View Full Version : ABS και οδήγηση πίστας.
Αν και μεγαλος υπερμαχος του ABS, λογω της διαρκως αυξανομενης ενασχολησης μου με την οδηγηση σε πιστα εχω αρχισει να εχω second thoughts σε σχεση με τη χρησιμοτητα ή ακομα και ασφαλεια του συγκεκριμενου συστηματος εκτος δρομων.
Στην τελευταια επισκεψη στην πιστα ειχα το εξης περιστατικο. Δουλευα τα φρενα μου στην στροφη που ακολουθει τη μεγαλη ευθεια της πιστας (αναφερομαι στο Ρυσιο). Οδηγικα ειναι ας πουμε σαν την Κ1 των Σερρων. Εχω βαλει σημαδι για το braking point μου και προσπαθουσα σιγα σιγα να καθυστερω οσο γινεται το φρεναρισμα μου. Σε καποια φαση αφου ξεκιναω να φρεναρω (οντως παρακατω απ'ο,τι συνηθιζω) αυξανοντας την πιεση στο φρενο, βγαινει το ABS και μου αμολαει για καποια μετρα. Ειχα ηδη μαζεψει παραπανω χιλιομετρα απ'ο,τι συνηθως (155 αντι για ~150), συν το οτι λογω παρεμβασης ABS ουσιαστικα δεν ειχα φρενο για καποια μετρα, οποτε το αποτελεσμα ηταν να βρεθω στην εισοδο της στροφης με χιλιομετρα που δεν μπορουσα να διαχειριστω. Προτιμησα να σηκωσω τη μηχανη και να βγω εκτος πιστας οπου και μετα απο λιγα μετρα εντουραδας ακινητοποιηθηκα (ορθιος ευτυχως). Το περιστατικο αυτο με προβληματισε. Λογικα το ABS παρενεβη επειδη θα πηγε να ελαφρυνει ο πισω τροχος (η προσφυση ειναι πολυ καλη σε εκεινο το σημειο και η μηχανη ακομα εντελως ορθια, οποτε δεν μπορω να φανταστω πως υπηρχε οντως κινδυνος μπλοκαρισματος).
Η ερωτηση λοιπον απλη. Τι κανουμε τωρα; Αξιζει να μπω στη διαδικασια να αφαιρω την ασφαλεια του συστηματος ωστε να απενεργοποιειται οταν μπαινω πιστα; Αν και οπως ειπα γενικα ειμαι καθετως υπερ του ABS, στη συγκεκριμενη περιπτωση εχω την αισθηση οτι μπορει να ειναι και επικινδυνο. Περα απο το προφανες γεγονος οτι δε με βοηθαει να εξελιξω την οδηγηση μου σε σχεση με το φρεναρισμα, βλεπω πως σιγουρα θα μου στοιχιζει και σε ρυθμο απο ενα σημειο και μετα (στο συγκεκριμενο περιστατικο ενιωθα οτι θα μπορουσα να εχω φρεναρει και ακομα πιο κατω με επιτυχια αν δεν ειχα το αμολημα του ABS).
Με λιγα λογια, πιστευετε οτι εντος πιστας το ABS δημιουργει περισσοτερα προβληματα απ'οσα λυνει; Στην περιπτωση μου ειμαι σιγουρος οτι αν δεν υπηρχε το ABS θα ειχα παρει τη στροφη με επιτυχια (πιθανοτατα σπαζοντας και το προσωπικο μου ρεκορ σε εκεινο το γυρο). Απο την αλλη αφου βγηκα εκτος πιστας ειμαι παλι σιγουρος οτι το ABS με βοηθησε να μεινω ορθιος, επιτρεποντας μου να φρεναρω στο γρασιδι χωρις να μπλοκαρω το μπροστινο.
Να σημειωθει για οσους δε γνωριζουν οτι μιλαμε για ενα ΜΤ-09, οποτε το ABS ειναι basic, χωρις ρυθμισεις ευαισθησιας κτλ.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
18/08/2018, 05:22
Πετρο αυτο που εκανα εγω οταν ειχα το στρομ και ηξερα οτι τη κηριακη θα παω χωμα ηταν αυτο που ειπες παραπανω.Αφερουσα την ασφαλεια.Νομιζω πος και ση ετσι πρεπει να πραξεις.
Λογικα το ABS παρενεβη επειδη θα πηγε να ελαφρυνει ο πισω τροχος (η προσφυση ειναι πολυ καλη σε εκεινο το σημειο και η μηχανη ακομα εντελως ορθια, οποτε δεν μπορω να φανταστω πως υπηρχε οντως κινδυνος μπλοκαρισματος).
Ειχα την εντύπωση πως παρεμβαίνει μόνο στον τροχό που διαγνώσκει μειωμένη πρόσφυση ,υποθέτω ενα πιο εξελιγμένο σύστημα δεν θα έχει τέτοια θέματα,στην περίπτωση σου,ξεπέρασες τα όριά του και σε πούλησε.
Είχα αντίστοιχο περιστατικό,επισκέπτης στη Θεσσαλονίκη,με αυτοκίνητο δεκαετίας σε ψιλοκατηφορικό και γυαλισμένο δρόμο κάπου κάτω απο τα κάστρα,όπου ο μπροστινός μου-παρέα μου αποφασίζει τελευταία στιγμή να μην σφάξει το πορτοκαλί και να το κοκκαλώσει.
Ενώ είχα απόσταση ασφαλείας να σταματήσω άνετα,λόγω συνθηκων παρανέβη το ΑΒS με αποτέλεσμα να φρενάρω ελάχιστα και να τον κουτουλήσω. Φυσικά γελάγαμε και οι περαστικοί απορούσαν αλλά είναι ενδεικτικό πως την πατάς με τα παλαιότερα συστήματα.
devil's animal
18/08/2018, 08:21
Με λιγα λογια, πιστευετε οτι εντος πιστας το ABS δημιουργει περισσοτερα προβληματα απ'οσα λυνει;
ναι...
σαφεστατα και δεν ενδεικνυται για πιστα το abs...ουσιαστικα δεν σε αφηνει να φρεναρεις σαν ανθρωπος...
βασικα ουτε για τον δρομο ενδεικνυται αλλα δεν ειναι ωρα να το αναλυσουμε καθως οι υπερμαχοι ειναι πολλοι και εγω δεν εχω ορεξη...:yawn:
οποτε ναι, Πετρο βγαζε την ασφαλεια...
RaGe_Raptor
18/08/2018, 08:34
Χωρίς να έχω διαβάσει κανένα ποστ:
ABS+spirited riding( πίστα ή δρόμο) σε κανονικές συνθήκες πρόσφυσης = στιγμές απείρου κάλλους:eyepop:
ABS+commuting ή/και συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης = :a013: (σχεδόν)
Θα επανέλθω, αν χρειαστεί
telegonos
18/08/2018, 08:35
Αν εννοείς ότι σου αμόλησε τον μπροστά τροχό, επειδή πήγε να μπλοκάρει ο πίσω, να ξέρεις δεν λειτουργεί έτσι το ABS, κανένα ABS ούτε τα πρώτα.
Το ABS επεμβαίνει ξεχωριστά και ανεξάρτητα για κάθε τροχό. Αν σου αμόλησε τον μπροστά, είναι γιατί πήγε να μπλοκάρει ο μπροστά.
Αν εννοείς ότι σου αμόλησε τον μπροστά τροχό, επειδή πήγε να μπλοκάρει ο πίσω, να ξέρεις δεν λειτουργεί έτσι το ABS, κανένα ABS ούτε τα πρώτα.
Το ABS επεμβαίνει ξεχωριστά και ανεξάρτητα για κάθε τροχό. Αν σου αμόλησε τον μπροστά, είναι γιατί πήγε να μπλοκάρει ο μπροστά.
Όχι, δεν εννοώ αυτό. Πίσω φρένο δεν πατούσα καν σε εκείνη τη φάση, το πίσω το τσιμπάω ελάχιστα μόνο λίγο πριν πατήσω το μπροστά και μετά το αφήνω εντελώς.Δεν ξέρω πώς ακριβώς λειτουργεί το abs, αλλά ξέρω πως στη μηχανή μου τουλάχιστον δε με αφήνει να κάνω stoppie. Δηλαδή ασχέτως πρόσφυσης, αν πάει να σηκωθεί ο πίσω τροχός θα αμολήσει το μπροστά. Και στο περιστατικό που λέω αυτό έχω τη εντύπωση πως συνέβη. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλωστε πως με ζεστά λάστιχα πίστας και καλή άσφαλτο, αντί να σηκωθεί το πίσω σε δυνατό φρενάρισμα γλίστρησε το μπροστά. Ξαναλέω πως όταν βγήκε το abs η μηχανή ήταν όρθια δεν είχα ξεκινήσει να στρίβω. Αν μου έβγαινε στη φάση του trail braking τότε θα έλεγα πως όντως ένιωσε μπλοκάρισμα και ενεργοποιήθηκε.
Επίσης ακόμα κι αν πήγε να μπλοκάρει ο μπροστά, φαντάζομαι πως η κάθε μονάδα έχει κάποιο συγκεκριμένο threshold στο οποίο παρεμβαίνει. Αυτό φαντάζομαι ρυθμίζεις και στα σύγχρονα abs που έχουν διαφορετικά προγράμματα (road, rain, track, κτλ). Έχω την εντύπωση πως στο abs μου αυτό το όριο είναι αρκετά ως πολύ συντηρητικό.
ναι...
σαφεστατα και δεν ενδεικνυται για πιστα το abs...ουσιαστικα δεν σε αφηνει να φρεναρεις σαν ανθρωπος...
βασικα ουτε για τον δρομο ενδεικνυται αλλα δεν ειναι ωρα να το αναλυσουμε καθως οι υπερμαχοι ειναι πολλοι και εγω δεν εχω ορεξη...:yawn:
οποτε ναι, Πετρο βγαζε την ασφαλεια...
Θα άξιζε να κάνω καμιά ηλεκτρολογικη πατέντα; Να κόβεται το κύκλωμα δηλαδή με κάποιο διακόπτη χωρίς να παίζω με τις ασφάλειες;
Θα άξιζε να κάνω καμιά ηλεκτρολογικη πατέντα; Να κόβεται το κύκλωμα δηλαδή με κάποιο διακόπτη χωρίς να παίζω με τις ασφάλειες;
Όχι...χρειάζεται κοπτοραπτική στα καλώδια και δεν αξίζει, υποβιβάζεται η αξία της μηχανής σε μετά πώληση της, μείνε με την ασφάλεια, ότι πιο απλό καί ασφαλές
RaGe_Raptor
18/08/2018, 10:58
Πέτρο ,η "μαλακία" με το abs και την γρήγορη οδήγηση,ειδικά στα συστήματα που δεν παίρνουν δεδομένα από imu, είναι ότι δεν υπάρχει "consistency" στην συμπεριφορά τους, δεν μπορείς να εμπιστευτείς το μηχανάκι 100%. χωρίς εμπιστοσύνη,δεν πας γρήγορα.
Τα μηχανάκια με cornering abs είναι 1-2 level πάνω,αλλά και πάλι ένας πολύ γρήγορος αναβάτης προτιμάει να το απενεργοποιεί.
devil's animal
18/08/2018, 13:25
Σε καμία περίπτωση...
Δεν ξέρω καν αν η μονάδα abs είναι ξεχωριστή από τον εγκέφαλο...αλλά ακόμα και να είναι δεν ξέρω κατά πόσο ενας ηλεκτρολόγος θα ξέρει που να κόψει και που να ράψει με ασφάλεια...
Εδώ χωρίς κοπτοραπτικη και τα μηχανάκια έχουν προβλήματα...πόσο μάλλον έτσι...
Και δεν το λέω μόνο για το abs...εννοώ γενικά ότι όσο πιο πολλά ηλεκτρονικά είναι φορτωμένο ένα μηχανάκι τόσο πιο εύκολο είναι να κοκομπλοκιασει κάτι...
Παλιότερα xenon βάζαμε και είχαμε θέματα...
psomaras
18/08/2018, 13:37
Εφόσον το ABS έχει ξεχωριστή ασφάλεια δεν χρειάζεται να κόψεις κανένα καλώδιο! Εκεί που μπαίνει ή ασφάλεια θα παρεμβαλεις έναν καλό διακόπτη και τέλος
Πέτρο ,η "μαλακία" με το abs και την γρήγορη οδήγηση,ειδικά στα συστήματα που δεν παίρνουν δεδομένα από imu, είναι ότι δεν υπάρχει "consistency" στην συμπεριφορά τους, δεν μπορείς να εμπιστευτείς το μηχανάκι 100%. χωρίς εμπιστοσύνη,δεν πας γρήγορα.
Τα μηχανάκια με cornering abs είναι 1-2 level πάνω,αλλά και πάλι ένας πολύ γρήγορος αναβάτης προτιμάει να το απενεργοποιεί.
Καταλαβαινω τι λες Γιωργο. Οντως το να ξερω οτι αν φρεναρω στο χ+1 σημειο (αντι για το χ που φρεναρα μεχρι τωρα) θα αρχισει να σηκωνεται η πισω ροδα ειναι κατι που μπορω να το διαχειριστω. Αλλα το να μη ξερω αν θα εχω φρενα ή οχι, και για ποσο, ειναι λιγο ζορι και μου κοβει τη διαθεση για να πιεσω παραπανω.
Κοιτα, πολυ γρηγορος δεν ειμαι σε καμια περιπτωση, αλλα διαπιστωνω πως στην προσπαθεια μου να παω πιο γρηγορα εχω αρχισει να συνανταω αυτο το εμποδιο. Πριν αρκετο καιρο ηταν τα peg feelers, τα οποια βγηκαν. Μετα ηταν η αναρτηση, η οποια αλλαχτηκε. Τωρα ειναι αυτο. Θα μου πεις παρε ενα ss να τελειωνεις... :p
RaGe_Raptor
18/08/2018, 13:54
Καταλαβαινω τι λες Γιωργο. Οντως το να ξερω οτι αν φρεναρω στο χ+1 σημειο (αντι για το χ που φρεναρα μεχρι τωρα) θα αρχισει να σηκωνεται η πισω ροδα ειναι κατι που μπορω να το διαχειριστω. Αλλα το να μη ξερω αν θα εχω φρενα ή οχι, και για ποσο, ειναι λιγο ζορι και μου κοβει τη διαθεση για να πιεσω παραπανω.
Κοιτα, πολυ γρηγορος δεν ειμαι σε καμια περιπτωση, αλλα διαπιστωνω πως στην προσπαθεια μου να παω πιο γρηγορα εχω αρχισει να συνανταω αυτο το εμποδιο. Πριν αρκετο καιρο ηταν τα peg feelers, τα οποια βγηκαν. Μετα ηταν η αναρτηση, η οποια αλλαχτηκε. Τωρα ειναι αυτο. Θα μου πεις παρε ενα ss να τελειωνεις... :p
επίσης δοκίμασε κάτι άλλο:φρέναρε λίγο πιο νωρίς,αλλά με λιγότερη πίεση ειδικότερα προς το τέλος της braking zone. θα έχεις περισσότερο χρόνο/ευχέρεια να ρυθμίσεις την ταχύτητα εισόδου σου,κι όταν πετύχεις να το κάνεις σωστά θα έχεις αυξήσει την overall ταχύτητά σου σε αυτό το κομμάτι.
Οντως το να ξερω οτι αν φρεναρω στο χ+1 σημειο (αντι για το χ που φρεναρα μεχρι τωρα) θα αρχισει να σηκωνεται η πισω ροδα ειναι κατι που μπορω να το διαχειριστω.
Πόσο σίγουρος είσαι όμως ότι αν ήταν απενεργοποιημένο το ABS απλά θα σηκωνόταν ο πίσω τροχός; Αν, παρ' όλα τα ζεστά λάστιχα πίστας, την καλή άσφαλτο και την κατακόρυφη θέση σου σε ευθεία πορεία, μπλοκάριζε ο μπροστινός τροχός, θεωρείς ότι θα μπορούσες να το διαχειριστείς με ασφάλεια;
Πόσο σίγουρος είσαι όμως ότι αν ήταν απενεργοποιημένο το ABS απλά θα σηκωνόταν ο πίσω τροχός; Αν, παρ' όλα τα ζεστά λάστιχα πίστας, την καλή άσφαλτο και την κατακόρυφη θέση σου σε ευθεία πορεία, μπλοκάριζε ο μπροστινός τροχός, θεωρείς ότι θα μπορούσες να το διαχειριστείς με ασφάλεια;
Καταρχας, αν ημουν σιγουρος δε θα ανοιγα καν αυτο το θεμα. Θα ειχα βγαλει ηδη την ασφαλεια. ;)
Επισης το οτι μπορει να πηγαινε να μπλοκαρει ο μπροστα τροχος δε σημαινει αυτοματα οτι εχω πεσει κιολας. Αυτο ειναι το νοημα της οδηγησης στην πιστα αλλωστε, να προσπαθουμε να βρουμε τα ορια τα δικα μας και της μηχανης μας. Λιγο πριν την πτωση υπαρχει το οριακο φρεναρισμα που φανταζομαι ειναι και το ζητουμενο στην περιπτωση μας. Αυτο που καταλαβαινω σιγουρα ειναι οτι το ABS δε με αφηνει ουτε καν να πλησιασω εκει, με κοβει πολυ πιο νωρις.
RaGe_Raptor
18/08/2018, 14:06
Καταρχας, αν ημουν σιγουρος δε θα ανοιγα καν αυτο το θεμα. Θα ειχα βγαλει ηδη την ασφαλεια. ;)
Επισης το οτι μπορει να πηγαινε να μπλοκαρει ο μπροστα τροχος δε σημαινει αυτοματα οτι εχω πεσει κιολας. Αυτο ειναι το νοημα της οδηγησης στην πιστα αλλωστε, να προσπαθουμε να βρουμε τα ορια τα δικα μας και της μηχανης μας. Λιγο πριν την πτωση υπαρχει το οριακο φρεναρισμα που φανταζομαι ειναι και το ζητουμενο στην περιπτωση μας. Αυτο που καταλαβαινω σιγουρα ειναι οτι το ABS δε με αφηνει ουτε καν να πλησιασω εκει, με κοβει πολυ πιο νωρις.
Ακριβώς αυτό (θα έπρεπε να) είναι και το όλο νόημα της οδήγησης στην πίστα :το πως μπορώ να φτάσω στα όρια τα δικά μου ή/και της μηχανής μου όσο ασφαλέστερα γίνεται στο ιδανικότερο περιβάλλον . Όσο πιο άγαρμπος είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να μην καταλάβεις καν που βρίσκονται αυτά τα όρια. Smooth is everything
Όσο πιο άγαρμπος είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να μην καταλάβεις καν που βρίσκονται αυτά τα όρια. Smooth is everything
Τωρα με μπερδεψες Γιωργο. Αν πχ στο φρεναρισμα σηκωνεται ελαφρως και ελεγχομενα ο πισω τροχος αυτο ειναι κακο; Ειναι ενδειξη αγαρμποσυνης;
Για να διατυπωσω αλλιως την ερωτηση μου και να βρουμε το ζουμι του θεματος. Το οτι μου βγηκε το ABS ειναι ενδειξη κακης οδηγησης απο την πλευρα μου ή απλα το threshold οπου εχει προγραμματιστει να παρεμβαινει το ABS ειναι πολυ χαμηλο μιας και προκειται για μηχανη δρομου;
Για να το παμε αντιστροφα, συμφωνουμε φανταζομαι πως η ιδανικη εξοδος απο τη στροφη ειναι να δινεις τοσο γκαζι που ο πισω τροχος να ειναι στο οριο του να ξεκολλησει. Σε ενα ΜΤ-09 με TC αυτο θα το πετυχεις μονο με το συστημα απενεργοποιημενο. Το TC (ειναι το ιδιο που εχουν τα tracer) ακομα και στο ηπιο προγραμμα θα σε κοβει πολυ πριν το οριο, με αποτελεσμα να εισαι πιο αργος με αυτο. Αν μιλουσαμε για αντιστοιχα συστηματα μιας R1 πχ σιγουρα τα ηλεκτρονικα θα το καναν καλυτερα απο το δεξι σου χερι.
Επισης το οτι μπορει να πηγαινε να μπλοκαρει ο μπροστα τροχος δε σημαινει αυτοματα οτι εχω πεσει κιολας. Αυτο ειναι το νοημα της οδηγησης στην πιστα αλλωστε, να προσπαθουμε να βρουμε τα ορια τα δικα μας και της μηχανης μας. Λιγο πριν την πτωση υπαρχει το οριακο φρεναρισμα που φανταζομαι ειναι και το ζητουμενο στην περιπτωση μας.
Δε διαφωνώ με τα παραπάνω. Άλλωστε δε γνωρίζω από οδήγηση σε πίστα και ο αντίλογός μου είναι καθαρά παραγωγικός, ώστε να μαθαίνουμε περισσότερα. :)
RaGe_Raptor
18/08/2018, 14:29
Τωρα με μπερδεψες Γιωργο. Αν πχ στο φρεναρισμα σηκωνεται ελαφρως και ελεγχομενα ο πισω τροχος αυτο ειναι κακο; Ειναι ενδειξη αγαρμποσυνης;
Για να διατυπωσω αλλιως την ερωτηση μου και να βρουμε το ζουμι του θεματος. Το οτι μου βγηκε το ABS ειναι ενδειξη κακης οδηγησης απο την πλευρα μου ή απλα το threshold οπου εχει προγραμματιστει να παρεμβαινει το ABS ειναι πολυ χαμηλο μιας και προκειται για μηχανη δρομου;
Για να το παμε αντιστροφα, συμφωνουμε φανταζομαι πως η ιδανικη εξοδος απο τη στροφη ειναι να δινεις τοσο γκαζι που ο πισω τροχος να ειναι στο οριο του να ξεκολλησει. Σε ενα ΜΤ-09 με TC αυτο θα το πετυχεις μονο με το συστημα απενεργοποιημενο. Το TC (ειναι το ιδιο που εχουν τα tracer) ακομα και στο ηπιο προγραμμα θα σε κοβει πολυ πριν το οριο, με αποτελεσμα να εισαι πιο αργος με αυτο. Αν μιλουσαμε για αντιστοιχα συστηματα μιας R1 πχ σιγουρα τα ηλεκτρονικα θα το καναν καλυτερα απο το δεξι σου χερι.
Πέτρο, από μόνο του το γεγονός ότι σηκώθηκε ο πίσω τροχός δεν λέει τίποτα. Το πως έφτασες σ'αυτό το σημείο είναι αυτό που μετράει :ομαλά κι ελεγχόμενα ή άγαρμπα και ξαφνιάστηκες σε σημείο απώλειας ελέγχου?
Αυτό εννοώ με το smooth is everything
Πέτρο βγάλε ασφάλεια. Και δοκιμάζεις. Λογικό σε δυνατά φρένα να σηκωνετε πίσω τροχός. Αν φτάσεις να κάνεις εντο, τότε κάνεις κάτι λάθος.
...ο αντίλογός μου είναι καθαρά παραγωγικός, ώστε να μαθαίνουμε περισσότερα. :)
>Το καταλαβαινω και ως τετοιον τον εκλαμβανω αλλωστε. :beer:
Πέτρο βγάλε ασφάλεια. Και δοκιμάζεις.
I'll do it. For science. :D
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
18/08/2018, 14:49
Πέτρο βγάλε ασφάλεια. Και δοκιμάζεις. Λογικό σε δυνατά φρένα να σηκωνετε πίσω τροχός. Αν φτάσεις να κάνεις εντο, τότε κάνεις κάτι λάθος.
Δηλαδη οι οδηγοι των τζιπι που σηκωνετε ο πισο τροχος συνεχεια κανουν κατι λαθος?
Δηλαδη οι οδηγοι των τζιπι που σηκωνετε ο πισο τροχος συνεχεια κανουν κατι λαθος?
Αυτό κατάλαβες απ' ότι έγραψα;
Εμένα πάντως μουσικώνεται (https://www.youtube.com/watch?v=RFdOBZTEakw) ο πίσω τροχός μόνο όταν καθαρίζω την αλυσίδα.
Παντως ψαχνοντας στο ιντερνετ για το θεμα βρισκω αρκετη γκρινια για το ABS της συγκεκριμενης μηχανης. Και απο αναβατες δλδ που ειχαν κι αλλες μηχανες με ABS πριν το MT-09, διαβαζω οτι συγκριτικα το ABS της Yamaha ειναι απο τα πλεον παρεμβατικα.
Τα καλα νεα ειναι οτι η διαδικασια ειναι πολυ απλη, μια ασφαλεια κατω απο το καθισμα. Μαλιστα υπαρχει και κενη θεση στην ασφαλειοθηκη που βολευει να αφησεις την ασφαλεια οταν τη βγαλεις. Θα κανω τη δοκιμη την επομενη φορα, ξεκινωντας φυσικα συνεσταλμενα μιας και εχω χρονια να οδηγησω μηχανη χωρις ABS.
ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
18/08/2018, 15:52
Αυτό κατάλαβες απ' ότι έγραψα;
Αδερφε εχεις δικιο.Οταν δημοσιευσα το μηνημα ξαναδιαβασα το ποστ σου.Προσπαθησα να διαγραψω το μηνημα αλλα δεν μπορεσα.:wave2:
bros400pgm
18/08/2018, 16:01
Το TC για να δουλέψει, πρέπει να διαβάσει διαφορά περιστροφής μεταξύ μπρος και πίσω τροχού. Μαλιστα, όταν την διαβάσει θα πρέπει να έχει ξεπεράσει ένα threashold που έχει ορίσει ο προγραμματιστης του.
Όταν την διαβάσει θα κινήσει μια διαδικασία ώστε να την εξαλείψει.
Το πώς θα την εξαλείψει εξαρτάται πάλι από τον προγραμματιστή (θα κόψει ρεύμα, θα κόψει καύσιμο, θα κόψει ρεύμα σε ένα κύλινδρο η σε περισσότερους; κλπ κλπ).
Σε αγωνιστικά μηχανάκια, όλη η διαδικασία είναι συνήθως επιλέξιμη μέσα από ένα μπουτον.
Δε γινεται αυτο στην πιστα,αν εχεις καλα ζεστα και μη φθαρμενα ελαστικα στο στεγνο απλα θα κανει εντο,σχεδον αδυνατο να το μπλοκαρεις και να θες.ΕΠισης τα περισσοτερα abs κλωτσανε την μανετα του μπροστινου φρενου αν διαβασουν οτι παει να σηκωθει ο πισω τροχος και παρεμβαινει για να μην σηκωθει.Και ο μονος τροπος να μην σηκωθει ειναι να αμολησεις τη μανετα που ζουλας και το κανει αυτο για σενα.ΑΥτο γινεται πρωτον γιατι με το να μεινει πολυ ωρα στον αερα ο πισω τροχος χανεις μετρα φρεναρισματος γιατι θα κανεις Rolling endo δευτερον μπορει να φερεις καπακι σε φρεναρισμα πανικου.Στην πιστα σε καποια φρενα ο πισω τροχος ελαφραίνει(αναλογα το μηχανακι σε καποια πιο ευκολα πχ R6 σε αλλα πιο δυσκολα ΠΧ hayabusa) απο το δυνατο μπροστινο φρεναρισμα οποτε αμολαει τη μανετα.Οσο πιο ''χαζο'' το abs κα ιοσο πιο μικρο μεταξονιο κα ιβαρος εχει το μηχανακι σου τοσο πιο σπαστικο για τον αναβατη.
@Xlitos
Όπως τα λες είναι φίλε, το μηχανάκι αμολάει το μπροστά αν πάει να σηκωθεί η πίσω ρόδα. Έχω προσπαθήσει επανειλημμένα για έντο και ασχέτως πρόσφυσης πάντα αυτό κάνει. Όσο για την τελευταία πρόταση, το ΜΤ-09 πιάνει τρία στα τρία.
Ο καλα προπονημενος οδηγος φρεναρει στο οριο της ενεργοποιησης του abs.
Μιλωντας για πιστα δε νομιζω οτι εχει νοημα ενα ελεγχομενο εστω μπλοκαρισμα μπροστινου.
Μιλαω τεχνικα γιατι οδηγικα δεν εχω επαφη
Μιλωντας για πιστα δε νομιζω οτι εχει νοημα ενα ελεγχομενο εστω μπλοκαρισμα μπροστινου.
Το abs δεν ενεργοποιείται μόνο όταν πάει να μπλοκάρει ο τροχός. Ενεργοποιείται και αν πάει να σηκωθεί ο πίσω τροχός σε δυνατό φρενάρισμα. Πράγμα που είναι κάτι που θα κάνει συστηματικά ο καλά προπονημένος οδηγός και έχει νόημα στην πίστα (εφόσον γίνεται ελεγχόμενα).
RaGe_Raptor
19/08/2018, 16:11
Κι όμως, υπάρχουν τόσο παρεμβατικά ή/και με ασυνεπή συμπεριφορά συστήματα ABS σε μοτοσυκλέτες που γίνεται επικίνδυνο από κάποιο σημείο κι έπειτα. Δεν είναι η μοτοσικλέτα όπως τα αυτοκίνητα.
FotisFz1
19/08/2018, 17:08
Η στροφη που περιγραφεις παντως
δεν χρειαζεται τοσο δυνατα φρενα
ποσο μαλλον σε σημειο να επεμβει το ABS
Nostradamus
19/08/2018, 17:13
Η στροφη που περιγραφεις παντως
δεν χρειαζεται τοσο δυνατα φρενα
ποσο μαλλον σε σημειο να επεμβει το ABS
Αυτό το σπας λίγο σε ψιλά γιατί δεν το κατάλαβα ακριβώς.
Η κ1 των Σερρών (και κάθε πρώτη μετά την ευθεία και όχι μονο) θέλει σοβαρό φρενο κατά την γνώμη μου οπότε αν όπως λέει της "μοιάζει" δεν καταλαβαίνω ακριβώς πώς το εννοείς.
FotisFz1
19/08/2018, 17:17
Αυτό το σπας λίγο σε ψιλά γιατί δεν το κατάλαβα ακριβώς.
Η κ1 των Σερρών (και κάθε πρώτη μετά την ευθεία και όχι μονο) θέλει σοβαρό φρενο κατά την γνώμη μου οπότε αν όπως λέει της "μοιάζει" δεν καταλαβαίνω ακριβώς πώς το εννοείς.
Ποσα χλμ εχεις στο τελος της ευθειας των Σερων και με ποσα στριβεις την Κ1?
Η στροφη μπορει να μοιαζει αλλα ερχεσαι με -100 χλμ απο οσα εχεις στις Σερρες
RaGe_Raptor
19/08/2018, 17:24
Ποσα χλμ εχεις στο τελος της ευθειας των Σερων και με ποσα στριβεις την Κ1?
Η στροφη μπορει να μοιαζει αλλα ερχεσαι με -100 χλμ απο οσα εχεις στις Σερρες
Και πάλι όμως, για να "πάρεις ότι έχει να σου δώσει" πρέπει να φτάσεις στο όριο. Κι ένα μέτρο παραπάνω με το γκάζι ανοιχτό, είναι κερδισμένος χρόνος.
FotisFz1
19/08/2018, 17:30
Και πάλι όμως, για να "πάρεις ότι έχει να σου δώσει" πρέπει να φτάσεις στο όριο. Κι ένα μέτρο παραπάνω με το γκάζι ανοιχτό, είναι κερδισμένος χρόνος.
Στο συγκεκριμενο σημειο θα κερδισεις πολυ περισσοτερο χρονο συνολικα αν μπεις με περισσοτερη φορα απο οτι να αργησεις ενα μετρα στο φρενο
να το κοκκαλωσεις και να αρχισεις παλι να επιταχυνεις
Στο συγκεκριμενο σημειο θα κερδισεις πολυ περισσοτερο χρονο συνολικα αν μπεις με περισσοτερη φορα απο οτι να αργησεις ενα μετρα στο φρενο
να το κοκκαλωσεις και να αρχισεις παλι να επιταχυνεις
Σκοπός μου στη συγκεκριμενη στροφή είναι να αργήσω όσο γίνεται παραπάνω τα φρένα και ταυτόχρονα η ταχύτητα που θα έχω όταν φτάνω στη στροφή να είναι οριακά τόση ώστε να μπορώ να πάρω τη στροφή (συνεχίζοντας να επιβραδύνω). Κάπως έτσι εξηγείται και η εντουράδα που ανέφερα όταν μου αμολησε το abs. Αντί για 92 πχ στην είσοδο είχα 100 και δεν μπόρεσα (εγώ) να στρίψω. Προφανώς κάποιος άλλος θα έστριβε.
Παρεμπιπτόντως, έχεις Φώτη εικόνα πόσο περίπου γυρνάς στο Ρύσιο; Δεν είναι θέμα κόντρας προφανώς, απλά αν είσαι πολύ πιο γρήγορος ίσως όντως να πρέπει να ξαναδώ την προσέγγιση μου στη συγκεκριμένη στροφή.
FotisFz1
19/08/2018, 18:17
Σκοπός μου στη συγκεκριμενη στροφή είναι να αργήσω όσο γίνεται παραπάνω τα φρένα και ταυτόχρονα η ταχύτητα που θα έχω όταν φτάνω στη στροφή να είναι οριακά τόση ώστε να μπορώ να πάρω τη στροφή (συνεχίζοντας να επιβραδύνω). Κάπως έτσι εξηγείται και η εντουράδα που ανέφερα όταν μου αμολησε το abs. Αντί για 92 πχ στην είσοδο είχα 100 και δεν μπόρεσα (εγώ) να στρίψω. Προφανώς κάποιος άλλος θα έστριβε.
Παρεμπιπτόντως, έχεις Φώτη εικόνα πόσο περίπου γυρνάς στο Ρύσιο; Δεν είναι θέμα κόντρας προφανώς, απλά αν είσαι πολύ πιο γρήγορος ίσως όντως να πρέπει να ξαναδώ την προσέγγιση μου στη συγκεκριμένη στροφή.
Δεν κανω και τπτ ιδιαιτερο σε χρονο
54 ειναι το καλυτερο μου
Για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι για τι μιλάμε, έχω ένα βίντεο δικό μου από το Ρύσιο. Η ευθεία ξεκινάει στο 0:11.
https://streamable.com/dbhhk
Στο βίντεο γυρνάω στο 53:5, την τελευταία φορά έκανα καλύτερο χρόνο 52:2. Έχω φίλο που έχει μπει στο 50, οπότε πάλι αργός είμαι, αλλά σίγουρα για να κατέβουν οι χρόνοι πρέπει να κόψεις απ'όπου μπορείς.
Αχ αυτές οι μουσικές επιλογές σου
Kas_Tracer
19/08/2018, 18:48
Εγώ μηχανάκι με abs δεν είχα ποτέ πριν , οπότε το πρώτο που δοκίμασα στο Tracer ήταν τα φρένα του (να δούμε τι κάνει το abs στο μηχανάκι).
Και δοκιμάζοντας το σε κατηφόρα χέστηκα από την χαρά μου (λόγω της κουλαμάρας μου) και τον φόβο μαζί μια και εισέπραξα ένα μαγαλοπρεπέστατο εντο.
Εγώ λέω ότι απλά σου μπλοκάρισε το μπροστινό. Για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι σηκώθηκε ο πίσω θα πρέπει να έχει κάποιο ποντεσιόμετρο στο αμορτισερ ή κάποια εξελιγμένη αδρανειακή μονάδα
όπως έχει το Multistrada (και από ότι ξέρω δεν υπάρχει στο ΜΤ)
Εκεί που ξεκινάς το φρενάρισμα φαίνεται και μπάλωμα στην άσφαλτο. Μήπως έχει σκαλοπατάκι και μπλοκάρισε από την αναπήδηση?
Εγώ μηχανάκι με abs δεν είχα ποτέ πριν , οπότε το πρώτο που δοκίμασα στο Tracer ήταν τα φρένα του (να δούμε τι κάνει το abs στο μηχανάκι).
Και δοκιμάζοντας το σε κατηφόρα χέστηκα από την χαρά μου (λόγω της κουλαμάρας μου) και τον φόβο μαζί μια και εισέπραξα ένα μαγαλοπρεπέστατο εντο.
Εγώ λέω ότι απλά σου μπλοκάρισε το μπροστινό. Για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι σηκώθηκε ο πίσω θα πρέπει να έχει κάποιο ποντεσιόμετρο στο αμορτισερ ή κάποια εξελιγμένη αδρανειακή μονάδα
όπως έχει το Multistrada (και από ότι ξέρω δεν υπάρχει στο ΜΤ)
Εκεί που ξεκινάς το φρενάρισμα φαίνεται και μπάλωμα στην άσφαλτο. Μήπως έχει σκαλοπατάκι και μπλοκάρισε από την αναπήδηση?
Τι να σου πω, εμένα δεν κάνει εντο και έχω προσπαθήσει.
Εκεί που λες όντως έχει μια αναπηδηση. Ίσως ελαφρώνει στιγμιαία το μπροστινό και νομίζει το abs πως πάει να μπλοκάρει; Ποιός ξέρει, μπορεί να είναι κι αυτό. Και πάλι πάντως δε θα ήταν βοήθεια εκεί το abs. Όπως είπα και νωρίτερα, αν μου είχε βγει ABS υπό κλίση θα έλεγα πως με έσωσε και όχι μόνο δε θα σκεφτόμουν να το βγάλω, άλλα λαμπάδα θα του άναβα. Αλλά σε άσφαλτο καλή, με καλό λάστιχο και σε σωστή θερμοκρασία δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να μπλοκάρει το μπροστινό ενώ είναι η μηχανή όρθια. Στη χειρότερη αν το παρακάνεις με το φρένο να σηκωθεί ο πίσω στον αέρα.
Το ABS λειτουργει με 2 τροπους:
1)Συγκρινει ταχυτητα μεταξυ εμπρος και πισω τροχου.
2)Εχει δεδομενο ενα μεγιστο ρυθμο επιβραδυνσης τροχου. Eνσωματωνει δηλαδη εναν αλγοριθμο, ο οποιος ανεξαρτητα απο τη γωνιακη ταχυτητα των δυο τροχων, λειτουργει και αυτονομα σε καποιες περιπτωσεις.
Τετοιες ειναι:
Μεγαλη διαφορα ταχυτητας μεταξυ των δυο. (εστω οτι κατεβαζεις 2 και μπαινεις με πλαγιολισθηση πατωντας μπροστα και ελαχιστα πισω φρενο)
Αιφνιδιο μπλοκαρισμα ενος τροχου. Αιφνιδιο ειναι εξ'αρχης ετσι κι αλλιως, για αρχη αμολαει αρκετα, μεχρι να μπορεσει σε χιλιοστα του δευτερολεπτου να βρει ενα "rate" εαν δεν το καταφερει, επαναλαμβανει.
Ολα αυτα, συμβαινουν σε χιλιοστα του δευτερολεπτου.
Οπως ειπα, ο αλγοριθμος στη μοναδα του ABS κανει τη δευτερη δουλεια. Για να λειτουργησει το ABS σωστα, θελει και τους 2 τροχους στο εδαφος.
Σε περιπτωση που ο πισω σηκωθει ή αναπηδησει, περναει στα "τυφλα" μεσω αλγοριθμου λειτουργωντας πιο "επιθετικα" με αποτελεσμα να χανεις το μπροστα.
Δεν χανεις σε φρεναρισμα αφου και οι δυο τροχοι βρισκονται στο εδαφος, με τον πισω ισα που να γλειφει φρεναροντας με το εμπρος οσο καλυτερα γινεται, χανεις σε αισθηση ωστοσο αν προκειται να μπεις σε στροφη.
Και προφανως, σου χαλαει την ισορροπια, το ζεν, την εισοδο και σου γαμει λιγο την ψυχολογια.
Δεν μπορω να το εξηγησω καλυτερα... PTC σε καποιο καφε αν βρεθουμε ισως :P
Κατατοπιστικότατος! :a23:
Μου ακούγονται πολύ σωστά και ταιριάζουν σε αυτό που συναντάω οδηγώντας.
Όσο για τον καφέ, πολύ ευχαρίστως όποτε θες. :beer:
Με το μπροστινό σου τι έχεις κάνει?Ισως χρειάζεσαι ελατήρια+λαδια αν δεν το έχεις κάνει ήδη.Για να μπει το ABS εκεί τερματίζει το μπροστινό στα φρένα,αν ειναι μαλακό βυθίζεται εύκολα και το σύστημα παρεμβαίνει εύκολα.Αν έχεις ελατήρια μπαίνει πιο δύσκολα το abs καθώς βυθίζεται πιο δύσκολα.Εννοείται και το σύστημα παίζει να παραείναι παρεμβατικό δε διαφωνω αλλά το μπροστινο παίζει μεγάλο ρόλο.
Και κάτι άλλο που ίσως θα μπορούσες να δοκιμάσεις πριν απενεργοποιήσεις το ABS.Απο οτι αντιλαμβάνομαι δε χρησιμοποιείς καθόλου πίσω φρένο.Θα σου πρότεινα να κάνεις μια δοκιμή για να βοηθήσεις λίγο το φρενάρισμα σου.Δεν είναι τυχαίο οτι και η Honda το είχε(τωρα το κατήργησε μάλλον λόγω βάρους?Ποιος ξέρει...) αλλά και η Yamaha το έχει στο νέο R1,μιλάω για το συνδυασμένο.
Με το μπροστινό σου τι έχεις κάνει?Ισως χρειάζεσαι ελατήρια+λαδια αν δεν το έχεις κάνει ήδη.Για να μπει το ABS εκεί τερματίζει το μπροστινό στα φρένα,αν ειναι μαλακό βυθίζεται εύκολα και το σύστημα παρεμβαίνει εύκολα.Αν έχεις ελατήρια μπαίνει πιο δύσκολα το abs καθώς βυθίζεται πιο δύσκολα.Εννοείται και το σύστημα παίζει να παραείναι παρεμβατικό δε διαφωνω αλλά το μπροστινο παίζει μεγάλο ρόλο.
Και κάτι άλλο που ίσως θα μπορούσες να δοκιμάσεις πριν απενεργοποιήσεις το ABS.Απο οτι αντιλαμβάνομαι δε χρησιμοποιείς καθόλου πίσω φρένο.Θα σου πρότεινα να κάνεις μια δοκιμή για να βοηθήσεις λίγο το φρενάρισμα σου.Δεν είναι τυχαίο οτι και η Honda το είχε(τωρα το κατήργησε μάλλον λόγω βάρους?Ποιος ξέρει...) αλλά και η Yamaha το έχει στο νέο R1,μιλάω για το συνδυασμένο.
Νομιζω πως εχεις δικιο στο θεμα του μπροστινου. Οντως, καθως ειναι μαμα, βυθιζεται εντονα στο φρεναρισμα. Το εντοπισε και φιλος οταν οδηγησε τη μηχανη μου (ο ιδιος εχει daytona οποτε ειναι μαθημενος σε πιο στημενα μηχανακια). Και σιγουρα ο,τι δεν μπορει να απορροφησει η αναρτηση μεταφερεται στο μπροστινο, επιδεινωνοντας την κατασταση.
Το πισινο φρενο το χρησιμοποιω στην αρχη του φρεναρισματος και το αφηνω με το που πεσει το βαρος της μηχανης μπροστα.
Εχω βρεθει σε ενα διλημμα να πω την αληθεια, αφου οσο το σκεφτομαι τοσο καταλαβαινω πως η μηχανη μου προφανως ειναι εκτος στοιχειου της στην πιστα. Θα μπορουσα φυσικα να επενδυσω καποια λεφτα για να τη βελτιωσω, αλλα η αληθεια ειναι πως supersport δε θα γινει ποτε ο,τι κι αν κανω. Και τον τελευταιο χρονο εχει αυξηθει κατακορυφα η ενασχοληση μου με την οδηγηση πιστας, οποτε πρεπει να δω πώς θα κινηθω απο εδω και περα. Απο την αλλη το ΜΤ09 το εχω αγαπησει, ειναι πραγματικα πολυ ωραιο εργαλειο και κανει πολλα πραγματα αρκετα ως πολυ καλα. Ειδομεν...
mangelasakis
27/08/2018, 00:43
Το πισινο φρενο το χρησιμοποιω στην αρχη του φρεναρισματος και το αφηνω με το που πεσει το βαρος της μηχανης μπροστα.
Ναι αλλά έτσι βυθίζεται ακόμα περισσότερο το μπροστινό μέρος επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την μπροστινή ανάρτηση και γενικά όλο το μπροστινό σύστημα (φρένα-ανάρτηση-τροχό-ελαστικό).
Δεν νομίζω ότι είναι σωστή τεχνική. Θεωρώ με το πισινό φρένο θα πρέπει να φρενάρεις καθόλη την διάρκεια του φρεναρίσματος και με το μπροστινό ρυθμίζεις το πόσο πολύ θέλεις να φρενάρεις μιας και αυτό είναι που φρενάρει κυρίως. Το πισινό παρόλο που φρενάρει μόνο 20% περίπου κυρίως βοηθάει την μπροστινή ανάρτηση και την αποφορτίζει ώστε να μην βυθίζεται πάρα πολύ. Έτσι ίσως δεν μπερδεύεται και το ABS. Αλλά και αυτό το 10-20% του φρεναρίσματος που προσφέρει το πίσω είναι σημαντικό.
Δεν παίζω σε πίστα αλλά στην καθημερινότητα εγώ έτσι φρενάρω. Αλλά εγώ έχω και C-ABS οπότε τις περισσότερες φορές αρκεί να πατήσω μόνο το πίσω αφού ταυτόχρονα φρενάρει και το μπροστά.
Δεν παίζω σε πίστα αλλά στην καθημερινότητα εγώ έτσι φρενάρω.
Στο καλυτερο φρεναρισμα που μπορεις να κανεις εντος πιστας (καλη ασφαλτος) παιζεις στο οριο της ανασηκωσης του πισω τροχου.
Δεν υπαρχει κανενας λογος να χρησιμοποιησεις το πισω, εκτος απο το αρχικο φρεναρισμα, στο οποιο ηδη παταει ο τροχος και για οσο παταει στην ασφαλτο, μεχρι το εμπρος να αναλαβει τα μεγιστα.
Δεν εχει καμια σχεση με τις συνθηκες του δρομου, ποσο μαλλον εντος πολης.
devil's animal
27/08/2018, 08:23
Εχω βρεθει σε ενα διλημμα να πω την αληθεια, αφου οσο το σκεφτομαι τοσο καταλαβαινω πως η μηχανη μου προφανως ειναι εκτος στοιχειου της στην πιστα. Θα μπορουσα φυσικα να επενδυσω καποια λεφτα για να τη βελτιωσω, αλλα η αληθεια ειναι πως supersport δε θα γινει ποτε ο,τι κι αν κανω. Και τον τελευταιο χρονο εχει αυξηθει κατακορυφα η ενασχοληση μου με την οδηγηση πιστας, οποτε πρεπει να δω πώς θα κινηθω απο εδω και περα.Ειδομεν...
αυτο ειναι ολο το ζουμι στο συγκεκριμενο thread...
RaGe_Raptor
27/08/2018, 08:47
Πιτισί, ξέρω ένα καλό Κ9 προς πώληση... :D
Μπόνους, ξενοιάζεις από αβς :lol:
devil's animal
27/08/2018, 09:19
Πιτισί, ξέρω ένα καλό Κ9 προς πώληση... :D
δεν θα χωραει ομως μετα Ρυσιο και θα πρεπει να παει να παιξει με τα μεγαλα παιδακια στις Σερρες...:p
ασε που του ειχα βρει λουλουδακι 636 :heartpound:και το ειχε τσιμπησει αλλα δεν του εκανε για συγκεκριμενους λογους και το εδωσε...
Χιλιάρι δε θα έπαιρνα σίγουρα. Δεν μπαίνει Ρύσιο (που προσωπικά διασκεδάζω πολύ και με βολεύει για πολλούς λόγους) και ούτε στις Σέρρες είναι απαραίτητα πιο γρήγορο από τα 600άρια.
Αλλά δε θέλω να κάνω αυτή την κουβέντα προς το παρόν. Είναι το μυαλό μου μπερδεμένο, από τη μια σκέφτομαι cartridge και γενικά βελτιώσεις για το ΜΤ09, από την άλλη να πάρω ένα 600αρι και να το κάνω Street fighter να τελειώνω.:p
Τη ζημιά πάντως την έκανε ο φίλος μου με το Daytona που οδήγησε το δικό μου. Όταν κατέβηκε μου λέει "Καλά, γυρνάς με αυτόν τον κουβά 52 στο Ρύσιο;" :bigcry::tooth:
devil's animal
27/08/2018, 10:06
Χιλιάρι δε θα έπαιρνα σίγουρα. Δεν μπαίνει Ρύσιο (που προσωπικά διασκεδάζω πολύ και με βολεύει για πολλούς λόγους) και ούτε στις Σέρρες είναι απαραίτητα πιο κατάλληλο από τα 600άρια.
Αλλά δε θέλω να κάνω αυτή την κουβέντα προς το παρόν. Είναι το μυαλό μου μπερδεμένο, από τη μια σκέφτομαι cartridge και γενικά βελτιώσεις για το ΜΤ09, από την άλλη να πάρω ένα 600αρι και να το κάνω Street fighter να τελειώνω.:p
αμα σκεφτεσαι streetfighter και δεν θες 1000 δεν θα παρεις 600...(εφοσον μιλαμε για ss 4κ)...θα παρεις 750...
να εχει λιγη ροπουλα για να το ευχαριστιεσαι και να παιξεις με αλυσιδογραναζα για Ρυσιο...
σκεψου οτι τωρα εχεις 850 τρικυλινδρο...αν παρεις 600 θα σου κακοφανει στα χαμηλα και με αλυσιδογραναζα δεν ξερω κατα ποσο "ερχεται"...
ενω με το 750 θα την κανεις σιγουρα την δουλιτσα σου...και θα εχεις την επιλογη να βαλεις τα μαμα αλυσιδογραναζα για να μπορεσει να απλωσει και να μπεις και Σερρες με αξιωσεις....;)
Nostradamus
27/08/2018, 12:28
Αν είναι να παίζεις 90% Ρύσιο δεν έχεις λόγο θεωρώ να πάρεις 750 να το γυρίσεις σε streetfighter..
Αν όμως αρχίσεις να παίζεις περισσότερο Σέρρες, τότε συμφωνώ με το Σταύρο.
Πιστευω προσωπικά ότι είσαι είτε για παραπάνω από ένα (με ότι συνεπάγεται αυτό), η αλλιώς μένεις με το υπάρχον και το "σκαλίζεις" όπου απαιτείται..
Αν είναι να παίζεις 90% Ρύσιο δεν έχεις λόγο θεωρώ να πάρεις 750 να το γυρίσεις σε streetfighter..
Αν όμως αρχίσεις να παίζεις περισσότερο Σέρρες, τότε συμφωνώ με το Σταύρο.
Πιστευω προσωπικά ότι είσαι είτε για παραπάνω από ένα (με ότι συνεπάγεται αυτό), η αλλιώς μένεις με το υπάρχον και το "σκαλίζεις" όπου απαιτείται..
Οντως, η προτεραιοτητα μου ειναι (και θα ειναι) το Ρυσιο, για πολλους λογους. Εκει πηγαινω δυο φορες το μηνα σιγουρα και περναω παρα πολυ καλα, χωρις να τιναζω το ταμειο στον αερα και χωρις να χρειαζεται προγραμματισμος καμια βδομαδα πριν (λογω δουλειας πολλες φορες δεν ξερω ποιες μερες εχω ρεπο).
Τωρα απο εκει και περα ειναι πολυ μπερδεμα τα πραγματα.
Προσωπικα πιστευω πως το 600αρι με κοντο γραναζωμα θα κανει μια χαρα τη δουλεια του. Οχι οτι θα με χαλουσε και το 750, ισα ισα το εχω οδηγησει και μεσα στο Ρυσιο (με -1+2 γραναζωμα) και γυρναει οντως πολυ ωραια. Απλα εκει περιοριζονται πολυ οι επιλογες και γενικα τα ζητανε αρκετα λεφτα παραπανω απο τα 6αρια.
Το Yamaha για να το κρατησω θα χρειαστει αρκετο χρημα, τα cartridge ξεκινανε απο 500 και τα καλα ειναι σε τετραψηφια νουμερα. Λεφτα που και δε θελω να ριξω στη μηχανη και σιγουρα θα τα χασω οταν την πουλησω.
Για να παω σε δυο μηχανακια, που οντως θα βολευε, πρεπει και παλι να φυγει το ΜΤ09 γιατι δε θελω να διαθεσω παραπανω χρηματα. Οποτε το μπατζετ που θα εχω ειναι η αξια της μηχανης μου, δλδ 6500-7000€. Λεφτα που φυσικα επαρκουν για ενα ss600 και ενα μικρο για την πολη.
Ιστοριες για αγριους δηλαδη... :facepalm:
Εχω βρεθει σε ενα διλημμα να πω την αληθεια, αφου οσο το σκεφτομαι τοσο καταλαβαινω πως η μηχανη μου προφανως ειναι εκτος στοιχειου της στην πιστα. Θα μπορουσα φυσικα να επενδυσω καποια λεφτα για να τη βελτιωσω, αλλα η αληθεια ειναι πως supersport δε θα γινει ποτε ο,τι κι αν κανω. Και τον τελευταιο χρονο εχει αυξηθει κατακορυφα η ενασχοληση μου με την οδηγηση πιστας, οποτε πρεπει να δω πώς θα κινηθω απο εδω και περα. Απο την αλλη το ΜΤ09 το εχω αγαπησει, ειναι πραγματικα πολυ ωραιο εργαλειο και κανει πολλα πραγματα αρκετα ως πολυ καλα. Ειδομεν...
Σε αυτο το δίλημμα έχει βρεθεί πολυς κόσμος που είχε ένα γυμνό μηχανάκι και έχοντας ρίξει αρκετά χρήματα πάνω, δεν κάλυψε τις προσδοκίες του.Σίγουρα η ενασχόληση με την πίστα χρειάζεται το κατάλληλο εργαλείο ωστε να ξεκινάς απο πιο σωστή βάση.
Θεωρώ όμως πως για το Ρύσιο μια χαρά ειναι το γυμνό.Αναλόγως και τι θες να κάνεις φυσικά,δηλαδή για προπονησούλα σε έναν γρήγορο ρυθμό για ιδιώτη εισαι οκ.Αν ψάχνεις να κατεβάσεις δευτερόλεπτα δεν κάνει.Μην ξεχνάς όμως οτι και με το SS πάλι στον ίδιο φαυλο κύκλο μπαίνεις κατα κάποιο τρόπο απλά σε χαμηλότερο γυρολόγιο.Και με αυτό θα φτάσεις σε σημείο να ρίξεις κάποια λεφτά και να γίνεσαι αιμοδότης σιγα σιγά.
Αν θες τη γνώμη μου,αν γουστάρεις το μηχανάκι σου βάλτου ελατήρια+λαδια.Θα βελτιωθεί ο χρόνος σίγουρα απλα συμβιβάσου με τα όρια της μοτοσυκλέτας και ευχαριστήσου μέχρι εκεί που μπορείς να το πας με ασφάλεια,γιατί οσο ψάχνεις τα δευτερόλεπτα πας για τούμπα.Εκεί συμφέρει το SS γιατι πετάς ένα πολυεστερικό και αδιαφορείς για την πτώση.
Tο πιο απλο και ωραιο για το Ρυσιο γιατι καταλαβαινω οτι εκει θες να γυρνας, ειναι ενα μικρο φιρφιρικι απο καποιον που το πηρε και το εδωσε νωρις.
r125, cbr250, ninja250 ... ξεχνας το γκαζι και ασχολεισαι με γραμμες. Παιρνεις φορα και οποιον παρει ο χαρος που λεμε :D
Αγοραζεις ενα σετ πολυεστερικα σε τιμη αστεια, πουλας τα εργοστασιακα, μαζι με εμπρος και πισω φαναρι και εισαι σενιος.
Οξω καθρεπτες, οξω τα πισω μαρσπιε, περαιτερω μπιχλιμπιδια παιρνουν πουλο και με το weight reduction, παιζεις μπαλα ανετος.
Ελαστικα, αστειες τιμες, τελη κυκλοφοριας/ασφαλιση αν θες να το πηγαινοφερνεις οδηγωντας επισης αστεια ποσα για παγιο ετησιο.
Σερβις, μια απο τα ιδια.
Ακομα και ΚΑΜΠΟΥΜ να κανει το μοτερ, φθηνα θα βγει και παλι.
basilis_k6
27/08/2018, 16:49
Καλο ειναι να μην πατατε ποτε το πισω στην πιστα. Απλα ξεχαστε οτι υπαρχει. Πρωτον μπορει να το παρακανετε και να γλυστρισει οποτε αντιο προσφυση για σας χαλικια. Δευτερον με ενα λιγοτερο πράγμα στον εγκεφαλο κανετε καλυτερη επεξεργασια δεδομενων.
Αν η πιστα δεν ειναι χαβαλες και θες χρονους, παιρνεις ςς. Αλλιως μπαινεις με τη μηχανη σου και οδηγας σβελτα μαθαίνοντας καθε μερα να πηγαινεις λιγο πιο σωστα/γρηγορα.
Ενα cartridge ειναι παντα μια πολυ καλη αναβαθμιση. Ομως το πρωτο λογο τον εχουν τα λαστιχα και αν δεν εχεις λεφτα για φρεσκο λαστιχο συνεχως, τι να το κανεις το μπροστινο...
giorgos.boun
27/08/2018, 23:10
Άντε να πω και ο φίλος την γνωμη μου...
1) Για το abs πιστεύω φταίνε πολλοί παράγοντες μαζί. Το abs είναι ευαίσθητο, η ανάρτηση απλά δεν κάνει, έχει ένα σαμαράκι πολύ μικρό...
2) εγώ ήμουν που είπα για τον κουβα. Αλλά νομίζω δεν ειμαστε και οι δυο απόλυτα δίκαιοι με το μηχανανακι. Το συγκρίνουμε με ένα άλλο με ohlins εμπρός πίσω, brembo, πολιεστερικα, μπαταρίες λιθίου κτλ. Νομίζω είναι λίγο άδικο αλλά δεν το κάνουμε γιατί δεν θελουμε αλλά δεν έχουμε και κάτι άλλο στα κοντά...
Πάντως γενικά πιστεύω ότι με το 09 να γυρνάς στο 52 είναι άθλος. Θα μπορούσα να πω ότι είναι κάτι σαν 1:30 στην Σέρρες (δεν τα συγκρίνω απλά μια τάξη μεγέθους δίνω). Απλά όπως είπε και ένας αγωνιζόμενος σε ξένο φόρουμ είναι μέχρι ένα σημείο το μηχανακι. Δεν κάνουν όλα για όλα. Είναι παρά πολύ καλο για σούζες μπατιλικια αλλά για πίστα όχι δεν κάνει...
Οι λύσεις που βλεπω εγώ για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι 4.
• Aprilia touno v4
• triumph street triple 765 rs
• δυο μηχανάκια, ss και ένα για πόλη
• μένεις με αυτό και απλά συμβιβάζεσαι
Αυτά...
RaGe_Raptor
28/08/2018, 10:15
Γιόλο Πέτρο Πιτισί.
Πάρε μηχανάκι για πιστα(-κι) (βάλε τόνο όπου θες) αφού γουστάρεις πιστα(-κι) έστω και παλιό/φθηνό.
Κράτα το 09, αν μπορείς, ή πάρε μικρή μπανιέρα για καθημερινό.
Γιόλο Πέτρο Πιτισί.
Πάρε μηχανάκι για πιστα(-κι) (βάλε τόνο όπου θες) αφού γουστάρεις πιστα(-κι) έστω και παλιό/φθηνό.
Κράτα το 09, αν μπορείς, ή πάρε μικρή μπανιέρα για καθημερινό.
Όπως έγραψα Γιώργο, έξτρα μπάτζετ για αγορά δεν υπάρχει. Οπότε πάω για πώληση του ΜΤ09 και αγορά ss (με μετατροπή στο τιμόνι) και μικρού για πόλη με τα λεφτά απ'το Yamaha.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα μου λείψει πολύ αυτή η μηχανή. But the show must go on. :p
basilis_k6
28/08/2018, 15:40
Όπως έγραψα Γιώργο, έξτρα μπάτζετ για αγορά δεν υπάρχει. Οπότε πάω για πώληση του ΜΤ09 και αγορά ss (με μετατροπή στο τιμόνι) και μικρού για πόλη με τα λεφτά απ'το Yamaha.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα μου λείψει πολύ αυτή η μηχανή. But the show must go on. :p
θα κάνεις μεγάλο λάθος!
θα κάνεις μεγάλο λάθος!
Θα ήθελες να γίνεις πιο αναλυτικός; Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να κάνω λάθος, δε θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Αλλά κάντο λίγο κέρματα αν θες για να με βοηθήσεις λίγο παραπάνω.
Nostradamus
28/08/2018, 21:05
Δεν βλέπω προσωπικά λάθος η σωστό σε αυτό το θέμα.. κανείς ότι θεωρείς καλύτερο για σένα.
Σε τέτοιο δίλημμα και εγώ θα επέλεγα παρόμοια προσέγγιση.. έχεις ένα μηχανάκι εμπορικό που λογικά θα φύγει κοντά στα χρήματα που ζητάς, ξεκινας να παίζεις με δύο κάνοντας τις απαραίτητες εκπτώσεις και όταν και αν βαρεθείς κάτι τέτοιο επιστρέφεις σε ότι θα σε καλύψει εκείνο τον καιρό..
Όπως είπε και ο φίλος παραπάνω YOLO ! Οπότε αν σε παίρνει go for it.
Θα πω τον αντίλογο, όπως τον έχω ακούσει από φίλους, μια και προσωπική εμπειρία πίστας δεν έχω.
Ξέρω κάποιους που είχαν μία γυμνή ή ...ημίγυμνη μοτοσυκλέτα και κάποια στιγμή την έβαλαν στην πίστα. Εκεί πωρώθηκαν. Λάστιχα, στολές, αναρτήσεις, carbon περιφερειακά. Έφυγε πολύ χρήμα. Άλλος το είχε άφθονο, άλλος το βρήκε με δυσκολία. Ο δεύτερος κατέληξε να χρωστάει χρήματα και τελικά να πουλήσει τη μοτοσυκλέτα, άρα οι επιλογές του προσέφεραν πρόσκαιρη ευχαρίστηση. Ο πρώτος την πούλησε και πήρε πολύ καλή super sport. Αρχικά με πινακίδες, αλλά σταδιακά την έκανε track bike. Θυμάμαι τη φράση που μου είχε πει στις αρχές: "Πούλησα την καλή μου μοτοσυκλέτα και τώρα έχω ένα εξαιρετικό μηχανάκι πίστας, αλλά δεν έχω για το δρόμο. Είναι τελείως άβολη." Επειδή είχε τα χρήματα, πήρε δεύτερη πολύ καλή μοτοσυκλέτα για το δρόμο και είναι ευχαριστημένος με τις επιλογές του, οι οποίες όμως βοηθήθηκαν από τα χρήματα που βγάζει με την αξία του.
Η δική μου θεώρηση είναι να κοιτάζουμε να ευχαριστιόμαστε κάτι σε βάθος χρόνου και όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν θεωρείς ότι προτιμάς να θυσιάσεις την ευχαρίστηση στο δρόμο και ότι θα μπορείς πάντοτε να έχεις το χρόνο για την πίστα, τότε κάνεις πολύ καλά με την αλλαγή. Αν όμως πιστεύεις ότι θα σου λείπει τις καθημερινές και θα περιμένεις το ένα ή δύο σαββατοκύριακα το μήνα για να χαρείς τη μοτοσυκλέτα πίστας, τότε δεν ξέρω αν αξίζει.
Επειδή ασχολούμαι πολλά χρόνια με αθλήματα (όχι μηχανοκίνητα) και μετρούσα συστηματικά χρόνους: Το χρονικό διάστημα που σου προσφέρουν ικανοποίηση τα αριθμητικά δεδομένα είναι πεπερασμένο και σχετικά σύντομο, παρόλο που δίνουν ισχυρό κίνητρο στην αρχή. Οι εμπειρίες και η διαδικασία βελτίωσης των αισθήσεων, χωρίς εστίαση στα αριθμητικά δεδομένα, προσφέρουν περισσότερα μακροπρόθεσμα.
basilis_k6
28/08/2018, 21:27
Θα ήθελες να γίνεις πιο αναλυτικός; Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να κάνω λάθος, δε θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Αλλά κάντο λίγο κέρματα αν θες για να με βοηθήσεις λίγο παραπάνω.
πανω κατω τα ειπε ο νεοσσος. Θα πας να δωσεις ενα καλό μηχανακι που σου αρεσει για να γυρνας καλύτερα σε μια πιστα 1 φορά το μήνα άντε 2. τις υπολοιπες ωρες θα καβαλας ενα σκουτερ η κανα 250άρι cbf επειδη δεν μπορεις να εχεις 2ο μεγαλο. Είπε μονος σου οτι δεν εισαι άνετος οικονομικα. Εγω σου λεω να βρεις (σιγα σιγα) ενα μτχ αμορτισερ και ενα cartridge (καινουργιο) και να φας τα λεφτα σε λαστιχα. Στην τελική αν ειστε παρέα εκει, βρες κάποιον με το ίδιο "πρόβλημα" με σένα και παρτε ενα παλιό ss έτοιμο track bike χωρις χαρτιά να γουστάρετε.
μετατροπή στο τιμονι τι εννοεις ακριβως?!
Να σας πω και ποιο σκέφτομαι για δεύτερο; Επειδή θα έχει κι αυτό το fun factor του.
https://www.car.gr/12172536-daytona-hobby-125-cbs
Ευχαριστώ ειλικρινά για τις γνώμες παρεμπιπτόντως, μιλάτε όλοι σωστά.
@K6
Για το τιμόνι, σκέφτομαι για ψηλά κλιπ ον ή πλήρη μετατροπή σε street fighter, με κανονικό τιμόνι.
Επίσης, δεν είναι πως υπάρχει οικονομικό θέμα (δεν υπάρχει περίπτωση δλδ να μην έχω λεφτά για να συντηρήσω τη μηχανή μου). Ο περιορισμός είναι καθαρά απόφαση οικογενειακού μπάτζετ, οτι δλδ για το χόμπι μου διαθέτω Χ λεφτά, όχι όσα όσα.
basilis_k6
28/08/2018, 21:32
Να σας πω και πιο σκέφτομαι για δεύτερο, μήπως βοηθήσω τη συζήτηση;.. Επειδή θα έχει κι αυτό το fun factor του.
https://www.car.gr/12172536-daytona-hobby-125-cbs
ωραιο ειναι αν δεν βγαινεις εθνικη και αν δεν εχεις γυναικα.
Δύο στα δύο λοιπόν. Γυναίκα έχω, αλλά δεν της αρέσει να καβαλάει. Στο ΜΤ09 σκοπευα να βγάλω τα πίσω μαρσπιέ. Και από ταξίδια, μηδέν.
basilis_k6
28/08/2018, 21:51
Δύο στα δύο λοιπόν. Γυναίκα έχω, αλλά δεν της αρέσει να καβαλάει. Στο ΜΤ09 σκοπευα να βγάλω τα πίσω μαρσπιέ. Και από ταξίδια, μηδέν.
τι κάνεις δηλαδη με το μηχανακι εκτος απο το ρυσιο? ετσι οπως τα λες δεν ακουγετε κακο ενα ss και ενα hobby.
εγω παντως το ss δεν το θελω καθολου για πολη η μικρες αποστασεις. τσαμπα κοπος.
τι κάνεις δηλαδη με το μηχανακι εκτος απο το ρυσιο? ετσι οπως τα λες δεν ακουγετε κακο ενα ss και ενα hobby.
εγω παντως το ss δεν το θελω καθολου για πολη η μικρες αποστασεις. τσαμπα κοπος.
Ρύσιο δύο φορές το μήνα, Σέρρες δύο φορές το χρόνο, καμία καταδρομικη στα γύρω ορεινά δύο-τρεις φορές το μήνα(θα ήθελα πιο συχνά αλλά εδώ έχω πρόβλημα στο να βρίσκω παρέα). Πέρα απ'αυτά μετακίνηση σχεδόν καθημερινή εντός πόλης (μένω και δουλεύω κοντά στο κέντρο). Δεν κάνω καθόλου ταξίδια, με κουράζει απίστευτα η μονοτονία της ευθείας της εθνικής. Σκέψου πως απ'τα πενήντα λεπτά που οδηγώ προς Σέρρες, τη μισή ώρα βρίζω μέσα στο κράνος μου.:lol:
basilis_k6
28/08/2018, 22:32
Ρύσιο δύο φορές το μήνα, Σέρρες δύο φορές το χρόνο, καμία καταδρομικη στα γύρω ορεινά δύο-τρεις φορές το μήνα(θα ήθελα πιο συχνά αλλά εδώ έχω πρόβλημα στο να βρίσκω παρέα). Πέρα απ'αυτά μετακίνηση σχεδόν καθημερινή εντός πόλης (μένω και δουλεύω κοντά στο κέντρο). Δεν κάνω καθόλου ταξίδια, με κουράζει απίστευτα η μονοτονία της ευθείας της εθνικής. Σκέψου πως απ'τα πενήντα λεπτά που οδηγώ προς Σέρρες, τη μισή ώρα βρίζω μέσα στο κράνος μου.:lol:
σκέψου το καλα πριν αρχισεις να ριχνεις λεφτα σε ss. μονο τα λαστιχα να βάλεις θες γερο κουμπαρα....
giorgos.boun
28/08/2018, 22:38
σκέψου το καλα πριν αρχισεις να ριχνεις λεφτα σε ss. μονο τα λαστιχα να βάλεις θες γερο κουμπαρα....
Κατά την γνωμη μου άκυρο αυτό... αν όχι πιο πολύ τουλάχιστον ίδια το τρώει ένα λάστιχο το 09 με ένα 600αρι ss.
Και για πείτε μου ρε παιδιά τι διαφορά στα έξοδα έχει ένα ss που κάνει βολτες και πίστα με ένα γυμνό που κάνει βολτες πίστα και πόλη;
basilis_k6
29/08/2018, 00:52
Κατά την γνωμη μου άκυρο αυτό... αν όχι πιο πολύ τουλάχιστον ίδια το τρώει ένα λάστιχο το 09 με ένα 600αρι ss.
Και για πείτε μου ρε παιδιά τι διαφορά στα έξοδα έχει ένα ss που κάνει βολτες και πίστα με ένα γυμνό που κάνει βολτες πίστα και πόλη;
στο 09 βάζεις πολιτικο λαστιχο και πας πιστα σβέλτα. αν ομως παρεις ενα ss επειδη θες πλέον στην πιστα να κυνηγας χρονους τοτε θα πας σε γομες.
στο 09 βάζεις πολιτικο λαστιχο και πας πιστα σβέλτα. αν ομως παρεις ενα ss επειδη θες πλέον στην πιστα να κυνηγας χρονους τοτε θα πας σε γομες.
Φοραω Sportsmart TT. Στα ιδια λεφτα βγαιναν και τα 212.
Πολλα κανει το 09, αλλα σιγουρα οχι οικονομια σε λαστιχα παντως. :D
basilis_k6
29/08/2018, 01:04
δεν ειναι θεμα αγοράς. απλα οταν μπλέξεις με πιστα και χρονο αρχιζεις να πιέζεις και να τρως λαστιχο. οσο τρως λαστιχο και κοιτας χρονο τοσο βλέπεις οτι το ελαφρως φθαρμένο σε κόβει. μετα θες φρεσκα για να πας παλι γρηγορα και μετα παλι και μετα παλι...
ειναι θεμα προοπτικης. αν δωσεις το μηχανακι που σου αρεσει επειδη κολλησες το μικροβιο της πιστας θα πρεπει να δινεις λεφτα να το ταίζεις.
δεν ειναι θεμα αγοράς. απλα οταν μπλέξεις με πιστα και χρονο αρχιζεις να πιέζεις και να τρως λαστιχο. οσο τρως λαστιχο και κοιτας χρονο τοσο βλέπεις οτι το ελαφρως φθαρμένο σε κόβει. μετα θες φρεσκα για να πας παλι γρηγορα και μετα παλι και μετα παλι...
Δε διαφωνω πουθενα, αλλα αυτο εχει να κανει με τον ιδιοκτητη, οχι τη μηχανη. Και στην περιπτωση μου συμβαινει ηδη.
Καποιος που αγαπαει την οδηγηση και κυνηγαει χρονους στην πιστα θα φοραει ακριβο λαστιχο που θα το αλλαζει συχνα και στο ΜΤ. Καποιος που ειναι καφετεριακιας θα φοραει δρομισια λαστιχα πενταετιας στο k6. Οπως ειπε κι ο Γιωργος, το 09 τρωει το πισω γρηγοροτερα απο 600αρι ss λογω αφθονης ροπης. Η φθορα του μπροστινου φανταζομαι εχει να κανει με τα χερια του αναβατη περισσοτερο παρα με τη μηχανη.
basilis_k6
29/08/2018, 03:28
Δε διαφωνω πουθενα, αλλα αυτο εχει να κανει με τον ιδιοκτητη, οχι τη μηχανη. Και στην περιπτωση μου συμβαινει ηδη.
Καποιος που αγαπαει την οδηγηση και κυνηγαει χρονους στην πιστα θα φοραει ακριβο λαστιχο που θα το αλλαζει συχνα και στο ΜΤ. Καποιος που ειναι καφετεριακιας θα φοραει δρομισια λαστιχα πενταετιας στο k6. Οπως ειπε κι ο Γιωργος, το 09 τρωει το πισω γρηγοροτερα απο 600αρι ss λογω αφθονης ροπης. Η φθορα του μπροστινου φανταζομαι εχει να κανει με τα χερια του αναβατη περισσοτερο παρα με τη μηχανη.
αρα αν καταλαβα καλα εσυ ηδη ψαχνεις τα ορια σου και γιαυτο σε τρωει να πας σε ss. προφανως αν εισαι πλεον σε τετοια φαση αξιζει να παρεις ss. αλλα τι λες για τιμονια τοτε? ναι το λαστιχο εφοσον ηδη κυνηγας χρονο δεν θα εχει διαφορα σε σχεση με τωρα.
RaGe_Raptor
29/08/2018, 07:43
Αχ αυτά τα "πρέπει"!
Τίποτα δεν πρέπει. Το σσ είναι φτιαγμένο για γρήγορη οδήγηση, τα πάντα πάνω του είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να σε βάζουν στην καλύτερη/αποτελεσματικότερη δυνατή/-όν θέση. Είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς οδηγικά,κατά την άποψή μου,πολύ περισσότερο από κάθε άλλο μηχανάκι.
Χωρίς αβς να είναι, κι όλα καλά :D .
Εκτός κι αν είναι imu :p
Ειμαι βέβαιος οτι με τα 212 θα πέσεις με το καλημέρα και άλλο σε χρόνο έτσι όπως είσαι.Αν βάλεις και ελατήρια εμπρός ακόμα περισσότερο.Δηλαδή έχεις ακόμα περιθωριο πιστευω να κατέβεις.Επειδή μετακινεισαι και καθημερινά η αλήθεια ειναι οτι το γυμνό βολευει.
Αν είναι να πάρεις SS μην το χαλάσεις.Εκεί ειναι η ευχαρίστηση,στα κλιπόν.Και αν μιλάμε για 600 παρόλο που δεν εχουν μοχλό οπως το τιμόνι ειναι πουπουλα και παιχνίδι σε κλειστες πίστες.
Σέρρες να ανεβαίνεις απο το επαρχιακό κομμάτι Ξυλόπολη-Λαχανά-Στρυμονικό,και λάστιχο δεν τρως και είναι ωραιο με ροή!
lykourgi
29/08/2018, 17:35
Πριν πουλήσεις το (καινούργιο) μηχανάκι σου και πάρεις κάποιο άλλο στο οποίο θα αρχίσεις τα πειράματα (τιμόνια κλπ), γιατί δεν δοκιμάζεις να φτιάξεις τις αναρτήσεις σου;
Το πρόβλημα που περιγράφεις (ενεργοποίηση ABS από ελάφρυνση του πίσω) πιστεύω πως αντιμετωπίζεται από μία βελτιωμένη ανάρτηση. Ειδικά στα Yamaha, με τα μαλακά μπροστινά.
Και έχεις πάντα ως ´καβάντζά´ την αφαίρεση της ασφάλειας του ABS.
Μπορεί απλά να θέλεις να πειραμαστιστείς με άλλο μηχανάκι (σεβαστό), αλλά μου φαίνεται περίεργη η ευκολία με την οποία κατέληξες στην αλλαγή μοτοσυκλέτας.
αλλα τι λες για τιμονια τοτε?
Αν είναι να πάρεις SS μην το χαλάσεις.Εκεί ειναι η ευχαρίστηση,στα κλιπόν.Και αν μιλάμε για 600 παρόλο που δεν εχουν μοχλό οπως το τιμόνι ειναι πουπουλα και παιχνίδι σε κλειστες πίστες.
Η σταση του ss θα πρεπει να αλλαξει με τον ενα τροπο ή τον αλλο (τιμονι ή ψηλα κλιπ-ονς). Πριν δυομιση χρονια ειχα αγορασει ενα zx-6r 2006 και περα απο το οτι δε με ειχε βολεψει καθολου η σταση (θεμα προσωπικου γουστου αυτο), μου ειχε προκαλεσει και προβλημα υγειας (τενοντιτιδα στον ωμο). Βιαστηκα να το πουλησω χωρις να ψαξω εναλλακτικες λυσεις, αν και τοτε δεν ημουν σε φαση να το εκτιμησω οδηγικα ετσι κι αλλως. Οποτε ειναι δοκιμασμενη συνταγη για αποτυχια να το κρατησω ως εχει.
Πριν πουλήσεις το (καινούργιο) μηχανάκι σου και πάρεις κάποιο άλλο στο οποίο θα αρχίσεις τα πειράματα (τιμόνια κλπ), γιατί δεν δοκιμάζεις να φτιάξεις τις αναρτήσεις σου;
Το πρόβλημα που περιγράφεις (ενεργοποίηση ABS από ελάφρυνση του πίσω) πιστεύω πως αντιμετωπίζεται από μία βελτιωμένη ανάρτηση. Ειδικά στα Yamaha, με τα μαλακά μπροστινά.
Μπορεί απλά να θέλεις να πειραμαστιστείς με άλλο μηχανάκι (σεβαστό), αλλά μου φαίνεται περίεργη η ευκολία με την οποία κατέληξες στην αλλαγή μοτοσυκλέτας.
Γενικα ειμαι πολυ ανυπομονος και ενθουσιωδης, "αντρα θελω τωρα τον θελω" που λεει κι η μανα μου. :D
Στα αρνητικα του χαρακτηρα μου, αλλα ετσι ειναι. Η αλλαγη αναρτησης σιγουρα θα βοηθησει αλλα οπως εχω ηδη πει δε θελω να ριξω παραπανω λεφτα στο συγκεκριμενο μηχανακι. Για να το κανω "track ready" θελω κανα χιλιαρικο στο νερο. Δεν προκειται να γινει.
Παντως μου κανει εντυπωση που ολοι σχεδον εχετε μεινει στην απευθειας συγκριση του γυμνου με το ss, χωρις να λαμβανετε υποψιν οτι στην περιπτωση πωλησης θα ερθει και ενα δευτερο μηχανακι. Η συγκριση δλδ δεν ειναι ΜΤ09 εναντιον SS, αλλα MT09 εναντιον [SS+μικρό]. Κατι τετοιο (https://www.car.gr/12172536-daytona-hobby-125-cbs). Ή κατι τετοιο (https://www.car.gr/13883336-suzuki-gn-250). Ή κατι αντιστοιχο τελος παντων, που θα εχει καποιο μοτοσυκλετιστικο νοημα υπαρξης και δε θα ειναι απλα ενα εργαλειο. Προσωπικα και το μικρο μου δημιουργει καποια προσδοκια.
basilis_k6
29/08/2018, 18:24
Η σταση του ss θα πρεπει να αλλαξει με τον ενα τροπο ή τον αλλο (τιμονι ή ψηλα κλιπ-ονς). Πριν δυομιση χρονια ειχα αγορασει ενα zx-6r 2006 και περα απο το οτι δε με ειχε βολεψει καθολου η σταση (θεμα προσωπικου γουστου αυτο), μου ειχε προκαλεσει και προβλημα υγειας (τενοντιτιδα στον ωμο). Βιαστηκα να το πουλησω χωρις να ψαξω εναλλακτικες λυσεις, αν και τοτε δεν ημουν σε φαση να το εκτιμησω οδηγικα ετσι κι αλλως. Οποτε ειναι δοκιμασμενη συνταγη για αποτυχια να το κρατησω ως εχει.
Γενικα ειμαι πολυ ανυπομονος και ενθουσιωδης, "αντρα θελω τωρα τον θελω" που λεει κι η μανα μου. :D
Στα αρνητικα του χαρακτηρα μου, αλλα ετσι ειναι. Η αλλαγη αναρτησης σιγουρα θα βοηθησει αλλα οπως εχω ηδη πει δε θελω να ριξω παραπανω λεφτα στο συγκεκριμενο μηχανακι. Για να το κανω "track ready" θελω κανα χιλιαρικο στο νερο. Δεν προκειται να γινει.
Παντως μου κανει εντυπωση που ολοι σχεδον εχετε μεινει στην απευθειας συγκριση του γυμνου με το ss, χωρις να λαμβανετε υποψιν οτι στην περιπτωση πωλησης θα ερθει και ενα δευτερο μηχανακι. Η συγκριση δλδ δεν ειναι ΜΤ09 εναντιον SS, αλλα MT09 εναντιον [SS+μικρό]. Κατι τετοιο (https://www.car.gr/12172536-daytona-hobby-125-cbs). Ή κατι τετοιο (https://www.car.gr/13883336-suzuki-gn-250). Ή κατι αντιστοιχο τελος παντων, που θα εχει καποιο μοτοσυκλετιστικο νοημα υπαρξης και δε θα ειναι απλα ενα εργαλειο. Προσωπικα και το μικρο μου δημιουργει καποια προσδοκια.
βρε καλο και το μικρο ασφαλως. ειδικα αν έχει τακούνια :a25:
παντως το χιλιαρικάκι θα φυγει χαλαρα αν πας να βαλεις τιμονι. ασε που ειναι μαλλον καλυτερα να πας σε ενα 765 απευθειας παρα να βρεις ενα ss και να το πειραξεις. τα κλιπ ον που λες ειναι αυτα με το σήκωμα που το κάνουν ψιλοτουριστικο αλλα ειναι ασχημα και δεν τραμπαρουν με μιση ωρα δουλεια. θα τα αφησεις ψιλομονιμα πανω.
εντωμεταξυ ολα αυτα για την καρτοπιστα που ειδα στο βιντεο?! Με σοκάρεις... τοση ωρα νομιζα οτι ειναι σαν τα μεγαρα ας πουμε. Εκει εγω παντως πιο αργα θα πηγαινα με ss παρα με το 09.
Πω ρε φίλε έπαθα σοκ με την τενοντίτιδα!Κρίμα γιατι θα στο πω απλά,δεν ξέρεις τι χάνεις!:cool:
Εγώ μαζί σου είμαι στο 2ο μηχανάκι(ήδη θα έπρεπε να έχεις),άλλωστε το εφήρμοζα χρόνια οταν είχα ενα R1 αλλά και αργότερα με CBR600.1000 ευρώ όμως δεν ξέρω απο που προκύπτουν,μάλλον εννοείς ολόκληρο cartridge?Εγω θεωρώ πως με λάδια-ελατήρια θα γίνει μεταμόρφωση.Κανα 200 με 250 ευρώ μαξ δηλαδή.
RaGe_Raptor
29/08/2018, 21:01
να προτείνω ένα tuono V4?
στην ουσία ένα RSV4 με πιο όρθια θέση.
ή και ένα GSX-S 1000,για πιο φθηνό. πλαισιάρα,ψαλιδάρα και προπάντων ΜΟΤΕΡΟΥΚΛΑ.
εντωμεταξυ ολα αυτα για την καρτοπιστα που ειδα στο βιντεο?! Με σοκάρεις... τοση ωρα νομιζα οτι ειναι σαν τα μεγαρα ας πουμε. Εκει εγω παντως πιο αργα θα πηγαινα με ss παρα με το 09.
Βασιλη αν καταλαβες πως θελω μηχανακι για να "εξαγορασω" χρονους εχεις καταλαβει λαθος. Ξερω καλα απο πρωτο χερι πως με καθε μεγαλη βελτιωση που κανεις στη μηχανη πεφτει και ο χρονος. Αλλαξα πισω αναρτηση, κατεβηκα ενα δευτερολεπτο. Αλλαξα λαστιχα απο BT-016 σε ΤΤ, αλλο ενα δευτερολεπτο. Αυτο μπορει να συνεχιστει με cartridge μπροστα, γομες, κτλ. Δεν εναι αυτος ο σκοπος μου. Αν ηταν οι χρονοι ο σκοπος, ειδικα για το Ρυσιο, η λυση ηταν αλλη. Ενα SM.
Μου ειχε περασει απο το μυαλο ακομα και RS125 ή IMR καθαρα για εκει, που ειναι μηχανακια που θα με κανουν με τη μια 4-5 δευτερολεπτα πιο αργο απο τωρα, αλλα ειναι πλατφορμες που μπορω να δουλεψω χωρις να με ζοριζουν και χωρις να βρισκω ευκολα τα ορια τους, αφου για αυτο ειναι φτιαγμενα.
Πω ρε φίλε έπαθα σοκ με την τενοντίτιδα!Κρίμα γιατι θα στο πω απλά,δεν ξέρεις τι χάνεις!:cool:
Εγώ μαζί σου είμαι στο 2ο μηχανάκι(ήδη θα έπρεπε να έχεις),άλλωστε το εφήρμοζα χρόνια οταν είχα ενα R1 αλλά και αργότερα με CBR600.1000 ευρώ όμως δεν ξέρω απο που προκύπτουν,μάλλον εννοείς ολόκληρο cartridge?Εγω θεωρώ πως με λάδια-ελατήρια θα γίνει μεταμόρφωση.Κανα 200 με 250 ευρώ μαξ δηλαδή.
Ναι, ειχα στο μυαλο μου cartridge, σωληνακια υψηλης μπροστα και rearsets. Αν δεν ηταν 1000, θα ηταν 800. Για τα ελατηρια δεν πιστευω πως θα δω ποιος ξερει τι βελτιωση. Μπορει να κανω και λαθος.
να προτείνω ένα tuono V4?
στην ουσία ένα RSV4 με πιο όρθια θέση.
ή και ένα GSX-S 1000,για πιο φθηνό. πλαισιάρα,ψαλιδάρα και προπάντων ΜΟΤΕΡΟΥΚΛΑ.
Γιωργο λογω Ρυσιου τα 1000αρια αποκλειονται. Και τζαμπα παγια εξοδα θα εχω, που καλο ειναι να περιοριστουν κι αυτα με το 600αρι, αφου θα χρειαστει και δευτερο μηχανακι σιγουρα φευγοντας απο το ΜΤ09.
Εγω νομιζω πως με κλιπ ον οπως αυτα που φορανε τα Gsxf1000 ή το Ninja 650 θα γινει μια χαρα η δουλεια. Και βλεπω πως υπαρχουν πολλες οικονομικες aftermarket επιλογες, επεδη ειναι μηχανακια που τα δουλευουν πολυ οι stunters. Η σταση σωματος ειναι αυτο ακριβως που θελω. Το αν κανουν το μηχανακι "ασχημο" (που προσωπικα δε συμφωνω) ειναι το τελευταιο πραγμα που θα με απασχολησει.
398973
Διαβάζοντας πάλι το νήμα, σκεφτόμουν ότι όλα ξεκίνησαν από ένα φρενάρισμα. :)
RaGe_Raptor
29/08/2018, 23:18
Μετά τα νέα δεδομένα, αναθεωρώ. Αφού δεν μπορείς να καβαλήσεις κλιπονάτο και δεν θέλεις ένα εκ των γυμνών ss , ρίξε λίγο χρήμα στο 09.
Μετά τα νέα δεδομένα, αναθεωρώ. Αφού δεν μπορείς να καβαλήσεις κλιπονάτο και δεν θέλεις ένα εκ των γυμνών ss , ρίξε λίγο χρήμα στο 09.
Δηλαδή τι διαφορά έχει το γυμνό ss με το ss με ψηλά κλιπ ον; Ή το ss street fighter;
Πάντως θα το παραδεχτώ πως με έχετε βάλει σε σοβαρές σκέψεις. :dizzy:
RaGe_Raptor
29/08/2018, 23:55
Δηλαδή τι διαφορά έχει το γυμνό ss με το ss με ψηλά κλιπ ον; Ή το ss street fighter;
Πάντως θα το παραδεχτώ πως με έχετε βάλει σε σοβαρές σκέψεις. :dizzy:
Όντως, δεν έχει διαφορά στην ουσία.
Από τη μια είχα στο μυαλό μου την εργονομία των ss που σε βάζει στην καταλληλότερη οδηγικά στάση, γι'αυτό σου πρότεινα ss αβλεπί.
Από την άλλη, μόλις διάβασα για το πρόβλημα που έχεις με τα κλιπ-ον το μυαλό μου πήγε ασυναίσθητα σε αυτά που έγραψα ξεχνώντας ότι έχεις αποκλείσει τα 1000.
Ρίξε λίγο χρήμα στο 09. Ελατήρια για τα κιλά σου και φρέσκο λάδι για αρχή.
Και βγάλε την ασφάλεια του αβς (κρατιέμαι εντός θέματος :D )
Η αλήθεια είναι πως σήμερα που πήγα για πλύσιμο, το έβγαλα φωτογραφίες για την αγγελία και από μέσα μου σκεφτόμουν "με τί καρδιά θα το δώσεις τέτοιο εργαλείο;"... :cry:
https://www.car.gr/classifieds/bikes/photos/14712098/
Θα το σκεφτώ λίγο ακόμη.
devil's animal
30/08/2018, 00:59
Βασιλη αν καταλαβες πως θελω μηχανακι για να "εξαγορασω" χρονους εχεις καταλαβει λαθος. Ξερω καλα απο πρωτο χερι πως με καθε μεγαλη βελτιωση που κανεις στη μηχανη πεφτει και ο χρονος. Αλλαξα πισω αναρτηση, κατεβηκα ενα δευτερολεπτο. Αλλαξα λαστιχα απο BT-016 σε ΤΤ, αλλο ενα δευτερολεπτο. Αυτο μπορει να συνεχιστει με cartridge μπροστα, γομες, κτλ. Δεν εναι αυτος ο σκοπος μου. Αν ηταν οι χρονοι ο σκοπος, ειδικα για το Ρυσιο, η λυση ηταν αλλη. Ενα SM.
Μου ειχε περασει απο το μυαλο ακομα και RS125 ή IMR καθαρα για εκει, που ειναι μηχανακια που θα με κανουν με τη μια 4-5 δευτερολεπτα πιο αργο απο τωρα, αλλα ειναι πλατφορμες που μπορω να δουλεψω χωρις να με ζοριζουν και χωρις να βρισκω ευκολα τα ορια τους, αφου για αυτο ειναι φτιαγμενα.
Ναι, ειχα στο μυαλο μου cartridge, σωληνακια υψηλης μπροστα και rearsets. Αν δεν ηταν 1000, θα ηταν 800. Για τα ελατηρια δεν πιστευω πως θα δω ποιος ξερει τι βελτιωση. Μπορει να κανω και λαθος.
ρε συ Πετρο ειλικρινα με μπερδευεις...
το νημα ξεκινησε ουσιαστικα για την οδηγηση σε πιστα και την λειτουργια του abs...
σου ειπαμε οτι δεν προβλεπεται...
βλεπεις οτι εκει "χανεις" και θα μπορουσες να πας καλυτερα (του στυλ να κερδισεις 1-2-5 μετρα φρεναρισματος) που σημαινει πιο γρηγορος χρονος...
πας ρυσιο 1-2 φορες την εβδομαδα....προφανως για να βελτιωθεις και να κατεβασεις τον χρονο σου...
γιατι αν ηθελες απλα να "ξεδωσεις" και να πας να περασεις καλα, θα πηγαινες μια φορα τον μηνα...και μπορει να λεω και πολυ...και προπαντως δεν θα πηγαινες με καμερες σταθερες, κρανους κλπ για να βλεπεις γυρολογιο και να αναλυεις μετα σπιτι που κερδιζεις και που χανεις...και την τελευταια φορα που βρεθηκαμε Ρυσιο για χρονους λεγαμε και τεχνικες βελτιωσης...στροφες, κλπ...
εχεις κανει καποια βηματα με το μηχανακι οπως εγραψες, δλδ αναρτηση, λαστιχα, απενεργοποιηση abs και βλεπεις οτι δεν σε καλυπτει και πας για ss με καρατιμονα...
εν τω μεταξυ ειχες και 600 4κ με τιμονι και χαμηλοροπο δουλεμα (το gsr)...
τελικα τι ακριβως θελεις αν δεν θελεις να κατεβασεις χρονους?
γενικα ειναι οπως στα λενε εδω τα παιδια... αν πας σε ss προφανως και θα εχεις τους περιορισμους της στασης σωματος και παλι πρεπει να ψαχτεις για καβαλετα, τιμονια κλπ...
και μετα θα μπεις σε καμποσα εξοδα γιατι αυτα αν τα δουλευεις οπως πρεπει δεν θα καινε οπως το mt09...και επισης οι Σερρες (τις οποιες θες να επισκεπτεσαι 2 φορες τον χρονο εχουν εξοδα που απλα θα κοστιζουν οσο η αγορα του 125 που θες να παρεις)
επισης θα αυξηθουν τα εξοδα σου και με την αποκτηση και συντηρηση του 2ου μηχανακιου...οσο μικρο και αν ειναι...και οχι να μην εχεις καμια προσδοκια...
θα σου φανει ταφος και απλα θα το εχεις να πηγαινεις βαριεστημενα στην δουλεια σου καθημερινα...
το πολυ πολυ να ψιλοκ@υλωσεις μολις το παρεις καθοτι καινουργιο αλλα μετα θα καβαλας το ενα εντος πιστας και μολις πηγαινεις να καβαλησεις το αλλο θα νομιζεις οτι χαλασε...αν ηταν π.χ. duke 390 ναι..αλλαζει το πραγμα...θα σου εδινε καποιες συγκινησεις σε δεδομενες συνθηκες...
τεσπα, νομιζω οτι και εσυ εισαι μπερδεμενος αρκετα...γιατι εχεις ενα μηχανακι που κανεις τα παντα..εισαι σε ενα καλο επιπεδο/γυρολογιο στην καρτοπιστα και ψαχνεσαι για κατι αλλο αλλα δεν ξερεις τι και πως...
οι λυσεις 2 και γνωστες:
1) του αλλαζεις μπροστινα του mt09 γιατι αυτα που εχει ειναι για γελια...πιθανοτατα μετα να θες και λιγο παραπανω γκαζι, οποτε πας για ΦΠΕ..αρα τουλαχιστον ενα με εναμιση χαρτι για να γινει καπως αξιοπρεπες το πραπρα σου...και παλι μετα δεν θα σου φτανει το πλαισιο...τα φρενα...you name it...
2) πας και παιρνεις ενα 600/750 ss 4k το οποιο το εχεις trackbike και με ενα τρεϊλερ κανεις το κεφι σου οσο και οποτε σου επιτρεπουν τα οικονομικα σου...αν εισαι και πιο απλας πληρωνεις τελη και ασφαλεια και το κυκλοφορεις και Περιστερα, Ταξιαρχη, Λιβαδι κλπ....με το 125 που θα παρεις απλα θα μετακινεισαι οικονομικα απο και προς την δουλεια σου...
στην περιπτωση βου θα σου ελεγα να μην αλλαξεις τα κλιπ ον για αρχη και να δεις αν το προβλημα που ειχες θα επανεμφανιστει ...μπορει να ειχες λαθος σταση σωματος, μπορει το kawasaki να μην σου ταιριαξε...μπορει, μπορει, μπορει....
κατσε και σκεψου τι θελεις να κανεις πρωτιστως και μετα τι θα παρεις...
:wave2:
basilis_k6
30/08/2018, 01:10
συμφωνω με τον απο πανω. αν οι χρονοι δεν ειναι θέμα, ποιος ο λογος να πουλησεις ενα τοσο καλο μηχανακι (συνολικα) αντι να του φτιαξεις το μπροστινο?
Τωρα αρχισες τις υπερβολες Σταυρο και δεν ξερω και ποιος ειναι ο λογος. 1-2 φορες τη βδομαδα πιστα; Καμερες (πληθυντικος???) κρανους/σταθερες; Σιγα μην κατεβαζω και racing team ρε συ. :lol: Θα τα διαβαζει και κανεις που δε με ξερει και θα νομιζει πως ειμαι κανας παγκοζμιος.
Αυτο που θελω Σταυρο ειναι να βελτιωνομαι ως αναβατης. Επειδη ξερω πως ειμαι σε πολυ χαμηλο επιπεδο μου φαινεται λιγο ασχημο το οτι εχω ηδη αρχισει να βρισκω ορια στη μηχανη μου. Αν απο τωρα γινεται αυτο τι θα γινει παρακατω; Προφανως και κυνηγαω χρονους με την εννοια οτι κυνηγαω τη βελτιωση σε εμενα. Θελω δηλαδη να φρεναρω πιο μετα για να μαθω να φρεναρω οριακα, να μαθω να σηκωνω τον πισω τροχο, να μαθω να στριβω σε εκεινη τη στροφη με υψηλοτερη ταχυτητα, κτλ. Ο αυτοσκοπος ειναι η βελτιωση. Ο χρονος ειναι υποπαραγωγο. Δεν κυνηγαω χρονους για το νουμερο αυτο καθαυτο. Αυτο το ειπα ως απαντηση στον Βασιλη που ειπε οτι με το ss μπορει να γυρναω και πιο αργα απο το ΜΤ09 στο Ρυσιο (λογω κακης λειτουργιας στις χαμηλες στροφες). Λεω λοιπον πως αυτο δε με ενοχλει. Ας παω απο το 52 στο 54, αρκει να εχω περιθωρια να φρεναρω πιο αργα, να ξαπλωσω πιο πολυ, κτλ. Γι'αυτο ειπα πως ακομα και το IMR θα μου εκανε για το Ρυσιο, εφοσον θα με βοηθουσε να βελτιωνομαι, ακομα και αν γυρνουσα στο 58. Στα @@ μου ο χρονος. Αν εχεις σχηματισει την εικονα πως το βλεπω ανταγωνιστικα και για να λεω νουμερα δεξια κι αριστερα, κανεις μεγαλο λαθος και λυπαμαι που σου εδωσα αυτην την εντυπωση. Ασε που σε μια πιστα που αλλοι γυρνανε στο 49 και στο 50, οι δικοι μου χρονοι δεν ειναι τιποτα που θα μπορουσα να περηφανευτω. Σε κανενα παιδι που μπηκε δυο τρεις φορες πιστα το πολυ πολυ... :p
Πριν τρια χρονια μου ελεγες οτι ειναι νωρις να παω απο το GSR σε ss. Πως με εχεις δει πώς γυρναω στην πιστα και πως εχω ακομα πολυ δρομο για να πω πως με περιοριζει η μηχανη μου. Και ειχες απολυτο δικιο τωρα που το σκεφτομαι. Σημερα πλεον μπορω να πω πως ναι, με περιοριζει η μηχανη μου. Και δε μιλαω για ΦΠΕ και εξτρα αλογα. Μιλαω για οδηγικη βελτιωση και τα ορια που μου θετει η μηχανη ως εργαλειο. Μια λυση ειναι η βελτιωση επιμερους στοιχειων. Μια αλλη η αλλαγη.
Για να απαντησω και στον Βασιλη, ο λογος που δισταζω να ριξω αλλα λεφτα στη μηχανη ειναι οτι απο εδω και περα ο,τι λεφτα πεφτουν δε θα τα παρω ποτε πισω. Επειδη με ξερω καλα, η μηχανη οσο καλη κι αν ειναι πανω απο ενα χρονο ακομα (βαρια) δυσκολα να μεινει μαζι μου. Βαριεμαι ευκολα και θελω να αλλαζω. Αυτη τη στιγμη πουλωντας τη μηχανη δε θα χασω τιποτα το φοβερο. ΟΚ, εριξα και 500€-600€ πανω της σε ενα χρονο, τη δινω σε καλουτσικα λεφτα και ειμαι ΟΚ. Αν ριξω ενα ακομα χιλιαρικο του χρονου αυτα τα λεφτα θα ειναι χαμενα. Αυτος ειναι ο λογος, καθαρα λογιστικος. Για να το πω απλα, δε θελω να φτιαξω ενα XR σαν του Σταυρου οπου θα πεταξω τα ωραια μου λεφτακια. Και χρησιμοποιω αυτο το ρημα οχι γιατι πιστευω πως ο Σταυρος πεταξε τα λεφτα του. Γιατι αυτος το κρατησε πολλα χρονια το XR και τα πηρε πισω τα λεφτα σε ευχαριστηση. Εγω δε θα το κρατησω χρονια ομως. Υπογραφω με δυο χερια γι'αυτο γιατι με ξερω. Εκανα την ιδια μαλακια περσι με το ΜΤ07. Το πηρα 4700, εριξα πανω του πανω απο εναμιση χιλιαρικο και 14 μηνες μετα το πουλησα συνολικα 5300. Το δις εξαμαρτειν ουκ ανδρος σοφου...
Edit: Τελος παντων, το τραβηξαμε παραπανω χωρις λογο νομιζω. Πού να ηθελα να κανω και την κουβεντα δηλαδη. Χιλιοι δισκοι. :D
Το θεμα επιλογης μηχανης ειναι προσωπικη υποθεση. Αυτο που εχει νοημα για μενα μπορει να το κοροϊδευει ο Μητσος, ο Νικος κι ο Κωστας και το αντιστροφο.
Ακομα πιο δυσκολο δε οταν δεν ειμαι κι ο ιδιο σιγουρος για το νοημα που ψαχνω.
Σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες, μου δωσατε μπολικη τροφη για σκεψη. :wave2:
basilis_k6
30/08/2018, 02:46
Για να απαντησω και στον Βασιλη, ο λογος που δισταζω να ριξω αλλα λεφτα στη μηχανη ειναι οτι απο εδω και περα ο,τι λεφτα πεφτουν δε θα τα παρω ποτε πισω. Επειδη με ξερω καλα, η μηχανη οσο καλη κι αν ειναι πανω απο ενα χρονο ακομα (βαρια) δυσκολα να μεινει μαζι μου. Βαριεμαι ευκολα και θελω να αλλαζω. Αυτη τη στιγμη πουλωντας τη μηχανη δε θα χασω τιποτα το φοβερο. ΟΚ, εριξα και 500€-600€ πανω της σε ενα χρονο, τη δινω σε καλουτσικα λεφτα και ειμαι ΟΚ. Αν ριξω ενα ακομα χιλιαρικο του χρονου αυτα τα λεφτα θα ειναι χαμενα. Αυτος ειναι ο λογος, καθαρα λογιστικος. :
Τωρα μιλας σωστα και καταλαβαινομαστε. μην δωσεις λεφτα, δωστο και παρε οτι πιστευεις οτι θα σε βολεψει. Η μηχανη δεν πρεπει να μας τρωει λεφτα, πρεπει οπως λες "λογιστικα" να ειμαστε κερδισμένοι.
devil's animal
30/08/2018, 08:47
Τωρα αρχισες τις υπερβολες Σταυρο και δεν ξερω και ποιος ειναι ο λογος. 1-2 φορες τη βδομαδα πιστα; Καμερες (πληθυντικος???) κρανους/σταθερες; Σιγα μην κατεβαζω και racing team ρε συ. :lol: Θα τα διαβαζει και κανεις που δε με ξερει και θα νομιζει πως ειμαι κανας παγκοζμιος.
Πριν τρια χρονια μου ελεγες οτι ειναι νωρις να παω απο το GSR σε ss. Πως με εχεις δει πώς γυρναω στην πιστα και πως εχω ακομα πολυ δρομο για να πω πως με περιοριζει η μηχανη μου. Και ειχες απολυτο δικιο τωρα που το σκεφτομαι. Σημερα πλεον μπορω να πω πως ναι, με περιοριζει η μηχανη μου. Και δε μιλαω για ΦΠΕ και εξτρα αλογα. Μιλαω για οδηγικη βελτιωση και τα ορια που μου θετει η μηχανη ως εργαλειο. Μια λυση ειναι η βελτιωση επιμερους στοιχειων. Μια αλλη η αλλαγη.
Για να απαντησω και στον Βασιλη, ο λογος που δισταζω να ριξω αλλα λεφτα στη μηχανη ειναι οτι απο εδω και περα ο,τι λεφτα πεφτουν δε θα τα παρω ποτε πισω. Επειδη με ξερω καλα, η μηχανη οσο καλη κι αν ειναι πανω απο ενα χρονο ακομα (βαρια) δυσκολα να μεινει μαζι μου. Βαριεμαι ευκολα και θελω να αλλαζω. Αυτη τη στιγμη πουλωντας τη μηχανη δε θα χασω τιποτα το φοβερο. ΟΚ, εριξα και 500€-600€ πανω της σε ενα χρονο, τη δινω σε καλουτσικα λεφτα και ειμαι ΟΚ. Αν ριξω ενα ακομα χιλιαρικο του χρονου αυτα τα λεφτα θα ειναι χαμενα. Αυτος ειναι ο λογος, καθαρα λογιστικος. Για να το πω απλα, δε θελω να φτιαξω ενα XR σαν του Σταυρου οπου θα πεταξω τα ωραια μου λεφτακια. Και χρησιμοποιω αυτο το ρημα οχι γιατι πιστευω πως ο Σταυρος πεταξε τα λεφτα του. Γιατι αυτος το κρατησε πολλα χρονια το XR και τα πηρε πισω τα λεφτα σε ευχαριστηση. Εγω δε θα το κρατησω χρονια ομως. Υπογραφω με δυο χερια γι'αυτο γιατι με ξερω. Εκανα την ιδια μαλακια περσι με το ΜΤ07. Το πηρα 4700, εριξα πανω του πανω απο εναμιση χιλιαρικο και 14 μηνες μετα το πουλησα συνολικα 5300. Το δις εξαμαρτειν ουκ ανδρος σοφου...
εχεις δικιο για το 1-2 φορες την εβδομαδα ....παρανοησα θυμουμενος λανθασμενα το ποστ #57 (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=155539&page=4&p=2951774&viewfull=1#post2951774)
οπως και για τις "καμερες"...ενταξει εχεις μια και παιζει ή σε σταθερο σημειο ή πανω στο κρανος...
οποτε ζηταω συγνωμη για τις υπερβολες...αλλα οπως και να εχει λεμε το ιδιο πραγμα οσον αφορα τους χρονους...
δλδ προφανως πας για να βελτιωθεις και παραλληλα κατεβαινει και ο χρονος...αφου μονο ετσι μπορεις να ξερεις αν βελτιωνεσαι ή οχι...δλδ ο χρονος ειναι ο "καθρεφτης" της οδηγησης σου κατα καποιο τροπο εφοσον ξερεις το θεωρητικο κομματι και προσπαθεις να το κανεις πραξη οσο καλυτερα και ασφαλεστερα γινεται...
τωρα οσον αφορα τους χρονους μην νομιζεις οτι ειναι λιγο πραγμα να πας σε καλυτερο μηχανακι ή μαλλον να το πω ορθοτερα σε πιο πισταδορικο μηχανακι (πιο στημενο απο αυτο που εχεις) και να γυρνας αργοτερα...παιζει ρολο στην ψυχολογια...
οπως επισης μην νομιζεις οτι θα καταφερεις παρα πολλα στο Ρυσιο με ss 4k... δλδ θα βελτιωθεις μεχρι ενος σημειου...απο εκει και περα θα φλερταρεις με την τουμπα γιατι τα μηχανακια αυτα δεν χωρανε...και αφου θες να επικεντρωθεις στο Ρυσιο τοτε ενα 600/750 ss μπορει να ειναι απογοητευτικο και μοιραιο...
εφοσον θες να ασχοληθεις σοβαρα με το σπορ, το Ρυσιο θα επρεπε να το βλεπεις καθαρα σαν πιστα εκμαθησης λογω των τεχνικων στροφων που εχει...και να μπαινεις και στο σφιχτο κομματι για να μπορεις να διαχειριζεσαι την κλιση της μηχανης σε συνδυασμο με την μικρη ταχυτητα...
απο εκει και περα οι Σερρες θα σε ανοιξουν και θα σε ξεκλειδωσουν...μιλαμε παντα εχοντας στο νου να παρεις ss 4k...
το βασικο κομματι ειναι τα bold που εχω κανει απο πανω...
απο την στιγμη που εισαι ετσι θα εισαι συνεχως σε μια αναζητηση και κατι θα σου "φταιει"...οχι απαραιτητα για κακο..αλλα ψαχνοντας την αλλαγη θα βρισκεις δικαιολογιες και "ψεγαδια" για το μηχανακι που εχεις...
και αυτο το χουι μπορει να σου φαει λεφτα για πλακα...
εγω αν ημουν στην θεση σου δεν θα επαιρνα μικρο...θα ειναι χαμενα λεφτα...παιζει να το δωσεις και στο πρωτο τριμηνο...:lol:..
παρε ενα tuono ή κατι τετοιο τελοσπαντων (στημενο streetfighter) για να μπορεις να πηγαινεις και στην δουλεια σου και να κανεις την καυλα σου στο Ρυσιο ή στις Σερρες...
πιθανοτατα να θες να το δωσεις σε κανα χρονο παλι αλλα ισως σε κοψει το γεγονος οτι δεν θα εχεις την "δικαιολογια" οτι θα σε περιοριζει η μηχανη σου, αφου αυτα τα μηχανακια ειναι ουσιαστικα ss λιτρου με βγαλμενα πλαστικα και καλυτερη εργονομια λογω της καρατιμονας...
RaGe_Raptor
30/08/2018, 10:06
Αυτό θα σε βολέψει, νομίζω,αν τελικά προχωρήσεις. Το θέμα είναι ότι μάλλον θα σε εμποδίζει στο να μπορείς να έχεις "σωστό" /ιδανικό bp στην πίστα. Ειδικότερα, μάλλον δεν θα μπορείς να κατεβάσεις το πάνω μέρος του σώματος όσο "χρειάζεται".
398979
Τώρα, για το αν θα κρατήσεις το 09 ή θα πάρεις άλλο, είναι όντως εντελώς προσωπικό κι ο καθένας μας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Δεν κακό να έχεις διάφορες οπτικές γωνίες όμως. Στην τελική είναι δική σου απόφαση.
Χαβινγκ σεντ δατ, ένας καλύτερος αναβάτης μπορεί να κατεβάσει τον χρόνο σου στις Σέρρες με το μηχανάκι σου έτσι όπως είναι τώρα. Ο παράγων που επιδέχεται μεγαλύτερης βελτίωσης σε ένα μηχανάκι, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο αναβάτης του! (γνωστά όλα αυτά, βέβαια κτλ κτλ)
Βέβαια και το ψυχολογικό κομμάτι παίζει τεράστιο ρόλο. Μπορεί ένα μηχανάκι "πίστας" να σου δώσει την ώθηση να βελτιωθείς, έτσι απλά επειδή είναι "πίστας". Μην υποτιμάς το placebo effect :lol:
RaGe_Raptor
30/08/2018, 10:17
εχεις δικιο για το 1-2 φορες την εβδομαδα ....παρανοησα θυμουμενος λανθασμενα το ποστ #57 (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=155539&page=4&p=2951774&viewfull=1#post2951774)
οπως και για τις "καμερες"...ενταξει εχεις μια και παιζει ή σε σταθερο σημειο ή πανω στο κρανος...
οποτε ζηταω συγνωμη για τις υπερβολες...αλλα οπως και να εχει λεμε το ιδιο πραγμα οσον αφορα τους χρονους...
δλδ προφανως πας για να βελτιωθεις και παραλληλα κατεβαινει και ο χρονος...αφου μονο ετσι μπορεις να ξερεις αν βελτιωνεσαι ή οχι...δλδ ο χρονος ειναι ο "καθρεφτης" της οδηγησης σου κατα καποιο τροπο εφοσον ξερεις το θεωρητικο κομματι και προσπαθεις να το κανεις πραξη οσο καλυτερα και ασφαλεστερα γινεται...
τωρα οσον αφορα τους χρονους μην νομιζεις οτι ειναι λιγο πραγμα να πας σε καλυτερο μηχανακι ή μαλλον να το πω ορθοτερα σε πιο πισταδορικο μηχανακι (πιο στημενο απο αυτο που εχεις) και να γυρνας αργοτερα...παιζει ρολο στην ψυχολογια...
οπως επισης μην νομιζεις οτι θα καταφερεις παρα πολλα στο Ρυσιο με ss 4k... δλδ θα βελτιωθεις μεχρι ενος σημειου...απο εκει και περα θα φλερταρεις με την τουμπα γιατι τα μηχανακια αυτα δεν χωρανε...και αφου θες να επικεντρωθεις στο Ρυσιο τοτε ενα 600/750 ss μπορει να ειναι απογοητευτικο και μοιραιο...
εφοσον θες να ασχοληθεις σοβαρα με το σπορ, το Ρυσιο θα επρεπε να το βλεπεις καθαρα σαν πιστα εκμαθησης λογω των τεχνικων στροφων που εχει...και να μπαινεις και στο σφιχτο κομματι για να μπορεις να διαχειριζεσαι την κλιση της μηχανης σε συνδυασμο με την μικρη ταχυτητα...
απο εκει και περα οι Σερρες θα σε ανοιξουν και θα σε ξεκλειδωσουν...μιλαμε παντα εχοντας στο νου να παρεις ss 4k...
το βασικο κομματι ειναι τα bold που εχω κανει απο πανω...
απο την στιγμη που εισαι ετσι θα εισαι συνεχως σε μια αναζητηση και κατι θα σου "φταιει"...οχι απαραιτητα για κακο..αλλα ψαχνοντας την αλλαγη θα βρισκεις δικαιολογιες και "ψεγαδια" για το μηχανακι που εχεις...
και αυτο το χουι μπορει να σου φαει λεφτα για πλακα...
εγω αν ημουν στην θεση σου δεν θα επαιρνα μικρο...θα ειναι χαμενα λεφτα...παιζει να το δωσεις και στο πρωτο τριμηνο...:lol:..
παρε ενα tuono ή κατι τετοιο τελοσπαντων (στημενο streetfighter) για να μπορεις να πηγαινεις και στην δουλεια σου και να κανεις την καυλα σου στο Ρυσιο ή στις Σερρες...
πιθανοτατα να θες να το δωσεις σε κανα χρονο παλι αλλα ισως σε κοψει το γεγονος οτι δεν θα εχεις την "δικαιολογια" οτι θα σε περιοριζει η μηχανη σου, αφου αυτα τα μηχανακια ειναι ουσιαστικα ss λιτρου με βγαλμενα πλαστικα και καλυτερη εργονομια λογω της καρατιμονας...
Και οι δικές σου παρατηρήσεις σωστές, Σταύρε.
Ότι καλύτερο ένα lap timer για να ξέρεις αν κάποια αλλαγή που έκανες (διαφορετική γραμμή, είσοδος κτλ κτλ) έχει αποτέλεσμα ή όχι,αφου καμιά φορά η αίσθηση που έχουμε ότι πήγαμε πιο γρήγορα δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.
Το παρακάτω είναι από έναν αγωνιζόμενο που παίρνει μέρος στο manx αυτές τις μέρες.
398980