PDA

View Full Version : Ποίηση και μουσική

Σελίδες : 1 [2]

Coyote.V
21/03/2024, 19:08
Α έτσι;

Η Καλάμιτυ Τζέην είναι υπαρκτό πρόσωπο στην άγρια δύση, μια γυναίκα αδάμαστη, ξερνούσε ιδρωτίλα και σκόνη, τεστοστερόνη και καυτά κολτ. Οι ιστορικοί και οι λαϊκοί συγγραφείς φαίνεται να την ξέχασαν και ήταν μία μόνο από δαύτες, κατά κόσμον Μάρθα Τζέιν Κάναρι ή αλλιώς Καλάμιτι Τζέιν, που θα αναλάμβανε το δύσκολο έργο να εκπροσωπήσει το γυναικείο στοιχείο στον αιματοβαμμένο κόσμο του Φαρ Ουέστ!

Αν κάποιος την ξέρει τότε θα είναι φανατικός αναγνώστης του Λούκι λουκ

Η Καλάμιτυ Τζέην μασά
ταμπάκο και φτύνει βρωμιά.
Φονεύει ρεμάλια και γδέρνει τσακάλια,
ληστεύει, κουρσεύει, νικά.

Καβάλα στο άτι περνά,
κοιτά υποτιμητικά.
Αντέχει στο κρύο, αντέχει στη ζέστη
αντέχει και στο θανατά.

Η Καλάμιτυ Τζέην θα πει:
«Να βάλουν φωτιά στο Κ.Α.Π.Η.!»
Γιατί δε γερνάμε· καιγόμαστε, σπάμε
κι αρχίζουμε απ’την αρχή.

Το βούτυρο και το ψωμί
μασάει, μα νοιώθει αδειανή.
Εκείνη ζητάει ψυχές για να φάει
σαρκία φιλὀξενα να γεννηθεί.

Η Καλάμιτυ Τζέην φορά φωτοστέφανο
αγορασμένο από τη λαϊκή.

svaboda
21/03/2024, 21:00
https://www.youtube.com/watch?v=CaA7bn3g9L8

Ιλισσός – Θάνος Κόης/λοστ μπόντις

Ήταν εντελώς στα αρχίδια μου αν αυτό το ποτάμι λεγόταν Ιλισσός

Αυτό που είχε σημασία, ήταν ότι ήταν το μοναδικό μέρος που μπορούσα να χωθώ

για να ξεφύγω από τους μπάτσους

Μπήκα από την είσοδο στην Καλλιθέα

κι άρχισα να τρέχω μέσα στο στεγασμένο τσιμεντομένο ποτάμι

ώσπου έτρεχα στο απόλυτο σκοτάδι

χωρίς να βλέπω εντελώς τίποτα πίσω μου

τίποτα εντελώς μπροστά μου

Ώσπου βρέθηκα με τα μούτρα μέσα στα βρομόνερα,

τις αποχετεύσεις και τα βιομηχανικά λύματα

Και η γλώσσα μου βούτηξε στα κάτουρα των ποντικιών

Ξαφνικά, το άγχος και η αγωνία μου, έφυγαν

κι αφέθηκα να βυθίζομαι ήρεμα και παράλογα

με το χρώμα του νερού να ξανοίγει γύρω μου

σε ένα μπλε, μωβ, γαλάζιο

που εναλλάσσονταν με μια θύελλα από φως

που δημιουργούσε, όγκο, βάθος

και κουρτίνες από φως σαν τροπική καταιγίδα

Τότε κατάλαβα ότι κινούμαι με μεγάλη άνεση

κουνώντας μόνο το κουτσό μου πόδι

Παρόλα αυτά, γλιστρούσα όμορφα

Βαθιά και μακριά, έβλεπα τα πάντα

Όμως κοντά, ήταν όλα θαμπά, φλουταρισμένα

Προσπάθησα να ενώσω τα χέρια μου σαν γυαλιά για να δω καλύτερα

Σιγά σιγά, άρχισα να ξεχωρίζω τις ραφές από την μπλούζα της

που ταξίδευαν το κορμί της σαν ξερολιθιά

Γύρισε και μου άστραψε ένα χάδι με την ανάποδη του χεριού της

Έτσι γύρισα το βλέμμα μου και κατάλαβα ότι όλοι εκεί, ήταν σε ένα άλλο κόσμο

από αυτόν που ξέρουμε

Εκεί δεν υπήρχε άγχος για τίποτα

Οι άνθρωποι, δεν χωρίζονταν σε φυλές, σε πλούσιους και φτωχούς

Όλοι αισθάνονταν, χαίρονταν

Κανείς δεν κατείχε

Κανείς δεν ήθελε γιατί είχε

Είδα όλα τα σπάνια cd που έψαχνα, μπροστά μου

αλλά δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να πάρω ούτε ένα

Ολόγυρα είχε εξαιρετικές ζωγραφιές που άλλαζαν συνέχεια

Ανάλογα με ποιον τρόπο τις έβλεπες

Όταν πείναγες, έφτανε να κοιτάξεις δεξιά, αριστερά

Είχε τραπέζια με βουνά

από κανελόνια με κιμά σαλτσαρωτά

και σουβλάκια τυλιχτά τριών λογιών

Ένα με πλημυρισμένο, τραγανιστό, πικάντικο γύρο

το άλλο με πανσέτα

και το τρίτο, δεν υπήρχε, ήταν απλώς το τρίτο

Λίγο πιο κάτω υπήρχαν ταψιά με μουσταλευριά

με μπόλικη κανέλα κι ένα δάχτυλο καρύδια από πάνω

Η ηλικία ήταν αυτή ή απλά δεν ήταν

Εκεί δεν υπήρχαν νυστέρια έτοιμα να επιτεθούν στις ρυτίδες

Εκεί δεν υπήρχε καμία απειλή

Όλα ήταν αλήθεια και όλα ήταν ψέμα

Σαν κοίταζες μέσα στα μεγάλα κομμάτια από κεχριμπάρι

Αναγνώριζες αγαπητά πρόσωπα που ήταν έτοιμα να συζητήσουν μαζί σου

Το άλσος

Το νερό

Το νερό

Και η μουσική

που εκεί τη μετέφερε ο ένας στον άλλον

με ένα άγγιγμα κι ένα βλέμμα

Αυτό ήταν και το μόνο που έφερα πίσω μαζί μου

Τη μουσική

Για να με πιστέψετε

Αλλά για να δείτε κι εσείς τη μαγεία και την πληρότητα που ζούσαν εκεί

Και φυσικά για να με πιστέψετε

Θάνος Κόης

Oneman1987
22/03/2024, 00:33
Καλημέρα σε όλους!

Ένα ποίημα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την έλευση της άνοιξης :)

Ο μελισσοκόμος

Μέλισσα άοκνη η ποίηση
χορεύει στην κερήθρα της ψυχής
και μέλι χρυσό γεμίζει
του ανθρώπου το Είναι.

Κι ούτε σταγόνα δεν ξεκλέβει
ο Μέγας Μελισσουργός,

μοναχά την καμαρώνει,

που τόση γλύκα
με κόπο μοίρασε,

στις καρδιές που τη θελήσαν!

Παντελής Τσιμπισκάκης, Ατρέπτως, εκδόσεις Ζήτη, 2018

Ρε κοίτα που πάλι μαρεσει αυτό που γράφεις χωρίς να ξέρω γιατί! Δεν κάνεις και ένα εξπλειν να δω αν τα πιάνω κιεγω :D

Tsber
22/03/2024, 10:01
Ρε κοίτα που πάλι μαρεσει αυτό που γράφεις χωρίς να ξέρω γιατί! Δεν κάνεις και ένα εξπλειν να δω αν τα πιάνω κιεγω :D

Δε χρειάζεσαι εξπλειν μαι φρεντ, το ξέρεις ήδη, η μέλισσα είναι η ποίηση, ο μελισσοκόμος ο ποιητής και ο Μέγας Μελισσουργός ο Ποιητής των πάντων.

Αλλά μάλλον θα το έχεις καταλάβει ήδη :)

Tsber
02/05/2024, 09:40
452680

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!

Παντελής

sanctusan
04/05/2024, 04:17
https://www.youtube.com/watch?v=CaA7bn3g9L8

Ιλισσός – Θάνος Κόης/λοστ μπόντις

Ήταν εντελώς στα αρχίδια μου αν αυτό το ποτάμι λεγόταν Ιλισσός

Αυτό που είχε σημασία, ήταν ότι ήταν το μοναδικό μέρος που μπορούσα να χωθώ

για να ξεφύγω από τους μπάτσους

Μπήκα από την είσοδο στην Καλλιθέα

κι άρχισα να τρέχω μέσα στο στεγασμένο τσιμεντομένο ποτάμι

ώσπου έτρεχα στο απόλυτο σκοτάδι

χωρίς να βλέπω εντελώς τίποτα πίσω μου

τίποτα εντελώς μπροστά μου

Ώσπου βρέθηκα με τα μούτρα μέσα στα βρομόνερα,

τις αποχετεύσεις και τα βιομηχανικά λύματα

Και η γλώσσα μου βούτηξε στα κάτουρα των ποντικιών

Ξαφνικά, το άγχος και η αγωνία μου, έφυγαν

κι αφέθηκα να βυθίζομαι ήρεμα και παράλογα

με το χρώμα του νερού να ξανοίγει γύρω μου

σε ένα μπλε, μωβ, γαλάζιο

που εναλλάσσονταν με μια θύελλα από φως

που δημιουργούσε, όγκο, βάθος

και κουρτίνες από φως σαν τροπική καταιγίδα

Τότε κατάλαβα ότι κινούμαι με μεγάλη άνεση

κουνώντας μόνο το κουτσό μου πόδι

Παρόλα αυτά, γλιστρούσα όμορφα

Βαθιά και μακριά, έβλεπα τα πάντα

Όμως κοντά, ήταν όλα θαμπά, φλουταρισμένα

Προσπάθησα να ενώσω τα χέρια μου σαν γυαλιά για να δω καλύτερα

Σιγά σιγά, άρχισα να ξεχωρίζω τις ραφές από την μπλούζα της

που ταξίδευαν το κορμί της σαν ξερολιθιά

Γύρισε και μου άστραψε ένα χάδι με την ανάποδη του χεριού της

Έτσι γύρισα το βλέμμα μου και κατάλαβα ότι όλοι εκεί, ήταν σε ένα άλλο κόσμο

από αυτόν που ξέρουμε

Εκεί δεν υπήρχε άγχος για τίποτα

Οι άνθρωποι, δεν χωρίζονταν σε φυλές, σε πλούσιους και φτωχούς

Όλοι αισθάνονταν, χαίρονταν

Κανείς δεν κατείχε

Κανείς δεν ήθελε γιατί είχε

Είδα όλα τα σπάνια cd που έψαχνα, μπροστά μου

αλλά δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να πάρω ούτε ένα

Ολόγυρα είχε εξαιρετικές ζωγραφιές που άλλαζαν συνέχεια

Ανάλογα με ποιον τρόπο τις έβλεπες

Όταν πείναγες, έφτανε να κοιτάξεις δεξιά, αριστερά

Είχε τραπέζια με βουνά

από κανελόνια με κιμά σαλτσαρωτά

και σουβλάκια τυλιχτά τριών λογιών

Ένα με πλημυρισμένο, τραγανιστό, πικάντικο γύρο

το άλλο με πανσέτα

και το τρίτο, δεν υπήρχε, ήταν απλώς το τρίτο

Λίγο πιο κάτω υπήρχαν ταψιά με μουσταλευριά

με μπόλικη κανέλα κι ένα δάχτυλο καρύδια από πάνω

Η ηλικία ήταν αυτή ή απλά δεν ήταν

Εκεί δεν υπήρχαν νυστέρια έτοιμα να επιτεθούν στις ρυτίδες

Εκεί δεν υπήρχε καμία απειλή

Όλα ήταν αλήθεια και όλα ήταν ψέμα

Σαν κοίταζες μέσα στα μεγάλα κομμάτια από κεχριμπάρι

Αναγνώριζες αγαπητά πρόσωπα που ήταν έτοιμα να συζητήσουν μαζί σου

Το άλσος

Το νερό

Το νερό

Και η μουσική

που εκεί τη μετέφερε ο ένας στον άλλον

με ένα άγγιγμα κι ένα βλέμμα

Αυτό ήταν και το μόνο που έφερα πίσω μαζί μου

Τη μουσική

Για να με πιστέψετε

Αλλά για να δείτε κι εσείς τη μαγεία και την πληρότητα που ζούσαν εκεί

Και φυσικά για να με πιστέψετε

Θάνος Κόης

Δεν ξέρω αν ο Κόης είναι ποιητής αλλά για μένα είναι καλυτέχνης.

Η θλήψη των κοινωνικο-πολιτικών μαζί με κυνικότητα και το χιούμορ, είναι φοβερός τύπος και πολύ δυνατός εκφραστής του ελευθεριακού κινήματος.
Πρόλαβα να τον δω ζωντανά!

mallias
12/05/2024, 09:00
ντιμπι ντιμπι νται
ντιμπι νται ντιμπι νται
ντιμπι ντιμπι νται
ντιμπι νται ντιμπι νται
Βρε μελαχρινάκι με πότισες φαρμάκι
Με πότισες φαρμάκι βρε μελαχρινάκι
ντιμπι ντιμπι νται
ντιμπι νται ντιμπι νται
ντιμπι ντιμπι νται
ντιμπι νται ντιμπι νται
Τα ολόμαυρά σου μάτια με κάνουνε χίλια κομμάτια
Με κάνουνε χίλια κομμάτια τα ολόμαυρά σου μάτια.

Σε εκτελεση του Χαρυ Κλυν

karellen
12/05/2024, 10:21
ντιμπι ντιμπι νται

???
Ποίο ακριβώς είναι το νόημα του παραπάνω;

svaboda
12/05/2024, 18:21
Δεν ξέρω αν ο Κόης είναι ποιητής αλλά για μένα είναι καλυτέχνης.

Η θλήψη των κοινωνικο-πολιτικών μαζί με κυνικότητα και το χιούμορ, είναι φοβερός τύπος και πολύ δυνατός εκφραστής του ελευθεριακού κινήματος.
Πρόλαβα να τον δω ζωντανά!

Καλέ ζει και βασιλεύει! Πριν ένα μήνα είχανε και λάιβ στο στέκι μεταναστριών.

mallias
12/05/2024, 19:05
???
Ποίο ακριβώς είναι το νόημα του παραπάνω;

Ελα ντε...ετσι προφερεται παντως..
Το απαγγελει ο Χαρυ κλιν κ απο κει μου εμεινε

sanctusan
13/05/2024, 12:35
Καλέ ζει και βασιλεύει! Πριν ένα μήνα είχανε και λάιβ στο στέκι μεταναστριών.

Ότι ζει το ξέρω, είχα την εντύπωση ότι σταμάτησαν τα live λόγο προβλημάτων υγείας.

NickBel
09/06/2024, 18:16
Παντελή που μπορώ να βρω τα βιβλία Συνάγκεια και Άδυτα ύδατα;

Tsber
09/06/2024, 22:03
Παντελή που μπορώ να βρω τα βιβλία Συνάγκεια και Άδυτα ύδατα;

Δεν θα τα βρεις, είναι συγκεντρωτικές συλλογές περιορισμένης κυκλοφορίας - έχεις πμ :D

Tsber
21/06/2024, 10:25
21 Ιουνίου και θερινό ηλιοστάσιο - καλό καλοκαίρι σε όλους!

453964

453965

Tsber
25/07/2024, 10:20
454705

NickBel
25/07/2024, 21:42
Παντελή χθες είδα ένα βίντεο για την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών στο ΥΤ και ανέφερε το μονοπάτι αλλά με αγγλική προφορά και δεν το κατάλαβα αρχικά. Λακωνικό όπως πρέπει το ποίημα χωρίς σάλτσες και φρου φρου :a013:

Tsber
26/07/2024, 08:55
Παντελή χθες είδα ένα βίντεο για την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών στο ΥΤ και ανέφερε το μονοπάτι αλλά με αγγλική προφορά και δεν το κατάλαβα αρχικά. Λακωνικό όπως πρέπει το ποίημα χωρίς σάλτσες και φρου φρου :a013:

Να είσαι καλά φίλε μου και μη φοβάσαι τα μονοπάτια και τις κερκόπορτες αλλά αυτούς που τα δείχνουν και τις ανοίγουν...

Tsber
28/08/2024, 10:39
455428

Oneman1987
29/08/2024, 00:35
Πολύ ψαγμένο γκουγκλαρα τον τίτλο αλλά δεν κατάλαβα και πολλά. Για βοήθα λιγάκι!

Coyote.V
29/08/2024, 10:19
Πολύ ψαγμένο γκουγκλαρα τον τίτλο αλλά δεν κατάλαβα και πολλά. Για βοήθα λιγάκι!

Ο Παντελής είναι ο Tsber, δικό του είναι.

Tsber
29/08/2024, 10:37

Να είσαι καλά φίλε μου, το παραπάνω είναι από μία σειρά ποιημάτων που προέκυψαν μετά από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο πριν πολλά χρόνια.

Ειδικά στην Αλεξάνδρεια, η σταδιακή μετάβαση από την αιγυπτιακή στην Ελληνιστική και μετέπειτα στη Χριστιανική καλλιτεχνική και θρησκευτική πραγματικότητα δημιούργησε μία μοναδική πολιτιστική συνέχεια που αγαπώ ιδιαίτερα και είχα την ευτυχία να γνωρίσω από κοντά.

Μέσα από τον συμβολισμό της Αθηνάς – Ίσιδας ως Παναγίας του αρχαίου κόσμου, με τον σταυρό χαραγμένο στο άγαλμά της, οι άνθρωποι προσπάθησαν δειλά να εκχριστιανίσουν το λατρευτικό τους περιβάλλον, τον αξιακό τους κόσμο και τελικά τον ίδιο τους τον εαυτό :)

Oneman1987
30/08/2024, 00:56
Να είσαι καλά φίλε μου, το παραπάνω είναι από μία σειρά ποιημάτων που προέκυψαν μετά από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο πριν πολλά χρόνια.

Ειδικά στην Αλεξάνδρεια, η σταδιακή μετάβαση από την αιγυπτιακή στην Ελληνιστική και μετέπειτα στη Χριστιανική καλλιτεχνική και θρησκευτική πραγματικότητα δημιούργησε μία μοναδική πολιτιστική συνέχεια που αγαπώ ιδιαίτερα και είχα την ευτυχία να γνωρίσω από κοντά.

Μέσα από τον συμβολισμό της Αθηνάς – Ίσιδας ως Παναγίας του αρχαίου κόσμου, με τον σταυρό χαραγμένο στο άγαλμά της, οι άνθρωποι προσπάθησαν δειλά να εκχριστιανίσουν το λατρευτικό τους περιβάλλον, τον αξιακό τους κόσμο και τελικά τον ίδιο τους τον εαυτό :)

:uplate:

Νταξει εσύ είσαι επικίνδυνος :lol:

thunder ace
30/08/2024, 03:37

;;;;

Tsber
30/08/2024, 10:18

Εξαπανέκαθεν :lol:

Tsber
30/08/2024, 10:31
;;;;

Εκεί, στο γύρισμα του ελληνικού κόσμου από τον πολυθεϊσμό στον χριστιανισμό, όταν ο δεύτερος άρχισε σιγά-σιγά να επικρατεί στη θρησκευτική συνείδηση και στη λατρευτική πρακτική, η μείξη στοιχείων του ειδωλολατρικού παρελθόντος με τη νέα θρησκεία όχι μόνο δεν θα τη μείωνε, αλλά θα συντελούσε σε μεγάλο βαθμό στην εδραίωσή της. Πρότυπα αιώνων, εξάλλου, ήταν δύσκολο να καταργηθούν. Αντιθέτως, η αφομοίωσή τους από τον χριστιανισμό υπήρξε ο συνδετικός κρίκος που χρειάζονταν οι άνθρωποι για να τον δεχθούν ευκολότερα. Αποτέλεσμα, πολλές από τις αρχαίες θεότητες και τελετουργίες να παραμείνουν στο χριστιανικό εορτολόγιο και να προσαρμοστούν στο τυπικό και στις παραδόσεις της νέας θρησκείας.

https://www.archaiologia.gr/blog/2012/08/13/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD/

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα άρθρα επί του θέματος:

https://www.tovima.gr/2008/11/24/opinions/isida-i-panagia-toy-arxaioy-kosmoy/

Αν βρίσκεις τη θρησκευτική μετάβαση κάπως σοκαριστική μπορείς να την αντιπαραβάλεις με την αντίστοιχη καλλιτεχνική η οποία συμβαδίζει χρονολογικά και πολιτιστικά:

https://www.lifo.gr/culture/arxaiologia/35-sygklonistika-portreta-fagioym

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B1_%CE%A6%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BC

Και τέλος υπάρχει πάντα και η άλλη, η μαγική εκδοχή της ποίησης όπου ο αναγνώστης ταυτίζει τα νοήματα του ποιήματος με δικές του προσωπικές του εμπειρίες ή καταστάσεις :beer:

Coyote.V
23/09/2024, 01:37
Η Ποίηση δεν είναι η απελευθέρωση των αισθημάτων, αλλά η δραπέτευση από τα αισθήματα.
Δεν είναι η έκφραση της προσωπικότητας αλλά η δραπέτευση από την προσωπικότητα.
Μα... θα πρέπει κανείς να έχει αισθήματα και προσωπικότητα για να θέλει να δραπετεύσει από αυτά.

T. S. Eliot

Ηλίου φαεινότερο ότι ξεψαχνίζω τον Τόμας τώρα τελευταία... :)
Αν μου επιτρέπεις να εναποθέσω και ένα μελοποιημένο ποίημα του στα ελληνικά: Ωχρά Σπειροχαίτη - Κούφιοι άνθρωποι (https://www.youtube.com/watch?v=G7iM902dNyE)

Είναι δύσκολος, πρέπει να διαβάσεις 2-3 φορές ένα ποίημα για να ξετυλιχθεί όλο το μεγαλείο του...

Coyote.V
23/09/2024, 02:26

:D

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ Τ Η Σ ΡΑΤΣΑΣ ΜΑΣ

Οι καλύτεροι της ράτσας μας γίνονται φονιάδες
Ακολουθούν σε απόσταση ασφαλείας
οι ποιητές
οι παραμυθάδες
οι τερατολόγοι γενικώς
Μερικές χιλιάδες έτη φωτός πιο πέρα
Πλατσουρίζουν αγέλαστοι κι ανόρεχτοι
Στα στάσιμα νερά της μετριότητας
Οι όμηροι του φόβου.

Γιάννης Αγγελάκας

Coyote.V
02/10/2024, 17:56
456326

Μάντεψε ποιος έχει σειρά στο ξεψάχνισμα... :D

Σήμερα τα παρέλαβα και διάβασα μέχρι στιγμής τις 21 πρώτες σελίδες από την Αστέρινη... το End of rivers με άγγιξε ιδιαίτερα!!! Διαβάζω τα ποιήματα ακούγοντας πάντα instrumental Progressive (https://www.youtube.com/watch?v=953o5iD688Q&list=PLpSbfN_mQDXI4m7uM74fg1jXLoGDnymYU), με ταξιδεύει...

Tsber
02/10/2024, 18:56
Μάντεψε ποιος έχει σειρά στο ξεψάχνισμα... :D

Σήμερα τα παρέλαβα και διάβασα μέχρι στιγμής τις 21 πρώτες σελίδες από την Αστέρινη... το End of rivers με άγγιξε ιδιαίτερα!!! Διαβάζω τα ποιήματα ακούγοντας πάντα instrumental Progressive (https://www.youtube.com/watch?v=953o5iD688Q&list=PLpSbfN_mQDXI4m7uM74fg1jXLoGDnymYU), με ταξιδεύει...

Ε, τι να πω τώρα, με συγκινείς ιδιαιτέρως...

Πώς να μην είμαι χαρούμενος όταν τα βιβλία μου εκπληρώνουν τον αντικειμενικό τους σκοπό, διαβάζονται!

Έχε υπόψη ότι το κόκκινο με το πράσινο έχουν δώδεκα χρόνια διαφορά.

Αυτή η χρονιά ήταν εξαντλητική γιατί δουλεύω ταυτόχρονα πάνω σε δύο βιβλία διαφορετικά, το ένα είναι ποίησης και ευελπιστώ να εκδοθεί πριν τις γιορτές το αργότερο και τότε με το καλό θα το παραλάβεις με κορδέλα και αφιέρωση :)

Coyote.V
02/10/2024, 19:49
Ε, τι να πω τώρα, με συγκινείς ιδιαιτέρως...

Πώς να μην είμαι χαρούμενος όταν τα βιβλία μου εκπληρώνουν τον αντικειμενικό τους σκοπό, διαβάζονται!

Έχε υπόψη ότι το κόκκινο με το πράσινο έχουν δώδεκα χρόνια διαφορά.

Αυτή η χρονιά ήταν εξαντλητική γιατί δουλεύω ταυτόχρονα πάνω σε δύο βιβλία διαφορετικά, το ένα είναι ποίησης και ευελπιστώ να εκδοθεί πριν τις γιορτές το αργότερο και τότε με το καλό θα το παραλάβεις με κορδέλα και αφιέρωση :)

Το μόνο που θέλω να μου πεις είναι με ποια σειρά να τα διαβάσω, αύριο θα παραγγείλω και τα υπόλοιπα τέσσερα... δεν βιάζομαι μπορώ να περιμένω μέχρι να πάρω και τα υπόλοιπα. Ήμουν λίγο επιφυλακτικός στην αρχή με το τι θα διαβάσω. Τελικά δεν το μετάνιωσα καθόλου και όχι δεν το κάνω επειδή είμαστε στο φόρουμ για ποζεριά αλλά γιατί πραγματικά αξίζουν, αλλιώς δεν θα έγραφα τίποτα. Να είσαι σίγουρος για αυτό.
Πάντα διαβάζω ποίηση ειδικά όταν χειμωνιάζει. Φυσικά θα ήθελα και αφιέρωση. Αν με το καλό ανέβω Θεσσαλονίκη θα τα φέρω μαζί μου να τα υπογράψεις. :)

Tsber
02/10/2024, 20:19
Το μόνο που θέλω να μου πεις είναι με ποια σειρά να τα διαβάσω, αύριο θα παραγγείλω και τα υπόλοιπα τέσσερα... δεν βιάζομαι μπορώ να περιμένω μέχρι να πάρω και τα υπόλοιπα. Ήμουν λίγο επιφυλακτικός στην αρχή με το τι θα διαβάσω. Τελικά δεν το μετάνιωσα καθόλου και όχι δεν το κάνω επειδή είμαστε στο φόρουμ για ποζεριά αλλά γιατί πραγματικά αξίζουν, αλλιώς δεν θα έγραφα τίποτα. Να είσαι σίγουρος για αυτό.
Πάντα διαβάζω ποίηση ειδικά όταν χειμωνιάζει. Φυσικά θα ήθελα και αφιέρωση. Αν με το καλό ανέβω Θεσσαλονίκη θα τα φέρω μαζί μου να τα υπογράψεις. :)

Να είσαι καλά φίλε μου, θα τα πούμε και με πμ, θα σου πρότεινα να τα διαβάσεις κατά χρονολογική σειρά μόνο τα ποιήματα στα Ελληνικά και μετά μόνο τα ποιήματα στα αγγλικά.

Δεν πειράζει που διάβασες την Αστέρινη πρώτα γιατί, αναπόφευκτα, είναι κάπως διαφορετικό βιβλίο από τα υπόλοιπα λόγω της αφιερωματικής του φύσης.

Κανονικά όλα τα βιβλία είναι αυτόνομα στοιχεία μίας νοητής αλυσίδας, αλλά μια που θα τα έχεις όλα στη διάθεσή σου η παραπάνω προσέγγιση είναι η πιο ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου.

TheRegulator
14/10/2024, 22:48
Δεν είναι ακριβώς ποίηση, και δεν έχω γράψει τίποτα εδώ και πολυ καιρό αλλά here goes nothing. Υγ. Είναι στα αγγλικά γιατί ήταν μήνυμα στο άτομο που μου είπε να ξεκινήσω να γράφω ξανα..

The wind.

He was stressed, life has been an emotional roller coaster, but deep down he prefers it that way. He doesn’t like the monotony, nor the bland lifestyle. He rides, but eventhough normally he drives with all the equipment this time he decided not to! He wanted to feel the October fresh air, he needed to feel the air, like back in the day. Left his phone, his wallet only the keys and the cigarettes.

This time though, he knew better, he wore his lid, left the visor open and stormed down the empty roads of a Swiss town.

His trustful ninja was happy, every gear change and flames popped out of the exhaust. He was happy, Man and machine were one and he felt the fullest he’s been in a while.

He was feeling the air through his fingers and he was humming a song that didn’t make sense, but everything made sense in his head.
He was free, like the wind, that was going through his fingers, in his face, like back in the day when he was a kid. Everything smelled beautiful, there was no stress anymore, nothing negative.
The bike, the wind and him. The three of them, like the old days!

Tsber
15/10/2024, 10:55
Δεν είναι ακριβώς ποίηση, και δεν έχω γράψει τίποτα εδώ και πολυ καιρό αλλά here goes nothing. Υγ. Είναι στα αγγλικά γιατί ήταν μήνυμα στο άτομο που μου είπε να ξεκινήσω να γράφω ξανα..

The wind.

He was stressed, life has been an emotional roller coaster, but deep down he prefers it that way. He doesn’t like the monotony, nor the bland lifestyle. He rides, but eventhough normally he drives with all the equipment this time he decided not to! He wanted to feel the October fresh air, he needed to feel the air, like back in the day. Left his phone, his wallet only the keys and the cigarettes.

This time though, he knew better, he wore his lid, left the visor open and stormed down the empty roads of a Swiss town.

His trustful ninja was happy, every gear change and flames popped out of the exhaust. He was happy, Man and machine were one and he felt the fullest he’s been in a while.

He was feeling the air through his fingers and he was humming a song that didn’t make sense, but everything made sense in his head.
He was free, like the wind, that was going through his fingers, in his face, like back in the day when he was a kid. Everything smelled beautiful, there was no stress anymore, nothing negative.
The bike, the wind and him. The three of them, like the old days!

Μπράβο Δημήτρη, ωραία μεταφέρεις αυτή την όμορφη αίσθηση, η απόλαυση που μόνο η μοτοσικλέτα μπορεί να προσφέρει είναι μία εμπειρία ξεχωριστή που μετατρέπει τον συνδυασμό φαινομενικά απλών στοιχείων και παραγόντων σε μία μοναδική αλληλουχία ηλεκτρικών σημάτων που αναζοπυρώνουν τους νευρώνες και αγγίζουν την ψυχή κάθε φορά :beer:

BELZEBOYLIS
16/10/2024, 10:27
EXEI ΚΙ O ΦΤΩΧΟΣ ΠΟΥΛΙ

Οδυσσέας Ελύτης (2 Noεμ. 1911-18 Μαρτ. 1996),
από την ποιητική συλλογή ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΕΣ

Να ’χεις στόλους και βαπόρια
και πλεούμενα πελώρια
Με το δένε και το λύνε
λίγο βέβαια δεν είναι
Όμως της ζωής το αλάτι
βρίσκεται μες στο κρεβάτι
Μια μονάχα μες στις δέκα
να ’ναι αληθινή γυναίκα

Και τα τέτοια δεν τα θέλει
Κύριε Γιώργο κύριε Τέλη
Μάθετέ το είναι καιρός
ίδια τα ’δωκε ο Θεός
Τι λιγάκι τι πολύ
έχει κι ο φτωχός πουλί

Tsber
16/10/2024, 10:42
EXEI ΚΙ O ΦΤΩΧΟΣ ΠΟΥΛΙ

Οδυσσέας Ελύτης (2 Noεμ. 1911-18 Μαρτ. 1996),
από την ποιητική συλλογή ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΕΣ

:beer:

Μια μικρή διευκρίνιση μόνο, το ποίημα ανήκει στην ποιητική συλλογή Τὰ Ρῶ τοῦ Ἔρωτα που αποτελείται από τις εξής ενότητες:

Μικρές Κυκλάδες, Το θαλασσινό τριφύλλι, Η Παναγιά των Κοιμητηρίων, Ο Χαμαιλέων, Οι Ανορθογραφίες, Τ’ Αφανέρωτα, Τα Ρω του Έρωτα, Τραγούδια από τον Brecht, Τραγούδια από τον Lorca.

NickBel
22/11/2024, 03:14

Τελείωσες την ανάγνωση Ανέστη; Χάρηκα που πήρες τη σειρά γιατί έχω και εγώ τέσσερα βιβλία του Παντελή.
Ακόμα και έτσι είναι εξαιρετικά και ομολογώ πως αν και στην αρχή γελούσα με το συγκεκριμένο τοπικ όπως πολλοί τελικά μου άλλαξε την οπτική και με έκανε να αγοράσω βιβλία και μάλιστα ποίησης μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Τίποτα στα ποιήματα και τα βιβλία του Παντελή δεν είναι τυχαίο και ανακαλύπτεις νέο πράγματα και νοήματα διαβάζοντας τα ξανά και ξανά.
Σκέφτομαι τι γέλιο θα έπεφτε αν στο παραπάνω ποίημα έγραφε Παντελής αντί για Ελύτης στο τέλος και τι εντύπωση θα έκανε αντίστοιχα οποιοδήποτε ποίημα του Παντελή με ένα μεγάλο όνομα από κάτω.
Σου εύχομαι να έχεις πάντα έμπνευση φίλε και να συνεχίσεις να γράφεις το ίδιο καλά και καλύτερα :beer:

Tsber
22/11/2024, 13:00
Τελείωσες την ανάγνωση Ανέστη; Χάρηκα που πήρες τη σειρά γιατί έχω και εγώ τέσσερα βιβλία του Παντελή.
Ακόμα και έτσι είναι εξαιρετικά και ομολογώ πως αν και στην αρχή γελούσα με το συγκεκριμένο τοπικ όπως πολλοί τελικά μου άλλαξε την οπτική και με έκανε να αγοράσω βιβλία και μάλιστα ποίησης μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Τίποτα στα ποιήματα και τα βιβλία του Παντελή δεν είναι τυχαίο και ανακαλύπτεις νέο πράγματα και νοήματα διαβάζοντας τα ξανά και ξανά.
Σκέφτομαι τι γέλιο θα έπεφτε αν στο παραπάνω ποίημα έγραφε Παντελής αντί για Ελύτης στο τέλος και τι εντύπωση θα έκανε αντίστοιχα οποιοδήποτε ποίημα του Παντελή με ένα μεγάλο όνομα από κάτω.
Σου εύχομαι να έχεις πάντα έμπνευση φίλε και να συνεχίσεις να γράφεις το ίδιο καλά και καλύτερα :beer:

Σε ό,τι με αφορά από αυτά που έγραψες Νίκο σε ευχαριστώ και χαίρομαι που εκτιμάς και "συνδέεσαι" με τη δουλειά μου :)

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζουμε την ποίηση στο ζύγι μιας και η μαγεία της είναι η πολυποικιλότητα και η ευλυγισία της από την σάτιρα μέχρι τη βαθιά απόγνωση.

Καλή συνέχεια, ελπίζω να τα πούμε και από κοντά κάποια στιγμή, και να ξέρεις ότι έχεις λαμβάνειν κι εσύ όπως και ο Ανέστης ακόμα ένα βιβλίο σε κανένα μήνα από τώρα, δωράκι Χριστουγέννων ;)

Coyote.V
22/11/2024, 21:26

Όχι ακόμα, μόνο ένα γιατί έμπλεξα με θάματα υγείας. Περιμένω να πληρωθώ για να πάρω και τα υπόλοιπα γιατί μου άφησε πολύ καλή εντύπωση. Εξάλλου μου αρέσει να διαβάζω τον χειμώνα μόλις πιάσουν τα κρύα και θα έχω ξεμπλέξει από τα προβλήματα.

Θα ήθελα να επισημάνω κάτι. Το να γράψεις ένα ποίημα στην αγγλική δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, όπως και να το διαβάσεις όπως νομίζουν πολλοί. Η κάθε λέξη έχει την ιδιαίτερη σημασία της, δεν είναι τόσο φτωχή. Ένα παράδειγμα είναι η λέξη "Everness" όπου και να ψάξεις την μεταφράζουν αιώνια ενώ η ακριβής μετάφρασή της είναι παντοτινά!

Παντελή θα ήθελα να σου κάνω και γω δώρο ένα βιβλίο, παλιό. Δεν θα μου λείψει, έχω ολόκληρη κούτα από αυτό.:)

Tsber
22/11/2024, 23:02
Όχι ακόμα, μόνο ένα γιατί έμπλεξα με θάματα υγείας. Περιμένω να πληρωθώ για να πάρω και τα υπόλοιπα γιατί μου άφησε πολύ καλή εντύπωση. Εξάλλου μου αρέσει να διαβάζω τον χειμώνα μόλις πιάσουν τα κρύα και θα έχω ξεμπλέξει από τα προβλήματα.

Θα ήθελα να επισημάνω κάτι. Το να γράψεις ένα ποίημα στην αγγλική δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, όπως και να το διαβάσεις όπως νομίζουν πολλοί. Η κάθε λέξη έχει την ιδιαίτερη σημασία της, δεν είναι τόσο φτωχή. Ένα παράδειγμα είναι η λέξη "Everness" όπου και να ψάξεις την μεταφράζουν αιώνια ενώ η ακριβής μετάφρασή της είναι παντοτινά!

Παντελή θα ήθελα να σου κάνω και γω δώρο ένα βιβλίο, παλιό. Δεν θα μου λείψει, έχω ολόκληρη κούτα από αυτό.:)

Ανέστη εύχομαι να πάνε όλα καλά με τα θέματα της υγείας πρωτίστως και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν στην ώρα τους.

Το θέμα με αυτές τις άτιμες τις λεξούλες είναι ότι υπάρχουν πολλές που μοιάζουν επαρκείς και "κάνουν τη δουλειά" περιστασιακά, αλλά μόνο μία που ταιριάζει τέλεια σαν τουβλάκι του τέτρις και μόνο όταν την βρεις καταλαβαίνεις ότι οι υπόλοιπες δε φτουράνε :D

Θα χαρώ πολύ να λάβω το δώρο σου αλλά θα τα πάρουμε με τη σειρά, κάνε λίγη υπομονή και μέσα στον Δεκέμβρη θα έχεις ένα νέο βιβλίο μαζί με τα στοιχεία του αποστολέα :)

NickBel
24/11/2024, 15:14

Υγεία να είσαι καλά πάνω από όλα φίλε και θα τα πούμε εδώ παρέα με τον δημιουργό.

Coyote.V
24/11/2024, 22:20
Υγεία να είσαι καλά πάνω από όλα φίλε και θα τα πούμε εδώ παρέα με τον δημιουργό.

Θα τα πούμε σίγουρα Νίκο, άλλωστε αυτό έδειξαν και οι τελευταίες εξετάσεις και εγώ νοιώθω πολύ καλύτερα. Ο Δημιουργός σίγουρα βοηθάει. Επίσης μπορώ να βγάλω και δύο βιβλία από την κούτα αρκεί να μου στείλεις κάποια διεύθυνση με ΠΜ. Στέλνεται οπουδήποτε ακόμα και εξωτερικό. Χαρά μου θα είναι. :)

Tsber
25/11/2024, 01:33
Ο Δημιουργός σίγουρα βοηθάει.

Βλέπετε λοιπόν τι κάνει ένα γραμματάκι;

Η διαφορά ανάμεσα στον ποιητή και τον... Ποιητή είναι μικρή όσο ένα κεφαλαίο και απέραντη όσο όλη η Πλάση ;)

Nick76
26/12/2024, 13:04
Σε είδα στην τηλεόραση Παντελή! Δεν ήξερα ότι γράφεις και πεζά ένα ένα μας τα βγάζεις!

Tsber
26/12/2024, 18:39
Σε είδα στην τηλεόραση Παντελή! Δεν ήξερα ότι γράφεις και πεζά ένα ένα μας τα βγάζεις!

Σπανίως και σε ειδικές περιστάσεις όπως αυτή που παρακολούθησες.

Να σε δούμε κι εσένα από κοντά σε κάποια συνάντηση από του χρόνου...

Tsber
11/01/2025, 10:10
Η ζωή πολλές φορές μας αφήνει σαν κιθάρες ξεχαρβαλωμένες...

459398

Θα "στρώσουν" μαζί της και οι χορδές της ψυχής;

Θα δείξει...

bulmont
11/01/2025, 19:15
Αμα υπάρχει ο κατάλληλος μάστορας να τις ''περάσει''....................

Coyote.V
16/01/2025, 10:45
459514

Ευχαριστώ πολύ Παντελή! :beer:

Ο Κικέρων (Μάρκος Τύλλιος) είχε πει πως αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, τότε έχεις όλα όσα σου χρειάζονται... ε, γω θα πω και μια moto για να είμαστε στο κλίμα.:)

Tsber
16/01/2025, 11:49
459514

Ευχαριστώ πολύ Παντελή! :beer:

Ο Κικέρων (Μάρκος Τύλλιος) είχε πει πως αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, τότε έχεις όλα όσα σου χρειάζονται... ε, γω θα πω και μια moto για να είμαστε στο κλίμα.:)

Να είσαι καλά φίλε μου και καλή ανάγνωση!

Και τα τρία που αναφέρεις είναι καλά για τη ρημάδα την ψυχή...

Αφιερωμένο εξαιρετικά το Quixotic μαζί με το χαρακτικό του ;)

Oneman1987
20/01/2025, 00:18

Θέλουμε ποίημα από το νέο βιβλίο Παντελή!

Tsber
20/01/2025, 10:40

Θέλουμε ποίημα από το νέο βιβλίο Παντελή!

Ορίστε λοιπόν μια που είμαστε στην αρχή της χρονιάς :)

459634

Tsber
11/02/2025, 10:34
Απόπειρα

Γλίστρησε μια σκέψη, κι έκανε να φέξει
φωτεινά ντυμένη, τη θάλασσα του νου.

Ξέφυγε μια λέξη, κι έτρεξε να παίξει
μα έμεινε δεμένη στην άκρη του χειλιού.

Μα, είναι σκέψεις τέτοιες, ατυχείς δραπέτες·
σβήνουν σαν αστέρια στο μαύρο τ’ ουρανού.

Κι είναι λέξεις τέτοιες, θλιβεροί επαίτες·
έρημα καράβια που δεν κίνησαν γι’ αλλού.

"Αβλέμμων βυθός", Παντελής Τσιμπισκάκης, εκδόσεις Ζήτη, 2010

Και το ποίημα μελοποιημένο από εμένα, με την υπέροχη φωνή της Κορτέσσας :)

https://www.youtube.com/watch?v=Wke3xVTcBPI&ab_channel=MrTsibi

Panos76
14/02/2025, 13:14
Απόπειρα

Και το ποίημα μελοποιημένο από εμένα, με την υπέροχη φωνή της Κορτέσσας :)

:uplate: συνθέτης;;

Οι λέξεις σου πάντα σαν πουκάμισο ταιριάζουν
με τη μελαγχολία στη καρδιά μου - που έλεγε και η Τσώτου :)

Tsber
14/02/2025, 17:14
:uplate: συνθέτης;;

Οι λέξεις σου πάντα σαν πουκάμισο ταιριάζουν
με τη μελαγχολία στη καρδιά μου - που έλεγε και η Τσώτου :)

Συνθέτης με το αυτί και εκ του προχείρου, είχα την αγαθή τύχη να συνεργαστώ με πραγματικούς μουσικούς και συνθέτες και φυσικά να νιώθω σαν αγράμματος ανάμεσά τους :lol:

Το CD που βγάλαμε είχε δεκατρία δικά μου μελοποιημένα ποιήματα και ενορχηστρωμένα από τέσσερις συνθέτες και ήταν διαθέσιμο διαδικτυακά μέσω online sampling ή σαν ολόκληρο άλμπουμ στο cdbaby πριν αλλάξει χέρια και προσανατολισμό το site.

Το κλιμάκιο Θεσσαλονίκης το έχει ήδη λάβει ως δώρο και θα χαρώ να δωρίσω ένα και σε εσένα όταν ανηφορίσεις προς Ιερισσό :beer:

dumutrus
14/02/2025, 23:24
ποίος είναι από Ιερισσό ρε Παντελή;

Tsber
27/02/2025, 10:42
Το CD που βγάλαμε είχε δεκατρία δικά μου μελοποιημένα ποιήματα και ενορχηστρωμένα από τέσσερις συνθέτες και ήταν διαθέσιμο διαδικτυακά μέσω online sampling ή σαν ολόκληρο άλμπουμ στο cdbaby πριν αλλάξει χέρια και προσανατολισμό το site.

Με αφορμή το ποστ του Πάνου ξανακοίταξα τον λογαριασμό μου στο CDBaby και διαπίστωσα ότι έχει αποκατασταθεί μετά την πανδημία που είχαν σταματήσει τη διανομή και τις λοιπές υπηρεσίες τους :)

Αν θέλετε να πωλείτε ή απλώς να έχετε τη μουσική σας διαθέσιμη online, το CDBaby είναι μία πολύ καλή λύση όπου πληρώνετε ένα ποσό μία φορά και το site αναλαμβάνει την προώθηση εφ όρου ζωής (εκτός αν ξαναπροκύψει πανδημία, φτου - φτου :lol: )

Οπότε αφού επιβεβαίωσα τα στοιχεία μου έκαναν εκ νέου διανομή και το άλμπουμ μας Ένδωθεν είναι και πάλι διαθέσιμο σε όλες τις μουσικές υπηρεσίες δωρεάν για ακρόαση:

460347

https://open.spotify.com/album/70caF6NfUm6wpySzGFRnbC

Δυστυχώς στις περισσότερες μουσικές πλατφόρμες δεν φαίνονται τα στοιχεία όλων των συντελεστών όπως θα έπρεπε, οπότε τα βάζω εδώ μαζί με τα τραγούδια:

1. Έναστρη νύχτα, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, ενορχήστρωση Μαργαρίτης Πετεινάρης, φωνή Κορτέσσα Τσιφοδήμου, από την ποιητική συλλογή ’Αβλέμμων βυθός

2. Cabo da Roca, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, ενορχήστρωση Φώτης Τσαντεκίδης, φωνή Κορτέσσα Τσιφοδήμου, από την ποιητική συλλογή Θυρανοίξια

3. Θάλασσα, ποίηση Παντελής Τσιμπισκάκης, μουσική - ενορχήστρωση Μαργαρίτης Πετεινάρης, φωνή Νίκος Γιαννακάκης, από την ποιητική συλλογή Θρυαλλίς

4. Αστρολάβος, ποίηση Παντελής Τσιμπισκάκης, μουσική – ενορχήστρωση Μαργαρίτης Πετεινάρης από την ποιητική συλλογή Θρυαλλίς

5. Las Encantadas, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, ενορχήστρωση Μαργαρίτης Πετεινάρης, φωνή Κορτέσσα Τσιφοδήμου, από την ποιητική συλλογή Θυρανοίξια

6. Ν. Ν. Φιλοσώφ, ποίηση Παντελής Τσιμπισκάκης, μουσική – φωνή Χαράλαμπος Κυριακίδης, από την ποιητική συλλογή Θύραθεν

7. Σπουδή νεφών, ποίηση Παντελής Τσιμπισκάκης, μουσική - ενορχήστρωση Μαργαρίτης Πετεινάρης, από την ποιητική συλλογή Θύραθεν

8. Dreary lands, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, ενορχήστρωση Φώτης Τσαντεκίδης, φωνή Κορτέσσα Τσιφοδήμου, από την ποιητική συλλογή ’Αβλέμμων βυθός

9. Candle tears, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, ενορχήστρωση Φώτης Τσαντεκίδης, φωνή Κορτέσσα Τσιφοδήμου, από την ποιητική συλλογή Θρυαλλίς

10. Οι άλλοι, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, ενορχήστρωση Φώτης Τσαντεκίδης, φωνή Νίκος Γιαννακάκης, από την ποιητική συλλογή Θυρανοίξια

11. Sadness, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, ενορχήστρωση Μαργαρίτης Πετεινάρης, από την ποιητική συλλογή Θρυαλλίς

12. Searchlight, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, ενορχήστρωση Μαργαρίτης Πετεινάρης, φωνή Κορτέσσα Τσιφοδήμου, από την ποιητική συλλογή Θρυαλλίς

13. Renaissance man, ποίηση – μουσική Παντελής Τσιμπισκάκης, κιθάρα - φωνή Κορτέσσα Τσιφοδήμου, από την ποιητική συλλογή ’Αβλέμμων βυθός

...και το εξώφυλλο του άλμπουμ φιλοτεχνημένο από τη μητέρα μου - enjoy :beer:

Tsber
21/03/2025, 10:11
Ένα ποίημα από το πιο πρόσφατο βιβλίο μου για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης :)

Καπνός

Το παρόν δεν είναι παρά ο καπνός των στιγμών που ήδη καίγονται μέσα στη διάπυρη καύτρα του χρόνου.

Κατακόρυφες μεταξένιες χαρές και μεθυστικές, τυρβώδεις τολύπες ποτίζουν τα ρούχα μας και τις ψυχές μας…

Το βάρος της ύπαρξης μετριέται ανάλαφρα με το φευγαλέο, ασύλληπτο

και διαρκώς μεταβαλλόμενο τώρα,

και κάποτε,

με εκείνο το ελαφρύ τσούξιμο στα μάτια που νοτίζει τα μάγουλα και χαρίζει φωτοστέφανα στα φώτα του δρόμου.

Εκτυλισσόμαστε σαν την κομψή τούτη κορδέλα,

απατηλά χειροπιαστοί και επίφοβοι,

και η σκόνη του χρόνου δεν είναι παρά η στάχτη αυτών των στιγμών,

των όμορφα και αδιακρίτως καταδικασμένων να μην ξανάρθουν ποτέ,

που κρατάμε κλεισμένες πεισματικά στην υδρία της ψυχής.

Παντελής Τσιμπισκάκης, Μετατονισμοί, Εκδόσεις Ζήτη 2024

Tsber
17/04/2025, 10:28
461493

Καλή Ανάσταση και Πάσχα για όλο τον κόσμο!

Oneman1987
18/04/2025, 01:11
Αραμαϊκά βρε αθεόφοβε; Αναστέναξε το google πάλι αλλά κάτι καταλάβαμε :D

Tsber
06/05/2025, 10:50
Ας βάλω και το επίσημο κάλεσμα λοιπόν, μια που πλησιάζει η ημέρα :)

Αγαπητές φίλες και φίλοι, με μεγάλη χαρά σας προσκαλώ στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και την παρουσίαση της ένατης ποιητικής μου συλλογής με τίτλο Μετατονισμοί καθώς και του εικαστικού και βιογραφικού λευκώματος με τίτλο Ζωγραφική Παρακαταθήκη που συνέθεσα στη μνήμη της αγαπημένης μου μητέρας Τζένης Τσιμπισκάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα Poetry Box στο Περίπτερο 14 της ΔΕΘ.

Ομιλητές:

Παντελής Τσιμπισκάκης, ποιητής – μεταφραστής

Στέφανος Βότσης, φιλόλογος

Αργύρης Κάλτσιος, εικαστικός – συγγραφέας

Αναστάσιος Σερτσόγλου, εκπαιδευτικός

Νίκος Ζήτης, εκδότης

Τις Εκδόσεις ΖΗΤΗ θα βρείτε στο stand 124, Περίπτερο 13.

Θα χαρώ να σας δω και να τα πούμε από κοντά!

462116

Tsber
10/05/2025, 21:36
Nick76 και Alexis55 χάρηκα πολύ που με τιμήσατε μετά της παρουσίας σας μαζί με το υπόλοιπο άπαν σύμπαν :lol:

Μεγάλο ευχαριστώ για άλλη μια φορά στον Αλέξη για τη φωτογραφική κάλυψη της παρουσίασης :beer:

Nick76
31/05/2025, 15:55
Αφού ο Παντελής είναι πολύ μετριόφρων και το παίζει δύσκολος θα το γράψω εγώ μιας και μου το είπε και εμένα σήμερα ενώ η ψηφοφορία είναι μέχρι αύριο.

Και τα δύο βιβλία που παρουσίασε πιο πάνω είναι υποψήφια για τα βραβεία Public:

https://www.publicbookawards.gr/2025/vote2025.php?auto=1&CatID=5&id=700

Καλή επιτυχία και καλές εμπνεύσεις αδερφέ!

Volpad
31/05/2025, 18:09
Ψηφισα

bulmont
31/05/2025, 19:01
Κι' εγώ....

karellen
31/05/2025, 21:53
Κι εγω.

Tsber
01/06/2025, 01:44
Έτσι όπως ήρθε το πράγμα τι να πω ρε παιδιά, σας ευχαριστώ!

Νικ εσύ θα τα ακούσεις από κοντά :lipssealed:

doctoras
01/06/2025, 07:45
καλημέρα και από εμένα !

bulmont
01/06/2025, 08:05
Έτσι όπως ήρθε το πράγμα τι να πω ρε παιδιά, σας ευχαριστώ!

Νικ εσύ θα τα ακούσεις από κοντά :lipssealed:

Πάμε και Καλαμάτα;;;;;;;;;;;;;;;;;

karellen
01/06/2025, 08:08

Ραντεβού όλοι κάτω λοιπόν. :smokin:

Tsber
01/06/2025, 11:10

Ραντεβού όλοι κάτω λοιπόν. :smokin:

Σε εσάς θα έρθω μοναχά με τις καλύτερες των προθέσεων :beer:

karellen
01/06/2025, 12:18

Tsber
21/06/2025, 09:57
21 Ιουνίου και θερινό ηλιοστάσιο, καλό καλοκαίρι σε όλους με πολλές δροσερές νύχτες στο ξενοδοχείο Τ’ αστέρια :beer:

Αστρολάβος

Ξέρω θνητός κι εφήμερος πως είμαι, μα των άστρων
το αέναο ανακύκλισμα ψηλά σαν ατενίζω,
τα πόδια μου δεν ακουμπούν στο χώμα και χορταίνω
με αμβροσία θεϊκή κοντά στο Δία τον ίδιο.

Πτολεμαίος

Αν ήσουν αντικείμενο, θα ήσουν αστρολάβος,
απ’ όλα τ’ αντικείμενα το πιο αλαζονικό.
Να πιάνεις τα αστέρια με τα γυμνά σου χέρια!
Να κλείνεις μες τον δίσκο σου ολάκερο ουρανό!

απ’ όλα τ’ αντικείμενα το πιο ρομαντικό.
Να φέρνεις τα ουράνια δυο πόντους απ’ τα μάτια!
Να κάνεις τον μακρόκοσμο να δείχνει κοντινός.

κανόνας και πινάκιο κι άξονας νοητός.
Του σύμπαντος τις χώρες να τις μετράς σαν ώρες,
ν’ αγγίζει η ακίδα σου τον ίδιο τον Θεό.

Παντελής Τσιμπισκάκης, Θρυαλλίς, Εκδόσεις Ζήτη - 2012

Tsber
24/07/2025, 10:41
Πριν λίγο καιρό είχα την τιμή να λάβω ταχυδρομικώς δύο υπέροχα δώρα από τον φίλο Ανέστη - Coyote.V, δύο βιβλία αντιπροσωπευτικά της οικογενειακής του λογοτεχνικής παράδοσης :)

463846

Το ένα βιβλίο είναι ποιητικό και από αυτό ξεχώρισα το παρακάτω ποίημα:

463847

Ως συνήθως προσπαθώ να διαβάσω τα βιβλία υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και θα επανέλθω με περισσότερα σχόλια και για τα δύο στο εγγύς μέλλον.

Μέχρι τότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Ανέστη!

Tsber
26/08/2025, 22:24
Between the lines

By constantly reading between the lines,

you sometimes lose the lines themselves.

I know that times are hard
and you have to be difficult and careful,

but sometimes a meaning can be honest 
and a verse can be earnest,

and the space between them sincerely void

like a vast, untamed universe.

Παντελής Τσιμπισκάκης, Μετατονισμοί, Εκδόσεις Ζήτη 2024

Oneman1987
28/08/2025, 01:13
Μολις το ποσταρες το εβαλα στο copilot για αναλυση και μετα αρχισα να βαζω και τααλλα ξημερωθηκα!!! Κανει καλη δουλεια και τεμπελικη :lol::lol:

Α και καποεες φορες το θεμα χανετε μηπως να γινει στικι καποια στιγμη; :D

Tsber
28/08/2025, 11:52
Μολις το ποσταρες το εβαλα στο copilot για αναλυση και μετα αρχισα να βαζω και τααλλα ξημερωθηκα!!! Κανει καλη δουλεια και τεμπελικη :lol::lol:

Α και καποεες φορες το θεμα χανετε μηπως να γινει στικι καποια στιγμη; :D

Καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές μπορεί να βοηθά η τεχνολογία αλλά ας μην αφήσουμε τα μηχανήματα ακόμα και να σκέφτονται για εμάς!

Oneman1987
29/08/2025, 00:50
Καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές μπορεί να βοηθά η τεχνολογία αλλά ας μην αφήσουμε τα μηχανήματα ακόμα και να σκέφτονται για εμάς!

Νταξει δεν ειμαστε και τελειως μπαζα :rolleyes:

Το εστειλα αυτο και τα αλλα αγγλικά που έχεις ανεβασει σε εναν γνωστο μου καθηγητη του ucla english department και μαλλον απεκτησες νεο θαυμαστη :lol:

Tsber
29/08/2025, 16:57
Νταξει δεν ειμαστε και τελειως μπαζα :rolleyes:

Το εστειλα αυτο και τα αλλα αγγλικά που έχεις ανεβασει σε εναν γνωστο μου καθηγητη του ucla english department και μαλλον απεκτησες νεο θαυμαστη :lol:

Τώρα εσύ αυτό κατάλαβες βρε κεφτέ; :p

Θα αποτελούσε ύβρη να έχω το οποιοδήποτε παράπονο από το συγκεκριμένο θέμα και το πώς εξελίχθηκε με τα χρόνια!

Αν θέλεις δωράκι εσύ και ο καθηγητής περιμένω land address με πμ :whistle:

NickBel
02/09/2025, 10:11
Γράμμα σε έναν ποιητή

Ξέρω εγώ κάτι Παντελή που θα μπορούσε να σε σώσει, και ευτυχώς για εσένα και για εμάς το ξέρεις και το καλλιεργείς κι εσύ!

Θεσσαλονίκη ξανά μετά από χρόνια λοιπόν και μπαίνω στο καφέ για να συναντήσω ένα από τα πιο επιδραστικά άτομα που δεν γνώρισα ποτέ από κοντά, βέβαια όταν του το είπα αυτό στο τηλέφωνο μου απάντησε πως όταν με γνωρίσεις από κοντά θα απογοητευθείς σφόδρα!

Βλέπω έναν πιτσιρικά με κοτσίδα και δυο – τρία ζευγαράκια και παρέες. Όσο πλησιάζω θυμάμαι τις φωτογραφίες από τα ταξίδια, τον ξανακόβω, ρε λες να είναι αυτός τελικά;!

Κι όμως, ενώ στα σαρανταέξι ο Παντελής μοιάζει περισσότερο με φοιτητή στη όψη, η στάση και ο τρόπος του και τα λεγόμενά του προδίδουν έναν άνθρωπο πλούσιο σε εμπειρίες και καλλιέργεια που όχι μόνο δεν απογοητεύει αλλά προδίδει πώς γίνεται κάποιος να εκφράζει τόσα πολλά και να εμπνέει τους άλλους με λίγες λέξεις στις σελίδες ενός βιβλίου.

Η συζήτηση απολαυστική και ουσιαστική παρά την υπέρμετρη μετριοφροσύνη στα όρια της συστολής, με υπέροχες ατάκες: δεν υπάρχουν ποιητές - μόνο ποίηση, οι σύγχρονοι ποιητές είναι ξεπερασμένοι από την ημέρα που έρχονται στον κόσμο, τα βιβλία είναι αναγκαίο κακό και καλό ταυτόχρονα…

Και φυσικά στο τέλος ο ποιητής μας είχε και έτοιμο βιβλίο για δώρο αλλά εγώ μιας και τα έχω ήδη όλα προνόησα να τα φέρω μαζί μου και τώρα όλη η σειρά φέρει το μονόγραμμα και την αφιέρωση του δημιουργού :)

Παντελή χάρηκα πολύ που επιτέλους σε γνώρισα από κοντά και μάλιστα στην πάντα αγαπημένη Θεσσαλονίκη και σου εύχομαι να συνεχίσεις να μας εμπνέεις όπως μόνο εσύ ξέρεις και μπορείς!

Tsber
02/09/2025, 11:54
Κι εγώ χάρηκα πολύ που σε γνώρισα Νίκο και σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια!

Είσαι εξαιρετικός χαρακτήρας και η συζήτηση μας ήταν όντως από τις πολύ ευχάριστες και ουσιαστικές ταυτόχρονα, και άρα, από τις πιο σπάνιες.

Να είσαι πάντα καλά και την επόμενη φορά να μάς έρθεις εποχούμενος, για περισσότερες ημέρες, και να γνωριστείς και με το κλιμάκιο Θεσσαλονίκης!

Tsber
02/10/2025, 10:51
Ακενατών

Θα χτίσουμε καινούρια πολιτεία, μακριά από ναούς κι ιερατείο
και θα έχουμε μοναδική λατρεία, του ήλιου το φλογισμένο μεγαλείο.

Ανάμεσα στις δύο παλιές πόλεις, εκεί που τον ορίζοντα αγγίζει,
ναός θα ’ναι το κάθε μικρό σπίτι, και ό,τι η αχτίδα του φωτίζει.

Μα πώς να νικηθεί το ιερατείο; Ήδη, οι ιερείς άνεργοι θρηνούνε…
Και τους παλιούς θεούς επικαλούνται, και στ’ όνομά τους καταριούνται:

«Γρήγορα να ρημάξει η Αμάρνα και να σβηστεί η μορφή
σας απ’ την πέτρα, κι άδοξα να χαθεί η γενιά σας!»

Μα εμείς διαλύουμε το ιερατείο! Και τη βαριά κατάρα αψηφούμε…

Γιατί έτσι ξέρουμε, θα μας θυμούνται• γιατί έτσι θέλουμε να μας θυμούνται!

Κι ας γρήγορα ρημάξει η Αμάρνα, και ας σβηστεί η μορφή
μας απ’ την πέτρα, κι άδοξα ας χαθεί η γενιά μας!

Παντελής Τσιμπισκάκης, Θύραθεν, Εκδόσεις Ζήτη - 2014