Το παραθέτω όπως μου το έστειλαν...
TROY
Έχασα τρεις ώρες από την ζωή μου βλέποντας την σχετική αμερικανική ταινία, παραγωγής της εταιρίας WARNER !
Υποτίθεται ότι αφηγείται την ιστορία της πολιορκίας και κατάληψης της Τροίας από τους Αχαιούς στα μέσα του 12ου αιώνα π. Χ.
Την ίδια ιστορία μας παρέδωσε ο θεϊκός Όμηρος στο έπος του της Ιλιάδας.
Η μεταφορά στον κινηματογράφο ενός τέτοιου έπους θα μπορούσε να ακολουθήσει δύο δρόμους:
Α) Την κατά γράμμα απόδοση του έπους, με τις θεϊκές παρεμβάσεις και τα υπερφυσικά φαινόμενα, που παρέδωσε ο Όμηρος: Με τις σημερινές δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούσε να γίνει μια υπερπαραγωγή ανάλογη του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών». Γιατί δηλαδή το έργο του Τόλκιν δικαιούται πιστή αναπαραγωγή και όχι το πανανθρώπινο έπος του Ομήρου;
Β) Μια «ρεαλιστική» αναπαράσταση, που θα προσπαθούσε να εξηγήσει την πιθανή ιστορική πραγματικότητα της εποχής: Τον ανταγωνισμό των αναπτυσσόμενων Αχαιών με τους Φοίνικες, τους Κάρες και τους Λέλεγες για τον έλεγχο των στενών που οδηγούν στην Μαύρη Θάλασσα και τους δρόμους των σιτηρών, τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες των βασιλείων των Αχαιών κλπ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αφήγηση και η παρουσίαση θα προϋπέθετε σεβασμό στο ομηρικό έπος, στην εποχή και τα δεδομένα της, στην προσωπικότητα των ηρώων!
Αντ’ αυτού ο σκηνοθέτης αυθαιρέτησε σε όλα:
1. Σκηνικά – κοστούμια – όπλα: παρουσιάζεται ένα συνονθύλευμα από στολές, οπλισμούς, πολεμικές τεχνικές διαφορετικών από τους πρωταγωνιστήσαντες τότε λαούς και άλλων εποχών, κινούμενες σε φαραωνικού ή χετιτικού τύπου κτίρια.
2. Κοινωνικές και πολιτιστικές δομές: Παρουσιάζει μια κοινωνία όπου γυναίκες μετέχουν σε …πολεμικά συμβούλια, οι μάχες παρακολουθούνται από …θεωρεία στα τείχη, οι θεοί αμφισβητούνται, στο παλάτι του Αγαμέμνονα οι χορεύτριες χορεύουν τσιφτετέλι κλπ.
3. Αφήγηση - Χαρακτήρες: Εδώ γίνονται οι περισσότερες και προκλητικότερες αυθαιρεσίες:
a. Ο Αχιλλέας δεν είναι ένας από τους σημαντικότερους συνεκστρατεύσαντες βασιλείς (της Φθίας) αλλά ένας champion, με την έννοια των ιπποτικών χρόνων του Αγαμέμνονα, τον οποίο ελάχιστα εκτιμά, αλλά του προσφέρει τις υπηρεσίες του ως …μονομάχος! Δεν σκοτώνεται πρίν την κατάληψη της Τροίας, αλλά κατά την εισβολή των Αχαιών σε αυτήν, ενώ προσπαθεί να …σώσει την Βρισηίδα! Παρουσιάζεται ως μια μηχανή που σκοτώνει, ενώ η εξέλιξη του χαρακτήρα και των συναισθημάτων του, όπως και όλων των ηρώων είναι προγλωσσική!
b. Ο Πάτροκλος είναι …εξάδελφος του Αχιλλέα!
c. Οι Μυρμιδόνες δεν είναι λαός, αλλά μικρή ομάδα φονιάδων – μισθοφόρων, «κολλητών» του Αχιλλέα.
d. Ο Αγαμέμνων δεν σκοτώθηκε από των Αίγισθο και την Κλυταιμνήστρα κατά την επιστροφή του (συνεπώς ο Αισχύλος τζάμπα έγραψε την γνωστή εκπληκτική τριλογία του Ορέστεια!) αλλά κατά την κατάληψη της Τροίας! Το ίδιο κι ο αδελφός του Μενέλαος, σκοτώθηκε από κακή εξέλιξη μιάς μονομαχίας του με τον …Πάρι!
e. Ο Νέστωρ δεν είναι ο σοφός βασιλιάς της Πύλου, αλλά πονηρός αυλικός του Αγαμέμνονα.
f. Ο Πρίαμος είναι και σοφός και θρησκόληπτος και ξεμωραμένος!
Τα ανωτέρω είναι μικρή μόνο γεύση από την απέραντη βλακεία που κυριαρχεί στην ταινία, η οποία κινείται στην γραμμή που χάραξαν οι …πρωτοπόρες τηλεοπτικές σειρές «Ηρακλής» και «Ζήνα», στις οποίες οι ήρωες όλων των γνωστών και αγνώστων μυθολογιών μπερδεύονται σε έναν χυλό, που φιλοδοξεί να αποτελέσει βάση του πολιτισμού της παγκοσμιοποίησης.
Η ταινία συνιστάται ως … κωμωδία της κατάντιας μιας κοινωνίας χωρίς παιδεία!
Μην πάρετε μαζί σας τα παιδιά σας, διότι θα μπερδευτούν τελείως!
Ακόμα καλύτερα: Μην πάτε ούτε εσείς, ιδίως αν πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο!
Παναγιώτης Δ. Ζαρίφης
Βρυξέλλες, 14 Μαΐου 2004