PDA

View Full Version : final four - basket.... ATHENS... CH.L.

Gandalf dr685sm
04/05/2007, 09:44
Δεν μπορώ κύριοι να μην μπώ στην διαδικασία της σύγκρισης... μου είναι αδύνατον.

Απο την μια έχουμε τον τελικό ποδοσφαίρου της Ευρώπης που είναι αν μη τι άλλο το κορυφαίο φετινό γεγονός.
Απο την άλλη έχουμε τους τελικούς F4 στο basket.

Κοινό σημείο;...η Αθήνα...

Ποιά η διαφορά τους;.... η παντελής απουσία μας στο πρώτο και η σχεδόν αποκλειστική παρουσία μας στο δεύτερο.

Μετά μου λένε να μην κανω συγκρίσεις στο basket με την μπάλα! Πως να κάνω αλήθεια;... όταν στο basket πέρα απο τον ΠΑΟ έχουμε τον Παπαλουκά στην ΤΣΣΚΑ , αυξάνοντας τις πιθανότητες στο έτσι και αλλιώς να πάει το Κύπελο σε "Ελληνικά" χέρια;... για να μην πω και για τους παικτες της ΤΑΟΥ.

Έχουμε καταφέρει στο basket οτι οι Ισπανοί και οι Βρεττανοί στο ποδόσφαιρο... το έχουμε κάνει ΔΙΚΟ ΜΑΣ! Είναι δική μας σχολή.. οι παίκτες μας , είναι οι αφρόκρεμα του Ευρωπαϊκού basket. Και ποιός τα έκανε όλα αυτά;

Ο Γκάλης, Ο Γιαννάκης, Ο Φασούλας, Ο Φάνης, και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον τότε Πανιώνιο , Άρη, ΠΑΟΚ, Εθνική ομάδα. Παίκτες με ταλέντο που δεν κοίταξαν τότε τα λεφτά αλλά αγάπησαν αυτό που έκαναν. Του στήριξε μετά η ΕΟΚ (τότε) και η πολιτεία πήρε το μήνυμα και έφταιξε γήπεδα - αλάνες σε όλες τις γειτονιές στην χώρα. Παιδομάζωμα έγινε. Δεν θα ξεχάσω τι είχε γίνει μετά το 87... 15 μέρες πριν κάναμε προπόνηση εμείς και εμείς... αμέσως μετά, για να παίξεις ήθελες δήλωση του Ν.105 για να βρείς μπασκέτα. Στις προπονήσεις ακόμα γινόταν χαμός (και μιλάμε για "παίδες" τότε και Γ ΕΣΚΑ έτσι; )

Αυτό όμως δεν σταμάτησε... συνεχίστηκε... έπεσαν χρήματα.. ήρθαν παίκτες με μεγάλη αξία στο πρωτάθλημα και δούλεψαν όλοι. Ήρθαν και τα "λαμόγια" αλλά ξεβράστηκαν εντός 5ετιας και ο χώρος καθαρίστηκε και πάλι. Αποτέλεσμα;... νομίζω το είδαμε με την Εθνική μας αλλά και με τις ομάδες μας σε συλλογικό επίπεδο που μετέχουν σε όλες τις διοργανώσεις με αξιώσεις. Κούπες Ευρωπαϊκές μετράμε σε κάθε επίπεδο και με κάθε μεγέθους ομάδα. Αρης , Μαρούσι, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ.

Και να έρθω στο ποδόσφαιρο τώρα... ή να μην πάω καθόλου; Μια κούπα σαν "θαύμα" και μερικούς παίκτες που παίζουν έξω , μιας και μέσα τα λαμόγια ποτέ δεν άφησαν το πρωτάθλημα να πάρει αξία. Πέρα απο 8αδα δεν έχουμε περάσει στο CH.L και στο UEFA στα τελευταία 20 χρόνια.
Θα πεί κάποιος οτι είναι και θέμα budget... θα τους αντιπαραθέσω τον Άρη της δεκαετίας του 85-95 , όταν πήρε μέρος σε 2 συνεχόμενα Final Four ανεξάρτητα αν τερμάτισε τρίτος ή τέταρτος.

