View Full Version : Πόση ώρα πρέπει να ζεσταίνεις το μηχανάκι σου τον χειμώνα;
amyroukai
29/01/2017, 22:35
Λίπανση δεν έχει ακριβώς εφόσον λόγω βαρύτητας το κύκλωμα λίπανσης είναι άδειο, από την άλλη πλέον οι ψεκασμοί ανεβάζουν στροφές μόνοι τους (1800 ρελαντί στο παράδειγμα) οπότε
δεν έχει ανάγκη.Αυτό πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους κάτι καρμπυρατα με ψόφιο ρελαντί μόνο.
δεδομένου ότι στο κρύο δεν παίρνει χωρίς τσοκ και δεδομένου ότι τραβώντας το οι στροφές πάνε ψηλά, ούτε εκεί είναι θέμα, μάλλον.
Θα επιμείνω στην άποψη μου με τα κάτωθι :
Τον χειμώνα και ιδίως στα πολλά τα κρύα, η υγρόψυξη αργεί πολύ να μπει σε λειτουργία και όμως ο κινητήρας λειτουργεί μια χαρά χωρίς φθορές.
Που το ξέρεις? Μια χαρά φθορές έχει ο κρύος κινητήρας που δρουν αθροιστικά. Έτσι ένας κινητήρας που για όλη του την ζωή κάνει σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι, σπίτι-καφέ, καφέ-σπίτι, με 8χλμ το κάθε δρομολόγιο και έχει 40.000 χλμ στα 10 χρόνια, έχει περισσοερες φθορές απ' τον κινητηρα που έκανε 100.000 χλμ σε ταξίδια.
Εάν δεν έχεις την σωστή πίεση λαδιού από την αρχή, το λάδι δεν φτάνει παντού και εκεί που πρέπει και αρχίζουν κατευθείαν οι φθορές. Κατευθείαν όμως.
Με κρύο κινητήρα η πίεση λαδιού ειναι πολύ μεγαλύτερη απ' την πίεση με το λάδι στην κανονική θερμοκρασία. Οι αντλίες διακινούν μεγάλη ποσότητα σε πολυ μικρό διάστημα, ενώ τα λεπτά λάδια βοηθούν πάρα πολύ την διαδικασία (για όσους βάζουν χοντρά λάδια επειδή στην ελλάδα κάνει ζέστη υπάρχει και το κατάλληλο θρέντ).
Η θερμοκρασία του λαδιού είναι εξίσου συμαντική για την ρευστότητα του στις υψηλές στροφές. Στο ρελαντί δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ασφαλώς και είναι, δεν είπε κανείς το αντίθετο. Απλά θεωρώ πιο σημαντική την θερμοκρασια νερού διότι αν υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα ψύξης έχει κάψει φλάτζα σε χρόνο dt. Οι ένδειξη του νερού υπάγεται στην κατηγορία πρόληψης μια βλάβης (η μιας μεγαλύτερης βλάβης). Η ένδειξη λαδιού ουσιαστικά βοηθάει την σωστή χρήση της μηχανής μας. Και τα δύο καλά είναι αλλά αν κάποιος δεν βιάζεται να σκισει την μηχανή του μια χαρά μπορεί και χωρίς το δεύτερο. Έχει συμασία αν ο κινητήρας έρχεται σε θερμοκρασία στα 10 χλμ και εγώ έκανα 15 πριν καρυδώσω το γκάζι στο στοπ?
Και για να είμαι και εντώς θέματος, το καλό με το λάδι είναι ότι ζεσταίνετε γρήγορα με τα ζόρια που τραβάει, οπότε μέχρι να μπούν κράνος γάντια είναι έτοιμος ο κινητήρας.
Μέχρι να μπουν κράνος γάντια το λάδι δεν έχει πάρει ούτε έναν βαθμό. Το λάδι θα πιάσει την θερμοκρασία του πολύ πιο αργά απ' το νερό.
Αλλά φαντάζομαι πως εννοείς ότι ο κινητήρας είναι έτοιμος για να ξεκινήσει ώστε να τον ζεστάνουμε στο δρόμο. Σε αυτό συμφωνώ!
Grafton 505
30/01/2017, 19:40
Που το ξέρεις? Μια χαρά φθορές έχει ο κρύος κινητήρας που δρουν αθροιστικά. Έτσι ένας κινητήρας που για όλη του την ζωή κάνει σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι, σπίτι-καφέ, καφέ-σπίτι, με 8χλμ το κάθε δρομολόγιο και έχει 40.000 χλμ στα 10 χρόνια, έχει περισσοερες φθορές απ' τον κινητηρα που έκανε 100.000 χλμ σε ταξίδια.
Με χαμηλή ή λάθος πίεση λαδιού έχουν αρπάξει έδρανα και χυτώνια με το καλημέρα. Άμεση φθορά και όχι μακροχρόνια.
Με κρύο κινητήρα η πίεση λαδιού ειναι πολύ μεγαλύτερη απ' την πίεση με το λάδι στην κανονική θερμοκρασία. Οι αντλίες διακινούν μεγάλη ποσότητα σε πολυ μικρό διάστημα, ενώ τα λεπτά λάδια βοηθούν πάρα πολύ την διαδικασία (για όσους βάζουν χοντρά λάδια επειδή στην ελλάδα κάνει ζέστη υπάρχει και το κατάλληλο θρέντ).
Αυτό ποτέ δεν το έχω δει.
Ασφαλώς και είναι, δεν είπε κανείς το αντίθετο. Απλά θεωρώ πιο σημαντική την θερμοκρασια νερού διότι αν υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα ψύξης έχει κάψει φλάτζα σε χρόνο dt. Οι ένδειξη του νερού υπάγεται στην κατηγορία πρόληψης μια βλάβης (η μιας μεγαλύτερης βλάβης). Η ένδειξη λαδιού ουσιαστικά βοηθάει την σωστή χρήση της μηχανής μας. Και τα δύο καλά είναι αλλά αν κάποιος δεν βιάζεται να σκισει την μηχανή του μια χαρά μπορεί και χωρίς το δεύτερο. Έχει συμασία αν ο κινητήρας έρχεται σε θερμοκρασία στα 10 χλμ και εγώ έκανα 15 πριν καρυδώσω το γκάζι στο στοπ?
Σε αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Διαφωνίσαμε πιο πάνω. :lol:
Μέχρι να μπουν κράνος γάντια το λάδι δεν έχει πάρει ούτε έναν βαθμό. Το λάδι θα πιάσει την θερμοκρασία του πολύ πιο αργά απ' το νερό.
Πιστεύω το αντίθετο. Όταν αλλάζεις λάδια, δεν βάζεις τον κινητήρα μπρος για κανένα λεπτό ;
Αλλά φαντάζομαι πως εννοείς ότι ο κινητήρας είναι έτοιμος για να ξεκινήσει ώστε να τον ζεστάνουμε στο δρόμο. Σε αυτό συμφωνώ!
Ναι αυτό εννοώ.
:beer:
Ρε πάρτε όλοι Honda να βρείτε την ησυχία σας......ξεκινάς μπαμ με τα όσα τρίτες Τετάρτες σούζα και μπορεί να ακούσεις κάνα τσικ στα πολλά κρύα να ουμ.....γατάκια που θα τα ζεσταίνουμε κιόλας...τι είναι Ρε σούπα??:smokin:
Με χαμηλή ή λάθος πίεση λαδιού έχουν αρπάξει έδρανα και χυτώνια με το καλημέρα. Άμεση φθορά και όχι μακροχρόνια.
Δεν τα λες λάθος!
Αυτό ποτέ δεν το έχω δει.
Παρατήρησέ το! ;)
Πιστεύω το αντίθετο. Όταν αλλάζεις λάδια, δεν βάζεις τον κινητήρα μπρος για κανένα λεπτό ;
Εγώ γάντια κράνος τα φοράω σε 15". :lol:
Και σε 1' όμως δεν έχουν αλλάξει πολλά στη θερμοκρασία λαδιού.
johnstef33
31/01/2017, 19:26
Να πω κι εγω τα δικα μου επι τη ευκαρια??
Παλιοτερα με τη βεσπα ανοιγα το τσοκ(παντα για το χειμωνα) εβαζα μιζα κι εφευγα σε δευτερολεπτα....
Τωρα με το eliminator που εχω μεταχειρ ανοιγω τσοκ 2-3 λεπτα μεχρι να κατεβει η γυναικα και το παιδι
και για να ζεσταθει....αλλιως ΔΕΝ κραταει ρελαντι και για κανα τεταρτο….....μετα ολα μια χαρα
Φυσικα και ξερω οτι εχω θεμα με το καρμπυρατερ αλλα λογω οτι του εχω βαλει 15-50 αντι 10-40 που λει το μανουαλ παιζει ρολο και στο ρελαντι???
Ευχαριστω
AUFGEBRACHT
31/01/2017, 19:36
378163
johnstef33
31/01/2017, 19:44
Επαναλαμβανω.....το μανουαλ λεει 10-40 κι εγω εβαλα 15-50 ......παιζει ρολο στο ρελαντι αυτο γιατι αυτο το συγκεκριμενο ΔΕΝ αναφερετε καπου........
amyroukai
31/01/2017, 19:53
δεν νομίζω να έχει ρόλο (μπορεί το λάδι να φρενάρει το μοτέρ τόσο που να σταματάει; ). το κακό ρελαντί είναι λόγω θερμοκρασίας στα καρμπιρατέρ τα ίδια και πιθανότατα από φθορές/βρωμιές στα ζιγκλέρ συν τις ταλαιπωρημένες μεμβράνες. Απλά με το πιο χοντρό λάδι που βάζεις θέλει έξτρα προσοχή γιατί οι δίοδοι στο μοτέρ είναι σχεδιασμένες για πιο λεπτόρρευστο υγρό, οπότε λογικά η στιγμή κατά την οποία θα έχεις "σωστή" λίπανση θα έρχεται αργότερα, σε σχέση με το 10/40.
AUFGEBRACHT
31/01/2017, 19:59
Επαναλαμβανω.....το μανουαλ λεει 10-40 κι εγω εβαλα 15-50 ......παιζει ρολο στο ρελαντι αυτο γιατι αυτο το συγκεκριμενο ΔΕΝ αναφερετε καπου........
Επειδή μπορεί να δοθεί λάθος εντύπωση, το RTFM δεν αναφέρεται σ' εσένα φίλτατε, αλλά στον τίτλο του παρόντος νήματος... :wave2:
(Προχτές κάπου πήρε το μάτι μου την "περισπούδαστη" ανάλυση κάποιου ειδήμονα, σχετικά με το πόση ώρα πρέπει να ζεσταίνουν το αυτοκίνητο οι κάτοχοι αυτοκινήτων με κινητήρα diesel και ότι οι περισσότεροι είναι αδαείς και αργά ή γρήγορα θα πάρουν τον κινητήρα στο χέρι γιατί χρειάζεται min προθέρμανση του κινητήρα 4-5 λεπτά. Με αυτά που έγραφε, είτε δεν έχει δει σύγχρονο κινητήρα diesel ούτε ζωγραφιστό, είτε είχε στο νου του ντιζελοκινητήρα από φορτηγό Scania του 1980... Φαντάζομαι ότι στη Ρωσία βάζουν μπροστά το αυτοκίνητο από το βράδυ και ξεκινάνε το επόμενο πρωί για να προλάβει να ζεσταθεί καλά στους -40).
johnstef33
31/01/2017, 20:31
Αληθεια τωρα βρε παιδια....απο τοτε που το πηρα απο εναν συνταξιουχο το eliminator παντα χρειαστηκε να αναβω το τσοκ για να παιρνει μπρος....ενω στη βεσπα οχι ολες τις μερες του χειμωνα....εχω αποφασισει καποια στιγμη να αλλαξω και το καρμπ γιατι απο την ακινησια που το ειχε εκανε τρυπιτσες η μεμβρανη του.....κριμα
Το θεμα ειναι οτι μετα απο ενα τεταρτακι κραταει κανονικα το ρελαντι του ....
amyroukai
31/01/2017, 20:38
Αλήθεια, και το fazer θέλει τσοκ και ο πήγασος θέλει τσοκ και γενικά με μονοψήφιες θερμοκρασίες όλα τα καρμπιρατέρ θέλουν τσοκ. Οπότε όλα καλά (συν το ότι το ρελαντί σου δεν έχει να κάνει με τα λάδια, οπότε ας το λήξουμε εδώ γιατί θα πάρει κατεύθυνση για αποδυτήρια).
zannisvel
01/02/2017, 09:04
Το XT μου θέλει λιγο τσοκ και το καλοκαίρι, οπότε don't worry.
mesastou
01/02/2017, 11:03
από την εμπειρία μου το λάδι θέλει τουλάχιστον 10' για να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας, με χαλαρή πάντα οδήγηση.
johnstef33
01/02/2017, 11:09
Αρα εγω που εβαλα πιο "χοντρο" λαδι θα κανει παραπανω προφανως.....
Πως ολα τα θρεντ τελικα καταλήγουν στα λαδια με ενα μαγικο τροπο...:tooth:
Θα μπορούσε να καταλήξει και σε πόση ώρα θέλει η αλυσιδα για να ζεσταθει και τι ιξώδες λιπαντικό είναι κατάλληλο για χαμηλές θερμοκρασίες. ........
:tooth:
Θα μπορούσε να καταλήξει και σε πόση ώρα θέλει η αλυσιδα για να ζεσταθει και τι ιξώδες λιπαντικό είναι κατάλληλο για χαμηλές θερμοκρασίες. ........
:tooth:
:bawl:
Μετα δε θα ξεραμε αν πρεπει να παει λαδολογιες η αλυσιδα αυτος ο αγνωστος και θα ανοιγαμε αλλο θρεντ τυπου που ταίριαζει αυτο το θεμα και και και και και και.....................:a30::panic:
stefanos
01/02/2017, 16:46
Ε φυσικό είναι.Το θέμα ουσιαστικά λάδια αφορά.
Κι εγώ νόμιζα οτι αφορά μέταλλα
RaGe_Raptor
01/02/2017, 18:20
Για λαδολογίες είναι κανονικά αλλά μιας και το έφερε η κουβέντα...
https://youtu.be/6VLMfUz34R0
2stroker
07/02/2017, 22:27
Το χειμωνα στο ttr μου ανοιγω τσοκ βαζω μπροστα αφηνω τσοκ 10 δευτερολεπτα το σβηνω και αμεσως κραταει ρελαντι,βαζω κρανος γαντια ξεκιναω παω χαλαρα για περιπου 5χλμ και μετα το οδηγω κανονικα. Το καλοκαιρι ακριβως η ιδια διαδικασια εκτος του τσοκ μιας και παιρνει μπροστα με την μια.
mesastou
10/02/2017, 17:33
Αρα εγω που εβαλα πιο "χοντρο" λαδι θα κανει παραπανω προφανως.....
έτσι λέει και ο τύπος στο βιντεακι κάπου στο 7ο λεπτό. (ωραίο βιντεάκι :))
μου αρέσει που μιλάει για σύσταση απο 60άρι να παει κανείς σε 50άρι ή 40άρι επειδή αργεί να ζεσταθεί (το 60άρι) - για χρήση φυσικά εκτός πίστας
λίγο μετά λέει πως 95-105 βαθμούς είναι πολύ ασφαλής θερμοκρασία για την λειτουργία του κινητήρα, αλλά πόσοι απο μας έχουν τέτοιο όργανο... ;
μια αποψη για το σωστο ζέσταμα...http://www.mototriti.gr/motoaccessories/news/data/synthrhsh-motosikletas/Gia-na-th-zestaneis-swsta,-mhn-thn-afhneis-na-perimenei_115719.asp
Έχω μερικές ερωτήσεις μετά από συζήτηση που έκανα πρόσφατα με φίλο.
Όσον αφορά το ζέσταμα, όπως λέει και το εγχειρίδιο, παρατεταμένη χρήση στο ρελαντί μπορεί να ζημιώσει τον καταλύτη.
Επειδή δεν γνωρίζω τι χρήση κάναν οι προηγούμενοι, υπάρχει περίπτωση να τον έχω κάψει, μια που στην αρχή κι εγώ το άφηνα αρκετή ώρα στο ρελαντί, μη γνωρίζοντας.
Αυτό με οδηγεί στη δεύτερη ερώτηση. Αν το μηχανάκι μας δεν έχει καταλύτη, ή εν πάση περιπτώσει τον κάψαμε, μπορούμε να βάλουμε βενζίνη Super; Αυτή η βενζίνη είναι καλύτερη για την λίπανση του κινητήρα;
rockobok
30/07/2017, 16:49
Αν το μηχανάκι μας δεν έχει καταλύτη, ή εν πάση περιπτώσει τον κάψαμε, μπορούμε να βάλουμε βενζίνη Super; Αυτή η βενζίνη είναι καλύτερη για την λίπανση του κινητήρα;
Μπορείς να βάλεις όλους τους τύπους βενζίνης στο μηχανάκι σου. Ο παλιός τύπος της super που είχε μόλυβδο έχει καταργηθεί. Τώρα για τη λίπανση το καύσιμο νομίζω δεν παίζει κάνενα ρόλο.
Μπορείς να βάλεις όλους τους τύπους βενζίνης στο μηχανάκι σου. Ο παλιός τύπος της super που είχε μόλυβδο έχει καταργηθεί. Τώρα για τη λίπανση το καύσιμο νομίζω δεν παίζει κάνενα ρόλο.
Ο μόλυβδος εψυχε τις βαλβίδες εξαγωγής. Όλοι οι καταλυτες έχουν όριο ζωής. Μετα το οριο χρηζουν αντικσταστασης .Δεν ξέρω ποιο είναι το οριο .
Ο μόλυβδος εψυχε τις βαλβίδες εξαγωγής. Όλοι οι καταλυτες έχουν όριο ζωής. Μετα το οριο χρηζουν αντικσταστασης .Δεν ξέρω ποιο είναι το οριο .
Να φανταστώ ότι στον έλεγχο στο ΚΤΕΟ μπορούν να καταλάβουν κάτι τέτοιο;
Να φανταστώ ότι στον έλεγχο στο ΚΤΕΟ μπορούν να καταλάβουν κάτι τέτοιο;
Δεν νομίζω.
Πριν λίγο καιρό είχα επιχειρήσει να ανοίξω αντίστοιχο θέμα, διότι με ενδιαφέρει πολύ. Κατόπιν είδα ότι υπάρχει το παρόν νήμα, οπότε κάθισα και το διάβασα όλο για να μάθω μερικά πράγματα πριν γράψω τη δική μου γνώμη.
Πέρα από τα ενδιαφέροντα που αναφέρει ο daz και άλλοι, οι πιο χρήσιμες παραπομπές που αναφέρθηκαν είναι:
https://www.mototriti.gr/motoaccessories/news/data/synthrhsh-motosikletas/Gia-na-th-zestaneis-swsta,-mhn-thn-afhneis-na-perimenei_115719.asp
https://www.youtube.com/watch?v=e1l_v5NbneM
Στην οποία θα προσθέσω video του ιδίου πάνω στο θέμα:
https://www.youtube.com/watch?v=xKALgXDwou4
Παρακολουθώ τον Jason Fenske χρόνια. Ο τρόπος που πραγματεύεται τα ζητήματα είναι επιστημονικός, αλλά με πολύ χαμηλούς τόνους και αρκετή αναφορά στην αίσθηση που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος από ένα αμάξι. Δεν καταλήγει σε απόλυτα συμπεράσματα, αλλά διατηρεί την αβεβαιότητα που πρέπει να έχει κάθε επιστήμονας (Μηχανολόγος Μηχανικός είναι, αλλά η ανάλυσή του θυμίζει περισσότερο Φυσικό). Επομένως, όταν αυτός λέει "μάλλον" για το μέσο άνθρωπο (στον οποίο αρέσουν οι απόλυτες εκφράσεις) σημαίνει "βεβαιότητα".
Προσωπικά δεν είμαι καλυμμένος από τις αναλύσεις στα παραπάνω. Όπως επίσης αναφέρθηκε ήδη στο νήμα, θεωρώ (όχι εμπεριστατωμένα, προσωπική άποψη) ότι αλλαγή των οδηγιών των κατασκευαστών από "καλή προθέρμανση κινητήρα" σε "δούλεψέ το ρελαντί 40" και ξεκίνα αμέσως μετά", δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάργηση των εξαερωτήρων (καρμπυρατέρ ντε, αλλά να μη χάνουμε και τη γλώσσα μας), αλλά κυρίως με:
Αυτές οι οδηγίες των κατασκευαστών ενδεχομένως να συνδέονται με οικολογικές ευαισθησίες, μείωση ρύπων, κατανάλωσης, συμμόρφωση με ορθές περιβαλλοντολογικές πρακτικές κλπ.
Σίγουρα έχουμε πρόοδο στα συνθετικά λιπαντικά, στην τεχνολογία κατασκευής μετάλλου των κινητήρων και των λοιπών μηχανικών μερών, αλλά με δεδομένο ότι παραμένει σαφής η οδηγία "μην το σκίζεις πριν ζεσταθεί καλά", θεωρώ την προθέρμανση του κινητήρα σημαντική. Πόση προθέρμανση χρειάζεται; Δεν ξέρω και θα ήθελα πολύ να μάθω. Αλλά σίγουρα σε μισό λεπτό δεν έχει ανέβει σε καλά επίπεδα η θερμοκρασία του κινητήρα.
Για κάποια χρόνια είχα αμάξι που μεταξύ άλλων είχε ένδειξη θερμοκρασίας λαδιού, οπότε ξέρω από πρώτο χέρι τη διαφορά φάσης στην άνοδο και τη μείωση της θερμοκρασίας του λαδιού, σε σχέση με εκείνη του ψυκτικού και σε συνάρτηση με το φορτίο του κινητήρα και την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σε αμάξι βέβαια, όχι σε μοτοσυκλέτα.
Ας πάμε στο χειμώνα, που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Σε συνθήκες χαμηλού φορτίου, με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους 5°C, η θερμοκρασία του λαδιού έφθανε σε καλά επίπεδα μετά από τουλάχιστον 20 λεπτά λειτουργίας, ενώ του νερού ανέβαινε στα πρώτα 10 λεπτά. Το λάδι έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, το οποίο σημαίνει ότι παρέχοντάς του το ίδιο ποσό θερμικής ενέργειας, αργεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του. Αντίστοιχα, αργεί να τη ρίξει. Σε συνθήκες μέτριου φορτίου, το λιπαντικό χρειαζόνταν 15 λεπτά λειτουργίας για να φθάσει σε καλή θερμοκρασία.
Το βασικό επιχείρημα στις αναλύσεις είναι: "Να μη λειτουργεί ο κινητήρας κρύος για πολλή ώρα, άρα πρέπει να ζεσταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα."
Διαφωνώ κι εδώ. Ναι, να μη λειτουργεί ο κινητήρας κρύος. Αλλά τι; Θα τον πιέσουμε, έστω και λίγο, ώστε να ζεσταθεί πιο γρήγορα; Πού πήγε η βασική αρχή της προοδευτικής αύξησης της θερμοκρασίας, ώστε να έχεις ομοιογένεια; Ναι, να φθάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας, αλλά όσο πιο προοδευτικά, τόσο το καλύτερο. Θεωρώ ότι για τον κινητήρα είναι καλύτερο να κληθεί να ανταπεξέλθει κρύος σε συνθήκες ρελαντί για περισσότερη ώρα, παρά να κληθεί να ανταπεξέλθει σε φορτίο κίνησης για λιγότερη ώρα. Προτιμώ δηλαδή λίγο ζέσταμα στο ρελαντί, παρά να το κάνω εξ αρχής εν κινήσει με χαμηλό φορτίο. Οι ενδοιασμοί μου είναι δύο: Αναφέρθηκε σωστά ότι αν είσαι ακίνητος το κιβώτιο ταχυτήτων δε ζεσταίνεται, οπότε αποκτάς χωρική βαθμίδα θερμοκρασίας. Δεν το ξέρω αυτό, αλλά αν ισχύει είναι σημαντικό, οπότε η προσθέρμανση του κινητήρα σε ακινησία πρέπει να είναι μικρή. Ο δεύτερος ενδοιασμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι έγραψαν (και στο mototriti το λέει) ότι η αντλία του λαδιού δεν μπορεί να δώσει αρκετή πίεση όταν δουλεύει στο ρελαντί. Όμως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο κατασκευαστής του κινητήρα δεν έχει προβλέψει κάτι τέτοιο.
Η δική μου πρακτική είναι να βάζω μπροστά τον κινητήρα και να φοράω μετά κράνος, μπουφάν, γάντια. Σε λιγότερο από δύο λεπτά το καλοκαίρι η ένδειξη θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού από Lo έχει φθάσει στους 41°C, ενώ το χειμώνα χρειάζονται 3 λεπτά. Τότε ξεκινάω αποφεύγοντας να κινηθώ με πάνω από 3.000 rpm και με πολύ γκάζι τα πρώτα 15 λεπτά (20' το χειμώνα). Είμαι ανοικτός σε εμπεριστατωμένες απόψεις. :)
Πριν λίγο καιρό είχα επιχειρήσει να ανοίξω αντίστοιχο θέμα, διότι με ενδιαφέρει πολύ. Κατόπιν είδα ότι υπάρχει το παρόν νήμα, οπότε κάθισα και το διάβασα όλο για να μάθω μερικά πράγματα πριν γράψω τη δική μου γνώμη.
Πέρα από τα ενδιαφέροντα που αναφέρει ο daz και άλλοι, οι πιο χρήσιμες παραπομπές που αναφέρθηκαν είναι:
https://www.mototriti.gr/motoaccessories/news/data/synthrhsh-motosikletas/Gia-na-th-zestaneis-swsta,-mhn-thn-afhneis-na-perimenei_115719.asp
https://www.youtube.com/watch?v=e1l_v5NbneM
Στην οποία θα προσθέσω video του ιδίου πάνω στο θέμα:
https://www.youtube.com/watch?v=xKALgXDwou4
Παρακολουθώ τον Jason Fenske χρόνια. Ο τρόπος που πραγματεύεται τα ζητήματα είναι επιστημονικός, αλλά με πολύ χαμηλούς τόνους και αρκετή αναφορά στην αίσθηση που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος από ένα αμάξι. Δεν καταλήγει σε απόλυτα συμπεράσματα, αλλά διατηρεί την αβεβαιότητα που πρέπει να έχει κάθε επιστήμονας (Μηχανολόγος Μηχανικός είναι, αλλά η ανάλυσή του θυμίζει περισσότερο Φυσικό). Επομένως, όταν αυτός λέει "μάλλον" για το μέσο άνθρωπο (στον οποίο αρέσουν οι απόλυτες εκφράσεις) σημαίνει "βεβαιότητα".
Προσωπικά δεν είμαι καλυμμένος από τις αναλύσεις στα παραπάνω. Όπως επίσης αναφέρθηκε ήδη στο νήμα, θεωρώ (όχι εμπεριστατωμένα, προσωπική άποψη) ότι αλλαγή των οδηγιών των κατασκευαστών από "καλή προθέρμανση κινητήρα" σε "δούλεψέ το ρελαντί 40" και ξεκίνα αμέσως μετά", δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάργηση των εξαερωτήρων (καρμπυρατέρ ντε, αλλά να μη χάνουμε και τη γλώσσα μας), αλλά κυρίως με:
Σίγουρα έχουμε πρόοδο στα συνθετικά λιπαντικά, στην τεχνολογία κατασκευής μετάλλου των κινητήρων και των λοιπών μηχανικών μερών, αλλά με δεδομένο ότι παραμένει σαφής η οδηγία "μην το σκίζεις πριν ζεσταθεί καλά", θεωρώ την προθέρμανση του κινητήρα σημαντική. Πόση προθέρμανση χρειάζεται; Δεν ξέρω και θα ήθελα πολύ να μάθω. Αλλά σίγουρα σε μισό λεπτό δεν έχει ανέβει σε καλά επίπεδα η θερμοκρασία του κινητήρα.
Για κάποια χρόνια είχα αμάξι που μεταξύ άλλων είχε ένδειξη θερμοκρασίας λαδιού, οπότε ξέρω από πρώτο χέρι τη διαφορά φάσης στην άνοδο και τη μείωση της θερμοκρασίας του λαδιού, σε σχέση με εκείνη του ψυκτικού και σε συνάρτηση με το φορτίο του κινητήρα και την εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σε αμάξι βέβαια, όχι σε μοτοσυκλέτα.
Ας πάμε στο χειμώνα, που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Σε συνθήκες χαμηλού φορτίου, με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους 5°C, η θερμοκρασία του λαδιού έφθανε σε καλά επίπεδα μετά από τουλάχιστον 20 λεπτά λειτουργίας, ενώ του νερού ανέβαινε στα πρώτα 10 λεπτά. Το λάδι έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, το οποίο σημαίνει ότι παρέχοντάς του το ίδιο ποσό θερμικής ενέργειας, αργεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του. Αντίστοιχα, αργεί να τη ρίξει. Σε συνθήκες μέτριου φορτίου, το λιπαντικό χρειαζόνταν 15 λεπτά λειτουργίας για να φθάσει σε καλή θερμοκρασία.
Το βασικό επιχείρημα στις αναλύσεις είναι: "Να μη λειτουργεί ο κινητήρας κρύος για πολλή ώρα, άρα πρέπει να ζεσταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα."
Διαφωνώ κι εδώ. Ναι, να μη λειτουργεί ο κινητήρας κρύος. Αλλά τι; Θα τον πιέσουμε, έστω και λίγο, ώστε να ζεσταθεί πιο γρήγορα; Πού πήγε η βασική αρχή της προοδευτικής αύξησης της θερμοκρασίας, ώστε να έχεις ομοιογένεια; Ναι, να φθάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας, αλλά όσο πιο προοδευτικά, τόσο το καλύτερο. Θεωρώ ότι για τον κινητήρα είναι καλύτερο να κληθεί να ανταπεξέλθει κρύος σε συνθήκες ρελαντί για περισσότερη ώρα, παρά να κληθεί να ανταπεξέλθει σε φορτίο κίνησης για λιγότερη ώρα. Προτιμώ δηλαδή λίγο ζέσταμα στο ρελαντί, παρά να το κάνω εξ αρχής εν κινήσει με χαμηλό φορτίο. Οι ενδοιασμοί μου είναι δύο: Αναφέρθηκε σωστά ότι αν είσαι ακίνητος το κιβώτιο ταχυτήτων δε ζεσταίνεται, οπότε αποκτάς χωρική βαθμίδα θερμοκρασίας. Δεν το ξέρω αυτό, αλλά αν ισχύει είναι σημαντικό, οπότε η προσθέρμανση του κινητήρα σε ακινησία πρέπει να είναι μικρή. Ο δεύτερος ενδοιασμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι έγραψαν (και στο mototriti το λέει) ότι η αντλία του λαδιού δεν μπορεί να δώσει αρκετή πίεση όταν δουλεύει στο ρελαντί. Όμως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο κατασκευαστής του κινητήρα δεν έχει προβλέψει κάτι τέτοιο.
Η δική μου πρακτική είναι να βάζω μπροστά τον κινητήρα και να φοράω μετά κράνος, μπουφάν, γάντια. Σε λιγότερο από δύο λεπτά το καλοκαίρι η ένδειξη θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού από Lo έχει φθάσει στους 41°C, ενώ το χειμώνα χρειάζονται 3 λεπτά. Τότε ξεκινάω αποφεύγοντας να κινηθώ με πάνω από 3.000 rpm και με πολύ γκάζι τα πρώτα 15 λεπτά (20' το χειμώνα). Είμαι ανοικτός σε εμπεριστατωμένες απόψεις. :)
Υπάρχουν πολλές επιλογές
Αυτό που λέει ο κατασκευαστής
Αυτό που λέει ο μηχανικός
Αυτά που λένε οι άλλοι
Και ΚΒ
Νεοσσος...μη σκας..θες 1-2 λεπτάκια να ανέβει το λαδάκι και να πάει παντού εξού και γιατί έχεις το τάδε sae στο λαδάκι σου..Για τα υπόλοιπα έχει φροντίσει ο κατασκευαστής..μετα για τα πρώτα 10-15 λεπτά μη το σκιζεις και είσαι κομπλέ...Αφού ετσι κι αλλιώς δε το σκιζεις τι σκας;)
Νεοσσος...μη σκας..θες 1-2 λεπτάκια να ανέβει το λαδάκι και να πάει παντού εξού και γιατί έχεις το τάδε sae στο λαδάκι σου..Για τα υπόλοιπα έχει φροντίσει ο κατασκευαστής..μετα για τα πρώτα 10-15 λεπτά μη το σκιζεις και είσαι κομπλέ...Αφού ετσι κι αλλιώς δε το σκιζεις τι σκας;)
σωστα 1 λεπτο ειναι αρκετο και καλύτερα σε ορθια θεση και οχι στο πλαινο σταντ
Coyote.V
29/12/2018, 11:16
Από την στιγμή που σβήνει το λαμπάκι του λαδιού έχεις πίεση. Με πίεση λειτουργεί ο αισθητήρας. Αν πέσει κάτω από κάποια πίεση η οποία είναι επικίνδυνη για την λειτουργία του κινητήρα θα ανάψει το λαμπάκι.
Ο κινητηρας δεν ειναι καλο να δουλευει με κρυα λαδια και τα λαδια αργουν να ζεσταθουν στο ρελαντι
Αμεσο ξεκινημα με χαμηλο φορτιο τα ζεσταινουν γρηγορα και με ασφαλεια
Επισης ζεσταινονται σασμαν φρενα λαστιχα οπως πρεπει
εχω μοτο με Καρμπυρατέρ και τσοκ μενω σε ανηφόρα , ή εχω υπόγειο γκαραζ οποτε αν δεν ζεσταθεί λιγο δεν εχει την δυναμη να ξεκινήσει χωρίς να ανεβάσω πολλές στροφές. αρα πρέπει να ζεστάνει λιγο.
άρα βάζω μπροστά αν δεν παρει με την μια και χωρίς γκαζι τραβάω το τσοκ, περνει και εχω 700 στροφές αντι για 1450, αφηνω το τσοκ? ή παιζω λιγο με το γκαζι?
εχω παρατηρήσει με το αυτί μου οτι οταν εχω το τσοκ ακούγετε ποιο άσχημα απο οταν παίζω με το γκαζι και προσπαθώ να κρατήσω 1700 στροφές. σε 25 δευτερολεπτα εχω σταθερες στροφες και αφηνω το γκαζι και σε 50 δευτερόλεπτα μπορώ να ξεκινήσω ομαλά.
Το βασικό επιχείρημα στις αναλύσεις είναι: "Να λειτουργεί ο κινητήρας όσο το δυνατόν λιγότερη** ώρα κρύος, άρα πρέπει ζεσταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα** γίνεται, χωρίς να πιεστεί***, όσο τα μέταλλα* δεν έχουν φτάσει στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας".
*Όχι τα λάδια, όχι το νερό. Τα μέταλλά του. Μόνο στην σωστή θερμοκρασία έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις/σχήμα, ώστε να μη προκαλούμε ζημιές και φθορές.
** Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δυο αστεράκια θα του πατάγαμε μερικά κοφτιάσματα, θα ξεκινούσαμε με burn out να ζεσταθούν και τα λάστιχα και θα ήμασταν μπρούκληδες!
***Εδώ έχουμε συνδυάσει την πίεση, με τις υψηλές στροφές. Δε θα πω οτι είναι λάθος αυτό, γιατί μετά θα πρέπει να περάσουμε σε νέο κύκλο αναλύσεων αλλά θα πω οτι δεν είναι απολύτως σωστό. Ο κινητήρας πιέζεται όταν του ζητάμε πολλά σε σχέση με αυτα που μπορεί να δώσει εκείνη τη στιγμή. Άνοιξε το γκάζι απότομα με χαμηλές στροφές και τον πιέζεις, ακόμα και αν δεν αφήσεις τις στροφές να ανέβουν πολύ. Οδήγησέ τον με πολύ χαμηλές στροφές σε ανηφορικό δρόμο και τον πιέζεις.
Ο κινητήρας δεν πιέζεται αν οδηγηθεί σωστά όσο είναι κρύος και ζεσταίνεται πιο γρήγορα από ότι αν τον αφήναμε στο ρελαντί.
Δεν είδα τα βιντεάκια και τα λινκ. Θα τα δω και αν χρειαστεί θα επανέλθω.
RaGe_Raptor
29/12/2018, 12:18
άλλη μια:
δεν πρόκειται ποτέ να αφήσω κινητήρα να ζεσταθεί στατικά,ούτε σε τρακτέρ.
ρελαντί μέχρι να βάλω κράνος,γάντια και μετά ομαλή πορεία. ομαλή,ούτε στροφαρίσματα,ούτε επιτάχυνση έστω και με χαμηλές στροφές.ότι είπε ο σουπιάς πιο πάνω,μικρό φορτίο στον κινητήρα.
εφόσον πιάσει κανονική θερμοκρασία ψυκτικού,προοδευτικό ( :p ) στροφάρισμα, ότι είχε γράψει ο ντέβιλς στην 1η σελίδα.
είσαι μλκς :lol: :moutza:
Αν δειτε βιντεακια τα αγωνιστικα τα ζεσταινουν με ξερογκαζιες με προοδευτικα αυξανομενες στροφες
Οχι σταθερες στροφες οχι τσοκ
Τότε ξεκινάω αποφεύγοντας να κινηθώ με πάνω από 3.000 rpm και με πολύ γκάζι τα πρώτα 15 λεπτά (20' το χειμώνα). Είμαι ανοικτός σε εμπεριστατωμένες απόψεις. :)
Κάτω απο 3.000 μέχρι πχ 3η-4η παλεύεται μιας και η ροπή είναι χαμηλή
με 5η-6η νομίζω καλύτερα να ανεβάσεις λίγο στροφές να μή ζορίζεται ο κινητήρας
(στο περίπου ανάλογα την κλίση του δρόμου και το φορτίο της μηχανής)
Προσωπικά τώρα το χειμώνα ανάβω μόλις φτάσω στη μηχανή και το πολύ σε 30" που θέλω να δέσω κράνος-γάντια έχω φύγει ήρεμα
Το καλοκαίρι πάλι δένω κράνος και φεύγω.
Δε περιμένω καμία ένδειξη απλά οδηγάω 3.000-4.000 στροφές να κάψει λίγο περισσότερη βενζίνη να ζεσταθεί χωρίς πολύ ζόρι.
DRAKONET
29/12/2018, 13:22
Δοκίμασε να πατήσεις συμπλέκτη, (χωρίς να βάλεις πρώτη) μισή ψιλογκαζιά ίσα να δώσεις +500-600 στροφές στο ρελαντί, αφήνεις συμπλέκτη ξανπατάς και κουμπώνεις την πρώτη.
Θα εκπλαγείς ευχάριστα.....:D
==========================================
Εγω σπρωχνω λιγο με το ποδι..και ισα που κυλαει....τοτε κουμπωνω ταχυτητα....θα εκπλαγειτε...πιο ευχαριστα.....ειναι σαν χαδι πραγματικα δεν ακους τιποτα !
Κάτω απο 3.000 μέχρι πχ 3η-4η παλεύεται μιας και η ροπή είναι χαμηλή
με 5η-6η νομίζω καλύτερα να ανεβάσεις λίγο στροφές να μή ζορίζεται ο κινητήρας
(στο περίπου ανάλογα την κλίση του δρόμου και το φορτίο της μηχανής)
Προσωπικά τώρα το χειμώνα ανάβω μόλις φτάσω στη μηχανή και το πολύ σε 30" που θέλω να δέσω κράνος-γάντια έχω φύγει ήρεμα
Το καλοκαίρι πάλι δένω κράνος και φεύγω.
Δε περιμένω καμία ένδειξη απλά οδηγάω 3.000-4.000 στροφές να κάψει λίγο περισσότερη βενζίνη να ζεσταθεί χωρίς πολύ ζόρι.
Έχει δίκιο ο teos, δεν το σκίζω, αλλά σε κάποιες ανηφόρες θέλω να ανεβάσω πάνω από 3.000 rpm, διαφορετικά θα πρέπει να κινούμαι με 3η ταχύτητα (κάτω από 45 km/h) και πιο αργά από τη ροή των αυτοκινήτων (επικίνδυνο). Ε, εκεί άμα ήταν ζεστό, θα ανέβαζα 4-5K rpm και τελείωνε η υπόθεση. Όμως, άμα είναι ακόμα κρύο, προβληματίζομαι κατά πόσο είναι σκόπιμο να κινούμαι πιο αργά ή αν γίνομαι υπερβολικός με την προσοχή. Με κρύο κινητήρα, οι 4.000 rpm που αναφέρεις μου φαίνονται πολλές. Γενικά πάντα είχα θέμα με τα αμάξια και τις μηχανές, δε μου αρέσει να τα πιέζω, θέλω να λειτουργούν χαμηλότερα από τις δυναότητές τους και σίγουρα είμαι πολύ προσεκτικός μέχρι να ζεσταθεί ο κινητήρας, σε αντίθεση με τους περισσότερους φίλους μου που τους φέρονται ανελέητα με το που ανάψει η μηχανή.
Έχει δίκιο ο teos, δεν το σκίζω, αλλά σε κάποιες ανηφόρες θέλω να ανεβάσω πάνω από 3.000 rpm, διαφορετικά θα πρέπει να κινούμαι με 3η ταχύτητα (κάτω από 45 km/h) και πιο αργά από τη ροή των αυτοκινήτων (επικίνδυνο). Ε, εκεί άμα ήταν ζεστό, θα ανέβαζα 4-5K rpm και τελείωνε η υπόθεση. Όμως, άμα είναι ακόμα κρύο, προβληματίζομαι κατά πόσο είναι σκόπιμο να κινούμαι πιο αργά ή αν γίνομαι υπερβολικός με την προσοχή. Με κρύο κινητήρα, οι 4.000 rpm που αναφέρεις μου φαίνονται πολλές. Γενικά πάντα είχα θέμα με τα αμάξια και τις μηχανές, δε μου αρέσει να τα πιέζω, θέλω να λειτουργούν χαμηλότερα από τις δυναότητές τους και σίγουρα είμαι πολύ προσεκτικός μέχρι να ζεσταθεί ο κινητήρας, σε αντίθεση με τους περισσότερους φίλους μου που τους φέρονται ανελέητα με το που ανάψει η μηχανή.
700 κυβικά 70+ άλογα 250 κιλά στις 4.000 στροφές με κόφτη >10.000
θα το έλεγα γαργάλημα :)
κάτω απο 2500 δε πρέπει να πάς σίγουρα
3.000 θα ήταν το κατώτατο όριο για μένα
νομίζω πού χαμηλά κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό αφού καταπονούνται τα μέταλλα περισσότερο
λιγότερη συχνότητα κίνησης αλλά με μεγαλύτερη δύναμη
https://www.cycleworld.com/sites/cycleworld.com/files/styles/1000_1x_/public/2016-yamaha-fz-07-dyno-chart.jpg?itok=qDSrJWn7&fc=50,50
MG-KTiNoS
29/12/2018, 15:11
Μ αρέσουν αυτές οι επιστημονικές προσεγγίσεις....
Είναι και μερικοί πάντως που σκίζουν το μηχανάκι στη σούζα
και στις τσίτες και τους ανησυχεί το καλό... Ζέσταμα !
οκ...
700 κυβικά 70+ άλογα 250 κιλά στις 4.000 στροφές με κόφτη >10.000
θα το έλεγα γαργάλημα :)
Με ζεστό κινητήρα, ναι. Με κρύο όμως;
Και με κρύο δεν έχεις θέμα σε αυτές τις στροφές, αυτό σου λέει.
Άλλο το αμάξι με υποτετράγωνο μοτέρ και λίγες στροφές που χρειάζεται και άλλο μοτό με υπερτετράγωνο μοτέρ και κόφτη στις 10.000....
basilis_k6
29/12/2018, 16:00
οι ιδιοκτήτες φευγουν πριν τα μηχανάκια. μην δινετε τοση σημασια απλα οδηγηστε το το ρημαδι δεν παθαινει τπτ.
Grafton 505
29/12/2018, 16:30
Αν δειτε βιντεακια τα αγωνιστικα τα ζεσταινουν με ξερογκαζιες με προοδευτικα αυξανομενες στροφες
Οχι σταθερες στροφες οχι τσοκ
Αυτό που δεν δείχνουν τα βιντεάκια είναι η προθέρμανση που έχουν κάνει στους κινητήρες κυκλοφορώντας ήδη ζεστό λάδι και νερό πριν τον βάλουν μπρος.
Οι ξερογκαζιές θεωρώ ότι δεν είναι για ζέσταμα αλλά για να μην σβήσει, αλλά εκεί πάμε σε άλλη κουβέντα.
Όταν ξεκινάς ποδήλατο πώς "ζεσταίνεσαι" πιο γρήγορα ανώδυνα?
Με μικρή ταχύτητα 1η-2α-3η και αέρα στα πετάλια?
Με μεγάλη 18η και πολύ βαριά πετάλια
ή με 4η-5η-6η με ήπιες στροφές και ήπιο φορτίο?
Αυτό καταλαβαίνω εγώ και στους κινητήρες και αυτό κάνω.
Και σκέψου ότι το Honda SH300 μου έκαιγε περισσότερο λάδι στα 67.000 απο το VW Golf VI με το τούρμπο και κομπρέσορ που κυριολεκτικά στις 10.000 δεν έχει πέσει ποτέ ο δείκτης στα 87.000!!!
Απλά ο 300άρης κινητήρας έχει δουλέψει πολύ κοντά στην τελική του.
Και σκέψου ότι το Honda SH300 μου έκαιγε περισσότερο λάδι στα 67.000 απο το VW Golf VI με το τούρμπο και κομπρέσορ που κυριολεκτικά στις 10.000 δεν έχει πέσει ποτέ ο δείκτης στα 87.000!!! Απλά ο 300άρης κινητήρας έχει δουλέψει πολύ κοντά στην τελική του.
Αυτό δεν είναι ενισχυτικό επιχείρημα για το ότι προσέχεις τη μοτοσυκλέτα σου. Αν το SH κατέληξε να σου καίει πολύ λάδι στα 67.000, ίσως δεν το πρόσεχες αρκετά, ενώ πρόσεχες περισσότερο το Golf. Μπορεί να είναι και ο τύπος της μοτοσυκλέτας βέβαια που να καίει, ό,τι κι αν κάνεις, όταν φθάσεις σε αυτά τα χιλιόμετρα, αλλά δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις με αυτό.
o_gavros
29/12/2018, 19:49
οι ιδιοκτήτες φευγουν πριν τα μηχανάκια. μην δινετε τοση σημασια απλα οδηγηστε το το ρημαδι δεν παθαινει τπτ.
Ρε νεοσσέ, μη το ψυρίζεις τόσο ρε συ.
Ενα γενικό μπουσουλα ακολούθα, του στυλ "στην αρχή χαλαρά" και κατόπιν τόκιο ντριφτ :p
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
29/12/2018, 22:03
Σορρυ κιολας αλλα δεκαπεντε λεπτα να πηγαινω ομαλα μου φενετε υπερβολη.Κανα 2-3 χιλιομετρα ναι.Αλλα 15 λεπτα?
Επι της ουσιας.1 λεπτο για μενα ζεσταμα χειμωνα καλοκαιρι.Παντα.Αυστηρα.
RaGe_Raptor
29/12/2018, 22:07
Σορρυ κιολας αλλα δεκαπεντε λεπτα να πηγαινω ομαλα μου φενετε υπερβολη.Κανα 2-3 χιλιομετρα ναι.Αλλα 15 λεπτα?
ο παπασούζας κάνει σούζα από το 1ο μέτρο :D
Ο νεοσσος τόσο θέλει για να κάνει 2-3χλμ...:D
Ο όρος σκίσιμο είναι διαφορετικός για τον καθένα μας..οπότε ο καθένας ότι τον βολεύει και όπως είπε και ο γαύρος χαλαρα στην αρχή και μετά γιούργια και τελος:wave2:
RaGe_Raptor
29/12/2018, 23:18
Ο νεοσσος τόσο θέλει για να κάνει 2-3χλμ...:D
Ο όρος σκίσιμο είναι διαφορετικός για τον καθένα μας..οπότε ο καθένας ότι τον βολεύει και όπως είπε και ο γαύρος χαλαρα στην αρχή και μετά γιούργια και τελος:wave2:
ok,και πως πρέπει να σβήνουμε? επιτρέπεται σβήσιμο αμέσως μετά από άγριο σκίσιμο χωρίς cool down time? ε? :)
Αν δεν έχεις τουρμπίνα, ναι. :smokin:
Έτσι κι αλλιώς, 1-2 λεπτά μέχρι να φτάσεις σπίτι σου και να παρκάρεις, θα τα χρειαστείς. Δεν παρκάρεις αμέσως μετά τους κόφτες ε; :p
RaGe_Raptor
29/12/2018, 23:22
Αν δεν έχεις τουρμπίνα, ναι. :smokin:
Έτσι κι αλλιώς, 1-2 λεπτά μέχρι να φτάσεις σπίτι σου και να παρκάρεις, θα τα χρειαστείς. Δεν παρκάρεις αμέσως μετά τους κόφτες ε; :p
πόσες στροφές ανεβάζει μωρέ το "πανηγύρι" (fiesta)? :bawl:
Δεν ξέρω. Αλλά συνήθως κάτι γρήγοροι με 1000άρια SS είναι 4-5 στροφές πίσω, οπότε υπολόγισε.
RaGe_Raptor
29/12/2018, 23:25
Δεν ξέρω. Αλλά συνήθως κάτι γρήγοροι με 1000άρια SS είναι 4-5 στροφές πίσω, οπότε υπολόγισε.
είναι χωρίς αβς,γι'αυτό
rainmike
29/12/2018, 23:27
Βρε ας πάρει μπρος τώρα με το κωλόκρυο και μετά ποιος πας πιάνει.
Κάθε φορά που αφήνω το μηχανάκι έξω 9 ωρες στο κρύο τη νύχτα ,κάνω το
σταυρό μου το πρωί θα πάρει δε θα πάρει.Ακούω τη μίζα να γυρνάει αργά και
βασανιστικά:rolleyes:
RaGe_Raptor
29/12/2018, 23:30
κανα 90άρι€ έχει πιασμένο στα γρανάζια της.
Δεν τον κάνεις κάθε μέρα, ανεξαρτήτως καιρού; :p
rainmike
29/12/2018, 23:33
Δεν τον κάνεις κάθε μέρα, ανεξαρτήτως καιρού; :p
Μπά δεν είμαι τόσο θρήσκος:lol:
rainmike
29/12/2018, 23:35
κανα 90άρι€ έχει πιασμένο στα γρανάζια της.
δεν ξέρω τι έχει αλλά άρα πολλές φορές στο πολύ κρύο παίρνει με την τρίτη.
στα πολύ χοντρά κρύα εδω θεσσαλονική ,νομίζω είχε -8 εφερα οδική και το βάλαμε
μπρος με καλώδια.
Ε βάζε τρίτη πριν δοκιμάσεις να βάλεις μπροστά τότε.
Εντάξει, σκάω.
RaGe_Raptor
29/12/2018, 23:36
στα πολύ χοντρά κρύα εδω θεσσαλονική ,νομίζω είχε -8 εφερα οδική και το βάλαμε
μπρος με καλώδια.
το προφανές θα ήταν μπαταρία. αυτή που φοράει έχει τα συνιστώμενα (από την σουτιέν :p ) cca?
rainmike
29/12/2018, 23:38
το προφανές θα ήταν μπαταρία. αυτή που φοράει έχει τα συνιστώμενα (από την σουτιέν :p ) cca?
η μπαταρία στο συγεκριμένο σλιπάκι του 2006 είναι μικρή για τη μοτοσικλέτα μετα βαλανε 9αρα.
αυτή ειναι 7αρα.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
30/12/2018, 06:52
ο παπασούζας κάνει σούζα από το 1ο μέτρο :D
Ασε με στο πονο μου.Το γραναζωσα και δε σηκωνετε μια:cry:
Κάνε εντο
Ενα λεπτό δε φτάνει ούτε για να ζεσταθούν τα μπουζί ρε πατερ!
RaGe_Raptor
30/12/2018, 09:41
ρε φίλε εσύ γρανάζωσες,εμείς να σηκώσουμε?:lol:
RaGe_Raptor
30/12/2018, 09:44
η μπαταρία στο συγεκριμένο σλιπάκι του 2006 είναι μικρή για τη μοτοσικλέτα μετα βαλανε 9αρα.
αυτή ειναι 7αρα.
βάλε του μια επώνυμη AGM 9Ah για να έχει "καλά" CCA και να γυρνάει ζωηρά η μίζα.
Να αλλάξεις το νικ σε "Παπαμελατος".
:p
Αυτό δεν είναι ενισχυτικό επιχείρημα για το ότι προσέχεις τη μοτοσυκλέτα σου. Αν το SH κατέληξε να σου καίει πολύ λάδι στα 67.000, ίσως δεν το πρόσεχες αρκετά, ενώ πρόσεχες περισσότερο το Golf. Μπορεί να είναι και ο τύπος της μοτοσυκλέτας βέβαια που να καίει, ό,τι κι αν κάνεις, όταν φθάσεις σε αυτά τα χιλιόμετρα, αλλά δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις με αυτό.
Και τα δύο τα προσέχω στο ζέσταμα (και ξεζέσταμα το golf) το ίδιο.
Απλά το SH έχει δουλέψει συνεχόμενα στα 140 με κόφτη 155 πολλά χιλιόμετρα.
Και καίει λάδι σε πολλούς που το πατάνε.
Όσο δε το πατούσα δεν έκαιγε καθόλου και αυτό.
Το VW Golf όποιον και να ρωτήσεις θα σου πεί δουλεύει σχεδόν σαν δίχρονο όσον αφορά το λάδι. Ε, εμένα δεν καίει μέχρι και 10.000-15.000χλμ που τα αφήνω.
Και μιλάμε για πολύ πιο πολύπλοκο κινητήρα απο το ΜΤ.
Ασφαλές συμπέρασμα δε βγάζεις σίγουρα.
Δούλευε τον κινητήρα εκεί που δε ζορίζεται και έχει δύναμη χωρίς να του βάζεις πολύ φορτίο μέχρι να ανεβάσει θερμοκρασία >50-60 βαθμούς και μετά άνοιγε σιγά σιγά μέχρι να φτάσει στη κανονική του θερμοκρασία λειτουργίας.
Νομίζω το παράδειγμα με το ποδήλατο είναι πολύ κατανοητό.
Βάλε κρύος να ανέβεις ανηφόρα με μεγάλη ταχύτητα (πολύ φορτίο με λίγες στροφές στο πετάλι = "λίγη ροπή").
Και τα δύο τα προσέχω στο ζέσταμα (και ξεζέσταμα το golf) το ίδιο.
Απλά το SH έχει δουλέψει συνεχόμενα στα 140 με κόφτη 155 πολλά χιλιόμετρα.
Και καίει λάδι σε πολλούς που το πατάνε.
Όσο δε το πατούσα δεν έκαιγε καθόλου και αυτό.
Το VW Golf όποιον και να ρωτήσεις θα σου πεί δουλεύει σχεδόν σαν δίχρονο όσον αφορά το λάδι. Ε, εμένα δεν καίει μέχρι και 10.000-15.000χλμ που τα αφήνω.
Και μιλάμε για πολύ πιο πολύπλοκο κινητήρα απο το ΜΤ.
Ασφαλές συμπέρασμα δε βγάζεις σίγουρα.
Δούλευε τον κινητήρα εκεί που δε ζορίζεται και έχει δύναμη χωρίς να του βάζεις πολύ φορτίο μέχρι να ανεβάσει θερμοκρασία >50-60 βαθμούς και μετά άνοιγε σιγά σιγά μέχρι να φτάσει στη κανονική του θερμοκρασία λειτουργίας.
Νομίζω το παράδειγμα με το ποδήλατο είναι πολύ κατανοητό.
Βάλε κρύος να ανέβεις ανηφόρα με μεγάλη ταχύτητα (πολύ φορτίο με λίγες στροφές στο πετάλι = "λίγη ροπή").
Έπεσες σε ελλατωματικο κομμάτι.....:D
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Οι ενδοιασμοί μου προέρχονται από τις συνθήκες στις οποίες κυκλοφορώ. Στην επιστροφή από τη δουλειά έχω ανηφόρες που χρειάζονται κάποια ισχύ, πριν ακόμα προλάβει να ζεσταθεί καλά ο κινητήρας (τα πρώτα 10 λεπτά), γι' αυτό και φροντίζω να τη ζεστάνω για 2-3 λεπτά. Με δεδομένο ότι κινούμαι σε δημόσιο δρόμο, θα είναι ενοχλητικό και επικίνδυνο να είμαι π.χ. με 3η ταχύτητα και 3.000 rpm, τη στιγμή που η μέση ροή των αυτοκινήτων είναι με +20 km/h. Αν όμως θεωρείτε ότι δεν είναι πρόβλημα να είμαι και με 3.600 rpm μπαίνει άνετα 4η και πας στο ρυθμό της κυκλοφορίας, με περιθώρια προσπέρασης, αν χρειαστεί.
Να σας δω στο σβήσιμο με αναμμένο βενδιλαδουέρ τι φτιάχνετε.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
30/12/2018, 11:40
Ενα λεπτό δε φτάνει ούτε για να ζεσταθούν τα μπουζί ρε πατερ!
Σε παλαιοτερο ποστ ειχα πει οτι ζεστενω το μηχανακι 5 λεπτα πριν φυγω καθε μερα.Καθε μερα.Απο εδω μου ειχατε πει οτι ενα λεπτο ειναι αρκετο.Τι να κανω τελικα:lol:
Εγώ το έχω στο σαλόνι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου
Να σας δω στο σβήσιμο με αναμμένο βενδιλαδουέρ τι φτιάχνετε.
Εννοείται ότι περιμένεις να σβήσει το βεντιλατέρ.
Σε παλαιοτερο ποστ ειχα πει οτι ζεστενω το μηχανακι 5 λεπτα πριν φυγω καθε μερα.Καθε μερα.Απο εδω μου ειχατε πει οτι ενα λεπτο ειναι αρκετο.Τι να κανω τελικα:lol:
Σε ένα λεπτό κυλάει το λάδι εκεί που πρέπει όχι ζεσταίνεται
..Για να ζεσταθεί λέμε παίρνει ώρα..μην κοιτάτε τη θερμοκρασία αυτή είναι του νερού το λάδι κάνει παραπάνω..είπαμε 1-2 λεπτά να ανέβει το λάδι και χαλαρή χρήση όση ώρα η όσα χλμ πιστεύει ο καθένας και τέλος.......τολη...ανάβει δεν ανάβει το μηχανάκι σβήνει και μπαίνει πάρκινγκ και χου κεαρς:D
o_gavros
30/12/2018, 12:19
Δεν ανάβει ανεμιστήρας όσο και να το σκιζεις (στο δικό μου τουλαχιστον).
Βεντιλατερι βλέπω μόνο σε κίνηση,φανάρια κλπ το καλοκαίρι.
Μη διυλιζουμε τον κωνωπα ωρε γκιαουρηδες
Δεν ανάβει ανεμιστήρας όσο και να το σκιζεις (στο δικό μου τουλαχιστον).
Βεντιλατερι βλέπω μόνο σε κίνηση,φανάρια κλπ το καλοκαίρι.
Μη διυλιζουμε τον κωνωπα ωρε γκιαουρηδες
Μήπως έχει κολλήσει από την μακα;
:p
o_gavros
30/12/2018, 12:39
Μπητς πλιζ :p
Εξόν του ότι τα μέσα του λαμποκοπανε, τα εξω του είχαν φροντίστει στον ατμό από τον έτσι του πριγκηπος της Λαμίας
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
30/12/2018, 13:45
..Για να ζεσταθεί λέμε παίρνει ώρα..μην κοιτάτε τη θερμοκρασία αυτή είναι του νερού το λάδι κάνει παραπάνω..είπαμε 1-2 λεπτά να ανέβει το λάδι και χαλαρή χρήση όση ώρα η όσα χλμ πιστεύει ο καθένας και τέλος.......τολη...ανάβει δεν ανάβει το μηχανάκι σβήνει και μπαίνει πάρκινγκ και χου κεαρς:D
Μα αυτο κανω...
Το νερό δε κρυώνει το λάδι οπότε πρώτα ζεσταίνεται το λάδι και μετά το νερό?
Ή μάλλον το νερό κρυώνει την κεφαλή (πχ. στο SH300) αλλά όχι πάντα και με την ίδια ένταση (πχ. στο Golf)
http://www.filedropper.com/ssp359
Στο ΜΤ δεν έχω δοκιμάσει να τσεκάρω θερμοκρασία με το χέρι ψυγείου και κάρτερ τα πρώτα λεπτά.
DRAKONET
30/12/2018, 14:19
ΔΛΔ...οσοι λενε οτι βαζω μπροστα και ξεκιναω αμεσως....με το να μεινει για λιγο να δουλεψει...ειναι πιο σωστο ?
Σταματημενο''τραβαει ζορι''...ενω εν κινηση...δεν τραβαει ζορι?
Αυτο δλδ δεν ειναι ''φασκω και αντιφασκω''...και καλα τι ??....ζεσταινεται το λαδι??
Μα μεχρι να ζεσταθει...και ειναι εν κινηση το δικυκλο...δεν τραβαει ζορι το μοτερ αφου ανεβαζει στροφες...και ''πιεζεται'' να κανει πιο γρηγορα?
Εν κινησει....δεν δουλευει και το σασμαν που θελει και εκεινο λαδι...μαζι με οτι χρειαζεται για την μεταδοση....που και εκει χρειαζεται λιπανση...αρα εκει δεν εχει φθορα μεχρι να ζεσταθει??
Συνεπως μηπως το επιβαρυνω πιο πολλυ ακομη το μοτερ που βιαιως του ανεβαζω θερμοκρασια ?
Μηπως τελικα.....πρεπει να ξερουμε και τι κανει το καθε λαδι....να δου με τι κανει το 10-40....το 5-40....η το 20-50 ??
Μηπως πρεπει να ξερουμε εαν κανουν τα παραπανω....για το δικο μας δικυκλο?
Μηπως πρεπει να αλλαζουμε ιξωδες αναλογα την εποχη ??
Μήπως να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις μοτο σας???:wave2:
Μήπως να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις μοτο σας???:wave2:
το ένα δεν αναιρεί το άλλο
και άκρη να μή βγάζαμε πάλι θα απολαμβάναμε τα μότο μας όπως και στο τοπικ με το abs
κουβέντα γίνεται :beer:
Στο βιβλίο του κατασκευαστή του κινητήρα λέει. Για εκκίνηση μέγιστη θερμοκρασία λαδιού -40 για κίνηση σε χαμηλά στοιχεία -10 και για φουλ γκάζι +50. Αν εξωτερικές συνθήκες είναι παγοποιησης θα πρέπει να φτάσει η θερμοκρασία σε 5' στους +65
o_gavros
30/12/2018, 15:18
ΔΛΔ...οσοι λενε οτι βαζω μπροστα και ξεκιναω αμεσως....με το να μεινει για λιγο να δουλεψει...ειναι πιο σωστο ?
Αυτο δλδ δεν ειναι ''φασκω και αντιφασκω''...και καλα τι ??....ζεσταινεται το λαδι??
Μα μεχρι να ζεσταθει...και ειναι εν κινηση το δικυκλο...δεν τραβαει ζορι το μοτερ αφου ανεβαζει στροφες...και ''πιεζεται'' να κανει πιο γρηγορα?
Εν κινησει....δεν δουλευει και το σασμαν που θελει και εκεινο λαδι...μαζι με οτι χρειαζεται για την μεταδοση....που και εκει χρειαζεται λιπανση...αρα εκει δεν εχει φθορα μεχρι να ζεσταθει??
Συνεπως μηπως το επιβαρυνω πιο πολλυ ακομη το μοτερ που βιαιως του ανεβαζω θερμοκρασια ?
Μηπως τελικα.....πρεπει να ξερουμε και τι κανει το καθε λαδι....να δου με τι κανει το 10-40....το 5-40....η το 20-50 ??
Ρε λεβέντη ;
Για το θεο δηλαδή!
Είπαμε νερντ φρεντλι το Φόρουμ αλλά το λυσσαξες...
DRAKONET
30/12/2018, 16:13
Ρε λεβέντη ;
Για το θεο δηλαδή!
Είπαμε νερντ φρεντλι το Φόρουμ αλλά το λυσσαξες...
=======================================
ΣΥΜΦΩΝΩ...:winka::a01:
AUFGEBRACHT
30/12/2018, 16:30
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ζεστάνουμε το μηχανάκι το χειμώνα είναι η μέθοδος α λα Στάλινγκραντ: Καίμε ξύλα κάτω από τον κινητήρα για να ζεσταθεί, και μετά από μερικά λεπτά εκκινούμε τη μοτοσυκλέτα...
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ζεστάνουμε το μηχανάκι το χειμώνα είναι η μέθοδος α λα Στάλινγκραντ: Καίμε ξύλα κάτω από τον κινητήρα για να ζεσταθεί, και μετά από μερικά λεπτά εκκινούμε τη μοτοσυκλέτα...
και αμα δεν παρει με την μια βαζουμε και φωτια σε ολο το μηχανακι!!!!! ΠΕΣ ΤΑ!!!!! :bawl:
Ναι.
Πουθενά δεν τραβάει ζόρι εκτός και αν το ζορίσεις εσύ.
Και καλά ζεσταίνονται τα μέταλλα πιο γρήγορα και αποκτούν τις σωστές διαστάσεις (μέσω της διαστολής) ώστε να έχουν σωστή εφαρμογή. Όσο δεν έχουν σωστή εφαρμογή οι φθορές είναι μεγαλύτερες, είτε λειτουργεί στο ρελαντί είτε όχι.
Δεν πιέζεται και δεν τραβάει ζόρι εκτός και αν το ζορίσεις εσύ.
Όχι.
Το επιβαρύνεις όσο πιο πολύ ώρα το λειτουργείς κρύο. Δεν είναι βιαίως το να οδηγείς συντηρητικά μέχρι να ζεσταθεί.
Ξέρει ο κατασκευαστής και προτείνει το κατάλληλο.
Όσο το μηχανάκι είναι σβηστό, σε όλα τα μέταλλα του κινητήρα υπάρχει ένα λεπτό φιλμ λαδιού. Οπότε πριν προλάβει η τρόμπα να στείλει φρέσκο κρύο λαδάκι τα μέταλλα έχουν αυτό που χρειάζονται. Με το που θα πάρει μπρος η μηχανή η τρόμπα στέλνει φρέσκο κρύο λαδάκι παντού. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα κιόλας μπορεί να έχει κάνει ένα κύκλο το λαδάκι απ' τα κάρτερ μας.
Τα πάντα είναι λαδωμένα και κρύα. Όταν τα πάντα είνα λαδωμένα και κρύα τις υψηλότερες φθορές τις έχουν τα σημεία που έχουν τις μικρότερες ανοχές. Ενα τέτοιο σημείο δεν ειναι το σασμάν αλλά ο κύλινδρος με το πιστονάκι. Το πιστονάκι μας για να αποκτήσει το σωστό σχήμα του πρέπει να ζεσταθεί. Ο κύριος κατασκευαστής έχει υπολογίσει πως θα μεταβληθεί το σχήμα του με την αύξηση της θερμοκρασίας και έχει υπολογίσει τις κατάλληλες ανοχές με βάση τη θερμοκρασία αυτή. Όσο περισσότερη ώρα λειτουργεί πριν πιάσει την κατάλληλη θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερες φθορές έχουμε απ' την ανομοιόμορφη πίεση των ελατηρίων στον κύλινδρο ενώ αν το ζορίσουμε κρύο μπορεί να ακουμπίσει και το πιστόνι στον κύλινδρο με αποτελέσματα που δε θα μας αρέσουν καθόλου. Φυσικά θα το καταλάβουμε μόνο όταν το ανοίξουμε και δούμε τις χαρακιές και θα είναι ο λόγος που τα ελατήρια έχουν φθαρεί πρόωρα και το μπουρδέλο έκαιγε λάδι.
Τώρα..
Το μηχανάκι δεν ζορίζεται όσο κινείται. Όποιος δεν ξέρει τι σημαίνει "φορτίο στον κινητήρα" και θεωρεί οτι όσο πηγαίνει με χαμηλές στροφές, ο κινητήρας δεν έχει φορτίο, ας το μελετήσει λίγο.
Το μηχανάκι δεν έχει σωστή θερμοκρασία, όταν το νερό φτάσει στην κατάλληλη ένδειξη. Ούτε τα μέταλλα ούτε το λάδι έχουν σωστή θερμοκρασία. Η πιο σωστή ένδειξη για τη θερμοκρασία του κινητήρα μας είναι η θερμοκρασία λαδιού.
Το λάδι λειτουργεί πριν το βάλουμε μπροστά όπως είπα παραπάνω και μέχρι να ζεσταθεί πλήρως. Όταν ζεσταθεί πλήρως συμπεριφέρετε σαν 40αρη και όταν όταν είναι κρύο σαν 10αρακι (αν έχουμε 10-40). Ο κατασκευαστής ξέρει οτι το 10αρακι λάδι δεν έιναι πολύ χοντρό οταν ο κινητήρας είναι κρύος (για δεδομένη θερμοκρασία περιβάλλοντος) και επίσης ξέρει οτι το 40αρη δε θα ειναι πολύ λεπτό όταν ο κινητήρας ζεσταθεί. Συνεπώς έχουμε την κατάλληλη λίπανση αρκεί να βάζουμε το κατάλληλο λάδι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φέρουμε και τα μέταλλα στην κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να έχουν σωστές ανοχές μεταξύ τους. Αυτό πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν με λιγότερο φορτίο στον κινητήρα. Στο ρελαντί ο κινητήρας δεν έχει φορτίο αλλά δεν ζεσταίνεται γρήγορα. Εν κινήσει δεν έχει φορτίο (αν δε το ζορίσουμε) και ζεσταίνεται πιο γρήγορα.
Τι είναι προτιμότερο να κάνουμε?
Βασικά κάντε οτι θέλετε. Ότι και να κάνετε ελάχιστα θα καταλάβετε διαφορά στο τι είναι καλύτερο και τι όχι. Η συζήτηση είναι σαν τα λάδια που όλοι ξέρουν ποια ειναι τα καλύτερα απ' την αίσθηση του σασμάν. Ή σαν τη λίπανση της αλυσίδας, που από 10 άτομα ακους 11 διαφορετικές απόψεις.
Βασικά κάντε οτι θέλετε. Ότι και να κάνετε ελάχιστα θα καταλάβετε διαφορά στο τι είναι καλύτερο και τι όχι.
Μα το θέμα δεν είναι να γράφουμε αυτό που πιστεύουμε και με κάποια δεδομένα να καταλήγουμε σε ένα σωστό συμπέρασμα?
Προφανώς και συμφωνούμε αλλά δε χρειαζόταν να το τελειώσεις έτσι :)
Καλή Πρωτοχρονιά!
o_gavros
31/12/2018, 18:09
Απηύδησε ο άνθρωπος για αυτο και έκλεισε ετσι.
Και σιγά το έτσι δηλαδη...
Οι νέοι (στο φόρουμ) το'χετε χάσει το μέτρο απ'ότι φαίνεται.
η διόρθωση των ημερών βροχής ήταν (για μενα) τελειωτικό χτύπημα.
Εύχομαι η νέα χρονιά να μας βρει όλους σοφότερους.
Με καμία κακία/θυμο τα παραπάνω. ίσα ίσα που τα λέω με πιο ανάλαφρο ύφος,ελπιζω να μην παρεξηγηθεί κανείς.
Καμία παρεξήγηση. :)
Το μέτρο είναι υποκειμενικό φυσικά :beer:
Για το τελείωμα αναφέρθηκα επειδή έκανε τόσο κόπο να γράψει κάτι και δεν έβγαλε ένα ΣΑΦΕΣ συμπέρασμα για όσους χρειάζονται "υπότιτλους".
Καλή πρωτοχρονιά και καλή χρονιά σε όλους.
Οδήγηση χωρίς αλκόολ και προσοχή στους μεθυσμένους να πάνε στον άλλο κόσμο μόνοι τους :)
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
01/01/2019, 06:23
Όσο το μηχανάκι είναι σβηστό, σε όλα τα μέταλλα του κινητήρα υπάρχει ένα λεπτό φιλμ λαδιού. Οπότε πριν προλάβει η τρόμπα να στείλει φρέσκο κρύο λαδάκι τα μέταλλα έχουν αυτό που χρειάζονται. Με το που θα πάρει μπρος η μηχανή η τρόμπα στέλνει φρέσκο κρύο λαδάκι παντού. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα κιόλας μπορεί να έχει κάνει ένα κύκλο το λαδάκι απ' τα κάρτερ μας.
Τα πάντα είναι λαδωμένα και κρύα. Όταν τα πάντα είνα λαδωμένα και κρύα τις υψηλότερες φθορές τις έχουν τα σημεία που έχουν τις μικρότερες ανοχές. Ενα τέτοιο σημείο δεν ειναι το σασμάν αλλά ο κύλινδρος με το πιστονάκι. Το πιστονάκι μας για να αποκτήσει το σωστό σχήμα του πρέπει να ζεσταθεί. Ο κύριος κατασκευαστής έχει υπολογίσει πως θα μεταβληθεί το σχήμα του με την αύξηση της θερμοκρασίας και έχει υπολογίσει τις κατάλληλες ανοχές με βάση τη θερμοκρασία αυτή. Όσο περισσότερη ώρα λειτουργεί πριν πιάσει την κατάλληλη θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερες φθορές έχουμε απ' την ανομοιόμορφη πίεση των ελατηρίων στον κύλινδρο ενώ αν το ζορίσουμε κρύο μπορεί να ακουμπίσει και το πιστόνι στον κύλινδρο με αποτελέσματα που δε θα μας αρέσουν καθόλου. Φυσικά θα το καταλάβουμε μόνο όταν το ανοίξουμε και δούμε τις χαρακιές και θα είναι ο λόγος που τα ελατήρια έχουν φθαρεί πρόωρα και το μπουρδέλο έκαιγε λάδι.
Τώρα..
Το μηχανάκι δεν ζορίζεται όσο κινείται. Όποιος δεν ξέρει τι σημαίνει "φορτίο στον κινητήρα" και θεωρεί οτι όσο πηγαίνει με χαμηλές στροφές, ο κινητήρας δεν έχει φορτίο, ας το μελετήσει λίγο.
Το μηχανάκι δεν έχει σωστή θερμοκρασία, όταν το νερό φτάσει στην κατάλληλη ένδειξη. Ούτε τα μέταλλα ούτε το λάδι έχουν σωστή θερμοκρασία. Η πιο σωστή ένδειξη για τη θερμοκρασία του κινητήρα μας είναι η θερμοκρασία λαδιού.
Το λάδι λειτουργεί πριν το βάλουμε μπροστά όπως είπα παραπάνω και μέχρι να ζεσταθεί πλήρως. Όταν ζεσταθεί πλήρως συμπεριφέρετε σαν 40αρη και όταν όταν είναι κρύο σαν 10αρακι (αν έχουμε 10-40). Ο κατασκευαστής ξέρει οτι το 10αρακι λάδι δεν έιναι πολύ χοντρό οταν ο κινητήρας είναι κρύος (για δεδομένη θερμοκρασία περιβάλλοντος) και επίσης ξέρει οτι το 40αρη δε θα ειναι πολύ λεπτό όταν ο κινητήρας ζεσταθεί. Συνεπώς έχουμε την κατάλληλη λίπανση αρκεί να βάζουμε το κατάλληλο λάδι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φέρουμε και τα μέταλλα στην κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να έχουν σωστές ανοχές μεταξύ τους. Αυτό πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν με λιγότερο φορτίο στον κινητήρα. Στο ρελαντί ο κινητήρας δεν έχει φορτίο αλλά δεν ζεσταίνεται γρήγορα. Εν κινήσει δεν έχει φορτίο (αν δε το ζορίσουμε) και ζεσταίνεται πιο γρήγορα.
Βασικά κάντε οτι θέλετε. Ότι και να κάνετε ελάχιστα θα καταλάβετε διαφορά στο τι είναι καλύτερο και τι όχι. Η συζήτηση είναι σαν τα λάδια που όλοι ξέρουν ποια ειναι τα καλύτερα απ' την αίσθηση του σασμάν. Ή σαν τη λίπανση της αλυσίδας, που από 10 άτομα ακους 11 διαφορετικές απόψεις.
Πολυ ωραιο το αρθρο σου:beer: