Σύνδεση

View Full Version : "Το Abs σωζει"....σχεδον

Σελίδες : 1 2 [3] 4

toyar
28/06/2014, 08:47
το πατα ασε θα γινει ΜΟΝΟ στα ορια του μπλοκαρισματος οπoυ χωρις abs βλεπεις τον χριστο φανταρο
αν το φρεναρισμα γινει τοσο τελεια ωστε να μην υπαρχει μπλοκαρισμα τοτε ειναι σαν να μην υπαρχει οποτε δεν ενοχλει
εγω ως κουλος το θεωρω απαραιτητο
δεν καταλαβαινω τους χεραδες που τους ενοχλει

spyrakos35
28/06/2014, 09:35
α, καλως λοιπον ειχα την εντυπωση οτι διανυεις περισσοτερα μετρα σε στεγνη ασφαλτο καθε φορα που πατας μανετα...
:

Ειδικα οταν διπλωνει το μπροστινο ειναι σαν να ριξες αγκυρα

;)

devil's animal
28/06/2014, 09:56
Ειδικα οταν διπλωνει το μπροστινο ειναι σαν να ριξες αγκυρα

;)

αν σου διπλωσει το μπροστινο φρεναρεις λαθος...
αν φρεναρεις σωστα και δυνατα η εξελιξη ειναι εντο...

εκτος (επαναλαμβανω) αν ο δρομος ειναι γυαλι ειτε απο βροχη ειτε απο κατασκευη...εκει ναι, το abs κανει δουλεια..

spyrakos35
28/06/2014, 12:24
αν σου διπλωσει το μπροστινο φρεναρεις λαθος...
αν φρεναρεις σωστα και δυνατα η εξελιξη ειναι εντο...

εκτος (επαναλαμβανω) αν ο δρομος ειναι γυαλι ειτε απο βροχη ειτε απο κατασκευη...εκει ναι, το abs κανει δουλεια..

Μενουμε Ελλαδα φιλος

BLiTzER
28/06/2014, 12:32
Το ίδιο πράγμα λέτε όλοι (σχεδόν). Ένας έμπειρος αναβάτης φρενάρει αποτελεσματικότερα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Ένας άπειρος αναβάτης, όχι. Ειδικά σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης.

/thread.

toyar
28/06/2014, 12:44
αυτο που λεμε ειναι οτι ο εμπειρος αναβατης μπορει να ειναι κουρασμενος-αφηρημενος κλπ
αν ολα ειναι τελεια (αναβατης-μοτο-δρομος) τοτε το abs δεν θα παρεμβει καν ποτε ομως δεν ειναι ολα τελεια..........

BLiTzER
28/06/2014, 12:54
Ο έμπειρος αναβάτης λειτουργεί μηχανικά. Αν το φρενάρισμά του επηρρεάζεται από κούραση, αφηρημάδα, τη γκόμενα που τον χώρισε, το μυγάκι στο κράνος, δεν είναι αρκετά έμπειρος.

Αλλά γενικά ποιο είναι το θέμα; Γιατί γίνεται αυτή η "συζήτηση"; "Γιατί δεν αγοράζετε κι εσείς μοτοσυκλέτες με abs αφού το έκανα εγώ που ΞΕΡΩ"; Ας προτιμάει ο καθένας ό,τι νομίζει για τον εαυτό του...

toyar
28/06/2014, 13:30
η συζητηση γινεται γιατι οταν καποιος αμφισβητει τη χρησιμοτητα του abs οσο εμπειρος κι αν ειναι ακουγεται σαν να πω εγω οτι δεν φοραω ζωνη στο αυτοκινητο γιατι εχω 150 κιλα παγκο κι αν τρακαρω θα κρατηθω απ το τιμονι

devil's animal
28/06/2014, 13:39
η συζητηση γινεται γιατι οταν καποιος αμφισβητει τη χρησιμοτητα του abs οσο εμπειρος κι αν ειναι ακουγεται σαν να πω εγω οτι δεν φοραω ζωνη στο αυτοκινητο γιατι εχω 150 κιλα παγκο κι αν τρακαρω θα κρατηθω απ το τιμονι

εντελως ακυρο αυτο που λες...

DrEvil
28/06/2014, 15:17
νομίζω οτι κανείς δεν το λεει αυτό....
αυτό που λένε είναι οτι είναι μ@λακία να λυπηθείς τα (κατά μ.ο.) 800€ παραπάνω που έχει το ΑΒΣ όταν πας να αγοράσεις μοτό...

:a10:

BLiTzER
28/06/2014, 15:50
Δηλαδή όλοι εσείς οι πιστοί του abs προσπαθείτε να προσυλητίσετε τους άπιστους σε κάτι που προσφέρει προφανέστατα αμφισβητούμενα πλεονεκτήματα και, μάλιστα, αφορά εκτός της ίδιας της ζωής τους ΚΑΙ την τσέπη τους.

Μάλιστα. Αυτό ακριβώς που είπα στο προηγούμενο ποστ ^^

Lioulios
28/06/2014, 15:50
Ειναι πολυ λιγοι αυτοι που μπορουν να βγαλουν το κεφαλι τους απο την αμμο και να παραδεχτουν το αυτονοητο. :beer:

Το ABS ειναι στα ΣΥΝ της οδηγησης με οχημα. Οσοι λενε το αντιθετο, απλα δεν εχουν στο μηχανακι τους και ουτε εχουν τα λεφτα να το αλλαξουν για να παρουν ενα με συστημα αντιμπλοκαρισματος.

Ή δεν έχουν κάτσει σε καναπέ του πόνου ... ακίνητοι για βδομάδα +

faraway
28/06/2014, 15:54
Ή δεν έχουν κάτσει σε καναπέ του πόνου ... ακίνητοι για βδομάδα +

όχι απαραίτητα ....

εγώ έκατσα 1 μήνα + , αλλά έτυχε , και πάλι μηχανή χωρίς abs πήρα . ;)

Θα το ήθελα , αλλά δεν τρελαίνομαι και που δεν το έχω .

toyar
28/06/2014, 16:41
ποια ειναι τα αμφισβητουμενα πλεονεκτηματα και μαλιστα προφανη;:eek:
κι εστω αν για καποιον δεν εχει κανενα πλεονεκτημα, υπαρχει καποιο μειονεκτημα για να το αποφυγει; μηπως χαλαει τα φρενα; προσθετει 1 κιλο βαρος ή 1000 ευρω στην τιμη;
η κουβεντα δεν γινεται για να πειστει καποιος να αγορασει κατι αλλα οι νομοι της φυσικης ειναι αμειλικτοι

BLiTzER
28/06/2014, 16:47
Αν υπήρχαν μόνο πλεονεκτήματα, δε νομίζεις ότι δε θα έφτανε τις 15 σελίδες; Θα ήταν "ABS, H ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ".

Oπότε ή είναι υπό αμφισβήτηση ή όσοι δεν το γουστάρουν είναι ηλίθιοι. Αφήστε τον κόσμο να κάνει ό,τι γουστάρει με το κορμί του και τα λεφτά του.

DrEvil
28/06/2014, 19:52
Αν υπήρχαν μόνο πλεονεκτήματα, δε νομίζεις ότι δε θα έφτανε τις 15 σελίδες; Θα ήταν "ABS, H ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ".

Oπότε ή είναι υπό αμφισβήτηση ή όσοι δεν το γουστάρουν είναι ηλίθιοι. Αφήστε τον κόσμο να κάνει ό,τι γουστάρει με το κορμί του και τα λεφτά του.

Εννοιες οπως ο "προσυλιτησμος", ειναι κατι που εσυ εισηγαγες στην συζητηση.
Εδω "απλωνουμε" αποψεις, δεν επιβαλλει καποιος κατι.

Και εν μερει συμφωνω, καθως ειχα/εχω και θα εχω μηχανακι χωρις ΑΒΣ.
Εχω κι ενα με. Να πω την αληθεια και με τα 2 εχω πεσει/χτυπησει.

Αλλα το ΑΒΣ δεν ειναι η 'αληθεια'. Αν δεν ξερεις να φρεναρεις, οτι και να βαλεις πανω, παλι δεν θα φρεναρεις.
Καλο το ΑΒΣ, βοηθα. Μα δεν ειναι με το εκκλησακι ταμενο οποιος δεν το εχει.

Αλλα απο το να λεμε αποψη, στο οτι επηρρεαζουμε, εχει καποια παρασαγγας διαφορα.

Επισης, αν ηταν τοσο διαβολικο, γιατι το εκαναν μονιμη παροχη σε ολες τις μοτο;

Το "Αφηστε τον κοσμο...." απλα ασχολιαστο, μιας και ειναι φαιδρο.

BLiTzER
28/06/2014, 20:34
Εννοιες οπως ο "προσυλιτησμος", ειναι κατι που εσυ εισηγαγες στην συζητηση.
Εδω "απλωνουμε" αποψεις, δεν επιβαλλει καποιος κατι.

Έννοιες όπως "επιβάλλει" είναι κάτι που εισήγαγες εσύ στη συζήτηση. Αν ανατρέξεις σε ένα λεξικό, θα μάθεις τι σημαίνει "προσυλητισμός", όπως και πώς γράφεται. Δεν προϋποθέτει απαραίτητα βίαιη επιβολή. Το χρησιμοποίησα ορθώς, όπως οποιαδήποτε άλλη λέξη στα κείμενά μου.

Κανείς δεν "απλώνει απόψεις" όταν οι μεν υποστηρίζουν ότι το abs ΕΙΝΑΙ σωτήριο, τελεία και παύλα κι ότι οι δε κακώς δεν το επιλέγουν και δε νοιάζονται για τη ζωή τους (λολ).

Δεν είπε κανείς ότι είναι διαβολικό. Αλλά για όσα πλεονεκτήματα προσφέρει, έχει άλλα τόσα μειονεκτήματα. Αλλιώς δε θα υπήρχε συζήτηση εξ αρχής.

Το "γιατί το έκαναν μόνιμη παροχή σε όλες τις μοτό" ("όλες";!) ασχολίαστο, καθώς δεν είναι καν αστείο. Αφήνω κάποιον άλλον να απαντήσει για το προφανές.

DrEvil
28/06/2014, 20:48
Έννοιες όπως "επιβάλλει" είναι κάτι που εισήγαγες εσύ στη συζήτηση. Αν ανατρέξεις σε ένα λεξικό, θα μάθεις τι σημαίνει "προσυλητισμός", όπως και πώς γράφεται. Δεν προϋποθέτει απαραίτητα βίαιη επιβολή. Το χρησιμοποίησα ορθώς, όπως οποιαδήποτε άλλη λέξη στα κείμενά μου.

Κανείς δεν "απλώνει απόψεις" όταν οι μεν υποστηρίζουν ότι το abs ΕΙΝΑΙ σωτήριο, τελεία και παύλα κι ότι οι δε κακώς δεν το επιλέγουν και δε νοιάζονται για τη ζωή τους (λολ).

Δεν είπε κανείς ότι είναι διαβολικό. Αλλά για όσα πλεονεκτήματα προσφέρει, έχει άλλα τόσα μειονεκτήματα. Αλλιώς δε θα υπήρχε συζήτηση εξ αρχής.

Το "γιατί το έκαναν μόνιμη παροχή σε όλες τις μοτό" ("όλες";!) ασχολίαστο, καθώς δεν είναι καν αστείο. Αφήνω κάποιον άλλον να απαντήσει για το προφανές.

Ουτε πλακα δεν εχεις.
Να με σχωρνας Γιαγκο για τα ορθογραφικα μου, παω να ξαπλωσω σε καρφια για να μαθω απο την τιμωρια μου και να νοιωσεις καλυτερα.

Το "επιβαλλει" το εισηγαγα εγω, Μαλιστα. Μηπως και
καμια κοκα απο Κολομβια; Γιατι και για τα δυο το ιδιο ξερω.

Και ναι παλληκαρι μου, ολες.
Και τις ςς και τις εκτος δρομου, με επιλογη απενεργοποιησης.

Το καλυτερο απ'ολα ειναι, οτι δεν εχεις καν διαβασει το τι εχω γραψει σε αυτο το νημα.

Να 'σαι συ καλα, φιλαρακι.

BLiTzER
28/06/2014, 21:04
Μα δε με ενδιαφέρει τι έχεις γράψει εσύ ή ο οποιοσδήποτε. Εγώ ξέρω τι, πώς και γιατί για τον εαυτό μου. Γι'αυτό και δεν έχω συμμετάσχει ουσιαστικά στην κουβέντα. Παρ'όλο που διαφωνώ μαζί σας, δε θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν να αγοράσει μοτοσυκλέτα χωρίς abs, απαριθμώντας υπέρ και κατά, ακριβώς επειδή θεωρώ ότι ένα μεγάλο μέρος αναβατών θα επωφεληθεί από το abs. Όπως και επειδή δε θέλω να πάρω κανέναν στον λαιμό μου. Η "διαφωνία" μου έγκειται καθαρά στο γεγονός ότι θεωρείτε ότι εσείς ξέρετε το σωστό, που επενδύσατε στο abs και όλοι οι άλλοι όχι.

DrEvil
28/06/2014, 21:13
Στο ειπα και πριν. Ουτε πλακα δεν εχεις.

Γιατι αν δεν μας απαξιωνες ολους ετσι απλα, θα ηξερες τι λεω και ποια η αποψη μου.
Και ποια των αλλων.
Και δεν διαφωνω με σενα, παρα μονο στον "καταναγκασμο" η την "καθοδηγηση". ενιτ: το ειχα αρχικα γραψει λαθος, μην ερθω και σε δυσκολη θεση λογω της αγραμματοσυνης μου.

Ασε που οποιος αποφασισει κατι που αφορα αυτον, βασει αυτων που εγω η οποιος εγραψε εδω, ειναι αξιος της μοιρας του.

Αληθεια "συμμετασχει"; Οχι "συμμετεχει"? Αοριστομελλοντας;
(Ο φοβος φυλαει τα ερμα, φιλε μου καλε)

BLiTzER
28/06/2014, 21:25
Στο ειπα και πριν. Ουτε πλακα δεν εχεις.

Γιατι αν δεν μας απαξιωνες ολους ετσι απλα, θα ηξερες τι λεω και ποια η αποψη μου.
Και ποια των αλλων.
Και δεν διαφωνω με σενα, παρα μονο στον "καταναγκασμο" η την "καθοδηγηση". ενιτ: το ειχα αρχικα γραψει λαθος, μην ερθω και σε δυσκολη θεση λογω της αγραμματοσυνης μου.

Ασε που οποιος αποφασισει κατι που αφορα αυτον, βασει αυτων που εγω η οποιος εγραψε εδω, ειναι αξιος της μοιρας του.

Αληθεια "συμμετασχει"; Οχι "συμμετεχει"? Παρελθοντομελλοντας;
(Ο φοβος φυλαει τα ερμα, φιλε μου καλε)

ΔΕ θέλεις να με κοντράρεις λεκτικά σε προσωπικό επίπεδο, πίστεψέ με. Θα σε αφήσω να ψάξεις μόνος σου πότε "συμμετέχω" και πότε "συμμετάσχω" και θα το λήξω εδώ, για να μην εκτεθείς παραπάνω. Δεν είναι "παρελθοντομέλλοντας". Οι προσπάθειές σου να μου το παίξεις έξυπνος τελειώνουν άδοξα κάπου στη γραμματική δημοτικού.

Δεν απαξίωσα κανέναν προσωπικά. Μίλησα γενικά για όσους υποστηρίζουν ότι αυτό είναι και τέλος. Αν δεν είσαι σε αυτούς, δεν αναφέρομαι σε σένα. Τόσο απλά.

Διάβασα τώρα τις προηγούμενες απαντήσεις σου και δε διαφωνούμε. Δεν καταλαβαίνω προς τι το ζόρι σου.

Και ναι, συμφωνώ ότι κανείς δε μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος επειδή έγραψε κάτι σε ένα φόρουμ, αλλά προτιμώ να κρατάω τις πιο "εκκεντρικές" απόψεις μου για τον εαυτό μου. Συνήθως.

bros400pgm
28/06/2014, 21:31
πως γινεται να διανυεις περισσοτερα μετρα μ'ενα συστημα που επιβραδυνει-αφηνει-επιβραδυνει-αφηνει απο το να επιβραδυνεις συνεχομενα?
δεν καταλαβαινω την ερωτηση σου, εκτος αν οντως δεν ξερεις τι κανει το abs...

Εγω οταν θελω να φρεναρω δεν τσαρουχωνω τα φρενα για να επιβραδυνω με την συνδρομη του abs οποτε δεν βλεπω τον λογο που εγραψες το προηγουμενο ποστ σου. Μια χαρα (συμβατικο) φρενο εχω και ας περναει μεσα απο την αντλια. Οποτε αναμεσα σε 2 ιδια μηχανακια (πχ caponord ABS και caponord χωρις) το ιδιο φρεναρισμα θα εχω. Εκτος και υπαρχει θεωρια οτι με επαναλαμβανομενα μπλοκαρισματα μειωνεις την αποσταση φρεναρισματος.

Εαν θελεις συγκριση νομιζω θα πρεπει να γινει αλλες καταστασεις.

DrEvil
28/06/2014, 21:36
ΔΕ θέλεις να με κοντράρεις λεκτικά σε προσωπικό επίπεδο, πίστεψέ με. Θα σε αφήσω να ψάξεις μόνος σου πότε "συμμετέχω" και πότε "συμμετάσχω" και θα το λήξω εδώ, για να μην εκτεθείς παραπάνω.

Δεν απαξίωσα κανέναν προσωπικά. Μίλησα γενικά για όσους υποστηρίζουν ότι αυτό είναι και τέλος. Αν δεν είσαι σε αυτούς, δεν αναφέρομαι σε σένα. Τόσο απλά.

Διάβασα τώρα τις προηγούμενες απαντήσεις σου και δε διαφωνούμε. Δεν καταλαβαίνω προς τι το ζόρι σου.

Και ναι, συμφωνώ ότι κανείς δε μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος επειδή έγραψε κάτι σε ένα φόρουμ, αλλά προτιμώ να κρατάω τις πιο "εκκεντρικές" απόψεις μου για τον εαυτό μου. Συνήθως.

To λεκτικο με αφηνει παγερα αδιαφορο.
Και μπραβο σου και μαγκας εισαι που την "εχεις" την ελληνικη.
Το λαθακι σου το κανεις ομως, αλλα δεν ειναι της παρουσης κι ευχαριστως να το πουμε και παραπερα (σε προσωπικα μηνυματα, μπορει να κερδισω και κατι απ' αυτο, η γνωση ευκταια)

Απαξιωσες μαστορα! Μην εχοντας διαβασει και κρινοντας τα μη διαβασμενα.

Στα λοιπα, χαιρομαι που διαβασες τι γραφεται παραπανω και τωρα εχεις σφαιρικη αποψη.

Ζορια δεν εχω, μα ουτε και προκειται με σενα. Δεν σε γνωριζω - δεν με γνωριζεις = κανενα ζορι ;)
Ζορια εχω αλλου και απ' αλλου, μα αδιαφορο για το εδω.

Ηθικο διδαγμα (για να μην "φαμε" και τπτ "σφαλιαρες", χιουμοριστικη εκφρασις):
Συμφωνουμε.

Να παω τωρα για μπυρες;

kostaskk
28/06/2014, 21:40
τις δεκαετίες του 80-90 οδηγούσαν ολοι χωρίς abs
υπάρχει καμια στατιστική που να λεει πόσοι πέθαναν απο μπλοκάρισμα μπροστινού τροχου,πτώση εξαιτίας αυτού και σύρσιμο στον δρόμο? (τον πισω τροχο δεν τον βαζω)
(υποθέτουμε οτι αν ειχαν abs θα σωζόντουσαν 100%?) ποσες περιπτωσεις να ναι? οι περισσοτεροι έφυγαν απο τελειος διαφορετικα πραγματα
εγω εχω μπλοκάρει μπροστινο απειρες φορες και μεσα σε στροφη χωρις να πεσω, αν ειχα abs παλι δεν θα έπεφτα, οποτε στο τελος με abs μου μενει η φτωχότερη τσεπη και το αυξημενο βαρος+πολυπλοκοτητα στην μοτο

ποσοι πεθαίνουν με τις μηχανές σήμερα που έχουμε abs? και πόσοι πεθάιναν παλια?

οι παράγοντες που μπορούνε να σκοτώσουν καποιον στον δρομο ειναι τοσο άπειροι που το abs προσφέρει ελάχιστη προστασία.
θυμιθητε την τελευταια φορα που τρακάρατε σοβαρα
ειχε παραβιάσει κάποιος stop, πεσατε σε λακουβα, οδηγος κουτιου εχασε τον ελενχο,φάγατε καπακι, τρεχατε υπερβολικα? ε λοιπόν το abs δεν μπορει να κανει κατι για αυτο.

αν ηταν τοσο επικίνδυνες οι μηχανές χωρις abs τοτε πως ζούνε ακομα οι μηχανόβιοι πατεράδες σας και οι φίλοι τους?
ειναι καθαρα θεμα marketing

ενας 40αρις χωρις καμια εμπειρια απο μοτο το 1980 δυσκολα θα πηγαινε να γινει 'αλητης μηχανοβιος' και να αγοράσει μεγαλη μοτο. τις μεγαλες τις οδηγούσαν οσοι 'ηξεραν'
αυτοι που ήθελαν μονο φτηνή μετακίνηση έπαιρναν παπακια τραμ,λεωφορεία

σημερα μπορεί ο καθενας άσχετος να παρει μια μεγαλη μοτο. μαλιστα σημερα αποκτάει μηχανη και ευκολότερα(μεγαλύτερη αγοραστικη δύναμη+ δανεια,δωσεις κτλ)

οποτε το αγοραστικό κοινο μεγαλώνει. και εχει και περισσοτερους άσχετους-άπειρους σε σχεση με παλια

περισσοτεροι απειροι με μεγαλες μηχανες= ατυχήματα
υποθέτουμε οτι τα κρατοι αγαπάνε του πολιτες τους και θελουν το καλο τους. οποτε επιβάλουν abs παντου
ολος τυχαιος οι πωλήσεις μοτο αυξάνουν αφου αυτες εγιναν ποιο 'ασφαλες' το ιδιο και οι άσχετοι που τις αγοράζουν εχοντας πειστεί οτι ειναι ασφαλείς
οι εταιριες κερδίζουν, το συνολικό ποσοστο νεκρων μηχανοβιων παραμένει σταθερό μην σου πω και οτι αυξήθηκε λογο τις αύξησης τις κινησης στους δρομους.
η αθηνα το 1980 δεν ειχε μποτιλιαρισμα ουτε πολλα αυτοκινητα για να παραβιάσουν κοκκινα και φαναρια (συνολικό ποσοστο εννοώ να σκοτώνονται 2 στου 10 πχ)
οι 10 το 1980 σημερα εχουν γινει 20. δηλαδη 'πρεπει' να φευγουν 4 αν ειχαμε ιση αναλόγια
μην βλεπεται μονο ποσοι πέθαιναν καθε μηνα δειτε ποσοι οδηγούσαν τοτε και ποσοι σήμερα

αν καποια καλη και καλοκαρδη εταιρια ηθελε να προστατέψει τους αναβατες τις ας εβαζε το abs χωρις καμια χρεωση ή εστω να το δινει με το πραγματικο του κοστος. δλδ υλικα κοστος κατασκευης μονο. δηλαδη χωρις καθολου κέρδος για την εταιρια ή την κατασκευαστρια των abs.

απο την στιγμη που υπαρχει κερδος πανω στο ανταλακτικο που λεγεται abs και μη δυνατοτητα να επιλεξει καποιος αν θα το αγορασει ή οχι τοτε το σιγουρο ειναι οτι η εταιρια αυξανει τα κέρδη της επιβαλοντας σου το εξτρα ανταλλακτικο

BLiTzER
28/06/2014, 21:41
Ευχαρίστως να τα πούμε όπως γουστάρεις. Δεν κρατάω κακίες μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Απλά όταν μου "επιτίθενται" προσωπικά, θα απαντήσω.

Σαφώς κάνω λάθη. Κανείς δεν είναι τέλειος ;)

Όχι, δεν απαξίωσα, ξαναλέω. Δε διάβασα τα πάντα, αλλά, από την άλλη, δεν αναφέρθηκα στα πάντα. Αναφέρθηκα μόνο σε συγκεκριμένα ποστς, τα οποία διάβασα. Μην επαναλαμβάνομαι και καταντώ κουραστικός.

Και δεν πας. Μόνο με abs, όμως.

DrEvil
28/06/2014, 21:53
Και δεν πας. Μόνο με abs, όμως.

Ε, παω λοιπον!
Αλλα με κουτι, γιατι με τη μοτο μου, που εχει ΑΒΣ, ειχα εναν τρακο πριν 10 μερες.

Απο την αλλη, με γαλλικο αμαξι παω, οποτε δεν εχω σωτηρια!

Καλη βραδυα σε ολους, με η χωρις ΑΒΣ.

devil's animal
29/06/2014, 00:02
Εγω οταν θελω να φρεναρω δεν τσαρουχωνω τα φρενα για να επιβραδυνω με την συνδρομη του abs οποτε δεν βλεπω τον λογο που εγραψες το προηγουμενο ποστ σου. Μια χαρα (συμβατικο) φρενο εχω και ας περναει μεσα απο την αντλια. Οποτε αναμεσα σε 2 ιδια μηχανακια (πχ caponord ABS και caponord χωρις) το ιδιο φρεναρισμα θα εχω. Εκτος και υπαρχει θεωρια οτι με επαναλαμβανομενα μπλοκαρισματα μειωνεις την αποσταση φρεναρισματος.

Εαν θελεις συγκριση νομιζω θα πρεπει να γινει αλλες καταστασεις.

το τριτο προσωπο δεν αναφεροταν σ'εσενα...ηταν γενικο...
ιδεα δεν εχω αν εχεις εσυ προσωπικα abs και πως φρεναρεις...

Pan (dvs)
29/06/2014, 10:53
Οδηγω πανω απο 30 χρονια μηχανες.Ποτε μου δεν καταλαβα γιατι θα πρεπει να φοραω κρανος.Εως τωρα δεν μου χρειαστηκε ποτε.

Μηπως να το εκανα γλαστρα για την αυλη μου?

teo_g7
29/06/2014, 12:17
ABS ------->Συστημα ενεργητικής ασφαλείας

Κράνος,αερόσακοι και λοιπές ομορφιές που αναφέρθηκαν ---------->Συστήματα παθητικής ασφαλείας

Να ξέρουμε και τι λέμε δηλαδή!
Τώρα στα του ABS ελαχιστη εμπειρία έχω καθώς όλα μου τα μηχανάκια ηταν χωρίς δαυτο αλλά δεν έχω νιώσει να κινδυνεύω απο την ελλειψη του.

pipe_smoker
29/06/2014, 12:53
Επειδη "πλακα" εχει....

Ενας απο τους βασικοτερους λογους που τοποθετηθηκε ABS στα αυτοκινητα ηταν ο εξης:
Οταν οι τροχοι εχουν μπλοκαρει και το οχημα συνεχιζει να πηγαινει, χανουμε την κατευθυντηκοτητα του. Κοινως, δεν εχουμε τιμονι. "Ισα" παει, δεν πα να στριβουμε το τιμονι σα μαουνιερηδες, εκτος κι αν αμολησουμε τα φρενα.

Με το ABS, που κανει αυτο ακριβως το πραγμα "παταει-αφηνει-παταει-αφηνει" κλπ (πολυ πιο γρηγορα βεβαια απ'οτι μπορει να το κανει το ποδι μας), κερδιζουμε πισω το τιμονι μας.
Μπορει να μας φυγουν λιγο τα μουτρα εξω, μπορει να μας φυγουν και λιγα τσισα, αλλα εχουμε τιμονι για τα λιγα μετρα που μας μενουν ακομα μεχρι να ακινητοποιηθει πληρως το οχημα, ωστε να μπορεσουμε να στριψουμε χωρις να παρουμε το ποδι μας απο το φρενο και να αποφυγουμε αυτο που εχουμε μπροστα μας και παμε ντουγρου να το εμβολισουμε (παιδι, σκυλι, γατι).

Στη μηχανη τωρα....
1. Για ποση ωρα μπορει να μεινει μπλοκαρισμενος ο τροχος χωρις να σαβουριαστουμε? (Στο αυτοκινητο αιωνιως. Τεσσερα "ποδια" εχει, δεν πεφτει)
2. Στη μηχανη, τις περισσοτερες φορες, μας ενδιαφερει το φρεναρισμα ακινητοποιησης, ή το φρεναρισμα τοσο οσο να μπορεσουμε να στριψουμε, αποφυγουμε εναν κινδυνο, κανουμε εναν ελιγμο κλπ?
3. Αν στο 2 υποθεσουμε οτι σωστο ειναι το δευτερο, θα τα αμολησουμε τα φρενα για να κανουμε τα προαναφερθεντα, ή θα συνεχισουμε τσαρουχωμενοι (ειτε εχουμε ειτε δεν εχουμε ABS)?

toyar
29/06/2014, 13:12
αν σε καθε φρεναρισμα ειχαμε χρονο να σκεφτουμε το abs θα ηταν αχρηστο
το μεγαλυτερο ποσοστο αναβατων δεν πεφτουν απο λαθος στριψιμο μια και ειναι κουλομαριες και στις στροφες πανε-παμε σαν κοτες
τα περισσοτερα πεσιματα ειναι απο μπλοκαρισμα μπροστινου το οποιο το abs απλα δεν το επιτρεπει

teogtp
29/06/2014, 22:26
Επειδη "πλακα" εχει....

Ενας απο τους βασικοτερους λογους που τοποθετηθηκε ABS στα αυτοκινητα ηταν ο εξης:
Οταν οι τροχοι εχουν μπλοκαρει και το οχημα συνεχιζει να πηγαινει, χανουμε την κατευθυντηκοτητα του. Κοινως, δεν εχουμε τιμονι. "Ισα" παει, δεν πα να στριβουμε το τιμονι σα μαουνιερηδες, εκτος κι αν αμολησουμε τα φρενα.

Με το ABS, που κανει αυτο ακριβως το πραγμα "παταει-αφηνει-παταει-αφηνει" κλπ (πολυ πιο γρηγορα βεβαια απ'οτι μπορει να το κανει το ποδι μας), κερδιζουμε πισω το τιμονι μας.
Μπορει να μας φυγουν λιγο τα μουτρα εξω, μπορει να μας φυγουν και λιγα τσισα, αλλα εχουμε τιμονι για τα λιγα μετρα που μας μενουν ακομα μεχρι να ακινητοποιηθει πληρως το οχημα, ωστε να μπορεσουμε να στριψουμε χωρις να παρουμε το ποδι μας απο το φρενο και να αποφυγουμε αυτο που εχουμε μπροστα μας και παμε ντουγρου να το εμβολισουμε (παιδι, σκυλι, γατι).

Στη μηχανη τωρα....
1. Για ποση ωρα μπορει να μεινει μπλοκαρισμενος ο τροχος χωρις να σαβουριαστουμε? (Στο αυτοκινητο αιωνιως. Τεσσερα "ποδια" εχει, δεν πεφτει)
2. Στη μηχανη, τις περισσοτερες φορες, μας ενδιαφερει το φρεναρισμα ακινητοποιησης, ή το φρεναρισμα τοσο οσο να μπορεσουμε να στριψουμε, αποφυγουμε εναν κινδυνο, κανουμε εναν ελιγμο κλπ?
3. Αν στο 2 υποθεσουμε οτι σωστο ειναι το δευτερο, θα τα αμολησουμε τα φρενα για να κανουμε τα προαναφερθεντα, ή θα συνεχισουμε τσαρουχωμενοι (ειτε εχουμε ειτε δεν εχουμε ABS)?

Τι μου θυμιζει τι μου θυμιζει...........:D
Το μηχανακι μου το τωρινο εχει Αβουσου το παλιο δεν ειχε.
Με το καινουργιο εχω κατουρισει το βρακακι μου (μεσα στην πολη) οταν χωρις κανενα λογο"αμολησε",το παλιο σε ιδιες συνθηκες φρεναρισματος απλα σταματουσε.

devil's animal
29/06/2014, 23:28
Τι μου θυμιζει τι μου θυμιζει...........:D
Το μηχανακι μου το τωρινο εχει Αβουσου το παλιο δεν ειχε.
Με το καινουργιο εχω κατουρισει το βρακακι μου (μεσα στην πολη) οταν χωρις κανενα λογο"αμολησε",το παλιο σε ιδιες συνθηκες φρεναρισματος απλα σταματουσε.

μην τα πετας και εσυ ετσι αποτομα ρε παιδι μου...:a38:
μπορει να τρομαξουν οι υπολοιποι...:lipssealed::tooth:

p@nos
30/06/2014, 01:36
ρε τι καθεστε και λετε :lol:

και το κρανος δεν ειναι απαραιτητο οσοι εχουν πεσει δεν εχουν χτυπησει κεφαλι

spyrakos35
30/06/2014, 03:36
Επειδη "πλακα" εχει....

Στη μηχανη τωρα....

άμα γράφεις λίγες αράδες τα λες καλά

pipe_smoker
30/06/2014, 07:47
άμα γράφεις λίγες αράδες τα λες καλά

Ενω αμα γραφω πολλες λεω μαλακιες?:moutza::lol:

spyrakos35
30/06/2014, 08:31
Ενω αμα γραφω πολλες λεω μαλακιες?:moutza::lol:

όχι, γίνεσαι κουραστικός εξ αρχής και δεν σε διαβάζω....

:D

amyroukai
30/06/2014, 08:39
Pipe αν εχεις αβς τοτε φρεναρεις και στριβεις και δεν σκας για το αν μπλοκαρεις. Προφανως δεν ειναι το τελειο συστημα (αν και τα τελευταια της bosch ισως αγγιζουν το τελειο). Αλλα δεν ειδα κανεναν να λεει πχ ο ψεκασμος μου βηχει θα τον ξηλωσω να βαλω fcr. Μπιγκουλα κατεβασε το χερι σου, ξερω.

Με τα περι θανατου, θρησκευτικου φανατιΖμου κλπ γελω μερες τωρα...

Vice
30/06/2014, 09:31
Αναλωνώμαστε στα ίδια.

Τo ABS έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα του βοηθούν κυρίως τους αρχάριους, και τους μετρίου προς καλού επιπέδου αναβάτες ενώ τα μειονεκτήματα του ξενερώνουν μόνο τους "χεράδες" και αυτόυς που μπαίνουν πίστα.

Δεν μπορώ να δεχτώ από τους πρώτους την δικαιολογία του να μην έχεις ABS διότι είναι έξτρα βάρος στη μηχανή. Βάλτο το ρημάδι και μην τρώς πιτόγυρα και πιτσόνια το βράδυ να χάσεις το 1-2-10-100 κιλά που προσθέτει το σύστημα.

Επίσης πολυ σωστά είπε ενα παλλικάρι πιο πάνω οτι το ABS δεν μπαίνει με το έτσι θέλω στο φρενάρισμα. Πρέπει να έχεις κάνει μαλακία για να μπεί. Είτε ετρεχες σε γυαλί/βρεγμένο δρόμο, είτε θαυμαζες κανα κωλαράκι οταν πεταγόταν ο μπάρμπα Γιώργος με το Ναβάρα απο το στενό, είτε πήγαινεις με 300 και "φτερούγισε" κάτι στο στήθος σου οταν είδες οτι η στροφή ειναι πιο σφιχτή απ'ότι υπολογισες.

byron
30/06/2014, 10:02
Αναλωνώμαστε στα ίδια.

Τo ABS έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα του βοηθούν κυρίως τους αρχάριους, και τους μετρίου προς καλού επιπέδου αναβάτες ενώ τα μειονεκτήματα του ξενερώνουν μόνο τους "χεράδες" και αυτόυς που μπαίνουν πίστα.

Δεν μπορώ να δεχτώ από τους πρώτους την δικαιολογία του να μην έχεις ABS διότι είναι έξτρα βάρος στη μηχανή. Βάλτο το ρημάδι και μην τρώς πιτόγυρα και πιτσόνια το βράδυ να χάσεις το 1-2-10-100 κιλά που προσθέτει το σύστημα.

Επίσης πολυ σωστά είπε ενα παλλικάρι πιο πάνω οτι το ABS δεν μπαίνει με το έτσι θέλω στο φρενάρισμα. Πρέπει να έχεις κάνει μαλακία για να μπεί. Είτε ετρεχες σε γυαλί/βρεγμένο δρόμο, είτε θαυμαζες κανα κωλαράκι οταν πεταγόταν ο μπάρμπα Γιώργος με το Ναβάρα απο το στενό, είτε πήγαινεις με 300 και "φτερούγισε" κάτι στο στήθος σου οταν είδες οτι η στροφή ειναι πιο σφιχτή απ'ότι υπολογισες.

Παιδιά, η διαφορά είναι πως κάποιες φορές (οχι πάντα), το ABS "νομίζει" (μαλακωδώς) οτι έχεις κάνει μαλακία, αλλά η αλήθεια είναι οτι το ίδιο μαλακίζεται και με τα 2 χέρια.

Δεν νομίζω οτι αμφισβητεί κανείς την χρησιμότητα του ABS σε βρεγμένο ή κωλόδρομο γυαλί ή σε φρενάρισμα πανικού ενός αναβάτη.
Το θέμα είναι οτι κάποιες φορες (κάποια συστήματα) απλά αμολάνε χωρίς λόγο-αιτία-αφορμή βάζοντας σε μπελάδες που δεν χρειάζονται τον αναβάτη.

Αν κάποιος δεν το έχει νιώσει, δεν έχει νόημα να συζητάμε.

pipe_smoker
30/06/2014, 10:08
όχι, γίνεσαι κουραστικός εξ αρχής και δεν σε διαβάζω....

:D

Εσύ χάνεις (http://www.youtube.com/watch?v=oOLJc2hRtVw&t=0m33s) :p

Pipe αν εχεις αβς τοτε φρεναρεις και στριβεις και δεν σκας για το αν μπλοκαρεις.

Οκ. Το σέβομαι.
Η παραπάνω πρόταση όμως εμένα μου βγάζει μια επανάπαυση.

Και γι'αυτό είπα αρχής εξ'αρχής, "καλά χρυσά" τα συστήματα ασφαλείας (ABS, τα μαγικά της BOSCH κλπ), αλλά καλύτερα γι'αυτόν που ξέρει ήδη να οδηγάει.

Το να μάθει κάποιος να στρίβει σωστά προϋποθέτει να μάθει να χρησιμοποιεί και σωστά τα φρένα του.
Αν σκέφτεται "Έλα μωρέ, και μαλακία να κάνω θα φρενάρω και δε θα σαβουριαστώ γιατί έχω ABS", ΚΑΙ να σαβουριαστεί παίζει, ΚΑΙ να μη μάθει ποτέ να φρενάρει και να στρίβει σωστά παίζει γιατί θα επαφίεται στο ότι έχει δικάβαλο τον Αϊ ABS μεγάλη η χάρη του.

Φέρνω πάλι ως παράδειγμα τα αυτοκίνητα, που εκεί θεωρώ το ABS υπεραπαραίτητο χωρίς δευτερη κουβέντα, και ως μεγαλύτεροι προσπαθείστε να θυμηθείτε κάτι που το θυμάμαι ακόμα κι εγώ που ήμουνα νιάνιαρο. Όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν Εβραίος τα αυτοκίνητα με ABS στην Ελλάδα κι ο κάθε μπάρμπας αγόραζε κι από ένα, τα στούκα έδιναν κι έπαιρναν γιατί η αντίληψη ήταν "Έχω ABS άρα μπορώ να πάω με περισσότερα και το αμάξι θα σταματήσει".
Πέρασαν μερικά χρονάκια, εξελίχθηκαν τα συστήματα, πέρασαν και στα χέρια της επόμενης γενιάς που, κάτι τα περιοδικά, κάτι η τηλεόραση (το ιντερνετ δεν ήταν στα φόρτε του τότε), τη σακουλεύτηκε λίγο τη δουλειά, κι ευτυχώς τα πράγματα βελτιώθηκαν σημαντικά.

Τέσπα.
Το βάζουμε στα θέματα υπό συζήτηση το βράδυ στον Κρίκο:D

ΥΓ. Για τα περι θανάτου, θρησκευτικού φανατισμού κλπ δεν ξέρω πού αναφέρεσαι. Φαντάζομαι όχι σε μένα. Δε θυμάμαι να έχω πει κάτι σχετικό.

spyrakos35
30/06/2014, 10:10
....Το θέμα είναι οτι κάποιες φορες (κάποια συστήματα) απλά αμολάνε χωρίς λόγο-αιτία-αφορμή βάζοντας σε μπελάδες που δεν χρειάζονται τον αναβάτη.

όταν οδήγησα το gs1200 φίλου (μην το γυρίσουμε σε μπεμβέ βέρσους ολ), μου έκανε εντύπωση το πόσο καλό μπροστινό φρένο έχει και το πόσο μαλακία είναι το πίσω (το αγγίζεις και μπαίνει το αβς)....

οκ να δεχτώ οτι στα φτηνά μοντέλα, υπάρχει και φτηνό αβς (αν μπορούμε να το πούμε έτσι)

γιατί όμως μπορεί να έχει τέτοια διαφοροποίηση η λειτουργία του μπρος με το πίσω στην ίδια μοτό?

p@nos
30/06/2014, 10:15
γιατι το πισω ειναι πιο ευαισθητο στα μπλοκαρισματα...επισης το τσαρουχωνεις ασυναισθητα πιο ευκολα για να παιξεις...

τωρα το οτι μπορει να σε τρομαξει το αβσ...ποσες φορες μπορει να σε τρομαξει ενα μπλοκαρισμενο μπροστινο και ποσες ενα αμολημα του αβς...επισης ποσα ειναι οι τουμπες απο μπλοκαρισμενα μπροστινα και ποσες απο κακη λειτουργια του abs

δε ξερω γιατι μερικοι νομιζετε οτι το abds ειναι για αρχαριους, ειναι για ολους τους οδηγους και δεν ειναι για να σε προφυλαξει απο τη μαλακια σου, ειναι για να σε προφυλαξει απο το μπλοκαρισμα του τροχου που μπορει να γινει ανα πασα στιγμη, ειτε εισαι απειρος ειτε εμπειρος...

τωρα κατι διαβασα οτι ειναι αμφισβητουμενο το αποτελεσμα του αβς...ντοινγκ :lol:
αμα ισχυε αυτο θα ειχαν πεσει τοσες μυνησεις που θα τα ειχαν καταργησει τελειως...

τωρα οσοι δε σας κανουν ταabs και σας κανουν να νιωθετε κουλοι, παρτε μηχανακια με ταμπουρα γιατι τα φρενα ειναι για δειλους να νιωσετε λιγη βαρβατιλα...

pipe_smoker
30/06/2014, 10:18
γιατί όμως μπορεί να έχει τέτοια διαφοροποίηση η λειτουργία του μπρος με το πίσω στην ίδια μοτό?

Δεν είναι απαραίτητο ότι "φταίει" η μηχανή.

Σε ένα μηχανάκι (χωρίς ABS), το ίδιο εύκολα μπλοκάρεις τον πίσω και το ίδιο εύκολα τον μπροστά?
Στα φρένα το βάρος μεταφέρεται μπροστά. Το πίσω ελαφραίνει, λογικό να μπλοκάρει πιο εύκολα (κι αν έχει ABS να επέμβει κι όλας).

(Μπορεί φυσικά να οφείλεται και στη μηχανή στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποκλείεται. Σε άλλα μηχανάκια με το που χαϊδέψεις το πίσω γραπώνει κατευθείαν, και σε άλλα χοροπηδάς επάνω του για να νοιώσεις ότι πιάνει.)

byron
30/06/2014, 10:23
όταν οδήγησα το gs1200 φίλου (μην το γυρίσουμε σε μπεμβέ βέρσους ολ), μου έκανε εντύπωση το πόσο καλό μπροστινό φρένο έχει και το πόσο μαλακία είναι το πίσω (το αγγίζεις και μπαίνει το αβς)....

οκ να δεχτώ οτι στα φτηνά μοντέλα, υπάρχει και φτηνό αβς (αν μπορούμε να το πούμε έτσι)

Στο συγκεκριμένο που λες, υποθέτω οτι έχει να κάνει με την ύπαρξη telelever, αντισυμβατικών συστημάτων που χωρίς ΑBS δεν οδηγούνται?

Ο τελευταίος τρόμος μου, και σ΄αυτό αναφέρομαι, δεν αφορούσε καμμιά φθηνοκατασκευή αλλά ένα TDM900.
Απλά κατεβαίνοντας την γέφυρα της Λ.Αθηνών προς Σ.Πάτση το μηχανάκι στα φρένα αμόλησε χωρίς κανένα λόγο, αναγκάζοντας με να βγώ τέρμα αριστερά για να αποφύγω τα σταματημένα και τελικά να προσπεράσω το φανάρι καναδυοτρία μέτρα βγαίνοντας στην Σ.Πάτση.

Μακάρι να υπάρξουν συστήματα τύπου Bosch-S1000RR-APRC που απ΄όσο ακούω είναι τέλεια.Μέχρι τότΕνες, κρατάω και μια πισινή.

spyrakos35
30/06/2014, 10:30
Απλά κατεβαίνοντας την γέφυρα της Λ.Αθηνών προς Σ.Πάτση το μηχανάκι στα φρένα αμόλησε χωρίς κανένα λόγο, αναγκάζοντας με να βγώ τέρμα αριστερά για να αποφύγω τα σταματημένα και τελικά να προσπεράσω το φανάρι καναδυοτρία μέτρα βγαίνοντας στην Σ.Πάτση.

μήπως εσύ (ο οδηγος δλδ - όποιος και να είναι) δεν καταλαβες (πρόλαβες να καταλάβεις) οτι υπήρχε λόγος να ενεργοποιηθεί?

DrBig
30/06/2014, 10:35
Απο την αλλη πιστευω οτι ενα abs ειναι τοσο καλο οσο οι αναρτησεις που το κουβαλανε.

byron
30/06/2014, 10:44
μήπως εσύ (ο οδηγος δλδ - όποιος και να είναι) δεν καταλαβες (πρόλαβες να καταλάβεις) οτι υπήρχε λόγος να ενεργοποιηθεί?

Δεν νομίζω. Γενικά θεωρώ οτι έχω επαφή με τις συνθήκες που οδηγάω, και πιστεύω πως με το Τuono ούτε κάν θα είχα ασχοληθεί πως κάτι δεν πάει καλά. Και σίγουρα θα είχα σταματήσει εκεί που ήθελα.

spyrakos35
30/06/2014, 11:02
Δεν νομίζω. Γενικά θεωρώ οτι έχω επαφή με τις συνθήκες που οδηγάω, και πιστεύω πως με το Τuono ούτε κάν θα είχα ασχοληθεί πως κάτι δεν πάει καλά. Και σίγουρα θα είχα σταματήσει εκεί που ήθελα.

τότε να υποθέσω οτι υπάρχουν ακριβά και φτηνά αβς....

το φτηνό ενεργοποιείται με την απότομη επιβραδυνση του τροχού ενώ το ακριβό όταν πρέπει... το λέω γιατί 4+ χρόνια με την βάρκα μου, δεν έχω διαπιστώσει να ενεργοποιείται σε απότομα φρεναρίσματα χωρίς να υπάρχει λόγος...

το τδμ, γιαμάπα είναι και αυτό, οπότε?

byron
30/06/2014, 11:13
Αυτό πιθανόν να συμβαίνει. Καλό είναι επομένως να μην υπάρχει μια συλλογική αποδοχή συστημάτων επειδή φέρουν το μαγικό αρκτικόλεξο A.B.S

Όταν ήδη κυκλοφορούν συστήματα που "δουλεύουν" στην πίστα, δεν μπορεί να είναι κανείς δογματικός στη μη-χρήση τους. Αντίστοιχα και οι υπέρμαχοι, καλό είναι να κρατάνε τις επιφυλάξεις τους για κάποια μειονεκτήματα του ABS σε στεγνή άσφαλτο (γιατί στο βρεγμένο δεν είδα να έχει κανείς αντίρρηση).

Η άποψη μου, ταιριάζει με του Dr.Big. Ενα μέτριο σε αναρτήσεις μηχανάκι, με μέτρια φρένα και μέτριο ABS (όπως είναι και η πλειονότητα δηλαδή) μπορεί να χάσει τα αυγά και τα καλάθια σε ένα ψιλοσκληρό φρενάρισμα στο οποίο θα ανταπεξέλθει χωρίς δράματα ένα καλό πακέτο φρένων και αναρτήσεων.

RaGe_Raptor
30/06/2014, 11:49
Αυτό πιθανόν να συμβαίνει. Καλό είναι επομένως να μην υπάρχει μια συλλογική αποδοχή συστημάτων επειδή φέρουν το μαγικό αρκτικόλεξο A.B.S

Όταν ήδη κυκλοφορούν συστήματα που "δουλεύουν" στην πίστα, δεν μπορεί να είναι κανείς δογματικός στη μη-χρήση τους. Αντίστοιχα και οι υπέρμαχοι, καλό είναι να κρατάνε τις επιφυλάξεις τους για κάποια μειονεκτήματα του ABS σε στεγνή άσφαλτο (γιατί στο βρεγμένο δεν είδα να έχει κανείς αντίρρηση).

Η άποψη μου, ταιριάζει με του Dr.Big. Ενα μέτριο σε αναρτήσεις μηχανάκι, με μέτρια φρένα και μέτριο ABS (όπως είναι και η πλειονότητα δηλαδή) μπορεί να χάσει τα αυγά και τα καλάθια σε ένα ψιλοσκληρό φρενάρισμα στο οποίο θα ανταπεξέλθει χωρίς δράματα ένα καλό πακέτο φρένων και αναρτήσεων.

όλη η ουσία βρίσκεται σ'αυτές τις λίγες αράδες..κάπου το α-μπε-ες έχει καταντίσει μαρκετίστικο κόλπο..αντί για αυτό βάλε καλύτερες αναρτήσεις-φρένα στο μπορντέλο σου,κατασκευαστή..αλλά τί λέω αυτό βγαίνει πολύ πιο ακριβό.....

Pan (dvs)
30/06/2014, 14:31

Μηπως εχει να κανει και με τη ρυθμιση που θεωρει ποιο ασφαλη,καποια εταιρεια?

Και στο bandit το πισω ενεργοποιειται πιο ευκολα απο το μπροστα.Οδηγαω αμυντικα και στα δυσκολα παιζω με τη μανετα (συνηθεια απο παλια και μαλλον κακως).Δεν μου χρειαστηκε ποτε το abs,μερικες φορες το εμπλεκω μονο και μονο για να δω αν λειτουργει.Aλλα αστο να υπαρχει.Μια φορα θα χρειαστει....

amyroukai
30/06/2014, 14:40
Βυρων αν αφηνες και ξαναεπιανες, πιθανως να ξεκολλουσε. Φανταζομαι δεν.πηγαινες χαλαρα ακριβως και πηγες να φρεναρεις οπως θα φρεναρες με το απριλια. Οντως οι φτηνες μοναδες τρωνε περιεργα σκαλωματα και εχουν ευαισθησιες.

Επι προσωπικου εμαθα να φρεναρω με abs, μετα που πηρα συμβατικο φρενο ειχα αισθηση του ποσο παιρνει να το πλακωσω. Το πισω το μπλοκαρω ευκολα και λανθασμενα, ακομα. Το εμπρος σπανια και το αφωνω/ξαναπιανω αμεσα. Αν ειχα φαει μερικες σουπες απο μπροστινο χωρις το abs δεν νομιζω οτι θα φρεναρα δυνατα, ποτε.

byron
30/06/2014, 14:56
αν αφηνες και ξαναεπιανες, πιθανως να ξεκολλουσε.

Οντως οι φτηνες μοναδες τρωνε περιεργα σκαλωματα και εχουν ευαισθησιες.

Ok, άρα δεν λέμε κάτι διαφορετικό.
Απλά εγώ δεν έχω καμμία διάθεση να παίξω με τα ψυχολογικά του κάθε συστήματος, ούτε και να "επαναπρογραμματιστώ" για να φρενάρω όπως θέλει αυτό, και όχι όπως μπορώ εγώ.

amyroukai
30/06/2014, 19:21
LOL μου θυμίζεις τη μουρμούρα που με πιάνει με κάθε ψεκαστό μηχανάκι. Κάθε σύστημα θέλει τον τρόπο του.

petros1972
02/07/2014, 22:47
ειναι και ποσο μπορει να οδηγησει ο καθενας χωρις abs.εγω ας πουμε δεν τα καταφερνω τοσο καλα στα ορια.μηχανη χωρις abs.

Αμφίσημος
03/07/2014, 01:22
18 χρόνια τώρα καβάλα ποτέ δεν είχα δίκυκλο με ABS.
Αν μέτρησα 5 χαζοπτώσεις εως τώρα οι μισές είναι σε βρεγμένο απο φρενάρισμα. Δηλαδή το πιθανότερο με ΑΒS πιστεύω θα ήμουν ΟΚ.
Είναι επίτευγμα τώρα, τι να λέμε. Απλά θα έπρεπε να είναι απενεργοποιούμενο σε όλες τις μηχανές. Όπως στiς ΒΜW. Δε γίνεται να πάρω το Τenere με ΑΒS και να μπω στο χώμα, απλά δεν γίνεται.
Ειδικά συνδυασμένο με CBS τύπου σύστημα και ενα καλό πακέτο αναρτήσεων / ελαστικών θα ένιωθα άτρωτος.
Αλήθεια τόσο δύσκολο είναι να μπει μετά;

pipe_smoker
03/07/2014, 10:03

Ενδιαφέρουσα ερώτηση...

Της παναγιάς τα μάτια βάζουνε aftermarket.
ABS δεν έχουνε φτιάξει?
Και μάλιστα κάτι καλύτερο από το μαμά ίσως, όπως συμβαίνει σε πολλά περιφερειακά που είναι σκατένια και τα αλλάζουμε με after για κάτι καλύτερο, πχ αναρτήσεις?

Bladerunner
03/07/2014, 11:21
Αισθητήρες; Εγκέφαλος που να διαβάζει τα δεδομένα;

Σχετικά με το ABS...

Όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα σκοπό έχουν να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της μαλακίας μας. Να το γράψω πιο κόσμια, της λάθος κίνησής μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, οδήγηση σε πίστα ή ακόμα και "εμπνευσμένης" στο δρόμο, μπορεί να μεταφράσουν λανθασμένα ως επικίνδυνη κάποια ενέργειά μας και να επέμβουν, ενώ δεν το θέλουμε. Και ή να μας στερήσουν πολύτιμο χρόνο (αγώνες) ή ακόμα και να μειώσουν το επίπεδο διασκέδασης (πίστα ή δρόμος).
Κάποιοι, δεν έχουν το δίτροχο μόνο ως μεταφορικά μέσο αλλά και ως παιχνίδι. Όχημα ψυχαγωγίας. Τα ABS-TC-ESP/ASP-CBS και δεν ξέρω τι άλλο, περιορίζουν αρκετά το παιχνίδι! Κάποιοι λοιπόν, δεν το γουστάρουν αυτό ρε αδερφέ! :D

VANDA
03/07/2014, 14:04
Άσχετο..
http://www.youtube.com/watch?v=q0Clcr9LpDg

Στο 3.08.. σαν ψιλοκαλά δεν φρενάρει αυτό; :look:

p@nos
03/07/2014, 14:21
Ειδικά συνδυασμένο με CBS τύπου σύστημα και ενα καλό πακέτο αναρτήσεων / ελαστικών θα ένιωθα άτρωτος.

πανευκολο...το κυκλωμα μπαινει στα σωληνακια του φρενοτ, βαζεις τους αισθητηρες του δινεις τροφοδοσια και δουλευει....το θεμα ειναι οτι σε περιπτωση τουμπας, ειναι ευκολο να ''κατηγορησεις'' αυτον που στο εβαλε, δουλεψε δε δουλεψε σωστα...οποτε για να αποφευγονται τετοιες καταστασεις, δεν το βαζουν συνηθως μετα...

Σχετικά με το ABS...

Όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα σκοπό έχουν να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της μαλακίας μας. Να το γράψω πιο κόσμια, της λάθος κίνησής μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, οδήγηση σε πίστα ή ακόμα και "εμπνευσμένης" στο δρόμο, μπορεί να μεταφράσουν λανθασμένα ως επικίνδυνη κάποια ενέργειά μας και να επέμβουν, ενώ δεν το θέλουμε. Και ή να μας στερήσουν πολύτιμο χρόνο (αγώνες) ή ακόμα και να μειώσουν το επίπεδο διασκέδασης (πίστα ή δρόμος).
Κάποιοι, δεν έχουν το δίτροχο μόνο ως μεταφορικά μέσο αλλά και ως παιχνίδι. Όχημα ψυχαγωγίας. Τα ABS-TC-ESP/ASP-CBS και δεν ξέρω τι άλλο, περιορίζουν αρκετά το παιχνίδι! Κάποιοι λοιπόν, δεν το γουστάρουν αυτό ρε αδερφέ! :D

παμε παλι...τα ηλεκτρονικα δεν ειναι για να προλαβουν τη λαθος κινηση μας...κανουν ΚΑΙ αυτο...ειναι για να δουλεψουν σε συνθηκες που δε μπορεις να αντιδρασεις σωστα...πουδρα, σκονες λαδια δεν ειναι μαλακια του οδηγου, ειναι κατασταση που απλα ενα συστημα δουλευει καλυτερα απο την ανθρωπινη αντιδραση...τοσο απλο...ομοιως και για τραξιον κλπ...
αμα ηταν ετσι ολα τα διαφημιστικα ασφαλειας δε θα σου εδειχναν ενα παιδακι πχ να πεταγεται στο δρομο και ενα αμαξι/μηχανακι να φρεναρει....θα σου εδειχναν ενα καγκουρα μουτρωμενο που δε μπορει να κανει μαλακιες και τη μαμα του σπιτι να πλεκει με το κεφαλι της ησυχο

τωρα αμ θες να μπεις πιστα, η να κανεις παντες αλα vdb, τα περισσοτερα abs εχουν κουμπακι...και στην περιπτωση που δεν εχουν...το συστημα ειναι normally off...

βγαζεις την ασφαλεια του και το abs απενεργοποιειται...τοσο απλο...

Bladerunner
03/07/2014, 14:34
Αν φρενάρω πάνω σε πούδρα (δε σχολιάζω καν για τα λάδια) θα είμαι τουλάχιστον ...εχμ άπειρος.

Το ABS δεν είναι εκεί τόσο για να φρενάρουμε σε μικρότερη απόσταση, αλλά κυρίως για να μπορούμε να κάνουμε ελιγμό ενώ επιβραδύνουμε. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό δεν έχει και μεγάλη σχέση με το αντικείμενο.

Είπαμε: Καλό και άγιο από άποψη ασφαλείας. Και όλα τα υπόλοιπα μπλιμπλίκια. Δεν διαφωνώ.

Θα μου επιτρέψεις όμως να θέλω να οδηγώ εγώ το μηχανάκι μου κι όχι κάποιο ηλεκτρονικό παπάρι. :wave2:

p@nos
03/07/2014, 14:47
ελιγμο κατα το φρεναρισμα με abs...που σου λεει ο κατασκευαστης οτι δουλευει με τη μοτο ορθια και ολα τα τεστ γινονται με τη μοτο ορθια, εκτος απο το καινουριο abs της μποσ...οκ...να σου πω αφου δε ξερεις γιατι γραφεις?

επισης αμα σου πεταχτει κανα παιδακι στο δρομο ειναι θεμα...απειριας φανταζομαι :lol:

το πως θα οδηγας το μηχανακι σου ειναι δικο σου θεμα...αλλο το τι θα κανεις εσυ ομως και αλλο τι ειναι το σωστο...

byron
03/07/2014, 15:18
ελιγμο κατα το φρεναρισμα με abs...που σου λεει ο κατασκευαστης οτι δουλευει με τη μοτο ορθια και ολα τα τεστ γινονται με τη μοτο ορθια, εκτος απο το καινουριο abs της μποσ...οκ...να σου πω αφου δε ξερεις γιατι γραφεις?
.

Τι σχέση έχει η δυνατότητα ελιγμού κατά το φρενάρισμα, με την κλίση της μοτό και τα μπλέκεις?

παμε παλι...τα ηλεκτρονικα δεν ειναι για να προλαβουν τη λαθος κινηση μας...κανουν ΚΑΙ αυτο...ειναι για να δουλεψουν σε συνθηκες που δε μπορεις να αντιδρασεις σωστα...πουδρα, σκονες λαδια δεν ειναι μαλακια του οδηγου, ειναι κατασταση που απλα ενα συστημα δουλευει καλυτερα απο την ανθρωπινη αντιδραση...τοσο απλο...ομοιως και για τραξιον κλπ...
αμα ηταν ετσι ολα τα διαφημιστικα ασφαλειας δε θα σου εδειχναν ενα παιδακι πχ να πεταγεται στο δρομο και ενα αμαξι/μηχανακι να φρεναρει....θα σου εδειχναν ενα καγκουρα μουτρωμενο που δε μπορει να κανει μαλακιες και τη μαμα του σπιτι να πλεκει με το κεφαλι της ησυχο

Ναι αμε, και η BMW αυτό έλεγε. Αν θέλετε να φρενάρετε και ο δρόμος έχει σαμαράκια, κάντε την προσευχή σας.

p@nos
03/07/2014, 15:44
Τι σχέση έχει η δυνατότητα ελιγμού κατά το φρενάρισμα, με την κλίση της μοτό και τα μπλέκεις?

επειδη εδω ειναι συζητηση και οχι μονολογος...διαβαζε τα ολα πριν απαντησεις...
εκτος αμα η μοτο κανεις ελιγμο με 0 μοιρες
πραγμα που σημαινει οτι εισαι με 5 και πολλα abs ειναι off σε αυτη την ταχυτητα

Το ABS δεν είναι εκεί τόσο για να φρενάρουμε σε μικρότερη απόσταση, αλλά κυρίως για να μπορούμε να κάνουμε ελιγμό ενώ επιβραδύνουμε. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό δεν έχει και μεγάλη σχέση με το αντικείμενο.

byron
03/07/2014, 15:55

Τι σημαίνει η πρόταση " εκτος αμα η μοτο κανεις ελιγμο με 0 μοιρες
πραγμα που σημαινει οτι εισαι με 5 και πολλα abs ειναι off σε αυτη την ταχυτητα" μπορείς να εξηγήσεις, γιατί νοηματικά είναι "ανοίξει πόρτα, αέρα μπει" ?

Μήπως θέλεις να πεις οτι αν η μοτό ΔΕΝ έχει 0 μοίρες κλίση, τότε το ABS είναι άχρηστο?

pipe_smoker
03/07/2014, 15:57

Εσυ δηλαδη αντιλαμβανεσαι το ABS ως το μπιμπλικι που σου δινει τη δυνατοτητα να κανεις target fixation με την ησυχια σου στο παιδακι/ταριφα/whatever, και περισσοτερο χρονο απλα για να κανεις την προσευχη σου κρατωντας τσαρουχωμενα τα φρενα και πηγαινοντας ευθεια με την ελπιδα οτι θα σταματησεις πριν το σημειο 0.

Γιατι, στην περιπτωση που σου διαφευγει, περιγραφεις αυτο ακριβως το πραγμα.

giannis23
03/07/2014, 17:30
18 χρόνια τώρα καβάλα ποτέ δεν είχα δίκυκλο με ABS.
Αν μέτρησα 5 χαζοπτώσεις εως τώρα οι μισές είναι σε βρεγμένο απο φρενάρισμα. Δηλαδή το πιθανότερο με ΑΒS πιστεύω θα ήμουν ΟΚ.
Είναι επίτευγμα τώρα, τι να λέμε. Απλά θα έπρεπε να είναι απενεργοποιούμενο σε όλες τις μηχανές. Όπως στiς ΒΜW. Δε γίνεται να πάρω το Τenere με ΑΒS και να μπω στο χώμα, απλά δεν γίνεται.

λογικα θα γινεται και σε μηχανη αν εγκατασταθουν 2 αισθητηρες ταχυτητας,ενας σε καθε τροχο,και απο μια ελεγχομενη υδραυλικη βαλβιδα σε καθε τροχο συν το ecu (αν δεν εχει η μηχανη) ... ουτως η αλλως το abs ειναι ενα συστημα τεχνητης νοημοσυνης... λειτουργει με τα ερεθισματα... καπως ετσι

319573 319574

*σορρυ για τα σχηματα ειναι στα γρηγορα

**στο ecu μπορει να αλλαξει και 15 φορες/s

***αυτο γινεται σταδιακα σε κυκλους στην πραγματικοτητα,μειωνει πιεση,κανει ξανα υπολογισμο της διαφορας μεταξυ των τροχων και παλι τα ιδια κλπ

****σε φορτηγα που δεν ειχαν μπηκε μετα την αγορα υπο την επιβλεψη του ΕΜΠ

*****δεν εχω βαλει των αισθητηρα πιεσης της βαλβιδας κλπ..

****** στο ecu εχει c/c++

toyar
03/07/2014, 17:58
στην πραγματικοτητα οι βαλβιδες που ανοιγοκλεινουν για μειωση-σταθεροποιηση-αυξηση της πιεσης βρισκονται στην ηλεκτρουδραυλικη μοναδα και οχι στους τροχους
στην ιδια μοναδα υπαρχει και ηλεκτρικη αντλια ανακτησης της πιεσης οπως και συστημα αποσβεσης των ταλαντωσεων
επισης η ecu λαμβανει σηματα για την ταχυτητα κινησης
πρακτικα αν παω να τοποθετησω στη μοτοσυκλετα μου abs πρωτον πρεπει να υπαρχει το ιδιο μοντελο με abs ωστε να ταιριαζουν τα ανταλλακτικα ο εγκεφαλος και το software και δευτερον το κοστος θα ειναι τουλαχιστον Χ5

p@nos
03/07/2014, 19:52
Εσυ δηλαδη αντιλαμβανεσαι το ABS ως το μπιμπλικι που σου δινει τη δυνατοτητα να κανεις target fixation με την ησυχια σου στο παιδακι/ταριφα/whatever, και περισσοτερο χρονο απλα για να κανεις την προσευχη σου κρατωντας τσαρουχωμενα τα φρενα και πηγαινοντας ευθεια με την ελπιδα οτι θα σταματησεις πριν το σημειο 0.

Γιατι, στην περιπτωση που σου διαφευγει, περιγραφεις αυτο ακριβως το πραγμα.

ντοινγκ :lol:

φιλε αμα εχεις προβλημα κατανοησης ειναι δικο σου προβλημα...γιατι αμα καταλαβαινεις εσυ οτι αμα δε μπλοκαρουν οι ροδες παθαινεις target fixation...ευτυχως που το γραψες να ξερω να μη σου μιλαω :lol:

Bladerunner
03/07/2014, 21:01
επισης αμα σου πεταχτει κανα παιδακι στο δρομο ειναι θεμα...απειριας φανταζομαι :lol:

Σαφώς και το απρόβλεπτο γεγονός δεν έχει (μεγάλη) σχέση με εμπειρία και ικανότητα. Το πώς θα αντιδράσεις όμως, έχει. Φαντάζομαι δεν διαφωνείς σ' αυτό.
Το μηχανάκι διακρίνεται για την ενεργητική του ασφάλεια. Μικρός όγκος, άμεση απόκριση στο γκάζι -σε σχέση με τετράτροχο-. Εκμεταλλευόμενος αυτά, σε περίπτωση που πεταχτεί ένα παιδάκι όπως έγραψες, η πρώτη επιλογή είναι ο ελιγμός. Εκτός αν είσαι πολύ νέος και άπειρος οδηγός, φαντάζομαι ούτε εδώ διαφωνείς.

Για να μη ξεφύγουμε κι άλλο από το αρχικό θέμα:
Το σύστημα του ABS βασίζεται στην τυπική λογική. (Διάβασε παραπάνω την ανάλυση του Giannis23). Αναλύει μόνο την περιστροφή των τροχών. Δε λαμβάνει υπόψη του θερμοκρασία ελαστικών, κλίση μοτοσυκλέτας, ανωμαλίες του οδοστρώματος κλπ. Βασίζεται στο δυαδικό μοντέλο, 0-1, αληθές - ψευδές.
Από την άλλη μεριά, η ασαφής λογική που θα επικρατήσει στα ηλεκτρονικά ξεφεύγει από το παραπάνω μοντέλο και λέει ότι δεν ισχύει πάντα το άσπρο-μαύρο, αλλά κάποιες φορές το ...γκρι

Όσο λοιπόν δεν αυξάνονται οι παράμετροι που λαμβάνει δεδομένα το ABS, τόσο παραπάνω δρόμο εξέλιξης θα έχει μπροστά του.

Κι ένα τελευταίο γενικό. Η ειρωνεία όχι μόνο δεν βοηθάει στην κουβέντα, αλλά τη δυναμιτίζει κι όλας.

amyroukai
03/07/2014, 21:28
Δε λαμβάνει υπόψη του θερμοκρασία ελαστικών, κλίση μοτοσυκλέτας, ανωμαλίες του οδοστρώματος κλπ. Βασίζεται στο δυαδικό μοντέλο, 0-1, αληθές - ψευδές.

Bosch MSC που φοράει το ΚΤΜ ADV αν δεν απατώμαι λαμβάνει υπ όψιν αυτές τις παραμέτρους και το περί θερμοκρασίας το περιλαμβάνει στο "πιστοποιημένο για το εργοστασιακό λάστιχο", ήτοι προβλέπει με επαρκή ακρίβεια την συμπεριφορά του ελαστικού. Άρα αυτό που λες δεν ισχύει για την μεγάλη μάζα -ακόμα- αλλά αληθές 100% δεν είναι. Φαντάζομαι πως σε λίγο καιρό, αυτή η μονάδα ή κάποια καλύτερη θα περάσει και σε άλλα μοντέλα πιο δημοφιλή. Και τέλος πάντων το 100% fool proof μηχάνημα δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν θα υπάρξει κιόλας. Ή ίσως δεν ξέρω αν θέλω να υπάρξει.

giannis23
03/07/2014, 22:05
στην πραγματικοτητα οι βαλβιδες που ανοιγοκλεινουν για μειωση-σταθεροποιηση-αυξηση της πιεσης βρισκονται στην ηλεκτρουδραυλικη μοναδα και οχι στους τροχους
στην ιδια μοναδα υπαρχει και ηλεκτρικη αντλια ανακτησης της πιεσης οπως και συστημα αποσβεσης των ταλαντωσεων
επισης η ecu λαμβανει σηματα για την ταχυτητα κινησης
πρακτικα αν παω να τοποθετησω στη μοτοσυκλετα μου abs πρωτον πρεπει να υπαρχει το ιδιο μοντελο με abs ωστε να ταιριαζουν τα ανταλλακτικα ο εγκεφαλος και το software και δευτερον το κοστος θα ειναι τουλαχιστον Χ5

εχεις δίκιο γι αυτο που λες..οσο για τα σήματα και τους παλμούς δεν νομίζω ότι χρειάζεται ανάλυση γιατί θα το χάσουμε το θεμα

giannis23
03/07/2014, 22:12
Bosch MSC που φοράει το ΚΤΜ ADV αν δεν απατώμαι λαμβάνει υπ όψιν αυτές τις παραμέτρους και το περί θερμοκρασίας το περιλαμβάνει στο "πιστοποιημένο για το εργοστασιακό λάστιχο", ήτοι προβλέπει με επαρκή ακρίβεια την συμπεριφορά του ελαστικού. Άρα αυτό που λες δεν ισχύει για την μεγάλη μάζα -ακόμα- αλλά αληθές 100% δεν είναι. Φαντάζομαι πως σε λίγο καιρό, αυτή η μονάδα ή κάποια καλύτερη θα περάσει και σε άλλα μοντέλα πιο δημοφιλή. Και τέλος πάντων το 100% fool proof μηχάνημα δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν θα υπάρξει κιόλας. Ή ίσως δεν ξέρω αν θέλω να υπάρξει.

βασικα στα πιο νεα έχουν μπει κι άλλοι παράμετροι..οποτε όσο μεγαλύτερη πληροφορία έχουμε τοσο καλύτερη πρόβλεψη και υπολογισμούς μπορούμε να κάνουμε και ειδικά οταν μιλάμε για ένα συστημα τεχνητής νοημοσύνης. σαν αυτο..εχεις απόλυτο δίκιο..

p@nos
04/07/2014, 08:29
Για να μη ξεφύγουμε κι άλλο από το αρχικό θέμα:
Το σύστημα του ABS βασίζεται στην τυπική λογική. (Διάβασε παραπάνω την ανάλυση του Giannis23). Αναλύει μόνο την περιστροφή των τροχών. Δε λαμβάνει υπόψη του θερμοκρασία ελαστικών, κλίση μοτοσυκλέτας, ανωμαλίες του οδοστρώματος κλπ. Βασίζεται στο δυαδικό μοντέλο, 0-1, αληθές - ψευδές.
Από την άλλη μεριά, η ασαφής λογική που θα επικρατήσει στα ηλεκτρονικά ξεφεύγει από το παραπάνω μοντέλο και λέει ότι δεν ισχύει πάντα το άσπρο-μαύρο, αλλά κάποιες φορές το ...γκρι

Όσο λοιπόν δεν αυξάνονται οι παράμετροι που λαμβάνει δεδομένα το ABS, τόσο παραπάνω δρόμο εξέλιξης θα έχει μπροστά του.

Κι ένα τελευταίο γενικό. Η ειρωνεία όχι μόνο δεν βοηθάει στην κουβέντα, αλλά τη δυναμιτίζει κι όλας.

αυτος ο αλγοριθμος δεν ειναι κωδικας abs, τουλαχιστον των τελευταιων 10ετιων...ειναι μια γενικη ιδεα του πως δουλευουν, οποιος θελει να δει αλγοριθμους κυκλοφορουν στο νετ για να δειτε πως περιπου δουλευουν...η θερμοκρασια του ελαστικου ειναι παραγοντας που δεν επιρεαζει το abs...το abs θα δουλεψει οταν αντιληφθει τροχο να μπλοκαρει....αμα το λαστιχο ειναι πιο ζεστο απλα αυτο θα συμβει με περισσοτερη δυναμη πεδησης...ολα αυτα τα δεδομενα(κλισεις θερμοκρασιες κλπ ειναι πραγματα που απλα θα κανουν το abs να δουλεψει πιο φυσικα, ενα συστημα ειναι καλο οσο δε το αντιλαμβανεσαι να επεμβενει)

τεσπα, κανεις δεν ειναι οτι τα abs ειναι τελεια, το οτι μπορει να σε σωσουν απο τουμπες ομως ειναι αδιαμφισβητητο...το καινουριο abs της μπος παντως ειναι φανταστικο, και αρχισει να μπαινει παραγωγη και σε αλλα μηχανακια (νομιζω θα το βαλουν και στο μικρο panigale)

και για να ξερετε, δεν εχω abs στο μηχανακι μου :lol: εχω κονομισει πολλες ασπρες τριχες ομως απο μπλοκαρισμενες ροδες, με λιγα μεσα στην πολη ειτε πολλα χλμ....το abs της μπος αμα βγει προς πωληση, η βρω κανα στο ebay αμα δεν παιρνει τπτ περιεργα σηματα απο την ecu των μοτο που το φορανε, θα το βαλω και στα δικα μου μηχανακια....

giannis23
04/07/2014, 10:45
αυτος ο αλγοριθμος δεν ειναι κωδικας abs, τουλαχιστον των τελευταιων 10ετιων...ειναι μια γενικη ιδεα του πως δουλευουν, οποιος θελει να δει αλγοριθμους κυκλοφορουν στο νετ για να δειτε πως περιπου δουλευουν...η θερμοκρασια του ελαστικου ειναι παραγοντας που δεν επιρεαζει το abs...το abs θα δουλεψει οταν αντιληφθει τροχο να μπλοκαρει....αμα το λαστιχο ειναι πιο ζεστο απλα αυτο θα συμβει με περισσοτερη δυναμη πεδησης...ολα αυτα τα δεδομενα(κλισεις θερμοκρασιες κλπ ειναι πραγματα που απλα θα κανουν το abs να δουλεψει πιο φυσικα, ενα συστημα ειναι καλο οσο δε το αντιλαμβανεσαι να επεμβενει)

τεσπα, κανεις δεν ειναι οτι τα abs ειναι τελεια, το οτι μπορει να σε σωσουν απο τουμπες ομως ειναι αδιαμφισβητητο...το καινουριο abs της μπος παντως ειναι φανταστικο, και αρχισει να μπαινει παραγωγη και σε αλλα μηχανακια (νομιζω θα το βαλουν και στο μικρο panigale)

και για να ξερετε, δεν εχω abs στο μηχανακι μου :lol: εχω κονομισει πολλες ασπρες τριχες ομως απο μπλοκαρισμενες ροδες, με λιγα μεσα στην πολη ειτε πολλα χλμ....το abs της μπος αμα βγει προς πωληση, η βρω κανα στο ebay αμα δεν παιρνει τπτ περιεργα σηματα απο την ecu των μοτο που το φορανε, θα το βαλω και στα δικα μου μηχανακια....

μια βασικη ιδεα εκανα ρε,σε 10 λεπτα :P ο αλγοριθμος ,σε επαγγεματικο επιπεδο πρεπει να τον καλεις εξωτερικα απο libraries που θα εχουν τα functions .. επισης να περασει μεσα απο validator για αν δεις τα loops ποσο χρονο χρειαζοντε για τερματισμο... να βαλεις exceptions(για πιθανο σφαλμα)..σε αυτοκινητα της ακριβης κατηγοριας παιζουν περισσοτεροι πυρηνες στο ecu οποτε μπορεις να δουλεψεις και με parallel loops.. το σημα απο speed sensor ερχεται συνηθως σε 4-pulse οποτε θες και εκει μορφοποιηση των τιμων κλπ...

GiannisBlessed
04/07/2014, 11:53

Σχετικά με το ABS...

υπο ποιες συνθηκες βοηθαει να μπλοκαρει καποιος τροχος στην πιστα?

δεν εχετε καταλαβει μερικοι τι ακριβως κανει αυτο το μαραφετι...
δεν εμποδιζει τον τροχο να μπλοκαρει.
αφου μπλοκαρει τον απελευθερωνει πριν να ειναι μοιραιο.
σαν να ειχαμε υπερφυσικα αντανακλαστικα.
μεχρι το σημειο που θα μπλοκαρει ο τροχος τα φρενα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ διαφορα απο τα απλα.
το ποση δυναμη χρειαζεται για να μπλοκαρει αλλαζει αναλογα με το λαστιχο τον δρομο κτλ.οτι ισχυει δλδ ουτως η αλλως.
το μονο που αλλαζει ειναι οτι ενω με ενα απλο αν μπλοκαρει μαλλον θα ειναι μοιραιο (εχω σωσει μπλοκαρισματα μπροστινου απλα γιατι προλαβα να αφησω εγκαιρως το φρενο.εχω πεσει ομως κ γιατι δεν προλαβα.) στο abs με το που αισθανθει οτι μπλοκαρε αφηνει τον τροχο να γυρισει.μεχρι εμας να παει το σημα απο το ματι στον εγκεφαλο να το επεξεργαστει και να στειλει σημα στα δαχτυλα η ροδα γυριζει ωραια και χαρουμενη παρεχοντας πεδηση στο μεγιστο λιγο πριν το μπλοκαρισμα.αντε και σε 3 μετρα απο εκεινη την στιγμη εχει λαδια.
η ροδα θα μπλοκαρει ξανα αυτην την φορα θα χρειαζεται πολυ λιγοτερη δυναμη πεδησης για να το κανει αυτο.το abs θα αφησειπιο νωρις και θα ειναι σαν να χαλασε.
στην πραγματικοτητα κανει οτι καλυτερο ΓΙΝΕΤΑΙ.εκτος και αν η τουμπα ειναι καλυτερο σεναριο.

Vice
04/07/2014, 11:59
Είσαι σίγουρος; :D

ggs
04/07/2014, 12:18
Ρε παιδιά , έχει νόημα να συγκρίνουμε μοτοσυκλέτες , οδηγούς και συνθήκες πίστας με την καθημερινότητα στον δρομο και την χρησιμότητα του ABS?
Το ρωταω γιατι ,παρ ολο που δεν ειχα ποτε μοτο με ABS , θεωρούσα ότι μπορει να σωσει πτωσεις σε πολλες περιπτωσεις και θα έπρεπε να υπήρχε στανταρτ σε όλες τις μοτο παραγωγής με δυνατότητα απενεργοποίησης για συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. χωμα).
Η κουβεντα εδώ μου βγαζει μια αισθηση ότι το ABS είναι ένα ακόμα μαρκετινιστικο μπλιμπλικι (σαν τις ηλεκτρικες αναρτησεις και το antispin) που μπόρει σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και επικίνδυνο.
Ειλικρινα , δεν εχω προσωπικη εμπειρια για το τι πραγματικα ισχυει για το ABS και αυτά που εχω διαβασει μεχρι τωρα με μπερδευουν λιγο.

byron
04/07/2014, 12:20

δεν εχετε καταλαβει μερικοι τι ακριβως κανει αυτο το μαραφετι...
δεν εμποδιζει τον τροχο να μπλοκαρει.
αφου μπλοκαρει τον απελευθερωνει πριν να ειναι μοιραιο.
σαν να ειχαμε υπερφυσικα αντανακλαστικα.
μεχρι το σημειο που θα μπλοκαρει ο τροχος τα φρενα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ διαφορα απο τα απλα.

Δεν νομίζω. Μιλώντας τουλάχιστον για τα συστήματα που υπάρχουν στο 99% των μοτό.

Bladerunner
04/07/2014, 12:25

Πού το έγραψα αυτό; Αυτό που έγραψα είναι ότι στην πίστα μπορεί να μας στερήσει χρόνο.

Κι αυτό γιατί:

Η πλειοψηφία των ABS δεν λαμβάνει υπόψη το ανασήκωμα του πίσω τροχού που συμβαίνει διαρκώς στα πολλά φρένα στην πίστα.
Η πλειοψηφία των ABS δεν σου επιτρέπει να τοποθετήσεις το μηχανάκι με πλαγιολίσθηση.
Η πλειοψηφία των ABS προσθέτουν σημαντικό βάρος επιβαρύνοντας την ευκολία κατευθυντικότητας.

Από τη δική μου τη μεριά το θέμα εξαντλήθηκε. Δεν έχω να γράψω κάτι παραπάνω. Όποιος ξέρει να διαβάζει και έχει όρεξη να το κάνει μπορεί να δει όλες τις απόψεις.

Bladerunner
04/07/2014, 12:39
μπορει να σωσει πτωσεις σε πολλες περιπτωσεις και θα έπρεπε να υπήρχε στανταρτ σε όλες τις μοτο παραγωγής με δυνατότητα απενεργοποίησης για συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. χωμα)

Στο πολύ κοντινό μέλλον έτσι θα είναι. Ήδη το κόστος έχει μειωθεί αισθητά λόγω ευρύτερης πλέον παραγωγής. Η intel αν δεν κάνω λάθος έχει αναπτύξει επεξεργαστές που είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις συστημάτων που βασίζονται στην ασαφή λογική. Με λίγα λόγια, τα συστήματα γίνονται όλο και πιο έξυπνα και πιο φτηνά.

pipe_smoker
04/07/2014, 13:11
θα έπρεπε να υπήρχε στανταρτ σε όλες τις μοτο παραγωγής με δυνατότητα απενεργοποίησης για συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. χωμα).

πχ χώμα, ή πίστα, ή οτιδήποτε.

Συμφωνούμε.

Το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής τα περισσότερα συστήματα ABS ΔΕΝ είναι με κουμπάκι ΟΝ/OFF (όπως είναι πχ τα τράξιον, αντισπίν κλπ).
Κοινώς αν το φοράει πάνω θα το λούζεσαι θες δε θες.
Εξαίρεση η BMW, το καινούριο daytona 675 αν δεν κάνω λάθος, και ίσως κάποια λίγα ακόμα.
Μακάρι στην πορεία να υπάρξουν κι άλλα.

Και το δεύτερο (ακόμα κι αν υπήρχε κουμπάκι ON/OFF) είναι το βάρος όπως έγραψε κι ο blade.
Όταν κάποιος παίρνει μια μηχανή για να τη βάζει στην πίστα και κοιτάζει να γλιτώσει γραμμάρια από το παραμικρό, του είναι λίγο σιχτίρι να του φορτώνεται ένα Χ βάρος το οποίο θα του χρειαστεί μόνο εκτός πίστας εάν κι εφόσον και ίσως.

Η τεχνολογία προχωράει, οι αρκούδες χέζουνε στο δάσος, γνωστά αυτά.
Σιγά σιγά βγαίνουν συστηματάρες οι οποίες και όλο και καλύτερες θα γίνονται, και όλο κι ελαφρύτερες θα γίνονται και θα αρχίσουν να φοριούνται σε όλο και περισσότερες μηχανές.

Κι ακόμα κι ο πιστάκιας θα μάθει να οδηγάει με το έξτρα βάρος του ABS και των ηλεκτρονικών (που θα έχει ισοσταθμιστεί πιθανότατα από άλλα πράγματα που θα έχουν ελαφρύνει), κι άμα λάχει τα ενεργοποιεί για να γυρνάει πιό ξέγνοιαστος σπίτι του έχοντας τελειώσει τα γύρω-γύρω του ξεθεωμένος.
Εκτός κι αν θέλει το 2025 να έχει μηχανή του 2005.

Και πριν 15-20 χρόνια αν έλεγες ότι θα καβαλάμε μηχανές πιο "γρήγορες" από του Ντούχαν και του Σβαντς που θα βγάζουνε 200 άλογα και θα ζυγίζουν 190 κιλά και θα τις κυκλοφοράμε στο δρόμο χωρίς να βροντάμε με το που αγγίζουμε το γκάζι, θα έτρωγες ντομάτες.

Η εξέλιξη θα έρθει, και σίγουρα θα βελτιωθεί και το ABS σα σύστημα γενικότερα.

Η δική μας εξέλιξη είναι μια άλλη ιστορία.

giannis23
04/07/2014, 13:16
πχ χώμα, ή πίστα, ή οτιδήποτε.

Συμφωνούμε.

Το θέμα είναι ότι μέχρι στιγμής τα περισσότερα συστήματα ABS ΔΕΝ είναι με κουμπάκι ΟΝ/OFF (όπως είναι πχ τα τράξιον, αντισπίν κλπ).
Κοινώς αν το φοράει πάνω θα το λούζεσαι θες δε θες.
Εξαίρεση η BMW, το καινούριο daytona 675 αν δεν κάνω λάθος, και ίσως κάποια λίγα ακόμα.
Μακάρι στην πορεία να υπάρξουν κι άλλα.

Και το δεύτερο (ακόμα κι αν υπήρχε κουμπάκι ON/OFF) είναι το βάρος όπως έγραψε κι ο blade.
Όταν κάποιος παίρνει μια μηχανή για να τη βάζει στην πίστα και κοιτάζει να γλιτώσει γραμμάρια από το παραμικρό, του είναι λίγο σιχτίρι να του φορτώνεται ένα Χ βάρος το οποίο θα του χρειαστεί μόνο εκτός πίστας εάν κι εφόσον και ίσως.

Η τεχνολογία προχωράει, οι αρκούδες χέζουνε στο δάσος, γνωστά αυτά.
Σιγά σιγά βγαίνουν συστηματάρες οι οποίες και όλο και καλύτερες θα γίνονται, και όλο κι ελαφρύτερες θα γίνονται και θα αρχίσουν να φοριούνται σε όλο και περισσότερες μηχανές.

Κι ακόμα κι ο πιστάκιας θα μάθει να οδηγάει με το έξτρα βάρος του ABS και των ηλεκτρονικών (που θα έχει ισοσταθμιστεί πιθανότατα από άλλα πράγματα που θα έχουν ελαφρύνει), κι άμα λάχει τα ενεργοποιεί για να γυρνάει πιό ξέγνοιαστος σπίτι του έχοντας τελειώσει τα γύρω-γύρω του ξεθεωμένος.
Εκτός κι αν θέλει το 2025 να έχει μηχανή του 2005.

Και πριν 15-20 χρόνια αν έλεγες ότι θα καβαλάμε μηχανές πιο "γρήγορες" από του Ντούχαν και του Σβαντς που θα βγάζουνε 200 άλογα και θα ζυγίζουν 190 κιλά και θα τις κυκλοφοράμε στο δρόμο χωρίς να βροντάμε με το που αγγίζουμε το γκάζι, θα έτρωγες ντομάτες.

Η εξέλιξη θα έρθει, και σίγουρα θα βελτιωθεί και το ABS σα σύστημα γενικότερα.

Η δική μας εξέλιξη είναι μια άλλη ιστορία.

νομιζω το gs εχει επιλογη on/off. και το s1000rr εχει επιλογη αν πατησεις το πισω φρενο να απερνεργοποιηται το abs για τον τροχο (αυτα ειναι με επιλογη απο τα modesπου εχει)

ggs
04/07/2014, 13:22
Στο πολύ κοντινό μέλλον έτσι θα είναι. Ήδη το κόστος έχει μειωθεί αισθητά λόγω ευρύτερης πλέον παραγωγής. Η intel αν δεν κάνω λάθος έχει αναπτύξει επεξεργαστές που είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις συστημάτων που βασίζονται στην ασαφή λογική. Με λίγα λόγια, τα συστήματα γίνονται όλο και πιο έξυπνα και πιο φτηνά.

Κι εγώ έτσι νομίζω ότι θα γίνει στο μέλλον .

.......

Ρε μανία με την Μπιστα…:lol:
Ουτε φώτα έχουν στην Μπιστα …:lol:
Ουτε Μπιστα εχουμε…:lol:

Μιλάμε για τον δρόμο και την καθημερινότητα και για το σήμερα .

Αν ρωτούσε κάποιος (ακομα και εμπειρος οδηγος) που θέλει να πάρει μια μηχανή για την καθημερινότητα του , για πολη , βόλτες , ταξίδια και η μηχανή αυτή εκανε π.χ. 8000 χωρις ABS και 8700 με ΑBS , τι θα τον συμβουλεύαμε?

Να δωσει τα 700 παραπάνω γιατι το αξίζουν για την ασφάλεια του ή δεν αξίζει να τα δωσει?

amyroukai
04/07/2014, 13:23
να τα δώσει.

ggs
04/07/2014, 14:01
να τα δώσει.

Σιγά ρε κυμπαρη άντρα …:lol:

(sorry αλλα παρασκευη σημερα και με εχει πιασει ένα trollarisma :sick:)

devil's animal
04/07/2014, 14:38
Μιλάμε για τον δρόμο και την καθημερινότητα και για το σήμερα .

Αν ρωτούσε κάποιος (ακομα και εμπειρος οδηγος) που θέλει να πάρει μια μηχανή για την καθημερινότητα του , για πολη , βόλτες , ταξίδια και η μηχανή αυτή εκανε π.χ. 8000 χωρις ABS και 8700 με ΑBS , τι θα τον συμβουλεύαμε?

Να δωσει τα 700 παραπάνω γιατι το αξίζουν για την ασφάλεια του ή δεν αξίζει να τα δωσει?

ας το κανουμε λιγο πιο ενδιαφερον...
εστω οτι τα ειχε αυτα τα 700€ παραπανω αλλα μετα δεν ειχε αλλα να διαθεσει...ποτε...ή δεν γουσταρε να ξαναασχοληθει και να δωσει αλλα λεφτα...

τι θα συμβουλευατε να δωσει τα 700 για να παρει την εκδοση με το ABS ή να κανει 1 level και 2 level CSS?

Vice
04/07/2014, 14:47
εστω οτι τα ειχε αυτα τα 700€ παραπανω αλλα μετα δεν ειχε αλλα να διαθεσει...ποτε...ή δεν γουσταρε να ξαναασχοληθει και να δωσει αλλα λεφτα...

τι θα συμβουλευατε να δωσει τα 700 για να παρει την εκδοση με το ABS ή να κανει 1 level και 2 level CSS?

Η ερώτηση σου προϋποθέτει οτι μετά το California δεν προκειται να πέσει ξανά για κανένα πουστη λόγο. Το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Εδώ πέφτουν στο GP ρε παιδιά, τι το τυρανάτε το θέμα;

**Ουτε με το ABS σημαίνει οτι δεν θα πέσεις ποτε

amyroukai
04/07/2014, 14:47
άμα δεν έχει άλλα να δώσει ποτέ, ψηφίζω να πάρει ένα ινόβα που καίει 2λ/100 και τα 6700 που μένουν να τα κάνει ΟΛΑ βενζίνες. σχολεία και μαλακίες ή ταξίδι;;;

pipe_smoker
04/07/2014, 14:49
νομιζω το gs εχει επιλογη on/off. και το s1000rr εχει επιλογη αν πατησεις το πισω φρενο να απερνεργοποιηται το abs για τον τροχο (αυτα ειναι με επιλογη απο τα modesπου εχει)

Τα ανέφερα στο ποστ μου τα BMW ότι έχουν ON/OFF. Κι εγώ έτσι ξέρω.

Να τα δώσει.

Είναι λίγο trivial η ερώτηση οπότε δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα.

Αλλά επειδή σαν "προβληματισμός" έχει μεγάλο νόημα, να χέσει το ABS και να κάνει CSS.
Κι ας μη σκοπεύει να μπει πίστα ποτέ (απαντάω και στον ggs που αναφέρεται στο ότι ο Χ αναβάτης του παραδείγματος ψάχνεται για βόλτες, ταξιδάκια κλπ).

pipe_smoker
04/07/2014, 14:50
άμα δεν έχει άλλα να δώσει ποτέ, ψηφίζω να πάρει ένα ινόβα που καίει 2λ/100 και τα 6700 που μένουν να τα κάνει ΟΛΑ βενζίνες.

Γι'αυτό είπα ότι είναι trivial η ερώτηση.

Αλλά ουσία υπάρχει στον προβληματισμό.

ggs
04/07/2014, 14:52

Χμμ … ενδιαφέρον δίλλημα , όμως , με αυτή (περίπου)την λογική , 700 για CSS ή για κράνος ?

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο , οδηγός με css lvls , με εμπειρία , και με λυμένα τα θέματα εξοπλισμού , αν θέλει να πάρει μια μηχανή για την καθημερινότητα του , θα άξιζε να δώσει τα 700 παραπάνω για ABS ?

byron
04/07/2014, 15:15
Χμμ … ενδιαφέρον δίλλημα , όμως , με αυτή (περίπου)την λογική , 700 για CSS ή για κράνος ?

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο , οδηγός με css lvls , με εμπειρία , και με λυμένα τα θέματα εξοπλισμού , αν θέλει να πάρει μια μηχανή για την καθημερινότητα του , θα άξιζε να δώσει τα 700 παραπάνω για ABS ?

Αν έχει διακόπτη on-off και καλύπτει και το fun factor που είπε και ο Blade, καλό είναι να το έχει.
Αν κάνει βολτίτσες-ταξιδάκια-δικάβαλλος κλπ επίσης
Αν βγαίνει μόνο για να λυσσάξει ή το ΄χει για πίστα, θα τον ξενερώσει και θα τρομάξει αν είναι έμπειρος. Αν είναι άπειρος καλό είναι να το έχει μιας και δεν πρόκειται να φρενάρει μόλις δει τον άγιο πέτρο, ούτε να φρενάρει υπό κλίση, ούτε να πιέσει τόσο που να χοροπηδάει στον αέρα ο τροχός.

Bladerunner
04/07/2014, 15:20
Βρε συ ggs... Δε μας λες ποιο μηχανάκι λιγουρεύεσαι να τελειώνουμε; Ας έχει και ABS. Δε θα σε προγκήξουμε. Αλήθεια!

(Η δική μου απάντηση είναι να το πάρει.)

ggs
04/07/2014, 15:25
Αν έχει διακόπτη on-off και καλύπτει και το fun factor που είπε και ο Blade, καλό είναι να το έχει.
Αν κάνει βολτίτσες-ταξιδάκια-δικάβαλλος κλπ επίσης
Αν βγαίνει μόνο για να λυσσάξει ή το ΄χει για πίστα, θα τον ξενερώσει και θα τρομάξει αν είναι έμπειρος. Αν είναι άπειρος καλό είναι να το έχει μιας και δεν πρόκειται να φρενάρει μόλις δει τον άγιο πέτρο, ούτε να φρενάρει υπό κλίση, ούτε να πιέσει τόσο που να χοροπηδάει στον αέρα ο τροχός.

OK

Εκει καταλήγω κι εγώ .
Η βέλτιστη λύση για όλους είναι το ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης , κάτι που ελπίζω σε λιγα χρονια να είναι πολύ εξελιγμένο , φτηνό και στανταρτ σε ολες τις μηχανες .

ggs
04/07/2014, 15:26
Βρε συ ggs... Δε μας λες ποιο μηχανάκι λιγουρεύεσαι να τελειώνουμε; Ας έχει και ABS. Δε θα σε προγκήξουμε. Αλήθεια!

(Η δική μου απάντηση είναι να το πάρει.)

:lol:

δεν εχω τα 700 για το ABS και λέω μήπως δεν χρειάζεται η μλκια….:lol:

panavour
04/07/2014, 15:36
Να τα δωσει και αν δεν εχει να τα δανειστει η να βαλει γραμματια ,γιατι αλλιως θα τα δωσει στους γιατρους,ασε που τα ορθοπεδικα παντα αφηνουν κουσουρια,σε βαθος χρονου,για να μην πω για αλλα σοβαροτερα αμα χτυπησεις σε κεφαλι ,μεση κλπ.Οποιος λυπαται 700 ευρω για ΑΒS αλλα τα δινει για SMARTPHONE ειναι εν δυναμει της φυλης του ΜΑΚΑΚΑ :a31::a31::a31:

pipe_smoker
04/07/2014, 15:48
Αυτο που ειπε ο Βυρωνας.

:lol:

δεν εχω τα 700 για το ABS και λέω μήπως δεν χρειάζεται η μλκια….:lol:

Εγω που εχω τα 700 για το ABS αλλα δεν εχω για την υπολοιπη μηχανη τί κανω?:D

byron
04/07/2014, 15:50
Να τα δωσει και αν δεν εχει να τα δανειστει η να βαλει γραμματια ,γιατι αλλιως θα τα δωσει στους γιατρους,ασε που τα ορθοπεδικα παντα αφηνουν κουσουρια,σε βαθος χρονου,για να μην πω για αλλα σοβαροτερα αμα χτυπησεις σε κεφαλι ,μεση κλπ.Οποιος λυπαται 700 ευρω για ΑΒS αλλα τα δινει για SMARTPHONE ειναι εν δυναμει της φυλης του ΜΑΚΑΚΑ :a31::a31::a31:

Σιγά μη ξυπνήσει και σε μπανιέρα με παγάκια χωρίς νεφρό επειδή δεν έχει ABS. :hypnotize: