PDA

View Full Version : επιλογη ταχυτητας για στροφη

Σελίδες : [1] 2

TROOPER
14/10/2007, 17:05
μια κατω και προοδευτικο ανοιγμα γκαζιου η πριν τη στροφη μια πανω και σταθερα ανοιγομενο γκαζι (φυσικα στο οφελειμο φασμα των στροφων και οχι με κρεμασμενο κινητηρα)???

η λογικη μου τεινει στην πρωτη εκδοχη αλλα μετα απο κουβεντα με τον catmaster μου δημιουργηθηκε η απορια.

(αν ειναι χαζη η απορια μου παρακαλω πριν μου τη πεσετε στειλτε το το θρεντακι).

gcrook
14/10/2007, 17:19
Αρχικά δημιουργήθηκε από TROOPER
μια κατω και προοδευτικο ανοιγμα γκαζιου η πριν τη στροφη μια πανω και σταθερο γκαζι (φυσικα στο οφελειμο φασμα των στροφων και οχι με κρεμασμενο κινητηρα)???

Νομιζω οτι απαντησες μονος σου.
Καταρχας χθες δεν εκανες το 0-300 RS;:confused:

Τελος παντων, απο την στιγμη που το ανοιγμα του γκαζιου γινεται προοδευτικα και σε 2 σταδια,η επιλογη της σχεσης εξαρταται απο την ταχυτητα εισοδου και απο τα χαρακτηριστικα του κινητηρα σου.
Tοσο απλα και ωραια.
Ασε τις ταχυτητες και τα ανεβοκατεβασματα, και κοιτα να μαθεις το ανοιγμα του γκαζιου το οποιο ειναι κατι που θα πρεπει να το εξασκεις συνεχεια.
:wave2:

TROOPER
14/10/2007, 17:32
Αρχικά δημιουργήθηκε από gcrook
Νομιζω οτι απαντησες μονος σου.
Καταρχας χθες δεν εκανες το 0-300 RS;:confused:

Τελος παντων, απο την στιγμη που το ανοιγμα του γκαζιου γινεται προοδευτικα και σε 2 σταδια,η επιλογη της σχεσης εξαρταται απο την ταχυτητα εισοδου και απο τα χαρακτηριστικα του κινητηρα σου.
Tοσο απλα και ωραια.
Ασε τις ταχυτητες και τα ανεβοκατεβασματα, και κοιτα να μαθεις το ανοιγμα του γκαζιου το οποιο ειναι κατι που θα πρεπει να το εξασκεις συνεχεια.

ζωρζ νομιζω οτι δε καταλαβες τι ρωτησα.ισως φταιω εγω και δεν εγινα κατανοητος.
καταρχας χτες δεν εκανα rs!!!χτες εκανε ο παπ level 1 (εχεις μπλεξει τα μπουτια σου :lol: )

τελος παντων για να δωσω να καταλαβεις τι ρωταω να πω παραδειγμα:μεγαρα.βγαινω απο τη 5 με 1η σκασμενη και στην ευθεια βαζω 2α.ετοιμαζομαι για την 6 και ρωταω εγω τωρα...πριν την εισοδο στην 6 κατεβαζω 2α και ανοιγω προοδευτικα γκαζι οποτε στην εξοδο να εχω σκασμενη 2α και να παω για 3η η κραταω 3η μπαινω στην 6 και κραταω το γκαζι σταθερα ανοιγομενο και φτανοντας στην εξοδο τερματιζω το γκαζι για να γεμισω και να βαλω και μια 4η μια και η 7 δεν ειναι στροφη και μια και μεχρι να φτασω στην 8 εχω 450 μετρα???

οσο για τη συμβουλη σου, απλα απορια θεωρητικης φυσης ειναι και τπτ περισσοτερο.:wave2:

nakedorange
14/10/2007, 17:47
Level I CSS

Στο Επίπεδο Ένα αναλύονται και καλύπτονται τα έξι πιο κοινά και πιο εμφανή λάθη που κάνουν οι οδηγοί στις στροφές:
1. Ταχύτητα εισόδου στη στροφή. Πολύ γρήγορη ή πολύ
αργή.
2. Λάθη στον έλεγχο του γκαζιού. Πολύ, λίγο, σταθερό ή
ασταθές γκάζι.
3. Λανθασμένο σημείο εισόδου στη στροφή. Πολύ νωρίς ή
πολύ αργά.
4. Λάθη κατεύθυνσης κατά την είσοδο στη στροφή.
Πλάγιασμα πολύ νωρίς ή πολύ αργά.
5. Λανθασμένη επέμβαση από τον αναβάτη. Λιγότερη ή
περισσότερη ένταση για την περίσταση από αυτή που
ενδείκνυται.
6. Λανθασμένες γραμμές. Πολύ ανοικτές ή πολύ κλειστές
προς τo εσωτερικό της στροφής.

Αν δεν το εχεις κανει...δηλωσε συμμετοχη,αξιζει τον κοπο!

TROOPER
14/10/2007, 17:51
Αρχικά δημιουργήθηκε από nakedorange
Level I CSS

Στο Επίπεδο Ένα αναλύονται και καλύπτονται τα έξι πιο κοινά και πιο εμφανή λάθη που κάνουν οι οδηγοί στις στροφές:
1. Ταχύτητα εισόδου στη στροφή. Πολύ γρήγορη ή πολύ
αργή.
2. Λάθη στον έλεγχο του γκαζιού. Πολύ, λίγο, σταθερό ή
ασταθές γκάζι.
3. Λανθασμένο σημείο εισόδου στη στροφή. Πολύ νωρίς ή
πολύ αργά.
4. Λάθη κατεύθυνσης κατά την είσοδο στη στροφή.
Πλάγιασμα πολύ νωρίς ή πολύ αργά.
5. Λανθασμένη επέμβαση από τον αναβάτη. Λιγότερη ή
περισσότερη ένταση για την περίσταση από αυτή που
ενδείκνυται.
6. Λανθασμένες γραμμές. Πολύ ανοικτές ή πολύ κλειστές
προς τo εσωτερικό της στροφής.

Αν δεν το εχεις κανει...δηλωσε συμμετοχη,αξιζει τον κοπο!

εχω κανονισει φιλε μου rs στις 27/10 με σκοπο να κανω level 1 του χρονου.το ξερω οτι αξιζει και θα το κανω!!! απλα μια απορια ειχα.

gcrook
14/10/2007, 17:57
ζωρζ νομιζω οτι δε καταλαβες τι ρωτησα.ισως φταιω εγω και δεν εγινα κατανοητος.
καταρχας χτες δεν εκανα rs!!!χτες εκανε ο παπ level 1 (εχεις μπλεξει τα μπουτια σου :lol: )

τελος παντων για να δωσω να καταλαβεις τι ρωταω να πω παραδειγμα:μεγαρα.βγαινω απο τη 5 με 1η σκασμενη και στην ευθεια βαζω 2α.ετοιμαζομαι για την 6 και ρωταω εγω τωρα...πριν την εισοδο στην 6 κατεβαζω 2α και ανοιγω προοδευτικα γκαζι οποτε στην εξοδο να εχω σκασμενη 2α και να παω για 3η η κραταω 3η μπαινω στην 6 και κραταω το γκαζι σταθερο και φτανοντας στην εξοδο ανοιγω γκαζι για να γεμισω και να βαλω και μια 4η μια και η 7 δεν ειναι στροφη και μια και μεχρι να φτασω στην 8 εχω 450 μετρα???

οσο για τη συμβουλη σου, απλα απορια θεωρητικης φυσης ειναι και τπτ περισσοτερο.:wave2:

Κατσε ρε μλκ γιατι τωρα θιγεις κατι που δεν μπορει να απαντηθει σε 2 γραμμες.
Πρωτα απ'ολα προσπερναω το γεγονος οτι στην Κ(Χ) μπαινεις και βγαινεις με την ταδε ταχυτητα.

Αν καταλαβες αυτο που σου εγραψα παραπανω, θα αφηνες κατα μερος τις σχεσεις του σασμαν σου,και θα επιανες το θεμα του ανοιγματος του γκαζιου.
Οι σχεσεις ειναι κατι καθαρα υποκειμενικο.
Το ζητουμενο ειναι το εξης:
Νιωθεις οτι μπορεις να μπεις με μια ταχυτητα (για χλμ μιλαω οχι για σχεσεις τωρα) στην ταδε στροφη,να φερεις την μοτο σου σε κατασταση ισορροπιας με τα φρενα η με το κλεισιμο του γκαζιου πριν την στροφη εν παση περιπτωσει, να κανεις το γυροσκοπικο σου σωστα και να ανοιξεις το γκαζι σου ΕΚΕΙ που πρεπει και ΟΣΟ πρεπει;

Μαλλον οχι ειναι η γνωμη μου,αλλιως δεν θα με ρωτουσες τι σχεση να βαλεις στο σασμαν,και πως να μπεις με σταθερο γκαζι.
Ειδικα αυτο με το "σταθερο γκαζι" οπως το εννοεις δεν υφισταται και ειμαι και εγω σιγουρος οτι ουτε εσυ δεν ξερεις τι αννοεις με αυτο.

Αντι να μελετας αποστασεις για φρενα και στροφες, και πως θα κερδισεις επιταχυνση κτλ, κοιτα να δουλεψεις λιγο το γυροσκοπικο σου,και να πας επειγοντως να κανεις καποιο μαθημα για να σου λυθουν οι αποριες περι ανοιγματος γκαζιου.

Υ.Γ
Μλκ διαβασα πολυ προσεκτικα τι εγραψες μην με γειωσεις γιατι πιστευω οτι πραγματικα καταλαβα το γραπτο σου.
Προσπαθησε και εσυ να καταλαβεις το δικο μου.:beer:

TROOPER
14/10/2007, 18:06
Κατσε ρε μλκ γιατι τωρα θιγεις κατι που δεν μπορει να απαντηθει σε 2 γραμμες.
Πρωτα απ'ολα προσπερναω το γεγονος οτι στην Κ(Χ) μπαινεις και βγαινεις με την ταδε ταχυτητα.

Αν καταλαβες αυτο που σου εγραψα παραπανω, θα αφηνες κατα μερος τις σχεσεις του σασμαν σου,και θα επιανες το θεμα του ανοιγματος του γκαζιου.
Οι σχεσεις ειναι κατι καθαρα υποκειμενικο.
Το ζητουμενο ειναι το εξης:
Νιωθεις οτι μπορεις να μπεις με μια ταχυτητα (για χλμ μιλαω οχι για σχεσεις τωρα) στην ταδε στροφη,να φερεις την μοτο σου σε κατασταση ισορροπιας με τα φρενα η με το κλεισιμο του γκαζιου πριν την στροφη εν παση περιπτωσει, να κανεις το γυροσκοπικο σου σωστα και να ανοιξεις το γκαζι σου ΕΚΕΙ που πρεπει και ΟΣΟ πρεπει;

Μαλλον οχι ειναι η γνωμη μου,αλλιως δεν θα με ρωτουσες τι σχεση να βαλεις στο σασμαν,και πως να μπεις με σταθερο γκαζι.
Ειδικα αυτο με το "σταθερο γκαζι" οπως το εννοεις δεν υφισταται και ειμαι και εγω σιγουρος οτι ουτε εσυ δεν ξερεις τι αννοεις με αυτο.

Αντι να μελετας αποστασεις για φρενα και στροφες, και πως θα κερδισεις επιταχυνση κτλ, κοιτα να δουλεψεις λιγο το γυροσκοπικο σου,και να πας επειγοντως να κανεις καποιο μαθημα για να σου λυθουν οι αποριες περι ανοιγματος γκαζιου.

Υ.Γ
Μλκ διαβασα πολυ προσεκτικα τι εγραψες μην με γειωσεις γιατι πιστευω οτι πραγματικα καταλαβα το γραπτο σου.
Προσπαθησε και εσυ να καταλαβεις το δικο μου.:beer:

ρε γιωργο...αν ειναι δυνατον !!!φυσικα και δε σε γειωνω !!!!αλλωστε προσπαθω να παρω απο ανθρωπους με περισσοτερη εμπειρια απο μενα (αν φυσικα αυτοι θελουν να δωσουν)!!!

αντιλαμβανομαι τι με προτρεπεις να κανω αλλα επι τις ουσιας σε αυτο που ρωταω η απαντηση που καταλαβαινω εγω οτι μου δινεις ειναι το ''Οι σχεσεις ειναι κατι καθαρα υποκειμενικο''.απλα σε μια κουβεντα με τον ακη (ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΑΞΗ Ε!!!) ειπωθηκε και αυτο.ειπα να ρωτησω εδω μεσα (ισως λαθος μου).

το οτι δεν εχω κανει ολα τα αλλα δεν μου δινει το δικαιωμα να ρωτησω κατι σαν αυτο ρε συ γιωργο??αλλωστε μη ξεχνας οτι στο αρχικο μου ποστ ειπα οτι αν δε στεκει αυτο που ρωταω ας σβηστει.

gcrook
14/10/2007, 18:11
αλλωστε μη ξεχνας οτι στο αρχικο μου ποστ ειπα οτι αν δε στεκει αυτο που ρωταω ας σβηστει.

Κατα πρωτον γιατι να σβηστει ρε παπαρα;:confused:
Εχουμε παθει ομαδικη παρακρουση μου φαινεται!

Κατα δευτερον μηπως τα λεγατε με τον Ακη μεν,αλλα ειχατε πιει και 5-6 μπυριτσες δε,και αλλα ελεγε ο ενας και αλλα απαντουσε ο αλλος;
:lol:

TROOPER
14/10/2007, 18:14
Κατα πρωτον γιατι να σβηστει ρε παπαρα;:confused:
Εχουμε παθει ομαδικη παρακρουση μου φαινεται!

Κατα δευτερον μηπως τα λεγατε με τον Ακη μεν,αλλα ειχατε πιει και 5-6 μπυριτσες δε,και αλλα ελεγε ο ενας και αλλα απαντουσε ο αλλος;

κατα 1ον δεν ειπα να σβηστει !!!!ειπα να σβηστει ΑΝ ΔΕ ΣΤΕΚΕΙ (αααα δε θα συνενοηθουμεεεεε:lol: )

κατα 2ον σε μεσημεριανο καφεδακι ειμασταν ρε συ αλλα μαλλον ειναι τοσο κουλαδι που δε ξερει τι λεει :lol: :lol: :lol:

road spirit
14/10/2007, 18:16
μια κατω και προοδευτικο ανοιγμα γκαζιου η πριν τη στροφη μια πανω και σταθερο γκαζι (φυσικα στο οφελειμο φασμα των στροφων και οχι με κρεμασμενο κινητηρα)???

η λογικη μου τειμει στην πρωτη εκδοχη αλλα μετα απο κουβεντα με τον catmaster μου δημιουργηθηκε η απορια.

(αν ειναι χαζη η απορια μου παρακαλω πριν μου τη πεσετε στειλτε το το θρεντακι).

troop, αφενός η παρατήρηση του κρουκη ειναι βάσιμη. Αφετέρου, θεωρητικά, λεμε οτι στη στροφή το γκάζι ειναι σταθερά ανοιγόμενο, οπότε το 2ο σκέλος της ερώτησης ειναι άκυρο (εκτος αν με το "σταθερό" εννοείς αυτο και εσυ, οτι ανοίγεις σταθερά)

tai
14/10/2007, 18:19

Τώρα άμα σου πω να κάνεις κάτι εύκολο όπως να σκεπάσεις το κοντέρ και το στροφόμετρο ώστε να μην *βλέπεις* τον κινητήρα, και να μπαίνεις στην στροφή *νιώθοντας* την ροπή (ώστε να επιλέγεις την ταχύτητα με βάση το τράβηγμα και το όριο που θέτει ο κόφτης)με σταθερά ανοιγόμενο γκάζι, θα ήμουν εμβόλιμος στην κουβέντα??:rolleyes: :p

TROOPER
14/10/2007, 18:21
Αρχικά δημιουργήθηκε από road spirit
troop, αφενός η παρατήρηση του κρουκη ειναι βάσιμη. Αφετέρου, θεωρητικά, λεμε οτι στη στροφή το γκάζι ειναι σταθερά ανοιγόμενο, οπότε το 2ο σκέλος της ερώτησης ειναι άκυρο (εκτος αν με το "σταθερό" εννοείς αυτο και εσυ, οτι ανοίγεις σταθερά)

αυτο εννοουσα john.

road spirit
14/10/2007, 18:22
Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
Τώρα άμα σου πω να κάνεις κάτι εύκολο όπως να σκεπάσεις το κοντέρ και το στροφόμετρο ώστε να μην *βλέπεις* τον κινητήρα, και να μπαίνεις στην στροφή *νιώθοντας* την ροπή (ώστε να επιλέγεις την ταχύτητα με βάση το τράβηγμα και το όριο που θέτει ο κόφτης)με σταθερά ανοιγόμενο γκάζι, θα ήμουν εμβόλιμος στην κουβέντα??:rolleyes: :p
+1000

gcrook
14/10/2007, 18:23

Καθολου!
Και συμπληρωνω.
Δωσ'του ενα αυτοματο σκουτερ 800 κυβικα να πει τον Δεσποτη Παναγιωτη στην Κ6.:lol:

TROOPER
14/10/2007, 18:25

οχι ρε χρηστο. σωστος εισαι αλλα θεωρητικα παντα μιλοντας εχουμε καποια στανταρ.εγω απλα ρωταω στη προκειμενη περιπτωση παιζει κατι σαν στανταρ η οχι???that s all.

gcrook
14/10/2007, 18:27
οποτε στην εξοδο να εχω σκασμενη 2α και να παω για 3η

Λες σταθερο αλλα τελικα με μπερδευεις με την ποσοτητα του γκαζιου που θες να δωσεις σε εισοδους και εξοδους.
Τωρα με μπερδευεις και μενα γιατι αναλυεις υπερβολικα πραγματα που δεν εχουν τοσο μεγαλη σημασια.
Κανει κρατει μεχρι το RS και τα συζηταμε με μπυριτσα ετσι για να φρεσκαρω και εγω τα δικα μου.:wave2:

road spirit
14/10/2007, 18:28
αυτο εννοουσα john.

οκ! δες τώρα αυτό: το ποια σχεση θα βάλεις, να εχει να κάνει με το που θα πάει το μηχανάκι ως αποτέλεσμα του συνδυασμού σχεση/rpm/χαω. Με άλλα λόγια οταν εισαι στη στροφή απο τη στιγμή που θα αρχισεις να ανοιγεις, το τι γραμμή θα κρατήσει το μηχανακι εξαρτάται και απο αυτο το συνδυασμο (ας βγάλουμε εξω για λιγο το σώμα, σταση πανω στο μηχανακι κλπ)... και πρόσεξε, δεν λεω ιδανική γραμμή, ή αγωνιστικη γραμμή. Λεω τη δικιά σου γραμμή, αυτή που θες εσυ.

TROOPER
14/10/2007, 18:30
Καθολου!
Και συμπληρωνω.
Δωσ'του ενα αυτοματο σκουτερ 800 κυβικα να πει τον Δεσποτη Παναγιωτη στην Κ6.:lol:

προτιμω να μου δωσει ενα K6 και να πω το δεσποτη παναγιωτη οταν πιασω τα 800 :hypnotize :hypnotize :hypnotize

gcrook
14/10/2007, 18:32
:rotflmao:

TROOPER
14/10/2007, 18:33
Κανει κρατει μεχρι το RS και τα συζηταμε με μπυριτσα ετσι για να φρεσκαρω και εγω τα δικα μου.:wave2:

εκει το πηγαινες απο την αρχη ρε λαμογιο !!!!:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

οκ. πες πως εγινε.:wave2:

tai
14/10/2007, 18:36
προτιμω να μου δωσει ενα K6 και να πω το δεσποτη παναγιωτη οταν πιασω τα 800 :hypnotize :hypnotize :hypnotize τρελός φυσιΟθεραπευτής πάει με 800 στην αττική οδό ΕΔΩ ΤΟ VIDEO (http://www.copacampagnia.gr/video.php?url=NnLRfWghz0s) :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

TROOPER
14/10/2007, 18:40
οκ! δες τώρα αυτό: το ποια σχεση θα βάλεις, να εχει να κάνει με το που θα πάει το μηχανάκι ως αποτέλεσμα του συνδυασμού σχεση/rpm/χαω. Με άλλα λόγια οταν εισαι στη στροφή απο τη στιγμή που θα αρχισεις να ανοιγεις, το τι γραμμή θα κρατήσει το μηχανακι εξαρτάται και απο αυτο το συνδυασμο (ας βγάλουμε εξω για λιγο το σώμα, σταση πανω στο μηχανακι κλπ)... και πρόσεξε, δεν λεω ιδανική γραμμή, ή αγωνιστικη γραμμή. Λεω τη δικιά σου γραμμή, αυτή που θες εσυ.

...ρε γιαννη...αστο καλυτερα...αν ειναι να δω ολο αυτο που εγραψες, αλαρμ,φρενα,στην ακρη και παμε με τα ποδια.:lol: :lol: :lol:

TROOPER
14/10/2007, 18:42
τρελός φυσιΟθεραπευτής πάει με 800 στην αττική οδό ΕΔΩ ΤΟ VIDEO (http://www.copacampagnia.gr/video.php?url=NnLRfWghz0s) :rotflmao:

:a11: :a17: :a26: :a29: :a02: :a27: :a04: :a36: :a39: :a43: :a38: :a37: :a52: :a57:

road spirit
14/10/2007, 18:43
...ρε γιαννη...αστο καλυτερα...αν ειναι να δω ολο αυτο που εγραψες, αλαρμ,φρενα,στην ακρη και παμε με τα ποδια.:lol: :lol: :lol:

ειναι πιο απλό απο οτι το έγραψα, δεν μπορω και να στο ζωγραφισω :lol: :lol:

fantacid
14/10/2007, 19:56
τρελός φυσιΟθεραπευτής πάει με 800 στην αττική οδό ΕΔΩ ΤΟ VIDEO (http://www.copacampagnia.gr/video.php?url=NnLRfWghz0s) :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

τοση ποστ κ δεν εχω καταλαβει ακομα τι λετε.................!!!

παλι καλα που υπαρχει αυτο το βοντεακι κ εχω κλασει στο γελιο ........

:lol: :lol: :lol: :bigcry: :lol: :lol: :lol: :bigcry: :lol: :lol: :lol:

αυτο ειναι που λενε ..."εποικοδομητικο σπαμ"????

McGyver
14/10/2007, 20:06
Μεταφέρω τη ρήση του Θ. Χούντρα από το 0-300 RS, πρόπερσι...

Αν είσαι στο δίλημμα "μία πάνω" ή "μία κάτω", επιλέγεις "μία πάνω"...

Κι αυτό γιατί όταν στρίβεις και πλαγιάζει η μηχανή, η διάμετρος του ελαστικού που έρχεται σε επαφή με το δρόμο είναι μικρότερη...
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιστρέφεται ουσιαστικά πιο γρήγορα ο τροχός και ο κινητήρας να ανεβάζει περισσότερες στροφές...

Επομένως αν "μπεις" με "σκασμένη" ταχύτητα, τότε αυτή θα σου "τελειώσει" πιο γρήγορα...

TROOPER
14/10/2007, 20:12
Αρχικά δημιουργήθηκε από McGyver
Μεταφέρω τη ρήση του Θ. Χούντρα από το 0-300 RS, πρόπερσι...

Αν είσαι στο δίλημμα "μία πάνω" ή "μία κάτω", επιλέγεις "μία πάνω"...

Κι αυτό γιατί όταν στρίβεις και πλαγιάζει η μηχανή, η διάμετρος του ελαστικού που έρχεται σε επαφή με το δρόμο είναι μικρότερη...
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιστρέφεται ουσιαστικά πιο γρήγορα ο τροχός και ο κινητήρας να ανεβάζει περισσότερες στροφές...

Επομένως αν "μπεις" με "σκασμένη" ταχύτητα, τότε αυτή θα σου "τελειώσει" πιο γρήγορα...

οριστε...τοσο δυσκολο ητανε ???

thanks τομας :beer: :beer: :beer:

EVI
14/10/2007, 20:14
θα μεινω στο σημειο του κρουκη περι χαρακτηριστικων του κινιτιρα διαφορετικα αντιμετωπιζα το θεμα στο φριγουιντ που ειναι μονοκυλινδρο και διαφορετικα στο Ζ που ειναι 4κυλινδρο αυτο μπορει και να ειναι λαθος μου απλως καταλαβαινα τι σχεση πρεπει να εχω απο το ζορισμα του κινιτιρα

gcrook
14/10/2007, 20:21
οριστε...τοσο δυσκολο ητανε ???

thanks τομας :beer: :beer: :beer:

Εγκυκλοπαιδικα και μονο αυτη του Θωμα (του Χουντρα δλδ) ηταν μια πολυ καλη παρατηρηση.
Εσενα δηλαδη τωρα σε καλυψε αυτο ρε Γιωργο;
Τα υπολοιπα δηλαδη τα κατεχεις φανταζομαι,οπως και εγω αλλωστε.:wave2: :lol:

TROOPER
14/10/2007, 20:29
Εγκυκλοπαιδικα και μονο αυτη του Θωμα (του Χουντρα δλδ) ηταν μια πολυ καλη παρατηρηση.

εμενα με καλυψε γιωργο οπως και εσενα που διαπιστωσες οτι αυτη η παρατηρηση ειναι πολυ καλη.

τα υπολοιπα τα οποια δεν κατεχω τι σχεση εχουνε με αυτο που ρωτησα???

και σε τελικη αναλυση ο θωμας που απαντησε τα κατεχει ολα τα αλλα και του ειχε μεινει αυτο???

ZX-9R
14/10/2007, 20:30
Για την ταχυτητα που λες..

Σε γενικες γραμμες (υπαρχουν και τα ειδικα σεναρια και το γραφω αυτο για να μην αρχισει ο καθενας να λεει α, δεν σκεφτηκες αυτο και α υπαρχει και το αλλο κτλ) θες μερικα πραματακια:
- Στην εξοδο να δουλευεις κατα προτιμηση κοντα στην ροπη (και δεν εννοω αμεσως μολις ακουμπησεις απεξ) ετσι ωστε οταν το σπανε ολοι να εχεις δυναμη (οποτε δεν σου κανει να εισαι ουτε πολυ πιο πανω ουτε και στην εξοδο να μπει ο κοφτης γρηγορα)
- Δεν θες να αλλαξεις ταχυτητα μεσα στην στροφη
- Δεν θες απο το απεξ και μετα που ανοιγεις γκαζια να εισαι με πολυ μεγαλυτερη σχεση, βοηθαει το χαισαιντινγ αν το παρακανεις με το γκαζι (βασικα δεν το βοηθαει αλλα κανει πολυ πιο δυσκολο το να γλυτωσεις απο αυτο, το κανει πιο αποτομο) η αλλιως πιθανοτατα θα σε περασουν ολοι απο πανω, εν παση περιπτωση δεν εχεις σωστη αισθηση του τι γινεται πισω αν εισαι πολυ κρεμασμενος (υποκειμενικη γνωμη ? μπορει....)
- Κατα προτιμηση στο κομματι της στροφης που ανοιγεις ισα ισα και μεχρι καποιο σημειο οπως ισιωνεις και αρχιζεις να το σπας θες οσο το δυνατον να δουλευει γραμμικα/προβλεψιμα το μηχανακι (να μην κανει περιεργα σκαλοπατια στην ροπη κτλ)

Τωρα τι ταχυτητα ακριβως θα εχεις στην κ5 μπορεις να το απαντησεις μονο εσυ η καποιος με ακριβως το ιδιο μηχανακι/γραναζωμα/στησιμο/κτλκτλκτλ...

Παντα ανοιχτος σε οποιοδηποτε ειδος διαλογου/διορθωσεις/κουβεντα..

Μετα ταπεινοφροσυνης, ο δικος σας Ζ Χ - 9 Ρ (ενταξει την ψωνισαν ολοι, εγω δεν δικαιουμαι λιγο φως δημοσιοτητας ? :p )

:beer: :beer:

tai
14/10/2007, 20:30
εμενα με καλυψε γιωργο οπως και εσενα που διαπιστωσες οτι αυτη η παρατηρηση ειναι πολυ καλη.

τα υπολοιπα τα οποια δεν κατεχω τι σχεση εχουνε με αυτο που ρωτησα???

και σε τελικη αναλυση ο θωμας που απαντησε τα κατεχει ολα τα αλλα και του ειχε μεινει αυτο???

κανόνισε ρε χαμένο να τσακωθείς με τον εαυτό σου τώρα που συμφωνούν μαζί σου:rotflmao: :rotflmao:

road spirit
14/10/2007, 20:31

ναι, και πολύ καλά κάνει και τη λέει και ο χούντρας, αλλά ρε παιδιά... Ξέρετε πόσο είναι το ανέβασμα των rpm αποκλειστικά ως αποτέλεσμα του πλαγιάσματος (=μειωση διαμέτρου τροχού) ??? είναι δεν ειναι 500...

άρα τι λέμε για σκασμένες ταχύτητες μέσα στη στροφή? ξέρετε πολλούς να ειναι ΜΕΣΑ στη στροφή με τον κινητήρα να δουλεύει σκασμένος ή 500 κάτω απο το κόφτη?? έλεος... ούτε στα onboard πλανα απο το μοτοτζιπι δεν εχω δει ποτε κατι τετοιο...

EVI
14/10/2007, 20:32
ναι, και πολύ καλά κάνει και τη λέει και ο χούντρας, αλλά ρε παιδιά... Ξέρετε πόσο είναι το ανέβασμα των rpm αποκλειστικά ως αποτέλεσμα του πλαγιάσματος (=μειωση διαμέτρου τροχού) ??? είναι δεν ειναι 500...

άρα τι λέμε για σκασμένες ταχύτητες μέσα στη στροφή? ξέρετε πολλούς να ειναι ΜΕΣΑ στη στροφή με τον κινητήρα να δουλεύει σκασμένος ή 500 κάτω απο το κόφτη?? έλεος... ούτε στα onboard πλανα απο το μοτοτζιπι δεν εχω δει ποτε κατι τετοιο...

δεν εχεις δει εμενα για αυτο :D :smokin:

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :lol:

catmaster
14/10/2007, 23:15
Μούτι τα έκανε ο Τρούπας πάλι ... στο τέλος θα τσακωθεί μόνος του ..... :rotflmao: :rotflmao:

ρε τομάρι δεν στο εξηγούσα μια ώρα τις προάλλες ;;

(βασικά η απάντηση είναι όπως λέει ο Θωμάς .... αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες με συγκεκριμένο τύπο κινητήρα - άλλο IL4 , άλλο με V-2 άλλο με V-4 , άλλο με IL-2 και με πολύ μελέτη στο Gear ratio....)

catmaster
14/10/2007, 23:18

Σωστό ... αλλά .... δεν λέμε να μπω με 13.000 rpm στην στροφή (με οποιαδήποτε ταχύτητα - δεν με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή) ... και να ζητήσω να έχω ωφέλιμο γκάζι μετά ....

απόψε βράδυ στο Δέλεαρ .... :beer: :beer: :beer:

Nikoskazer2000
14/10/2007, 23:22

+10000000000000000000000

:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

Nikoskazer2000
14/10/2007, 23:37
Με την ελάχιστη εμπειρία που εχω να προσθέσω:

Πριν την είσοδο στη στροφή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ έχεις πολύ κοντή σχέση κουμπωμένη αλλιώς τι μπορέι να συμβεί:

1η στραβή) Αν φοβηθείς/θέλεις να διορθώσεις τη γραμμή σου και κλείσεις έστω και λίγο το γκάζι το μηχανάκι θα "γονατίσει" απότομα με αποτέλεσμα στην καλύτερη απλά να χάσεις ακόμα περισσότερο τη γραμμή σου και στην χειρότερη να βαρύνει πολύ το μπροστινό κι' άντε γειά.

2η στραβή) Κοντή σχέση=μεγαλύτερη ροπή οπότε αν βιαστείς και ανοίξεις γκάζι νωρίτερα (οπουδήποτε πριν την έξοδο της στροφής που έρχεσαι σε όρθια στάση) το low-siding καραδοκεί, οπως και η σούζα :cry: (με ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ αποτελεσματα για τη γραμμή σου). Χώρια που αν κατα τη διάρκεια της στροφής έχεις "σκασμένη" 2α οπως λες και πας να κάνεις αλλαγή σε 3η (και είσ' ακόμα μέσα στη στροφή) πάλι πας για low-siding.

Συμπέρασμα: Ακου τον κινητήρα σου οπως είπε και ο Tai.

catmaster
14/10/2007, 23:37
Αρχικά δημιουργήθηκε από Nikoskazer2000
+10000000000000000000000

:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

Εσύ ρε Νίκο τι χαίρεσαι και κερνάς τις μπύρες αβέρτα κουβέρτα ;;;

αφού ρε ο tais τα ρολόγια τα κρύβει ...... γιατί δεν θέλει να βλέπει ότι πάει ......

.........σχεδόν σβηστός...... και τα άλλα για εμβόλιμα και ωφέλιμες ροπές ......

....... my ass που λένε και στο χωριό μου ......
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Nikoskazer2000
14/10/2007, 23:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από catmaster

αφού ρε ο tais τα ρολόγια τα κρύβει ...... γιατί δεν θέλει να βλέπει ότι πάει ......

.........σχεδόν σβηστός...... και τα άλλα για εμβόλιμα και ωφέλιμες ροπές ......

Ε τότε διάβασε τι γράφω εγω και ξέχνα τις μπύρες.

(κερνώ τσικουδιά ! ) :p

108685

gcrook
14/10/2007, 23:51

Κατσε ρε ο ται-ντονο μπηκε Μεγαρα με το ΧΧ πριν απο καιρο μαζι μου και μου διδαξε....

...οτι καλυτερα να κανω γυρολογια με το SV, παρα με το θωρηκτο Αβερωφ:rotflmao: :rotflmao:

gcrook
15/10/2007, 00:05

2η στραβή) Κοντή σχέση=μεγαλύτερη ροπή οπότε αν βιαστείς και ανοίξεις γκάζι νωρίτερα (οπουδήποτε πριν την έξοδο της στροφής που έρχεσαι σε όρθια στάση) το low-siding καραδοκεί, οπως και η σούζα :cry: (με ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ αποτελεσματα για τη γραμμή σου). Χώρια που αν κατα τη διάρκεια της στροφής έχεις "σκασμένη" 2α οπως λες και πας να κάνεις αλλαγή σε 3η (και είσ' ακόμα μέσα στη στροφή) πάλι πας για low-siding.

Συμπέρασμα: Ακου τον κινητήρα σου οπως είπε και ο Tai.

Βρε συ Νικο τα εχεις μπλεξει λιγουλακι:sad:
Αυτα που λες εκτος απο το οτι ειναι αυθαιρετα δεν σχετιζονται αμεσα με το lowside και το highside.

Επισης ο ται ειναι κομματακι μπετον αρμε στα αυτια....:rotflmao:
Αυτος καλα-καλα δεν μπορει να ακουσει το καλεσμα της φυσης, ποσο μαλλον το μοτερ του:rotflmao:
(το ξερω οτι θα με δειρει σημερα) :sad:

Nikoskazer2000
15/10/2007, 00:12
Το low-siding δεν είναι τα χάσιμο του πισινού τροχού λόγω της περιορισμένης πρόσφυσης σε συνδιασμό με την παραπανίσια ροπή; :sick:

(και 'συ που ξέρεις για το κάλεσμα της φύσης του Tai ; ; ; ) :evil: :evil: :eek:
(θα λογοδώσεις στο μπουγατσατσίνι σου ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ πιστεύω)

Nikoskazer2000
15/10/2007, 00:13
Α ναι και αυτό με τη σούζα έχεις δίκιο: Αμα δεν είναι low-side θα είναι σούζα. :lol:

gcrook
15/10/2007, 00:16
Το low-siding δεν είναι τα χάσιμο του πισινού τροχού λόγω της περιορισμένης πρόσφυσης σε συνδιασμό με την παραπανίσια ροπή; :sick:

(και 'συ που ξέρεις για το κάλεσμα της φύσης του Tai ; ; ; ) :evil: :evil: :eek:
(θα λογοδώσεις στο μπουγατσατσίνι σου ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ πιστεύω)

Βασικα ειναι χασιμο του μπροστινου και δεν εχει καμια σχεση με την ροπη.
Επισης σχεσεις μεταδοσης, ανοιγματα, κατεβασματα, ανεβασματα, πανω στην στροφη,μεσα στην στροφη, κτλ κτλ δεν οδηγουν απαραιτητα σε highside η lowside h οτιδηποτεside.:wave2:

ZX-9R
15/10/2007, 00:27
Του το σκισαμε το ποστ...... :blush: :blush: :blush:

Νικο, το lowsiding ειναι οταν πεσεις απο την μερια που εισαι πλαγιασμενος (πχ παρε μια στροφη φετα και τσαρουχωσε το μπροστινο (η το πισω αν γουσταρεις, αλλα μην το αφησεις)), το highsiding ειναι οταν πεσεις απο την αλλη (χαμηλες πτησεις)

(αν το κανεις αυτο δεν θα σου ξαναπω τιποτα για βιδες (μπορει για αυτες που μπαινουν στο ποδι) επισης αν μου κανεις μυνηση θα φερω χαρτι ι5 και θα λεω οτι τα χοντα ειναι πιο γρηγορα απο τα σουζουκι)

Τα υπολοιπα που λες ειναι κομματακι πισω απο τις οδηγικες ικανοτητες των παιδιων που οδηγανε τα σπορ στα μεγαρα (no offence :beer: :beer: και επιμενω οτι δεν το λεω καπως η για να σε θιξω κτλ..)

Nikoskazer2000
15/10/2007, 02:02
Αρχικά δημιουργήθηκε από ZX-9R
...Νικο, το lowsiding ειναι οταν πεσεις απο την μερια που εισαι πλαγιασμενος (πχ παρε μια στροφη φετα και τσαρουχωσε το μπροστινο (η το πισω αν γουσταρεις, αλλα μην το αφησεις)), το highsiding ειναι οταν πεσεις απο την αλλη (χαμηλες πτησεις)

Άρα για το lowsiding καλά δεν τα 'πα; Είσαι σε κλίση-->απο υπερβάλλον ροπή ή απο χέσε μέσα οδόστρωμα χάνεις το πισινό και μοιραία και το μπροστινό (ή μήπως είπα πάλι μλκ; ) :look:

To highsiding με αλλα λόγια είναι το tank slaping που λέμε έτσι; ε αυτό αποκλείεται να το πα λάθος.

...(αν το κανεις αυτο δεν θα σου ξαναπω τιποτα για βιδες (μπορει για αυτες που μπαινουν στο ποδι) επισης αν μου κανεις μυνηση θα φερω χαρτι ι5 και θα λεω οτι τα χοντα ειναι πιο γρηγορα απο τα σουζουκι)...

Προδώτη θα πουλήσεις τα χρώματα μας για τις γεννήτριες HonΔa; :a52: :a37: :a29:

Και ναι, δυστυχώς δεν εχω εμπειρία απο Μέγαρα, CSS ή ss μηχανής γενικότερα :sad:

kinhsh
15/10/2007, 04:10
Nα ειναι το μοτερ στις 6000 στροφες για τα τετρακυλινδρα 1000 ρια στο κεντρο της στροφης προτεινω σαν επιλογη ταχυτητας.

ZX-9R
15/10/2007, 08:30
Tank slapping ειναι οταν τρως σφαλιαρες απο το μπροστινο (κουνιεται αριστερα δεξια το τιμονι/κοσκινιζει), εκεινη την στιγμη ακομα δεν ειναι προδιαγεγραμενη η μοιρα του αναβατη (σαβουρα η σωσιμο)

Μπορεις να χασεις τον πισω χωρις να πεσεις, το ιδιο και με τον μπροστα (στον δρομο ε.. στην πιστα δεν εχω καταφερει να σωσω μπροστινο ποτε :p )

Καπου εκει το θελω και εγω για να εχω την ροπη (9 χιλιαδες) στην εξοδο...

TROOPER
15/10/2007, 11:43
κανόνισε ρε χαμένο να τσακωθείς με τον εαυτό σου τώρα που συμφωνούν μαζί σου:rotflmao: :rotflmao:

απο κει ξεκινανε ολα χρηστο μου...απο την εσωτερικη διαμαχη.:winka:

TROOPER
15/10/2007, 11:44
Μούτι τα έκανε ο Τρούπας πάλι ... στο τέλος θα τσακωθεί μόνος του ..... :rotflmao: :rotflmao:

ρε τομάρι δεν στο εξηγούσα μια ώρα τις προάλλες ;;

(βασικά η απάντηση είναι όπως λέει ο Θωμάς .... αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες με συγκεκριμένο τύπο κινητήρα - άλλο IL4 , άλλο με V-2 άλλο με V-4 , άλλο με IL-2 και με πολύ μελέτη στο Gear ratio....)

μπουρδες εξηγουσες...!και μη με προκαλεις...ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΣΑΚΩΘΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΝΑ !!!ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ???

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

TROOPER
15/10/2007, 11:44
απόψε βράδυ στο Δέλεαρ .... :beer: :beer: :beer:

+1

:beer: :beer: :beer:

TROOPER
15/10/2007, 11:46
Βρε συ Νικο τα εχεις μπλεξει λιγουλακι:sad:
Αυτα που λες εκτος απο το οτι ειναι αυθαιρετα δεν σχετιζονται αμεσα με το lowside και το highside.

Επισης ο ται ειναι κομματακι μπετον αρμε στα αυτια....:rotflmao:
Αυτος καλα-καλα δεν μπορει να ακουσει το καλεσμα της φυσης, ποσο μαλλον το μοτερ του:rotflmao:
(το ξερω οτι θα με δειρει σημερα) :sad:

στο τρυφερο σου ποπουδελι ???!!!:lol: :lol: :lol: :lol:

TROOPER
15/10/2007, 11:47

πουντος ??? πουντος???

:lol: :lol: :lol:

TROOPER
15/10/2007, 11:51
Του το σκισαμε το ποστ...... :blush: :blush: :blush:

ενα θρεντακι ειναι...δεν ειναι η ζωη μου !!!!

μη νιωθεις ασχημα...ακομα και μεσα απο τον χαβαλε μπορουμε να μαθαινουμε πραγματα.το θεμα ειναι να ειμαστε ολοι καλα.:beer: :beer: :beer:

byron
15/10/2007, 11:55
μη νιωθεις ασχημα...ακομα και μεσα απο τον χαβαλε μπορουμε να μαθαινουμε πραγματα.το θεμα ειναι να ειμαστε ολοι καλα.:beer: :beer: :beer:

Καλό είναι να μην γ@μιέται ένα thread της κατηγορίας -Οδήγηση- . Sorry ρε παιδες, αλλά κουράζει πολύ να υπάρχει 1 απάντηση σοβαρή και 5 άσχετες σε τέτοια θέματα.

:beer:

TROOPER
15/10/2007, 12:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
Καλό είναι να μην γ@μιέται ένα thread της κατηγορίας -Οδήγηση- . Sorry ρε παιδες, αλλά κουράζει πολύ να υπάρχει 1 απάντηση σοβαρή και 5 άσχετες σε τέτοια θέματα.

συμφωνω βυρωνα αλλα κατα τη γνωμη μου ακομα πιο βασικο ειναι να μη νιωθει κανεις ασχημα !!!

anyway...πισω στο θεμα μας...:cool:

sniper
15/10/2007, 12:00
Γιώργο,

αντί να αναρωτιέσαι τα πολλά άρχισε να δουλεύεις σε ένα πράγμα την φορά.

Γενικά, δεν χρειάζεται να αλλάζεις ταχύτητες είτε στα Μέγαρα είτε στις Σέρρες (με ΙL4 - για τα άλλα δεν ξέρω). Με μια 3η στο κιβώτιο είσαι μια χαρά (άντε και μια 4η στην ευθεία των σερρών) κι από εκεί και πέρα δουλεύεις ό,τι θες αφού έχεις βγάλει τις παραμέτρους αλλαγή ταχύτητας-συμπλέκτες και το μυαλό σου δεν απασχολείται και μ' αυτό. (εκτός κι αν πας για χρόνους οπότε άκυρο το προηγούμενο).

Μία επάνω και είσαι ΟΚ. Γενικά με το FZ6 με 3η είσαι ΟΚ. Και μάθε να ανοίγεις το γκάζι..... ούτε λίγο ούτε καρύδι... (ειδικά αν ακούσεις κάποιους από πάνω και είσαι με 2α ή - αν θυμάμαι καλά εσυ το είπες - 1η :eyepop: )

H.A.Balafoutre
15/10/2007, 13:09
Μην αναρωτιέσαι τι ταχύτητα έχεις μέσα στο κιβώτιο αν δεν σε ενδιαφέρει να γράψεις χρόνο. Αλλιώς δεν έχεις μέτρο σύγκρισης. Τι κι αν έχεις και 6η μέσα. Αν κάνεις καλύτερο χρόνο πάει πως αυτό είναι το σωστό.

Και έχω μια λύση για την ευθεία πρίν τη στροφή που θα σου δόσει πολλές απαντήσεις για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις μέσα στην πίστα......

Θα πάς σε έναν αλουμινά να σου κάνει μια πονταρισιά στο γκάζι στο τέρμα, θα κόψεις και τα σωληνάκια των φρένων και θα πάς τάπα στην ευθεία χωρίς να κόψεις.....με τους κόφτες ΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΚΑΚΑΑΚΑΚ.....και δεν θα σε ενδιαφέρει τίποτα μετά....αν ζήσεις.....να το διηγηθείς.

:wacko:

dimdoc
15/10/2007, 14:43
Καπου εχουμε μπερδεψει λιγο τα πραματα και ας κανουμε μια προσπαθεια να τα ξεμπερδεψουμε...

Lowsiding...ερχεται απο υπερβολικη κλιση η/και επιπλεον απο υπερβολικη φορτιση του εμπρος τροχου υπο κλιση.
Στην ουσια ο εμπρος τροχος διπλωνει προς το εσωτερικο της στροφης. Ειναι απιθανο να παθεις lowsiding με το γκαζι ανοιχτο, γιατι με το ανοιγμα του γκαζιου και αποφορτιζεται ο εμπρος τροχος αλλα και ελαττωνεται η κλιση της μοτο (αποφορτιζεται η εμπρος αναρτηση-μετατοπιζεται βαρος στη πισω-ολη η μοτο "ανασηκωκεται" στις αναρτησεις της...θυμηθειτε οτι με το ανοιγμα του γκαζιου και η πισω αναρτηση εκτεινεται-δε συμπιεζεται...)
Αντιθετα ειναι ευκολο να το παθεις οταν υπο κλιση πατησεις και το εμπρος φρενο!
Αρα λοιπον οσο νωριτερα (αφου ολοκληρωθει η κλιση παντως...) ανοιξουμε το γκαζι τοσο καλυτερα και απομακρυνομαστε απο τη περιπτωση του Lowside

Highside ειναι αλλη περιπτωση και εχει να κανει με υπερβολικη φορτιση του πισω τροχου υπο κλιση. Εδω το γενναιο ανοιγμα του γκαζιου και η ταυτοχρονη υπερβολικη (για τις δεδομενες συνθηκες) κλιση φερνουν το λαστιχο εκτος προσφυσης και των δυναμεων που μπορει να διαχειριστει. Στη αρχη το ελαστικο χανει τη προσφυση "διωχνωντας" προς το εξωτερικο της στροφης. Η αμεσως επομενη ενστικτωδης κινηση του αναβατη ειναι να κλεισει το γκαζι αποτομα, οποτε ο τροχος ενω ειχε αρχισει να ολισθαινει, ανακτα προσφυση επισης αποτομα και εκσφενδονιζει τον αναβατη απο τη σελα.
Η λυση για να μη το παθεις ειναι το προοδευτικο ανοιγμα του γκαζιου υπο κλιση με ταυτοχρονο "σηκωμα " της μοτο οσο βλεπουμε περισσοτερη εξοδο.
Αν αρχισει να γλιστραει ο πισω στη φαση αυτη μπορουμε να αποτρεψουμε να εξελιχθει η κατασταση σε highsiding, αν παραμεινουμε στο γκαζι, (παντα χαλαρα τα χερια!) η ιδανικα αν συνεχισουμε να το ανοιγουμε γλυκα σηκωνοντας ταυτοχρονα τη μοτοσυκλετα, ωστε να ελαττωθει η κλιση.
Φυσικα αυτο προυποθετει μεγαλη εξοικειωση του αναβατη, καθως πρεπει να καταπολεμησει το ενστικτο που του λεει "γλιστρας! κλεισε το γκαζι!"

Tank slapping ειναι μια ανατριχιαστικη κατασταση που μπορει να συμβει οταν μια μοτο υπο επιταχυνση διερχεται απο ανωμαλιες του δρομου, ιδιως εγκαρσιες. Η αποφορτιση της εμπρος αναρτησης ειναι εντονη λογω του ανοιγματος του γκαζιου αλλα οχι αρκετη για να εξελιχθει σε σουζα (οποτε και θα γλιτωναμε το tankslapping!)
Αυτο που συμβαινει στην ουσια ειναι οτι ο εμπρος τροχος βρισκεται μολις σε επαφη , "γλειφει' το δρομο, ενω η μοτο βρισκεται σε εντονη επιταχυνση. Ο εμπρος τροχος ,οπως ειναι αποφορτισμενος, με την παραμικρη ανωμαλια που θα συναντησει μετατοπιζεται αρ. η δε., κανοντας την απαρχη για μια βιαιη εκονωση των δυναμεων στο τιμονι, με αποτελεσμα αυτο να μετατοπιζεται αποτομα απο τη μια ακρη στην αλλη (φτανει να χτυπαει στα στοπ αριστερα και δεξια!)
Οι συγχρονες μοτο με τη μεγαλη ιπποδυναμη-μικρο βαρος, μεταξονιο και τρειλ ειναι επιρρεπεις κατω απο ορισμενες συνθηκες στο φαινομενο αυτο.
Λυση...χαλαρα τα χερια, επιμενουμε στο γκαζι και βαρος στους μαρσπιεδες και...προσευχη!

Τωρα για την επιλογη της σωστης σχεσης...αλλο κεφαλαιο παλι...

nakedorange
15/10/2007, 15:22
Αρχικά δημιουργήθηκε από dimdoc
Καπου εχουμε μπερδεψει λιγο τα πραματα και ας κανουμε μια προσπαθεια να τα ξεμπερδεψουμε...

.................

+ 1

:a10:

catmaster
15/10/2007, 15:33

Λυση...χαλαρα τα χερια, επιμενουμε στο γκαζι και βαρος στους μαρσπιεδες και...προσευχη!

+1137 για όσα είπε ο dimdoc...

... και ίσως ένα καλορυθμισμένο stabilizater να βοηθήσει (τουλάχιστον για να μην είναι τόσο έντονο το πρώτο "χαστούκισμα" )...

byron
15/10/2007, 15:53

dimdoc +990

Μια σκηνή φρίκης είδαμε εχθές στο Phillip Island με τον Stoner (λιγότερο) και το RCV του Pedrosa περισσότερο, που χόρευαν καλαματιανό.

Μάλλον από ταλαντώσεις πλαισίου ήταν που πήγαν να εξελιχθούν σε tankslapping με απίστευτες ταλαντώσεις αρ-δεξιά. Οι αναβάτες δεν έκλεισαν γκάζι ούτε χιλιοστό !!! (Στον Pedrosa φάνηκε καλύτερα μιας και ο Rossi ήταν στην ρόδα του και δεν πλησίασε ούτε πόντο)

Συνεχίζουμε στο θέμα μας.... :a022:

Trooper καλό είναι να διαλέγεις όποια σχέση κρατάει το μοτέρ σου «ζωντανό». Ετσι και αλλιώς το Fazer πρέπει να το κρατάς σχετικά ψηλά για να αποφεύγεις την τρύπα που έχεις στις χαμηλομεσαίες σου.
Η 1η :uplate: που αναφέρθηκε κάπου είναι εξωφρενική πάντως.....

nakedorange
15/10/2007, 16:38
Νομιζω οτι η σχεση που θα επιλεξεις κατα την διαρκεια της στροφης εχει να κανει πρωτα απο ολα απο τη φυση της στροφης και δευτερευοντως απο το μηχανακι που καβαλας...αυτες ειναι και οι δυο μεταβλητες παραμετροι,το πως στριβεις γενικοτερα διδασκεται στα διαφορα σχολεια ασφαλους οδηγησης και ειναι για τους περισσοτερους απο εμας αδιαπραγματευτο!

Η απαντηση λοιπον για να ειναι σαφης πρεπει να ειναι και η ερωτηση ξεκαθαρη..

Εχω χ μηχανακι ,ερχομαι με ψ χιλιομετρα,εχω 4η "σκασμενη" και βλεπω την ω στροφη...

με τι σχεση(εις) να "στριψω"?

...ισως και παλι σαφης απαντηση δεν θα υπηρχε (με την μαθηματικη εννοια του ορου!),πολυ απλα γιατι εδω υπεισερχεται και η πιο σημαντικη παραμετρος που λεγεται "οδηγος-αναβατης"!!!

dimdoc
15/10/2007, 17:35
Η επιλογη σχεσης, δηλ στροφων κινητηρα για καθε στροφη εχει νοημα κυριως για οδηγηση στη πιστα και αρα στο κυνηγι του καλου χρονου. Παντως στις Σερρες πχ με οποιαδηποτε σπορ μοτο απο 600 κυβικα και πανω μπορεις να κινηθεις σβελτα εχοντας παντου μια 3η και αλλαζοντας ταχυτητες μονο στη μεγαλη ευθεια

Τι στροφες θελουμε να εχουμε στο απεξ? Αυτο θα πρεπει να μας απασχολησει γιατι απο το απεξ και μετα (η, ιδανικα και λιγο νωριτερα) θα ανοιξουμε το γκαζι σταδιακα. Μεχρι το απεξ το γκαζι παραμενει σχεδον κλειστο. Απο το σημειο αυτο και μετα λοιπον, αν εχουμε χαμηλες στροφες μαλλον δε θα κινηθουμε γρηγορα γιατι θα απαιτησουμε απο το κινητηρα μας να επιταχυνει απο τις 3.000-4.000 στροφες οπου η δυναμη και η ροπη ειναι χαμηλες συγκριτικα.
Αν ζητησουμε απο το κινητηρα να επιταχυνει απο τη μεγιστη ροπη (πχ για ενα 600 απο τις 7 η 8 χιλιαδες στροφες) θα επιταχυνουμε μεν δυνατα, αλλα διατρεχουμε το κινδυνο του highsiding καθως θα επιταχυνουμε απο τη μεγιστη ροπη, εκει το γλιστρημα αν ερθει θα ειναι αποτομο.

Εχω την αποψη (και την εχω δοκιμασει στις πιστες...) οτι ιδανικες στροφες στο απεξ ειναι μεταξυ της μεγιστης ροπης και μεγιστης ισχυος, δηλ για ενα 600αρακι πχ γυρω στις 9-10 χιλιαδες στροφες. Εδω και επιταχυνση στην εξοδο θα εχουμε ικανη, αλλα και το γλιστρημα, αν ερθει, ειναι περισσοτερο ελεγξιμο καθως ο κινητηρας εχει φυγει απο τη μεγιστη ροπη του, εξακολουθει ομως να εχει αποθεμα δυναμης για μας βγαλει δυνατα απο τη στροφη.

Φυσικα στη πραξη αυτο δεν ειναι παντα εφικτο (για αυτο οσοι εχουν βαλει στα αγωνιστικα τους κιτ σασμαν οπου μπορεις να επιλεξεις ποσο μακρια η κοντη θα ειναι η καθε σχεση ΧΩΡΙΣΤΑ κλεβουν εκκλησιες...) οποτε δοκιμαζουμε ενα συμβιβασμο στο γραναζωμα, στις στροφες χαμηλων ταχυτητων (σε χμ/ωρα) που θα χρησιμοποιησουμε 2α η και 3η και ο κινδυνος highsiding ειναι μεγαλυτερος φροντιζουμε να εχουμε τετοιο γραναζωμα ωστε να ειμαστε μεταξυ μεγιστης ροπης και ιπποδυναμης στην εξοδο, ενω στις στροφες με περισσοτερα χμ/ωρα στη κορυφη τους, (πχ 4η η 5 η και 150 η 200χμ/ωρα) δε μας πειραζει και τοσο να "πεσουμε' μεσα στη μεγιστη ροπη στη κορυφη (απομακρυνεται ο κινδυνος γιατι πλεον η μοτο δεν εχει και τοση ικανοτητα επιταχυνσης ωστε να φερει το πισω ελαστικο στα ορια του high...οχι οτι δε γινεται και αυτο βεβαια, βλ. γαργαλημενα Κ5/6/7, ΖΧ 10 και λοιπα τερατα...)

Βεβαια καθε κινητηρας εχει τις ιδιαιτεροτητες του και οσοι τη "ψαχνουν" πολυ φτανουν ακομα και να επηρεαζουν τις καμπυλες αποδοσης του κινητηρα (μεσω της ηλεκτρονικης διαχειρισης του κινητηρα, powercommander, tuneboy και τα σχετικα...) αναλογα με τη πιστα κ.ο.κ...

Ελπιζω να εγινα κατανοητος
dimdoc

stavrogin
15/10/2007, 19:28
Για τσεκαρετε και τουτον τον παλαβο.

http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=48123

Nikoskazer2000
16/10/2007, 02:32
@dimdoc + ZX-9R: Με καλύψατε απόλυτα. Τόσο καιρό λάθος τα 'ξερα τελικά τα πράγματα.

Danke!

devil's animal
16/10/2007, 22:55
dimdoc....:a18: :a20:

οτι πιο ολοκληρωμενο εχω ακουσει γενικα.
και στα 2 ποστ σου.
:beer: :beer: :beer:

TROOPER
18/10/2007, 18:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
Γιώργο,

αντί να αναρωτιέσαι τα πολλά άρχισε να δουλεύεις σε ένα πράγμα την φορά.

+1

απλα το θρεντακι το εβαλα για να γινει μια κουβεντα και να μαθουμε 5 πραματα νικο.

TROOPER
18/10/2007, 18:50
Αρχικά δημιουργήθηκε από H.A.Balafoutre

Θα πάς σε έναν αλουμινά να σου κάνει μια πονταρισιά στο γκάζι στο τέρμα, θα κόψεις και τα σωληνάκια των φρένων και θα πάς τάπα στην ευθεία χωρίς να κόψεις.....με τους κόφτες ΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΑΚΚΑΚΑΑΚΑΚ.....και δεν θα σε ενδιαφέρει τίποτα μετά....αν ζήσεις.....να το διηγηθείς.

:wacko:

:eyepop: :eyepop: :eyepop:

δεν το χα σκεφτει....i ll go for it!!!:lol:

TROOPER
18/10/2007, 18:56

+1 σε ολα :a10:

TROOPER
18/10/2007, 18:57

Η 1η :uplate: που αναφέρθηκε κάπου είναι εξωφρενική πάντως.....

ειμαι εξωφρενικος οδηγος στη πιστα βυρωνα...απλα δε με εχεις δει !!!:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

:p :p :p

TROOPER
18/10/2007, 18:59
Ελπιζω να εγινα κατανοητος
dimdoc

απολυτα !!!

ξανα :a10:

:a012:

KaTaNaS
18/10/2007, 19:10
dimdoc ευχαριστούμε! :wave2:

tai
18/10/2007, 21:03
Αρχικά δημιουργήθηκε από KaTaNaS
dimdoc ευχαριστούμε! :wave2:
+1

ZX-9R
20/10/2007, 23:28
Καλησπερα,

Το low ειναι οταν πεσεις απο την εσωτερικη μερια της μοτο, μπορει να ειναι απο πολυ γκαζι, πολυ φρενο, επειδη πατησαμε κατι κτλ το high οταν φυγεις απο την αλλη (εξ ου και τα ονοματα). Οταν εισαι στην στροφη το πισω αμορτισερ οπως και το μπροστινο συμπιεζονται, οσο πιο πολυ βγαινεις στην εξοδο αποφορτιζονται.... Λοου σαιντινγ δηλαδη παθαινεις μια χαρα αν ανοιξεις πολυ γκαζι υπο κλιση (το εχω παθει στας σερρας μια φορα), αν παει να σου γινει χαι και ανοιξεις και αλλο γκαζι αυτο που γινεται ειναι να πεσεις (λοου) και η μοτο πιθανοτατα να αρχισει να φερνει σβουρες :p .

Για το τανκ σλαπινγκ, εαν η δυναμη της μοτο δεν ειναι αρκετη για να σηκωσει τον μπροστινο δεν εχει και ιδιαιτερο νοημα να το συνεχισουμε με γκαζι, το τανκ θα τελειωσει ειτε τελειωσουν οι ανωμαλιες ειτε πεσουμε (εκτος αν εχουμε κανα χιλιαρι και ανοιγαμε χαλαρα οποτε με πολυ γκαζι θα σηκωθει και τερμα το τανκ), αλλιως αυτο που κανουμε ειναι το κλεινουμε και ριχνουμε βαρος μπροστα (προσωπικα μπορει και να σηκωθω λιγο απο την σελα και να γειρω μπρος). Μου εχουν ξαναπει οτι σε διαφορα σεμιναρια κτλ συμβουλευουν ακριβως το αντιθετο, αλλα τι να πω, το εχω κανει το κανω και δουλευει χροοονιααα τωρα (proven), ισως στα σεμιναρια να μιλουν για πολυ καλο οδοστρωμα και εγω για βουτα ? μπορει........................... To tank-slapping προσωπικα δεν με φοβιζει ουτε πιστευω οτι πρεπει να φοβιζει κανεναν εκτος αν α) πατησουμε φρενο (τουμπα) β) επειδη μας χαλαει την γραμμη δουμε την εξωτερικη της στροφης να πλησιαζει αποτομα (θελουμε σταμπιλιζατερ).. Προσωπικα θεωρω πολυ πιο επικινδυνο ενα σκληρο σταμπιλιζατερ παρα ενα μικρο τανκ σλαπινγκ........................

Οσον αφορα το γκαζι στην στροφη, εγω προσωπικα το ανοιγω (λογω του ειδους των περισσοτερων στροφων που συναντω με το τερατακι, ειναι οι περισσοτερες late apex) αφου τελειωσω το στριψιμο και σημαδεψω το απεξ, δηλαδη λιιγο πιο πριν καπου (λιγο μετα την κορυφη της στροφης).. Προσωπικα δεν θελω να ειμαι στην ροπη εκεινη την ωρα, ουτε εννοειται πανω στην στροφη, ενω παραλληλα τις περισσοτερες φορες δεν μπορω λογω γραναζωματος / μικρου ευρους στροφων, οχι και τοσο καλης επιταχυνσης, να ειμαι μετα την ροπη (δηλ. εγω βγαζω την ροπη μου στις πχ 9500 και ο κοφτης ειναι στις 13κατι), αυτο πιστευω οτι γινεται πιο ευκολα με 600αρι οπως αναφερει ο dim, με χιλιαρι πιστευω ειναι καλυτερα να πετυχαινεις την ροπη στην εξοδο και οχι πολυ πλαγιασμενος..

Για το γλυστρημα του πισω, πιστευω χωρις να ειμαι φυσικος η κατι τετοιο οτι ειναι δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολο να γλυστρισει ο πισω στα πολλα γιατι: το μηχανακι οτι δυναμη ειναι να βγαλει την βγαζει αναλογως στροφων μοτερ + ραμ ερ, δηλαδη στα λιγα αν γλυστρισει θα γλυστρισει λογω αδρανειας ενω στα πολλα λογω αντιστασης αερα αν υποθεσουμε οτι η φυγοκεντρος (?) ειναι ιδια και στις δυο στροφες, τωρα εδω πολυ πιθανως να εχω πεταξει πατατα οποτε ολο και καποιος ελπιζω να βρεθει και να ξεδιαλυνει το θεμα.......

Nikoskazer2000
20/10/2007, 23:46
Αρα το lowside το 'χα εν μέρει καταλάβει σωστά αλλα το high + tank slapping το 'χα καταλάβει σύλαθος.

Στους δρόμους μας πιστεύω πάντως οτι είναι πιο συχνό το lowside.

ZX-9R: YOU RULE MAN ! ! !
Πολύ κατανοητός οπως και ο dimdoc. :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

Μια ερώτηση ακόμα: Είμαι σε ελαφρώς κατηφορικό δρόμο με καλή άσφαλτο και θέλω να φρενάρω δυνατά και προοδευτικά ωσπου να φτάσω σε πλήρη στάση.
Στην προσπάθειά μου αυτή μπλοκάρει ο τροχός (με το μπροστινό φρενάρω μόνο) και το τιμόνι μου φεύγει δεξιά-αριστερά και 'γω το 'χω/δεν το 'χω (οπως γίνεται σ' ενα αποτυχημένο endo).

Αυτό πως λέγεται; :confused:

Υ.Γ: Α τελικά και τις 2 φορές το σώνω. :lol:

ZX-9R
21/10/2007, 00:04
Σε ελληνικο δρομο δεν πιστευω οτι γινεται να παθεις χαισαιντινγ, μου εχει τυχει να με τιναξει η μηχανη και να αλλαξω λωριδα, αλλα μεχρι εκει..

Αυτο που περιγραφεις αν το σωσεις ονομαζεται κωλοφαρδι@ :p , δεν υπαρχει ονομασια για αυτο, λες εχασα το μπροστινο στα φρενα στην κατηφορα... Με την φρεναρα που εβαλες ολο τετοια θα 'χεις πιστευω :D

Nikoskazer2000
21/10/2007, 00:23
Σε ελληνικο δρομο δεν πιστευω οτι γινεται να παθεις χαισαιντινγ, μου εχει τυχει να με τιναξει η μηχανη και να αλλαξω λωριδα, αλλα μεχρι εκει..

Αυτο που περιγραφεις αν το σωσεις ονομαζεται κωλοφαρδι@ :p , δεν υπαρχει ονομασια για αυτο, λες εχασα το μπροστινο στα φρενα στην κατηφορα... Με την φρεναρα που εβαλες ολο τετοια θα 'χεις πιστευω :D

Δεν είναι θέμα μεγέθους. Είναι θέμα κατασκευής της συγκεκριμένης δισκόπλακας. Είναι.....πως να το πω....σα να φρενάρεις με μια ΠΟΛΥ ΣΤΡΑΒΩΜΕΝΗ δισκόπλακα.

Γιατί: Κάνει αρκετά μεγάλο "σκαλοπάτι" στο εξωτερικό σημείο του δίσκου και σε συνδιασμό με το οτι το μεσολαβεί μεγάλο interval απο τη στιγμή που περνάει το ενα "σκαλοπάτι" στο τακάκι ωσπου να περάσει το επόμενο ("σκαλοπάτι" - καλύτερα να το λεω petal μάλλον) δημιουργήται αυτό το κοσκίνησμα στο τιμόνι.

Αμα έχω πολλά χλμ. στο κοντέρ (και ο δίσκος δλδ. γυρίζει με πολλά rpm) το φαινόμενο αυτό είναι ποοολύ μικρότερο και η αποδιδόμενη δύναμη μεγαλύτερη.

Συμπέρασμα: Προς το παρόν πιο σκληρά τακάκια και ο επόμενος δίσκος κλασσικός, είτε κανονικό μέγεθος, είτε oversize.

ZX-9R
21/10/2007, 00:38
Κατι δεν λες σωστα, τα πεταλα της μαργαριτας δεν πρεπει να δημιουργουν κοσκινισμα... Κατι κακο παιζει με την συναρμολογηση/πατεντα ?!?!?

Nikoskazer2000
21/10/2007, 00:46
Όχι, δεν είναι συναρμολόγηση, ούτε πατέντα.

Ο δίσκος κατασκευάζεται αυτούσιος απο τη Breaking για το εκάστοτε μπροστινό σύστημα ως αντικατάσταση του OEM δίσκου.
Τα πάντα εφάρμοσαν τέλεια.

Το ίδιο πρόβλημα αλλα αρκετά μειωμένο είχα και με την προηγούμενη μου: μια Breaking μαργαρίτα κανονικού μεγέθους που ομως μετά απο αρκετά χλμ. έστρωσε πλήρως και το πρόβλημα εμφανιζόταν σε πολύ λίγα χλμ. (π.χ 15-20).

109511

catmaster
21/10/2007, 02:20
Καλησπερα,

Το low ειναι οταν πεσεις απο την εσωτερικη μερια της μοτο, μπορει να ειναι απο πολυ γκαζι, πολυ φρενο, επειδη πατησαμε κατι κτλ το high οταν φυγεις απο την αλλη (εξ ου και τα ονοματα). Οταν εισαι στην στροφη το πισω αμορτισερ οπως και το μπροστινο συμπιεζονται, οσο πιο πολυ βγαινεις στην εξοδο αποφορτιζονται.... Λοου σαιντινγ δηλαδη παθαινεις μια χαρα αν ανοιξεις πολυ γκαζι υπο κλιση (το εχω παθει στας σερρας μια φορα), αν παει να σου γινει χαι και ανοιξεις και αλλο γκαζι αυτο που γινεται ειναι να πεσεις (λοου) και η μοτο πιθανοτατα να αρχισει να φερνει σβουρες :p .

Για το τανκ σλαπινγκ, εαν η δυναμη της μοτο δεν ειναι αρκετη για να σηκωσει τον μπροστινο δεν εχει και ιδιαιτερο νοημα να το συνεχισουμε με γκαζι, το τανκ θα τελειωσει ειτε τελειωσουν οι ανωμαλιες ειτε πεσουμε (εκτος αν εχουμε κανα χιλιαρι και ανοιγαμε χαλαρα οποτε με πολυ γκαζι θα σηκωθει και τερμα το τανκ), αλλιως αυτο που κανουμε ειναι το κλεινουμε και ριχνουμε βαρος μπροστα (προσωπικα μπορει και να σηκωθω λιγο απο την σελα και να γειρω μπρος). Μου εχουν ξαναπει οτι σε διαφορα σεμιναρια κτλ συμβουλευουν ακριβως το αντιθετο, αλλα τι να πω, το εχω κανει το κανω και δουλευει χροοονιααα τωρα (proven), ισως στα σεμιναρια να μιλουν για πολυ καλο οδοστρωμα και εγω για βουτα ? μπορει........................... To tank-slapping προσωπικα δεν με φοβιζει ουτε πιστευω οτι πρεπει να φοβιζει κανεναν εκτος αν α) πατησουμε φρενο (τουμπα) β) επειδη μας χαλαει την γραμμη δουμε την εξωτερικη της στροφης να πλησιαζει αποτομα (θελουμε σταμπιλιζατερ).. Προσωπικα θεωρω πολυ πιο επικινδυνο ενα σκληρο σταμπιλιζατερ παρα ενα μικρο τανκ σλαπινγκ........................

Οσον αφορα το γκαζι στην στροφη, εγω προσωπικα το ανοιγω (λογω του ειδους των περισσοτερων στροφων που συναντω με το τερατακι, ειναι οι περισσοτερες late apex) αφου τελειωσω το στριψιμο και σημαδεψω το απεξ, δηλαδη λιιγο πιο πριν καπου (λιγο μετα την κορυφη της στροφης).. Προσωπικα δεν θελω να ειμαι στην ροπη εκεινη την ωρα, ουτε εννοειται πανω στην στροφη, ενω παραλληλα τις περισσοτερες φορες δεν μπορω λογω γραναζωματος / μικρου ευρους στροφων, οχι και τοσο καλης επιταχυνσης, να ειμαι μετα την ροπη (δηλ. εγω βγαζω την ροπη μου στις πχ 9500 και ο κοφτης ειναι στις 13κατι), αυτο πιστευω οτι γινεται πιο ευκολα με 600αρι οπως αναφερει ο dim, με χιλιαρι πιστευω ειναι καλυτερα να πετυχαινεις την ροπη στην εξοδο και οχι πολυ πλαγιασμενος..

Για το γλυστρημα του πισω, πιστευω χωρις να ειμαι φυσικος η κατι τετοιο οτι ειναι δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολο να γλυστρισει ο πισω στα πολλα γιατι: το μηχανακι οτι δυναμη ειναι να βγαλει την βγαζει αναλογως στροφων μοτερ + ραμ ερ, δηλαδη στα λιγα αν γλυστρισει θα γλυστρισει λογω αδρανειας ενω στα πολλα λογω αντιστασης αερα αν υποθεσουμε οτι η φυγοκεντρος (?) ειναι ιδια και στις δυο στροφες, τωρα εδω πολυ πιθανως να εχω πεταξει πατατα οποτε ολο και καποιος ελπιζω να βρεθει και να ξεδιαλυνει το θεμα.......

Εδώ ρε φίλε ΖΧ-9R σε έχασα λέμε ... μια ώρα το διαβάζω και πάλι νόημα δεν βγάζω απόλυτα ...