Τι λείπει τελικά;.... προσωπική μου άποψη;... η αγάπη για το άθλημα. Όσα παιδιά έχω συναντήσει στο άθλημα του ποδοσφαίρου δεν παίζουν για να διασκεδάσουν και να αναπτυχθούν αλλά για τα χρήματα. Φετινή εξαίρεση ίσως για μένα είναι ο Νίνης... παιδί που το καταδιασκεδάζει και το θέλει πολύ. Και φαίνεται ρε γμτ μέσα στο γήπεδο... πολύ κιόλας.

Είναι θέμα παιδείας είχε πεί κάποιος φίλος παλιά σε συζήτηση. Το basket είναι γεγονός οτι , τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έχει την απήχηση του ποδοσφαίρου. Εκτός και αν κάνει επιτυχίες σαν τις περισυνές και τις προπέρσινες. Παρόλα αυτά , όμως , έχει παίκτες που μπορούν και αρθρώνουν μια κουβέντα και κουβαλάνε και κάποιο IQ. Πόσοι παίκτες στο ποδόσφαιρο έχουν-είχαν τέτοια ικανότητα;... αυτοί που έχουν , σίγουρα ξεχωρίζουν. Τους βλέπουμε και εμείς.
Αλλά είναι πολύ λίγοι. Όπου μάλιστα συνήθως "την κάνουν" για έξω μιας και εδώ μοιάζει με "βόθρο" το πρωτάθλημα μας.

Οπότε φτάνουμε ξανά και στο σημείο της σύγκρισης.... γιατί στο final four basket μπορείς να πείς οτι είναι 50-60% "Ελληνικής φύσης" ... και στο ποδόσφαιρο , είμαστε απλά οι "οικοδεσπότες" μιας διοργάνωσης που δεν μπορούμε να μπούμε με τον αθλητικό τρόπο;

Για σκεφτείτε το λίγο και λάβετε υπόψη και τα παραπάνω.

Gandalf

lampros_fazer
04/05/2007, 13:06
Στα περισότερα έχεις δίκιο..Να πω όμως κάποια πράγματα..

ΚΑΙ στο μπάσκετ οι αθλητές παίζουν για τα ΛΕΦΤΑ και τη δόξα και μετά ότι άλλο θέλεις/θέλουν..

Δεν άκουσα πχ το Διαμαντίδη να πει (που είναι πραγματικά διαμάντι παιδί) δεν πειράζει ρε Θανάση,παίζω και με 200.000?,εγώ το κάνω για το μπάσκετ και την Ελλάδα..

Γιατί ντε και καλά πρέπει να γίνεται σύγκριση μπάσκετ-ποδοσφαίρου σε κάθε ευκαιρία..;Και εμένα μου αρέσει αρκετά το μπάσκετ (που η ομάδα μου πρωταγωνιστεί σε ευρωπαικό επιπεδο ενώ στη μπάλα δεν τα καταφέρνει ούτε στο..ελληνικό) και εννοείται οτι το θεωρώ (και είναι) πιο υγειές και αγνό..
Αλλά ρε παιδί σαν κάποιου είδους κόμπλεξ να το πω μου κάνει όλο αυτό..

Και γιατί ρε παιδί μου πρέπει να γαμούμε και να δέρνουμε σε όλα τα αθληματα..;Μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου,η Αγγλία τι έχει κάνει πχ στο μπάσκετ και δεν το ξέρω..;Ή η Αμερική στο ποδόσφαιρο..;

Gandalf dr685sm
04/05/2007, 13:51
κοίταξε...

το basket όταν πρωτομπήκε σε τροχιά... κανείς δεν πήρε τρελά χρήματα... αυτά ήρθαν μετά το 87 και μόνο βέβαια για εκείνους που θεωρούνταν Α class.
Οι υπόλοιποι με το ζόρι έπαιρναν καμιά παροχή , πόσο μάλλον χρήματα.

Σαφώς τώρα και έχουν αλλάξει τα πράγματα , αλλά οχι τόσο όσο στο ποδόσφαιρο. Θες τον λόγο;... ίσως φανώ εριστικός... αλλά είναι η μόρφωση! Δείξε μου ενα μπασκετικό που δεν έβγαλε το Λύκειο να σου δείξω 50 που δεν το έκαναν στο ποδόσφαιρο. Αυτό απο μόνο του δεν λέει θα πείς κάτι.. και θα έχεις δίκιο...

όμως παίζει σημαντικότατο ρόλο, στο μετέπειτα ρόλο του παιχνιδιού. Ο παίκτης που θα αναλάβει άλλη θέση στο άθλημα μετά την καριέρα του, θα έχει γνώσεις για να το πάει μπροστά. Αυτό έγινε εκείνη την δεκαετία και έβαλε το basket στις σωστές βάσεις.

Τώρα όσον αφορά το τι γίνεται με όλα τα άλλα αθλήματα σε άλλες χώρες, αρκεί να σου πω , πως σε κανένα δεν έχουν τόση διαφθορά και μιζέρια , όση έχουν στην κορωνίδα των αθλημάτων (ποδόσφαιρο) στην χώρα μας. Αν τώρα το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ασχολείται με την μπάλα και έχουμε αυτή την εικόνα... κάτι λέει για εμάς αυτό... έτσι δεν είναι;

Γιατί και οι άλλοι δεν έχουν καταξιώσεις σε άλλα αθλήματα , αλλά αν μη τι άλλο , το πρωτάθλημα τους είναι σχετικά καθαρό. Και ας είναι μικρότερου μεγέθους αθλήματα.

Όσο για τα χρήματα... να σου πω το εξής για τον ΠΑΟ μιας και είσαι οπαδός του....

-Απο την μια είχες τον Παπαδόπουλο και τους υπόλοιπους που κάτι είπαν για πριμ...και έχασαν και την 2η θέση.
-Απο την άλλη έχεις την ομάδα του ΠΑΟ που παίρνει χαμηλότερες απολαβές αλλά φέρνει κούπες σωρηδών. Μόνο φέτος πήρε ΚΑΛΑ χρήματα ο Διαμαντίδης... οι υπόλοιποι;

Ακόμα συγκρίνεις;

Gandalf

lampros_fazer
04/05/2007, 13:59
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
-Απο την άλλη έχεις την ομάδα του ΠΑΟ που παίρνει χαμηλότερες απολαβές αλλά φέρνει κούπες σωρηδών. Μόνο φέτος πήρε ΚΑΛΑ χρήματα ο Διαμαντίδης... οι υπόλοιποι;

Xαμηλότερες από ποιούς..;Από την ομάδα του ποδοσφαίρου εννοείς..;

Δεν ξέρω τα συμβόλαια των υπολοίπων παιχτών αλλά είμαι σίγουρος οτι δεν πληρώνονται άσχημα..

Ουδέποτε εγώ σύγκρινα την ομάδα ποδοσφαίρου με του μπάσκετ..:nono:

H.A.Balafoutre
04/05/2007, 14:05
Θα συμφωνήσω με τον μάγο.

Επίσης να προσθέσω πως η διάρκεια του ελληνικού μπάσκετ σε διακρίσεις είναι αυτή που επιβαιβεώνει τα λεγόμενά του, διότι είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την αδικαιολόγητη (κούφια-ξεροκέφαλη) δημοφιλία που απολαμβάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τις διακρίσεις που έχει.

Gandalf dr685sm
04/05/2007, 14:09
Λάμπρο...

Μιλώ για την σύγκριση που γίνεται στις οικονομικές απολαβές... ελάχιστοι παίκτες παίρνουν απολαβές απο τα συμβόλαια τους , πάνω από 400.000? ετησίως. Στο ποδόσφαιρο αυτό το ποσό είναι ψίχουλα για παίκτες της αξίας που προανέφερα.

Η σύγκριση των ομάδων έγινε βάσει των απολαβών και της απόδοσης τους. Μόνο για αυτό τον σκοπό.

Gandalf

stradas
04/05/2007, 14:39
.......
Δεν θα ξεχάσω τι είχε γίνει μετά το 87... 15 μέρες πριν κάναμε προπόνηση εμείς και εμείς... αμέσως μετά, για να παίξεις ήθελες δήλωση του Ν.105 για να βρείς μπασκέτα. Στις προπονήσεις ακόμα γινόταν χαμός (και μιλάμε για "παίδες" τότε και Γ ΕΣΚΑ έτσι; )

.......

+1 και στα υπολοιπα, αλλα ειδικα σε αυτο ακομα θυμαμαι τι εντυπωση μου ειχε κανει!!!

..."που ηταν ολοι αυτοι???" σκεφτομουνα μετα την κουπα...

Gandalf dr685sm
07/05/2007, 09:25
Και συνεχίζω μετά το χθεσινό....

Έκατσα και είδα και τον ημιτελικό και τον τελικό του ΠΑΟ...

Συγχαρητήρια λοιπόν στους Πράσινους για την ΥΠΕΡ-ομάδα τους και ενα ευχαριστώ στους Γιαννακόπουλους που κάθε χρόνο , κάνουν το basket της χώρας μας πλουσιότερο στις διακρισεις, φέρνοντας παίκτες που κάνουν την διαφορά, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΟΣΤΟΥΣ!!

Απο την άλλη συγχαρητήρια στον Παπαλουκά... επειδή ακριβώς γνωρίζω την θέση του point guard/playmaker μπορώ να πώ οτι ειναι απλά Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο-Σ. Ένας εναντίον όλων και μάλιστα να τους έχει ζορίσει και αρκετά.

Ο τελικός είχε απόλυτα Ελληνικό χρώμα. Μια διαφήμιση για την χώρα μας που έκανε τον γύρο του κόσμου. Φοβερό παιχνίδι και απίστευτο πάθος.

Το είχα πεί και απο την αρχή της χρονιάς... αυτός ο ΠΑΟ σύνολο , μόνο "τραίνο" θα περάσει απο όλες τις διοργανώσεις... και μόνο αν έρθουν τα πράγματα ανάποδα θα χάσει το triple crown!

Για τον τελικό κυπέλου... εντάξει πάθος και δύναμη.... αλλά ποιότητα μηδέν. Μοναδικό αξιοσημειώτο γεγονός οτι η Λάρισσα πήρε κούπα μετά απο 22 χρόνια. Αλλά αυτά είναι προς εσωτερική μόνο κατανάλωση.

Όταν απο τη μια συγκρίνεις το ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ τρόπαιο και έχεις και team ολόκληρα απο τον κόσμο του ΝΒΑ να έρχονται στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν (κυρίως) Έλληνες παίκτες και ομάδα σε σύγκριση με αυτό που θα γίνει για το CH.L. δεν μπορείς να μην κάνεις την σύγκριση... σου έρχεται αυθόρμητα...

Και σίγουρα οι φίλοι του ΠΑΟ θα είναι πιο ευαίσθητοι στο θέμα σύγκρισης "ποδόσφαιρο-basket"

Gandalf

GST
07/05/2007, 11:15
τριφυλλαρα εισαι τρελα με τα 4 * στη φανελα!!!!!!!

:beer: :beer: :beer:

μεθυσε το οακκα χτες παιδες ... :wave2:

Gandalf dr685sm
07/05/2007, 11:22
μπράβο και στον κόσμο ... όπου σύμφωνα με το Eurobasket.com

Eurobasket.com

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έδωσε μία άλλη διάσταση του τελικού. Στάθηκε στην παρουσία του κόσμου του Παναθηναϊκού, η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, άφησε έκπληκτους τους ανθρώπους του ΝΒΑ που ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν από κοντά τη γιορτή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ: "Το επίπεδο θορύβου που δημιούργησαν οι 19.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ ήταν εκπληκτικό και οι εκπρόσωποι του μπάσκετ των ΗΠΑ δεν μπορούσαν να πιστέψουν την ένταση των ευρωπαίων φιλάθλων. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό στο ΝΒΑ ή στο NCAA και πολλές φορές ανατρίχιασα από τις φωνές των φιλάθλων".

Η διαφήμιση του Ελληνικού basket που λέγαμε... εξίσου τρομερά και κολακευτικά τα σχόλια για τον Παπαλουκά με 23π και 8αστ.!!!!:eek:

Η μεγαλύτερη μαλακία του ΟΣΦΠ που τον άφησε να φύγει ...ή να πω καλύτερα... τον υποχρέωσε να φύγει;

Οχι τίποτα άλλο... αλλά τον έχω ικανό και τρελό τον Γιαννακόπουλο να κάνει τα αδύνατα δυνατά , να τον φέρει μαζί με τον Σπανούλη (που μάλλον γυρνάει) στον ΠΑΟ...

ΚΑΗΚΑΜΕ οι υπόλοιποι μετά... οχι δηλαδή οτι είμαστε καλύτερα τώρα!

Gandalf

GST
07/05/2007, 11:39
μπράβο και στον κόσμο ... όπου σύμφωνα με το Eurobasket.com

Η διαφήμιση του Ελληνικού basket που λέγαμε... εξίσου τρομερά και κολακευτικά τα σχόλια για τον Παπαλουκά με 23π και 8αστ.!!!!:eek:

Η μεγαλύτερη μαλακία του ΟΣΦΠ που τον άφησε να φύγει ...ή να πω καλύτερα... τον υποχρέωσε να φύγει;

Οχι τίποτα άλλο... αλλά τον έχω ικανό και τρελό τον Γιαννακόπουλο να κάνει τα αδύνατα δυνατά , να τον φέρει μαζί με τον Σπανούλη (που μάλλον γυρνάει) στον ΠΑΟ...

ΚΑΗΚΑΜΕ οι υπόλοιποι μετά... οχι δηλαδή οτι είμαστε καλύτερα τώρα!

Gandalf

το μονο μελανο σημειο κατε με ...το βρυσιμο που εφαγε το παλικαρη...νομιζω δεν χρειαζοταν ...ειδικα μετα το τελος του αγωνα ...

vangelis 64
07/05/2007, 11:40
Υπάρχει,μεταξύ άλλων,μια παράμετρος που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύγκριση μπάσκετ και ποδοσφαίρου.
Πιστεύω ότι είναι απείρως πιο δύσκολο,για τον μέσο άνθρωπο,να κουμαντάρει μια μπάλα με τα πόδια.
Να τρέχει μαζί της με το κεφάλι ψηλά,να σουτάρει,να κοντρολάρει,να κάνει τάκλιν...όλα αυτά που τέλος πάντων πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής.
Στο μπάσκετ τα πράγματα είναι πιο απλά και υπάρχει ένα μεγάλο ατού:
Η συνεργασία γίνεται μεταξύ 5 ανθρώπων,με τον κόουτς πολύ κοντά τους,με συχνές διακοπές για τάιμ άουτ,για φάουλ κλπ. που τού δίνει την ευχέρεια να έχει τούς παίχτες συγκεντρωμένους.

Στο ποδόσφαιρο,αντίθετα,το παιχνίδι κυλάει ασταμάτητα και είναι πολύ δύσκολο να βάλεις 11 διαφορετικές προσωπικότητες να λειτουργήσουν ομαδικά και αποτελεσματικά.

Το ότι κερδίζουμε τίτλους στο μπάσκετ και όχι στο ποδόσφαιρο,δείχνει ότι ο Έλληνας έχει ταλέντο αλλά από πειθαρχία.....:sad:

Gandalf dr685sm
07/05/2007, 12:53
vangelis...

αυτή την συζήτηση την έχω κάνει στο παρελθόν με πολλούς και απο τον χώρο του ποδοσφαίρου και του basket.

Ξέρεις ποιές επίσης διαφορές έχουν;

Στο ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να τρέχεις επί 90'... σε κάποιο σημείο μπορεί και να περπατήσεις στο όριο της θέση που σου αναθέτει ο προπονητής. Μπορεί πλέον τώρα να είναι όλο και λιγότερο αυτό το χρονικό περιθώριο (στο μοντέρνο και οχι το Ελληνικό ποδόσφαιρο)....αλλά δεν παύει να υφίσταται..

Στο basket είσαι επί 40 λεπτά στην τσίτα και πάνω κάτω... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ... παρά μόνο να τρέξεις. Και μιλάμε για 40 "καθαρά" λεπτά παιχνιδιού!

Εξίσου δύσκολο είναι στην πορεία του αγώνα να εφαρμόσεις ενα σύστημα σε χώρο 40 τετραγωνικών το πολύ και να έχεις τον νού σου , αν δεν βγεί να βγάλεις "τρύπα" και να επιχειρήσεις την προσπάθεια.
Επίσης δύσκολο είναι να ξέρεις οτι το δικό σου λάθος , δύσκολα διορθώνεται καθώς δεν υπάρχει ο χώρος για να προλάβεις. ΄Μπορεί να φαίνεται οτι είναι μόνο 5 προς 5 αλλά είναι σε πολύ κλειστό χώρο, δεν έχεις το περιθώριο των φάουλ , είσαι συνέχεια σε εγρήγορση και φυσικά το μυαλό πρέπει να είναι 110% σε λειτουργία μιας και το basket είναι all view game και δεν σε παίρνει να την πετάξεις μπροστά για να την προφτάσεις και οτι γίνει.
Το στεφάνι έχει διάμετρο μερικών δεκάδων εκατοστών σε σύγκριση με το τέρμα μερικών μέτρων.

Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο τώρα, τρέχεις πάνω κάτω σαν το άλογο ... σε χόρτο που είναι απείρως πιο δύσκολο απο το παρκέ.
Επίσης πρέπει να βγάλεις την κάλυψη για τον παίκτη δίπλα σου αν τύχει σε sprint που θα πάρει 40 μέτρα και θα είναι μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Δεν έχεις time-out.
Είναι απίστευτα δύσκολο να παίζεις τρίαντα λεπτά παράταση μετά απο 90 λεπτα , σε σύγκριση με τα 5 επιπλέον του basket σε αγώνα 40 λεπτών.
Οι τραυματισμοί είναι πιο συχνοί και θέλει απείρως πιο σκληραγωγημένο σώμα απο το χαμηλό μόνο κέντρο βάρους που θέλει στο basket. Έκρηξη πάντως θέλει και στα δύο αθλήματα.

Γενικά είναι αθλήματα που το κάθε ένα έχει τα δύσκολα και τα εύκολα σημεία κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Το μεγάλο πρόσθετο όμως του ποδοσφαίρου είναι οτι ο βαθμός δυσκολίας χειρισμού με πόδια , δημιουργέι φάσεις για μεγάλες στιγμές δημιουργίας και εκτέλεσης. Εξού και είναι στην θέση που είναι στον κόσμο... Γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι θα γίνει στην μπάλα....

Στο basket 99% ο καλύτερος θα κερδίσει... στην μπάλα δεν ισχύει αυτό.

Gandalf

vangelis 64
07/05/2007, 13:38
Συμφωνώ Gandalf.
Είχα παλιά έναν φίλο μπασκετμπολίστα και έχει τύχει να δω προπονήσεις.

Ε!...φρίκαρα!!Τρομερή ένταση με έμφαση στα σπριντ και στη δύναμη γενικώτερα.
Αυτό που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά στο μπάσκετ,είναι η δύναμη που καταβάλλεις στην προσπάθεια να τρέξεις,τη στιγμή που ο αντίπαλος σε κοντράρει.
Για να μην πω για το ξύλο που πέφτει κάτω από τη ρακέτα!
Σίγουρα είναι και τα δυο πολύ απαιτητικά αθλήματα,απλά το ποδόσφαιρο είναι πιο σύνθετο.