View Full Version : Vikingland η αλλιως σουηδια
παντα με γοητευανε οι βορειες χωρες. θες λογω μουσικης, θες λογω ιστοριων, θες λογω κουλτουρας, δεν ξερω. παντως παντα ηθελα να ανεβω εκει πανω και να δω πως ειναι τα πραματα. και να που σταθηκα τυχερος.
το ταξιδι αυτο δεν εγινε με μοτοσυκλετα (ερχετε η ωρα του), αλλα οπως και καθε ταξιδι ανοιγει νεους οριζοντες (ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ :lol: ), ετσι και αυτο μου ανοιξε ακομα περισσοτερο το μυαλο και συναμα με βυθισε ακομα περισσοτερο στην ''ελληνικη μου καταθλιψη'' οταν γυρισα.
καλοκαιρακι λοιπον, 22 αυγουστου και προσγειωση στο arlanda airport.
αριστερα εμεις ετσι :winka:
117502
σοκ με το καλημερα σας....κοιτατε ασφαλτο, χρωμα ασφαλτου και ισια ασφατοστρωση...!
117503
καλως σας βρηκαμε λοιπον...!
117505
μετα απο (μια δυσαρεστη εμπειρια την οποια ξεπερασαμε γρηγορα) και μια μαγευτικη διαδρομη φτασαμε στο προαστιο της στοκχολμης που μας ενδιεφερε ονοματι handen.σαν να λεμε απο την αθηνα πηγαμε στη γλυφαδα.
μπηκαμε στο ξενοδοχειο που θα μεναμε καναδυο-τρεις μερες ανοιξαμε τα παραθυρα και....
117507
-τωρα εγω ειμαι σε πολη η σε εξοχη ???
-σε πολη εισαι γιωργη...σε πολη !!!!
117508
και δε παμε να δουμε το σπιτι ???
ε και πηγαμε.αφησαμε τα πραματα στο ξενοδοχειο (Moa σε ευχαριστουμε για ολα :beer: :beer: :beer: )
αυτο βλεπεις μεσα απο το σπιτι οταν κοιτας εξω
117509
και αυτα εδω τα 2 σπιτακια εξω απο το σπιτι τι διαλο ειναι ? αναρωτηθηκαμε. αργοτερα θα ανακαλυπταμε οτι το ενα απο τα 2 σπιτακια ειναι υπευθυνο για το γεγονος οτι δεν βλεπουμε πουθενα σκουπιδοτενεκεδες !!! ολα τα σπιτι εχουνε τους σκουπιδοτενεκεδες μεσς σε σπιτακια που ειναι χτισμενα στην αυλη. περιτο να πω οτι η ανακυκλωση ειναι κατι το οποιο το εχουνε κανει κτημα τους οι πολιτες. μεσα στο σπιτακι δεν εχει εναν η 2 τενεκεδες.εχει αλλον για κουτακια αλλον για χαρτι, αλλον για τροφες κλπ κλπ.και πως τα διαχωριζες??? μα φυσικα μεσα το σπιτι ειχε 3 καδους αποριματων !!!ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΛΕΜΕ !!!
και το αλλο σπιτακι???
πλυντηρια και στεγνωτηρια, στα οποια πλενουνε οι ενοικοι της πολυκατικοιας κλεινοντας ωρες με ενα συστημα φανταστικο !!!
117511
ουφ...κουραση...και δεν παμε στο ξενοδοχειο να αραξουμε ???
αρκετο τρεξιμο from day 1.
και γυρισαμε στο δωματιο και αυτη τη θεα δε τη χορταιναμε !!!
117512
ξυπνησαμε το επομενο πρωι με βροχη.φαγαμε πρωινο και ξεκινησαμε.ο δρομος αυτος ειναι μεσα σε ενα δασακι το οποιο διασχιζεις πεζος. αμαξια απο δω δεν.
117587
εχουνε προβληματα οι σουηδοι παιδια !!!
εχουνε λεει μεταναστευσει πορτογαλοι γυμνοσαλιαγκες οι οποιοι ειναι μαυροι και τρωνε πολυ και εχουνε διασταυρωθει με σουηδικους γυμνοσαλιαγκες που ειναι μεγαλοι και αντεχουν στο κρυο !
το προβλημα ειναι οτι η σουηδικη κυβερνηση εχει απαγορευσει τα φαρματα για ζηζανια κλπ και ο μονος τροπος για να μη σου φανε ολο τον κηπο σε ενα βραδυ μεσα ειναι να τους εξοντωσεις με το κλαδευτηρι !!!
εχουνε προβληματα σας λεω...!
:lol:
117588
ο δρομος για το σπιτι...
117589
και ακριβως στην εισοδο του σπιτιου το οποιο μας παραδωθηκε ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ, η αρχη του δασους...
117590
το βραδακι η θερμοκρασια επεφτε στους 7-10 βαθμους κελσιου και ο ουρανος περνει χρωματα μυστηρια το ηλιοβασιλεμα
117591
κοινωνικες συναναστροφες εντος του σπιτιου δεν πολυεπιτρεπονται και αυτο προκειμενου να μην ενοχληθουν οι γειτονες.
ετσι λοιπον...θες να κανεις παρτυ?
πας στον κοινοχρηστο χωρο που εχει καθε οροφος πολυκατοικιας, ειδικα μονωμενος και κατσε εκει και κανε λαλαει μεχρι το πρωι
θες να κανεις μπαρμπεκιου κυριε???
εβγα εξω απο τη πολυκατοικια (κατω αριστερα στη φωτογραφια ειναι το μπαρμπεκιου)
117593
εννοειτε οτι το σπιτι παρεχει και θεση σταθμευσης ποδηλατου
117595
η πολυκατοικια...καμια σχεση με αυτα που ξερουμε!!
117596
οι επομενες μερες περασανε με πολυ τρεξιμο!
με 3 φορες στο ΙΚΕΑ το οποιο εχει μια εκταση τεραστιων διαστασεων.
με μεταφορες επιπλων και αλλων τινων, με κοινωνικες υποχρωσεις και σε γενικες γραμμες δεν ΕΙΔΑ σουηδια αλλα ΕΖΗΣΑ σουηδια.
εδω εξω απο το ΙΚΕΑ
117597
Α ΝΑΙ...ξεχασα να σας πω...επανω ανωτατο οριο ταχυτητας στους αυτοκινητοδρομους ειναι τα 110 ΑΥΣΤΗΡΑ !!
επισης η μοτοσυκλετα ειναι οχημα και σαν τετοιο συμπεριφερεται.
δεν χωνεται, δεν σφηνωνει, δεν τρεχει, δεν προσπερναει, δεν ειναι πρωτη στο φαναρι, στο φαναρι δεν εχει πανω απο 8-10 αυτοκινητα (ουπς αυτο το τελευταιο μου ξεφυγε :blush: )
117598
στο καλο ρε παλικαρι...
117599
να και η αφεντομουτσουναρα μου να λιαζεται εξω απο την πολυκατοικια
117600
πηγαινοντας σε διαφορες δουλειες τους εβλεπα και τους ζηλευα (με τη καλη εννοια φυσικα)
1
117601
το σ/κ εκεινο ειχε και μια εκδηλωση αναλογη με τη δικη μας φιλπα.
πανεμορφα καστομαρισμενα παλια αυτοκινητα με περνουσανε και οι οδηγοι χαιρετουσανε ενω οι συνοδηγοι πινανε μπυρες...
ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ !!!
117606
να και το δημαρχειο του handen της επαρχιας hanigne.
πρωην κτηριο τηλεπικοικινωνιων.
117608
και ξαφνικα μενω ...
ωρε τι ειν τουτο ???
θα σκασω αν δε μαθω και ετσι πιανω και ρωταω εναν περαστικο.
