PDA

View Full Version : TROY η Τροία;



powerphot
29/06/2004, 15:14
Το παραθέτω όπως μου το έστειλαν...
TROY
Έχασα τρεις ώρες από την ζωή μου βλέποντας την σχετική αμερικανική ταινία, παραγωγής της εταιρίας WARNER !
Υποτίθεται ότι αφηγείται την ιστορία της πολιορκίας και κατάληψης της Τροίας από τους Αχαιούς στα μέσα του 12ου αιώνα π. Χ.
Την ίδια ιστορία μας παρέδωσε ο θεϊκός Όμηρος στο έπος του της Ιλιάδας.
Η μεταφορά στον κινηματογράφο ενός τέτοιου έπους θα μπορούσε να ακολουθήσει δύο δρόμους:
Α) Την κατά γράμμα απόδοση του έπους, με τις θεϊκές παρεμβάσεις και τα υπερφυσικά φαινόμενα, που παρέδωσε ο Όμηρος: Με τις σημερινές δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούσε να γίνει μια υπερπαραγωγή ανάλογη του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών». Γιατί δηλαδή το έργο του Τόλκιν δικαιούται πιστή αναπαραγωγή και όχι το πανανθρώπινο έπος του Ομήρου;
Β) Μια «ρεαλιστική» αναπαράσταση, που θα προσπαθούσε να εξηγήσει την πιθανή ιστορική πραγματικότητα της εποχής: Τον ανταγωνισμό των αναπτυσσόμενων Αχαιών με τους Φοίνικες, τους Κάρες και τους Λέλεγες για τον έλεγχο των στενών που οδηγούν στην Μαύρη Θάλασσα και τους δρόμους των σιτηρών, τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες των βασιλείων των Αχαιών κλπ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αφήγηση και η παρουσίαση θα προϋπέθετε σεβασμό στο ομηρικό έπος, στην εποχή και τα δεδομένα της, στην προσωπικότητα των ηρώων!
Αντ’ αυτού ο σκηνοθέτης αυθαιρέτησε σε όλα:
1. Σκηνικά – κοστούμια – όπλα: παρουσιάζεται ένα συνονθύλευμα από στολές, οπλισμούς, πολεμικές τεχνικές διαφορετικών από τους πρωταγωνιστήσαντες τότε λαούς και άλλων εποχών, κινούμενες σε φαραωνικού ή χετιτικού τύπου κτίρια.
2. Κοινωνικές και πολιτιστικές δομές: Παρουσιάζει μια κοινωνία όπου γυναίκες μετέχουν σε …πολεμικά συμβούλια, οι μάχες παρακολουθούνται από …θεωρεία στα τείχη, οι θεοί αμφισβητούνται, στο παλάτι του Αγαμέμνονα οι χορεύτριες χορεύουν τσιφτετέλι κλπ.
3. Αφήγηση - Χαρακτήρες: Εδώ γίνονται οι περισσότερες και προκλητικότερες αυθαιρεσίες:
a. Ο Αχιλλέας δεν είναι ένας από τους σημαντικότερους συνεκστρατεύσαντες βασιλείς (της Φθίας) αλλά ένας champion, με την έννοια των ιπποτικών χρόνων του Αγαμέμνονα, τον οποίο ελάχιστα εκτιμά, αλλά του προσφέρει τις υπηρεσίες του ως …μονομάχος! Δεν σκοτώνεται πρίν την κατάληψη της Τροίας, αλλά κατά την εισβολή των Αχαιών σε αυτήν, ενώ προσπαθεί να …σώσει την Βρισηίδα! Παρουσιάζεται ως μια μηχανή που σκοτώνει, ενώ η εξέλιξη του χαρακτήρα και των συναισθημάτων του, όπως και όλων των ηρώων είναι προγλωσσική!
b. Ο Πάτροκλος είναι …εξάδελφος του Αχιλλέα!
c. Οι Μυρμιδόνες δεν είναι λαός, αλλά μικρή ομάδα φονιάδων – μισθοφόρων, «κολλητών» του Αχιλλέα.
d. Ο Αγαμέμνων δεν σκοτώθηκε από των Αίγισθο και την Κλυταιμνήστρα κατά την επιστροφή του (συνεπώς ο Αισχύλος τζάμπα έγραψε την γνωστή εκπληκτική τριλογία του Ορέστεια!) αλλά κατά την κατάληψη της Τροίας! Το ίδιο κι ο αδελφός του Μενέλαος, σκοτώθηκε από κακή εξέλιξη μιάς μονομαχίας του με τον …Πάρι!
e. Ο Νέστωρ δεν είναι ο σοφός βασιλιάς της Πύλου, αλλά πονηρός αυλικός του Αγαμέμνονα.
f. Ο Πρίαμος είναι και σοφός και θρησκόληπτος και ξεμωραμένος!
Τα ανωτέρω είναι μικρή μόνο γεύση από την απέραντη βλακεία που κυριαρχεί στην ταινία, η οποία κινείται στην γραμμή που χάραξαν οι …πρωτοπόρες τηλεοπτικές σειρές «Ηρακλής» και «Ζήνα», στις οποίες οι ήρωες όλων των γνωστών και αγνώστων μυθολογιών μπερδεύονται σε έναν χυλό, που φιλοδοξεί να αποτελέσει βάση του πολιτισμού της παγκοσμιοποίησης.
Η ταινία συνιστάται ως … κωμωδία της κατάντιας μιας κοινωνίας χωρίς παιδεία!
Μην πάρετε μαζί σας τα παιδιά σας, διότι θα μπερδευτούν τελείως!
Ακόμα καλύτερα: Μην πάτε ούτε εσείς, ιδίως αν πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο!
Παναγιώτης Δ. Ζαρίφης
Βρυξέλλες, 14 Μαΐου 2004

Θάνος
29/06/2004, 17:16
Εκτός από αυτά... ο πόλεμος στην ταινία δεν κράτησε 10 χρόνια, αλλά το πολύ 2 μήνες...

Φοβερό... τόσα χρόνια μετά, ασχολούμαστε μ'έναν πόλεμο που κράτησε λιγότερο και από το survivor! :D

Μια μ@λ@κί@ δηλαδή και δυο αυγά τουρκίας...

antares
29/06/2004, 20:16
Σωστά όλα αυτά. Και θα μπορούσε κανείς, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να προσθέσει άλλα τόσα. Θα είχε νόημα όμως;
Holywood είναι αυτό. Μία κινηματογραφική βιομηχανία. Και όπως κάθε βιομηχανία, έτσι και αυτή, υπάρχει για να παραγεί χρήμα. Αλλιώς χάνει το λόγο ύπαρξης της.
Ούτε πρώτη, ούτε τελευταία φορά αυθαιρετεί σε βαθμό ασέλγειας, ούτε μόνο σε έργα του ελληνικού πολιτισμού θα το κάνει. Δεν θα διστάσει να στρεβλώσει την ιστορική πραγματικότητα, να λοιδωρήσει λαούς και παραδώσεις, να καπηλευτεί πολιτιστικούς θησαυρούς. Ουδέν μεμπτόν εφ' όσον η παραγωγή είναι επιτυχημένη. Κεφάλια θα πέσουν μόνο αν "μπούν μέσα".
Το πρόβλημα μου δεν είναι αυτό.
Κάθε κοινωνία ελεύθερη και δημοκρατική (έστω και με αυτόν τον αμερικάνικο τρόπο) παράγει πολιτιστικά σκουπίδια. Είναι κατά τη γνώμη μου προτιμότερο αυτό, παρά ο κυβερνητικός-καθεστωτικός έλεγχος της "καλλιτεχνικής" παραγωγής, που οδηγεί κατ' ευθείαν στη λογοκρισία. Η σύγχρονή ελληνική λογοτεχνία, για παράδειγμα, βρίθει τέτοιων σκουπιδιών, κανείς όμως δεν διανοείται να απαγορέψει την έκδοσή τους.
Το πρόβλημα μου είναι ότι αντίστοιχα και εμείς ζούμε σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, όπου κανένας δε μας υποχρέωσε να δούμε την ταινία! Μάλιστα! Οικειοθελώς πήγαμε όλοι, ΞΕΡΩΝΤΑΣ ότι πρόκειται για προσβλητικά αυθαίρετη απόδοση της Ιλιάδας, αφού τόσος ντόρος είχε προηγηθεί. Και όμως, πήγαμε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πολλοί περάσανε και καλά!
Τι συμβαίνει λοιπόν; Πως γίνεται να είμαστε τόσο ευαίσθητοι με την πολιτιστική μας παράδοση και απ' την άλλη να γινόμαστε τόσο εύκολη λεία για τους παραγωγούς θεαμάτων; Μήπως
(λέω "μήπως") τελικά υπερασπιζόμαστε κάτι που δεν το κατέχουμε ιδιαίτερα; Μήπως η γνώση και ενασχόληση μας με την ιστορία και τον πολιτισμό δεν είναι αρκετή ώστε να μας αποτρέψει από αυτές τις κακοτοπιές; Αμφιβάλει κανείς, ότι αν διαβάζαμε την Ιλιάδα (έστω και απ' το σχολικό βιβλίο) θα αποκομίζαμε πολύ περισσότερη ικανοποίηση απ' ότι τώρα που είδαμε την ταινία;
Δεν είμαι της άποψης ότι φταίνε πάντα οι άλλοι. Απ' όλα τα κράτη που παίχτηκε η ταινία αυτή, το πρώτο που θα όφειλε να παρουσιάσει μία αυθόρμητη αντίδραση στην προβολή της, ήταν η Ελλάδα. Δυστυχώς όμως η ταινία σάρωσε...
Κλείνοντας, κάτι ακόμα: Ίσως η πιό σημαντική σύγχρονη ελληνική μετάφραση του Ομήρου είναι αυτή που έκανε ο Καζαντζάκης (με τον Κακριδή νομίζω) στην Οδύσσεια. Το βιβλίο έχει εξαντληθεί πολλά χρόνια τώρα. Και δεν επανεκδίδεται, ούτε έστω ανατυπώνεται. Πολύ φοβάμαι, ότι ο λόγος είναι το ρίσκο...

Θάνος
30/06/2004, 00:21
Πάντως όταν πήγα εγώ να δω την Τροία δεν είχα ιδέα για όλα αυτά... Δεν ήξερα ότι πήγαινα να δω μία χοντροειδή παράφραση της αρχικής ιστορίας... Περίμενα κάτι πολύ καλύτερο.

Σίγουρα περίμενα να δω αλλαγές αλλά εκείνο που με χάλασε πάρα πολύ ήταν η διάρκεια του πολέμου και η ισοπέδωση του χαρακτήρα του Αχιλλέα.

Όλη η αίσθηση του πολέμου ήταν αρπακολατζίδικη. Πιο γρήγορη κι από την καταιγίδα της ερήμου. Όσο να'ναι ένας πόλεμος που διαρκεί 10 χρόνια σου προκαλεί αυτόματα ένα δέος. Ξεκινώντας από εκεί, είχε χαθεί ήδη το επικό στοιχείο που περίμενα!

Ο δε Αχιλλέας παρουσιαζόταν σαν ένας πολύ καλός μαχητής, αλλά καμία αναφορά στη θεϊκή του υπόσταση. Καμία αναφορά στο μύθο. Καμία εξήγηση για το λόγο που ήταν άτρωτος. Απλά κάπου στην αρχή ένας πιτσιρικάς τον κοιτάει και λέει: "άκουσα ότι είσαι άτρωτος" και ο Αχιλλέας τον κοίταξε με νόημα και δεν απάντησε... Στο τέλος λοιπόν ο άτρωτος πέθανε από βέλος στη φτέρνα!! Αλλεργικός στο ξύλο ήταν;

Τρίχες...!

Όλα τα άλλα ήταν φούσκες για να γεμίσουν οι δύο ώρες με κάτι. :nono:

antares
30/06/2004, 10:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από Thanos_




Ο δε Αχιλλέας παρουσιαζόταν σαν ένας πολύ καλός μαχητής, αλλά καμία αναφορά στη θεϊκή του υπόσταση. Καμία αναφορά στο μύθο. Καμία εξήγηση για το λόγο που ήταν άτρωτος. Απλά κάπου στην αρχή ένας πιτσιρικάς τον κοιτάει και λέει: "άκουσα ότι είσαι άτρωτος" και ο Αχιλλέας τον κοίταξε με νόημα και δεν απάντησε... Στο τέλος λοιπόν ο άτρωτος πέθανε από βέλος στη φτέρνα!! Αλλεργικός στο ξύλο ήταν;


:rotflmao:

Γιατί, ρε 'συ Θάνο, το άλλο;
Που κάθεται και παραθέτει στη Βρησηίδα τα φιλοσοφικά του κατασταλάγματα, περί αθανασίας και θνητότητας; Ότι κάθε μέρα μας είναι μοναδική κλπ, κλπ;
Μας βγήκε και νιτσεϊκός ο "ΚΔΑΠ"* Αχιλλέας.
Αυτό βέβαια τον εξυψώνει σε σχέση με τους άλλους έλληνες αρχηγούς, οι οποίοι είναι ακριβώς όπως εγώ φανταζόμουνα τους Ούνους.

* ΚΔΑΠ: Κτηνώδης Δύναμη, Άγνοια Παροιμιώδης

Θάνος
30/06/2004, 10:49
Αρχικά δημιουργήθηκε από antares
Αυτό βέβαια τον εξυψώνει σε σχέση με τους άλλους έλληνες αρχηγούς, οι οποίοι είναι ακριβώς όπως εγώ φανταζόμουνα τους Ούνους.

Ναι μιλάμε μας παρουσίαζαν σαν βάρβαρους, άπληστους, σεξομανείς και αιμοσταγείς κατακτητές...

Πολύ χάλι ρε συ... :confused:

Τι να πεις όμως... αφού εμείς δεν μπορούμε να φτιάξουμε κάτι ανάλογο παγκόσμιας εμβέλειας και να προβληθούμε, θα τρώμε στη μάπα τους αμερικάνους και τις μ@λ@κίες τους...

powerphot
30/06/2004, 11:02
Αρχικά δημιουργήθηκε από antares
:rotflmao:

Μας βγήκε και νιτσεϊκός ο "ΚΔΑΠ"* Αχιλλέας.
Αυτό βέβαια τον εξυψώνει σε σχέση με τους άλλους έλληνες αρχηγούς, οι οποίοι είναι ακριβώς όπως εγώ φανταζόμουνα τους Ούνους.

* ΚΔΑΠ: Κτηνώδης Δύναμη, Άγνοια Παροιμιώδης

Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τα «αμερικανάκια» άλλωστε είναι γνωστή σε όλους η ανθελληνικότητα που τους διακρίνει.
Η Τροία είναι παρελθόν και η ταινία είναι η δική τους άποψη γι αυτό.
Για τις ταινίες όμως του …μέλλοντος μήπως να τις καταλαβαίναμε σαν …ευχή τους;
Τελευταίο παράδειγμα η ταινία a day after tomorrow που δεν άντεξαν, κι εκτός από τα άλλα επιτεύγματα του κόσμου που κατέστρεψαν βάση σεναρίου, δεν γλίτωσε ούτε η Ακρόπολη , την πλημμύρισαν και πάει…..(στο λαιμό τους κάθεται αυτό το μνημείο) .
Ακόμα δεν την έχω δει αυτή την ταινία αλλά θα την δω όταν βγει στα video clubs δεν καίγομαι…..
:evil: :smokin:

afrotwin
30/06/2004, 12:22
fteme emis tora ama kanoume tenia ton emfilio me tous vorious ke tous notious me tou men aderfes ke tous den travesti na polemena gia ta dikeomata tous sto pioi 8a tsimpoukonoun tous mavrous
:lol: :rotflmao: :lol:

antares
30/06/2004, 14:04
Μας περιμένουν κι άλλα.
Να δείτε γέλιο που έχει να πέσει με τον Μέγα Αλέξανδρο di Caprio. Όπου να'ναι μας έρχεται και αυτό. Μάλλον μετά τις ολυμπιάδες, ώστε να είναι σίγουροι πως κανείς δε θα χάσει το αριστούργημα...:rotflmao:

adam_tsouk
01/07/2004, 14:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από afrotwin
fteme emis tora ama kanoume tenia ton emfilio me tous vorious ke tous notious me tou men aderfes ke tous den travesti na polemena gia ta dikeomata tous sto pioi 8a tsimpoukonoun tous mavrous
:lol: :rotflmao: :lol:

Μόνο0 που σε αυτή την περίπτωση οι Αμερικάνοι δεν πρόκειται να προβάλλουν το έργο (άσε που μπορεί ξαφνικά να έχουμε και κανέναν πόλεμο!!)

Μόνο εμείς είμαστε τόοοοοοοσο γύφτοι που δεν το κατεβάσαμε αμέσως από τις αίθουσες και να το σναμπάρουμε όσο περισσότερο γινόταν...
Αλλά είναι και....... τα μαρούλια στη μέση βλέπεις...

ε, ρε γλέντια με τον Μ. Αλέξανδρο....

adam_tsouk
01/07/2004, 17:39
Αχιλλέας by Arkaς


2873

lagel
02/07/2004, 09:00
Ναι μιλάμε μας παρουσίαζαν σαν βάρβαρους, άπληστους, σεξομανείς και αιμοσταγείς κατακτητές...

Τελικα αυτοι στο Χολυγουντ εχουν δικιο!!!!!!!!!!!Δε βλεπετε στην Πορτογαλια τι τους κανουμε????????:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: