View Full Version : Βελιγράδι. 86 ώρες, 2800km
Στις επόμενες σελίδες περιγράφω τετραήμερο ταξίδι με προορισμό την Σερβία και συγκεκριμένα το Βελιγράδι. Οι μέρες ήταν πολύ λίγες για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη εικόνα της χώρας αλλά και της συγκεκριμένης πόλης.
Με την βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και των φίλων που αποκτήσαμε εκεί, θα προσπαθήσω να δώσω μία πιστή εικόνα και περιγραφή του τόπου, αλλά και το μέγιστο αριθμό πληροφοριών για έναν πιθανό επισκέπτη.
Στο συγκεκριμένο ταξιδιωτικό δεν θα βρείτε πληροφορίες για διαμονή μιας και φιλοξενηθήκαμε σε φιλικό σπίτι.
Οποιοδήποτε σχόλιο, παρατήρηση ή συμπλήρωση καλοδεχούμενα, είτε με προσωπικό μήνυμα είτε και απευθείας εδώ.
Λογικό για το καλό όλων μας να παρακαλέσω την μη διακοπή του ταξιδιωτικού μέχρι το τέλος του…
Ας ξεκινήσουμε!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ορολογία για αυτό το φαινόμενο.
Το έχω ξανανιώσει δύο φορές στην μοτοσικλετιστική μου ζωή.
Μετά από πολλά χιλιόμετρα και πολλές ώρες συνεχόμενης οδήγησης, νιώθω το τιμόνι να παραμορφώνεται μέσα στα χέρια μου και να έχει μία τάση να ανασηκωθεί ενώ οι καρποί κλείνουν προς τα μέσα.
Κοιτάζω τα χέρια μου ασυναίσθητα και μετά σκέφτομαι ότι την έχω ακούσει. Χαλαρώνω τους μυς των χεριών και προσπαθώ να σκεφτώ μήπως οδηγούσα σφιγμένα.
Όχι. Χαλαρή στάση κάγκουρα οδηγού, με ώμους μπροστά και καμπουρίτσα για να μην απορροφάει η μέση όλους τους κραδασμούς. Κλασική αναπαυτική οδήγηση on-off.
Τι στο καλό γίνεται;
Ωχ, να και η μάνα μου με τον πλάστη πίσω από εκείνη την νταλίκα...
Ξύπνα Παναγιώτη!!!
Που είναι το πρώτο παρκινγκ οεεεοοοο; Έχεις κουραστεί λέμε!
Τέλος!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ήταν Τετάρτη 2 Μαΐου και ακόμα δεν είχαμε αποφασίσει…
Ποιοι δεν είχαμε αποφασίσει και τι;
Εγώ και ο κολλητός φίλος για τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ο Νικόλας δεν είναι άνθρωπος της σειράς… Αποτελεί σπάνια περίπτωση, μιας και δεν είναι λίγα αυτά που έχει να σου πει … Ο Νικόλας, τον τελευταίο καιρό αγαπάει.
Ο Νικόλας τον Αύγουστο φεύγει για Νέα Υόρκη, όπου και θα περάσει εκεί τα επόμενα πέντε χρόνια της ζωής του, ανάμεσα σε γκλαμουράτους, σικάτους και ψαγμένους ανθρώπους, στα πλαίσια πάντα του Διδακτορικού του στην ιστορία Τέχνης…
Ο Νικόλας είναι για μένα ο ορισμός του όρου “Citizen of the World”.
Είναι το άτομο που με προσκάλεσε να τον επισκεφθώ στις Βρυξέλλες πριν τέσσερα χρόνια, όπου έκανε το πρώτο του Master… Γυρνώντας από εκεί και βγαίνοντας από μία έντονη σχέση, τον βούτηξα και φύγαμε με την τότε μηχανή μου. Δεν ξέραμε τι ακριβώς κάναμε… Με το Freewind 20 μέρες στην Τουρκία. Δικάβαλο. Δυο έξτρα ντίζες και ένα λίτρο λάδι νόμιζα ότι ήταν αρκετό. Το πάθος μας να ξεφύγουμε εκείνη την εποχή δεν θα άφηνε κανένα εμπόδιο να σταματήσει το ταξίδι μας…
Ο Νικόλας δεν ξέρει να οδηγάει οτιδήποτε. Ούτε ποδήλατο…
Με τον Νικόλα έκανα και άλλο μεγάλο ταξίδι. Αυτή την φορά στα Βαλκάνια. Τον Μάιο του 05. Το Vstrom ήταν 10 ημερών όταν αντίκρισε τα σύνορα των Σκοπίων.
Αθήνα, Φλώρινα, Οχρίδα, Τίρανα, Ποντκόριτσα, Ντουμπρόβνικ,Μόσταρ,Σαράγεβο,Μπάνια Λούκα, Ζάγκρεμπ, Ρίγεκα, Τριέστη, Πάδοβα, Βιτσέντζα, Βερόνα, Ινσμπουργκ, Σαλτζμπουργκ, Βιέννη, Λουμπλιάνα, Βενετία, Πάτρα, Αθήνα.
Ο Νικόλας φέτος ετοιμάζεται για την Αμερική. Υποτροφίες, εξετάσεις, χαρτούρα, μαλακίες, εξετάσεις… Άγχος, αφραγκιές και σκατά ψυχολογία. Στην αναγνωριστική του εκδρομή στην Αμερική, συναντήθηκε και με την Vesna. Ποια είναι αυτή; Συμφοιτήτρια του στο δεύτερο μεταπτυχιακό που έκανε στο Λονδίνο πέρυσι. Παίζει κάτι με την Vesna; Μα βέβαια. Είναι ο νέος του έρωτας…. Καναδή η Vesna, με καταγωγή από Σερβία…. Ιστορικός Τέχνης και αυτή. Η Vesna τον τελευταίο μήνα βρίσκεται Ευρώπη. Επίσκεψη στο αμόρε της. Ανέβηκε και δέκα μέρες Βελιγράδι να δει συγγενείς και φίλους… Γιατί δεν έρχεστε με την μηχανή; Ρίχνει την ερώτηση… Άντε να απαντήσεις τώρα…
Είναι Τετάρτη λοιπόν και ακόμα το σκεφτόμαστε αν θα έβγαινε το ταξίδι Παρασκευή με Δευτέρα. Το πρόγραμμα θα ήταν απλό. Παρασκευή ξημερώματα αναχώρηση, άφιξη Βελιγράδι το ίδιο βράδυ, 1200km, με ενδιάμεση στάση στην πόλη των Σκοπίων, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας για όλη την Ευρώπη, για μας FYROM. Δευτέρα βράδυ οπωσδήποτε θα έπρεπε να έχουμε επιστρέψει μιας και υποχρεώσεις δεν μας έδιναν περισσότερα περιθώρια…
Το ίδιο Σαββατοκύριακο θα γινόταν και το 36ώρο στην βόρεια Ελλάδα. Ήθελα να συμμετάσχω, αλλά μετά σκέφτηκα ότι όλα αυτά τα χιλιόμετρα ίσως θα μπορούσα να τα κάνω κάποια άλλη φορά με περισσότερο νόημα και όχι απλά σε μορφή checkpoint. Με έναν συγκεκριμένο προορισμό. Αν υπήρχε η κατάλληλη παρέα και βέβαια θα έπαιρνα μέρος σε μία τόσο όμορφη εκδήλωση. Κοίτα που τώρα προκύπτει το δικό σου prive 36ώρο, ή να πω καλύτερα 86ώρο; Άλλη μία πρόκληση που σε γαργαλάει να κάνεις την υπέρβαση.
Εγώ ήμουν έτοιμος ψυχολογικά και ήθελα πάρα πολύ ένα τέτοιο ταξίδι. Προσωπικής φύσεως προβλήματα κάνουν ακόμα πιο έντονες τις τάσεις φυγής. Ο Νικόλας όμως είχε θέμα με την δουλειά.
Πέμπτη πρωί πήρε το οκ, για να λείψει δύο εργάσιμες. Τηλέφωνο στον ασφαλιστή μου. Πράσινη κάρτα, του λέω, σήμερα μέχρι τις έξι το απόγευμα. Κόψε το λαιμό σου! Βόλτα από το συνεργείο για έναν οπτικό έλεγχο της μηχανής, τέντωμα και λάδωμα αλυσίδας, Πλυντήρια για καθαρά ρούχα και εσώρουχα… Τι άλλο; Σκατά. Συνήθως τα ταξίδια εκτός πατρίδας τα κανονίζω τουλάχιστον για ένα –δυο μήνες… Να την πλύνω, ας περάσω, μπα… Έχει δύο μηχανές, δεν προλαβαίνω. Βενζίνη, άστο αύριο στην πρώτη στάση.
Στήσιμο μισής ώρας από τον ασφαλιστή. Δεν με χάλασε.
Είχα ωραία συζήτηση με πιτσιρίκα που έπλενε το αυτοκίνητό της. Μου έλεγε ότι δεν πρέπει να τα παίρνουμε μαύρα γιατί λερώνονται εύκολα. Ναι αλλά αν κάτι σου αρέσει δεν μπορείς να το στερηθείς για φθηνές δικαιολογίες, της απάντησα. Μου χαμογέλασε με νόημα.
Όταν σχεδιάζεις κάτι δικό σου, μεγάλο ή μικρό, σου βγαίνει μία αυτοπεποίθηση από το πουθενά. Έχεις ένα χαζό χαμόγελο συνέχεια στα χείλη. Γίνεσαι πιο πράος και γαλήνιος. Πιο ήρεμος στις κινήσεις σου και στον τρόπο που μιλάς. Άντε ο άλλος να καταλάβει τι παίζει…
Ήρθε το βράδυ. Τι κάνουμε που πάμε; Αν δεν την παλέψουμε όλη την διαδρομή που κοιμόμαστε; Συνεχής επικοινωνία με Βελιγράδι και το αμόρε του Νικόλα για περισσότερες πληροφορίες. Το msn πήρε φωτιά, καταφέρνοντας μάλιστα να μας μεταδώσει και λίγο από το άπειρο άγχος για το ταξίδι το οποίο υπήρχε στην από κει πλευρά. Φτάνει δύο τα ξημερώματα και εγώ περνάω roadbook και ότι σχετική πληροφορία μπορούσα να έχω στο pda μου. Software για το gps του και χάρτες δεν προλάβαινα να κατεβάσω. Αρκέστηκα σε jpgs. Ο οδηγός Eastern Europe / Lonely Planet υπήρχε ήδη στην βιβλιοθήκη καθώς και χάρτης των Βαλκανίων.
Έριξα και μια ματιά στο forum για καμιά έξτρα πληροφορία. Το μόνο που βρήκα ήταν αυτό (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=27260&highlight=%E2%E5%EB%E9%E3%F1%DC%E4%E9) του Vassilis Strom από το ταξιδιωτικό του στα Βαλκάνια
Στις πέντε είχε εγερτήριο και εγώ ακόμα δεν είχα κοιμηθεί. Τι σκατά. Πως άφησα να μου μεταδώσουν άγχος; Ψάξου, σκέψου και βρες τον τρόπο να το αντιμετωπίσεις. Μα φυσικά. Όταν ανεβαίνεις στην μηχανή τα ξεχνάς όλα! Ας ξανατσεκάρω μία τα playlists για το Ipod. Χα… κατέβηκαν και τα άπαντα του Bregovic. Με το που περνάμε τα σύνορα θα τον κουφάνω τον Νικολάκη….
Ήρθε το ξημέρωμα και μας βρήκε να προσπαθούμε να στριμώξουμε τα πράγματά μας στο tank bag και στο top case. Φορώντας τον εξοπλισμό μας, με αρκετά υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία να χτυπάει κόκκινα, ο ιδρώτας που έτρεχε πλέον μέσα στις μπότες μου, στις έξι παρά το πρωί, δεν ήταν στο πρόγραμμα… Μέσα στα νεύρα μου και υποστηρίζοντας την άποψή μου να μην πάρουμε τριπλέτα, έκοψα και τα δύο πλαστικά σχοινάκια που κρατούν το καπάκι της βαλίτσας (top case) όταν αυτό ανοίγει.
Την τρέλα μου. Την γκαντεμιά μου!
2007/05/04 05.45 Αμπελόκηποι.
Απλό φόρτωμα. Tank Bag και πίσω Top Case. Όταν κατεβαίνω Πάτρα για ΣΚ παίρνω περισσότερα πράγματα…
88988
Βγαίνοντας από Πανόρμου στην Κηφισίας το ρολόι του stromaki μου δείχνει 06.00. Ρε μαλάκα δεν μηδένισες τα χιλιόμετρα…
Φύγαμε λέμε!!!!
Υγρασία και αρκετή ζέστη μέχρι να απομακρυνθούμε από το αστικό κέντρο. Σε λιγότερο από μία ώρα δρόμο, νιώθαμε μούσκεμα από την υγρασία. Τα προγνωστικά του καιρού δεν ήταν με το μέρος μας. Το ξέραμε πολύ καλά, και γι’ αυτό και οι περισσότερες από τις μισές αποσκευές μας ήταν εξοπλισμός ένδυσης, αδιάβροχα, δεύτερα γάντια κτλ….
2007/ 05/04 08.15 Ελλάδα, Ε.Ο.
Δύο ώρες στον δρόμο και τα μαλακά μας μόρια έχουν αρχίσει να μας ενοχλούν… Ο μουντός καιρός και η υγρασία που νιώθουμε ακόμα και μέσα από τα ισοθερμικά και βαμβακερά ενδότερα ρούχα, προμηνύουν το τι θα συναντήσουμε στην πορεία της ημέρας.
Εκεί που ανταλλάσσονται οι καλημέρες μέσω μηνυμάτων, σταματάει στο παρκινγκ και ένα ΙΧ. Κατεβάζει το παράθυρο και μας ρωτάει γεμάτος απορία… Παιδιά για Θεσσαλονίκη καλά πάω; Μπροστά μας τεράστιες ταμπέλες που έλεγαν προς Λάρισα, προς Βόλο…. Ναι βέβαια και δεν έγραφε προς Θεσσαλονίκη. Τι να πει κανείς…
88990
Συνεχίζουμε με ανεφοδιασμούς και στάσεις ανάλογα με την διάθεση. Αγαπημένη για μένα στάση είναι στην BP στον Πλαταμώνα. Όσα ταξίδια έχω κάνει στο εξωτερικό οδικώς με μηχανή, περιείχαν στάση στο συγκεκριμένο σημείο. Οι συχνές επισκέψεις μου στην συμπρωτεύουσα πέρυσι, πάνω από δέκα με την μηχανή, το καθιέρωσαν ως γούρι και πλέον είναι αναγκαία η στάση σ’ αυτό το σημείο. Αγορά προμηθειών, παστελάκια κυρίως, γρήγορος καφές, και δρόμο!
Αξίζει να αναφερθεί πόσο πολύ αγαπάμε τους περισσότερους από τους υπαλλήλους των διοδίων της Βόρειας Ελλάδας. Αν δεν πέσεις σε ξινή, κακο@#ένη, ας κρατηθώ, γυναίκα υπάλληλο, είναι σίγουρο ότι δεν θα πληρώσεις διόδια! Δεν με ενδιαφέρει το κόστος, αλλά η ικανοποίηση που νιώθεις όταν σου κάνoυν το νόημα, άντε πέρνα αλητάκο… Η ηθική ικανοποίηση ότι σε διαχωρίζουν από τους γιωταχήδες είναι που με εξιτάρει! Μπύρες στην υγειά τους τα πίνω τα χρήματα που γλυτώνω! Καλό τους κάνει. Χαιρετίσματα σε όλους τους καρντάσηδες υπαλλήλους Διοδίων της Βορείου Ελλάδας. Για όσο μπορούν και αυτοί να κάνουν τα στραβά μάτια, γιατί αν μπει το αυτόματο σύστημα με μπάρα…. Κλαψ.
Φτάνουμε στον κόμβο για Ευζώνους και η αδρεναλίνη αρχίζει να χτυπάει κόκκινα. Πρώτη φορά στην ζωή μου θα άφηνα την πατρίδα από αυτά τα σύνορα. Τον δρόμο τον φανταζόμουν να συνεχίζει ίδιος και καλύτερος από αυτόν της Ε.Ο. Κατερίνη – Θεσσαλονίκη, αλλά έπεσα έξω. Στενός και κακής ποιότητας οδόστρωμα. Ερημιά και απόλυτη ηρεμία. Ακούω τον Νικόλα μέσα στο κράνος μου, να λέει, κλασική περιοχή κοντά σε σύνορα…
Όσοι δεν έχουν περάσει οδικώς σύνορα δεν πρόκειται να καταλάβουν ποτέ αυτό το συναίσθημα. Ξαφνικά βρίσκεται κανείς σε μία περιοχή παρθένα, αγνή, χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία πολιτισμού. Λες και ο χρόνος δεν πέρασε ποτέ από εδώ. Σπάνια συναντάς κανένα στρατιωτικό όχημα, ή στην χειρότερη καμιά ταμπέλα που οριοθετεί ναρκοπέδια, ή έστω παλιά ναρκοπέδια. Η ιδέα της εξόδου από την χώρα και με δεδομένες τις άχρηστες πληροφορίες πανικού που μας ποτίζουν διάφοροι ανίδεοι και αμόρφωτοι, βοηθάει τον οργανισμό να μπει σε εγρήγορση.
Τα ερεθίσματα είναι πολλά. Η αδρεναλίνη σε συνδυασμό με το παρθένο περιβάλλον σε κάνουν να νιώσεις έντονα συναισθήματα και να σου μείνουν αξέχαστα τα λίγα αυτά λεπτά. Να βάλουμε βενζίνη πριν περάσουμε τα σύνορα; Τον ακούω πάλι μέσα στο κράνος, διακόπτοντας τα μπιτάκια που έπαιζαν μέχρι εκείνη την ώρα με στόχο την σωματική μας διέγερση, στο σύστημα επικοινωνίας μας.
Ναι, ναι να βάλουμε.
2007/05/04 11.16
Τελευταίο Βενζινάδικο πριν τα σύνορα Ελλάδας – FYROM (Εύζωνοι).
88991
Περάσαμε τα σύνορα χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Διαβατήρια, πράσινη κάρτα και όλα οκ. Έλεγχο στην μηχανή ή στις αποσκευές μας, δεν μας έκαναν. Πάλι καλά γιατί αν άνοιγαν το top case θα έσκαγε βόμβα από την πίεση που ασκήσαμε για να κλείσει….
Η μόνη χώρα τον Βαλκανίων που σε υποχρεώνει να συμπληρώνεις κάρτα εισόδου και εξόδου από την χώρα. Η διαδικασία είναι απλή. Σου δίνουν ένα καρτελάκι, το οποίο το συμπληρώνεις επιτόπου με τα στοιχεία σου. Το σφραγίζει ο τελωνιακός υπάλληλος και φεύγεις. Κατά την έξοδό σου από την χώρα το δίνεις στον τελωνιακό υπάλληλο, παίρνεις σφραγίδα εξόδου και αυτό είναι όλο.
2007/05/04 11.36 FYROM- Σύνορα
Με το που περνάμε στο Μακεδονικό έδαφος, τσουπ…
Ελάτε λαλάκες να σας τα πάρουμε. Καζίνο καλά μου κορόιδα και ρέει το συνάλλαγμα…
88992
Εμείς πάλι συνάλλαγμα δεν κάναμε για τοπικό νόμισμα. Είμαστε οι Αμερικάνοι των Βαλκανίων και έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε, είπε κάποτε ένας σοφός πατριώτης.
Για την ιστορία όμως….
Χάρτης FYROM
88993
Σημαια FYROM.
Ίσως η πιο άσχημη σημαία του κόσμου.
Την ξεκίνησαν για το σύμβολο της Βεργίνας και τους βγήκε αυτό…
88994
Ορίστε λίγα στοιχεία για την Μακεδονία. Όλοι οι γείτονες χώρες έτσι την αποκαλούν και έτσι την ξέρουν.
Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ( Π.Γ.Δ.M. ) είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και βρίσκεται στο κέντρο της Βαλκανικής χερσονήσου και στην Ν. Ανατολική Ευρώπη καταλαμβάνοντας έκταση 25.333 τετ km ενώ συνορεύει με Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.
Ο συνολικός πληθυσμός είναι περί τα 2 εκατομμύρια εκ των οποίων το 64% είναι Σλαβομακεδόνες και το 25,2% Αλβανοί.
Από αυτούς το 52,4% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ενώ το 29% Μουσουλμάνοι
Σύμφωνα με το Σύνταγμά τους, επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Σλαβομακεδονική και οποιαδήποτε γλώσσα μιλιέται πάνω από το 20% του πληθυσμού. Αυτή είναι η Αλβανική ενώ υπάρχουν περιοχές που χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό τα Τούρκικα, τα Σέρβικα, τα Βλάχικα και τα Τσιγγάνικα.
Το νόμισμά τους είναι το Μακεδονικό Δηνάριο με ισοτιμία περίπου 1 Euro = 62 MKD, αλλά ποιος νοιάζεται…
Δίνεις ευρώ και γυαλίζουν τα μάτια τους…
Δρόμοι μια χαρά, όπως το καταλαβαίνει αυτό κανείς, με διόδια τα οποία όμως δεν πληρώσαμε στα πλαίσια της συμπάθειας μας σαν δικυκλιστές! και βέβαια χωρίς κανένα μπλόκο, τουλάχιστον από όσο είδαμε εμείς. Χαλαρά…
Α… Πάνε και μία ώρα πίσω! Καθυστερημένοι….
2007/ 05/04 11.38 FYROM- Σύνορα
Κάπου εκεί πίσω η μαμά πατρίδα…
Κοίτα που εδώ το βαμβάκι το φυτεύουν στον ουρανό….
88997
2007/ 05/04 11.40 FYROM- Σύνορα
Περάσαμε τα σύνορα; Το νιώθεις!
Για κοίτα μπροστά σου…Βομβαρδισμός σύγχρονης τεχνολογίας …
88999
Άντε πάμε.
Φεύγουμε με κατεύθυνση τα Σκόπια. Περίπου 160 km.
Πάντα μέτριας ποιότητα δρόμος, αλλά μια χαρά. Τα σύννεφα από το πρωί μας έκαναν παρέα, αλλά τώρα είπαν και να μας μιλήσουν. Βροχή, κανονική και απαραίτητη η στάση για αδιάβροχα…
Κοίτα που τώρα έχουμε χώρο και για άλλα πράγματα…
Συνεχίσαμε τον δρόμο μας μέχρι την πόλη των Σκοπίων. Η βροχή δεν σταμάτησε καθόλου, μέχρι την στιγμή που μπήκαμε στην πόλη. Επαναλαμβανόμενα ντους από τις νταλίκες που προσπερνούσαμε με αποτέλεσμα να στάζουμε λασπόνερα…
Άμεσο λάδωμα στην αλυσίδα και ανεφοδιασμός για τα κορμιά μας!
Ρε λες να έχει McDonalds; Δεν είμαστε για να τσεκάρουμε τώρα την αντοχή των εντερικών μας συστημάτων… Ας πάρουμε κάτι σίγουρο. Μετά από μισή ώρα μέσα στην πόλη, με στόχο να πάρουμε και μια γεύση, McDonalds δεν είδαμε…
Πεινάω λέμε!!! Άντε ας πάρουμε ότι βρούμε μπροστά μας….
2007/05/04 14.00 FYROM- Σκόπια, Downtown…
Όσο εγώ λάδωνα και τσέκαρα μηχανή και αποσκευές, ο Νικολάκης έκανε έρευνα αγοράς σε ακτίνα πενήντα μέτρων για φαγητό.
Γύρισε με πλήρη επιτυχία στα χέρια του!
Ρε συ πολύ ακριβά είναι εδώ…. 2 ευρώ του έδωσα και έπρεπε να πάρω και ρέστα…. Με την coca-cola
Αλχημιστή, αυτά δεν είναι για σένα. Σου έχω καλύτερα παρακάτω…
89002
Ταυτόχρονα μας πλησίασε κλασικό τυπάκι Βαλκάνιου που έχει βγει έξω από την χώρα…
Παιδιά από Πάτρα; (Πατρινή πινακίδα γαρ...) Σε άπταιστα Ελληνικά!
Όπα φίλε τι κάνεις; Ενστικτωδώς τσεκάρισμα για τσέπες, που είναι τα κλειδιά, τι θα μπορούσε να μας αφαιρέσει… Χαλάρωσε λέω μέσα μου.
Ε… Ναι περίπου. Από Πάτρα, από Αθήνα… Απ’ όλα.
Και πάμε το στόρι… Α… Από Αθήνα, Ήμουν τέσσερα χρόνια. Δούλευα… Κουβέντα στην κουβέντα πέρασε ένα τέταρτο μιλώντας για τα πάντα. Από γεωπολιτική και οικονομία μέχρι τον ΠΑΟΚ.
Φύγαμε καχύποπτοι για το ποιόν του και στα γρήγορα πήρα κάποια πλάνα με την βιντεοκάμερα… Οι σκέψεις μας με τον Νικόλα για την αίσθηση της πόλης, ταυτίστηκαν, παρομοιάζοντας την με έναν ενδιάμεσο πιθανό συνδυασμό Κωνσταντινούπολης και Τιράνων. Έντονο το στοιχείο των μουσουλμανικών κοινοτήτων, με μιναρέδες και τζαμιά, πολλούς πεζούς και τρελή αναρχία στους δρόμους, από τον φανερά γερασμένο στόλο αυτοκινήτων τους. Υπαίθριες αγορές και παζάρια σε κάθε γωνιά της πόλης.
2007/ 05/04 14.00 FYROM- Σκόπια, Downtown…
89003
Είχαμε μπροστά μας τουλάχιστον 440km ακόμα και είχε φτάσει 14.30 η ώρα. Ο καιρός ήταν χάλια, οι μυς από την κούραση των 600+ km αλλά και από την αϋπνία, είχαν αρχίσει αν μην ανταποκρίνονται σε όλες τις εντολές…
Η συνεχόμενη βροχόπτωση που σιχτιρίζαμε στην μέχρι τώρα διαδρομή, σε συνδυασμό με την συννεφιά της Ελλάδας, είχαν και τα θετικά τους. Οι αλλεργίες που μας ταλαιπωρούν αυτή την εποχή δεν έκαναν την εμφάνιση τους. Δεν είχαμε ζαλιστεί από πιθανή έντονη λιακάδα, κρατάγαμε χαμηλή ταχύτητα, άρα και χαμηλή κατανάλωση και κάτι ακόμα, δική μου θεωρία, όταν βρέχει κοπάζει ο αέρας, οπότε και δεν κουράζεται το κορμί από τους πλευρικούς ανέμους κτλ.
Τα μάτια σου βέβαια βλέπουνε πουλάκια. Το Schuberth έχει φάει τα ψωμιά του και η στεγανότητά του αμφισβητείτε πλέον ανοιχτά. Χρειάστηκε να οδηγήσω για κάποια χιλιόμετρα και με ανοιχτή την ζελατίνα μιας και οι υδρατμοί από την έντονη βροχόπτωση δεν μου έδιναν πολλά περιθώρια. Τα περιθώρια αντίδρασης μειώνονται δραματικά και αναγκαστικά είσαι στην τσίτα.
Μέχρι να βγούμε από την πόλη των Σκοπίων, είχα αγχωθεί αρκετά θα έλεγα. Αυξάνοντας την ταχύτητα όμως όλα μπήκαν στην άκρη. Η βροχή και βέβαια μας περίμενε στην Εθνική Οδό.
Επόμενος προορισμός NIS. Αν νιώθαμε κούραση, είχαμε πληροφορίες για πολύ καλό ξενοδοχειακό συγκρότημα κοντά στην πόλη Vranje, σε Σερβικό έδαφος όμως.
Τα σύνορα με την Σερβία ήρθαν γρήγορα μιας και ο δρόμος που συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο χωρών, Σκόπια και Βελιγράδι, είναι καλός με προδιαγραφές Εθνικής Οδού ευρωπαϊκού τύπου και όχι στυλ Πατρών – Κορίνθου. Καλός μεν, αλλά όταν είναι στεγνός, γιατί όταν βρέχει, βάρκα γιαλός!
Σταμάτησε η βροχή! Περάσαμε και τα σύνορα… Κανένα πρόβλημα με τους ελέγχους! Δεν μας έψαξαν τις αποσκευές μας, χαμόγελα και χαρές στην όψη του μωβ διαβατηρίου. Ο Σέρβος συνοριακός φύλακας, πρότυπο Σέρβου παλικαρά, στα πλαίσια της καλοσύνης και της φιλοξενίας μας έπιασε το μπίρι μπίρι… Ντα ντα εμείς χωρίς να καταλαβαίνουμε τι λέει. Γέλια και χαρές! Ποτέ ναι στην Σερβία! Ne είναι το όχι τους! Με νόημα μας ρωτάει που πάμε; Beograd με μια φωνή! Μπλα μπλα μπλα στα Σέρβικα και γέλια!
Τι λέει αυτός ρε συ; Δεν ξέρω μου λέει ο Νίκος. Γέλα! Γέλα!
Οι τελευταίες λέξεις του ήταν ωραίο @ουνί στα Σέρβικα. Ντα ντα!!!
2007/ 05/04 15.17 Σερβία- Σύνορα με FYROM.
Τώρα που δεν βρέχει και ο κώλος μου πονεί, δεν αράζουμε λίγο να έρθουμε στα ίσια μας;
89004
Σερβία ε; Για να έχουμε και την αντίστοιχη βιβλιογραφία.
Σημαία Σερβίας
89005
Η Σερβία χώρα των κεντρικών Βαλκανίων με πρωτεύουσα το Βελιγράδι. Συνορεύει βόρεια με την Ουγγαρία, δυτικά με την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, νότια με την Π.Γ.Δ.Μ. και ανατολικά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2006 ήταν μία από τις δύο δημοκρατίες που αποτελούσαν την ομοσπονδιακή Δημοκρατία "Σερβία και Μαυροβούνιο".
Με έκταση 88.361 τετ. km και αποτελούμενη από την κεντρική Σερβία, την περιοχή του Κοσόβου στο νότο, και τη Βοϊβοντίνα στο βορά. Η επαρχία του Κοσόβου, παρ' ότι είναι μέρος της Σερβίας, από τον πόλεμο του 1999 κι έπειτα είναι προτεκτοράτο του ΟΗΕ και de facto εκτός του ελέγχου των Σερβικών αρχών. Μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Μαυροβούνιο η ένωση Σερβίας-Μαυροβούνιου διαλύθηκε, συνεπώς και η Σερβία πλέον αποτελεί ανεξάρτητη δημοκρατία. Στις 5 Ιουνίου 2006, η Σερβία επίσημα κήρυξε τη διάλυση της Ομοσπονδίας με το Μαυροβούνιο.
Ο συνολικός πληθυσμός της Σερβίας είναι 8.500.000 άτομα, εκ των οποίων το 82% είναι Σέρβοι, 4% Ούγγροι και ακολουθούν διάφοροι άλλοι όπως Τσιγγάνοι κτλ…
Το 84% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, 6,5% Ρωμαιοκαθολικοί και 4,8% Μουσουλμάνοι
Δρόμοι μια χαρά αλλά με τσουχτερά διόδια. Συχνοί σταθμοί ανεφοδιασμού με πολύ καλά οργανωμένα βενζινάδικα. Προσωπική προτίμηση η αλυσίδα OMV με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της στα Βαλκάνια. Υπάρχουν και κάποια πρατήρια ΕΚΟ, για τους πιο συναισθηματικούς.
Δεν συναντήσαμε κανένα μπλόκο, ενώ οι οδηγοί στις Εθνικές Οδούς οδηγούν αρκετά καλά. Στην πόλη τους βγαίνει μία νευρικότητα, αλλά όποιος έχει οδηγήσει καλοκαιρινή Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα! Είμαστε οι χειρότεροι και γουστάρουμε!
Α… Πάνε και αυτοί μία ώρα πίσω!
Να σημειωθεί ότι η Σερβία εξάγει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής βατόμουρων!
Το νόμισμά τους είναι το Σέρβικο Δηνάριο με ισοτιμία περίπου 1 euro = 80 Σ.Δ. Παντού μπορείς να χρησιμοποιήσεις Ευρώ και να πάρεις ρέστα είτε Ευρώ είτε Δηνάρια.
Αυτά με την μόρφωσή μας που θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για να μαθαίνουμε τους γειτόνους μας καλύτερα, όπα, τι είναι αυτό;
2007/05/04 15.21 Σερβία- Σύνορα με FYROM.
Τι κακόγουστες αυτές οι βαλίτσες…
89007
2007/05/04 15.37 Σερβία- Σύνορα με FYROM.
Έλα ρε και άλλοι κακόγουστοι…
Πολωνοί και μάλιστα βλάχοι σύμφωνα με τον Νικόλα. Τσακώνονται για το που θα πάνε.
Είπα να τους πω για τον Πλάτανο και την βενζίνα που δεν θα είχαν, αλλά μετά θυμήθηκα ότι θα χαλάσουν τα λάστιχά τους με τον χωματόδρομο… :lol: :wave2:
(βλέπε εκδρομή (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=38106) moto.gr)
Το Vstrom ε; Αρχηγός!
89008
Τους αφήσαμε μετά τις απαραίτητες χαιρετούρες και φύγαμε. Εμείς ξέραμε πολύ καλά που θα πηγαίναμε…
Είχαμε περί τα 400km μπροστά μας για να φτάσουμε σε ζεστό φαγητό, καυτό μπανάκι, και στεγνά ρούχα!! Συνεχίσαμε λοιπόν την E75, όπου είναι και ο δρόμος που ακολουθούσαμε από την Αθήνα. Τσιγγάνικο ροκ στα αυτιά μας και ο καιρός ακολουθούσε! Δώσε βροχή και μην μας λυπάσαι.
Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου από ταξίδια στο εξωτερικό, όταν υπάρχουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, όλοι οι οδηγοί οδηγούν δεξιά και χρησιμοποιούν την αριστερή λωρίδα, μόνο σε περίπτωση προσπέρασης. Πάντα παρατηρώ τις συνήθειες των ντόπιων οδηγών και προσπαθώ να εναρμοστώ με τους άτυπους κανόνες που ισχύουν στην κάθε περιοχή. Η δεξιά λωρίδα όμως του συγκεκριμένου δρόμου, λόγο κακής συντήρησης αλλά και λόγω βαριάς χρήσης ,με τεράστιο όγκο φορτηγών και βαρέου τύπου οχημάτων, είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η οδήγηση μοτοσικλέτας όταν αυτή ήταν βρεγμένη.
Θυμήθηκα εποχές κακιάς σκάλας με έργα και βροχή. Αναγκαστικά λοιπόν οδήγηση στην αριστερή λωρίδα, και τα μάτια δεκατέσσερα μην έρθει κανένας από πίσω και μας πατήσει. Η ταχύτητα παρέμενε σταθερή στα 120-130km/h αλλά πολλά ήταν τα σημεία που νιώθαμε να χάνουμε την πρόσφυση κάτω από τα πόδια μας.
Τα μάτια μου είχαν αρχίσει να τα παίζουν προσπαθώντας να κάνουν αναγνώριση του δρόμου.
Πολλές φορές εφάρμοσα το κόλπο αναγνώρισης της κατάστασης της ασφάλτου με την μπότα. Πραγματικά χρήσιμο σύστημα σε τέτοιες περιπτώσεις. Να είναι καλά αυτός που το έγραψε και το δημοσίευσε..
Με τα πολλά φτάνουμε κοντά στην πόλη Vrajne όπου και μας είχαν πληροφορήσει για πολύ καλό συγκρότημα ξενοδοχείου.
2007/05/04 16.42 Σερβία- Ε75 κοντά στο Vrajne
Όχι το μοτέλ δεν είναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία! Αυτό είναι μέρος της όλης εγκατάστασης
89009
2007/05/04 16.45 Σερβία- Ε75 κοντά στο Vrajne
Παστέλι από την πατρίδα και δεκάλεπτη στάση για ξεκούραση. Άντε μπας και στραγγίξουμε λίγο…
Που να κάτσω; Τα πάντα είναι βρεγμένα.
Θα χρησιμοποιήσω ένα από τα καφάσια. Όπα. Ελληνικό και αυτό.
89010
2007/ 05/04 16.43 Σερβία- Ε75 κοντά στο Vrajne
Να και τα παιδιά που προσπεράσαμε πιο πριν….
Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε!!!
89011
Από εκεί συνεχίσαμε για NIS και μετά για Βελιγράδι. Η βροχή δεν μας έκανε την χάρη να σταματήσει παρά λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Ο δρόμος συνεχίζει δίπλα από τον ποταμό Morava, ο οποίος πηγάζει κάπου στα 50km έξω από το Βελιγράδι από τον γνωστό σε όλους μας ποταμό Δούναβη. Πολλές γέφυρες και εντυπωσιακά έργα οδοποιίας, χωρίς όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν διαδρομή.
Τα διόδια ιδιαίτερα ακριβά θα έλεγα, μιας και από τα σύνορα μέχρι την Nis πληρώσαμε 3 euros (NIS-Kocani), περί τα 150-160km, ενώ από την Nis στο Βελιγράδι, πληρώσαμε 13 euros (ή 1050 din) παρακαλώ για 230 - 240km!!! Στην δεύτερη διαδρομή, παίρνεις κάρτα αλα Autostrada στην είσοδο σου στην Εθνική Οδό και πληρώνεις στην έξοδο, σε ταμεία, και όχι σε αυτόματο μηχάνημα.
Το ραντεβού μας με τα παιδιά που θα μας περίμεναν στο κόκκινο clio τους, είχε δοθεί στην δεύτερη έξοδο για κέντρο. Έλα όμως που η μία και μοναδική πινακίδα που ήταν τρακαρισμένη και ημιλυπόθυμη στην άκρη του δρόμου, ήταν αυτή που εμείς έπρεπε να δούμε… Μετά από μία μικρή περιήγηση στα περίχωρα της πόλης, βρεθήκαμε σε κάποια διοικητικά κτήρια της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής του Βελιγραδίου. Από μόνοι τους εκεί τα “ένστολα παιδιά” προσφέρθηκαν να καλέσουν από τα δικά τους κινητά τηλέφωνα τους οικοδεσπότες μας, να εξηγήσουν στην γλώσσα τους που είμαστε και να έρθουν να μας παραλάβουν…
Να το δω αυτό κάπου εκεί στην Καβάλας από δικό μας πολισμάνο….
Στις 19.30 είχαμε ήδη κλειδώσει την μηχανή. Φαγητό, μπανάκι καυτό και απαραίτητη βόλτα με περπάτημα μισής ώρας για να αποφύγουμε τα πολλά πιασίματα. Ο χιλιομετρητής έδειχνε 1179.4km. σε 13 ½ ώρες. Από την Πανόρμου ως εδώ.
Σε τέτοια ταξίδια το μυαλό δεν προλαβαίνει να απορροφήσει όλες τις πληροφορίες που το βομβαρδίζουν. Τα παραδοσιακά κεμπάτσκι, κεμπαμπ μινιόν θα τα έλεγα, οι βιολογικές τοματούλες, και η τοπική μπύρα μας συνόδευσαν με πολύ καλή κουβέντα μέχρι τις 01.00 όπου και ήμασταν νεκροί από την κούραση.
Πέφτεις για ύπνο και σκέφτεσαι πριν πόσες μέρες ήσουν σπίτι σου. Έχεις ξεχάσει γεγονότα και περιστατικά. Μόνο μέσα από συζητήσεις και από φωτογραφικό υλικό καταφέρνεις να θυμηθείς από πού πέρασες και τι είδες. Ξεκινάς να σκέφτεσαι την ημέρα, ενώ έχεις ξαπλώσει για ύπνο. Αποκοιμιέσαι με πλατύ χαμόγελο χωρίς να το καταλάβεις στο πρώτο λεπτό. Από τους πιο ευτυχισμένους ύπνους της ζωής σου.
Μορφέα δώσε το απαραίτητο feedback!
Το Βελιγράδι, είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας. Μία απο τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ. Το όνομα Βελιγράδι αναφέρεται πρώτη φορά το 878 μ.Χ.
Αποτελεί ξεχωριστή μονάδα στη χώρα, έχοντας τη δική του αυτόνομη κυβέρνηση για την πόλη. Η περιοχή διαιρείται σε 17 διαμερίσματα.
Είναι η μεγαλύτερη πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η 4η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Βουκουρέστι.
Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Σάβα, παραπόταμου του Δούναβη, στο Βόρειο τμήμα της Σερβίας.
Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου σε 1.800.000 κατοίκους.
Το σύστημα συγκοινωνιών του Βελιγραδίου αποτελείται από λεωφορεία (112 γραμμές), τραμ (12 γραμμές) και τρόλεϊ (8 γραμμές). Υπάρχει επίσης τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει το Βελιγράδι με τα προάστια-έχει 6 γραμμές και 41 σταθμούς.
Το διεθνές Αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, βρίσκεται 12km. από την πόλη.
Just in case, πτήσεις από Αθήνα έχει η Ολυμπιακή και η JAT. Κόστος μετ’ επιστροφής περί τα 200 euros.
Ορίστε και μία αεροφωτογραφία.
89012
:ZZZ: :ZZZ: :ZZZ: :ZZZ: :ZZZ: :ZZZ:
Νύσταξα.
Αύριο η συνέχεια.
Ελπίζω να μην βαρεθήκατε ε;
Νύχτα!!!! :wave2:
:beer: :beer: :beer: :beer:
Ξύπνημα από νωρίς και το πρόγραμμα περιέχει πολύ περπάτημα στο κέντρο της πόλης.
Σύμμαχός μας ο απίστευτα καλό καιρός και η ευαισθητοποίηση των Σέρβων για το περιβάλλον. Οι δρόμοι του κέντρου σήμερα Σάββατο είναι κλειστοί για τα αυτοκίνητα και ανοικτοί για τους πολίτες. Ποδήλατα, skates και roller blades έχουν την τιμητική τους σήμερα.
Γρήγορα όμως γιατί η μηχανή πρέπει να βγει από εκεί που την παρκάραμε…
2007/05/05 09.40 Σερβία- Βελιγράδι
Τι βλέπω εκεί μέσα;
89025
2007/05/05 09.40 Σερβία- Βελιγράδι
Ωχ. Ένα Vstrom δίπλα από τα ζαφείρια και τα περιδέραια!
Αυτά είναι.
Αρχοντική περιποίηση! Ο χώρος που του αξίζει να κοιμάται.
89028
2007/05/05 09.50 Σερβία- Βελιγράδι
Ας την αφήσουμε για λίγο έξω να πάρει αέρα, και το μεσημέρι θα την ξαναβάλουμε στο ιδιωτικό της γκαράζ….
89030
Πρωινό γρήγορα και βόλτα στο κέντρο!
Τι καλύτερο!
Φύγαμε!
Βόλτα στην αγορά, αντίστοιχη Λαϊκή Αγορά, αλλά όπως σε κάθε πολιτισμένη πόλη σε ειδικά περιφραγμένο χώρο και όχι περιοδικά στους δρόμους της γειτονιάς μας…
2007/ 05/05 10.00 Σερβία- Βελιγράδι
Ενδεικτική άποψη...
89035
2007/ 05/05 09.40 Σερβία- Βελιγράδι
Τεράστια αγορά με κάθε λογής λογίδια....
89036
2007/ 05/05 10.50 Σερβία- Βελιγράδι
Φανατικοί οι Σέρβοι στο queuing όπως και οι Άγγλοι…
89037
Προχωράμε με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης.
2007/ 05/05 11.00 Σερβία- Βελιγράδι
Στοιχεία από Ανατολική Ευρώπη και τρελαίνομαι!
89039
2007/ 05/05 11.10 Σερβία- Βελιγράδι
Ρε συ. Κάτι μου θυμίζει αυτό…
89040
2007/ 05/05 11.15 Σερβία- Βελιγράδι
Και αυτό…
Να δω από κοντά… Έλα ρε…
Έχει ταμπέλες μέσα στα Ελληνικά!
Και έλεγα που πάει η σαβούρα μας. Η σαβούρα που είχαμε ψωνίσει από άλλες χώρες παλιότερα και τώρα τα πουλάμε ή και τα χαρίζουμε σε άλλους…
89041
Συνεχίσαμε προς το κέντρο χαζεύοντας τα κτήρια και την πόλη.
2007/ 05/05 11.30 Σερβία- Βελιγράδι
Έλα και για τους ευαίσθητους.
89042
2007/ 05/05 12.00 Σερβία- Βελιγράδι
Φτάνουμε downtown σιγά σιγά… Πλατεία slavija
89044
2007/ 05/05 12.20 Σερβία- Βελιγράδι
Για δες μια λεωφόρο…
Διακρίνεται η διαφήμιση Ελληνικής Τράπεζας…
Παρακάτω θα ασχοληθούμε και με αυτό.
89047
2007/ 05/05 12.30 Σερβία- Βελιγράδι
Να και οι κλειστοί δρόμοι που μας είπαν
89049
Να και η κοπελιά με τα rollers της
89053
Μπροστά σου ρε κάγκουρα! Που κοιτάς;
89058
2007/ 05/05 12.45 Σερβία- Βελιγράδι
Συνεχίζουμε να περπατάμε στο ηλιόλουστο Βελιγράδι απολαμβάνοντας τις φυσικές του αλλά και ζωντανές ομορφιές.
89059
2007/ 05/05 12.46 Σερβία- Βελιγράδι
Αυτά είναι…
Να τα ζηλέψεις τα σκατόπαιδα για την ξεγνοιασιά τους, ή να τα λυπηθείς για τα βιώματά τους;
89062
2007/ 05/05 13.00 Σερβία- Βελιγράδι
Ωραία είναι ρε!
89063
2007/ 05/05 13.15 Σερβία- Βελιγράδι
Κάτι σαν την Ερμού μας. Της Αθήνας ντε. Όχι την άλλη στην Πάτρα, ή όπου.
Εμπορικά καταστήματα και όλα τα Brands της αγοράς. Κτήρια πανέμορφα, διατηρημένα και με πολύ έξυπνους τρόπους προστατευμένα.
Στην φωτογραφία διακρίνονται και οι υπαίθριοι πωλητές παγωτών. Καταπληκτικός ο τρόπος σερβιρίσματος, όπου όλοι οι πωλητές, φορώντας την ποδιά τους και το καπέλο τους, οι περισσότεροι και γάντια, σου "ανοίγουν" το παγωτό και στο σερβίρουν ενώ φροντίζουν αυτοί για τα σκουπίδια. Το κάθε παγωτό έχει και διαφορετικό πρωτόκολλο σερβιρίσματος. Αυτό είναι που λέμε φουλ σέρβις!
89064
Πεζόδρομος...
89065
Πάντα Τέτοια! ™®©
89066
Μετά την βόλτα μας στο κέντρο της πόλης, κατευθυνθήκαμε προς το πάρκο Kalemegdan.
Το πιο γνωστό και αγαπητό πάρκο του Βελιγραδίου.
Πρόκειται για πάρκο που βρίσκεται στην άκρη της πόλης δίπλα από το σημείο όπου συναντιούνται τα δύο ποτάμια, Δούναβης και Σάββας.
Απίστευτο πάρκο, εντάξει όχι και Central Park NY, αλλά με τεράστια δέντρα, κυρίως αγριοκαστανιές και πολλά δρομάκια για βόλτα και ποδηλατάδες. Εκεί βρίσκεται και το κάστρο της πόλης.
Εκτός από βολταδόρους και αργόσχολους πετύχαμε και διάφορους τύπους να εξασκούν τα χούγια τους, από γιόγκα και πολεμικές τέχνες μέχρι απλό τρέξιμο και κοζάρισμα...
2007/ 05/05 13.20 Σερβία- Βελιγράδι
Να και το πάρκο
89069
2007/ 05/05 13.25 Σερβία- Βελιγράδι
Ο ποταμός Σάββας που λίγο πιο δεξιά συναντά τον Δούναβη.
89070
2007/ 05/05 13.25 Σερβία- Βελιγράδι
Τα κέντρα διασκέδασης που είναι πλωτά σπιτάκια.
Σε κάποιο από αυτά θα πάμε το βράδυ! Υπάρχουν όλα τα είδη για κάθε προτίμηση! Από σύγχρονα trendy clubακια, μέχρι ζωντανή μουσική από τσιγγάνους, με κρουστά και πνευστά!!!
Balcans rules!
89071
2007/ 05/05 13.30 Σερβία- Βελιγράδι
άποψη από το κάστρο τους
89072
2007/ 05/05 13.35 Σερβία- Βελιγράδι
Εδώ τα παλικάρια εξασκούν την τρέλα τους. Parcour το θες, freerunning το λες;
Είναι ωραίο και ειδικά Live!
89073
2007/ 05/05 13.35 Σερβία- Βελιγράδι
Πήδα το μαντράκι!
89074
2007/ 05/05 13.40 Σερβία- Βελιγράδι
Έλα γοριλλάκι!
89075
2007/ 05/05 13.45 Σερβία- Βελιγράδι
Δάσος, πραγματικό!, σε ακτίνα λιγότερη των 5km από το αστικό κέντρο του Βελιγραδίου.
89076
2007/ 05/05 13.50 Σερβία- Βελιγράδι
Εσωτερικό της Αγ. Παρασκευής.
Τα πάντα που βλέπετε είναι ψηφιδωτά. Σύγχρονα μεν, αξιοθαύμαστα δε!
Θυμίζει λίγο από Αγ. Ειρήνη στην Πόλη.
89078
2007/ 05/05 14.00 Σερβία- Βελιγράδι
Κάπου έπρεπε να μπουν και αυτά. Μιας και τα έχουν να μην τα δείξουν;
89079
2007/ 05/05 14.00 Σερβία- Βελιγράδι
Άλλα λίγα…
89080
2007/ 05/05 14.10 Σερβία- Βελιγράδι
Εδώ είναι το σημείο που λες respect! Όχι Πατρινέ δεν λέω για σένα!
Γήπεδα tennis, basket, 5x5 όπου υπάρχει χώρος.
Περιμετρικά του κάστρου και ανάμεσα στα τείχη, χώροι άθλησης για όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι κατάφερναν να παίρνουν τα κύπελλα , αλλά και τα φράγκα όλοι οι Πρέλιεβιτς, Κουλάκοβιτς, Αχρήστοβιτς κτλ κτλ.
89081
Μετά από ένα δροσιστικό παγωμένο τσάι με οφθαλμόλουτρα διαρκείας σε κεντρική πλατεία, ώρα να επιστρέφουμε προς το σπίτι.
Τα καταστήματα κλείνουν, οπότε και το Vstrom πρέπει να μπει στον ιδιωτικό του χώρο.
2007/ 05/05 15.10 Σερβία- Βελιγράδι
Για δες! Ο πιτσιρικάς, φέτες πάει!
89082
2007/ 05/05 15.20 Σερβία- Βελιγράδι
Στον γυρισμό ξεπετάξαμε και δυο τρεις τέχνες, μην ξεχάσουμε και με ποιους είμαστε…
Εδώ έργο του Ange Leccia, με τίτλο “Je veux que je veux” 1989, από συλλογή.
89083
2007/ 05/05 15.20 Σερβία- Βελιγράδι
Έχω κέφια λέμε… Άνοιξη γαρ…
Αφιερωμένο σε όλους τους ερωτευμένους του moto.gr!
89084
2007/ 05/05 15.30 Σερβία- Βελιγράδι
Και μετά την κουλτούρα χρειάζεσαι λίγο υποκουλτούρα.
Τι καλύτερο από επίσκεψη σε ένα από τα καλύτερα κρεοπωλεία της πόλης και ανεφοδιασμός για το επικείμενο μπάρμπεκιου!
89085
2007/ 05/05 15.45 Σερβία- Βελιγράδι
Σήμερα θα έχει και παρέα ο μικρός…
89086
2007/ 05/05 16.20 Σερβία- Βελιγράδι
Φύγαμε για Νέο Βελιγράδι, Novi Beograd!
Το σπίτι των παιδιών που μας φιλοξενούσαν. Εμείς είχαμε κοιμηθεί σε δεύτερο άλλο σπίτι κοντά στο κέντρο. Ευκαιρία να δούμε κάτι παραπάνω στα περίχωρα. Τις γέφυρες κτλ τκλ....
Η φιλοξενία από τους οικοδεσπότες μας, συνεχίζει να είναι αφοπλιστική!
Στελλάρα αφιερωμένο!
Αν θες να δώσεις κανα κόκκαλο στον partal, εντάξει...
89090
2007/ 05/05 16.20 Σερβία- Βελιγράδι
No comments…
:uplate: :hypnotize :eyepop:
Just a tip.
Τα βγάζεις από την φωτιά. Τα τοποθετείς σε μία κατσαρόλα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδα… Την σκεπάζεις μέχρι να ετοιμαστούν και τα υπόλοιπα...
----------------------------Trrrust me! (me Serbian accent...)--------------------------------
θα κάνω ένα break, να πάμε να φάμε και τίποτα, να κάνουμε και καμιά δουλειά....
Μέχρι το βράδυ θα έχει τελείωσει...
89091
Κάπου εδώ και όσο τρώμε το μεσημεριανό μας, ας κάνω μία παράθεση για την Ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια και κυρίως στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, αναφερόμενος και σε μία από τις παραπάνω φωτογραφίες όπου φαίνεται διαφήμιση Ελληνικής Τράπεζας.
Μία συζήτηση για άπειρες μπύρες...
:beer: :beer:
Ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο παράδειγμα, το Βελιγράδι, ο επισκέπτης θα συναντήσει πληθώρα Ελληνικών Εταιρειών!
Τράπεζες κατά το πλείστον, που έχουν κατακλείσει την Σέρβικη αγορά.
Η Alpha Bank, αστείο που εκεί η Alpha Bank γράφεται όπως θα έπρεπε, δηλαδή ΑΛΦΑ BANK, μιας και το κυριλλικό αλφάβητο περιέχει το γράμμα Φ, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η EuroBank (EFG), είναι από τις πιο δραστήριες τράπεζες στην περιοχή. Παντού διαφημίσεις και καταχωρήσεις.
Πλύση εγκεφάλου κανονικά, σε μία αγορά παρθένα ακόμα από δάνεια και πιστωτικές!
Όλοι οι ντόπιοι έχουν λογαριασμό σε δυο τρεις από αυτές.
Είμαστε οι φορείς του καπιταλισμού γι’ αυτούς.
Θέλουμε δεν θέλουμε είμαστε κεφάλαιο και αντιπροσωπεύουμε αυτά που κατά καιρούς έχουμε σιχαθεί και καταδικάσει.
Από την άλλη βέβαια, δεν μπορείς να μην νιώσεις σχετική περηφάνια, που ξέρεις ότι κάποιο ελληνικό προϊόν, ή έστω brand name, κυκλοφορεί και πάει μάλιστα και πολύ καλά σε μία ξένη χώρα.
Παγωτά Δέλτα παντού και μάλιστα νούμερο ένα επιλογή για τους Σέρβους!
Άπειρες Ελληνικές τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες οργώνουν τα Βαλκάνια, ενώ ο μέσος Έλληνας φοβάται να πλησιάσει τα σύνορά του…
Εκεί είναι το τραγικό της υπόθεσης!!
Αλλά δεν θα ασχοληθώ τώρα, γιατί θα συγχυστώ και θα μου κοπεί η όρεξη.
Πολλές είναι και οι Ελληνικές αλυσίδες καταστημάτων εμπορίου που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια, και νιώσαμε ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους κατά την επίσκεψή μας εκεί. Με πρωτοπόρους αλυσίδες καταστημάτων όπως Γερμανός και Φουρλής, σιγά σιγά ξανοίγονται και άλλες μικρότερες .
Είναι τεράστια κουβέντα για συζήτηση και προβληματισμό. Ίσως στο τέλος του ταξιδιωτικού αναλύσω λίγο παραπάνω τις σκέψεις μου και την άποψη μου για το θέμα.
Φάγαμε, ήπιαμε, τα είπαμε, ώρα να κάνουμε και καμιά απογευματινή βόλτα.
Είναι περίεργο όταν πας σε ένα άγνωστο μέρος το πώς συμπεριφέρεσαι. Έχοντας ανοικτές όλες τις κεραίες σου και τα αισθητήρια όργανά σου προσπαθείς να μαζέψεις το μέγιστο αριθμό πληροφοριών.
Όσα προλαβαίνει και το κακόμοιρο το μυαλουδάκι…
2007/ 05/05 20.30 Σερβία- Βελιγράδι
Και στο Βελιγράδι, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις των Βαλκανίων, θεωρητικά λιγότερο ανεπτυγμένες από την ψωνισμένη Αθήνα μας, συναντάς αυτούς τους σηματοδότες. Αντίστροφη μέτρηση για το πράσινο, ή το κόκκινο, πορτοκαλί για την εναλλαγή του κόκκινου σε πράσινο, δεύτερο μικρό φανάρι χαμηλά, σε περίπτωση που είσαι αρκετά μπροστά και δεν μπορείς να δεις το μεγάλο…
Κωνσταντινούπολη, Τίρανα, Σκόπια, Βελιγράδι, Αδριανούπολη (Edirne), Σόφια είναι μερικές από τις πόλεις που έχω επισκεφθεί και υπάρχει το συγκεκριμένο σύστημα!
Εμείς;
Στην φωτογραφία διακρίνεται το πορτοκαλί που ανάβει 2 δευτερόλεπτα πριν ανάψει το πράσινο.
Χαμηλότερα στην ίδια κολόνα υπάρχει και δεύτερο τριπλό φανάρι, για τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να δεις επάνω.
89108
Αν και ένιωσα λίγο μαλακοδυτικός τουρίστας, δεν μπορέσαμε να μην επισκεφθούμε την περιοχή με τα βομβαρδισμένα κτήρια. Πολλά έχουν επισκευαστεί και λειτουργούν κανονικά. Άλλα είναι στην κατάσταση που φαίνονται παρακάτω.
Καλό θα είναι να τα αφήσουν έτσι, να μην ξεχάσουν και αυτοί την ιστορία τους και τα λάθη του παρελθόντος.
Κάθε φορά που βλέπεις τέτοια χαλάσματα νιώθεις λίγο περίεργα.
Σμύρνη, Σαράγιεβο, Βελιγράδι. Σ’ αυτά έχω πάει και αυτά έχω δει. Δεν ξέρω για άλλα…
Γιατί όχι αύριο μεθαύριο και Αθήνα;
Ποιος το εγγυάται;
Ποιος αποφασίζει;
Σκατά!
2007/ 05/05 20.40 Σερβία- Βελιγράδι
Σοκ και Δέος. Κρίμα.
Με τους μαλάκες τους οπλαρχηγούς και το @#$%* της μάνας τους!
89110
2007/ 05/05 20.45 Σερβία- Βελιγράδι
Άλλο ένα ενδεικτικό
89111
Ας προχωρήσουμε να ανοίξει λίγο το μάτι.
2007/ 05/05 20.50 Σερβία- Βελιγράδι
Ada Ciganlija ή αλλιώς στο Αγγλιστί Gipsy Island.
Κατά μήκος του ποταμού Σάββα, μιλάμε ουσιαστικά για μία τεχνητή λίμνη με περίμετρο τα 8km.
Εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις κάθε λογής που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο.
Γήπεδα από όλα τα αθλήματα για τους κατοίκους του Βελιγραδίου.
Καφετέριες, κιόσκια για ναυαγοσώστες, ξαπλώστρες κατά μήκος της παραλίας κτλ…
Μέχρι εγκαταστάσεις για bugging jumping και βατήρες διαθέτει η περιοχή.
Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα τεράστιο σιντριβάνι με πίδακα 140m και κατάλληλους φωτισμούς, όπου οι ντόπιοι είναι αρκετά περήφανοι γι’ αυτό.
Τον χειμώνα πολλές φορές παγώνουν τα νερά και μεταμορφώνεται σε χειμερινό τουριστικό θέρετρο.
89112
2007/ 05/05 21.00 Σερβία- Βελιγράδι
Περατζάδα στην παραλία.
89113
2007/ 05/05 12.40 Σερβία- Βελιγράδι
Να και μία από τις ελάχιστες μηχανές που συνάντησα στην πόλη.
Τα παιδιά πάρκαραν πιο κάτω, κατέβηκαν στην ακροθαλασσιά και χάρηκαν τον έρωτά τους.
Όμορφα…
89114
Μετά την επιστροφή μας σπίτι και χαζεύοντας τα τοπικά κανάλια στην δορυφορική του σπιτιού που είχαμε καταλύσει, να σημειωθεί ότι η δορυφορική εδώ δεν είναι εξαίρεση αλλά κανόνας, ετοιμαστήκαμε για νυχτερινή έξοδο.
Εδώ θα τα χαλάσουμε λίγο, μιας και δεν θα υπάρξει περιγραφή.
Ακατάλληλο δια ανηλίκους, αλλά σας βεβαιώνω ότι είναι πολύ καλά!
Να αναφέρω ότι υπάρχει περιοχή που οι ντόπιοι την αποκαλούν Silicon Valley, από το πλήθος των ωραίων κοριτσιών που κυκλοφορούν.
Ο δικός μας στόχος ήταν να επισκεφτούμε βραδινό πλωτό μαγαζί, με ζωντανή μουσική από γνήσιους τσιγγάνους. Η τοπική παράδοση θέλει όμως μετά από κάποια ποτά και λίγο παραπάνω κέφι, κάποιοι από τους πιο θερμούς θαμώνες, να πετάνε τους τσιγγάνους μέσα στο ποτάμι φωνάζοντάς τους κολύμπα τσιγγάνε κολύμπα…
Τα παιδιά που μας φιλοξενούσαν μας αποθάρρυναν, οπότε και καταλήξαμε σε πιο σικ καταστήματα.
Silicon Valley here comes the Greek Lover...
Το κόστος της νυχτερινής ζωής είναι εξευτελιστικά φθηνό, αν και έχουν ένα θέμα με τις μεζούρες τους.
Φοβούμενος τυχόν βόμβες (όχι πλουτωνίου) και μην θέλοντας να πιω το παραδοσιακό τους ποτό ,δεν το θυμάμαι αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα μπει, είδα στον κατάλογο ότι ένα από τα καταστήματα σερβίρει επώνυμη τεκίλα.
Όμορφα λέω εγώ. Μία κίτρινη με πάγο.
Αυτό που παρέλαβα ήταν ένα σφηνάκι τεκίλα συνοδευόμενο με λεμονάκια και αλατάκια.
Λέω στους ντόπιους ότι θα το ήθελα με πάγο, On the rocks Αγγλιστί, και το μεταφράζουν στον σερβιτόρο.
Έρχεται και ένα μπολάκι με παγάκια και δέσαμε.
Μετά από 5 λεπτά έπινα την τεκίλα μου όπως όλοι την ξέρουμε.
Μπήκα στην κουζίνα, πήρα ένα χαμηλό, έβαλα τα παγάκια μέσα, ζήτησα άλλο ένα σφηνάκι για να το κάνω ποτό και του είπα για πορτοκάλι αντί λεμόνι, μιας και ήταν κίτρινη…
Με κοίταζαν τρία άτομα με ανοικτό το στόμα λες και ήμουν ο Copperfield…
Δεν έχουμε ξαναδεί να σερβίρεται με τέτοιο τρόπο η τεκίλα, μου λένε τα γκαρσονια...
Τι να πω. Μάλλον έπεσα σε σκιτζήδες…
Έλα όμως που και σε άλλο μαγαζί είχα τα ίδια..
Το κόστος του κάθε ποτού δεν ξεπερνάει τα τρία με τέσσερα ευρώ.
Τα μαγαζιά είναι αρκετά σύγχρονα με πολύ καλή εξυπηρέτηση.
Μερικά παζαρεύουν το κιτσ, αλλά αυτό είναι κάτι γουστάρουμε με δεδομένο ότι ήρθαμε στα Βαλκάνια.
Το επόμενο πρωί, σηκωθήκαμε παραδόξως με καθαρό κεφάλι, αλλά η κούραση πλέον δεν ντρεπόταν στο πρόσωπό μας.
Η Vesna θα κατέβαινε με λεωφορείο στο χωριό της, ενώ εμείς θα οδηγούσαμε μέχρι εκεί.
Καθώς ο Νικόλας θα την συνόδευε μέχρι τον σταθμό των λεωφορείων εγώ είπα να τσεκάρω mails, να αδείασω phot-cam και να μεταφέρω φωτογραφίες στο usb stick, να φορτίσω κινητό και ipod, αλλά να δω και τι παίζει στο αγαπητό forum.
Είμαι λοιπόν στο internet καφέ και τα λέω με την γλυκήτατη Σέρβα υπάλληλο του cafe που μιλάει άπταιστα Αγγλικά.
Μπαίνω στο forum και βλέπω topic "bartal off!"
Όχι ρε πούστη μου.
Κι αυτός;
Αυτός φαινόταν έμπειρος και συνετός οδηγός…
Σκατά.
Στην προτελευταία εκδρομή που είχα πάει είδα δύο από τα παιδιά που είχα συμπαθήσει περισσότερο να χτυπάνε με την μηχανή τους.
Οι σκέψεις τότε μέχρι να φτάσω στο σπίτι μου ασφαλής μου είχαν προκαλέσει αφόρητο πονοκέφαλο.
Ξενέρωμα. Φαινόταν κάτι όχι ιδιαίτερα σοβαρό από τα λεγόμενα των υπολοίπων.
Περαστικά Bartal-partal!!!!
Το πιεσμένο πρόγραμμα, η παρακινδυνευμένη όλη διαδικασία, ταξιδιού αστραπής Ελλάδα Βελιγράδι για ένα Σαββατοκύριακο ήταν αρκετά για να παλεύω με την αυτοπεποίθησή μου.
Τώρα ήρθε και αυτό το νέο…
Σκατά.
Κρίμα για το παλικάρι και καλή ανάρρωση αλλά και ξεμπερδέματα.
Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο παράδειγμα χρήσης της λέξης ξενέρωμα..
Είχαμε μπροστά μας τουλάχιστον 1300km για να φτάσουμε πίσω σπίτι μας, στην Αθήνα.
Ευτυχώς κάποια όμορφα mail από φίλους αλλά και οι εμπειρίες της προηγούμενης μέρας, αναπτέρωσαν το ηθικό!
Μία τελευταία βόλτα στην πόλη και ας δούμε και αυτή την πελώρια εκκλησία που όλο την φλερτάραμε από δω και από κει την προηγούμενη μέρα.
2007/ 05/06 12.00 Σερβία- Βελιγράδι
Ο Ιερός Ναός του Άγιου Σάββα.
Είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία εν λειτουργία στον κόσμο.
Σε όγκο ξεπερνά τον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας, αλλά και την Αγιά Σοφιά!
Ο άγιος Σάββας ήταν ιδρυτής της Σέρβικης ορθόδοξης εκκλησίας και πιστεύεται ότι στην συγκεκριμένη πλατεία, Vrachar, κάηκε το σώμα του από τους Οθωμανούς το 1595.
Προσχεδιάστηκε το 1905, αλλά μέσα από πολέμους, δυστυχίες και πολλούς επανασχεδιασμούς, ακόμα και σήμερα δεν έχει τελειώσει η κατασκευή της.
Πραγματικα εντυπωσιακός!
89115
2007/ 05/06 12.10 Σερβία- Βελιγράδι
Μία γρήγορη φωτογραφία από το εσωτερικό του ναού.
89116
2007/ 05/06 12.30 Σερβία- Βελιγράδι
Να και μία αφίσα για την χρήση του κράνους, που συνάντησα στον δρόμο.
Δεν είναι κακή. Compa Campania (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=34144) ακούει;
89117
2007/ 05/06 13.30 Σερβία- Βελιγράδι
Μάρκος!
Είσαι αρχηγός!
Ο άνθρωπός μου!
Ο καλύτερος οικοδεσπότης ever!
Χρυσοχόος στο επάγγελμα, με μία γυναίκα διαμάντι, την Natali και δύο γλυκύτατα παιδάκια την Jelena και τον Jiovan 13 και 8 χρόνων αντίστοιχα και βέβαια με την πιο καταπληκτική γειτόνισσα Ana!!!
Δεινός μοτοσικλετιστής, απλά άτυχος που ζει στο Βελιγράδι.
Όχι που μου κουνιούνται κάτι Γερμανοί και κάτι Αυστριακοί ότι έχουν ψηλά την ιδέα του μοτοσικλετισμού.
89118
2007/ 05/06 13.50 Σερβία- Βελιγράδι
Μπροστά ο Μάρκος με το σκούτερ του, να μας βγάλει χωρίς μπερδέματα από την πόλη, αλλά και να μας υποδείξει το “καλό” βενζινάδικο.
Ε75 πάλι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε.
Ο ίδιος με αυτόν που ήρθαμε.
Απλά προς τα κάτω αυτή την φορά.
Κατηφόρα μιας και πάμε νότια, (;-) αλλά και με ήλιο κατάλληλο για μπανάκι.
89119
Με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητές μου στην φωτογραφική παραγωγή και στην πιστή ανατύπωση των όσων είδαν τα ματάκια μου, θα κλέψω κάποιες φωτογραφίες από το δίκτυο, με στόχο την πληρέστερη παρουσίαση της πόλης.
Ακόμα, θα ήθελα να σημειώσω εδώ κάποιες πληροφορίες πρακτικού αλλά και τεχνικού ενδιαφέροντος όσον αναφορά το θέμα φωτογραφίες.
Η κακοκαιρία της πρώτης μέρας, αλλά και το γεγονός ότι ο Νικόλας δεν είναι φαν της οπτικοποίησης των εμπειριών μας, το φωτογραφικό υλικό είναι συγκεκριμένο.
Πολλές από τις φωτογραφίες που έχω ανεβάσει έχουν γίνει captured από την βιντεοκάμερα.
Οι πιο έμπειροι μπορούν να καταλάβουν.
Ο ευρυγώνιος που φοράει δεν αφήνει να περάσει αρκετό φως, οπότε σε συνδυασμό με τις χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες, κάποιες από αυτές μπορεί να μην είναι αρκετά ευχάριστες στο μάτι.
Α... Κάτι ακόμα. Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες έχουν επεξεργαστεί στο Photoshop. Κάποιες είναι υπερβολικά πειραγμένες ή και καμένες. Είναι επιλογή του συγγραφέα, εμένα δηλαδή - την ψώνισα ε;, με στόχο να αποτυπώσουν καλύτερα την ψυχολογική κατάσταση - φόρτιση που υπήρχε την εκάστοτε χρονική στιγμή.
Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα αξιοθέατά τους έτσι όπως θα τα βρούμε και στο διαδίκτυο, με στόχο να υπάρχει μία πληρέστερη περιγραφή αυτής της καταπληκτικής πόλης.
Σερβία- Βελιγράδι
Η βουλή τους. Εντάξει πιο ωραία είναι η δικιά μας.
89120
Σερβία- Βελιγράδι
Κτήριο στο κέντρο της παλιάς πόλης. Κάτι σαν τον δικό μας, τον Πύργο των Αθηνών. Το αποκαλούν Beogradanka και έχει ύψος 101m.
89123
Σερβία- Βελιγράδι
Belgrade Arena. Κλειστό γήπεδο χωρητικότητας 20.00 ατόμων. Όλα τα σπουδαία αθλητικά γεγονότα αλλά και συναυλίες εδώ πραγματοποιούνται.
Ίσως εδώ πραγματοποιηθεί η fiesta-πανηγύρι του διαγωνισμού της Eurovision 2008.
89126
Σερβία- Βελιγράδι
Να και η "νέα" σιδηροδρομική γέφυρα, φωτισμένη.
89128
Σερβία- Βελιγράδι
Ο Άγιος Σάββας.
Είχα ένα high siding και είπα να πάρω καμιά φωτογραφία…
:lol:
89130
Σερβία- Βελιγράδι
Το παλιό παλάτι το αποκαλούν.
89131
Σερβία- Βελιγράδι
Τα κτήρια της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας
89132
Σερβία- Βελιγράδι
Νυχτερινή άποψη του Kalemegdan, ίσως του πιο αναγνωρίσιμου και σημαντικού μνημείου του Βελιγραδίου.
89133
Σερβία- Βελιγράδι
Άλλη μία και έτσι θέλω να θυμάμαι το Βελιγράδι. Σνιφ...
89134
Ήρθε η ώρα που έπρεπε να αποχαιρετήσουμε την πόλη του Βελιγραδίου.
Οι αναμνήσεις αρκετές έως υπερβολικά πολλές για μιάμιση μέρα παραμονή.
Στόχος μας ήταν να κατευθυνθούμε νοτιοανατολικά, στο χωριό Vrgudinac.
Ουσιαστικά μιλάμε για ένα σύμπλεγμα σπιτιών, πάνω στον δρόμο που συνδέει την Βουλγαρία με την κεντρική Σερβία. Η κοντινότερη πόλη είναι η Bela Palanca και βρίσκεται στον δρόμο NIS – Pirot.
Με γεμάτο ντεπόζιτο, απίστευτη λιακάδα και γνωστό δρόμο μπροστά μας, υπολογίζαμε ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερο από δύο ώρες να διανύσουμε την απόσταση των περίπου 240km.
Θα θέλαμε όμως.
Το άγχος της πρωινής ετοιμασίας, η πεσμένη ψυχολογία, τα ποτά και το ξενύχτι της προηγούμενης νύχτας αλλά και ο ήλιος που δεν αστειευόταν από πάνω μας, βοήθησαν στο να επέλθει κούραση πολύ γρήγορα στα κορμιά μας.
Απαραίτητη στάση λοιπόν για χυμό, υγρά, chocolate bars αλλά και χαλάρωμα.
Συνεχίσαμε την πορεία μας και σκεφτόμουν πως γίνεται μία αντίστοιχη διαδρομή με Πάτρα – Αθήνα που την κάνεις σε λιγότερο από δύο ώρες και χωρίς καθόλου κούραση, εδώ να σου φαίνεται Γολγοθάς.
Κάπου εκεί και ενώ είχαμε βρει τον ρυθμό μας, ένα πουλί, απροσδιόριστου είδους, αποφάσισε να προσγειωθεί ακριβώς δίπλα από την μπροστινή ρόδα του Vstrom.
Με ταχύτητα περί τα 140km/h δεν έκανα απολύτως τίποτα για να το αποφύγω. Οι πόνοι στο καλάμι του αριστερού μου ποδιού με ανάγκασαν να σταματήσω πάλι στο πρώτο παρκινγκ που βρήκαμε.
Δεν κατάφερα να δω από το καθρέπτη τι απέγινε το κακόμοιρο το πτηνό.
Η μελανιά από το πόδι μου έφυγε μετά από τουλάχιστον πέντε μέρες, ενώ τα σωματικά υγρά, του προφανώς συγχωρεμένου, αφαιρέθηκαν από την μπότα μου, μόλις μία εβδομάδα μετά, την Κυριακή το πρωί που είχα ραντεβού με τους πατρινούς για την ετήσια εκδρομή του moto.gr. Ξέρετε αυτοί τα προσέχουν αυτά και είπα να τις καθαρίσω…. :wave2: :lol:
Αναρωτιέμαι αν δεν φόραγα τις μπότες, τι μπορεί να είχα πάθει;
Το άτιμο.
Δεν φτάνει που το σκότωσα, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να με πονέσει τόσο πολύ!
Μας χάλασε και το κάρμα...
Με τα πολλά και αφού σκάσαμε τα 13 μας Ευρώ για τα διόδια, φτάσαμε στην πόλη Nis.
Η Nis είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας με πληθυσμό περί τα 300.000 άτομα.
Δεν μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση εκτός από τα burek της περιοχής που είναι μακράν καλύτερα από αυτά του αστικού κέντρου του Βελιγραδίου.
Να σημειωθεί ότι η Nis είναι αδελφή πόλη με τον Δήμο Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Αλίμου, Κασσάνδρας και Σπάρτης. Υπάρχουν και οι σχετικές ταμπέλες στις εισόδους και εξόδους της πόλης.
2007/ 05/06 17.00 Σερβία – Nis
Απέναντι από τον σταθμό των Λεωφορείων της NIS.
Στάση για ανεφοδιασμό.
Δικό μας.
Φούρνος από τους λίγους που έχω συναντήσει στην ζωή μου.
Απίστευτα χαμηλό κόστος και τρομερά ποιοτικά προϊόντα.
89137
2007/ 05/06 17.00 Σερβία – Nis
Ενδεικτική τιμή.
Το μέγεθος του συγκεκριμένου κρουασάν είναι λίγο μεγαλύτερο από τα συσκευασμένα που αγοράζουμε στα περίπτερα. Χειροποίητα με πραγματική σοκολάτα πραλίνα.
Το κόστος μόλις 25 δηνάρια, ήτοι περί τα 30 λεπτά του Ευρώ!
Δεν σταματήσαμε να τρώμε εκεί μέσα! Γελάγανε μαζί μας.
Εγώ με την κάμερα να τραβάω τις βιτρίνες τους και αυτοί από μέσα να γελάνε…
89138
Λιώσαμε στα μπουρέκια και τα καλούδια και είπαμε να προχωρήσουμε. Δεν είχαμε πολύ δρόμο μέχρι τον τελικό μας προορισμό.
2007/ 05/06 17.17 Σερβία – Nis
Άποψη της πόλης καθώς συνεχίζουμε την πορεία μας.
89140
2007/ 05/06 17.18 Σερβία – Nis
Όχι που δεν θα είχε διαφημίσεις Ελληνικών εταιρειών και εδώ.
89142
Η διαδρομή από Nis με κατεύθυνση Pirot, είναι μία από τις ομορφότερες που έχω κάνει στην ζωή μου. Ακολουθείς τον δρόμο Ε80, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτή του ποταμού Nishava, ο οποίος πηγάζει από τα βουνά της Βουλγαρίας και καταλήγει στην NIS.
Έτσι τρεις άξονες παράλληλοι, αυτοί του οδικού, του σιδηροδρομικού και του ποταμού ακολουθούν μία τρελή πορεία ανάμεσα από φαράγγια και ρεματιές.
Ο δρόμος με μέτρια προς καλή ποιότητα ασφάλτου, με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και ιδιαίτερα μεγάλο όγκο αυτοκινήτων, είναι ιδανικό για να απολαύσεις τις ομορφιές της φύσης γύρω σου.
2007/ 05/06 18.20 Σερβία, Nis -Pirot
Η διαδρομή ξεκινάει με σχετικά ανοικτό το πεδίο γύρω σου.
89143
2007/ 05/06 18.21 Σερβία, Nis -Pirot
Παραποτάμια σπίτια και πολύ πράσινο στην περιοχή.
89147
2007/ 05/06 18.22 Σερβία, Nis -Pirot
Να και κάποιοι συνάδελφοι!
89148
2007/ 05/06 18.23 Σερβία, Nis -Pirot
Να και μία σιδηροδρομική γέφυρα, αλλά και ταμπέλα για το μοναστήρι της Αγίας Πέτρας.
89150
2007/ 05/06 18.24 Σερβία, Nis -Pirot
Εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον.
Στροφές, τούνελ στροφές και τούνελ!!!
89151
2007/ 05/06 18.24 Σερβία, Nis -Pirot
Πάντα δίπλα μας και τα τούνελ για τα τραινάκια.
89152
2007/ 05/06 18.26 Σερβία, Nis -Pirot
…
89153
2007/ 05/06 18.29 Σερβία, Nis -Pirot
…
89154