PDA

View Full Version : Αγορά Δυναμόκλειδου.

Σελίδες : 1 2 [3] 4 5 6 7 8

Leon67
01/08/2017, 22:40
Norbar Pro 40-200 N/m από http://www.pikounistools.gr/:

edit με λίγο καλύτερες φωτο:

387208
387209387210

yannispik
03/08/2017, 10:51
Έχω αρκετό καιρό να επισκεφτώ το forum και διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι πλέον οι περισσότεροι εδώ, έχουν καταλάβει τα βασικά τουλάχιστον για το δυναμόκλειδο (το τρόπο χρήσης, τις διαφορές στην ποιότητα και ακρίβεια αλλά και ότι το κόστος ενός καλού δυναμόκλειδου δε μπορεί να είναι τα 50-60 ευρώ ή λιγότερα) και έχουν ξεμπερδέψει αρκετά τα πράγματα στο μυαλό τους. Προσωπικά το βλέπω και σε κόσμο που έρχεται στο μαγαζί και που έχει διαβάσει στο forum, βλέπω ότι πλέον γνωρίζουν τι ζητάνε και ακόμα σημαντικότερο γιατί το ζητάνε. Αυτό βεβαία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον φίλο Daz που οι γνώσεις του πάνω στο Θέμα Ροπή είναι υπερεπαρκείς και σπεύδει να διορθώσει όποια λάθη συναντώνται σε διάφορες απόψεις ή ανακρίβειες και που τα εξηγεί τόσο καλά.
Μακάρι να είχαμε περισσότερους πωλητές ή ακόμα καλύτερα μάστορες με τόση γνώση πάνω στην ροπή! χε χε ☺

Άντε και για να τα ξαναθυμηθούμε:

Εδώ αναφορικά οι ποιό γνωστοί σε εμάς Κατασκευαστές ποιοτικών εργαλείων ροπής : Snap-on Αμερική και πολυεθνική, Stawille Germany, Norbar England, Tohnichi Italy, Gedore έχει αγοράσει τον Rahsol και Torquetools άρα πλέον συγκαταλέγετε στους κατασκευαστές (προσοχή στην φτηνή σειρά της όμως) Matatakitoyo Ιαπωνίας, είναι όλα πολύ καλά δυναμόκλειδα πιστοποιημένα, δυστυχώς δεν έχουν όλoι αντιπροσωπίες στην Ελλάδα όμως.

Για όλα τα άλα τώρα που αναφέρονται κάτι Beta, Facom, Wurt, Unior (προσοχή στην φτηνή σειρά της), Wiha, Bahco, δεν είναι κατασκευαστές εργαλείων ροπής (μη παρεξηγηθώ όχι δεν είναι ποιοτικά και με ακρίβεια δυναμόκλειδα απλά στην τιμή τους μπαίνει μεταπώληση και το όνομα φίρμας) για κάποιον που δεν τον νοιάζει να το πληρώσει είναι πολύ καλά δυναμόκλειδα.

yannispik
03/08/2017, 11:10
Στο τελευταίο σεμινάριο σχετικά με τα εργαλεία ροπής που παρακολούθησα στην Αγγλία, αναφέρθηκε και το καινούριο 2017 πιστοποιητικό ακρίβειας για τα εργαλεία ροπής χειρός / δυναμόκλειδα, το οποίο θα πιστοποιεί με πιο δύσκολα. Εν συντομία (γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι) το πιστοποιητικό χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο θα αναφέρεται στην ποιότητα κατασκευής και την ποιότητα των υλικών και το δεύτερο στην ακρίβεια του εργαλείου στο καλιμπράρισμα. Ο παράγοντας χρόνος θα μπει και αυτός μέσα στη εξίσωση .:confused::confused:

Δηλαδή όχι μόνο ένα δυναμόκλειδο θα πρέπει να περνάει με επιτυχία 5 click στα 20%, 60% και 100% του εύρους ροπής στο καλιμπράρισμα, με συγκεκριμένη ακρίβεια ±%, αλλά θα πρέπει να τα περνάει και σε συγκεκριμένο (περιορισμένο) χρόνο, + ποιοτικά standar που δεν υπήρχαν καθόλου

Αυτό θα πιέσει αρκετά την ακρίβεια αλλά και την ποιότητα των ροπόκλειδων προς τα επάνω, προς όφελος των καταναλωτών (καθώς θα ξεδιαλύνει το τοπίο). Θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο ένα εργαλείο "φτηνιάρικο" να μπορέσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και των δύο έτσι ώστε να πάρει πιστοποίηση, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσει να κρατήσει την χαμηλή του τιμή.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν εργαλεία ροπής που διαθέτουν το καινούριο πιστοποιητικό τα πρώτα θα είναι από τον Σεπτέμβρη του 2017, για τους επόμενους 12 μήνες θα είναι προαιρετικό για ένα κατασκευαστή να πιστοποιήσει τα ροπόκλειδα με το καινούριο πιστοποιητικό, αλλά ελπίζω ότι μετά το πέρας των 12 μηνών θα γίνει υποχρεωτικό για τους κατασκευαστές που πιστοποιούν τα δυναμόκλειδα τους.

Το νέο πιστοποιητικό θα ονομάζεται BS EN ISO 6789-2:2017 (για όποιον θέλει να το ψάξει).:a4:

:rtr:
Και αν θέλει κάποιος να ενημερωθεί ακόμα περισσότερο παραθέτω και το σχετικό link από την σελίδα της ISO, που όμως τα λέει αρκετά περιληπτικά:

https://www.iso.org/standard/62550.html

:rtr:
Για ολόκληρο το άρθρο μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.norbar.com/en-gb/News-Events/Blog/entryid/834/Default

Ελπίζω να μη κούρασα πολύ :a52::a016::a018:

Grafton 505
03/08/2017, 22:27
Εδώ αναφορικά οι ποιό γνωστοί σε εμάς Κατασκευαστές ποιοτικών εργαλείων ροπής : Snap-on Αμερική και πολυεθνική, Stawille Germany, Norbar England, Tohnichi Italy, Gedore έχει αγοράσει τον Rahsol και Torquetools άρα πλέον συγκαταλέγετε στους κατασκευαστές (προσοχή στην φτηνή σειρά της όμως) Matatakitoyo Ιαπωνίας, είναι όλα πολύ καλά δυναμόκλειδα πιστοποιημένα, δυστυχώς δεν έχουν όλoι αντιπροσωπίες στην Ελλάδα όμως.

Για όλα τα άλα τώρα που αναφέρονται κάτι Beta, Facom, Wurt, Unior (προσοχή στην φτηνή σειρά της), Wiha, Bahco, δεν είναι κατασκευαστές εργαλείων ροπής (μη παρεξηγηθώ όχι δεν είναι ποιοτικά και με ακρίβεια δυναμόκλειδα απλά στην τιμή τους μπαίνει μεταπώληση και το όνομα φίρμας) για κάποιον που δεν τον νοιάζει να το πληρώσει είναι πολύ καλά δυναμόκλειδα.

Αυτοί εδώ οι δύο παράγραφοι έχουν όλο το ζουμί για όποιον σκέφτεται να αγοράσει ροπόκλειδο για πρώτη φορά. Ξεκινάει από αυτά.

Ωραίος.

:beer:

bruno
17/09/2017, 10:41
Δυναμοκλειδο FERVI,Ιταλιας,ηλεκρονικο,εχει γνωμη καποιος γι'αυτο?

daz
17/09/2017, 11:20
Δυναμοκλειδο FERVI,Ιταλιας,ηλεκρονικο,εχει γνωμη καποιος γι'αυτο?

Not a clue.

bruno
17/09/2017, 12:58
Στα 80ε περιπου 6-30Nm,σε αυτά τα χρηματα αγοραζω κατι να αξιζει?Ταιβαν να μην κοιτάξω καθολου?

daz
17/09/2017, 13:13
Στα 80ε περιπου 6-30Nm,σε αυτά τα χρηματα αγοραζω κατι να αξιζει?Ταιβαν να μην κοιτάξω καθολου?

Μα και αυτό Ταιβάν θα είναι ρε συ! Ηλεκτρονικό με 80 ευρώ?
Εσύ θέλεις ηλεκτρονικό?

Και Ταιβάν μπορείς να κοιτάξεις, γιατί όχι? Εξ' άλλου δεν είναι πολλές οι μάρκες που κατασκευάζουν και δε τα παίρνουν από Ταιβάν ή Κίνα.

Εσύ τι ακριβώς θέλεις? Και τι κλίμακα σε καλύπτει? 5-30? 1-20? 8-50? 20-100?

bruno
17/09/2017, 15:03
Kαταρχας σε ευχαριστω για τις απαντησεις.Οχι δεν με ενδιαφερει αν είναι ηλεκτρονικο φυσικα,απλα την δουλεια του να κανει.Σιγουρα, απ'τι διαβαζω παραπανω,ένα 5-30 είναι καλυτερο από ότι 8-100 πχ λεω εγω τωρα δεν ξερω αν υπαρχει.Οποτε για αρχη ξεκιναω από 6-30 η' 8-40Νm.

daz
17/09/2017, 15:29
8-50 στα 90Ε

http://pikounistools.gr/shop/?wpsc-product=tt-50-trutorque

camen
17/09/2017, 17:00
Αυτος ο πικουνης ειναι ο ιδιος με τις μεγγενες κανκο; αλλαξε σαιτ;
Παλι σε εξοδα θα με βαλεις κιορατα!

Nektarios2016
01/10/2017, 19:40
https://www.tbs-aachen.de/SALE/Gedore_3550-UK-LS3_torque_driver_set_1/2undquot_Torcoflex_UK_40-200_Nundmiddotm_i863_57177.htm
Περασα μια βολτα απο το aachen και ειδα αυτη τη πγοσφορα. Πως τη βλεπετε?

daz
01/10/2017, 20:03
Δεν τα ξέρω καθόλου αυτά. Νομίζω ούτε στον κατάλογο υπάρχουν!
Κατά περιόδους εμφανίζονται στον κατάλογο προσφορών μόνο!

giannis1070
03/10/2017, 20:16
Καλησπέρα,
Πέρασα και εγώ μία βόλτα από το Γιάννη Πικούνη και έκανα τα ψώνια μου, μαζί με τον ετήσιο έλεγχό μου. :D

388844

Εξαιρετικός επαγγελματίας ο Γιάννης και ευέλικτος στις τιμές. :)
(Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση)

toyar
07/10/2017, 15:25
Με γεια μου....
8-50Nm στα 3/8
388998

konkost
07/10/2017, 19:01
Με γεια μου....
8-50Nm στα 3/8
388998
Μεγειες!

Eντιπωση μου ειχε κανει οταν πριν καποιους μηνες πηρα το ιδιο οτι που μου ειπε οταν δεν το xρησιμοποιοω να το βαζω στα 10Νm παρ' ολο που η μικροτερη ροπη ειναι 8Nm Και οτι ετσι ερχεται και απο το εργοστασιο Και ακολουθω την συμβουλη του
Σου ειπε κατι τετοιο και σενα;

toyar
07/10/2017, 19:21
δεν ειπαμε κατι τετοιο
νομιζω πως καλο ειναι να παραμενει στο κατωτερο σημειο της κλιμακας ωστε να μην πατιεται συνεχως το ελατηριο
τωρα 8 η 10 δε νομιζω οτι παιζει ρολο
εγω το εχω 8

MISKIN
07/10/2017, 19:24
Και μένα το ίδιο μου είπε, στο 10 να το βάζω.

Grafton 505
07/10/2017, 20:37
Τον λόγο σας τον είπε γιατί να είναι σε συνεχή τάση το έλασμα τους;

konkost
08/10/2017, 06:02
Τον λόγο σας τον είπε γιατί να είναι σε συνεχή τάση το έλασμα τους;Μονο οτι ετσι τα παραλαμβανει και αυτος

vaska
08/10/2017, 06:27
Εγώ και τα δύο τα δικά μου μετά την χρήση τα μηδενίζω πιο σωστά τα βγάζω εκτός κλίμακας, τα αποθηκεύω με το ελατήριο τέρμα χαλαρό. Αυτό είχα διαβάσει , αυτό κάνω.

toyar
08/10/2017, 06:45
στο συνοδευτικο φυλλαδιο γραφει να μην το πας εκτος κλιμακας πανω η κατω
εγω το βαζω στο κατωτερο σημειο της κλιμακας αλλα οχι εξω

vaska
08/10/2017, 07:12

Δεν το έχω διαβάσει αυτό που λες, δεν σε αμφισβητώ απλά δεν το έχω διαβάσει. Θα ακολουθήσω όμως την συμβουλή σου.

toyar
08/10/2017, 07:25
Εδω
389016389015

toyar
08/10/2017, 07:27
Σορυ για τις φωτο ειναι απο κινητο

Pearl Nebular
08/10/2017, 08:17
https://www.norbar.com/en-gb/News-Events/Blog/entryid/449/the-ten-things-you-should-know-about-your-torque-wrench
Case closed. ;)

Grafton 505
08/10/2017, 19:32

https://www.norbar.com/en-gb/News-Events/Blog/entryid/449/the-ten-things-you-should-know-about-your-torque-wrench
Case closed. ;)

Το ίδιο λέει και η Snap-On για τα δικά της.

https://www1.snapon.com/display/231/ToolNews/TechRefs/2008/TorqueWrench08.pdf

vaska
09/10/2017, 07:17
ok γίνατε κατανοητοί τα έφτιαξα κιόλας χθες βράδυ και τα 2 μου δυναμόκλειδα.

Για όποιον ενδιαφέρεται στο φβ είμαι σε μερικές ομάδες που πουλάνε μεταχειρισμένα εργαλεία. Ένας τύπος από Θεσσαλονίκη πουλάει συχνά εργαλεία καινούρια facom knipex κλπ επώνυμα σε καλές τιμές. Τώρα μαζί με άλλα έχει ανεβάσει κι ένα δυναμόκλειδο Hazet το 6122 -1CT που είναι 40-200 και 1/2 στα 70 ευρώ. Αν κάποιος ενδιαφέρεται ας μου πει να τον βάλω στην ομάδα να το δει και να μιλήσει μαζί του. Σε μια πρώτη έρευνα στο ebay έχει αρκετά περισσότερα, αγγίζει τα 500

o_gavros
09/10/2017, 07:40
Εχω και 2 ροποκλειδα, απο τον Πικούνη.
Υπάρχει "κανόνας" για το κάθε πότε πρέπει να επανακαλιμπράρονται;

daz
09/10/2017, 14:14
Εχω και 2 ροποκλειδα, απο τον Πικούνη.
Υπάρχει "κανόνας" για το κάθε πότε πρέπει να επανακαλιμπράρονται;

Όταν θα αποκτήσουν απόκλιση.

Αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ή αν ασχολείσαι με εργασίες που δεν σηκώνουν ούτε κατ' ελάχιστο λάθος ροπές, τα μετράς μια φορά το χρόνο άσχετα με το αν κάθονται ή δουλεύουν. Ο έλεγχος κοστίζει από τίποτα μέχρι ελάχιστα χρήματα. Αν χρειαστεί καλιμπράρισμα αναλαμβάνει ο αντιπρόσωπος ή το στέλνει στην εταιρία.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα αργήσουν πολύ να χρειαστούν ρύθμιση αλλά και να χάσουν κάποια στιγμή ένα ποσοστό, θα εξακολουθούν να χτυπάνε σταθερά στην ίδια τιμή, πράγμα που είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Αν δεν τα αφηνεις πολύ ώρα με το ελατήριο πατημένο, μη φοβάσαι τίποτα. 5000 κλικ τα έχεις σίγουρα πριν χρειαστούν ρύθμιση αλλά εξαρτάται λίγο και απ' τον χρόνο και την σωστή χρήση.

macdeath_s
22/10/2017, 22:21
Βρήκα Norbar 13659 στα 70€.

Πρώτο θέλω να ρωτήσω αν η τιμή είναι καλή ή αν παίζουν φτηνότερα Ελλάδα και δεύτερον αν για μηχανάκι τα 8nm μινιμουμ καλύπτουν ή αν θες λιγότερα (νομίζω είχα δει κάπου 5 για αυτό ρωτάω).

CHeers

daz
23/10/2017, 11:44

Πρώτο θέλω να ρωτήσω αν η τιμή είναι καλή ή αν παίζουν φτηνότερα Ελλάδα και δεύτερον αν για μηχανάκι τα 8nm μινιμουμ καλύπτουν ή αν θες λιγότερα (νομίζω είχα δει κάπου 5 για αυτό ρωτάω).

CHeers

Το tti 8-50 είναι αυτό ε;
Ναι, το καλύτερο εύρος έχει! Πιο κάτω δε θα σου χρειαστεί ενώ οι περισσότερες βίδες κινητήρα που πατάνε φλατζες είναι εκεί μέσα. Το ίδιο και οι περισσότερες βίδες με τις οποίες ασχολούμαστε σε τυπικά σέρβις. (Λάδια, δισκοπλακες δαγκάνες, καπάκια βαλβιδων, βαλβίδες).
Με άλλο ένα 40-200 είσαι κομπλέ.

3/8 είναι;

Nektarios2016
23/10/2017, 20:09
Να ρωτησω κατι σχετικα με τις συσφιξεις και τα δυναμομετρα.
Εσω εχουμε μια βιδα και για πολλες σφιξεις-ξεσφιξεις χρησιμοποιουμε απλο κλειδι με δυναμη οσο νομιζουμε με το ματι.
Αν καποια στιγμη πχ αποκτησουμε ενα δυναμομετρο και θελουμε να παμε συμφωνα με τις δυναμεις του κατασκευαστη, αυτες θα εχουν εφαρμογη?
Θελω να πω πως με τη χρηση ή και κακομεταχειρηση εκτος οριων, αλλαζουντα χαρακτηριστικα της βιδας και της οπης?
Αν πχ ενα μπουλονι βαση κατασκευαστη θελει 40Nm και αφου το δουλεψουμε αρκετα χωρις δυναμομετρο, το σφιξουμε στο τελος με 40Nm θα υπαρχει η απαραιτητη συσφιξη/τριβη/αντοχη που απαιτει ο κατασκευαστης?
ΥΣ αν ακι σε δευτερη σκεψη τωρα νομιζω γραφω μλκες αλλα το αφηνω εδω ...:look:

Grafton 505
23/10/2017, 20:20
Να ρωτησω κατι σχετικα με τις συσφιξεις και τα δυναμομετρα.
Εσω εχουμε μια βιδα και για πολλες σφιξεις-ξεσφιξεις χρησιμοποιουμε απλο κλειδι με δυναμη οσο νομιζουμε με το ματι.
Αν καποια στιγμη πχ αποκτησουμε ενα δυναμομετρο και θελουμε να παμε συμφωνα με τις δυναμεις του κατασκευαστη, αυτες θα εχουν εφαρμογη?
Θελω να πω πως με τη χρηση ή και κακομεταχειρηση εκτος οριων, αλλαζουντα χαρακτηριστικα της βιδας και της οπης?
Αν πχ ενα μπουλονι βαση κατασκευαστη θελει 40Nm και αφου το δουλεψουμε αρκετα χωρις δυναμομετρο, το σφιξουμε στο τελος με 40Nm θα υπαρχει η απαραιτητη συσφιξη/τριβη/αντοχη που απαιτει ο κατασκευαστης?
ΥΣ αν ακι σε δευτερη σκεψη τωρα νομιζω γραφω μλκες αλλα το αφηνω εδω ...:look:

Κατά 99% όχι.

Ούτε με το ροπόκλειδο βάζεις σωστή ροπή, απλά είσαι πάρα-πάρα πολύ κοντά σε αυτό που πρέπει να βάλεις.

MISKIN
23/10/2017, 20:25
Οι ροπές αλλάζουν ακόμη και αν βάλεις γράσο ή όχι στη βίδα. Προφανώς όταν βάζεις γράσο, μειώνεται η ροπή που προτείνει ο κατασκευαστής (από τον ίδιο, για να μη παρεξηγηθώ).
Τώρα για αυτό που λες εξαρτάται από τόσους παράγοντες που είναι πρακτικά αδύνατο να σου δώσουμε μια σωστή απάντηση.

Leon67
23/10/2017, 21:51

CHeers

Από κωδικό βλέπω ότι είναι με 1/2' καρέ. Το εύρος καλό είναι αλλά για ρόδες παξιμάδια λαιμού κτλ θα χρειαστείς και άλλο μέχρι τα 100 ή 150 ή και 200 Ν/m. Η επιλογή του καρέ στο 1/2 εμμένα δεν μου αρέσει, θα προτιμούσα 3/8' για το μικρό αλλά υπάρχουν και αντάπτορες. Το πρόβλημα με το 1/2 είναι χωροταξικό-μπορει να μην χωράνε τα καρυδάκια και με αντάπτορα για 3/8 μπορει να μην χωρά η κεφαλή.

Ισως αν δεν θέλεις να μπεις σε έξοδα για 2ο δυναμόκλειδο να κοίταζες για κατι παλαιότερο σε στοκ με μεγαλύτερο εύρος 10-100Νm ίσως.

MISKIN
23/10/2017, 22:07
Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα, υπάρχουν βίδες που δε θα χωρά το 1/2, π.χ. στο δικό μου ίσα ίσα χωρά το 3/8 για να σφίξω τις βίδες του σταυρού στα καλάμια.

990mits
24/10/2017, 09:02
............................. Η επιλογή του καρέ στο 1/2 εμμένα δεν μου αρέσει, θα προτιμούσα 3/8' για το μικρό αλλά υπάρχουν και αντάπτορες. Το πρόβλημα με το 1/2 είναι χωροταξικό-μπορει να μην χωράνε τα καρυδάκια και με αντάπτορα για 3/8 μπορει να μην χωρά η κεφαλή.
.................................................

Βγαίνει και σε 3/8 http://eshop.pikounistools.gr/%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-click-type/norbar-truetorque-tti50-3-8-detail.html

Leon67
24/10/2017, 14:51
Κατι σαν αυτό που αλλάζουν οι κεφαλές με πολύγωνα, γερμανικά ή καστάνιες και είναι μουράτη ράτσα εχει εύρος 10-100 Νm είναι επίσης καλό για δυσπρόσιτα σημεία.

389738

389739

Και είναι και "όνομα"

Grafton 505
24/10/2017, 19:43
Κατι σαν αυτό που αλλάζουν οι κεφαλές με πολύγωνα, γερμανικά ή καστάνιες και είναι μουράτη ράτσα εχει εύρος 10-100 Νm είναι επίσης καλό για δυσπρόσιτα σημεία.

389738

389739

Και είναι και "όνομα"

Ε βγάλε καμιά ακόμα βρε ''τσιγκούνη''.

:beer:

macdeath_s
25/10/2017, 21:02
Το tti 8-50 είναι αυτό ε;
Ναι, το καλύτερο εύρος έχει! Πιο κάτω δε θα σου χρειαστεί ενώ οι περισσότερες βίδες κινητήρα που πατάνε φλατζες είναι εκεί μέσα. Το ίδιο και οι περισσότερες βίδες με τις οποίες ασχολούμαστε σε τυπικά σέρβις. (Λάδια, δισκοπλακες δαγκάνες, καπάκια βαλβιδων, βαλβίδες).
Με άλλο ένα 40-200 είσαι κομπλέ.

3/8 είναι;

Αυτό είναι https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61AMGZfpS0L._SL1200_.jpg αλλά νομίζω έχω δει στο manual της KTM 5nm σε κάποιες βίδες. Θα το ξανατσεκάρω. H tim;h den ξέρω κατά πόσον είναι καλή

daz
25/10/2017, 22:42
Αυτό είναι https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61AMGZfpS0L._SL1200_.jpg αλλά νομίζω έχω δει στο manual της KTM 5nm σε κάποιες βίδες. Θα το ξανατσεκάρω. H tim;h den ξέρω κατά πόσον είναι καλή

Η τιμή είναι παραπάνω από μια χαρά!

Τα nm είναι μια χαρά.

Εγώ θα το έπαιρνα σε 3/8 γιατί έχει μικρότερη κεφαλή και τα καρυδάκια 3/8 είναι μικρότερα. Αν όμως δεν έχεις τίποτα σε 3/8, τι να πω? Πάρτο σε 1/2 αλλά ίσως κάπου να μη χωράει λόγο όγκου κεφαλής και μεγέθους στο καρυδάκι.

Και λιγότερο από 5 νμ έχουν οι μηχανές, τι θα κάνεις? θα πάρεις δυναμομετρικό κατσαβίδι να βιδώνεις πλαστικά? Ο κατασκευαστής έχει ροπές για όλες τις βίδες, ακόμα και αυτές για το τζαμάκι των φλας!

Οι ροπές που θα συναντήσεις στα μανουαλ των κατασκευαστών είναι από 1 μέχρι 200.
Το καλύτερο είναι να έχεις..

0-20νμ σε 1/4 ή 3/8

8-50 ή 10-50 σε 3/8

40-200 σε 1/2

Πάρε 5-30 και θα δεις ότι αν αργότερα πέσει στα χέρια σου καμια ευκαιρία για 40-200 θα έχεις κενό 10νμ.

macdeath_s
26/10/2017, 00:22
Η τιμή είναι παραπάνω από μια χαρά!

Τα nm είναι μια χαρά.

Εγώ θα το έπαιρνα σε 3/8 γιατί έχει μικρότερη κεφαλή και τα καρυδάκια 3/8 είναι μικρότερα. Αν όμως δεν έχεις τίποτα σε 3/8, τι να πω? Πάρτο σε 1/2 αλλά ίσως κάπου να μη χωράει λόγο όγκου κεφαλής και μεγέθους στο καρυδάκι.

Και λιγότερο από 5 νμ έχουν οι μηχανές, τι θα κάνεις? θα πάρεις δυναμομετρικό κατσαβίδι να βιδώνεις πλαστικά? Ο κατασκευαστής έχει ροπές για όλες τις βίδες, ακόμα και αυτές για το τζαμάκι των φλας!

Οι ροπές που θα συναντήσεις στα μανουαλ των κατασκευαστών είναι από 1 μέχρι 200.
Το καλύτερο είναι να έχεις..

0-20νμ σε 1/4 ή 3/8

8-50 ή 10-50 σε 3/8

40-200 σε 1/2

Πάρε 5-30 και θα δεις ότι αν αργότερα πέσει στα χέρια σου καμια ευκαιρία για 40-200 θα έχεις κενό 10νμ.

Δεν έχω ιδέα τι είναι τα 3/8 και 1/4 και τα 3 2 :p Οκ πέραν από την πλάκα φαντάζομαι ότι είναι το μέγεθος για αντάπτορα ή καρυδάκια ? τα καρυδάκια που έχω δεν θυμάμαι τι είναι άλλα έτσι κι αλλιώς θα χρειαστώ καινούργια.

Για λάδια πάντως θέλει λιγότερα nm. Τα υπόλοιπα είναι στις τιμές που είπες.

389779

daz
26/10/2017, 01:25
Δεν έχω ιδέα τι είναι τα 3/8 και 1/4 και τα 3 2 :p Οκ πέραν από την πλάκα φαντάζομαι ότι είναι το μέγεθος για αντάπτορα ή καρυδάκια ? τα καρυδάκια που έχω δεν θυμάμαι τι είναι άλλα έτσι κι αλλιώς θα χρειαστώ καινούργια.

Για λάδια πάντως θέλει λιγότερα nm. Τα υπόλοιπα είναι στις τιμές που είπες.

389779

Τι εννοείς ότι για λάδια θέλει λιγότερα νμ? Απ' τα 8? Ε και? Και για να βγάλεις τα πλαστικά θέλει λιγοτερα nm. Και για να αλλάξεις φίλτρο αέρα θέλει λιγότερα!
Αν θέλεις να σφίγγεις M5 επάνω σε αλουμίνιο ή πλαστικό πάρε και το 1-20.

Το 8-50 πιάνει τις περισσότερες βίδες που θα σου χρειαστούν αλλά και τις σημαντικότερες βίδες γενικότερα. Αν θα έπρεπε να να έχω μόνο 1 δυναμόκλειδο, θα έπαιρνα το 8-50 σε 3/8.
Οι περισσότερες βίδες που πατάνε καπάκια με φλάτζες, είναι μέσα σε αυτές τις ροπές. Και αυτές οι βίδες πρέπει απαραιτήτως να σφιχτούν όλες στην ίδια ροπή, διαφορετικά η φλάτζα θα δακρύζει.

Όχι δεν είναι μόνο το μέγεθος για καρυδάκια. Είναι το μέγεθος του καρέ. Δλδ του τετραγώνου στο οποίο μπαίνει το καρυδάκι. Εχουμε 1/2 της ίντσας, 3/8 κ.α. Ανάλογα με το μέγεθος του καρέ είναι και το πάχος, ύψος στο καρυδάκι αλλά και το μέγεθος της κεφαλής της καστάνιας. Περισσότερα, αυριο!

xaotikos
01/11/2017, 22:57
Καλησπέρα
Μου πήραν δώρο ενα δυναμόκλειδο και συγκεκριμένα το http://eshop.pikounistools.gr/δυναμόκλειδα-αγγλίας-click-type/norbar-tti60-3-8-detail.html
Διαβάζοντας το θεμα,ρίχνοντας μια μάτια το manual του Ktm αλλα και γνωρίζοντας τι μπορώ και εχω το χώρο/χρόνο να κάνω βλεπω πως οι περισσότερες βίδες που θα το δουλέψω παιζουν απο 8-40nm (εκτος τροχού που εκει παμε σε αλλη κλίμακα).
Σκέφτομαι, αφού υπάρχει η επιλογή, μηπως πάρω αντ´αυτού το http://eshop.pikounistools.gr/δυναμόκλειδα-αγγλίας-click-type/norbar-truetorque-tti50-3-8-detail.html αλλα βλέποντας το νομιζω πως εχει πίσω τον ρυθμιστή που σε παλιοτερα posts σχολιάσατε ως δυσχρηστο/κακό.
Ξέρει κανεις αν όντως ειναι ετσι;
Ποιοτικά έχουν μεγάλες διάφορες? Το πρώτο αναφέρει πως εχει industrial καστανιά ενώ το δεύτερο versatile.
Thanks

daz
01/11/2017, 23:17
Ο ρυθμιστής σε αυτό που σκέφτεσαι να πάρεις είναι μια χαρά. Εξ' άλλου απ' την κατώτερη τιμή μέχρι το τέρμα χρειάζεται ελάχιστες περιστροφές ενώ η δύναμη που χρειάζεται για να γυρίσει είναι σταθερή. Ο miskin είχε πει ότι "κάτι" έφυγε? Κάτι έγινε? Δε θυμάμαι! Αλλά το διόρθωσε ο πικούνης. Αν σε προβληματίζει ρώτα τον ίδιο τον πικούνη.

Αυτό που σου χάρισαν είναι το καινούριο μοντέλο της φθηνής σειράς της norbar (όπως και αυτό που σκέφτεσαι να πάρεις). Δεν ξέρω τι λέει ο ρυθμιστής σε αυτό αλλά δε θα με απασχολούσε και πολύ σε κανένα απ' τα δύο.

Το καινούριο μοντέλο μάλλον το έβγαλαν λόγο του καινούριου πιστοποιητικού (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=147271&page=14&p=2892645&viewfull=1#post2892645).

Με την industrial καστάνια έχεις την δυνατότητα να εφαρμόσεις ροπή σε αριστερόστοφες βίδες ενώ με την κανονική δεν μπορείς.

Η "versatile" όμως είναι λίγο πιο μικρή.

Για 2 nm δε νομίζω να άλλαζα δυναμόκλειδο γιατί ίσως τα 10nm παραπάνω, που μπορεί να πάει, μου φαίνονταν πιο χρήσιμα στο μέλλον. Εκτός και αν είναι τόσο σημαντικά για σένα οπότε...

Τι βίδες χρειάζονται 8nm?

xaotikos
02/11/2017, 08:56
Η αληθεια ειναι πως με τις γνώσεις που εχω τώρα ελάχιστα μπορώ να κάνω και απλα κοιτούσα το manual μπας και στο μέλλον μάθουμε τίποτα. Πχ οι βίδες στα καπάκια αλλα και πολλες αλλες ειναι στα 10nm που ειναι η ελάχιστη του δυναμοκλειδου αλλα τώρα που το ξανασκέφτομαι, περα απο το χαρτί ο πικουνης το τέσταρε ακομα και στα 8nm και το έβγαλε μια χαρά.

Αν αργοτερα αποκτήσουμε γνωσεις (αληθεια ενα workshop μέσω του forum του στυλ να μαζευτούμε και καποιος να δείχνει πως αλλάζουμε τακάκια και κάνουμε εξαέρωση, αλλάζουμε-ρυθμίζουμε ρουλεμάν τιμονιού, ρυθμίζουμε βαλβίδες ξερω γω τι μπορει να γινει απο τον μέσο χρήστη, θα ήταν super) ισως να πρεπει να πάρω και ενα 20-100.

Οποτε μάλλον κρατάω το 10-60. Thanks

Επειδη ρώτησες αυτή η βίδα ειναι 8nm
389910

Leon67
02/11/2017, 09:53
Η αληθεια ειναι πως με τις γνώσεις που εχω τώρα ελάχιστα μπορώ να κάνω και απλα κοιτούσα το manual μπας και στο μέλλον μάθουμε τίποτα. Πχ οι βίδες στα καπάκια αλλα και πολλες αλλες ειναι στα 10nm που ειναι η ελάχιστη του δυναμοκλειδου αλλα τώρα που το ξανασκέφτομαι, περα απο το χαρτί ο πικουνης το τέσταρε ακομα και στα 8nm και το έβγαλε μια χαρά.

Αν αργοτερα αποκτήσουμε γνωσεις (αληθεια ενα workshop μέσω του forum του στυλ να μαζευτούμε και καποιος να δείχνει πως αλλάζουμε τακάκια και κάνουμε εξαέρωση, αλλάζουμε-ρυθμίζουμε ρουλεμάν τιμονιού, ρυθμίζουμε βαλβίδες ξερω γω τι μπορει να γινει απο τον μέσο χρήστη, θα ήταν super) ισως να πρεπει να πάρω και ενα 20-100.

Οποτε μάλλον κρατάω το 10-60. Thanks

389910

Αν μείνεις με το 10-60Nm πάρε 40-200 ή 30-150 Νm. Θα χρειαστεις -μαλλον και δύο σετ καρυδάκια: 3/8' για αυτό που θα κρατήσεις και 1/2' για το άλλο ή θα συμβιβαστείς με αντάπτορα 3/8 σε 1/2 αλλά δεν θα έβαζα πάνω από 100 Nm σε καρυδάκι 3/8.... Για οικονομικές και καλές λυσεις για καρυδάκια μια πολυ-κασετίνα μεχρι τα 100-120 ευρώ θα σε καλύψει και στα δύο δυναμόκλειδα από καρυδάκια στο 98-99% των περιπτώσεων. Μπορει -όσο κάνεις περισότερες μαστοριές να πάρεις 2-3 αντάπτορες για μύτες 1/4 και 5/16 για άλλεν και τορξ μυτες.

xaotikos
02/11/2017, 13:10
Thanks!

daz
02/11/2017, 15:33
αλλά δεν θα έβαζα πάνω από 100 Nm σε καρυδάκι 3/8....

Οι ελάχιστη ροπή ασφαλείας σύμφωνα με το iso είναι κάπου στα 250nm για 3/8 και στα 600nm για 1/2. Το καρέ του 3/8 αντέχει πάνω από 300nm σε επώνυμες μάρκες.

Τα καρυδάκια βγαίνουν στάνταρ μέχρι 22 και κάποιες μάρκες έχουν και 24. Το 22 είναι για Μ14 όπου η στάνταρ βίδα 8.8 έχει ροπή σύσφιξης 140nm. Για να την χαλαρώσεις θέλεις περισσότερα.
Για το 24άρι (Μ16) η ροπή για βίδα 8.8 είναι πάνω από 200nm.

daz
02/11/2017, 15:43
389910

7-8 νμ είναι πολύ λίγο. Αυτή η βίδα θέλει σφίξιμο με το χέρι μέχρι να πατήσει και μετά ένα κλικ ακόμα μέχρι να καταλάβεις ότι σφίγγει.
Σπάνια τη σφίγγω με δυναμόκλειδο παρόλο που έχω 0-20νμ, γιατί συνέχεια έχει λάδι (και αν δεν έχει θα πέσει, γιατί βάζω στη ροδέλα) οπότε το δυναμόκλειδο θα την σφίξει παραπάνω. (Με το λάδι στα σπειρώματα τα 8νμ θα έρθουν με παραπάνω γύρισμα της βίδας).

Leon67
02/11/2017, 20:37
Οι ελάχιστη ροπή ασφαλείας σύμφωνα με το iso είναι κάπου στα 250nm για 3/8 και στα 600nm για 1/2. Το καρέ του 3/8 αντέχει πάνω από 300nm σε επώνυμες μάρκες.

Τα καρυδάκια βγαίνουν στάνταρ μέχρι 22 και κάποιες μάρκες έχουν και 24. Το 22 είναι για Μ14 όπου η στάνταρ βίδα 8.8 έχει ροπή σύσφιξης 140nm. Για να την χαλαρώσεις θέλεις περισσότερα.
Για το 24άρι (Μ16) η ροπή για βίδα 8.8 είναι πάνω από 200nm.

Τα καρυδάκια θα αντέξουν μια χαρά ιδίως αν είναι "ράτσας". Η καστάνια θα έχει θέμα σε πολύ λιγότερα Nm από εκεί που θα ζοριστεί το καρυδάκι.....

daz
02/11/2017, 21:37
Τα καρυδάκια θα αντέξουν μια χαρά ιδίως αν είναι "ράτσας". Η καστάνια θα έχει θέμα σε πολύ λιγότερα Nm από εκεί που θα ζοριστεί το καρυδάκι.....

Αφού σου λέω ότι η ροπή ασφαλείας του iso για το καρέ είναι 250nm. Συνεπάγεται και όλων των εργαλείων που έχουν καρέ 3/8, συμπεριλαμβανομένης της καστάνιας. Στην οποία btw αν είναι ράτσας θα σπάσει το καρέ της πριν πηδήξει δόντι (αν είναι καθαρά και η δύναμη ασκηθεί ομαλά).

Λεό μη το ψάχνεις. 110nm ρίχνω στον πίσω άξονα όταν ρυθμίζω αλυσίδα και όταν δεν είμαι σπίτι τον χαλαρώνω συνέχεια με μανέλα 3/8. Τα 100nm για τα 3/8 είναι σα να λες ότι θα σπάσεις κανένα δόντι με καραμελίτσα βουτύρου. 70 νμ είναι η ελάχιστη τιμή του iso για το 1/4 να φανταστείς.

macdeath_s
16/11/2017, 14:33
Φίλτατε Daz, το προηγούμενο που συζητούσαμε έχω επιλογές για 1/2, 1/4 και 3/8 κεφαλή... Προτείνεις το 1/4 ? (έχει και 1/2) δυνάμεις 1-20 ή 8-50

daz
17/11/2017, 09:07
Φίλτατε Daz, το προηγούμενο που συζητούσαμε έχω επιλογές για 1/2, 1/4 και 3/8 κεφαλή... Προτείνεις το 1/4 ? (έχει και 1/2) δυνάμεις 1-20 ή 8-50

Κατ' αρχήν το 1-20 είναι μόνο σε 1/4 και 3/8
και το 8-50 σε 3/8 και 1/2.

Θεωρώ ότι το 8-50 θα σου φανεί πιο χρήσιμο και θα πιάσει πιο σημαντικές βίδες απ' το 1-20.

Επίσης τίποτα δε σε ενοχλεί μετά να πάρεις και το 1-20 αν κρίνεις ότι σου χρειάζεται και ίσως αργότερα και το 40-200 ώστε να έχεις όλη βασική κλίμακα. Εγώ για ένα και μοναδικό για να δουλεύω στη μηχανή μου θα έπαιρνα το 8-50. Εσύ κρίνεις ανάλογα με το τι εργασίες κάνεις, τι μηχανή έχεις, τι βίδες χρησιμοποιεί σε αυτές τις εργασίες και που είναι χωμένες αυτές οι βίδες.

Όσο αφορά το μέγεθος...

Είπες ότι θα πάρεις και καρυδάκια γιατί δεν έχεις. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται διότι..

Τα βασικά καρυδάκια για να κάνεις τις περισσότερες αν όχι όλες τις εργασίες που απαιτούνται χωρις να ανοίξεις κινητήρα είναι 1/4 και 1/2. Τα 3/8 δουλεύουν οριακά μέχρι το 22 με κρικομανέλα. Χωρις κρικομανέλα δεν έχουν το κατάλληλο μήκος για να χαλαρώσουν ακόμα και 17αρα (μιλάω για καρυδάκια όχι για δυναμόκλειδα). Επειδή μάλλον έχεις άγνωστες λέξεις η κρικομανέλα είναι αυτή. (https://www.google.gr/search?q=breaker+bar&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjD0If1j8XXAhUlG5oKHdBoCPYQ_AUICigB&biw=1920&bih=912) Σε 3/8 έχει το μήκος περίπου μιας καστάνιας 1/2 και χρησιμοποιείται για τις πολύ σφιγμένες βίδες.

Συνεπώς αν πάρεις δυναμόκλειδο 3/8 8-50 θα μπορείς να δυναμομετρήσεις βίδες το πολύ μέχρι Μ10 (δλδ αυτές που έχουν κεφάλι 17αρι ή 14αρι στα Ιαπωνικά) και να χρησιμοποιήσεις τα καρυδάκια σου για βίδες μέχρι Μ14 (δλδ αυτές που έχουν κεφάλι 22αρι).
Άντε να σφίξεις και κανένα άξονα με 24αρα βίδα ή να τον χαλαρώσεις αν δεν τον έχει σφίξει κανένας ΚΔΟΑ* ή μάστορας με αερόκλειδο. Αν η μηχανή σου έχει και μεγαλύτερες βίδες θα χρειαστείς σίγουρα και καρυδάκια 1/2.

Οπότε αν επιλέξεις να πάρεις δυναμόκλειδο 1/2 θα μπορείς να δυναμομετράς πάλι μέχρι Μ10 (αφού οι μεγαλύτερες χρειάζονται μεγαλύτερες ροπές) αλλά θα μπορείς να χρησιμοποιείς τα καρυδάκια σου για όλες τις βίδες.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ενώ με καρυδάκια 1/2 και μερικά γερμανικά κλειδιά μπορείς να κάνεις σχεδόν όλες τις εργασίες, με δυναμόκλειδο δεν θα μπορείς να μετρήσεις την ροπή στις ίδιες βίδες που θα μπορείς με το 3/8 λόγο όγκου. Θα πας να σφίξεις μπουζί και η καστάνια θα αποτελεί πρόβλημα ενώ τα 12nm του μπουζί είναι μέσα στην κλιμακα του δυναμόκλειδου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες βίδες που βρίσκονται μέσα στο φάσμα του 8-50. Και δεν είναι μόνο η καστάνια του δυναμόκλειδου πιο μεγάλη και πιο χοντρή αλλά και τα καρυδάκια έχουν μεγαλύτερο πάχος και μεγαλύτερο μήκος.

Εγώ προτείνω να πάρεις 3/8 πάντως. Έχει περισσότερο νόημα αν θέλεις να μετράς και καμία ροπή. Τα 8-50 είναι ροπές που βρίσκονται στις κατώτερες δυνατότητες της διάστασης 3/8 και έχουν το κατάλληλο μέγεθος γι' αυτές τις ροπές-βίδες. Αν αργότερα πάρεις και το 1-20 μπορείς να το πάρεις πάλι σε 3/8.

*ΚΔΟΑ = Κτηνώδης δύναμη, ογκώδης άγνοια.

daz
17/11/2017, 09:21
Πραγματικά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Μαθαίνουμε όταν το αποκτάμε και αρχίσουμε να δουλεύουμε. Προσπαθώ να γίνω αναλυτικός για να αποφύγετε τα περιττά έξοδα. Αν κάποιος πάρει δυναμόκλειδο 8-50 σε 1/2 για να μην πάρει καρυδάκια 3/8 και να χρησιμοποιεί αυτά που έχει, ίσως στο μέλλον το μετανιώσει. Και μετά δεν υπάρχει άλλη λύση από το να το πουλήσει και να πάρει άλλο μαζί με καρυδάκια. Ενώ ένα δυναμόκλειδο 3/8 δε θα είναι ποτέ πρόβλημα. Ίσως το πρόβλημα είναι τα καρυδάκια που δεν έχω αλλά το δυναμόκλειδο είναι στο σωστό μέγεθος γι' αυτές τις ροπές, είτε ανοίγω κινητήρες είτε αλλάζω μόνο λάδια.

Κάποιοι μπορεί να βολεύονται και με 1/2 σε όλα. Αν κάνουν αυτά που θέλουν δεν υπάρχει λάθος!

doctoras
17/11/2017, 09:46
οτι και να επιλέξει δεν μπορεί να προσαρμόσει τα καρυδάκια του με αντάπτορα? δηλαδή 3/8 σε 1/2 είτε και 1/4(καρυδάκια)?

Leon67
17/11/2017, 09:59
οτι και να επιλέξει δεν μπορεί να προσαρμόσει τα καρυδάκια του με αντάπτορα? δηλαδή 3/8 σε 1/2 είτε και 1/4(καρυδάκια)?

Μπορει αλλά οι περισότεροι αντάπτορες προσθέτουν μήκος και λίγο περισότερο όγκο. Θελει αντάπτορα μανιτάρι αν το καρέ του δυναμόκλειδου βγαίνει ή/και αντάπτορα σαν αυτούς για 1/4 σε 3/8 και 3/8 σε 1/4 : 390501
Παραμένουν όμως τα χωροταξικά προβλήματα από τα καρυδάκια.

Η μεση λύση ειναι όπως αναφέρθηκε σειρα 3/8 καρυδάκια και μετά 1/4 και 1/2.

toyar
17/11/2017, 10:17
3/8 ειναι αριστα για χρηση σε μοτο αφου η πιο βαρια περιπτωση ειναι αξονας τροχου στα 100Nm περιπου
σε συνδυασμο με 8-50 στα 3/8 καλυπτεις το 95%
καπακια, δαγκανες, τιμονι, ταπες, ψαλιδι, βασεις μοτερ......
προσωπικα εχω και μια 1/4 με αντιστοιχο ανταπτορα για το δυναμοκλειδο

daz
17/11/2017, 10:19

Ναι φυσικά και μπορεί. Όπως επίσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (τις περισσότερες φορές) όταν μπορεί να βάλει προέκταση και να κάνει τη δουλειά απ' έξω. Το πρόβλημα όμως είναι όταν δεν υπάρχει χώρος για δυναμόκλειδο, αντάπτορα, καρυδάκι ούτε μπορεί να μπει προέκταση.

Αν έχεις δυναμόκλειδο 3/8 βάζεις αντάπτορα σαν αυτους που έβαλε ο λεό οι οποίοι προσθέτουν ελάχιστο μήκος (αν και προσθέτουν πλάτος που όμως λιγότερες φορές αποτελεί πρόβλημα) και σε αυτή την περίπτωση έχεις απλά το μεγαλύτερο καρυδάκι καρυδάκι (1/2) και ότι προσθέτει ο αντάπτορας.

Αν όμως έχεις δυναμόκλειδο 1/2 δεν μπορείς να βάλεις τέτοιον αντάπτορα σαν τον απο πάνω. (πως θα γίνει αφού από μικρό θέλεις μεγάλο?) οπότε θα βάλεις τον κλασικό αντάπτορα. Μερικές φορές δεν υπάρχει πρόβλημα, άλλες πάλι δεν χωράει!

Αν μπορέσω σήμερα θα βγάλω μερικές φωτό για να καταλαβαινόμαστε.

macdeath_s
17/11/2017, 17:16
Me κάψατε άγρια αλλά πιο πολύ η άγνοια μου φταίει. Αυτό που είπε ο Daz όμως ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε στην προκειμένη περίπτωση ισχύει 100%. Αρχικά πείστηκα να πάρω 3/8 με δυνάμεις 8-50. Πολλοί επιμένουν ότι για τις βασικές δουλειές που θα κάνω (φρένα, λάδια) δεν χρειάζεται κάν αλλά λόγω απειρίας σε τέτοιες δουλειές (και tool porn :D ) θα το πάρω.

Μια απορία που χω τώρα είναι πώς θα πάρει τις μύτες που έχω ήδη ?

390520

virus
17/11/2017, 17:23
δεν μπορω με τιποτα να γραψω τα σεντονια του daz. και συνηθως τα γραφει οταν εχει πονοκεφαλο :bawl:

λοιπον οπως ειπαν το 3/8 ειναι το πρωτο που θα παρεις και μετα θα δεις αν πραγματικα θες και το 1/2.

συνηθως το θεμα ειναι καθαρα χωροταξικο. υψος καρυδακιου υψος κεφαλης καστανιας και διαφορα αλλα.

virus
17/11/2017, 17:26
Πολλοί επιμένουν ότι για τις βασικές δουλειές που θα κάνω (φρένα, λάδια) δεν χρειάζεται κάν αλλά λόγω απειρίας σε τέτοιες δουλειές (και tool porn :D ) θα το πάρω.

Μια απορία που χω τώρα είναι πώς θα πάρει τις μύτες που έχω ήδη ?

390520

να το παρεις. θα σωθεις απλα και οι βιδες σου δεν θαναι ξεσκισμενες. κι οταν θα κανεις το επομενο σερβις μονος σου θα δεις οτι οι βιδες θα λυνουν πιο γλυκα και θα κανεις μια χαρα την δουλεια σου. επειδη στο προηγουμενο σερβις που εκανες εσφιξες με δυναμοκλειδο.

για τις μυτες βρες ανταπτορα.

υπαρχουν και καρυδακια με μυτες φιξ.

macdeath_s
17/11/2017, 17:27
να το παρεις. θα σωθεις απλα και οι βιδες σου δεν θαναι ξεσκισμενες. κι οταν θα κανεις το επομενο σερβις μονος σου θα δεις οτι οι βιδες θα λυνουν πιο γλυκα και θα κανεις μια χαρα την δουλεια σου. επειδη στο προηγουμενο σερβις που εκανες εσφιξες με δυναμοκλειδο.

Τις μύτες πώς θα τις χώσω όμως ?

Mariner
17/11/2017, 18:10

Αντάπτορα απο 3/8 σε 1/4 και μετά κανονικά όπως τις βάζεις και στο 1/4..

virus
17/11/2017, 18:23
για να μην μπερδευτει κι επειδη το 1/4 ειναι τετραγωνο ειναι καλυτερα να κανει αναζητηση 3/8 σε 1/4 hex adapter

daz
17/11/2017, 19:38
3/8 vs 1/2

390525

Και τα δύο καρυδάκια είναι 13mm

390526

390527

Το 3/8 με κλασικό αντάπτορα και καρυδάκι 1/2.

390529

daz
17/11/2017, 19:42
Το 3/8 με αντάπτωρα μικρού μήκους.

390533

390531

390532

daz
17/11/2017, 19:47
Από αριστερά προς τα δεξιά.. 1/2 3/8 3/8
Τα δυο πρώτα με καστάνια βιομηχανικού τύπου.

390534

Σε 3/8 αν εξαιρέσουμε ότι η καστάνια βιομηχανικού τύπου μπορεί να βιδώσει και αριστερόστροφες βίδες, δεν έχει άλλα πλεονεκτήματα.

390537

daz
17/11/2017, 20:02
Λίγο back yard wrenching σήμερα και είπα να βγάλω καμιά φωτό..

Οκ.. το ξέρω ότι πολλοί δεν ασχολούνται με πολλά και περίεργα και δύσκολα και απαιτητικά αλλά παρόμοιες περιπτώσεις θα βρούμε πολύ συχνά. Και σε μηχανές και γενικά λίγο πολύ παντού. Και αν όχι σήμερα αύριο, ίσως σε μερικά χρόνια ή όταν έρθει ένας φίλος να μας βοηθήσει να κάνουμε κάτι παραπάνω κτλ.

10αρίτσες βίδες της ανλίας νερού. Επειδή πατάνε σε φλάντζα καλό είναι να σφιχτούν με δυναμόκλειδο ώστε να πατήσουν ομοιόμορφα και να μην έχουμε διαρροές. (νερό στην προκειμένη, λαδιού σε άλλες περιπτώσεις).
Η κεφαλή δεν χωράει να πάει πιο έξω διότι πίσω υπάρχει αυτό στο οποίο βιδώνει το γρανάζι του ιμάντα της αντλίας. Αν ήταν πιο μεγάλη δε θα χωρούσε. Φυσικά δυναμόκλειδο καρυδάκι 3/8.

390538

Αλλά και να χωρούσε, δε θα μπορούσε να κινηθεί το δυναμόκλειδο.

390539

390540

390541

daz
17/11/2017, 20:09
Το πρόβλημα δεν είναι να πάρω δυναμόκλειδο για τα καρυδάκια που έχω ή να βάλω αντάπτορα ώστε να του καρφώσω ότι καρυδάκι γουστάρω! Το πρόβλημα είναι να έχω ένα σύνολο που θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Γιατί αν έχω ολόκληρη γκουμούτσα για βίδες 10 και 13 άντε και 17 θα υπάρξουν περιπτώσεις που θα σφίξω με το πρώτο γερμανοπολύγωνο που θα βρω μπροστά μου.

390542

Γιάννη σήμερα το έβγαλα το γάντι. Κανόνισε.. έχω βρώμικο νύχι!

390543

390544

Ελπίζω να μη ξανα ασχοληθούμε με τα μεγέθη. Παραπάνω μόνο στην πράξη θα δούμε και θα καταλάβουμε.

daz
17/11/2017, 20:15

3/8 θηλυκό τετράγωνο

390545

σε 1/4 θηλυκό εξάγωνο.

390546

Μπορείς να πάρεις οποιαδήποτε μάρκα γουστάρεις.

390547

Ετοιμος.

390548

Αν αναρωτιέσαι υπάρχουν και από 1/2 σε 1/4 και από 1/4 σε 1/4..

stefanos
17/11/2017, 20:20
Λίγο back yard wrenching σήμερα και είπα να βγάλω καμιά φωτό..

Μετά από κάθε χρήση τα πλένεις φαντάζομαι και τα αποθηκεύεις σε ειδική θήκη με βελούδινη επένδυση και σακουλάκι silica jel που το ανανεώνεις κάθε 2 βδομάδες.... Σωστά?:confused:

daz
17/11/2017, 20:38
Μετά από κάθε χρήση τα πλένεις φαντάζομαι και τα αποθηκεύεις σε ειδική θήκη με βελούδινη επένδυση και σακουλάκι silica jel που το ανανεώνεις κάθε 2 βδομάδες.... Σωστά?:confused:

:lol:

Δεν είναι τόσο καθαρά οσο φαίνονται στις φωτό αλλά δουλεύω πάντα με γάντια και όταν πιάνω δυναμόκλειδο συνήθως τα βγάζω γιατί είναι σούπερ μπιχλιάρικα! Τα δυναμόκλειδα είναι τα μοναδικά καθαρά εργαλεία που έχω και τα προτιμώ έτσι. Αυτά και τα ηλεκτρονικά παχύμετρα, μικρόμετρα κτλ. προσπαθώ να μην τα καταντήσω όπως τα υπόλοιπα.

virus
17/11/2017, 20:45
για τα καρυδακια φανταζομαι μιλας. Ωωωω ναι βεβαια.....

τα δυναμοκλειδα πανε σε τραπεζικη θυριδα, βεβαιως βεβαιως,,,

Leon67
17/11/2017, 21:19
Λεπτομέρεια αλλά για την περίπτωση χωροταξικών προβλημάτων με δυναμόκλειδο 1/2 σε 8-50 Nm ή κάποιο παλαιότερο με μεγαλύτερο εύρος υπάρχει και η λύση με καρυδάκια χαμηλού προφιλ σαν το αριστερό στην φωτό:
390551
Και τα 3 είναι 10mm σε καρέ 1/2' με το Τσεχοσλοβάκικο ΤΟΝΑ αριστερα να έχει σαφώς μικρότερο ύψος από το Gedore και το Walter (κέντρικό και δεξιά). Τα ύψη είναι αντίστοιχα 29mm, 38mm και 40mm ενώ η max διάμετρος είναι αντίστοιχα 22, 24, 25 mm.
βέβαια όπως φαίνεται στην επόμενη φωτό ακόμα και το χαμηλό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 10mm σε 3/8' μιας και το 3/8' 10αράκι είναι μόλις 26mm σε ύψος και 12mm σε διάμετρο.

390553

Σειρές χαμηλόυ προφίλ υπάρχουν αρκετές αλλά αυτές που μου έρχονται πρώτες στο μυαλό είναι οι σειρες Zeal της Koken.

daz
17/11/2017, 21:57
Το πρόβλημα με αυτά τα τα καρυδάκια είναι ότι πιάνουν μονο βίδες. Ενω τα κανονικά πιάνουν και παξιμάδια ακόμα και αν είναι χωμένα λίγο μέσα στο μπουλόνι.

Καλά είναι τα πολύ κοντά και σίγουρα εξυπηρετούν κάποιες καταστάσεις αλλά καλύτερα είναι για κάποιον να έχει κανονικά καρυδάκια. Εξ' άλλου τα zeal είναι ακριβά, ακριβότερα από κανονικά και σίγουρα πολύ ακριβά και overkill για τον περιστασιακό χρήστη. Στην τιμή των zeal παίρνει καποιος 1/2 και 3/8 και σε καλή ποιότητα.

Και αν κάποιος θέλει να πάρει zeal θεωρώ σωστότερο να τα πάρει σε 3/8 όπου και οι καστάνιες είναι πολύ μικρότερες.
Και ας έχει και 1/4 1/2 κανονικά.

Nektarios2016
28/11/2017, 17:28
Κοιταχτε να δειτε, που λενε και στο χωριο μου.
Σημερα αλλαξα ενα προθερμαντηρα στο αμαξι.
Γνωριζοντας οτι αν και απλη η αλλαγη το σκεφτομουν μερες αν θα το κανω μονος ή θα παω σε μαστορα.
Ο λογος ειναι οτι μπορει να ειχε φρακαρει ή και ακομη κατα το ξεσφιγμα να σπασει και να εχουμε αλλα ντραβαλα...
Εν τελει, πηρα το θαρρος μιας και στη προηγουμενη αλλαγη ημουν παρον και ο μαστορας το ξεσφιξε απλα και γρηγορα με ενα 8αρακι καρυδακι και εγινε η δουλεια.
Στο μυαλο μου ομως καρφωθηκε κατι «αρρωστο». Οσο προσπαθω να αποφευγω τις κακες (στη τσεπη) συνηθειες αυτο εκει, το ατιμο!
Οποτε λεω να «χτυπησω» ενα ροποκλειδο/δυναμοκλειδο για τις χαμηλες σχετικα ροπες. Αλλαγη ας πουμε, προθερμαντηρα, καποιες βιδες οπως καπακια φιλτρου ταπα καρτερ κλπ, ισως και συσφιξη βιδων σε ασφαλειες (βελτιωση του ευρους χρησης) Τωρα δεν εχω ευκαιρα νουμερα τιμων ροπης αλλα πιστευω θα μπορεσω να τα καλυψω με ενα εργαλειο. Θα ηθελα ομως να ξεκιναει, σιγουρα απο τα 10Nm, αν θυμαμαι καλα καποιες τιμες που εχω δει κατα καιρους, και μικροτερη ισως.
Το μπατζετ μου ειναι 50€...ξερω δεν φτανει ουτε για τη πιστοποιηση που λενε...ειναι ομως περισσοτερο δικαιολογια προς τον εαυτο μου, οποτε ας πουμε τα διπλα μετα απο τιμαριθμικη προσαρμογη ( αν απαιτηθει φυσικα).
Οποτε τι να κοιταξω, να παω σε nordbar που ειναι ακουστα και δοκιμασμενα, να δω για κανα facom που την αγαπαω?
Απο καρυδακια/καστανιες εχω 1/2,3/8 & 1/2, οποτε εδω δεν εχω καποιο συμβιβασμο-νομιζω.
:wave2::wave2:

daz
28/11/2017, 18:28
Τα μονα που μπορώ να προτείνω είναι τα εξής.

Σε 1-20 norbar sli σε 1/4 ή 3/8
norbar tti (αν υπάρχει ακόμα) πάλι σε 1-20 πάλι 1/4 ή 3/8.
φακομ 5-25 σε 1/4. Πάρε τιμή από βράτη και μη κοιτάξεις ούτε προσφορές, ούτε τίποτα. Μας είχε δώσε κάτι σούπερ τιμές στο παρελθόν, δες τι μπορεί να σου δώσει και τώρα.
norbar tti 8-50 σε 3/8.

Τα tti είναι η φθηνή σειρά της norbar που έχει αντικατασταθεί μάλλον λόγο αλλαγής πιστοποίησης από νέα σειρά που επίσης δεν έχει απαγορευτική τιμή (αλλά δεν είναι σε προσφορά).

Οι τιμές για το φθηνότερο απ' αυτά είναι κάτω από 100 για τα tti σε προσφορά.

Μέγεθος και εύρος κλίμακας επέλεξε με βάση τις ανάγκες σου. Περισσότερα γι' αυτά θα βρεις στις προηγούμενες σελίδες.

edit. οτιδήποτε άλλο ξεφευγει απαγορευτικά απ' το μπατζετ σου. Οτιδήποτε φθηνότερο ξεφευγει απαγορευτικά σε όλα τα υπόλοιπα πλην του μπατζετ. :lol:

afric
28/11/2017, 19:19
390806
καλησπερα...εχω αυτα τα 2 δυναμοκλειδα πολλα χρονια..που μπορω να παω να τα μετρησω?

Nektarios2016
28/11/2017, 19:26
Τα μονα που μπορώ να προτείνω είναι τα εξής.

Σε 1-20 norbar sli σε 1/4 ή 3/8
norbar tti (αν υπάρχει ακόμα) πάλι σε 1-20 πάλι 1/4 ή 3/8.
φακομ 5-25 σε 1/4. Πάρε τιμή από βράτη και μη κοιτάξεις ούτε προσφορές, ούτε τίποτα. Μας είχε δώσε κάτι σούπερ τιμές στο παρελθόν, δες τι μπορεί να σου δώσει και τώρα.
norbar tti 8-50 σε 3/8.

Τα tti είναι η φθηνή σειρά της norbar που έχει αντικατασταθεί μάλλον λόγο αλλαγής πιστοποίησης από νέα σειρά που επίσης δεν έχει απαγορευτική τιμή (αλλά δεν είναι σε προσφορά).

Οι τιμές για το φθηνότερο απ' αυτά είναι κάτω από 100 για τα tti σε προσφορά.

Μέγεθος και εύρος κλίμακας επέλεξε με βάση τις ανάγκες σου. Περισσότερα γι' αυτά θα βρεις στις προηγούμενες σελίδες.

edit. οτιδήποτε άλλο ξεφευγει απαγορευτικά απ' το μπατζετ σου. Οτιδήποτε φθηνότερο ξεφευγει απαγορευτικά σε όλα τα υπόλοιπα πλην του μπατζετ. :lol:

UR->
Να πονταρω περισσοτερο στα νεας πιστοποιησης ή να αρκεστω και στα παλιοτερα?
Αυτα τα δυναμομετρα δουλευουν στο ξεσφιγμα?

daz
28/11/2017, 20:07
UR->

Εγώ είπα μάλλον, δεν είπα σίγουρα. Υπόθεση έκανα, γιατί δεν το ψάχνετε?

Το έκανα εγώ λοιπόν. Η καινούρια σειρά προφέσιοναλ έχει την παλιά πιστοποίηση 6789 του 2003. Υποθέτω ότι την ίδια πιστοποίηση έχει και η καινούρια "φθηνή" σειρά nortorque. Η αντικατάσταση λοιπόν δεν έγινε γι' αυτόν τον λόγο. Ή ίσως και να έγινε! Όταν θα υποχρεωθεί να πιστοποιεί με το καινούριο iso θα είναι έτοιμη. Δεν μπορώ να ξέρω όμως σίγουρα. Υπάρχουν κι άλλοι τομείς στου οποίους αναβαθμίζεται ένα δυναμόκλειδο εκτός απ' την ακρίβεια και την ποιότητα. Πχ, να πιάνει την μέγιστη κλίμακα με ελάχιστες στροφές του ρυθμιστή, χωρίς να αυξάνεται η δύναμη που χρειάζεται καθώς συμπιέζουμε το ελατήριο για να ανεβάσουμε νιουτόμετρα.

Ως τώρα δεν υποχρεούται κανένας να πιστοποιήσει με το iso 6789-2 του 2017.

Το καινούριο πιστοποιητικό δίνει έμφαση στην ποιότητα και στον τρόπο μέτρησης ώστε να πιστοποιείται σωστότερα η ακρίβεια. Κάποιοι κατασκευαστές δεν έχουν ανάγκη τα καινούρια πιστοποιητικά για να φτιάξουν ένα καλό προιόν. Οι περισσότεροι αναγνωρισμένοι μάλιστα, υπερκαλύπτουν τα ποιοτικά στάνταρ που θέτει το iso. Απ' την άλλη πάλι το εκάστοτε πρότυπο μπορεί να έχει 1002 παραμετρους και όλοι να κάνουν εν τέλη κάποιες βελτιώσεις ή αλλαγές.
Συνήθως όμως εδώ το πρόβλημα το έχουν οι μικροί και φθηνοί μεταπωλητές που δε θα μπορούν τόσο εύκολα να πιστοποιήσουν το προιόν τους. (μη γελιέστε ότι ακόμα και με το 6789 του 2013 τα περισσότερα φθηνά είναι πιστοποιημένα, ότι και να λένε).

Το νέο πιστοποιητικό νομάζεται BS EN ISO 6789-2:2017 και όποιος θέλει μπορεί να κοιτάξει ποια δυναμόκλειδα καλύπτουν να νέα στάνταρ. Νεκτάριε παίρνοντας ένα καλό δυναμόκλειδο από αναγνωρισμένο κατασκευαστή είσαι σίγουρος ότι θα έχεις υποστήριξη και ακρίβεια για πολλά χρόνια. Είτε έχει βγάλει 10 καινούρια μοντέλα μετά απ' αυτό, είτε έχουν αλλάξει τα προτυπα 10 φορές είτε όχι.

Εγώ αν είχα τόσο περιορισμένο μπατζετ θα έπαιρνα ότι κυκλοφορεί σε καλύτερη τιμή από αναγνωρισμένο κατασκευαστή, όποιος και αν ήταν αυτός.

Leon67
28/11/2017, 20:08
UR->

Νέας ή παλιάς για δουλειές στο μηχανάκι ή στο αυτοκίνητο έχουν την ακρίβεια που θέλουμε. Όπως ισως διαβάσεις σε προηγούμενα τα παλιότερης εχουν λίγο μεγαλύτερο εύρος ΚΑΙ μάλλον θα τα βρεις σε προσφορά.

Με το δυναμόκλειδο ΜΟΝΟ σφίγγουμε εκτος αν αναφέρεσαι σε αριστερόστροφες βίδες όπόταν αν εχεις βιομηχανικού τύπου αλλάζεις μεριά στο καρέ.

daz
28/11/2017, 20:30
Σωστος ο λεό!

Ξέχασα να πω για την αριστερόστροφη λειτουργία, γιατί πολλοί θα το έχουν απορία.

Όλα τα δυναμόκλειδα λειτουργούν προς μία μόνο κατεύθυνση. Έχουν και βελάκι επάνω.
Αυτά με την καστάνια βιομηχανικού τύπου (δλδ αυτή στην οποία το καρέ αφαιρείται) μπορούν να δουλέψουν και για αριστερόστροφες βίδες αλλά πάντα λειτουργόντας προς την ίδια κατέθυνση. (αυτή που δείχνει το βελάκι). Στις καστάνιες βιομηχανικού τύπου το καρέ πιέζεται και βγαίνει απ' την επάνω μεριά. Οπότε κοτσάρουμε το καρυδάκι από πάνω και γυρίζουμε το δυναμόκλειδο ανάποδα. Τώρα λειτουργεί "ανάποδα" οπότε μετράει ροπή αριστερόστροφα.

Αυτό γίνεται ώστε να μετράμε ροπές σε αριστερόστροφες βίδες και όχι για να ξεσφίγγουμε. Ακόμα και αν θέλουμε να μετρήσουμε (γιατί έτσι μας την έδωσε), πόση ροπή χρειάζεται μια βίδα για να χαλαρώσει, δεν μπορούμε να το κανουμε αν το δυναμόκλειδο δεν μετράει ροπή σε πραγματικό χρόνο και λειτουργεί με κλικ.

Τα δυναμόκλειδα με την κλασική απλή καστάνια επίσης δίνουν την επιλογή να γυρίσεις την καστάνια αριστερόστοφα αλλά αυτό το κανουν μονο και μόνο ώστε να φέρεις την καστάνια στο σημείο που θέλεις ώστε να την πιέσεις έπειτα ομαλά. Δεν γυρίζουμε την καστάνια αριστερόστροφα για να ξεσφίξουμε μπουλόνια και βίδες κτλ. Επίσης αυτά τα δυναμόκλειδα δεν δουλεουν με αριστερόστροφες βίδες διότι το καρέ δεν βγαίναι απ' την επάνω μεριά της καστάνιας ώστε να γυρίσουμε το δυναμόκλειδο ανάποδα.

Οπότε το προτέρημα της καστάνιες βιομηχανικού τύπου είναι ότι δουλεύει και με αριστερόστροφες βίδες αλλά είναι πιο μεγάλη ενώ η κλασική καστάνια δουλεύει μόνο με δεξιόστροφες βίδες και είναι πιο μαζεμένη. Διαφορές μπορείτε να δείτε στις φωτό που έβαλα 1-2 σελίδες πίσω.

Nektarios2016
29/11/2017, 07:24
Να ρωτησω κατι ολιγον τι χαζο, η διαφορα δυο δυναμοκλειδων 1/4 και 3/8 στην ιδια κλιμακα μετρησης ειναι μονο στο μεγεθος καστανιας και το καρυδιων?

Edit: αυτα που θελω να κανω κυμαινονται αναμεσα στα 10 με 30 nm.
Οποτε βρηκα τι θελω. Το προβλημα ας πουμε ειναι οτι ισως η 3/8 να ειναι λιγο μεγαλη για ορισμενες θεσεις που δουλευω με 1/4 καστανια μεχρι στιγμης. Οποτε θα χρειαστει να παρω ανταπτορα σε 1/4 απο 3/8 για να ωφεληθω και τη πληρη σχεδον συλλογη καρυδακιων 1/4 εναντι των αλλων διαστασεων.

daz
29/11/2017, 12:29
Ναι η διαφορά είναι μονο στο μέγεθος.

Το 3/8 σε 1/4 με ανταπτωρα λες να μην είναι πιο μακρύ από 3/8? Αφού μεσολαβεί ο αντάπτορας ενώ η καστάνια είναι ίδια. Η μόνη διαφορά είναι στο πάχος που έχει το καρυδακι. Δλδ κανένα χιλιοστό το πολύ. Πάρε ένα 8-50 ή 10-60 σε 3/8 και τα υπόλοιπα θα τα δεις στην πράξη.

daz
29/11/2017, 14:20
390806
καλησπερα...εχω αυτα τα 2 δυναμοκλειδα πολλα χρονια..που μπορω να παω να τα μετρησω?

Βράττης και Πικούνης ξέρω ότι έχουν όργανα μέτρησης.

Nektarios2016
29/11/2017, 14:32
Ναι η διαφορά είναι μονο στο μέγεθος.

Το 3/8 σε 1/4 με ανταπτωρα λες να μην είναι πιο μακρύ από 3/8? Αφού μεσολαβεί ο αντάπτορας ενώ η καστάνια είναι ίδια. Η μόνη διαφορά είναι στο πάχος που έχει το καρυδακι. Δλδ κανένα χιλιοστό το πολύ. Πάρε ένα 8-50 ή 10-60 σε 3/8 και τα υπόλοιπα θα τα δεις στην πράξη.στο συνολικο παχος αναφερομουν, για διεισδυση σε στενα μερη. Το μηκος εννοειτε πως θα διαφερει αισθητα, τουλαχιστον με τους κοινους ανταπτορες.

daz
29/11/2017, 21:21
στο συνολικο παχος αναφερομουν, για διεισδυση σε στενα μερη. Το μηκος εννοειτε πως θα διαφερει αισθητα, τουλαχιστον με τους κοινους ανταπτορες.

Δεν υπάρχει αντάπτορας κοντός απο 3/8 σε 1/4.

Ναι για χωμένες βίδες θα μπορείς μια χαρά με αντάπτορα αλλά αυτό θα σου χρειαστεί μόνο σε καμιά 10αρίτσα που θα είναι στο όριο των 10nmετρων. Οι 8αρες θα θέλουν λιγότερα nm απ' ότι δίνει το δυναμόκλειδό σου και πάνω από 10 θα χωράνε άνετα τα 3/8.

Nektarios2016
29/11/2017, 21:38
Δεν υπάρχει αντάπτορας κοντός απο 3/8 σε 1/4.

Ναι για χωμένες βίδες θα μπορείς μια χαρά με αντάπτορα αλλά αυτό θα σου χρειαστεί μόνο σε καμιά 10αρίτσα που θα είναι στο όριο των 10nmετρων. Οι 8αρες θα θέλουν λιγότερα nm απ' ότι δίνει το δυναμόκλειδό σου και πάνω από 10 θα χωράνε άνετα τα 3/8.
Μη φας, εχουμε γλαροσουπα! :lol:
8αρι θελει σωληνωτο ο προθερμαντηρας και ροπη συσφιξης 12Nm. Οποτε ειμαι εντος κλιμακας και σε στενη περιοχη για το καρυδακι!
ΥΣ. Ειπα πως γραφτηκα στο moto.gr μονο για τα εργαλεια, η μονη μηχανη που εχω ειναι του ξυρισματος!:D

daz
29/11/2017, 22:13
Δεν κατάλαβα γιατί δε μπορείς να το κάνεις με 3/8. Εννοείς ότι αντί για σωληνωτό θελεις να βάλεις καρυδάκι με προέκταση αλλά το καρέ του 3/8 είναι χοντρό?
Γιατί μπροστά τα καρυδάκια δεν έχουν μεγάλη διαφορά.

Φυσικά με μακριά καρυδάκια δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα. Αν δεν έχεις και κατάλαβα καλά τι θέλεις να πεις, ναι μια χαρά θα δουλέψει με αντάπτορα το 8αρακι σου.

390824

390825

macdeath_s
03/12/2017, 03:35
Τέτοιου τύπου αντάπτορες να φανταστώ δεν κάνουν γιατί δεν θα κουμπώνουν στην κεφαλή του κλεδιού ? Προσπαθώ να βρω το 3/8 σε 1/4 αλλά λόγω γλώσσας ζορίζομαι λίγο.

390919

daz
03/12/2017, 09:30
Δεν κατάλαβα σε ποιό κλειδί δε θα κουμπώνουν?

Σε ποια γλώσσα ψάχνεις και σε ποια χώρα θέλεις να τους βρεις?

macdeath_s
03/12/2017, 14:33
Δεν κατάλαβα σε ποιό κλειδί δε θα κουμπώνουν?

Σε ποια γλώσσα ψάχνεις και σε ποια χώρα θέλεις να τους βρεις?

Σε αυτό εδώ (https://www.amazon.es/gp/product/B00HU0GYH6/ref=ox_sc_act_title_2?smid=A1AT7YVPFBWXBL&psc=1) και ψάχνω στα ισπανικά από 3/8 να παίρνει μύτες 1/4. Βρήκα διάφορα αλλά δν κτλβαίνω πιο μέρος θα κουμπώνει στο κλειδί και ποιό θα είναι για να μπουν οι μύτες.

Thanks man.

stefanos
03/12/2017, 14:48
https://www.amazon.es/KS-Tools-918-3983-Chrome-Plus/dp/B007XUGX1A/ref=sr_1_4?s=tools&ie=UTF8&qid=1512308426&sr=1-4&keywords=3%2F8+1%2F4

Αυτό?

macdeath_s
03/12/2017, 19:04
https://www.amazon.es/KS-Tools-918-3983-Chrome-Plus/dp/B007XUGX1A/ref=sr_1_4?s=tools&ie=UTF8&qid=1512308426&sr=1-4&keywords=3%2F8+1%2F4

Αυτό?

Τhanks Stefanos, αυτό κοίτατα και εγώ μαζί με κάτι αντίστοιχα της Facom. Το cromada που λέει όμως δν κτλβαίνω τι είναι (αν και νομίζω εννοεί chromed) οπότε δν κτλβαίνω αν θα είναι 3/8 το μέρος που μπαίνει στην καστάνια και 1/4 για τις μύτες ή το ανάποδο.

stefanos
03/12/2017, 22:39
Μια αναζήτηση με τον κωδικό του εργαλείου και https://www.ebay.co.uk/itm/KS-Tools-918-3983-3-8-Inch-Chrome-Plus-Bit-Adapter-Socket-for-1-4-Inch-Bits/122644866117?hash=item1c8e342445:g:YtIAAOSwzWpZjqJp και λέμε 3/8 για 1/4 μύτες (κατσαβιδάκια και τορξακια και τα παρόμοια)
δεν είναι καρέ για καρυδάκια 1/4 μη μπερδευόμαστε.
προσωπικά για μυτούλες χρησιμοποιώ ένα καρυδάκι 1/4 :blush: (τσίπης...)

daz
03/12/2017, 23:00
Τα 3/8 της ίντσας είναι κάπου στο 9,5 με 10μμ.
Το 1/4 είναι 6,3μμ.

Δε μπορείς να οδηγήσεις μύτη 3/8 βάζοντάς την σε καρέ 1/4.

Οι μύτες 3/8 ξεκινούν από πολύ μεγάλα νούμερα και είναι για μεγάλα και βαριά εργαλεία όπως και για κρουστικά εργαλεία αέρος με καρέ 3/4 της ίντσας. Οι αντάπτορες είναι ακριβοί και δεν τους βρίσκεις τόσο εύκολα και αν τους βρεις είναι πολύ πιθανό να είναι μαυροι και τεράστιοι.

Οι μικρότερες μύτες που μπορείς να βρεις είναι 4mm σαν αυτές τις wiha που πήρες.
Οι επόμενες είναι οι 1/4 (6,3μμ) σαν όλες αυτές που βρίσκουμε παντού στο εμπόριο.
Οι πιο χοντρές που είναι για σφυροκατσάβιδα πχ είναι οι 5/16 (8μμ) και αποτελούν καλή λύση για μεγάλα νούμερα μέχρι και το Μ12 ή οριακά το Μ14.
Μετά πάμε σε 7/16 που είναι τερατάκια.
Και μετά οι 3/8.
Υπάρχουν και 1/2 της ίντσας αλλά εδώ δεν φτιάχνουμε γέφυρες και κτήρια.

Οπότε την επόμενη φορά απλά μην ανησυχήσεις.

Edit. cromada είναι το χρώμιο.

daz
03/12/2017, 23:25
προσωπικά για μυτούλες χρησιμοποιώ ένα καρυδάκι 1/4 :blush: (τσίπης...)

Μια χαρά δουλεύει με δυο αρνητικά. Πρώτον δεν έχει έλασμα ή μπίλια για την συγκράτηση της μύτης και δευτερον έχει πολύ λεπτά τοιχώματα σε σχέση με τον αντάπτορα.

Ένας αντάπτορας είναι πολύ φθηνός και πολύ εύκολο να τον βρεις.

Φυσικά αν κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις, βάλε ότι σ' αρέσει. Κουβέντα να γίνεται. :beer:

JNP
06/12/2017, 13:44
Τελικά δεν άντεξα έκανα χριστουγεννιατικο δώρο στον εαυτό μου ένα Norbar TTi 8-50 Nm σε 3/8".Δίπλα ένα παλιό Husky 0-200 Nm για χοντροδουλιες.
391145