Σύνδεση

View Full Version : Αγορα laptop / Netbook

Σελίδες : [1] 2

alex14
21/10/2014, 10:22
Για βοηθατε λιγο οι κατεχοντες το θεμα.
Θελω να παρω laptop ή netbook. Δεν θελω 15,6''. Απο 14'' και κατω μεχρι και 11,6''.
Οι εργασιες που θελω να κανει ειναι internet, word, excel. Παιχνιδια δεν παιζω.
Budget 500 Euro max.
Καμια προταση ?
αυτο http://www.mrcheap.gr/laptop-notebook/dell-notebook-inspiron-3138-11.6-celeron-n2830-win-8.1-gr-471343284.html λεει τιποτα ?

εχω ενα Acer netbook aspire ..κατι, 2-3 χρονων αλλα ειναι πιο αργο και απο την καθυστερηση.
Το word θελει 5 λεπτα να το ανοιξει. Παιζει καμια αναβαθμιση για να γλιτωσουμε τα εξοδα αγορας καινουργιου ?

McGyver
21/10/2014, 10:24
εχω ενα Acer netbook aspire ..κατι, 2-3 χρονων αλλα ειναι πιο αργο και απο την καθυστερηση.
Το word θελει 5 λεπτα να το ανοιξει. Παιζει καμια αναβαθμιση για να γλιτωσουμε τα εξοδα αγορας καινουργιου ?

Δίσκος SSD.

7Tolis
21/10/2014, 10:25
Εχω το ίδιο netbook με windows starter και πάει καλά.Δες καλού κακού και αυτό το βίνδεον.
How To Upgrade RAM Memory to 2GB on an ACER Aspire
http://www.youtube.com/watch?v=bS4u1EjwQgw

alex14
21/10/2014, 10:28
Δίσκος SSD.

Κοστος ? Εξτρα μνημη δεν θελει ?
Τωρα εχει win 7, κατι μου ειπαν οτι εαν βαλω xp θα παρει λιγο τα πανω του. Ισχυει ?

7Tolis
21/10/2014, 10:29
ισχυει.Ειναι αυτο με τον intel atom?
(Δε θέλω να ξανακουσω για intel atom.)
Aσχετo.Oυτε για amd.
zήτω η Amiga 500!

McGyver
21/10/2014, 10:31
Κοστος ? Εξτρα μνημη δεν θελει ?
Τωρα εχει win 7, κατι μου ειπαν οτι εαν βαλω xp θα παρει λιγο τα πανω του. Ισχυει ?

Γύρω στα 100 Ευρώ.
Μνήμη αν δεν έχεις 4GB, φτάσε το εκεί.

Τα Windows XP έχουν πεθάνει.
Εγώ στο laptop της "δουλειάς" είχα 2GB RAM, συμβατικό δίσκο και Windows XP.
Τώρα είμαι με SSD, 3GB RAM και Windows 8.1 και είναι αξιοπρεπέστατο.

McGyver
21/10/2014, 10:32
ισχυει.

ΔΕΝ ισχύει.

7Tolis
21/10/2014, 10:34
ΔΕΝ ισχύει.

Ισχύει.

alex14
21/10/2014, 10:39
ισχυει.Ειναι αυτο με τον intel atom?
(Δε θέλω να ξανακουσω για intel atom.)
Aσχετo.Oυτε για amd.
zήτω η Amiga 500!

ναι αυτο ειναι, το ιδιο εχουμε. Και σου ανοιγει το word σε λιγοτερο απο 5 λεπτα ? :lol:

RaGe_Raptor
21/10/2014, 10:41
Ssd

Επίσης απ'ότι μου είπε ο τεχνικός μου τα 7 "τρώνε" 2 GB RAM ενώ τα 8 1gb

7Tolis
21/10/2014, 10:43
Για κατεβαστήρι το χρησιμοποιώ εγω και seed.Word δεν έχω καν.Για να σου ανοίγει πιο γρήγορα πάντως, ο ssd είναι μια υπέροχη λύση.

RaGe_Raptor
21/10/2014, 10:51
Μόλις αγόρασα Dell Inspiron 3542 ,Intel pentium 1,7 ,4gb ram, με αναβαθμισμένο σκληρό σε 250gb ssd,win 8.1 και πάει σφαίρα.450€ . Όταν του είπα ότι θέλω κάτι μικρότερο με ίδιες δυνατότητες μου είπε ότι ξεφεύγει σε τιμή

Edit : είναι 15,6" 2,4kg κομματάκι άβολο για τσάντα μοτοσικλέτας αλλά η τιμή ήταν το ταβάνι μου

alex14
21/10/2014, 10:56
Μόλις αγόρασα Dell Inspiron 3542 ,Intel pentium 1,7 ,4gb ram, με αναβαθμισμένο σκληρό σε 250gb ssd,win 8.1 και πάει σφαίρα.450€ . Όταν του είπα ότι θέλω κάτι μικρότερο με ίδιες δυνατότητες μου είπε ότι ξεφεύγει σε τιμή

Πολυ καλο αλλα 15,6 ''.
Ταξιδευω συχνα και το 15,6 ειναι λιγο βαρυ. Γιαυτο και θελω κατι μικροτερο.
Αυτο που εβαλα στο πρωτο post λεει τιποτα ?

George_Sp
21/10/2014, 11:05
Αυτό που έβαλες για τα λεφτά του είναι απαράδεκτο.
Προτιμότερο είναι αυτό
http://www.msystems.gr/index.php?category=1138&product=16811
και με 70ευρώ έναν 120άρη SSD.

Αλλιώς στο υπάρχον netbook 70ευρώ για SSD και 20ευρώ για ένα dimm 2gb μαζί με φρέσκο format Windows7 ή Windows8.1

Λόγω δουλειάς θα σου δώσω μια συμβουλή. Η αγορά netbook πέθανε. Αν είσαι πολύ σφιχτά οικονομικά μην επενδύσεις σε καινούριο netbook ή laptop κάτω από 15.6 ίντσες. Έχουν δυσεύρετα ανταλλακτικά και σε πιθανή αναβάθμιση, επισκευή θα χρειαστείς αρκετά χρήματα για την αποκατάσταση σε σύγκριση με την πλήρη αξία τους. Είτε λοιπόν θα αναβαθμίσεις το υπάρχον με 2gb ram και ssd, σύνολο 90ευρώ (με τον ssd να αποτελεί επένδυση και για το επόμενο μηχάνημα που θα στήσεις στο μέλλον όταν σκάσει πλέον το παλιό netbook), είτε πας σε μεταχειρισμένο laptop κάτω των 200ευρώ σε budget, είτε αν οικονομικά μπορείς να διαθέσεις ένα 400άρι ευρώ πας στο πρώτο laptop που σου έστειλα στο link και επενδύεις σε σύγχρονο μηχάνημα με τρομερή εγγύηση, και αρκετά μεγάλο περιθώριο ζωής.

Αν σε ενδιαφέρουν περισσότερα κλικ στην υπογραφή και συγγνώμη αν η έμμεση διαφήμιση ενοχλεί. :)

CIRUS
21/10/2014, 11:10
Βάλε εναν ssd και κάνε upgrade στη μνήμη στα 4GB.

ΜΗΝ βάλεις xp είναι πεθαμένο λειτουργικό και δεν θα δεις διαφορά στην ταχύτητα ή θα δεις ελάχιστη (με ssd είναι και χαζομάρα να βάλεις xp). Αν θες να βάλεις άλλο λειτουργικό για να είναι πιο γρήγορο μπορείς να πάς σε 8.1 που σε συνδιασμό με τον ssd και την μνημη θα είναι αξιοπρεπέστατο για αυτά που θα κάνεις

George_Sp
21/10/2014, 11:13
όλα τα netbook που είχαν XP όπως του φίλου δεν σηκώνουν λόγω chipset μητρικής πάνω από 2gb ram. Επίσης ο atom είναι κατηγορίας celeron και οι δίσκοι είναι οι οικονομικές σειρές χαμηλής κατανάλωσης 5400 στροφές ή και 4800. Εξ ου και το κάνει να ανοίξει το word 5 λεπτά. Προφανώς και η εγκατάσταση αν έχει κουραστεί αρκετά ή έχει κολλήσει malware ή ιούς θα ζορίζεται ακόμα περισσότερο και πιθανόν ακόμα να έχει να γίνει ανασυγκρότηση δίσκου 2-3 χρόνια ή και ποτέ.

RaGe_Raptor
21/10/2014, 11:14
Συμφωνώ και με τους 2 από πάνω

teogtp
21/10/2014, 11:26
Περιμενε λιγο μεχρι να κυκλοφορισει το Asus t200.
Ειναι ταμπλετ-pc 11αρι με Win 8.1 και προεγκατεστημενο το office.
Εγω που δουλεψα για λιγο το προηγουμενο (T100) ηταν σουπερ για την χρηση που θες.

Sapadak
21/10/2014, 11:30
Εφοσον κοιτάς dell, κοίτα το 5447 με καλυτερο επεξεργασστή

Bowleno
21/10/2014, 11:58
Ρε Γιώργο, (george_sp) έχουν πέσει τόσο οι SSD;;; 70 € τα 120 γίγα; είχα μείνει στην εποχή που κόστιζαν 250+ τα 60 γίγα....

έχω πολύ καιρό να συναρμολογήσω κανέναν υπολογιστή γμτ, όσοι συναρμολόγησα πριν 7-8 χρόνια (8 ) δουλεύουν ΟΛΟΙ άψογα!

και για να μην είμαι εκτός θέματος, ότι είπε ο Γιώργος ισχύει, και τα ΧΡ πλέον θέλουν μια αξιοπρεπή κηδεία, καθώς μέχρι την έλευση των 7, ήταν μακράν τα καλύτερα windows

(τα vista και τα 8, ούτε να τα βλέπω δεν θέλω :yuck: )

7Tolis
21/10/2014, 12:03
intel X-25 80 GB 240ευρώ κάποτε.alive and kicki'n.

Vstrommer71
21/10/2014, 12:55
Ισχυει οτι τα netbook με Αtom παλαιοτερης γενιας παιρνουν εως 2 γιγα μνημη,υποψιν μερικα μοντελα οπως πχ το LG μου εχουν μνημη ενσωματωμενη στην μητρικη,οποτε αναβαθμιση γιοκ
Στην πραξη σε netbook με SSD:XP δουλευουν ΥΠΕΡΟΧΑ,7 αρκετα καλα,8 απαραδεκτα(λογικο μιας και δεν εχουν σχεδιαστει τα chipsets για αυτα).Οποτε με λειτουργικο πραττεις αναλογα τις αναγκες σου.Για μια απλη χρηση γραφειου τα αθανατα ΧΡ δουλευουν αψογα,εναλλακτικα 7αρια.
Στα χρηματα αυτα μονο παιζει κανα μτχ 13αρι(Lenovo ισως?),εδω πανω παιζουνε πολλα,Ελλαδα δεν ξερω.Οποτε με μια αναβαθμιση με SSD και πιθανα RAM παιρνεις ενα αξιοπρεπεστατο αποτελεσμα σε αυτο το budget

Oριακα εδω πανω βρισκεις και MacBook 2009-2010 σε αυτα τα χρηματα,αλλα παντα ολα ειναι σχετικα με τις αναγκες σου

AUFGEBRACHT
22/03/2015, 17:27

Edit : είναι 15,6" 2,4kg κομματάκι άβολο για τσάντα μοτοσικλέτας αλλά η τιμή ήταν το ταβάνι μου

Η οθόνη πάντως είναι απλά ΤΡΑΓΙΚΗ και ο ήχος για τα πανηγύρια... Ένας Compaq που είχα αν και φθηνότερος, κλάσεις ανώτερος στην απόδοση των χρωμάτων, την ανάλυση και τον ήχο. Το πρώτο μου Dell (3542 κι εγώ) μάλλον θα είναι και το τελευταίο, άκουγα πολύ καλά λόγια για την εταιρεία αλλά ψιλοαπογοητεύτηκα. Εκεί που διαπρέπει σίγουρα είναι η απόδοση της μπαταρίας και ο ανύπαρκτος θόρυβος (σε σχέση με τα HP και Compaq που είχα).

RaGe_Raptor
22/03/2015, 17:41
Η οθόνη πάντως είναι απλά ΤΡΑΓΙΚΗ και ο ήχος για τα πανηγύρια... Ένας Compaq που είχα αν και φθηνότερος, κλάσεις ανώτερος στην απόδοση των χρωμάτων, την ανάλυση και τον ήχο. Το πρώτο μου Dell (3542 κι εγώ) μάλλον θα είναι και το τελευταίο, άκουγα πολύ καλά λόγια για την εταιρεία αλλά ψιλοαπογοητεύτηκα. Εκεί που διαπρέπει σίγουρα είναι η απόδοση της μπαταρίας και ο ανύπαρκτος θόρυβος (σε σχέση με τα HP και Compaq που είχα).

ο ήχος δε με ενοχλεί είμαι είτε με ακουστικά είτε με ηχεία-subwoofer αλλά η οθόνη είναι όντως ψιλοαπογοήτευση... hdmi και στην τηλεόραση όπου ανοίγει το μάτι σου.κατά τα άλλα πολύ ευχαριστημένος έως τώρα...

DrBig
22/03/2015, 18:35
Για βοηθατε λιγο οι κατεχοντες το θεμα.
Θελω να παρω laptop ή netbook. Δεν θελω 15,6''. Απο 14'' και κατω μεχρι και 11,6''.
Οι εργασιες που θελω να κανει ειναι internet, word, excel. Παιχνιδια δεν παιζω.
Budget 500 Euro max.
Καμια προταση ?
αυτο http://www.mrcheap.gr/laptop-notebook/dell-notebook-inspiron-3138-11.6-celeron-n2830-win-8.1-gr-471343284.html λεει τιποτα ?

Βαλε linux σ'αυτο που εχεις.

amyroukai
22/03/2015, 18:56
Αυτο με το λαϊνουξ το εχΟΥτε ξαναπει πολλοι.
Επειδη με το εν λογω λειτουργικο εχω να παιξω απο τα πρωτα redhat, μηπως εχΟΥτε να προτεινετε και διανομη; Εχω ενα eee pc στο οποιο παραπαιουν τα xp, εχει σβηστει και το ταμπελακι με το sn (καποτε είχα ένα εργαλείο που διάβαζε από το εγκατεστημενο Τον αριθμό που χρησιμοποιήθηκε) οπότε σκέΠτομαι τη λύση φορμάτ κλπ, ίσως παίξει και νεα μνημη στα 2GB.

Επισης, να υποθεσω οτι "απλα" πραγματα οπως αναλυσεις στα xwindows η ακομα και mounting usb drives γινεται "αυτοματα" πια στο λαϊνουξ;

George_Sp
22/03/2015, 19:54
http://zorin-os.com/

amyroukai
22/03/2015, 20:24
http://zorin-os.com/

Ομορφουλι δειχνει!

Νομιζω εχω ενα αδειο 250αρη 2.5 δισκο, θα δω αυτο και το mint που ειχε πει ο evil καποτες... Ισως και το ubuntu.

doctoras
22/03/2015, 20:26
εάν θέλεις να χώσεις κάποια φράγκα σε hardware κάντο, εάν τα μετράς....linux η πιο διαδεδομένη διανομή ubuntu 14.04LTS με την περισσότερη υποστήριξη σε εφαρμογές κλπ, αν θέλεις να είσαι πιο κοντά στην(ηλίθια) microsoft τότε τα Linux "mint"

δε θα χρειαστεί να κάνετε format ποτέ ξανά, δε θα αντιμετωπίσετε ποτέ πρόβλημα με ιους

alex14
22/03/2015, 20:36
Sorry δεν ενημερωσα.
μπηκε 1giga extra μνημη, 120αρης ssd , win 7 και παει σφαιρα.

George_Sp
22/03/2015, 20:38
Sorry δεν ενημερωσα.
μπηκε 1giga extra μνημη, 120αρης ssd , win 7 και παει σφαιρα.

:beer:

amyroukai
22/03/2015, 21:13
Ρε γμτ απο πλευρας hardware αν δωσω πχ 30ευρω για ενα dimm των 2gb, αλλα 60 τουλαχιστον για ssd 120αρη, ειναι... τα μισα απο οτι θα μου στοιχισει ενα νεο.

freco
22/03/2015, 21:18
Ομορφουλι δειχνει!

Νομιζω εχω ενα αδειο 250αρη 2.5 δισκο, θα δω αυτο και το mint που ειχε πει ο evil καποτες... Ισως και το ubuntu.

Σε eee pc της μικρής μου κόρης, δοκίμασα παλιότερα Ubuntu (12 αν θυμάμαι καλά) και του έκατσε στο στομάχι. Τώρα είναι με Mint και κάνει τη δουλεία του μια χαρά. Ταινιούλες (vlc), μουσική άψογα.

apaleftos
23/03/2015, 09:08
Για παλιά/μικρά μηχανήματα δοκιμάστε το mint-xfce. (το ubuntu based - το debian based έχει τις ιδιοτροπίες του)

daz
23/03/2015, 22:28
Μετά από πολλά χρόνια και έχοντας γνωρίσει τις ιδιοτροπίες του linux των 2002-2003 (red hut & susy) επέστρεψα ξανά στην ανοιχτή πλατφόρμα λόγο ενός αρχαίου λάπτοπ.
Και δεν το βλέπω να ξαναγυρίζω σε windows ούτε σε καινούριο μηχάνημα.

Η πρώτη δοκιμή έγινε με το XUbuntu. Αυτό πάει σαν σφαίρα σε σχέση με τα win Xp (που ήταν το αρχικό λειτουργικό) με τα οποία η χρήση του υπολογιστή ήταν αδύνατη παρά την αναβάθμιση της μνήμης.
Μετά από 3 μήνες δοκίμασα το LUbuntu λόγο των πολύ μικρότερων απαιτήσεων που έχει σε μνήμη.
Και στα δύο η ταχύτητα και η σταθερότητα είναι από άλλο πλανήτη.

Το Ubuntu έχει γίνει βαρύ, εμπορικό, όμορφο, εύκολο. Οι hard core user έχουν πολλούς λόγους να μην το χρησιμοποιούν, οι περισσότεροι απ' αυτούς οφείλονται στο παραθυρικό περιβάλλον unity και στο ότι οι σκοποί της εταιρίας που το διανέμει δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της κοινότητας. Υποστήριξη από την εταιρία που το διανέμει (canonical).

Τα άλλα δύο που ανέφερα X και L είναι το ubuntu με άλλο παραθυρικό περιβάλλον. Υποστήριξη από την κοινότητα.

Tο ΧUbuntu είναι πιο ολοκληρωμένο αλλά το L είναι πολύ πιο γρήγορο. Λέγοντας πιο ολοκληρωμένο εννοώ πως ότι θέλεις να κάνεις γίνεται πανεύκολα χρησιμοποιώντας το παραθυρικό περιβάλλον.
Στο LUbuntu η επιστράτευση των γνώσεων της κοινότητας μέσω googlh και ένα απλό copy paste μιας εντολής, μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Κάτι που χρειάστηκε να κάνω ελάχιστες φορές και μάλλον σε κάτι με το οποίο ένας απλός χρήστης δεν έχει καμία δουλειά να ασχοληθεί.

Αν σας μπέρδεψα..

Το ΧUbuntu ειναι το Ubuntu αλλά αντί για παραθυρικό περιβάλλον unity, χρησιμοποιεί το XFCE.
To LUbuntu ειναι το Ubuntu αλλά με παραθυρικό περιβάλλον LXDE.
Και στα δύο κύριο μέλημα είναι οι όσο το δυνατόν μικρότερες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους.

O πυρήνας είναι ίδιος. Οι αναβαθμίσεις που κάνει η εταιρία στον πυρήνα γίνονται αυτόματα όποια διανομή και να έχεις. Αλλάζει μόνο το διαδραστικό μέρος του λειτουργικού με τον χρήστη. Όσο πιο λιτό είναι το παραθυρικό περιβάλλον τόσο μικρότερες οι απαιτήσεις σε πόρους.
Αλλάζουν και τα προγράμματα με τα οποία έρχεται η κάθε διανομή. Στο Lubuntu πχ η επιλογή των προγραμμάτων έχει γίνει με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις τους σε μνήμη, αλλά φυσικά μπορούν να αλλάξουν μέσα από την τεράστια βάση δεδομένων της ubuntu, με ότι επιθυμεί ο χρήστης.
Όλες οι διανομές έρχονται με όλα τα απαραίτητα προγράμματα. Από επεξεργαστή κειμένου μέχρι torrent. Από παρακολούθηση της μπαταρίας μέχρι για mobile broadband connection.
Φυσικά η σύνδεση στον ίντερνετ δεν γίνεται πιο εύκολη και γίνεται ακόμα και όταν χρησιμοποιείς το λειτουργικό μέσα από το cd χωρίς εγκατάσταση.
(όλα τα cd εγκατάστασης νομίζω είναι live).
Για drivers δεν έψαξα ποτέ. Η εγκατάσταση των driver του εκτυπωτή έγινε πανέυκολα. (Έριξα και μια ματιά πριν την αγορά αν υπάρχουν drivers για Linux).

Αξίζει και η δοκιμή του LXLE που είναι το Lubuntu με πιο όμορφο γραφικό περιβάλλον. Μεγαλύτερους χρόνους εκκίνησης αλλά το ίδιο γρήγορο κατά την χρήση. Μια πρώτη επαφή εδώ.

http://www.pcsteps.gr/34891-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-lxle-%CE%BF-%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%81%CF%86%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-lubuntu/

Φυσικά υπάρχουν κι άλλες επιτυχημένες διανομές. Το πολύ επιτυχημένο mint που αναφέρθηκε είναι βασισμένο στο ubuntu.

1 μήνας εξοικείωσης με ελάχιστο ψάξιμο ήταν αρκετός για μένα, λίγες μέρες μετά δεν είχα καμία ανασφάλεια και τα xp δεν είχαν καμία δουλειά να καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο particion στον δίσκο μου. Δεν αντιμετωπίζω τίποτα που να χρειάζεται extra γνώσεις από αυτές που θα μου προσφέρει ένα search στο google παρόλο που η διανομή την οποία χρησιμοποιώ είναι η πιο λιτή που υπάρχει. (ούτε πίνακα ελέγχου δεν έχει!) Παρόλα αυτά την καταβρίσκω όταν η πληκτρολόγηση μιας σύντομης και απλής εντολής μπορεί να με γλιτώσει από καμιά 10αριά παράθυρα, 50 κλικ και ψάξιμο στα διάφορα μενού.

Στις εκδόσεις μακράς διαρκείας η υποστήριξη είναι 4 χρόνια. Κάθε 6 μήνες υπάρχει καινούρια έκδοση και κάθε 4 χρόνια βγαίνει η long term έκδοση η οποία συγκεντρώνει όλες τις αναβαθμίσεις που γίνονται κάθε 6μηνο. Η αναβάθμιση στην καινούρια έκδοση τις περισσότερες φορές φορές μπορεί να γίνει με ένα απλό upgrade μέσω του apdate manager. (more info στην Wiki)

Για παλιούς υπολογιστές μια ελαφριά διανομή σε συνδυασμό με τα άπειρα προγράμματα του ubuntu είναι ότι καλύτερο. (Το Lubuntu δουλεύει με 512mb μνήμης, μέρος της οποίας πάει στην κάρτα γραφικών).

Έχω ξεχάσει τι είναι ο ιός και η μπλε οθόνη.

McTalas
23/03/2015, 23:24
Ρωταω ο ασχετος,
Ειναι τσαμπα το ουμπουντου? Παλια ηξερα πως το λινουξ ειναι τσαμπα.
Δευτερο τα προγραμματα που εχω στα χπ θα πρεπει να τα ξαναπερασω στο ουμπουντου? Και μπορουν να εγκατασταθουν?
Και ενα τελευταιο, σε λαπτοπ 10ετιας με περιπου 1gb ram οπου τα χπ πλεων σερνονται και θελει 5 λεπτα να ανοιξει ο μοζιλα, με το ουμπουντου θα φυσαει?

daz
24/03/2015, 01:52
Ρωταω ο ασχετος,
Ειναι τσαμπα το ουμπουντου? Παλια ηξερα πως το λινουξ ειναι τσαμπα.
Δευτερο τα προγραμματα που εχω στα χπ θα πρεπει να τα ξαναπερασω στο ουμπουντου? Και μπορουν να εγκατασταθουν?
Και ενα τελευταιο, σε λαπτοπ 10ετιας με περιπου 1gb ram οπου τα χπ πλεων σερνονται και θελει 5 λεπτα να ανοιξει ο μοζιλα, με το ουμπουντου θα φυσαει?

Το linux είναι ένας πυρήνας. Αυτός ο πυρήνας λοιπόν είναι ξεκλείδωτος και είναι δωρεάν. Ο πυρήνας αυτός πρέπει κάπως να αλληλεπιδράσει με τον χρήστη, τις διάφορες εφαρμογές και τις διάφορες συσκευές

Για να γίνει αυτό χρειάζεται διάφορα κόλπα. compilers, drives ktl. Έτσι λοιπόν μπορεί μια διανομή να είναι πιο ολοκληρωμένη από κάποια άλλη ή πιο σταθερή κτλ.
Μια τέτοια διανομή είναι η ubuntu.

To παραθυρικό περιβάλλον στο linux δεν είναι τίποτε άλλο από μια συλλογή προγραμμάτων που συνεργάζονται μεταξύ τους χωρίς να δημιουργούν διενέξεις (conflicts). Το κάθε ένα έχει την δική του εμφάνιση, το δικό του πίνακα ελέγχου κτλ κτλ.

H ubuntu δημιουργήθηκε από την εταιρία canonical με βάση την διανομή debian και σε συνεργασία με την κοινότητα εξέλισσε το παραθυρικό περιβάλλον gnome. Το ίδιο λειτουργικό η κοινότητα το υποστήριζε και με άλλα παραθυρικά περιβάλλοντα τα οποία δεν είχαν την υποστήριξη της canonical αλλά της κοινότητας. Οι αναβαθμίσεις του πυρήνα ήταν κοινές για όλες, τα ίδια προγράμματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όλες.

Το 2012 η canonical εξέλιξε το unity και τα ψιλοέσπασε με την κοινότητα. Το unity είναι κάτι παραπάνω από ένα πακέτο προγραμμάτων και σοβαρότατος ανταγωνιστής των windows αλλά δε σου δίνει την ελευθερία των υπολοίπων γιατί είναι φτιαγμένο όπως το θέλει η εταιρία. Δεν μπορείς δλδ να το παραμετροποιήσεις όσο και όπως θέλεις. Και ναι, είναι δωρεάν. Υπάρχουν προγράμματα που εξελίσει η canonical τα οποία δεν είναι δωρεάν αλλά έχεις πάντα την επιλογή να χρησιμοποιήσεις κάτι άλλο. Υπάρχουν εκδόσεις που έρχονται με πολλά απ' τα μη δωρεάν προγράμματα εγκατεστημένα. Αυτές οι εκδόσεις δεν είναι δωρεάν και απευθύνονται πιο πολύ σε επιχειρήσεις.

Έτσι λοιπόν έχουν Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, KdeUbuntu κτλ. Ίδιο λοιτουργικό διαφορετικό παραθυρικό περιβάλλον. Άλλη εμφάνιση, άλλες εφαρμογές, αλλες απαιτήσεις κτλ. Το μόνο που σου μένει είναι να επιλέξεις ποιο σου ταιριάζει.

Η κάθε διανομή είχει ένα softwere center. Ένα χώρο στον οποίο βρίσκεις προγράμματα τα οποία προτείνονται γι' αυτή τη διανομή. Η Lubuntu έχει ένα μαγαζάκι λοιπόν με πολύ λιτό περιβάλλον και πολλές εφαρμογές οι οποίες είναι επιλεγμένες λόγο της χαμηλής δέσμευσης πόρων συστήματος. Είναι επίσης τσεκαρισμένο ότι δεν δημιουργούν προβλήματα και αστάθεια στο σύστημα. Μπορείς όμως να μπεις και να εγκαταστήσεις ότι εφαρμογή θέλεις αρκεί να προορίζεται για ubuntu (υπάρχει συμβατότητα και με εφαρμογές debian). Μπορείς δλδ να μπεις στο softwere center της ubuntu και να εγκαταστήσεις πιο απαιτητικές ή πιο εξελιγμένες εφαρμογές.

Όχι δεν θα έχεις τα ίδια προγράμματα με τα xp. Θα έχεις άλλα προγράμματα. Το πρόγραμμα για τόρρεντ θα είναι παρόμοιο αλλά δεν θα είναι το μtorrent αλλά το transmission. O download manager μπορεί να είναι ίδιος με των windows ή ο ΚGet. Αντί για Photoshop θα έχει το gimp. Αντί για media player θα έχεις κάποιον άλλο.

Υπάρχουν και προγράμματα τα οποία είναι κοινά και για windows και για Linux. πχ ο mozila, o vlc, winump κ.α.

Επίσης μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα που προορίζεται για windows μέσω ενος άλλου προγράμματος που κάνει εξωμοίωση. Δλδ να τρέξεις msoffice μέσα σε Linux παρόλο που το Libre office για παράδειγμα είναι εξίσου δυνατό. Ένα μικρό διάστημα μόνο εξοικείωσης χρειάζεται μόνο.

Έχω βάλει Lubuntu σε Pentium M 1333 με 512 Mb μνήμη και δουλεύει ιντερνετ βιντεο και όλες τις εφαρμογές γραφείου. Μόνο στα βιντεάκια υψηλής ανάλυσης στο Youtubε κολλάει λόγο επεξεργαστή.

O υπολογιστής που λες με Lubuntu θα φυσάει. Με Χubuntu θα πηγαίνει πολύ γρήγορα χωρίς κολλήματα. Με ubuntu θα σέρνεται.

Εγκατέστησε Lubuntu ή Lxle παράλληλα με τα win. Θα τα αναγνωρίσει και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα, κατά την εκκίνηση θα επιλέγεις σε ποιο λειτουργικό θέλεις να μπεις. Όταν είσαι έτοιμος σβήσε τα τελείως.

Κάπου εδώ μέσα κόβει βόλτες και ένας γκουρού στο λινουχ που γράφει και σε ένα φόρουμ για ubuntu νομίζω.

daz
24/03/2015, 01:58
Ένα συστημα Linux συνήθως έρχεται με όλες τις απαραίτητες εφαρμογές. Κατά την εγκατάσταση δλδ σου δίνει τα περισσότερα απ' αυτά που χρειάζεσαι. Αυτό τ φορματ στα windows το σκεφτόμουν... πως το σκεφτόμουν, μόνο και μόνο γιατί βαριόμουν να ξαναεγκαταστήσω όλες αυτές τις εφαρμογές.

Τώρα απλα δεν έχω την ανάγκη για φορμάτ. Αλλά και να κάνω καινούρια εγκατάσταση, είναι πολύ πιο γρήγορο και απλό πλέων να στήσω το σύστημα έτσι όπως το θέλω.

BLiTzER
24/03/2015, 02:33
Ήρθα να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.

Όμορφα αυτά που λέτε και είναι εκπληκτικό το ότι προτείνετε linux distros σε οποιονδήποτε τυχαίο χρήστη επειδή-έχει-αθηναϊκές-πινακίδες (α σόρρυ, επειδή η MS είναι ο σατανάς ο ίδιος και πρέπει να καταστραφεί, δεν το διαβάσατε στο blog του cosmo; ), αλλά υπάρχει κάποιος λόγος που το 95% των home users τρέχουν windows. Αν το linux ήταν η επιτομή του λειτουργικού συστήματος, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, δε νομίζετε; Ευχαριστώ.

apaleftos
24/03/2015, 08:52
Ήρθα να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.

Όμορφα αυτά που λέτε και είναι εκπληκτικό το ότι προτείνετε linux distros σε οποιονδήποτε τυχαίο χρήστη επειδή-έχει-αθηναϊκές-πινακίδες (α σόρρυ, επειδή η MS είναι ο σατανάς ο ίδιος και πρέπει να καταστραφεί, δεν το διαβάσατε στο blog του cosmo; ), αλλά υπάρχει κάποιος λόγος που το 95% των home users τρέχουν windows. Αν το linux ήταν η επιτομή του λειτουργικού συστήματος, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, δε νομίζετε; Ευχαριστώ.

Ναι... υπάρχει λόγος! Και αυτός ο λόγος είναι το χρήμα... εκεί τουλάχιστον έχω καταλήξει με τα όσα έχω διαβάσει και ακούσει.
Η MS πουλάει την άδεια χρήσης των windows. Γίνονται συμφωνίες με εταιρίες που κατασκευάζουν ή/και πουλάνε Η/Υ σε φάση "η άδεια των win κοστίζει χ - πουλάς Η/Υ με προεγκατεστημένα win και χ% είναι δικό σου". Έτσι η αγορά έχει γεμίσει με Η/Υ με προεγκατεστημένα win!

Με το λίνουξ αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που υπάγεται σε άδεια ελεύθερου λογισμικού.

Εδώ μια τεράστια δiαφορά windows - linux...
332948

amyroukai
24/03/2015, 08:58
Πωλουνται και με linux, ειδικα λαπτοπ εχω δει αρκετα.

7Tolis
24/03/2015, 09:01
Μάλλον εννοεί πως, δεν μπορεί να συμπεριλάβει στη τιμή του μηχανήματος το λειτουργικό.Ένα netbook που είχα πάρει πριν 6 χρόνια λινουξ είχε μέσα.(Έφυγε με ελαφρά.)

amyroukai
24/03/2015, 09:11
Το δικο μου ειχε/εχει ακομα διπλη εγκατασταση λειτουργικου, αλλα το linux που εχει δεν με βολευει ντιπ. (Δεν θυμαμαι και ποια διανομη ειναι). Σκεφτομουν αν γινεται να βαλω αλλο αποπανω, αλλα δεν εχω ιδεα του πως θα λειτουργει ο bootloader μετα, μηπως δεν θα μπορει να μπει πουθενα.

Οποτε οδηγουμαι στο να βαλω αλλο δισκο με linux... η και να το κανω παλι dual γιατι ενα συγκεκριμενο προγραμμα που θελω να εχω "φορητο" δεν ξερω αν θα τρεξει σε wine.

Θενξ για την σινδονη σουπια.

apaleftos
24/03/2015, 09:11
Ακριβώς αυτό!

Ναι, πωλούνται και με λίνουξ κάποια οικονομικά λάπτοπ τα τελευταία χρόνια. Πιο το ποσοστό όμως; Πολύ μικρό.. Και τι γίνεται σε περίπτωση που δεν θέλω ένα οικονομικό λάπτοπ, αλλά κάτι καλύτερο;
Κάποιοι, μέσα από κοινότητες λίνουξ, έχουν καταφέρει να πάρουν λάπτοπ χωρίς να πληρώσουν την άδεια χρήσης των win, αλλά μετά από αρκετό τρέξιμο και χαρτούρα.
Ο μέσος χρήστης δεν ασχοληθεί τόσο...

Επίσης, το λίνουξ που τρέχουν τέτοια λάπτοπ, είναι διαμορφωμένο από την κάθε εταιρία και καλά για καλύτερη λειτουργικότητα/συμβατότητα και είναι πραγματικά άθλιο! (τουλάχιστον σε αυτά τα 2-3 που έτυχε να πέσουν στα χέρια μου)

Το δικο μου ειχε/εχει ακομα διπλη εγκατασταση λειτουργικου, αλλα το linux που εχει δεν με βολευει ντιπ. (Δεν θυμαμαι και ποια διανομη ειναι). Σκεφτομουν αν γινεται να βαλω αλλο αποπανω, αλλα δεν εχω ιδεα του πως θα λειτουργει ο bootloader μετα, μηπως δεν θα μπορει να μπει πουθενα.

Οποτε οδηγουμαι στο να βαλω αλλο δισκο με linux... η και να το κανω παλι dual γιατι ενα συγκεκριμενο προγραμμα που θελω να εχω "φορητο" δεν ξερω αν θα τρεξει σε wine.

Το να κάνεις dual boot win - linux είναι πολύ απλό, αρκεί να εγκαταστήσεις πρώτα win και μετά λίνουξ. Αυτό γιατί ο bootloader του λίνουξ "βλέπει" τα win, ενώ το αντίθετο δεν παίζει.. (διορθώνεται βέβαια...)
Οπότε στην περίπτωση σου, απλά κάνεις νέα εγκατάσταση της διανομής που θέλεις στο ήδη υπάρχον partition που έχεις το λίνουξ.

nickald
24/03/2015, 09:27
Η απαντηση είναι ότι όπως ο μεσος ελληνας διπλοπαρκαρει μπροστα στο μαγαζι και δεν παει 5 μετρα πιο κατω γιατι βαριεται ετσι και ο μεσος χρηστης δεν δοκιμαζει καμια διανομη linux γιατι εχει μαθει με τα windoze και δεν θελει να ξεβολευτεί.

Η πραγματικοτητα λεει ότι για την μεγαλη πλειοψηφια των χρηστων που βλεπουν καμια ταινια και σερφαρουν, οποιαδήποτε από τις γνωστες διανομες θα τον καλυψει στο 100%. Ο χρονος που χρειαζεται να επενδυσει για να μαθει να το δουλευει είναι ο χρονος που χρειαστηκε για να περασει από τα windoze svista στα 8.

Σεβαστο το ότι δεν μπορω, δεν θελω, δεν γουστάρω, βαριέμαι αλλα όχι το δεν δουλευουν......

Από το 2000 που για να κανεις εγκατασταση επρεπε να εχεις πτυχιο στην επιστημη των υπολογιστων εχουν αλλαξει πολλα πραγματα. Οποιος εχει δαχτυλα να κανει κλικ στο ποντικι μπορει να δουλεψει σε linux

George_Sp
24/03/2015, 09:41
Με μια αναζήτηση στο google η κόντρα στα fora windows vs linux ξεκινά από τότε που γεννηθήκαμε. Άκρη δε θα βγει κυρίως γιατί η πλευρά των linux fanboyz αντιδρά όπως η πλειοψηφία των κουκουέδων αν πεις κακιά κουβέντα για το κόμμα (όχι με κεφαλαίο το κ) :lol:

Παρόλαυτά εγώ αναγνωρίζω οτι έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη μεριά των linux διανομών και η ψαλίδα τείνει να κλείσει. Μην έχετε όμως αυταπάτες. Όσοι δούλευαν με XP ή 7 δε θα φύγουν ποτέ από την MS και από τα επόμενα λειτουργικά τους γιατί είτε συνήθισαν, είτε δε θέλουν να πονοκεφαλιάσουν αυτές τις 3-4 ώρες να δοκιμάσουν και κάτι διαφορετικό.
Αφήνω στην άκρη το θέμα του θέλω να δικτυώσω μια ακόμα συσκευή και να μεταφέρω αρχεία, να stream-άρω multimedia ή να στήσω έναν εκτυπωτή/πολυμηχάνημα και να μεταφέρω/εκτυπώσω/σκανάρω εικόνες μεταξύ τους.
Η βασική γραμμή λέει MS.
Ακόμα και στα 8.1 και windows 10 με τα app store η λογική εξοικείωσης με το αγοράζω το πρόγραμμα και το έχω σε όλες τις συσκευές που έχει συνδεδεμένος ο λογαριασμός μου, βολεύει απίστευτα και από περιττά ψαξίματα.

Επίσης το linux και 0 virus και 0 blue screen είναι μια καραμέλα χιλιοπαιγμένη. Τους ιούς και τη διάδοσή τους την καθορίζει το ποσοστό χρήσης της πλατφόρμας....όσο πιο διαδεδομένο, τόσο πιο μεγάλος στόχος για κακόβουλους δημιουργούς ιών malware κλπ.
Blue screen δεν εχει αλλά αν κάτι κρεμάσει και δε περνάει ο driver από το repository...κάτσε φάε 5μέρες ψάχνοντας το community forum αν βρέθηκε το πρόβλημα ή περίμενε για τη λύση του.

Δε θα κάτσω να αντιπαρατεθώ περισσότερο στη κόντρα. 14 χρόνια στη δουλειά του IT support, και ζήτημα να μου έχουν ζητήσει Linux διανομή το 0.5% των πελατών μου. Παίζει και να τους μετρήσω στα δάχτυλα των χεριών μου αν κάτσω να τους θυμηθώ.

Τέλος να πω οτι η αλλαγή πολιτικής της MS να δώσει δωρεάν τα Windows 10 σε όσους έχουν ήδη 7, 8.1 (ακόμα και πειρατικά) δείχνει οτι το παιχνίδι θα παιχτεί στις διαφημίσεις και στην αγορά των applications.

DrBig
24/03/2015, 09:45
Η αξια και λειτουργικοτητα των linux ξεπερνα κατα πολυ τις εφαρμογες σε οικιακους υπολογιστες...Στον τομεα εργασιας μου τρεχουμε παραλληλους κωδικες σε εκατονταδες cpu's. Εκει καταλαβαινεις ποσο ανωτερο συστημα ειναι για βαριες εφαρμογες. Σε οικιακο υπολογιστη εχουν νοημα αν εχεις την βιδα, η υπολογιστη που σερνεται (η δεν θελεις να πληρωσεις για τα παραθυρα).

George_Sp
24/03/2015, 09:53
Η αξια και λειτουργικοτητα των linux ξεπερνα κατα πολυ τις εφαρμογες σε οικιακους υπολογιστες...Στον τομεα εργασιας μου τρεχουμε παραλληλους κωδικες σε εκατονταδες cpu's. Εκει καταλαβαινεις ποσο ανωτερο συστημα ειναι για βαριες εφαρμογες. Σε οικιακο υπολογιστη εχουν νοημα αν εχεις Α)την βιδα, Β)η υπολογιστη που σερνεται ( Γ)η δεν θελεις να πληρωσεις για τα παραθυρα).

Α) συμφωνώ
Β) διαφωνώ μιας και με σωστή εγκατάσταση windows XP ή 7 ή 8.1 μπορείς να τρέξεις όμορφα και σε μηχανάκι με 1gb ram και μονοπύρηνο celeron 10ετίας (για μηχανήματα πέραν της 10ετίας δεν έχει νόημα καν να συζητάμε)
Γ) διαφωνώ μιας και τα πειρατικά windows κυκλοφορούν σε ποσοστό 90% στην Ελλάδα και το σπάσιμό τους την τελευταία 5ετία είναι ένα κλικ ακόμα και για κάποιον άσχετο

οπότε πάμε στο Α, αν έχεις τη βίδα ή Δ, αν απλά θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

apaleftos
24/03/2015, 09:58
Με μια αναζήτηση στο google η κόντρα στα fora windows vs linux ξεκινά από τότε που γεννηθήκαμε. Άκρη δε θα βγει κυρίως γιατί η πλευρά των linux fanboyz αντιδρά όπως η πλειοψηφία των κουκουέδων αν πεις κακιά κουβέντα για το κόμμα (όχι με κεφαλαίο το κ) :lol:

Νομίζω, τα είπες όλα μέσα σε δύο γραμμές!!
Το ίδιο ισχύει όμως και για τους win fanboyz... Παραδέχομαι όμως ότι το ποσοστό των linux fanboyz είναι μεγαλύτερο... :p

amyroukai
24/03/2015, 10:05
Νομίζω, τα είπες όλα μέσα σε δύο γραμμές!!
Το ίδιο ισχύει όμως και για τους win fanboyz... Παραδέχομαι όμως ότι το ποσοστό των linux fanboyz είναι μεγαλύτερο... :p
πιο σκληροπυρηνικο μαλλον.

BLiTzER
24/03/2015, 14:36
Δεν είπε κανείς ότι το linux δεν έχει πλεονεκτήματα έναντι των win. Παρομοίως, όμως, έχει και μειονεκτήματα. Και, επιπλέον, είναι παντελώς άχρηστο για την πλειοψηφία των χρηστών. Ουάου δεν έχει μπλε οθόνες και ιούς, τρομερός λόγος να αλλάξεις λειτουργικό και να χάσεις τις μισές εφαρμογές σου. Ή να κρατήσεις τα windows κρυφά σε ένα partition γι'αυτές, όταν δε σε βλέπουν τα hacker φιλαράκια σου!!11

Όχι, ο λόγος που όλοι προτιμούν windows είναι η ευχρηστία και η συμβατότητα. Ξέρετε τι ποσοστό της αγοράς κατέχει το linux; Δεν πρέπει να ξεπερνάει το 2%. Τα windows είναι κοντά στο 90%. Δε μιλάμε για διαφορά της τάξης του 5% ή 10%, αλλά 88%, οπότε κάτι συμβαίνει. Δε μπορεί όλοι να είναι άσχετοι ή να χρηματίζονται. Και μην ξεχνάμε ότι τo linux είναι δωρεάν. Αν δεν ήταν, δε θα έφτανε ούτε το 0.1% της παγκόσμιας αγοράς.

Τα Win7 είναι το καλύτερο λειτουργικό που έχει βγάλει η MS ποτέ. Συνεχίστε, όμως, να συγκρίνετε τις νεότερες διανομές linux με τα XP, ένα λειτουργικό 15 ετών, που χρειάστηκε 2 service packs και αρκετά χρόνια για να μην είναι τρύπιο μέχρι τον πυρήνα. Μετά πιάστε τα ΜΕ.

DrBig
24/03/2015, 14:54
Δεν είπε κανείς ότι το linux δεν έχει πλεονεκτήματα έναντι των win. Παρομοίως, όμως, έχει και μειονεκτήματα. Και, επιπλέον, είναι παντελώς άχρηστο για την πλειοψηφία των χρηστών. Ουάου δεν έχει μπλε οθόνες και ιούς, τρομερός λόγος να αλλάξεις λειτουργικό και να χάσεις τις μισές εφαρμογές σου. Ή να κρατήσεις τα windows κρυφά σε ένα partition γι'αυτές, όταν δε σε βλέπουν τα hacker φιλαράκια σου!!11

Όχι, ο λόγος που όλοι προτιμούν windows είναι η ευχρηστία και η συμβατότητα. Ξέρετε τι ποσοστό της αγοράς κατέχει το linux; Δεν πρέπει να ξεπερνάει το 2%. Τα windows είναι κοντά στο 90%. Δε μιλάμε για διαφορά της τάξης του 5% ή 10%, αλλά 88%, οπότε κάτι συμβαίνει. Δε μπορεί όλοι να είναι άσχετοι ή να χρηματίζονται. Και μην ξεχνάμε ότι τo linux είναι δωρεάν. Αν δεν ήταν, δε θα έφτανε ούτε το 0.1% της παγκόσμιας αγοράς.

Τα Win7 είναι το καλύτερο λειτουργικό που έχει βγάλει η MS ποτέ. Συνεχίστε, όμως, να συγκρίνετε τις νεότερες διανομές linux με τα XP, ένα λειτουργικό 15 ετών, που χρειάστηκε 2 service packs και αρκετά χρόνια για να μην είναι τρύπιο μέχρι τον πυρήνα. Μετά πιάστε τα ΜΕ.

Ξεχνας βεβαια να αναφερεις πως οι περισσοτεροι σερβερ (στους οποιους το 90% των οικιακων υπολογιστων που τρεχουν παραθυρα συνδεεται), τρεχουν λινουξ. Ευτυχως δηλαδη αλλιως δε θα ειχαμε ιντερνετ :p

daz
24/03/2015, 15:03
Πωλουνται και με linux, ειδικα λαπτοπ εχω δει αρκετα.

Μια μεγάλη μερίδα πωλείται με ubuntu λόγο της δραστηριοποίησης της εταιρίας που το διανέμει. Η ίδια διανομή έχει μπει και σε ταμπλετ με touch και 3D εκδόσεις. Δεν ξέρω πως έρχονται στημένα αυτά τα μηχανήματα αλλά εμένα προσωπικά δε μου λέει κάτι. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι μαζί με την αγορά ενός καινούριου υπολογιστή να μην είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω το λειτουργικό.

Κατά την εγκατάσταση θα βρει όλα τα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν στον υπολογιστή σου και θα σου παρουσιάσει όλες τις επιλογές που μπορεί να έχεις. Τι θα κρατήσεις τι θα σβήσεις, που θα εγκαταστήσεις κτλ. Μπορεί για παράδειγμα δύο διαφορετικά λειτουργικά να χρησιμοποιούν το ίδιο swap space.
Το να κάνεις εγκατάσταση σε διαφορετικό δίσκο δεν διαφέρει με το να κάνεις εγκατάσταση σε διαφορετικό partition. Ακόμα κι αν δεν έχεις διαθέσιμο κενό partition και πρέπει να το δημιουργήσεις κατά την εγκατάσταση, πρώτα θα σου βγάλει τα μάτια στις ειδοποιήσεις και μετά θα σου καταστρέψει partition που περιέχει άλλο λειτουργικό. Ακόμα και σε εγκατάσταση του λειτουργικού σε διαφορετικό δίσκο, ο boot loader θα βρίσκεται εκεί που είναι και τώρα. Εκτός κι αν τον μεταφέρεις ή έχεις αποσυνδέσει τους δίσκους που περιέχουν τα άλλα λειτουργικά. Έχεις πολλές επιλογές, όπως πχ να εγκαταστήσεις ξεχωριστά έναν boot loader σε φλασάκι ή cd αλλά όλα αυτά είναι δυσκολότερα και πιο μπελαλιδικα από το να κάνεις κανονικά άλλη μια εγκατάσταση. (εκτός κι αν εμένα μου φαίνονται τόσο απλά)

Αργότερα το μόνο που μπορεί να πάει στραβά είναι να σβήσεις το partition του boot loader. Ακόμα και έτσι τα λειτουργικά σου μένουν ανέπαφα ενώ μπορείς να επαναφέρεις τον boot loader μέσα από το Live cd.
Επίσης έχεις την δυνατότητα να επεξεργαστείς τις επιλογές του boot loader μέσα από διάφορα προγραμματάκια. Από τον χρόνο που θα σου παρέχει μέχρι να επιλέξεις σε ποιο λειτουργικό θα μπεις, μέχρι το προεπιλεγμένο λειτουργικό. Ακόμα και αν κάνεις κάτι λάθος με ένα boot repair μπορείς να διορθώσεις όλα τα σφάλματα. Μπορείς ακομα να έχεις μια διανομή σε ένα παλιό φλασάκι που δεν χρησιμοποιείς, όχι μεγαλύτερο από 2gb, με όλα τα απαραίτητα προγράμματα ώστε να διορθώνεις οποιοδήποτε λάθος.

Το wine δεν το συμπαθώ. Ίσως επειδή ποτέ δε δούλεψε όπως θα ήθελα, τουλάχιστον όχι με τα προγράμματα που ήθελα.

BLiTzER
24/03/2015, 15:06
Ξεχνας βεβαια να αναφερεις πως οι περισσοτεροι σερβερ (στους οποιους το 90% των οικιακων υπολογιστων που τρεχουν παραθυρα συνδεεται), τρεχουν λινουξ. Ευτυχως δηλαδη αλλιως δε θα ειχαμε ιντερνετ :p

Δεν ισχύει αυτό. Ναι, οι περισσότεροι public internet servers τρέχουν UNIX-οειδή (περίπου τα 2/3), αλλά Windows και Linux κατέχουν περίπου το ίδιο μερίδιο αγοράς (περίπου 32% και 35% αντίστοιχα, το υπόλοιπο είναι καθαρά UNIX).

Το θέμα μας δεν είναι αυτό. Εξάλλου από την αρχή μίλησα για home users. Εγώ ΞΕΡΩ που υπερτερεί το Linux και γιατί είναι καλύτερη επιλογή σε business περιβάλλον. Όλοι αυτοί που προτιμούν Linux (και το προτείνουν και σε άλλους) πιστεύεις ότι ξέρουν γιατί το κάνουν; Έχουν κάποιον ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ λόγο ή είναι απλά το hip της εποχής; Όποιος έχει Linux είναι κουλ και χάκερ και αντιδρά στο κατεστημένο της MS!!11

Επίσης αυτά που λέει ο George_SP στην αρχή της σελίδας ισχύουν.

Τέλος, για την ιστορία ασχολούμαι με υπολογιστές σαν ερασιτέχνης, αλλά και επαγγελματίας πολλά χρόνια και έχω δουλέψει πολλά λειτουργικά στη ζωή μου, μεταξύ αυτών και κάτι περίεργες Turbolinux διανομές, χωρίς GUI (ΑΥΤΟ είναι Linux :P) και ό,τι άλλο obscure έχει υπάρξει. Ναι, λατρεύω command prompt. Αλλά τα Win7 είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό για προσωπική χρήση. Όταν το Linux φτάσει την ευχρηστία και τη συμβατότητά τους, τότε θα το προτιμήσω.

daz
24/03/2015, 15:38
Δεν πρόκειται να ταχθώ με κανένα μέτωπο στην διαμάχη win vs linux. Απλά δε με ενδιαφέρει! Χρησιμοποιώ αυτό που βολεύει εμένα, αυτό που μου δίνει τις επιλογές που χρειάζομαι κτλ.

Για παλιούς υπολογιστές πάντως το Linux είναι μονόδρομος. Ακόμα όμως και για καινούρια συστήματα αποτελεί μια ακόμα επιλογή που έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και όπως πάντα κάποια αρνητικά. (όπως έχουν όλα τα λειτουργικά).

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά της microsoft αφού πολλά απ' αυτά που σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα, αυτή τα δημιούργησε.

Είμαι χρήστης από την εποχή του ms dos. Εχω κάνει και λίγο προγραμματισμό για ένα ένα φεγγάρι, έχω δοκιμάσει διάφορες διανομές linux όταν ακόμα ήταν πολυ πιο δύσκολες για τον απλό χρήστη των windows 98 και υπήρξα power user σε όλες τις διανομές windows μέχρι τα vista και λιγότερο στα παρόμοια 7αρια. Οι γνώσεις σε C και C++ που βρίσκονται ξεχασμένες σε καποια γωνία του λιγοστού μυαλού μου μπορούν να με βοηθήσουν περισσότερο από κάποιον που δεν έχει δώσει στην ζωή του ούτε ένα dir, αλλά ως τώρα ελάχιστες φορές επιστρατεύτηκαν και τις περισσότερες φορές μόνο και μόνο επειδή ήθελα να δω τη δύναμη της κονσόλας. Και πραγματικά ζηλεύω αυτούς που είχαν το χρόνο και την όρεξη και ασχολήθηκαν γιατί είναι όντως πανίσχυρη.

Ειμαι σε θέση να διαπιστώσω πεντακάθαρα που υπερτερεί το ένα ή που υστερεί σε σχέση με το άλλο. Νομίζω πως το Linux είναι αρκετά ώριμο για να αξίζει μια προσπάθεια από κάποιον που θέλει κάτι παραπάνω ή κάτι "λειγότερο", ή κάτι διαφορετικό απ' τα windows.

Η μαχη win vs linux νομίζω πως αφορά μόνο τις εταιρίες που έχουν σκοπό το κέρδος. Ο απλός χρήστης μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από τετοιες κοκορομαχίες. Το να κάτσω να πείσω κάποιον πιο λειτουργικό είναι καλύτερο και γιατί είναι ανώφελο και περιττό. Ο καθένας επιλέγει και αποφασίζει ανάλογα με την κρίση, τις γνώσεις του και τις απαιτήσεις του.

Δεκάρα τσακιστή δε δίνω γιατί το 90% χρησιμοποιεί windows ή γιατί τα gs adv πουλάνε σαν τρελά. Έχω τις γνώσεις να κρίνω τι και πόσο αξίζουν και τα δύο ενώ όλοι ξέρουμε ότι το ποσοστό των πωλήσεων δεν λέει πάντα όλη την αλήθεια.

Νομίζω πάντως πως εύκολα το win vs linux μπορούμε να το ανάγουμε σε euro vs japan. :lol:

BLiTzER
24/03/2015, 15:58
Μαζί σου. Προσπαθώ να κάνω ξεκάθαρο ότι ούτε εγώ τάσσομαι απόλυτα υπέρ κάποιας πλευράς. Αλλά να ξέρουμε να επιλέγουμε το κάθε εργαλείο βάσει των αναγκών μας κι όχι φανμποϊσμού ή των αναγκών κάποιου άλλου. Δεν υπάρχει "τα windows δεν είναι καλό λειτουργικό", υπάρχει "τα windows δεν είναι καλό λειτουργικό γι'αυτή τη δουλειά".

amyroukai
24/03/2015, 16:12
Εγω παλι χαιρομαι που εγιναν πιο απλα τα πραματα γιατι τοτενες που ειχα πρωτοβαλει slackware απο δισκετουλες 3.5 και δωσ'του compile kernel και αντε το ενα και το αλλο ηταν λιιιιιιιγο παιδεμα...

BLiTzER
24/03/2015, 16:14
Εγώ είμαι λίγο ελιτιστής. Αν δουλεύει το ποντίκι, δεν είναι Linux :P

amyroukai
24/03/2015, 16:17
Γιατι ως γνωστον, real men do it on keyboard only.

Σαν τα παλια της sierra...

ggs
24/03/2015, 16:18
powershell ,cli lovers...

BLiTzER
24/03/2015, 16:19
LucasArts > Sierra.

vaska
24/03/2015, 16:29
:lipssealed: :lipssealed:

MikeG
24/03/2015, 16:35
Ok, έχω καιρό να ασχοληθώ με το sport στησίματος dekstop παρότι το είχα τεντώσει κάποια περίοδο (τις καλές εποχές που ασχολούμασταν στο πολυτεχνείο με αυτά). Εξάλλου από το 2008 δουλεύω ασταμάτητα ένα Macbook το οποίο το κακόμοιρο σιγά σιγά ήρθε η ώρα του.

Προσανατολίζομαι λοιπόν αυτή τη στιγμή στην αγορά ενός dekstop, μόνο tower και χωρίς λογισμικό. Τα κομμάτια θα στηθούν από μένα. Ψάχνω όμως τα κομμάτια, αφού πλέον παρότι IT έχω χάσει τη μπάλα με ότι κυκλοφορεί. Οι ανάγκες συνοψίζονται στο παρακάτω :

Η χρήση του pc θα είναι κυρίως browsing, streaming player ήχου, επεξεργασία φωτογραφιών σε μέτριο επίπεδο, programming, nas και htpc στο μέλλον. Επίσης σκέφτομαι να ξεκινήσω και miming.

Το pc λειτουργεί σχεδόν 24/24, μιας και το macbook τώρα δε το βάζω ποτέ sleep. Παίζει διαρκώς μουσική, συν ότι άλλο μπορεί να κάνω εγώ live ή το έχω βάλει να τρέχει.

Θα προτιμούσα επεξεργαστή της AMD χωρίς να είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα αθόρυβο τροφοδοτικό και ψύκτρα, δυνατό mobo που να μου επιτρέπει αναβαθμίσεις στο μέλλον. Θα παίξω για αρχή μάλλον στα 8Gb RAM και με κάποιον ssd για το λειτουργικό συν κάποιον 500αρι για storage. Κάρτα γραφικών δε με πολυενδιαφέρει μιας και για games υπάρχει Xbox ONE, όπως και το 500αρι μπορώ να τον κουμπώσω στη συνέχεια αφού έχω ήδη ένα εξωτερικό. Με ενδιαφέρει όμως να είναι efficient το τροφοδοτικό όσον αφορά τη κατανάλωση.

Budget 450 - 550 αυστηρά. Ξέρω εδώ για netbook (που απορώ πουλάνε ακόμα ) και για laptop λέγατε, αλλά ας μην ανοίγω άλλο θέμα.

Για πάμε..

daz
24/03/2015, 17:36
Μαζί σου. Προσπαθώ να κάνω ξεκάθαρο ότι ούτε εγώ τάσσομαι απόλυτα υπέρ κάποιας πλευράς. Αλλά να ξέρουμε να επιλέγουμε το κάθε εργαλείο βάσει των αναγκών μας κι όχι φανμποϊσμού ή των αναγκών κάποιου άλλου. Δεν υπάρχει "τα windows δεν είναι καλό λειτουργικό", υπάρχει "τα windows δεν είναι καλό λειτουργικό γι'αυτή τη δουλειά".

Γι αυτό απ' την αρχή αναφέρθηκα σε διανομές φιλικές προς παλιά συστήματα όπως το δικό μου που έρχονταν με xp (γι αυτό έκανα την σύγκριση με τα xp σε παλιά μηχανήματα και όχι με τα πολύ καλύτερα 7αρια) και σαν ένα μπούσουλα προς τον προβληματισμό του amyrou που δεν ξέρει αν αξίζει ή όχι να αναβαθμίσει το σύστημά του.

Ασφαλώς και εκδόσεις όπως το Lubuntu που περιέγραψα δε μπορούν να συγκριθούν με τα 7αρια αφού είπα πως ακόμα και το σπαρτιάτικο xubuntu είναι πιο πλήρες σαν λειτουργικό. Δεν έχω δοκιμάσει unity, ούτε τα καινούρια 8αρια για να ξέρω πως συγκρίνονται αυτά μεταξύ τους.
Εμένα με κέρδισε το λινουξ γιατί απλά έχω γίνει πολύ τεμπέλης για να ασχολούμαι με το λειτουργικό, όσο κι αν αυτό φαίνεται απίθανο.
Γιατί δεν είναι μόνο το λειτουργικό αλλά και ο χρόνος που απαιτεί για να το στήσεις όπως και ο χρόνος που μπορεί να αντέξει χωρίς καινούρια εγκατάσταση.

Το να βάζω μια διανομή και να έχει όλα τα προγράμματα, ενώ χωρίς ψάξιμο μπορώ να βρω ότι άλλο χρειάζομαι και όλα αυτά να αναβαθμίζονται αυτόματα είναι μεγάλο ατού.
Το να εγκαθιστώ οδηγούς για όλες τις συσκευές ή σπαστήρια ή να ψάχνω σε διάφορα σαιτ με άπειρες διαφημίσεις και 15 κουμπιά που γράφουν download για ένα γαμωπρόγραμμα δεν το μπορούσα ποτέ. Όλα τα freeware για win είναι είτε μισά, είτε γεμάτα διαφημίσεις. Όλα τα υπόλοιπα χρειάζονται σπαστήρια. Ένα ολοκληρο απόγευμα για την εγκατάσταση των οδηγών και μη ξεχάσεις να βγάλεις το τικ από τον έχτρα συφερτό που εγκαθιστάτε μαζί τους.

Το ότι όλα μπορούν να κολλήσουν υιό είναι γνωστό. Όμως το κακόβουλο λογισμικό κάπως πρέπει να εγκατασταθεί, αν όλες οι εγκαταστάσεις προγραμμάτων προέρχονται από τα repositories της διανομής δεν διατρέχεις τους ίδιους κινδύνους. Το σύστημα είναι έτσι δομημένο που το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή στο τι εγκαθιστάς (κάτι που στα win δεν μπορεί να γίνει αν δε πληρώσεις) και συχνά updates.

Η απουσία registry και το γεγονός ότι μπορεί να γονατίσει και το πιο καινούριο μηχανάκι (reg cleaner my ass).

To γεγονός ότι είναι ταχύτατα και πολύ σταθερά θα είχε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα αν τα 7αρια δεν ήταν τόσο καλά και στους δύο αυτούς τομείς.

Για κάποιους μπορεί αυτοί οι λόγοι να μην είναι αρκετοί ενώ να έχουν άλλους τόσους και πιο σημαντικούς για να παραμείνουν στα windows. Και εγώ μεθαύριο ίσως αναγκαστώ να το κάνω dual boot με μια έκδοση των windows.
So fucking what?

To ότι μπορεί να πάρεις μια συσκευή που να μην υποστηρίζεται είναι πλέον σπάνιο αλλά μόνο στα windows είναι απίθανο.
Το ότι μπορεί να επιλέξεις μια λιτή διανομή που να χρειάζεται και λίγο "κονσόλα" για να στηθεί, δεν είναι πάλι καθόλου απίθανο στο linux.

Το θέμα όμως για τον τελικό χρήστη είναι να μπορεί να βρει αυτό που χρειάζεται. Και αν δεν υπάρξει πόλεμος μεταξύ win και linux μόνο εμείς θα είμαστε χαμένοι και ίσως στο μέλλον φάμε στη μάπα για άλλη μια φορά ένα λειτουργικό σαν τα xp.

To να είσαι πολεμιος ή τυφλός υποστηρικτής του ενός ή του άλλου, για μένα είναι το ίδιο με το να είσαι βαμμένος hondakias. :lol:

Υγ. Ξέρω ότι η πραγματική δύναμη του λινουξ δεν βρίσκεται σε αυτά που ανέφερα αλλά αν δώσεις σε έναν απλό user windows ένα αρχείο rar έλα να μου πεις τι είναι σημαντικό και τι όχι. :lol:

daz
24/03/2015, 17:46
:lipssealed: :lipssealed:

Βγάλε τη γκάφερ απ' το στόμα, σε ζητάνε. :lol:

Vstrommer71
24/03/2015, 20:32
Τι ωραια που περνανε τα χαλαρα βραδακια συζητωντας για μηχανακια σε φορουμ για μηχανακια...:a13:

BLiTzER
24/03/2015, 20:46
Για πάμε..

Δε θα είμαι πολύ συγκεκριμένος, αλλά θα σε κατευθύνω κάπως, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια και γούστα (κατά 90% ασχολούμαι με gaming συστήματα).

Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις αυστηρά Intel (i5-4460 ή i3-4160, ανάλογα το budget σου).

Από SSD, Intel ή Samsung, με μια προτίμηση στην τελευταία.

Για ψύξη, θα σου πρότεινα κάτι σε AYTO (http://legitreviews.com/images/news/2011/Hyper-212-EVO-CPU-Cooler.jpg) το στυλ, όχι απαραίτητα το συγκεκριμένο, αν και είναι εξαιρετικό.

Και mobo, ίσως Gigabyte GA-Z97X-UD5H ή κάτι παρόμοιο (με αυτό το chipset, θα έλεγα), χωρίς να γνωρίζω ακριβώς τις ανάγκες σου, αλλά νομίζω τα χαρακτηριστικά της είναι υπεραρκετά για σένα.

Και, φυσικά, ένα καλό, ΕΠΩΝΥΜΟ τροφοδοτικό (γύρω στα 500-550W) με καλά χαρακτηριστικά. Όχι των 30 ευρώ.

George_Sp
24/03/2015, 21:03
MikeG η σύνθεσή σου.

332985

Μητρική με το τελευταίο chipset για αναβάθμιση μέχρι τον τελευταίο i7
ram που θες ΟΚ
SSD και 1tb που θες ΟΚ
κουτάρα με σωστή ψύξη και αθόρυβο
τροφοδοτικό βαρβάτο 85+ απόδοσης για χαμηλή κατανάλωση όταν δε το ζορίζεις αλλά και άνετο να σηκώσει και gaming αργότερα
επεξεργαστής ξεκλείδωτος που με απλό πείραγμα ξεπερνά όλους τους i3 και πιάνει επιδόσεις i5 μέχρι να μπορέσεις να μαζέψεις χρήματα αργότερα για έναν καλό i5 i7 σε συνδυασμό με βαρβάτη κάρτα γραφικών αν την χρειαστείς.

Για ότι απορίες με ρωτάς. Στα χρήματα που δίνεις όμως είναι ότι πιο ισορροπημένο και μην υποτιμάς καθόλου τον ξεκλείδωτο dual core.

MikeG
25/03/2015, 01:04
Έχετε ακουσει κατι για καταργηση του socket 1150 στο εγγυς μελλον και για καταργηση ddr3 μνημων;

Πως ακριβως μπορω να κανω oc στον dual core που προτεινεις;

Τελος γνωμες για AMD; Ιδιαιτερα τους apu ; Γενικα εχω μια συμπαθεια σε AMD συν οτι περνεις 4πυρινο στα 3,7 με 120 ευρω.

Ευχαριστω για τη βοηθεια μαγκες.

George_Sp
25/03/2015, 10:16
Έχετε ακουσει κατι για καταργηση του socket 1150 στο εγγυς μελλον και για καταργηση ddr3 μνημων;

Πως ακριβως μπορω να κανω oc στον dual core που προτεινεις;

Τελος γνωμες για AMD; Ιδιαιτερα τους apu ; Γενικα εχω μια συμπαθεια σε AMD συν οτι περνεις 4πυρινο στα 3,7 με 120 ευρω.

Ευχαριστω για τη βοηθεια μαγκες.

Το επόμενο socket της Intel έρχεται με DDR4 μνήμες και επεξεργαστές που αυτή τη στιγμή δε προσφέρουν τίποτα περισσότερο σε επιδόσεις στο διπλάσιο της τιμής. Οι DDR3 έχουν 2-3 χρόνια ζωής εύκολα ακόμα. Το να δώσεις τα διπλάσια χρήματα τώρα δεν έχει νόημα. Δίνεις τα μισά στο υπάρχον socket και σε 2-3 χρόνια αναβαθμίζεις ξανά με τα ρέστα που οι τιμές θα πέσουν στο μισό.
Το OC με λίγο διάβασμα εφόσον είχες κάποτε επαφή δε θα σε δυσκολέψει. Μέσω bios υπάρχουν κάποιοι έτοιμοι μπούσουλες για να παίξει στα 4.2-.4.4 Ghz όπου σε αντιστοίχιση επιδόσεων ξεπερνάει όλους τους i3 και πιάνει i5.
Όχι AMD. Έχει χάσει το τρένο επιδόσεων εδώ και καιρό και κυνηγά την Intel. Μη βλέπεις σκέτα νούμερα και τιμές. Επίσης μακριά από APU της AMD. Πολύ κακές επιδόσεις και κακή διαχείριση θερμότητας.

MikeG
25/03/2015, 10:33
Μάλιστα.. Όσον αφορά το AMD vs Intel είναι όπως το προηγούμενο, Win vs Linux. Διαβάζω πάντως καλές κριτικές για τους AMD πχ για τον Kaveri 7800 (http://www.tomshardware.com/reviews/amd-a10-7800-kaveri-apu-efficiency,3899.html) .

Τώρα ένα επόμενο ερώτημα, αν υποθέσουμε ότι πάω σε Intel τι chipset υπερέχει για τη Mobo; Το Intel Z97 που λέει και ο Χορχόδειλας ή κάποιο άλλο; Γενικά αξίζει να σκάσω κανά 160αρι για mobo πλέον ή δε θα κερδίσω τίποτα σε σχέση με κάποια των 100 euros?

Για tower έχω αποφασίσει 90% για το CoolerMaster Silencio ενώ και τροφοδοτικό μάλλον πάω για 600W. Ψάχνω και μια αθόρυβη ψύκτρα σε σχετικά νορμάλ τιμή και μου μένει cpu, ram και ssd. Δίσκο αποθήκη έχω ήδη ένα εξωτερικό 500αρι οπότε μπορώ να μην αγοράσω αμέσως, μιας και θέλω να το μελετήσω για NAS μέσω του pc που θα στηθεί.

p.s Δε με χαλάει να παίξω και με κάποια μεταχειρισμένα κομμάτια, αποδεδειγμένα όμως σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

George_Sp
25/03/2015, 10:56
ξεκόλλα το μυαλό σου από AMD πλατφόρμα. Θα χάσεις λεφτά από τις επιδόσεις που θα πάρεις και δεν εχουν μεταπωλητική αξία.
το Z97 ναι είναι το τελευταίο. Δε χρειάζεται να πας στις σούπερ ντούπερ υλοποιήσεις του Ζ97. Εγώ ας πούμε έχω μια Asus Z77-A μητρική των 80ευρώ και δε της λείπει τίποτα.
το Silencio με την προσφορά σε msystems και άλλα ιντερνετομαγαζα στα 45ευρώ παίζει μπάλα μόνο του έως τα 80-100 ευρώ στην επιλογή κουτιού. Παίρνεις κουτί ποιότητας από το πάνω ράφι σε τιμή πλαστικούρας ψευτοmidi για απλά συστηματάκια. Αν είχα λεφτά στην άκρη θα τσίμπαγα 2-3 να υπάρχουν καβάτζα.
Τροφοδοτικό να προτιμήσεις 85+ πιστοποίησης bronze ή silver μεταξύ Corsair, Coolermaster. Σκυλιά, αθόρυβα και αξιόπιστα όσο δεν πάει.
Αν δε σε χαλάει να παίξεις με μεταχειρισμένα μπορεί να βρεις σε αγγελίες σετάκια 1150 με υπόλοιπα εγγύησης 6μηνών μέχρι 1 χρόνο και να γλιτώσεις καμιά 100αριά ευρώ από ότι καινούρια αλλά τις τελευταίες μέρες όσοι τα δίνουν ζητάνε αρκετά χρήματα σε σχέση με καινούρια του κουτιού.
ssd θα πας σε ocz arc ή Samsung 850pro (όχι evo) 120-250gb ανάλογα τα οικονομικά σου.
Η ψύκτρα που σου έβαλε ο χορχόδειλας παραπάνω είναι μια χαρά.
ram οποιοδήποτε σετάκι 2x4 1600 ή 1866 βρεις οικονομικότερο.

BLiTzER
25/03/2015, 12:50
Εγώ επιμένω, πάντως, ότι το 600άρι τροφοδοτικό είναι overkill. Καταλαβαίνω την ανάγκη του κόσμου για μεγάλους αριθμούς, αλλά με ένα ποιοτικό 500άρι, είσαι καλυμμένος και ο πλανήτης θα σου είναι υπόχρεος ^^ Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα απαιτήσεων/budget, αλλά πήρες αρκετές προτάσεις για να έχεις μια καλή ιδέα.

vaska
25/03/2015, 13:45
Με πολλά από αυτά που γράφτηκαν διαφωνώ με άλλα τόσα συμφωνώ άσε που έχω κι έναν σκασμό απορίες, αλλά χου γκίβς α σσιτ??
Είμαι σε πελάτη, από ξένο μηχάνημα δεν μπαίνω πουθενά και δεν ξέρω αν θα βρω χρόνο να γράψω.

Το ράβω λοιπόν το ρημάδι μου :lipssealed: και μένω μόνο στην ανάγνωση.

AristidisZ
25/03/2015, 13:47
Εγώ επιμένω, πάντως, ότι το 600άρι τροφοδοτικό είναι overkill. Καταλαβαίνω την ανάγκη του κόσμου για μεγάλους αριθμούς, αλλά με ένα ποιοτικό 500άρι, είσαι καλυμμένος και ο πλανήτης θα σου είναι υπόχρεος ^^ Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα απαιτήσεων/budget, αλλά πήρες αρκετές προτάσεις για να έχεις μια καλή ιδέα.

χωρίς να το κατέχω και απόλυτα το ζήτημα, μάλλον συμφωνώ με τον κροκόδειλα, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει προσανατολισμός προς ενεργοβόρες - και πανάκριβες - κάρτες γραφικών

BLiTzER
25/03/2015, 13:49
Με πολλά από αυτά που γράφτηκαν διαφωνώ με άλλα τόσα συμφωνώ άσε που έχω κι έναν σκασμό απορίες, αλλά χου γκίβς α σσιτ??
Είμαι σε πελάτη, από ξένο μηχάνημα δεν μπαίνω πουθενά και δεν ξέρω αν θα βρω χρόνο να γράψω.

Το ράβω λοιπόν το ρημάδι μου :lipssealed: και μένω μόνο στην ανάγνωση.

Εγώ θέλω να μάθω. Αλλιώς γιατί πόσταρες; Για να μας πεις ότι δε θα μας πεις; :P Έλα πες, σε παρακαλώ!

χωρίς να το κατέχω και απόλυτα το ζήτημα, μάλλον συμφωνώ με τον κροκόδειλα, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει προσανατολισμός προς ενεργοβόρες - και πανάκριβες - κάρτες γραφικών

Εγώ έχω μια GTX760 με 500άρι ΚΑΛΟ τροφοδοτικό. Με SSD + 3 HDD.

MikeG
25/03/2015, 15:29
Αναμένω άποψη και ο Vaska

vaska
25/03/2015, 16:07
Εγώ θέλω να μάθω. Αλλιώς γιατί πόσταρες; Για να μας πεις ότι δε θα μας πεις; :P Έλα πες, σε παρακαλώ!

Εγώ έχω μια GTX760 με 500άρι ΚΑΛΟ τροφοδοτικό. Με SSD + 3 HDD.

Είχα μια διαολεμένη φαγούρα στα δάχτυλα και είπα να γράψω 2-3 λέξεις.
Τι να πω μωρέ?? Θα πρέπει να γράψω σεντόνια και να βάλω γραφήματα από oc επεξεργαστές και να ρωτήσω γιατί όχι AMD κι ένα σκασμό άλλες ερωτήσεις που μου έρχονται μία μιά. Άσε καλύτερα θα μείνω να κοιτάω!

Δουλεύουμε λέμε σήμερα Εθνική Εορτή.

George_Sp
25/03/2015, 16:14
Βασίλη σε παρακαλώ γράψε ελεύθερα για να μην μένουν εντυπώσεις στον αέρα :)

p@nos
25/03/2015, 16:17
χιλιοειπομενο θεμα ως συνηθως...η απαντηση ειναι απλη...dual boot και εχεις και τα δυο...simple as that...δε καταλαβαινω γιατι πρεπει να παρεις στρατοπεδο...

BLiTzER
25/03/2015, 16:41
Είχα μια διαολεμένη φαγούρα στα δάχτυλα και είπα να γράψω 2-3 λέξεις.
Τι να πω μωρέ?? Θα πρέπει να γράψω σεντόνια και να βάλω γραφήματα από oc επεξεργαστές και να ρωτήσω γιατί όχι AMD κι ένα σκασμό άλλες ερωτήσεις που μου έρχονται μία μιά. Άσε καλύτερα θα μείνω να κοιτάω!

Εγώ δεν ανέφερα καν o/c (αν και έχω έναν 3570K 3.4 @4.2). Μπορούμε να το συζητήσουμε και αυτό αν θέλετε, αλλά οι Intel έχουν καλύτερες επιδόσεις, τελεία. Εκτός ίσως από εφαρμογές που εκμεταλλεύονται πλήρως του περισσότερους πυρήνες κι αυτό μόνο σε low/mid-end συστήματα, γιατί στα high-end η AMD είναι ανύπαρκτη. Εγώ δε θα αγόραζα ποτέ AMD, αλλά μπορώ να καταλάβω κάποιον που αγοράζει επειδή είναι σε σφιχτό budget. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να αγοράσεις AMD, πέραν του οικονομικού.

Παρ'ολ'αυτά στο _συγκεκριμένο_ price range υπάρχουν κάποιοι αξιοπρεπέστατοι AMD, το δέχομαι. Aλλά σε αυτό το θέμα, είμαι φανμπόις (και έχω τους λόγους μου, φυσικά).

MikeG
26/03/2015, 19:48
Λοιπόν πλέον μου μένει η επιλογή mobo+cpu. Για όλα τα υπόλοιπα έχω βγάλει άκρη. Και το ερώτημα είναι cpu που να γίνεται oc ή τελικά δεν υπάρχει λόγος οπότε πάω πχ στον i3 4160 (http://www.skroutz.gr/s/5205474/Intel-Core-i3-4160-Box.html) λόγω 4 thread και είμαι οκ; οεο;

Υπόψιν το μηχάνημα θέλω να γίνει triple boot με Win7, hackintosh και μάλλον CentOS. Αν και το CentOS σκέφτομαι να το στήσω σε VM αφού βασικά θέλω από αυτό μόνο torrents, movies, streaming music.
Αν πάω σε οικονομικότερο επεξεργαστή μάλλον θα βάλω άλλα 8gb ram.

Αχμμμ..

BLiTzER
26/03/2015, 20:00
Εφόσον δεν έχεις σπουδαίες απαιτήσεις, δεν είσαι gamer, δε βρίσκω τον λόγο να μπλέκεις με o/c. Από την άλλη, αν διατηρείς έναν επεξεργαστή overclocked με ασφάλεια, τότε έχεις κερδίσει λεφτά, αφού θα παίζει πλέον σε μεγαλύτερη/ακριβότερη κατηγορία.

Επίσης δέχομαι ότι "ποτέ δεν έχεις αρκετή μνήμη", αλλά οτιδήποτε πάνω από τα 8 GB αυτή τη στιγμή είναι περιττό (εκτός αν ασχολείσαι με editing κτλ).

daz
26/03/2015, 20:32
Για μητρική θα σου πρότεινα μια ashrock z97 extreme 4 με τιμή εκκίνησης στον σκρουτζ τα 150 ευρώ

Ενώ αν θέλεις περισσότερα χαρακτηριστικά (e-sata και δεν ξέρω τι άλλο) extreme 6 αλλά με 200 ευρώ.

http://www.skroutz.gr/s/4869682/Asrock-Z97-Extreme4.html

http://www.skroutz.gr/s/4869688/Asrock-Z97-Extreme6.html

http://www.asrock.com/mb/intel/z97%20extreme4/

http://www.asrock.com/mb/compare.asp?SelectedModel=Z97+Extreme6&SelectedModel=Z97+Extreme4

MikeG
26/03/2015, 20:37
Καταλήγω σε :

Case : CoolerMaster Silencio 650 Pure (http://www.skroutz.gr/s/4023143/CoolerMaster-Silencio-650-Pure.html?keyphrase=Coolermaster+Silencio+650+pure)
Mobo : Asrock Z97 Pro3 (http://www.skroutz.gr/s/4982530/Asrock-Z97-Pro3.html)
Cpu : Intel Pentium G3258 (http://www.skroutz.gr/s/4981866/Intel-Pentium-G3258-Box.html?from=most-popular&keyphrase=intel+G3258)
Ψύκτρα : CoolerMaster 412s (https://www.skroutz.gr/s/417111/CoolerMaster-Hyper-412S.html?keyphrase=412s)
SSD : OCZ ARC 100 240 (http://www.skroutz.gr/s/5271439/OCZ-ARC-100-240GB-ARC100-25SAT3-240G.html?keyphrase=ocz+arc+240)
RAM : G.SKILL F3-12800CL10S-8GBXL 8GB (http://www.skroutz.gr/s/441213/G-Skill-RipjawsX-8GB-DDR3-1600MHz-F3-12800CL10S-8GBXL.html?keyphrase=G.SKILL+F3-12800CL10S-8GBXL+8GB)
Power : BeQuiet 500W (http://www.skroutz.gr/c/30/psu-trofodotika.html?keyphrase=PSU+BE+QUIET!+SYSTEM+POWER+7+500W)

Αμφιταλαντεύομαι μόνο μεταξύ Intel Pentium G3258 ή i34160 με 60 euros διαφορά.

George_Sp
26/03/2015, 21:57
Καταλήγω σε :

Case : CoolerMaster Silencio 650 Pure (http://www.skroutz.gr/s/4023143/CoolerMaster-Silencio-650-Pure.html?keyphrase=Coolermaster+Silencio+650+pure)
Mobo : Asrock Z97 Pro3 (http://www.skroutz.gr/s/4982530/Asrock-Z97-Pro3.html)
Cpu : Intel Pentium G3258 (http://www.skroutz.gr/s/4981866/Intel-Pentium-G3258-Box.html?from=most-popular&keyphrase=intel+G3258)
Ψύκτρα : CoolerMaster 412s (https://www.skroutz.gr/s/417111/CoolerMaster-Hyper-412S.html?keyphrase=412s)
SSD : OCZ ARC 100 240 (http://www.skroutz.gr/s/5271439/OCZ-ARC-100-240GB-ARC100-25SAT3-240G.html?keyphrase=ocz+arc+240)
RAM : G.SKILL F3-12800CL10S-8GBXL 8GB (http://www.skroutz.gr/s/441213/G-Skill-RipjawsX-8GB-DDR3-1600MHz-F3-12800CL10S-8GBXL.html?keyphrase=G.SKILL+F3-12800CL10S-8GBXL+8GB)
Power : BeQuiet 500W (http://www.skroutz.gr/c/30/psu-trofodotika.html?keyphrase=PSU+BE+QUIET!+SYSTEM+POWER+7+500W)

Αμφιταλαντεύομαι μόνο μεταξύ Intel Pentium G3258 ή i34160 με 60 euros διαφορά.

Μια χαρά βγήκε η σύνθεση.
G3258 από εμένα, 10λεπτά διάβασμα για ασφαλές overlock στα 4-4.2 Ghz και τα ρέστα 60ευρώ σε βενζίνες φαγητά για μια εξόρμηση με το μοτόρι. :beer:

alphabeta
24/04/2015, 02:50
Γεια σας, βρήκα το φόρουμ σας με αναζήτηση στο google για dual boot netbook.
Είχα ένα acer aspire one android 2.3.1 windows 7 starter dual boot netbook και το είχα ερωτευτεί.
Μου κρασάριζε συχνά το android κι έκανα ανάκτηση από τα windows και σπανιότερα τα windows και έκανα επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις από recovery usb stick που έφτιαξα στο unboxing.
Το χρησιμοποιούσα σπίτι με ethernet κι ενσύρματο internet και δυο φορές που το έβγαλα έξω και το χρησιμοποίησα σε public wi-fi κρασάρησε πιο άσχημα, την πρώτη το επανέφερα αλλά τώρα είναι αδύνατον.
Είναι εκτός εγγύησης και επί πλέον η Acer σταμάτησε να βγάζει dual boot android windows συστήματα και δεν ξέρω αν μου το φτιάξουν αν θα μπουν και πάλι τα δυο λειτουργικά, γιατί διαβάζω ότι η Google και η Microsoft μπλοκάρισαν τα συστήματα με διπλό λειτουργικό.
Αλλά για μένα είναι η ιδανική λύση αυτή.
Ψάχνω παντού μήπως βρω υπολογιστή (οτιδήποτε) με android 4 και windows 8 ή καλύτερα 7.
Βρήκα κάτι ταμπλέτες αλλά θέλω να έχει και ethernet θύρα που νομίζω ότι είναι δύσκολο.
Ταμπλέτα δεν είχα ποτέ πριν κι αισθάνομαι ανασφαλής ότι θα την χειριστώ καλά.
Θα ήταν καλύτερα αν έβρισκα desktop με διπλό λειτουργικό ή laptop, αλλά ειδικά laptop νομίζω δεν υπάρχουν.
Βρήκα κάτι mini-pc με διπλό λειτουργικό αλλά δεν ξέρω αν θα είναι καλά για χρήση desktop, τα έχουν μάλλον για tv-boxes.
Δεν τίθεται θέμα να εγκαταστήσω μόνη μου δεύτερο λειτουργικό σε σύστημα με ήδη υπάρχον το ένα εκ των δυο, δεν ξέρω πώς να το κάνω.
Μήπως κανείς γνωρίζει κάτι που να βοηθάει;
Ευχαριστώ και συγγνώμη αν ποστάρω σε ένα φόρουμ όπου δεν ξέρω κανένα.

amyroukai
24/04/2015, 08:05
H Acer έχει ωραίο site, στο eee pc που έχω εγώ, dual boot Linux & win xp, έχει ότι χρειάζεται για να ξαναστηθει από την αρχή σαν "εργοστασιακή πρωτη χρήση" στην σελίδα του προιόντος. Μήπως να ξεκινησεις απο εκεί;

freco
24/04/2015, 08:20
Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις οποιοδήποτε PC ή laptop σου αρέσει και να εγκαταστήσεις έναν "emulator" (εξομοιωτή) όπου σαν πρόγραμμα θα τρέχεις ένα εικονικό μηχάνημα Android έκδοσης 4.X.X. Είναι πλήρως λειτουργικό και φαντάζομαι τη δουλειά σου θα την κάνεις.
Εγώ χρησιμοποιώ το δωρεάν Andy (http://www.andyroid.net/) σε ένα Asus Trasnformer T100 (http://www.bestprice.gr/item/2154348157/asus-transformer-t100ta-dk046h.html?qid=32gvG1oUP7p_b83fd&seq=4) με 500GB σκληρό δίσκο και Windows 8.1. Έχω δηλαδή (σχεδόν πλήρες) Laptop, Tablet με Windows 8.1 και ταυτόχρονα τρέχω και Android σε παράθυρο για να βλέπω streeming ταινίες και σειρές με το Showtime.
Το μόνο που δεν έχει είναι ethernet αλλά εμένα δεν μου χρειάζεται.

Η άλλη λύση είναι να τρέχεις Android από flash drive (http://www.android-x86.org/). Δεν χρειάζεται καν να κάνεις εγκατάσταση αλλά δεν παίζει με όλα τα μηχανήματα. Παρόλα αυτά εγώ σε δύο laptop παλιά που το δοκίμασα έπαιξε κανονικά.

Ζεύκας
24/04/2015, 09:06
Εγώ σκέφτομαι να αντικαταστήσω το τάμπλετ μου με το φρέσκο HP Stream 13 (http://www.electroniki.gr/electroniki/el_gr/hp-13-c010nv-stream-13-3-blue.php).
Έχει κανείς άποψη;

Ζεύκας
24/04/2015, 09:19
Το asus t100 είναι ωραίο μηχάνημα. Μπορεί να το πάρει κάποιος με 260 ευρώ κ να βάλει ένα 500άρη δίσκο με άλλα 40 ευρώ.

Εγώ χρησιμοποιώ το δωρεάν Andy (http://www.andyroid.net/) σε ένα Asus Trasnformer T100 (http://www.bestprice.gr/item/2154348157/asus-transformer-t100ta-dk046h.html?qid=32gvG1oUP7p_b83fd&seq=4) με 500GB σκληρό δίσκο και Windows 8.1. Έχω δηλαδή (σχεδόν πλήρες) Laptop, Tablet με Windows 8.1 και ταυτόχρονα τρέχω και Android σε παράθυρο για να βλέπω streeming ταινίες και σειρές με το Showtime.

Γιατί τρέχεις πρόγραμμα που εξομειώνει αντρόιντ πρόγραμμα για να στριμμάρεις ταινίες κ σειρές;

μπορείς να χρησημοποιήσεις το popcorntime (https://popcorntime.io/) κατευθείαν στα windows :wave2:

George_Sp
24/04/2015, 09:45
Εγώ σκέφτομαι να αντικαταστήσω το τάμπλετ μου με το φρέσκο HP Stream 13 (http://www.electroniki.gr/electroniki/el_gr/hp-13-c010nv-stream-13-3-blue.php).
Έχει κανείς άποψη;

Με το συγκεκριμένο επεξεργαστή, με γεια τον καρβουνιάρη :lol:

Δηλαδή όχι. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα. 720p youtube δε θα το σηκώσει ποτέ :)

Ζεύκας
24/04/2015, 09:52
Έλα ρε..εδώ είδα reviews που έπαιζε hd ταινίες κανονικά

George_Sp
24/04/2015, 09:54
Έλα ρε..εδώ είδα reviews που έπαιζε hd ταινίες κανονικά

yeah right :lol:

Με 1002 tweaks και πάλι αμφίβολα για το τι bitrate hd είναι το αρχείο που παίζει. Επειδή τα χουν αγοράσει πριν με ρωτήσουν και την πάτησαν στο λέω. Με τον N2820 δε πας πουθενα. :)

Ζεύκας
24/04/2015, 10:07
κρίμα, και είναι κομψό λαπτοπάκι. όλα είναι χοντροκομμένα κ βαριά κι όσα δεν είναι, είναι πανάκριβα.

George_Sp
24/04/2015, 10:32
κρίμα, και είναι κομψό λαπτοπάκι. όλα είναι χοντροκομμένα κ βαριά κι όσα δεν είναι, είναι πανάκριβα.

φιλαράκι το design και η φορητότητα πληρώνονται στη τεχνολογία :D

Vstrommer71
24/04/2015, 10:41
Έχει κανείς άποψη;
Αποψη 2...
Μια χαρα ειναι,αν καταλαβαινεις οτι με 250 ευρω δεν παιρνεις και κανα πυραυλο της τεχνολογιας.Απλη χρηση,χωρις απαιτητικα πραγματα θα βολεψει.Αν ειδικα δινει και τις 7 ωρες που υποσχεται για διαρκεια μπαταριας,σουπερ.
Θα το τσιμπησω κι εγω εν καιρω για την δουλεια

ΥΓ Παει,χαλασε ο κοσμος.Εφτασα σε σημειο να προτεινω ΗΡ:lol:

freco
24/04/2015, 14:25
Το asus t100 είναι ωραίο μηχάνημα. Μπορεί να το πάρει κάποιος με 260 ευρώ κ να βάλει ένα 500άρη δίσκο με άλλα 40 ευρώ.

Γιατί τρέχεις πρόγραμμα που εξομειώνει αντρόιντ πρόγραμμα για να στριμμάρεις ταινίες κ σειρές;

μπορείς να χρησημοποιήσεις το popcorntime (https://popcorntime.io/) κατευθείαν στα windows :wave2:

Γιατί στο Showtime έχω τα επεισόδια σχεδόν την ίδια μέρα με αυτή που παίχτηκαν, με δυνατότητα ποιότητας low-medium-high, και αποθήκευσης σε mp4, ενώ το Popcorn αργεί πολύ να τα ανεβάσει. Το έχω και το Popcorn.

ΥΓ. ΠΟΤΕ Celeron. Πεταμένα λεφτά.

Ζεύκας
24/04/2015, 14:38
Αποψη 2...
Μια χαρα ειναι,αν καταλαβαινεις οτι με 250 ευρω δεν παιρνεις και κανα πυραυλο της τεχνολογιας.Απλη χρηση,χωρις απαιτητικα πραγματα θα βολεψει.Αν ειδικα δινει και τις 7 ωρες που υποσχεται για διαρκεια μπαταριας,σουπερ.
Θα το τσιμπησω κι εγω εν καιρω για την δουλεια

ΥΓ Παει,χαλασε ο κοσμος.Εφτασα σε σημειο να προτεινω ΗΡ:lol:

εγώ βασικά να χαζεύω στο ίντερνετ το θέλω και να βλέπω καμιά hd ταινία

zannisvel
24/04/2015, 14:42
Οταν λεμε showtime δεν εννοουμε το καναλι ετσι?
Εγω ειμαι παντως με ΧΒΜC για streaming.