View Full Version : Νόμιμες οι «σφήνες» από τις μοτοσικλέτες
PortisHead
12/09/2024, 10:25
"Τα δίκυκλα θα μπορούν πλέον νόμιμα να κάνουν ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα όταν αυτά είναι σταματημένα, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα παραβιάζουν το όριο ταχύτητας (https://www.protothema.gr/greece/article/1400074/allazoun-ola-sta-oria-tahutitas/?utm_source=rss). Ο λόγος είναι ότι εάν κάποια μοτοσικλέτα κινείται με 25 χ.α.ώ. ανάμεσα στα σταματημένα στην κίνηση αυτοκίνητα, μπορεί να αποφύγει ένα τροχαίο, κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε περιστατικό με βαρύ τραυματισμό εάν η ταχύτητά του είναι 50, 60, ή 80 χ.α.ώ.
Με τον νέο ΚΟΚ αλλάζει και ο τρόπος στάθμευσης των μοτοσικλετών, καθώς πλέον θα επιτρέπεται να σταθμεύουν μόνο κάθετα στο οδόστρωμα (σε αντίθεση με σήμερα, που επιτρέπεται να παρκάρουν παράλληλα με το πεζοδρόμιο), ώστε να εξοικονομούνται θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα."
https://www.protothema.gr/greece/article/1538512/neos-kodikas-odikis-kukloforias-nomimes-oi-sfines-apo-tis-motosikletes-anamesa-sta-botiliarismena-ih/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1EJmOpuk19kRrCRoGxDcSiHIiYae_XkPWXuy6FawDO3ATasmKySlDBZ-I_aem_1FC0taE18DjPJfbHXAqJvA#Echobox=1726126457
CorpseAlive
12/09/2024, 10:43
"Τα δίκυκλα θα μπορούν πλέον νόμιμα να κάνουν ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα όταν αυτά είναι σταματημένα, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα παραβιάζουν το όριο ταχύτητας (https://www.protothema.gr/greece/article/1400074/allazoun-ola-sta-oria-tahutitas/?utm_source=rss). Ο λόγος είναι ότι εάν κάποια μοτοσικλέτα κινείται με 25 χ.α.ώ. ανάμεσα στα σταματημένα στην κίνηση αυτοκίνητα, μπορεί να αποφύγει ένα τροχαίο, κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε περιστατικό με βαρύ τραυματισμό εάν η ταχύτητά του είναι 50, 60, ή 80 χ.α.ώ.
Με τον νέο ΚΟΚ αλλάζει και ο τρόπος στάθμευσης των μοτοσικλετών, καθώς πλέον θα επιτρέπεται να σταθμεύουν μόνο κάθετα στο οδόστρωμα (σε αντίθεση με σήμερα, που επιτρέπεται να παρκάρουν παράλληλα με το πεζοδρόμιο), ώστε να εξοικονομούνται θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα."
https://www.protothema.gr/greece/article/1538512/neos-kodikas-odikis-kukloforias-nomimes-oi-sfines-apo-tis-motosikletes-anamesa-sta-botiliarismena-ih/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1EJmOpuk19kRrCRoGxDcSiHIiYae_XkPWXuy6FawDO3ATasmKySlDBZ-I_aem_1FC0taE18DjPJfbHXAqJvA#Echobox=1726126457
Κερδάμε. Τώρα όχι μόνο θα καβαλάει και ο κάθε πικραμένος κουτάκιας χωρίς καμία εκπαίδευση αλλά νομιμοποιήθηκαν και τα ηλεκτρικά πατίνια και συναφή εκτρώματα, που τα αγοράζουν κατά κύριο λόγο άτομα που δεν οδηγούν ΚΑΝ αυτοκίνητο , δηλαδή 0 αντίληψη στον δρόμο.
Σούπερ.
"... όταν αυτά είναι σταματημένα...".
Αυτό δεν είναι σφήνα. Το κάνουν και τα αυτοκίνητα. Αλίμονο να απαγορευεται να κάνεις ελιγμό όταν όλα είναι σταματημένα.
Αν έγραφε "κατά την κίνηση" θα το έκανε νόμιμο.
Ο διάβολος "κρύβεται" στα ψιλά γράμματα.
Η κίνηση ΑΝΑΜΕΣΑ σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας τεχνικά ΔΕΝ ήταν νόμιμη, αλλά δεν ήταν και ρητά παράνομη.
Αυτό που αλλάζει είναι οτι η κίνηση πλέον ΑΝΑΜΕΣΑ σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας γίνεται ΡΗΤΑ νόμιμη, εφόσον οι δύο λωρίδες είναι ακινητοποιημένες.
Τα αυτοκίνητα ΔΕΝ μπορούν να κινηθούν ανάμεσα σε λωρίδες κυκλοφορίας (με ή χωρίς σταματημένη την κίνηση στις εν λόγω λωρίδες) :P
harris_x
12/09/2024, 11:45
Ο ΚΟΚ έλεγε ότι η ασφαλέστερη θέση να περιμένει το φανάρι ένας μοτοσυκλετιστης είναι ανάμεσα στα αυτοκίνητα.
Η κίνηση λοιπόν ανάμεσα στα αυτοκίνητα ήταν νόμιμη μέχρι να φτάσεις στο φανάρι.
Από εκεί και πέρα επεκτάθηκε...
CorpseAlive
12/09/2024, 12:14
Κάπου το είχα ξανα αναλύσει το θέμα και αυτό που θα γράψω προφανώς δεν έχει πρακτική , ωστόσο ισχύουν νομικά τουλάχιστον 2 πράγματα μέχρι σήμερα που δεν έχει αλλάξει ο Κ.Ο.Κ.
1. Διήθηση δεν παίζει σαν όρος και όπου παίζει είναι τεχνικά λάθος. Η μηχανή ανάμεσα σε 2 αυτοκίνητα δεν είναι στον αέρα, αλλά εντός κάποιας από τις δύο λωρίδες . Είναι προσπέραση από δεξιά ή από αριστερά ως κίνηση, είτε σταματημένα τα οχήματα είτε εν κινήσει.
Οι δικαστές ως τέτοια την αξιολογούν.
Επομένως ούτε ήταν απαγορευμένη ούτε επιτρέπονταν, απλά δεν υπήρχε σαν πλάσμα δικαίου .
Η κάθε περίπτωση εξετάζονταν ξεχωριστά και ανάλογα με το πραγματικό της υπόθεσης κρίνονταν και η υπαιτιότητα.
2. Σύμφωνα με το άρθρο παραπάνω αναφέρει ότι : Τα δίκυκλα θα μπορούν πλέον νόμιμα να κάνουν ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα όταν αυτά είναι σταματημένα.
Άρα τώρα εισάγουν τον όρο διήθηση με προαπαιτούμενο να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων που ''προσπερνάς'' .
Καλή τύχη να το αποδείξεις αυτό χωρίς κάμερα-βίντεο-αυτόπτη.
thunder ace
12/09/2024, 12:25
Εγω μενω στο παλιο ''καθεστως''.......οι Σφηνες ηταν ειναι και θα ειναι ''νομιμες''
Αν ηθελα να πηγαινω κο κο κο και σημειωτον ,θα επερνα αμαξι.
motojojo
12/09/2024, 12:28
Τώρα πιστεύει κανείς ότι θα αλλάξει κάτι με τον νεο ΚΟΚ;
thunder ace
12/09/2024, 12:33
Τώρα πιστεύει κανείς ότι θα αλλάξει κάτι με τον νεο ΚΟΚ;
χαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ
basilis_k6
12/09/2024, 12:43
ποιος αχολειται με το τι ειναι νομιμο και τι οχι?
ο νεος κοκ ειναι σαν ολους του αλλους, γραμμενος για μια φανταστική χωρα που δεν υπαρχει ουτε στα παραμυθια.
Να χαμε να λεγαμε ,να χαμε να πουμε.
Εναν νομο δεν μπορουν να τηρησουν οι τροχαιοι σχετικα με τα κινητα τηλεφωνα ,βαζουν και διαφορα κομφορ για ποικιλια.
Φτιαξε ενα νομο που να αναφερει και ''αυτο'' και μετα το χρησιμοποιουμε κατα το δοκουν.
Στο τελειωμα της ΑΟ στο Ελ.Βενιζελ μετα την αναστροφη για Αθηνα ,εμφανιζεται μια ταμπελα με οριο 50χμ.περνωντας την γεφυρα μετα την αναστροφη δεξια εχει ενα ανοιγμα
στο οποιο πανε και την στηνουν εκει και φανταζεστε τι γινεται.
Βεβαια οταν εμφανιστουν κλεινουν σπιτια,οταν δεν ειναι εκει δεν υπαρχει οριο.
Κουκουρουκου.
motojojo
12/09/2024, 13:15
χαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ
Μη γελάς!
Ο νέος ΚΟΚ, ο οποίος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του τρέχοντος μήνα, φέρνει πολλές αλλαγές, με στόχο να μειωθούν δραματικά, αν όχι να μηδενίσουν, τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα
Οι ανθρωποι δεν αστειεύονται!
:bawl:
Όριο τα 30 χλμ/ω στις πόλεις διαβάζω :a014:
Όριο τα 30 χλμ/ω στις πόλεις διαβάζω :a014:
Γιατί ήδη τηρούμε όλοι το όριο των 40χαω, και η μείωση του ορίου ΜΟΛΙΣ κατά 10χαω μπορέι δυνητικά να επιφέρει μείωση των σωματικών βλαβών σε ατυχήματα με πεζούς κατά 65-70%
.
.
.
.
.
.
.
.
Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει τι λέω, ο νομοθέτης πάτησε σε μια μελέτη που είχε γίνει παλιότερα η οποία συνέκρινε τις σωματικές βλάβες (ειδικά σε πεζούς) σε ατυχήματα με ταχύτητα κρούσης τα 40 χαω και σε ατυχήματα με ταχύτητα κρούσης 30χαω και βρήκε οτι σαφώς με 30 χαω οι βλάβες ήταν λιγότερες.
Η μελέτη αυτή όμως δεν ξέρουμε γιατί δεν επεκτάθηκε στο να εξετάσει και άλλες ταχύτητες..
.
.
Προσωπικά είμαι σίγουρος, οτι αν συνέκριναν μετά ατυχήματα με 30 χαω και ατυχήματα με 20χαω, θα έβρισκαν ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ μείωση των σωματικών βλαβών με ταχύτητα κρούσης τα 20χαω.
Και αν το επεκτήνουμε κι άλλο, νομίζω οτι η ιδανική ταχύτητα για να μην έχουμε σοβαρές σωματικές βλάβες, θα πρέπει να είναι μεταξύ 3 και 5 χιλιομέτρων την ώρα.
Βέβαια το να μπορέσει μοτοσικλέτα να κινηθεί με 3χαω είναι μια πρόκληση από μόνο του.. (ενδεικτικά το "αργό πέρασμα" στις εξετάσεις που δυσκολεύει τους περισσότερους θέλει ταχύτητα μεταξύ 5 με 6 χαω..)
.
.
.
.
Έχουμε πλέον μηχανήματα (αυτοκίνητα/μοτοσικλέτες κτλ) που μπορούν να σταματήσουν στο 1/4 ή και λιγότερο της απόστασης που χρειαζόντουσαν 50 χρόνια πριν.
Και ενώ 50 χρόνια πριν είχαμε κάποια όρια ταχύτητας στο οδικό δίκτυο, τώρα που μπορούμε να σταματήσουμε γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μικραίνουμε και τα όρια ταχύτητας..
.
.
Όχι δεν είμαι υπέρ των μεγάλων ορίων ταχύτητας. Είμαι υπέρ των ορθών/λογικών ορίων ταχύτητας ώστε μετά σε κάθ παράβαση να κόβεις κ@λους! :)
thunder ace
12/09/2024, 16:08
Δεν παω περπατωντας καλυτερα.
telegonos
12/09/2024, 17:15
Ταχύτητα 5ΜΑΩ που λέγαμε και στο (ΠΒ)
Σοβαρά τώρα, τι νόημα έχει να νομοθετούμε νόμους, όταν δεν υπάρχει στην πράξη ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ αστυνόμευση και εφαρμογή;
Τι νόημα έχει να λες είμαι κυβέρνηση και φτιάχνω νόμους, όταν το μεγαλύτερο σου καθήκον ως κυβέρνηση, την εφαρμογή τους, την έχεις γράψει στα πάλι σου τα παπούτσια;
Καταντανε οι νόμοι σαν τα directives που είχαν βάλει στο robocop τον 2, και τα είχε μπλέξει τελείως και δεν έκανε τίποτα σωστα
basilis_k6
12/09/2024, 17:57
Ταχύτητα 5ΜΑΩ που λέγαμε και στο (ΠΒ)
Σοβαρά τώρα, τι νόημα έχει να νομοθετούμε νόμους, όταν δεν υπάρχει στην πράξη ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ αστυνόμευση και εφαρμογή;
Τι νόημα έχει να λες είμαι κυβέρνηση και φτιάχνω νόμους, όταν το μεγαλύτερο σου καθήκον ως κυβέρνηση, την εφαρμογή τους, την έχεις γράψει στα πάλι σου τα παπούτσια;
Καταντανε οι νόμοι σαν τα directives που είχαν βάλει στο robocop τον 2, και τα είχε μπλέξει τελείως και δεν έκανε τίποτα σωστα
ειναι ο πιο ευκολος τροπος να κανεις ειδηση και να πεις "να οριστε, εμεις κανουμε τη δουλεια μας"
αλλο που και αυτος ο κοκ παει στα σκουπιδια στην πραγματικη ζωη. στο υπουργειο πιστευουν οτι κατι εκαναν.
το γαματο ειναι οτι καποτε ειχαν σαν ευκολη λυση για γραψιμο να βρισκουν μηχανακια ΣΩΣΤΑ παρκαρισμένα καθετα για να μην πιανουν χωρο και να τα γραφουν. το εχω δει live στο μικρολιμανο. τωρα το αλλαξανε σε καθετα και μπορουν να σε γράφουν παράλληλα! δηλαδη ποσο μυαλο.... Αν παρκαρω παράλληλα για να μην εξέχει η βαλιτσα και φαει κανενας τα μουτρα του ειμαι παρανομος. μιλαμε για φοβερα μυαλα! μας κυβερνάνε ΔΙΑΝΟΙΕΣ!!
Με τον νέο ΚΟΚ αλλάζει και ο τρόπος στάθμευσης των μοτοσικλετών, καθώς πλέον θα επιτρέπεται να σταθμεύουν μόνο κάθετα στο οδόστρωμα (σε αντίθεση με σήμερα, που επιτρέπεται να παρκάρουν παράλληλα με το πεζοδρόμιο), ώστε να εξοικονομούνται θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα.
TONYBANDIT
15/09/2024, 11:09
ειναι ο πιο ευκολος τροπος να κανεις ειδηση και να πεις "να οριστε, εμεις κανουμε τη δουλεια μας"
αλλο που και αυτος ο κοκ παει στα σκουπιδια στην πραγματικη ζωη. στο υπουργειο πιστευουν οτι κατι εκαναν.
το γαματο ειναι οτι καποτε ειχαν σαν ευκολη λυση για γραψιμο να βρισκουν μηχανακια ΣΩΣΤΑ παρκαρισμένα καθετα για να μην πιανουν χωρο και να τα γραφουν. το εχω δει live στο μικρολιμανο. τωρα το αλλαξανε σε καθετα και μπορουν να σε γράφουν παράλληλα! δηλαδη ποσο μυαλο.... Αν παρκαρω παράλληλα για να μην εξέχει η βαλιτσα και φαει κανενας τα μουτρα του ειμαι παρανομος. μιλαμε για φοβερα μυαλα! μας κυβερνάνε ΔΙΑΝΟΙΕΣ!!
Μου θυμίζει πριν από πολλά χρόνια στην οδό Αθηνάς που δούλευα είχα το παπί στο πεζοδρόμιο έρχονταν να με γράψουν μου έλεγαν κατέβασε το στο δρόμο, μετά από λίγο έρχονταν άλλοι αστυνομικοί μου έλεγαν βάλτο στο πεζοδρόμιο εμείς στο δρόμο θα στο γράψουμε.Μετα από καιρό που τους είχα καί με είχαν μάθει τους έκανα καί πλάκα.Ειστε του πεζοδρομίου ή τού δρόμου??? Αξέχαστες εποχές με ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ
Panos760
15/09/2024, 20:39
Εγώ πάντως δεν έχω φάει ποτέ κλήση για διήθηση, ούτε έχω ακούσει κανέναν να έχει φάει, αν κ επίσημα απαγορευμένη ως τώρα.
Εννοείται, πώς οι αστυνομικοί με περιπολικά και οι Δίας που είναι δίπλα μας, δεν κάνουν καμία παρατήρηση.
Γενικά πάντως, τέτοιου είδους νόμοι ψηφίζονται για να είναι καλυμμενοι ΜΕΤΑ, σε περίπτωση ατυχήματος.
Σού λέει "πήγαινες με 35χ.α.ω στην πόλη, παραβίασες τα όρια, άρα φταις.
Κ για την διήθηση ή όπως την λένε τεσπά, θα φταίει κάποιος, αν κινείται με πάνω από 25 χ.α.ω κ προκαλέσει ατύχημα.
Οι νόμοι υπάρχουν, πρόληψη δεν υπάρχει, αλλά εφαρμόζεται αργότερα.
motojojo
16/09/2024, 17:43
Δεν καλύπτει κανέναν. "Έργο" παρουσιαζουν κι αυτο είναι όλο.
Μαλλον περισσότερη μανουρα σε δικηγορους και δικαστές προκαλούν οταν έχουν τέτοιες υποθέσεις.
Καλά θα πάει αυτό...
https://www.gazzetta.gr/gmotion/2421460/neos-kok-mono-me-stamatimena-ta-aytokinita-tha-epitrepetai-i-diithisi-ton
basilis_k6
19/02/2025, 21:52
Καλά θα πάει αυτό...
https://www.gazzetta.gr/gmotion/2421460/neos-kok-mono-me-stamatimena-ta-aytokinita-tha-epitrepetai-i-diithisi-ton
θα τους περναω "σαν σταματημενους" :smokin:
θα τους περναω "σαν σταματημενους" :smokin:
:lol:
sanctusan
24/02/2025, 17:21
Ο Νεκροζώντανος θα μας κατατοπήσει καλύτερα σε αυτά!!!
CorpseAlive
24/02/2025, 18:00
Ο Νεκροζώντανος θα μας κατατοπήσει καλύτερα σε αυτά!!!
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΣΟΥ ΜΩΡΗ ;
Τι να εξηγήσω ; Καλή τύχη να αποδείξει ο καθένας ότι δεν είναι ελέφαντας
sanctusan
24/02/2025, 19:33
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΣΟΥ ΜΩΡΗ ;
Τι να εξηγήσω ; Καλή τύχη να αποδείξει ο καθένας ότι δεν είναι ελέφαντας
Το αν υπάρχει κάποιο Φ.Ε.Κ. που να επιβεβαιώνει το άρθρο του γκατζέτα. :beer:
Ελέφαντες είμαστε όλοι οι 2τροχοι μέχρι απόδειξης του εναντίου ;)
CorpseAlive
24/02/2025, 19:46
Το αν υπάρχει κάποιο Φ.Ε.Κ. που να επιβεβαιώνει το άρθρο του γκατζέτα. :beer:
Ελέφαντες είμαστε όλοι οι 2τροχοι μέχρι απόδειξης του εναντίου ;)
Δεν έχει αλλάξει κάτι στον ΚΟΚ αν δεν κάνω λάθος μέχρι και σήμερα.