απαντηση:απο εδω περναει λεωφορειο αλλα δεν επιτρεπεται να περναει αυτοκινητο.οι τροχοι του λεωφορειο πατανε κανονικα.το πλατος ομως των αυτοκινητων δε φτανει για να περασουνε την ταφρο απο πανω !!!
:dizzy: :dizzy: :dizzy:
117609
ουρανος πεντακαθαρος. ιχνος καυσαεριου !
:sun:
117611
χρειαστηκε να μπουμε και στον ''προαστιακο '' καποια στιγμη. με αυτο σε μιση ωρα εισαι down town !!
117615
φυσικα για να μπεις στη στοκχολμη περνας πανω απο γεφυρες και με τον προαστιακο.
117616
περνας και το δημαρχειο της στοκχολμης (στο οποιο δινονται τα νομπελ και το οποιο θα δουμε αργοτερα)
117617
να το και ολοκληρο
117618
για να φτασεις στον κεντρικο σταθμο ...
T-Centralen
117619
που πηγαιναμε να δεις...
Α ΝΑΙ !!!
μας ειχε καλεσει η φιλη μας η Lenna:wave2: στο her little spitaki. ετσι λεει το εξοχικο της.
η Lenna ειναι μια γυναικα γυρω στα 55 που αν τη δειτε θα πειτε η μαριζα κωχ σε φαση πιο παιδι των λουλουδιων, η οποια δηλωνει 1/3φιλανδη, 1/3σουηδεζα και 1/3ελληνιδα.μας βοηθησε παρα πολυ σε πολλες φασεις και την ευχαριστουμε για αυτο οπως και για τη φιλοξενεια της :blush:
στο προκειμενο λοιπον...
το εξοχικο...χμμμ οταν λενε εξοχικο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΤΙ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ!!!!
η ιστορια εχει ως εξης.παλια στο κεντρο της στοκχολμης μενανε οικογενειες μεταναστων, η εργατικη ταξη γενικοτερα σε μικρα προκατ σπιτια.σιγα-σιγα αυτη η ταξη ανθρωπων αρχισε να αναβαθμιζεται (αυτο λεγεται προοδος) και εφευγε απο τα μικρα σπιτια τα οποια απο ενα σημειο και μετα απλα πιανανε χωρο.
τι να τα κανουνε λοιπον...θα τα βγαλουμε σε πληστιριασμο σαν εξοχικες κατοικιες.
καθε βραδυ ενα σπιτι σηκωνοταν απο το κεντρο της στοκχολμης και μεταφεροταν μονοκοματο σε ακτινα 15 χλμ εξω απο τη στοκχολμη. δημιουργηθηκαν ετσι αρκετοι οικισμοι μεχρι 100 σπιτια καθε ενας.καθε σπιτι εχει συγκεκριμενη αυλη και καθε ενοικος συγκεκριμενες υποχρεωσεις. δεν συνεπαγεται δλδ οτι αφου ειναι δικο μου παραταω και τα σκουπιδια μου στην αυλη μου...
επισης κατι πολυ σημαντικο.τα σπιτακια τα αγορασανε αλλα τη γη στην οποπια ειναι επανω τα σπιτακια την νοικιαζουνε απο το κρατος.
και αφου ειναι τοσο ωραια αυτη η φαση γιατι να μη μεινεις εκει μονιμα???πολυ απλα γιατι ειπαμε οτι αγοραζεις εξοχικο και οχι σπιτι.και για να μη κανεις χρηση σπιτιου στο εξοχικο...εχει συγκοινωνια καθε 3 ωρες για οπουδηποτε μεχρι τις 10 το βραδυ απο τις 8 το πρωι.τα σπιτια δεν εχουνε πλυντηρια αλλα ουτε η κοινοτητα.πρεπει να πας σπιτι σου για να πλυνεις,συν του οτι δεν εχεουνε τουαλετες τα σπιτια.υπαρχουνε κοινοχρηστες στις οποιες μπηκα παιδια και ντραπηκα.εβλεπα τη μαπα μου λες και ηταν καθρεφτης !!!γενικα λοιπον χωρις να λειπει τπτ γινεται αποτρεπτικη η μονιμη παραμονη εκει.
παντως και αυτοι εκει εχουνε προβληματα αφου ερχοντε ελαφια και τους τρωνε τα λουλουδια (ωρε τι λενε οι ανθρωπαδες !!!) :hypnotize :hypnotize :hypnotize
117620
η ομορφια η ιδια !!!
117622
μπηκα στο σπιτακι και μιλησα με τον πατερα μου...και μου ειπε τα μαντατα τα οποια μετεφερα στη Lenna, η οποια με τη σειρα της μου εδειξε μια εφημεριδα...
απογοητευση ειμαστε που να παρει...
117623
και για οποιον δε καταλαβε τι δειχνει ....
117624
η θεα απο το παραθυρο παντως σε εκανε να ξεχασεις τις συμφορες που βρηκαν την ελλαδα...
117625
και η ζεστη ατμοσφαιρα του σπιτιου μας επανεφεραν στους νορμαλ ρυθμους μας.
117626
να και ο ανιψιος της Lenna-ς με τον οποιο γιναμε καλα φιλαρακια !!!
κοντραστ χρωματων λεμε !!!
:D
117627
γεια σου ρε φατσα !!!
117628
το πανεπιστημιο KTH αυτο που μας ενδιαφερει δλδ στο οποιο οσο ειναι ο καιρος καλος πηγαινουνε παιδια με τα μηχανακια τους..
117629
οι μερες περασαν.
το σπιτι ετοιμο.τα διαδικαστικα ειχαν δρομολογηθει.
και εγω επρεπε να φυγω :sad:
τελευταια μερα βολτα στην βιβλιοθηκη της στοκχολμης.
117631
δεν ειναι τοσο μεγαλη οσο φαινεται...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ !!!
117632
και στην εισοδο της εχει αυτες τις εικονες.
τρωικος πολεμος και συγκινηση που τιμουν τους προγονους μου κατ' αυτον τον τροπο !!!(λεω τους προγονους μου γιατι εμενα με εχουν χεσμενο και καλα μου κανουν)
117633
και για να παρετε μια ιδεα πως ειναι το προαστιο του handen απο ψηλα...
117634
τα εισητηρια ειχανε εκδοθει ολα μαζι.
και αυτα της 12η δεκεμβριου, απο το καλοκαιρι !!!
και ηρθε η 11η και : ''αυριο τεταρτη παραλυει η χωρα λογω της πανελαδικης απεργειας!''
ΦΤΟΥ !!! μα ρε διαολε τωρα βρηκανε να διεκδικησουνε τα διακαιωματα τους ? την τεταρτη που εφευγα ?
η ελπιδα ομως πεθαινει τελευταια !!!τηλεφωνο στο πρακτορειο που εξεδωσα τα τικετς. ελα ρε μακη τελικα πεταω η δε πεταω?? ειπαμε η ελπιδα πεθαινει τελευταια.ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΩΖΕΤΑΙ !!!ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΡΟΥΦΙΑΝΑ !!!
13/12/2007 αεροπλανο και πανω για 10 μερες :a25: :a25: :a25:
φτανω, βγαινω απο το arlanda και ουυυυπς κουμπωσου γιωργη !!!
τσιγαρο, χαρμανιασα.κρυο, ξανασκεψου το!τελικα το εκαψα. αλλα ξυλιασα.:lol:
λεωφορειο, προαστιακος, ποδια, εφτασα !!!!επιφωνηματα χαρας !!!αγκαλιες, φιλια αλλα κατι δε παει καλα !!!
-τι ωρα ειναι ?
-2.00
-και γιατι ειναι ετσι?
-παντα ετσι ειναι το χειμωνα!
διαολε...εχει κρυο και σκοταδι.και καλα το κρυο...το σκοταδι???
2 μερες μου πηρε να το συνηθισω και να το πολεμισω !!!
τροπος?
μπαινεις στη λογικη του να κυνηγισεις τη μερα!αρα...προγραμμα!!!
πρωι 16/12/2007.θελω να παω στη παλια πολη και να περπατησω στους δρομους της στοκχολμης.να αναμειχθω με τον κοσμο.να μυρισω την οσμη της πολης και των ανθρωπων της.
φυγαμε !!!
εχει κρυο λεμε !!!
οσο ημουν εγω επανω δεν χιονισε αλλα ειχε παγετο.
νομιζα οτι κατι λεει (απο αποψη παγετου) και εβγαλα φωτογραφια.που να ξερα τι με περιμενει...
118074
η μιση λιμνη παιδες ειναι παγωμενη !!!νομιζω φαινεται καθαρα !!!
118076
ωρα 13.30
ειμαστε στη gamla stan (παλια πολη) οπου επικρατει μεσαιωνικη ατμοσφαιρα.
εκτος ολων των αλλων κοιταξτε τον ουρανο και το φως που εχει κατα τη διαρκεια της ''μερας''
118077
το nobelmuseet. ελληνιστι το μουσειο του νομπελ.
118079
ελα λεμε ξεκιναμε τον πολεμο κυριε βικινγκ !!!!!!:lol:
118080
να παρουμε και τα ξωτικα μαζι ε !!!!
118081
16.30. ειπατε κατι ?
:look:
118082
το παν ειναι να εχεις ανθρωπους ανοιχτομυαλους διπλα σου.
βρισκω λοιπον μια σουηδεζα και οχι μονο δεν πεσανε στραβωματα κατα τη διαρκεια του φιλιου, αλλα αποθανατιστικα κιολας !!!
:lol: :lol: :lol: :lol:
118084
η πιο κεντρικη πλατεια της στοκχολμης.
το ωραιο ομως πιο ειναι...
βλεπετε φανταζομαι τα πρασινα κτηρια.ε δεν ειναι πρασινα.
εχει κανει μια εγκατασταση ενας αρχιτεκτονας και χρησιμοποιει τα κτηρια αυτα σαν τον καθρεφτη της ψυχοσυνθεσης των ατομων που ζουνε στη στοκχολμη.
υπαρχει ενα site στο οποιο μπαινουνε οι κατοικοι της πρωστευουσας και ψηφιζουνε στην ερωτηση ''πως νοιωθετε στην πολη σας σημερα?''
υπηρχε ενα ευρυ φασμα απαντησεων απο το 1 ως το 10. 1 ειναι χαλια και 10 ειναι τελεια!!!
σε καθε αριθμο αντιστοιχει ενα χρωμα.το χρωμα που προβαλεται στα κτηρια.
ειναι ουσιαστικα ο καθρεφτης της πολης!!!
εβλεπες παρασκευη βραδυ να πηγαινει να γινει κοκκινο και τη κυριακη το βραδυ γινεται μωβ !!!
118085
κατα τη βολτα περασαμε και ενα πολυκαταστημα στο οποιο μπηκαμε μεσα για βολτα.βεβαια μπροστα σε αυτα που ειχα δει στη n.y. δεν ειναι τπτ αλλα εχει μια ζεστασια ο τροπος που εχουνε στολισει.
118087
η μερα εκλεισε.παμε να αραξουμε σπιτι.νυσταξαμε, κουραστικαμε...TO BE CONTINUED !!!
:wave2:
17/12/2007. ηρθα για να δω σουηδια αυτη τη φορα.δεν εχω δουλειες και τρεχαματα.θα το παιξω τουριστας με τις κλιματολογικες συνθηκες φυσικα που μου επιβαλονται !!!αρα εγερση νωρις.καφες,ντυσιμο, πλυσιμο, ιντερνετ για να δω τι ωρα περνανε προαστιακοι,λεωφορεια, απο που φευγω και που παω,ποση ωρα θα μου παρει, πως θα γυρισω (ολα αυτα μεσω ιντερνετ και τα μμμ ητανε ακριβως στην ωρα τους χωρις να χανουν ουτε δευτερολεπτο !!!)και εφυγα για το vasamuseet !!!
