View Full Version : Μια βοηθεια απο κομπιουτεραδες...ΙΙ
thunder ace
24/08/2023, 12:12
Απο εδω εγω θα αγοραζα τον i5 2500
https://www.insomnia.gr/classifieds/item/1868544-intel-core-socket-1150-1151-1155-1156/
Αν εχεις τον i3 2100.......οριστε ενα συγκριτικο
https://www.cpu-world.com/Compare/403/Intel_Core_i3_i3-2100_vs_Intel_Core_i5_i5-2500.html
Στο eBay έχει παλιούς επεξεργαστές σε χαμηλές τιμές - τυχαίο παράδειγμα 1 (https://www.ebay.com/itm/255610623015), παράδειγμα 2 (https://www.ebay.com/itm/374838757067). Απλά βεβαιώσου ποιους δέχεται η μητρική σου από το site του κατασκευαστή, επειδή είναι το ίδιο socket δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι ταιριάζουν όλοι.
Garfield
24/08/2023, 13:01
Απο εδω εγω θα αγοραζα τον i5 2500
https://www.insomnia.gr/classifieds/item/1868544-intel-core-socket-1150-1151-1155-1156/
Αν εχεις τον i3 2100.......οριστε ενα συγκριτικο
https://www.cpu-world.com/Compare/403/Intel_Core_i3_i3-2100_vs_Intel_Core_i5_i5-2500.html
Έχω τον i3 3220 στα 3.30GHz
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-3770-vs-Intel-Core-i3-3220/1979vsm272
harris_x
24/08/2023, 13:53
Για πείτε ρε παλικάρια, ποιο απο τα τρία;
Dell Vostro 3420 14'' (i7-1165G7/16GB/512GB/Windows 10 Pro)
DELL Laptop Latitude 3440 14.0'' FHD/i5-1335U/8GB/512GB SSD/Iris Xe/Win 10 Pro (Win 11 Pro License)
HP Elite Book 630G9 13,3''/i5-1235U/16GB/256GB/W11P
DELL Laptop Latitude 3440 14.0'' FHD/i5-1335U/8GB/512GB SSD/Iris Xe/Win 10 Pro (Win 11 Pro License) + μία 8άρα ram ακόμα (τουλάχιστον)...
harris_x
24/08/2023, 14:09
DELL Laptop Latitude 3440 14.0'' FHD/i5-1335U/8GB/512GB SSD/Iris Xe/Win 10 Pro (Win 11 Pro License) + μία 8άρα ram ακόμα (τουλάχιστον)...
Γιατι όχι το πρώτο που έχει i7;
thunder ace
24/08/2023, 14:12
Εγώ θα κοίταγα (σε gen)
13<12<11
harris_x
24/08/2023, 14:15
Εγώ θα κοίταγα (σε gen)
13<12<11
δλδ;
thunder ace
24/08/2023, 14:16
Γιατι όχι το πρώτο που έχει i7;
Γιατί πάντα ο i5 της επόμενης γενιάς ρίχνει στον i7 της προηγούμενης (σχεδόν πάντα)
Τακτική της ιντέλ.
thunder ace
24/08/2023, 14:19
δλδ;
Εγώ θα περνά αυτό που πρότεινε ο volpad
harris_x
24/08/2023, 14:22
Γιατί πάντα ο i5 της επόμενης γενιάς ρίχνει στον i7 της προηγούμενης (σχεδόν πάντα)
Τακτική της ιντέλ.
ναι, το είδα στο https://www.cpu-world.com/Compare/901/Intel_Core_i5_Mobile_i5-1335U_vs_Intel_Core_i7_Mobile_i7-1165G7.html
Για τις RAM σε φορητούς υπολογιστές, βεβαιωθείτε πρώτα τι αναβάθμιση μπορεί να πάρει, διότι τα τελευταία χρόνια πάνε και κολλάνε το ένα module στη μητρική και το δεύτερο μπορεί να έχει περιορισμένη αναβαθμισιμότητα.
Καινούριο pc πρέπει οπωσδήποτε να έχει τουλάχιστον 16 Gbyte RAM, εκτός αν κοιτάμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος σαν πρώτη προτεραιότητα.
Γυρνώντας στους επεξεργαστές desktop, οι i7 τύπου K, είναι τουλάχιστον δύο γενιές πιο γρήγοροι από τους μη K. Θέλουν όμως καλή ψύκτρα.
ΓιώργοςΤΤ
24/08/2023, 19:25
DELL Laptop Latitude 3440 14.0'' FHD/i5-1335U/8GB/512GB SSD/Iris Xe/Win 10 Pro (Win 11 Pro License)
Αρχικά πες μας για τί χρήση προορίζεται.
Μετά βεβαιώσου ότι θέλεις οπωσδήποτε φορητό και όχι σταθερό υπολογιστή, γιατί με τα ίδια χρήματα φτιάχνεις ένα πολύ δυνατό σύστημα.
Επίσης με τα ίδια και λιγότερα χρήματα, μπορείς να βρεις πολύ καλύτερους υπολογιστές στο ebay, στο λέω γιατί έψαχνα πρόσφατα και αγόρασα από εκεί.
Ένα καλό κόλπο να γλιτώσεις αρκετά χρήματα, είναι να αγοράσεις τον υπολογιστή χωρίς λειτουργικό, υπάρχουν πολλά tutorials στο ίντερνετ για το πώς να βάλεις λειτουργικό αλλά και να μην το έχεις μόνος σου, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος στον στενό σου κύκλο που να ξέρει να το κάνει. Αν θες να είσαι 100% τυπικός, αγόρασε μία άδεια με 10 ευρώ και είσαι έτοιμος.
Γενικά έχε υπόψιν τα παρακάτω: Αν έχεις σκοπό να τρέξεις windows, με 8 GB RAM και 256 ROM δεν πας πουθενά. i7 από 7η (7???) γενιά ναι και πιο νέοι, στέκονται άνετα σήμερα και η γνώμη μου είναι ότι έχουν άλλα 3-4 χρόνια ζωής.
Αν μιλάμε για παρεμφερείς τιμές και λοιπά σημαντικά χαρακτηριστικά (ποιότητα οθόνης π.χ.), κι εγώ το Latitude 3440 θα πρότεινα εφ'όσον μπορείς να αναβαθμίσεις τη RAM εύκολα.
Αν σου αρέσει το ζειν επικινδύνως, τρέχει αυτή η προσφορά (https://www.lagonika.gr/prosfores/chuwi-corebook-x-14-2160x1440-ips-32-screen-intel-i3-1215u-8gb-ddr5-512gb-ssd/). Η τιμή είναι πάρα πολύ καλή για τέτοια specs, η αξιοπιστία του πωλητή και των ισχυρισμών του μου είναι άγνωστη.
thunder ace
25/08/2023, 04:05
Το φερνουν και στην Ελλαδα https://www.skroutz.gr/s/44697811/Chuwi-Corebook-X-CWI570K1-14-IPS-i3-1215U-8GB-512GB-SSD-W11-Home-US-Keyboard.html
Αλλα δεν ειναι διαθεσιμο απ οτι βλεπω.
Καινουριος παιχτης στα λαπτοπ;
Dr.Monty
25/08/2023, 08:57
Χάρη δουλευω με lattitude (περίπου σαν αυτο) τα τελευταια 10 χρόνια. Καθημέρινά για >12 ωρες την μερα. Μόλις ξανα άλλαξα υπολογιστη και πηρα πάλι lattitude. Ο βασικός λόγος ειναι ότι τα lattitude εχουν next day on site support για περίπου 3 χρόνια (Κάποτε ηταν 5 :cry: ). Η εγγύηση ηταν υποδειγματική. Η οθόνη χαλασε σε καποια σημεια (πιξελ κτλ) και την επόμενη μερα ήρθαν στο γραφειο μου, την αλλαξαν και σε μισή ώρα είχαν εξαφανιστεί. Ουτε ερωτήσεις ουτε ιστορίες.
Βεβαιώς πρεπει να τσεκάρεις αν υπαρχει αυτη η εγγυηση για το μηχάνημα αυτο
harris_x
25/08/2023, 09:13
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :beer:
To μηχάνημα είναι για τη δουλειά. Πρέπει να είναι μεταξύ των τριών που ανέφερα, και οπωσδήποτε φορητό και μικρό γιατί βολεύει στις συναντήσεις.
Για το Latitude θα πάω με προσθήκη 8 ή 16GB επιπλέον RAM
Γιάννη, τo support ισχύει αλλα όπως είπες είναι στα 3Υ.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :beer:
To μηχάνημα είναι για τη δουλειά. Πρέπει να είναι μεταξύ των τριών που ανέφερα, και οπωσδήποτε φορητό και μικρό γιατί βολεύει στις συναντήσεις.
Για το Latitude θα πάω με προσθήκη 8 ή 16GB επιπλέον RAM
Γιάννη, τo support ισχύει αλλα όπως είπες είναι στα 3Υ.
Εχω προς πωληση ενα Dell Latitude 7390 με τα εξης χαρακτηριστικα αν βοηθαει:
Οθόνη FHD Touchscreen
Intel Core i5-7300u 2.6GHz 7th Gen Processor
16GB RAM DDR4 2400 MHz
2 TeraByte SSD ( PCIe NVMe M.2 slot)
Backlit keyboard (US)
Windows 11
Βάρος 1.17kg, Διαστάσεις 305 x 208 x 16 mm
Ειναι τρομερα βολικο για επαγγελματικη χρηση και με μεγαλη διαρκεια μπαταριας
PM αν υπερχει ενδιαφερον για λεπτομεριες
καλημερα παιδες
Ξερει κανεις απο mikrotik να του ξεδιπλωσω ενα προβλημα που εχω αναφορικα με L2TP-ipsec?
Ενω ολα επαιζαν κομπλε ξαφνικα κανενα κινητο δεν κανει συνδεση. Τα pc κανουν κανονικα.
απο το mikrotik βλεπω το κινητο και κανει συνδεση αλλα μετα παίρνω terminating... - peer is not responding
και για να σας προλαβω η sim (vodafone) του κινητου εχει proxy, αλλα ακομα και με αυτο οταν κανω share την 4G συνδεση με το laptop, το laptop συνδεετε.
wtf? καμια ιδεα?
Τα κινητά που δοκιμάζεις έχουν Android; Υπάρχουν μπόλικες αναφορές στο διαδίκτυο για διακοπή του VPN μετά από αναβάθμιση του Android. Οι λύσεις που βοήθησαν κάποιους, διαζευκτικά, είναι:
1) Allow weak ciphers.
2) Αποδοχή ICMP reqests στο firewall.
3) Χρήση άλλων VPN, όπως WireGuard, OpenVPN, Teleport.
Προσωπικά θα επέλεγα το #3 και μάλιστα το WireGuard. Δουλεύει πολύ γρήγορα και έχει καλή υποστήριξη. Τα #1 και #2 κατεβάζουν τον πήχη ασφαλείας στο δίκτυο.
Τα κινητά που δοκιμάζεις έχουν Android; Υπάρχουν μπόλικες αναφορές στο διαδίκτυο για διακοπή του VPN μετά από αναβάθμιση του Android. Οι λύσεις που βοήθησαν κάποιους, διαζευκτικά, είναι:
1) Allow weak ciphers.
2) Αποδοχή ICMP reqests στο firewall.
3) Χρήση άλλων VPN, όπως WireGuard, OpenVPN, Teleport.
Προσωπικά θα επέλεγα το #3 και μάλιστα το WireGuard. Δουλεύει πολύ γρήγορα και έχει καλή υποστήριξη. Τα #1 και #2 κατεβάζουν τον πήχη ασφαλείας στο δίκτυο.
τωρα που το λες προσφατα εφαγε μια αναβαθμιση το κινητο.
οκ θα δοκιμασω το wireGuard.
τωρα που το λες προσφατα εφαγε μια αναβαθμιση το κινητο.
οκ θα δοκιμασω το wireGuard.
Λοιπον απο iphone η συνδεση ειναι SUCCESSFUL και παιζει μπομπα.
Απο Aνdroid ΓΙΟΚ.
Ευχαριστώ Νεοσσέ Congrats
Έχετε δουλέψει Ubiquiti access points; Θέλω να καλύψω, με τρεις συσκευές σε mesh, γειτονικούς χώρους που θα εξυπηρετούν ταυτόχρονα περί τους 170 χρήστες. Ο μεγαλύτερος χώρος είναι περίπου 10x12m και οι γειτονικοί του λίγο μικρότεροι.
Στις προδιαγραφές των AP της η Ubiquiti αναφέρει για κάλυψη τουλάχιστον 300 χρηστών, αλλά διαβάζω στο διαδίκτυο αναφορές για 20 χρήστες ανά access point για καλή απόδοση.
Ιδανικά θα ήθελα το κάθε access point να μπορεί να σηκώσει τουλάχιστον 80 χρήστες, με κινητά, tablet και laptop.
Guest use θα υποστηρίζουν κυρίως, όποτε δεν γνωρίζω τι χρήση θα κάνει ο καθένας, αλλά μάλλον θα κοπούν p2p και θα εφαρμοστεί QoS. Ξέρω ότι δεν δίνω σημαντικό κομμάτι της απαραίτητης πληροφορίας, αλλά είναι στους αστάθμιτους παράγοντες.
borgiriadis1
06/09/2023, 14:36
Να κάνω μια γρήγορη ερώτηση? Θέλω να κατεβάσω τραγούδια από το youtube και να μετατρέπονται απ' ευθείας σε mp3. υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για να το κάνω μαζικά? Δλδ να ρίξω τα link και να κατεβούν όλα μαζί?
motojojo
06/09/2023, 14:43
Με λίγο γκουγκλαρισμα βρίσκεις απειρες ιστοσελιδες που κανουν τη μετατροπη, αλλα ενα ενα τραγούδι.
Εναλλακτικά αν τα τραγουδια παιζουν σε συγκεκριμένο αλμπουμ μπορείς να βρεις το αντιστοιχο βιντεο με ολοκληρο το αλμπουν και να το μετατρεψεις. Το έχω κανει για το αυτοκινητο που δεν με ενδιαφέρει να έχω καθε τραγουδι ξεχωριστα.
Έχετε δουλέψει Ubiquiti access points; Θέλω να καλύψω, με τρεις συσκευές σε mesh, γειτονικούς χώρους που θα εξυπηρετούν ταυτόχρονα περί τους 170 χρήστες. Ο μεγαλύτερος χώρος είναι περίπου 10x12m και οι γειτονικοί του λίγο μικρότεροι.
Στις προδιαγραφές των AP της η Ubiquiti αναφέρει για κάλυψη τουλάχιστον 300 χρηστών, αλλά διαβάζω στο διαδίκτυο αναφορές για 20 χρήστες ανά access point για καλή απόδοση.
Ιδανικά θα ήθελα το κάθε access point να μπορεί να σηκώσει τουλάχιστον 80 χρήστες, με κινητά, tablet και laptop.
Guest use θα υποστηρίζουν κυρίως, όποτε δεν γνωρίζω τι χρήση θα κάνει ο καθένας, αλλά μάλλον θα κοπούν p2p και θα εφαρμοστεί QoS. Ξέρω ότι δεν δίνω σημαντικό κομμάτι της απαραίτητης πληροφορίας, αλλά είναι στους αστάθμιτους παράγοντες.
Αντέχουν αυτά σε τέτοιες απαιτήσεις ?
Access point μέσω καλωδίων (UTP κανονικά απο το router) δεν παίζει ε ? π.χ μια συσκευή της Microtik που χρησιμοποιώ , υποστηρίζει εύκολα 30+ χρήστες και έχει πάνω
το OS που ναι μεν λίγο πιο ζόρικο αλλά κόβεις και ράβεις κατα το δοκούν το bandwidth διαθέσιμο για κάθε πιθανό χρήστη και κάνεις τους υπολογισμούς σου βάσει γραμμής/ταχύτητας.
Υπάρχει υποδομή UTP και μάλλον θα πατήσουν όλα σε αυτή.
Σκέφτομαι και MikroTik, αλλά θα ήθελα κάτι δοκιμασμένο για τουλάχιστον 70 ταυτόχρονα ενεργούς χρήστες. Επίσης κοιτάζω για Grandstream.
Να κάνω μια γρήγορη ερώτηση? Θέλω να κατεβάσω τραγούδια από το youtube και να μετατρέπονται απ' ευθείας σε mp3. υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για να το κάνω μαζικά? Δλδ να ρίξω τα link και να κατεβούν όλα μαζί?
Δεν το έχω χρησιμοποιήσει, αλλά δες αν σε εξυπηρετεί αυτό (https://converterbear.pro/multi-converter.php)
antoncbf
06/09/2023, 20:13
Υπάρχει υποδομή UTP και μάλλον θα πατήσουν όλα σε αυτή.
Σκέφτομαι και MikroTik, αλλά θα ήθελα κάτι δοκιμασμένο για τουλάχιστον 70 ταυτόχρονα ενεργούς χρήστες. Επίσης κοιτάζω για Grandstream.
νεοσσε , επειδη βλεπω εχεις πολλες γνωσεις σχετικα με η/υ ,μια απλη ερωτηση κ σιγουρα ευκολη απαντηση για εσενα ,για να εχουμε γρηγορο σταθερο υπολογιστη σε σπιτι για απλο ψαχτηρι στο internet ,οχι δηλ. για επαγγελματικη χρηση ,το πρωτο κ ισως τελευταιο που κυταμε ειναι αν ο επεξεργαστης εχει πολυ καλες κριτικες -αξιολογησεις κ ειναι γρηγορος ?
ΓιώργοςΤΤ
06/09/2023, 20:35
νεοσσε , επειδη βλεπω εχεις πολλες γνωσεις σχετικα με η/υ ,μια απλη ερωτηση κ σιγουρα ευκολη απαντηση για εσενα ,για να εχουμε γρηγορο σταθερο υπολογιστη σε σπιτι για απλο ψαχτηρι στο internet ,οχι δηλ. για επαγγελματικη χρηση ,το πρωτο κ ισως τελευταιο που κυταμε ειναι αν ο επεξεργαστης εχει πολυ καλες κριτικες -αξιολογησεις κ ειναι γρηγορος ?
Όχι, ο υπολογιστής είναι ένα σύνολο υποσυστημάτων που πρέπει (καλό είναι) να βρίσκονται σε αρμονία, δηλαδ´γ αν πάρεις έναν πολύ γρήγορο επεξεργαστή με χρέπι σκληρό δίσκο, έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό διότι ο δίσκος θα καθυστερεί το σύστημα (παράδειγμα).
Πες μας πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις και για τί χρήση προορίζεται να σου πούμε τί επιλογές υπάρχουν.
Συμφωνώ με τις προτάσεις του ΓιώργουΤΤ.
Σε πισιά για οικιακή χρήση, καλή εξειδίκευση έχει ο thunder ace για να σου προτείνει τη βέλτιστη λύση με παραμέτρους αξιοπιστίας, απόδοσης, χρημάτων.
Αντέχουν αυτά σε τέτοιες απαιτήσεις ?
Access point μέσω καλωδίων (UTP κανονικά απο το router) δεν παίζει ε ? π.χ μια συσκευή της Microtik που χρησιμοποιώ , υποστηρίζει εύκολα 30+ χρήστες και έχει πάνω
το OS που ναι μεν λίγο πιο ζόρικο αλλά κόβεις και ράβεις κατα το δοκούν το bandwidth διαθέσιμο για κάθε πιθανό χρήστη και κάνεις τους υπολογισμούς σου βάσει γραμμής/ταχύτητας.
για 300 χρηστες θελεις licence νομιζω πανω απο OS 4. Κοινως η το αγοραζεις και το ωαζεις η αγοραζεις ΜΙΚ με OS4+
Οτι είπε ο ΓιώργοςΤΤ ισχύει.
Αν ψάχνεις να πάρεις υπολογιστή, στείλε π.μ. στον Thunder Ace σχεδόν κάθε μέρα βάζει αγγελίες εδώ για καινούργιους υπολογιστές με άριστο vfm. έχω πάρει κι εγώ για την ίδια χρήση και είναι σούπερ!
antoncbf
07/09/2023, 12:25
ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας ,
ενδιαφερεται φιλη μου που εχει θεμα με τα ματια της κ της ειπε οφθαλμιατρος να παει απο lap-top με μικρη κ κακη οθονη ,σε σταθερο η/υ με μεγαλυτερη οθονη κ πολυ καλυτερη αναλυση ,απλα της ειπε τεχνικος η/υ που πουλαει κ ασχολειται με αυτα ,οτι πρωτα διαλεγουμε επεξεργαστη να ειναι γρηγορος- σιγουρα σκληρος ssd κ μετα κυταμε τα αλλα ram κλπ ...μιλαμε για μεταχειρισμενο παντα ,μαλλον κατι βρηκε κ θα πηγαινε με τον αδελφο της σημερα να διαλεξει μεταξυ 2-3 με οθονη κομπλε ,να τα δοκιμασει σε λειτουργια να δει αν την κουραζει η οχι τα ματια της ...
motojojo
07/09/2023, 12:48
Αν το πρόβλημα είναι η οθόνη δεν χρειάζεται να αλλάξει όλο τον υπολογιστή
Τα λαπτοπ μια χαρά δουλεύουν και με εξωτερική οθόνη.
Το αυτό. Και με ένα σετάκι πληκτρολόγιο/ποντίκι, έχεις κλειστό το λάπτοπ και κάνεις μια χαρά την δουλειά σου και χωρίς να πιάνει χώρο....
για 300 χρηστες θελεις licence νομιζω πανω απο OS 4. Κοινως η το αγοραζεις και το ωαζεις η αγοραζεις ΜΙΚ με OS4+
δεν θα ήθελα μία τέτοια συσκευή να διαμοιράσει για 300 ενεργούς χρήστες, ακόμα και αν είχε bandwidth. Πολλαπλές , ναι.
Έχεις κάποιο link για τα περι licence, με ενδιαφέρει για το όλο πλαίσιο λειτουργίας αυτών.
δεν θα ήθελα μία τέτοια συσκευή να διαμοιράσει για 300 ενεργούς χρήστες, ακόμα και αν είχε bandwidth. Πολλαπλές , ναι.
Έχεις κάποιο link για τα περι licence, με ενδιαφέρει για το όλο πλαίσιο λειτουργίας αυτών.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License#License_Levels
here you go
antoncbf
07/09/2023, 22:50
ενα acer ειχε το οποιο ηταν 15ετιας περιπου ,δεν αξιζε να ασχοληθει πλεον μαζι του ,ανεβαζε θερμοκρασιες -ειχε δισκο 80gb sat 2 μου φαινεται-μικρη μνημη -ελειπαν κουμπια απο το πληκτρολογιο , 3-4 φορες το ειχε παει για service την εγδαραν κ δουλεια δεν εγινε...τα ειχε φτυσει πλεον...
Coyote.V
07/09/2023, 22:54
Το αυτό. Και με ένα σετάκι πληκτρολόγιο/ποντίκι, έχεις κλειστό το λάπτοπ και κάνεις μια χαρά την δουλειά σου και χωρίς να πιάνει χώρο....
Τίποτα από όλα αυτά δεν χρειάζεται, ούτε καν η οθόνη...με ένα καλώδιο HDMI το συνδέεις με την τηλεόραση.
thunder ace
08/09/2023, 03:03
Τίποτα από όλα αυτά δεν χρειάζεται, ούτε καν η οθόνη...με ένα καλώδιο HDMI το συνδέεις με την τηλεόραση.
ΑΝ διαθετει το 15 ετιας λαπτοπ HDMI εξοδο.
thunder ace
08/09/2023, 03:21
Όχι, ο υπολογιστής είναι ένα σύνολο υποσυστημάτων που πρέπει (καλό είναι) να βρίσκονται σε αρμονία, δηλαδ´γ αν πάρεις έναν πολύ γρήγορο επεξεργαστή με χρέπι σκληρό δίσκο, έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό διότι ο δίσκος θα καθυστερεί το σύστημα (παράδειγμα).
Πες μας πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις και για τί χρήση προορίζεται να σου πούμε τί επιλογές υπάρχουν.
Σωστος.
antoncbf
08/09/2023, 08:02
ΑΝ διαθετει το 15 ετιας λαπτοπ HDMI εξοδο.
ΔΕΝ εχει φυσικα ,μου φαινεται εχει εξοδο vga με 15 τρυπουλες,
μπορει να συνδεεται μεσω ανταπτορα ...δεν ξερω
thunder ace
08/09/2023, 08:17
Και ανταπτορα να βάλεις(VGA to HDMI)δεν θα δεις ποτέ σε 1080.
Το ανώτερο (και αν)θα παίξει σε 720.
Laptop 15 ετών δύσκολα να υποστηρίζει full HD.
Για άνετη θέαση θα πρότεινα οθόνη 24" full HD ή καλύτερα 1920x1200, αν και τείνουν να εκλείψουν οι τελευταίες, παρόλο που είναι πιο άνετες για χρήση γραφείου.
Τεχνολογία panel όχι TN. Είτε IPS, είτε VA.
motojojo
08/09/2023, 09:17
15 ετων λαπτοπ ειναι θαυμα που δουλευει ακόμα!
Ας παρει καινουργιο ολοκληρωμένο σετ σταθερου με οθονη να τελειώνει. Αν δεν υπάρχουν απαιτήσεις φορητότητας ειναι σιγουρα πιο vfm.
Εναλλακτικά υπάρχουν και τα μινι πισι, ετοιμα κουτακια plug 'n play που τα συνδεεις σε οθονη και πληκτρολογιο και κανεις τη δουλειά σου. Εχουν μεγαλη γκαμα τιμών (ανάλογα τι ζητας), είναι μικρά, αθορυβα και δεν καταναλώνουν τρελή ενέργεια.
Πιθανόν να βγει φτηνότερο από ένα κανονικό κουτι χωρίς να υστερεί σε επιδόσεις και με όγκο μικρότερο από ένα λάπτοπ.
Μοναδικό μειονέκτημα που βλέπω εγώ είναι ότι μαλλον δεν θα έχει την επεκτασιμότητα ενός κουτιου. Αν παρεις όμως κατι με σχετικά καλά σπεκς θα κρατήσει τουλαχιστον όσο ένα λάπτοπ με τραγικά μικρότερο κόστος.
thunder ace
08/09/2023, 09:44
15 ετων λαπτοπ ειναι θαυμα που δουλευει ακόμα!
Ας παρει καινουργιο ολοκληρωμένο σετ σταθερου με οθονη να τελειώνει. Αν δεν υπάρχουν απαιτήσεις φορητότητας ειναι σιγουρα πιο vfm.
Εναλλακτικά υπάρχουν και τα μινι πισι, ετοιμα κουτακια plug 'n play που τα συνδεεις σε οθονη και πληκτρολογιο και κανεις τη δουλειά σου. Εχουν μεγαλη γκαμα τιμών (ανάλογα τι ζητας), είναι μικρά, αθορυβα και δεν καταναλώνουν τρελή ενέργεια.
Πιθανόν να βγει φτηνότερο από ένα κανονικό κουτι χωρίς να υστερεί σε επιδόσεις και με όγκο μικρότερο από ένα λάπτοπ.
Μοναδικό μειονέκτημα που βλέπω εγώ είναι ότι μαλλον δεν θα έχει την επεκτασιμότητα ενός κουτιου. Αν παρεις όμως κατι με σχετικά καλά σπεκς θα κρατήσει τουλαχιστον όσο ένα λάπτοπ με τραγικά μικρότερο κόστος.
SFF τα λενε και αν θα παρετε τετοιο ,να κοιταξετε να ειναι απο 6η gen και πανω.
Αν παρετε κουτι ,να ειναι 8,9 10 gen.
Aν παρετε και οθονη ,παρτε 27 να καθαρισετε για αρκετα χρονια.
Προσωπικά βρίσκω πιο ξεκούραστες τις 24", μετά τις 22" και τέλος τις 27". Εργάζομαι χρόνια και στις 3 διαστάσεις με αναλύσεις από 1920x1200 έως 1366x768.
Είναι βέβαια προσωπικό το θέμα, ενώ εξαρτάται και από το είδος εργασίας, αλλά και το panel. Για παράδειγμα, ενώ έχω δύο οθόνες στο γραφείο, η δεύτερη άνοιγει σπάνια. Άλλοι δεν διανοούνται να εργαστούν χωρίς dual monitor 27".
Η μεγαλύτερη οθόνη δεν είναι πιο άνετη, από ένα σημείο και πέρα. Βέβαια όλα συνηθίζονται, οπότε σε μερικά χρόνια μπορεί να μην μπορούμε χωρίς 30" 4K.
Ως προς τα small form factor πισιά, με τέτοιο εργάζομαι, αλλά για τις ίδιες προδιαγραφές, είναι πιο ακριβά από midi tower υπολογιστές. Πουλάνε το μικρό μέγεθος ως κάτι ιδιαίτερο. Αν κάποιος έχει χαμηλό προϋπολογισμό, καλύτερα να κοιτάξει προς midi tower.
Manalishi
08/09/2023, 12:49
My 2 cents:
Γραφείο με 2 24άρες, θα ήθελα 27άρες. Στο σπίτι 1 34άρα curved, Ultrawide 3440x1440
Δουλεύω καλύτερα(πιο άνετα και με λεπτομερεια) στις δύο, πιό γρήγορα στην μία.
Το πιο αποδοτικό δεν είναι πάντοτε πιο άνετο για τα μάτια. Υπάρχει θεωρία που αναφέρει ότι σε μεγάλες διαστάσεις οθόνης προσπαθουν τα μάτια να δουν ταυτόχρονα όλο το πλάτος και κουράζονται.
Ισχύει ότι είναι πιο αποδοτικές οι μεγάλες οθόνες, σε πολλαπλή διάταξη. Γι' αυτό και πολλές εταιρείες σε διάφορες θέσεις εργασίας βάζουν διπλές οθόνες 24" ή 27". Σε φάση που ήθελα να γράψω γρήγορα κώδικα για να παραδώσω, χρησιμοποιούσα 3 οθόνες. Όμως δεν έκανε την εργασία μου πιο άνετη, αλλά πιο γρήγορη.
Το ερώτημα (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=155199&p=3175528&viewfull=1#post3175528) ήταν για άνετη εργασία για τα μάτια με οδηγία οφθαλμιάτρου.
DoctoR_k6
08/09/2023, 13:19
27 αρα ειναι must.
Πλεον μετα απο 4 χρονια σε 2 27αρες (plus το laptop στην ακρη για κατι αχρηστα πραγματα) μου φαινεται αδυνατο να δουλεψω κ σε 24 αρες.
Προφανως παιζει ρολο πανω σε τι δουλευεις/προγραμματα/παραθυρα ανοιχτα κλπ κλπ.
Αλλα οπως κ στα μοτο bigger is better.
Κανεναν δεν χαλασαν τα (περισσοτερα) κυβικα ουτε τα αλογα... :D
Για εργασία σε οτιδήποτε έχει να κάνει με software δύο 27άρες είναι το ιδανικό σετάπ και μάλιστα IPS. Τα θετικά είναι πάρα πολλά και το σοβαρό αρνητικό ένα: είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχεις τη μία ακριβώς μπροστά σου, για single-monitor tasks (πχ gaming).
Αμέσως μετά έρχεται μια ultrawide 34+, με κάποια σαφή πλεονεκτήματα (κεντραρισμένη, no bezels, uniformity), αλλά χάνεις αρκετά σε real estate και, προσωπικά, δεν μπορώ να συνηθίσω να χρησιμοποιώ τη μια οθόνη σαν δύο, πετώντας παράθυρα από δω κι από κει με την ίδια ευκολία.
Αυτή τη στιγμή έχω μια curved 35άρα UW VA στο σπίτι, αλλά ψάχνομαι εδώ και λίγο καιρό να αντικατασταθεί με flat 32άρα 2.5k IPS, καθώς θεωρώ ότι είναι το sweet spot για τη δική μου χρήση (δουλειά κυρίως, αλλά και gaming πού και πού). Στο γραφείο εννοείται μόνο dual monitor, αλλά πατάω σπάνια.
Για σοβαρό gaming δεν αγοράζεις τίποτα πάνω από 27, και σίγουρα όχι 4K. Γενικά το 4K έχει εξαιρετικά περιορισμένη χρήση στις μέρες μας. Εντυπωσιακό spec για τον πολύ κόσμο, αλλά δε θα το συνιστούσα σε κανέναν για χρήση εργασίας/gaming.
thunder ace
08/09/2023, 14:01
Ο υιός μου που κάνει stream κάποιο game,έχει μια 27 ακριβώς στο κέντρο και μια 24 στα δεξιά.
Απ' ότι μου λέει ,δεν αλλάζει την 27 στο κέντρο με τίποτα σε άλλη διάσταση.
Και οι δύο σε 1080 ips
1080 σε 27άρα , ακούγεται καλό για επιδόσεις αλλά έτσι κ έτσι ανάλυση προβλέπεται (κοκκος κλπα)
Τουλάχιστον 1440 κ πάνω.
φορ δε ρέκορντ , χρησιμοποιώ μια 24άρα 1080 (Full HD) κ δουλεύω τακτικά σε lighweight laptop 14άρα αλλά 2Κ ανάλυση :lol:
Ή κινητά που υποστηρίζουν υπερ-υψηλές αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης σε max 7 ίντσες με θαυμάσια αποτελέσματα για τη μπαταρία τους :lol:
thunder ace
08/09/2023, 15:11
1080 σε 27άρα , ακούγεται καλό για επιδόσεις αλλά έτσι κ έτσι ανάλυση προβλέπεται (κοκκος κλπα)
Τουλάχιστον 1440 κ πάνω.
φορ δε ρέκορντ , χρησιμοποιώ μια 24άρα 1080 (Full HD) κ δουλεύω τακτικά σε lighweight laptop 14άρα αλλά 2Κ ανάλυση :lol:
Ή κινητά που υποστηρίζουν υπερ-υψηλές αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης σε max 7 ίντσες με θαυμάσια αποτελέσματα για τη μπαταρία τους :lol:
Ελπίζω να γνωρίζεις πόσο κοστίζει μια 27 άρα σε 1440.
Οι competitive gamers ενδιαφέρονται μόνο για επιδόσεις και ταχύτητα. Τα γραφικά έρχονται σε 2η μοίρα.
Φιδάκι και pacman, ε; :p
:lol:
Εν τω μεταξύ ξαναδιάβασα το ποστ μου και σκέφτηκα ότι μάλλον θέλω δύο 27άρες. :lol:
(Μάλλον θα πουλήσω την 35άρα curved μου αν ψήνεται κάποιος :D)
Ελπίζω να γνωρίζεις πόσο κοστίζει μια 27 άρα σε 1440.
θα το κοιτάξω στο ΡΑΜ Οκτωβρίου φίλε μου, έχει συγκριτικό :p
thunder ace
10/09/2023, 07:21
https://www.e-shop.gr/crazysundays
Πολυ καλη τιμη για 24αρα,
Καλημέρα friends . Μια βόηθεια γιατί κάποιο επεισόδιο έχω χάσει .
Ξαφνικά η σελίδα arduino.cc αλλά και όλες τις υποσελίδες πχ https://docs.arduino.cc/tutorials/uno-r4-wifi/wifi-examples κάνουν το εξής : μόλις τις ανοίξω στο 2ο δευτερόλπετο γκριζάρουν ελαφρώς (σαν σκιά ) και οτιδήποτε υπάρχει στην σελίδα δεν δίνει κλίκ . Δηλαδή σαν κάποιο mode να έχει ενεργοποποιηθεί για όλο το arduino.cc/XXXX που το κάνει μη επιλέξιμο . Για λίγο έπαιξε κανονικά , μέχρι που κάθισε η κόρη μου και σαν παιδί πατάει ότι κουμπί βρεθεί στην οθόνη . Ολα αυτά σε chrome και win 11 . Εννοείται πως η σελίδα λειτουργεί κανονικά και την βλέπω και απο chrome στο κινητό μου αλλά και edge στο pc . Το θέμα είναι τι ακριβώς πατήθηκε και έχει γίνει ολό το arduino.cc γκρι και χωρίς επιλέξιμα links . Στην οθόνη δεν φαίνεται να ενεργοποείται κάτι ή να μου λεει γιατί γίνεται αυτό το πράγμα ώστε να αναιρέσω .
Ευχαριστώ
Manalishi
22/09/2023, 10:09
https://www.e-shop.gr/crazysundays
Πολυ καλη τιμη για 24αρα,
Με 9 ευρώ παραπάνω παίρνεις την 27αρα Dell
Καλημέρα friends . Μια βόηθεια γιατί κάποιο επεισόδιο έχω χάσει .
Ξαφνικά η σελίδα arduino.cc αλλά και όλες τις υποσελίδες πχ https://docs.arduino.cc/tutorials/uno-r4-wifi/wifi-examples κάνουν το εξής : μόλις τις ανοίξω στο 2ο δευτερόλπετο γκριζάρουν ελαφρώς (σαν σκιά ) και οτιδήποτε υπάρχει στην σελίδα δεν δίνει κλίκ . Δηλαδή σαν κάποιο mode να έχει ενεργοποποιηθεί για όλο το arduino.cc/XXXX που το κάνει μη επιλέξιμο . Για λίγο έπαιξε κανονικά , μέχρι που κάθισε η κόρη μου και σαν παιδί πατάει ότι κουμπί βρεθεί στην οθόνη . Ολα αυτά σε chrome και win 11 . Εννοείται πως η σελίδα λειτουργεί κανονικά και την βλέπω και απο chrome στο κινητό μου αλλά και edge στο pc . Το θέμα είναι τι ακριβώς πατήθηκε και έχει γίνει ολό το arduino.cc γκρι και χωρίς επιλέξιμα links . Στην οθόνη δεν φαίνεται να ενεργοποείται κάτι ή να μου λεει γιατί γίνεται αυτό το πράγμα ώστε να αναιρέσω .
Ευχαριστώ
Για τσέκαρε αμα έχεις το παράθηρο maximized ή όχι.
προσπάθησε να μικρύνεις το παράθυρο και να το κάνεις drag προς τα πάνω. παίζει να έχει επέκταση κάτω απο την οθόνη σου και δεν σου βγαίνει το popup για τα cookies.
doctor_john
22/09/2023, 10:23
Όπως τα λέει ο Volpad, κλείσε το adblocker για την συγκεκριμένη, είναι κάποιο popup που δεν βλέπεις.
Κάνε αριστερό κλικ στον κενό χώρο στην σελίδα, κατόπιν πάτα 3 φορές το πλήκτρο Tab στο πληκτρολόγιό σου και τέλος πάτα το πλήκτρο space.
thunder ace
22/09/2023, 12:19
Με 9 ευρώ παραπάνω παίρνεις την 27αρα Dell
Όταν έβαλα το ποστ...είχε μια 24 με 90 κάτι ευρώ.
Όχι αυτήν που βλέπουμε τώρα με κοντά 130 ευρώ.
Για εκείνη μίλαγα.
Ευχαριστώ . Ειχα κάποιο πρόσθετο "I don't care about cookies" και δεν το άφηνε να εμφανιστεί . 'Ολα καλά .
Σειρά μου να ζητήσω φώτα....
Το λάπτοπ μου μετά από υπηρεσία 15+ ετών, πνέει πλέον τα λοίσθια.
Ζητείται, συνεπώς άξιος αντικαταστάτης.
Χρήση αποκλειστικά, σερφάρισμα, ψαχτήρι και κανένα βίντεο στον τούμπη. Μικρές απαιτήσεις δηλαδή. Πείτε κανένα οικονομικό μοντέλο....
ΓιώργοςΤΤ
29/09/2023, 17:15
Πριν λίγους μήνες στην θέση σου, με λίγο πιο πολλές απαιτήσεις από εσένα, επέλεξα μεταχειρισμένο από το eBay, οι τιμές των καινούργιων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά τους είναι τραγικές.
Πιο εύκολο είναι να μας πεις το μπάτζετ που έχεις για να ξέρουμε πού θα κινηθείς.
Εννοείται ότι αν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για λάπτοπ (φορητότητα), το desktop είναι μακράν πιο συμφέρουσα επιλογή.
Πριν λίγους μήνες στην θέση σου, με λίγο πιο πολλές απαιτήσεις από εσένα, επέλεξα μεταχειρισμένο από το eBay, οι τιμές των καινούργιων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά τους είναι τραγικές.
Πιο εύκολο είναι να μας πεις το μπάτζετ που έχεις για να ξέρουμε πού θα κινηθείς.
Εννοείται ότι αν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για λάπτοπ (φορητότητα), το desktop είναι μακράν πιο συμφέρουσα επιλογή.
λόγος για φορητότητα δεν υπάρχει μεν αλλά δεν υπάρχει και χώρος να μπει, αλλιώς δεν θα ρωτούσα. Θα έφτιαχνα μόνος μου ένα πισι και τέλος.
Για αγορά μτχ και μάλιστα από τον μπέη, εκτός πλάνου.....
Η μπαταρία δεν με απασχολεί ιδιαίτερα (θα είναι μόνιμα πρίζα)
ΓιώργοςΤΤ
29/09/2023, 17:32
Περίπου πόσο που μπορείς να διαθέσεις;
thunder ace
29/09/2023, 17:45
παρε ενα SFF (ετσι με συμφερει να λεω :D ) δεν πιανουν χωρο και ειναι αξιοπρεπεστατα.
Περίπου πόσο που μπορείς να διαθέσεις;
Max 500 ευρώ. Παραπάνω θαρρώ δεν αξίζει να δώσω για την χρήση που κάνω.
παρε ενα SFF (ετσι με συμφερει να λεω :D ) δεν πιανουν χωρο και ειναι αξιοπρεπεστατα.
Λάπτοπ θέλουμε λέμε ρε συ:cry:
:lol:
ΓιώργοςΤΤ
30/09/2023, 10:39
Εγώ θα έπαιρνα αυτό, βρες και κάποιον να σου εγκαταστήσει ένα λειτουργικό αν δεν ξέρεις μόνος σου και θα έχεις καλό λάπτοπ για πάρα πολλά χρόνια.
https://www.skroutz.gr/s/42487214/Lenovo-V15-G4-AMN-15-6-FHD-Ryzen-5-7520U-8GB-256GB-SSD-No-OS-Business-Black-GR-Keyboard.html#description
thunder ace
30/09/2023, 11:08
Ναι.. όντως καλό
Βάζεις και άλλη μία 8αρα ραμ και πάει σφαίρα.και αν εισουν(αλλά δεν είσαι) κοντά μου ,σου έβαζα τα Windows τζάμπα.
Εγώ θα έπαιρνα αυτό, βρες και κάποιον να σου εγκαταστήσει ένα λειτουργικό αν δεν ξέρεις μόνος σου και θα έχεις καλό λάπτοπ για πάρα πολλά χρόνια.
https://www.skroutz.gr/s/42487214/Lenovo-V15-G4-AMN-15-6-FHD-Ryzen-5-7520U-8GB-256GB-SSD-No-OS-Business-Black-GR-Keyboard.html#description
Ναι.. όντως καλό
Βάζεις και άλλη μία 8αρα ραμ και πάει σφαίρα.και αν εισουν(αλλά δεν είσαι) κοντά μου ,σου έβαζα τα Windows τζάμπα.
Τα παράθυρα τα βάζω και μόνος μου, δεν είναι κάτι. Ενδιαφέρουσα περίπτωση.... σημειώνεται.
Λογικά υποστηρίζει win 11 φαντάζομαι...
thunder ace
30/09/2023, 11:23
Aνετα τα υποστηρίζει.
thunder ace
30/09/2023, 11:31
Τώρα το είδα: δυστυχώς δεν έχει αυτό το λάπτοπ ξεχωριστή κάρτα γραφικών.
Για μένα είναι ένα μειονέκτημα.
Προτιμώ τα λάπτοπ που εκτός της ενσωματωμένης στον cpu,να έχει και ξεχωριστή.
Τώρα το είδα: δυστυχώς δεν έχει αυτό το λάπτοπ ξεχωριστή κάρτα γραφικών.
Για μένα είναι ένα μειονέκτημα.
Προτιμώ τα λάπτοπ που εκτός της ενσωματωμένης στον cpu,να έχει και ξεχωριστή.
Τελικά παράγγειλα αυτό εδώ (https://www.skroutz.gr/s/44199406/Lenovo-V15-G4-AMN-15-6-FHD-Ryzen-5-7520U-8GB-512GB-SSD-W11-Home-Business-Black-US-Keyboard.html) μάλλον είναι το ίδιο αλλά με ενσωματωμένα τα win 11 η ξεχωριστή κάρτα γραφικών δεν με απασχολεί ιδιαίτερα, δεν έχω, όπως είπα, μεγάλες απαιτήσεις.....
Άλλωστε στην τιμή αυτή πολύ δύσκολα να έχει ξεχωριστή κάρτα.
Η νύξη του thunder ace για 16 GByte RAM είναι πολύ σημαντική αν κάποιος θέλει να κρατήσει τον υπολογιστή πολλά χρόνια. Τα 8 GByte είναι οριακά επαρκή για την εποχή μας, για τη χρήση που αναφέρεις, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι αρκετά για την ίδια χρήση, μακροπρόθεσμα.
Διαβάζω για το laptop (https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/Lenovo/Lenovo_V15_G4_AMN/Lenovo_V15_G4_AMN_Spec.pdf):
Memory
Max Memory
8GB soldered memory, not upgradable
16GB soldered memory, not upgradable
Memory Slots
Memory soldered to systemboard, no slots, dual-channel
Από αυτό καταλαβαίνω ότι μοντέλο βγαίνει από το εργοστάσιο με είτε με 8 GByte, είτε με 16 GByte RAM, που δεν αναβαθμίζονται.
Στα 600€ μπορείς να βρεις μοντέλα με i5 επεξεργαστή 12ης γενιάς και 16GByte RAM.
Η νύξη του thunder ace για 16 GByte RAM είναι πολύ σημαντική αν κάποιος θέλει να κρατήσει τον υπολογιστή πολλά χρόνια. Τα 8 GByte είναι οριακά επαρκή για την εποχή μας, για τη χρήση που αναφέρεις, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι αρκετά για την ίδια χρήση, μακροπρόθεσμα.
Διαβάζω για το laptop (https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/Lenovo/Lenovo_V15_G4_AMN/Lenovo_V15_G4_AMN_Spec.pdf):
Από αυτό καταλαβαίνω ότι μοντέλο βγαίνει από το εργοστάσιο με είτε με 8 GByte, είτε με 16 GByte RAM, που δεν αναβαθμίζονται.
Στα 600€ μπορείς να βρεις μοντέλα με i5 επεξεργαστή 12ης γενιάς και 16GByte RAM.
Ωχ.... δεν είδα αυτήν την λεπτομέρεια με την μνήμη.... θα την ακυρώσω
Συνεχίζουμε το ψάξιμο.....
AUFGEBRACHT
30/09/2023, 13:12
Κοίτα κάτι σε Lenovo Ideapad 3, σαν αυτό πχ:
https://www.skroutz.gr/s/36790742/Lenovo-IdeaPad-3-15ALC6-15-6-IPS-FHD-Ryzen-5-5500U-8GB-512GB-SSD-W11-Home-Arctic-Grey-GR-Keyboard.html#reviews
Κοίτα κάτι σε Lenovo Ideapad 3, σαν αυτό πχ:
https://www.skroutz.gr/s/36790742/Lenovo-IdeaPad-3-15ALC6-15-6-IPS-FHD-Ryzen-5-5500U-8GB-512GB-SSD-W11-Home-Arctic-Grey-GR-Keyboard.html#reviews
Πήγα σε κάτι άλλο, τελικά. Όλα καλά....
AUFGEBRACHT
30/09/2023, 17:13
Κινέζικο ?
Έχει σημασία; Έτσι κι αλλιώς, όλα made in China είναι...
Κινέζικο ?
Έχει σημασία; Έτσι κι αλλιώς, όλα made in China είναι...
Σωστός.....
motojojo
14/11/2023, 21:48
Δεν ειναι ακριβως κομπιουτερ αλλά κατι παρεμφερες, ας πουμε σμαρτ χομ.
Εχετε υποψη για θερμοστάτες, που να υποστηριζουν έλεγχο/επικοινωνια με ηλεκτροβανες επανω στα σωματα των καλοριφερ ώστε να τις ανοιγοκλεινουν ανάλογα με την επιλεγμένη (για το σωμα) θερμοκρασία;
Έχω βρει της Legrand αλλά είναι κομματάκι ακριβή, δεν μπορει να μην υπαρχουν και άλλες εταιρείες.
Ιδανικά θέλω να επιλέγω ποια δωμάτια να ζεσταθούν αλλά η θέρμανση να μην δουλεύει με βάση την θερμοκρασία στον κεντρικό θερμοστάτη, που θα βρίσκεται σε χώρο που συνήθως δεν θα θερμαινεται.
Η θέρμανση ειναι αυτόνομη.
psomaras
14/11/2023, 22:32
Δεν ειναι ακριβως κομπιουτερ αλλά κατι παρεμφερες, ας πουμε σμαρτ χομ.
Εχετε υποψη για θερμοστάτες, που να υποστηριζουν έλεγχο/επικοινωνια με ηλεκτροβανες επανω στα σωματα των καλοριφερ ώστε να τις ανοιγοκλεινουν ανάλογα με την επιλεγμένη (για το σωμα) θερμοκρασία;
Έχω βρει της Legrand αλλά είναι κομματάκι ακριβή, δεν μπορει να μην υπαρχουν και άλλες εταιρείες.
Ιδανικά θέλω να επιλέγω ποια δωμάτια να ζεσταθούν αλλά η θέρμανση να μην δουλεύει με βάση την θερμοκρασία στον κεντρικό θερμοστάτη, που θα βρίσκεται σε χώρο που συνήθως δεν θα θερμαινεται.
Η θέρμανση ειναι αυτόνομη.
Δες τα Shelly
Υπάρχουν και τα FRITZ DECT 301 και 302, αν σε ενδιαφέρει να επενδύσεις σε οικοσύστημα FRITZ.
Δες τα Shelly
congrats εχω στο σπιτι καμια 30ρια . μια που τα σταρα και μετα τα ξεχνας.
απροβληματιστα
motojojo
15/11/2023, 17:29
Υπάρχουν και τα FRITZ DECT 301 και 302, αν σε ενδιαφέρει να επενδύσεις σε οικοσύστημα FRITZ.
Έχω την εντύπωση ότι κάνουν τη μισή δουλειά από αυτό που θέλω. Όπως και το shelly που αναφέρθηκε, αν και θα ηθελα μερικες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση που του γίνεται.
Εκτός από το να κλείνει το σώμα του καλοριφέρ θέλω να δίνει εντολή (μέσω του κεντρικου θερμοστάτη ή με αλλο τρόπο) να κλείνει και τον καυστήρα. Δεν έχει νόημα να κλείνει το σώμα επειδή ζεστάθηκε το δωμάτιο αλλά ο καυστήρας να δουλευει κανονικά επειδή ο θερμοστάτης που τον ελέγχει είναι στο κρύο δωμάτιο.
Αν πάμε μόνο στο δεύτερο σκέλος της αρχικής σου ερώτησης και προτιμάς να κλείνει ο καυστήρας όταν ανέβει η θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο, τότε απλά βάζεις ένα ασύρματο θερμόμετρο σε κάθε δωμάτιο, το οποίο μπορεί να δίνει εντολή σε κεντρικό θερμοστάτη να κλείνει τη θέρμανση. Δεν χρειάζεσαι ηλεκτροβάνες, οπότε η εγκατάσταση είναι πιο εύκολη. Ρυθμίζεις και τις βάνες εμπειρικά, π.χ. σε δωμάτιο με μικρότερες απώλειες (λιγότερα παράθυρα, λιγότερο εμβαδό εξωτερικών τοίχων, προσανατολισμός προς το Νότο) μειώνεις χειροκίνητα τη ροή νερού. Σε αυτή την απλή περίπτωση, δες και τα Somfy. Πολύ εύχρηστα, αλλά με δικό τους οικοσύστημα, αλλά με ωραίο AI.
Στην περίπτωση που χρειάζεσαι συνδυασμό ηλεκτροβάνας και εντολής στον κεντρικό θερμοστάτη, αν και δεν το έχω δοκιμάσει, θεωρώ ότι θα υπάρχει λογισμικό που να δέχεται τέτοια εντολή. Κάποιες συσκευές IoT υποστηρίζουν ανοικτά πρότυπα διεπαφών και λειτουργούν με ποικιλία προγραμμάτων διαχείρισης. Σε κάποια εξ αυτών κάνεις σχεδόν ό,τι φαντάζεσαι.
motojojo
15/11/2023, 19:00
Στην περίπτωση που χρειάζεσαι συνδυασμό ηλεκτροβάνας και εντολής στον κεντρικό θερμοστάτη, αν και δεν το έχω δοκιμάσει, θεωρώ ότι θα υπάρχει λογισμικό που να δέχεται τέτοια εντολή. Κάποιες συσκευές IoT υποστηρίζουν ανοικτά πρότυπα διεπαφών και λειτουργούν με ποικιλία προγραμμάτων διαχείρισης. Σε κάποια εξ αυτών κάνεις σχεδόν ό,τι φαντάζεσαι.
Αυτο.
Για παράδειγμα, αν κάνω home office δεν θελω να θερμαινεται το καθιστικο και το υπνοδωμάτιο αλλά μόνο το δωμάτιο με το γραφείο.
Αντίστροφα αν έχω κόσμο θέλω να ζεσταίνω μονο το καθιστικό και όχι τα δωμάτια. Θελω δηλ το σπίτι να είναι κατα κάποιο τρόπο χωρισμένο σε ζώνες.
Και τώρα μπορώ να κλεινω τα σώματα χειροκινητα αλλά πρεπει να έχω το νου μου να κλείνω τη θέρμανση αλλιως ο θερμοστάτης θα διαβαζει μόνιμα χαμηλή θερμοκρασία, αν έχω τα σωματα στο χώρο αυτό κλειστά και θα κραταει ανοιχτό τον καυστήρα. Γενικά πιο πολλές ώρες περνάω στο χωρο με το γραφείο παρά στο καθιστικό.
Μου φαινεται περίεργο που δεν το έχει σκεφτεί κανείς, θέλω να ζεσταίνω μόνο το χώρο που περνάω τις περισσότερες ώρες και όχι ολο το σπίτι. Θα μου πεις αυτο γίνεται και με ένα αιρκοντισιον, αλλά ιδανικά θέλω να έχω και αυτή την επιλογή.
psomaras
15/11/2023, 22:55
Αυτο.
Για παράδειγμα, αν κάνω home office δεν θελω να θερμαινεται το καθιστικο και το υπνοδωμάτιο αλλά μόνο το δωμάτιο με το γραφείο.
Αντίστροφα αν έχω κόσμο θέλω να ζεσταίνω μονο το καθιστικό και όχι τα δωμάτια. Θελω δηλ το σπίτι να είναι κατα κάποιο τρόπο χωρισμένο σε ζώνες.
Και τώρα μπορώ να κλεινω τα σώματα χειροκινητα αλλά πρεπει να έχω το νου μου να κλείνω τη θέρμανση αλλιως ο θερμοστάτης θα διαβαζει μόνιμα χαμηλή θερμοκρασία, αν έχω τα σωματα στο χώρο αυτό κλειστά και θα κραταει ανοιχτό τον καυστήρα. Γενικά πιο πολλές ώρες περνάω στο χωρο με το γραφείο παρά στο καθιστικό.
Μου φαινεται περίεργο που δεν το έχει σκεφτεί κανείς, θέλω να ζεσταίνω μόνο το χώρο που περνάω τις περισσότερες ώρες και όχι ολο το σπίτι. Θα μου πεις αυτο γίνεται και με ένα αιρκοντισιον, αλλά ιδανικά θέλω να έχω και αυτή την επιλογή.
Με τα shelly γίνεται αυτό που ζητάς!
motojojo
16/11/2023, 09:30
Με τα shelly γίνεται αυτό που ζητάς!
Μαλλον δεν τα ειδα καλά, θα τα ξαναψάξω!
Κυριακάτικη βαρεμάρα.... Το θυμάται κανείς;:D
448245
σαν λίγο μεγαλύτεροι , τις προλάβαμε εκείνες τις εποχές , alea jacta est κλπα :p
Καλησπέρα στην παρέα....Λόγω βαρεμάρας, ψάχνω κανένα αξιόλογο mame32 να κατεβάσω. έχει κανένας υπόψη; με ενδιαφέρουν κυρίως τα wonder Boy και το Bubble bobble clasic
Επίσης, θέλω και κανένα joystik της προκοπής για τα συγκεκριμένα (αλλά και παρεμφερή) παιχνίδια.
Αν έχει καμιά σημασία, θα παίζονται σε laptop τελευταίας γενιάς (win11 pro)
Thanks
ioannispar
20/11/2023, 07:45
Και εγω θα το ηθελα!