περίπου κατάλαβα τι λες ,αλλά ειδικά στο σημείο του tank slap , που ρίχνεις βάρος στον εμπρός τροχό με το σώμα δεν ...

και στην τελευταία παράγραφο πάλι δεν... κάντα λίγο πιο λιανά τι εννοείς

μη με παρεξηγείς δεν στη λέω απλά να βγάλουμε μια άκρη προσπαθούμε όλοι και ίσως να υπάρχει ένα καλό άρθρο σαν αναφορά ...

Nikoskazer2000
21/10/2007, 02:36
Εδώ ρε φίλε ΖΧ-9R σε έχασα λέμε ... μια ώρα το διαβάζω και πάλι νόημα δεν βγάζω απόλυτα ...

περίπου κατάλαβα τι λες ,αλλά ειδικά στο σημείο του tank slap , που ρίχνεις βάρος στον εμπρός τροχό με το σώμα δεν ...

και στην τελευταία παράγραφο πάλι δεν... κάντα λίγο πιο λιανά τι εννοείς

μη με παρεξηγείς δεν στη λέω απλά να βγάλουμε μια άκρη προσπαθούμε όλοι και ίσως να υπάρχει ένα καλό άρθρο σαν αναφορά ...

Αυτό που λέει ο φίλος ZX-9R είναι οτι για να αποφύγεις το tank slapping πρέπει με κάποιο τρόπο να φορτίσουμε τη μπροστινή ανάρτηση ωστε αυτή η δύναμη να μη μεταφερθεί στο τιμόνι (και να φάμε χτύπο απο το tank).

Οταν ξεκινήσει το tank slapping μπορείς να κάνεις σούζα για να εκτονωθεί η ανάρτηση πλήρως ή να ρίξεις το βάρος σου στα κλιπ-ον για να επαναφέρεις τον τροχό σε πλήρη επαφή με την άσφαλτο.
Τώρα αν δεν τα καταφέρεις με τα παραπάνω σηκώνεσαι απο τη σέλα αλλα εντουράδικα και αφήνεις το ντεπόζιτο να καταχτυπιέται ωσπου να "σβήσει" αυτή η δύναμη.

Ελπίζω να τα κατάλαβα καλά.

gcrook
21/10/2007, 02:48
Αυτό που λέει ο φίλος ZX-9R είναι οτι για να αποφύγεις το tank slapping πρέπει με κάποιο τρόπο να φορτίσουμε τη μπροστινή ανάρτηση ωστε αυτή η δύναμη να μη μεταφερθεί στο τιμόνι (και να φάμε χτύπο απο το tank).

Οταν ξεκινήσει το tank slapping μπορείς να κάνεις σούζα για να εκτονωθεί η ανάρτηση πλήρως ή να ρίξεις το βάρος σου στα κλιπ-ον για να επαναφέρεις τον τροχό σε πλήρη επαφή με την άσφαλτο.
Τώρα αν δεν τα καταφέρεις με τα παραπάνω σηκώνεσαι απο τη σέλα αλλα εντουράδικα και αφήνεις το ντεπόζιτο να καταχτυπιέται ωσπου να "σβήσει" αυτή η δύναμη.

Ελπίζω να τα κατάλαβα καλά.

Ωπα ρε κολλητε πηρες φορα και η ωρα ειναι περασμενη:lol:
Το τανκσλαπινγκ δεν εχει να κανει με κανενα ρεζερβουαρ που σε κανει οτιδηποτε.
Ειναι ταλαντωσεις που μεταφερονται βιαια στο πλαισιο και εκτονωνονται με κοσκινισμα του τιμονιου.
(εδω ελπιζω να μην εγραψα εγω μεγαλυτερη μαλακια) :lol:

Οχι σουζα δεν προλαβαινεις να κανεις, (πως να κανεις αλλωστε οταν δεν μπορεις να κρατηθεις απο πουθενα; ) αλλα ουτε πολλες φορες να κανεις το μοναδικο σωστο πραγμα, δηλαδη να αποφορτισεις λιγο το μηχανακι με το να σηκωθεις στα μασπιε.

zireous
21/10/2007, 14:03
Κάπου στο ίδιο φλόρουμ έχετε ξαναπεί μερικοί περισσότερα και αναλυτικότερα πράγματα για το θέμα tankslapping.

Ρίχτε μια ματιά σε παλιότερα topics. :winka:

ZX-9R
21/10/2007, 16:44
@catmaster: Δεν με πειραζει, εχεις δικιο απο οτι φαινεται αλλωστε... Τι να κανω, εχω ξεχασει να γραφω εκθεση :p ... Λοιπον, για το τανκ σλαπινγκ, αυτο που εχω καταλαβει οδηγωντας ειναι οτι προκειται για κοσκινισμα (το τιμονι παει δεξια αριστερα) του μπροστινου λογω συνεχομενων ανωμαλιων στο δρομο, το ελαστικο χτυπαει απο κορυφη σε κορυφη (των ανωμαλιων (βλεπε σαμαρακια κτλ) χωρις να διαβαζει τελειως (μπορει να γινει και απο ατυχο κατεβασμα απο σουζα, τρακαρισμα κτλ (απο αυτα το εχω παθει, αν εχει και κανεις αλλος καναν αλλον λογο τον προσθετουμε :p). Για να γινει αυτο (το τανκ σλαπινγκ) πρεπει να εχουμε τον καταλληλο συνδυασμο ταχυτητας, ρυθμισεων αναρτησεων και γκαζιου (μπορει και τιποτα αλλο οπως πχ κλιση). Εαν την ωρα που κοσκινιζει σε μια ευθεια (οπως πχ στην βουτα πριν την στρωσουν αν θυμαται κανεις στην αριστερη, η στην βουλιαγμενης καπου στην ανω γλυφαδα στην δεξια λωριδα κτλ) δωσουμε παραπανω γκαζι ετσι ωστε να σηκωθει το μπροστινο, η κοψουμε γκαζι και το μηχανακι ελλατωσει ταχυτητα η γειρουμε προς τα μπρος και πεσει περισσοτερο βαρος στον μπροστινο τοτε η εξισωση αλλαζει και ξεφορτωνομαστε το κοσκινισμα, δηλαδη με ενα χορνετ πχ στο συγκεκριμενο σημειο δεν υπηρχε περιπτωση με ανοιγμα του γκαζιου να πετυχουμε τιποτα, σηκωνομαστε ελαφρα απο την σελα, γερνουμε λιγο μπρος κοβουμε και το γκαζι και το μηχανακι μαζευει μονο του. Ξαναεπαναλαμβανω οτι σε διαφορα σεμιναρια (δεν εχω παρακολουθησει και μαλλον ουτε προκειται) διδασκουν ακριβως το αντιθετο, δηλαδη ανοιγμα του γκαζιου και οτι γινει, αυτο στην περιπτωση που περιγραφω πιο πανω (ειδικα με μικρο μηχανακι και κρεμασμενο γκαζι) δεν θα εκανε τιποτα, απλα θα συνεχιζονταν (ισως και πιο εντονα) οι ταλαντωσεις μεχρι να τελειωσουν οι ανωμαλιες η να πεσει ο οδηγος, οποτε πιο καλα να κλεισει το γκαζι και να ριξει το βαρος του στον μπροστινο ο οδηγος.... Υποθετω οτι ισως η συμβουλη των σεμιναριων να ειναι ξενοφερτη και να αναφερεται σε πολυ καλο οδοστρωμα κτλ.... Για τα υπολοιπα στην στροφη, περι σταμπιλιζατερ κτλ υποθετω ειμαι κατανοητος σωστα ?????? Α και ποτε δεν παταμε φρενο οταν κανει τανκ σλαπινγκ........
Τωρα στην τελευταια παραγραφο ελεγα οτι εχω παρατηρησει οτι στα πολλα (πχ σπαω μια τριτη καπου μετα τα 200 σε μια παρατεταμενη) ο πισω γλυστραει μια χαρα, αρα εχω υποθεσει οτι εφοσον η επιταχυνση της μηχανης δεν ειναι τοσο μεγαλη ετσι ωστε να γραψει λογω αδρανειας ο πισω, γραφει λογω αντιστασης απο τον αερα. Δηλαδη ενα χαισαιντινγκ δεν ειναι και τοσο δυσκολο γιατι: ενα μοτερ βγαζει τα ιδια αλογα στις 10000 στροφες ειτε παει με 10 το μηχανακι ειτε παει με 150 (+ το ραμ ερ φυσικα), οποτε ναι μεν στα λιγα χλμ το πισω γλυστραει ευκολα λογω αδρανειας της μηχανης, αλλα στα πολλα παλι φευγει λογω αντιστασης της μηχανης απο τον αερα, ασχετα αν το μηχανακι δεν επιταχυνει το ιδιο απο 100 στα 150 και απο 200 στα 250 η κοντρα που τρωει το πισω λαστιχο ειναι παλι μεγαλη (οχι ιδια, αλλα το χαισαιντινγκ δεν ειναι και δυσκολο).

@Νικος, Σωστα σχεδον αλλα, δεν βαζουμε δυναμη στα κλιπον, ουτε και βαρος, τα κραταμε οσο πιο χαλαρα γινεται και σηκωνομαστε απο την σελα ετσι ωστε να μην βοηθαμε με το σωμα στον συντονισμο/να αφησουμε το μηχανακι να διορθωσει μονο του/να μην στραμπουληξουμε κανα χερι κτλ κτλ και οτι ξεχναω :p

Εννοειται οτι εαν ειχα προβλημα με την κουβεντα δεν θα εγραφα ολο αυτο το κατεβατο, αλλωστε με την κουβεντα μονο μπορω και εγω ο ιδιος να βελτιωσω/σχηματισω και με λεξεις αυτα που κανω αντανακλαστικα, καθως και να μαθω καινουρια πραγματα, να με διορθωσει καποιος κτλ...

Με λιγα λογια οποιος θελει να πει κατι ας το ριξει αβιαστα

mako
21/10/2007, 18:34
Ελεος ρε Δια!!!!!!!! ΡΙΞΕ ΕΝΑ ΚΕΡΑΥΝΟ!!!!!!!!!!!!!! ZX-9, αντε για σεμιναριο. dimdoc, να'σαι καλα να διαβαζουμε και τιποτα τις προκοπης!!!!!

catmaster
21/10/2007, 18:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από mako
Ελεος ρε Δια!!!!!!!! ΡΙΞΕ ΕΝΑ ΚΕΡΑΥΝΟ!!!!!!!!!!!!!! ZX-9, αντε για σεμιναριο. dimdoc, να'σαι καλα να διαβαζουμε και τιποτα τις προκοπης!!!!!

:confused: :confused:

ZX-9R
21/10/2007, 19:15
Αυτο ρε παιδια ειναι που ελεγα ο διαλογος, εκει που οι 'γνωστες' δεν καβαλανε και κατεβαινουν σε εμας τους θνητους κουλους να πουνε πεντε πραματα και τα λοιπα :p ... Παω αυριο κι'ολας να ανταλλαξω το μηχανακι μου με παπι και να γραφτω τωρα αμεσως για σεμιναρια, με επεισες !!!!! μου εσωσες την ζωη, αληθεια!!!

Απιστευτη επιχειρηματολογια και τρομερη εκτελεση το διχως αλλο :D :D :lol:

(νο οφενς τεικεν παρεπιπτοντως (ελπιζω να νοιωθεις και εσυ το ιδιο) :beer: :beer: )

mako
21/10/2007, 19:22
Αυτο ρε παιδια ειναι που ελεγα ο διαλογος, εκει που οι 'γνωστες' δεν καβαλανε και κατεβαινουν σε εμας τους θνητους κουλους να πουνε πεντε πραματα και τα λοιπα :p ... Παω αυριο κι'ολας να ανταλλαξω το μηχανακι μου με παπι και να γραφτω τωρα αμεσως για σεμιναρια, με επεισες !!!!! μου εσωσες την ζωη, αληθεια!!!

Απιστευτη επιχειρηματολογια και τρομερη εκτελεση το διχως αλλο :D :D :lol:

(νο οφενς τεικεν παρεπιπτοντως (ελπιζω να νοιωθεις και εσυ το ιδιο) :beer: :beer: )
Αν ειναι να παρεξηγηθεις, ζηταω ταπεινα ΣΥΓΝΩΜΗ. Δεν μπορω να γραψω κατεβατο. Ουτε ειμαι εγω αυτος που θα σου πει τι να οδηγεις. Αλλα απο οσα εχεις γραψει, δεν νομιζω οτι τα λες καλα! Δεν ειχα διαθεση να κανω το δασκαλο ουτε να εκνευρισω κανεναν. Οτι εγραψα το εκανα με πολυ φιλικη διαθεση (αν θελεις το πιστευεις).-

ZX-9R
21/10/2007, 19:52
Καλησπερα,

Οχι, φυσικα και δεν παρεξηγουμαι, αν και ηταν καπως η απαντηση :p . Αυτο που προτεινω ειναι να μοιραστεις το τι γνωριζεις επι του θεματος με εμενα και ολους τους υπολοιπους, καταλαβαινω οτι δεν εχεις την ορεξη να γραφεις κατεβατα για τον καθε αγνωστο αλλα μιας και ηδη εβαλες μερικες γραμμες εδω μεσα ειμαι σιγουρος οτι μπορεις να συνεισφερεις και εσυ στο θρεντ (σκεψου και το καλο καρμα, το οτι καποιος θα ωφεληθει κτλ κτλ).

Αφου λες οτι το εγραψες χωρις κακη διαθεση σε πιστευω, δεν εχω κανεναν λογο να μην, απλα μιας και οδηγας ωραιο μηχανακι και εισαι και πιστακιας πιστευω οτι εχεις αρκετα χρησιμα πραγματα να δωσεις στο community :p . Σε τι συγκεκριμενο εχεις ενσταση απο οσα ειπα ? Και παλι, ουτε κρινομαστε ουτε κρινουμε, κουβεντουλα κανουμε για να βγαλουμε κατι χρησιμο...

Αυτα

dimdoc
21/10/2007, 20:05
ZX 9R περιμενω να μου εξηγησεις πως μπορει να πεσει καποιος απο μπροστινο με ανοιχτο γκαζι, αφου με το που ανοιξεις το γκαζι και αποφορτιζεται ο μπροστινος τροχος αλλα και ελαττωνεται η κλιση, αρα αν εχεις παρει πολυ κλιση θα εχεις πεσει λιγο νωριτερα, με κλειστο γκαζι. Απο τη στιγμη που ανοιγεις το γκαζι απομακρυνεται η περιπτωση του lowside.

Για το tankslaping παντου προτεινουν να μην κλεισεις το γκαζι και προσωπικα εχω παρατηρησει οτι αν το κλεισεις το φαινομενο γινεται εντονοτερο. Περιγραφεις μια κατασταση οπου το μπροστινο απλα κοσκινιζει δεξια αριστερα, αυτο δεν ειναι tankslaping. To tankslaping ειναι πιο δραματικο, το τιμονι χτυπαει στα stop του, μηπως αυτο που περιγραφεις δεν ειναι tankslaping αλλα απλα ενα κοσκινισμα του μπροστινου?

Για το γλιστρημα του πισω σε στροφες πολλων χιλιομετρων δε μπορεσα να καταλαβω τι θελεις να πεις, οσο και αν προσπαθησα..μου φαινεται οτι μπερδευτηκες...

ZX-9R
21/10/2007, 20:40
Καλησπερα,

Που ειπα εγω οτι αν ανοιξεις γκαζι ντε και καλα θα φυγεις απο μπροστινο (οχι οτι δεν γινεται πιστευω)? Απλα πιστευω οτι εχεις μπερδεψει την εννοια του λοου σαιντ, ειναι κατι που δεν το παθαινεις απαραιτητα απο μπροστινο (πχ σε μια γλυστερη στροφη ανοιξε παρα πολυ γκαζι αποτομα και κρατα το ανοιγμενο, θα πεσεις απο την μεσα μερια της μηχανης, λοου σαιντ)... Δεν ειναι μπερδεμα μηχανογνωσεων παρ'ολα αυτα, ειναι καθαρα εννοιολογικο το ζητημα... Εν παση περιπτωση, take that: http://en.wikipedia.org/wiki/Lowsider

Για το tank slapping τωρα, δεν ξερω εαν αυτο που λες παιζει (οτι δηλαδη τανκ σλαπινγκ ειναι μονο αν ακουμπαει στα στοπ το τιμονι και οχι πχ 1 εκατοστο πριν), αλλα οσον αφορα το θεμα κοβω το γκαζι εχει δουλεψει για μενα παρα πολλες φορες (ισως να μην ακουμπαγε στα στοπ το τιμονι (σιγουρα εχω φτασει πολυ κοντα σε αυτο το σημειο, αν δεν το εχω αγγιξει, κατα καιρους), δηλαδη να ηταν απλως κοσκινισμα και η λυση του κοσκινισματος απο συνεχομενες ανωμαλιες να ειναι αυτη που λεω ενω η λυση του τανκ σλαπινγκ να ειναι αυτη που λενε, οποτε ισχυει για μενα οτι για 'σενα παραπανω με το εννοιολογικο μπερδεμα. Ελπιζω να μην μπερδεψα κανεναν και ανεφερα ουκ ολιγες φορες το οτι στα σεμιναρια λενε αλλιως και τα λοιπα disclaimer, παρ' ολα αυτα δυσκολα θα αλλαξω γνωμη για κατι το οποιο εχω ζησει απειρες φορες)

Για το χαισαιντινγκ αυτο που θελω να πω ειναι με λιγα λογια οτι το παθαινεις μια χαρα με πολλα χλμ (εχω ενα σπασμενο ζχ10 στο ιστορικο μου :p , και στο youtube υπαρχουν παρα πολλα απο αγωνιζομενους και μη με παρα πολλα χλμ), αυτο που εγραφα ειναι δεν ξερω για ποιον λογο θα γλυστρισει η πισω ροδα στα πολλα και οτι δεν ειμαι φυσικος για να γνωριζω (και οτι ενας ισως να μας δωσει και απαντηση), η σκεψη μου ηταν οτι προφανως οχι λογω αδρανειας της μηχανης στην επιταχυνση που δεχεται αλλα λογω αντιστασης αερα, παλι η δυναμη ειναι μεγαλη παντως. Αν μου πεις ακριβως τι δεν καταλαβες απο αυτο θα το εξηγησω οσο καλυτερα μπορω

GIXXERAKIAS
21/10/2007, 20:48
"not so spam mode on"

Να ρωτησω ρε παιδια κατι?Για να κανει καποιος το RS πρεπει να εχει κανει και τα τρια levels απο το CSS??
:confused: :D

"not so spam mode off"

gcrook
21/10/2007, 20:49
Αν μου πεις ακριβως τι δεν καταλαβες απο αυτο θα το εξηγησω οσο καλυτερα μπορω

Παντως εχει ενδιαφερον το τοπικ...

Συνεχιστε ειπα να σπαμαρω λιγο...

Αρχικά δημιουργήθηκε από GIXXERAKIAS
"not so spam mode on"

Να ρωτησω ρε παιδια κατι?Για να κανει καποιος το RS πρεπει να εχει κανει και τα τρια levels απο το CSS??
:confused: :D

"not so spam mode off"

Καλα ρε βαρεμενε που ζεις; :p
Καμια σχεση δεν εχει το ενα με το αλλο, μπορεις να κανεις οποιο θελεις οποτε θελεις η και τα δυο μαζι αν εχεις κοχονες.:lol:

GIXXERAKIAS
21/10/2007, 20:55
Καλα ρε βαρεμενε που ζεις; :p
Καμια σχεση δεν εχει το ενα με το αλλο, μπορεις να κανεις οποιο θελεις οποτε θελεις η και τα δυο μαζι αν εχεις κοχονες.:lol:

:eyepop: Ρε Κρουκη νομιζα οτι πρεπει να κανεις τα αλλα τρια για να μπορεσεις να κανεις αυτο.Αυτο δεν ειναι και καλα το τελευταιο που σε βαζει σε πιο αγωνιστικες γραμμες κτλ??Τα αλλα τρια δεν ειναι μονο για ασφαλης οδηγηση?:confused:

Δεν εχω ασχοληθει βρε συ γι'αυτο ρωταω αλλα κοχονες εχω παρα πολυ πραμα λεμε!Λεφτα δωσμου εσυ και κοχονες υπαρχουν με το κιλο.:smokin:

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

dimdoc
21/10/2007, 21:03
Zx9R στο μονο που θα συμφωνησω σε αυτα που γραφεις ειναι οτι το highsiding μπορεις να το παθεις και με πολλα χιλιομετρα-αλλα αυτο ειχα γραψει και εγω. Απλα ειναι πιο δυσκολο, οχι οτι δε γινεται...

Για τα υπολοιπα δεν εχω κατι παραπανω να πω, δε με πειθεις, αλλα ας κρινουν οι υπολοιποι τα γραφομενα και των δυο μας...:beer:

byron
21/10/2007, 21:04
ZX-9 το φαινόμενο που περιγράφεις ως tank slaping, νομίζω ότι απλά είναι ένα κοσκίνισμα λόγω επιτάχυνσης. Με χαλάρά χέρια και σταθερο γκάζι σταματάει μόνο του.

Κάτι παρόμοιο ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις και στο tank slaping + καμμιά προσευχή αν προλάβεις. Η χειρότερη τούμπα που έχω φάει είναι με tank slaping. Πέρασα πάνω από 3-4 σαμάρια στην δεξιά λωρίδα της εθνικής που είχε κατσαρώσει από βαριά οχήματα, και δεν πρόλαβα να πω ούτε κιχ.

Το μηχανάκι είχε πολλά (+150) και με το που χτύπησε στα σαμάρια το τιμόνι άρχισε να χτυπάει στα stop. :eyepop: Η ταλάντωση ήταν τόσο δυνατή που με πέταξε από πάνω (κυριολεκτικά) και συνέχισε για λίγο πριν πέσει μόνη της......

Μακριά από μας............. (http://www.tl1000.com/tt99.mpg)

Για το drift με 200+ και την αντίσταση του ανέμου ομολογώ πως δεν το πολυκατάλαβα.
(Μια χρήση της αντίστασης του ανέμου έχει δηλώσει πως κάνει ο Xaus. Πλασάρωντας την μηχανή στο πλάϊ, χρησιμοποιεί την αυξημένη αντίσταση, προκειμένου να φρενάρει αργότερα. Τουλάχιστον αυτό έλεγε στην παρουσίαση του Hypermorard.....)

gcrook
21/10/2007, 21:09
ZX-9 το φαινόμενο που περιγράφεις ως tank slaping, νομίζω ότι απλά είναι ένα κοσκίνισμα λόγω επιτάχυνσης. Με χαλάρά χέρια και σταθερο γκάζι σταματάει μόνο του.

Κάτι παρόμοιο ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις και στο tank slaping + καμμιά προσευχή αν προλάβεις. Η χειρότερη τούμπα που έχω φάει είναι με tank slaping. Πέρασα πάνω από 3-4 σαμάρια στην δεξιά λωρίδα της εθνικής που είχε κατσαρώσει από βαριά οχήματα, και δεν πρόλαβα να πω ούτε κιχ.

Το μηχανάκι είχε πολλά (+150) και με το που χτύπησε στα σαμάρια το τιμόνι άρχισε να χτυπάει στα stop. :eyepop: Η ταλάντωση ήταν τόσο δυνατή που με πέταξε από πάνω (κυριολεκτικά) και συνέχισε για λίγο πριν πέσει μόνη της......

Μακριά από μας............. ([URL=http://www.tl1000.com/tt99.mpg)

Για το drift με 200+ και την αντίσταση του ανέμου ομολογώ πως δεν το πολυκατάλαβα.
(Μια χρήση της αντίστασης του ανέμου έχει δηλώσει πως κάνει ο Xaus. Πλασάρωντας την μηχανή στο πλάϊ, χρησιμοποιεί την αυξημένη αντίσταση, προκειμένου να φρενάρει αργότερα. Τουλάχιστον αυτό έλεγε στην παρουσίαση του Hypermorard.....)

Το λινκ που εδωσες δεν παιζει Βυρωνα.
http://ftp.ux0.de/pub/vid/tt99.mpg

byron
21/10/2007, 21:13
Παντως εχει ενδιαφερον το τοπικ...

Όντως......:smokin: . Όπως το ότι έχει αρχίσει να ποστάρει και καινούργιος κόσμος στο moto.gr :winka: