View Full Version : Πένσες-Κοφτάκια-Τανάλιες κ.α (γενική συζήτηση)
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
Road Pirat
27/08/2023, 14:45
445639
Έχω cobra και στην δουλειά facom, η facom δεν μου αρέσει, η knipex είναι πολύ καλύτερη, η Peugeot είναι απλή σαν κατασκευή δεν έχει κουμπί για ρύθμιση, την είδα μου άρεσε και την πείρα, ποίο πολύ για δεύτερη αν θέλω άλλη μια για κοντά, αν κάποιος θέλει γκαζοταναλια για μένα η cobra είναι top όλες οι άλλες έρχονται πολύ πίσω. Και κάτι άλλο η Peugeot δεν φτιάχνεται ποια μόνο ότι υπάρχει στα μαγαζιά.
Ευχαριστώ. Έχω δουλέψει rothenberger και cobra και παρότι και οι δυο επώνυμες η δευτερη υπερτερούσε σε πιάσιμο και εργονομία. Βάση ετών θα έλεγα και σε αντοχή υπερτερούσε αλλά δεν ξέρω πόσο είχε δουλευτεί
(μου ειπαν περίπου το ίδιο).
Η Peugeot σα μέταλλο μου φαίνεται πολύ καλή για χωρις κουμπί και για δεύτερη θα είναι θεωρώ καλή. Πολύ καλύτερη νομίζω από άλλες επώνυμες που παίζουν στην ίδια κατηγορία. Όμως παρότι δεν έχει κουμπί εχω απορία παίζει ? Κινείται εύκολα ή με δυσκολία ? Χαλαρώνει η βίδα της ?
..... Και κάτι άλλο η Peugeot δεν φτιάχνεται ποια μόνο ότι υπάρχει στα μαγαζιά.
Γι' αυτό και οι τιμές έχουν ξεφύγει, εδώ και χρόνια....
Γιά παράδειγμα οι τανάλιες γιά τους σιδεράδες έχουν εξαφανισθεί εδώ και 20 χρόνια περίπου. Πρίν από μιά δεκαετία είχα
βρεί μία σε χρωματοπωλειο-σιδεροπωλειο στην Μάνη 35 ευρώ....(μαύρη όχι νικελέ.....)
Road Pirat
27/08/2023, 18:34
Από την άλλη έχει βίδα, όταν την πείρα ήταν πολύ σφιχτή, με λίγο ρυθμισμα και λίγο λάδι δουλεύει πολύ καλά, ποιοτικά είναι καλύτερη από την dexter του Leroy (την έχουμε αυτήν δουλειά και την χρησιμοποιώ συχνά) και η οποία νομίζω έχει την ίδια τιμή
fasarias
27/08/2023, 20:57
Λόγω επαγγέλματος έχω αγοράσει ή δουλέψει σχεδόν ότι υπάρχει στην αγορά σε γκαζοτανάλια.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκριση και το λέω αυτό πολύ συνειδητοποιημένα πραγματικά.
Είναι η knipex και μετά το χάος.
Η εταιρεία έχει δώσει ρέστα στην εξέλιξη και κατασκευή του συγκεκριμένου εργαλείου.
Έχεις απόλυτα δίκιο. Έχω και GEDORE και Hazet και no name.
Σαν τις knipex δεν παίζει καμμια άλλη.
Έχεις απόλυτα δίκιο. Έχω και GEDORE και Hazet και no name.
Σαν τις knipex δεν παίζει καμμια άλλη.
Η Hazet μια χαρα συγκρίνεται με την Knipex και ειναι η μόνη με μοντελο για αριστερόχειρες.
Η Hazet μια χαρα συγκρίνεται με την Knipex και ειναι η μόνη με μοντελο για αριστερόχειρες.
Η Hazet που έχω είναι παλιά.
Παλιά δεν υπήρχαν αριστερόχειρες. :p
o_gavros
18/10/2023, 16:22
Το γράφω εδώ καθότι είναι και αυτό πενσικο ουσιαστικά.
Εχω το κάτωθι θαυματουργό εργαλείο που λέτε
447032
Για να βγάζω τα εμβολα από τις δαγκάνες φρένων.
Σωτήριο πραγματικά.
Με τα χρόνια όμως, οι knurled "ακμές συγκράτησης" ας τις πω (ελλειψη καταλληλότερης λέξης) εχουνε στομωσει/φαγωθεί στα σημεία πιεσης.
Δείτε παρακατω ενδεικτικά
447033
447034
447035
Για αρχή σκέφτομαι να τις λυσω και να τις βουτησω σε ξυδι για κάποια ώρα. Όπως κάνουν για να ακονιζουν τις λιμες.
Δεν ξέρω όμως αν αυτό θα πιασει.
Και η ερώτηση τώρα είναι, τι ατσάλι θα ήταν ενδεδειγμένο να βρω και να ζητήσω από κάποιο μηχανουργειο να μου το κάνει έτσι μπακλαβωτο (πως λένε το knurling ελληνικά άραγε) και να το κόψω μετά εγώ στην μέση, να του περασω καινουριο σπειρωμα και να έχω ένα καλυτερο πενσικο;
Δεν ξέρω αν συμφέρει να φτιαχτεί απ' την αρχή η αν υπάρχει ανταλλακτικό
Η κατεργασία ονομάζεται ρικνωση
o_gavros
18/10/2023, 16:59
Αυτό δε το ξερω ουτε εγω για το ανταλλακτικό.
Ο μηχανουργος πάντως δε θα μου έπαιρνε λεφτά, συνεργαζόμαστε. Για αυτό και σκέφτηκα μήπως έφτιαχνα καινουργιες ακμες
lykourgi
18/10/2023, 17:07
Λογικά, θα χρειαστεί και βαφή (θερμική κατεργασία).
Γιάννη πήγαινε σε κάποιο μηχανουργείο που να έχει εργαλείο ρικνωσης ή αλλιώς κανελαζ.
Ο Ραπτόπουλος έχει τέτοια εργαλεία αλλά δε μπορείς να το κάνεις μόνος σου.
https://www.raptoptools.gr/%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85-97/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85-205/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83-%CF%81%CE%BF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83
o_gavros
19/10/2023, 18:27
Μαγαζί να μου το φτιάξει έχω.
Τι ατσάλι θα άντεχε περισσοτερο ψάχνω
sanctusan
20/10/2023, 01:21
Μαγαζί να μου το φτιάξει έχω.
Τι ατσάλι θα άντεχε περισσοτερο ψάχνω
Λογικά ο μηχανουργός θα γνωρίζει καλύτερα.
Ξέρω 'γω.. Α2, Ο2 ή Ο6 tool steel, αλλά μήπως θα κάνεις κάποια θερμική κατεργασία?
Δοκίμασες να αγριεψεις λίγο την επιφάνεια με μια πολύ λεπτή τριγωνική λίμα?
stefanos
20/10/2023, 10:37
Μπας να είναι πιο φτηνά και εύκολα ένα καινούργιο?
o_gavros
21/10/2023, 13:50
Το καινουριο θα με φέρει παλι στο σημείο που είμαι τώρα, γι'αυτό και δε το σκέφτομαι.
Αν είναι να κάνω κάτι, να κάνω κάτι που θα μείνει ακέραιο για πολυ περισσοτερο χρόνο.
450526
Κουκλάκια για παιχνίδι...
o_gavros
10/02/2024, 17:29
Έχω τη μικρή κόμπρα σε μαύρο χρώμα πάντα κάτω από τη σέλα στο μηχανάκι.
Έχω το μεγάλο αδερφάκι του αριστερού το οποίο είναι φανταστικό!
Θα χαρείς να τα δουλεύεις! καλορίζικα!
450526
Κουκλάκια για παιχνίδι...
Μεγεια, κουκλάκια για αγκαλίτσα είναι!
Το αριστερό πόσο άνοιγμα σιαγονων έχει;
Το δεξί πήρα πρόσφατα σε μαύρο σε 150αρι γιατί ταιριάζει πιο καλά στην παλάμη μου. Τα καλύτερα EDC της αγοράς.
Μεγεια, κουκλάκια για αγκαλίτσα είναι!
Το αριστερό πόσο άνοιγμα σιαγονων έχει;
Το δεξί πήρα πρόσφατα σε μαύρο σε 150αρι γιατί ταιριάζει πιο καλά στην παλάμη μου. Τα καλύτερα EDC της αγοράς.
20mm
o_gavros
02/07/2024, 12:32
Το κομπολτ 7131200 (με την εσοχή) το δουλεύει κανένας να μου πει δτο λογακια για τη γαματοσυνη του γιατί έχουν αρχίσει να με πιάνουν τα στερητικα μου;
doctor_john
02/07/2024, 21:11
Τι έκανες με τον πιστονοβγάλτη, τώρα το είδα.
το σκληρότερο ατσάλι είναι το ανοξείδωτο. Το δύσκολο όμως είναι να το φέρεις στο σημείο αυτών που έχεις, μετά είναι εύκολο.
Όπως είναι τώρα, τα καθαρίζεις - τροχίζεις με τρίγωνη μικρή φινιρίσματος (~11cm μήκος με ~4mm πλευρές).
Μετά μπορείς να κάνεις μόνος μια τυπική σκλήρυνση της επιφάνειας σε λάδι.
Αν θες να το ξεχέσεις το θέμα πήγαινε τα για κεραμική βαφή, κάπου κοντά σου είναι νομίζω.
υγ: μικρή λίμα εννοώ..
o_gavros
03/07/2024, 19:51
Τίποτα δεν έκανα. Είναι φοβερό το πώς σε παίρνει η μπάλα!
Για το κοφτακι, έχει κανείς άποψη;
sanctusan
03/07/2024, 20:57
Το κομπολτ 7131200 (με την εσοχή) το δουλεύει κανένας να μου πει δτο λογακια για τη γαματοσυνη του γιατί έχουν αρχίσει να με πιάνουν τα στερητικα μου;
Αφού έχει τέτοιο παπάρι, τι το θες το μικρότερο;
Edit: Αυτό δεν είναι ίδιο(σε μικρότερο μέγεθος) με εκείνο που μου είχες δώσει για να κώψω τις πρόκες στη κατασκευή του πάγκου;
Γιάννη το έχω εγώ. Αυτό με την εσοχή για να χωράνε τα "χοντρά" μέσα και να μη γλιστράνε.
Μαλακό ατσάλι το κόβει σαν να μην υπάρχει. Πχ χοντρές πρόκες. Ακόμα και αν κάτι δε μπορείς να το βάλεις μέσα λόγο χωροταξικού, πάλι θα το κόψει χωρίς ιδιαίτερο ζόρι.
Ατσαλόσυρμα, χοντρό πλέγμα κτλ δε το βλέπει καν. Δε θυμάμαι διατομή αλλά έχω κόψει κομμάτια ολόκληρα και δεν ένιωσε.
Ελατήρια 2,5μμ με με την άκρη άκρη της κοπτικής ακμής επίσης χωρίς ζόρι και χωρίς σημάδι φθοράς.
Παλιότερα είχα και τον απλό χωρίς την εσοχή. Τα πολύ χοντρά δε τα έπαιρνε μέχρι μέσα και όταν άρχιζες να σφίγγεις, περπατούσαν και λίγο προς τα έξω. Πίεζες λίγο και μετά το έσπρωχνες μέχρι μέσα όπου το έκοβε πλέον με τη σκέψη. Ήθελε δλδ μισή κοπή και μετά ολόκληρη. Δε μπορώ να πω οτι με ενοχλούσε αυτό. Οι δυο κοπές στα πολύ χοντρά προστατεύουν και την κόψη.
Με εκείνον είχα κόψει και χοντρές ατσαλόπροκες και είχε κάνει κάποια σημάδια στην κοπτική ακμή αλλά όχι κάτι που τον επηρέαζε ιδιαίτερα. Τον άφησα στον πατέρα μου όπου κόβει πρόκες και βίδες (αν δεν τον έχασε πουθενά).
Τώρα αυτόν τον βγάζει με κάποια επεξεργασία στην ακμή για να μη γλιστράνε τα χοντρά. Και πάλι δεν είναι το ίδιο γιατί μπορέι να μη γλιστράνε προς τα έξω, αλλά δε χωράνε και τόσο βαθιά όσο σε αυτόν με την εσοχή.
Απ' την άλλη αυτός με την εσοχή, κάτι λεπτό και σκληρό δε θα το κόψει με τη μια βάζοντάς το στην εσοχή.
Αυτά τα εργαλεία, για να κόψουν κάτι, δεν στηρίζονται στην κοφτερή ακμή τους αλλά στη δύναμη που έχουν. Και με χαλασμένη κόψη, πάλι θα κάνουν δουλειά. Πχ, στην εσοχή, κόβει με τη μια τις χοντρές πρόκες.
Το αρνητικό τους είναι η σύριζα κοπή. Πχ αν θες να κόψεις πλεγμα σύριζα, δε θα κάνεις δουλειά. θα αφήσει αρκετά μεγάλο δόντι. Εκεί θέλεις τον πλαγιο μπουλενοκόφτη.
Γενικά δεν έχω ασελγήσει επάνω του. Πχ δεν έχω κόψει βίδα Μ6 που είναι εκτός δυνατοτήτων του. Αν το προσπαθήσω θα το κάνει, αλλά θα φθαρεί.
Φωτό όταν κατέβω κάτω.
o_gavros
05/07/2024, 18:46
Γιάννη ναι και όχι . ίδιο είναι σε σχέδιο ναι αλλά εκείνο το γομαρι δεν είναι εργαλείο που το βάζεις στην τσάντα/τσέπη σου.
Αποστόλη, τη φαγούρα μου μάλλον ψάχνω να βρω αν θα ικανοποιήσει.
Road Pirat
05/08/2025, 09:58
Μιας και βρήκα λίγο χρόνο, είπα να μαζέψω λίγο το παρακάτω εργαλείο, Proto pipe wrench 810. Το πήρα όπως στην πρώτη φωτό, και με δύο ημέρες μέσα στο ξύδι και στην συρματοβουρτσα, έφτασε στο σημείο που βλέπετε. Είναι εμφανή τα σημάδια από την σκούρα. Τώρα ένα βάψιμο έμεινε στο χερούλι που θα γίνει με σπρέι.
464076
464077
sanctusan
05/08/2025, 11:12
Μιας και βρήκα λίγο χρόνο, είπα να μαζέψω λίγο το παρακάτω εργαλείο, Proto pipe wrench 810. Το πήρα όπως στην πρώτη φωτό, και με δύο ημέρες μέσα στο ξύδι και στην συρματοβουρτσα, έφτασε στο σημείο που βλέπετε. Είναι εμφανή τα σημάδια από την σκούρα. Τώρα ένα βάψιμο έμεινε στο χερούλι που θα γίνει με σπρέι.
464076
464077
Ίσως με ένα καλό ζέσταμα σε κάποια θερμοκρασία και βούτηγμα σε λάδι να του δώσει ένα ωραίο σκούρο χρώμα και το προστατέψει από τη σκουριά για κάποιο διάστημα. Βαφή λέγeται η διαδικασία.
https://www.youtube.com/watch?v=38MsBxpcaX8
Road Pirat
05/08/2025, 12:16
Υπάρχει και το gun blue, είναι οξείδωση με χημικό, με αυτό κάνουν τα όπλα, το οποίο σκέφτομαι σαν επιλογή. Στην Ελλάδα υπάρχει της Balistoil και ένα ακόμη το super blue
o_gavros
05/08/2025, 13:10
Πιο ωραίο θα φαίνεται με το μπλαβιασμα, όρμα του
SeniorCanardo
05/08/2025, 13:33
Ίσως με ένα καλό ζέσταμα σε κάποια θερμοκρασία και βούτηγμα σε λάδι να του δώσει ένα ωραίο σκούρο χρώμα και το προστατέψει από τη σκουριά για κάποιο διάστημα.
Η παραπάνω μέθοδος πάντως δεν έχει διάρκεια και σίγουρα δεν αντέχει σε σοβαρή χρήση.
Την δοκίμασα σε βίδες μοτό περισσότερες από μια φορές και η σκουρία επανέρχεται μετά από κάποια διάστημα (ο χρόνος διαφέρει ανάλογα φυσικά με τη χρήση).:rolleyes:
Υπάρχει και το gun blue, είναι οξείδωση με χημικό, με αυτό κάνουν τα όπλα, το οποίο σκέφτομαι σαν επιλογή. Στην Ελλάδα υπάρχει της Balistoil και ένα ακόμη το super blue
Το δεύτερο έχω χρησιμοποιήσει σε εξαρτήματα όπλων μου και δούλεψε μια χαρά. Εξαρτάται και από το μέταλλο.
Πολύ καλό καθάρισμα με άσετον και χρησιμοποιείς πάντα γάντια. Δεν ακουμπάμε το μέταλλο με γυμνά χέρια.
Όταν τελειώσει το βάψιμο περνάμε μερικές φορές το εργαλείο με λαδωμένο πανί.