PDA

View Full Version : το abs σώζει ζωές και στην επόμενη αγορά σας προτιμήστε να εχει abs απαραιτήτως

Σελίδες : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

alexis72
10/11/2018, 20:34
https://www.youtube.com/watch?time_continue=177&v=XhR8nVkvJaY
δέν ξέρω αν εχει ξαναπαιχτεί αλλά ενα ακόμα video για την χρησιμότητα τού abs ,
οπότε στην επόμενη αγορά σας (καινούργιο η μεταχ/νο ) προτιμήστε αυτό που θα εχει abs,
(ας ειναι λίγο ακριβότερη η τιμή τής μοτό που θα αγοράσετε )

ptc
10/11/2018, 20:44
Ή παίρνεις χωρίς abs και βάζεις τα ροδάκια στο πλάι, όπως στο βίντεο. :cool:

BLiTzER
10/11/2018, 20:58
Αν δεν έχεις abs και φρενάρεις όπως αυτοί στο βίντεο, o κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν δεν ξανασηκωθείς ποτέ.

Και εκεί με το cornering abs γέλασα λίγο. Αυτός που πέφτει έχει +10 μοίρες κλίση. :lol:

o_gavros
10/11/2018, 21:10
@πλιτς, κάπως πρέπει να βγει το βίντεο για παραδειγματισμό ρε πνεύμα αντιλογίας :p

@αλεξις72, ναι προφανώς και είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο να υπάρχει.

BLiTzER
10/11/2018, 21:19
Δε διαφωνώ στο ότι το abs κάνει δουλειά για το 70% των αναβατών, αλλά το να προσπαθείς να "περάσεις" κάτι υποτιμώντας τη νοημοσύνη του θεατή, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα έχει. Τουλάχιστον σε μένα.

devil's animal
10/11/2018, 21:20
οπότε στην επόμενη αγορά σας (καινούργιο η μεταχ/νο ) προτιμήστε αυτό που θα εχει abs,

...ή μαθετε απλα να φρεναρετε...

panavour
10/11/2018, 23:51
Χιλιοειπωμενο θεμα με τους υποστηρικτες και τους πολεμιους.Συνηθως το 90% των πολεμιων γινεται υποστηρικτης με επωδυνο και ενιοτε τραγικο τροπο.:wave2:

RaGe_Raptor
11/11/2018, 00:04
Χιλιοειπωμενο θεμα με τους υποστηρικτες και τους πολεμιους.Συνηθως το 90% των πολεμιων γινεται υποστηρικτης με επωδυνο και ενιοτε τραγικο τροπο.:wave2:

Κάπως έτσι (https://youtu.be/rmwn0SjY9mM), εννοείς?

rainmike
11/11/2018, 00:41
Σώζει ζωές γιατί?Απλά είναι ένα σύστημα όπου δεν μπλοκάρει ο τροχός κατά την κακομεταχείριση των φρένων.Αν δεν έχεις τα απαιτούμενα μέτρα για
να φρενάρεις κανένα abs δεν θα σε σώσει.Τα ηλεκτρονικά γενικά βοηθάνε αλλά είναι επιρρεπή στις βλάβες και καλό είναι να μάθεις χωρίς αυτά γιατί ποτέ δεν
ξέρεις πότε θα σε προδώσουν.

gerokost
11/11/2018, 02:02
Ούτε το κράνος θα σε σώσει αν στουκάρεις σε τοίχο με 200, αλλά καλό είναι να το φοράμε.
Τώρα το "μάθετε να φρενάρετε" , είναι λίγο κάπως οταν το ακούω. Συνήθως αναφέρεται απο τύπους της φάσης "βγαίνω έξω με ιδανική θερμοκρασία, ιδανικό βαρομετρικό σε συγκεκριμένη διαδρομή". Σόρυ, αλλά το μηχανάκι μου το χρησιμοποιώ όλη τη μέρα με όλες τις καιρικές συνθήκες. Ναί, το ABS θα με γλυτώσει απο πτώση σε νορμάλ φρενάρισμα στον γλιτσιασμένο κωλόδρομο. Τεσπα. Να χαμε να λέγαμε. Μηχανάκι πάντως εν έτει 2018 ΧΩΡΙΣ ABS , εγώ, δεν θα ψώνιζα.. (ούτε μτχ)

rainmike
11/11/2018, 06:32
Ούτε το κράνος θα σε σώσει αν στουκάρεις σε τοίχο με 200, αλλά καλό είναι να το φοράμε.
Τώρα το "μάθετε να φρενάρετε" , είναι λίγο κάπως οταν το ακούω. Συνήθως αναφέρεται απο τύπους της φάσης "βγαίνω έξω με ιδανική θερμοκρασία, ιδανικό βαρομετρικό σε συγκεκριμένη διαδρομή". Σόρυ, αλλά το μηχανάκι μου το χρησιμοποιώ όλη τη μέρα με όλες τις καιρικές συνθήκες. Ναί, το ABS θα με γλυτώσει απο πτώση σε νορμάλ φρενάρισμα στον γλιτσιασμένο κωλόδρομο. Τεσπα. Να χαμε να λέγαμε. Μηχανάκι πάντως εν έτει 2018 ΧΩΡΙΣ ABS , εγώ, δεν θα ψώνιζα.. (ούτε μτχ)
Είναι δηλαδή τώρα το κράνος σε σχέση με το abs πετυχημένος παραλληλισμός?Δε φοράς κράνος για να σωθείς απο τη στούκα με 200 το φοράς για να μη στουκάρεις με 200.
Γιατί χωρίς κράνος με 200 θα εχουν βγει τα μάτια σου απο το σβέρκο κοινώς το φοράς για να ασκείς έλεγχο στο οχημά σου.
Η μοτοσικλέτα μου δεν έχει abs και όμως φρενάρει μια χαρά ,είναι κατασκευασμένη να φρενάρει μια χαρά .Για δεκαετίες οδηγούσαν μοτοσικλέτες παντώς τύπου χωρίς abs και όμως τα πήγαιναν μια χαρά.
Οπως προείπα,καλό είναι αν υπάρχει αλλά όχι οτι χωρίς αυτό η ζωή μας κινδυνεύει.

toyar
11/11/2018, 07:04
το φρεναρισμα πανικου αφορα ΚΑΙ αυτους που ξερουν να φρεναρουν και με τις καλυτερες μοτο με τα καλυτερα φρενα λαστιχα αναρτησεις
εκει χρειαζεται το abs
στις υπολοιπες περιπτωσεις που δεν χρειαζεται δεν ενοχλει κιολας
εκτος αν ισχυριζεται καποιος οτι οδηγωντας μηχανη χρονια δεν εχει κανει ποτε του κακακια απο τρομαρα

RaGe_Raptor
11/11/2018, 08:31
Πιο σημαντική είναι η εκπαίδευση (https://www.cycleworld.com/2016/03/22/ienatsch-tuesday-master-your-motorcycle-brakes-13-step-practice-guide-for-braking) του αναβάτη πάρα η απόλυτη ανάγκη για ύπαρξη αβς.

IMO:wave2:

ggs
11/11/2018, 08:47
Ελλάδα 2018... συζητάμε αν το ABS είναι αναγκαίο.
Να πιάσουμε και πόσο overrated είναι τα δισκόφρενα σε σχέση με τα ταμπούρα ή αν τα παπούτσια με προστασίες κάνουν δουλειά μιας και ένας γνωστός δύο φορές που είχε πέσει με σαγιονάρες δεν είχε πάθει τίποτα

devil's animal
11/11/2018, 09:05
Ελλάδα 2018... συζητάμε αν το ABS είναι αναγκαίο.

Δεν νομίζω ότι συζητάμε αυτό...
Φυσικά και είναι αναγκαίο το abs στην Ελλάδα 2018 όπου η κάθε κουλομαρια καβαλάει ότι δίτροχο βρει μπροστά της και απλά όποιον πάρει ο χάρος...

Το abs δεν σε αποτρέπει από το να στουκαρεις σ'αυτον που βγήκε από το stop...σε αποτρέπει να φας τα μούτρα σου επειδή πάτησες το φρένο σαν τραγι...
Δλδ πριν την εφευρεση του abs, οι περισσότεροι πριν στουκαρουν έπεφταν μόνοι τους ανεξαρτήτως συνθηκών..(το οποίο μπορεί να είναι και προτιμότερο...)

Όποτε δεν είναι το σύστημα που ΣΩΝΕΙ...όπως θέλετε να νομίζετε...
είναι ένα σύστημα που στο ατσαλο φρενάρισμα διατηρεί την ισορροπία αναβάτη και μηχανής...

Αν ήταν αυτό που "σώνει" να είστε σίγουροι ότι θα το είχαν και οι παγκόσμιοι (motogp,wsbk)...
Και αυτοί οδηγάνε κάτω από περίεργες συνθήκες ενίοτε...και υπάρχουν και πιστες που δεν είναι "χαλί"..έχουν διαφορές ανωμαλίες...

Όποτε επαναλαμβάνω: μάθετε να φρεναρετε...
Και όποιος θέλει να πάρει μηχανάκι με abs, παίρνει με abs...
:wave2:

ggs
11/11/2018, 09:12
Δεν νομίζω ότι συζητάμε αυτό...
Φυσικά και είναι αναγκαίο το abs στην Ελλάδα 2018 όπου η κάθε κουλομαρια καβαλάει ότι δίτροχο βρει μπροστά της και απλά όποιον πάρει ο χάρος...

Το abs δεν σε αποτρέπει από το να στουκαρεις σ'αυτον που βγήκε από το stop...σε αποτρέπει να φας τα μούτρα σου επειδή πάτησες το φρένο σαν τραγι...
Δλδ πριν την εφευρεση του abs, οι περισσότεροι πριν στουκαρουν έπεφταν μόνοι τους ανεξαρτήτως συνθηκών..(το οποίο μπορεί να είναι και προτιμότερο...)

Όποτε δεν είναι το σύστημα που ΣΩΝΕΙ...όπως θέλετε να νομίζετε...
είναι ένα σύστημα που στο ατσαλο φρενάρισμα διατηρεί την ισορροπία αναβάτη και μηχανής...

Αν ήταν αυτό που "σώνει" να είστε σίγουροι ότι θα το είχαν και οι παγκόσμιοι (motogp,wsbk)...
Και αυτοί οδηγάνε κάτω από περίεργες συνθήκες ενίοτε...και υπάρχουν και πιστες που δεν είναι "χαλί"..έχουν διαφορές ανωμαλίες...

Όποτε επαναλαμβάνω: μάθετε να φρεναρετε...
Και όποιος θέλει να πάρει μηχανάκι με abs, παίρνει με abs...

Σωστά Σταύρο...αφού δεν το έχει ανάγκη ο Μαρκεζ, δεν το έχει κανείς..

Το ABS δεν είνσι εκεί για να φρενάρει για εσένα. Άμα φρενάρεις έγκαιρα και σωστά ,δεν θα μπει.
Όταν πατήσεις φρένα πανικού , ή σαπουνόπερα ή γυαλί άσφαλτο κλπ εκεί θα σε βοηθήσει.

Απορώ δηλαδή τι συζητάμε.. τα αυτονόητα;

toyar
11/11/2018, 09:28
εντωμεταξυ το abs ειναι εδω και χρονιαυποχρεωτικο και στα δικυκλα για να εχουν εγκριση τυπου στην ΕΕ

devil's animal
11/11/2018, 09:30
Σωστά Σταύρο...αφού δεν το έχει ανάγκη ο Μαρκεζ, δεν το έχει κανείς..

Το ABS δεν είνσι εκεί για να φρενάρει για εσένα. Άμα φρενάρεις έγκαιρα και σωστά ,δεν θα μπει.
Όταν πατήσεις φρένα πανικού , ή σαπουνόπερα ή γυαλί άσφαλτο κλπ εκεί θα σε βοηθήσει.

Απορώ δηλαδή τι συζητάμε.. τα αυτονόητα;

Στο μόνο που διαφωνούμε είναι στο "φρένα πανικού"...
Αν ξέρεις να φρενάρεις, θα φρενάρεις σωστά ακόμα και στον "πανικό"...

Επίσης αυτό με τον marquez, έχει απόλυτη βάση...οι τύποι αυτοί φρενάρουν πάντα στο όριο και παίζουν συνεχώς με την πρόσφυση..σε στεγνό ή βρεγμένο...
Όποτε ναι...αν ήταν κάτι που όντως έσωνε, θα το είχαν βάλει πρώτοι αυτοί...

RaGe_Raptor
11/11/2018, 09:34
εντωμεταξυ το abs ειναι εδω και χρονιαυποχρεωτικο και στα δικυκλα για να εχουν εγκριση τυπου στην ΕΕ

Ε, μετά από αυτό πείσθηκα... Πάω να κάψω το γσξρ

ggs
11/11/2018, 09:34
Στο μόνο που διαφωνούμε είναι στο "φρένα πανικού"...

Επίσης αυτό με τον marquez, έχει απόλυτη βάση...οι τύποι αυτοί φρενάρουν πάντα στο όριο και παίζουν συνεχώς με την πρόσφυση..σε στεγνό ή βρεγμένο...
Όποτε ναι...αν ήταν κάτι που όντως έσωνε, θα το είχαν βάλει πρώτοι αυτοί...

Ωραία λοιπόν...αφού ο Μαρκεζ καί η παρέα τού φρενάρουν παντού και πάντα άψογα, όσοι είναι στο ίδιο επίπεδο με τον μάρκεζ να πάνε δεξιά και να κραζουν το ABS και τους "κουλους"

Οι υπόλοιποι ας προσπαθήσουν να τον φτάσουν και μέχρι τότε καλό θα είναι να το έχουν στο μηχανάκι τους κι ας μην χρειαστεί ποτέ.

Kas_Tracer
11/11/2018, 09:39
Τι σχέση έχουν οι ικανότητες του Marquez με τον υπόλοιπο κόσμο? Έχουν . Χρησιμοποιούνται οι ικανότητες του για εξέλιξη.
Από κει και πέρα όσοι δεν το θέλουν μπορούν να το βγάλουν. Εύκολα αφαιρείς κάτι που υπάρχει. Το δύσκολο είναι να το δημιουργήσεις.

vstrider
11/11/2018, 09:50

Ετσι όπως εγώ το βλέπω, σε ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% η δήλωσή σου είναι σωστή/εντός.
Γιατί παίρνεις εκ προιμίου όμως ως δεδομένο ότι και αυτός που ξέρει να φρενάρει ΔΕΝ θα πανικοβληθεί όταν του τύχει η στραβή ή ότι δεν υπάρχει τίποτα πλέον που θα τον πανικοβάλλει?
Αν και θεωρώ (νομίζω τώρα... )ότι ξέρω να φρενάρω, 2 φορές τα τελευταία δέκα χρόνια που έχω μεγάλα μηχανάκια με abs το σύστημα με έσωσε.
Και ξέρεις πόσο μου λείπει που με το καθημερινό 150άρι χωρίς αβς πετάγεται χωρίς σκέψη ο τοξικομανής μέσα στην 3η σεπτεμβρίου? Στα εκατοστά την έχω σώσει την κατάσταση και όχι μία φορά.
Και όχι μόνο εγώ αλλά και εσύ και ο αποπάνω ο παραπάνω, όλοι μας. Κάποια στιγμή ίσως μου τύχει αυτό που δεν σώνεται και μετά θα λέω ¨νάχα το αβς να το αποφύγω¨

panavour
11/11/2018, 09:55

φοβερο επιχειρημα ,το απογειωσες φιλε μου.:lol::lol:Επισης και στην φορμουλα 1 δεν φορανε ΑBS,oποτε τι να το κανει μωρε και ο μπαρμπα μητσος στο αμαξι με την οικογενεια μεσα??Αφου και ο XAMILTON και ο RAIKONEN οδηγουν και αυτοι σε πιστες οχι ιδανικες με αμωμαλιες κλπ και τα καταφερνουν.ΜΑΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΤΕ.Βγειτε απο το πρωι μεχρι το βραδυ στην πιστα της πατησιων ,της αχαρνων ,στα χωραφια και στις ρουγες, και αρχιστε με μανια ολοι να φρεναρετε,μπας και μαθετε,βαλτε και την πεθερα μεσα ,που ξερεις καμμια φορα,και εμπρος ολοι μαζι για εκπαιδευση να μαθουμε σε πραγματικες καθημερινες συνθηκες,μαζι με εκατομμυρια αλλους ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΜΕ.Επισης οσοι εχετε ψυγεια ηλεκτρικα για να διατηρειτε τα τροφιμα ,δεν τα χρειαζεστε ,ειναι και αντιοικολογικα γιατι καινε ρευμα και εχουν και φρεον που καταστρεφει το ΟΖΟΝ ,γιαυτο ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ τα τροφιμα ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ τροπο,οπως οι παππουδες σας, με το ΦΑΝΑΡΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ,με το κελαρι γεματο με βαρελια με λιπος για τα παστά -αν δεν εχετε κελαρι να μετακομισετε και να βρειτε πολυκατοικια που να εχει-κλπ που μπορω να αναφερω για ωρες.Ακους εκει ΑBS και εκσυγχρονισμοι ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ απο κει ΚΟΥΛΟΜΑΡΙΕΣ που δεν μπορειτε να φρεναρετε σαν τον ΡΟΣΣΙ και σαν τον ΧΑΜΙΛΤΟΝ.Μαθετε να φρεναρετε ρεεεεεεε:bawl: ι

RaGe_Raptor
11/11/2018, 10:10
φοβερο επιχειρημα ,το απογειωσες φιλε μου.:lol::lol:Επισης και στην φορμουλα 1 δεν φορανε ΑBS,oποτε τι να το κανει μωρε και ο μπαρμπα μητσος στο αμαξι με την οικογενεια μεσα??Αφου και ο XAMILTON και ο RAIKONEN οδηγουν και αυτοι σε πιστες οχι ιδανικες με αμωμαλιες κλπ και τα καταφερνουν.ΜΑΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΤΕ.Βγειτε απο το πρωι μεχρι το βραδυ στην πιστα της πατησιων ,της αχαρνων ,στα χωραφια και στις ρουγες, και αρχιστε με μανια ολοι να φρεναρετε,μπας και μαθετε,βαλτε και την πεθερα μεσα ,που ξερεις καμμια φορα,και εμπρος ολοι μαζι για εκπαιδευση να μαθουμε σε πραγματικες καθημερινες συνθηκες,μαζι με εκατομμυρια αλλους ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΜΕ.Επισης οσοι εχετε ψυγεια ηλεκτρικα για να διατηρειτε τα τροφιμα ,δεν τα χρειαζεστε ,ειναι και αντιοικολογικα γιατι καινε ρευμα και εχουν και φρεον που καταστρεφει το ΟΖΟΝ ,γιαυτο ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ τα τροφιμα ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ τροπο,οπως οι παππουδες σας, με το ΦΑΝΑΡΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ,με το κελαρι γεματο με βαρελια με λιπος για τα παστά -αν δεν εχετε κελαρι να μετακομισετε και να βρειτε πολυκατοικια που να εχει-κλπ που μπορω να αναφερω για ωρες.Ακους εκει ΑBS και εκσυγχρονισμοι ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ απο κει ΚΟΥΛΟΜΑΡΙΕΣ που δεν μπορειτε να φρεναρετε σαν τον ΡΟΣΣΙ και σαν τον ΧΑΜΙΛΤΟΝ.Μαθετε να φρεναρετε ρεεεεεεε:bawl: ι

Το επιχείρημα με τον Μαρκεζ είναι άκυρο. Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον Σταύρο. Τα συστήματα αβς και κατ'επέκταση όλα τα ηλεκτρονικά σε μια μοτοσυκλέτα δεν είναι fool/idiot-proof. Τα riding fundamentals είναι πιο σημαντικά.
Δεν είναι κακό να υπάρχει αβς (αρκεί να είναι απενεγοποιούμενο :D) αντιθέτως είναι πολύ καλό, ειδικά για τους κομμιούτερς σε αστικό περιβάλλον."θεοποίηση" του αβς οδηγεί σε απαίδευτους αναβάτες

devil's animal
11/11/2018, 10:20
Μαθετε να φρεναρετε ρεεεεεεε:bawl: ι

Δεν χρειαζόταν να γράψεις όλο αυτό το λογιδριο για να ειρωνευτεις...μπορούσες απλα να βάλεις το emoticon...

Εγώ είπα με επιχειρήματα την άποψη μου και ανεφερα τι είναι αυτό που όλοι νομίζετε ότι είναι απαραιτητο...

Οι υπόλοιποι όμως βλέπω ότι δεν έχετε επιχειρηνατα και απλά ειρωνευεστε πιασμένοι από αυτό που είπα για τον marquez...

Οκ, καλή τύχη να ευχηθώ και μακρια από κακοτοπιες...

RaGe_Raptor
11/11/2018, 10:31
Δεν χρειαζόταν να γράψεις όλο αυτό το λογιδριο για να ειρωνευτεις...μπορούσες απλα να βάλεις το emoticon...

Εγώ είπα με επιχειρήματα την άποψη μου και ανεφερα τι είναι αυτό που όλοι νομίζετε ότι είναι απαραιτητο...

Οι υπόλοιποι όμως βλέπω ότι δεν έχετε επιχειρηνατα και απλά ειρωνευεστε πιασμένοι από αυτό που είπα για τον marquez...

Δεν πειράζει ρε φίλε, για να σταθεί το επιχείρημά σου με τον Μάρκεζ, θα έπρεπε απλώς να έγραφες Ρόσσι :bawl: .
Αυτοί οι αναβάτες είναι ικανοτεροι του αβς. Ακριβως αυτό θα έπρεπε να προβληματισει πολλούς για την σημαντικοτητα της ικανότητας φρεναρισματος.από αυτή την άποψη βγαίνει κάτι χρήσιμο από αυτόν τον παραλληλισμό.
Όπως είπα, η θεοποίηση του αβς οδηγεί σε απαίδευτους αναβάτες

telegonos
11/11/2018, 10:33
Δεν σε ειρωνεύονται, το επιχειρημά σου είναι ψευδές σαν λογική και μάλιστα εξόφθαλμα ψευδές, και απλά αντιδρούνε. Και δεν στηρίζεται ΚΑΝ σε πραγματική υπόθεση, ο Μάρκεζ ΕΧΕΙ συστήματα, όχι ABS ακριβώς, αλλά που ρυθμίζουν επικουρικές παραμέτρους στο φρενάρισμά του ηλεκτρονικά, π.χ. engine braking.

Προσωπικά μου φαίνεται παντελώς λόγια του φύλαρχου των Μάου-Μάου, να λέμε στο 2018, που υπάρχουν μέχρι και cornering ABS συστήματα, αν χρειάζεται ή όχι το ABS. Και ο πιό έμπειρος οδηγός, αφενός δεν ήταν πάντα έμπειρος, αφετέρου κάποια στιγμή έχει αφαιρεθεί, και έτυχε και άσφαλτος γυαλί και έτυχε και αγρότης που βγήκε με το αγροτικό μπανζάι κάθετα στον δρόμο κ.ο.κ. που θα πέσει ΚΑΙ ο έμπειρος. ΕΝΑ τέτοιο πέσιμο να σου σώσει, έβγαλε τα λεφτά του.

Επόμενο στάδιο να συζητάμε αν χρειαζόμαστε τον ηλεκτρισμό στα σπίτια, τους υπολογιστές, την Ιατρική, την επιστήμη και άλλα τέτοια δημιουργήματα του Σατανά.

panavour
11/11/2018, 10:34

be cool , ετσι ξεκατινιαζομαστε στο μοτο,μην μας παρεξηγεις,και μην στεναχωριεσαι, εξ αλλου παλιοσειρα εισαι ,τα ξερεις καλυτερα απο μας.:beer:

RaGe_Raptor
11/11/2018, 10:35
Δεν σε ειρωνεύονται, το επιχειρημά σου είναι ψευδές σαν λογική και μάλιστα εξόφθαλμα ψευδές, και απλά αντιδρούνε. Και δεν στηρίζεται ΚΑΝ σε πραγματική υπόθεση, ο Μάρκεζ ΕΧΕΙ συστήματα, όχι ABS ακριβώς, αλλά που ρυθμίζουν επικουρικές παραμέτρους στο φρενάρισμά του ηλεκτρονικά, π.χ. engine braking.

Προσωπικά μου φαίνεται παντελώς λόγια του φύλαρχου των Μάου-Μάου, να λέμε στο 2018, που υπάρχουν μέχρι και cornering ABS συστήματα, αν χρειάζεται ή όχι το ABS. Και ο πιό έμπειρος οδηγός, αφενός δεν ήταν πάντα έμπειρος, αφετέρου κάποια στιγμή έχει αφαιρεθεί, και έτυχε και άσφαλτος γυαλί και έτυχε και αγρότης που βγήκε με το αγροτικό μπανζάι κάθετα στον δρόμο κ.ο.κ. που θα πέσει ΚΑΙ ο έμπειρος. ΕΝΑ τέτοιο πέσιμο να σου σώσει, έβγαλε τα λεφτά του.

Επόμενο στάδιο να συζητάμε αν χρειαζόμαστε τον ηλεκτρισμό στα σπίτια, τους υπολογιστές, την Ιατρική, την επιστήμη και άλλα τέτοια δημιουργήματα του Σατανά.

Φακ λότζικ. Σορρυ αλλά καθόλου αυτό δεν έγραψε. Και το engine braking control ΔΕΝ έχει σχέση με το αβς.

ggs
11/11/2018, 10:43
Δεν πειράζει ρε φίλε, για να σταθεί το επιχείρημά σου με τον Μάρκεζ, θα έπρεπε απλώς να έγραφες Ρόσσι :bawl: .
Αυτοί οι αναβάτες είναι ικανοτεροι του αβς. Ακριβως αυτό θα έπρεπε να προβληματισει πολλούς για την σημαντικοτητα της ικανότητας φρεναρισματος.από αυτή την άποψη βγαίνει κάτι χρήσιμο από αυτόν τον παραλληλισμό.
Όπως είπα, η θεοποίηση του αβς οδηγεί σε απαίδευτους αναβάτες

Μέχρι τώρα έχουν γραφτεί 27 ποστ.
Σε κανένα δεν θεοποιήθηκε το abs ούτε ότι θα φρενάρει για εσένα.
Πάντα η εκπαίδευση,η εμπειρία και η προσοχή έρχονται πρώτα.
Το abs κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά που σε καθημερινές συνθήκες μπορεί να σε βοηθήσει ή και σώσει από πτώση.
Εμείς δεν είμαστε Μαρκεζ, η Θηβών δεν είναι Χερέθ, κανείς δεν θα σου βγάλει κόκκινη σημαία επειδή ο κυρ-Μπαμπης πλένει το Corolla.

Οπότε, όσο λάθος είναι να νομίζει κανείς ότι το abs θα σε σώζει αυτόματα, τόσο λάθος (και με αρκετή δόση έπαρσης) είναι να λέμε ότι το abs το θέλετΕ επειδή δεν ξέρετΕ να φρενάρεται

devil's animal
11/11/2018, 10:51

Το επιχείρημα δεν είναι καθόλου ψευδές και στηρίζεται μια χαρά σε πραγματική υπόθεση...ο Μαρκεζ δεν έχει abs. Τελεία.
Τα υπόλοιπα συστηματα που έχει δεν συζητούνται εδώ...συζητείται το abs...και τέτοιο δεν έχει...
αν ήταν όντως σημαντικό θα το είχε...όπως έχει τα υπόλοιπα συστηματα που ΕΙΝΑΙ σημαντικά..όπως το traction π.χ.

Ξαναλέω, το abs απλά σώνει τον αμπαλο αναβάτη από πτώση...αν δεν είστε αμπαλοι δεν το χρειάζεστε...
Επίσης αν σας βγει ο μ@λακας από το stop και τσαρουχωσετε θα ήθελα να έβλεπα την φάτσα σας την ώρα που πηγαίνετε με "άφημα/πιάσιμο" καταπάνω του ...:lol: (το έχω πάθει με αμάξι εγώ και ο άλλος με αμάξι και απλά να μην μπορεί να πιστέψει ότι με τρακάρει με την γελοία ταχύτητα των 30χλμ/ωρα...η φάτσα του δε, ήταν όλα τα λεφτά όταν εγώ ήμουν σταματημένος και αυτός ερχόταν καταπάνω μου)...

Επίσης σταματήστε τους αυτούς τους παραλληλισμούς με την ημερομηνία και τον ηλεκτρισμο, τους υπολογιστές, τα ψυγεία ή ότι άλλο ξέρω εγώ... πέφτετε στα μάτια μου...

Kas_Tracer
11/11/2018, 10:51
Το abs κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά που σε καθημερινές συνθήκες μπορεί να σε βοηθήσει ή και σώσει από πτώση.
Εμείς δεν είμαστε Μαρκεζ, η Θηβών δεν είναι Χερέθ, κανείς δεν θα σου βγάλει κόκκινη σημαία επειδή ο κυρ-Μπαμπης πλένει το Corolla.

Οπότε, όσο λάθος είναι να νομίζει κανείς ότι το abs θα σε σώζει αυτόματα, τόσο λάθος (και με αρκετή δόση έπαρσης) είναι να λέμε ότι το abs το θέλετΕ επειδή δεν ξέρετΕ να φρενάρεται
1)Δεν νομίζω να ειρωνέυτηκε κανείς , απλά πέσανε κάποια λίγο χοντρά αστειάκια.
2)Το abs όπως και τα πλήρως αυτόματα κιβώτια , και τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη , και οι ενεργητικές αναρτήσεις και τα διάφορα συστήματα σταθεροποίησης στην Φ1 είναι απαγορευμένα
υποτίθεται για λόγους κόστους και για να αναδεικνύονται οι οδηγικές ικανότητες.
Όλα τα παραπάνω υπήρχαν στις αρχές του 2000
3) Στα motogp υπάρχουν ενεργά συστήματα anti-wheelie κλπ.(τα οποία εμφανίστηκαν και στα σύγχρονα superbikes) και ουσιαστικά καθορίζουν πόση ισχύ θα φτάσει στον τροχό ανάλογα με
την στροφή της πίστας (άσχετα πόσο ανοίγει το γκάζι ο οδηγός- Δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου , υπάρχουν βίντεο της magneti-marelli ).
Να τα καταργήσουμε και αυτά να μετράμε ανοιγμένα κεφάλια.
4)Όλα αυτά τα συστήματα προστασίας έχουν σκοπό να προστατέψουν σε περίπτωση στραβής τουλάχιστον σε εμάς που οδηγούμε στον δρόμο 200 μέρες τον χρόνο
και όχι 5 σαββατοκύριακα το πολύ τον χρόνο στην πίστα.
Είναι κανένας άσφαλτος(κατά άτζελα!) εδώ μέσα ?
5) Προφανώς και σε κάποια ενεργοποίηση του abs ο οδηγός πρέπει να ξέρει ότι αυτός έκανε λάθος(οδηγικό ή εκτίμησης) και πρέπει να βελτιωθεί.
Όποιος νομίζει ότι ένα abs η asc ή όπως τα λένε τον κάνουν γρηγορότερο ή καλύτερο σίγουρα σκέφτεται λάθος. Προσπαθούν να προστατέψουν τα λάθη του
τα οποία πρέπει να βελτιώσει.

devil's animal
11/11/2018, 10:53
be cool , ετσι ξεκατινιαζομαστε στο μοτο,μην μας παρεξηγεις,και μην στεναχωριεσαι, εξ αλλου παλιοσειρα εισαι ,τα ξερεις καλυτερα απο μας.:beer:

Δεν παρεξηγώ και επ'ουδενι δεν στεναχωριέμαι...αυτό έλειπε...

Απλά καταλαβαίνω ολο και περισσότερο γιατί βλέπω αυτά που βλέπω στους δρόμους...
:beer::beer:

devil's animal
11/11/2018, 10:55

Θέλει και το "φρεναρετε" Έψιλον....

ptc
11/11/2018, 10:57
Πάντως απ'όσο ξέρω το abs απαγορεύεται στο moto gp. Γιατί και στο γκάζι τα άλιεν μπορούν και κάνουν θαύματα αλλά βλέπετε τι κλάμα πέφτει για το tc. Αν επιτρεπόταν το υποβοηθούμενο φρενάρισμα είμαι σίγουρος πως θα είχαν όλοι τα πιο προηγμένα συστήματα cornering abs.

Καλό είναι να ξέρουμε να φρενάρουμε χωρίς abs σίγουρα, αλλά και για τη μια φορά που θα ξεχαστείς δε βλάπτει. Έτσι κι αλλιώς αν είσαι τιμόνι, όπως οι αναβάτες στους οποίους αναφέρεται ο Σταύρος, το abs δε θα δουλέψει ποτέ.

devil's animal
11/11/2018, 11:08
Έτσι κι αλλιώς αν είσαι τιμόνι, όπως οι αναβάτες στους οποίους αναφέρεται ο Σταύρος, το abs δε θα δουλέψει ποτέ.

Πέτρο συμφωνώ απόλυτα με όσα λες αλλά όσο αφορά το κομμάτι της παράθεσης, είναι τελείως διαφορετικό να έχεις ένα ρυθμιζόμενο abs (όπως είναι το tc) και αλλιώς είναι να έχεις απλά abs...
Ακριβώς επειδή οι κατασκευαστές ξέρουν σε τι επίπεδο αναβατών απευθύνονται έχουν κάνει την ευαισθησία του αστεία...

ggs
11/11/2018, 11:10
Θέλει και το "φρεναρετε" Έψιλον....

Το "έπαρση" το έγραψα σωστά τουλάχιστον.:lol:

devil's animal
11/11/2018, 11:16
Το "έπαρση" το έγραψα σωστά τουλάχιστον.:lol:

Μια χαρά...:lol:
Θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις και με το "αλήθεια"...
:beer:

ggs
11/11/2018, 11:18
Μια χαρά...:lol:
Θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις και με το "αλήθεια"...
:beer:

Το σωστό θα ήταν "η αλήθεια του devil's":lol:

devil's animal
11/11/2018, 11:27
Το σωστό θα ήταν "η αλήθεια του devil's":lol:

Η οποία είναι η πραγματική και μοναδική να συμπληρώσω και το κλείνουμε...:lol:

BLiTzER
11/11/2018, 11:29
Ήρθα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.

Ναι, το παν είναι να ξέρεις να φρενάρεις σωστά και, φυσικά, όσοι έχουν μάθει να φρενάρουν μόνο με abs, "καλομαθαίνουν" και δε θα μάθουν ποτέ πώς φρενάρει μια μοτοσικλέτα. ΑΛΛΑ ακόμα και ο έμπειρος αναβάτης μπορεί να σωθεί από το abs, αυτή τη μία φορά στις χίλιες που ίσως έπεφτε, λόγω εξαιρετικά χαμηλής πρόσφυσης. Μπορεί, ίσως. Με λίγα λόγια, είναι μάλλον καλύτερα να το έχεις και να μην το χρειαστείς, παρά να το χρειαστείς και να μην το έχεις.

Αλλά είναι γεγονός ότι οι νόμοι θεσπίζονται για τους κουλούς και ανίκανους της κοινωνίας, οπότε μη χρησιμοποιείτε και πολύ σαν επιχείρημα το "μα είναι υποχρεωτικό από την ΕΕ".

panavour
11/11/2018, 11:44
Αλλά είναι γεγονός ότι οι νόμοι θεσπίζονται για τους κουλούς και ανίκανους της κοινωνίας, οπότε μη χρησιμοποιείτε και πολύ σαν επιχείρημα το "μα είναι υποχρεωτικό από την ΕΕ".

Σε ευχαριστουμε Ε.Ε. εμεις οι ΑΝΙΚΑΝΟΙ και ΚΟΥΛΟΙ αυτης της κενωνιας που μας σκεφτηκες και μας υποχρεωνεις απο δω και περα να εχουμε ΑΒS.:a23::a23::a23:

BLiTzER
11/11/2018, 11:45
Which proves my point. :lol:

RaGe_Raptor
11/11/2018, 11:57
Συμπληρωματικά στο ποστ του ικανού Μπλιτζ :
Cornering abs τελευταίας γενιάς =>hell yeah!!!1
ABS που αμολάει με το παραμικρό σε κάθε είσοδο στροφής =>hell no... Κρατήστε το για πάρτη σας :)

gior-gos
11/11/2018, 12:56
Κατα τη γνωμη μου, η μόνη χρησιμοτητα του αβσ ειναι οτι δεν χρειαζεται να αλλαζεις συχνα λαστιχα· αρα, αβσ = οικονομια ;)

Κατα τ άλλα, το αβσ εφευρεθηκε γι αυτους που δεν ξερουν να φρεναρουν.

basilis_k6
11/11/2018, 13:04

Ναι, το παν είναι να ξέρεις να φρενάρεις σωστά και, φυσικά, όσοι έχουν μάθει να φρενάρουν μόνο με abs, "καλομαθαίνουν" και δε θα μάθουν ποτέ πώς φρενάρει μια μοτοσικλέτα. ΑΛΛΑ ακόμα και ο έμπειρος αναβάτης μπορεί να σωθεί από το abs, αυτή τη μία φορά στις χίλιες που ίσως έπεφτε, λόγω εξαιρετικά χαμηλής πρόσφυσης. Μπορεί, ίσως. Με λίγα λόγια, είναι μάλλον καλύτερα να το έχεις και να μην το χρειαστείς, παρά να το χρειαστείς και να μην το έχεις.

δεν έχω abs ουτε καιγομαι να πάρω αλλα το abs δεν το έχεις για να μην πέσεις το έχεις για να αποφύγεις τη συγκρουση τελείως (η συγκρουση δεν ειναι πτωση) ή για να μειωσεις τα χλμ στον αναπόφευκτο στούκο και να γλυτωσεις αυτο το ένα εξτρα κομμένο ποδι.
να χαίρεσαι που το έκανε στανταρ η εε γιατι το 2078 θα στο χρεώνανε ακόμη 800ευρω σαν εξωτικο αξεσουαρ διαστημικής τεχνολογίας οι κατασκευαστες. ακομη και να ξέρεις να φρενάρεις σωστα όταν θα σου κόψει το δρομο ολόκληρο σενταν ο εγκέφαλος σου δεν προκειτε να σκεφτει οτι δεν εχεις επιλογες να αποφυγεις τη συγκρουση άρα πρεπει να μειωσεις την ταχυτητα σου οσο γινετε για να περιορίσεις τη ζημια. Δεν αποδέχετε τέτοια πράγματα το κεφάλι μας σε κλάσματα δευτερολέπτου. θα τσαρουχωσεις τα φρένα ενστικτωδώς και θα σκάσεις με πολλά πάνω του.

BLiTzER
11/11/2018, 13:13
Δεν ήθελα να φτάσω ως εκεί γιατί το abs δεν είναι πανάκεια και συχνά αυξάνει την απόσταση πέδησης. Ας το αφήσουμε στην άκρη αυτό λοιπόν κι ας μείνουμε στο γενικό δίδαγμα του προηγούμενου ποστ μου. :p

Σωστά είναι υποχρεωτικό. Δεν υποστήριξα ποτέ το αντίθετο.

ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ
11/11/2018, 13:21
Το abs χρειαζεται μονο σε φρενα πανικου.Παντα ομως με δυνατοτητα απενεργοποιησης για τη περιπτωση που θες να κανεις χωμα.Γνωμη μου:wave2:

basilis_k6
11/11/2018, 13:45
η συζητηση αξιζει-δεν αξιζει δεν εχει κανένα νόημα.
Καλύτερα να ασχοληθούμε με το γιατι κάποιοι κατασκευαστες δεν μας δινουν την επιλογη απενεργοποιησης που ειναι απαραίτητη σε διαφορες δραστηριοτητες. Γιατι μετα την οδηγια της εε βάζουν φθηνα abs που δεν δουλευουν σωστα για να μην χρεωθουν το σωστο abs που δινουν στα καλυτερα μοντελα. Γιατι κάποιες μονάδες abs χαλάνε την αίσθηση στη μανέτα. Γιατι δεν υπάρχει industry standard με όρια συγκεκριμένα που να μπορούν να ελεγχθουν όπως οι ρύποι κτλ.

τοσα πράγματα ειναι ακομα στραβα και ανάποδα στα 2τροχα που σε άλλες κατασκευες έχυν λυθει και εμεις κοιτάμε να εξελίξουμε τον αναβάτη.

AUFGEBRACHT
11/11/2018, 13:57
Η πλάκα είναι, πως, όσοι υποστηρίζουν πως η ύπαρξη και μόνο ABS είναι σωτήρια πανάκεια κι όσοι υποστηρίζουν ότι το ABS είναι αχρείαστο γτ το μυαλό τους είναι ανώτερο από ηλεκτρονικό σύστημα, είναι στην ίδια πλευρά, απλά δεν έχει τύχει να το ανακαλύψουν με τον "οδυνηρό τρόπο" (κι εύχομαι ποτέ να μην το ανακαλύψουν αμφότεροι).

devil's animal
11/11/2018, 14:00
τοσα πράγματα ειναι ακομα στραβα και ανάποδα στα 2τροχα που σε άλλες κατασκευες έχυν λυθει και εμεις κοιτάμε να εξελίξουμε τον αναβάτη.

Έλα ντε...
Να κοιτάμε τι δεν κάνουν καλά οι άλλοι για το δικό μας καλό (και να τους κουνάμε το δάχτυλο) αντί να κοιτάμε να εξελιχθούμε εμείς οι ίδιοι για το δικό μας καλό...

Εξαιρετικά...

AUFGEBRACHT
11/11/2018, 14:06
:D
http://www.motogp.com/en/videos/2016/06/02/marquez-pedrosa-demonstrate-importance-of-abs/202511

https://www.youtube.com/watch?v=Sba6-3OBogA

RaGe_Raptor
11/11/2018, 14:16
http://www.motogp.com/en/videos/2016/06/02/marquez-pedrosa-demonstrate-importance-of-abs/202511

https://www.youtube.com/watch?v=Sba6-3OBogA

Ξαναματαπείσθηκα!
Φόκο το γσξρ...

BLiTzER
11/11/2018, 14:21
Καλύτερα να ασχοληθούμε με το γιατι κάποιοι κατασκευαστες δεν μας δινουν την επιλογη απενεργοποιησης που ειναι απαραίτητη σε διαφορες δραστηριοτητες. Γιατι μετα την οδηγια της εε βάζουν φθηνα abs που δεν δουλευουν σωστα για να μην χρεωθουν το σωστο abs που δινουν στα καλυτερα μοντελα. Γιατι κάποιες μονάδες abs χαλάνε την αίσθηση στη μανέτα. Γιατι δεν υπάρχει industry standard με όρια συγκεκριμένα που να μπορούν να ελεγχθουν όπως οι ρύποι κτλ.

Σε αυτά συμφωνούμε. Καλώς υπάρχει το abs υποχρεωτικά, αλλά ακόμα καλύτερα να είναι τελευταίας τεχνολογίας και να μπορεί να απενεργοποιηθεί. Έτσι θα είναι όλοι ευτυχισμένοι. Και ασφαλείς.

basilis_k6
11/11/2018, 14:42
Έλα ντε...
Να κοιτάμε τι δεν κάνουν καλά οι άλλοι για το δικό μας καλό (και να τους κουνάμε το δάχτυλο) αντί να κοιτάμε να εξελιχθούμε εμείς οι ίδιοι για το δικό μας καλό...

Εξαιρετικά...

ναι οταν πληρώνονται απο εμάς μπορούμε να τους κουνάμε και δάχτυλο και μαντήλι αν δεν συμμορφώνονται.
εξέλιξη λέγεται. αλλιως μπορούσαμε να μείνουμε στα ταμπούρα, τα λάστιχα του 90 με σαμπρελίτσα, τα πέτσινα μπουφαν κτλ...
you are missing the point

devil's animal
11/11/2018, 15:20
ναι οταν πληρώνονται απο εμάς μπορούμε να τους κουνάμε και δάχτυλο και μαντήλι αν δεν συμμορφώνονται.
εξέλιξη λέγεται. αλλιως μπορούσαμε να μείνουμε στα ταμπούρα, τα λάστιχα του 90 με σαμπρελίτσα, τα πέτσινα μπουφαν κτλ...
you are missing the point

Δεν νομίζω ότι χάνω κάποιο point..
Αυτοί που πληρώνονται από εμάς για να μας δώσουν την "εξέλιξη" μας δίνουν μια χαρά αυτά που πρέπει...

ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε σε θέση να την αξιοποιήσουμε πλήρως...
Και το έχουμε πει εκατοντάδες φορές εδώ μέσα...το 95%των αναβατών ειναι κάτω από τις δυνατότητες των περισσότερων μοτοσυκλετών ...

Τώρα, αν θέλετε το όχημα να πηγαίνει μόνο του και εσείς να μην παρεμβαλεστε στην οδήγηση, σας έχω καλά νέα...προς τα εκεί οδεύουμε...

Αλλά μετα δεν θα παραπονιέστε ότι δεν υπάρχουν εραστές της οδήγησης παρά μόνο απλοί χρήστες που θέλουν να πηγαίνουν ασφαλείς στις δουλειές τους...και μόνο... όπως ακριβώς αυτοί που οδηγάνε αυτοκίνητο...

rock n rolla
11/11/2018, 15:38
Το ABS δεν είναι για να ΜΗ τρακάρεις. Είναι για να ΜΗ πέσεις, να έχεις τον έλεγχο και να έχεις μια ευκαιρία να αποφύγεις τη πτώση. Μόνο στην Ελλαδάρα με τους τόσους γκουρού της οδήγησης είναι μαζεμένα τόσα "τιμόνια" που επειδή μπήκαν 5-10-50 φορές σε μια πίστα νομίζουν ότι η εξέλιξη είναι για τους άχρηστους..
Btw αν χρειάζεται συνεχώς να υπονοείς ή να λες ευθέως ότι είσαι οδηγάρα τότε μάλλον δεν είσαι.. :wave2:

basilis_k6
11/11/2018, 15:39
Δεν νομίζω ότι χάνω κάποιο point..
Αυτοί που πληρώνονται από εμάς για να μας δώσουν την "εξέλιξη" μας δίνουν μια χαρά αυτά που πρέπει... (όπως μοτοσυκλέτες με τον ίδιο κινητηρα για 20 χρόνια, λαμπάκι βενζίνης χωρις καν αυτοματο μετρητη, συμβατικές λάμπες στα φλας, διπιστονες μπροστινες δαγκανες σε 600κυβικα, σταμπι στο τιμόνι μονο στο flagship μοντέλο, τάπες βενζίνης χωρις μεντεσε, αμορτισερ χωρις υδραυλικη προφορτιση σε τουριστικες μοτο...κτλ)

ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε σε θέση να την αξιοποιήσουμε πλήρως...
Και το έχουμε πει εκατοντάδες φορές εδώ μέσα...το 95%των αναβατών ειναι κάτω από τις δυνατότητες των περισσότερων μοτοσυκλετών ... μάλλον εσυ το λες και εισαι λάθος. εκτος αν μιλάς για το s1000rr ας πουμε. μια κοινη μοτοσυκλέτα ειναι το mt-09. ειναι τοσο σουπερ ουαου που ένα 5% μπορει να το παει το εργαλειο? Το οποιο εντελώς τυχαια στην ντυμένη έκδοση δεν εγινε καν ανάκληση και μας φέρνει παλι σε αυτο που έλεγα περι στραβων και άναποδων

Τώρα, αν θέλετε το όχημα να πηγαίνει μόνο του και εσείς να μην παρεμβαλεστε στην οδήγηση, σας έχω καλά νέα...προς τα εκεί οδεύουμε...

Αλλά μετα δεν θα παραπονιέστε ότι δεν υπάρχουν εραστές της οδήγησης παρά μόνο απλοί χρήστες που θέλουν να πηγαίνουν ασφαλείς στις δουλειές τους...και μόνο... όπως ακριβώς αυτοί που οδηγάνε αυτοκίνητο...

όλα εκει οδευουν ειτε ειναι οχημα ειτε τηλεοραση ειτε πλυντηριο. αυτοματισμος λεγετε και ειναι οσο παλια ειναι τα μηχανάκια. Ναι πολλα ειναι στραβα και μας χαλανε, εμενα με χαλαει που δεν υπαρχουν διχρονα ας πουμε. Σιγουρα κάποια πραγματα δεν θα ειναι προς το συμφερον σου αλλα ειδικα για τα αυτοκινητα κοιτα που εχουν φτάσει. Εκτος απο την ασφάλεια που έχει παει σε κορυφαια επιπεδα, την άνεση, τους αυτοματισμους, τα navi, τους κινητηρες, βασικα τα παντα. Τα αυτοκινητα με το ιδιο κοστος έχουν γινει πραγματικα συγχρονα και με 20.000 παιρνεις απιθανο γκαζι μαζι με ολο το πακετο ασφάλειας, ανεσης. στα μηχανάκια τρώμε αύξηση κάθε χρονο και τα ουσιωδη που αλλάζουν ειναι φθηνα. Μόνη σοβαρη εξέλιξη ηταν η χρηση μετάλλων και άλλων υλικων στην κατασκευη.

devil's animal
11/11/2018, 16:21
όλα εκει οδευουν ειτε ειναι οχημα ειτε τηλεοραση ειτε πλυντηριο. αυτοματισμος λεγετε και ειναι οσο παλια ειναι τα μηχανάκια. Ναι πολλα ειναι στραβα και μας χαλανε, εμενα με χαλαει που δεν υπαρχουν διχρονα ας πουμε. Σιγουρα κάποια πραγματα δεν θα ειναι προς το συμφερον σου αλλα ειδικα για τα αυτοκινητα κοιτα που εχουν φτάσει. Εκτος απο την ασφάλεια που έχει παει σε κορυφαια επιπεδα, την άνεση, τους αυτοματισμους, τα navi, τους κινητηρες, βασικα τα παντα. Τα αυτοκινητα με το ιδιο κοστος έχουν γινει πραγματικα συγχρονα και με 20.000 παιρνεις απιθανο γκαζι μαζι με ολο το πακετο ασφάλειας, ανεσης. στα μηχανάκια τρώμε αύξηση κάθε χρονο και τα ουσιωδη που αλλάζουν ειναι φθηνα. Μόνη σοβαρη εξέλιξη ηταν η χρηση μετάλλων και άλλων υλικων στην κατασκευη.

ας μην μπερδευουμε τα αυτοκινητα με τα μηχανακια...
ανεκαθεν τα αυτοκινητα ηταν για "να κανεις την δουλεια σου"...οπως ελεγα ανεκαθεν...οποιοσδηποτε μπορει να μπει και να παει σχετικα γρηγορα ενα αμαξι...πολλοι λιγοι μπορουν κανουν το ιδιο με ενα μηχανακι...και μονο το οτι θελει ισορρροπια και συγκεκριμενη τεχνικη (countersteering) για να στριψει, το κανει ενα "σχετικα" ελιτιστικο οχημα...
προσοχη! δεν λεω απλα να καβαλησει καποιος ενα μηχανακι και να πηγαινει στα ισαδια με 20-30χλμ/ωρα...γιατι ολοι οι Αμερικανοι με τις harley αυτο κανουν...
λεω να προσπαθησει να παει σχετικα γρηγορα με το μηχανακι...

ενω αντιστοιχα με το αμαξι, παταει το γκαζι (αμα ειναι δε και αυτοματο ακομα καλυτερα) ενεργοποιει και ολα τα συστημα και στριβει με το τιμονι...στο μηχανακι στην πρωτη στροφη που θα δει αν εχει καμποσα χλμ μεσα, ή που θα πεσει απο ατσαλο φρενο, ή που θα φαει κανενα target fixation και θα παει ευθεια, ή που θα παει να στριψει και θα πεσει απο low, ή που θα στριψει και θα τον ανοιξει η στροφη και θα παει για καμια μετωπικη στο αντιθετο ή θα πεσει απο high...εχει χιλια πραγματα να πανε στραβα...απλα καμια σχεση τα 2 τους (μηχανη και αυτοκινητο)...

και εφοσον λοιπον το ληξαμε αυτο, ειναι ατοπο να ζηταμε τα μηχανακια να εχουν αντιστοιχα συστηματα με τα αυτοκινητα...

και τελος ναι, ελαχιστοι μπορουν να πανε τεζα το mt09 των 110 αλογων ροδα...οπως και ενα 600ss που εχει ιδια αλογα...
και οχι, δεν λεμε να το παει καποιος απο το Α σημειο στο Β...λεμε να του πιει το αιμα με απολυτη ασφαλεια και συναισθηση του τι κανει, ποτε και γιατι...

karateo
11/11/2018, 16:25
Το ABS δεν είναι για να ΜΗ τρακάρεις. Είναι για να ΜΗ πέσεις, να έχεις τον έλεγχο και να έχεις μια ευκαιρία να αποφύγεις τη πτώση. Μόνο στην Ελλαδάρα με τους τόσους γκουρού της οδήγησης είναι μαζεμένα τόσα "τιμόνια" που επειδή μπήκαν 5-10-50 φορές σε μια πίστα νομίζουν ότι η εξέλιξη είναι για τους άχρηστους..
Btw αν χρειάζεται συνεχώς να υπονοείς ή να λες ευθέως ότι είσαι οδηγάρα τότε μάλλον δεν είσαι.. :wave2:

2 λωρίδες ανα κατεύθυνση
εγώ επάνω στη δίγραμμη προσπερνάω
πετάγεται ένας κάθετα και μου κόβει το δρόμο και δεν προλαβαίνω με την καμία να σταματήσω ούτε να στρίψω με την ταχύτητα που είχα και την απόσταση μας
φρένα πανικού και αρχίσει το γρου-γρου του μπροστινού
πλαγιάζω με το γρου-γρού συνεχώς και τον αποφεύγω

παλαιότερα με το παπάκι χωρίς ABS
μέσα στο χωριό πετάγεται ποδήλατο και σταματάει ακριβώς στη γραμμή μου στη μέση του δρόμου
σκύβει το κεφάλι και την περιμένει να έρθει
πάλι πλακώνομαι, μπλοκάρει ο μπροστινός και γυρίζει το τιμόνι και προχωράω εγώ επάνω του
στο αμήν που πέφτω αφήνω φρένο, γυρίζει η ρόδα και το αποφεύγω

μία και μοναδική φορά έχω πέσει και αυτή μάλλον θα με έσωνε το ABS αφού είχε πιάσει γλίτσα η δισκόπλακα και μπλόκαρε (βράδυ, κατηφόρα, βροχή, κόντρα φώτα νταλίκας, άυπνος)

basilis_k6
11/11/2018, 16:33
γιατι το vstrom μου δεν ειναι για να κάνεις τη δουλεια σου? ειναι αγωνιάρικο? δεν θέλει abs, φρενα, αναρτησεις και φωτα?

και τελος ναι, ελαχιστοι μπορουν να πανε τεζα το mt09 των 110 αλογων ροδα...οπως και ενα 600ss που εχει ιδια αλογα...
και οχι, δεν λεμε να το παει καποιος απο το Α σημειο στο Β...λεμε να του πιει το αιμα με απολυτη ασφαλεια και συναισθηση του τι κανει, ποτε και γιατι...

