PDA

View Full Version : Πως το κάνω μάστορα? (Συντομες ερωτήσεις how to..)

Σελίδες : 1 [2] 3

JNP
31/01/2024, 11:06
Χαίρομαι που πήγαν όλα καλά. Έμαθα κάτι και σήμερα.

Περίμενα να το ξαντεριάσει το μηχάνημα ένα μπουλονόκλειδο, αφού ήδη υπήρχε κινητικότητα με την καστάνια. Σωστά υποθέτω ότι η δουλειά έγινε χάρη στην απότομη εφαρμογή της απαιτούμενης ροπής, άραγε;

Λογικά ναι. Διατήρηση της αδράνειας του μεγαλύτερου σώματος (boiler)

Volpad
31/01/2024, 12:02
Σωστά.
Αυτό ήταν το σκεπτικό μου απο την αρχή.

Έλεγα, πως δεν μπορώ να ασκήσω περισσότερη ροπή με το χέρι. Όχι γιατι δεν έχω τη δύναμη, αλλα γιατι δεν μου επιτρέπεται απο τα υπόλοιπα μέρη, όπως οι σωληνώσεις του boiler.
Χρειαζόμουν κάτι που να δώσει απότομα, μεγάλη ροπή.
Μολις έφαγε τη πρώτη σφαλιάρα η βίδα, έλυσε σαν να ήταν απο βούτυρο... Το boiler και οι σωληνώσεις, ούτε μισό χιλιοστό δεν κουνήθηκαν. Δεν κατάλαβαν τίποτα.
Γενικά, δεν υπήρξε κανένα ζόρι.

Mple
02/02/2024, 21:37
Λογικά ναι. Διατήρηση της αδράνειας του μεγαλύτερου σώματος (boiler)
Χε χε! Πολύ ωραία και επιστημονική διατύπωση

Mple
02/02/2024, 21:42
Σωστά.
Αυτό ήταν το σκεπτικό μου απο την αρχή.

Έλεγα, πως δεν μπορώ να ασκήσω περισσότερη ροπή με το χέρι. Όχι γιατι δεν έχω τη δύναμη, αλλα γιατι δεν μου επιτρέπεται απο τα υπόλοιπα μέρη, όπως οι σωληνώσεις του boiler.
Χρειαζόμουν κάτι που να δώσει απότομα, μεγάλη ροπή.
Μολις έφαγε τη πρώτη σφαλιάρα η βίδα, έλυσε σαν να ήταν απο βούτυρο... Το boiler και οι σωληνώσεις, ούτε μισό χιλιοστό δεν κουνήθηκαν. Δεν κατάλαβαν τίποτα.
Γενικά, δεν υπήρξε κανένα ζόρι.

Με λίγα λόγια ήθελε μια καλή σφαλιάρα. Σκεφτόμουν ότι το κλειδί πίπας μεταφέρει την δύναμη διαφορετικά από το καρυδάκι αλλά και απο το σωληνωτό, λόγω κατασκευής. Μάλλον όμως η καλύτερη λύση ήταν το σφαλιαριστηρι

silkman
02/03/2024, 22:39
Μαστορια τα φώτα σας. Φτιάχνω κουζίνα και θέλω να συμμαζεψω τις γωνίες σε εμφανή μελαμινη / κάθετο πλαινο πλαίσιο. Οι ισιες κοπες είναι μια χαρά. Δείτε φωτός. Έχω ρουτερ μη βυθιζομενο με αρκετά κοπτικα που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ... Δε με νοιάζει να ειναι στρογγυλεμενο ή τετράγωνο αλλά να μαζευτεί..

Δοκίμασα με κάτι σκαρπελα του λιντλ και έγινε το ένα φρυψαλα.
451177
451178
451179

JNP
03/03/2024, 08:28
Η γωνιά κάτω αριστερά στην τελευταία φώτο μόνο με σκαρπελο μπορεί να φαγωθει πλέον.
Το σκαρπελο χάλασε τρώγοντας το νοβοπαν; :uplate:

george.S
04/03/2024, 07:00
Καλημέρα
Με σκαρπελο είναι εύκολο βγάζοντας φλούδα φλούδα
Μην προσπαθήσεις να το βγάλεις με την μια
Σκαρπελο με σωστή χρήση.

Για την κουζίνα τώρα
Δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα το σχέδιο και την χρήσης της ακριβώς
Σίγουρα πάντως θα άλλαζα θέση στην πρίζα από πάνω ή τουλάχιστον θα έβαζα εξωτερικού χώρου με καπάκι

azar41
04/03/2024, 17:15
Δεν χρειάζεται να τις φάς,οι εστίες έχουν στρογγυλεμένες γωνίες,βάλε απλά σιλικόνη σε όλη την επιφάνεια για την περίπτωση υγρασιας!

dumutrus
04/03/2024, 19:44
Καταπάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται να το φάς άμα ντε και καλά πρέπει να το φάς δοκίμασαι με πριόνι κατα προτίμηση ιαπωνικού τύπου όσο για τη σιλικόνι εφόσον τα μάτια κρύβουν επαρκώς την τρύπα μη βάλεις σιλικόνι για δύο λόγους κάποια στιγμή από τις υγρασίες θα μουχλίασει όσο καλή και να είναι όσο αντιμουχλική και να είναι και δεύτερον όταν θα χρειαστεί να βγεί για κάποιο λ9γο θα βρίζεις για πολούς λόγους.Η πρίζα είναι σε άκυρο σημείο όπως είπαν βάλε τουλάχιστον με καπάκι.

silkman
05/03/2024, 06:36
Καλημερα! Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Οταν ποσταρω απο το κινητο βαζει τις φωτος στο πλάι... :yuck:

Η λυση δοθηκε με μια μικρη γωνια, 2 σφιγκτηρακια και εξαρτημα για δραπανο που ειχα. Οι κοπες ειναι εμφανεις για αυτο θελουν συμμαζεμα. Για να τις κανω πηρα βυθιζομενο δισκοπριονο Einhell.

451193
451194
451195

Πατεντα για εντοιχιζομενο φουρνο μικροκυματων στο πλαι κουτιου ντουλαπιου κουζινας! Το πλαινο κομματι που επρεπε να κοψω ηταν 240χ64 εκ μονοκομματο και στο πλαι μενει μια φλυδα 2 εκ :)

Δεν ειναι για εστιες δηλαδη (η φωτο του προηγουμενου ποστ)
451197

azar41
05/03/2024, 08:19
Καλημέρα και σε εσένα,τώρα τα λές σωστά,έπρεπε να το υποψιαστώ λογω της λευκής επιφάνειας μπροστά που είναι πλαινό πορτάκι!

JNP
05/03/2024, 10:19
Τώρα καταλάβαμε τι εννοούσες. Εγώ νόμιζα ότι ήθελες να κόψεις το νοβοπαν εσωτερικά σε ορθές γωνίες!

fasarias
23/03/2024, 20:36
Μου έσπασε η πλακέτα του ρολογιού στην ηλεκτρική κουζίνα μου.
Αυτό είχε κάτι πλαστικά ποδαράκια και κούμπωνε σε ένα σημείο.
Θέλω να το κολλήσω αλλά δεν ξέρω τι κόλλα να χρησιμοποιήσω.
Σκεφτόμουν σιλικόνη υψηλών θερμοκρασιών μήπως και ανεβάζει βαθμούς όταν λειτουργεί και έχω πρόβλημα, αν και δεν πιστεύω ότι φτάνει σε εκείνο το σημείο υψηλή θερμότητα.
Σίγουρα πρέπει να είναι γερή για να κρατάει κόντρα όλη την πλακέτα γιατί όταν χρειάζεται να ρυθμίσεις την ώρα πατάς τα κουμπάκια και πιέζεται όλο προς τα μέσα χωρίς να υπάρχει άλλο σημείο στήριξης πλέον.
Έχετε ή ξέρετε να προτείνετε κάτι άλλο?
Γενικώς αν δεν υπάρχει πρόβλημα θερμότητας έχω και πολυουρεθανικές κόλλες που χρησιμοποιώ στην δουλειά μου και ξέρω σίγουρα ότι είναι ανθεκτικές στις πιέσεις.

doctor_john
24/03/2024, 08:18
Την εκθείαζαν στο χρωματοπωλείο εχθές, τα χαρακτηριστικά της δείχνουν ιδανικά.
https://www.paschostools.gr/index.php?route=product/product&product_id=10966&gad_source=1

fasarias
24/03/2024, 12:30
Την εκθείαζαν στο χρωματοπωλείο εχθές, τα χαρακτηριστικά της δείχνουν ιδανικά.
https://www.paschostools.gr/index.php?route=product/product&product_id=10966&gad_source=1
Ωραίος την έχω αυτή ακριβώς την ίδια και την είχα ξεχάσει χα χα χα.
Την πήραμε πρόσφατα για έναν πελάτη μου που ήθελε να καλύψουμε κάτι κενά στον τοίχο γύρω από μια μπαταρία μαύρη που έχει τοποθετήσει.
Λίγο ζόρικη στην εφαρμογή της γιατί είναι αρκετά πηχτή αλλά είναι γερή όντως.
Να'σαι καλά ρε doctor.

dumutrus
24/03/2024, 18:16
κόλλα στιγμής και σόδα για να χτίσεις το κομμάτι καιόταν στεγνώση μπορείς να την τρίψεις,τρυπίσεις

Bowleno
24/03/2024, 18:20
κόλλα στιγμής και σόδα για να χτίσεις το κομμάτι καιόταν στεγνώση μπορείς να την τρίψεις,τρυπίσεις

Σωστός! :beer:
Το έχω κάνει πολλές φορές και έχω σώσει πράγματα που αλλιώς θα κατέληγαν στον κάλαθο (με ακριβή την αντικατάστασή τους....)
Γίνονται πιο γερά από πριν!
ΠΟΛΥ προσοχή μόνο στις αναθυμιάσεις που βγαίνουν την ώρα που ρίχνεις την κόλλα στην σόδα.....

george.S
24/03/2024, 18:26
Δουλεύει και στάχτη τσιγάρου
Αν είναι ολόκληρη χτίζεις κανονικά

daz
24/03/2024, 18:46
Ρε τι μαθαίνει κανείς! :beer:

dumutrus
24/03/2024, 18:49
και αμα θέλεις μαυρό αποτέλεσμα βάζεις καρβουνόσκονη Δημήτρη γιατί νομίζω πως κάπου έχω δώσει αυτή την απάντηση και σύ απαντάς ακριβώς το ίδιο;

o_gavros
24/03/2024, 20:43
Για ξαναριχτε το τιπ,κάπου το θυμάμαι αλλά άντε ψάχνε

Bowleno
25/03/2024, 01:54
Για ξαναριχτε το τιπ,κάπου το θυμάμαι αλλά άντε ψάχνε

Πάρε να έχεις.... (https://www.youtube.com/playlist?app=desktop&list=PLfj_KDhS37a5Tg5r6iizBKqRPCyjAC8FP) :D

JNP
31/01/2025, 10:20
Έχω ένα αλυσοπριονο μπαταρίας επεκτεινομενο για ψηλά κλαρια, αγορασμένο το 2014 - 2016 από Λιντλ με μικρή χρήση. Προ ημερών ήθελα να κόψω κάτι κλαδιά αλλά το εργαλείο παρότι φορτισμένο δεν είχε δύναμη και σταμάταγε μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Το άνοιξα, ο διακόπτης οκ, τα καλώδια οκ, ο κινητήρας φαίνεται οκ, καθάρισα τα τα πηγμενα γρασσα και έβαλα φρέσκα, γρανάζια οκ, αλυσίδα οκ. Δοκιμάζω την μπαταρία και όλα τα λεντ είναι πράσινα. Πατάω τον διακόπτη δουλεύει για 8-10 δευτερόλεπτα και σταματάει. Ξαναπατάω 5-6 φορές και ο χρόνος λειτουργίας μειώνεται κάθε φορά έως τα 4-5 δευτερόλεπτα. Μετά δεν παίρνει μπροστά, πρέπει να το αφήσεις κάποια ώρα για να ξαναξεκινήσει.
Άνοιξα την μπαταρία και μέτρησα τις μπαταρίες 18650 μια μια χωρίς να τις αποσυνδέω, έδωσαν όλες 3,9-4,0 βολτ. Στις άκρες η συστοιχία έδωσε 19,9-20,0 βολτ.
Τι γνώμη έχετε; φταίει κάποιο-α στοιχεια;Τι άλλο να κάνω;
459809
459810

zephyr1
31/01/2025, 10:50
Η μπαταριες με καλη χρηση κρατανε αντε 2-3 χρονια,οποτε καταλαβαινεις...
Την μετρηση να την κανεις με φορτιο οχι σκετες.:beer:

Volpad
31/01/2025, 11:26
Την μετρηση να την κανεις με φορτιο οχι σκετες.:beer:

Αυτό...

JNP
31/01/2025, 11:35
Συμφωνώ,αλλά δεν έχω δεύτερο άτομο να βοηθήσει. Θα βρω τρόπο.

OldMan
31/01/2025, 12:35
Αν σκοπευεος να το κρατησεις αρκετα το πριονι, θα σου προτεινα ειτε Samsung ειτε LG στα 1500mAh(γυρω στα 5€)..
Μπορεις να βρεις και πολυ μεγαλυτερες (σε χωρητικοτητα) στην ιδια τιμη αλλα θα αργουν να φορτισουν και θα τα παιξουν πιο γρηγορα..

Υ.Γ.
ΜΗ κανεις την λαλακια και βαλεις τπτ τσιπικες (υπαρχουν 6800mAh με 1,5€) γιατι ειναι κριμα ο κοπος..

Volpad
31/01/2025, 13:19
Αν σκοπευεος να το κρατησεις αρκετα το πριονι, θα σου προτεινα ειτε Samsung ειτε LG στα 1500mAh(γυρω στα 5€)..
Μπορεις να βρεις και πολυ μεγαλυτερες (σε χωρητικοτητα) στην ιδια τιμη αλλα θα αργουν να φορτισουν και θα τα παιξουν πιο γρηγορα..

Υ.Γ.
ΜΗ κανεις την λαλακια και βαλεις τπτ τσιπικες (υπαρχουν 6800mAh με 1,5€) γιατι ειναι κριμα ο κοπος..

+1 για τις LG. και οι samsung καλές είναι, αλλα οι LG μου έχουν κρατήσει πολύ περισσότερο.
(Πιο συγκεκριμένα, LG HG2 και Samsung 30Q και 25R)

JNP
31/01/2025, 13:20

Υ.Γ.

Συμφωνω, γύρω στα 2000mAh σκέφτομαι σε λογική τιμή.

daz
31/01/2025, 13:32

Πόσο κρατάνε?
Ναι καλά!

basilis_k6
31/01/2025, 13:46
εχει σημασια το C της μπαταριας γιατι αν το μηχανημα τραβαει πολυ ρευμα δεν μπορεις να βαλεις μπαταριες με μικρο C. δες ακριβως τι μπαταριες ειναι. φανταζομαι ο oldman ξερει καλυτερα να σου πει αλλα δεν κανουν ολες οι 18650 που θα βρεις σε μαγαζια. υποθετω εχει 1500αρες και οχι 3000 για αυτο το λογο. ειναι πιο ανετες σε μεγαλα ρευματα.

o_gavros
31/01/2025, 15:13
Πόσο κρατάνε?
Ναι καλά!
μπαταρια nitecore 18650, αν δεν απατωμαι η βερσιόν NL183, με αδυσώπητη χρήση του φακού, κράτησε σχεδόν δεκαετία!!!

basilis_k6
31/01/2025, 15:55
κρατανε και δεκα κρατανε και δυο. εξαρταται απο την συσκευη και τον χρηστη. καποιες συσκευες κοβουν το ρευμα κατω απο 3,5 ας πουμε οποτε δεν τερματιζει η μπαταρια. το ίδιο μπορει να κανει και ο χρηστης. αν τις πηγαινει συνεχως απο τερμα στο 3,1 δεν βγαζουν ουτε χρονο.

daz
31/01/2025, 15:57
εχει σημασια το C της μπαταριας γιατι αν το μηχανημα τραβαει πολυ ρευμα δεν μπορεις να βαλεις μπαταριες με μικρο C. δες ακριβως τι μπαταριες ειναι. φανταζομαι ο oldman ξερει καλυτερα να σου πει αλλα δεν κανουν ολες οι 18650 που θα βρεις σε μαγαζια. υποθετω εχει 1500αρες και οχι 3000 για αυτο το λογο. ειναι πιο ανετες σε μεγαλα ρευματα.

C= Capacity = χωρητικότητα

Αν τραβάει πολυ ρευμα θέλουμε μπαταρίες με μικρό C. Οι μπαταρίες με μεγάλη χωρητικότητα δε μπορούν να δώσουν πολλά Α σταθερά και αν το κάνουν θα δώσουν λιγότερα mAh απ' όσο αναγράφουν.
Οι μπαταρίες με μικρή χωρητικότητα φορτίζουν πιο γρήγορα στον φορτιστή του εργαλείου. Αν ο φορτιστής είναι 1.5Α η μπαταρία 1500mah θα φορτίσει περίπου σε 1 ώρα (κάτι παραπάνω) ενώ μια 3000mah σε 2+ ώρες. (Για τα C φόρτισης εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=157242&p=3003903&viewfull=1#post3003903)) Παράλληλα, αυτή με το μικρότερο C θα αντέξει περισσότερους κύκλους φόρτισης.

daz
31/01/2025, 16:02
μπαταρια nitecore 18650, αν δεν απατωμαι η βερσιόν NL183, με αδυσώπητη χρήση του φακού, κράτησε σχεδόν δεκαετία!!!

Ετσι!
Οτιδήποτε κάτω από 7ετία είναι κοροιδία.

daz
31/01/2025, 16:29
κρατανε και δεκα κρατανε και δυο. εξαρταται απο την συσκευη και τον χρηστη. καποιες συσκευες κοβουν το ρευμα κατω απο 3,5 ας πουμε οποτε δεν τερματιζει η μπαταρια. το ίδιο μπορει να κανει και ο χρηστης. αν τις πηγαινει συνεχως απο τερμα στο 3,1 δεν βγαζουν ουτε χρονο.

Στο 3.1, πάνω από 5 χρόνια άσχημης χρήσης και ακόμα κρατάνε γερά.

Αλλες μπαταρίες, σε δράπανο με σκληρή χρήση, χωρίς προσοχή, αδιαφορία στην αποθήκευση (συνθήκες και φόρτιση), είναι στην 5ετία και ακόμα είναι σα καινούριες.

Το 3.1 δεν είναι καν πολύ χαμηλό. Κάποιες είναι σχεδιασμένες για να έχουν ελάχιστο κάτω από 3. Ακόμα και 2.5 (η lg he2 φτάνει μεχρι 2v). Οι περισσότερες είναι στο 2.7 με 2.9 Μάντεψε.. Καμία συσκευή δε τις φτάνει εκεί κάτω, όλες κόβουν στο 3.2 και πάνω. Ο φακός που είπε ο γαυρος, μπορεί να μη ζητάει πολλά, αλλά μπορεί να τις στραγγίξει στην κυριολεξία.
Εχω ένα φακό που κάτω απ' το 3.5 δουλεύει direct drive και παίρνει ότι έχει η μπαταρία μέχρι να μην έχει άλλο. Εχω μια μπαταρία μέσα κάτι χρόνια. Ούτε που ξέρω τι της έχω κάνει!

Οι μπαταρίες μπορούν να φτάσουν τους κύκλους φόρτισης και να γίνεται αισθητή η αδυναμία τους μόνο σε συσκευές όπως λάπτοπ όπου μετράνε 100αδες κύκλους για πλάκα και με άσχημη χρήση (καρφωμένα συνέχεια στο ρευμα κτλ). Και πάλι, με επώνυμες μπαταρίες το πακ μου, κράτησε πάνω από 3 χρόνια.

basilis_k6
31/01/2025, 17:28
C= Capacity = χωρητικότητα

Αν τραβάει πολυ ρευμα θέλουμε μπαταρίες με μικρό C. Οι μπαταρίες με μεγάλη χωρητικότητα δε μπορούν να δώσουν πολλά Α σταθερά και αν το κάνουν θα δώσουν λιγότερα mAh απ' όσο αναγράφουν.
Οι μπαταρίες με μικρή χωρητικότητα φορτίζουν πιο γρήγορα στον φορτιστή του εργαλείου. Αν ο φορτιστής είναι 1.5Α η μπαταρία 1500mah θα φορτίσει περίπου σε 1 ώρα (κάτι παραπάνω) ενώ μια 3000mah σε 2+ ώρες. (Για τα C φόρτισης εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=157242&p=3003903&viewfull=1#post3003903)) Παράλληλα, αυτή με το μικρότερο C θα αντέξει περισσότερους κύκλους φόρτισης.

C discharge εχουν 10-15-20 τουλαχιστον ονομαστικα. οι μικρες 1500αρες το εχουν ευκολα το 15c για λιγο χρονο τουλχιστον. δν ξερω για το συγκεκριμενο μηχανημα.

daz
31/01/2025, 17:59
C discharge εχουν 10-15-20 τουλαχιστον ονομαστικα. οι μικρες 1500αρες το εχουν ευκολα το 15c για λιγο χρονο τουλχιστον. δν ξερω για το συγκεκριμενο μηχανημα.

Σωστά!

silkman
01/02/2025, 00:19
Ειχα γραψει καποια στιγμη για λιντλο εργαλειο που θα προσπαθουσα να αλλαξω τις μπαταριες του. Αυτό που δεν εγραψα ειναι οτι απετυχα οικτρα.

Ενω το εχω ξανακανει με μπαταριες 18650 (με κολλητηρι, οχι spot welder), η λιντλομπαταρια επαιρνε ΑΑ. Εκτος του ότι δεν κόλλαγαν με τιποτα τα αλουμινακια, καπως το "κεφαλακι" στο + της λιντλομπαταριας ΑΑ ελειπε με αποτελεσμα 2 μπαταριες στη σειρα να ειναι αρκετα πιο μακρυες και να μην κλεινει το pack. Καπως το εκλεισα, δουλεψε για λίγο το ανοιξα και εκαψα τα χερια μου. 2-3 μπαταριες καινουριες (ΙΚΕΑ, οι ακριβες) ειχαν σκάσει. Τζαμπα τα 15€ και ολα (μαζι με το λιντλοεργαλειο) πηγαν στα σκουπιδια.

Θελει spot welder δυστυχως, εστω κ φτηνο κινεζικο για να αλλαξεις μπαταριες σε εργαλειο.

lazarefa
01/02/2025, 06:38
Silkman, χωρίς παρεξήγηση, προφανώς όταν μιλάμε για αντικατάσταση μπαταριών σε pack εργαλείων, η ενδεδειγμένη και ορθή μέθοδος γεφύρωσης των στοιχείων είναι με spot welder (ασχέτως αν και με πολλή προσοχή και ίσως και κάποια τύχη θα μπορούσε να επιτευχθεί και με κοινό κολλητήρι, προσωπικά δε θα το τολμούσα και δεν θα το συνιστούσα).
Εξάλλου αν κάποιος σκοπεύει να κάνει σχετικά συχνά τη διαδικασία, το κόστος ενός τέτοιου εργαλείου για ερασιτεχνική χρήση παίζει κάπου στα 40-50 ευρώ, οπότε νομίζω ότι αξίζει η σχετική "επένδυση".

JNP
01/02/2025, 08:05
Κοίταγα τιμές για αγορά καινούργιας τέτοιας μπαταρίας και παίζει με μεταφορικά από ebay στα 40+ ευρώ. Αν εχεις και άλλα τέτοια εργαλεια μπαταρίας που θα χρειαστεί να αλλάξεις μπαταρίες κάποια στιγμή, τότε μάλλον αξίζει η αγορά του spot welder.

OldMan
03/02/2025, 11:50
Σουπιά, καλα τα λες αλλα μπερδευεις τον κοσμο..;)

Αλλο η ικανοτητα αποδοσης μεγιστου ρεύματος και αλλο η διαρκεια αυτης της αποδοσης..

Για να μη μπλεξουμε με διαγραμματα και αλγοριθμους εκφορτισης, τα πραγματα (πααααρα πολυ απλοποιημένα) έχουν ως εξης:

Η μικρης χωρητικότητας μπορεί να δώσει μεγαλυτερο ρευμα γιατι απλα ξεφορτίζεται πιο εύκολα/γρήγορα..!!
(δεν προλαβαίνει να ζεσταθει σημαντικά, πραγμα που το παθαίνει η μεγαλης χωρητικότητας, ωστε να αυξηθει η εσωτερική της αντισταση με αποτελεσμα την πτωση τασης στα ακρα της, αρα μικροτερη παροχή ισχυος..)

Υ.Γ.
Το παραπανω τεκμηριωνεται με την θεώρηση της μπαταρίας σαν πηγή ΤΑΣΗΣ..
(εσωτερική αντισταση σε σειρα με το εξωτερικο κύκλωμα..)
Αν την θεωρήσουμε πηγη ΡΕΥΜΑΤΟΣ (πράγμα που δεν ισχύει), η εσωτερική της αντίσταση μπαίνει παραλληλα με το εξωτερικο κύκλωμα και μειώνεται με την θερμανση..

vaska
03/02/2025, 13:28
Ειχα γραψει καποια στιγμη για λιντλο εργαλειο που θα προσπαθουσα να αλλαξω τις μπαταριες του. Αυτό που δεν εγραψα ειναι οτι απετυχα οικτρα.

Ενω το εχω ξανακανει με μπαταριες 18650 (με κολλητηρι, οχι spot welder), η λιντλομπαταρια επαιρνε ΑΑ. Εκτος του ότι δεν κόλλαγαν με τιποτα τα αλουμινακια, καπως το "κεφαλακι" στο + της λιντλομπαταριας ΑΑ ελειπε με αποτελεσμα 2 μπαταριες στη σειρα να ειναι αρκετα πιο μακρυες και να μην κλεινει το pack. Καπως το εκλεισα, δουλεψε για λίγο το ανοιξα και εκαψα τα χερια μου. 2-3 μπαταριες καινουριες (ΙΚΕΑ, οι ακριβες) ειχαν σκάσει. Τζαμπα τα 15€ και ολα (μαζι με το λιντλοεργαλειο) πηγαν στα σκουπιδια.

Θελει spot welder δυστυχως, εστω κ φτηνο κινεζικο για να αλλαξεις μπαταριες σε εργαλειο.

Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο

Silkman, χωρίς παρεξήγηση, προφανώς όταν μιλάμε για αντικατάσταση μπαταριών σε pack εργαλείων, η ενδεδειγμένη και ορθή μέθοδος γεφύρωσης των στοιχείων είναι με spot welder (ασχέτως αν και με πολλή προσοχή και ίσως και κάποια τύχη θα μπορούσε να επιτευχθεί και με κοινό κολλητήρι, προσωπικά δε θα το τολμούσα και δεν θα το συνιστούσα).
Εξάλλου αν κάποιος σκοπεύει να κάνει σχετικά συχνά τη διαδικασία, το κόστος ενός τέτοιου εργαλείου για ερασιτεχνική χρήση παίζει κάπου στα 40-50 ευρώ, οπότε νομίζω ότι αξίζει η σχετική "επένδυση".

Αν κι έχω spot welder έτσι για το γαμώ το έφτιαξα με απλό κολλητήρι 2 packs με 12 στοιχεία το καθ' ένα εδώ και 2 χρόνια και ακόμα δουλεύουν. Αν κάνεις πειραματισμούς και στρώσεις το χέρι σου ακόμα και η θερμική καταπόνηση (που γλυτώνεις εντελώς με το spot welder) είναι πολύ μικρή. Η πρώτη μου προσπάθεια απέτυχε το ίδιο και η δεύτερη. Από κει και μετά το βρήκα και το πηγαίνω "μαρούλι" :bawl::bawl:
Στην πρώτη δεν έκλεινε το pack από τις γαϊδουροκολλήσεις που είχα κάνει

silkman
04/02/2025, 17:52
Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο

Αν κι έχω spot welder έτσι για το γαμώ το έφτιαξα με απλό κολλητήρι 2 packs με 12 στοιχεία το καθ' ένα εδώ και 2 χρόνια και ακόμα δουλεύουν. Αν κάνεις πειραματισμούς και στρώσεις το χέρι σου ακόμα και η θερμική καταπόνηση (που γλυτώνεις εντελώς με το spot welder) είναι πολύ μικρή. Η πρώτη μου προσπάθεια απέτυχε το ίδιο και η δεύτερη. Από κει και μετά το βρήκα και το πηγαίνω "μαρούλι" :bawl::bawl:
Στην πρώτη δεν έκλεινε το pack από τις γαϊδουροκολλήσεις που είχα κάνει

Η πρωτη φορα ειχε παει ανελπιστα καλά, η τυχη του πρωταρη μαλλον. Απο παλια μπαταρια λαπτοπ πηρα 3χ18650 που μπηκαν σε μπαταρια λιντλοεργαλειου που ακομα δουλευει μια χαρα.

Στη δευτερη τα εκανα σκ@τ@

o_gavros
11/03/2025, 18:04
ρε τσακάλια, για ρίξτε λίγο φως
είχα διαβάσει από εσάς ότι σόδα με κόλλα ίσον Λου φου ε .
προ μηνός μπουμπουνισα ένα μπαρμπα πεζό,που πετάχτηκε στη ροδα μου.
ουλα μπα ούλα ντα, όλοι εντάξει από υγεία μετά από λίγο.
οπότε και πέρασα στο επόμενο στάδιο που ήταν η λυπητερή.
κάνα 300€ ζημιά το κρυφτον.
ωραίος και ξηγας ο μπάρμπας,μου έβαλε λεφτά στην τράπεζα και πήγα την περασμένη βδομάδα πήρα καινούργια πλαστικά.
έβαλα καινούρια μάσκα, δηλαδή τα δυο κομμάτια που αγκαλιάζουν το φανάρι και το κοντέρ (και το φανάρι καινούριο).
σήμερα διαπίστωσα ότι το μπροστά έσπασε από κάτω,εκεί που έχει το βίδακι ρύθμισης ύψους δέσμης. ευτυχώς το είδα και κράτησα το κομμάτι προτού φύγει στο δρόμο.
μετά από μερικές κουβέντες αγάπης προς τη γιαμαπα, σκέφτηκα να τα κολλήσω έτσι όπως προτείνατε.
η απορία τώρα είναι,αν αυτό γίνεται μπετόν αρμέ, μήπως δεν είναι αυτό που θέλει το πλαστικό σε ένα μηχανάκι;

geioann
11/03/2025, 18:22
Ναι γίνεται πολύ σκληρό αλλά θα ξανασπασει... Το έχω δοκιμάσω στην δικιά μου μηχανή. Ίσως είναι όπως το υποψιάζεσαι, λογικά το πλαστικό χάνει την ελαστικότητα του και με τους κραδασμούς ξανασπαει.

zephyr1
11/03/2025, 18:30
Πανω κατω στο πλαστικο που κολας αν βαλεις μια φλιδα λαμαρινα και την κολησεις μαζι?

o_gavros
11/03/2025, 18:32
δεν είναι ένα φλατ ράγισμα δυστυχώς.
ρε γαμωτοσπιτακιτους, ψεύτικα τελείως;

dumutrus
11/03/2025, 18:53
κουνουπόσιτα μεταλλική πέρνεις το κολλητήρι και το λίωνειις να μπεί μέσα στο πλαστικό

460621

o_gavros
11/03/2025, 19:00
ωπ! τι είπες τώρα!
που βρίσκω τέτοια σίτα;σε χρωματοπωλειο;

Volpad
11/03/2025, 19:01
Βγάλε μια φώτο ρε...

Έχω κολλητήρι για πλαστικά

sanctusan
11/03/2025, 19:13
Έχω μία βιομηχανική κόλλα που δεν ξεκολλάει με τίποτα και έχει ελαστικότητα.

Πέρνα απο Ηλιούπολη να το πνίξουμε με δαύτο ή έλα να πάρεις το σωληνάριο και να κάνεις τη δουλειά σου.

o_gavros
11/03/2025, 19:46
αυτό είναι το μασκακι
στον κύκλο αυτό που αποκολλήθηκε 460622

και εδώ το κομμάτι που πρόλαβα να σώσω

460623

460624

460625

δεν είναι κανένα παλαβό κόστος αλλά το γαμωτο.μια βδομάδα φορεμένο.

sanctusan
11/03/2025, 19:55
Γιάννη τώρα που το βλέπω, νομίζω πρέπει να πας να τσακωθείς.

Δεν μιλάμε για μικρή ζημιά, από το τηλέφωνο κατάλαβα ότι έσπασε μια μικρή γωνίτσα, εδώ μιλάμε σοβαρό σπάσιμο.

Και να πω ότι ήταν κανένα ιμιτασιόν, δε γαμιέται.

Road Pirat
11/03/2025, 21:16
Σε αντίστοιχη περίπτωση στο innova είχα πάρει σύρμα, το έκανα σε σχήμα π ζεσταμα με το μαπ και κόλλημα στο πλαστικό, μετά από πάνω έβαλα εποξικη. Υπάρχει και εργαλείο για αυτή την δουλειά αλλά το έκανα έτσι και δούλεψε

kostaskk
11/03/2025, 22:34
Θα δοκίμαζα με κολλητηρι καλάι, με την μύτη του λιώσιμο του πλαστικού πάνω στην ρωγμη, η και λιώσιμο από πάνω έξτρα άλλου κομματιού πλαστικου

dumutrus
11/03/2025, 23:36
Σίτα θα βρείς σε μαγαζία με σιδερικά απλά να είναι μεταλλική.Αν έχεις κολλητήρι πάρε καρφί με πλατύ όσο γίνεται κεφάλι και βάλ'το στη θέση της μύτης καλό θα είναι το κολλητήρι να είναι αρκετά βατ, εγώ έχω πάρει ένα 100w από τους κινέζους.Βάζεις τη σίτα από την πίσω πλευρά και την πατάς με το κεφάλι του καρφιού μέχρι το λιωμένο πλαστικό να ξεχειλίσει από τις τρύπες αν είσαι προσεκτικός από τη μπροστά πλευρά δε θα φαίνεται η κόληση και δε θα θέλει βάψιμο.Για ενίσχυση βρές κανένα κομμάτι προφυλακτήρα και λιώσε εξτρά ποσότητα πάνω από τη κόλληση που θα φτιάξεις.

Volpad
12/03/2025, 00:24
Γιάννη, στο κολλάω με το πιστόλι λογικά όπως το βλέπω και θα είσαι κομπλε

o_gavros
12/03/2025, 05:42
Θωμά δεν ξέρω πόσο άνετος θα ήμουν να του βάλω μαπ γιατί είναι πολύ λεπτό κομμάτι.
εκτός κι αν εννοείς ότι ζεστανες το σύρμα το ίδιο με το φλόγιστρο.χμμ, ενδιαφέρουσα προσέγγιση κι αυτή.

Η ιδέα της σιτας είναι μια έξτρα ιδέα που δεν ήξερα.την κρατάω κάβα.

Αντρέα θα δοκιμάσω αύριο με το Γιάννη αυτή τη βιομηχανική κόλλα που έχει. Αν δεν πιάσει, θα οργανώσω ταξίδι στα υπερβόρεια όπου κάθεσαι για να δούμε τι και πώς.

Road Pirat
12/03/2025, 07:31
Το σύρμα όχι το πλαστικό, αντί να το ζεστάνει το μηχάνημα, το εργαλείο είναι αυτό, τυχαία η εικόνα

460627

Volpad
12/03/2025, 08:35
Το σύρμα όχι το πλαστικό, αντί να το ζεστάνει το μηχάνημα, το εργαλείο είναι αυτό, τυχαία η εικόνα 460627

Αυτό είναι το πιστόλι που λέω.
Τέτοιο έχω.

lazarefa
12/03/2025, 08:41
Με ανάλογο εργαλείο (κολλητήρι πλαστικών) και τα κατάλληλα ελάσματα έχω κι εγώ κολλήσει με επιτυχία διάφορα πλαστικά, και μάλιστα πλαστικά που προορίζονταν να δέχονται μηχανικές καταπονήσεις (κι όχι απλά διακοσμητικά, όπως η μάσκα στο παπί του γαύρου).
Οπότε εκτιμώ κι εγώ ότι σίγουρα με ανάλογη εφαρμογή στη μάσκα του θα έχει εγγυημένο αποτέλεσμα. Μόνο προσοχή στο πάχος του πλαστικού της μάσκας (ώστε να μην παραζεσταθεί με το κολλητήρι και παραμορφωθεί ορατά ή ακόμα χειρότερο λιώσει μέχρι τη μπροστά όψη το πλαστικό) καθώς και στην επιλογή του κατάλληλου τύπου συδετήρα (λογικά θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 με βάση το μήκος της σπασμένης περιοχής).

o_gavros
12/03/2025, 09:11
για την ιστορία να γράψω και την σημερινή απάντηση της γιαμαπα, έτσι για να ξέρουμε (όχι πως δεν ξέραμε ως τώρα) τι αντιμετώπιση δεχόμαστε ως καταναλωτές.
ντριν ντριν... για τα ανταλλακτικά πιέστε 2...ντριν ντριν...
- εγώ: ειμαι ο τάδε που την περασμένη Τρίτη πήρα τα τάδε και με είδες μάλιστα στο πεζοδρόμιο απ'εξω να μαστορευω για να τα συναρμολογησω.
-πωλητης: ναι ναι τι κάνεις κλπ
-ε: φίλε μου το μπροστά μασκακι χθές,στη βδομάδα δηλαδή ακριβώς επάνω έσπασε!
-π: κι εγώ τι μπορώ να κάνω;
-ε: σαν γιαμαχα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα;
-π: σαν ανταλλακτικά όχι να σε συνδέσω με το συνεργείο να δεις μήπως;
ντριν ντριν...ναι παρακαλώ;
-ε: ναι καλημέρα,το και το
-Μαστορας: δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι (εγώ το εξέλαβα ως αφού δε το βάλαμε εμείς κλπ)
-ε: να στο πω του λέω αλλιώς, αν το τοποθετουσες εσύ θα είχε διαφορά;
-Μ: όχι, τα πλαστικά δεν έχουνε εγγύηση
-ε: άρα το φαγα;
-Μ: ναι
-ε: καλώς, καλημέρα.

τα συμπεράσματα δικά σας.

SeniorCanardo
12/03/2025, 12:25
Καλή τύχη γαύρε!:beer:

Ποιόητα japan μου θελες, αν είχες πάρει Κινέζο θα έπαιρνες με τα ίδια λεφτά 3 σετ από το "χάλι εξπρές" και δώρο "φραπεδοθήκη".:bawl:

Περί πλαστικών κολλήσεων.
Έχω δοκιμάσει όλους τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω (και μερικούς ακόμα) και ο καθένας δουλεύει καλύτερα ανάλογα με την θέση εφαρμογής και το είδος σπασίματος !
Η σίτα ή ο μεταλλικός συνδετήρας φαίνεται πως θα δουλέψουν.
Πολύ φοβάμαι ότι για να σπάσει εκεί, από τους κραδασμούς θα ξανασπάσει. (Been there, done that!)
Ας ελπίσουμε πως όχι.

o_gavros
12/03/2025, 14:04
και κινεζο έχω ρε μυστήριε :p, φρέσκιες παραλαβές,σπαρταρανε
μόνο η μύτη διαφέρει,είναι Ταϊβάν

460633

η δισκοπλακα λέει μεν γιαμαπα αλλά αγνωσται αί ριζαι του σχιστοματου

Bowleno
12/03/2025, 14:40
για την ιστορία να γράψω και την σημερινή απάντηση της γιαμαπα, έτσι για να ξέρουμε (όχι πως δεν ξέραμε ως τώρα) τι αντιμετώπιση δεχόμαστε ως καταναλωτές.
ντριν ντριν... για τα ανταλλακτικά πιέστε 2...ντριν ντριν...
- εγώ: ειμαι ο τάδε που την περασμένη Τρίτη πήρα τα τάδε και με είδες μάλιστα στο πεζοδρόμιο απ'εξω να μαστορευω για να τα συναρμολογησω.
-πωλητης: ναι ναι τι κάνεις κλπ
-ε: φίλε μου το μπροστά μασκακι χθές,στη βδομάδα δηλαδή ακριβώς επάνω έσπασε!
-π: κι εγώ τι μπορώ να κάνω;
-ε: σαν γιαμαχα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα;
-π: σαν ανταλλακτικά όχι να σε συνδέσω με το συνεργείο να δεις μήπως;
ντριν ντριν...ναι παρακαλώ;
-ε: ναι καλημέρα,το και το
-Μαστορας: δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι (εγώ το εξέλαβα ως αφού δε το βάλαμε εμείς κλπ)
-ε: να στο πω του λέω αλλιώς, αν το τοποθετουσες εσύ θα είχε διαφορά;
-Μ: όχι, τα πλαστικά δεν έχουνε εγγύηση
-ε: άρα το φαγα;
-Μ: ναι
-ε: καλώς, καλημέρα.

τα συμπεράσματα δικά σας.

Γιατί, από την Λεωφόρο Αθηνών τι αντιμετώπιση θα είχες, νομίζεις;:cry:

o_gavros
14/03/2025, 19:39
για την ιστορία και του χουμ ιτ μεη κονσερν ταυτόχρονα,
σήμερα βρέθηκα με ένα εκ των μ@@νοπανα ατμινζ και κάναμε δουλίτσα.
το πιστολάκι αυτό για τα πλαστικά θα τσιμπηθεί πάραυτα από τα βάθη της επαρχίας Σεν Ζεν καθώς πλέον η τιμή του είναι αστεία.

460688

460689

460689

460690

motojojo
14/03/2025, 21:52
Έχω ένα ράγισμα στον πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου.

Να κλεισω ραντεβου;

o_gavros
14/03/2025, 22:21
το μαγαζί προτείνεται ανεπιφύλακτα πάντως

Bowleno
15/03/2025, 02:38
για την ιστορία και του χουμ ιτ μεη κονσερν ταυτόχρονα,
σήμερα βρέθηκα με ένα εκ των μ@@νοπανα ατμινζ και κάναμε δουλίτσα.
το πιστολάκι αυτό για τα πλαστικά θα τσιμπηθεί πάραυτα από τα βάθη της επαρχίας Σεν Ζεν καθώς πλέον η τιμή του είναι αστεία.

460688

460689

460689

460690

Μια διόρθωση μόνο: Ο Αντρέας ΔΕΝ είναι μ@@πανο admin, μ@@πανο mod είναι....:tooth:

Ωραίοι! :beer:

o_gavros
15/03/2025, 05:57
όλοι μ@@νοπανα εισθε :bawl:

lazarefa
15/03/2025, 06:25
Για την ιστορία, πριν από εννιά μήνες άλλαξα την ίδια μάσκα σε Kymco Jetix του 2009. Εγώ πλήρωσα γύρω στα 43 ευρώ αν θυμάμαι για το ίδιο ανταλλακτικό. Η αλλαγή έγινε γιατί είχαν σπάσει τα αυτάκια που στηρίζουν το φανάρι εσωτερικά στη μάσκα και την πάλευα επί χρόνια με διάφορες πατέντες για να μην "παίζει". Για να φτάσει σε αυτό το σημείο για αλλαγή η μάσκα στο το παπάκι μου, είχε φάει χιλιάδες κοπανήματα από την συνεχή κίνηση σε κατσικόδρομους - χωματόδρομους συν 3 πτώσεις κι ένα πιο σοβαρό ατύχημα..
Θα μου επιτρέψεις να πω ότι από όσο μπορώ να διακρίνω στις φωτό, η συγκεκριμένη μάσκα φαίνεται όντως πολύ ψεύτικη σαν ποιότητα πλαστικών. Καμία διαφορά από πλαστικά Daytona πχ (ας μην παρεξηγηθούν οι φίλοι της Daytona. Θεωρώ πολύ τίμια και αξιοπρεπή τα παπάκια της για τα χρήματα που ζητάνε).
Κρίμα για την (όποια) φήμη της Yamaha. Και μόνο για τη δυσφήμιση που έφαγαν, θα έπρεπε να στην είχαν αλλάξει.

o_gavros
15/03/2025, 06:49
επειδή το μηχανάκι εκτελεί χρέη εργάτη από τη μέρα ένα, τα πλαστικά του, εξωτερικά και κάτω από τη σέλα, έχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές έχουν αλλαχθεί, είτε για τα έσπασα,είτε γιατί τράκαρα, είτε είτε είτε. Γεγονός παραμένει ότι δεν υπάρχει αυτακι λειτουργικό πάνω του καθώς λόγω χρήσης σπάνε. Είμαι οκ με αυτό εξού και πως δεν εκραξα ποτέ τη γιαμαπα για αυτό γιατί η χρήση που του κάνω είναι γαιδουρινη και σίγουρα όχι ενδεδειγμένη.
Εδώ τώρα όμως δεν ήταν αυτή η περίπτωση.
το εξάρτημα ήταν φορεμένο κυριολεκτικά 7 ημέρες στις οποίες πέρασε περιέργως και ήπια οδήγηση, χωρίς λακούβες τάφους κλπ.
Ακόμα, αν δεχτώ την αιτιολόγηση του μάστορα ότι δεν έχουνε εγγύηση τα πλαστικά, τότε δεν μου μένει άλλο συμπέρασμα από το ότι η ποιότητα έχει πέσει στα τάρταρα.
Ναι, για αυτό να φάνε κρα.

Bowleno
15/03/2025, 09:29
όλοι μ@@νοπανα εισθε :bawl:

...Είπε αυτός που κάποτε ήταν αρχιμ@@πανο και έγινε άνθρωπος :tooth::tooth:

o_gavros
15/03/2025, 10:20
460696

daz
15/03/2025, 10:36
Γιάννη Αγιάνη τα πλαστικά συνήθως έχουν ένα αποστάτη που μπαίνει μέσα στο αυτάκι ώστε να μη μπορείς να το σφίξεις πολύ. Χωρίς αυτόν και να μη το σφίξεις πολύ, μπορεί να σπάσει. Σίγουρα δεν έχεις χάσει κάποιον τέτοιο αποστατη ή ελαστικό παρέμβυσμα** ?

** σ' αρέσει όταν μιλάω βρώμικα?

karellen
15/03/2025, 11:10
460696

:lol:

460697

o_gavros
15/03/2025, 11:25
Γιάννη Αγιάνη τα πλαστικά συνήθως έχουν ένα αποστάτη που μπαίνει μέσα στο αυτάκι ώστε να μη μπορείς να το σφίξεις πολύ. Χωρίς αυτόν και να μη το σφίξεις πολύ, μπορεί να σπάσει. Σίγουρα δεν έχεις χάσει κάποιον τέτοιο αποστατη ή ελαστικό παρέμβυσμα** ?

** σ' αρέσει όταν μιλάω βρώμικα?
α)τσουτσουρωνω και β) σαφτη τη ζωή το μόνον βέβαιο είναι ο θάνατος :D
για να απαντήσω όμως στην κακεντρέχεια, δεν έλειπε τίποτα καθώς όσα χάνονταν,αντικαθισταντο :p

460698

silkman
18/03/2025, 22:44
Το πλαστικολιωτήρι απο που και πόσο;;;

turogalos
19/03/2025, 01:12
Το είχα πάρει 13€ από Άμαζον. Έχει και από Ali κτλ, ψάξε για plastic welder.

lazarefa
19/03/2025, 06:00
Παλιότερα άξιζε να το αγοράσεις το συγκεκριμένο κολλητήρι από Κίνα, καθώς είτε δεν υπήρχε Ελλάδα σε ποικιλία καταστημάτων είτε οι τιμές εδώ ήταν αρκετά παραπάνω. Τα τελευταία 1-2 χρόνια συμφέρει νομίζω η αγορά του από Ελλάδα (κάτω από 15 ευρώ βγαίνει η βασική εκδοχή του με μεταφορικά):
https://www.skroutz.gr/c/952/kollitiria.html?availability_enum=10&keyphrase=%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD&order_by=pricevat&order_dir=asc

o_gavros
19/03/2025, 08:02
εγώ παραγγειλα από τον Αλί με των 23€.
και κάνα χιλιοπεντακοσαρι συνδετήρες

silkman
04/04/2025, 12:59
Ο μύλος του καφε μετα απο 10 χρόνια θέλει καρβουνάκια, τα οποία δεν τα δίνει σαν ανταλλακτικό, δίνει όλο το μοτερακι (80€)

Κανει αρκετο σπιθήρισμα οπως φαίνεται στο βιντεακι και το ενα καρβουνάκι ήταν πιο φαγωμένο απο το άλλο. Τα έκανα τράμπα και κάπως βελτιώθηκε αλλά μάλλον θέλουν αλλαγή.

https://youtube.com/shorts/DpkuadxQR4I?si=7XiGhfNSCXrtgDju

Για 220V μοτερακι με σχετικά μικρες στροφες θέλει λέει μεσαίας σκληρότητας καρβουνάκια
461195

461196

Που θα βρούμε; Σπυρου Πατση έχει κανείς; θα πάω με το δείγμα στο χέρι

dumutrus
04/04/2025, 14:57
εαν οι σπιθήρες κάνουν δακτυλίδι και αγγαλίαζουν όλο το συλλέκτη περιμετρικά τότε έχει κάψει τύλιγμα στη μπομπίνα.

fasarias
06/04/2025, 20:36
Πειραιά κατεβαίνεις?
Ρώτα εδώ είναι πολύ ψαγμένο μαγαζί σε τέτοια είδη.
https://www.google.com/search?q=coil+maexosoglou&client=ms-android-xiaomi-rvo3&sca_esv=fb8ace8cedc707a8&sxsrf=AHTn8zqvfv_z_2zRSJ6LudpQ7f0uQmo1OQ%3A1743964352532&ei=wMjyZ5ucIIWXxc8PgrW8sQ8&oq=coil+maexosoglou&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwIhBjb2lsIG1hZXhvc29nbG91MgYQABgNGB4yBxAhGKABGAoyBxAhGKABGAoyCBAAGK IEGIkFMgUQABjvBTIIEAAYgAQYogQyCBAAGIAEGKIESL55ULAJWIB2cAF4AJABAJgBnAKgAfoSqgEGMC4xMS4yuAEDyAEA-AEBmAIMoAKzE8ICChAAGIAEGEMYigXCAgUQABiABMICChAuGIAEGEMYigXCAgcQABiABBgTwgIIEAAYExgWGB7CAgsQABiABBgTG AoYDcICCRAAGIAEGBMYDcICCBAAGBMYDRgewgIKEAAYExgFGA0YHsICBRAhGKABmAMAiAYBkgcHMC41LjYuMaAHrjqyBwcwLjUuN i4xuAezEw&sclient=mobile-gws-wiz-serp

silkman
24/05/2025, 17:39
Μικρο βερσιον: Που θα βρουμε κάποιον με ενδοσκοπικη καμερα για αμαξι;

Μεγαλο βερσιον:
Νεα ζημια παυλα καταστροφη :a018:(μακρυ ποστ ανατιναξης)

Πριν 2-3 Σαββατα βγηκα για ποτο. Επιστρεφοντας αναψε το τσεκ στο σμαρτ και δεν πολυπηγαινε, ο ενας απο τους 3 κυλινδρους ειχε βγει οφφ. Λεω 8 χιλιομετρα ειναι εθνικη, πηγαινε σπιτι και βλεπεις αυριο αντι να περιμενεις στη μαυρη νυχτα την οδικη. Φτανω σπιτι, ο πισω προφυλακτηρας ειχε λιωσει και η εξατμιση απο πισω κατακοκκινη πυρωμενη...
Ριχνω μουτζα :moutza: και παω για υπνο.

462665

Επομενο πρωι κοιταω τι ειχε γινει, ο πρωτος πολλαπλασιαστης ειχε γινει καραμελε.

462668

Μικρο το κακο λεω, 3 πολλαπλασιαστες και 3 μπουζι. Αλλα ο καμμενος δεν εβγαινε με τιποτα. Αφου δοκιμαζω με οτι πενσικο ειχα και τον εκανα κομματια, λεω θα βγαλω ψευτοκαπακο και οντως ειχε λιώσει απο πισω απο το καπακι.

Παραγγελνω τα ανταλλακτικα απο το γνωστο ηλεκτρονικο καταστημα, συν φλατζες για το καπακι.

Ηρθαν τα πραγματα, λεω σημερα να κατσω να τα βαλω. Καθαριζω τις παλιες φλατζες, παω να βγαλω μπουζι και βλέπω αυτο

462666

462667

Ειχε σπασει η ακιδα στο μπουζι. Μπουζι NGK σωστο για το σμαρτ. :a016::priest::a52:

Ο κινητηρας προφανως την εχει φαει και παμε για επισκευη. Αλλα πριν το στειλω μαστορα θα ηθελα να δω μεσα με ενα ενδοσκοπιο...

Το θεμα ειναι εχει κανενας καμερα που να μπορει να βοηθησει; Αν ειναι να παρουμε και καμερα ε ας ανοιξω συνεργειο καλύτερα.

telegonos
24/05/2025, 22:45
Μικρο βερσιον: Που θα βρουμε κάποιον με ενδοσκοπικη καμερα για αμαξι;

Μεγαλο βερσιον:
Νεα ζημια παυλα καταστροφη :a018:(μακρυ ποστ ανατιναξης)

Πριν 2-3 Σαββατα βγηκα για ποτο. Επιστρεφοντας αναψε το τσεκ στο σμαρτ και δεν πολυπηγαινε, ο ενας απο τους 3 κυλινδρους ειχε βγει οφφ. Λεω 8 χιλιομετρα ειναι εθνικη, πηγαινε σπιτι και βλεπεις αυριο αντι να περιμενεις στη μαυρη νυχτα την οδικη. Φτανω σπιτι, ο πισω προφυλακτηρας ειχε λιωσει και η εξατμιση απο πισω κατακοκκινη πυρωμενη...
Ριχνω μουτζα :moutza: και παω για υπνο.

462665

Επομενο πρωι κοιταω τι ειχε γινει, ο πρωτος πολλαπλασιαστης ειχε γινει καραμελε.

462668

Μικρο το κακο λεω, 3 πολλαπλασιαστες και 3 μπουζι. Αλλα ο καμμενος δεν εβγαινε με τιποτα. Αφου δοκιμαζω με οτι πενσικο ειχα και τον εκανα κομματια, λεω θα βγαλω ψευτοκαπακο και οντως ειχε λιώσει απο πισω απο το καπακι.

Παραγγελνω τα ανταλλακτικα απο το γνωστο ηλεκτρονικο καταστημα, συν φλατζες για το καπακι.

Ηρθαν τα πραγματα, λεω σημερα να κατσω να τα βαλω. Καθαριζω τις παλιες φλατζες, παω να βγαλω μπουζι και βλέπω αυτο

462666

462667

Ειχε σπασει η ακιδα στο μπουζι. Μπουζι NGK σωστο για το σμαρτ. :a016::priest::a52:

Ο κινητηρας προφανως την εχει φαει και παμε για επισκευη. Αλλα πριν το στειλω μαστορα θα ηθελα να δω μεσα με ενα ενδοσκοπιο...

Το θεμα ειναι εχει κανενας καμερα που να μπορει να βοηθησει; Αν ειναι να παρουμε και καμερα ε ας ανοιξω συνεργειο καλύτερα.

Ειχε το lidl μια αυτόνομη (δλδ με δική της οθονίτσα), αλλά πλέον αυτό ίσως είναι old tech, μια και θα βρεις πολύ εύκολα κάμερες με βύσμα microUSB ή USBc για το κινητό σου, που το κάνει να δουλεύει σαν ενδοσκοπική. Υπάρχουν και με πλαστικό καλώδιο και με μεταλικό που τείνει να διατηρεί το σχήμα του.

Για το μοτέρ σου πάντως, δεν είναι τελείως απαραίτητη η κάμερα, για να δεις αν έχει βαρέσει κάτι στον κύλινδρο. Κράνκαρέ το χωρίς μπουζί και δες με το χέρι στις τρύπες των μπουζί, αν νοιώθεις να έχει συμπίεση, περίπου ίδια σε όλους τους κυλίνδρους.

silkman
21/06/2025, 06:37
Update περι ενδοσκοπικης καμερας:

Αφου περιμενα μια βδομάδα να φερουν την ενδοσκοπικη καμερα που παραγγειλα (με 2 καμερες, εμπρος και πλάι) παω να παραλάβω ααααα κάποιο λαθος εγινε, τελικά μονο μπροστα έχει καμερα ο κωδικος που πήρατε... :moutza: :priest:

Δε γ.... λεω φερτη να δούμε τι γινεται. (22€ απο αγγελια car gr)

463146

463147

Το πανω μερος του εμβολου εγινε πιτσιλωτο προφανως απο την ακιδα του μπουζι που κοπάναγε εκεί μεσα (μεχρι που κάπως εξαφανίστηκε).

Με ενα τστσιμπλίκι καθρεφτακι 45 μοιρες, ο κύλινδρος της μηχανης δε φαινεται να έπαθε κάποια ζημιά.463148

Για οποιον θελει να δει εσωτερικό ενος μοτερ με καμερα πρεπει να προσεξει 3 πράγματα:
-Να ειναι μεχρι 6-7 χιλ διαμετρο για να χωραει μεσα απο την τρυπα του μπουζι
-Το καλώδιο να ειναι σχετικά σκληρο για να μπορέσεις να την οδηγησεις εκει που θες. Αυτη που πήρα το καλώδιο ειναι μαλακό σαν απο ποντίκι υπολογιστη
-Και φυσικά να εχει και πλαινη κάμερα για να μπορεσεις να δεις τοιχώματα του κυλίνδρου και βαλβίδες.

Απο τιμες ζητανε οτι θελουν, την ιδια καμερα μπορεί να στη δινει 20€ ή 70€...

Τεσπα, συνεχίζουμε. Πηρα συμπίεση και στους 3 κυλίνδρους και ήταν ολόιδια, γυρω στα 105. Ναι, εχω ΚΑΙ συμπιεσόμετρο :lol: αλλά χρειάστηκε αντάπτορας απο Μ14 σε Μ12 που εχει το σμαρτ. Ακριτιδης.

463149

Φαινεται οτι φτηνα τη γλυτώσαμε, το έχω ήδη μονταρει και βγηκα και δοκιμή...

toyar
21/06/2025, 09:48
τοσο χαμηλη συμπιεση εχει το σμαρτ;

kostaskk
21/06/2025, 16:41
Ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς στο κινητο για την κάμερα? Η συμπίεση φαίνεται χαμηλή αλλά έχει διάφορους τρόπους μετρησης, ζεστό μοτέρ,τέρμα γκάζι, μπορεί να το πέταξε η εξαγωγή μπορεί να να το βρεις κολλημενο-χωμενο μέσα στο μέταλο τις κεφαλής

silkman
21/06/2025, 21:33
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στον αριστερό κύλινδρο, ας τον πουμε 1.

τοσο χαμηλη συμπιεση εχει το σμαρτ;
Αυτό που με ένοιαζε ειναι να εχει ιδιο νούμερο πανω κατω και στους 3 κυλινδρους. Που ειχε, σχεδόν ολόιδιο στον 1 και 2 (ειχε τρεξει λάδι μέσα). Στον 3 στεγνό έδειξε αρκετα παρακάτω αλλά και εκεί πήγε στο 110 μόλις έσταξα λίγο λαδάκι.

Ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς στο κινητο για την κάμερα? Η συμπίεση φαίνεται χαμηλή αλλά έχει διάφορους τρόπους μετρησης, ζεστό μοτέρ,τέρμα γκάζι, μπορεί να το πέταξε η εξαγωγή μπορεί να να το βρεις κολλημενο-χωμενο μέσα στο μέταλο τις κεφαλής
Ελεγε να κατεβασεις μια εφαρμογή UseePlus για ios ή android. Με λαπτοπ δεν καταφερα να το σετάρω και δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα να σου πω αφού έπαιξε στο κινητο.

Προφανώς το αμάξι ειχε βγει οφφ σχεδον ενα μήνα. Οι μετρησεις εγιναν με κρυο κινητηρα και λαδωμενους τους κυλινδρους.

Εχω καποιες θεωρίες γιατί συνέβη αυτό. Καταρχην το μπουζι στον 1 ήταν σχεδον ξεβίδωτο. Τα αλλα 2 ήταν σχετικά χαλαρά αλλά όχι τόσο όσο το 1. Σερβις μανουαλ της μερσεντες λέει 18Νμ σε νέα και παλαιά μπουζί. Μ12.

Ή ετρεξε λάδι απο πανω απο το ψευτοκαπακο μεσα στον σωληνα του μπουζι και βραχυκύκλωσε πολλ/στης - μπουζι. Το κομμενο μπουζι ήταν μες στη λαδίλα.

Ή έλυσε το μπουζι λόγω κραδασμών (άλλο θέμα αυτό) και την ακουσε ο πολλαπλασιαστης.

Ή ξεπλενε το μπεκ στον 1 πολύ κάυσιμο λόγω προβλήματος στο μπεκ. Αυτο μπορει να εγινε και αφού ρεταριζε ο κινητηρας και ειχε βγει οφφ ο κύλινδρος οποτε το ακαυτό καυσιμο το έκαιγε μεσα στην εξατμιση, εξ ου και το κοκκινισμα της εξατμισης.

EDIT: Για να μη βαλω αλλη απαντηση και μας προγκήξει ο γνωστος αδμιν για φλυαρία, σημερα πήγα τα μπεκ δευτερη φορα για δοκιμή. Στον πρώτο που τα πήγα τα κοίταξε και με το εμπειρο ματι του ειπε "καλα ειναι".

Ο σημερινος τα εβαλε στο μηχανημα και το μπεκ απο τον #1 (αυτός με το πρόβλημα) παρότι ο ψεκασμος ήταν σωστός "κατούραγε" οταν εκοβες το ρευμα, ετρεχε δηλαδη. Τωρα αν αυτό ειναι αιτία ή αποτελεσμα δεν ξέρω αλλά θα αλλαχτεί φυσικά το μπεκ.

JNP
29/06/2025, 10:03
Καλημέρα, προσπάθησα να ξεβιδωσω τον σενσορα MAF σε ένα CORSA C 1.4. Υπάρχουν δύο βίδες TORX ασφαλείας μεγέθους 25-27. Χρησιμοποίησα τις μυτες που έχουν τρύπα στο κέντρο από ένα σετ Facom nano και από μια σειρά Parkside Performance, αλλά καμμια δεν μπαίνει μέσα. Μοιάζει σαν να είναι πιο χοντρό το τσουτσουνι που εξέχει στο κέντρο από τις τρύπες στις μυτες.
Καμμια ιδέα; Εκτός από το να κάνω ισιες εγκοπές με το Dremmel για ίσιο κατσαβίδι...

daz
29/06/2025, 10:29
Καλημέρα, προσπάθησα να ξεβιδωσω τον σενσορα MAF σε ένα CORSA C 1.4. Υπάρχουν δύο βίδες TORX ασφαλείας μεγέθους 25-27. Χρησιμοποίησα τις μυτες που έχουν τρύπα στο κέντρο από ένα σετ Facom nano και από μια σειρά Parkside Performance, αλλά καμμια δεν μπαίνει μέσα. Μοιάζει σαν να είναι πιο χοντρό το τσουτσουνι που εξέχει στο κέντρο από τις τρύπες στις μυτες.
Καμμια ιδέα; Εκτός από το να κάνω ισιες εγκοπές με το Dremmel για ίσιο κατσαβίδι...

Αν είναι πιο χοντρός ο πιρος ρίξε μια ματιά μήπως έχει 5 λοβούς αντί για 6.
Σε αυτή την περίπτωση είναι security torx Plus. Δεν είναι δύσκολο να βρεις στην αγορά.

JNP
29/06/2025, 11:31
Σε αυτή την περίπτωση είναι security torx Plus. Δεν είναι δύσκολο να βρεις στην αγορά.

Αποστολη με ξελάσπωσες! Δεν ήξερα ότι υπάρχουν ασφαλείας με 5 λοβούς. Όπου έβλεπα security πίστευα ότι όλες είχανε 6 λοβούς. Σε ευχαριστώ πολύ!463349

Bowleno
29/06/2025, 11:44

Αποστολη με ξελάσπωσες! Δεν ήξερα ότι υπάρχουν ασφαλείας με 5 λοβούς. Σε ευχαριστώ πολύ!463349

Πέραν του προφανούς να μην βάζει χέρι ο κάθε ασχετίδης, υπάρχει άλλος λόγος ύπαρξης τέτοιων βιδών;

JNP
29/06/2025, 11:51
Πέραν του προφανούς να μην βάζει χέρι ο κάθε ασχετίδης, υπάρχει άλλος λόγος ύπαρξης τέτοιων βιδών;

Άλλη μια φορά είχα συναντήσει τέτοιου τύπου περίεργη βίδα που ασφαλιζε από κλοπή εξωτερικό αυτόματο ποτιστικο σύστημα. Άλλο λόγο δεν βλέπω Δημήτρη.

harris_x
29/06/2025, 12:44
AI ιζ αουρ φρενντ:

Οι βίδες Security Torx Plus είναι μια εξειδικευμένη έκδοση των βιδών Torx που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν αυξημένη ασφάλεια και βελτιωμένη απόδοση. Η ανάγκη για αυτές τις βίδες προκύπτει από διάφορους λόγους:

1. Αυξημένη Ασφάλεια και Αντοχή σε Παραβίαση:

Κεντρικός Πείρος: Η κύρια διαφορά των βιδών Security Torx (γνωστές και ως "Tamper-Resistant Torx" ή "Pin Torx") είναι η ύπαρξη ενός κεντρικού πείρου στην εσοχή της κεφαλής. Αυτός ο πείρος αποτρέπει τη χρήση συμβατικών εργαλείων Torx και απαιτεί ένα ειδικό εργαλείο Torx Security (με τρύπα στο κέντρο) για την περιστροφή της βίδας. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολη την ανεπιθύμητη αφαίρεση ή παραβίαση.

Προστασία από Βανδαλισμούς και Κλοπές: Χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπου είναι σημαντικό να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, όπως σε δημόσιες υποδομές (π.χ. φωτιστικά, πινακίδες), ηλεκτρονικές συσκευές, μηχανήματα, συστήματα ασφαλείας (κάμερες CCTV), και γενικά σε προϊόντα που πρέπει να προστατευτούν από βανδαλισμούς ή κλοπές.

Προστασία Ευαίσθητου Εξοπλισμού: Σε συσκευές που περιέχουν ευαίσθητα ή δυνητικά επικίνδυνα εξαρτήματα (π.χ. ηλεκτρονικά, λεπίδες μηχανών), οι βίδες Security Torx Plus διασφαλίζουν ότι μόνο εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να έχει πρόσβαση.

2. Βελτιωμένη Απόδοση και Αντοχή:

Βελτιστοποιημένη Μεταφορά Ροπής: Η έκδοση "Plus" των Torx βιδών διαθέτει βελτιωμένη γεωμετρία (ελλειπτικοί λοβοί αντί για αιχμηρές γωνίες) και γωνία οδήγησης 0°. Αυτό μεγιστοποιεί την επαφή μεταξύ του εργαλείου και της βίδας, επιτρέποντας τη μετάδοση μεγαλύτερης ροπής στρέψης χωρίς κίνδυνο "cam-out" (να γλιστράει το κατσαβίδι από την κεφαλή της βίδας).

Μειωμένη Φθορά Εργαλείων και Βιδών: Η βελτιωμένη σχεδίαση μειώνει την καταπόνηση τόσο στο εργαλείο όσο και στην κεφαλή της βίδας, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε γραμμές παραγωγής όπου η συχνή χρήση απαιτεί ανθεκτικότητα.

Αποτροπή Ζημιών: Με την καλύτερη εφαρμογή και τη μειωμένη πιθανότητα ολίσθησης, μειώνεται ο κίνδυνος ζημιάς στην κεφαλή της βίδας ή στο υλικό που συγκρατείται, κάτι που είναι σημαντικό σε εφαρμογές ακριβείας ή σε υλικά που είναι επιρρεπή σε ζημιές.

3. Εφαρμογές:

Οι βίδες Security Torx Plus βρίσκουν εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως:

Αυτοκινητοβιομηχανία: Για εξαρτήματα που απαιτούν υψηλή ροπή και ασφάλεια.

Αεροδιαστημική: Όπου η ακρίβεια και η αντοχή είναι κρίσιμες.

Ηλεκτρονικά: Για την προστασία εσωτερικών εξαρτημάτων και την αποτροπή παραβιάσεων.

Κατασκευές και Δημόσιες Υποδομές: Για την αποτροπή βανδαλισμών και κλοπών.

Συσκευές και Εξοπλισμός: Για την ασφαλή στερέωση και την πρόληψη μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

Συνοψίζοντας, η ανάγκη για βίδες Security Torx Plus προκύπτει από την απαίτηση για ένα συνδυασμό υψηλής ασφάλειας κατά της παραβίασης και βελτιωμένης μηχανικής απόδοσης όσον αφορά τη μεταφορά ροπής και την αντοχή στη φθορά.

Bowleno
29/06/2025, 13:27
Άλλη μια φορά είχα συναντήσει τέτοιου τύπου περίεργη βίδα που ασφαλιζε από κλοπή εξωτερικό αυτόματο ποτιστικο σύστημα. Άλλο λόγο δεν βλέπω Δημήτρη.

Για τους ευκαιριακούς κλέφτες, ναι, θα τα βρουν μπαστούνια, οι "σοβαροί επαγγελματίες", όμως, απλώς θα χασμουρηθούν....
Περισσότερο νόημα βρίσκω στα 2και 3 του άρθρου που παράθεσε ο Χάρης.

JNP
29/06/2025, 15:45
Πολύ λογικά και χρήσιμα όλα αυτά.
Τελικά παραγγειλα ένα σετ από Ρουμανία μέσω Σκρουτζ. Μεγέθη από 10-60 και αντάπτορες 1/4 για 10-30 και 3/8 για 40-60 στα 16+ ευρώ κομπλε. Θα έρθουν σε μια εβδομάδα.
Σημειώστε ότι βίδες ασφαλείας υπάρχουν σε τορξ με έξη άκρα και επίσης σε αλλεν, τις τελευταίες δεν τις έχω πετυχει!
463350

daz
29/06/2025, 22:10
Αυτό το ΑΙ όλο μπίρι μπίρι χωρίς ουσία. Μέχρι και εμένα ξεπερνάει.

Torx.. 6 λεπτοί λοβοί όπου ασκούν δύναμη στη βίδα υπό γωνία..

Security torx.. το ίδιο αλλά με τρύπα.

Torx plus.. 6 χοντροί λοβοί με διαφορετική σχεδίαση στους λοβούς ώστε η δύναμη να ασκείται κάθετα. (Μεγαλύτερη αντοχή, σταθεροτητα και λιγότερες φθορές).

Security torx plus.. 5 λοβοί με την σχεδίαση plus και τρυπα.

Όσο αφορά τη συμβατότητα, δεν υπάρχει. Μόνο τα torx μπαίνουν σε βίδες torx plus αλλά δεν είναι για πολλά πολλά.
Τα security είναι μόνο και μόνο για να μη μπορεί κάποιος με βασικά εργαλεία να κάνει εξειδικευμένες εργασίες.
(Και για να μη μπορεί κάποιος με ένα Leatherman να κλέβει ανοξείδωτες βίδες από τα ασανσέρ) :lol:

Τα θηλυκά καριδακια υπάρχουν επίσης σε απλή έκδοση torx και σε torx plus αλλά είναι άλλο κεφάλαιο αυτά, ας μη τα μπερδέψουμε.