Σύνδεση

View Full Version : Καστάνιες..

Σελίδες : 1 2 [3] 4 5 6

JNP
07/12/2022, 21:00
Ευχαριστώ Αποστολη για τον χρόνο σου.
Άμα πάρω τέτοια KOKEN θα την βάλω στα εικόνισματα και θα την θυμιατιζω. Οπότε αστην...

Bowleno
07/12/2022, 21:23
Άμα πάρω τέτοια KOKEN θα την βάλω στα εικόνισματα και θα την θυμιατιζω. Οπότε αστην...

Αυτά παθαίνεις άμα ρωτάς την σουπιά.... δεν έμαθες από το πάθημά μου στα πενσοειδή; καλά να πάθεις τώρα :p

JNP
07/12/2022, 21:37
Λεφτά υπάρχουν!
Στις τράπεζες...

vaska
07/12/2022, 23:05
Οι κοκεν απίστευτες. Τις συγκρίνω μόνο με τις σναπ ον. Από το πιάσιμο που έχουν στο χέρι μέχρι και το ποσό όμορφα δουλεύουν

silkman
08/12/2022, 00:23

Βλεπεις τι ανθρωπος ειναι ο σουπιας, εκει που λες οκ έχω καταληξει στη φακομ σου πεταει μια φιδιά και τρέχεις. :evil:

(ειχε και snapon το βιντεακι του Σουηδου οπως ειδες) :beer:

daz
08/12/2022, 08:22
Την φακομ την έχει ο stf. Δε ξέρω πόσο την έχει χρησιμοποιήσει αλλά δεν έχει γράψει κάτι αρνητικό.

o_gavros
08/12/2022, 08:23
Για τι ανάγκες σας επιλέγετε σπαστη καστάνια;
Δεν είναι λίγο επισφαλείς στο σημείο της άρθρωσης αν δεχτούν την ίδια πίεση που θα έπαιρνε μια μονοκομματη;

daz
08/12/2022, 08:30
Πρώτα θα σπάσει το καρέ ή θα αστοχίσει ο μηχανισμός και μετά θα σπάσει στο σημείο της άρθωσης.

Σε αυτές που έχουν στρογγυλό στέλεχος, μπορεί να λυγίσει και αυτό χωρίς να σπάσει η άρθωση.

STF
10/12/2022, 23:22
Την φακομ την έχει ο stf. Δε ξέρω πόσο την έχει χρησιμοποιήσει αλλά δεν έχει γράψει κάτι αρνητικό.

Την έχω χρησιμοποιήσει αλλά δε μπορώ να πω ότι την έχω ταλαιπωρήσει για να δώσω ένα ασφαλές συμπέρασμα. Πάντως μια χαρά είναι απλώς όλες αυτές (νομίζω) είναι κάπως ογκώδης για 3/8. Αν αγόραζα τώρα θα αγόραζα KoKen αν και είχα παραγγείλει στον Κολέρη μια 1/4 απλή και με έγραψε. Και ξαναπήγα και τον είχα πάρει τηλέφωνο, δίνοντας του τον απαραίτητο χρόνο σύμφωνα με τις δικές τους οδηγίες, αλλά... δεν με πήραν ποτέ οπότε κι εγώ δεν ξανά ασχολήθηκα.

daz
11/12/2022, 08:43
Την έχω χρησιμοποιήσει αλλά δε μπορώ να πω ότι την έχω ταλαιπωρήσει για να δώσω ένα ασφαλές συμπέρασμα. Πάντως μια χαρά είναι απλώς όλες αυτές (νομίζω) είναι κάπως ογκώδης για 3/8. Αν αγόραζα τώρα θα αγόραζα KoKen αν και είχα παραγγείλει στον Κολέρη μια 1/4 απλή και με έγραψε. Και ξαναπήγα και τον είχα πάρει τηλέφωνο, δίνοντας του τον απαραίτητο χρόνο σύμφωνα με τις δικές τους οδηγίες, αλλά... δεν με πήραν ποτέ οπότε κι εγώ δεν ξανά ασχολήθηκα.

Έπεσες πάνω στον κοβιντ? Δεν έχω κάνει κάποια παραγγελία πρόσφατα αλλά κάτι καρυδάκια άλλεν έκαναν πάρα πολύ καιρό να έρθουν. Παλιότερες παραγγελίες σε 1-1,5 μήνα ήταν συνήθως εδώ.

Ογκώδης εννοείς στη λαβή, ε? Κανένα απ' αυτά τα εργαλεία δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα στάνταρ εργαλείο. Είτε μιλάμε για απλή 3/8 είτε για μακριά με ή χωρίς σπαστη κεφαλή. Απ' την άλλη μπορούν να κάνουν κάτι που οι άλλες δεν μπορούν. Οπότε εξαρτάται τον χρήστη και τη χρήση.

STF
11/12/2022, 11:54
Έπεσες πάνω στον κοβιντ? Δεν έχω κάνει κάποια παραγγελία πρόσφατα αλλά κάτι καρυδάκια άλλεν έκαναν πάρα πολύ καιρό να έρθουν. Παλιότερες παραγγελίες σε 1-1,5 μήνα ήταν συνήθως εδώ.

Ογκώδης εννοείς στη λαβή, ε? Κανένα απ' αυτά τα εργαλεία δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα στάνταρ εργαλείο. Είτε μιλάμε για απλή 3/8 είτε για μακριά με ή χωρίς σπαστη κεφαλή. Απ' την άλλη μπορούν να κάνουν κάτι που οι άλλες δεν μπορούν. Οπότε εξαρτάται τον χρήστη και τη χρήση.

Ναι Απόστολε, ήταν στις αρχές του κόβιντ και εν μέρει μπορώ να δικαιολογήσω. Από την άλλη ούτε ένα τηλεφώνημα, αν π.χ. συνεχίζει να με ενδιαφέρει η αγορά; Κράτησαν τα στοιχεία μου τότε και τα επαναλάβαμε κάποια στιγμή. Τέσπα, μπορεί να έχασαν και τη μπάλλα!

Αυτό που λέω πάντως για τις σπαστές και ειδικά τις τηλεσκοπικές είναι πως δε μπορείς να έχεις μόνο αυτές. Θα σε ξεμπλέξουν στα περίεργα αλλά η καθημερινή τους χρήση δεν διευκολύνει. Το λέω γιατί κάποιος συνάδελφος μπορεί να σκέφτεται κι έτσι.

JNP
11/12/2022, 12:19

Αυτό που λέω πάντως για τις σπαστές και ειδικά τις τηλεσκοπικές είναι πως δε μπορείς να έχεις μόνο αυτές. Θα σε ξεμπλέξουν στα περίεργα αλλά η καθημερινή τους χρήση δεν διευκολύνει. Το λέω γιατί κάποιος συνάδελφος μπορεί να σκέφτεται κι έτσι.

Εγω έχω κάποιες στάνταρτ, BAHCO, HEYCO, Parkside γιαυτό σκέφτομαι καμμια τέτοια περίεργη και πιο καλοφτιαγμενη.
Μήπως έχεις δει πόσα Nm αντέχει;

Bowleno
11/12/2022, 14:22
Εγω έχω κάποιες στάνταρτ, BAHCO, HEYCO, Parkside γιαυτό σκέφτομαι καμμια τέτοια περίεργη και πιο καλοφτιαγμενη.

Καλά ρε, δεν ντρέπεσαι που έχεις parkside; Και το ομολογείς κιόλας;
Κάτσε να το δει η σουπιά....:lol:

JNP
11/12/2022, 14:33
Καλά ρε, δεν ντρέπεσαι που έχεις parkside; Και το ομολογείς κιόλας;
Κάτσε να το δει η σουπιά....:lol:

Γιαυτό το έγραψα να του χαλάσω την Κυριακή! :bawl::evil:

Bowleno
11/12/2022, 15:26
Γιαυτό το έγραψα να του χαλάσω την Κυριακή! :bawl::evil:

Κάτσε να του την χαλάσω περισσότερο: κι εγώ έχω τέτοια....:D
και δουλεύει και άριστα!

(πάει, θα κόψει φλέβες....)

STF
11/12/2022, 21:40

Δυστυχώς το στοιχείο του εύρους των Nm που αντέχει δεν το αναφέρει η Facom. Ξέρω μόνο ότι επεκτείνεται από 24,7 έως 35,5cm σε έξι θέσεις και ότι έχει καστάνια 72 δοντιών.

Κι εγώ με τη σειρά μου για περιστασιακή ειδική χρήση την πήρα και για αυτό έφτιαξα δικό μου σετ στον Ηλία. Ήθελα να είναι σπαστή/επεκτεινόμενη με 72 δόντια στη καστάνια και 12γωνα καρυδάκια με προεκτάσεις που κλειδώνουν. Βασικά άσχετα από τις ανάγκες μου -που δεν είναι τόσο απαιτητικές- το έφτασα τέρμα....

440077

JNP
11/12/2022, 22:37
Θυμάμαι που την είχες παρουσιάσει όταν την πήρες.

daz
11/12/2022, 22:53

Όπως τα λες είναι. Το έχω πει και εγώ πολλές φορές οτι οι καστάνιες με έξτρα δυνατότητες, δε μπορούν να υποκαταστήσουν μια στανταρ καστάνια. Πχ, αυτές οι καστάνιες που στρίβεις τη λαβή σαν κατσαβίδι και γυρίζει το καρέ. Μπορεί να βοηθήσει σε καποιες περιπτώσεις αλλά χρειάζεσαι πρώτα μια κανονική καστάνια και μετά αυτή.

Δυστυχώς το στοιχείο του εύρους των Nm που αντέχει δεν το αναφέρει η Facom. Ξέρω μόνο ότι επεκτείνεται από 24,7 έως 35,5cm σε έξι θέσεις και ότι έχει καστάνια 72 δοντιών.