ακομα και έτσι να ηταν, αυτο γιατι σημαινει οτι πρεπει να σταματησει η εξέλιξη? ειδικα εφοσον δεν ειναι ολα τα οχηματα για χρηση -παω τεζα του πινω το αιμα- αλλα ειναι και για μετακινηση και μάλιστα σε βροχη, σε κινηση, με ασταθμητους παράγοντες οπως πεζους, αμαξια που αλλάζουν πορεια χωρις λογο κτλ.

devil's animal
11/11/2018, 16:43
γιατι το vstrom μου δεν ειναι για να κάνεις τη δουλεια σου? ειναι αγωνιάρικο? δεν θέλει abs, φρενα, αναρτησεις και φωτα?

μπορει το vstrom σου να το οδηγησει με την ιδια επιτυχια που οδηγαει και το fiat panda της και η 60χρονη θεια που θελει να πηγαινει σουπερ μαρκετ?
οποτε καταλαβαινεις οτι υπαρχει μεγαλη διαφορα με το "κανω την δουλεια μου με το αυτοκινητο" και το "κανω την δουλεια μου με μηχανακι"...

ακομα και έτσι να ηταν, αυτο γιατι σημαινει οτι πρεπει να σταματησει η εξέλιξη? ειδικα εφοσον δεν ειναι ολα τα οχηματα για χρηση -παω τεζα του πινω το αιμα- αλλα ειναι και για μετακινηση και μάλιστα σε βροχη, σε κινηση, με ασταθμητους παράγοντες οπως πεζους, αμαξια που αλλάζουν πορεια χωρις λογο κτλ.

ειπα εγω να σταματησει η εξελιξη?
και για την ακριβεια, καμία εξελιξη δεν εχει σταματησει...απλα σε καποιους δεν αρεσει η πορεια που παιρνει σε καποια οχηματα...

Triathlon 7
11/11/2018, 18:12

:beer::beer::beer:

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ο γκουρού της μοτοσικλέτας στην Ελλάδα Δ.Χ. έγραφε: "θεωρούμε εξέλιξη το abs στις μηχανές, όταν το φοράει ακόμα και το Peugeot του γείτονα".

Στο θέμα "Αλυσίδα αυτός ο άγνωστος" στη σελίδα 87 γράφω κάτι παρόμοιο. Και είναι πολλά τα παρόμοια.

BTW: Καμία τεχνολογική εξέλιξη δεν εμποδίζει και την παράλληλη εξέλιξη του αναβάτη. Κάθε άλλο.

AUFGEBRACHT
11/11/2018, 19:13
ας μην μπερδευουμε τα αυτοκινητα με τα μηχανακια...
ανεκαθεν τα αυτοκινητα ηταν για "να κανεις την δουλεια σου"...οπως ελεγα ανεκαθεν...οποιοσδηποτε μπορει να μπει και να παει σχετικα γρηγορα ενα αμαξι...πολλοι λιγοι μπορουν κανουν το ιδιο με ενα μηχανακι...και μονο το οτι θελει ισορρροπια και συγκεκριμενη τεχνικη (countersteering) για να στριψει, το κανει ενα "σχετικα" ελιτιστικο οχημα...
προσοχη! δεν λεω απλα να καβαλησει καποιος ενα μηχανακι και να πηγαινει στα ισαδια με 20-30χλμ/ωρα...γιατι ολοι οι Αμερικανοι με τις harley αυτο κανουν...
λεω να προσπαθησει να παει σχετικα γρηγορα με το μηχανακι...

ενω αντιστοιχα με το αμαξι, παταει το γκαζι (αμα ειναι δε και αυτοματο ακομα καλυτερα) ενεργοποιει και ολα τα συστημα και στριβει με το τιμονι...στο μηχανακι στην πρωτη στροφη που θα δει αν εχει καμποσα χλμ μεσα, ή που θα πεσει απο ατσαλο φρενο, ή που θα φαει κανενα target fixation και θα παει ευθεια, ή που θα παει να στριψει και θα πεσει απο low, ή που θα στριψει και θα τον ανοιξει η στροφη και θα παει για καμια μετωπικη στο αντιθετο ή θα πεσει απο high...εχει χιλια πραγματα να πανε στραβα...απλα καμια σχεση τα 2 τους (μηχανη και αυτοκινητο)...

και εφοσον λοιπον το ληξαμε αυτο, ειναι ατοπο να ζηταμε τα μηχανακια να εχουν αντιστοιχα συστηματα με τα αυτοκινητα...

Γιατί σώνει και καλά να πρέπει να πάει κάποιος τέζα ή πρέπει να πας τέζα για να αποδείξεις κάτι και ποιον; Δεν ξέρω ακριβώς τι εννοείς και πως το εννοείς (γιατί πολλές φορές ο γραπτός λόγος δημιουργεί παρεξηγήσεις), αλλά στο δίτροχο κόσμο κάποιοι αναβάτες τείνουν να ταυτίζουν τον όρο μοτοσυκλετιστής και γρήγορος. Δράττομαι της ευκαιρίας από το παράδειγμά σου με τις Harley, αν κάνουμε μια υπόθεση… ceteris paribus που λέγαμε και στο πανεπιστήμιο -ότι ο αναβάτης δεν έχει αγοράσει τη Harley ως επίδειξη πλούτου και για λόγους ποζεριάς- αυτό τον υποβιβάζει αυτόματα σε αναβάτη β' κατηγορίας επειδή δεν πάει τάπα; Ή μοτοσυκλετιστής θεωρείται μόνο όποιος στρίβει από τάδε μοίρες και πέρα; Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι να θέλουν να πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς να πιει κανένα αίμα, επίσης με απόλυτη ασφάλεια, με το δικό του τρόπο, και να το κάνει με μοτοσυκλέτα κι όχι με αυτοκίνητο. Αυτό τον κάνει λιγότερο αναβάτη από αυτόν που πάει τάπα με το 600SS;

Πριν κάποια χρόνια είχαμε πάει με ένα φίλο βολτίτσα, Φεβρουάριος μήνας ήταν, σε κάποια φάση πριν τις Λίμνες Αργολίδος βλέπουμε από τους καθρέπτες πίσω μας ένα 1200GS να μας πλησιάζει... ο τύπος πήγαινε τάπα, πλάγιαζε από τον ένα κύλινδρο στον άλλο σε χρόνο dt, έξυνε μέταλλο, τον χάσαμε σε δευτερόλεπτα. Ναι οκ, τον θαυμάσαμε, τον σχολιάσαμε, αλλά αυτός το έκανε πιο γρήγορα, εμείς πιο αργά, κι οι 3 ίδια διαδρομή κάναμε, τις ίδιες εικόνες είδαμε, τον ίδιο αέρα μυρίσαμε, την ίδια αίσθηση που νιώθεις όταν οδηγάς μοτοσυκλέτα νιώσαμε όλοι μας. Αλλιώς πάμε σε μια οργουελική παράφραση, "όλοι οι αναβάτες είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους"...

o teos
11/11/2018, 19:44
ABS= τέλος τα γάμωτ,γαμωτ,γαμωτ..φρένοοο φρενοοο...το χωωω το χωωω......ζήσαμε και σήμερα...άρα....άχρειαστο Και no fun μαραφετι...:D

devil's animal
11/11/2018, 20:16
Γιατί σώνει και καλά να πρέπει να πάει κάποιος τέζα ή πρέπει να πας τέζα για να αποδείξεις κάτι και ποιον; Δεν ξέρω ακριβώς τι εννοείς και πως το εννοείς (γιατί πολλές φορές ο γραπτός λόγος δημιουργεί παρεξηγήσεις), αλλά στο δίτροχο κόσμο κάποιοι αναβάτες τείνουν να ταυτίζουν τον όρο μοτοσυκλετιστής και γρήγορος. Δράττομαι της ευκαιρίας από το παράδειγμά σου με τις Harley, αν κάνουμε μια υπόθεση… ceteris paribus που λέγαμε και στο πανεπιστήμιο -ότι ο αναβάτης δεν έχει αγοράσει τη Harley ως επίδειξη πλούτου και για λόγους ποζεριάς- αυτό τον υποβιβάζει αυτόματα σε αναβάτη β' κατηγορίας επειδή δεν πάει τάπα; Ή μοτοσυκλετιστής θεωρείται μόνο όποιος στρίβει από τάδε μοίρες και πέρα; Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι να θέλουν να πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς να πιει κανένα αίμα, επίσης με απόλυτη ασφάλεια, με το δικό του τρόπο, και να το κάνει με μοτοσυκλέτα κι όχι με αυτοκίνητο. Αυτό τον κάνει λιγότερο αναβάτη από αυτόν που πάει τάπα με το 600SS;

Πριν κάποια χρόνια είχαμε πάει με ένα φίλο βολτίτσα, Φεβρουάριος μήνας ήταν, σε κάποια φάση πριν τις Λίμνες Αργολίδος βλέπουμε από τους καθρέπτες πίσω μας ένα 1200GS να μας πλησιάζει... ο τύπος πήγαινε τάπα, πλάγιαζε από τον ένα κύλινδρο στον άλλο σε χρόνο dt, έξυνε μέταλλο, τον χάσαμε σε δευτερόλεπτα. Ναι οκ, τον θαυμάσαμε, τον σχολιάσαμε, αλλά αυτός το έκανε πιο γρήγορα, εμείς πιο αργά, κι οι 3 ίδια διαδρομή κάναμε, τις ίδιες εικόνες είδαμε, τον ίδιο αέρα μυρίσαμε, την ίδια αίσθηση που νιώθεις όταν οδηγάς μοτοσυκλέτα νιώσαμε όλοι μας. Αλλιώς πάμε σε μια οργουελική παράφραση, "όλοι οι αναβάτες είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους"...

επειδη οντως ο γραπτος λογος δημιουργει παρανοησεις και παρεξηγησεις πολλες φορες...
σκεφτομαι καθαρα με το δεδομενο οτι οποιος παιρνει μοτοσυκλετα, την παιρνει για να ζησει καποιες "συγκινησεις"...
τωρα θα μου πεις, αλλιως τις αντιλαμβανεται ο καθενας τις συγκινησεις...ναι, οκ...απλα οταν ομιλουμε για μηχανακια των 200 τιποτα κιλων (μεσος ορος) και των 80-120 αλογων (επισης μεσος ορος χοντρικα χοντρικα)....ε, ολοι καταλαβαινουμε οτι δεν ειναι και το πιο ηρεμο και "ημερο" μεσο μετακινησης...

αρχης γενομενης αυτου, μπορεις (φανταζομαι) να καταλαβεις μεσες ακρες το σκεπτικο μου....

προφανως και υπαρχουν πολλοι που απολαμβανουν το διτροχο τους σε οποιεσδηποτε συνθηκες παρότι μπορει να ειναι 350 κιλα και 40-50 αλογα...κανεις δεν λεει το αντιθετο...
απλα εκει δεν πιεζεται κανενας, δλδ ουτε ο αναβατης πιεζει το διτροχο, ουτε το διτροχο βαζει στην πριζα τον αναβατη...
οποτε εκει τα συστηματα ειναι ψιλοαχρηστα...εκτος αν μιλαμε για οπισθεν...:D

τα αυτοκινητα λοιπον, στα δικα μου ματια, ειναι για την μαζα...τους πολλους...4 ροδες, κουβουκλιο, σιγουρια,ασφαλεια και αλλα τετοια ομορφα...
τα μηχανακια δεν ειναι...προϋποθετει να εχεις μια "ανησυχια" για να καβαλησεις γιατι εισαι εκτεθειμενος στα στοιχεια της φυσης, στον κινδυνο, στο γκαζι το ευκολο, το γρηγορο, το αμεσο..κλπ...κλπ...

φυσικα πολλοι δεν το βλεπουν ετσι, και νομιζουν οτι επειδη οδηγουν Χ χρονια αυτοκινητο, καπως ετσι θα ειναι και με το μηχανακι...και γραφονται σωρηδον threads για προτασεις μηχανων σε νεους χρηστες κλπ...κλπ..μονο που δεν τους εχει πει κανεις οτι εφοσον καβαλας παντα πρεπει να εχεις στο πισω μερος του μυαλου σου τον θανατο, την αναπηρια, την εντατικη, το σπασιμο οστου, το εγκαυμα τριβης ή την απλη στουκα που δεν παθαινεις τιποτα αλλα επειδη εχεις δει τον χαρο να σε χαιρεταει αλλαζει το χρωματακι σου...

αν τους τα πεις αυτα, μπορει και να μην ξανακαβαλησουν ποτε...αλλα ειναι η αληθεια..ειναι η απολυτη αληθεια γιατι απλουστατα ειναι μαθηματικα πιο πιθανο απ'οτι αν οδηγας αμαξι...

οποτε ερχομαστε στο θεμα μας και λεω μην γινεστε απλα "χρηστες" ...γινετε "εραστες της οδηγησης"...και εξασκηθειτε και μαθετε καλυτερα το οχημα σας και τον εαυτο σας για να μπορεσετε να χαρειτε την καθε στιγμη χωρις να νομιζετε οτι "το abs σωζει ζωες" (ο τιτλος του thread)...

taisteal
11/11/2018, 20:51
Όλα αυτά τα χρόνια είχα μοτοσικλέτες χωρίς abs,όχι από επιλογή αλλά αυτές μπορούσα να
φτάσω οικονομικά.
Έχοντας οδηγήσει περιστασιακά και μοτό με abs θεωρούσα ότι οκ,δεν τρέχει τίποτα
και να μην το έχεις,έτσι έμαθα να φρενάρω χωρίς αυτό.
Δεν είχα πτώση από φρενάρισμα ποτέ,και δεν είμαι αναβάτης του πάω με 50 και ζωή κερδίζω
κτλ,πιέζω πάντα όσο μπορώ.
Το καλοκαίρι είχα για ένα διάστημα ένα μηχανάκι με μεγάλη ιπποδύναμη και abs,κάνοντας βόλτα
στην πόλη σε βρεγμένο οδόστρωμα και με ταχύτητα 60-70 χλμ ξεπάρκαρε ένας ηλίθιος ξερά
και τσάκωσα τα φρένα κάνοντας παράλληλα ελιγμό.
Από την φάση εμπειρικά κατάλαβα ότι αν δεν είχε abs το μηχανάκι θα έπεφτα ή θα τον
χτυπούσα στην πόρτα.
Αυτό δεν είναι σίγουρο βέβαια,αλλά εγώ αυτό κατάλαβα.
Οπότε αν είχα την επιλογή τώρα,θα έπαιρνα μηχανή με abs.

AUFGEBRACHT
11/11/2018, 21:15
επειδη οντως ο γραπτος λογος δημιουργει παρανοησεις και παρεξηγησεις πολλες φορες...
σκεφτομαι καθαρα με το δεδομενο οτι οποιος παιρνει μοτοσυκλετα, την παιρνει για να ζησει καποιες "συγκινησεις"...
τωρα θα μου πεις, αλλιως τις αντιλαμβανεται ο καθενας τις συγκινησεις...ναι, οκ...απλα οταν ομιλουμε για μηχανακια των 200 τιποτα κιλων (μεσος ορος) και των 80-120 αλογων (επισης μεσος ορος χοντρικα χοντρικα)....ε, ολοι καταλαβαινουμε οτι δεν ειναι και το πιο ηρεμο και "ημερο" μεσο μετακινησης...

αρχης γενομενης αυτου, μπορεις (φανταζομαι) να καταλαβεις μεσες ακρες το σκεπτικο μου....

προφανως και υπαρχουν πολλοι που απολαμβανουν το διτροχο τους σε οποιεσδηποτε συνθηκες παρότι μπορει να ειναι 350 κιλα και 40-50 αλογα...κανεις δεν λεει το αντιθετο...
απλα εκει δεν πιεζεται κανενας, δλδ ουτε ο αναβατης πιεζει το διτροχο, ουτε το διτροχο βαζει στην πριζα τον αναβατη...
οποτε εκει τα συστηματα ειναι ψιλοαχρηστα...εκτος αν μιλαμε για οπισθεν...:D

τα αυτοκινητα λοιπον, στα δικα μου ματια, ειναι για την μαζα...τους πολλους...4 ροδες, κουβουκλιο, σιγουρια,ασφαλεια και αλλα τετοια ομορφα...
τα μηχανακια δεν ειναι...προϋποθετει να εχεις μια "ανησυχια" για να καβαλησεις γιατι εισαι εκτεθειμενος στα στοιχεια της φυσης, στον κινδυνο, στο γκαζι το ευκολο, το γρηγορο, το αμεσο..κλπ...κλπ...

φυσικα πολλοι δεν το βλεπουν ετσι, και νομιζουν οτι επειδη οδηγουν Χ χρονια αυτοκινητο, καπως ετσι θα ειναι και με το μηχανακι...και γραφονται σωρηδον threads για προτασεις μηχανων σε νεους χρηστες κλπ...κλπ..μονο που δεν τους εχει πει κανεις οτι εφοσον καβαλας παντα πρεπει να εχεις στο πισω μερος του μυαλου σου τον θανατο, την αναπηρια, την εντατικη, το σπασιμο οστου, το εγκαυμα τριβης ή την απλη στουκα που δεν παθαινεις τιποτα αλλα επειδη εχεις δει τον χαρο να σε χαιρεταει αλλαζει το χρωματακι σου...

αν τους τα πεις αυτα, μπορει και να μην ξανακαβαλησουν ποτε...αλλα ειναι η αληθεια..ειναι η απολυτη αληθεια γιατι απλουστατα ειναι μαθηματικα πιο πιθανο απ'οτι αν οδηγας αμαξι...

οποτε ερχομαστε στο θεμα μας και λεω μην γινεστε απλα "χρηστες" ...γινετε "εραστες της οδηγησης"...και εξασκηθειτε και μαθετε καλυτερα το οχημα σας και τον εαυτο σας για να μπορεσετε να χαρειτε την καθε στιγμη χωρις να νομιζετε οτι "το abs σωζει ζωες" (ο τιτλος του thread)...

Θα πάει σε άλλες ατραπούς η συζήτηση, γιατί το θέμα δεν είναι μοτοσυκλέτα vs αυτοκίνητο. Αυτά είναι γνωστά, κάποτε ήρθε ένας φίλος να πάμε βόλτα με το αμάξι, πρέπει να ήταν Δεκέμβρης ή Γενάρης. Έρχεται, μπαίνω μέσα κι είχε καλοριφέρ στο φουλ ζεστό, του λέω "μισό λεπτό, ξαναέρχομαι, πάω να βάλω πιτζάμα και παντόφλες να απολαύσω τη βόλτα και την ατμόσφαιρα στο αυτοκίνητο"...

Οδηγώ ένα μονοκύλινδρο 650GS, πόσα κιλά είναι 190-195; 48-49 ίπποι, άρα για εσένα πιο βαρετό κι από ρετροσπεκτίβα Αζέρου σκηνοθέτη στο κανάλι της Βουλής. Σεβαστό απόλυτα. Θυμάμαι σε μια ετήσια, το '12 πρέπει να ήταν, Νεμέα-Φενεό-Πλανητέρο, είχε ίδιο μηχανάκι ο thou-vou αν θυμάμαι το nickname του παιδιού σωστά, ο οποίος το πήγαινε τάπα, σε σημείο να αναρωτιέμαι αν όντως ήταν το ίδιο μηχανάκι. Προσπάθησα να τον ακολουθήσω, αλλά μετά από λίγο έκοψα, εκτός του ότι δεν τον είχα, το κυριότερο ήταν ότι συνειδητοποίησα στιγμιαία πως σταμάτησα να περνάω καλά, γτ δεν γέμιζα εικόνες από τη διαδρομή, δεν ένιωθα πως ήμουν σε βόλτα, αλλά σε αγώνα δρόμου. Όπως έγραψες πάνω, ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη συγκίνηση που μπορεί να σου δώσει η μοτοσυκλέτα, τον παράγοντα fun που μπορεί να σου δώσει η μοτοσυκλέτα. Κι υπάρχουν κι άλλες παράμετροι στην εξίσωση μοτοσυκλέτα. Αλλιώς αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα πχ κάποιος ο οποίος είναι εργένης κι αλλιώς κάποιος ο οποίος έχει 2 πιτσιρίκια να τον περιμένουν σπίτι. Καταλαβαίνεις τι εννοώ υποθέτω...

Για να γυρίσουμε στα του νήματος, για εμένα το ABS μπορεί να μην είναι πανάκεια όπως είπα από μόνο του, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να σε σώσει αναμφισβήτητα από κακοτοπιές... 12 χρόνια που έχω τη μηχανή, 2-3 φορές το έχω χρειαστεί, 2-3 φορές χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί και τη δουλειά που υποτίθεται πως πρέπει να κάνει την έκανε άψογα, ιδιαίτερα εκείνη τη φορά με τα σαπουνόνερα. Κάποια παιδιά είχαν πάει πριν χρόνια βόλτα χειμώνα στα βουνά, 3-4 μηχανές, σε κάποιο σημείο χρειάστηκε να φρενάρουν, είχε πάγο, μόνο 1 μηχανή είχε ABS κι ήταν η μόνη που έμεινε όρθια. Όποιος θέλει παίρνει με ABS, όποιος θέλει παίρνει δίτροχο χωρίς ABS, αλλά τώρα να βλέπω κάτι απαντήσεις "ABS παίρνουν μόνο όσοι δεν ξέρουν να φρενάρουν, όσοι είναι κουλοί κτλ", ή κάποιοι που υποστηρίζουν ότι φρενάρουν με ποσοστό 70% μπρος και 30% πίσω (πάντα αναρωτιόμουν πως υπολογίζουν με ακρίβεια το ποσοστό που φρενάρουν...) ή ότι το μυαλό τους δουλεύει πιο γρήγορα και αλάνθαστα και καθαρά από ένα ηλεκτρονικό αισθητήρα... μη σχολιάσω παρακάτω!

Απολαύστε ο καθένας αυτό που κάνε, και κάντε το ο καθένας με τον τρόπο που γουστάρει και που τον φτιάχνει.

νεοσσός
11/11/2018, 22:12
... ή ότι το μυαλό τους δουλεύει πιο γρήγορα και αλάνθαστα και καθαρά από ένα ηλεκτρονικό αισθητήρα...
Είναι και δική μου απορία αυτή. Όχι μόνο η αδυναμία να φθάσεις την ταχύτητα αντίληψης του αισθητήρα, αλλά και η ικανότητα να μειώσεις κατά κατάλληλο ποσοστό την πίεση στα έμβολα, ώστε να πετύχεις τη βέλτιστη πρόσφυση.

Τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας δε σώζουν σε όλες τις περιπτώσεις. Αρκεί μία να σου χρειαστεί. Μάλιστα δε μιλάμε για κανένα τεράστιο κόστος, ώστε να χρειάζεται να ζυγίσεις την πιθανότητα που θα σου χρειαστεί, σε σχέση με με την επένδυση.

rainmike
11/11/2018, 22:36
Πριν λίγο καιρό δiάβαζα στο forum για ένα sv με προβληματικό abs και μια κοπέλα που τα χρειάστηκε γιατί η μοτοσικλέτα της δεν φρέναρε.
Εάν γινόταν το κακό Θεός φυλάξει τί θα λέγαμε?Ετυχε αυτό θα λέγαμε.Σε πόσους άλλους τυχαίνει?Σε πολλούς ,απλά δεν το μαθαίνουμε.
Δε λέω ότι το abs δεν βοηθάει η ότι θα έπρεπε να το αφαιρέσουμε αλλά είναι γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά βοηθήματα δημιουργούν πολλές φορές
μια ψευδή αυτοπεποίθηση στον αναβάτη.Ας τρέξω μωρέ λίγο παραπάνω στη βροχή έχω abs ας στρίψω λίγο γρηγορότερα έχω traction control.
Abs traction control launch cοntrol wheelie control και ενα σωρό άλλα που ωθούν άπειρους αναβάτες σε υπερτούμπανα των 160+ ίππων έχοντας
την πεποίθηση ότι τα ηλεκτρονικά θα τους σώσουν.

RaGe_Raptor
11/11/2018, 22:47
Πριν λίγο καιρό δiάβαζα στο forum για ένα sv με προβληματικό abs και μια κοπέλα που τα χρειάστηκε γιατί η μοτοσικλέτα της δεν φρέναρε.
Εάν γινόταν το κακό Θεός φυλάξει τί θα λέγαμε?Ετυχε αυτό θα λέγαμε.Σε πόσους άλλους τυχαίνει?Σε πολλούς ,απλά δεν το μαθαίνουμε.
Δε λέω ότι το abs δεν βοηθάει η ότι θα έπρεπε να το αφαιρέσουμε αλλά είναι γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά βοηθήματα δημιουργούν πολλές φορές
μια ψευδή αυτοπεποίθηση στον αναβάτη.Ας τρέξω μωρέ λίγο παραπάνω στη βροχή έχω abs ας στρίψω λίγο γρηγορότερα έχω traction control.
Abs traction control launch cοntrol wheelie control και ενα σωρό άλλα που ωθούν άπειρους αναβάτες σε υπερτούμπανα των 160+ ίππων έχοντας
την πεποίθηση ότι τα ηλεκτρονικά θα τους σώσουν.

Αυτό ακριβώς. "το ABS σώζει ζωές" θεοποίηση ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Ναι, μια χαρά είναι τα ηλεκτρονικά (σχεδόν) πρέπει όμως πρώτα να μπορούμε να πάμε βόλτα μια μοτοσικλέτα κι όχι να μας πηγαίνει αυτή.

teogtp
11/11/2018, 22:50
Πρέπει ο χρήστης να είναι λίγο"γίδι" αν νομίζει ότι ένα βοήθημα θα τον κάνει χερά.
Μου θυμισες πίσω στα 90's τον απίθανο τύπο με το ολοκαίνουργιο μερτσεντε που στουκαρε στο χιονοδρομικό γιατί είχε abs και μπορει να φρενάρει όπου θέλει όποτε θέλει......

o_gavros
11/11/2018, 22:51
εδώ είναι που καίμε μάγισσες;

taisteal
11/11/2018, 23:12
Πρέπει ο χρήστης να είναι λίγο"γίδι" αν νομίζει ότι ένα βοήθημα θα τον κάνει χερά.
Μου θυμισες πίσω στα 90's τον απίθανο τύπο με το ολοκαίνουργιο μερτσεντε που στουκαρε στο χιονοδρομικό γιατί είχε abs και μπορει να φρενάρει όπου θέλει όποτε θέλει......

Σίγουρα δεν θα σε κάνει χερά,αν είσαι κουλάδης θα πέσεις ακόμη και με αυτοκίνητο :lol:
Αλλά σου δίνει μια σιγουριά γνωρίζοντας ότι φρενάρεις με λιγότερο άγχος.
Τουλάχιστον έτσι το έζησα εγώ.

bros 650
11/11/2018, 23:23
Αν οι δρομοι μας ειχαν την προσφυση που θα επρεπε να εχουν το abs θα ηταν λιγοτερο αναγκαιο αλλα δυστηχως ολοι ξερουμε την κατασταση των δρομων μας που οχι να φρεναρεις σωστα και με ασφαλεια μπορεις αλλα ουτε να περπατησεις οποτε το abs ειναι αναγκαστικα απαραιτητο.

Christos ktm R
11/11/2018, 23:40
Πριν αρκετά χρόνια ένας γνωστός με ένα Bmw gs 1150 μου λέει κάνε το μια βόλτα γιατί κάτι γίνετε με το μπροστινό φρένο,ξεκινώντας χωρίς ακόμα πρόλαβω να πάω πάνω απο 20χλμ μπλοκάρει ο μπροστινός τροχός,με 1000 ζόρια κράτησα το μηχανάκι ορθιο(ήταν κ ξένο να μην το πληρώνω)κάνοντας ζημιά κ στο γόνατο μου απο την δύναμη που έβαλα.Το μηχανάκι φορτώθηκε κ πήγε στην αντιπροσωπεία όπου του είπαν ότι κλείδωσε το abs κ έχει ξανά συμβεί.Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το ξεχάσω ποτέ,ακόμα κ μέχρι σήμερα μου περνάει απο το μυαλό εκεί που πηγαίνω αν φάει κανά σκαλωμα κανά τσιπάκι κανά θυριστων ή κανας πυκνωτής κ μπλοκάρει κ παγωνω:a7::a7:

taisteal
12/11/2018, 00:22
Πριν αρκετά χρόνια ένας γνωστός με ένα Bmw gs 1150 μου λέει κάνε το μια βόλτα γιατί κάτι γίνετε με το μπροστινό φρένο,ξεκινώντας χωρίς ακόμα πρόλαβω να πάω πάνω απο 20χλμ μπλοκάρει ο μπροστινός τροχός,με 1000 ζόρια κράτησα το μηχανάκι ορθιο(ήταν κ ξένο να μην το πληρώνω)κάνοντας ζημιά κ στο γόνατο μου απο την δύναμη που έβαλα.Το μηχανάκι φορτώθηκε κ πήγε στην αντιπροσωπεία όπου του είπαν ότι κλείδωσε το abs κ έχει ξανά συμβεί.Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το ξεχάσω ποτέ,ακόμα κ μέχρι σήμερα μου περνάει απο το μυαλό εκεί που πηγαίνω αν φάει κανά σκαλωμα κανά τσιπάκι κανά θυριστων ή κανας πυκνωτής κ μπλοκάρει κ παγωνω:a7::a7:

Φάουλ ο γνωστός σου,κι εσύ κακώς την οδήγησες αντί να πάει κατευθείαν σε συνεργείο.
Η μοτοσικλέτα έχει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες parts που μπορεί να χαλάσουν,με αυτό
το σκεπτικό καλύτερα να μην καβαλάμε ή να γυρίσουμε σε παλαιότερες τεχνολογίες.
Πέρυσι μού κόπηκε ολοκαίνουργια αλυσίδα στο tenere και σφήνωσε στον τροχό,έχοντας
πάνω από 120 χλμ στο κοντέρ,με αποτέλεσμα να τον φρενάρει και να καταλήξω εκτός δρόμου
χωρίς να πέσω,καθαρά από τύχη.
Ήταν αστοχία υλικού και μπορεί να παρουσιαστεί σε οτιδήποτε,αυτός δεν μπορεί να είναι
αποτρεπτικός λόγος για να μην καβαλάμε μοτοσικλέτες ή άλλου είδους όχηματα.

rainmike
12/11/2018, 04:08
https://www.nsc.org/road-safety/safety-topics/motorcycle-safety
Και κάποια στατιστικά:
In 2016, 4,976 motorcycle riders and passengers died in crashes, and nonfatal injuries that year totaled 88,000, according to Injury Facts® 2017, the statistical compendium on unintentional deaths and injuries published by NSC. Fatalities among motorcycle riders and passengers have increased nearly 3%.. from 2006
Πόσο προχώρησε η τεχνολογία στα ηλεκτρονικά βοηθήματα απο το 2006 ?.Πόσο μείωσε τα ατυχήματα?
Μήπως τελικά οι εταιρείες επενδύουν στα ηλεκτρονικά ,έχοντας σαν προτεραιότητα κάτι άλλο πέρα από την ασφάλεια?

karateo
12/11/2018, 08:19
https://www.nsc.org/road-safety/safety-topics/motorcycle-safety
Και κάποια στατιστικά:
In 2016, 4,976 motorcycle riders and passengers died in crashes, and nonfatal injuries that year totaled 88,000, according to Injury Facts® 2017, the statistical compendium on unintentional deaths and injuries published by NSC. Fatalities among motorcycle riders and passengers have increased nearly 3%.. from 2006
Πόσο προχώρησε η τεχνολογία στα ηλεκτρονικά βοηθήματα απο το 2006 ?.Πόσο μείωσε τα ατυχήματα?
Μήπως τελικά οι εταιρείες επενδύουν στα ηλεκτρονικά ,έχοντας σαν προτεραιότητα κάτι άλλο πέρα από την ασφάλεια?

Δε μας λέει αν έχουν αυξηθεί οι οδηγοί δικύκλων. Αν έχουν αυξηθεί τα χιλιόμετρα που κάνουν όπως πχ στα αυτοκίνητα που παρόλο που αυξήθηκαν οι θάνατοι λέει ότι αυξήθηκαν οι οδηγοί και η χρήση αλλά με τις νέες τεχνολογίες είναι ασφαλέστερα.

Και πιο κάτω στο λινκ που έδωσες γράφει

---Choose a bike that fits you; "supersport bikes" have driver death rates about four times that of cruisers or standard bikes, according to the Insurance Institute for Highway Safety
---Invest in antilock brakes

Και βλέπω ότι τη ζημιά στα στατιστικά την κάνουν οι supersport...
https://www.iihs.org/iihs/topics/t/motorcycles/fatalityfacts/motorcycles/2016

vkats
12/11/2018, 08:28
Εχουμε 2018 και ακόμα στην Ελλάδα έχουμε αντιρρήσεις για τη χρησιμότητα του ABS...
Καλά λένε οτι αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία...

Είσαστε με τα καλά σας;;;;
Και ένας άνθρωπος να σωθεί απο το ABS αξίζει να το έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλα τα μηχανάκια.
Ολα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες και εξυπνάδες και ας παρεξηγηθεί όποιος θέλει.

o_gavros
12/11/2018, 08:56
Δεν ειναι ακριβως οπως τα λες.
Και λόγος για σπορά φόβου δεν υπάρχει.
Το συγκεκριμένο μηχανάκι με τη συγκεκριμένη άπειρη αναβάτη δεν είπε ποτέ ότι δε φρέναρε τελείως!
Λόγω βλάβης στο αβςπαρουσιαζε μια καθυστέρηση χιλιοστών του δευτερολέπτου (αν θυμάμαι σωστά τα λόγια της) Μέχρι να αρχίσει να ενεργεί.
Και λόγω απειρίας την τρόμαξε ισως παραπάνω.
Το Θέμα παντως διορθώθηκε από τη Σουζουκι.

Οπως σου έγραψε κι ο ταιστιλ και πιθανόν να γνωρίζεις κι ο ίδιος,όλα μπορούν να χαλάσουν.
Για αυτο αξιολογούμε τις αγορές μας με πρωταρχικό κροτηριο την αξιοπιστία.
Αλλιώς μόνο κινεζιες θα κυκλοφορούσαν.

Επίσης τα ν8υμερα στις στατιστικές μπορούν να έχουν πολλαπλές αναγνώσεις.Η ξερή παράθεση τους δεν οδηγεί πάντα σε ασφαλή συμπεράσματα.

DoctoR_k6
12/11/2018, 09:05
Αυτο που συζηταμε αν το ABS κανει καλο η κακο με ξεπερναει. Ου μαι κοτ που λενε...
Οσοι θελετε κ ειστε χεραδες μην αγοραζετε η αν δεν μπορειτε αλλιως απενεργοποιειστε το.
Αφηστε τους κουλους να το χρησιμοποιουνε.

Στειλτε κ ενα mail στους κατασκευαστες να τους πειτε τι μ@λακιες κανουνε που βαζουνε ABS, traction, ΙMU, cornering κ λοιπες πιπες...εχουν δει Ελληνα οδηγο?
Καλυτεροι κ απο υπολογιστη λεμε!!

:cry:

o teos
12/11/2018, 09:50

Τη ζημια την κανουν τα κουλαδια που αγοραζουν SS για καφετερια και στην πρωτη στροφη πανε ευθεια,οσοι απο παπι 125cc πανε στα 600cc και στα 1000cc και παθαινουν το πρωτο και οι ευθειακιδες που σε πρωτη ευκαιρια ανοιγουν τερμα γκαζι χωρις να εχουν ιδεα πως φρεναρει το μοτο ασχετα αν εχει ABS η οχι..;)

sniper
12/11/2018, 10:02
.... Ναί, το ABS θα με γλυτώσει απο πτώση σε νορμάλ φρενάρισμα στον γλιτσιασμένο κωλόδρομο. ....

Όχι δεν θα σε σώσει, όπως δεν σώζει πάντα το TC από high.

Τώρα, αν το ABS ή όχι βοηθάει είναι καθαρά υποκειμενικό. Βοηθάει αν ξέρεις τι κάνει και πως να το εκμεταλλευτείς, δεν βοηθάει όταν δεν ξέρεις.
Αμφιβάλλω πολύ αν οι περισσότεροι που έχουν μηχανή με ABS ξέρουν, απλά πιστεύουν ότι το ABS είναι σωτήριο - προφανώς γιατί έτσι θα είναι αφού το βάζουν πάνω σε μηχανή το 2018 - και μετά γράφουμε 200 σελίδες με πίπες.

Αν χρειαστεί να φρενάρετε σε πανικό με ή χωρίς ABS καλά θα ήταν να ξέρετε πως θα συμεπριφερθεί η μοτό σας. Τα υπόλοιπα είναι για μέτρηση του ποιος την έχει πιο μεγάλη (την απόσταση πέδησης).

karateo
12/11/2018, 10:17
Τώρα, αν το ABS ή όχι βοηθάει είναι καθαρά υποκειμενικό.

Αντικειμενικά βοηθάει οπότε βγάζεις λάθος συμπεράσματα.
Αν εσύ πιστεύεις ότι είσαι πιο γρήγορος απο το ABS τότε τί συζητάμε!

Και άλλα στατιστικά
https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-lock_braking_system

The Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) conducted a study on the effectiveness of ABS for motorcycles and came to the conclusion that motorcycles above 250 cm3 without ABS are 37 percent more likely to be involved in fatal crashes and a study of the Swedish Road Administration came to the conclusion that 48 percent of all severe and fatal motorcycle accidents above 125 cm3 could be avoided due to motorcycle ABS.[47]

ΥΓ.
5-10 κύκλους (κύκλους έτσι?) το δευτερόλεπτο
http://autoditex.com/page/anti-lock-braking-system-abs-9-1.html

ggs
12/11/2018, 10:24
Όχι δεν θα σε σώσει, όπως δεν σώζει πάντα το TC από high.

Τώρα, αν το ABS ή όχι βοηθάει είναι καθαρά υποκειμενικό. Βοηθάει αν ξέρεις τι κάνει και πως να το εκμεταλλευτείς, δεν βοηθάει όταν δεν ξέρεις.
Αμφιβάλλω πολύ αν οι περισσότεροι που έχουν μηχανή με ABS ξέρουν, απλά πιστεύουν ότι το ABS είναι σωτήριο - προφανώς γιατί έτσι θα είναι αφού το βάζουν πάνω σε μηχανή το 2018 - και μετά γράφουμε 200 σελίδες με πίπες.

Αν χρειαστεί να φρενάρετε σε πανικό με ή χωρίς ABS καλά θα ήταν να ξέρετε πως θα συμεπριφερθεί η μοτό σας. Τα υπόλοιπα είναι για μέτρηση του ποιος την έχει πιο μεγάλη (την απόσταση πέδησης).

οποτε , σε έναν νέο οδηγό που ακόμα δεν έχει την εμπειρία να εκμεταλλευτεί το φρενάρισμα του και το ABS , θα τον συμβουλεύαμε ότι δεν χρειάζεται να πάρει μηχανάκι με ABS γιατι δεν παίζει κανένα ρόλο... αυτο δλδ θα έλεγες νικο άμα ερχόταν ένας νέος οδηγός να ζητήσει την γνώμη σου?

kostasagk
12/11/2018, 10:39
ρε παιδια τι κουλαμάρες διαβαζω εδώ,,,,νεοι ανθρωποι και να είναι τοσο αδιάβαστοι...υπαρχη και ιντερνετ εκτος αν δεν μαθανε ολιγα αγγλικα...είμαι 54 με εκατοντάδες χιλ χιλ ..εδώ και σε ολη την ευρωπη..η αληθεια είναι ότι το αβς στην ευρωπη αν εχει λειτουργηση 5 -10 φορες ισως να λεω και πολλα ...δρομοι με ασφαλτο φοβεροι,ακομα και οι επαρχιακοι,εν αντιθεση εδώ που οι δρομοι μας -εκτος από τις εθνικες-κανεις μαλλον πατινάζ....εδώ το συστημα δουλεύει υπερωρίες ακομα και όταν οδηγεις νορμαλ,δεν συζητω για την καφριλα αυτων που βλέπουμε καθημερινα,μακαρι να το βαζανε από τα 50κυβικα και σε συνδιασμο με cbs και τετοια συστηματα και σε σωζουν από τουμπα και φρεναρεις σε σωστη αποσταση..τωρα κατι ENTI LOWNSON,KAI ROSSI ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΑΞΙΖΑΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. το 1996 απεκτησα την BMW με abs οντως ηταν μια άλλη εμπειρεια,επισης να ρωτησω τον φιλο που του μπλοκαρησε ο τροχος αν εφταιγε το abs η η δαγκανα,να ξερετε και είναι το πιο συνηθες μλοκαρει η δαγκανα γιατι κατά την γνωμη μου θα μλοκαριζε και ο πισω τροχος, εχει μπλοκαρει και σε μενα αλλα ηταν η δαγκανα,θελει και αυτή συντηρηση καπου καπου....

sniper
12/11/2018, 11:23
οποτε , σε έναν νέο οδηγό που ακόμα δεν έχει την εμπειρία να εκμεταλλευτεί το φρενάρισμα του και το ABS , θα τον συμβουλεύαμε ότι δεν χρειάζεται να πάρει μηχανάκι με ABS γιατι δεν παίζει κανένα ρόλο... αυτο δλδ θα έλεγες νικο άμα ερχόταν ένας νέος οδηγός να ζητήσει την γνώμη σου?

Τζορτζ; Τι με ρωτάς; Αν είσαι ευθεία σε άδειο δρόμο (και τσαρουχώσεις τα φρένα ή γλυστράει κάτω); Ναι, θα βοηθήσει.

Αν είσαι υπό κλίση ή ανάμεσα σε αυτοκίνητα ή άλλα κινούμενα ή μη οχήματα εσύ πιστεύεις ότι ένας αρχάριος θα βοηθηθεί; (Υπόψιν, το ABS μπαινει είτε σε τραρούχωμα είτε σε καταστάσεις έλλειψης προσφρυσης).
Παράδειγμα προσφατο, δυσλειτούργησε το ABS στο SV και ο πανικός κορυφώθηκε.

Edit : Δεν λέω ότι είναι άχρηστο, τουναντίον. Δεν ξέρουμε όμως να το χρησιμοποιούμε, ούτε καν στα αυτοκίνητα πολλώ δε μάλλον στις μηχανές (εξού και βγαίνουν τα συστήματα αυτόματης πέδησης, σε ακραίες συνθήκες, που βγάζουν τον οδηγό εκτός τελειως).

ggs
12/11/2018, 13:13
Τζορτζ; Τι με ρωτάς; Αν είσαι ευθεία σε άδειο δρόμο (και τσαρουχώσεις τα φρένα ή γλυστράει κάτω); Ναι, θα βοηθήσει.

Αν είσαι υπό κλίση ή ανάμεσα σε αυτοκίνητα ή άλλα κινούμενα ή μη οχήματα εσύ πιστεύεις ότι ένας αρχάριος θα βοηθηθεί; (Υπόψιν, το ABS μπαινει είτε σε τραρούχωμα είτε σε καταστάσεις έλλειψης προσφρυσης).
Παράδειγμα προσφατο, δυσλειτούργησε το ABS στο SV και ο πανικός κορυφώθηκε.

Edit : Δεν λέω ότι είναι άχρηστο, τουναντίον. Δεν ξέρουμε όμως να το χρησιμοποιούμε, ούτε καν στα αυτοκίνητα πολλώ δε μάλλον στις μηχανές (εξού και βγαίνουν τα συστήματα αυτόματης πέδησης, σε ακραίες συνθήκες, που βγάζουν τον οδηγό εκτός τελειως).

Νικ , καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που υποστηρίζει οτι το ABS είναι κατι μαγικο που φρενάρει για εσένα και σε σώζει ότι μλκια και να κάνεις. ουτε γράφτηκε και πουθενά εδώ.

Ούτε , φυσικά ,η κουβέντα γίνεται για τις ειδικές συνθήκες της πίστας ή του χώματος που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν άλλες απαιτήσεις από τα μηχανάκια και άλλες ρυθμίσεις σε αυτά (άλλα λάστιχα, άλλες πιέσεις , άλλο σεταρισμα αναρτήσεων κλπ ..τα ξέρεις καλυτέρα)
Άλλωστε ,πλέον τα περισσότερα μηχανάκια που προορίζονται και για τέτοιες χρήσεις ,έχουν εργοστασιακά την δυνατότητα απενεργοποίησης του abs ακριβώς γι αυτό τον λόγο.

Μιλάμε για τν καθημερινή χρήση μηχανής σε συνθήκες δημοσίου δρόμου.
Το ABS λοιπόν κάνει απλα ότι λέει το όνομα του ..Anti-lock Breaking System.
Δεν αφήνει τον τροχό να κλειδώσει.
Τώρα , ναι , ιδανικά , καλο θα είναι να έχεις την εμπειρία , το χέρι , την εκπαίδευση , το ταλέντο , τον χρόνο , την συγκέντρωση ώστε να μην βρεθείς στην θέση να σου μπλοκάρει ο τροχός , ειδικά ο μπροστά.Ακόμα πιο ιδανικά , να έχεις όλα τα παραπάνω κα τύχη που ακόμα και να σου μπλοκάρει να μπορείς να το χειριστείς.

Το abs λοιπόν έρχεται και διευκολύνει τον έμπειρο και κάνει αυτό που δεν θα ήξερε ο άπειρος.
Αμολαει-φρεναρει αστραπιαία.

Οποτε, για εμενα είναι ξεκαθαρο.
ΟΧΙ, το abs δεν σώζει ότι μλκια και να κάνεις.
ΝΑΙ, το abs είναι απόλυτα χρήσιμο βοήθημα για έμπειρους και άπειρους γιατί μπορεί να σε γλυτώσει-βοηθήσει να αποφύγεις το μπλοκάρισμα του τροχού και τις συνέπειες του , όταν αυτό , για όποιο λόγο , γίνει.
Προφανώς , θα έλεγα σε ένα νέο οδηγό να προσπαθήσει να έχει abs το μηχανάκι του , αλλά το ίδιο θα έλεγα και σε ένα παλιό κι ας μην του χρειαστεί ποτέ.

sniper
12/11/2018, 13:37
....

Ζωρζ, έχουμε 2 σχετικά νέους οδηγούς στο δρόμο. ο Α με ΑΒΣ κι ο Β χωρίς.

Στην ίδια ακριβώς περίπτωση που και οι δύο φρενάρουν απότομα γιατί πχ το αμάξι μπροστά κοκκάλωσε ή πετάχτηχε πεζός έχουε και λέμε :

Ο Β θα χάσει το μπροστινό και θα πέσει.
Ο Α με το ΑΒS, θα εμπλέξει το ABS και δεν θα πέσει αλλά θα συνεχίσει να πηγαίνει. Θα καταφέρει να κάνει τον ελιγμό; Πιθανότερο το όχι. ΑΝ μπορούσε δεν θα τσαρούχωνε τα φρένα έτσι κι αλλιώς.

Αν μιλάμε για ισιάδι δρόμο, με μεγάλες αποστάσεις από άλλα αντικείμενα, ναι είναι σωτήριο (καλά αυτά με τα λάδια και τους δρόμους παγοδρόμια τα διαβάζω και γελάω).

Δεν λέω ότι είναι άχρηστο, όπως δεν είναι άχρηστο και το TC. Αλλά έχουν όρια, και τα βοηθήματα (προσέξτε τον όρο, βοήθημα είναι συμπληρωματικό) και οι αναβάτες.

Αυτό λέω και δεν μπορώ να γίνω κατανοητός, τι διάολο.

ggs
12/11/2018, 13:53

Στην ίδια ακριβώς περίπτωση που και οι δύο φρενάρουν απότομα γιατί πχ το αμάξι μπροστά κοκκάλωσε ή πετάχτηχε πεζός έχουε και λέμε :

Ο Α με το ΑΒS, θα εμπλέξει το ABS και δεν θα πέσει αλλά θα συνεχίσει να πηγαίνει. Θα καταφέρει να κάνει τον ελιγμό; Πιθανότερο το όχι. ΑΝ μπορούσε δεν θα τσαρούχωνε τα φρένα έτσι κι αλλιώς.

Αν μιλάμε για ισιάδι δρόμο, με μεγάλες αποστάσεις από άλλα αντικείμενα, ναι είναι σωτήριο (καλά αυτά με τα λάδια και τους δρόμους παγοδρόμια τα διαβάζω και γελάω).

Δεν λέω ότι είναι άχρηστο, όπως δεν είναι άχρηστο και το TC. Αλλά έχουν όρια, και τα βοηθήματα (προσέξτε τον όρο, βοήθημα είναι συμπληρωματικό) και οι αναβάτες.

σε εχει κανει ο μπλιτσερ σαν τα μουτρα του..:lol:

βρε , το ιδιο πράγμα λέμε .
αυτο ακριβώς που λες στο παράδειγμα σου.

ο Β ,χωρίς ABS, έχει σίγουρη την ξάπλα και ότι αυτό συνεπάγεται.
ο Α , με ABS,πιθανα θα παει κι αυτος για ξαπλα ΑΛΛΑ εχει πιθανοτητα (ίσως καλή) να ΜΗΝ ξαπλώσει και να μην έχει τις συνέπειες.

ε, γι αυτή και μονο την πιθανότητα αξίζει το ABS... από τα πλαστικά που θα γλιτώσεις ,μέχρι το κλάμα των δικών σου..

sniper
12/11/2018, 13:58
....
ε, γι αυτή και μονο την πιθανότητα αξίζει το ABS... από τα πλαστικά που θα γλιτώσεις ,μέχρι το κλάμα των δικών σου..

An χρειάζεσαι ABS για να μην κλάψουν οι δικοί σου σε λένε Μάρκεζ και δεν το ξέρεις :tooth:

Anyway, δεν έχω μπλιτζεροποιηθεί, αυτός προσπαθεί να φτάσει, έχει δρόμο ακόμα. :D

Τεσπά, απλά διαβάζω θεοποιήσεις ενός βοηθήματος και δεν μου αρέσει.

ggs
12/11/2018, 14:14
An χρειάζεσαι ABS για να μην κλάψουν οι δικοί σου σε λένε Μάρκεζ και δεν το ξέρεις :tooth:

Anyway, δεν έχω μπλιτζεροποιηθεί, αυτός προσπαθεί να φτάσει, έχει δρόμο ακόμα. :D

Τεσπά, απλά διαβάζω θεοποιήσεις ενός βοηθήματος και δεν μου αρέσει.

μην μου το θυμίζεις το κουλαδι με το honda..
αρχίζω και γράφω βιβλίο "η ζωή με την honda μέσα απο τα μάτια του Σαρακακη":lol:
μόλις τελειώσουν οι "περιπέτειες" , θα το εκδοσω..:D

προς το παρόν , κινούμαι με ενα Honda FORZA 125 RR ME ABS:bawl::bawl:

sniper
12/11/2018, 14:21
μην μου το θυμίζεις το κουλαδι με το honda..
αρχίζω και γράφω βιβλίο "η ζωή με την honda μέσα απο τα μάτια του Σαρακακη":lol:
μόλις τελειώσουν οι "περιπέτειες" , θα το εκδοσω..:D

προς το παρόν , κινούμαι με ενα Honda FORZA 125 RR ME ABS:bawl::bawl:

Να προσέχεις τα μονομπλοκ φρένα του.

ggs
12/11/2018, 14:27
Να προσέχεις τα μονομπλοκ φρένα του.

εχει abs.. τα κανει ολα μονο του..:lol:

o teos
12/11/2018, 14:28
εχει abs.. τα κανει ολα μονο του..:lol:

Καφεδακο??:p

karateo
12/11/2018, 14:52

Μα κανείς το λάθος να μην αντιλαμβανεσαι ότι ο Α με το abs έχει την ικανότητα να φρενάρει σχεδόν τέλεια ΚΑΙ να κάνει ελιγμο. Έχει κερδίσει χρόνο και απόσταση οπότε είναι ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ να αποφύγει τη σύγκρουση. Μου έχει τύχει και το λέω.

sniper
12/11/2018, 15:00
Μα κανείς το λάθος να μην αντιλαμβανεσαι ότι ο Α με το abs έχει την ικανότητα να φρενάρει σχεδόν τέλεια ΚΑΙ να κάνει ελιγμο. Έχει κερδίσει χρόνο και απόσταση οπότε είναι ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ να αποφύγει τη σύγκρουση. Μου έχει τύχει και το λέω.

Δεν κάνω κανένα λάθος και ξέρω απολύτως καλά τι λέω. Μιλάω για αρχάριους οδηγούς, αυτους που παίρνουν κάτι με ABS και νομίζουν ότι θα λειτουργήσει όπως στο αυτοκίνητο και δεν θα πέσει ποτέ η μηχανή.

Απλά ξανα, μανά τονίζω ότι έχουμε πάρει την πιπίλα του ABS και νομίζουμε ότι είναι πανάκεια, ειδικά οι νέοι οδηγοί.

Οι παλιότεροι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει και τι όχι.

Όπως ότι το TC δεν θα σε αφήσει να φας η χάι, really?

rainmike
12/11/2018, 15:32
Δε μας λέει αν έχουν αυξηθεί οι οδηγοί δικύκλων. Αν έχουν αυξηθεί τα χιλιόμετρα που κάνουν όπως πχ στα αυτοκίνητα που παρόλο που αυξήθηκαν οι θάνατοι λέει ότι αυξήθηκαν οι οδηγοί και η χρήση αλλά με τις νέες τεχνολογίες είναι ασφαλέστερα.

Και πιο κάτω στο λινκ που έδωσες γράφει

https://www.iihs.org/iihs/topics/t/motorcycles/fatalityfacts/motorcycles/2016

Ολα αυτά που αναφέρεις,εμπεριεχονται στο λεγόμενο σφάλμα εφοσον το δείγμα πάντα ειναι αντιπροσωπευτικό.Μια στατίστική φυσικά δεν μπορεί να έχει απόλυτη ακρίβεια αλλά κατι μας λέει αλλιως δε θα την
κάνανε,Δεν αναφέρθηκα πουθενά στο abs μεμονωμένα αλλά το γενίκευσα.
Μηπως οι εταιρείες προσπαθούν μεσω των ηλεκτρονικών βοηθηματων να κάνουν τις μοτοσικλέτες απλά πιο προσιτές και φιλικές στο μέσο αρχάριο αναβάτη?
Μήπως εκεί που ο αντιπρόσωπος θα λεγε στον επίδοξο πιτσιρικά με την μόνιμη ονείρωξη το gsxr 1000 ,αγόρι μου μήπως να κοιτουσαμε κάτι άλλο ,τώρα να του λέει,παρτο έχει ένα σκασμό
ηλεκτρονικά πάνω, σπας τη μανετα απο την πιεση δε μασας εχει abs μπαινεις οπως να ναι στη στροφη traction control καρυδώνεις το γκάζι στην εκκίνηση launch control και μάλιστα έχει και τη συνείδηση του καθαρη γιατι μπορεί
και ο ίδιος να το πιστεύει.

BLiTzER
12/11/2018, 15:38
Αυτό που βγάζουν μηχανάκια 200+ άλογα και μετά τους βάζουν ηλεκτρονικά που κόβουν τα μισά, γιατί δεν οδηγούνται αλλιώς, πρέπει να είναι η μεγαλύτερη κομπίνα της σύγχρονης μηχανοκίνησης μετά το dieselgate. :lol: