View Full Version : Πόσο ζωή έχει ένα μοτέρ;
Βλέπω στο car.gr κάποια μηχανάκια που μου αρέσουν, αλλά φορτωμένα με πολλά πολλά χιλιόμετρα!
Παράδειγμα: http://www.car.gr/classifieds/bikes/view/5684584/
ή
http://www.car.gr/classifieds/bikes/view/5659340/
Και αναρωτιέμαι, έχει νόημα να αγοράσεις ένα μηχανάκι με κοντά 100.000 χλμ? Δηλαδή πόση ζωή έχει ακόμα? Μην μου πείτε για εξαιρετικές περιπτώσεις με παππούδες που έχουν κάνει μισό εκατομμύριο και συνεχίζουν. Μιλάμε για κανονικές συνθήκες
Οι αγγελίες είναι απλά παράδειγμα, δεν έγινα μπεμβεδάκιας :lol:
nihristo
18/11/2014, 18:00
αν σκοπεύεις να έχεις καβάντζα κανά 500άρι+ για πιθανό συμμάζεμα κινητήρα, τότε τσίμπα το. Το bmw 1200 θαρρώ θα αργήσει να χρειαστεί κάτι τέτοιο. Εξαρτάται τι κινητήρας είναι κάθε φορά και τι συντήρηση έχει γίνει.
Bradipous
18/11/2014, 18:14
Κατα την αλανθαστη και περηφανη γνωμη μου: :cool:
Καταρχην εχουμε τον ασταθμητο παραγων της συντηρησης η οποια σε συναρτηση με το κοστος (δηλαδη ποιοτητα ανταλλακτικων) μας δινει μια πρωτη βαση.
Κατασυνεχεια το πως το δουλευουμε και πως εχουμε στρωσει το εργαλειο.
Και κατατελος τα κυβικα του, the bigger the better ενα πραμα.
amyroukai
18/11/2014, 18:19
Τι να σε πω βρε Αντουάν, το φεϊζερ γραφει καπου 151400 σημερα και συνεχίζει. Αν δεν το σκίζει άπονα ο ιδιοκτήτης, ζει. Και βασιλεύει :)
Και φαντασου οτι το δικό μου δεν είχε ούτε "καθαρό" παρελθόν ουτε τίποτα, ίσως και να'ναι και λιιιγο γυρισμένο.
spyrakos35
18/11/2014, 18:21
Ναι αλλα ειναι διχρονο πλεον..... Φανταζομαι ο Αντωνακης δεν το θελει αυτο.....
stefanos
18/11/2014, 18:26
Ναι αλλα ειναι διχρονο πλεον.....
Δεν είναι και κάτι που δεν διορθώνεται εφόσον γουστάρεις το μηχανάκι.
Όπως και να έχει όταν λέμε "ζωή" αυτό και εννοούμε. Όχι διασωληνώσεις τύπου τσιμπάω λάδια κατά βούληση.
Συμφωνώ με τον μεγάλο κυβισμό που ειπώθηκε και θα προσθέσω πως βασικός παράγοντας είναι και η απόδοση. Όσο πιο under stressed είναι ένα μοτέρ τόσο αυξάνεται και η ζωή του.
Τα παραδείγματα που έβαλες ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.
Ναι αλλα ειναι διχρονο πλεον.....
Παρντόν :confused:
spyrakos35
18/11/2014, 18:46
Δεν είναι και κάτι που δεν διορθώνεται εφόσον γουστάρεις το μηχανάκι.
Σαφως αλλα φανταζομαι οτι οταν ρωταει καποιος "ποσο ακομα" δεν εννοει μεχρι να σκορπισει.....
Εννοει μεχρι να αρχισει να ζηταει.....
Ειδαλλως δεν εχει νοημα η ερωτηση....
Βεβαια ο Αντωνης θα μας το διευκρινισει.....
nihristo
18/11/2014, 18:49
Παρντόν :confused:
εννοεί έχει μεγάλη κατανάλωση λαδιού. Γενικά ότι μηχανάκι βλέπεις να έχει αλλάξει 3-4 χέρια είναι πολύ πιθανό να έχει τα διπλά χιλιόμετρα από ότι γράφει. Δλδ τα μηχανάκια αντέχουν , εμείς δεν αντέχουμε να βλέπουμε τα χιλιόμετρα να ανεβαίνουν. Για αυτό και ο "καλός" έμπορος τα κατεβάζει :P
stefanos
18/11/2014, 18:52
Εντωμεταξύ το gs έχει αλλάξει και κινητήρα.
Kepler Fun
18/11/2014, 18:56
Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα παπιά με σωστή οδήγηση και συντήρηση βγάζουν 200-300Κ χλμ, δεν υπάρχει θέμα στις 100.000 χλμ.για μοτοσικλέτα γενικής χρήσης.
Βέβαια ο σχολαστικός έλεγχος πριν την αγορά σε αυτή την περίπτωση εννοείται ότι είναι απαραίτητος.
amyroukai
18/11/2014, 19:21
Σπύρο αν ο υποψήφιος αγοραστης τα "άλλα πενήντα" επιπλέον των εκατό τα κάνει σε ορίζοντα εξι-επτα ετών, ποσο πολύ στα @@ του αν βάζει και λάδι μια φορά το δίμηνο; Κατανάλωση ας πούμε, στην τελευταία με τα παιδιά ηταν 370χλμ με 19 λίτρα ως το σπίτι. Το λάδι είναι στα 250ml/1000km. Σιγά τα ωα. Ναι πιθανόν να αρχίσει να καίει πολύ παραπανω, πιθανόν να θελήσει ανακατασκευή πριν τα εικονιζομενα 200. Ε και;
για την πρωτη αγγελια και με αφορμη την συντηρηση-ανταλλακτικα που αναφερθηκε παραπανω και τροπο χρησης να προσθεσω εγω εχει πιθανοτητες να παει και 300κ αλλα πως με πειθεις οτι το μηχανακι της συγκεκριμενης αγγελιας θα αντεξει το μοτερ αν κανεις εκπτωσεις αλλαζοντας μονο μπροστινο λαστιχο ποσο μαλλον τι εκπτωσεις εχουν γινει στην συντηρηση του.
Το λάδι είναι στα 250ml/1000km.
Καπου στα 60-70κ χλμ δεν το πηρες?
Δεν το εχεις ευχαριστηθει;
Γι' αυτο που ειναι και σου δινει, τα λ7 που εδωσες να το παρεις τα εβγαλε;
ζμπουτσα'ς κι αν καιει λαδι.
Και οι εμποροι κλεφτες θε να γινουν; :p
devil's animal
18/11/2014, 20:23
αυτο με την αποδοση του κινητηρα σε συναρτηση με την ζωη του ειναι σχεδον σιγουρο...
δεν περιμενεις τα πουσαρισμενα μοτερ οπως αυτα των ss να αντεξουν για πολυ..δεν σημαινει βεβαια οτι δεν το κανουν, αλλα αυτο ειναι αλλο καπελο...
για τις πιθανοτητες μιλαμε τωρα...
απο την αλλη βλεπεις τις βεσπες να κυκλοφορουν ακομα και να τραβανε...γιατι? γιατι απο 200 διχρονα κυβικα βγαινουν 5 αλογα...:lol: τι να παθει το μοτερ αν του βαζεις καλο λαδακι??
και εδω ερχεται ενα αλλο ζητημα...ποιοτητα λαδιου και συχνοτητα αλλαγης...
οσο πιο καλο και οσο πιο συχνα, τοσο το καλυτερο...
ενα σημαντικο θεμα ειναι και το ζεσταμα...ενας γνωστος πλην τιμιος μηχανικος μου ειχε πει καποτε οτι η μεγαλυτερη φθορα που γινεται στον κινητηρα ειναι η στιγμη που παταμε την μιζα και παιρνει μπροστα και πριν προλαβει η τρομπα λαδιου ν'ανεβασει λαδακι στον κυλινδρο...
αν συνυπολογισουμε και οτι για να λιπανει σωστα το λαδι πρεπει να ερθει στην καταλληλη θερμοκρασια, τοτε το ζεσταμα και το ξεκινημα που κανουμε καθε φορα με τα μηχανακια μας, παιζουν σημαντικο ρολο...αληθεια ποσοι εχετε θερμομετρο λαδιου πανω και σκιζετε το μοτερ συμφωνα μ'αυτο??
τελος ειναι η κατασκευαστικη συνοχη και τα υλικα που χρησιμοποιηθηκαν απο το εργοστασιο...
δεν πα' να κανεις ολα τα παραπανω και με το παραπανω?? αν το πιστονι ειναι να τα φτυσει στα 50χιλ χλμ λογω υλικου ή λογω δουλεματος...θα το κανει...
spyrakos35
18/11/2014, 20:31
Σπύρο αν ο υποψήφιος αγοραστης τα "άλλα πενήντα" επιπλέον των εκατό τα κάνει σε ορίζοντα εξι-επτα ετών, ποσο πολύ στα @@ του αν βάζει και λάδι μια φορά το δίμηνο; Κατανάλωση ας πούμε, στην τελευταία με τα παιδιά ηταν 370χλμ με 19 λίτρα ως το σπίτι. Το λάδι είναι στα 250ml/1000km. Σιγά τα ωα. Ναι πιθανόν να αρχίσει να καίει πολύ παραπανω, πιθανόν να θελήσει ανακατασκευή πριν τα εικονιζομενα 200. Ε και;
εμένα θα με ενοχλούσε.... αλλά το τι κάνει εμένα ή εσένα ή τον άλλον δεν είναι το θέμα μας, ούτε βέβαια αποτελεί μομφή προς εσένα ή το μηχανάκι σου αυτό που έγραψα (παρεπιπτόντως είδα ένα κόκκινο γυρνώντας από τη δουλειά σήμερα, λουκούμι σκέτο)....
και το ξαναλέω.... το ερώτημα είναι πόσο αντέχει μέχρι να αρχίσει να ζητάει ή μέχρι να σκορπίσει?
ο μηχανικος ειχε απολυτο δικιο για τη φθορα κατα την εκκινηση
ειναι το σημειο οπου τα εδρανα δουλευουν στιγμιαια στεγνα
επισης σημαντικο ρολο παιζει το σωστο ζεσταμα
στα λαδια ομως δεν ισχυει το οσο πιο καλο και οσο πιο συχνα
δεν εχει νοημα σε ενα παπι να βαλω υπερσυνθετικο ουτε σε μηχανη που ζηταει αλλαγες καθε 5000 να αλλαζω καθε 2000
εκει παω συμφωνα με τον κατασκευαστη και ακολουθω πιστα προδιαγραφες και ιξωδες λαδιου ανεξαρτητως μαρκας
amyroukai
18/11/2014, 20:36
Καπου στα 60-70κ χλμ δεν το πηρες?
Δεν το εχεις ευχαριστηθει;
Γι' αυτο που ειναι και σου δινει, τα λ7 που εδωσες να το παρεις τα εβγαλε;
ζμπουτσα'ς κι αν καιει λαδι.
Και οι εμποροι κλεφτες θε να γινουν; :p
Στα 56 και κάτι ψιλά. τα λεφτά του, μιλωντας για τα 95,000 χιλιόμετρα σε τέσσερα όμορφα έτη, τα έχει βγάλει και με το παραπάνω. Και τα βγάζει δηλαδή, ακόμα.
Για αυτό λέω, σε μια "γριούλα" φτηνή και καλή δεν είναι καθόλου κακό να επενδύσει κάποιος. Με έμφαση στο καλή, γιατί υπάρχουν πολλές φαιδρές ιστορίες με γριουλες...
devil's animal
18/11/2014, 20:44
στα λαδια ομως δεν ισχυει το οσο πιο καλο και οσο πιο συχνα
δεν εχει νοημα σε ενα παπι να βαλω υπερσυνθετικο ουτε σε μηχανη που ζηταει αλλαγες καθε 5000 να αλλαζω καθε 2000
εκει παω συμφωνα με τον κατασκευαστη και ακολουθω πιστα προδιαγραφες και ιξωδες λαδιου ανεξαρτητως μαρκας
αμα τα'χεις τα μπικικινια, μια χαρα ισχυει...
απλα δεν συμφερει να δινεις το εξτρα κοστος των φουλ συνθετικων απο ενα απλο ορυκτελαιο για ενα παπι, που μπορεις να παρεις ολα τα σωθικα του μοτερ του με 100€ (που λεει ο λογος)...
το ιδιο και για την συχνοτητα...
το φρεσκο λαδι δεν πειραξε ποτε κανενα μοτερ...το αντιθετο συμβαινει συνεχως...
αποδειξη: οτι τα τερμα πουσαρισμενα μοτερ (βλ. motoGP, dragster, SBK) αλλαζουν μετα απο καθε αγωνα...ποσα χλμ κανουν σε μια πιστα 80?100? τα dragster κανουν 400 μετρα...:lol:
απλα ολα πλεον ειναι θεμα κοστους...
αν πληρωσεις 2 μοτερ λογω της συχνοτητας αλλαγης γιατι αντι για 5000χλμ, αλλαζεις στα 2000χλμ στα 12 χρονια κατοχης σου π.χ.... ε,δεν συμφερει...πας και παιρνεις ενα σφραγισμενο μοτερ απο την αρχη και εισαι και πιο σιγουρος...
αν ενας κινητηρας ειναι σχεδιασμενος να δουλευει με ορυκτελαιο το υψηλοτερης ποιοτητας λαδι δεν του προσφερει τιποτα οπως η 100αρα βενζινη δεν κανει διαφορα σε μοτερ που δουλευει με 95αρα
μη συγκρινεις με τα αγωνιστικα, αλλα μοτερ αλλα λαδια
ξερεις ποσοι πηραν στο χερι πολιτικο μοτερ γιατι βαζαν αγωνιστικο πανακριβο λαδι;
σε μοτερ αυτοκινητου που ζηταει αλλαγες καθε 15000 κανοντας αυτο εχω ξεπερασει τις 200000 με μηδαμινη καταναλωση λαδιου
τι θα κερδιζα αν αλλαζα καθε 5000 ακομα κι αν μου το χαριζαν το λαδι
theofilos888
18/11/2014, 20:59
Τα μηχανάκια αντέχουν. Η σωστή συντήρηση και ο έντιμος πρότερος βίος παίζουν μεγάλο ρόλο σε μία αγορά μτχ. Το μεγάλο μου μηχανάκι έχει 245000 χλμ και δεν κάνει κίχ. Ούτε λάδια καίει. Και το δουλεύω και κάθε μέρα. Πήρα ένα sv 650 πρώτης γενιάς με κακό πρότερο βίο και στα 105000 χλμ άκουσα τη μπιέλα να κελαηδάει. Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Άν ο προηγούμενος το πρόσεξε η ταπεινή μου γνώμη είναι, πως δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.
παντως εγω θα προτιμουσα ενα με πολλα χιλιομετρα τουλαχιστον και υποθετικα θα ηξερα την πραγματικη του κατασταση.
notakos600
18/11/2014, 21:32
Ένα φιλαράκι από το σχολείο, αγόρασε το 1981 ένα παπάκι Honda 12v, ποτέ δεν τον ενδιέφεραν οι μηχανές, μόνο να τις χαζεύει και ποτέ να αγοράσει μία.
Τον βλέπω ακόμη με το παπάκι, έχει και αμάξι για την οικογένεια, ψώνια κλπ.
Καλά ρε πστ, του λέω, ακόμη ζει το παπάκι;
Ρε μλκ, μου λέει, έχω ξεχάσει πριν πόσα χρόνια του άλλαξα λάδια τελευταία φορά...
Αυτές τις ιστορίες γουστάρω να ακούω και να διαβάζω, όπως και των παιδιών παραπάνω.
Η μαγεία του κινητήρα κατ' εμέ.
devil's animal
18/11/2014, 23:21
θεωρητικη η κουβεντα αλλα παμε:
αν ενας κινητηρας ειναι σχεδιασμενος να δουλευει με ορυκτελαιο το υψηλοτερης ποιοτητας λαδι δεν του προσφερει τιποτα οπως η 100αρα βενζινη δεν κανει διαφορα σε μοτερ που δουλευει με 95αρα
για εξηγησε μου λιγο ΠΩΣ ειναι σχεδιασμενος ο κινητηρας να δουλευει με ορυκτελαιο και οχι με full synthetic...τι διαφορετικο δλδ εχει κανει ο κατασκευαστης στον εναν κινητηρα και τι στον αλλον?
τα περισσοτερα οκτανια της βενζινης μπορουν να εκμεταλλευτουν με την μεγαλη συμπιεση που εχει ενα μοτερ σε σχεση με ενα αλλο...
και παλι ομως δεν σημαινει οτι επειδη δεν του προσφερει παραπανω αλογα, δεν κανει και τιποτα αλλο...μπλεκουμε...
μη συγκρινεις με τα αγωνιστικα, αλλα μοτερ αλλα λαδια
ξερεις ποσοι πηραν στο χερι πολιτικο μοτερ γιατι βαζαν αγωνιστικο πανακριβο λαδι;
οχι, ποσοι? και ποιος μου λεει οτι δεν εβαλαν αλλα αντι αλλων μεσα στο μοτερ? και ποιος υπογραφει οτι το μοτερ παρθηκε στο χερι λογω του λαδιου και οχι αλλου παραγοντα?
σε μοτερ αυτοκινητου που ζηταει αλλαγες καθε 15000 κανοντας αυτο εχω ξεπερασει τις 200000 με μηδαμινη καταναλωση λαδιου
τι θα κερδιζα αν αλλαζα καθε 5000 ακομα κι αν μου το χαριζαν το λαδι
ποιος ξερει? μπορει εσενα να μην φτασει τις 300000...και αν αλλαζες καθε 5000 να τις ξεπερναγε...δεν λεει απολυτως τιποτα το οτι ενα μοτερ αυτοκινητου ξεπερασε τα 200000 με αλλαγες καθε 15000...και στα παπια καποιοι παλιοι ποτε δεν αλλαζαν...μονο συμπληρωναν...και εχουν αντεξει για 1000000χλμ...αγνωσται αι βουλαι...
οπως καταλαβαινεις, δεν βγαινει ακρη...
εχεις την αποψη σου και εχω την δικη μου...
δυστυχως ή ευτυχως τιποτα απ'αυτα δεν μπορει να αποδειχθει...
ας ακολουθησει καθενας τον δρομο του λοιπον...
:wave2:
andreaspetr
18/11/2014, 23:44
[QUOTE=toyar;2533472
[/QUOTE]
αυτοι το επαθαν γιατι τα "αγωνιστικα" λαδια ειναι για εναν αγωνα και πεταμα,οχι οπως
αυτα που βαζεις εσυ για 15.000χλμ.Δεν αντεχουν στο χρονο,δεν εχουν καθαριστικες ιδιοτητες
και μαζευουν ευκολα υγρασια.
εκτος απο την αντοχη στα πολλα χλμ ενος κινητηρα αν το κοστος ανακατασκευης ειναι
σχετικα χαμηλο εμενα δεν θα με πειραζε να παρω ενα με πολλα χλμ και αργοτερα να το
φτιαξω ολο καινουριο.
τωρα σε κατι SS δεν νομιζω να ειναι μικρο το κοστος και εκει θα προτιμουσα καποιο με οσο
γινεται λιγοτερα χιλιομετρα στην πλατη του.
spyrakos35
19/11/2014, 02:28
.....
......
μλκ σταύρο, το μόνο που δεν είπες είναι "θα μείνουμε φίλοι".....
:lol:
Bob_o_mastoras
19/11/2014, 02:38
Αλλοι χωριζουν για κερατο και αλλοι για το τι λαδι μπαινει στο μοτερ! :lol::lol::bawl:
Ντεβιλ κραταω την ατακα για τον επομενο χωρισμο που θα χρειαστει να κανω. Λακωνικη και κατανοητη! Μου αρεσει! :p
θεωρητικη η κουβεντα αλλα παμε:
δυστυχως ή ευτυχως τιποτα απ'αυτα δεν μπορει να αποδειχθει...
οι διαφορετικες αποψεις ομορφαινουν την κουβεντα:beer:
συντομες απαντησεις:
οι ανοχες, το ειδος των μεταλλων και η ποιοτητα των επιφανειων καθοριζουν μεταξυ αλλων το ειδος του λιπαντικου που απαιτειται γι αυτο υπαρχουν λιπαντικα διαφορετικων προδιαγραφων
σε ενα μοτερ κανονικης συμπιεσης σχεδιασμενο για 95 οκτανια η 100αρα βεζινη δεν προσφερει τιποτα κατα την καυση (τα καθαριστικα που μπορει να εχει ειναι αλλη κουβεντα)
τα αγωνιστικα λαδια δεν εχουν προσθετα καθαριστικα και αντιοξειδωτικα γιατι εχουν περιορισμενο χρονικο οριζοντα χρησης
γι αυτο ανθρωποι που τα εβαλαν σε πολιτικα αυτοκινητα κατεληξαν μετα απο πολλα χλμ με μοτερ μεσα στη μουργα και φραγμενες αντλιες λαδιου με οτι αυτο συνεπαγεται
τελικα για μενα: κατασκευαστης RULES...........
argy_kap
19/11/2014, 08:15
Αντωνάκηηηηηηηηηηη, ψάχνουμε μηχανη????? Τι έγινε το σκούτερ?!?!
"Πόσο ζωή έχει ένα μοτέρ; "
Αν το εχει κανει σεβις ο Dalton.....οχι πολυ.
Αντωνάκηηηηηηηηηηη, ψάχνουμε μηχανη????? Τι έγινε το σκούτερ?!?!
Πωλείται Kymco Downtown σε τιμή ευκαιρίας :a13:
Eversman
19/11/2014, 08:37
Για κάποιο διάστημα εργάστηκα τα απογεύματα και μόλις έκλεινα το μαγαζί σαν τεχνικός σε αντιπρόσωπο μπεμπέ ....
Ούτε σε 650, ούτε σε 1200 είδα κάτι περίεργο, ακόμη και σε αυτά που ερχόντουσαν φορτωμένα με πολλά χιλιόμετρα. Σε όσα 650 έλυσα και είχαν τηρηθεί τα διαστήματα σέρβις (κάποια είχαν εώς και 90000 χλμ) ήταν καθαροί οι κινητήρες. Ακόμη όμως και οι κακοσυντηρημένοι δεν παρουσίαζαν κάτι. Πέραν από λίγα προβλήματα στα ηλεκτρικά (abs, θερμαινόμενα grip), στα πιό πολλά δεν χρειάζονταν ούτε κάν ρύθμιση οι βαλβίδες. Σκυλιά (που όμως δεν θα αγόραζα ποτέ για άλλους λόγους).
Ακόμη πιό σκυλιά όμως σαν κινητήρες ήταν τα 1200/1150/1100 (boxer). Μηχανάκι που χαιρόσουν να δουλεύεις. Θυμάμαι ότι άλλαζε πιό συχνά λάδια και χρειαζόταν να ρυθμίσεις βαλβίδες σωστά, για να δουλέψει όπως πρέπει, όμως όλα ήταν παιχνιδάκι. Είχαν κάποια θέματα με τα περιφερειακά, όπως αντλία βενζίνης, συχνό βραχυκύκλωμα των μπουζί ή πίπες (στα 1200). Σάν κινητήρες όμως, όσα χιλιόμετρα και να είχαν (κάποια ήταν φορτωμένα με "καλά" χιλιόμετρα και μάλιστα χωμάτινα, αφού ήταν της μόδας το αντβέ και κάποιοι, τα έσκιζαν στο βουνό με αποτέλεσμα φθορά του άξονα), ποτέ δέν είδα, άκουσα, έλυσα για κινητήρα. Μου είναι αρεστοί οι boxer, για την ευκολία επισκευής/συντήρησης αλλά και για την απλότητα και αντοχή τους (προσωπική άποψη). Άνετα θα ήταν το επόμενο μηχανάκι μου, όσα χλμ και να είχε.
amyroukai
19/11/2014, 08:52
εμένα θα με ενοχλούσε.... αλλά το τι κάνει εμένα ή εσένα ή τον άλλον δεν είναι το θέμα μας, ούτε βέβαια αποτελεί μομφή προς εσένα ή το μηχανάκι σου αυτό που έγραψα (παρεπιπτόντως είδα ένα κόκκινο γυρνώντας από τη δουλειά σήμερα, λουκούμι σκέτο)....
και το ξαναλέω.... το ερώτημα είναι πόσο αντέχει μέχρι να αρχίσει να ζητάει ή μέχρι να σκορπίσει?
Δες πχ το μηχανάκι του πέκτις. 150,000 επίσης, νομίζω δεύτερος ιδιοκτήτης. Τα σέρβις όποτε λέει το μάνιουαλ. Δεν του καίει λάδι, δεν κάνει τίποτα περίεργο και έχει βγάλει μόνο φθορές σε αναλώσιμα λόγω γήρανσης υλικών. Οπότε το συγκεκριμένο θα βγάλει πολλά πολλά πολλά χιλιόμετρα...
Δεν το εξέλαβα ως μομφή, σε τελική ανάλυση πήρα ότι μπορούσα να πάρω με τα λεφτά που είχα, να νιώθω και άσχημα για αυτό και να πρέπει να το "υπερασπιστώ" δεν έχω λόγο. Πότε θα ζητήσει ανακατασκευή δεν ξέρω, ακόμα η κατανάλωση λαδιού και η απόδοση του κινητήρα είναι σε ανεκτά επίπεδα. Αλλά άντε πες και πάει για τσιμουχάκια βαλβίδων και κουζινέτα και ελατήρια (κάποια στιγμή θα πρέπει να μετρήσω και συμπίεση έτσι να μου φύγει η ιδέα). Και πάει ένα χιλιάρικο και το μοτέρ είναι καλό για άλλες 100,000 χιλιόμετρα ακόμα... Δεν αξίζει; Και με το παραπάνω. Και το λέω αυτό με την λογική του ότι αν υποθέσουμε ότι παίρνω ένα πιο φρέσκο, το δουλεύω άλλα τέσσερα χρόνια και πάω να το πουλήσω μάλλον θα χάσω περισσότερα χρήματα στην μεταπώληση. Και για κάποιον που δεν κάνει τόσα χιλιόμετρα το χρόνο, οι φθορές θα αργήσουν να αποδειχθούν "δολοφονικές" για το μοτέρ, σε σημείο που η κουβέντα πόσο θα ζήσει παύει να έχει νόημα.
από η στιγμή που υπάρχει KTM δούκας με 280,000 χλμ στο κοντέρ, τα πάντα στα μοτέρ είναι θέμα ριζικού και πεπρωμένου....
http://www.car.gr/classifieds/bikes/view/5658756/
:bawl:
amyroukai
19/11/2014, 09:23
από η στιγμή που υπάρχει KTM δούκας με 280,000 χλμ στο κοντέρ, τα πάντα στα μοτέρ είναι θέμα ριζικού και πεπρωμένου....
http://www.car.gr/classifieds/bikes/view/5658756/
:bawl:
Εδώ μπαίνει η κουβέντα του πόσες φορές έχει αλλάξει ηλεκτρικά και κεφαλές, δεν έπασχε αλλού το μοτέρ.
sapila racing
19/11/2014, 09:35
Δες πχ το μηχανάκι του πέκτις. 150,000 επίσης, νομίζω δεύτερος ιδιοκτήτης. Τα σέρβις όποτε λέει το μάνιουαλ. Δεν του καίει λάδι, δεν κάνει τίποτα περίεργο και έχει βγάλει μόνο φθορές σε αναλώσιμα λόγω γήρανσης υλικών. Οπότε το συγκεκριμένο θα βγάλει πολλά πολλά πολλά χιλιόμετρα...
Δεν το εξέλαβα ως μομφή, σε τελική ανάλυση πήρα ότι μπορούσα να πάρω με τα λεφτά που είχα, να νιώθω και άσχημα για αυτό και να πρέπει να το "υπερασπιστώ" δεν έχω λόγο. Πότε θα ζητήσει ανακατασκευή δεν ξέρω, ακόμα η κατανάλωση λαδιού και η απόδοση του κινητήρα είναι σε ανεκτά επίπεδα. Αλλά άντε πες και πάει για τσιμουχάκια βαλβίδων και κουζινέτα και ελατήρια (κάποια στιγμή θα πρέπει να μετρήσω και συμπίεση έτσι να μου φύγει η ιδέα). Και πάει ένα χιλιάρικο και το μοτέρ είναι καλό για άλλες 100,000 χιλιόμετρα ακόμα... Δεν αξίζει; Και με το παραπάνω. Και το λέω αυτό με την λογική του ότι αν υποθέσουμε ότι παίρνω ένα πιο φρέσκο, το δουλεύω άλλα τέσσερα χρόνια και πάω να το πουλήσω μάλλον θα χάσω περισσότερα χρήματα στην μεταπώληση. Και για κάποιον που δεν κάνει τόσα χιλιόμετρα το χρόνο, οι φθορές θα αργήσουν να αποδειχθούν "δολοφονικές" για το μοτέρ, σε σημείο που η κουβέντα πόσο θα ζήσει παύει να έχει νόημα.
Συμφωνώ μαζί σου σε γενικές γραμμές.
Ομως υπάρχουν μοτέρ που εχουν αποδείξει οτι αντέχουν περισσότερο από άλλα. Οπως πχ το Bandit του pektiw που εχει τα ίδι αχλμ με το δικό σου, αλλά δεν καίει λάδι.
Καλό είναι λοιπόν οποιος ψάχνεται για μηχανακι με πολλά χλμ να κοιτάξει να βρεί μηχανακι που να αντέχει.
Υπάρχουν μοτέρ και μοτέρ. Το οτι τα understressed αντέχουν περισσότερο που αναφερθηκε παραπανω ισχύει.
Επίσης να σου πω οτι αν ανοίξεις το δικό σου δυστυχώς δεν σου φτάνει το 1000ρικο για αυτα που λες. Αστο ετσι οσο παει καλύτερα γιατί δεν συμφέρει με τις σημερινές τιμές των μοτο.
Μονο για τα τσιμουχακια των βαλβίδων του Fazer1000 θελεις γυρω στα 200 Ευρω, αν χρειαστεί και οδηγούς χαλαει κι αλλο το γλυκό. Τα είχαμε υπολογίσει για το Fazer του κουμπαρου, το οποίο εχει ακριβως τα ιδια συμπτωματα με το δικό σου.
amyroukai
19/11/2014, 10:17
Συμφωνώ μαζί σου σε γενικές γραμμές.
Ομως υπάρχουν μοτέρ που εχουν αποδείξει οτι αντέχουν περισσότερο από άλλα. Οπως πχ το Bandit του pektiw που εχει τα ίδι αχλμ με το δικό σου, αλλά δεν καίει λάδι.
Καλό είναι λοιπόν οποιος ψάχνεται για μηχανακι με πολλά χλμ να κοιτάξει να βρεί μηχανακι που να αντέχει.
Υπάρχουν μοτέρ και μοτέρ. Το οτι τα understressed αντέχουν περισσότερο που αναφερθηκε παραπανω ισχύει.
Επίσης να σου πω οτι αν ανοίξεις το δικό σου δυστυχώς δεν σου φτάνει το 1000ρικο για αυτα που λες. Αστο ετσι οσο παει καλύτερα γιατί δεν συμφέρει με τις σημερινές τιμές των μοτο.
Μονο για τα τσιμουχακια των βαλβίδων του Fazer1000 θελεις γυρω στα 200 Ευρω, αν χρειαστεί και οδηγούς χαλαει κι αλλο το γλυκό. Τα είχαμε υπολογίσει για το Fazer του κουμπαρου, το οποίο εχει ακριβως τα ιδια συμπτωματα με το δικό σου.
Μία επισήμανση μόνο, ότι το μηχανάκι του πέκτις ΓΡΑΦΕΙ τα ίδια με το δικό μου, το πόσα έχει το δικό μου είναι άγνωστο... :)
Το οικονομικό νέο δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Όταν έρθει η ώρα, θα δω.
devil's animal
19/11/2014, 13:18
:lol::lol:
Αλλοι χωριζουν για κερατο και αλλοι για το τι λαδι μπαινει στο μοτερ! :lol::lol::bawl:
Ντεβιλ κραταω την ατακα για τον επομενο χωρισμο που θα χρειαστει να κανω. Λακωνικη και κατανοητη! Μου αρεσει! :p
:lol::lol:
:pantofla:
devil's animal
19/11/2014, 13:28
οι διαφορετικες αποψεις ομορφαινουν την κουβεντα:beer:
συντομες απαντησεις:
οι ανοχες, το ειδος των μεταλλων και η ποιοτητα των επιφανειων καθοριζουν μεταξυ αλλων το ειδος του λιπαντικου που απαιτειται γι αυτο υπαρχουν λιπαντικα διαφορετικων προδιαγραφων
σε ενα μοτερ κανονικης συμπιεσης σχεδιασμενο για 95 οκτανια η 100αρα βεζινη δεν προσφερει τιποτα κατα την καυση (τα καθαριστικα που μπορει να εχει ειναι αλλη κουβεντα)
τα αγωνιστικα λαδια δεν εχουν προσθετα καθαριστικα και αντιοξειδωτικα γιατι εχουν περιορισμενο χρονικο οριζοντα χρησης
γι αυτο ανθρωποι που τα εβαλαν σε πολιτικα αυτοκινητα κατεληξαν μετα απο πολλα χλμ με μοτερ μεσα στη μουργα και φραγμενες αντλιες λαδιου με οτι αυτο συνεπαγεται
τελικα για μενα: κατασκευαστης RULES...........
γενικως συμφωνουμε και πανω κατω λεω τα ιδια και εγω...
μια μικρη ενσταση μονο:
μην παιρνεις και ορκο για το "κατασκευαστης RULES"...
ο κατασκευαστης δινει την κατωτατη δυνατη συντηρηση για ενα μοτερ...
δεν λεει ομως ΜΗΝ βαλεις κατι καλυτερο...τουτεστιν τα καλυτερα λαδια (πολιτικα οχι αγωνιστικα) δεν κανουν κακο...
οπως επισης και οτι δεν μπορει να δινει το ιδιο ρονταρισμα για μοτερ που απεχουν χρονολογικα 20 χρονια με εντελως αλλα υλικα κατασκευης...μαντεμι το ενα, αλουμινιο το αλλο...κλπ..
και ενα αλλο ζητημα που θυμηθηκα τωρα οσον αφορα την ζωη του κινητηρα ειναι χρηση του και οι θερμοκρασιες που ανεβαζει....
καλοκαιρι στην Αθηνα, με ss, πηγμενος στην κινηση και δουλεμα του βεντιλατερ συνεχως-->not good...:nono:
kostaspetrou
19/11/2014, 13:49
Υπάρχει CBRF600 με 350.000χλμ και δουλεύει ρολόι.
Ούωτς ή άλλως αν χρειαστεί άνοιγμα ο κινητήρας συμφέρει περισσότερο να βρεις μεταχειρισμένο μοτέρ με τα χαρτιά του παρά να το λύσεις.
Μην τρελένεστε, τα μηχανάκια τα γιαπωνέζικα τουλάχιστον) βγάζουν πλέον πολλά χιλιόμετρα.
Υπάρχει CBRF600 με 350.000χλμ και δουλεύει ρολόι.
Ούωτς ή άλλως αν χρειαστεί άνοιγμα ο κινητήρας συμφέρει περισσότερο να βρεις μεταχειρισμένο μοτέρ με τα χαρτιά του παρά να το λύσεις.
Μην τρελένεστε, τα μηχανάκια τα γιαπωνέζικα τουλάχιστον) βγάζουν πλέον πολλά χιλιόμετρα.
Βγάλε από την τελευταία σου πρόταση το "πλέον" .
stefanos
19/11/2014, 14:31
Τελικά λοιπόν τους κινητήρες τους σκοτώνουν οι ψυχρές εκκινήσεις και το βράσιμο στην κίνηση
οπότε δεν έχει και πολύ σημασία τελικά πόσα χιλιόμετρα έχει το κάθε μοτέρ.
Το πως έγιναν αυτά τα χιλιόμετρα έχει πιο πολύ σημασία από το πόσα είναι.
notakos600
20/11/2014, 08:12
Το πως έγιναν αυτά τα χιλιόμετρα έχει πιο πολύ σημασία από το πόσα είναι.
+600
Να έκανε 40.000 στα κόκκινα ή να έκανε 120.000 συντηρητικά;
MG-KTiNoS
20/11/2014, 08:44
Πόσο ζωή έχει ένα μοτέρ;
Όσο του ρίχνεις λεφτά ζει.
Θεωρητικά δηλαδή για πάντα.
Το πρόβλημα είναι αν συμφέρει και αν υπάρχουν ανταλλακτικά.
υγ
Εμένα το ΤΔΜ έχει 100.000 πάνω κάτω και δεν δείχνει να έχει πρόβλημα.
Όλα τα χλμ είναι εκτώς πόλης, σε ανοιχτούς δρόμους, όχι τέζα ούτε και πατ πατ
Bradipous
20/11/2014, 10:12
γενικως συμφωνουμε και πανω κατω λεω τα ιδια και εγω...
μια μικρη ενσταση μονο:
μην παιρνεις και ορκο για το "κατασκευαστης RULES"...
ο κατασκευαστης δινει την κατωτατη δυνατη συντηρηση για ενα μοτερ...
δεν λεει ομως ΜΗΝ βαλεις κατι καλυτερο...τουτεστιν τα καλυτερα λαδια (πολιτικα οχι αγωνιστικα) δεν κανουν κακο...
Ο κατασκευαστης μπορει να δινει την κατωτατη δυνατη συντηρηση σε ενα μοτερ αλλα δεν σου λεει τι μαρκα λαδι να παρεις, το μονο που θα σου πει ειναι αν θα βαλεις ενα full ή semi synthetic και τι ιξωδες να εχει. Αφηνει στη κριση του καθενος αν θα βαλει ενα ημισυνθετικο με 7€/λ ή 18€/λ.
Τα κατωτερα ορια συντηρησης επισης αφορουν τη συχνοτητα αλλαγης των λαδιων. Το να σου λεει δλδ αλλαγη καθε 15 και εσυ να αλλαζεις καθε 5 δεν ειναι υπερβολη;
notakos600
20/11/2014, 10:18
Ο κατασκευαστης μπορει να δινει την κατωτατη δυνατη συντηρηση σε ενα μοτερ αλλα δεν σου λεει τι μαρκα λαδι να παρεις, το μονο που θα σου πει ειναι αν θα βαλεις ενα full ή semi synthetic και τι ιξωδες να εχει. Αφηνει στη κριση του καθενος αν θα βαλει ενα ημισυνθετικο με 7€/λ ή 18€/λ.
Τα κατωτερα ορια συντηρησης επισης αφορουν τη συχνοτητα αλλαγης των λαδιων. Το να σου λεει δλδ αλλαγη καθε 15 και εσυ να αλλαζεις καθε 5 δεν ειναι υπερβολη;
Και καλά ο κατασκευαστής κοιτάζει να περάσουν τα χιλιόμετρα της εγγύησης...
Κατά τα άλλα, ποιός κατασκευαστής δεν θέλει να πουλάει κάθε χρόνο Χ αριθμό μοτοσυκλετών;
Άρα κάποιες από αυτές που κυκλοφορούν πρέπει να βγουν από την κυκλοφορία, λόγω οικονομικά ασύμφορης βλάβης, για να αγοραστούν τα καινούργια μοντέλα.
Μπορεί και να γράφω βλακείες αλλά βασίζω το σκεπτικό μου στην αρχή του καταναλωτισμού.
δεν εχεις αδικο για τον καταναλωτισμο και σιγουρα ολα τα προιοντα εχουν γινει αναλωσιμα τα τελευταια χρονια
διαχρονικα ομως δεν πεταξε κανεις μοτοσυκλετα γιατι βαρεσε μπιελα ενω εκανε τα σερβις του κατασκευαστη
ισα ισα κυκλοφορουν αναμεσα μας χιλιαδες παρταλια που δεν αλλαζουν λαδια ποτε
απλα προσπαθουν να σε κανουν να αγοραζεις βγαζοντας συνεχως νεα μοντελα
MG-KTiNoS
20/11/2014, 10:31
Και καλά ο κατασκευαστής κοιτάζει να περάσουν τα χιλιόμετρα της εγγύησης...
Κατά τα άλλα, ποιός κατασκευαστής δεν θέλει να πουλάει κάθε χρόνο Χ αριθμό μοτοσυκλετών;
Άρα κάποιες από αυτές που κυκλοφορούν πρέπει να βγουν από την κυκλοφορία, λόγω οικονομικά ασύμφορης βλάβης, για να αγοραστούν τα καινούργια μοντέλα.
Μπορεί και να γράφω βλακείες αλλά βασίζω το σκεπτικό μου στην αρχή του καταναλωτισμού.
Κάπου στη μέση είναι η αλήθεια.
Να έχει μεγάλη εγγύηση (5 χρόνια πχ) ώστε να είσαι ευχαριστημένος
Να αρχίσουν οι βλάβες μετά ώστε να πάρεις άλλο λέγοντας,
μ αυτά που τράβηξε πάλι καλά...
Πάντως οι Βούλγαροι που πήραν τα λιωμένα ΤΔΜ από Ελλάδα
μια χαρά τα πήγαν στα στα 200.000 χλμ
Ίσως τελικά το κόστος συντήρησης εκεί να επιτρέπει.
(χαμηλά εργατικά)
Υπάρχει όμως και η μόδα που σπρώχνει ανάποδα.
Έλα ρε Ρ1 του 04 έχεις μλκια....
Πάρε ένα 15αρη να βρεις την υγειά σου.
Μετά το παίρνει και αράζει κι αυτό στην καφετέρια
μέχρι να παλιώσει.
Η μόδα τελικά παίζει πιο μεγάλο ρόλο στην αντικατάσταση και όχι οι βλάβες.
notakos600
20/11/2014, 10:36
Σίγουρα οι κατασκευαστές βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Τα παρτάλια δείχνουν πως χωρίς συχνές αλλαγές λαδιών, σπασμένα πλαστικά, ξερή αλυσίδα μπορούν να κινούνται ακόμη.
Ίσως όμως αυτά ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες, πριν οι κατασκευαστές αρχίζουν να κατασκευάζουν μοντέλα με ημερομηνία λήξης.
παντως οι κατασκευαστες στα παντα χρησιμοποιουν συντελεστες ασφαλειας
ενα μοτερ που ζηταει αλλαγη λαδιων καθε 6000 ειναι σιγουρο οτι εχει δοκιμαστει στο εργοστασιο με τα ιδια λαδια για πολλαπλασιο διαστημα
RaGe_Raptor
20/11/2014, 10:44
(χαμηλά εργατικά)
μέχρι να παλιώσει.
Το δικό μου που παίρνει 10ετία σιγά-σιγά; Να το πετάΚΣω,να το κάΠΣω,να το αλλάΚΣω;;;
50.000χλμ έχει κι αν δε φτάσει τις 150.000 να μου τρυπήσετε το φρύδι...σε γενικές γραμμές ο πιο αδύναμος κρίκος ενός κινητήρα είναι ο χρήστης.
notakos600
20/11/2014, 10:47
παντως οι κατασκευαστες στα παντα χρησιμοποιουν συντελεστες ασφαλειας
ενα μοτερ που ζηταει αλλαγη λαδιων καθε 6000 ειναι σιγουρο οτι εχει δοκιμαστει στο εργοστασιο με τα ιδια λαδια για πολλαπλασιο διαστημα
Ναι, έχουν καλύψει τα οπίσθιά τους, αλοίμονο.
Το δικό μου που παίρνει 10ετία σιγά-σιγά; Να το πετάΚΣω,να το κάΠΣω,να το αλλάΚΣω;;;
50.000χλμ έχει κι αν δε φτάσει τις 150.000 να μου τρυπήσετε το φρύδι...σε γενικές γραμμές ο πιο αδύναμος κρίκος ενός κινητήρα είναι ο χρήστης.
+όσα θες
Και μία ερώτηση που πάντα με βασάνιζε, ένα μηχανάκι που το βγάζεις σε όλη του τη ζωή μόνο 2 ώρες κάθε Κυριακή, τι φθορά ή τι όφελος έχεις λόγω μειωμένης χρήσης;
Bradipous
20/11/2014, 10:54
(χαμηλά εργατικά)
μέχρι να παλιώσει.
Αυτο πιστευω πως γινεται πλεον, παλαιωτερα δεν το σκεφτοντουσαν αφου ηθελαν να πουλησουν οσο το δυνατον περισσοτερα μοτο (και αυτο) βασιζομενοι στην αξιοπιστια. Πλεον εχει δυσκολεψει η δουλεια τους, θα πρεπει να φτιαξουν κατι που να ειναι εντελως αξιοπιστο για (πχ) μια 10ετια και μετα να αρχισουν οι μεγαλες φθορες ωστε να παρει δρομο και τη θεση του να παρει το νεο μοντελο.
Γενικα θεωρω οτι μετα τα πρωτα 2-3 χρονια ξεκιναν οι φθορες και αυξανοντε με γεωμετρικη προοδο μετα την 5ετια.
notakos600
20/11/2014, 10:56
Για τι μηχανάκι μιλάς όταν λες 2-3 χρόνια; Πολύ λίγος ο χρόνος μου φαίνεται για ζημιές.
Bradipous
20/11/2014, 11:03
Για τι μηχανάκι μιλάς όταν λες 2-3 χρόνια; Πολύ λίγος ο χρόνος μου φαίνεται για ζημιές.
Δε λεω να βγαλει ζημια, απλα οτι η 1η τριετια θα εχει πολυ μικροτερες φθορες απο την 2η (και λογικο) και απο κει και περα οι φθορες να αυξανοντε γεωμετρικα ωστε να τους συμφερει.
Να αποκλεισουν δηλαδη το ενδεχομενο να παθει κατι εντος εγγυησης αλλα μετα οσο πιο γρηγορα φθειρεται τοσο το καλυτερο γ αυτους (μεχρι ενα σημειο).
Πολυ θεωρητικα βεβαια ολα αυτα βαση του πως πιστευω πως λειτουργουν.
DoctoR_k6
20/11/2014, 11:20
+όσα θες
Και μία ερώτηση που πάντα με βασάνιζε, ένα μηχανάκι που το βγάζεις σε όλη του τη ζωή μόνο 2 ώρες κάθε Κυριακή, τι φθορά ή τι όφελος έχεις λόγω μειωμένης χρήσης;
Υπαρχουν καποιοι που το βγαζουν κ πανω απο 2 ωρες καθε κυριακη. Για μενα ειναι να το ευχαριστιεσαι συνεχεια κ οσο μπορεις ωστε να αποκομισεις οφελος συνολικα σε ολη την διαρκεια της κατοχης του.
Τωρα αν τα τελευταια χρονια λογω κρισης αναγκαστηκαμε σε 1-2 βολτες το μηνα ειναι λυπηρο. Εχουμε καταντησει να καβαλαμε σκουτερ κ παπια πιο πολυ απο μοτοσυκλετες.
Παντως με την τυπικη συντηρηση αν ενας κινητηρας που ειναι κ αποδεδειγμενα καλος μπορει να 100αρισει για πλακα. Τωρα αν εχεις κανα κωλομοτερ ο,τι κ να κανεις κ ο ιδιος χρηστης που 100αρισε με κατι αλλο
μπορει να του βγαλει πολλα προβληματα.
Υ.Γ Gixxerman για πλακα 150.000 θα βγαλει. Ειμαι στα 92.000 κ συνεχιζω ακαθεκτος!!!
Το χειρότερο πράγμα για μια εταιρεία ειναι να χάσει το όνομα της και την αξιοπιστία της. Το να έχει ακριβά ανταλλακτικά ομως δεν είναι κακό.
Γιαυτό και πιο πολύ στηρίζονται στα ανταλλακτικά και στα αξεσουάρ για να βγάλουν χρήμα. Ειδικά στα fairing και στα φανάρια.
devil's animal
20/11/2014, 13:41
αρχιζοντας απο το τελος:
οχι δεν ειναι υπερβολη...το εχουμε πει χιλιαδες φορες και οχι μονο εγω αλλα και αξιολογοι ανθρωποι-μηχανικοι...ΤΟ ΛΑΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ...αλλαζε το συχνα και ελαχιστοποιεις τις πιθανοτητες να προκυψει κατι σημαντικο μεσα στο μοτερ σου...
επισης το 15000χλμ που σου δινει το θεωρει το ΑΝΩΤΑΤΟ οριο που μπορει να φτασει...απο εκει και πανω, αν εχεις γεννητουρια απο το μοτερ νιπτει τας χειρας του ο κατασκευαστης...
τωρα αν θες εσυ να βαλεις full ή semi synthetic, δεν την νοιαζει την honda ή την οποια honda...σου λεει να βαλεις λαδι βαση καποιου προτυπου...
αυτο το προτυπο εχει να αλλαξει πολλα χρονια και μαντεψτε...εδω και πολλα χρονια συνιστα να μπαινουν λαδια βαση αυτου του προτυπου ανεξαρτητως μοτερ, οχι μονο η honda αλλα και η suzuki...
τωρα οσον αφορα το ιξωδες σου δινει εναν πινακα συμφωνα με τις θερμοκρασιες περιβαλλοντος...
θες εσυ να δουλευεις τα 10w40...? ok κανει για Ελλαδα αλλα στις μεγαλες ζεστες του καλοκαιριου και με αρκετο βρασιμο του μοτερ λογω κινησης ενδεχεται να σπασουν πιο γρηγορα απο τα 20w50...
το δουλευεις το μοτερ κοκκινα 3 στις 4 φορες που το καβαλας? παλι λιγο πιο χοντρο λαδι για ν'αντεξει...
Eversman
20/11/2014, 15:01
Σε γνωστό στέκι που συχνάζουν μοντερέιτορς του forum ( ποιό άραγε :lol:) έπιασα κουβέντα με φίλο :
Εγώ: "Και εσύ Africa?"
Φίλος: "Ναί αλλά αυτή την περίοδο, την έχω λυμένη ... περιμένω κουζινέτα από έξω ..."
Ε :"Κουζινέτα? .. πώς και έτσι ρε φίλε? ... δεν ήσουν προβλεπέ με τα λάδια? ..."
Φ:" Έ, δεν θα μου ζητούσε κάποια στιγμή, με τόσα χιλιόμετρα?"
Ε :"Δηλαδή, πόσα έχεις .... με κάνεις και ανησυχώ ..."
Φ : " .....400.000 ........."
Ε ::eyepop: :a012:
John Britten
20/11/2014, 16:31
Χαιρετώ την ωραία παρέα μιας και είναι η 1η φορά που συμμετέχω σε συζήτηση εδώ.
Το SRX250 (84 mod) που έχω παρατημένο σε μία γωνιά, έκανε περίπου 180.000 - 190.000 χλμ. πριν πάθει ζημιά στον κινητήρα (...το 2003 αν δεν κάνω λάθος).
Το "περίπου" έχει να κάνει με την ντίζα του κοντέρ που σε 2 - 3 περιπτώσεις πέρασε πάνω από 2μηνο μέχρι να την αλλάξω.
Το μηχανάκι έκανε τα πάντα για περίπου 12 χρόνια στα χέρια μου όπου και έγραψε τις ~150.000 χλμ. Από καθημερινή κίνηση στην πόλη μέχρι ταξίδια δικάβαλο με μπαγκάζια και γκάζι όσο είχε.
Μέχρι και την ημέρα που χάλασε ο κινητήρας ακουγόταν μία χαρά, είχε σταθερή απόδοση, δεν έκαιγε λάδι, έπαιρνε με την μία, χρειάστηκε να αλλάξω μόνο μία καδένα εκκεντροφόρου στα περίπου 60.000 χλμ. (ή οποία ακουγόταν ήδη από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ~27.000 χλμ.).
Η συντήρηση (αλλαγές λαδιών, φίλτρα, μπουζί, κλπ.) γινόταν από εμένα τακτικά και ευλαβικά χωρίς να το πολυ-χαϊδεύω. Στην χρήση απλά πρόσεχα να το ζεσταίνω λίγο πριν ξεκινήσω και να μην το ζορίζω χωρίς λόγο.....και δεν έχω παράπονο....το μηχανάκι ήταν πιστός και ακούραστος σύντροφος για πάνω από 12 χρόνια και πάνω από 150.000 χλμ.
Δεν ξέρω τι ζημιά έπαθε μιας και είχα 2ο μηχανάκι και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ τότε με το SRX. Με άφησε ξαφνικά ένα πρωί ενώ πήγαινα φυσιολογικά. Φαίνεται σαν να μην έχει συμπίεση...υποθέτω βαλβίδα...
Έχω μπει στην πρίζα να το αναστυλώσω και αν το αποφασίσω το 1ο που θα γίνει είναι να λυθεί ο κινητήρας οπότε και θα δούμε τι έχει συμβεί και την γενικότερη κατάσταση.
Η συζήτηση που έχετε ανοίξει είναι ένα προαιώνιο ερώτημα όλων των μοτοσικλετιστών και νομίζω ότι δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένη και απόλυτη απάντηση αφού οι παράγοντες που επηρεάζουν την ζωή ενός κινητήρα είναι πάρα πολλοί και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Η προσωπική μου άποψη και εμπειρία λέει ότι τα μοτέρ που λειτουργούν όπως είναι από την "μαμά" τους, χωρίς ακραίες "μετατροπές" και "βελτιώσεις" και ταυτόχρονα συντηρούνται όπως λέει η "μαμά" τους, κάνουν πολλά - πολλά χλμ. χωρίς σοβαρές βλάβες και συνήθως - δυστυχώς - ακινητοποιούνται για άλλους λόγους.
Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά είναι....εξαιρέσεις.
amyroukai
20/11/2014, 16:36
Δεν μαζεύονται μόνο οι μοντερέιτορς βρε Εβερς, εμείς οι πολλοί απλοί του λαού δεν μετράμε; Η ιμπεριαλιστική πολιτική των μοντερέιτορΖ δεν θα περάσει. Λευτεριά στις ρακές του Κρίκου λέμε. Επαναστάτες ποπολάροι ενωμένοι!
sapila racing
20/11/2014, 17:46
Δεν μαζεύονται μόνο οι μοντερέιτορς βρε Εβερς, εμείς οι πολλοί απλοί του λαού δεν μετράμε; Η ιμπεριαλιστική πολιτική των μοντερέιτορΖ δεν θα περάσει. Λευτεριά στις ρακές του Κρίκου λέμε. Επαναστάτες ποπολάροι ενωμένοι!
:p ...
Εχμμμ...δηλαδή..εγω με τα ταπεινά 29000 χλμ που βγαίνω κάθε δευτερη Κυριακή για 200-300 χλμ να κάνω τουμπεκί.
notakos600
20/11/2014, 18:04
Εχμμμ...δηλαδή..εγω με τα ταπεινά 29000 χλμ που βγαίνω κάθε δευτερη Κυριακή για 200-300 χλμ να κάνω τουμπεκί.
Να ήσουν ο μόνος...
Eversman
20/11/2014, 18:58
Αναδιατυπώνω ... "Σε γνωστό στέκι που συχνάζουν μοντερέιτορς του forum καθώς και απλά μα έμπειρα μέλη .... " :D
Αναδιατυπώνω ... "Σε γνωστό στέκι που συχνάζουν μοντερέιτορς του forum καθώς και απλά μα έμπειρα μέλη .... " :D
και στο οποίο είναι ευπρόσδεκτα και καινούρια και μη έμπειρα μέλη".
Καλύτερα τώρα! :smokin:
gior-gos
20/11/2014, 20:54
Γνωστος μου αγορασε μεταχειρισμενη africa με 30κατι χιλιαδες χιλιομετρα. Πριν την αγορασει, την πηγε σε μηχανικο για τσεκαρισμα, και ο μηχανικος του ειπε οτι η μηχανη ηταν οκ. Το παλικαρι την αγορασε, τη χρησιμοποιουσε και τη συντηρουσε σωστα (ετσι μου ειπε). Μετα απο καιρο αρχισε σταδιακα να του καιει λαδι μεχρι που στις 80κατι χιλιαδες χιλιομετρα η καταναλωση λαδιου εγινε υπερβολικη. Εκανε ρεκτιφιε + καινουρια πιστονια + κατι άλλα (κατι στις βαλβιδες νομιζω). Κοστος 900€. Τωρα ακουγεται η καμπανα (μόνο ακουγεται). Οταν θα νιωσει και τον κραδασμο στα μασπιε, θα την αλλαξει. Κοστος γυρω στα 500€ καινουρια και γυρω στα 250 - 300€ μεταχειρισμενη (θα βαλει καινουρια).
Ασχετα με το αν τα 30κατι χιλιαδες χιλιομετρα που εγραφε το κοντερ οταν την αγορασε ηταν πραγματικα, το σιγουρο ειναι οτι ο προηγουμενος ιδιοκτητης ειτε δε τη συντηρουσε σωστα, ειτε δεν τη σεβοταν στην οδηγηση, ειτε και τα δυο.
Παρομοιες ιστοριες για εξ ορισμου αξιοπιστα μηχανακια που ομως για καποιο λογο χαλασανε, εχω ακουσει κι αλλες, χωρις ομως να τις γνωριζω προσωπικα. Γνωμη μου ειναι, οτι αυτες οι ιστοριες ειναι καποιες λιγες εξαιρεσεις, και σε καμία περιπτωση δεν ειναι ο κανονας. Επιβεβαιωνουν ομως τον κανονα, που λεει οτι η αγορα μεταχειρισμενου ειναι τζοκερ.
Πιστευω οτι ο χρονος ζωης ενος κινητηρα μπορει να προβλεφθει με αξιοπιστια μονο εφοσον ο κινητηρας αυτος ειναι καινουριος - και αυτο το πληρωνεις (δε μιλαμε για ελλατωμα απο το εργοστασιο που το μηχανακι μπορει να χαλασει στα πρωτα 10 χλμ :p).
Οι προβλεψεις για τη διαρκεια ζωης ενος μεταχειρισμενου κινητηρα, ειναι απλα εικασιες...
.....
Οι προβλεψεις για τη διαρκεια ζωης ενος μεταχειρισμενου κινητηρα, ειναι απλα εικασιες...
Νομίζω έβαλες αυθαίρετα μια επιπλέον παράμετρο που δεν υπήρχε στο αρχικό ερώτημα. :cool:
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο όμως ήταν το "δε τη σεβόταν στην οδήγηση".
Ναι μια μηχανή με 44 μουλάρια από 750cc πρέπει να τη σέβεσαι κιόλας στην οδήγηση! :lol: Όχι πως είχαν αφαιρέσει τον άσσο απ' τις 30.000.
theofilos888
20/11/2014, 21:16
Νομίζω έβαλες αυθαίρετα μια επιπλέον παράμετρο που δεν υπήρχε στο αρχικό ερώτημα. :cool:
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο όμως ήταν το "δε τη σεβόταν στην οδήγηση".
Ναι μια μηχανή με 44 μουλάρια από 750cc πρέπει να τη σέβεσαι κιόλας στην οδήγηση! :lol: Όχι πως είχαν αφαιρέσει τον άσσο απ' τις 30.000.
Και τι λεει αυτό; ούτε 200.000 χλμ δεν έβγαλε!!!! Αίσχος.....
Και τι λεει αυτό; ούτε 200.000 χλμ δεν έβγαλε!!!! Αίσχος.....
E μάλλον δε τη σεβόταν στην οδήγηση. :lol:
gior-gos
20/11/2014, 22:13
Ποια ειναι αυτη η παραμετρος και δεν τη μπυρα χαμπαρι; :sun:
Ποια ειναι αυτη η παραμετρος και δεν τη μπυρα χαμπαρι; :sun:
To θέμα δεν είναι να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε πόσα είναι τα πραγματικά χλμ ούτε να απαριθμήσουμε ποιοι και πόσοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν πρόωρα έναν κινητήρα.
Τα δεδομένα είναι ότι ξέρουμε πόσα χλμ έχει ένας κινητήρας, ότι τα χλμ αυτά επήλθαν με λογική χρήση και μας απασχολεί το ποια θεωρούνται πολλά και και καθιστούν τον κινητήρα υπέργηρο.
Ποια μπορεί να είναι τα ανώτατα όρια του ορισμού της "λογικής χρήσης"? Ας πούμε όταν χρησιμοποιείς έναν κινητήρα όχι σαν να προσπαθείς να τον σπάσεις αλλά να τον απολαύσεις.
Εκτός κι αν εγώ δεν έπιασα σωστά την ουσία του θρεντ.
devil's animal
20/11/2014, 23:59
To θέμα δεν είναι να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε πόσα είναι τα πραγματικά χλμ ούτε να απαριθμήσουμε ποιοι και πόσοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν πρόωρα έναν κινητήρα.
Τα δεδομένα είναι ότι ξέρουμε πόσα χλμ έχει ένας κινητήρας, ότι τα χλμ αυτά επήλθαν με λογική χρήση και μας απασχολεί το ποια θεωρούνται πολλά και και καθιστούν τον κινητήρα υπέργηρο.
Ποια μπορεί να είναι τα ανώτατα όρια του ορισμού της "λογικής χρήσης"? Ας πούμε όταν χρησιμοποιείς έναν κινητήρα όχι σαν να προσπαθείς να τον σπάσεις αλλά να τον απολαύσεις.
Εκτός κι αν εγώ δεν έπιασα σωστά την ουσία του θρεντ.
οπως πολυ σωστα εθεσες το ερωτημα για τον ορισμο της λογικης χρησης, πρεπει να κατηγοριοποιησεις τα μηχανακια αναλογως μοτερ για να σου βγουν καποια σχετικα νουμερα στον αριθμο των "πολλων χλμ που καθιστουν τον κινητηρα υπεργηρο"...
δεν μπορεις να θεωρησεις φυσιολογικο αριθμο χλμ για ενα ss τα 200000...ειναι πουσαρισμενο μοτερ και σαν πουσαρισμενο μοτερ εχει μια καποια ημερομηνια ληξης...
αντιθετα ενα africa των 750cc με 50 ροδα, ειναι νορμαλ να φτασει ή και να ξεπερασει τις 200000χλμ...
επισης να πουμε οτι πολυς κοσμος δεν ξερει να τα πηγαινει σωστα τα μηχανακια του...
νομιζουν οτι πηγαινοντας το στα κοκκινα λιγο πριν τον κοφτη, του κανεις κακο...
ενω αντιθετα αν το πας με 40-50χλμ/ωρα σκορτσαριστο με 5η, ειναι καλυτερα...
ή αν το πηγαινεις με θερμοκρασια λαδιου και νερου στα κοκκινα, δεν τρεχει τιποτα...
αλλα αν το τελικιαζουν συχνα, "μειωνουν χρονια" στο μοτερ...
να τα λεμε αυτα γιατι τον βλεπω τον παππου να σκαει απο την γωνια και να μας λεει για βαρεμενες μπιελες και οτι το πηγαινε κυρια οσα χρονια το ειχε...
ναι, μογγολε αλλα με λαθος σχεση στο κιβωτιο, επειδη βαριοσουν ν'αλλαξεις ταχυτητα...(η πληρωμενη απαντηση)...:lol:
Bob_o_mastoras
21/11/2014, 02:40
Οπως λεει και ο Ντεβιλς, καλο ειναι να εχουμε τις στροφες του κινητητρα στην ωφελιμη περιοχη λειτουργειας του, οσο το δυνατον για περισσοτερο, οταν παταμε γκαζι.
Ουτε χαμηλα, ουτε στα κοκκινα. Εκει που ειναι η ροπη. Ετσι και δεν ζοριζεται και κανουμε οικονομια καυσιμου.
Και στα μεγαλα οχηματα συνηθως στο στροφομετρο στο εχει σημειωμενο για να ξερεις που να κινηθεις. Εκει που η παραγωγη εργου σε σχεση με την καταναλωση ειναι βελτιστη.
Σοβαρά τώρα? Θα το πάμε το θρεντ στο πως πρέπει να οδηγούμε για να μας βγάλει ο κινητήρας περισσότερο?
Μήπως να αποφεύγουμε και το πηγμένο κέντρο? :lol:
theofilos888
21/11/2014, 06:33
Σοβαρά τώρα? Θα το πάμε το θρεντ στο πως πρέπει να οδηγούμε για να μας βγάλει ο κινητήρας περισσότερο?
Μήπως να αποφεύγουμε και το πηγμένο κέντρο? :lol:
Μαλιστα, δεν ξερεις να οδηγεις. Τι νομιζες; Τυχαια το βαλαμε το θεματακι; Μακρια απο το κεντρο, μακρια απο σκιτζη μηχανικο, λαδια καθε τρεις και λιγο, καλο ζεσταμα του μοτερ και αλλα τετοια ομορφα. Χαχαχαχαχαχα
Περα απο την πλακα ολα παιζουν ρολο. Ομως αν τα μεταλλα του κινητηρα δεν ειναι καλης ποιοτητας (που δεν ειναι, σε σχεση με τα παλαιοτερης κατασκευης μεκανακια) μην περιμενετε θαυματα. Προσωπικη εκτιμηση: τα 150000 χλμ ειναι εφικτα απο την πλειοφηψηφια των κινητηρων σημερα, αλλα πανω απο αυτο το οριο αρχιζουν και φαινονται οι οποιες αδυναμιες ή εκπτωσεις στην ποιοτητα κατασκευης. Οποτε ειναι σχετικα ασφαλες να θεωρησουμε, πως εαν αγορασουμε ενα μηχανακι με 90 ή 100 χιλιαδες χλμ εχουμε ενα περιθωριο 50000 χλμ ακομη απροβληματιστης κινησης. Εξ ου και ο λογος της φτηνης πωλησης τους.
spyrakos35
21/11/2014, 06:57
Εγω που εχω ροπη παντου με αυτο θα γερασω; Σαν ρον Θεοφιλο θα γινω;......
theofilos888
21/11/2014, 07:10
Έχει κάτι κακό ο θεόφιλος; Γαμώ τα παιδιά είναι, χιλιόμετρα γράφει, τρώει τα πάντα (σε τάπερ ή όπου αλλού) και πάει παντού!
ΥΓ Αν δεν εΒλογήσουμε τα γένια μας...... χιχιχιχιχιχιχιχι
gior-gos
21/11/2014, 08:40
Ποια μπορεί να είναι τα ανώτατα όρια του ορισμού της "λογικής χρήσης"?
Αααα μαλιστα. Θεωρητικη η κουβεντα δηλαδη.
Λοιπον. Ενδεικτικά. Σε συζητηση που ειχα με μηχανικο εξουσιοδοτημενου συνεργειου honda, μου ειπε οτι σε γενικες γραμμες, ο προσδοκωμενος χρονος ζωης των μοτερ των vfr ειναι περιπου 300.000 χλμ, και των varadero περιπου 200.000 χλμ.
Συμφωνω κι εγω με τον Θεοφιλο οτι τα 150.000 χλμ τα βγαζει ανετα η πλειοψηφια των κινητηρων σημερα.
Απο την αλλη, πιστευω οτι σε ενα μεταχειρισμενο μηχανακι 7ετιας - 8ετιας, πιο πολυ θα σε ταλαιπωρησουν μικροπροβληματα στα περιφερειακα λογω χρησης και χρονου (οπως κλασμένα τσιμουχακια - φλαντζουλες, μικροδιαρροουλες, ξεραμενα σωληνακια κτλ), παρά οτι θα εχεις μοτερικα προβληματα. Αυτο ομως ειναι αλλη κουβεντα :D.
:beer:
amyroukai
21/11/2014, 09:45
πιο πολυ θα σε ταλαιπωρησουν μικροπροβληματα στα περιφερειακα λογω χρησης και χρονου (οπως κλασμένα τσιμουχακια - φλαντζουλες, μικροδιαρροουλες, ξεραμενα σωληνακια κτλ), παρά οτι θα εχεις μοτερικα προβληματα. Αυτο ομως ειναι αλλη κουβεντα :D.
αυτά ΑΝ πιάνουν τα χέρια σου τα κάνεις εύκολα και φτηνά.
spyrakos35
21/11/2014, 11:17
Έχει κάτι κακό ο θεόφιλος; Γαμώ τα παιδιά είναι, χιλιόμετρα γράφει, τρώει τα πάντα (σε τάπερ ή όπου αλλού) και πάει παντού!
Εχει και μαλλια
Χαχαχαχα
Εχει και μαλλια
Χαχαχαχα
Σουπερ (http://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating#Research_Octane_Number_.28RON.29)παιδι ο Θεοφιλος..............:D
Bob_o_mastoras
21/11/2014, 12:27
ο προσδοκωμενος χρονος ζωης των μοτερ των vfr ειναι περιπου 300.000 χλμ
:hmm: Kαλο αυτο, και γλυκοκοιταω κατι γριες τετοιες τωρα τελευταια. :D milf!!
notakos600
21/11/2014, 12:31
:hmm: Kαλο αυτο, και γλυκοκοιταω κατι γριες τετοιες τωρα τελευταια. :D milf!!
Motor i like to f..........?:D
gior-gos
21/11/2014, 13:07
αυτά ΑΝ πιάνουν τα χέρια σου τα κάνεις εύκολα και φτηνά.
Σωστο.
Ομως, σε μια εκδρομη, μια διαρροη βενζινης απο ενα ξεραμενο σωληνακι, ενω ειναι μια "αθώα" βλαβη - αν μπορεις να την πεις βλαβη, μπορει να σου/σας χαλασει (εσενα και της παρεας σου) μια ολοκληρη εκδρομη.
Κι αυτο πρακτικα - αν και αδικο διοτι προκειται για μια "αθώα" βλαβη - μεταφραζεται σε αναξιοπιστια..
Αν τωρα κουβαλας μαζι σου αυτα που υποπτευεσαι οτι μπορει να χαλασουν και το φτιαξεις επιτοπου, τοτε οκ. Και παλι ομως μια καθυστερηση/ταλαιπωρια/ξενερα θα τη φας/φατε.
Αρκετα καταστροφολογησα μου φαινεται :eleison: :priest:
Αααα μαλιστα. Θεωρητικη η κουβεντα δηλαδη.
Λοιπον. Ενδεικτικά. Σε συζητηση που ειχα με μηχανικο εξουσιοδοτημενου συνεργειου honda, μου ειπε οτι σε γενικες γραμμες, ο προσδοκωμενος χρονος ζωης των μοτερ των vfr ειναι περιπου 300.000 χλμ, και των varadero περιπου 200.000 χλμ.
Συμφωνω κι εγω με τον Θεοφιλο οτι τα 150.000 χλμ τα βγαζει ανετα η πλειοψηφια των κινητηρων σημερα.
Απο την αλλη, πιστευω οτι σε ενα μεταχειρισμενο μηχανακι 7ετιας - 8ετιας, πιο πολυ θα σε ταλαιπωρησουν μικροπροβληματα στα περιφερειακα λογω χρησης και χρονου (οπως κλασμένα τσιμουχακια - φλαντζουλες, μικροδιαρροουλες, ξεραμενα σωληνακια κτλ), παρά οτι θα εχεις μοτερικα προβληματα. Αυτο ομως ειναι αλλη κουβεντα :D.
Ωραία, δηλαδή το δίχρονο 300ρι μου εχει αλλες 135.000 km ακόμα. Από το 2008, δηλαδή σε 6 χρόνια εχει κάνει περίπου 15.000 km σε μονοπάτι και χωμάτινες πίστες.
Με απλή μέθοδο των τριών τα υπόλοιπα 135.000 Km θα τα κάνω σε 54 χρόνια.
Τώρα είμαι 41 συν 54 θα έχω το ίδιο εντούρο μέχρι τα 91 μου :lol::lol::bawl:
Με λίγη προσπάθεια και πολλές ευχές μπορεί και να τα εκατοστήσω :eek::D
stefanos
21/11/2014, 15:00
Σωστο.
Ομως, σε μια εκδρομη, μια διαρροη βενζινης απο ενα ξεραμενο σωληνακι, ενω ειναι μια "αθώα" βλαβη - αν μπορεις να την πεις βλαβη, μπορει να σου/σας χαλασει (εσενα και της παρεας σου) μια ολοκληρη εκδρομη.
Κι αυτο πρακτικα - αν και αδικο διοτι προκειται για μια "αθώα" βλαβη - μεταφραζεται σε αναξιοπιστια..
Αν τωρα κουβαλας μαζι σου αυτα που υποπτευεσαι οτι μπορει να χαλασουν και το φτιαξεις επιτοπου, τοτε οκ. Και παλι ομως μια καθυστερηση/ταλαιπωρια/ξενερα θα τη φας/φατε.
Αρκετα καταστροφολογησα μου φαινεται :eleison: :priest:
Αυτές τις αθώες "βλάβες" δεν πρέπει να τις αφήνεις να συμβούν στο δρόμο.
Και επιπλέον δεν είναι και πράγματα που θα σου τα κάνει το συνεργείο στα πλαίσια ενός σέρβις.
Θέλει προσωπική ενασχόληση του χρήστη.
lykourgi
21/11/2014, 15:41
Και επιπλέον δεν είναι και πράγματα που θα σου τα κάνει το συνεργείο στα πλαίσια ενός σέρβις
Και όμως, υπάρχουν συνεργεία που κοιτάζουν τέτοιες λεπτομέρειες και συστήνουν προληπτική αλλαγή σε μικροπράγματα που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν.
Μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότεροι πελάτες θεωρούν ότι προσπαθούν να τους "αρμέξουν".
Η αλλαγή κολάρων πχ είναι στην βασική συντήρηση της μηχανής.
Την βόλτα σου μπορεί να την χαλάσει από μια βίδα που ξέχασες να τσεκαρεις μετά από Χ χλμ ή ένα after market που δεν ήταν σωστά σχεδιασμένο.
Μια καλοσυντηρημένη μηχανή με μπόλικα χλμ δεν θα σου βγάλει μικροπροβλήματα.
Διότι τα ρουλεμάν του λαιμού και των ψαλιδιών πρέπει να καθαρίζονται και να γρασάρονται, οι γλίστρες απ' τις δαγκάνες το ίδιο, τα κολάρα και τα υγρά του ψυγείου να αλλάζονται, μέχρι και και τα φισάκια πρέπει να συντηρούνται, οι ενώσεις των καλωδίων στους διακόπτες, οι διακόπτες κτλ.
Όλα αυτά τα κάνει ο μηχανικός στο σερβις?
Τα μανιουάλια δίνουν το χρονοδιάγραμμα.
Περιοδική ή ενδιάμεση συντήρηση. Αλλαγή λαδιών.
Τακτική. Βαλβίδες, μπουζί, λάδια, φίλτρα, ντίζες κτλ.
Γενικο (κάθε 2 χρόνια). Αναρτήσεις, ρουλεμάν, συσφίξεις, + τα απο πάνω.
4 χρόνια. Υγρά ψυγείου, φρένων, κολάρα, σωληνάκια, injection, τσιμούχες στα έμβολα των φρένων, σκουριές κ.α + τα απο πάνω.
Οι ακτίνες κάθε πότε ελέγχονται? βλ συσφίξεις. Ο ντεπόζιτο κάθε πότε καθαρίζεται? βλ σκουριές
Και μετά πάμε στο.. Έγιναν τα από πάνω σωστά?
Αλλάχθηκε η χαλκοροδέλα όταν ξεβιδώσαμε τη βίδα ή βάλαμε την ίδια? Αλλάχθηκε η βίδα ασφαλείας? Η ροδέλα ασφαλείας? Τα λαστιχάκια στα καπάκια των βαλβίδων? Η τσιμούχα στο ρουλεμάν του λαιμού? Χρησιμοποιήσαμε ποτέ δυναμόκλειδο ή οι μισές βίδες έχουν v-coil.
Αν γίνουν όλα αυτά και κάτι χαλάσει αυτό θα είναι λόγο φτωχής σχεδίασης ή φθηνών υλικών.
Αλλά οι αντλίες καυσίμου πόσο αντέχουν?
Οι ανορθωτές?
Οι αισθητήρες καυσαερίων?
Η μίζα?
Από κει κ έπειτα πάμε στην αντοχή του κινητήρα.
Τι φθορά έχει προκληθεί στον κινητήρα με πολλά χλμ? Σε έναν κινητήρα που έχει δουλέψει και σε πόλη και σε ταξίδι, που έχει κάνει και τη σούζα του, έχει πάει χαλαρά, δούλεψε και στους κόφτες του. Που δεν δούλευε με φτωχό μείγμα, που δεν τον σκίζαμε κρύο που δεν τον αφήναμε να κοπανάει με 5 και 3.000 στροφές αν είναι μονοκύλινδρο κτλ κτλ.
Με τη σειρά αρχίζουν να φθείρονται ανάλογα με τον αριθμό των κυλίνδρων, τις μέγιστες στροφές και τη σχεδίαση και απόδοση του κινητήρα:
Καδένα με γλιστρες. -> το βγάζουμε απ' έξω θεωρώντας το αναλώσιμο ή όχι?
Ελατήρια - λαστιχάκια βαλβιδών.
Κύλινδρος - πιστόνια - βαλβίδες.
Μπορεί ένα μονοκύλινδρο μέσης απόδοσης να ξεπεράσει τα 150Κ χλμ χωρίς να χρειαστεί ελατήρια?
Μπορεί ένα τετρακύλινδρο 1000αρι να φτάσει τα 300Κ χλμ πριν ανοίξουμε κινητήρα?
Η καμπάνα χαλάει? κάθε πότε?
Η "γεννήτρια ρευματος"?
Αντλία νερού?
Αντλία λαδιού?
Κιβώτιο ταχ/των?
Θα πει κανένας που ξέρει ή θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ξεραμένα σωληνάκια και μπαταρίες? :)
gior-gos
21/11/2014, 16:55
Αυτές τις αθώες "βλάβες" δεν πρέπει να τις αφήνεις να συμβούν στο δρόμο.
Και επιπλέον δεν είναι και πράγματα που θα σου τα κάνει το συνεργείο στα πλαίσια ενός σέρβις.
Θέλει προσωπική ενασχόληση του χρήστη.
Ετσι ειναι. Και παλι, με μια "παλια" και με αρκετα χλμ μηχανη, δεν ξερεις τι εκπληξεις καραδοκουν μεχρι να τη μαθεις. Κι αυτο, ο υποψηφιος αγοραστης μιας "παλιας" με αρκετα χλμ μηχανης, πρεπει να το γνωριζει πριν προβει στην αγορα της ;).
Ετσι ειναι. Και παλι, με μια "παλια" και με αρκετα χλμ μηχανη, δεν ξερεις τι εκπληξεις καραδοκουν μεχρι να τη μαθεις. Κι αυτο, ο υποψηφιος αγοραστης μιας "παλιας" με αρκετα χλμ μηχανης, πρεπει να το γνωριζει πριν προβει στην αγορα της ;).
Πω πω! Μωρτισαισυρε? :lol:
Γιατί δλδ πρέπει να την αγοράσω μτχ? Γιατί βάζεις την παράμετρο του αγνώστου. Ο άνθρωπος δεν ρώτησε αυτό!
Ναι είπε ότι τον ενδιαφέρει το μτχ αλλά δεν ρώτησε τους κινδύνους που επιφυλάσσει μια τέτοια αγορά. Ξέρει τους κινδύνους, όλοι τους ξέρουμε.
Στη δική μου μηχανή στα 8 χρόνια έχω 120Κ χλμ και έχω κάνει τα πάντα όσα αναφέρω στο παραπάνω ποστ. ενώ ξέρω τι να αποφύγω ώστε να μην χαλάσει, τι να προσέξω και πως να την οδηγήσω ώστε να μην την καταστρέψω πρόωρα.
Τι να περιμένω από εδώ και πέρα εγώ ή ο επόμενος ιδιοκτήτης?
Ελατήρια? Καμπάνα? αντλίες? Καδένες? Πόση ζωή έχουν ακόμα τα πιστόνια? Ποιος είναι ο πρώτος λόγος που θα με/τον οδηγήσει να ανοίξει κινητήρα? Τσιμουχες βαλβιδών? Ελατήρια? Κιβώτιο ταχ/των?
Ο αγοραστής δεν τα ξέρει τα παραπάνω, καθ' ότι δεν είναι υποχρεωμένος να με πιστέψει, αλλά ισχύουν.
Αν δεν ισχύουν όλοι ξέρουμε τι γίνεται.
Bob_o_mastoras
21/11/2014, 23:17
Στη δική μου μηχανή στα 8 χρόνια έχω 120Κ χλμ και έχω κάνει τα πάντα όσα αναφέρω στο παραπάνω ποστ. ενώ ξέρω τι να αποφύγω ώστε να μην χαλάσει, τι να προσέξω και πως να την οδηγήσω ώστε να μην την καταστρέψω πρόωρα.
Ελα ρε θηριο;;; Την πουλας;;;; :a01::a01:
Ψέματα είπα λιγότερα από 80 έχω. :lol:
theofilos888
22/11/2014, 06:30
Μπινιαααααααα
sapila racing
22/11/2014, 09:21
Ρε σουπιά, κατεβασες 40.000 χλμ σε δυο ποστ! :lol:
spyrakos35
22/11/2014, 09:23