Κι εγώ με τη σειρά μου για περιστασιακή ειδική χρήση την πήρα και για αυτό έφτιαξα δικό μου σετ στον Ηλία. Ήθελα να είναι σπαστή/επεκτεινόμενη με 72 δόντια στη καστάνια και 12γωνα καρυδάκια με προεκτάσεις που κλειδώνουν. Βασικά άσχετα από τις ανάγκες μου -που δεν είναι τόσο απαιτητικές- το έφτασα τέρμα....

440077

Μια χαρά είναι το κασετινάκι σου. Εγώ βέβαια θα επέλεγα 6γωνα.

STF
11/12/2022, 23:56
Μια χαρά είναι το κασετινάκι σου. Εγώ βέβαια θα επέλεγα 6γωνα.

Το ξέρω Απόστολε, έχω διαβάσει την άποψη σου. Θεωρώ πως σε επώνυμα εργαλεία δε θα έχουν πρόβλημα. Η λογική μου ήταν να αποκλείσω κάθε περίπτωση δυσκολίας σε γωνίες πρόσβασης κτλ. Υπερβολικό το ξέρω αλλά δεν είχα και τίποτα σε 12γωνο οπότε με συνεπήρε η ιδέα της "φτιαχτής" κασετίνας. Όλα καλά.

Leon67
12/12/2022, 13:37
Η απάντηση στο ερώτημα 12γωνα ή 6γωνα ειναι και τα δύο και σε μακριά και κοντα και μεσαία:smokin:

STF
12/12/2022, 14:32
Η απάντηση στο ερώτημα 12γωνα ή 6γωνα ειναι και τα δύο και σε μακριά και κοντα και μεσαία:smokin:

Αυτό είναι το ιδανικό και δε νομίζω να έχει κανείς αντίρρηση. Το θέμα είναι πως με βάση τις προτεραιότητες -και επειδή μας διαβάζουν και νεοεισερχόμενοι στο κόσμο του εργαλείου- πρέπει να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών για μοίρασμα γνώσεις και να τίθενται κάποιες προτεραιότητες.

Εγώ κυριολεκτικά μεγάλωσα με ΜΙΑ συλλογή 3/8 γιατί δεν ασχολήθηκα καθόλου π.χ. με τα αυτοκίνητα. Όποτε χρειάστηκα μεγάλα νούμερα δούλεψε η διαδικασία του δανεικού. Όμως σήμερα καταλαβαίνω πως μια ορθή σύσταση είναι να υπάρχει αρχικά μια βασική συλλογή με 1/4 & 1/2 σε εξάγωνα και όλα τα άλλα αρχίζουν και μπαίνουν στο φάσμα της εξειδίκευσης σιγά-σιγά. Πάντα μιλώντας για καστάνιες και καρυδάκια.

Πολυσυζητημένα πράγματα αλλά κάποια από αυτά δεν είναι κακό περιστασιακά να επαναλαμβάνονται. Από εκεί και πέρα ο καθένας πράττει όπως νιώθει ακόμη και αντίθετα στο ρεύμα, μου συμβαίνει συχνά να το κάνω, άλλες φορές είμαι τυχερός και άλλες μαθαίνω με κόστος στη τσέπη.

silkman
12/12/2022, 15:10
Εγώ κυριολεκτικά μεγάλωσα με ΜΙΑ συλλογή 3/8 γιατί δεν ασχολήθηκα καθόλου π.χ. με τα αυτοκίνητα. Όποτε χρειάστηκα μεγάλα νούμερα δούλεψε η διαδικασία του δανεικού. Όμως σήμερα καταλαβαίνω πως μια ορθή σύσταση είναι να υπάρχει αρχικά μια βασική συλλογή με 1/4 & 1/2 σε εξάγωνα και όλα τα άλλα αρχίζουν και μπαίνουν στο φάσμα της εξειδίκευσης σιγά-σιγά. Πάντα μιλώντας για καστάνιες και καρυδάκια.

Πολυσυζητημένα πράγματα αλλά κάποια από αυτά δεν είναι κακό περιστασιακά να επαναλαμβάνονται. Από εκεί και πέρα ο καθένας πράττει όπως νιώθει ακόμη και αντίθετα στο ρεύμα, μου συμβαίνει συχνά να το κάνω, άλλες φορές είμαι τυχερός και άλλες μαθαίνω με κόστος στη τσέπη.

Αυτο ειναι το κερδος διαβαζοντας κάποιος το φόρουμ, παιρνει αυτό που χρειάζεται με την πρώτη χωρις να πεταει λεφτά. Εγω μαστορευα για χρονια πιο μικρος με καστανια 1/4 και ανταπτορα για μυτες εξάγωνες και κάποια καρυδακια της πλακας με το ίδιο φορμα και αναρωτιομουν γιατί δεν έκανα δουλεια.. Και μετα έδωσα λεφτα για κασετινα 1/2" που δεν την πολυχρησιμοποιησα γιατι εκτος απ τα καρυδακια τα υπολοιπα παρελκομενα ηταν για κλωτσιες..

Αν βρεθει τωρα ενας πιτσιρικας και μου πει θελω τη βοηθεια σου να παρω εργαλεια για μηχανακι / αυτοκινητο με 200€ τον έχω έτοιμο...

Bowleno
12/12/2022, 15:18
Αν βρεθει τωρα ενας πιτσιρικας και μου πει θελω τη βοηθεια σου να παρω εργαλεια για μηχανακι / αυτοκινητο με 200€ τον έχω έτοιμο...

Stanley να του πεις να πάρει:D

silkman
12/12/2022, 15:38

Τα πρωτα μου εργαλεια, το ξανακάνω το λάθος; αμ δε

daz
12/12/2022, 15:49

Με φώναξε κανείς?

Bowleno
12/12/2022, 17:29
Με φώναξε κανείς?

:D:D:D

:lol:

Weekend_Warrior
12/12/2022, 21:29
Καλησπερα... Σας εχω 2 ερωτηματα.

Σκεφτομαι να παρω την ιδια επεκτεινομενη Facom 3/8, που ανεβασε ο STF, λιγα ποστ παραπανω.

O Daz εγραψε οτι: "Το έχω πει και εγώ πολλές φορές οτι οι καστάνιες με έξτρα δυνατότητες, δε μπορούν να υποκαταστήσουν μια στανταρ καστάνια"

Και το ερωτημα ειναι, γιατι ?

Γιατι δλδ η Facom 3/8, η οποια εχει μηκος 247mm και οταν επεκταθει παει στα 355mm δεν μπορει να αντικαταστησει μια 1/2 ?

Απο αποψη αντοχης, δεν θα εχει προβλημα A) ουτε το Καρυδακι (η κασετινα της Facom εχει μεσα μεχρι το 22), αρα μεχρι τουλαχιστον το 22 ειναι ΟΚ, B) ουτε η ιδια η Καστανια.

Αρα ?

Και το 2 ερωτημα ειναι 6-γωνα ή 12-γωνα ή mixed ? Και συνεχιζω...

Ας παρουμε για παραδειγμα αυτην τη συλλογη 3/8 της Facom, που εχει Καρυδακια απο 8 εως 22mm.
Και ας υποθεσουμε οτι καποιος αγοραζει τα καρυδακια ξεχωριστα, ανα τεμαχιο.
Απο ποιο νουμερο και πανω θεωρειται οτι τα 12γωνα ειναι ασφαλη για να μην στρογγυλεψουν βιδες ?
Εχει νοημα να παρει καποιος πχ 8-15 ? 8-13 ? εξαγωνα και απο εκει και πανω 12-γωνα για να παρει και τα οφελη των 12-γωνων ?

daz
12/12/2022, 23:51
για να παρει και τα οφελη των 12-γωνων ?

Θα απαντήσω αργότερα στα υπόλοιπα αλλά πες μου και ποια είναι τα οφέλη στα 12γωνα πρώτα.

silkman
12/12/2022, 23:55
Βασικα θα σου έλεγα να χρησιμοποιεις ότι σε βολευει.

Παραδειγμα, πολλές φορες έχω λύσει 13αρι παξιμαδι με καστανια και καρυδακι 1/2". Σε κάποια σημεια δεν χώραγε και χρησιμοποιούσα γερμανοπολύγωνο αλλα η καινουργια καστανια 3/8 χωράει, θα χρησιμοποιω αυτη. Και 10αρι παξιμαδι εχω λυσει με 1/2" καστανια γιατί αυτό είχα κοντα.

Επισης, καλύτερα το εξαγωνο καρυδάκι παρα το 12-γωνο, αυτο ειναι αρχή, αλλά αν χρησιμοποιεις πχ Facom καρυδακι 12-γωνο που ειναι αριστης ποιοτητας και κατασκευης, δύσκολο να έχεις πρόβλημα.

Προβλημα δεν θα εχεις με την 3/8 Facom καστανια, τωρα αν προσπαθησεις να λύσεις μπουλόνι αυτοκινητου καρασφιγμενο ΚΔΟΑ με αεροκλειδο ίσως να δυσκολευτείς λίγο.

Ενα άλλο θέμα με τις καστανιες ειναι με τις ροπες σύσφιξης. Αν σφίξεις 10αρι παξιμαδι με την μεγαλη καστανια 1/2" υπάρχει κίνδυνος να το παρασφίξεις και μέχρι και να κλωτσήσει. Εγω για αυτό επειδη είμαι άσχετος με τις ροπες χρησιμοποιω δυναμόκλειδα.

Weekend_Warrior
13/12/2022, 00:19
Θα απαντήσω αργότερα στα υπόλοιπα αλλά πες μου και ποια είναι τα οφέλη στα 12γωνα πρώτα.

Κυριοτερο η μικροτερη γωνια που εχει το 12-γωνο για "στενα" μερη.

Βεβαια, καποιος μπορει να πει οτι στατιστικα, οσο μεγαλυτερη η βιδα, τοσο λιγοτερο πιθανο να ειναι σε στενο μερος.

Προβλημα δεν θα εχεις με την 3/8 Facom καστανια, τωρα αν προσπαθησεις να λύσεις μπουλόνι αυτοκινητου καρασφιγμενο ΚΔΟΑ με αεροκλειδο ίσως να δυσκολευτείς λίγο.

Συμφωνω... Αλλα με δεδομενο οτι η ανωθεν επεκτεινεται εως 355mm, δεν ειναι καλυτερη περιπτωση απο μια τυπικη 1/2 των 250mm ? (Αν και σε τετοιες περιπτωσεις εξ'αλλου μπαινει και μια μανελα.)

Και εχεις τα πλεονεκτηματα του 3/8. Δλδ Βαρος (Καστανιας + Καρυδακι) και Ογκος (Kεφαλη + Καρυδακι)

Και εαν πχ χρειαστεις ενα Μακρυ Καρυδακι, χρησιμοποιεις 1/2 Μακρυ Καρυδακι με ανταπτορα.

daz
13/12/2022, 17:10
Κυριοτερο η μικροτερη γωνια που εχει το 12-γωνο για "στενα" μερη.

Αν έχεις καστάνια τι σε νοιάζει η γωνία που σου δίνει το καρυδάκι?

nauagios
13/12/2022, 18:34
τι είπες τώρα ρε φιλε? πόσο κουτος ένιωσα που πάντα νόμιζα πως αυτό είναι το όφελος αλλά το αντισταθμιζουν τα δόντια της καστανιας και με το παραπάνω.

STF
13/12/2022, 19:42
Νομίζω πως τη στιγμή που προσεγγίζεις μια βίδα σε δύσκολο σημείο το 12γωνο θα αγκαλιάσει τη βίδα πιο εύκολα. Το εξάγωνο θα πρέπει να το τραβήξεις να το περιστρέψεις ελαφρά και να ξαναδοκιμάσεις. Όχι ότι είναι τόοοοσο σημαντικό αλλά αν έχεις τις ζωχάδες σου... μπορεί να γίνει και σημαντικό.

daz
13/12/2022, 19:46
τι είπες τώρα ρε φιλε? πόσο κουτος ένιωσα που πάντα νόμιζα πως αυτό είναι το όφελος αλλά το αντισταθμιζουν τα δόντια της καστανιας και με το παραπάνω.

Γιατί νομίζεις οτι σπάνια θα βρεις γερμανοεξάγωνα ή εξάγωνα κλειδιά.

Και να σου πω και κάτι άλλο που δε γνώριζες? Βάζεις το εξάγωνο σε μια μανέλα και τη θες σε συγκεκριμένη γωνία για να σε βολέψεις να τραβήξεις με δύναμη. Αλλά αυτή πάει ή πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, εσύ τη θες, τσαααακ στη μέση. Βγάζεις το καρυδάκι απ' το καρέ, το γυρίζεις 90 μοίρες και το ξαναβάζεις στη μανέλα. Τώρα η μανέλα θα σου δώσει τις 30 μοίρες που σου έλειπαν πριν και θα κάτσει στο σημείο που θες.

Αν δεν έχεις καστάνια και δουλεύεις μόνο με μανέλα και το περιθώριο που έχεις είναι λιγότερο από 60 μοίρες, το 12γωνο θα σε βολέψει γιατί αυτό δε μπορείς να το κάνεις 2 και 3 φορές μέχρι να χαλαρώσει η βίδα. Αν έχεις μεγάλη καστάνια δε σε νοιάζει. Αν η μανέλα σου είναι μεγαλύτερη απ' την καστάνια και θέλεις να κάνεις με αυτή το πρώτο τράβηγμα για μεγαλύτερη ευκολία, θα χαλαρώσεις τη βίδα με την μανέλα και θα βάλεις το καρυδάκι στην καστάνια για να ξεβιδώσεις τη βίδα τελείως. Είτε 6γωνο είτε 12γωνο αυτό θα έκανες. Είτε 6γωνο είτε 12γωνο, μπορείς να το βάλεις ακριβώς στην ίδια γωνία.

Συνεχίζεται για να τελειώνουμε αυτό το θέμα.

daz
13/12/2022, 20:03
Τι νόημα έχουν λοιπόν τα 12γωνα?

Για δυο λόγους μπορεί να χρειαστεί κάποιος 12γωνα.

Ο πρώτοςκαι σημαντικότερος είναι επειδή υπάρχουν 12γωνες βίδες. Μερικοί δε το ξέρουν καν αυτό και άλλοι δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους κάποια live ενώ με αυτά που καταπιάνονται δε θα δουν και ποτέ.

Ο δεύτερος λόγος είναι αυτός που είπε ο στέφανος αλλά πολλοί κάνοντας απλές εργασίες δε το έχουν συνειδητοποιήσει ποτέ και πιθανότατα δε θα τους απασχολήσει κιόλας.

Εχεις πάρει το αμάξι αγκαλιά, έχεις σηκώσει τις μύτες για να φτάνεις στου διαόλου τη μάνα, έχεις καταφέρει να περάσεις το χέρι σου πίσω από κολάρα και σφιγκτήρες, έχεις βάλει την κατάλληλη προέκταση με αρθρωτό σύνδεσμο σε μια καστάνια 1/4, και προσπαθείς να χώσεις το καρυδάκι στη βίδα. Ο αρθρωτός σύνδεσμος δεν είναι και ότι καλύτερο σε θέμα σταθερότητας, ενώ η γωνία που πρέπει να δουλέψει το καρυδάκι σε δυσκολεύει ακόμα περισσότερο να το βάλεις στη βίδα. Όταν τελικά καταφέρνεις να φτάσει το καρυδάκι στη βίδα αυτό κάθεται επάνω στο γωνίες αντί να μπει στις πλευρές. Πρέπει να το περιστρέψεις για να κάτσει. Αλλά όταν το περιστρέφεις ο αρθρωτός σύνδεσμος το διώχνει μακριά απ' τη βίδα. Το 12γωνο θα κάτσει πιο εύκολα, το 6γωνο θα σου τα σπάσει λίγο ή μπορεί να εισαι τυχερός και να κάτσει αμέσως. Στη χειρότερη περίπτωση θα το πετύχεις με μια προσπάθεια περισσότερη απ' το 12γωνο.

STF
13/12/2022, 20:06
Τι νόημα έχουν λοιπόν τα 12γωνα?

Για δυο λόγους μπορεί να χρειαστεί κάποιος 12γωνα.

Ο πρώτοςκαι σημαντικότερος είναι επειδή υπάρχουν 12γωνες βίδες. Μερικοί δε το ξέρουν καν αυτό και άλλοι δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους κάποια live ενώ με αυτά που καταπιάνονται δε θα δουν και ποτέ.

Ο δεύτερος λόγος είναι αυτός που είπε ο στέφανος αλλά πολλοί κάνοντας απλές εργασίες δε το έχουν συνειδητοποιήσει ποτέ και πιθανότατα δε θα τους απασχολήσει κιόλας.

Εχεις πάρει το αμάξι αγκαλιά, έχεις σηκώσει τις μύτες για να φτάνεις στου διαόλου τη μάνα, έχεις καταφέρει να περάσεις το χέρι σου πίσω από κολάρα και σφιγκτήρες, έχεις βάλει την κατάλληλη προέκταση με αρθρωτό σύνδεσμο σε μια καστάνια 1/4, και προσπαθείς να χώσεις το καρυδάκι στη βίδα. Ο αρθρωτός σύνδεσμος δεν είναι και ότι καλύτερο σε θέμα σταθερότητας, ενώ η γωνία που πρέπει να δουλέψει το καρυδάκι σε δυσκολεύει ακόμα περισσότερο να το βάλεις στη βίδα. Όταν τελικά καταφέρνεις να φτάσει το καρυδάκι στη βίδα αυτό κάθεται επάνω στο γωνίες αντί να μπει στις πλευρές. Πρέπει να το περιστρέψεις για να κάτσει. Αλλά όταν το περιστρέφεις ο αρθρωτός σύνδεσμος το διώχνει μακριά απ' τη βίδα. Το 12γωνο θα κάτσει πιο εύκολα, το 6γωνο θα σου τα σπάσει λίγο ή μπορεί να εισαι τυχερός και να κάτσει αμέσως. Στη χειρότερη περίπτωση θα το πετύχεις με μια προσπάθεια περισσότερη απ' το 12γωνο.

Πω ρε φίλε.... και μόνο που διάβασα την υπόθεση εργασίας μουρμούρισα: "ω, να σου γμσ...."

nauagios
13/12/2022, 20:27
πόσες φορές έχω επικαλεστεί τα θεία για αυτές τις λίγες μοίρες που δεν κάθονται βολικά ρε αποστολη. απλή γεωμετρία δηλαδή. γύρνα το καρυδακι μια σκάλα και έτοιμος.

daz
13/12/2022, 20:30
Πάμε τώρα στα αρνητικά.

Όταν έχουμε να κάνουμε με βίδα που έχει αρπαγμένες γωνίες, το 12γωνο είναι ότι χειρότερο. Δε λέω οτι έχει μικρή διαφορά απ' το 6γωνο, λέω οτι ακόμα και ένα γερμανικό είναι 2 φορές καλύτερο. Το 6γωνο είναι ασύγκριτα καλύτερο.
Και όχι μόνο σε χαλασμένες βίδες αλλά ακόμα και κάποιες που είναι σκουριασμένες ή ποιότητας κάτω από 8.8 το 12γωνο μπορεί να φέρει μπελάδες.