φτανω στο γιουργκαρντεν (αυτο που εμεις εδω στην ελλαδα αποκαλουμε τζουγκαρντεν,για οσους το εχουνε ακουσει).η πιο πλουσια περιοχη της στοκχολμης.γιουργκαρντεν σημαινει βασιλικος κηπος οποτε καταλαβαινετε...
να η σταση.
κατεβαινω και μπαινω στο μουσειο !!!
118214
vasa:πολεμικο πλοιο που χτιζοτανε για 2 χρονια με σκοπο να καταληξει στον πατο της θαλασσας μετα απο 1 ναυτικο μιλι στο παρθενικο του ταξιδι μαλλον απο λαθος φορτωμα.
118215
καθετη τομη του vasa
118216
η πλωρη στολιζμενη με το λιονταρι
118218
αναπαρασταση καταστρωματος
118220
η σκαλιστη του πρυμνη
118222
μια για να συγκρινουμε
118224
εν παση περιπτωση και για να μη σας παραζαλισω κιολας με το vasa, μου θυμισε τον ''ιπταμενο ολλανδο'' στους πειρατες της καραιβικης.
επισης αυτο που μου κινησε την περιεργεια ειναι το γιατι ενα καραβι που βυθιστικε τοσο συντομα ειναι τοσο γνωστο.
μεχρι που ειδα τη διαδικασια της ανελκυσης του ναυαγιου, την διαδικασια να κολησουνε τα 13500 κομματια που ειχε σπασει το καραβι και να βρουνε και ανθρωπινους σκελετους οι οποιοι ηταν πανω στο καραβι !!!
:a53: :a53: :a53:
βγηκα σχετικα νωρις.δεν ειχα προγραμματισει κατι αλλο και ετσι σας παραθετω την πιο ωραια φωτο που τραβηξα πριν παρω το δρομο της επιστροφης.
118226
οποιος θελει να μαθει για το vasa....
http://www.google.gr/search?hl=el&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ael%3Aofficial&hs=voU&q=vasa&btnG=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7&meta=
18/12/2007 και η μερα περιελαμβανε χαλαρωση και απογευματινη βολτα στο κεντρο.
κατα τη διαρκεια της χαλαρωσης απο το παραθυρο βλεπαμε τον ουρανο και τα χρωματα του ....
118363
...και δεν τον χωρταιναμε
118364
η βολτα μας κατεληξε σε εναν ουρανοξυστη και οι φωτογραφιες ειναι απο την ταρατσα του
118365
στο βαθος εμφανιζεται ενας στηλος με μπλε χρωμα και κοκκινο στη κορυφη του.
εκει ειναι το tivolι luna park και αυτος ο στηλος ειναι το shock tower (100 μετρα)!!!
δυστυχως λειτουργει μονο το καλοκαιρι.
118366
παμε τωρα για υπνο γιατι αυριο η μερα ειναι φουλ !!!
και η θεα ειναι παντου οταν μιλας για μια τετοια χωρα.ακομα και οταν πας για υπνο
:D
118369
19/12/2007 και φυγαμε για μουσεια !!!
α ναι...δεν εχει χιονισει ε...απλα ειναι παγετος !!!η λιμνη εχει παγωσει και τα παντα εχουνε κρυσταλωσει !!!
118370
τραινο, λεωφορειο και...nordiskamuseet.
η φολκλορικη πλευρα της σουηδιας.η παραδοση τους σε ενα επιβλητικο και ομορφο κτηριο.
118371
το μοναδικο που επιτρεποταν να φωτογραφησει κανεις ηταν το αγαλμα του Gustav Vassa πρωτο βασιλια της σουηδιας.
118372
αφοτου τελειωσα απο εκει πηγα στο ...
118373
το μουσειο ιστοριας δλδ οπως καταλαβατε.
εκει μιλαμε πλεον για τους VIKINGS !!!!
την περιμενα πως και πως αυτη τη στιγμη !!!
ξεκιναμε λοιπον με εναν ταφο...
118374