.gr/vector-electronics), φαίνονται σοβαρές (αν και λίγο χοντροκομμένες) και με τέτοια έκπτωση αναρωτιέμαι γιατί.
lazarefa
06/03/2021, 07:14
Έπεσες στην περίπτωση! Αγόρασα προ 15ημέρου τη "μικρή" μηχανή των 140Α από αυτούς (αρχικά την έδιναν 90 ευρώ, τώρα βλέπω την δίνουν στα 100). Φαίνεται όντως για ποιοτικό μηχάνημα μιας ελληνικής εταιρείας που πλέον δεν ασχολείται με μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης αλλά με συστήματα συναγερμού κι επιτήρησης (με ότι βέβαια μπορεί αυτό να σημαίνει για μελλοντική υποστήριξη, αν κι εφόσον χρειαστεί). Λογικά τα συγκεκριμένα φτιάχτηκαν πριν από 10-15 χρόνια και είναι στοκ από τότε. Στα λεφτά αυτά σίγουρα είναι καλύτερα κατασκευασμένα από τα περισσότερα αντίστοιχα κινέζικα που κυκλοφορούν σήμερα, αν και αυτό θα το καταλάβει καλύτερα κάποιος που ζορίζει το μηχάνημά του (βλ. επαγγελματίας) κι όχι κάποιος ερασιτέχνης. Εμένα το μόνο που μου έκανε αρνητική εντύπωση στη συγκεκριμένη σαν αίσθηση ποιότητας κατασκευής είναι το ποτενσιόμετρο ρύθμισης της έντασης ρεύματος συγκόλλησης το οποίο έχει αισθητούς τζόγους στον άξονά του (δεν περιστρέφεται σταθερά αλλά κουνιέται ως προς τον άξονα όταν το αγγίζεις).
Εγώ που είμαι ερασιτέχνης κι "έκαψα" δοκιμαστικά 2 ηλεκτρόδια 2,5άρια με τη συγκεκριμένη, δεν αντιλήφθηκα αισθητή διαφορά με μια μικρή Helix που έχω (σε ρεύματα 60-80Α), εκτός ίσως από το ότι η vector έχει κάπως λιγότερο θορυβώδες σύστημα ψύξης, το οποίο απενεργοποιείται αυτόματα όταν δεν κλείνεις κύκλωμα με το ηλεκτρόδιο (τις στιγμές που δεν κολλάς δηλαδή).
Επίσης αν εξαιρέσεις τη μικρή μηχανή που έχει λογικό βάρος (γύρω στα 4,5 κιλά), οι μεγαλύτερες είναι αρκετά βαριές για ινβέρτερ (11-12 κιλά έκαστη) πράγμα που μου έκανε εντύπωση (όχι απαραίτητα θετική, μια που η φορητότητα πάει περίπατο με τόσα κιλά), καθώς επαγγελματικές μηχανές άλλων γνωστών σοβαρών εταιρειών σε αυτά τα αμπέρ δεν ζυγίζουν πάνω από 7-8 κιλά συνήθως.
Αν δεν έχεις μηχανή και θες να αποκτήσεις ή έχεις σε λιγότερα αμπέρ, ή απλά έχεις και δεν είσαι ευχαριστημένος από την απόδοσή της, μπορείς να σκεφτείς την αγορά κάποιας από τις εν λόγω μηχανές. Να ξέρεις πάντως ότι δίνονται με περιορισμένη εγγύηση, 6 μηνών (νομίζω το γράφει και στο σάιτ).
Spyrious
10/03/2021, 11:51
Θέλω να αγοράσω tig μέσα στον επόμενο μήνα. Θέλω να κολλάω οπουδήποτε αλουμίνιο. Μια που βρήκα σε καλή τιμή νομίζω είναι της Hyundai αυτή εδώ https://www.ergaleiostore.gr/ergaleia/-mixanimata-fanopoion/ilektrosygkolliseis--italias-tig/ilektrosygkollisi--tig-250euro/dc-hyundai--katallili-kai-gia-aloyminio-made-in-korea-p-9885.html.
Είναι μονοφασικη; Αξίζει λέτε; κάτι σε παρόμοια χρήματα εκτός αυτής υπάρχει;
doctor_john
10/03/2021, 12:06
Ανάλογα το τι ζητάς απο την κατασκευή, υπάρχουν βέργες πλέον που δουλεύονται με προπάνιο μόνο, πολύ πιο εύκολα, έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά
και δεν επιβάλουν "ανόπτηση" στην κατασκευή ή θερμική βαφή.
Η hyundai έχει καλές προδιαγραφές εκτός της ψύξης της και τον "περιορισμό" στην συγκόλληση συγκεκριμένων κραμάτων αλλουμινίου.
Spyrious
10/03/2021, 13:28
Περιορισμός; λόγω έλλειψης ρυθμίσεων; Κάποια εναλλακτική μηχανή χωρίς τους περιορισμούς; ευχαριστώ!
doctor_john
10/03/2021, 14:34
Υπάρχουν αλλά συζητάμε για τα τριπλάσια και πάνω σε κόστος.
Μιλάμε στον αέρα όμως, συγκέντρωσε τις ανάγκες σου όσον αφορά τα κράματα και την φορητότητα (αν)
έτσι ώστε να μπορεί να σε κατατοπίσει κάποιος.
Συνήθως σε καταστήματα αερίων - αναλώσιμων θα βρείς και πολύ έμπειρους συγκολλητές και ευκαιρίες μεταχειρισμένων.
Κάποια μικρή μπορεί να σε εξυπηρετεί, δεν είναι απαραίτητο ότι θα κολλάς συγκεκριμένα κράματα αν δεν είσαι επαγγελματίας
ούτε πως θα έχεις πρόβλημα ψύξης αν δεν είσαι σε κάποια παραγωγή κ.λπ.
Spyrious
10/03/2021, 14:53
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Ερασιτεχνικά θα κολλάω. Υποπλαισιο και πλαίσιο μηχανής, κανένα ψαλίδι κλπ. Επίσης φορητοτητα δεν με ενδιαφέρει. Δυστυχώς είμαι επαρχία και δεν έχει πολλά καταστήματα.
stefanos
10/03/2021, 17:06
Υποπλαισιο και πλαίσιο μηχανής, κανένα ψαλίδι κλπ. .
Αυτές τις δουλειές καλό είναι να τις κάνουν μόνο επαγγελματίες.
Θέλω να αγοράσω tig μέσα στον επόμενο μήνα. Θέλω να κολλάω οπουδήποτε αλουμίνιο. Μια που βρήκα σε καλή τιμή νομίζω είναι της Hyundai αυτή εδώ https://www.ergaleiostore.gr/ergaleia/-mixanimata-fanopoion/ilektrosygkolliseis--italias-tig/ilektrosygkollisi--tig-250euro/dc-hyundai--katallili-kai-gia-aloyminio-made-in-korea-p-9885.html.
Είναι μονοφασικη; Αξίζει λέτε; κάτι σε παρόμοια χρήματα εκτός αυτής υπάρχει;
Δεν έχω γνώσεις σαν συγκολλητής, σου γράφω τι νομίζω γενικά σαν καταναλωτής:
Τα εργαλεία Hyundai έχω την εντύπωση ότι είναι κινέζικα και όχι κορεάτικα και ότι το όνομα δεν εγγυάται υποχρεωτικά την ποιότητά τους (κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα εργαλεία Kawasaki). Το Made in Korea πιστεύω ότι είναι μούφα, κάτι που επιβεβαιώνει το "Made in P.R.C." που φαίνεται στο πίσω μέρος του μηχανήματος σε ένα από τα βίντεο.
Γενικά μου μοιάζει με μια από τις πολλές κινέζικες (https://www.google.com/search?q=wse+ac+dc+tig&sxsrf=ALeKk01fG1IdEQ_oxy8wE_c1fsWyqIte-w:1615404998537&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwigi-zIvKbvAhWP4YUKHTzOD8kQ_AUoAnoECAQQBA&biw=1536&bih=754) που βρίσκεις και μάλλον βασίζονται στην ίδια πλακέτα. Υπάρχουν και φθηνότερα μοντέλα, υπάρχουν και με περισσότερες ρυθμίσεις. Στο σκρουτζ έχει μερικές σε αυτή την κατηγορία τιμής, οπότε εκτός του τι θα βρεις κοντά σου μάλλον πρέπει να δεις και πώς υποστηρίζεται κάθε μηχάνημα.
lazarefa
11/03/2021, 06:35
Έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο Acacius.
Γενικότερα θα πρόσθετα κι εγώ ότι αφενός η σωστή/επιτυχημένη συγκόλληση αλουμινίου είναι αρκετά ως πολύ ακριβό χόμπυ (1500-2000 ευρώ και βάλε, όρεξη να έχεις) για έναν ερασιτέχνη κι αφετέρου οι κολλήσεις σε πλαίσιο μοτό, ψαλίδια κλπ καλό είναι να γίνονται από έναν αξιόπιστο επαγγελματία για τους προφανείς λόγους που λίγο πολύ καταλαβαίνουμε όλοι.
Ενδεικτικά, συνάδελφος τεχνίτης που πέρσι πιστοποιήθηκε (μετά από εκπαίδευση 120 ωρών και εξετάσεις πιστοποίησης) ως συγκολλητής και ψαχνόταν για "σοβαρή" μηχανή TIG, μου έλεγε ακριβώς τα ίδια: τιμές στα στοιχειωδώς σοβαρά μηχανήματα, τουλάχιστον γύρω στα 1500 ευρώ και άνω.
Παιδες με ολο το σεβασμο προς την τσεπη του καθενος αλλα ξεχαστε οτι παιρνεις μηχανημα tig, mig με μερικα κατοσταρικα.
Κ ειδικα για αλουμινιο που θελει εναλασσομενο ,υπολογιστε κανα +1000αρικο στο μηχανημα.
Κατι βεργες αλουμινιου που αναφερθηκαν πιο πριν που τις λιωνεις με καμινετο ειναι για brazing, μη διανοηθει κανεις κ τις χρησιμοποιησει σε σοβαρη κολληση. Ειναι σα να θες να κατασκευασεις σκελετο κτηριου με καλαι!
Επισης, το αλουμινιο ειναι υπουλο υλικο να ξερετε,μην κανετε πειραματα σε ψαλιδια μοτο κ γενικα κρισιμες κολλησεις αν δεν εχετε ιδεα τι κανετε! Μια ομορφη κολληση δε σημαινει κ σωστη! Ειναι αλλο πραγμα το «στεκεται», αλλο το «κολλησε» και αλλο το «ηλεκτροκοληθηκε» .
Οι εταιριες που βγαζουν μηχανηματα ηλεκτροσυγκολλησης ειναι πολυ συγκεκριμενες.
Ολα τα αλλα ειναι κινεζικα απλα καποια ειναι καλα κινεζικα κ καποια πανηγυριωτικα κινεζικα.
Μια κολληση ειναι σα το μπετο. Υπαρχει μπετο c8/10 υπαρχει κ μπετο 50/60, στο ματι μπετο ειναι κ το ενα ,μπετο ειναι κ το αλλο. Αλλα δε νομιζω να εριχνε κανεις σας κολωνες με c8/10.
doctor_john
11/03/2021, 07:48
Δεν φανταζόμουν ότι μιλούσε για πλαίσιο - ψαλίδι ο φίλος.
Για λιγότερο απαιτητικές κολλήσεις είναι πολύ βολικές.
Ειναι δεν αντιλεγω αλλα για «διακοσμητικες» κολλησεις που δε δεχονται καταπονηση!
Να φτιαξεις καμια βασουλα, να γεμισεις καμια τρυπα να κανεις σπειρωμα κλπ.
Οχι να κολλησεις καναν σπασμενο μασπιε ουτε κανα τιμονι ουτε κανα ψαλιδι!!!
Βαλτο σε καμια τρυπα καρτερ σε κανα σπασμενο καπακι αλλα εως εκει!
Διορθωστε με αν κανω λαθος, αλλα εχω ενα φιλο που φτιαχνει αλουμινενιους σκελετους ποδηλατων, συμφωνα με τον οποιο δεν τιθεται καν θεμα αντοχης κολλησης αλουμινιου αν δεν μπει μετα το αντικειμενο σε φουρνο και σε ακριβως 600° C.
Δε το ξερω αυτο, δεν εχω ασχοληθει με το αλουμινιο κ τις τεχνικες του λεπτομερειες.
Για να το λεει κατι θα ξερει!
doctor_john
11/03/2021, 08:17
Χε, τον Ηλία λες; αναφέρεται στην περιοχή γύρω απο την κόλληση και ότι έχει επηρεαστεί από την θερμοκρασία.
Η θερμική κατεργασία του αλουμινίου έχει πολλά να δώσει ανάλογα το κράμα, υπάρχουν (ακριβά) κράματα που αναπτύσσουν χαρακτηριστικά
πολύ κοντά σε άλλα μέταλλα.
Αν λέμε τον ίδιο υπέροχο τύπο που κατασκευάζει τα δικά του σπαστά, να του μεταφέρεις τους χαιρετισμούς μου!
Χε, τον Ηλία λες; αναφέρεται στην περιοχή γύρω απο την κόλληση και ότι έχει επηρεαστεί από την θερμοκρασία.
Η θερμική κατεργασία του αλουμινίου έχει πολλά να δώσει ανάλογα το κράμα, υπάρχουν (ακριβά) κράματα που αναπτύσσουν χαρακτηριστικά
πολύ κοντά σε άλλα μέταλλα.
Αν λέμε τον ίδιο υπέροχο τύπο που κατασκευάζει τα δικά του σπαστά, να του μεταφέρεις τους χαιρετισμούς μου!
Δε λεμε τον ιδιο αλλα εχεις πμ.
stefanos
11/03/2021, 20:00
Παιδες με ολο το σεβασμο προς την τσεπη του καθενος αλλα ξεχαστε οτι παιρνεις μηχανημα tig, mig με μερικα κατοσταρικα.
Ναί και μόλις πάρω την kempi ή την fronius θα αρχίσω να κολλάω tig.:cry:
Είναι δύσκολο, θέλει 2 χέρια (δεν λέω και ένα πόδι), ακούμπησες ηλεκτρόδιο ,θέλει ένα τέταρτο λύσε βγάλε τρόχισε δέσε.
Μανίκι απλά να μάθεις να το χειρίζεσαι, 'όχι να κολλήσεις, ούτε να είναι καλή η κόλληση, ούτε να είναι ωραία, ούτε ανεβατό , ρίζα κλπ απλά να πηγαίνεις 10 πόντους στον πάγκο χωρίς να κολλάς το ηλεκτρόδιο στο κομμάτι.
Πολλά respect σε όσους το χουν.
Ελα ρε συ, δεν ειναι τοσο τραγικη η tig, ειδικα αν ξερεις να κολλας με ηλεκτροδιο τοτε θελει μονο λιγο να συγχρονισεις τα χερια σου κ να κατανοησεις τις ρυθμισεις.Κατα τα αλλα εχεις τοσο πολυ τον ελεγχο με τις ρυθμισεις που εχουν! Ασε που ενας ερασιτεχνης για μικροκατασκευες τις περισσοτερες φορες θα προτιμησει την αυτογενη κολληση οποτε ουτε τα χερια σου χρειαζεται να συγχρονισεις !
Ασε που κ με κοστουμι κολλας! Την ακιδα σιγουρα στην αρχη θα την κολλησεις κάποιες φορες. Αλλα μπορεις να παρεις αρκετες ακιδες, να τις κοψεις στη μεση, να τις τροχισεις κ απο τις δυο μεριες κ ετσι οταν την κολλας απλα την γυριζεις τουμπα ή αλλαζεις ακιδα. Μην ψαρωνετε απο βιντεακια στο γιουτουμπ που ολα φαινονται τελεια κ απογοητευεστε!
Κατα τη γνωμη μου οποιος παρει σοβαρο μηχανηματακι tig πρεπει να παρει κ πεταλι, σου κανει τη ζωη ακομη πιο ευκολη!
lazarefa
29/03/2021, 08:07
Έχοντας δουλέψει αρκετά τις τελευταίες μέρες την μικρή μηχανή της Helix που είχα αγοράσει αρχές Δεκέμβρη:
https://www.skroutz.gr/s/20362446/Helix-S-Mini-140-FI-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-Inverter-140A-max-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-MMA.html
μόνο καλά λόγια έχω να πω μέχρι στιγμής για την εν λόγω.
Πολύ εύκολο και στρωτό γαζί, πολύ εύκολη και δυνατή έναυση ηλεκτροδίου, αρκετά αποτελεσματική η λειτουργία anti stick. Τι άλλο να ζητήσει ένας ερασιτέχνης; Την δούλεψα κυρίως με ηλεκτρόδια 2,5 αλλά και με 2 χιλ. Ρεύματα από 50 μέχρι 80Α. Ενδεικτικά σε λαμαρίνα 3 χιλ. και ηλεκτρόδιο 2,5 χιλ. έκανε πολύ στρωτό και ωραίο γαζί με ρεύμα περί τα 65 αμπέρ.
Σε σχέση με μια επαγγελματική 4πλάσιας + τιμής που έχω, ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα.
Ενδεικτικά να πω ότι και σε χοντρό έλασμα 10χιλ. που δοκίμασα να τραβήξω γαζί με ηλεκτρόδιο 2,5 χιλ. και ρεύμα 80Α, το γαζί της δεν είχε καμία απολύτως διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο της επαγγελματικής, κάτι που με κάνει να πιστέψω ότι τα αμπέρ που δίνει το μηχάνημα πρέπει να είναι πραγματικά.
Προφανώς δεν μπορώ να εκφραστώ για αντοχή σε παρατεταμένη χρήση από έναν επαγγελματία, ή λειτουργία με ρεύμα γεννήτριας (προσωπικά δεν θα το τολμούσα με το συγκεκριμένο μηχανάκι), αλλά είμαι πλέον κι εγώ πεπεισμένος ότι για έναν ερασιτέχνη και για τα λεφτά που κοστίζει, το μηχανάκι αυτό φαίνεται ιδανικό.
Η μόνη αλλαγή που της έχω κάνει είναι ότι έβαλα 16άρια καλώδια των 2μ έκαστο αντί για τα 12άρια 1,5 μέτρου με τα οποία ήρθε, όπως επίσης και άλλαξα το ελεεινό σώμα γείωσης (με το οποίο ωστόσο έρχονται και μηχανές υπερδιπλάσιας τιμής) με ορειχάλκινο των 5 ευρώ. Ήτοι περί τα 75 ευρώ τελικής δαπάνης.
Όσοι ερασιτέχνες δεν έχετε μηχανή ηλεκτροσυγκόλλησης και το σκεφτόσασταν, ή ακόμα κι αν έχετε ήδη, ψάχνατε για μια δεύτερη πολύ μικρού μεγέθους που να κολλάει με αξιοπρέπεια, μόλις βρήκατε μία.
doctor_john
29/03/2021, 12:18
Την έχω για δοκιμή και περιμένω ss ηλεκτρόδια. Μήπως δοκίμασες μπρούτζο;
Γράψε μας όταν δοκιμάσεις και τα άλλα μέταλλα. Εχει πολύ ενδιαφέρον.
lazarefa
29/03/2021, 15:10
Την έχω για δοκιμή και περιμένω ss ηλεκτρόδια. Μήπως δοκίμασες μπρούτζο;
Δοκίμασα μόνο το "κλασικό" ηλεκτρόδιο ρουτιλίου (το Fincord-M της Έρλικον σε 2 & 2,5 χιλ.) πάνω σε κοινούς χάλυβες.
Να ρωτήσω κάτι που μπερδεύτηκα,
Τι είναι αυτό; Λίγο από όλα;
Λέει ERFI Wig AC / DC 200
https://www.rcm-machines.com/en/garage-equipment/welding/welder/erfi-wig-ac---dc-200/wig-ac-dc-200
Δεν ψάχνομαι για κάτι συγκεκριμένο αλλά κοιτάζω αν προκύψει καμιά ευκαιρία.
Δεν έχω καν καταλήξει αν προτιμώ μια πολύ καλή wig αντί για οτιδήποτε άλλο.
Αν προκύψει η ευκαιρία να αγοράσω ίσως να μην μπορώ να έχω μπουκάλες στο συγκεκριμένο χώρο οπότε σε αυτήν την περίπτωση η wig είναι μονόδρομος έτσι δεν είναι;
Ρεύμα δε με νοιάζει θα παίζει και τριφασικό.
Αυτή πχ
https://www.rcm-machines.com/en/garage-equipment/welding/welder/erfi-tig-micro-inverter-welding/micro1950hf
Λειτουργεί και με αέριο και μόνο με ηλεκτρόδιο;
Ή λέω χαζομάρες κι η πάνω είναι μόνο tig κι η κάτω η κλασσική με ηλεκτρόδιο;
https://www.rcm-machines.com/en/garage-equipment/welding/welder/erfi-inverter-welding-230-v----10---150-a/micro1600
Τι λένε σαν μάρκα τις ξέρει κανείς;
stefanos
30/03/2021, 22:55
Η πρώτη είναι tig ac/dc με HF start και απλή ηλεκτροκόλληση ηλεκτροδίου.
Κολλάει τα πάντα. παίρνει πετάλι ,ουσιαστικά την παίρνεις για tig και θες μπουκάλα ρυθμιστή κλπ
αλλιώς είναι τσάμπα λεφτά.
Η δεύτερη είναι tig dc και ηλεκτροδιου ,φαντάζομαι κι αυτή hf start δεν κολλάει αλουμίνια και αυτή θέλει μπουκάλες
και είναι κρίμα να την έχεις χωρίς μπουκάλα αλλά οκ.
η τρίτη είναι απλή ηλεκτροδιου.
Τα υπόλοιπα δεν ξέρω αν και οι τιμές φαίνονται στο θεό.
Προσωπικά θα σου έλεγα εάν ψάχνεις για επαγγελματική χρήση να κοιτάξεις Ελλάδα kai μόνο μηχανήματα από
μαγαζιά που μπορούν να σου κάνουν επισκευή και service.
Η πρώτη είναι tig ac/dc με HF start και απλή ηλεκτροκόλληση ηλεκτροδίου.
Κολλάει τα πάντα. παίρνει πετάλι ,ουσιαστικά την παίρνεις για tig και θες μπουκάλα ρυθμιστή κλπ
αλλιώς είναι τσάμπα λεφτά.
Η δεύτερη είναι tig dc και ηλεκτροδιου ,φαντάζομαι κι αυτή hf start δεν κολλάει αλουμίνια και αυτή θέλει μπουκάλες
και είναι κρίμα να την έχεις χωρίς μπουκάλα αλλά οκ.
η τρίτη είναι απλή ηλεκτροδιου.
Τα υπόλοιπα δεν ξέρω αν και οι τιμές φαίνονται στο θεό.
Προσωπικά θα σου έλεγα εάν ψάχνεις για επαγγελματική χρήση να κοιτάξεις Ελλάδα kai μόνο μηχανήματα από
μαγαζιά που μπορούν να σου κάνουν επισκευή και service.
Άρα η πρώτη αν δεν έχει προοπτική για τουλάχιστον δύο από όλα πεταμένα λεφτά.
Η δεύτερη λοπόν κάνει και για μόνο ηλεκτρόδιο. Το ερώτημα είναι αν μόνο με το ηλεκτρόδιο είναι ποιοτικότερη από την σκέτη, πρέπει να το ψάξω αυτό και κυρίως να δω αν θα υπάρξει προοπτική μπουκάλας κάποια στιγμή κι ας μην είναι άμεσα, θα δω. το hf είναι σαν το spot welding;
Δεν τη θέλω για επαγγλεματική μηχανουργική χρήση, για την ακρίβεια δεν χρειάζομαι άμεσα απλά κοιτάω να έχω μια καλή εικόνα γιατί ίσως να μην αργήσω να ψάξω.
Δεν είμαι Ελλάδα είμαι Λουξεμβούργο κι αυτή ειναι γερμανική μάρκα (δεν ξέρω όμως ποιότητα) το συγκεκριμένο μαγαζί όμως έχει γενικά ποιοτικά κι επαγγελματικά πράγματα.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες
stefanos
30/03/2021, 23:38
Άρα η πρώτη αν δεν έχει προοπτική για τουλάχιστον δύο από όλα πεταμένα λεφτά.
Η δεύτερη λοπόν κάνει και για μόνο ηλεκτρόδιο. Το ερώτημα είναι αν μόνο με το ηλεκτρόδιο είναι ποιοτικότερη από την σκέτη, πρέπει να το ψάξω αυτό και κυρίως να δω αν θα υπάρξει προοπτική μπουκάλας κάποια στιγμή κι ας μην είναι άμεσα, θα δω. το hf θέλει αέριο;
Δεν τη θέλω για επαγγλεματική μηχανουργική χρήση, για την ακρίβεια δεν χρειάζομαι άμεσα απλά κοιτάω να έχω μια καλή εικόνα γιατί ίσως να μην αργήσω να ψάξω.
Δεν είμαι Ελλάδα είμαι Λουξεμβούργο κι αυτή ειναι γερμανική μάρκα (δεν ξέρω όμως ποιότητα) το συγκεκριμένο μαγαζί όμως έχει γενικά ποιοτικά κι επαγγελματικά πράγματα.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες
Όσον αφορά την 2η και την 3η.
Οι μηχανές tig είναι ουσιαστικά μηχανές ηλεκτροδίου συνεχούς ρεύματος (dc)
που έχουν επιπλέον ένα μηχανισμό HF στην περίπτωση της δεύτερης που χρειάζεται για να ξεκινάει πατώντας το κουμπί
στην τσιμπίδα χωρίς να ακουμπάς το ηλεκτρόδιο στο κομμάτι που κολλάς.
Ουσιαστικά το hf χρειάζεται μόνο όταν δουλεύεις tig άρα μόνο με αέριο.
Και επιπλέον έχουν και ένα μηχανισμό που ελέγχει τη ροή του αερίου πρίν ξεκινήσει το τόξο και μετά από το τέλος της κόλλησης ώστε να έχεις εξασφαλισμένο αδρανές περιβάλλον.
Αγαπητε cityfly, οι Γερμανοι την μεθοδο συγκολλησης tig την ονομαζουν wig.
Οποτε οπου βλεπεις wig σημαινει οτι ειναι μηχανημα tig.
Υπαρχει το ΗF και το LiftArc.
Οσον αφορα το HF (high frequency) ειναι η λειτουργια που εχει το μηχανημα tig να κανει εναρξη τοξου χωρις να χρειαστει να ακουμπησεις το προς συγκολληση κομματι. Απο μερικα χιλιοστα αποσταση πατας τη σκανδαλη κ ξεκινα το τοξο.
Στο Liftarc(γνωστο κ ως scratch start) αγγιζεις την ακιδα σου πανω στο μεταλλο, το μηχανημα διαβαζει «επαφη» κ μολις απομακρυνεις την ακιδα σου τοτε δινει εντολη να ξεκινησει το τοξο.
Και οι δυο τροποι υπαρχουν επαγγελματικοι λογοι που εχουν καθιερωθει αναλογα στο περιβαλλον που πρεπει να συγκολλησης. Δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις HF κοντα σε ιατρικα μηχανηματα ας πουμε οπως δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις liftarc σε σωληνωσεις υγειονομικου ενδιαφεροντος (εργοστασιο γαλακτος πχ) γτ απαγορευεται να ερθει η ακιδα σε επαφη με το σωληνα.
Επισης, δε γινεται να αγορασεις μηχανημα tig χωρις να εχεις φιαλη αργκον!!! Δε γινεται συγκολληση tig χωρις χρηση αδρανους αεριου. Αν δε μπορεις να εχεις φιαλη αεριου, τοτε κοιτα ειτε απλο ηλεκτροδιο, ειτε Mig οπου υπαρχουν συρματα με ενσωματομενο flux και μπορεις να δουλεψεις χωρις αεριο. Αλλα κ παλι σε αυτη την περιπτωση μην περιμενεις τα ιδια αποτελεσματα οπως να χρησιμοποιουσες αεριο.
Στα λεφτα που βλεπω αυτες που εβαλες υπαρχουν επωνυμες τρομερες εταιριες να παρεις μηχανημα.
ΟΜΩΣ, Χωρις να θελω να σε προσβαλλω καταλαβαινω απο αυτα που γραφεις οτι δεν εχεις ιδιαιτερη εστω θεωρητικη ιδεα πανω στο αντικειμενο. Οποτε θα σου προτεινα αν θες να ασχοληθεις , αρχικα να διαβασεις θεωρια κ δευτερον να πρεις ενα απλο μηχανημα ηλεκτροδιου με 200-300€ να ξεκινησεις να μαθαινεις . Γτ αν παρεις ενα μηχανημα που τα κανει ολα κ εχει κ ενα σκασμο λεφτα το πιο πιθανο ειναι οτι δε θα εχεις ιδεα τι κανει η καιε ρυθμιση, το χερι σου δε θα εχει μαθει να περπαταει , θα ξενερωσεις κ θα την παρατησεις σε μια ακρη. Ξαναλεω δε θελω να σε προσβαλω!!!
Το spot welding ειναι αλλη διαφορετικη λειτουργια που μπορει να εχει ενα μηχανημα. Αφορα το να μπορεις να κανεις πονταρισες ευκολα κ γρηγορα. Εσυ πατας τη σκανδαλη κ αυτο κανει ενα blast, μια στιγμιαια εκρηξη τοξου . Για να εχει spot welding ενα μηχανημα πρεπει να το γραφει σα λειτουργια! Αν το μηχανημα εχει παλμικο, δηλαδη μπορει να συγκολα με παλμους μπορεις με τις καταλληλες ρυθμισεις να πετυχεις ενα ικανοποιητικο χειροκινητο spot welding αλλα δεν ειναι της παρουσης κ θα σε καψω μαλλον αν σου εξηγησω πως γινεται.
Οσον αφορα τις μπουκαλες αεριου, υπαρχουν διαφορα μεγεθη, απο πολυ πολυ μικρα(λιγομεγαλυτερη απο μπουκαλι 1,5 λιτρου νερου) εως τις μεγαλες που βλεπεις στα νοσοκομεια . Δε χρειαζεται να παρεις την πιο μεγαλη. Μπορεις να παρεις μια σχετικα μικρη κ να την ξαναγεμιζεις οταν χρειαστει, ή να παρεις 2 μικρες κ να τις εχεις εναλλαξ.
Στη Γερμανια θα βρεις ευκολα σαν εταιρια πολυ καλη την EWM. Πολυ αξιολογα μηχανηματα κ λογικες τιμες. Κ εχουν κ στην Ελλαδα αντιπροσωπευση αν σε ενδιαφερει κ χρειαστεις κατι μελλοντικα αν εισαι ελλαδα.
doctor_john
31/03/2021, 07:58
Το αργό είναι λιγότερο εύφλεκτο απο το οξυγόνο, αν το σκέφτεται για λόγους ασφάλειας και οχι βαση καποιας νομοθεσίας, θεωρώ ότι δεν υπαρχει πρόβλημα.
Πολλοί φίλοι έχουν μια μεσαία φιάλη, μακριιά απο παιδιά μόνο.
@camen:
σποτ εννοείς την αυτοκόλληση; να κολλάς δύο κομμάτια με το υλικό τους; ή κατι που μοιάζει με πόντα;
Εχω κανει μάθημα αυτοκόλλησης και αν θυμαμαι καλα, είχαμε τους παλμούς κλειστούς, παταγα πεταλι για καθε άναμμα
Το αργο δεν ειναι ουτε εφλεκτο ουτε εκρηκτικο. Μπορει ομως να προκαλεσει ασφυξια.
Το spot welding ειναι το ποτανταρισμα που κανεις για να συναρμολογησης τα κομματια πριν αρχισεις να τα κολλας.
Μπορει να ειναι αυτογενες σποταρισμα ή και οχι. Δεν μας νοιαζει.
Tallyban
31/03/2021, 09:00
Μια ματιά που έριξα στο *bay.de,έχει τη κλασσική
Κινεζικής προέλευσης TIG 210 AC/DC (αυτή με τα πολλά ρυθμιστικά που κολλάει και αλουμινιο) μαζί με μπουκάλα αργού και ροομετρο στα 670€ με 15€ μεταφορικά.
Μια χαρά δηλαδή.
Στα λεφτα που βλεπω αυτες που εβαλες υπαρχουν επωνυμες τρομερες εταιριες να παρεις μηχανημα.
ΟΜΩΣ, Χωρις να θελω να σε προσβαλλω καταλαβαινω απο αυτα που γραφεις οτι δεν εχεις ιδιαιτερη εστω θεωρητικη ιδεα πανω στο αντικειμενο. Οποτε θα σου προτεινα αν θες να ασχοληθεις , αρχικα να διαβασεις θεωρια κ δευτερον να πρεις ενα απλο μηχανημα ηλεκτροδιου με 200-300€ να ξεκινησεις να μαθαινεις . Γτ αν παρεις ενα μηχανημα που τα κανει ολα κ εχει κ ενα σκασμο λεφτα το πιο πιθανο ειναι οτι δε θα εχεις ιδεα τι κανει η καιε ρυθμιση, το χερι σου δε θα εχει μαθει να περπαταει , θα ξενερωσεις κ θα την παρατησεις σε μια ακρη. Ξαναλεω δε θελω να σε προσβαλω!!!
Δεν με προσβάλεις. Δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις. Έχω χρησιμοποιήσει αρκετά την κλασσική με το ηλεκτρόδιο και λίγο κάποτε σε εργαστήριο της σχολής mig και spot welding και γενικά διάφορα μηχανουργικά. Αλλά όχι ιδιαίτερα είχα απλά την ευκαιρία να ασχοληθώ. Τα συγκεκριμένα δεν τα έβαλα με βάση κόστος αλλά ως διαφορετικά μηχανήματα για να δω τι κάνει το ένα και το το άλλο.
Έχω ήδη ένα απλό ίσως μικρότερης ποιότητας των 200-300 και θέλω αν βρω ευκαιρία να πάρω κάτι καλύτερο. Αλλά ποτέ δεν θα κάνω εξειδικευμένη χρήση κατασκευαστικής φύσης όπως αυτά που είπες για τα ιατρικά κλπ.
Τη θέλω για μικρά πρακτικά πράγματα και ίσως για γλυπτική προσέγγιση.
Θα την κοιτάξω τη μάρκα που λες. Την erfi τυχαίνει να την έχει ένα μαγαζί που είναι σχετικά κοντά μου και γι αυτό το κοίταξα πρώτο.
Απλα μου φανηκαν πολλα τα λεφτα για μια μαρκα μου δε μου κανει στο ματι, δε ξερω εκει στα ξενα μπορει να ειναι γνωστη.
Αλλα σιγουρα σε αυτα τα λεφτα παιρνεις πολυ επωνυμο μηχανημα.
Απλα μου φανηκαν πολλα τα λεφτα για μια μαρκα μου δε μου κανει στο ματι, δε ξερω εκει στα ξενα μπορει να ειναι γνωστη.
Αλλα σιγουρα σε αυτα τα λεφτα παιρνεις πολυ επωνυμο μηχανημα.
Δεν ασχολήθηκα με τιμές μόνο χαρακτηριστικά
Εσύ θα καταλάβεις καλύτερα
https://www.tbs-aachen.de/WIG_Schweissen-Erfi_micro_1950HF_WIG_Inverter-Schweissgeraet_i91_54587.htm
https://www.tbs-aachen.de/Elektroden-Schweissen-Erfi_micro_1600_E-Hand_Inverter-Schweissgeraet_i90_54572.htm
Να σου πω τι παίζει. Ίσως (λίγο μεγάλο ίσως γιατί το έμαθα μετά την προθεσμία αλλά ίσως υπάρξει επέκταση) να μπορώ να διεκδικήσω ένα ποσό για εξοπλισμό ατελιέ. Από δύο που έμαθα ότι το πήραν τους έδωσαν το 70% από όσα ζήτησα (εντός ορίων φυσικά) οπότε εμένα βασικά τώρα με ενδιαφέρει να έχω να τους δείξω θέλω αυτό και κάνει τόσο μετά δεν πειράζει αν πάρω το φθηνότερο. Αλλά μην δείξω πχ τοστιέρα και πάρω πιστολάκι για τα μαλλιά. Οπότε αν κάτσει αυτό δεν θα με απασχολήσει το αν θα είναι 400 ή 700
Ούτε η ηλεκτροκόληση είναι το πρώτο που θέλω. Ό,τι, αν, δώσουν θα πάει για κλίβανο κεραμικής αρχικά κι αν μείνει κάτι βλέπουμε. Αν δεν δώσουν τίποτα θα κάνω λίγο υπομονή και αρχικά θα πάρω τον κλίβανο μόνος μου.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Και μιας και το κουβεντιάζουμε αν έχει κανείς ερωτήσεις για κλίβανο ρωτήστε σε αυτό δεν είμαι σαν τις κολλήσεις ξέρω πέντε πράγματα παραπάνω ;)
Πάντως έχεις δίκιο για τα χρήματα. Βρίσκω πχ στο άμαζον την esab rogue es200i στα 450 και λιγότερο και διαβάζω ότι είναι κορυφαία μάρκα.
Έχει και μια απίθανη μάσκα αυτόματη στα 250. Εκεί βέβαια είναι μάτια. Δεν θα παίξει τσιγκουνιά αν πάρω καινούργια. Κι ας είναι παραπάνω από ό,τι ίσως είναι αναγκαίο
stefanos
31/03/2021, 14:55
Έχει και μια απίθανη μάσκα αυτόματη στα 250.
Ναι ωραίο design αν λές μια με στρογγυλή μεγάλη ζελατίνα, αλλά η μεγάλη στρογγυλή ζελατίνα
που σε λίγο καιρό θα θέλει αντικατάσταση κοστίζει αρκετά παραπάνω από τις απλές επίπεδες.
Ναι ωραίο design αν λές μια με στρογγυλή μεγάλη ζελατίνα, αλλά η μεγάλη στρογγυλή ζελατίνα
που σε λίγο καιρό θα θέλει αντικατάσταση κοστίζει αρκετά παραπάνω από τις απλές επίπεδες.
Μάλλον την ίδια λέμε
https://www.amazon.fr/ESAB-Sentinel-Masque-Soudeur-Auto-obscurcissant/dp/B08BWS4WV1/ref=sr_1_2?__mk_fr_FR=ÅMÅŽÕÑ&crid=14SYGG708EDYK&dchild=1&keywords=esab+sentinel+a50&qid=1617195766&sprefix=Esab+sentine%2Caps%2C173&sr=8-2
Στα 35 ευρώ (συν μεταφορικά) έχει τη ζελατίνα.
Μια καλη ηλεκτρονικη μασκα με μεγαλο οπτικο πεδιο κ καλη χρωματικη αποδοση(βοηθα απιστευτα στην tig) , οπως κ το να εχει σωστο δεσιμο στο κεφαλι δε φανταζεσται ποσο μετραει. Καλυτερα παρε πιο φτηνο μηχανημα κ δωσε κατι πραπανω για μια πολυυυ καλη μασκα! Optrel και 3Μ απο τις κορυφαιες!
Στα 250€ κοιτα σε optrel ή 3Μ . Ισως εχουν λιγο πραπανω αλλα δεν πειραζει, δωστα κ παρτην την.
Επισης προσεξε γτ στα χαμηλα αμπερ της τιγκ μια μετρια μασκα μπορει να μην ενεργοποιειται!
Η ζελατινα απο την τιγκ δε προκειται να παθει ποτε τπτ.
Απο ηλεκτροδιο μονο αν κολλας ουρανο οποτε μαλλον για εσενα κ εκει δε θα σου παθει ποτε τπτ:D
ΠΡΟΣΕΞΕ! H esab es200i ειναι μηχανημα ηλεκτροδιου κ απλα κανει κ ψευτοτιγκ. Δεν περναει αεριο μεσα απο το μηχανημα κ λογικα δε θα εχει κ ρυθμισεις για τιγκ!
ΠΡΟΣΕΞΕ! H esab es200i ειναι μηχανημα ηλεκτροδιου κ απλα κανει κ ψευτοτιγκ. Δεν περναει αεριο μεσα απο το μηχανημα κ λογικα δε θα εχει κ ρυθμισεις για τιγκ!
Ναι το είδα αυτό. :wave2:
lazarefa
12/04/2021, 11:30
Έχει κανείς δοκιμάσει την παρακάτω φτηνή μηχανή;
https://www.banggood.com/Topshak-ZX7-250-250A-220V-Mini-Electric-Welding-Machine-Portable-Digital-Display-MMA-ARC-DC-Inverter-Plastic-Welder-Weld-Equipment-p-1583503.html?cur_warehouse=CZ
Έρχεται χωρίς καλώδια και φις και βγαίνει κάτω από 40 ευρώ από ευρωπαϊκή αποθήκη (χωρίς τελωνείο).
Επειδή αφενός έχω περίσσεια καλώδια από τη μικρή Helix που είχα αγοράσει τον περασμένο Δεκέμβρη κι αφετέρου ίσως χρειαστώ μια μικρή/βασική μηχανή ηλεκτροκόλλησης για δεύτερο σπίτι για κανένα χαζομερεμέτι με 2,5άρια ηλεκτρόδια, σκεφτόμουν το ενδεχόμενο αγοράς της συγκεκριμένης.
Να ξέρετε ότι άσχετα με τις μπούρδες περί των ονομαστικών αμπέρ της, στην πράξη δίνει γύρω στα 120-130Α max και τα πραγματικά της αμπέρ ξεκινάνε λίγο πάνω από τα 50, οπότε υπερκαλύπτει το 2,5άρι ηλεκτρόδιο και οριακά κολλάει (ερασιτεχνικά πάντα) και 3,2.
Αν την έχει δοκιμάσει κάποιος φίλος ας μας πει εντυπώσεις.
Καλά το 3,2 με 130 αμπέρ, ίσα που το ανάβει.
lazarefa
12/04/2021, 19:10
Απόστολε μούφα είναι τα αμπέρ που λέει. Την έχουν μετρήσει διάφοροι στα 125Α βαριά. Μάλιστα έχουν βρει και ποια μεταβλητή αντίσταση στην πλακέτα μπορείς να "πειράξεις" (περιστρέψεις με κατσαβίδι για να τη μεταβάλλεις) ώστε να φέρεις τη μέγιστη ένδειξη της οθόνης κοντά στην πραγματικότητα (120-130Α).
Το θέμα είναι, αν κάποιος που αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι το μέγιστο ρεύμα της, και πάντα για αμιγώς ερασιτεχνική/περιστασιακή χρήση (του τύπου 1-2 φορές το χρόνο να κάψουμε από 2-3 ηλεκτρόδια για καμιά χαζοεπισκευή), αξίζει να δώσει τα 36 ευρώ που ζητά (εφόσον έχει τα καλώδια που της λείπουν, όπως εγώ) για να κολλά με στοιχειώδη αξιοπρέπεια κανά 2,5άρι ηλεκτρόδιο ή οριακά το 3,2.
Δέλεαρ λοιπόν η τιμή σε συνδυασμό με το μέγεθος/βάρος για δευτεροτρίτο μηχανάκι.
Δουλεύουν όμως οι ευκολίες που στα χαρτιά διαθέτει; (hot start, anti stick κλπ).
Αυτό προσπαθώ να καταλάβω.
Εννοείται προφανώς ότι ειδικά για κάποιον που δεν έχει καλώδια, φις κλπ, συμφέρει με τα 1000 να πάρει την Helix Super Mini από Ελλάδα και να έχει και την εγγύηση συν μια στοιχειώδη υποστήριξη.
Στη δική μου περίπτωση ωστόσο, επειδή έχω καλώδια ήδη (οπότε γλυτώνω το ανάλογο κόστος, κανά 10ρικο) συν το ότι θέλω το απολύτως μικρότερο/ελαφρύτερο μηχανάκι, σε συνδυασμό με την χαμηλότερη τιμή και φυσικά το γεγονός ότι η χρήση θα είναι εντελώς μια στο τόσο (να βρίσκεται που λέμε), νομίζω ότι έχει νόημα να προσπεράσω την μικρή Helix (που ήδη έχω), καθώς ετούτη θα μου βγει γύρω στα 40 ευρώ μαζί με τσιμπίδα/σώμα γείωσης έναντι των 69 της άλλης, συν το ότι είναι ελάχιστα πιο μικρή και κοντά στα 700 γραμμάρια πιο ελαφριά. Επίσης θα ήθελα να δοκιμάσω και κάτι άλλο σε μικρή μηχανή πέραν της Helix, φτάνει βέβαια να μην είναι μάπα με το καλημέρα, εξ ου και η αρχική μου ερώτηση.
Εντάξει, εγώ μια μηχανή των 120-130Α που γράφει 250 δε θα την έπαιρνα! Δλδ κάποιος που δε ξέρει αν την βάλει στα 80Α για να κολλήσει με 2,5 ηλεκτρόδιο, τι θα δώσει?
Τι hot start και anti stick λες? Εδώ δε ξέρουν πόσα αμπέρ βγάζει! :lol:
Ξέρω 'γω!
Καλά το σκέφτεσαι αλλά αφενός είναι ρίσκο, αφετέρου η helix δεν είναι μεγάλη για να τη μεταφέρεις όπου χρειάζεται. Και πέρα απ' την ηλεκτροκόλληση θέλεις και ηλεκτρόδια καλά προστατευμένα από υγρασία (αν χρησιμοποιούνται 2 φορές το χρόνο) + καμιά τσμπίδα, βούρτσα, κτλ.
Εγώ πάντως δεν κατάλαβα γιατί άλλαξες καλώδια στην helix!
Εχιες δοκιμάσει αν η helix δουλεύει καλύτερα με τα χοντρά και μακριά καλώδια απ' τα λεπτά και πιο κοντά που είχε? Κάνε μια δοκιμή χωρίς προκατάληψη για το αποτέλεσμα.
lazarefa
12/04/2021, 20:28
Σε ότι αφορά τα καλώδια, ο βασικός λόγος που τα άλλαξα ήταν γιατί ήθελα μεγαλύτερο μήκος, οπότε έπρεπε να πάω σε μεγαλύτερη διάμετρο (από το εργοστάσια είναι 12 τετρ. χιλ. που είναι μη τυποποιημένη διατομή). Επιπρόσθετα, σε όσους πίνακες με χαρακτηριστικά καλωδίων αυτού του τύπου ανέτρεξα, έβλεπα ότι το 12άρι καλώδιο "σηκώνει" οριακά κάτι λιγότερο από 130Α, οπότε στο όριο αμπέρ της μηχανής (140) δεν δύναται...
Προφανώς κάποιος που θα δουλέψει με 2,5άρι ηλεκτρόδιο τη συγκεκριμένη μηχανή και μοιραία κατά συνέπεια δεν θα ανέβει ποτέ πάνω από τα 100Α, εφόσον δεν έχει θέμα με τα κοντά καλώδια, δεν έχει κανένα σοβαρό/βάσιμο λόγο να τα αλλάξει.
Εγώ πάλι εκτός από τα καλώδια της Helix άλλαξα και το σώμα γείωσης με ορειχάλκινο, γιατί αυτό που είχε παραήταν τσίπικο και ψεύτικο ακόμα και για (αξιοπρεπές κατά τα λοιπά για ερασιτέχνη) μηχάνημα μερικών δεκάδων ευρώ όπως η Helix.
Τώρα για τα αμπέρ που (λένε ότι) βγάζουν οι κινέζοι, ξέρουν και παραξέρουν, πλην όμως επειδή αφενός υπάρχει το μάρκετινκ κι αφετέρου οι δυνητικοί αγοραστές ενός τέτοιας κατηγορίας τιμής προϊόντος είναι κατά βάση ανίδεοι περί των χαρακτηριστικών τέτοιων μηχανών, duty cyle κλπ, οπότε οι κινέζοι θεωρούν ότι τους παίρνει να πουλάνε παπάτζες.
Αν ωστόσο κάποιος συνειδητοποιημένος αγοραστής προσπεράσει αυτή την βλακεία των δήθεν αμπέρ, εκτιμώ ότι δεν αποκλείεται να πέσει πάνω σε ένα σχετικά αξιοπρεπές μηχανάκι, μιας που οι λειτουργίες που ανέφερα πριν δεν κοστίζουν ιδιαίτερα σαν υλοποίηση με τα ηλεκτρονικά που υπάρχουν σήμερα (και τη ραγδαία πτώση του κόστους τους) και επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε ότι το μηχανάκι αυτό παραδίδεται λειψό (όχι καλώδια κλπ), οπότε η πραγματική του τιμή αν το συγκρίνεις με κάποιο κομπλέ μηχάνημα τύπου Helix είναι πολύ κοντά στην τιμή του τελευταίου (φαντάσου ότι αρχές Δεκέμβρη αγόρασα εγώ τη helix 59 ευρώ και μου την φέραν δωρεάν και σπίτι...).
Οπότε ίσως μια δοκιμή να αξίζει.
Καλό θα ήταν βέβαια να μας επιβεβαιώσει και κάποιος φίλος που έπεσε στα χέρια του η εν λόγω.
Να σημειώσω ότι επειδή οι Κινέζοι ανεβοκατεβάζουν τις τιμές όπως τους καπνίσει, η συγκεκριμένη ηλεκτροσυγκόλληση κατεβαίνει συχνά στα 32.5€ μαζί με τα μεταφορικά από Τσεχία. Αν δε βιάζεσαι στήσε καρτέρι σε κανένα angroid.gr ή αντίστοιχο ιστότοπο για να δεις πότε είναι σε προσφορά και γλυτώνεις 5 ολόκληρα ευρώ (έκπτωση 15% περίπου σε αυτές τις τιμές).
lazarefa
19/04/2021, 11:51
Έχει δουλέψει κανείς κάποια από τις inverter μηχανές της Bulle;
https://www.skroutz.gr/c/1811/hlektrokllhseis/m/2226/Bulle.html
Αναφέρομαι κυρίως στα μοντέλα ΜΜΑ160Κ και ΜΜΑ 215.
Εκ πρώτης φαντάζουν ενδιαφέροντα μηχανήματα, αν και για κάποιο λόγο η δημοφιλία τους μεταξύ των αγοραστών φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη από τις αντίστοιχες Imperia που φέρνει η ίδια εταιρεία (Unimac) παρότι είναι και κάπως φθηνότερες από τις αντίστοιχες Imperia.
Christos ktm R
30/05/2021, 07:43
Καλημερα!
Έχει κανείς την Imperia Pro Arc 181?
Η χρηση της θα είναι από δουλειές ερασιτεχνικες στο σπίτι μέχρι την καρότσα του τρακτέρ.
ευχαριστώ.
stefanos
30/05/2021, 09:09
Έχει δουλέψει κανείς κάποια από τις inverter μηχανές της Bulle;
https://www.skroutz.gr/c/1811/hlektrokllhseis/m/2226/Bulle.html
Αναφέρομαι κυρίως στα μοντέλα ΜΜΑ160Κ και ΜΜΑ 215.
Εκ πρώτης φαντάζουν ενδιαφέροντα μηχανήματα, αν και για κάποιο λόγο η δημοφιλία τους μεταξύ των αγοραστών φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη από τις αντίστοιχες Imperia που φέρνει η ίδια εταιρεία (Unimac) παρότι είναι και κάπως φθηνότερες από τις αντίστοιχες Imperia.
H imperia είναι πολλά χρόνια στην αγορά θεωρείται καλό μηχάνημα ,το έχουν πολλοί επαγγελματίες,
ΑΛΛΑ οι τιμές παλιότερα ήταν στα ύψη αντίστοιχα με την ποιότητα.
Στη δουλειά έχουμε μια από το 2005 δεν έχει θέμα
Τώρα αυτά τα μοντέλα σε αυτές τις τιμές δεν ξέρω τι λένε.
Από την άλλη βέβαια δεν έχω απαίτηση από ένα μηχάνημα κάτω από 200 ευρώ να κρατήσει μια ζωή.
Παρτην την εχω εγω μια χαρα μηχανημα κ αξιοπιστο.
Για all around πολυ τιμιο. Αν θες παρε ενα ποιοτικο καλωδιο για τις τσιμπιδες κ αλλαξε το μαμα που ειναι φτηνιαρικο.
lazarefa
22/11/2021, 17:39
Ενδιαφέρουσα η προσφορά του Καφκά για τη μικρή ηλεκτροκόλληση της Helix (προσοχή μόνο, είναι 120Α, όχι των 140Α που αρκετοί γνωρίζουν):
https://www.skroutz.gr/s/32437363/Helix-Pocket-Nio-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-Inverter-120A-max-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-MMA.html
Για δεύτερη μικρή μηχανή για ερασιτέχνη νομίζω ότι είναι μια χαρά. Είχα μπει πριν μερικούς μήνες στο τριπάκι αγοράς φτηνής κινεζομηχανής από banggood, αγορά που τελικά δεν έκανα. Στην τιμή που προσφέρεται κομπλέ για εργασία η συγκεκριμένη (μαζί με καλώδια και τσιμπίδες), νομίζω ότι είναι μια χαρά και προσωπικά ίσως την χτυπήσω.
borgiriadis1
22/11/2021, 19:54
Ενδιαφέρουσα η προσφορά του Καφκά για τη μικρή ηλεκτροκόλληση της Helix (προσοχή μόνο, είναι 120Α, όχι των 140Α που αρκετοί γνωρίζουν):
https://www.skroutz.gr/s/32437363/Helix-Pocket-Nio-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-Inverter-120A-max-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-MMA.html
Για δεύτερη μικρή μηχανή για ερασιτέχνη νομίζω ότι είναι μια χαρά. Είχα μπει πριν μερικούς μήνες στο τριπάκι αγοράς φτηνής κινεζομηχανής από banggood, αγορά που τελικά δεν έκανα. Στην τιμή που προσφέρεται κομπλέ για εργασία η συγκεκριμένη (μαζί με καλώδια και τσιμπίδες), νομίζω ότι είναι μια χαρά και προσωπικά ίσως την χτυπήσω.
Ενδιαφέρουσα προσφορά.
Έχω χρησιμοποιήσει των 140Α. Πόση διαφορά θα έχει?
fasarias
22/11/2021, 22:02
Αυτή την 140αρα την είδα κι'εγω και μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον, κυρίως και από τα σχόλια των χρηστών που διάβασα.
Η 120αρα όμως είναι σε πολύ χαμηλή προσφορά και συμφέρει αρκετά τώρα.
Φαντάζομαι ότι ίσως η 120αρα να ζορίζεται λίγο παραπάνω σε πιο αυξημένες απαιτήσεις.
lazarefa
23/11/2021, 07:38
Για ερασιτεχνική χρήση με ηλεκτρόδια 2,5 χιλ. (το 90% και βάλε των περιπτώσεων που θα δουλέψει ένας ερασιτέχνης) δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για μεγαλύτερα μεγέθη ηλεκτροδίων (3,2 χιλ) δεν ενδείκνυται η συγκεκριμένη. Ίσα που θα τα κάψει. Ο πραγματικός κύκλος λειτουργίας πιθανότατα να είναι χαμηλότερος του 60% που διατείνεται, αλλά και πάλι για ερασιτεχνική/περιστασιακή χρήση δεν είναι πρόβλημα. Ειδικά δε, αν μιλάμε για αγορά για "δεύτερη" μηχανή (πχ λόγω φορητότητας για να μη τη σκέφτεσαι στη μεταφορά, για να βρίσκεται σε ένα εξοχικό για κανένα μερεμέτι μια στο τόσο κλπ) νομίζω ότι είναι πολύ καλή περίπτωση, και σίγουρα προτιμότερη από τις χαζοκινεζιές του banggood.
ioannispar
23/11/2021, 07:41
Εγώ παιδιά έχω πάρει αυτή https://www.skroutz.gr/s/15027348/Arcmax-Maxstar-180-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-Inverter-180A-max-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-MMA.html
Mέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Δεν ζεσταίνεται και έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τριάρι ηλεκτρόδιο. Πολύ ευχαριστημένος!!!
o_gavros
23/11/2021, 11:40
Εγώ παιδιά έχω πάρει αυτή https://www.skroutz.gr/s/15027348/Arcmax-Maxstar-180-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-Inverter-180A-max-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-MMA.html
Mέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Δεν ζεσταίνεται και έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τριάρι ηλεκτρόδιο. Πολύ ευχαριστημένος!!!
Νομίζω πως εκεί 160/180Α είναι το μίνιμουμ που πρέπει να έχεις σε μια ηλεκτροκόλληση για να έχει ουσιαστικό νόημα η κτήση της.
borgiriadis1
23/11/2021, 16:20
Για δεύτερη δλδ δεν θα άξιζε αυτή με τα 120Α?
Εγώ έχω μια παλιά που αν θυμάμαι καλά είναι γύρω στα 200Α αλλά πρέπει να είσαι μπρατσομενος για να την σηκώσεις. Κ έλεγα για κανένα μερεμετι να έπαιρνα αυτή. Αν είναι όμως στην ουσία να αναγκάζομαι να πάρω την παλιά για να κάνω δουλειά τότε δεν αξίζει.
lazarefa
23/11/2021, 21:47
Για δεύτερη δλδ δεν θα άξιζε αυτή με τα 120Α?
Εγώ έχω μια παλιά που αν θυμάμαι καλά είναι γύρω στα 200Α αλλά πρέπει να είσαι μπρατσομενος για να την σηκώσεις. Κ έλεγα για κανένα μερεμετι να έπαιρνα αυτή. Αν είναι όμως στην ουσία να αναγκάζομαι να πάρω την παλιά για να κάνω δουλειά τότε δεν αξίζει.
Για απάντηση στην απορία σου σε παραπέμπω στο ποστ #376.
borgiriadis1
23/11/2021, 22:18
Ναι το διάβασα το ποστ απλα τα υπολοιπα με μπέρδεψαν λίγο.
Για να το θέσω καλυτερα. Εγώ χρησιμοποιώ την δικιά μου περιπου 1φορα το μήνα. Την δουλεύω συνήθως στο 1 (~100Α) και σπανίως στο 1,5 (150Α).
Αυτή που έχω δεν είναι inverter.
Θα μπορέσω να χρησιμοποιώ αυτήν στις πρωτες περιπτώσεις ή δεν θα με καλύψει?
Λογικα η 120 θα δουλευει στα 100 αμπερ αλλα θα εχει πολυ μικρο κυκλο λειτουργειας.Γι αυτο τον λογο και γω πηρα μια 180 ινβερτερ.Και αν χρειαστει να κολλησω και τπτ παχυτερο να μπορω
stefanos
23/11/2021, 23:23
Οκ γούστα, αλλά πόσο νόημα έχει να έχεις 2 "μισές" μηχανές, μια φορητή που ίσως δεν σε καλύψει από άποψη χρήσης και
μια που δεν κουβαλιέται?
borgiriadis1
24/11/2021, 15:24
Για αυτό ρωτάω και ξαναρωτάω επειδή δεν είμαι γουσταρλης.
Απ' ότι καταλαβαίνω είναι για "οικιακή" χρήση σε φάση να κάνεις καμιά ποντα ή κανένα μικρό γαζί. Οπότε καλύτερα να κοιτάξω κάποια μεγαλύτερη και να αντικαταστήσω τελείως την παλιά (ή οποία θα πάει σπίτι ώστε μια στο τόσο που θα χρειαστεί θα την κουβαλάω με δυσκολία).
Θα κοιτάξω μήπως βρω σε black Friday καμία γύρω στα 180A
Εχω την Imperia Pro Arc 181 η οποια εχει και λειτουργια Tig για να κολλας και ανοιξειδωτο αλλα η τσιμπιδα Tig παει ξεχωριστα.Ευχαριστημενος
lazarefa
24/11/2021, 18:00
Για αυτό ρωτάω και ξαναρωτάω επειδή δεν είμαι γουσταρλης.
Απ' ότι καταλαβαίνω είναι για "οικιακή" χρήση σε φάση να κάνεις καμιά ποντα ή κανένα μικρό γαζί. Οπότε καλύτερα να κοιτάξω κάποια μεγαλύτερη και να αντικαταστήσω τελείως την παλιά (ή οποία θα πάει σπίτι ώστε μια στο τόσο που θα χρειαστεί θα την κουβαλάω με δυσκολία).
Θα κοιτάξω μήπως βρω σε black Friday καμία γύρω στα 180A
Φίλε μου όλα εξαρτώνται από: το τι δουλειές σκοπεύεις να κάνεις και με τι συχνότητα, αν η μηχανή είναι για σοβαρή ερασιτεχνική/επαγγελματική χρήση (αν θα βγάζεις μεροκάματο δουλεύοντάς την), το τι εξοικείωση έχεις με την τεχνική της ηλεκτροσυγκόλλησης τόξου (ΜΜΑ), και φυσικά, πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να δώσεις.
Αν είσαι ερασιτέχνης (όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα) που στο 90% των περιπτώσεων θα χρειαστεί να κολλήσεις με ηλεκτρόδια 2,5 χιλ. και να κάψεις σερί μονοψήφιο αριθμό ηλεκτροδίων, η συγκεκριμένη μηχανή εκτιμώ ότι θα σε καλύψει κατά τουλάχιστον 90%. Αν πέρα από τα παραπάνω, θεωρείς ότι θέλεις να πάρεις ένα πιο σοβαρό εργαλείο για να βρίσκεται αν κι εφόσον: α) χρειαστείς να δουλέψεις ηλεκτρόδια 3,2 χιλ. β) χρειαστεί να κάνεις μια σοβαρή κατασκευή όπου θα κάψεις 10αδες ηλεκτρόδια σχεδόν συνεχόμενα, και παράλληλα είσαι της λογικής ότι έχω κάποια χρήματα παραπάνω να διαθέσω για μηχανή, οπότε γιατί να μην πάρω κάτι καλύτερο να μου μείνει και να με υπερκαλύπτει αν κι εφόσον προκύψει κάτι από τα ανωτέρω, τότε η μηχανή αυτή δεν είναι για σένα.
Σε αυτή την περίπτωση πηγαίνεις για τουλάχιστον 120-180 ευρώ μηχανή, με λογικότερη επιλογή κάποια Imperia από Ελλάδα ή κάποια Telwin (από Ιταλία, για να γλυτώσεις κανά 100άρι στην αγορά της).
Τέλος για τον billyka που αναρωτήθηκε, η συγκεκριμένη μηχανή κατά την εταιρεία που τη φέρνει, δίνει 60% κύκλο λειτουργίας στα 120Α και 100% κύκλο στα 93Α, οπότε στα 100Α πρέπει να δίνει κάπου 85-90%. Ακόμα και 60% να δίνει στα 100Α εκτιμώ ότι είσαι μια χαρά.
https://www.kafkas.gr/ergaleia/ilektrika-ergaleia-exartimata/ergaleia-revmatos/eidika-ergaleia-revmatos/helix-ilektrokollisi-230v-120a_291485/
Ονομαστικος κυκλος λειτουργιας.
Ο κύκλος λειτουργίας που δίνει, είναι ότι θέλει η εταιρία. Δεν υπάρχουν δεδομένα στα οποία έγιναν οι μετρήσεις. Δεν είναι βάση προτύπου που δίνουν οι καλές μηχανές.
Το 60% αναφέρεται στον κύκλο λειτουργίας. Πόσος είναι αυτός ο κύκλος? 5 λεπτά? 10? 12?
Σε τι θερμοκρασία έγιναν οι μετρήσεις? Θερμοκρασία δωματίου ή σε περιβάλλον με 40 βαθμούς? (πχ στο γκαράζ που βράζει το καλοκαίρι ή σε εξωτερικό χώρο κάτω από ήλιο)
Σε τι κατάσταση ήταν η μηχανή όταν μετρήθηκε ο κύκλος λειτουργίας? Ήταν κρύα ή ζεστή?
Το 60% μπορεί να είναι με τη μηχανή κρύα, σε κύκλο λειτουργίας 10 λεπτών και σε περιβάλλον 20 βαθμών. Σε αυτή την περίπτωση σου λέει οτι μπορεί να δουλέψει συνεχόμενα για 6 λεπτά.
Αν η μηχανή είναι ήδη ζεστή γιατί πριν έκανες κάποιες πονταρισιές, θα δουλέψει λιγότερο.
Αν η μηχανή ζεσταθεί και ανάψει το κόκκινο λαμπάκι που σημαίνει οτι πρέπει να την αφήσεις να κρυώσει και πας να την χρησιμοποιήσεις πάλι όταν το κόκκινο λαμπάκι σβήσει, μπορεί να δουλέψει για 2 λεπτά πριν υπερθερμανθεί πάλι.
Αν η θερμοκρασία δεν είναι 20 βαθμούς αλλά 30 οι παραπάνω χρόνοι μειώνονται κι άλλο.
Mια 160αρα gysmi αν την αφήσουμε να υπερθερμανθεί και όταν το κόκκινο λαμπάκι σβήσει, την βάλουμε μέσα σε ένα δωμάτιο με 40 βαθμούς, θα δουλέψει στα 85Α για 6 λεπτά, πριν υπερθερμανθεί πάλι. Αν την βάλουμε να δουλέψει στα 160 θα λειτουργήσει για 1,5 λεπτό.
Η ίδια μηχανή, από κρύα κατάσταση (μπορεί και ζεστή δε ξέρω ακριβώς) μέσα σε ένα δωμάτιο με 20 βαθμούς, θα δουλέψει στα 160Α για 6 λεπτά. 60% του 10λεπτου θερμικού κύκλου.
432420
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε, οτι αυτή η μηχανή με 2.5 ηλεκτρόδιο δε καταλαβαίνει τίποτα, ανεξαρτήτως συνθηκών.
Απ' τα στοιχεία που δίνει η helix δεν καταλαβαίνουμε και πολλά πράγματα.
Με μια telwin των 165Α μπορούμε να δουλεύουμε στους 20 βαθμούς, 2,5αρι ηλεκτρόδιο συνεχόμενα σε όλο το θερμικό κύκλο (100%) και μέσα στο 10λεπτο να κάψουμε 8 ηλεκτρόδια με χρόνο αντικατάστασης ηλεκτροδίου 20". Αν με πιο απαιτητικό ηλεκτρόδιο ανέβουμε στα 115Α στις ίδιες συνθήκες, θα δουλέψει για 8 λεπτά (80%) και θα κάψει 6 ηλεκτρόδια πριν υπερθερμανθεί.
Οι παραπάνω μηχανές κοστίζουν 200αρια και βάλε.
Οι 120αρες έχουν πολύ, πολύ μικρότερες επιδόσεις.
Πραγματικά δε ξέρω τι μπορεί να κάνει μια 120αρα μηχανή των 45ευρώ.
lazarefa
24/11/2021, 19:36
billyka, προφανώς δεν είναι κύκλος λειτουργίας μετρημένος με την αυστηρότητα που παρέχεται από τους κατασκευαστές που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες (ESAB, Kemppi, Fronius κλπ) ή ακόμα κι από την Imperia που αναφέρει στα χαρακτηριστικά της απόδοση σε Αμπέρ για duty cycle @25C & duty cycle @40C (το πρώτο αρκετά μεγαλύτερο του δεύτερου πάντα), αλλά και στους 25C να είναι μετρημένο το duty cycle που δίνει η μικρή Helix, κάνει πιστεύεις μεγάλη διαφορά για περιστασιακή ερασιτεχνική χρήση, και μάλιστα έναντι 45 ευρώ; Εγώ λοιπόν σου λέω ότι η Helix στους 40C έχει 40% για τα 93Α, αντί για 100% που ισχυρίζεται. Είναι αποτρεπτικό αυτό για κάποιον ερασιτέχνη, ώστε να κάψει χωρίς πρόβλημα 3-4 ηλεκτρόδια 2,5 άρια σερί στο λιοπύρι, όπου θα χρησιμοποιήσει όχι 93Α αλλά το πολύ 80Α;
laz αναφέρει καπου το 60974-1 στις μετρήσεις η helix? Αν όχι, τότε ξέχνα τους 40 βαθμούς, όλες είναι με 20 βαθμούς και τη μηχανή κρύα.
lazarefa
24/11/2021, 19:46
Ο κύκλος λειτουργίας που δίνει, είναι ότι θέλει η εταιρία. Δεν υπάρχουν δεδομένα στα οποία έγιναν οι μετρήσεις. Δεν είναι βάση προτύπου που δίνουν οι καλές μηχανές.
Το 60% αναφέρεται στον κύκλο λειτουργίας. Πόσος είναι αυτός ο κύκλος? 5 λεπτά? 10? 12?
Σε τι θερμοκρασία έγιναν οι μετρήσεις? Θερμοκρασία δωματίου ή σε περιβάλλον με 40 βαθμούς? (πχ στο γκαράζ που βράζει το καλοκαίρι ή σε εξωτερικό χώρο κάτω από ήλιο)
Σε τι κατάσταση ήταν η μηχανή όταν μετρήθηκε ο κύκλος λειτουργίας? Ήταν κρύα ή ζεστή?
Το 60% μπορεί να είναι με τη μηχανή κρύα, σε κύκλο λειτουργίας 10 λεπτών και σε περιβάλλον 20 βαθμών. Σε αυτή την περίπτωση σου λέει οτι μπορεί να δουλέψει συνεχόμενα για 6 λεπτά.
Αν η μηχανή είναι ήδη ζεστή γιατί πριν έκανες κάποιες πονταρισιές, θα δουλέψει λιγότερο.
Αν η μηχανή ζεσταθεί και ανάψει το κόκκινο λαμπάκι που σημαίνει οτι πρέπει να την αφήσεις να κρυώσει και πας να την χρησιμοποιήσεις πάλι όταν το κόκκινο λαμπάκι σβήσει, μπορεί να δουλέψει για 2 λεπτά πριν υπερθερμανθεί πάλι.
Αν η θερμοκρασία δεν είναι 20 βαθμούς αλλά 30 οι παραπάνω χρόνοι μειώνονται κι άλλο.
Mια 160αρα gysmi αν την αφήσουμε να υπερθερμανθεί και όταν το κόκκινο λαμπάκι σβήσει, την βάλουμε μέσα σε ένα δωμάτιο με 40 βαθμούς, θα δουλέψει στα 85Α για 6 λεπτά, πριν υπερθερμανθεί πάλι. Αν την βάλουμε να δουλέψει στα 160 θα λειτουργήσει για 1,5 λεπτό.
Η ίδια μηχανή, από κρύα κατάσταση (μπορεί και ζεστή δε ξέρω ακριβώς) μέσα σε ένα δωμάτιο με 20 βαθμούς, θα δουλέψει στα 160Α για 6 λεπτά. 60% του 10λεπτου θερμικού κύκλου.
432420
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε, οτι αυτή η μηχανή με 2.5 ηλεκτρόδιο δε καταλαβαίνει τίποτα, ανεξαρτήτως συνθηκών.
Απ' τα στοιχεία που δίνει η helix δεν καταλαβαίνουμε και πολλά πράγματα.
Με μια telwin των 165Α μπορούμε να δουλεύουμε στους 20 βαθμούς, 2,5αρι ηλεκτρόδιο συνεχόμενα σε όλο το θερμικό κύκλο (100%) και μέσα στο 10λεπτο να κάψουμε 8 ηλεκτρόδια με χρόνο αντικατάστασης ηλεκτροδίου 20". Αν με πιο απαιτητικό ηλεκτρόδιο ανέβουμε στα 115Α στις ίδιες συνθήκες, θα δουλέψει για 8 λεπτά (80%) και θα κάψει 6 ηλεκτρόδια πριν υπερθερμανθεί.
Οι παραπάνω μηχανές κοστίζουν 200αρια και βάλε.
Οι 120αρες έχουν πολύ, πολύ μικρότερες επιδόσεις.
Πραγματικά δε ξέρω τι μπορεί να κάνει μια 120αρα μηχανή των 45ευρώ.
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι: από αρκετά μέχρι σχεδόν τίποτα...Ανάλογα ποιος θα την δουλέψει και για πόσο βαριά χρήση...
Στη δουλειά μου που έχουμε συνεργείο που κάνει και εξωτερικές μεταλλικές κατασκευές/επισκευές τα μαστόρια χρησιμοποιούν για τις εξωτερικές δουλειές μια Cemont inverter 160A και μέσα στο συνεργείο μια Cemont MIG. Όταν τοποθετούν μια μεταλλική περίφραξη 100 μέτρα, προφανώς η Helix δεν φτουράει τίποτα. Αν εγώ θέλω στο σπίτι μου να κολλήσω 2 λαμάκια ή να επισκευάσω την γκαραζόπορτα που έσπασε ο μεντεσές, η Helix για μένα κάνει παπάδες (κι εγώ τη cemont θα αγόραζα για φουλ ποιοτικό εργαλείο, αλλά όταν συγκρίνεις τα 250 ευρώ με τα 45 ή τα 65, όπως και να το κάνουμε θα το σκεφτείς να τα δώσεις για τόσο απλοική χρήση σαν αυτή που ανέφερα, εκτός αν το κάνεις για λόγους ψυχολογικούς κυρίως, επειδή δεν σου κάνει καρδιά να έχεις φτηνά εργαλεία στο γκαράζ σου και φυσικά έχεις και τα χρήματα για να κάνεις την κ...λα σου).
Μμμ.. τα είχα ξαναγράψει εδώ.
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=141307&page=20
Η gysmi 130 (115Α), στους 40 βαθμούς από ζεστή, θα δουλέψει για μισό λεπτό στα 115Α και για 6 λεπτά στα 45Α.
Δλδ, με τη μηχανή ζεστή, στους 40 βαθμούς, δύσκολα δουλεύεις 2,5αρι ηλεκτρόδιο στα 80-85Α.
lazarefa
24/11/2021, 19:47
laz αναφέρει καπου το 60974-1 στις μετρήσεις η helix? Αν όχι, τότε ξέχνα τους 40 βαθμούς, όλες είναι με 20 βαθμούς και τη μηχανή κρύα.
Απόστολε, μαζί σου, αλλά έχε υπόψη ότι ούτε η Imperia αναφέρει πρότυπο δοκιμής (ΕΝ) στα δικά της specs από όσο είδα...
Edit: Άκυρο για την Imperia, αναφέρει με ψιλά γράμματα το πρότυπο...
https://www.unimac.gr/wp-content/uploads/2021/09/03_KEFALAIO_SYGKOLLHSH_21_LOW.pdf
lazarefa
24/11/2021, 19:51
Μμμ.. τα είχα ξαναγράψει εδώ.
https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=141307&page=20
Η gysmi 130 (115Α), στους 40 βαθμούς από ζεστή, θα δουλέψει για μισό λεπτό στα 115Α και για 6 λεπτά στα 45Α.
Δλδ, με τη μηχανή ζεστή, στους 40 βαθμούς, δύσκολα δουλεύεις 2,5αρι ηλεκτρόδιο στα 80-85Α.
Για να δουλέψει από ζεστή, σημαίνει ότι έκαψε πρώτα κάποια ηλεκτρόδια, και απλά μετά από λίγα λεπτά ο χρήστης θα προσπαθήσει να την ξαναδουλέψει έξω στο λιοπύρι των 40 βαθμών...Δίκιο έχεις, αλλά, ξαναλέω, ο τυπικός ερασιτέχνης για ποιο λόγο να υποχρεωθεί να κάνει την κόλληση σε λιοπύρι; Αυτό θα το χρειαστεί ο επαγγελματίας που θα πρέπει τη δεδομένη συγκυρία να πάει να κολλήσει για το μεροκάματο και δεν μπορεί να περιμένει πότε θα δροσίσει που λέει ο λόγος.
Αν εγώ θέλω στο σπίτι μου να κολλήσω 2 λαμάκια ή να επισκευάσω την γκαραζόπορτα που έσπασε ο μεντεσές, η Helix για μένα κάνει παπάδες (κι εγώ τη cemont θα αγόραζα για φουλ ποιοτικό εργαλείο, αλλά όταν συγκρίνεις τα 250 ευρώ με τα 45 ή τα 65, όπως και να το κάνουμε θα το σκεφτείς να τα δώσεις για τόσο απλοική χρήση σαν αυτή που ανέφερα, .
Πολύ σωστά. Τότε γιατί συγκρίνουμε επιδόσεις και μιλάμε για θερμικούς κύκλους?
Να λέμε λοιπόν οτι αυτή η μηχανή δε κάνει για να φτιάξεις γκαραζόπορτα αλλά μόνο για να την επισκευάσεις.
Και για να κάνεις καμιά πονταρισιά το καλοκαίρι στην ψησταριά που την έφαγε η βροχή το χειμώνα.
Ξέρω 'γω! Κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Αλλά όταν λέμε για 60% κτλ κτλ να ξέρουμε σε τι αναφερόμαστε. Ή θα πούμε τι μπορεί να κάνει και τι σημαίνουν αυτά που γράφει, ή όχι.
Γιατί να μη τη συγκρίνω με ότι θέλω, όταν λέει οτι έχει τις ίδιες επιδόσεις? Με 1000 ευρώ μηχάνημα θα τη συγκρίνω γιατί τα μηχανήματα των 200ων ευρώ τα τρώει για πλάκα όπως φαίνεται.
Για να δουλέψει από ζεστή, σημαίνει ότι έκαψε πρώτα κάποια ηλεκτρόδια, και απλά μετά από λίγα λεπτά ο χρήστης θα προσπαθήσει να την ξαναδουλέψει έξω στο λιοπύρι των 40 βαθμών...Δίκιο έχεις, αλλά, ξαναλέω, ο τυπικός ερασιτέχνης για ποιο λόγο να υποχρεωθεί να κάνει την κόλληση σε λιοπύρι; Αυτό θα το χρειαστεί ο επαγγελματίας που θα πρέπει τη δεδομένη συγκυρία να πάει να κολλήσει για το μεροκάματο και δεν μπορεί να περιμένει πότε θα δροσίσει που λέει ο λόγος.
Ρε συ συμφωνώ με αυτά που λες. Εγώ απλά είπα τι σημαίνουν τα νούμερα και πόσο παραπλανητικά μπορεί να είναι.
Εγώ στο χωριό δε χρειάζομαι κάτι παραπάνω απ' όσα λες.
Στο σπίτι μου μπορεί να χρειαστώ. Ένα μεταλλικό πλαίσιο να φτιάξεις το καλοκαίρι στο γκαράζ, δε σε καλύπτει η helix. Θα κάνεις μερικές 10αδες πονταρισιές μετρώντας και ξαναμετρώντας και μετά θα αρχίσεις τα γαζιά σε τετράγωνους δοκούς.. Ε θα σου σπάσει τ' @@.
lazarefa
24/11/2021, 20:07
Συμφωνούμε λοιπόν στο τέλος. Ας τα έχει λοιπόν όλα αυτά υπόψη ο επίδοξος newbie/ερασιτέχνης χρήστης για να μην πετάξει τζάμπα τα 45 ευρώ του.
fasarias
24/11/2021, 23:52
Εγώ πάντως την αγόρασα.
Το πότε θα την χρησιμοποιήσω βέβαια είναι άγνωστο.
Tallyban
27/11/2021, 18:56
Αυτής της δυναμικότητας ηλεκτροσυγκόλληση τι kva γεννήτρια χρειάζεται για δυομισαρι ηλεκτρόδιο(διακοπτόμενη -ερασιτεχνικη λειτουργία)
lazarefa
29/11/2021, 18:54
Πάνω από 3KVA, και λειτουργία Automatic Voltage Regulator (AVR). Οι μηχανές inverter έχουν σημαντική ευαισθησία σε μεταβολές τάσης/συχνότητας και θέλουν αρκετή προσοχή αν χρησιμοποιηθούν με παροχή γεννήτριας, ειδικά οι ερασιτεχνικές/φθηνές.
Προσωπικά θα απέφευγα γενικότερα να χρησιμοποιήσω ηλεκτροκόλληση αυτής της κατηγορίας (τιμής εννοώ, όχι αμπέρ) με γεννήτρια.