Σε καινούριες βίδες ή σε βίδες ποιότητας 8.8 και πάνω δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Και τα δύο μπορούν να κόψουν το μπουλόνι ή να σπάσουν το καρέ της καστάνιας παρά να χαλάσουν το κεφάλι της βίδας. Ανεξαρτήτως μεγέθους! Είτε είναι 10αρίτσα η βίδα, είτε 22 είτε 36.

Οι μικρές βίδες είναι συχνά αρπαγμένες γιατί πολλοί τις πιάνουν με γερμανικά και τις σφίγγουν δίχως αύριο. Μερικοί προσπαθούν και να τις ξεβιδώσουν με γερμανικά ενώ μπορούν να βάλουν καρυδάκι ή πολύγωνο κλειδί. Όσο πιο μικρή η βίδα, τόσο πιο πολύ φθείρονται οι άκρες. Αυτές τις βίδες, το 12γωνο μπορεί να τις κάνει στρογγυλές.

Μια βίδα που το 12γωνο δεν ακουμπάει καν σε κάποια γωνία της, το 6γωνο μπορεί να την ξεβιδώσει ή στη χειρότερη να της ασκήσει αρκετή ροπή.

Αν κάποιος θέλει να βάλει στη συζήτηση τεχνολογίες όπως flank drive κ.α (αυτό με τις στρογγυλεμένες γωνίες στα καρυδάκια που ακουμπάνε πιο μέσα απ' τη γωνία της βίδας) είναι ανώφελο γιατί αφενός οι ίδιες τεχνολογίες υπάρχουν και στα 6γωνα και αφετέρου δε μπορούν να καλύψουν την απόσταση.

Σήμερα όλα τα καρυδάκια έχουν στρογγυλεμένες γωνίες. Αυτό ελάχιστα οφελεί τα 6γωνα γιατί η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τη βίδα είναι πολύ μεγάλη έτσι κι αλλιώς. Και όσο χαλάει η βίδα, η επιφάνεια αυτή τόσο πιο πολύ μεγαλώνει γιατί η πλευρά του 6γωνου είναι ευθεία και όχι απλά μια καμπύλη.
Τα 12γωνα πιάνουν τη γωνία πιο πίσω, αλλά η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή είναι πολύ μικρή. Η βίδα πιέζεται λόγο της μικρής επιφάνειας αλλά από πίσω απ' την καμπύλη δεν υπάρχει τίποτε άλλο με αποτέλεσμα και πάλι να γλιστράει καθώς φθείρεται η βίδα. Η τεχνολογία αυτή βοήθησε λίγο τα 12γωνα αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα 6γωνο καρυδάκι.

Παρεμπίπτοντος, τίποτα δεν συγκρίνεται με τις σφιχτές ανοχές. Κάποιες εταιρίες υιοθέτησαν αυτές τις τεχνολογίες μόνο και μόνο για μείωση κόστους.

daz
13/12/2022, 20:46
πόσες φορές έχω επικαλεστεί τα θεία για αυτές τις λίγες μοίρες που δεν κάθονται βολικά ρε αποστολη. απλή γεωμετρία δηλαδή. γύρνα το καρυδακι μια σκάλα και έτοιμος.

Έετσι!

Το 12γωνο θα βοηθήσει να κάτσει επάνω στη βίδα ευκολότερα, όταν δουλεύεις σε πολύ άβολες καταστάσεις.
Τα αρνητικά του είναι πολύ περισσότερα.

Αν κάποιος συναντάει 12γωνες βίδες (ή εάν σε αυτά που δουλεύει υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθεί καποτε μπροστά σε μια τέτοια) μπορεί να πάρει 12γωνα σε μακριά καρυδάκια (ή το αντίθετο).

12γωνες βίδες συναντάμε σε σημεία που απαιτείται πολύ μεγάλη ροπή και σχεδόν παντά εκεί που δεν πιάνει υγρασία και η βίδα δε σκουριάζει εύκολα (δλδ στο εσωτερικό ενός κινητήρα (10αρι δωδεκάγωνο κεφάλι με σπείρωμα Μ10 πχ) ή κάτι 32άρες στους άξονες του αυτοκινήτου διότι το μέγεθός της πρέπει να είναι πολύ μικρό αλλά η ροπή σύσφιξης είναι 200nm και πάνω.

daz
13/12/2022, 21:15
Βασικα θα σου έλεγα να χρησιμοποιεις ότι σε βολευει.

Παραδειγμα, πολλές φορες έχω λύσει 13αρι παξιμαδι με καστανια και καρυδακι 1/2". Σε κάποια σημεια δεν χώραγε και χρησιμοποιούσα γερμανοπολύγωνο αλλα η καινουργια καστανια 3/8 χωράει, θα χρησιμοποιω αυτη. Και 10αρι παξιμαδι εχω λυσει με 1/2" καστανια γιατί αυτό είχα κοντα.

Επισης, καλύτερα το εξαγωνο καρυδάκι παρα το 12-γωνο, αυτο ειναι αρχή, αλλά αν χρησιμοποιεις πχ Facom καρυδακι 12-γωνο που ειναι αριστης ποιοτητας και κατασκευης, δύσκολο να έχεις πρόβλημα.

Ενα άλλο θέμα με τις καστανιες ειναι με τις ροπες σύσφιξης. Αν σφίξεις 10αρι παξιμαδι με την μεγαλη καστανια 1/2" υπάρχει κίνδυνος να το παρασφίξεις και μέχρι και να κλωτσήσει. Εγω για αυτό επειδη είμαι άσχετος με τις ροπες χρησιμοποιω δυναμόκλειδα.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να σφίξεις και 8αρα βίδα με καστάνια 1/2 αρκεί να στο επιτρέπει ο χώρος. 6μμ καρυδάκι υπάρχει στη μισή ίντσα? Ακόμα και αυτό μια χαρά θα το σφίξεις.

Αν το εργαλείο είναι 27 πόντους :lol: εσύ πιάστο απ' τη μέση και κάνετο 13 (όσο είναι μια καστάνια 1/4). :D

Η ποιότητα στα 12γωνα δεν είναι άσχετη με το αποτέλεσμα αλλά ότι εγραψα παραπάνω ισχύει ασχέτως ποιότητας.

daz
13/12/2022, 21:19
Πω ρε φίλε.... και μόνο που διάβασα την υπόθεση εργασίας μουρμούρισα: "ω, να σου γμσ...."

Γμσέ τα! Και το άσχημο είναι οτι δε τα βγάζω απ' το μυαλό μου. :lol:

daz
13/12/2022, 22:18
Και το 2 ερωτημα ειναι 6-γωνα ή 12-γωνα ή mixed ? Και συνεχιζω...

Ας παρουμε για παραδειγμα αυτην τη συλλογη 3/8 της Facom, που εχει Καρυδακια απο 8 εως 22mm.
Και ας υποθεσουμε οτι καποιος αγοραζει τα καρυδακια ξεχωριστα, ανα τεμαχιο.
Απο ποιο νουμερο και πανω θεωρειται οτι τα 12γωνα ειναι ασφαλη για να μην στρογγυλεψουν βιδες ?
Εχει νοημα να παρει καποιος πχ 8-15 ? 8-13 ? εξαγωνα και απο εκει και πανω 12-γωνα για να παρει και τα οφελη των 12-γωνων ?

Να πάρεις ότι θέλεις. Και τα δυο είναι μια χαρά.
Τα 12 γωνα δε στρογγυλεύουν γωνίες σε καινούριες βίδες όσο μικρές και να είναι. Απλά θα αποτελειώσουν τις αρπαγμένες ή τις πολύ σκουριασμένες. Τα 6γωνα είναι πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα.

Για γωνίες μη το ψάχνεις και πολύ. Εγώ έχω αρθρωτη μανέλα και δουλεύω με 6γωνα. Πάντα χαλαρώνω με αυτή γιατί είναι το πιο μακρύ μου εργαλείο και αν χρειάζεται τελειώνω με καστάνια. Σπάνια έχω πρόβλημα με τη γωνία που θα κάτσει το καρυδάκι/μανέλα επάνω στη βίδα και αν έχω, το γυρίζω 90 μοίρες και δεν έχω.

Όταν λέω αρθρωτή μανέλα εννοώ αυτό.

440110

BTW έχω και 12γωνα μακριά γιατί καπου κάπου συνατώ και καμιά 12γωνη αν και σήμερα στα περισσότερα αυτοκίνητα τα μικρά μεγέθη, έχουν αντικατασταθεί με ribe, torx plus και xzn.

Και τα δυο τα χρησιμοποιώ κανονικά χωρίς να με νοιάζει πόσες γωνίες έχουν. Αν καποια βίδα είναι αρπαγμένη θα βάλω πάντα 6γωνο.

Σε 1/4 τα έχω όλα 6γωνα αλλά τα 8,10,12,13 τα έχω και 12γωνα. Αφενός επειδή είναι τα νούμερα που χρησιμοποιώ πιο συχνά, αφετέρου επειδή μπορεί να βοηθήσουν το καρυδάκι να κάτσει ευκολότερα επάνω στη βίδα, σε δύσκολες καταστάσεις. Εσύ ξέρεις καλύτερα τι είναι το καλύτερο για σένα. Απ' τη στιγμή που δεν είμαστε επαγγελματίες δε δουλεύουμε όλοι στα ίδια πράγματα ούτε κάνουμε τις ίδιες εργασίες, οπότε το καλύτερο για εμένα δεν είναι το καλύτερο και για κάποιον άλλον.

Υγ. Τα 6γωνα αντέχουν περισσότερο (φθείρονται λιγότερο) όταν δουλεύουν με ηλεκτρικά κατσαβίδια και δράπανα μπαταρίας.

daz
13/12/2022, 22:51
Καλησπερα... Σας εχω 2 ερωτηματα.

Σκεφτομαι να παρω την ιδια επεκτεινομενη Facom 3/8, που ανεβασε ο STF, λιγα ποστ παραπανω.

O Daz εγραψε οτι: "Το έχω πει και εγώ πολλές φορές οτι οι καστάνιες με έξτρα δυνατότητες, δε μπορούν να υποκαταστήσουν μια στανταρ καστάνια"

Και το ερωτημα ειναι, γιατι ?

Γιατι δλδ η Facom 3/8, η οποια εχει μηκος 247mm και οταν επεκταθει παει στα 355mm δεν μπορει να αντικαταστησει μια 1/2 ?

Απο αποψη αντοχης, δεν θα εχει προβλημα A) ουτε το Καρυδακι (η κασετινα της Facom εχει μεσα μεχρι το 22), αρα μεχρι τουλαχιστον το 22 ειναι ΟΚ, B) ουτε η ιδια η Καστανια.

Αρα ?

Άρα κάπου κάνεις λάθος!

1ον δεν είναι μόνο θέμα αντοχής. Αυτή η καστάνια
440111

μοιάζει με μια κανονική καστάνια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια κανονική καστάνια αλλά έχει και μια έξτρα δυνατότητα. Σε πολύ περιορισμένους χώρους αντί να την κάνεις μπρος πίσω 100 φορές για να κάνει η βίδα 2 στροφές, μπορείς να στρίβεις τη λαβή σαν κατσαβίδι και να γυρίζει το καρέ.

Αλλά είναι πολύ πιο βαριά και πολύ πιο χοντρή από μια κανονική καστάνια χωρίς αυτή τη δυνατότητα. 3/8 παίρνεις πρώτα πρώτα για μέγεθος, δε μπορείς να το ακυρώνεις για μια δυνατότητα που σου χρειάζεται σπάνια.

Μια καστάνια 3/8 εκτός από πολύ πιο λεπτή από μια 1/2 είναι και πιο κοντή. Συνεπώς σε κάποιες βίδες που είναι χωμένες μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερο χώρο. Αλλά ακόμα και αν ο χώρος δεν είναι πρόβλημα παραμένει πολύ πιο γρήγορη. Μπορείς να την κάνεις μπρος πίσω πολύ πιο γρήγορα, πιάνοντάς την όσο πιο κοντά στην κεφαλή μπορείς χωρίς να σε ενοχλεί το βάρος της. Το μήκος που έχει μια στάνταρ καστάνια 3/8 δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να δουλέψει με μικρές βίδες αλλά έχει και αρκετή δύναμη για να ξεβιδώσει κάποιες μεγαλύτερες (έστω και με λίγο ζόρι όσο ανεβαίνουμε).

Μια μακριά καστάνια 3/8 μπορεί να χαλαρώνει ευκολότερα τις μεγαλύτερες βίδες αλλά ίσως σε κάποια σημεία να μη χωράει.

Μια στανταρ καστάνια θα δουλέψει παντού και πάντα (με ζόρι ή χωρίς). Όλες οι άλλες θα σου στερήσουν κάποιες δυνατότητες για να σου δώσουν μεγαλύτερη ευκολία σε κάποιες καταστάσεις. Συμπληρώνουν μια συλλογή, δεν αντικαθιστούν τίποτα.

Αυτή η καστάνια της φακομ που προεκτείνεται είναι πολύ πιο βαριά, πιο μακριά (ακομα και τέρμα κλειστή) και με πολύ πιο χοντρή λαβή. Μια χαρά για το είδος της αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια στανταρ 3/8 και πολύ περισσότερο μια 1/2.

Και εγώ έχω μακριά καστάνια 3/8 (όχι τόσο όσο η φακομ) και με βοηθάει πολύ σε κάποιες Μ10 και Μ12. Αν όμως δεν απαιτείται, θα πιάσω πάντα την μικρή. Όσο δεν την είχα, έκανα τα πάντα με τη μικρή και για βοήθεια είχα και μια αρθρωτή μανέλα 3/8 την οποία χρησιμοποιούσα κυρίως σε βίδες Μ12 αν δε χωρούσε το καρυδάκι με την 1/2

Πάμε λίγο και στις αντοχές και στην καλή περιοχή για το κάθε μέγεθος.

....

Bowleno
13/12/2022, 22:53
Να πάρεις ότι θέλεις. Και τα δυο είναι μια χαρά.
Τα 12 γωνα δε στρογγυλεύουν γωνίες σε καινούριες βίδες όσο μικρές και να είναι. Απλά θα αποτελειώσουν τις αρπαγμένες ή τις πολύ σκουριασμένες. Τα 6γωνα είναι πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα.

Για γωνίες μη το ψάχνεις και πολύ. Εγώ έχω αρθρωτη μανέλα και δουλεύω με 6γωνα. Πάντα χαλαρώνω με αυτή γιατί είναι το πιο μακρύ μου εργαλείο και αν χρειάζεται τελειώνω με καστάνια. Σπάνια έχω πρόβλημα με τη γωνία που θα κάτσει το καρυδάκι/μανέλα επάνω στη βίδα και αν έχω, το γυρίζω 90 μοίρες και δεν έχω.

Όταν λέω αρθρωτή μανέλα εννοώ αυτό.

440110

BTW έχω και 12γωνα μακριά γιατί καπου κάπου συνατώ και καμιά 12γωνη αν και σήμερα στα περισσότερα αυτοκίνητα τα μικρά μεγέθη, έχουν αντικατασταθεί με ribe, torx plus και xzn.

Και τα δυο τα χρησιμοποιώ κανονικά χωρίς να με νοιάζει πόσες γωνίες έχουν. Αν καποια βίδα είναι αρπαγμένη θα βάλω πάντα 6γωνο.

Σε 1/4 τα έχω όλα 6γωνα αλλά τα 8,10,12,13 τα έχω και 12γωνα. Αφενός επειδή είναι τα νούμερα που χρησιμοποιώ πιο συχνά, αφετέρου επειδή μπορεί να βοηθήσουν το καρυδάκι να κάτσει ευκολότερα επάνω στη βίδα, σε δύσκολες καταστάσεις. Εσύ ξέρεις καλύτερα τι είναι το καλύτερο για σένα. Απ' τη στιγμή που δεν είμαστε επαγγελματίες δε δουλεύουμε όλοι στα ίδια πράγματα ούτε κάνουμε τις ίδιες εργασίες, οπότε το καλύτερο για εμένα δεν είναι το καλύτερο και για κάποιον άλλον.

Υγ. Τα 6γωνα αντέχουν περισσότερο (φθείρονται λιγότερο) όταν δουλεύουν με ηλεκτρικά κατσαβίδια και δράπανα μπαταρίας.

Το έχεις ανάγει σε τσόντα ρε συ :D

daz
13/12/2022, 23:54
Βαση Din οι ελάχιστες τιμές σε νιουτόμετρα που πρέπει να αντέχει το κάθε μέγεθος είναι

(στο περίπου)

Για 1/4 60nm
3/8 200nm
1/2 500nm

Ανεξάρτητα αν έχουν κουμπί ασφάλισης (μειώνει την αντοχή του καρέ γιατί αυτό έχε τρύπα και μπίλια μέσα) πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον τόσο.

Οι μέγιστες τιμές λοιπόν που μπορεί να αντέξει ένα καρέ 3/8 είναι από 200 μέχρι περίπου 350. Αν λοιπόν αντέξει ο μηχανισμός και δεν λυγίσει η λαβή σίγουρα θα σπάσει το καρέ της καστάνιας.

Εγώ δε πιστεύω οτι υπάρχει καστάνια (λίγο σοβαρή) που θα αντέξει κάτω από 220-230nm ακόμα και με κουμπί απασφάλισης για το καρυδάκι, με τις καλές να φτάνουν και να ξεπερνάνε τα 300. Κάποιες λίγες θα φτάσουν και τα 350 (και η hazet θα τις χαιρετάει απ' τα 400 αλλά τέλος πάντων).

Όσο αφορά το μήκος το στάνταρ είναι στους 20 πόντους και η καλή περιοχή για το μήκος αυτό είναι από Μ8 μέχρι Μ10 (δλδ 12-13-14-17 σε εξάγωνες βίδες) ενώ μπορεί να δουλέψει άνετα και Μ6 (παρ' όλο που είναι στα χωράφια της 1/4 και δεν αποκλείει και το Μ12 Παρ' όλο που εδώ ξεκινάνε τα χωράφια της 1/2. Σε αυτό το μήκος καστάνιας το Μ12 (δλδ 19 εξάγωνο) αρχίζει και ζορίζει τα πράγματα ενώ ο χώρος λίγες φορές θα είναι πρόβλημα ώστε να μη χρησιμοποιηθεί καστάνια μισής ίντσας που θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και οι αρθρωτές μανέλες ή οι μακριές καστάνιες 3/8 που έχουν το μήκος μιας 1/2 και θα λύσουν το Μ10 πιο εύκολα, θα συναναστραφούν και με το Μ12 και κάποιες φορές θα μπουν και στην περιοχή του Μ14 (22 εξάγωνο).
Ενα μπουλόνι τροχού όμως, με κεφάλι 17 δεν είναι ποτέ Μ10. Συνήθως είναι Μ12 και Μ14. Ενα 19αρι είναι Μ14 ή και μεγαλύτερο. Ενα μπουλόνι 21 ειναι Μ16 και Μ18.
Το ίδιο και καποιες βίδες σε άξονες, ποιότητας 12,9 στις οποίες ρυθμίζεις το δυναμοκλειδο σε περιοχές που φλερτάρουν με τις ελάχιστες τιμές αντοχής του din για 3/8.
Μ12 ποιότητας 12,9 θέλει κάπου θέλει κάπου στα 150 nm. Η δική μου τορξ T55 στις δαγκανες των φρένουν πρέπει να είχε πάνω από 200 και την έλυσα με αρθρωτή μανέλα 1/2 μήκους 35εκ (οσο μήκος έχει η φακομ). Και η περιοχή αυτή είναι η αρχή της μισής ίντσας. Ας μη πούμε τι θα γίνει σε βίδες Μ14, Μ16, Μ18 με αντάπτορα 3/8 σε 1/2.

Όλες αυτές οι βίδες θέλουν 1/2. Δεν είναι θέμα μήκους καστάνιας και πόσο δυνατός είσαι αλλά αντοχής. Αν είσαι δυνατό παιδί μια μακριά καστάνια 3/8 (27-28εκ) μπορείς να την φτάσεις στις ελαχιστες τιμές του din χωρίς να βάλεις σωλήνα. Από κει και πέρα όσο πιο μακριά είναι η καστάνια τόσο πιο εύκολο θα είναι να κάνεις μια δουλειά. Δε συμαίνει οτι θα κάνει περισσοτερες δουλειές και θα λύσει μεγαλύτερες βίδες αλλά θα τις λύσει πιο εύκολα.

Η φακομ με την τρύπα στο καρέ και με μήκος 35 εκατοστά μπορεί να σου δώσει το καρέ στο χέρι με μόλις 70 το πολύ 80 κιλά δύναμη στη λαβή. Εγώ είμαι 75 κιλά και έχω στήσει χωρό επάνω στη μανέλα 1/2 των 35εκ, ούκ ολιγες φορές για 19αρια μπουλόνια. Πόσες φορές νομίζεις οτι θα το κάνεις αυτό με καστάνια 3/8?

Υγ. Οι Τ55 Μ12 στις δαγκάνες των φρένων (4 βίδες) έχουν ασφαλιστικό σπειρωμάτων. Το παξιμάδι του πίσω άξονα το είχα σφίξει εγώ στα 200nm και το έλυσα πολύ πιο εύκολα απ' τις βίδες στις δαγκάνες.

Υγ. Και δε μίλησα καν για χρήση προέκτασης 3/8 με τέτοιες ροπές.

daz
13/12/2022, 23:55
Το έχεις ανάγει σε τσόντα ρε συ :D

Το λες γιατί δε ξέρεις τι γμσι πέφτει. :lol:

JNP
14/12/2022, 09:46
Μπράβο Αποστολη, εξαιρετικά όλα αυτά.
Και εμένα η 3/8" είναι γενικά η προτίμηση μου γιατί ταιριάζει ωραία στα καρυδακια από 10-17χιλ .
Την 1/4" την έχω μόνο για όταν υπάρχει έλλειψη χώρου.
Απο 17χιλ και πάνω 1/2" και βέβαια μανέλα για το αρχικό ξεσφιγμα. Προστατευουμε έτσι την καστάνια μας έστω κιαν αντέχει το ζόρι.

daz
14/12/2022, 10:41
δε μπορείς να χαλάσεις την καστανια. χρησιμοποίησε τη κανονικά εκτός και αν το μήκος δε φτάνει και χρειάζεσαι κάτι μακρύτερο.

JNP
14/12/2022, 11:02
Άμα χαλάσω την Parkside να σου την στείλω να μου δώσεις την GEDORE; :evil: :lol:
Πάντως μια HEYCO με 45 δόντια 50 ετων, με 15 χρόνια σε μηχανουργείο αργαλειων ακόμα δουλεύει άψογα.!

silkman
14/12/2022, 13:27
Βαση Din οι ελάχιστες τιμές σε νιουτόμετρα που πρέπει να αντέχει το κάθε μέγεθος είναι

(στο περίπου)

Για 1/4 60nm
3/8 200nm
1/2 500nm

Ανεξάρτητα αν έχουν κουμπί ασφάλισης (μειώνει την αντοχή του καρέ γιατί αυτό έχε τρύπα και μπίλια μέσα) πρέπει να αντέχουν τουλάχιστον τόσο.

Οι μέγιστες τιμές λοιπόν που μπορεί να αντέξει ένα καρέ 3/8 είναι από 200 μέχρι περίπου 350. Αν λοιπόν αντέξει ο μηχανισμός και δεν λυγίσει η λαβή σίγουρα θα σπάσει το καρέ της καστάνιας.

Εγώ δε πιστεύω οτι υπάρχει καστάνια (λίγο σοβαρή) που θα αντέξει κάτω από 220-230nm ακόμα και με κουμπί απασφάλισης για το καρυδάκι, με τις καλές να φτάνουν και να ξεπερνάνε τα 300. Κάποιες λίγες θα φτάσουν και τα 350 (και η hazet θα τις χαιρετάει απ' τα 400 αλλά τέλος πάντων).

Όσο αφορά το μήκος το στάνταρ είναι στους 20 πόντους και η καλή περιοχή για το μήκος αυτό είναι από Μ8 μέχρι Μ10 (δλδ 12-13-14-17 σε εξάγωνες βίδες) ενώ μπορεί να δουλέψει άνετα και Μ6 (παρ' όλο που είναι στα χωράφια της 1/4 και δεν αποκλείει και το Μ12 Παρ' όλο που εδώ ξεκινάνε τα χωράφια της 1/2. Σε αυτό το μήκος καστάνιας το Μ12 (δλδ 19 εξάγωνο) αρχίζει και ζορίζει τα πράγματα ενώ ο χώρος λίγες φορές θα είναι πρόβλημα ώστε να μη χρησιμοποιηθεί καστάνια μισής ίντσας που θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και οι αρθρωτές μανέλες ή οι μακριές καστάνιες 3/8 που έχουν το μήκος μιας 1/2 και θα λύσουν το Μ10 πιο εύκολα, θα συναναστραφούν και με το Μ12 και κάποιες φορές θα μπουν και στην περιοχή του Μ14 (22 εξάγωνο).
Ενα μπουλόνι τροχού όμως, με κεφάλι 17 δεν είναι ποτέ Μ10. Συνήθως είναι Μ12 και Μ14. Ενα 19αρι είναι Μ14 ή και μεγαλύτερο. Ενα μπουλόνι 21 ειναι Μ16 και Μ18.
Το ίδιο και καποιες βίδες σε άξονες, ποιότητας 12,9 στις οποίες ρυθμίζεις το δυναμοκλειδο σε περιοχές που φλερτάρουν με τις ελάχιστες τιμές αντοχής του din για 3/8.
Μ12 ποιότητας 12,9 θέλει κάπου θέλει κάπου στα 150 nm. Η δική μου τορξ T55 στις δαγκανες των φρένουν πρέπει να είχε πάνω από 200 και την έλυσα με αρθρωτή μανέλα 1/2 μήκους 35εκ (οσο μήκος έχει η φακομ). Και η περιοχή αυτή είναι η αρχή της μισής ίντσας. Ας μη πούμε τι θα γίνει σε βίδες Μ14, Μ16, Μ18 με αντάπτορα 3/8 σε 1/2.

Όλες αυτές οι βίδες θέλουν 1/2. Δεν είναι θέμα μήκους καστάνιας και πόσο δυνατός είσαι αλλά αντοχής. Αν είσαι δυνατό παιδί μια μακριά καστάνια 3/8 (27-28εκ) μπορείς να την φτάσεις στις ελαχιστες τιμές του din χωρίς να βάλεις σωλήνα. Από κει και πέρα όσο πιο μακριά είναι η καστάνια τόσο πιο εύκολο θα είναι να κάνεις μια δουλειά. Δε συμαίνει οτι θα κάνει περισσοτερες δουλειές και θα λύσει μεγαλύτερες βίδες αλλά θα τις λύσει πιο εύκολα.

Η φακομ με την τρύπα στο καρέ και με μήκος 35 εκατοστά μπορεί να σου δώσει το καρέ στο χέρι με μόλις 70 το πολύ 80 κιλά δύναμη στη λαβή. Εγώ είμαι 75 κιλά και έχω στήσει χωρό επάνω στη μανέλα 1/2 των 35εκ, ούκ ολιγες φορές για 19αρια μπουλόνια. Πόσες φορές νομίζεις οτι θα το κάνεις αυτό με καστάνια 3/8?

Υγ. Οι Τ55 Μ12 στις δαγκάνες των φρένων (4 βίδες) έχουν ασφαλιστικό σπειρωμάτων. Το παξιμάδι του πίσω άξονα το είχα σφίξει εγώ στα 200nm και το έλυσα πολύ πιο εύκολα απ' τις βίδες στις δαγκάνες.

Υγ. Και δε μίλησα καν για χρήση προέκτασης 3/8 με τέτοιες ροπές.

Αυτο που πολλοί την πατάνε (και εγώ την έχω πατησει πιο παλιά) είναι που κοιτάνε το κεφάλι της βίδας για να υπολογίσουν δύναμη/ροπή. Αλλα όπως λες είναι το σπείρωμα και η ποιότητα που πρεπει να κοιτάς. Αλλιώς ή θα είναι ξέσφιγκτη η βίδα ή και θα την σπάσεις κ θα αναρωτιέσαι γιατί.

12.9 βίδα μπορεί να παίρνει έως και 80% παραπάνω ροπή απο την 8.8.
Παξιμάδι / βιδα με δεκάρι εξάγωνο κεφαλι σφίγγεται συνήθως στα 10Νμ. 13αρι στα 16Νμ. Αλλά banjo bolt στη δαγκάνα φρενων με 13αρι κεφάλι ήθελε 38Νμ και μου έτρεχε μετά γιατί ήθελε παραπάνω (και γιατί δεν είχα αλλάξει τις αλουμινοροδέλες :bawl: )
14αρες βίδες σε βάση μηχανής άντε λύστες με 3/8.

Για αυτό λοιπον ότι πιάνουμε σε μηχανάκια / αυτοκινητα το manual ευαγγελιο.

daz
14/12/2022, 13:35
14αρες βίδες σε βάση μηχανής ...

Είναι Μ10 αφού!

Και μπορεί να είναι πάνω από 8.8

JNP
29/12/2022, 11:20
Κοιτάω τελευταία για σπαστη καστάνια 3/8" και ποια μου γυάλισε τελικά; Η τελευταία Koken με τα 72 δόντια...
Δεν τολμάω να το ψάξω παραπέρα, έχουμε και μια ηλικία ότι πρέπει για εγκεφαλικό! :bawl:

daz
29/12/2022, 14:53
Κοιτάω τελευταία για σπαστη καστάνια 3/8" και ποια μου γυάλισε τελικά; Η τελευταία Koken με τα 72 δόντια...
Δεν τολμάω να το ψάξω παραπέρα, έχουμε και μια ηλικία ότι πρέπει για εγκεφαλικό! :bawl:

Η ηλικία είναι ότι πρέπει για να την πάρεις. Μεγειά!

Leon67
29/12/2022, 15:00
Δεν εχει απαγορευτική τιμή, στα χρηματα μιας καλής Hazet. Φωτό προσεχως....:) Καπου 110-120 η μακριά και 80-90 η κοντή.

JNP
29/12/2022, 21:18
Δεν εχει απαγορευτική τιμή, στα χρηματα μιας καλής Hazet. Φωτό προσεχως....:) Καπου 110-120 η μακριά και 80-90 η κοντή.

Η μακρυά σπαστη Gedore έχει στο Idealo 55ευρω,τα μισά λεφτά δηλαδή.
Αλλα αυτή η χρωμιωση της κοκεν με τραβάει όπως η γυαλάδα το χταπόδι! :cry:

Bowleno
29/12/2022, 21:43
Η μακρυά σπαστη Gedore έχει στο Idealo 55ευρω,τα μισά λεφτά δηλαδή.
Αλλα αυτή η χρωμιωση της κοκεν με τραβάει όπως η γυαλάδα το χταπόδι! :cry:

Έχει επίσης την ικανότητα να τραβάει τα λεφτά από την τσέπη....:cry:

JNP
03/01/2023, 13:18
Ωραίο πακέτο Gedore red στα 155 ευρώ, Idealo ebay Γερμανιας, η απλή καστάνια προεκτεινεται στα 60εκ,παιρνεις και μια σειρά καρυδακια σκέτα και είσαι κομπλε:
440427
440428

silkman
04/01/2023, 12:30
Ωραίο πακέτο Gedore red στα 155 ευρώ, Idealo ebay Γερμανιας, η απλή καστάνια προεκτεινεται στα 60εκ,παιρνεις και μια σειρά καρυδακια σκέτα και είσαι κομπλε:
440427
440428
Δεν εχει καρυδακι 15 για Smart :bawl:

Bowleno
04/01/2023, 13:43
Δεν εχει καρυδακι 15 για Smart :bawl:

Εδώ μηχανάκια πουλάμε, για smart, στο δίπλα φόρουμ....:D

JNP
19/01/2023, 08:32
Για όποιον έχει ήδη συλλογή 1/4" και θέλει μικρότερη καστάνια για δύσκολα σημεία. Διπλή καστάνια μήκους 10εκ για καρυδακια 1/4" και μύτες στα 8,5 ευρώ κομπλέ στο Aliexpress.
440745

Και αυτή επίσης με κουμπί απελευθερωσης στα 7 ευρω κομπλέ
440746

vaska
19/01/2023, 10:36
Για όποιον έχει ήδη συλλογή 1/4" και θέλει μικρότερη καστάνια για δύσκολα σημεία. Διπλή καστάνια μήκους 10εκ για καρυδακια 1/4" και μύτες στα 8,5 ευρώ κομπλέ στο Aliexpress.
440745

440746

Με το που την πιάνεις κιτρινίζει το χέρι σου :D

Bowleno
19/01/2023, 14:02
Με το που την πιάνεις κιτρινίζει το χέρι σου :D

Αν κάνει την δουλειά που πρέπει, ας κιτρινίσει όσο θέλει:D

daz
19/01/2023, 14:51
Αν κάνει την δουλειά που πρέπει, ας κιτρινίσει όσο θέλει:D

Ναι αλλά δε βλέπω να έχει Διακριτικό Επωνυμίας για εύκολη αναγνώριση οπότε δεν κάνει για σένα.

Road Pirat
19/01/2023, 16:25
Έχει στα Leroy σετ με τέτοια καστανιά και μύτες με 15 ευρώ, δεν νομίζω να αξίζει να περιμένεις από το ali. Dexter 82612542

Bowleno
19/01/2023, 17:07
Ναι αλλά δε βλέπω να έχει Διακριτικό Επωνυμίας για εύκολη αναγνώριση οπότε δεν κάνει για σένα.

:moutza: διακριτικό όπως stanley, ας πούμε; :cry::moutza:

JNP
19/01/2023, 21:13
Έχει στα Leroy σετ με τέτοια καστανιά και μύτες με 15 ευρώ, δεν νομίζω να αξίζει να περιμένεις από το ali. Dexter 82612542

Νομίζω είναι καστάνια μόνο από την μία μεριά για καρυδακια όπως το σετ που πήρα από praktiker της LUX tools.

JNP
19/01/2023, 21:16

Γράφουμε Στάνλεϊ με μαρκαδορακι άμα λάχει, καρδιές δεν χαλάμε! :beer:

Road Pirat
20/01/2023, 07:36
Νομίζω είναι καστάνια μόνο από την μία μεριά για καρυδακια όπως το σετ που πήρα από praktiker της LUX tools.

Ναι, με πολύ μικρό ύψος, η ποιότητα πρέπει να είναι αποδεκτή για τα λεφτά που κάνει

JNP
20/01/2023, 17:22
440745

440746

Στα 6 ευρώ κομπλέ με τα έξοδα αποστολής τώρα!
Αν την βρω σε τέτοιο μέγεθος και σπαστη θα την πάρω.

JNP
20/01/2023, 17:47
Βρήκα στα 9,62 ευρώ αλλά δεν έχει κλικ.
440796

Bowleno
27/01/2023, 09:24
Ένα ενδιαφέρον συγκριτικό (https://pulse.funmediatv.com/hydraulic-press-vs-socket-wrenches-with-ratchet/?fbclid=IwAR21bNuKdQLU0kqDiTYEjnLb85eUHZm1ygBZQRpdnGDxtdGuAH1WAt_OCkM) τεστ αντοχής μηχανισμών και καρέ σε διάφορες καστάνιες....

Ακόμα και αυτήν των...10 δολαρίων πολύ δύσκολα θα την σπάσει κάποιος.

JNP
27/01/2023, 14:16
Που να τους κοπούν τα χέρια! :cry:
Δεν στέλνανε στην ψωροκωσταινα τις τρεις πρώτες να τους ανάβουμε κανένα κεράκι...
Άρα και μια μέτριας ποιότητας όπως έχει γράψει και ο Αποστόλης δύσκολα σπάει, μόνο από φθορά του μηχανισμού πάσχει.

daz
27/01/2023, 15:48
Ένα ενδιαφέρον συγκριτικό (https://pulse.funmediatv.com/hydraulic-press-vs-socket-wrenches-with-ratchet/?fbclid=IwAR21bNuKdQLU0kqDiTYEjnLb85eUHZm1ygBZQRpdnGDxtdGuAH1WAt_OCkM) τεστ αντοχής μηχανισμών και καρέ σε διάφορες καστάνιες....

Ακόμα και αυτήν των...10 δολαρίων πολύ δύσκολα θα την σπάσει κάποιος.

Αυτό το βίντεο είναι το απόλυτο τίποτα γιατί δεν μπορεί να βγει κανένα απολύτως συμπέρασμα. Κάποιοι μηχανισμοί, πιθανότατα έχουν χαλάσει πολύ πριν σπάσουν. Τα καρέ με τρύπα για να περνάει το κουμπί ασφάλισης για το καρυδάκι, μπορούν να αντέξουν και 250 νιουτόμετρα λιγότερα, πριν σπάσουν. Τα οποία δεν ξέρω σε πόσα κιλά δύναμης μεταφράζεται αυτό, γιατί το μήκος στο οποίο γίνεται η μέτρηση είναι άγνωστο.
Τι συμπέρασμα να βγάλουμε δλδ τώρα εμείς? Ούτε καν οτι οι φθηνές αντέχουν λιγότερο, δε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια! Το μόνο που μπορείς να συμπεράνεις είναι οτι τα σκουπίδια με τιμή κάτι κοντά στο τίποτα, δεν μπορούν να συγκριθούν με ακριβά εργαλεία. Αυτό! Φοβερό συμπέρασμα, αλλά αυτό παίζει να το ξέρουμε όλοι εκτός από σένα! :welcome::giggle:
:roflmao:

ΒΤW όλες οι καστάνιες είνα κίνα-ταιβάν. Δεν υπάρχει germany, usa κτλ όπως έγραφε. Η χώρα προέλευσης της επωνυμίας δεν έχει σχέση με την καστάνια.

Acacius
27/01/2023, 15:49
Würth και Milwaukee (κόσμημα η άτιμη) λογικά φτιάχνουν εύκολα. Για τη Makita δεν είμαι σίγουρος ότι έσπασε μόνο το καρέ, ενώ ακόμα και η κινέζικη πρέπει να επιδιορθώνεται αν υπάρχουν ανταλλακτικά. [edit: cancelled by σουπιάς :lol:]

Εγώ πλέον μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος ότι η κινέζικη καστάνια μου αντέχει περισσότερο από εμένα. Επίσης, 108(!) δόντια η Würth, καστάνια είναι αυτό η καρχαρίας;

daz
27/01/2023, 16:28
Würth και Milwaukee

Δυστυχώς η wurth έχει κουμπί ασφάλισης και offset στην κεφαλή με το καρέ. Θα είχε ενδιαφέρον αν δεν ήταν άνιση η μάχη, γιατί και οι δύο έχουν πολύ καλής ποιότητας καστάνιες.

Επίσης, 108(!) δόντια η Würth, καστάνια είναι αυτό η καρχαρίας

Βασικά προώθηση προϊόντος λέγεται. :lol:

Οτιδήποτε πάνω από 60 είναι fine tooth και οτιδήποτε πάνω από 72 είναι υπερβολή και μαρκετιν. Πάνω από 72 δόντια, τα αρνητικά είναι περισσότερα και πολύ πο σημαντικά απ' τα θετικά.

JNP
02/02/2023, 19:48
https://youtu.be/m_-88TsBYFk
Η γιαπωνέζικη εταιρεία KTC έφτιαξε τη σειρά NEPROS με καστάνιες, καρυδακια κλπ.
Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία...
Οι παλαβωμενοι εργαλειωμανεις συλλέκτες λένε ότι ξεπερνάνε τις koken.
Το βιντεάκι για όποιον δεν τις έχει ξαναδεί.

Bowleno
02/02/2023, 21:04
https://youtu.be/m_-88TsBYFk
Η γιαπωνέζικη εταιρεία KTC έφτιαξε τη σειρά NEPROS με καστάνιες, καρυδακια κλπ.
Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία...
Οι παλαβωμενοι εργαλειωμανεις συλλέκτες λένε ότι ξεπερνάνε τις koken.
Το βιντεάκι για όποιον δεν τις έχει ξαναδεί.

84 δολάρια (80+ ευρώ) για αυτό το σκατουλάκι; (https://www.amazon.com/Nepros-Short-Ratchet-Handle-90-Tooth/dp/B00DR6IGC8?th=1) και 130 για την 1/2 ίντσας;
Θα μείνω στην 1/2 ίντσας της Force και το σετ 1/4 του λιντλ...:cry:

μαρή σουπιά, μην με μπανάρεις, οκ; :lol:

lazarefa
25/02/2023, 07:36
Ψάχνοντας για compact καστάνια 3/8 έπεσα στην παρακάτω η οποία μου κίνησε την περιέργεια:
https://akritidis-tools.com/kastanies-38-kare/14631-kastania-hiros-3-8-extra-lepti-90-dontia.html

Σημεία ενδιαφέροντος, προφανώς ο ιδιαίτερα λεπτός σχεδιασμός (κεφαλή και σώμα) αλλά και τα 90 δόντια που δίνουν ιδιαίτερα μικρή γωνία εργασίας, γεγονός σημαντικό για εργασία σε περιορισμένους χώρους (όπως αυτό που με ενδιέφερε δηλαδή). Λογικά πρόκειται για rebranded προϊόν κάποιου Ταϊβανέζου κατασκευαστή.
Δεδομένης και της μάλλον λογικής τιμής, πιστεύετε αξίζει για περιστασιακή χρήση; Υπάρχει κάτι ανάλογο σε όχι πολύ μεγαλύτερη τιμή από τους "γνωστούς" κατασκευαστές;

JNP
25/02/2023, 09:14
Φθηνότερη με 90 δόντια από επωνημο κατασκευαστη μάλλον αποκλείεται να βρεις! Η μόνη ένσταση μου επειδή πρόκειται για καστάνια είναι ότι δεν ξέρεις την αίσθηση που σου δίνει όταν την δουλεύεις. Αν μπορούσες να την δεις από κοντά θα ήταν το καλύτερο.

silkman
26/02/2023, 10:20
Για επώνυμη θέλεις τουλαχιστον τα διπλά λεφτά πχ Φακομ...

Παντως πολλές καστανιες με πολλά δόντια (90,120) κάνουν το κόλπο με το διπλό pawl (φωτο). Ο μηχανισμός εχει 2 στενά τέτοια μέσα αντί για 1 όπου πιάνουν εναλλαξ με την οδοντωτή ρόδα, μια το ένα μια το άλλο. Έτσι η ρόδα που εχει 45 δόντια με αυτόν τον τρόπο αποκτά 90. Φυσικά δεν έχει την ίδια αντοχή η καστάνια γιατί το pawl ειναι στενό και κατα κανόνα αυτες οι καστανιες δεν ανοίγουν για γρασάρισμα ή επισκευή..
441689

JNP
26/02/2023, 12:20
Μια koken 90αρα που είδα, μια χαρά άνοιγε.

silkman
26/02/2023, 12:37
Εννοειταί οτι καμία απο τις επώνυμες δεν ειναι έτσι, κυρίως επειδή δεν έχει αντοχή...

daz
26/02/2023, 15:34
Έχει η κοκεν 90αρα?

daz
26/02/2023, 15:35
Εννοειταί οτι καμία απο τις επώνυμες δεν ειναι έτσι, κυρίως επειδή δεν έχει αντοχή...

Τι εννοείς? Η dual 80 της snap on έτσι είναι. Όπως και πολλές άλλες? Πχ gearwrench .

Και μια χαρά αντοχή έχουν. Αλλού είναι το θέμα τους.

Bowleno
26/02/2023, 15:41
Τι εννοείς? Η dual 80 της snap on έτσι είναι. Όπως και πολλές άλλες? Πχ gearwrench .

Και μια χαρά αντοχή έχουν. Αλλού είναι το θέμα τους.

Όντως. Στην τιμή τους. :cry:

daz
26/02/2023, 17:44
Όντως. Στην τιμή τους. :cry:

Η τιμή τους είναι μια χαρά αν έρχεται το φορτηγό στην πόρτα σου για να τις δοκιμάσεις και να τις αγοράσεις και να σου αντικαταστήσουν τις χαλασμένες.

JNP
26/02/2023, 21:16
Έχει η κοκεν 90αρα?

Όπα λάθος μου, 72αρα!
90αρα έχει η NEPROS.

daz
26/02/2023, 21:40
Όπα λάθος μου, 72αρα!
90αρα έχει η NEPROS.

Δεν είναι όλες οι 90αρες με διπλό πέλμα.

Οι κοκέν δεν έχουν δύο πέλματα που λειτουργούν εναλλάξ. Ουσιαστικά έχουν ένα πέλμα σε δυο κομμάτια. Το ένα κομμάτι με τα δόντια ολισθαίνει επάνω στο άλλο ώστε να έχει μικρό back drag.

Num8
01/03/2023, 14:59
Ξέρει κανείς αυτήν την καστάνια ? Γράφει japan .. https://ibb.co/C1zZYLw

Την βρήκα στα παλιά εργαλεία του πατέρα μου ..

daz
01/03/2023, 15:41
Ξέρει κανείς αυτήν την καστάνια ? Γράφει japan .. https://ibb.co/mbHCB1C

Την βρήκα στα παλιά εργαλεία του πατέρα μου ..

Δε δουλεύει ο σύνδεσμος

Num8
01/03/2023, 17:45
Δε δουλεύει ο σύνδεσμος

Διορθώθηκε.. πιστεύω..

daz
01/03/2023, 18:03
Διορθώθηκε.. πιστεύω..

Νοπ.. και στις δυο είναι λάθος. Πρέπει να έχει τέτοια μορφή.

[ URL="https://www.moto.gr"]https://www.moto.gr[/URL ]

Πατάς το οικονίδιο με την υδρόγειο και στο παραθυράκι που θα ανοίξει κάνεις επικόληση την διεύθυνση.

Αν είναι κάποια σελίδα που βλέπεις μόνο αν έχεις ειδικά δικαιόματα, δε θα την εμφανίσει. Πχ το καλάθι αγορών σου σε μια σελίδα που έχεις λογαριασμό.

Επειδή βλέπω οτι είναι απο σελίδα που κάνεις hosting φωτογραφίες. Πρέπει να βάλεις το λινκ που σου δείνει η σελίδα για κοινοποίηση της φωτογραφίας.

Num8
01/03/2023, 18:13
441742

daz
01/03/2023, 19:20
Μια χαρά είναι.

Σπασ@δικη αλλά καλή.

JNP
01/03/2023, 19:57
Η Hit ανέκαθεν έβγαζε καλά εργαλεία χειρός.
Η συλλογή πρέπει να είναι 40ετιας σιγουρα.

Num8
01/03/2023, 21:17
Μια χαρά είναι.

Σπασ@δικη αλλά καλή.

Ευχαριστώ

lazarefa
05/03/2023, 21:06
Γνωρίζουμε τίποτα για τη γερμανική εταιρεία WGΒ; Έπεσα πάνω στην παρακάτω καστάνια και μου έκανε εντύπωση η κεφαλή και η λαβή της:
https://www.wgb-werkzeuge.de/produktdetail.html?id=2528&

JNP
05/03/2023, 22:05
Η κεφαλή αυτή έχει καρέ πας-θρου και υπεραρκετά δόντια. Πιστεύω ότι είναι απλή και γερή κατασκευή.

STF
05/03/2023, 23:01
To ωραίο είναι πως περιστρέφει τη κεφαλή και με την περιστροφή της λαβής (χρήσιμο σε σημεία με περιορισμένο χώρο κίνησης). Ωραία καστάνια.

441830

JNP
05/03/2023, 23:35
Α ναι, turnable, δεν το πρόσεξα!