Σύνδεση

View Full Version : "Το Abs σωζει"....σχεδον

Σελίδες : 1 [2] 3 4

iziogas
08/08/2006, 06:56
Αρχικά δημιουργήθηκε από THEOD
ΟΧΙ εκτός αν το μπλοκάρισμα προκαλείται από συνδυασμό κατεβάσματος ΚΑΙ φρένων...Τότε το ΑΒΣ θα επέμβει ΜΟΝΟ όσο αφορά τα φρένα...

Φίλες THEOD, να προσθέσω στο σχόλιό σου και να διευκρινήσω ότι ο τροχός ΔΕΝ μπλοκάρει από τον κινητήρα σε κατέβασμα ταχύτητας.
Μόνο αν κολήσει ο κινητήρας... μακριά από μας!!!
Ολισθαίνει με ταχύτητα ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ μικρότερη του μπροστινού τροχού.
Αυτό ακριβώς είναι το κριτήριο του ABS στην ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΗΧΑΝΗ. Δεν ξέρω για τις άλλες μηχανές. ΑΝ ΤΟΤΕ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΕΝΟ, το ABS θα επέμβει ΜΟΝΟ όσον αφορά τα φρένα.

Εξάλλου το κυρίως πρόβλημα και η πιο επικίνδυνη κατάσταση είναι το μπλοκάρισμα του μπροστινού, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει από το μοτέρ... :wave2: [/B]

THEOD
08/08/2006, 07:06
Αρχικά δημιουργήθηκε από iziogas
Φίλες THEOD, να προσθέσω στο σχόλιό σου και να διευκρινήσω ότι ο τροχός ΔΕΝ μπλοκάρει από τον κινητήρα σε κατέβασμα ταχύτητας.
Μόνο αν κολήσει ο κινητήρας... μακριά από μας!!!
Ολισθαίνει με ταχύτητα ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ μικρότερη του μπροστινού τροχού.

Μπλοκάρει, απλά το μπλοκάρισμα από αυτόν τον λόγο είναι ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ και η πρόσφυση επανέρχεται πολύ γρήγορα εκτός αν το βοηθήσεις-συντηρήσεις με παράλληλα φρένα...εκεί ΘΑ επέμβει το ΑΒΣ....

blueblack
08/08/2006, 07:31
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ........

Δέν ήταν τυχαία......
Άπλά αύτό ήθελα νά δείξω.....αύτό πού είπε ό φίλος μέ τό τσεμπέρι.....
Ότι δυστυχώς ή εύτυχώς γιά άλλους.....άκόμα ή μηχανή άντιστέκεται λόγω τής φύσης της στήν τρέλλα τών ήλεκτρονικών....!!!!
Διαφωνώ πώς είναι είκοσι χρόνια πίσω
Άρκεί νά θυμηθούμε πώς ήταν οί μηχανές τό 80-85......άπλά τά βήματα γίνονται ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ...χωρίς νά άλλιώνεται ή........ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ......γιατί όσες νεοτεριστικές ίδέες προσπάθησαν νά μπούν στό χώρο καί δέν άνταποκρίνονταν στήν ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ....πού εύτυχώς διέπει αύτούς πού ΚΑΒΑΛΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ....!!!!!!!!!πήγαν στό βρόντο....!!!!!!!!!
Όταν μέ 15000 χιλιάρικα έχεις τό TOP GUN.....τή στιγμή πού στό αύτοκίνητο θέλεις πάνω άπό 200000 χιλιάδες...!!!!!!!!!
Καί τό ότι όλα τά ήλεκτρονικά τού κώλου πού κουβαλάει μιά Μερσεντές....δέν πέρασαν στίς μοτό....δέν είναι μόνο θέμα κόστους.. έρευνας ή ότι άλλο .άλλά καί ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ.....!!!!!
Γιαυτό λοιπόν αύτό πού διαβλέπω είναι πώς ή μιά κατηγορία είναι σίγουρα αύτή πού έρχεται......ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΝΕΡΩΜΑ.....!!!!!!!!!
Τό είδατε τό Πιάτζιο μέ τούς δύο τροχούς μπροστά ή τό bmw πού είναι σάν τρίκυκλο μέ τή ζώνη άσφαλείας..??
Έτσι θά καταντήσουν τά μηχανάκια......!!!!!
Βάλε καί κανέναν άερόσακκο...!!!!!!!!!!
Ή άλλη είναι αύτή πού ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ.......καί πολύ τή ......................ΓΟΥΣΤΑΡΩ.....νά ρίχνω 3η άπό τά 120 στό hayabusa κόβωντας καί νά τό άκούω νά ουρλιάζει στήν άσφαλτο,νά μπλοκάρει τόν τροχό καί νά μού κουνάει τήν ουρά......!!!!!!!!!!!
Τό μηχανάκι φίλοι μου ,πάντα κατά τήν άποψη μου,.........
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΤΡΟΧΟ....πού τά κάνει όλα καί συμφέρει......
Ή θά πάρεις δίτροχο νά έξυπηρετηθείς.......ή θά πάρεις ΕΡΓΑΛΕΙΟ......καί θά τή βρίσκεις....
Δύο σέ ένα ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ....!!!!!
Γιαυτό τό v-strom....ξέσκισε σέ πωλήσεις.....γιατί τά κάνει όλα..
Ή έποχή καί ό κόσμος τρέχει....άλλά τά κάνει ΟΛΑ ΚΑΛΑ...γιά τό μέσο όρο..
Ίσως είναι άπό τά μοναδικά μηχανάκια πού κάνει αύτό πού θέλουν οί πολλοί...!!!!!!!
Άλλά ώς ένα σημείο ,άν τό πιέσεις θά δείξει τίς άδυναμίες του καί όποιος δέν ξέρει ή δέν προσέξει ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΕΙ.....!!!!
Δέν είναι τυχαίο πού ή suzuki............
ΤΟΥΡΙΞΕ...τό abs έπάνω τήν ώρα πού ξεσκίζει στίς πωλήσεις..............
ΣΕ ΠΟΣΑ.....μοντέλλα...έχει abs...............ή........SUZUKI....????????????
Έδώ κάνανε 6 μήνες νά άφήσουν τό ZZR-1400 νά βγεί στήν άγορά μέ τίς μαλακίες τους Ε3 καί σκατά...!!!!!!!
Είμαστε σέ όριακό σημείο λοιπόν φίλοι.....
Άλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θά πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ.....
καί σέ κάποια χρόνια οί μηχανές ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ.................
ΠΑΡΑ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΑ ΔΙΤΡΟΧΑ......!!!!!!!!!!!!!!
Καί οί μαλάκες σάν καί μένα ,νοσταλγοί τού πώς ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ..........τό δίτροχο..
Εύτυχώς πού άμα ύπάρχω δέν θά μπορώ νά τά καβαλλάω....!!!!!!!!!!!!
Ή θά μπορώ.....άν τά κάνουν όπως τό φαντάζομαι.....ΛΕΤΕ.....???????????
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ
Άν καί πιστεύω ότι ύπάρχουν πολλοί πού μέ άφουγκράζονται........
:wave2: :wave2:

THEOD
08/08/2006, 08:10
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί η προσθήκη ΑΒΣ, ή γιατί μια μελλοντική προσθήκη αερόσακου (λέω ένα παράδειγμα...) που πιθανώς να μου σώσει την ζωή σε κάποια περίπτωση, καθιστά ένα μηχανάκι "ευνουχισμένο"...

Και εδώ που τα λέμε δεν μου πολυκάθονται καλά τέτοιου είδους φιλοσοφίες...

Δεν λέω, καλή και ισχυρή η νοσταλγία του παρελθόντος, αλλά να τα βάζουμε με την "κακή" τεχνολογία που αλλοιώνει τον "χαρακτήρα" των πραγμάτων, και την ίδια στιγμή να ποστάρουμε σε 24ώρη βάση μέσω της νέας μας ADSL γραμμής την ίδια ώρα που χτυπάνε 2 κινητά στις τσέπες μας.....εεε δεν "δένει" και πολύ δεν βρίσκετε ???

Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα και ο μεγαλύτερος "διώκτης" των ηλεκτρονικών, καλοβλέπει τα +170 άλογα στο λίτρο που βγαίνουν από αυτή την ρημάδα την τεχνολογία....:wave2: :wave2: :wave2:

bugsbunny
08/08/2006, 08:37
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί η προσθήκη ΑΒΣ, ή γιατί μια μελλοντική προσθήκη αερόσακου (λέω ένα παράδειγμα...) που πιθανώς να μου σώσει την ζωή σε κάποια περίπτωση, καθιστά ένα μηχανάκι "ευνουχισμένο"...

Και εδώ που τα λέμε δεν μου πολυκάθονται καλά τέτοιου είδους φιλοσοφίες...

Δεν λέω, καλή και ισχυρή η νοσταλγία του παρελθόντος, αλλά να τα βάζουμε με την "κακή" τεχνολογία που αλλοιώνει τον "χαρακτήρα" των πραγμάτων, και την ίδια στιγμή να ποστάρουμε σε 24ώρη βάση μέσω της νέας μας ADSL γραμμής την ίδια ώρα που χτυπάνε 2 κινητά στις τσέπες μας.....εεε δεν "δένει" και πολύ δεν βρίσκετε ???

Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα και ο μεγαλύτερος "διώκτης" των ηλεκτρονικών, καλοβλέπει τα +170 άλογα στο λίτρο που βγαίνουν από αυτή την ρημάδα την τεχνολογία....:wave2: :wave2: :wave2:

:a18:

με λένε bugsbunny, ειμαι λάτρης της τεχνολογίας, και είμαι καλά :lol: :lol: :lol:

zzr2005
08/08/2006, 10:25
Αρχικά δημιουργήθηκε από iriniaa

Σέ αύτά λοιπόν τά πλαίσια φίλε theod.....χωρίς κάποια στιγμή νά τό καταλάβεις μαζί μέ τό ΚΑΛΟ ......abs.....θά σού βάλουν καί μιά ταμπέλλα στό δρόμο καί μιά μαλακία στό μηχανάκι καί μόλις περνάς τά 80.........,

:wave2:
συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες για τη κατάσταση που δημιουργείται και το κλίμα που καλλιεργείται παγκοσμίως... ΑΛΛΑ...όχι και μέσο εκμετάλευσης των λαών το ABS ρε παιδιά...
δηλαδή το ABS είναι μέσο ελέγχου και απογχαύνωσης???
το θέμα είναι απλό...η τεχνολογία θα εξελίσεται ραγδαία...η κυρίαρχη τάξη θα την επωφελείται για να πραγματοποιεί τα σχέδια της και να ελέγχει της αντιδράσεις αλλά το να είμαστε συντηρητικοί και αρνητές της τεχνολογίας είναι αδιέξοδο....
το θέμα είναι να χρησιμοποιούμε τη τεχνολογία προς το συμφέρον μας και να παλεύουμε συνεχώς για να μην χρησιμοποιείται αυτή εις βάρος των ελευθεριών μας....
ενα καλό παράδειγμα είναι το ιντερνετ...τέλειο μέσω παρακολούθησης αλλά ταυτόχρονα απίστευτο μέσοελεύθερης επικοινωνίας και διάδοσης ιδεών...

πάντως δεν μπορώ να καταλάβω πως συνέδεσες το ABS με την κατάσταση που δημιουργείται στην πακόσμια σκηνή....

με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε μοτοσυκλέτες γιατί χρησιμοποιούν πετρέλαιο το οποίο το ελέγχουν οι μεγάλες δυναμεις και κατ' επέκταση ορίζουν τη ζωή μας μέσω της τιμής...θα έπρεπε όλοι να πάμε στα βουνά και να τρεφόμαστε με ρίζες....

sniper
08/08/2006, 10:36
Για περαιτέρω προβληματισμούς στο θέμα εκμετάλλευση (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=26665) κλπ δημιουργήθηκε το παραπάνω thread. Μην χαλάσουμε αυτό εδώ.

Φιλαλήθης
08/08/2006, 11:54
"Όταν μέ 15000 χιλιάρικα έχεις τό TOP GUN.....τή στιγμή πού στό αύτοκίνητο θέλεις πάνω άπό 200000 χιλιάδες...!!!!!!!!!
Καί τό ότι όλα τά ήλεκτρονικά τού κώλου πού κουβαλάει μιά Μερσεντές....δέν πέρασαν στίς μοτό"

gia na leme k tou stravou to dikio, de xriazete tosa lefta.

ena caterham csr kanei sthn tsita ekdosh ~50000 kai pataei sxedon otidhpote. uparxei kai to ariel atom.

h merTSEntes den einai pia sporamakso.

kai den exeis me 15000 to topgun twn mhxanon ektos an exeis akres gia ftini 999r :look: alla nai exeis poly poly grhgoro motori opws kai me 40xil exeis poly poly grhgoro kouti

oulas
08/08/2006, 12:00
Φίλες THEOD, να προσθέσω στο σχόλιό σου και να διευκρινήσω ότι ο τροχός ΔΕΝ μπλοκάρει από τον κινητήρα σε κατέβασμα ταχύτητας

Μλοκαρει και μια χαρα μαλιστα!

Την επαθα εγω οταν προτοπειρα το δικο μου και το μαθενα, και σε αποτομο φρεναρισμα, εριξα 2-3 ταχυτητες μαζεμενα, απο τεταρτη, και η πρωτη που μπεικε( ενω εγω ηθελα μαχ δευτερα) με πηγε 2 μετρα τσουλοντας και αν δεν παταγα συπλεκτη, θα φιδιαζα ακομα. Περα απο τα κοκκινα οι στροφες του cbf, και ενα ουρλιαχτο που δεν υπηρχε πουθενα!

menos
08/08/2006, 14:01

Theod μας "αποtheodισες!!!:a18: :a20: :beer:

zireous
09/08/2006, 19:24
Θα αναφερθώ σε αυτά που είπα, και στις αντιδράσεις σε αυτά. Τονίζω ότι δεν υπάρχει προσπάθεια επίθεσης σε προσωπικό επίπεδο (δεν έχω χρόνο να χ3στούμε, σόρι).

ο zireous είπε:

Το ABS σε στροφή συνεπάγεται (ακόμα) ότι η μοτοσυκλέτα θα πάει ανοιχτά (πάλι καταπάνω μου), επίσης μπορεί να σημαίνει αστάθεια στο χώμα και άλλα τέτοια όμορφα.

Εγώ δεν πρόκειται να αγοράσω μηχανή με ABS (ακόμα και αν όλες αποκτήσουν υποχρεωτικά, θα πατάω το off να το κλείνω το ρημάδι), προτιμώ να φρενάρω σωστά με το δεξί μου χέρι και πόδι, τσάμπα τόση προπόνηση ρε γαμώτο;

και

Διάβασε τι λέει το MSF για τα cbs φρένα...

Δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρήσω εγώ προσωπικά καλό ένα σύστημα που ενώ πατάω ένα φρένο δουλεύουν δύο.

Όταν αλλάζω μηχανή προτιμώ να κάτσω μια βδομάδα να σπαστώ, να δοκιμάζω τα φρένα σε όλες τις ταχύτητες και καθημερινά μετά να (προσπαθώ να) βελτιώνω την αίσθηση τους.

Εγώ κερδίζω στη τελική, όταν οι συνθήκες το απαιτούν τα συγκεκριμένα φρένα σε προδίδουν -για παράδειγμα σε ένα σκασμένο λάστιχο (όπως λέει και το ίδρυμα -MSF- για όποιον βαριέται να διαβάσει)...

Αντιδράσεις:

Οταν πατάς ένα φρένο δεν δουλεύουν δύο. Δουλεύει ένα και το δεύτερο απλά βοηθάει.
Με σκασμένο λάστιχο δηλαδή με πόσα χιλιόμετρα πας και σε προβληματίζει το cbs???
Αν το msf έχει αντίθετη άποψη με την τεχνολογία και την ασφάλεια των οδηγών καλά θα κάνει να αναθεωρήσει τις απόψιες του.

Διάβασε εδώ για το τί λέει το MSF πρώτα:
http://www.freewebs.com/zireous/gr_moto_links.html

ή στα ελλήνικά κάποια κεφάλαια:
http://www.freewebs.com/zireous/gr_moto_brc.html

Άν νομίζεις ότι η συμπυκνωμένη γνώση δεκαετιών πάνω στο αντικείμενο οδήγηση που πραγματεύεται η MSF, και που αφορά σε μεγάλο βαθμό το να γλυτώσεις τούμπες είναι της πλάκας, πρότεινε κάτι καλύτερο, αλλιώς μπες στο κλάμπ αυτών που βήχουν... αντί να μιλάνε με επιχειρήματα.

Οι δικές μου πενιχρές δεκαετίες στο θέμα είναι άσχετες, αλλά έτυχε μερικά πραγματάκια να μου τα σφυρίξουν νωρίς, και νά'χω κάμποσο χρόνο για να τα βάλω στο δρόμο. Ναι, ακόμα μπλοκάρω τα φρένα που και που για να τσεκάρω την αντίδρασή τους. Ειδικά όταν οδηγώ μηχανές για πρώτη φορά.
Το φρενάρισμα πανικού θέλει εξάσκηση, και είναι ο ένας από τους δύο κρίσιμους τρόπους να αποφύγεις κάτι έκτακτο (ό άλλος είναι γνωστός στο MSF σαν swerve -ο τρίτος συχνά σε μαθαίνει τί σημαίνει εναέρια κυβίστηση.

Με σκασμένο λάστιχο ΔΕΝ πατάς φρένο στο λάστιχο που έσκασε...

Η εξάσκηση καθιστά τα integrated, τα linked, και τα anti-lock ύποπτα όσον αφορά τον απόλυτο έλεγχο της μηχανής που είναι το ζητούμενο κάθε (θα πώ σκεπτόμενου) αναβάτη.

Τα υπόλοιπα του MSF τα θεωρώ εξίσου βασικά, και το ότι βγαίνουν από ανθρώπους που έχουν σχέση με το άθλημα (και όχι τίποτα υπουργεία) είναι τουλάχιστον παρήγορο.

Με τις υγείες σας. :cool:

kostisthegreek
09/08/2006, 21:34
Καλά...ξεκόλα από το σχολείο σου...υπάρχουν και οδηγοί του πεζοδρομίου κλάσεις ανώτεροι απ΄αυτούς.
Τόσα χρήματα για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας θα τα βγάλεις πεταμένα λεφτά.
Ολους αυτούς που ασχολούνται μ΄αυτές τις έρευνες και τους απασχολούν όλες οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες μοτοσυκλετών θα τους βγάλεις άσχετους.
Κι όλα αυτά επειδή κάποιοι φτιάξαν ένα σχολείο για να κονομάνε (ή μήπως για φιλανθρωπικό σκοπό?)

jp929rr
11/08/2006, 14:51
Δεν υπάρχουν απόλυτες απαντήσεις, το CBS σημαίνει ότι πατώντας το πίσω φρένο φρενάρει λίγο και το μπροστά και αντίστροφα. Προσωπικά προτιμάο να ελέγχο τα φρένα ανεξάρτητα αλλά σε μία στιγμή πανικού που βουτάς τα φρένα, μπορεί το ένα να το βουτίξεις πιό δυνατά από ότι πρέπει, κυρίως το πίσω, οπότε με το να μεταφέρεις πίεση μπροστά με το σύστημα μειώνεις τις πιθανότητες μπλοκάρισματος του πίσω υποθέτω.

Δεν έχω οδηγήσει μηχανή με ABS αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι όταν μπήκαν στα αυτοκίνητα δεν ήταν αρκετά εξελιγμένα, π.χ. αν δεχτούμε ότι το χιόνι και πυκνό χαλίκι είναι σπάνιο τα σαμαράκια δεν είναι.

Πολλές φορές σταματάς πιο αργά με ABS, μερικές πολύ πιο αργά. Την πρώτη φορά που οδήγησα αυτοκίνητο (του 1999) με ABS στο χιόνι χέστηκα, σε μικρή κατηφόρα δεν φρενάριζε, και έχω πάρα πολύ εμπειρία στο χιόνι και ξέρω ότι χωρίς θα ήταν πολύ καλύτερα.
Τα νεώτερα συστήματα είναι αρκετά καλύτερα από ότι έχω διαπιστώσει, αλλά νομίζω ότι το σύστημα δεν έπρεπε να επιβληθεί τότε γιατί δεν ήταν αρκετά καλό.

Το βέλτιστο φρενάρισμα το πετυχαίνεις με ολίσθηση περίπου 20% στο αυτοκίνητο και σε καλή άσφαλτο, ένας καλός οδηγός και με καλό σύστημα φρένων μπορεί να το πετύχει αυτό.

Βγαίνοντας από το πάρκινγκ του σπιτιού μου έχει μια μικρή κατηφόρα με μικρά σαμαράκια και χαλίκι. Αν έχω βγεί μερικές φορές με τη μηχανή πρέπει συνειδητά να προσέχω με το αυτοκίνητο (που έχει ABS) γιατί θα βγώ στο δρόμο αν φρενάρω στο ίδιο σημείο με τη μηχανή (ταχύτητα περίπου 20-15 χλμ) - το αμάξι θέλει 2-3 μέτρα (οριακά αν μπει το ABS) ενώ η μηχανή περίπου 1 χαλαρά. Με τα πρώτα συστήματα ήταν εύκολο να ακουμπήσεις τον μπροστινό σου σε μικρές ταχύτητες.

Προτιμάω ένα καλό σύστημα φρένων και προοδευτικά λάστιχα εκτός από καταστάσεις πανικού. Πάντως στη μηχανή ένα καλό σύστημα ABS θα ήταν πιο χρήσιμο από τα αυτοκίνητα λόγω της αστάθειας της μοτοσικλέτας.

zireous
13/08/2006, 00:27
kostisthegreek, επιμένεις να βήχεις...

Όπως προτιμάς.:cool:

kostisthegreek
14/08/2006, 19:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από zireous
kostisthegreek, επιμένεις να βήχεις...

Όπως προτιμάς.:cool:

Καλά, θα προσπαθήσω να πιστέψω ότι όλες οι κατασκευάστριες εταιρίες μοτοσυκλετών είναι άσχετες με τη μοτοσυκλέτα.
Επίσης όλη η σημερινή τεχνολογία είναι για τα σκουπίδια.

Ευτυχώς που έχω ακόμα ένα ζούνταπ παμπάλαιο με ταμπούρα και θα μπορέσω να απαρνηθώ πιο εύκολα τα δισκόφρενα, τις ακτινικές, τα ABS, CBS και οτιδήποτε άλλο σχετικό.:wave2:

zireous
19/08/2006, 22:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από kostisthegreek
Καλά...ξεκόλα από το σχολείο σου...υπάρχουν και οδηγοί του πεζοδρομίου κλάσεις ανώτεροι απ΄αυτούς.
Τόσα χρήματα για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας θα τα βγάλεις πεταμένα λεφτά.
Ολους αυτούς που ασχολούνται μ΄αυτές τις έρευνες και τους απασχολούν όλες οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες μοτοσυκλετών θα τους βγάλεις άσχετους.
Κι όλα αυτά επειδή κάποιοι φτιάξαν ένα σχολείο για να κονομάνε (ή μήπως για φιλανθρωπικό σκοπό?)

Καλά, θα προσπαθήσω να πιστέψω ότι όλες οι κατασκευάστριες εταιρίες μοτοσυκλετών είναι άσχετες με τη μοτοσυκλέτα.
Επίσης όλη η σημερινή τεχνολογία είναι για τα σκουπίδια.

Ευτυχώς που έχω ακόμα ένα ζούνταπ παμπάλαιο με ταμπούρα και θα μπορέσω να απαρνηθώ πιο εύκολα τα δισκόφρενα, τις ακτινικές, τα ABS, CBS και οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Δεν είναι σχολείο μου...
Εγώ οδηγάω με υπερβολικές ταχύτητες σε άδειους επαρχειακούς δρόμους, στη πόλη πάω κότα (τη μόνη φορά που με στούκαρε αμάξι με δίκυκλο, ήμουνα με ποδήλατο το ΄79, όλες τις άλλες τούμπες τις κατάφερα μόνος μου ο άθλιος).

Προσωπικά θεωρώ αυτά που αναφέρει το MSF στο πρώτο του επίπεδο κοινότυπα, και μερικές φορές υπερβολικά αισιόδοξα -παρόλο που στην οδήγηση μου στη πόλη τα περισσότερα (όχι όλα) τα εφάρμοζα χρόνια.

Η φράση (όχι όλα) με ενόχλησε αφάνταστα, σε σημείο να αποφασίσω να βάλω αναφορές σε αυτά στο σάιτ μου (που δεν είδα να ζητάει τίποτα φράγκα μέσω paypal ή άλλες αηδίες τελευταία φορά που το τσέκαρα -καλά επειδή έκατσα δυο μέρες να μεταφράσω κάμποσο δε θα σας χρεώσω κιόλας).

Στις μέρες μας που οι νέοι αναβάτες, με μηδενική εκπαίδευση (εκτός άν είσαι κάγκουρας, οπότε ή ξέρεις να το πηγαίνεις ή η φάτσα σου θυμίζει το άβατάρ μου), βγαίνουν στο δρόμο στον οποίο ανέμελα τετράτροχα επιδιώκουν να τους κάνουν τον τάφο, οφείλω να δώσω μια λύση σε κάνα δυο αναβάτες που έτυχε να πέσουν πάνω στο σάιτ μου ή σε σχετικά fora).
Δε ξέρω κατά πόσο γίνομαι κατανοητός, δεκάρα δε δίνω για εταιρίες, συμφέροντα, τεχνολογίες κλπ.

Σαφώς προτείνω για γρήγορη (και όχι μόνο) οδήγηση σχολές σαν το CSS, και άν δεν παίζουν φράγκα αλλά νιονιό, μπορείς να βελτιώσεις την οδήγησή σου κατά πολύ ακόμα και άν απλά διαβάσεις ένα βιβλίο...

Κοινότυπο θεωρώ το να οδηγάς με κάποια ρημάδα στρατηγική, φορώντας εξοπλισμό, συγκεντρωμένος, και να ξέρεις (αφού έχεις κάνει κάποια επίσης ρημάδα εξάσκηση σε μερικά πράγματα σε απομονωμένα μέρη) πως θα αντιδράσει το ρημάδι το μηχανάκι που καβαλάς...

Πριν λίγες ώρες πχ, λόγω αέρα (και slick ελαστικών, και βιασύνης, κλπ κλπ) παραλίγο να φάω μια αρκετά κοινότυπη τούμπα -μη κοιτάς που το έσωσα, έτυχε να κάνω αυτό που διάβασα ότι θα έπρεπε να κάνω. Η (λατρεμένη, και αήττητη) Ιταλίδα που καβαλάω για λίγο καιρό ακόμα (πρόγονος της μηχανής που καβαλάς), με συγχώρεσε που τη τρόμαξα (εγώ χαμπάρι). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω μεγάλης κλίσης και απότομων ριπών αέρα άν πάταγα φρένα (αντί για σήκωμα της μηχανής, και σταθερό γκάζι) και είχα ABS θα με πέταγε ανοιχτά και μετά το λίγο γαρμπίλι στην άκρη του δρόμου, και καπάκι έξω από αυτόν (γκρεμός). Γιατί είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, τα φρένα σε στροφή με ABS σε πάνε ανοιχτά...

Ίσως φαίνεται περίεργο ακόμα, αλλά στη πραγματικότητα, όπως ανέφεραν και άλλοι, τα συστήματα που υποβοηθούν το φρενάρισμα, δεν είναι απαραίτητα οι καλύτεροί σου φίλοι σε όλες τις συνθήκες, και εγώ θα πρότεινα, να έχεις λιγότερη εμπιστοσύνη σε αυτά -άν δε μπορείς να τα παρακάμψεις, θα έπρεπε να τα συμπεριλάβεις σε εκτενείς δοκιμές για να έχεις σαφείς πληροφορίες για τη συμπεριφορά τους.

Τα νορμάλ φρένα έχουν λίγες εκπλήξεις:
Μπλοκάρουν (και μαθαίνεις να τα ξεμπλοκάρεις γρήγορα), ή δε πιάνουν (για χ λόγους, με αγαπημένο μου την υπερβολική χρήση -άναμμα-, όπου σε προειδοποιούν -μαλακώνοντας απότομα ελάχιστα δευτερόλεπτα- λίγο πριν σταματήσουν να λειτουργούν, και εκεί τα σωληνάκια υψηλής είναι μια καλή λύση).

Τα προβλήματα με τα ABS κλπ που αναφέρουν οι περισσότεροι (και αυτοί που τα κατασκευάζουν) τα ανέφερα πιο πάνω, προτείνω να τους ξαναρίξεις μια ματιά.

Δεν παίζει διάθεση για προσωπική αντιπαράθεση από μέρους μου, άν νομίζεις ότι σε έθιξα με τα παραπάνω, δεν υπάρχει πρόθεση...:wave2:

(να βάλω τη μπαταρία στο παπί, να αδειάσω και το καρμπυρατέρι, να τα πάμε με το ζάνταπ, ο χαμένος κερνάει τυρόπιτες...)

(μου λένε ότι δε κάνει λέει να βρίζω γιατί τα επιχειρήματά μου γίνονται πιο αδύναμα -φήμες-, αλλά σε αυτή τη περίπτωση δε βόηθησες και συ καθόλου να προσφέρουμε θέαμα... την άλλη φορά.):D

el_hymador
20/08/2006, 09:46

Πριν λίγες ώρες πχ, λόγω αέρα (και slick ελαστικών, και βιασύνης, κλπ κλπ) παραλίγο να φάω μια αρκετά κοινότυπη τούμπα -μη κοιτάς που το έσωσα, έτυχε να κάνω αυτό που διάβασα ότι θα έπρεπε να κάνω. Η (λατρεμένη, και αήττητη) Ιταλίδα που καβαλάω για λίγο καιρό ακόμα (πρόγονος της μηχανής που καβαλάς), με συγχώρεσε που τη τρόμαξα (εγώ χαμπάρι). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω μεγάλης κλίσης και απότομων ριπών αέρα άν πάταγα φρένα (αντί για σήκωμα της μηχανής, και σταθερό γκάζι) και είχα ABS θα με πέταγε ανοιχτά και μετά το λίγο γαρμπίλι στην άκρη του δρόμου, και καπάκι έξω από αυτόν (γκρεμός). Γιατί είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, τα φρένα σε στροφή με ABS σε πάνε ανοιχτά...

Yπο μεγαλη κλιση αν ενεργοποιηθει το ABS συμφωνω και εγω πας ακλαυτος...αλλα το διο συμβαινει και αν μπλοκαρουν οι τροχοι σου.....συγνωμη αλλα δυσκολευομαι να πιστεψω οτι καποιος βρισκομενος σε μεγαλη κλιση θα πατησει τα φρενα του, θα του μπλοκαρει ο τροχος ,θα αφησει τα φρενα του , θα τα ξαναπτησει , θα ξαναμπλοκαρει , θα ξανααφησει και παει λεγοντας....σε αντιδρασεις πανικου (θεωρω δεδομενο οτι μονο σε τετοιες περιπτωσεις μπλοκαρουμε απο την χεσουρα μας τα φρενα) , πιστευω οτι λειτουργουμε ενστικτοδως....αν εχουμε μεγαλη εμπειρια σαν αναβατες , υπαρχει περιπτωση να σωσουμε μια κατασταση κανωντας πραγματα τα οποια δεν ειναι αποτελεσμα σκεψης και συνειδητων διαδικασιων -σιγα μην προλαβω να σκεφτω αν μου μπλοκαρει το μπροστινι σε στροφη!!!- αλλα back up παλιοτερων αντιστοιχων καταστασεων....σε στραβες που μου εχουν τυχει .οταν συνηλθα απο τον τρομο (δεν ντρεπομαι να το παραδεχθω!) συνειδητοποιησα οτι με ενα μαγικο τροπο ειχα κανει τις σωστες ενεργειες προκειμενου να αποφευχθει το κακο....το πως δεν μπορω να το εξηγησω , αλλα σιγουρα δεν ηταν αποτελεσμα σχεδιασμου και σκεψης....η σκεψη ειναι πολυ αργη σε τετοιες καταστασεις!!!

zireous
20/08/2006, 20:13
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
Yπο μεγαλη κλιση αν ενεργοποιηθει το ABS συμφωνω και εγω πας ακλαυτος...αλλα το διο συμβαινει και αν μπλοκαρουν οι τροχοι σου.....συγνωμη αλλα δυσκολευομαι να πιστεψω οτι καποιος βρισκομενος σε μεγαλη κλιση θα πατησει τα φρενα του, θα του μπλοκαρει ο τροχος ,θα αφησει τα φρενα του , θα τα ξαναπτησει , θα ξαναμπλοκαρει , θα ξανααφησει και παει λεγοντας....σε αντιδρασεις πανικου (θεωρω δεδομενο οτι μονο σε τετοιες περιπτωσεις μπλοκαρουμε απο την χεσουρα μας τα φρενα) , πιστευω οτι λειτουργουμε ενστικτοδως....αν εχουμε μεγαλη εμπειρια σαν αναβατες , υπαρχει περιπτωση να σωσουμε μια κατασταση κανωντας πραγματα τα οποια δεν ειναι αποτελεσμα σκεψης και συνειδητων διαδικασιων -σιγα μην προλαβω να σκεφτω αν μου μπλοκαρει το μπροστινι σε στροφη!!!- αλλα back up παλιοτερων αντιστοιχων καταστασεων....σε στραβες που μου εχουν τυχει .οταν συνηλθα απο τον τρομο (δεν ντρεπομαι να το παραδεχθω!) συνειδητοποιησα οτι με ενα μαγικο τροπο ειχα κανει τις σωστες ενεργειες προκειμενου να αποφευχθει το κακο....το πως δεν μπορω να το εξηγησω , αλλα σιγουρα δεν ηταν αποτελεσμα σχεδιασμου και σκεψης....η σκεψη ειναι πολυ αργη σε τετοιες καταστασεις!!!

Το σκεπτικό μου είναι πάναπλο...

Άν μάθεις σε φρένα με μόνιμο ABS (ή κάτι άλλο που να αλλοιώνει την αμεσότητα των χειρισμών σου), τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσεις και τις συνέπειες της τεχνολογίας αυτής -μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης, άνοιγμα στις στροφές κλπ.

Αυτό που προτείνω συχνά (και μερικοί το βλέπουν -λανθασμένα- σαν πρόσκληση σε καγκουριές), είναι να κάνεις φρεναρίσματα πανικού επίτηδες -σε ερημιές εννοείται- με απώτερο σκοπό να συνηθίσει το μυαλό σου σε αυτό που πρέπει να κάνεις σωστά αν χρειαστεί -όσο περισσότερη εξάσκηση, τόσο πιο λίγος θα είναι ο πανικός.

Για παράδειγμα, πριν κάτι μήνες, στη μέση του πουθενά σε μια ερημιά εδώ στην υπέροχη (ακριβής επίθετικός προσδιορισμός) ύπαιθρο που ζω, εμφανίστηκε ένας μεθυσμένος γέρος κάπου στο βάθος μιας ευθείας ενώ εγώ πήγαινα νορμάλ με 120.
Τον εντόπισα περίπου 5 δεύτερα μπροστά και άρχισα να κόβω -τό'χω ξαναδεί τ'όνειρο-, μετά από δύο δεύτερα είμαι κάπου στα 80-70 (καινούρια φρένα, λάστιχα έτσι κι έτσι), και ενώ περπατά παράλληλα με το δρόμο, κάνει ένα τεράστιο κάθετο πήδημα, και φτάνει πέρα από τη μέση της άλλης λωρίδας.:eyepop:

Ενώ μετά το άλμα συνεχίζει να περπατάει, εγώ έχω επιλέξει να τον περάσω από τα αριστερά μου, και αυτός σταματά στη μέση του δρόμου...:eyepop:

Ενώ μέχρι τότε ήμουνα κυριλέ -πάταγα από συνήθεια όχι με τις καμάρες, αλλά με το μπροστινό μέρος του ποδιού στους μαρσπιέδες-, είδα ότι θα μου κάνει αηδίες ο παππούς και ανασηκώθηκα ελαφρά από τη σέλα, ενώ το δεξί πόδι πήγε στο φρένο, συμπλεκτάρησα και βούλιαξά τα φρένα (αφού τα πάτησα μαλακά πρώτα από καλή συνήθεια, και καθημερινή εξάσκηση). Μπλόκαρε πρώτα λίγο ο πίσω, το άφησα στιγμιαία, και μπλόκαρε ο μπροστά για λίγο (η μηχανή ήταν όρθια). Σύνέχισα στο ίδιο στυλ...

Ο παππούς ένω δεν έχει κοιτάξει καθόλου προς το μέρος μου, κάνει ένα βήμα πίσω.:eyepop:

Αφήνω τα φρένα ενώ (ξανά)κοιτάζω που θα μπορούσα να πάω και όχι τον παππού, κάνω μία μέτρια εκτροπή (τη βαθμολογώ 6/10 λόγω αέρα), και τον προσπερνάω με 35 το πολύ από δεξιά -ενώ παραπάταγε και ετοιμαζόταν να πάει μπροστά πάλι.

Δεν σου κρύβω όμως ότι τη πρώτη φορά που ένα κοπάδι αγριοπερίστερα πέταξε τρομαγμένο από κάπου κάτω δεξιά μου σε στροφή με κάμποσα, χέ#τηκα κανονικά, και τότε είχα και τη πρώτη εμπειρία του να χάνεις το μπροστινό (και στιγμιαία να ξαναφήνεις το φρένο, από φάρδος), δεν έγινε όμως και τίποτα επειδή παγωμένος όπως ήμουνα δεν κούνησα τη μηχανή...

Φαντάσου ο αρχάριος που θα πάει σε στροφή με ABS όταν κάτι τον αναγκάσει να φρενάρει θα πάει άνοιχτά προς το αντίθετο ρεύμα, ή στου χαντάκ;

Ίσως αυτός που θα τη ψάξει να έχει περισσότερες ελπίδες... :cool:

kostisthegreek
21/08/2006, 20:42
Καλά ρε δάσκαλε που δίδασκες και λόγω δεν εκράτεις:

Δεν είπαμε ότι δεν πατάμε φρένα μέσα στη στροφή? Τρέχετε σαν τους γκαμιγκάζι και μετά σας φταίει το ABS?

Τέλος πάντων ούτε εγώ έχω ABS.
Συμφωνώ ότι δεν κάνει για αγωνιστική χρήση αλλά για λογική χρήση στο δρόμο είναι καλό. Και σε στροφή να χρειαστεί να ψιλοδιορθώσεις χαϊδεύοντας το πίσω δεν θα εμπλακεί καθόλου το ABS.

Προσοχή στους έρημους επαρχιακούς δρόμους γιατί οι παπούδες αφήσαν τα γαϊδούρια και κυκλοφορούν με κάτι σκαφτηκά με καρότσα κι αν το συναντήσεις μπροστά σου μετά από στροφή.....ο Θεός να μας φυλάει.

Επίσης εμείς οι παπούδες πίνουμε και καμπόσα ούζα (όχι με τη μοτο) και τα βλέπουμε όλα ίσωμα. Γι αυτό να μας προσέχεις παλιογκαμιγκάζι.:beer:

menos
23/08/2006, 00:07
Προφανως οταν τοποθετηθηκα στο θεμα ABS ξεχασα να αναφερω πως το συστημα αυτο λειτουργει στο τερματισμα της μανετας (σε στιγμη πανικου) και οχι στο απλο πιασιμο της. Ας μην πεταγομαστε σε απαντησεις του στυλ "Εγω εμαθα με κοινα φρενα και εκει θα παραμεινω, αρα το ABS δεν χρειαζεται". Ποιος ειπε πως ο τροπος που δουλευαμε τα φρενα τοσα χρονια δεν επιδρα και στη σημερινη τεχνολογια? Απλα πιστευω πως το ABS βοηθαει τον οδηγο(when all else fails....). Δεν καθοριζει αποκλειστικα την ασφαλεια του και σε οτι προπονιοταν τοσα χρονια. Ας σταματησουμε να βλεπουμε το ολο θεμα ως συμβιβασμο και ας ψαξουμε τα προτερηματα και τις εναλλακτικες λυσεις που μας προσφερει η (so called) τεχνολογια.:wave2:

iziogas
23/08/2006, 10:00
«Το ABS σώζει» ... σίγουρα!!

Σήμερα ερχόμενος στην δουλειά με έσωσε.

Κατευθυνόμουν από πλατεία Καραϊσκάκη προς Λ. Αθηνών. Στην διασταύρωση με Λένορμαν είναι μερικά μαγαζιά με λάστιχα. Επειδή ψάχνομαι για αλλαγή ελαστικών στο τουτού, σαν m@l@k@s αντί να κοιτάω μπροστά μου, για ένα δευτερόλεπτο, έστρεψα την προσοχή μου από το δρόμο. :evil:

Ε! η επόμενη σκηνή στα μάτια μου ήταν σταματημένος ταρίφας στα 10 μέτρα ενώ εγώ κινούμουν με καμιά 50ριά. :eyepop:

ΔΕΝ με έπιασε πανικός. Δεν χούφτωσα τα φρένα. Έχω κάνει κι εγώ test ώστε να ξέρω πόσο να τα πατήσω. Έλα ντε όμως που οδηγούσα σε παγοδρόμιο και δεν το ήξερα! Ενεργοποιείται το ABS ενώ εγώ ΣΤΡΙΒΩ και μπαίνω μεταξύ των σταματημένων αυτοκινήτων. Πλέον δεν υπήρχε κίνδυνος και συνέχισα κανονικά.

Χωρίς ABS, στην καλύτερη περίπτωση θα πλήρωνα σίδερα. Τώρα, αυτά που μου λέτε εσείς για πίστες και οδηγούς… καλά να ‘στε και όρθιοι για να μπορείτε να τα λέτε.

el_hymador
26/08/2006, 16:04
Να ξεκαθαρισουμε κατι ....το ABS λειτουργει απο το σημειο που μπλοκαρει ο τροχος και μετα.....σε καμια περιπτωση δεν εχει επιδραση στα φρενα υπο κανονικες συνθηκες δλδ οταν η μοτοσυκλετα επιβραδυνει κυλωντας τους τροχους της....αν λοιπον καποιος χρησιμοποιει το μπλοκαρισμα των τροχων σαν μερος του τροπου που οδηγει (και μιλαμε για μεσα στην πολη και γενικα στους δημοσιους δρομους...) , τοτε ναι δεν του χρειαζεται.....αντι να δωσει τα 700 - 1000 ευρω που κοστιζει το συστημα σαν extra στον εξοπλισμο μιας μοτοσυκλετας , ας τα φυλαξει καβατζα για αγορα ιατροφαρμακευτικων ειδων , ανθρακονηματινων πατεριτσων κ.τ.λ.....

για οσους πεταχτουν και πουν οτι εγω ετσι οδηγαω , ας μαθουν οτι το μπλοκαρισμα του πισω τροχου (supermoto style) επιτυγχανεται με το κατεβασμα σχεσεων και με ελαχιστο φρενο , οχι μονο με το φρενο......επισης στο endo το abs δεν εχει καμια επιδραση , αφου εκει θελουμε ο τροχος να κυλα , οχι να ειναι μπλοκαρισμενος....ευχαριστω.

zireous
26/08/2006, 21:27
Δεν μπορώ να συμφωνήσω -ίσως να παραστράβωσε το κεφάλι μου από τις τούμπες τελικά... :mad:

Μου φαίνεται αδιανόητο να οδηγάς μηχανή -έιτε είναι παπί, είτε zx-12-, και να μην ασχολείσαι συχνά -μη πώ κάθε στιγμή και παρεξηγηθώ πάλι- με την εξοικείωση σου με τον τρόπο που συμπεριφέρεται (επιταχύνει, φρενάρει, στρίβει κλπ).

Το να βάζεις σαν δεδομένο μια τεχνητή ομαλοποίηση του φρεναρίσματος -κατά την οποία μάλιστα, η απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει, και πές ότι στη τελική αν δεν τό'χες θα έκανες μια κωλιά και θα τό'ρίχνες για να μή φυτευτείς στη πόρτα του ταρίφα ή για να μη πατήσεις κάνα παιδί που πετάχτηκε πάνω σε στροφή-, είναι επικίνδυνο σε ένα δίτροχο που ο έλεγχος (που θέλει έξάσκηση) είναι βασικότατος παράγοντας.

Εναλλακτικές λύσεις (όπως η εκτροπή, ή ακόμα καλύτερα οι αποστάσεις και το σκανάρισμα πολύ μπροστά) προτείνονται από όλες τις σημαντικές σχολές για οδήγηση σε δημόσιο δρόμο, το να φτάσεις να μπλοκάρεις τα φρένα από μόνο του σημαίνει ότι πανικοβλήθηκες.
Άν προπονηθείς, θα δεις ότι δεν είναι και τίποτα τραγικό, ίσως και να δεις με το καιρό ότι έχεις περισσότερες επιλογές από το να βουλιάξεις τα φρένα και να αναρωτιέσαι πως τον λέγανε τον Άγιο...

Για την ακρίβεια, συνεχίζεις να σκέφτεσαι και να αντιδράς για περισσότερο χρόνο.

Κάποια παραδείγματα που αναφέρω έχουν συμβεί σε ερημιές (έχω δυο τρία σημεία, και ενημερώνω ένα φίλο τώρα πια, για να ξέρει που να στείλει να με μαζέψουν άν κάνω ώρες να γυρίσω), στις πόλεις πάω κότα, δε με ενδιαφέρουν ούτε διηθήσεις, ούτε να τσεκάρω πόσο γλιστράνε οι δρόμοι τους -τις έχω μπουχτίσει.

Τρεις φορές χρειάστηκε μόνο (κάνω υπερβολικά πολλά χλμ, και εκεί κολλάει το μόνο) να φρενάρω φέτος δυνατά -όταν με λίγα κάποιος αποφάσισε ότι δεν έχω προτεραιότητα, ή παραβίασε στοπ, ή απλά τού΄πεσε το κινητό και πλάκωσε τα φρένα μη τυχόν και γρατζουνίσει το χειρόφρενο του-, και τις τρεις δεν έβαλα πόδι κάτω, απλά με λίγο ανάποδο τιμόνι η μηχανή πήγε εκεί που ήξερα (επειδή την έλιωσα εκεί που έπρεπε) ότι θα πάει.

Σκέφτομαι ότι δημιουργώ κακό προηγούμενο όταν τους αποφεύγω έτσι, αλλά η χριστοπαναγία που τρώνε τους θυμίζει ότι την άλλη φορά, θα σκοτώσουν δεκαεξάχρονο...

Όσο για την MSF, σκεφτείτε ότι παρόλο που έχει για σπόνσορες όλες τις εταιρίες που κατασκευάζουν μοτοσακά, αναφέρει τα προβλήματα τα οποία ανέφερα πιο πάνω με τα υποβοηθούμενα συστήματα -ναι οι ίδιες εταιρίες τα φτιάχνουν, και οι ζωτικές λεπτομέρειες που θέλουν προσοχή αναφέρονται, δεν θάβονται, ώστε αν επιλέξεις τη νέα τεχνολογία τουλάχιστον να ξέρεις τι να την κάνεις.

Είναι προσωπική επιλογή του καθενός να επιλέξει τη χρήση ή όχι του ABS, θα έπρεπε όμως να ξέρει να φρενάρει όταν παίρνει το δίπλωμα (δε λέω τη χαζοευθεία), χωρίς ABS. :cool:

kostisthegreek
26/08/2006, 21:44
Δεν μπορώ να συμφωνήσω -ίσως να παραστράβωσε το κεφάλι μου από τις τούμπες τελικά... :mad:

Είναι προσωπική επιλογή του καθενός να επιλέξει τη χρήση ή όχι του ABS, θα έπρεπε όμως να ξέρει να φρενάρει όταν παίρνει το δίπλωμα (δε λέω τη χαζοευθεία), χωρίς ABS. :cool:

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω.

kostisthegreek
26/08/2006, 21:58
[B]
Το να βάζεις σαν δεδομένο μια τεχνητή ομαλοποίηση του φρεναρίσματος -κατά την οποία μάλιστα, η απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει, και πές ότι στη τελική αν δεν τό'χες θα έκανες μια κωλιά και θα τό'ρίχνες για να μή φυτευτείς στη πόρτα του ταρίφα ή για να μη πατήσεις κάνα παιδί που πετάχτηκε πάνω σε στροφή-, είναι επικίνδυνο σε ένα δίτροχο που ο έλεγχος (που θέλει έξάσκηση) είναι βασικότατος παράγοντας.
]

Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι η απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει ειδικά σε βρεγμένο ή γλιστερό οδόστρωμα.

Αν αντί για κωλιά έκανες αποφυγή με πατημένα φρένα μιας και δεν θα μπλοκάρει ο τροχός δεν θα ήταν καλά?

(Πάλι τις κολιές έχεις στο νου σου παλιογκαμικάζι. Κλείδωσέ την και κάτσε να πιείς καμιά:beer: )

zireous
26/08/2006, 22:52
Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι η απόσταση φρεναρίσματος μεγαλώνει ειδικά σε βρεγμένο ή γλιστερό οδόστρωμα.

Αν αντί για κωλιά έκανες αποφυγή με πατημένα φρένα μιας και δεν θα μπλοκάρει ο τροχός δεν θα ήταν καλά?

Στις τρεις φάσεις που λέω, δεν ισχύει χώρος για τίποτα άλλο από κατευθυνόμενες κωλιές για να χωρέσω εγώ και το κουτί σε μία λωρίδα και κάτι (περνάμε καλά εδώ στην επαρχία) -και μη με ξαναπείς γκαμικάζι, μη σε ξεγελάει ή μεγάλη τσέπη, δεν είμαι πια κάγκουρας...

Τό'χω ρίξει για να αποφύγω πεζό, και θα το ξαναρίξω αν χρειαστεί (όσο μα#άκας κι αν είναι)... :cool:

el_hymador
27/08/2006, 02:36

Μου φαίνεται αδιανόητο να οδηγάς μηχανή -έιτε είναι παπί, είτε zx-12-, και να μην ασχολείσαι συχνά -μη πώ κάθε στιγμή και παρεξηγηθώ πάλι- με την εξοικείωση σου με τον τρόπο που συμπεριφέρεται (επιταχύνει, φρενάρει, στρίβει κλπ).

Εναλλακτικές λύσεις (όπως η εκτροπή, ή ακόμα καλύτερα οι αποστάσεις και το σκανάρισμα πολύ μπροστά) προτείνονται από όλες τις σημαντικές σχολές για οδήγηση σε δημόσιο δρόμο, το να φτάσεις να μπλοκάρεις τα φρένα από μόνο του σημαίνει ότι πανικοβλήθηκες.
Άν προπονηθείς, θα δεις ότι δεν είναι και τίποτα τραγικό, ίσως και να δεις με το καιρό ότι έχεις περισσότερες επιλογές από το να βουλιάξεις τα φρένα και να αναρωτιέσαι πως τον λέγανε τον Άγιο...

Για την ακρίβεια, συνεχίζεις να σκέφτεσαι και να αντιδράς για περισσότερο χρόνο.

Κάποια παραδείγματα που αναφέρω έχουν συμβεί σε ερημιές (έχω δυο τρία σημεία, και ενημερώνω ένα φίλο τώρα πια, για να ξέρει που να στείλει να με μαζέψουν άν κάνω ώρες να γυρίσω), στις πόλεις πάω κότα, δε με ενδιαφέρουν ούτε διηθήσεις, ούτε να τσεκάρω πόσο γλιστράνε οι δρόμοι τους -τις έχω μπουχτίσει.

Τρεις φορές χρειάστηκε μόνο (κάνω υπερβολικά πολλά χλμ, και εκεί κολλάει το μόνο) να φρενάρω φέτος δυνατά -όταν με λίγα κάποιος αποφάσισε ότι δεν έχω προτεραιότητα, ή παραβίασε στοπ, ή απλά τού΄πεσε το κινητό και πλάκωσε τα φρένα μη τυχόν και γρατζουνίσει το χειρόφρενο του-, και τις τρεις δεν έβαλα πόδι κάτω, απλά με λίγο ανάποδο τιμόνι η μηχανή πήγε εκεί που ήξερα (επειδή την έλιωσα εκεί που έπρεπε) ότι θα πάει.

Σκέφτομαι ότι δημιουργώ κακό προηγούμενο όταν τους αποφεύγω έτσι, αλλά η χριστοπαναγία που τρώνε τους θυμίζει ότι την άλλη φορά, θα σκοτώσουν δεκαεξάχρονο...

Όσο για την MSF, σκεφτείτε ότι παρόλο που έχει για σπόνσορες όλες τις εταιρίες που κατασκευάζουν μοτοσακά, αναφέρει τα προβλήματα τα οποία ανέφερα πιο πάνω με τα υποβοηθούμενα συστήματα -ναι οι ίδιες εταιρίες τα φτιάχνουν, και οι ζωτικές λεπτομέρειες που θέλουν προσοχή αναφέρονται, δεν θάβονται, ώστε αν επιλέξεις τη νέα τεχνολογία τουλάχιστον να ξέρεις τι να την κάνεις.

Συφωνοι , αλλα το abs και οποιοδηποτε αλλο συστημα υποβοηθησης σε προφυλασει στο πεδιο που αναφερεις οτι δεν ασχολεισαι καθολου :

στις πόλεις πάω κότα, δε με ενδιαφέρουν ούτε διηθήσεις, ούτε να τσεκάρω πόσο γλιστράνε οι δρόμοι τους -τις έχω μπουχτίσει.

οι δρομοι στην πολη γλυστρανε (πολυ ομως!) ...
Το γεγονος οτι μαθαινεις και εξοικιωνεσαι με την μοτοσυκλετα σου , ειναι μια διαδικασια που την κανουμε ολοι ηθελημενα και μη....το ποσοστο της προσλαμαβονομενης αισθησης που αποκομιζει κανεις απο την μοτοσυκλετα του και σε τι βαθμο το αξιοποιει , εξαρτατε απο το ποσο ενδιαφερει τον καθε ενα απο εμας , να μαθει την δυναμικη συμπεριφορα του οχηματος του.
Ειναι πολυ σωστο να εξασκει κανεις τις αντιδρασεις του σε καταστασεις πανικου , αλλα ακομα και αυτο γινεται ενω εχουμε θεσει τον εαυτο μας σε κατασταση ''κινδυνου''.Προκαλλεις ηθελημενα ενα μπλοκαρισμα και προσπαθεις να το ελεξεις...οκ συμφωνω με την πρακτικη , αλλα δυστυχως στον δρομο και στην πραγματικοτητα το περιβαλλον που θα συμβει η ''στραβη'' δεν θα ειναι το ιδιο....το σωμα και το μυαλο δεν θα ειναι σε εκγρηγορση κατα συνεπεια τα αντανακλαστικα θα ειναι πεσμενα , εκτος απο το μπλοκαρισμα του τροχου θα εχεις να ασχοληθεις και με ενα σωρο αλλους παραγοντες , οπως π.χ. να αποφυγεις τον ταριφα με ελιγμο , να μην πεσεις πανω στον πεζο που περναει εκεινη την ωρα την διαβαση κ.τ.λ.-κ.τ.λ..... επειδη ολα αυτα συνθετουν ενα εφιαλτικο σκηνικο το οποιο εχω -και εχουμε- βιωσει και επειδη χρησιμοποιω την μοτοσυκλετα σαν αποκλειστικο μεσον μεταφορας μου , ειναι ευπροσδεκτο οπποιοδηποτε τεχνικο μεσο μπορει να αντικαατησει τον κυκλοθυμικο βιορυθμο μου!

Για ολα τα υπολοιπα υπαρχουν οι πιστες (χωματινες η ασφαλτινες ) στις οποιες συνειδητα κανεις μπορει να ανακλυψει τα ορια του και να βελτιωσει τις ικανοτητες του.

Θάνος
27/08/2006, 21:58
Σε supersport και γυμνά streetfighters που απευθύνονται σε συγκεκιρμένη χρήση το ABS είναι άχρηστο. Σε πίστα δεν έχει καμμία χρήσιμότητα.

Σε touring, sport touring θα πρέπει να είναι standard εξοπλισμός. Όπως και το να είναι αυτόματα ή ημιαυτόματα και άλλα πολλά που θα εξασφαλίζουν άνεση και ασφάλεια σε μία φορτωμένη μοτοσυκλέτα τουρισμού.

Στα υπόλοιπα θα μπορούσε να είναι optional εξοπλισμός. Ανάλογα με τη χρήση και το χρήστη.

kostisthegreek
28/08/2006, 19:59
Αρχικά δημιουργήθηκε από Θάνος
Σε supersport και γυμνά streetfighters που απευθύνονται σε συγκεκιρμένη χρήση το ABS είναι άχρηστο. Σε πίστα δεν έχει καμμία χρήσιμότητα.

Και σ΄αυτές τις κατηγορίες όμως τα περισσότερα μηχανάκια γράφουν τα χιλιόμετρά τους στο δρόμο. Ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό των χιλιομέτρων τους. Τα streetfighters χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους σαν μεταφορικό μέσο.
Γνώμη μου είναι πως η καλύτερη λύση είναι το κουμπάκι.

Θάνος
28/08/2006, 21:11
Και σ΄αυτές τις κατηγορίες όμως τα περισσότερα μηχανάκια γράφουν τα χιλιόμετρά τους στο δρόμο. Ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό των χιλιομέτρων τους. Τα streetfighters χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους σαν μεταφορικό μέσο.
Γνώμη μου είναι πως η καλύτερη λύση είναι το κουμπάκι.

Τα supersport παράγονται για χρήση πίστας. Τώρα αν γράφουν χιλιόμετρα στο δρόμο δεν έχει καμμία σχέση. Αν κάποιος αγοράζει supersport και βασίζεται στο abs για να σταματάει σε ώρες ανάγκης ας μην το πάρει καλύτερα...

Προσωπικά δεν θα ήθελα το gsxr μου να έχει εγκατάσταση abs έστω και αν μπορώ να την απενεργοποιώ. Το πήρα κυρίως για χρήση πίστας και αν έβγαινε έτσι από το εργοστάσιο δεν θα το αγόραζα.

Δεν είναι πανάκεια τα ηλεκτρονικά. Υπάρχουν άνθρωποι και χρήσεις που πραγματικά όχι μόνο δεν τα χρειάζονται αλλά αποτελούν παραπανίσιο άχρηστο βάρος στο σύνολο.

Στα streetfighters επίσης επιμένω. Υπάρχουν τα ίδια μηχανάκια σε ημίγυμνη έκδοση με μικρό fairing. Μπορεί κάλλιστα το abs να αποτελεί εξοπλισμό της σχετικής ψιλοτουριστικής έκδοσης.

Δεν καταλαβαίνω γιατί ξαφνικά βάλαμε το abs καλά και ντε στη ζωή μας...

Όταν έρθει η ώρα να πάρω το fjr και ν'αρχίσω πάλι τα ταξίδια θα το πάρω όχι μόνο με abs αλλά και ημιαυτόματο. Κάθε πράγμα στη σωστή θέση...

jp929rr
29/08/2006, 21:19
Τίποτα δεν είναι πανάκεια, κάθε πράγμα στην θέση και στον καιρό του. Τα αυτοκίνητα κινούμενα προς την ασφάλεια έχουν γίνει βαριά και με κράτημα που δεν είναι ευχάριστο για να μην πούμε ότι στα περισσότερα είναι ... σκατά όπως είναι από τη μάνα τους. Αν ένα σύστημα ABS κοστίζει π.χ. € 1000 μπορείς να βάλεις σε όλη τη ζωή του οχήματος πολύ καλά λάστιχα που για έναν όχι και πολύ έμπειρο οδηγό βελτιώνουν την ασφάλεια πολύ περισσότερο από το ABS.

Οι ενστάσεις είναι στο ότι τα καλα και ποιοτικά εξαρτήματα κάνουν αυτό που θέλει ο οδηγός με καλύτερη ακρίβεια συμβάλλοντας στον έλεγχο και στην ευχαρίστηση της οδήγησης - όπως και το μικρό βάρος. Κανείς αναβάτης SS δεν θέλει μια μηχανή + 30 Kg που θα ελέγχει τα πιθανά ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ του στησιματός της με ηλεκτρονικά συστήματα. Δεν θα ήθελε λιγότερο ακριβή μηχανικά συστήματα και ηλεκτρονικά.

To ABS όταν δεν είχε εξελιχθεί δεν ήταν και ότι καλύτερο, έπρεπε να αργήσουν να το βγάλουν στην παραγωγή, τώρα έχει βελτιωθεί στα αυτοκίνητα. Αλλά όταν η Citroen ΒΧ του 1983? είχε δισκόφρενα πίσω, δεν υπερστρεφε ΠΟΤΕ (ασφαλής για το μέσο οδηγό) ήταν πολύ πιο ασφαλή από πολλά μεταγενέστερα οχήματα που είχαν αδύναμα φρένα, άτσαλα αμορτισέρ και η ουρά πήγαινε πέρα δώθε (και που να την ελέγξεις αν ξεκόλλαγε με τόσο πλεύσιμο) έτσι βλέπω τα περί ασφάλειας λίγο υποκριτικά.

Με €1000 βάζοντας αναρτήσεις και καλά λάστιχα κάνεις οποιοδήποτε οικογενειακό αυτοκίνητο απίστευτα πιο ασφαλή από το να βάλεις ABS - που το 1996 ήθελαν να μου το πουλήσουν 500.000 δραχμές. Ωραία χάνεις άνεση αλλά άμα θέλουμε ασφάλεια.

Και κάτι ακόμα που εμφανίστηκε στο ΑΒS στα αυτοκίνητα και κανείς δεν είχε προβλέψει - η ικανότητα ελιγμών .... ΣΚΟΤΩΝΕ. Πώς: Και όμως το δείχναν οι στατιστικές και το πως θα το περιγράψω... Οι Αμερικάνοι οδηγοί όταν πανικοβάλλονταν ... ΠΡΙΝ το ABS κοκκαλώνανε τα φρένα (συνήθως για να μην πέσουν στον μπροστά που είχε σταματήσει) και έστριβαν το τιμόνι και το αυτοκίνητο κόλλιαζε και σταματούσε ή χτυπούσε τον μπροστινό.

Μετά το ABS στρίβανε και κοκκαλώνανε τα φρένα αλλά επειδή το αυτοκινητο έστριβε απότομα και χρησιμοποιούσε την διαθέσιμη πρόσφυση φρενάριζε λίγο η καθόλου με αποτέλεσμα να βγαίνουν από το δρόμο και να προσκρούουν σε σταθερά αντικείμενα.

Η οδηγοί μοτοσικλέτας δέχονται καινούργιες τεχνολογίες και ασχολούνται με την τεχνολογία πολύ περισσότερο από τους οδηγούς αυτοκινήτων και σε λεπτομέρειες (ακτινικές τρόμπες, επιστρώσεις νιτριδίων στα καλάμια, εξατμίσεις τιτανίου για μικρότερο βάρος, VTEC, κλαπέτα στην εισαγωγή του κινητήρα, EXUP, νέα πλαίσια, ηλεκτρονικά όργανα, κτλ)

Π.χ. τα ηλεκτρονικά όργανα μειώνουν το βάρος, γιατί κανείς δεν γκρινιάζει για τα ηλεκτρονικά κοντέρ, γιατί είναι στην κατεύθυνση που θέλει το αγοραστικό κοίνό των SS. Εγώ θα μπορούσα να έχω ABS σε SS αλλά θα έπρεπε να είναι εξελιγμένο όσο και το υπόλοιπο πακέτο ώστε να μην μειώνει τις επιδόσεις στον μη πανικό, και όχι να μου βάλουν και σκ?τ? φρένα από αίσθηση με την λογική ότι έχω ABS, έτσι ναι, μια χαρά.

jp929rr
29/08/2006, 21:24
Γιατί κανείς - εκτός Triumph 675, δεν βάζει ένα πολυόργανο που να διαθέτει ενδείξεις κατανάλωσης, μ.ωτ. χρονόμετρο, όταν κάθε κοντέρ ποδηλάτου των € 15 τα έχει και δεν κοστίζουν ούτε βάρος ούτε τίποτα (μιας και το management του κινητήρα είναι ηλεκτρονικό), μήπως θα μας το πουλήσουν σαν έξτρα trip-computer.

kostisthegreek
30/08/2006, 19:56
Αρχικά δημιουργήθηκε από jp929rr
.
Με €1000 βάζοντας αναρτήσεις και καλά λάστιχα κάνεις οποιοδήποτε οικογενειακό αυτοκίνητο απίστευτα πιο ασφαλή από το να βάλεις ABS - που το 1996 ήθελαν να μου το πουλήσουν 500.000 δραχμές. Ωραία χάνεις άνεση αλλά άμα θέλουμε ασφάλεια.

Και κάτι ακόμα που εμφανίστηκε στο ΑΒS στα αυτοκίνητα και κανείς δεν είχε προβλέψει - η ικανότητα ελιγμών .... ΣΚΟΤΩΝΕ. Πώς: Και όμως το δείχναν οι στατιστικές και το πως θα το περιγράψω... Οι Αμερικάνοι οδηγοί όταν πανικοβάλλονταν ... ΠΡΙΝ το ABS κοκκαλώνανε τα φρένα (συνήθως για να μην πέσουν στον μπροστά που είχε σταματήσει) και έστριβαν το τιμόνι και το αυτοκίνητο κόλλιαζε και σταματούσε ή χτυπούσε τον μπροστινό.

Μετά το ABS στρίβανε και κοκκαλώνανε τα φρένα αλλά επειδή το αυτοκινητο έστριβε απότομα και χρησιμοποιούσε την διαθέσιμη πρόσφυση φρενάριζε λίγο η καθόλου με αποτέλεσμα να βγαίνουν από το δρόμο και να προσκρούουν σε σταθερά αντικείμενα.

Τώρα δηλαδή για αμερικανάκια μας πέρασες?

kostisthegreek
30/08/2006, 19:58
Γιατί κανείς - εκτός Triumph 675, δεν βάζει ένα πολυόργανο που να διαθέτει ενδείξεις κατανάλωσης, μ.ωτ. χρονόμετρο, όταν κάθε κοντέρ ποδηλάτου των € 15 τα έχει και δεν κοστίζουν ούτε βάρος ούτε τίποτα (μιας και το management του κινητήρα είναι ηλεκτρονικό), μήπως θα μας το πουλήσουν σαν έξτρα trip-computer.

Τα περισσότερα σύγχρονα μηχανάκια διαθέτουν αυτές τις ενδείξεις.

zireous
02/09/2006, 01:51
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Στη πόλη (ή στο χωριό) όσες φορές μου βγήκε κάποιος ήταν από μπροστά και διαγώνια από τυφλό σημείο (που ουσιαστικά το περίμενα) με ταχύτητες 20-50 το πολύ. Σε αυτές τις ταχύτητες σε στενούς δρόμους είναι ευκολότερο (για μένα, για σένα μπορεί να μήν είναι), με ένα απλό ντριφτ (που δεν είναι και τίποτε με κάμποση εξάσκηση) να στείλεις το μηχανάκι δεξιά (με λίγο ανάποδο τιμόνι) ώστε να περάσεις με το πιο σύντομο τρόπο διαγώνια από τη μέση της λωρίδας στην άκρη -κολλητά με πχ τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια ενός χωριού, ή το φανάρι σε μια διασταύρωση.

Στη χειρότερη περίπτωση, κάνεις μια κωλιά και πάλι το σώζεις.

Δυστυχώς λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορείς να κάνεις εκτροπή (θα βρείς, είναι στενοί οι δρόμοι που παίζονται αυτά), στην οποία δεν νοείται να χρησιμοποιείς φρένα έτσι κι αλλιώς (το γιατί ψάχτε το), αν κοκκαλώσεις τα φρένα χωρίς ABS πάλι δε προλαβαίνεις, ενώ με ABS το έχασες σίγουρα λόγω παραπάνω απόστασης (δεν κάνουμε εκτροπή με φρένα, ποτέ, άλλο να τον αποφύγεις).

Το παραπάνω παράδειγμα είναι το κομβικό σημείο όπου το ABS αποτυγχάνει (ξαναλέω ότι όταν ενεργοποιείται, δεν έχεις κανένα έλεγχο σε σχέση με ακόμα και με μια μηχανή με μπλοκαρισμένο το πίσω).

Φυσικά, το MSF, δε λέει τέτοια πράγματα (ντριφτ, κωλιές; άπαπα), ίσως επειδή για να συμπεριφέρεσαι έτσι στη μηχανή πρέπει να έχεις ασχοληθεί λιγάκι.

Οποιοσδήποτε τέλος υποστηρίζει ότι το ABS στη βροχή ή ακόμα και στο χώμα είναι καλό, δεν έχει οδηγήσει ποτέ κάνα εντουράκι, άρα η μοτοσυκλετιστική του εμπειρία δεν είναι πλήρης -καιρός για εξάσκηση.

Φυσικά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και επειδή λέω εγώ ότι για μένα το ABS είναι φούτσες μπλέ, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να σώσει ζωές σε συγκεκριμένες συνθήκες, η δικιά μου λογική (προτεινόμενο αυτοκόλλητο στο κράνος: ztupid inside), λέει ότι πιο καλά αισθάνομαι χωρίς τα συγκεκριμένα δέκατα του δευτερολέπτου που δε ξέρεις τι θα κάνει η μηχανή.

Και να σου πώ (πάλι) και ένα μυστικό, όλες οι μηχανές με ένα καλό και μετρημένο δάγκωμα στο μπροστινό σε στροφή (αν έχεις περιθώρια πρόσφυσης), μπορεί να σωθούν καλύτερα από ότι ένα ενεργοποιημένο ABS...

Όσο για τη νορμάλ του χρήση στη πόλη, σε ευθεία, με γυαλί δρόμους κάτω, τί δουλειά έχεις με το τουρίσμο να είσαι κολλημένος πίσω από κουτί, μυαλό δεν έχεις (άσε εμένα, εγώ τό'χασα) να πας 2-3 κινήσεις μπροστά να προβλέψεις να αφήσεις κενό;

blueblack
02/09/2006, 09:38
ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ ΤΡΕΜΕΤΕ...........

Έρχεται τό.........ASC......τής bmw......
Automatic.....
Stability.....
Control...........
Καί τά μυαλά στά κάγκελα......!!!!!!!
Άντε μπροστά του τό abs......είναι.....άγγελούδι....!!!!!!
Άστο zireous....τζάμπα προσπαθείς....
Ή τύχη μας πάντα ήταν στά χέρια άλλων....
Τό μόνο πού μένει είναι τό άτομο....
Όποιος μπορεί καί τό νοιώθει πιά κάνει τήν ....
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ......μόνος του....!!!!!!!
Μέ κάθε άγορά μηχανής..........

ΔΩΡΟ ΟΙ ΡΑΓΕΣ.....!!!!!!!!!!

jp929rr
03/09/2006, 22:51
Τα περισσότερα σύγχρονα μηχανάκια διαθέτουν αυτές τις ενδείξεις.

Ναι αρκετά τώρα διαθέτουν, όχι όλα, τα είχα λίγο πάρει γιατί έπρεπε να έχουν όλα και νωρίτερα, δεν είχε κόστος αλλά απλώς καμιά φορά οδηγεί την εξέλιξη το μάρκετινγκ, δηλ. άσε το βάζουμε του χρόνου που δεν θάχουμε να δείξουμε τίποτα άλλο.

Γενικά με την ασφάλεια στα αυτοκίνητα συζητάω συχνά με τον αδερφό μου και όταν το ΒΧ του 1986 που είχαμε ήταν ασφαλέστερο από τα μετέπειτα αυτοκίνητα που οδηγήσαμε -εκτός τα τελείως κανούργια με τα ΕSP -τα βλέπουμε λίγο υποκριτικά μερικά πράγματα. Π.χ το Hyundai Elantra μπορούσε να γυρίσει άτσαλα αλλά ήταν πιο γρήγορο και παιχνιδιάρικο ή το Opel Astra που είχε μετά με τα λάστιχα της μάνας του ενώ ήταν υποστροφικό αν άφηνες στην βροχή για να μαζέψεις την μούρη ξεκόλλαγε πολύ απότομα. Με αναρτήσεις και τα δύο γίναν ΟΚ, πιο ουδέτερα αλλά και προοδευτικά όχι από έντονη υποστρ. να αφήσεις γκάζι και όταν γυρίσει χαιρετίσματα. Είχα οδηγήσει Opel Vectra και ο κώλος έπλεε όταν έβγαινες να προσπεράσεις νορμάλ με 70 χλμ. Δηλ. αν κάνεις ελιγμό με 150 χλμ τι θα γίνει.

Όχι ότι ήταν και το καλύτερο αυτοκίνητο από αξιοπιστία ή ιδιαίτερα γρήγορο στις στροφές αλλά ο μέσος οδηγός ήταν πολύ ασφαλέστερος γιατί το αμάξι υπόστρεφε προοδευτικά και ποτέ δεν γυρνούσε, και κανείς άλλος δεν είχε τετοιο στήσιμο, γιατί?

kostisthegreek
04/09/2006, 19:53
Ναι αρκετά τώρα διαθέτουν, όχι όλα, τα είχα λίγο πάρει γιατί έπρεπε να έχουν όλα και νωρίτερα, δεν είχε κόστος αλλά απλώς καμιά φορά οδηγεί την εξέλιξη το μάρκετινγκ, δηλ. άσε το βάζουμε του χρόνου που δεν θάχουμε να δείξουμε τίποτα άλλο.

Μάρκετιγκ = κονόμα.
Τόσο ακριβό το ABS που σήμερα κάποιοι το κάνουν δώρο.
Σκέψου και πόσα άλλα δώρα δίνουν κάποιοι με την αγορά καινούριας μηχανής, σκέψου και τις προσφορές που γίνονται συνέχεια σε διάφορα μοντέλα και θα δεις τι κονόμα πέφτει.

el_hymador
04/09/2006, 19:55
ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ ΤΡΕΜΕΤΕ...........

Έρχεται τό.........ASC......τής bmw......
Automatic.....
Stability.....
Control...........
Καί τά μυαλά στά κάγκελα......!!!!!!!
Άντε μπροστά του τό abs......είναι.....άγγελούδι....!!!!!!
Άστο zireous....τζάμπα προσπαθείς....
Ή τύχη μας πάντα ήταν στά χέρια άλλων....
Τό μόνο πού μένει είναι τό άτομο....
Όποιος μπορεί καί τό νοιώθει πιά κάνει τήν ....
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ......μόνος του....!!!!!!!
Μέ κάθε άγορά μηχανής..........

ΔΩΡΟ ΟΙ ΡΑΓΕΣ.....!!!!!!!!!!

πω-πω ρε φιλε....
για abs μιλαγαμε και εσυ το ανηγαγες το θεμα σε κοινωνικοπολιτικο φαινομενο....
Αν παρ΄ολα αυτα θες να ταυτιστεις με τα λεγομενα σου , μπορεις να αγορασεις μια ural η μια enfield ...οποιο μοντελο θες εσυ και να γυρισεις την πλατη σου στα μεγαλα τραστ των ''δυτικων'' κατασκευαστων που καπηλευοντε τον μοχθο του εργατη και δημιουργουν την υπεραξια.....:lol:

blueblack
04/09/2006, 23:02
πω-πω ρε φιλε....
για abs μιλαγαμε και εσυ το ανηγαγες το θεμα σε κοινωνικοπολιτικο φαινομενο....
Αν παρ΄ολα αυτα θες να ταυτιστεις με τα λεγομενα σου , μπορεις να αγορασεις μια ural η μια enfield ...οποιο μοντελο θες εσυ και να γυρισεις την πλατη σου στα μεγαλα τραστ των ''δυτικων'' κατασκευαστων που καπηλευοντε τον μοχθο του εργατη και δημιουργουν την υπεραξια.....:lol:

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΟΥ.........

Δικαίωμα σου νά τά έρμηνεύεις όπως θέλεις.....!!!!!!!!

Άπάντησε μου λοιπόν γιατί .......ή suzuki.....πήρε ένα πολύ παλιό...
μηχανάκι.....τό bandit-650 παράδειγμα....
καί τούβαλε abs.....!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καί ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ...στό GSX-R1000....ή στό HAYABUSA...????
Mόλις τό βρείς είμαι έτοιμος γιά.....
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ.......ΣΥΖΗΤΗΣΗ .....!!!!!!!!!
Ά καί κάτι άλλο μή μέ βλέπεις έτσι......
ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.............άλλά....μέ...
ΔΕΞΙΑ....ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ....!!!!!!
ΕΣΥ...???

el_hymador
05/09/2006, 00:47
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΟΥ.........

Δικαίωμα σου νά τά έρμηνεύεις όπως θέλεις.....!!!!!!!!

Άπάντησε μου λοιπόν γιατί .......ή suzuki.....πήρε ένα πολύ παλιό...
μηχανάκι.....τό bandit-650 παράδειγμα....
καί τούβαλε abs.....!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καί ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ...στό GSX-R1000....ή στό HAYABUSA...????
Mόλις τό βρείς είμαι έτοιμος γιά.....
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ.......ΣΥΖΗΤΗΣΗ .....!!!!!!!!!
Ά καί κάτι άλλο μή μέ βλέπεις έτσι......
ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.............άλλά....μέ...
ΔΕΞΙΑ....ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ....!!!!!!
ΕΣΥ...???

Η suzuki εβαλε abs στο bandit για τους εξης λογους :

α) Ειναι μια χρηστικη μοτοσυκλετα ...και στις χρηστικες μοτοσυκλετες που θα διανυσουν πολλααααα χιλιομετρα μεσα στην πολη αλλα θα χρησιμοποιηθουν και σαν μεσο γενικων μετακινησεων, το abs κατα την αποψη μου επιβαλλεται!!!

β)Ειχε abs και ο ανταγωνισμος (cbf και προσφατα το fz6 ,το er κ.τ.λ....)

γ)To bandit πουλαει σαν τρελο στην Γερμανια και γενικα στην Β.Ευρωπη , οπου η μοτοσυκλετιστικη παιδια τους ειναι ετη φωτος μπροστα απο την δικη μας....τι θελω να πω με αυτο? Οτι οι ανθρωποι παρ΄ολο που εχουν ενα καρο πιστες και τελειο δικτυο αυτοκινητοδρομων , αγοραζουν με βαση τις δυνατοτητες τους και τα θελω τους και οχι για να πουλησουν μουρη στην καφετερια και τα γκομενακια...αυτοι λοιπον καβαλανε μοτοσυκλετα επειδη πραγματικα γουσταρουν και την χρησιμοποιουν σαν αποκλειστικο μεταφορικο τους μεσο λογω αποψης και συνειδητα....το εν λογω αγοραστικο κοινο λοιπον ''ψοφαει'' για abs , tcs , bpt , sclpt και δεν ξερω και εγω τι αλλο.....πολλοι Ελληναρες τους αποκαλουν και μαλακες οταν ερχονται με 40 βαθμους το καλοκαιρι στην χωρα μας ντυμενοι στα δερματα με μποτες και γαντια....περα λοιπον απο την αληθινη απολαυση του μοτοσυκλετισμου (που δεν ειναι απαραιτητα μονο 200αρες και ξυσιμο παντου και παντα) ενδιαφεροντε και για την ασφαλεια τους... ειναι πολυ ομορφο να βλεπεις μεσηλικα ζευγαρια να ερχονται με δυο μοτοσυκλετες για διακοπες....αυτα για τους ξενερωτους κατευθυνομενους μοτοσυκλετιστες της Β.Ευρωπης...που τυγχανει βεβαια να ειναι και πολυ μεγαλυτερη αγορα απο την δικη μας ....οποτε τα θελω τους, ειναι αυτοματα πραξη απο τους κατασκευαστες.....αληθεια , πιστευει κανεις οτι το KTM990adventure ειχε αναγκη απο abs?....για δειτε που εκανε τις περισσοτερες πωλησεις....Γερμανια ε?...μπραβο!

Τωρα σε οτι αφορα το αλλο σκελος της ερωτησης σου δεν νομιζω οτι χρειαζεται να πω πολλα ....το gsxr ειναι μηχανη φτιαγμενη (οπως και ολα τα ss )για πιστα....η Ελληνικη πραγματικοτητα εχει αναγκασει τετοια μηχανακια να σερνονται και να κοπανανε τις αναρτησεις τους στο ''υπεροχο'' οδικο μας δικτυο....Για την χρηση που πραγματικα αξιζει σε ενα gsxr το abs δεν εχει να προσφερει τιποτα ....για την χρηση που του κανουν οι Ελληνες μοτοσυκλετιστες εχει να προσφερει πολλα...

..το Ηayabusa ειναι μια μηχανη ''υπερατλαντικων'' ταξιδιων...δεν εχει υποστει ουσιαστικες αλλαγες εδω και χρονια....το νεο ΖΖR 1400 καθως και το BMW K1200S ειναι και τα δυο εφοδιασμενα με abs , αν σου λεει κατι αυτο....το οτι και τα δυο ειναι ισαξιες η και καλυτερες μοτοσυκλετες απο το busa ειναι επισης δεδομενο...εκτος αν το κριτηριο σου ειναι ποια βγαζει δεκα χλμ τελικης παραπανω...η δουλεια τους ειναι να πηγαινουν οσο πιο ''τεζα'' ειναι ανθρωπινως δυνατο στους αυτοκινητοδρομους
, αλλα με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ελεγχο.Για αυτο λοιπον και η εξελιξη η οποια περιλαμβανει και το abs!!

Γενικα αν εισαι θιασωτης της θεωριας οτι πρεπει να αποδυκνειεις την ''μοτοσυκλετοσυνη'' σου αρνουμενος καθε τεχνολογικη εξελιξη , προς οφελως της ασφαλειας και της ανεσης , μπορεις ανετα να παρεις ενα Μπολντορι 20αετιας και να μαζοχιστης οσο γουσταρεις....

εγω ειμαι Βουδιστης διαμαρτυρομενος , αναρχοφασιστας και Παναθηναϊκος...αυτα

blueblack
05/09/2006, 12:49
Η suzuki εβαλε abs στο bandit για τους εξης λογους :

α) Ειναι μια χρηστικη μοτοσυκλετα ...και στις χρηστικες μοτοσυκλετες που θα διανυσουν πολλααααα χιλιομετρα μεσα στην πολη αλλα θα χρησιμοποιηθουν και σαν μεσο γενικων μετακινησεων, το abs κατα την αποψη μου επιβαλλεται!!!

β)Ειχε abs και ο ανταγωνισμος (cbf και προσφατα το fz6 ,το er κ.τ.λ....)

γ)To bandit πουλαει σαν τρελο στην Γερμανια και γενικα στην Β.Ευρωπη , οπου η μοτοσυκλετιστικη παιδια τους ειναι ετη φωτος μπροστα απο την δικη μας....τι θελω να πω με αυτο? Οτι οι ανθρωποι παρ΄ολο που εχουν ενα καρο πιστες και τελειο δικτυο αυτοκινητοδρομων , αγοραζουν με βαση τις δυνατοτητες τους και τα θελω τους και οχι για να πουλησουν μουρη στην καφετερια και τα γκομενακια...αυτοι λοιπον καβαλανε μοτοσυκλετα επειδη πραγματικα γουσταρουν και την χρησιμοποιουν σαν αποκλειστικο μεταφορικο τους μεσο λογω αποψης και συνειδητα....το εν λογω αγοραστικο κοινο λοιπον ''ψοφαει'' για abs , tcs , bpt , sclpt και δεν ξερω και εγω τι αλλο.....πολλοι Ελληναρες τους αποκαλουν και μαλακες οταν ερχονται με 40 βαθμους το καλοκαιρι στην χωρα μας ντυμενοι στα δερματα με μποτες και γαντια....περα λοιπον απο την αληθινη απολαυση του μοτοσυκλετισμου (που δεν ειναι απαραιτητα μονο 200αρες και ξυσιμο παντου και παντα) ενδιαφεροντε και για την ασφαλεια τους... ειναι πολυ ομορφο να βλεπεις μεσηλικα ζευγαρια να ερχονται με δυο μοτοσυκλετες για διακοπες....αυτα για τους ξενερωτους κατευθυνομενους μοτοσυκλετιστες της Β.Ευρωπης...που τυγχανει βεβαια να ειναι και πολυ μεγαλυτερη αγορα απο την δικη μας ....οποτε τα θελω τους, ειναι αυτοματα πραξη απο τους κατασκευαστες.....αληθεια , πιστευει κανεις οτι το KTM990adventure ειχε αναγκη απο abs?....για δειτε που εκανε τις περισσοτερες πωλησεις....Γερμανια ε?...μπραβο!

Τωρα σε οτι αφορα το αλλο σκελος της ερωτησης σου δεν νομιζω οτι χρειαζεται να πω πολλα ....το gsxr ειναι μηχανη φτιαγμενη (οπως και ολα τα ss )για πιστα....η Ελληνικη πραγματικοτητα εχει αναγκασει τετοια μηχανακια να σερνονται και να κοπανανε τις αναρτησεις τους στο ''υπεροχο'' οδικο μας δικτυο....Για την χρηση που πραγματικα αξιζει σε ενα gsxr το abs δεν εχει να προσφερει τιποτα ....για την χρηση που του κανουν οι Ελληνες μοτοσυκλετιστες εχει να προσφερει πολλα...

..το Ηayabusa ειναι μια μηχανη ''υπερατλαντικων'' ταξιδιων...δεν εχει υποστει ουσιαστικες αλλαγες εδω και χρονια....το νεο ΖΖR 1400 καθως και το BMW K1200S ειναι και τα δυο εφοδιασμενα με abs , αν σου λεει κατι αυτο....το οτι και τα δυο ειναι ισαξιες η και καλυτερες μοτοσυκλετες απο το busa ειναι επισης δεδομενο...εκτος αν το κριτηριο σου ειναι ποια βγαζει δεκα χλμ τελικης παραπανω...η δουλεια τους ειναι να πηγαινουν οσο πιο ''τεζα'' ειναι ανθρωπινως δυνατο στους αυτοκινητοδρομους
, αλλα με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ελεγχο.Για αυτο λοιπον και η εξελιξη η οποια περιλαμβανει και το abs!!

Γενικα αν εισαι θιασωτης της θεωριας οτι πρεπει να αποδυκνειεις την ''μοτοσυκλετοσυνη'' σου αρνουμενος καθε τεχνολογικη εξελιξη , προς οφελως της ασφαλειας και της ανεσης , μπορεις ανετα να παρεις ενα Μπολντορι 20αετιας και να μαζοχιστης οσο γουσταρεις....

εγω ειμαι Βουδιστης διαμαρτυρομενος , αναρχοφασιστας και Παναθηναϊκος...αυτα

ΦΙΛΕ ΜΟΥ.......

Βάζελε....
Νά λέμε όλη τήν άλήθεια......!!!!
Πρώτα πρώτα τήν μοτοσυκλεττιστική παιδεία ένός λαού.....
πού είναι ύπεύθυνος μαζί μέ τούς ήγέτες του....
Χίτλερ καί Κάιζερ....γιά δύο παγκόσμιους πολέμους τήν......
ΕΧΩ ΧΕΣΜΕΝΗ.....!!!!!!!
Άσε τούς Γερμανούς .......πολύ κακό παράδειγμα....!!!!!!
Μαζί μέ αύτούς ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ......καί μέ τά bmw.....
ΓIATI MOY ΘYMIZOYN AYTOKINHTA.....!!!!
Δέ μού τά λές καλά.....
Τό ZZR-1400 πουλάει σάν τρελλό...???
Δέν είναι Μπολντόρι καί τό 2006...βγήκε...
ΚΑΙ........ΧΩΡΙΣ.......abs....!!!!!!!!
Πάντα ή πλύση έγκεφάλου ξεκινάει άπό τούς πολλούς......καί όχι..
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ.....!!!!!
Άλλά παρ'όλα αύτά γιά πές μου....στήν Εύρώπη πιό πολλά...
bandit.....έχουν πουληθεί.....
ή.....GSX-R.....????
Όσο γιά τό KTM......γιά πάνε στήν Αύστρία νά μπείς σέ χώμα.....!!!!!
Γιαυτό κάναν καί τή μαλακία μέ τό abs......καί έχουν φάει τό κράξιμο.....
Οί Γερμανοί βλέπεις είναι πιό μάγκες ......βάλαν καί τό διακοπτάκι.........!!!!!!
Έν πάσει περιπτώσει.......νομίζω πώς τζάμπα τά λέμε.....!!!!!
Άλλού είσαι έσύ άλλού έγώ.....
Εύτυχώς όμως πού μερικοί άκόμα σκέπτονται σάν καί μένα καί ύπάρχουν άκόμα.....
GSX-R....750 καί 1000.....
ΖΧ-10.......
ΖΖR-1400...χωρίς...abs.......
R1......
R6......
καί φυσικά...
HAYABUSA.....!!!!!!
Πού όταν φίλε μου άπό τό 1999 έχει τέτοιου....είδους ψεκασμό.....
άν τό γνωρίζεις.....ήταν πολύ εύκολο νά τής βάλουν καί ένα abs........Έ τί λές....7 χρόνια είναι αύτά...!!!!
ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ......
ΧΩΜΑ......ΧΩΜΑ.....ΧΩΜΑ......
Καί πήγαν καί βάλανε στό bandit...καί στό v-strom....τό 650 όμως.......
ΕΛΑ ΝΤΕ.......ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ.......???????
Έγώ φίλε μου θά παίρνω άπό τήν τεχνολογία....
ότι μού κάνει τό μηχανάκι μου.....
ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ....
ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ....
ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ..... κ.λ.π........κ.λ.π....
Άλλά.......θά βασίζομαι....στά χεράκια μου......
ΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ....CONTROLLER.....τού abs....!!!!!
Tό abs.....ήταν άπλά μιά άφορμή.......
Έπειτα φιλαράκο μου είμαι καί τής παλιάς σχολής μήν είσαι τόσο........ΑΥΣΤΗΡΟΣ....καί....ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ....!!!!!!
Προσωπικά τό βρίσκω πολύ καλό τό abs.......
Γιά......ΠΑΠΑΚΙΑ
.....ΤΖΙΠΑΚΙΑ......
....ΒΕΣΠΟΕΙΔΗ.....ΜΟΥΝΟΓΚΑΖΑ......κ.λ.π.....

:wave2: :wave2:

kostisthegreek
05/09/2006, 20:02
Δεν έχετε σκοπό να σταματήσετε να φαγωνώσαστε με το ABS.
Είπαμε ότι το ABS είναι ένα σύστημα που εμποδίζει το μπλοκάρισμα του τροχού κατά το φρενάρισμα.
Δεν ενδείκνυται για χωμάτινη οδήγηση, για πίστα και γενικά για καγκουριές.
Οποιος κυκλοφορεί στο δρόμο και νομίζει ότι θα είναι πιο ασφαλής με το ABS ας το βάλει.

συγνώμη που σας διέκοψα...να συνεχίσει η φαγωμάρα παρακαλώ

zireous
06/09/2006, 18:38
Εγώ υπέδειξα (άσχετο άν νομίζω ότι απέδειξα) ότι το ABS στις μηχανές έχει μόνο μία χρήση:

Να φρενάρεις χωρίς να χάνεις (σχεδόν καθόλου -και αυτό το σχεδόν είναι το έγκλημα) πρόσφυση ενώ η μηχανή είναι σε όρθια θέση (χωρίς κλίση), στην άσφαλτο.

Η δράση του ABS σε οποιαδήποτε κλίση, σε πάει ανοιχτά.

Άν νομίζετε ότι αυτά που είπα δεν έχουν βάση, δοκιμάστε τα στο δρόμο πρώτα και μετά τα λέμε για τις εντυπώσεις σας -ειδικά σε γρήγορες στροφές.

Το ABS παίζει σε μηχανές με μεγάλη ζήτηση για ευνόητους λόγους (συχνά αυτός που θα πάρει πρώτη μηχανή -ακόμα κι εδώ-, θα του χρειαστεί το ABS, γιατί κανείς δεν του έμαθε να οδηγάει είτε αυτό σημαίνει να βλέπει μπροστά είτε να φρενάρει σωστά είτε οτιδήποτε σχετικό).

Το ότι 9 στους 10 μοτοσυκλετιστές (στην Ελλάδα τουλάχιστον), δεν ξέρουν να οδηγάνε είναι γεγονός, διαλέχτε τη θέση σας και κάντε την ανάλογη εξάσκηση, μόνοι σας.
Μη περιμένετε τη πρώτη τούμπα που μπορεί να είναι και η τελευταία σας... :cool:

el_hymador
06/09/2006, 21:25
Δεν έχετε σκοπό να σταματήσετε να φαγωνώσαστε με το ABS.
Είπαμε ότι το ABS είναι ένα σύστημα που εμποδίζει το μπλοκάρισμα του τροχού κατά το φρενάρισμα.
Δεν ενδείκνυται για χωμάτινη οδήγηση, για πίστα και γενικά για καγκουριές.
Οποιος κυκλοφορεί στο δρόμο και νομίζει ότι θα είναι πιο ασφαλής με το ABS ας το βάλει.

συγνώμη που σας διέκοψα...να συνεχίσει η φαγωμάρα παρακαλώ

. -

εκλεισε το θεμα...

menos
20/09/2006, 14:26
Παρολο που ελειψα αρκετο καιρο απο την συζητηση (καταραμενη μητρικη, τωρα βρηκες να καεις) παρατηρησα πως αρκετοι ξεφυγαν απο τον ορο "μηχανη" και αρχισαν να συγκρινουν με citroen, opel astra κ.ο.κ. Ωστοσο... εχω 2 ερωτηματα... 1) Η επιδραση των ελαστικων στο ABS και 2)πλαγιασμα και αναγκαστικο φρεναρισμα σε στροφη με ABS:eyepop: Φοραω απο εργοστασιο σκληρα τουριστικα λαστιχα που αργουν κατα πολυ να ζεσταθουν και δεν μου επιτρεπουν ιδιαιτερα extreme οδηγηση με αποτελεσμα η μηχανη μου να μην μ'αφηνει να την "ριξω" ιδιαιτερα οταν ξυπναει ο μανιακος μεσα μου!:evil: Και ερωτω... Ποιο λαστιχο προτεινεται να "φορεσει" η μηχανη μου ωστε να κανω τα παιχνιδια μου και συγχρονως οταν πατησω νερα να μην τρελαινεται το ABS απο υπερβολικη ολισθιση... Please help me on this.:rolleyes: Τωρα οσο αφορα το αναγκαστικο φρεναρισμα σε στροφη με ABS:eyepop: Δεν το εχω εξασκηθει ποτε λογω φοβου μην μου φυγει, μην μου γλυστρισει, μην αγκαλιασω την απεναντι μπαρα κ.ο.κ. Αν υποθεσουμε πως κινουμαι σε στεγνο δρομο με μαλακο λαστιχο (γομα) και μπαινω σε στροφη με 80-120 και για οποιονδηποτε λογο (γατα, σκυλος, τραγος, τουριστας, νεος οδηγος) με αναγκασει να φρεναρω ενω θα βρισκομαι σχετικα πλαγιασμενος τι θα επακολουθησει? Τουμπες?:eyepop: πεσιμο με συρσιμο?:bigcry: η απεναντι μπαρα?:bawl: Αν καποιος με ABS εχει φτασει σε τετοιο διλημμα παρακαλω να απαντησει να ξερω. Ευχαριστω:wave2:

kostisthegreek
20/09/2006, 19:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από menos
Παρολο που ελειψα αρκετο καιρο απο την συζητηση (καταραμενη μητρικη, τωρα βρηκες να καεις) παρατηρησα πως αρκετοι ξεφυγαν απο τον ορο "μηχανη" και αρχισαν να συγκρινουν με citroen, opel astra κ.ο.κ. Ωστοσο... εχω 2 ερωτηματα... 1) Η επιδραση των ελαστικων στο ABS και 2)πλαγιασμα και αναγκαστικο φρεναρισμα σε στροφη με ABS:eyepop: Φοραω απο εργοστασιο σκληρα τουριστικα λαστιχα που αργουν κατα πολυ να ζεσταθουν και δεν μου επιτρεπουν ιδιαιτερα extreme οδηγηση με αποτελεσμα η μηχανη μου να μην μ'αφηνει να την "ριξω" ιδιαιτερα οταν ξυπναει ο μανιακος μεσα μου!:evil: Και ερωτω... Ποιο λαστιχο προτεινεται να "φορεσει" η μηχανη μου ωστε να κανω τα παιχνιδια μου και συγχρονως οταν πατησω νερα να μην τρελαινεται το ABS απο υπερβολικη ολισθιση... Please help me on this.:rolleyes: Τωρα οσο αφορα το αναγκαστικο φρεναρισμα σε στροφη με ABS:eyepop: Δεν το εχω εξασκηθει ποτε λογω φοβου μην μου φυγει, μην μου γλυστρισει, μην αγκαλιασω την απεναντι μπαρα κ.ο.κ. Αν υποθεσουμε πως κινουμαι σε στεγνο δρομο με μαλακο λαστιχο (γομα) και μπαινω σε στροφη με 80-120 και για οποιονδηποτε λογο (γατα, σκυλος, τραγος, τουριστας, νεος οδηγος) με αναγκασει να φρεναρω ενω θα βρισκομαι σχετικα πλαγιασμενος τι θα επακολουθησει? Τουμπες?:eyepop: πεσιμο με συρσιμο?:bigcry: η απεναντι μπαρα?:bawl: Αν καποιος με ABS εχει φτασει σε τετοιο διλημμα παρακαλω να απαντησει να ξερω. Ευχαριστω:wave2:

Πρέπει να ξαναδιαβάσεις προσεχτικά τα παραπάνω ποστ.
Το ABS δεν έχει καμία σχέση με τα λάστιχα. Εμποδίζει το μπλοκάρισμα του τροχού.
Κι αν δεν έχουμε ορατότητα στη στροφή καλό είναι να μην μπαίνουμε με 80 - 120. Διαφορετικά πρέπει να τη σηκώσεις για να φρενάρεις.

menos
22/09/2006, 14:50
Κι αν δεν έχουμε ορατότητα στη στροφή καλό είναι να μην μπαίνουμε με 80 - 120
Εχεις απολυτο δικιο φιλε μου... Δυστυχως τις περισσοτερες φορες η πορωση αντικαθιστα την κοινη λογικη... THANX!!:a10:

UltiMo_
24/09/2013, 14:52
Παιδιά έχω διαβάσει 10 σελίδες ποστ, και ομολογώ οτι δεν βγάζω άκρη. Διαπίστωσα όμως οτι οι πολέμιοι του ABS πάντα κάπου προς το τέλος, προσθέτουν τη φράση "βέβαια μηχανή με ABS δεν έχω οδηγήσει".
Η αλήθεια είναι οτι αν δεν έχει κάτω γλίτσα, πάγο, σκύλο, παππού με αγροτικό, το αν έχεις ή οχι ABS δεν το καταλαβαίνεις καν. Άρα στην νορμαλ οδήγηση δεν έχει καμμία διαφορά. Πρέπει να συμβεί κάτι έξω απο το συμηθισμένο για να πιάσει το ABS (αν έχεις ABS) ή να μπλοκάρεις και να πέσεις ή να το σώσεις με την καρδιά σου στα 300bmp (αν δεν έχεις ABS)

Το σίγουρο είναι οτι οι δοκιμές σε άδειο πάρκινγκ σε σώζουν. Με ABS είναι εύκολο. Φρενάρεις όλο και πιο δυνατά, βρίσκεις το τέλειο σημείο που σε παίρνει, και αν πιάσει το ABS τότε αυτό θα σου πει οτι το παράκανες δείχνωντάς σου το όριο. Και απο εκεί και πέρα οδηγάς κάτω απο αυτό το όριο, προσπαθώντας ποτέ μα ποτέ να μην το κάνεις να μπλοκάρει. Οδηγώντας σαν να μην έχεις ABS.

Σε μηχανή χωρίς ABS όμως? Πως προπονείσαι? Φρενάρεις όλο και πιο δυνατά, μέχρι να πέσεις?

Το θέμα μας λοιπον δεν είναι, μηχανή με abs ή χωρίς. Αλλα πως το χρησιμοποιείς.
Παράδειγμα, δείτε σύγκριση δύο μηχανών, και οι δύο με abs. Απλά ο ένας φρενάρει σταδιακά σαν να μην έχει abs, και ο άλλος τσαρουχώνει επίτηδες το φρένο ενεργοποιώντας το abs.

http://www.youtube.com/watch?v=Q5wqqg97r4E

Όσο για τους ρομαντικούς, αυτά τα ακούω βερεσέ. Είναι σαν να μου λες οτι εγώ προτιμώ μοτοσυκλέτα με πλατίνες και ταμπούρα. Αν βρεις καμμια τέτοια να αγοράσεις, τρύπα μου τη μύτη. Το ίδιο άστοχο θα είναι και το παρόν τόπικ σε λίγα χρόνια οπου το χωρίς abs όχημα, απλά δεν θα υπάρχει.
Ακόμα και στα SS με την κατάλληλη ρύθμιση. Όπως το traction control, που σε άλλα αυτοκίνητα πιάνει πριν σπινιάρεις, σε άλλα σου επιτρέπει να ντριφτάρεις λίγο και ελεγχόμενα.

Και μια σκέψη για την αγορά μηχανής χωρίς abs.....
Εχω αστικό λεωφορείο στην επαρχία. Είναι παλιό και έχει 3 ακόμα χρόνια ζωής. Απο το νόμο πρέπει να το αλλάξουμε. Νέοι κανονισμοί όμως λένε οτι μέχρι το 2014, δηλαδή σε 3 μήνες, πρέπει να βάλουμε ABS. Δηλαδή σε παλιό όχημα, να σκάσουμε 2500 ευρώ, για να τοποθετήσουμε ABS. (εδώ και 2 χρόνια επιτρεπόταν η κυκλοφορία χωρίς ABS αλλα ήταν απαραίτητο για την μεταβίβαση της άδειας. Τώρα πλέον είναι απαραίτητο και για κυκλοφορία ή ΚΤΕΟ)

Ποιος μου λέει οτι σε λίγο καιρό, ίσως το 2015, δε θα γίνει και το ίδιο σε μηχανές χωρίς ABS?
Να πρέπει να βάλεις ABS ή να το αποσύρεις, μηδενίζοντας αυτομάτως την μεταπολιτική του αξία.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΥΓ.: (Βέβαια μηχανή με ABS δεν έχω οδηγήσει)

Bradipous
24/09/2013, 18:00
Το ABS θα ειναι υποχρεωτικο απο το 2016 (αν θυμαμαι καλα) σε ολες τις μοτοσυκλετες ανω των 125 (?) κυβικων.
Αυτο ομως δεν σημαινει οτι οι μηχανες παραγωγης προ του 2016 που δεν εχουν ABS θα αναγκαστουν να βαλουν αλλα οτι οσων η παραγωγη ειναι απο 1/1/2016 θα εχουν το ABS στον βασικο εξοπλισμο.

Αυτο που λες για το αστικο φανταζομαι το εκαναν γιατι ειναι ενα ΜΜΜ και κουβαλαει πολλες ψυχες καθημερινα, οποτε η ασφαλεια προεχει σε τετοιες περιπτωσεις.
Αντιθετα στα αυτοκινητα που χρησιμοποιειται η τεχνολογια αυτη περισσοτερα χρονια απο οτι στις μηχανες ακομη δεν αναγκασαν οσους δεν εχουν να βαλουν, ουτε φαινεται να εχουν τετοιο σκοπο.

pipe_smoker
24/09/2013, 18:24
Εγω η μονη μαλακια που διακρινω ειναι οτι ειναι λιγες οι εταιριες που σου δινουν τη δυνατοτητα απενεργοποιησης του ABS. Βαζεις μπρος, εχεις ABS, traction, νορμαλ χαρτογραφηση. Απο κει και περα κανε τα κουμαντα σου.
Δε θες ABS? Βγαλ'το.
Δε θες τραξια? Βγαλ'τα.
Θες αλλο mode χαρτη? Σιαχ'το εκειπου το θες.

Στα πρισσοτερα μηχανακια για τα οποια διαβαζω, βλεπω reviews κλπ, εχω παρατηρησει οτι τραξια και χαρτες σου δινουν πολλες επιλογες να τα πειραξεις (ολα μεσα να ανοιγω γκαζι και να μη σπινιαρει πουθενα, να με αφηνει λιγο, καθολου, φουλ δυναμη, λιγοτερη δυναμη, street mode, racing mode, rain mode, paparia mode.

Το να μπορεις να απενεργοποιησεις το ABS (τουλαχιστον σε μηχανακια που χαζευω εγω) το εχω παρατηρησει οτι σου το δινει σα δυνατοτητα μονο το 675 πχ.

Ενω πχ το τζιξερ και το καινουριο 636 για παραδειγμα, 400 ρυθμισεις μπορεις να κανεις με τα τραξια και τις χαρτογραφησεις αλλα το abs δεν το κουνας. Αυτο το θεωρω μαλακια.

Μπορει να κανω και λαθος βεβαια και να μην εχω διαβασει σωστα τα specs (αλλα δεν το νομιζω).

MG-KTiNoS
24/09/2013, 18:25
Το ABS θα ειναι υποχρεωτικο απο το 2016 (αν θυμαμαι καλα) σε ολες τις μοτοσυκλετες ανω των 125 (?) κυβικων.
Αυτο ομως δεν σημαινει οτι οι μηχανες παραγωγης προ του 2016 που δεν εχουν ABS θα αναγκαστουν να βαλουν αλλα οτι οσων η παραγωγη ειναι απο 1/1/2016 θα εχουν το ABS στον βασικο εξοπλισμο

Μόνο που στην Ελλάδα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα πάρει μηχανάκι το 2016 πάνω από 125 οπότε δεν θα έχουμε και πρόβλημα
Το έχω ξαναπεί ότι το ABS είναι καλό για κάποια μηχανάκια και για κάποιο όχι.
Γενικά για αυτό που κάνει το 90% των αναβατών εδώ μέσα καλό είναι να υπάρχει.
Τώρα άμα δεν υπάρχει απλά λίγη προσοχή παραπάνω.

Φίλε blueblack
Είναι το πιό άκυρο πόστ που έχω διαβάσει εδώ μέσα.
Φυσικά στην Ευρώπη πουλάνε πιο πολλά "μπάντιτ"
:lol:
Πάρα πολύ πιο πολλά θα ΄'ελαγα.
Βλέπεις εκεί δεν έχει Μπορνάζι !

Πάρε μια ιδέα από Ιταλία
Classifica Top 100 Gen-Apr 2012 - Globale
Pos. Marca Modello Segmento Tot Gen-Apr
001 YAMAHA TMAX 500 Scooter 4.691
002 HONDA ITALIA SH 150 Scooter 2.574
003 HONDA ITALIA SH 300 Scooter 2.378
004 PIAGGIO LIBERTY 125 RST Scooter 2.200
005 PIAGGIO BEVERLY 350 Scooter 1.876
006 HONDA ITALIA SH 125 Scooter 1.801
007 PIAGGIO BEVERLY 300 Scooter 1.801
008 YAMAHA XMAX 250 Scooter 1.354
009 KYMCO AGILITY 125 R16 Scooter 1.344
010 HONDA INTEGRA Scooter 1.203
011 PIAGGIO VESPA GTS 300 SUPER Scooter 1.166
012 KYMCO DOWNTOWN 300 Scooter 1.149
013 HONDA VISION Scooter 1.107
014 PIAGGIO VESPA LX 125 Scooter 1.101
015 BMW R 1200 GS Enduro 1.050
016 YAMAHA X-CITY 250 Scooter 899
017 YAMAHA XENTER 150 Scooter 876
018 HONDA PCX 125 Scooter 771
019 APRILIA SCARABEO 200 Scooter 670
020 HONDA NC700X Enduro 653
021 APRILIA SCARABEO 100 4T Scooter 558
022 BMW R 1200 GS ADVENTURE Enduro 528
023 YAMAHA MAJESTY 400 Scooter 520
024 LML NV 125 Scooter 503
025 KYMCO AGILITY 200I R16 Scooter 501
026 PIAGGIO VESPA PX 150 Scooter 467
027 KYMCO PEOPLE S 200 Scooter 461
028 LML STAR DELUXE 150 Scooter 451
029 BMW F 800 GS Enduro 448
030 TRIUMPH TIGER 800 Enduro 443
031 LML STAR 200 Scooter 436
032 KAWASAKI ER-6N Naked 431
033 SUZUKI DL 650 V-STROM Enduro 423
034 KYMCO PEOPLE GTI 300 Scooter 420
035 HONDA SW-T 400 Scooter 419
036 SUZUKI AN 400 BURGMAN Scooter 413
037 DUCATI STREETFIGHTER 848 Naked 405
038 HONDA CROSSTOURER Turismo 401
039 PEUGEOT TWEET 150 Scooter 397
040 BMW F 800 R Naked 389
041 HONDA ITALIA CB 600 F HORNET Naked 384
042 BMW R 1200 R Naked 368
043 KYMCO XCITING R 300 I Scooter 365
044 PEUGEOT GEOPOLIS 300 Scooter 351
045 APRILIA SCARABEO 125 Scooter 348
046 HONDA ITALIA XL 700 V TRANSALP Enduro 331
047 HARLEY-DAVIDSON XL1200X FORTY-EIGHT Custom 328
048 DUCATI MULTISTRADA 1200 S TOURING Turismo 323
049 PEUGEOT TWEET 125 Scooter 320
050 DUCATI MULTISTRADA 1200 Turismo 316
051 KYMCO LIKE 125 Scooter 313
052 YAMAHA FZ8-N Naked 300
053 YAMAHA XENTER 125 Scooter 273
054 DUCATI HYPERMOTARD 796 Supermotard 270
055 PIAGGIO LIBERTY 150 RST Scooter 269
056 TRIUMPH BONNEVILLE Naked 267
057 HARLEY-DAVIDSON XL883N IRON 883 Custom 266
058 APRILIA SR MAX 300 Scooter 262
059 SYM SYMPHONY 125 Scooter 257
060 KTM 690 DUKE Supermotard 252
061 KAWASAKI Z 750 Naked 250
062 SUZUKI GSR 750 Naked 248
063 PEUGEOT LXR 200 Scooter 247
064 KTM 125 DUKE Supermotard 240
065 PIAGGIO VESPA LX 150 Scooter 236
066 KYMCO PEOPLE S 125 Scooter 230
067 SUZUKI UH 200 BURGMAN Scooter 227
068 KYMCO DOWNTOWN 200 Scooter 226
069 HONDA CBR 1000 RR Sportive 225
070 BMW F 650 GS NEW Enduro 224
071 YAMAHA XMAX 125 Scooter 223
072 BMW S 1000 RR Sportive 221
073 LML NV 150 Scooter 220
074 HONDA ITALIA CBF 1000 Naked 218
075 YAMAHA XT 1200 Z Enduro 216
076 HONDA ITALIA CB 1000 R Naked 213
077 PIAGGIO MP3 300 YOURBAN Scooter 212
078 APRILIA SRV 850 Scooter 211
079 SYM SYMPHONY 150 Scooter 208
080 BMW R 1200 RT Turismo 206
081 BETA EVO 2T 300 Trial 205
082 SUZUKI AN 650 BURGMAN Scooter 205
083 KAWASAKI Z 750 R Naked 201
084 SUZUKI SIXTEEN 150 Scooter 201
085 KYMCO PEOPLE GTI 200 Scooter 200
086 PIAGGIO VESPA PX 125 Scooter 200
087 KTM 125 EXC Enduro 198
088 KAWASAKI VERSYS 1000 Enduro 197
089 DUCATI DIAVEL ABS Naked 195
090 KYMCO LIKE 200I Scooter 188
091 TRIUMPH SPEED TRIPLE 1050 Naked 185
092 DUCATI MONSTER 796 Naked 184
093 TRIUMPH STREET TRIPLE Naked 183
094 YAMAHA XJ6-N Naked 182
095 BMW K 1600 GT Turismo 178
096 KYMCO DINK 200 E3 Scooter 178
097 HUSQVARNA NUDA 900 R Naked 175
098 MOTO GUZZI V7 CLASSIC Naked 174
099 BMW G 650 GS Enduro 171
100 MOTO GUZZI STELVIO 1200 Enduro 170

MG-KTiNoS
24/09/2013, 18:29
κι εδώ χωρίς σκούτερ

Totale immatricolazioni moto ANNO 2012 (gennaio/dicembre):

bmw-r-1200-gs-adventure-cupula-derivabrisas_tm_873

1 BMW R 1200 GS/GS Adv. 3.540
2 HONDA NC700X 2.077
3 DUCATI MULTISTRADA 1200 1.537
4 KAWASAKI Z750/Z750R 1.231
5 BMW F 800 GS 1.140
6 HONDA ITALIA CB600F HORNET 1.118
7 YAMAHA FZ8-N / FAZER 8 1.113
8 BMW F 800 R 998
9 TRIUMPH TIGER 800 965
10 BMW R 1200 R 907
11 HARLEY-DAVIDSON XL1200X FORTY-EIGHT 868
12 SUZUKI DL 650 V-STROM 828
13 TRIUMPH BONNEVILLE 827
14 DUCATI 1199 PANIGALE/1199 PANIGALE S 817
15 HARLEY-DAVIDSON XL883N IRON 883 812
16 KTM 125 DUKE 776
17 DUCATI STREETFIGHTER 848 772
18 HONDA CROSSTOURER 751
19 KAWASAKI ER-6N 739
20 HONDA ITALIA XL 700 V TRANSALP 672
21 MOTO GUZZI V7 CLASSIC 576
22 HONDA ITALIA CB 1000 R 555
23 YAMAHA XJ6-N 552
24 DUCATI HYPERMOTARD 796 533
25 KTM 690 DUKE 533
26 KTM 125 EXC 532
27 HONDA NC700S 527
28 BMW F 650 GS NEW 481
29 BMW R 1200 RT 471
30 SUZUKI GSR 750 457
31 TRIUMPH STREET TRIPLE 452
32 DUCATI DIAVEL ABS 448
33 BMW S 1000 RR 439
34 YAMAHA XT 1200 Z 439
35 DUCATI MONSTER 796 438
36 HONDA CROSSRUNNER 406
37 KTM 300 EXC 382
38 HONDA ITALIA CBF 1000 379
39 HONDA CBR 1000 RR 378
40 KAWASAKI VERSYS 650 376
41 BETA EVO 2T 300 371
42 MV AGUSTA F3 675 371
43 MV AGUSTA BRUTALE 675 370
44 KTM 350 EXC-F 358
45 BMW G 650 GS 353
46 DUCATI MONSTER 696 342
47 HUSQVARNA NUDA 900 R 340
48 YAMAHA YZF-R125 340
49 APRILIA SHIVER 750 335
50 YAMAHA TDM 900 333
51 TRIUMPH SPEED TRIPLE 1050 315
52 KTM EXC 450 306
53 KAWASAKI Z1000 300
54 BMW K 1600 GT 291
55 KAWASAKI VERSYS 1000 289
56 HONDA CRM 125R HM 268
57 MOTO GUZZI STELVIO 1200 258
58 YAMAHA XVS 950 A 257
59 APRILIA DORSODURO 750 255
60 KTM 250 EXC 255
61 HARLEY-DAVIDSON FLHX STREET GLIDE 249
62 HONDA ITALIA CBR 600 F 248
63 KTM FREERIDE 350 245
64 HUSQVARNA SMS 125 242
65 YAMAHA YZF-R1 241
66 DUCATI 848 EVO 240
67 HARLEY-DAVIDSON XL1200C SPORTSTER 1200 CUSTOM 233
68 DUCATI MONSTER 1100 EVO 229
69 APRILIA DORSODURO 1200 226
70 HONDA CBR 125 R 224
71 HARLEY-DAVIDSON FXDB DYNA STREET BOB 222
72 KAWASAKI Z1000 SX 222
73 HONDA ITALIA CBF 600 S 216
74 KTM 990 ADVENTURE 215
75 SUZUKI GLADIUS 650 215
76 YAMAHA WR 125 X 215
77 KTM 990 SUPERMOTO T 206
78 TRIUMPH TIGER 1200 EXPLORER 204
79 HARLEY-DAVIDSON XL1200V SEVENTY-TWO 201
80 GAS GAS TXT 300 RAGA 199
81 YAMAHA YZF-R6 191
82 TRIUMPH SCRAMBLER 189
83 KTM 250 EXC-F 187
84 HARLEY-DAVIDSON FLS SLIM 186
85 BETA ALP 4.0 180
86 KTM 200 DUKE 179
87 HONDA CBR 600 RR 176
88 BMW F 700 GS 171
89 SHERCO SHERCO 2.9 164
90 HARLEY-DAVIDSON XL1200N SPORTSTER 1200 NIGHTSTER 160
91 MOTO GUZZI 750 NEVADA 158
92 HARLEY-DAVIDSON FLHRC ROAD KING CLASSIC 157
93 ENFIELD BULLET 500 154
94 KAWASAKI W800 154
95 YAMAHA XT 660 Z TENERE 151
96 GAS GAS ENDUCROSS 300 150

Dbnn
24/09/2013, 23:29
Εγω η μονη μαλακια που διακρινω ειναι οτι ειναι λιγες οι εταιριες που σου δινουν τη δυνατοτητα απενεργοποιησης του ABS. Βαζεις μπρος, εχεις ABS, traction, νορμαλ χαρτογραφηση. Απο κει και περα κανε τα κουμαντα σου.
Δε θες ABS? Βγαλ'το.
Δε θες τραξια? Βγαλ'τα.
Θες αλλο mode χαρτη? Σιαχ'το εκειπου το θες.

Στα πρισσοτερα μηχανακια για τα οποια διαβαζω, βλεπω reviews κλπ, εχω παρατηρησει οτι τραξια και χαρτες σου δινουν πολλες επιλογες να τα πειραξεις (ολα μεσα να ανοιγω γκαζι και να μη σπινιαρει πουθενα, να με αφηνει λιγο, καθολου, φουλ δυναμη, λιγοτερη δυναμη, street mode, racing mode, rain mode, paparia mode.

Το να μπορεις να απενεργοποιησεις το ABS (τουλαχιστον σε μηχανακια που χαζευω εγω) το εχω παρατηρησει οτι σου το δινει σα δυνατοτητα μονο το 675 πχ.

Ενω πχ το τζιξερ και το καινουριο 636 για παραδειγμα, 400 ρυθμισεις μπορεις να κανεις με τα τραξια και τις χαρτογραφησεις αλλα το abs δεν το κουνας. Αυτο το θεωρω μαλακια.

Μπορει να κανω και λαθος βεβαια και να μην εχω διαβασει σωστα τα specs (αλλα δεν το νομιζω).

Να πω μια κουταμάρα? Αφού το ABS πάει στον εγκέφαλο. Άν βγάλεις την εντολή απο τον εγκέφαλο αλλά manual και όχι μέσω software.....?

Bradipous
24/09/2013, 23:36
Να πω μια κουταμάρα? Αφού το ABS πάει στον εγκέφαλο. Άν βγάλεις την εντολή απο τον εγκέφαλο αλλά manual και όχι μέσω software.....?

Τι εννοεις να αποσυνδεσεις/κοψεις τα καλωδια του ABS που πηγαινουν στον εγκεφαλο;

gregogti
25/09/2013, 01:50
στο αμαξι σου γιατι το δεχεσε(ABS) και στην μηχανη οχι?

MG-KTiNoS
25/09/2013, 07:09
στο αμαξι σου γιατι το δεχεσε(ABS) και στην μηχανη οχι?

σε κάποιες περιπτώσεις πίστα-εντούρο μπορεί να είναι πρόβλημα το ΑΒΣ
Στο δρόμο όμως...
Δεν το κουβεντιάζω !

bros400pgm
25/09/2013, 07:09
Αναλογα το ABS, υπαρχουν λυσεις απομονωσης. Πχ, απλα να βγαλεις την ασφαλεια του.

MG-KTiNoS
25/09/2013, 07:19
Εγώ δεν έχω οπότε....
ΝΑ !

AUFGEBRACHT
25/09/2013, 21:31
Αναλογα το ABS, υπαρχουν λυσεις απομονωσης. Πχ, απλα να βγαλεις την ασφαλεια του.

...Ή πιο απλά να πάρεις BMW που απενεργοποιείται.

harris_x
26/09/2013, 13:52
μην αρχίσουμε ξανά τα περί αξιοπιστίας των BMW...

έχουν διακόπτη για το ABS και αυτό είναι πολύ καλό, ΤΕΛΟΣ.

faraway
26/09/2013, 14:08
Σε μηχανάκια που δεν είναι ον οφφ και δεν μπαίνουν χώμα ( όπως sport touring , ss ...κτλ ) γιατί πρέπει να απενεργοποιείτε το abs ? :confused:

MG-KTiNoS
26/09/2013, 14:26
Σε μηχανάκια που δεν είναι ον οφφ και δεν μπαίνουν χώμα ( όπως sport touring , ss ...κτλ ) γιατί πρέπει να απενεργοποιείτε το abs ? :confused:

για τη μπίστα !
:D

harris_x
26/09/2013, 14:30
για τη μπίστα !
Ακριβώς :vroum:

OldMan
26/09/2013, 14:39
για τη μπίστα !
Ντριφτάρετε στις πίστες ρε αλάνια..??:eek:

stefanos
26/09/2013, 14:42
Ντριφτάρετε στις πίστες ρε αλάνια..??:eek:

Γιατί το abs εμποδίζει το drift?:confused:

OldMan
26/09/2013, 14:44
Γιατί το abs εμποδίζει το drift?:confused:
Την πλαγιολίσθηση ισχύος, όχι ...

Την πλαγιολίσθηση αδράνειας, ναι ...

STOYBI
26/09/2013, 15:59
Την πλαγιολίσθηση ισχύος, όχι ...

Την πλαγιολίσθηση αδράνειας, ναι ...

Τα ιδια λεει και ο φιλος zireous παραπανω .......

Το εμπεδωσαμε κυριος.....!!!: :p

stefanos
26/09/2013, 19:11
Τα ιδια λεει και ο φιλος zireous παραπανω .......

Το εμπεδωσαμε κυριος.....!!!: :p

Από το 2006 μέχρι το 2013 έχει περάσει πολύς καιρός ,λέω μπάς ...και βγάλαν κανα που να επιτρέπει μιά μικρή μετατόπιση της ουρίτσας πρός τα έξω.

H.A.Balafoutre
26/09/2013, 20:05
Τα πάντα όλα....από την Bosch, δεν πέφτω λέμε....!!!

http://www.youtube.com/watch?v=x4eHn1dTpyE

http://www.youtube.com/watch?v=Jxt0Ubx-w9A

Drake21
27/09/2013, 02:02
Τα πάντα όλα....από την Bosch, δεν πέφτω λέμε....!!!

http://www.youtube.com/watch?v=x4eHn1dTpyE

http://www.youtube.com/watch?v=Jxt0Ubx-w9A

Υπαρχουν μηχανακια παραγωγης αυτη την στιγμη που φορανε αυτο το συστημα?????

DrBig
27/09/2013, 07:18
Υπαρχουν μηχανακια παραγωγης αυτη την στιγμη που φορανε αυτο το συστημα?????

Τα 1190 σε λιγους μηνες.

due
27/09/2013, 10:39
Καταλαβαίνω απόλυτα πως κάποιοι "καταριούνται" τα συστήματα ασφαλείας. Σε αντίστοιχο επίπεδο βρίσκομαι εγώ στο αυτοκίνητο, όπου με άπειρα χιλιόμετρα σε πίστες, με εκνευρίζει οποιαδήποτε παρεμβολή μεταξύ εμου και του οχήματος.

Στην μηχανή όμως καθότι νιουφρης ακόμα, παρά την νεο-κουλαμάρα μου, αισθάνομαι πιο ανασφαλής με το ταφοKLE μου, από ότι θα ήμουν πχ με ένα Hyperstrada με ABS και traction control. Κι ας έχει τα διπλάσια άλογα.

Drake21
29/09/2013, 13:13
Τα 1190 σε λιγους μηνες.

το συστημα της bosch δειχνει απλα τρομερο.....

και οποιος εδς μεσα λεει οτι ελεγχει ενα φρεναρισμα πανικου και δεν θελει abs τι να πω,καποιο λαθος μαλλον κανει :) :) :)

αντε να το δουμε και σε αλλα μηχανακια και μακαρι να υπαρχει και καποιος τροπος να μπει και σε μηχανακια που κυκλοφορουν και τωρα(οπως στο vfr του βιντεο),

γαμηθηκα για να παρω το vfr,μαλακια να μην μπορω να εχω πανω κατι τοσο καλο :) :) :)

daimon
02/03/2014, 15:20
Τα 1190 σε λιγους μηνες.
http://www.899panigale.org/forum/899-panigale-general-discussion/209-ducati-899-panigale-abs-brakes-bosch-brembo-braking-system-3-level-abs.html

Vice
27/06/2014, 12:39
Διάβασα όλη την συζήτηση και κατάλαβα το νόημα με μια σειρά.

"Αν είσαι κάτι λιγότερο απο τον Μαρκ Μαρκέζ και τον Βαλεντίνο Ρόσι τότε πάρε μηχανή ME ABS!"

Γιατί; Γιατί το ABS δεν κάνει για πίστες,
Γιατί δεν κάνει για τον ψημένο SS οδηγό που εχει φάει τα μούτρα του στην άσφαλτο τόσα χρόνια μέχρι να μάθει επιτέλους να φρενάρει τέρμα χωρίς να πέφτει.
Γιατί δεν έχεις οικογένεια, δουλειά, σκυλιά, γατιά και δεν σε πειράζει να μεινεις και 1-2 μηνες στο κρεβάττι με σπασμένο χέρι-ποδι-κτλ ενώ θα μπορούσες ΙΣΩΣ να το αποφύγεις αν είχες ABS.
Γιατί δεν έχεις κανενα άλλο προβλημμα στην ζωή σου και το μονο που σκέφτεσαι πάνω στην μηχανή είναι η πορεία σου.

Παιδιά συγνώμη αλλά διαβάζουν και άλλοι άνθρωποι πέρα απο τον τρομοκράτη μαλλιά μηχανόβιο, με τα supercorsa λάστιχα και τα σαββατιάτικα ξυσίματα αγκώνα στα επαρχιακά στροφιλίκια.

Με αυτά που λέτε μερικοί τους αποτρέπετε απο το να πάρουν οτι ειναι δυνατόν καλύτερο για την ασφάλεια τους στηριζόμενοι σε κριτήρια που αφορούν το 10% των μοτοσυκλετιστών.

Αντί ο άλλος ο νέος οδηγός με 4000 ευρώ να πάρει ενα CBR250R C-ABS 2014 πάει και πάρνει CBR600RR του 2003 γιατί έχει "πιο πολλά γκάζια και δεν έχει φλωροABS και αδερφίστικα συστήματα"

Φιλικά
Δημήτριος.

pipe_smoker
27/06/2014, 13:54
Διάβασα όλη την συζήτηση και κατάλαβα το νόημα με μια σειρά.

"Αν είσαι κάτι λιγότερο απο τον Μαρκ Μαρκέζ και τον Βαλεντίνο Ρόσι τότε πάρε μηχανή ME ABS!"

Γιατί; Γιατί το ABS δεν κάνει για πίστες,
Γιατί δεν κάνει για τον ψημένο SS οδηγό που εχει φάει τα μούτρα του στην άσφαλτο τόσα χρόνια μέχρι να μάθει επιτέλους να φρενάρει τέρμα χωρίς να πέφτει.
Γιατί δεν έχεις οικογένεια, δουλειά, σκυλιά, γατιά και δεν σε πειράζει να μεινεις και 1-2 μηνες στο κρεβάττι με σπασμένο χέρι-ποδι-κτλ ενώ θα μπορούσες ΙΣΩΣ να το αποφύγεις αν είχες ABS.
Γιατί δεν έχεις κανενα άλλο προβλημμα στην ζωή σου και το μονο που σκέφτεσαι πάνω στην μηχανή είναι η πορεία σου.

Παιδιά συγνώμη αλλά διαβάζουν και άλλοι άνθρωποι πέρα απο τον τρομοκράτη μαλλιά μηχανόβιο, με τα supercorsa λάστιχα και τα σαββατιάτικα ξυσίματα αγκώνα στα επαρχιακά στροφιλίκια.

Με αυτά που λέτε μερικοί τους αποτρέπετε απο το να πάρουν οτι ειναι δυνατόν καλύτερο για την ασφάλεια τους στηριζόμενοι σε κριτήρια που αφορούν το 10% των μοτοσυκλετιστών.

Αντί ο άλλος ο νέος οδηγός με 4000 ευρώ να πάρει ενα CBR250R C-ABS 2014 πάει και πάρνει CBR600RR του 2003 γιατί έχει "πιο πολλά γκάζια και δεν έχει φλωροABS και αδερφίστικα συστήματα"

Φιλικά
Δημήτριος.

Ο νέος οδηγός σίγουρα καλά θα κάνει να μην πάρει CBR600 ή κάτι άλλο αντίστοιχο. (είτε έχει ABS είτε δεν έχει)

Από εκεί και πέρα, "καλό χρυσό" το ABS αλλά ούτε πανάκεια είναι, ούτε σημαίνει ότι όποιος δεν έχει ABS θα πέσει, ούτε ότι όποιος έχει θα γλιτώσει.

Ο νέος οδηγός καλά θα κάνει να μάθει να οδηγάει, και να μην επαφίεται σε κανένα ABS ότι θα φρενάρει για εκείνον.

Ας μάθει πότε, πώς, και πόσο πρέπει να χρησιμοποιεί τα φρένα του, κι αν υπάρχει κι ένα ABS για ώρα ανάγκης ας υπάρχει.
Επειδή όμως είναι στη φύση μας όσο πιο άνετα νοιώθουμε τόσο πιο πολύ να τεμπελιάζουμε, καλύτερα ίσως να έρχεται το ABS αφού έχει πρώτα μάθει τα παραπάνω.
Γιατί αν υπάρχει από την αρχή, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να "φορτώσει" πολλά στην πλάτη του ABS με το σκεπτικό "Έχω ABS ΟΥΓΚ! Τσαρουχώσω φρένα ΟΥΓΚ! Μηχανάκι κοκκαλώσει ΟΥΓΚ!" και φυσικά να φάει τα μούτρα του.

akis_trevor
27/06/2014, 14:07
Ο νέος οδηγός καλά θα κάνει να μάθει να οδηγάει, και να μην επαφίεται σε κανένα ABS ότι θα φρενάρει για εκείνον.

Ας μάθει πότε, πώς, και πόσο πρέπει να χρησιμοποιεί τα φρένα του, κι αν υπάρχει κι ένα ABS για ώρα ανάγκης ας υπάρχει.

+1821
και με abs να παρεις μηχανακι,μαθε λιγο τα ορια του,το που μπαινει,μπροστα και πισω ωστε να ξερεις τι γινεται..

Vice
27/06/2014, 14:27
Ο νέος οδηγός σίγουρα καλά θα κάνει να μην πάρει CBR600 ή κάτι άλλο αντίστοιχο. (είτε έχει ABS είτε δεν έχει)

Από εκεί και πέρα, "καλό χρυσό" το ABS αλλά ούτε πανάκεια είναι, ούτε σημαίνει ότι όποιος δεν έχει ABS θα πέσει, ούτε ότι όποιος έχει θα γλιτώσει.

Επειδή όμως είναι στη φύση μας όσο πιο άνετα νοιώθουμε τόσο πιο πολύ να τεμπελιάζουμε, καλύτερα ίσως να έρχεται το ABS αφού έχει πρώτα μάθει τα παραπάνω.
Γιατί αν υπάρχει από την αρχή, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να "φορτώσει" πολλά στην πλάτη του ABS με το σκεπτικό "Έχω ABS ΟΥΓΚ! Τσαρουχώσω φρένα ΟΥΓΚ! Μηχανάκι κοκκαλώσει ΟΥΓΚ!" και φυσικά να φάει τα μούτρα του.

Αυτός ο Ουρακοτάνγκος των σπηλαίων καλά θα κάνει να μεινει μακριά από τους δυο τροχούς αν και το πιθανότερο είναι να μην το κάνει. Ακόμη ομως και αυτός δικαιούται μια παραπάνω ευκαιρία να μεινει όρθιος έστω και αν ειναι εγκεφαλικά καταδικασμένος να πέσει και να φάει τα μούτρα του. Αν μη τι άλλο θα πάρει και κανεναν κακομοίρη πεζό στον λαιμό του, καμια γκομενίτσα που θα έχει μαζί του στην σέλα ή κανα φιλαράκι και άστα βράστα.

Αναγνωρίζω οτι το θέμα δημιουργήθηκε σε μια εποχή που το ABS και τα ηλεκτρονικά ήταν σε φάση φιλντ τέστινγκ με ολες τις πιθανες απορίες και αντιθέσεις που θα μπορουσε ο καθένας να προβάλει, αλλά τώρα πλέον που είναι στάνταρντ βασικός εξοπλισμός για τις περισσοτερες μηχανές και το θέμα οικονομικό κόστος βγαίνει απο την μέση, πιστεύω οτι ειναι μάστ επιλογή.

Επίσης ξέρω οτι ειναι αδικία για τους εμπειρους να βλέπουν κουλομαρίες χωρίς κράνος να καβαλάνε 100 και 200 άλογα εξημερωμένα με τα σημερινα στάνταρντς την στιγμή που οι ίδιοι δάμασαν την κόλαση την ίδια μέχρι να μάθουν αλλά σκεφτείτε τι θα θέλατε καλύτερο για το δικό σας παιδί ή για το μικρό σας αδερφάκι οταν θα εβγαινε στις 2 ρόδες.

Βεβαια ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ειπώθηκε οτι το ABS και το κάθε άλλο ηλεκτρονικό δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το περιορίζουν σημαντικά. Δεν χρειάζεται να σπάσουν κεφάλια και να χυθεί αίμα για να γίνει κατανοητό αυτό. Ο κάφρος θα ειναι κάφρος και ακόμη και με αρμα μάχης θα την βρεί την άκρη να σκοτωθεί. Δεν παιρνουμε ως βάση αυτόν.

Αν λοιπόν δεν εισαι οδηγός αγώνων, αν δεν πηγαίνεις πίστες για track days σοβαρά και αν δεν είσαι σίγουρος αν το χρειάζεσαι ή οχι τότε ΒΑΛΤΟ!!!

amyroukai
27/06/2014, 16:43
Το οτι τα όρια μεταβάλλονται κάθε μέτρο δρόμου, κάθε φορά που γυρίζει η ρόδα το λάστιχο είναι διαφορετικο, το οτι κάθε φορά δεν έχουμε την ίδια διάθεση η συγκέντρωση κλπ, ενώ το abs αντιδρά κάθε φορά προβλέψιμα εκεί που το ρύθμισαν, άρα καλώς να υπάρχει διότι είναι μακράν πιο αξιόπιστο απο εμάς, κουβέντα...

DrEvil
27/06/2014, 20:12
Πολυ χαιρομαι που ειμαι μελος του μοτο.
Εμαθα οτι ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ που δεν εχετε ΑΒΣ στο μηχανακι σας, ειστε μελλοθανατοι.
Επισης νεος οδηος και πανω απο 250 (τετραχρονα και ψοφια παντα, ε; ) κυβικα, ειναι κι αυτος μελλοθανατος.

Αν δεν σε λενε Κλαψουνουνιαζωγιατιδενπαωμιαβολταμετομηχανακιμουκα ιτηνλεωστουςαλλους η εχωμπεικαιδεκαπιστααραταξερωολαρεμαλακισμενα, εισαι μελλοθανατος.

Αν φορας καμια αφτερ εξατμα, εισαι και καγκουρας και μελλοθανατος.

Παω για μπυρες και θα παω με το μηχανακι. Α! και θα γυρισω με με αυτο. Οπως κανω 28χρονια τωρα.
Ειμαι μελλοθανατος, το ξερω. Αλλα εισαι κι εσυ κρινοντα-παντογνωστη ;)

nikonian
27/06/2014, 21:19
Είχα για ένα χρόνο ένα cbf 600sa με το κορυφαίο c-abs.

Σε 10.000 χλμ δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί ποτέ, παρά μόνο όταν με 10χαω μπερδεύτηκαν οι υπερεξελιγμένοι εγκέφαλοί του δυο-τρείς φορές.
Δεν μου άρεσε το ABS έστω κι αν 32 χρόνια ζω με εφιάλτες ότι πάω να φρενάρω και δεν μπορώ γιατί γλιστράει. Σαν βετεράνος του Βιετνάμ που γλίτωσε από τύχη καμιά 50αριά φορές.

Παρόλα αυτά , θα ήθελα ο γιός μου να έχει ένα καλό abs, για να μη χρειαστεί τη δική μου τύχη.

toyar
27/06/2014, 21:39
εχω ενα αυτοκινητο με αεροσακους 14 χρονια και δεν χρειαστηκαν ποτε........
σιχαθηκα να τους βλεπω αυριο παω να τους ξηλωσω;)

spyrakos35
27/06/2014, 21:43
εχω ενα αυτοκινητο με αεροσακους 14 χρονια και δεν χρειαστηκαν ποτε........
σιχαθηκα να τους βλεπω αυριο παω να τους ξηλωσω;)

Ασε που θα παρεις και δυο-τρια αλογα ανα αεροσακο που ξηλωνεις....

;)

patsavour
27/06/2014, 21:46
Οδηγω 40 χρονια δικυκλο ,και τα περiσσοτερα χλμ οπως οι περισσοτεροι τα εχω κανει εντος πολης.Οσες φορες χρειαστηκε να φρεναρω απροβλεπτα,χωρις να το υπολογισω απο πριν και χωρις να το περιμενω,(πχ,πεταγμα πεζου, ανοιγμα πορτας αυτοκινητου,αποτομη αλλαγης κατευθυνσης αυτοκινητου,σκυλος,γατα,κλπ)ποτε σ αυτην την μαμημενη ελληνικη ασφαλτο δεν καταφερα να φρεναρω σωστα χωρις να διπλωσει το μπροστινο η να φυγει το πισινο.Καποιες φορες μαλιστα επεσα με μικρες η μεγαλυτερες συνεπειες ,οικονομικες και μη.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΙς εΛΛΗΝΙΚΕς ΣΥΝΘΗΚΕς ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΑΝΑΒΑΤΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 99,9 % το ΑΒS ειναι απαραιτητο και σωζει στην κυριολεξια ζωες ,πορτοφολια,υποληψεις ,κλπ.ΑΝ ΤΣΙΓΟΥΝΕΥΤΕΙς 500-1000 ΕΥΡΩ για ενα μοντελο με ΑΒS σε σχεση με ενα ιδιο χωρις ,ειναι σχεδον σιγουρο οτι καποια στιγμη ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙς ΑΛΛΟΙΩς αν θελουμε να σταθουμε μονο στο οικονομικο μερος.ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ και ευχομαι κανεις να μην χρειασθει να διαπιστωσει την αναγκαιοτητα του ΑΒS στην πραξη για να πεισθει.:):):)

DrEvil
28/06/2014, 00:22
Οδηγω 40 χρονια δικυκλο....
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ και ευχομαι κανεις να μην χρειασθει να διαπιστωσει την αναγκαιοτητα του ΑΒS στην πραξη για να πεισθει.:):):)

Δεν ειπε ποτε και κανενας οτι το ΑΒΣ δεν βοηθα!
Βοηθα και σωζει!

Αλλα οτι και να κανετε, οτι και να πειτε, μηχανακι χωρις ΑΒΣ δεν ειναι ο θανατος ο ιδιος.
Και παρουσιαστε το οσο γλαφυρα και γραφικα θετε.

Αγαπητε Παναβουρ μ', ο μεσος αναβατης υπηρχε και πριν το ΑΒΣ. Αυτο που τον εσωσε/εσωζε/σωζει ειναι το οτι οδηγα συνετα.

Καμια διαφωνια δεν εχω με τα λεγομενα σου.
Αλλα μην κανουμε και το γαμηδι υποκαταστατο της γνωσεως του πως φρεναρεις.

Μιας και την βγαλαμε ολοι εξω, να την μετρησουμε ποσα χρονια οδηγαμε, πεταμε και κανα "ομορφο" με το ποσα κιλα θα γλυτωσεις ανα αεροσακκο, πεταμε και το "ομορφο" με τον αεροσακκο γενικα, μιας και η κριση ξεχειλιζει να κανω μια ερωτηση:

Ο αεροσακκος, το ΑΒΣ ή η συνεση σωζει;

Και μην αρχισετε τις μλκιες του στυλ: "Οταν γινει η μλκια....".
Γιατι εχω να πω κι εγω μια (και πολλες, αλλα μλκιες θα ειναι): "Οποιου του μελλει να πνιγει, ποτε του δεν πεθαινει"

Lioulios
28/06/2014, 01:38
Δεν ξέρω τί λέτε εσείς , Εγώ πάντως χρειάστηκα ABS σε μοτο ...δυο φορές ... και δεν το είχα . Και τις δυο φορές σαβουριάστηκα ! Την τελευταία και ψιλοάσχημα .

Τώρα δεν έχω μοτο και ψάχνωμαι .... Δεν παίζει να μην έχει ABS ... Ήταν και ο λόγος που έδωσα το 950 που τόσο γούσταρα .

spyrakos35
28/06/2014, 06:45
........
Αλλα οτι και να κανετε, οτι και να πειτε, μηχανακι χωρις ΑΒΣ δεν ειναι ο θανατος ο ιδιος.
...........

νομίζω οτι κανείς δεν το λεει αυτό....
αυτό που λένε είναι οτι είναι μ@λακία να λυπηθείς τα (κατά μ.ο.) 800€ παραπάνω που έχει το ΑΒΣ όταν πας να αγοράσεις μοτό...

bros400pgm
28/06/2014, 06:54
Δεν ξέρω τί λέτε εσείς , Εγώ πάντως χρειάστηκα ABS σε μοτο ...δυο φορές ... και δεν το είχα . Και τις δυο φορές σαβουριάστηκα ! Την τελευταία και ψιλοάσχημα .

Τώρα δεν έχω μοτο και ψάχνωμαι .... Δεν παίζει να μην έχει ABS ... Ήταν και ο λόγος που έδωσα το 950 που τόσο γούσταρα .

Ειναι πολυ λιγοι αυτοι που μπορουν να βγαλουν το κεφαλι τους απο την αμμο και να παραδεχτουν το αυτονοητο. :beer:

Το ABS ειναι στα ΣΥΝ της οδηγησης με οχημα. Οσοι λενε το αντιθετο, απλα δεν εχουν στο μηχανακι τους και ουτε εχουν τα λεφτα να το αλλαξουν για να παρουν ενα με συστημα αντιμπλοκαρισματος.

devil's animal
28/06/2014, 06:58
να ρωτησω ρε παιδια...

αυτο το α μπε ες οπως το λετε, σ'αφηνει να κανεις εντο?:confused::a014:

byron
28/06/2014, 07:13
Ειναι πολυ λιγοι αυτοι που μπορουν να βγαλουν το κεφαλι τους απο την αμμο και να παραδεχτουν το αυτονοητο. :beer:

Το ABS ειναι στα ΣΥΝ της οδηγησης με οχημα. Οσοι λενε το αντιθετο, απλα δεν εχουν στο μηχανακι τους και ουτε εχουν τα λεφτα να το αλλαξουν για να παρουν ενα με συστημα αντιμπλοκαρισματος.

Πέστα. Φτωχομπινέδες ρπμ...

Να προσθέσω οτι μερικοί έχουν ακόμα ταμπούρα, 6V, λάδι μίξης στο ντεπόζιτο, και χειροκίνητο αβάνς στο χέρι στα μηχανάκια τους. :moutza:

byron
28/06/2014, 07:15
να ρωτησω ρε παιδια...

αυτο το α μπε ες οπως το λετε, σ'αφηνει να κανεις εντο?:confused::a014:

Οχι, αλλά μαθαίνεις να τραγουδάς εντοφλάϊφ κάθε φορά που αμολάει

bros400pgm
28/06/2014, 07:21
Πέστα. Φτωχομπινέδες ρπμ...

Να προσθέσω οτι μερικοί έχουν ακόμα ταμπούρα, 6V, λάδι μίξης στο ντεπόζιτο, και χειροκίνητο αβάνς στο χέρι στα μηχανάκια τους. :moutza:

Aυτοι φιλε χρηζουν ψυχιατρικης βοηθειας. Κατι σαν τους ιδιοκτητες γιαπωνεζικων ενα πραμα.

devil's animal
28/06/2014, 07:33
Οχι, αλλά μαθαίνεις να τραγουδάς εντοφλάϊφ κάθε φορά που αμολάει

α, καλως λοιπον ειχα την εντυπωση οτι διανυεις περισσοτερα μετρα σε στεγνη ασφαλτο καθε φορα που πατας μανετα...

και για πες ρε μαστορα, τ'αμολαει συχνα τ'αργαλειο να'ουμε??:smokin:

bros400pgm
28/06/2014, 07:37
α, καλως λοιπον ειχα την εντυπωση οτι διανυεις περισσοτερα μετρα σε στεγνη ασφαλτο καθε φορα που πατας μανετα...

Ενταξει η πλακα, αλλα αυτο πως γινεται? :uplate:

devil's animal
28/06/2014, 07:50
Ενταξει η πλακα, αλλα αυτο πως γινεται? :uplate:

πως γινεται να διανυεις περισσοτερα μετρα μ'ενα συστημα που επιβραδυνει-αφηνει-επιβραδυνει-αφηνει απο το να επιβραδυνεις συνεχομενα?
δεν καταλαβαινω την ερωτηση σου, εκτος αν οντως δεν ξερεις τι κανει το abs...

πυξιδας990
28/06/2014, 08:03
παρτε ενα smt.
απενεργοποιηστε το abs ,παρτε φορα, φουλ γκαζια και τσαρουχωστε τα φρενα τερμα.
καντε το ιδιο με abs.
θα σταματησει ΠΟΛΥ νωριτερα με το abs και βαζω και στοιχημα.

stam2
28/06/2014, 08:11
καλά όλα αυτά αλλά με το abs δεν θα νοιώσεις ποτέ τη ρευστή ευκοίλια να γλυστράει ανάμεσα στα μπούτια και τη σέλα,
όταν καταφέρεις μετά από φρενάρισμα 30 μέτρων σε ολισθηρό δρόμο και με μπάντες δεξιά αριστερά να ακινητοποιήσεις όρθιο το μηχανάκι των 220+ κιλών σου....

MG-KTiNoS
28/06/2014, 08:25
Θα αναφερθω σε μια βολτα που εκανα με τον φιλο μου τον Λαζαρο (Λυκος) πριν μερικες μερες προς την Νοτια Κρητη. Ξεκινησαμε απογευματακι για μια μικρη βολτα (20-25 χιλιομετρων) και επιστροφη:) Ολα βαιναν καλως εως οτου πεινασα.... Φτανοντας στον προορισμο μας με επιασε μια λιγουρα για γυροπιτα αλλα για κακη μας τυχη το χωριο που επισκεφθηκαμε ειχε μονο ζαχαροπλαστεια και καφεταβερνεια που σου εψηναν οτι περισσευε :bigcry: "Ρωτοντας πας στην πολη" λενε.... και αποφασισαμε να ρωτησουμε τον καφεταβερνιαρη. Βλεποντας ο καφεταβερνιαρης πως δεν θα εβλεπε ψιχουλο απο εμας μας παρεπεμψε στο παρακατω κοντινο χωριο.....:eyepop: extra 20 χιλιομετρα + 20 επιστροφη:rolleyes: Στο διαο... ας παμε! Φτανοντας ανακαλυψαμε πως ειχε 2 περιπτερα και ενα καφεταβερνειο:bawl: ΕΛΕΟΣ!!! Σε 1 ωρα νυχτωνε και το κοντινοτερο χωριο απεχε μολις 8 χιλιομετρα. Φυγαμε... με τσιτωμενα τα νευρα, το στομαχι και τα γκαζια!!:a018: Καθως βρισκομασταν στην τελικη ευθεια με 120-130 πεταγεται στα 20 μετρα ενα κοπροσκυλο (με γεωμετρικη ακριβεια) στη μεση του δρομου!!!! Σφιγγω τα χερια στο τιμονι και την παλαμη στο φρενο. "Γ@μιμεν@ ABS ΔΟΥΛΕΨΕΕΕΕ" ουρλιαζα μεσα στο κρανος και ο γ@μι@λης ο κοπρος επαθε αγκυλωση απο τον φοβο και δεν κουνουσε..... Ειχα κατεβει στα 70Km απο 130Km στα 20 μετρα και το πισω ποδι του κ@πρου χτυπησε το μεγαλο δαχτυλο του αριστερου μου ποδιου.... ΚΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙ να φωναζει το σκυλι τρεχοντας στο απεναντι χωραφι και ΩΩΩΩΩΩΩΩΩχχ να ουρλιαζω εγω μεσα στο κρανος μου!!! Ευτυχως που ειχα ABS αλλιως την ειχαμε βαμμενη και οι δυο. Τελικα το ABS σωζει...:a18: ...σχεδον.

το τεργΚετ φιξέιΣον όμως μπορεί να σκοτώσει...
Για ψάξου λίγο!

faraway
28/06/2014, 08:25
Μια φορά χρειάστηκε να φρενάρω τα πάντα όλα .

Χωρίς abs και όλα πήγαν καλά ( όσο αφορά το φρενάρισμα ) . Κανένας τροχός δεν μπλόκαρε , και είμαι βέβαιος ότι πήρα το μέγιστο που μπορούσα να πάρω από το σύστημα πέδησης .

Βέβαια ο δρόμος είχε καλή άσφαλτο , τα λάστιχα μου είχαν τη σωστή θερμοκρασία και ήταν σχετικά καινούργια , και ο δρόμος ήταν στεγνός .

Αν ήταν βρεγμένο κάτω , ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό , και να το είχα χάσει εντελώς . :rolleyes:

Καλό είναι να υπάρχει και ας μην δουλέψει ποτέ . ;)