PDA

View Full Version : Με το παρακάτω μπορεί κάποιος να με πεί εθνικιστή;

Σελίδες : [1] 2

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 12:01
Να τονίσω ότι το παρακάτω δεν είναι παρορμητικό κείμενο. Είναι μια σκεπτόμενη αντίδραση που μου βγαίνει όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώντας τους γυμνοσάλιαγκες στα ΜΜΕ , ανεξαρτήτως κομματικής παράταξης και χρώματος. Μια αντίδραση που προκύπτει κυρίως από όσα γνωρίζω , έχω διαβάσει αλλά κυρίως απο όσα έχω βιώσει ζώντας σε αυτή την χώρα.
Αν η στιγμή έρθει και όντως δεν αποδεχτούμε την όποια ονομασία με τον όρο Μακεδονία εντός της, θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα;

Αυτό μπορεί να είναι από διεθνείς απομονωτισμός , μέχρι και πιθανή σύρραξη. Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε με το πείσμα των Σέρβων που για πολλοστή φορά μας βάζουν τα γυαλιά όσον αφορά αντιδράσεις τους ή θα υποκύψουμε στις θελήσεις τρίτων; Μιλάμε για Ισλαμικό τόξο με κύριους συντελεστές την Αλβανία και την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή αρνούμαστε να δημιουργήσουμε το τοπικό αντιστάθμισμα με Σερβία και Ρωσία που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην χρονική συγκυρία αυτή.
Τα πράγματα είναι φανερά. Οι ΗΠΑ θέλουν ένα σοβαρό φύλακα στην περιοχή , που θα διαφυλάξει συμφέροντα εδαφικά και ενεργειακά. Θα το πράξουν με ακρίβεια αντίστοιχη της κάθε Αυτοκρατορίας, ανά την ανθρώπινη ιστορία , είτε διά της βίας, είτε διά μια ικανής εξωτερικής πολιτικής που εδώ και 40 χρόνια τώρα διαμορφώνει θύλακες και σφαίρες επιρροής σε επίπεδο χωρών.
Τα Σκόπια δεν έχουν μέλλον. Μια χώρα χωρίς δικές της δυνάμεις και με ετερόφωτη οικονομία δεν μπορεί να διατηρηθεί απέναντι στις ορέξεις της Αλβανίας αλλά και στον πιθανό περιορισμό από την Ελλάδα. Όσες επιδοτήσεις από Ε.Ε και ΝΑΤΟ να πάρουν. Το μέλλον τους είναι μια διάσπαση μεταξύ Αλβανίας και όποιας άλλης χώρας βάλει πόδι μέσα. Και τότε;

Η μόνη χώρα που θα έχει ουσιαστικά το αρνητικό αντιστάθμισμα στην κάτω περιοχή των Βαλκανίων και την δύναμη (εως κάποιου σημείου πάντα) να αντισταθεί σε διάφορα σχέδια είναι η Ελλάδα. Επειδή όμως το Εθνικό μας στοιχείο στέκεται ακόμα και μέσα στα ενδότερα της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ και μάλιστα σε ειδικές θέσεις κλειδιά, ο δρόμος δεν είναι η βίαιη καταστροφή μας, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές και κρίσιμες επιπτώσεις στο εσωτερικό τους.

Όχι.. ο μόνος δρόμος κατά τον Κissinger σε μια αμφισβητούμενη δήλωση κατά πολλούς είναι να « ξεχάσουν τις ρίζες και την εθνικότητα, ήθη και έθιμα τους. Να ξεχάσουν την Ιστορία και την γλώσσα τους».

Τα πρώτα βήματα ήδη έχουν γίνει και αρκετοί από τους νεαρότερους δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται , όχι από δικό τους λάθος, αλλά γιατί κανείς δεν τους το περνάει σαν μήνυμα. Όταν λοιπόν η επερχόμενη γενιά δεν γνωρίζει τι είναι Έλληνας και από πού προέρχεται , διατηρώντας μια άγνοια και ένα ωχαδερφισμό ατομικού επιπέδου απέναντι στο τι γίνεται και τι είναι το έθνος/χώρα του, είναι αναμενόμενο σε κάποιο σημείο και Τσαμουριά , και Μακεδονία , και Ευρωπαϊκή Τουρκία στην Ξάνθη να φτάσει και στην τελική να μην υπάρξει και σοβαρή αντίδραση.

Εθνικιστική έξαρση νομίζετε ότι είναι; Καλύτερα να δείτε τι συνέβαινε πριν 10 χρόνια και τι γίνεται τώρα.

Σε μια παλαιότερη συζήτηση που είχαμε εδώ για την σημαία ,τον συμβολισμό της και τι σημαίνει το να την κρατάς, θυμάμαι ότι κάποιος είχε αναφέρει περί πολέμου ότι θα προσπαθήσει να πάει στο εξωτερικό και να μην μείνει εδώ για να χαθεί κάτω από ένα κομμάτι χρωματιστού πανιού ,επειδή κάποιοι θέλανε επεκτατικό πόλεμο. Εν μέρει κατανοώ το ότι δεν θέλει κάποιος να χαθεί επειδή ηλικιωμένοι ξεκίνησαν ένα παιχνίδι εξουσίας και δύναμης.
Όμως η ερώτηση είναι ότι και να πας να ζήσεις έξω και να συνεχίσεις την ζωή σου, ως τι θα αυτό-προσδιορίζεσαι αν η χώρα-έθνος σου χαθεί; Σε ένα κόσμο που οι ισχυροί αντίθετα διαφυλάττουν τα σύμβολα και τις χώρες τους ως κόρες οφθαλμού; Εδώ δύο πύργους έριξαν και ήρθε η υδρόγειος άνω κάτω. Σκεφτείτε δηλαδή κάποια στιγμή η Καλιφόρνια π..χ να κινήσει ζήτημα ανεξαρτησίας και απόσχισης λόγω του λατινικού στοιχείου! Νομίζετε ότι θα το άφηναν έτσι;

Όχι δεν είμαι εθνικιστής!
όμως παρόλα αυτά, θέλω να πιστεύω ότι μεγάλωσα , με ανατροφή Ελληνικού στοιχείου και ιστορίας και αυτό-προσδιορίζομαι με αυτό τον τρόπο σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα. Αν κάποιος μου πάρει αυτά τα πράγματα τότε τι θα είμαι; Απλά ένα ζώο που ζεί και περπατάει στην Γή , χωρίς τίποτα διαφορετικό ; χωρίς «χρωματισμό»;

Και μιας και μιλάμε για ιστορία , τι θα έλεγαν οι πρόγονοι μας σε δυνάμεις κατακτητών που θα ήθελαν να μας αλλάξουν ονομασία, ήθη και έθιμα; Αν για παράδειγμα απέναντι στους Πέρσες , οι Έλληνες δεν νικούσαν στην Σαλαμίνα αλλά δεχόντουσαν το «γή και ύδωρ» σαν τελεσίγραφο; Τι θα γινόταν αν ο λαός μας δεν αντιδρούσε στην Ιταλο-Γερμανική εισβολή; Τι θα γινόταν αν οι Έλληνες δεν διαφύλατταν τα όσα μπορούσαν κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας; Αυτό που μας προσδιόριζε και μας προσδιορίζει σαν λαό , είναι το φιλότιμο και το πείσμα.
Στο θέμα των Σκοπίων , το πρώτο απέτυχε! ας κάνουμε χρήση του δεύτερου και στην τελική αν ντε και καλά κάποιοι θέλουν να μας βάλουν στο περιθώριο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο!

Gandalf

el_hymador
28/02/2008, 12:12
Η αληθεια ειναι οτι παρ ολο τις αντικειμενικες και κοντα στην παραγματικοτητα θεσεις σου, δυστυχως, μπορει καποιος να σε χαρακτηρισει εθνικιστη.... και το χειροτερο ειναι πως θα υπαρξουν και πολλοι αλλοι που θα συμφωνησουν μαζι με αυτον.

Συμφωνω απολυτα σε οσα εγραψες.

:wave2:

kaps
28/02/2008, 12:17
Εγώ δεν θα σε πω Εθνικιστή αλλά αφυπνιστή ναι.Το κακό με το νενοέλληνα είναι πως του πασάρανε την ιδέα του υλισμού και της παγκοσμοιοποίησης ως το καλύτερο επίτευγμα για να αναδειχθεί ως μέλος της κολινωνίας και της αφάλειας πως ότι και αν συμβεί δεν θα πάθει τίποτα αφού τώρα πια τι σημασία έχουν τα σύνορα σε παγκόσμιο επίπεδο.Θα συμβούλευα λοιπόν αυτούς που σκέφτονται αντίστοιχα και δεν δίνουν σημασία για την ιστορία και τις ρίζες του , να κάνει μια βόλτα τώρα στα στενά πίσω από το παλαιό δημαρχείο στην Αθήνα και να δει την πραγματικότηατ της παγκοσμοιοποίησης . Δεν θα πω άλλα μόνο ένα τιμάτε τη χώρα που μεγαλώνουμε και να θυμάστε τους μάρτυρες της ελευθεριάς σας. Την ελευθερία και τη Δημοκρατία ( σε εισαγωγικά κανονικά έπρεπε να γράψω αυτή τη λέξη) που βιώνουμε δεν την αποκτήσαμε έτσι ξαφνικά ξυπνώντας ένα πρωινό . Αν όπως λέει και o Gandalf ξεχάσουμε πως και με τι θυσίες τότε θα είμαστε οι επόμενοι που τριγυρνάμε με άδεια βλέμματα στα πεζοδρόμια μιας άλλης χώρας ή μήπως νομίζουν κάποιοι πως η φυγή σε άλλη χώρα σε περίπτωση σύρραξης θα τους γλυτώσει από τη κατάντια του ξενιτεμένου πρόσφυγα;.'Η μήπως πιστεύουν πως θα ανοίξουν οι Ερωπαίοι και οι Αμερικάνοι τα σαλόνια τους να μας υποδεχτούν και να μας βοηθήσουν όπως το 1821 που και πάλι λίγοι οι γνήσιοι φιλέλληνες και πολλοί οι καιροσκόποι .
Αχ ρε Gandalf κάτι συζητήσεις που ανοίγεις μεσημεριάτικα ....:D

CIRUS
28/02/2008, 12:18
δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να σε πει εθνικιστή για αυτές σου τις απόψεις, στα περισσότερα συμφωνώ απλά έχω μια πολύ απαισιόδοξη άποψη για το τι θα γίνει μετά από καμιά 50ρια χρόνια σταδιακά, τόσο απαισιόδοξη που αν την γράψω εδώ θα με πάρουν με τις πέτρες οπότε την κρατώ για τον εαυτό μου και εύχομαι να βγω λάθος.

x-rider
28/02/2008, 12:20
τις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τις εχετε ακούσει?

Νομίζω ότι περιγράφει επακριβως οτι γινεται σημερα.

byron
28/02/2008, 12:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από x-rider
τις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τις εχετε ακούσει?

Νομίζω ότι περιγράφει επακριβως οτι γινεται σημερα.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμη και αυτών όπως η Ελλάδα που δεν υπακούνε τυφλά τις εντολές της, Ιράν, Κορέα, Αραβικός κόσμος, μη υποτελείς και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα.

Μετά θα έρθει η σειρά των « ατάκτων» της Νοτίου Αμερικής. Ένας άμεσος και θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας. Σημερινός στοίχος είναι τα Βαλκάνια με κύριο σύμμαχο την «Μεγάλη Αλβανία», ξεκινώντας από το Κόσσοβο με συνεργάτες τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες U.C.K.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί « επιστήμονες» επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σε ένα βασικό αίτημα της « Μεγάλης Αλβανίας», την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα, με την δικαιολογία ότι ανήκε στην Αλβανική Τσαμουριά, από όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι Έλληνες.

Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των Η.Π.Α, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευαστεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των Αλβανοφώνων των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη.

Από την άλλη μεριά η σύμπλευση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α στο Κόσσοβο, που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει, προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνον το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά κα τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσσόβου μπορεί να διεκδικήσει την δική της ανεξαρτησία.

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχέδια των Η.Π.Α και για αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία.

Και πράγματι σε αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Όμως τι θα κάνουν όταν ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτής της φολοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί, όσο και οι ΗΠΑ, ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χορεία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με την Ρωσία, τη Σερβία αλλά κα τη Βουλγαρία που και αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.

Έτσι γυρίζοντας σε εμάς τους Έλληνες θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση όντως εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και είναι παραπάνω από τραγική δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται, όσες υποκλίσεις και αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες, και αυτό γιατί φοβούνται, μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους, για αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο εκτός και αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θάμασε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους.

Όμως αφού το παιχνίδι είναι για μας έτσι και αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους, είμαστε εμείς και εμείς, ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και γιατί όχι χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας.

Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ, δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας και τι θα νοιώθαμε εμείς αν μεθαύριο έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο , την Θράκη ή την Ήπειρο;

Όπως είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας εξυβρίζουν οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών οι Σκοπιανοί και εμείς να τους παρακαλάμε και να ζητάμε μεσολάβηση των Αμερικανών, χάνοντας κάθε μέρα όλο και πιο πολύ την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνειά μας.

Ας κλείσουμε τα σύνορα, ας σταματήσουμε τις οικονομικές και διπλωματικές μας σχέσεις και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους.

Οφείλουμε να περάσουμε και από αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες και θα παραμείνουμε Έλληνες αν δεν ξεχνάμε από πόσες δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα, όμως στο τέλος πάντα βγήκαμε νικητές.

Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 23/2/2008

Tpap
28/02/2008, 12:29
@gandalf: σωστός είσαι...

alximistis
28/02/2008, 12:32
Δεν θα σε χαρακτήριζα εθνικιστή. Νομίζω ότι δικαίως εισάγεις έναν σοβαρό προβληματισμό και δικαίως ανησυχείς για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Απλώς νομίζω πως στο τέλος το... πολύ τέλος κάνεις μία έξαρση έτσι υπερπατριωτική με την οποία δεν συμφωνώ. Νομίζω πως κάπου τα γενικεύεις αλλά πάντως όχι εθνικιστή δεν σε έλεγα. :)

costas81
28/02/2008, 12:32
Και όπως λέει και το γνωστό τραγουδάκι..

Αχ έλληνα που έλληνα ξεχνάς και στο Σικάγο μέσα ζεις στην ξενυτιά...

Γιατι την τρελα μου τα ξεπουλάμε όλα τόσο εύκολα??
Εδώ μας παίρνουν την Μακεδονία και μεις ακόμα ασχολούμαστε με το dvd.

Και με τέτοιο avatar εμένα κλασικά με έχουν για Εθνικιστή.

alximistis
28/02/2008, 12:34
Αρχικά δημιουργήθηκε από costas81
Και όπως λέει και το γνωστό τραγουδάκι..

Αχ έλληνα που έλληνα ξεχνάς και στο Σικάγο μέσα ζεις στην ξενυτιά...

Γιατι την τρελα μου τα ξεπουλάμε όλα τόσο εύκολα??
Εδώ μας παίρνουν την Μακεδονία και μεις ακόμα ασχολούμαστε με το dvd.

Και με τέτοιο avatar εμένα κλασικά με έχουν για Εθνικιστή.

Εθνικιστή!!! :D

Stabak
28/02/2008, 12:37
Εγω νομιζα πως τα προβληματα μας τελειώσανε με το που βγαλαμε μακεδόνα πρωθυπουργό, με μακεδόνα καραγκιοζονομάρχη και μακεδονοαθλητή δημαρχο...

Τι κρίμα.... :(

kaps
28/02/2008, 12:49
Αρχικά δημιουργήθηκε από alximistis
Δεν θα σε χαρακτήριζα εθνικιστή. Νομίζω ότι δικαίως εισάγεις έναν σοβαρό προβληματισμό και δικαίως ανησυχείς για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Απλώς νομίζω πως στο τέλος το... πολύ τέλος κάνεις μία έξαρση έτσι υπερπατριωτική με την οποία δεν συμφωνώ. Νομίζω πως κάπου τα γενικεύεις αλλά πάντως όχι εθνικιστή δεν σε έλεγα. :)
Θα σε στεναχορήσω αλλά αυτό μας έφαγε . Μόλις κάποιος πάει αν εκφράσει με αληθινά γνήσια αισθήματα την αγωνία του για το μέλλον της χώρας του , της Πατρίδας του , αμέσως να τον πούμε υπερπατριώτη . Ας υπήρχε έστω και λίγο η αγάπη για την Ελλάδα στις καρδιές των Νεοελλήνων και ας μην την πληγώνανε με κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται .Η πλειοψηφία των σημερινών Ελλήνων τον καίει αν την παρούσα στιγμή θα βάλει γκολ ο Χ στον Ψ και αν θα βρει το Σαββάτο θέση να πλύνει το κουρσάκι του να γυαλίζει . τα λέω κάπως υπερβολικά θα μου πείτε μα για μένα πιστεύω πως καθόλου δεν υπερβάλλω . Ενα απλό παράδειγμα θα πω για την απαξίωση της φιλοπατρίας του Ελληνα αν και το έχω σε άλλο ποστ ξαναφέρει ως παράδειγμα . Οταν σε μια πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων που ζω συνοικούν 4 οικογένειες με επάγγελμα υπαξιωματικοί και αξιωματικοί και σε κάθε εθνική επέτειο από όλα τα μπαλκόνια αναρτάται μόνο σε ένα η Ελληνική σημαία τότε τι να πεις ;
Κάποτε θα λέμε στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα αλλά θα είναι αργά ...

Tpap
28/02/2008, 12:50
Αυτο ακριβώς.
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας..
Αν και απαισιόδοξος ελπίζω στην ομοψυχία του ΕΛΛΗΝΑ την Υστατη Στιγμή.

vangelis 64
28/02/2008, 12:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm

Όχι.. ο μόνος δρόμος κατά τον Κissinger σε μια αμφισβητούμενη δήλωση κατά πολλούς είναι να « ξεχάσουν τις ρίζες και την εθνικότητα, ήθη και έθιμα τους. Να ξεχάσουν την Ιστορία και την γλώσσα τους».
Όλο το ζουμί για μένα,εδώ είναι και θα προσθέσω και τη μουσική.Όχι πως διαφωνώ στα υπόλοιπα που έγραψες αλλά αυτό το θεωρώ το πιο σημαντικό.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από μάς έχουμε απαξιώσει τη γλώσσα "απλοποιώντας" την,χλευάζουμε τα ήθη και τα έθιμά μας,κολώντας τους το χουντικό"πατρίς-θρησκεία-οικογένεια",δεν ξέρουμε Ιστορία(πρώτος εγώ) όσο για τη μουσική....άσ'τα να παν στο διάολο.

Αν αναρωτιέστε πάντως γιατί μάς μισούν οι διάφοροι Κίσινγκερ,η απάντηση είναι αυτή.
Δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω κι αυτό το σκατό στο χάρτη που παρήγαγε πολιτισμό,μουσική και αξίες τα έχει όλα.

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 12:54
Αν αναρωτιέστε πάντως γιατί μάς μισούν οι διάφοροι Κίσινγκερ,η απάντηση είναι αυτή.
Δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω κι αυτό το σκατό στο χάρτη που παρήγαγε πολιτισμό,μουσική και αξίες τα έχει όλα.

Μπα .. .αν ήμασταν στο κέντρο της Ευρώπης... δεκάρα δεν θα έδιναν , πίστεψε με. Είναι η γεωστρατιωτική θέση που έχει η χώρα μας που πονάει συν η νοοτροπία ενάντια σε κάθε προσπάθεια "προβατοποίησης" μας που ενοχλεί.

Gandalf

Stabak
28/02/2008, 12:58
ΝΑ βαλω καποια περαιτέρω ερωτήματα στην αρχική σου τοποθέτηση? Ποιος ειναι ο οικονομικος μας ρόλος στην γυρω περιοχή; Αν ιππάρχουν οικονομικοι παραγοντες γιατι δεν αντριδρουν; Πόσο καιρο, τέτοιοι μοχλοί πίεσης και εκφοβισμού από τις μεγαλες δυνάμεις διαχρονικά έχουν "κατακρεουργήσει" την οποια πορεια μπορουσε να χει αυτός ο τόπος (Βαλκάνια γενικότερα);

Παιγνιδια στη καμπουρα του λαού, χρόνια τώρα...

Φιλε μου γκανταλφ, σε εχει κυριευσει ο φόβος και λογικά. Θέλεις να προστατεψεις τα κεκτημένα σου και λογικά. Ετσι είναι το παιγνίδι της εξουσίας και της οικονομίας. Αδυσώπητο.

κατα τα αλλα η καραμέλα της γεωγραφικής θέσης δεν ιππάρχει πια..... μεταψυχροπολεμικά σύνδρομα ειναι. Ή μήπως δνε εχουμε βασεις αμερικανικες και φρη πας στο αιγαίο?

vangelis 64
28/02/2008, 13:02
Μπα .. .αν ήμασταν στο κέντρο της Ευρώπης... δεκάρα δεν θα έδιναν , πίστεψε με. Είναι η γεωστρατιωτική θέση που έχει η χώρα μας που πονάει συν η νοοτροπία ενάντια σε κάθε προσπάθεια "προβατοποίησης" μας που ενοχλεί.

Gandalf Συμφωνώ απόλυτα για τη γεωγραφική μας θέση αλλά φαντάζεσαι πώς αισθάνεται ο κάθε Κίσινγκερ-Ευρωπαίος ή Αμερικάνος-όταν πάει να σπουδάσει οποιαδήποτε επιστήμη και αναγκαστεί να "μάθει" Ελληνικά;

Οι Αμερικάνοι παλιότερα ήταν φανατικοί ρατσιστές(και ακόμα είναι κάποιοι)με τούς μαύρους για παράδειγμα.
Χωρίς αυτούς όμως δεν θα είχαν ούτε αθλητισμό ούτε μουσική.

ΙΠΠΕΑΣ
28/02/2008, 13:05
Αν η στιγμή έρθει και όντως δεν αποδεχτούμε την όποια ονομασία με τον όρο Μακεδονία εντός της, θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα;
...

Tι θα γινόταν αν ο λαός μας δεν αντιδρούσε στην Ιταλο-Γερμανική εισβολή;
Τι θα γινόταν αν οι Έλληνες δεν διαφύλατταν τα όσα μπορούσαν κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας;
Αυτό που μας προσδιόριζε και μας προσδιορίζει σαν λαό , είναι το φιλότιμο και το πείσμα.
...
Στο θέμα των Σκοπίων , το πρώτο απέτυχε! ας κάνουμε χρήση του δεύτερου και στην τελική αν ντε και καλά κάποιοι θέλουν να μας βάλουν στο περιθώριο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο!

+1

Απλά ένα ζώο που ζεί και περπατάει στην Γή , χωρίς τίποτα διαφορετικό ; χωρίς «χρωματισμό»;

+ 20.000.000 (και βάλε ...)
Εάν είχα την δύναμη (όχι υπουργός παιδείας αλλά κάτι άλλο πιο σεβαστό) το πρώτο πράγμα που θα μάθαινα στα παιδιά είναι ποιές είναι ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ και οι "ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ" των παρακάτω όρων καθώς και ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΗΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ:
Ρατσισμός, Σωβινισμός,Εθνικισμός,Εθνισμός,Πατριωτισμός

Κατά την γνώμη μου ο φίλτατος Gandalf είναι "εθνικός"(καμία σχέση με την ποδοσφαιρική ομάδα) και "πατριώτης" σύμφωνα με την διαχρονική σημασία των όρων. Παλαιότερα ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εθνικιστής, γιατί η σημασία του όρου δεν είχε ακόμη παραποιηθεί σκοπίμως από νεότερες ιδεολογίες. Στα αρχαία χρόνια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Έλληνας ή "μη βάρβαρος"(Έλλην). Εξ όσων γνωρίζω το βάρβαρος αυτό σήμαινε και δεν είχε την υποτιμητική έννοια που του προσδόθηκε μεταγενέστερα.

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 13:08
οικονομικά κανένας ρόλος...

Γεωγραφικά είμαστε σύνδεσμος της Ασίας και της Ευρώπης μαζί με την Τουρκία. Η Τουρκία μέχρι στιγμής είναι σε Mode "yes sir".. .εμείς είμαστε στο "Φονιάδες των Λαών - Αμερικάνοι" (δικαίως! ).

Ενεργειακά πάλι, τα Βαλκάνια γίνονται κόμβος διακίνησης και παραγωγής σε σχέση με την Ρωσία. Οι ΗΠΑ θέλουν να πνίξουν την νέα ενεργειακή δύναμη εν τη γεννέση της. Χωρίς ελεύθερο κόμβο διακίνησης ενέργειας, η οικονομία της Ρωσίας χάνει το 60% απο αυτό.

Μην σκέφτεσαι Ελλαδο-Κεντρικά... σκέψου με μεγαλύτερη εικόνα.

Η Ελλάδα απλά είναι εμπόδιο ισχυρό στα Βαλκάνια ... αν θες παραληρισμό σκέψου Ιράν αντίστοιχα στην Μ.Ανατολή αλλά σε πιο ήπια μορφή.

Η Αλβανία, Η Τουρκία είναι χώρες σύμμαχοι με αδύναμα θεμέλια επειδή δεν έχουν και την Ευρώπη στο πλάι. Η μόνη χώρα που ουσιαστικά έχει σχέσεις δύναμης και ενέργειας επίσης με την Ρωσία είναι η Ελλάδα (Φυσικό αέριο, εξοπλισμοί). do the math όπως λένε.

Δεν νοιάζονται για εμάς... για την δύναμη της Ρωσίας νοιάζονται και θέλουν να την ελέγχουν ή τουλάχιστον να την περιορίσουν. Η Ελλάδα και η θέση της , είναι ακόμα ενα πιόνι στην σκακιέρα για την κίνηση αυτή.

Gandalf

Stabak
28/02/2008, 13:08
Αρχικά δημιουργήθηκε από ΙΠΠΕΑΣ
Εξ όσων γνωρίζω το βάρβαρος αυτό σήμαινε και δεν είχε την υποτιμητική έννοια που του προσδόθηκε μεταγενέστερα.

Το βαρ βαρ ήταν υποτιμητικά το άκουσμα των βόρειων διαλλέκτων...... ενω τα αρχαία ελληνικά που ξεκινούσαν με σολ υφεση ακουγοντουσταν πιο γαματα, πιο θεϊκα

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 13:09
IΠΠΕΑΣ...

με υπερτιμάς φίλε... γιατί και εγώ λόγια γράφω... μέχρι τις πράξεις όμως που κρίνεσαι... έχει διαφορά. Σε ευχαριστώ πάντως.

Gandalf

alximistis
28/02/2008, 13:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από kaps
Θα σε στεναχορήσω αλλά αυτό μας έφαγε . Μόλις κάποιος πάει αν εκφράσει με αληθινά γνήσια αισθήματα την αγωνία του για το μέλλον της χώρας του , της Πατρίδας του , αμέσως να τον πούμε υπερπατριώτη . Ας υπήρχε έστω και λίγο η αγάπη για την Ελλάδα στις καρδιές των Νεοελλήνων και ας μην την πληγώνανε με κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται .Η πλειοψηφία των σημερινών Ελλήνων τον καίει αν την παρούσα στιγμή θα βάλει γκολ ο Χ στον Ψ και αν θα βρει το Σαββάτο θέση να πλύνει το κουρσάκι του να γυαλίζει . τα λέω κάπως υπερβολικά θα μου πείτε μα για μένα πιστεύω πως καθόλου δεν υπερβάλλω . Ενα απλό παράδειγμα θα πω για την απαξίωση της φιλοπατρίας του Ελληνα αν και το έχω σε άλλο ποστ ξαναφέρει ως παράδειγμα . Οταν σε μια πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων που ζω συνοικούν 4 οικογένειες με επάγγελμα υπαξιωματικοί και αξιωματικοί και σε κάθε εθνική επέτειο από όλα τα μπαλκόνια αναρτάται μόνο σε ένα η Ελληνική σημαία τότε τι να πεις ;
Κάποτε θα λέμε στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα αλλά θα είναι αργά ...

Δηλαδή το πόσο Έλληνες είμαστε εξαρτάται από το εάν και κάθε πότε αναρτάς την σημαία στο μπαλκόνι σου; Λυπάμαι αλλά σε αυτό διαφωνώ.
Από κει και πέρα έχω τη δική μου άποψη για τον τρόπο που εκφράζω την αγάπη μου στην πατρίδα και τον τόπο μου. Νομίζω πως οι εξάρσεις γενικώς δείχνουν συναισθηματική ένταση και συναισθηματική φόρτιση η οποία δεν είναι καθόλου κακή το αντίθετο. Ταυτόχρονα όμως έχω μάθει πως όταν κάνουμε εξάρσεις... ξεχνάμε να αντιδρούμε στην καθημερινότητα. Και η ιστορία του τόπου φίλε μου σε πολλά σημεία της είναι γεμάτη εξάρσεις. Και μετά... άστο το μετά μας πήρε και μας σήκωσε.

Stabak
28/02/2008, 13:13
Δηλαδη ρε παιδια, αυτα τα Μπουργκας αλεξανδρούπολη, ΤΙ ΣΚΑΤΑ τα ιππογράφουμε?

Ποιον εξιππηρετούν αν όχι γεωοικονομικούς λόγους? Μίππος σκέτο τσέπες?

vangelis 64
28/02/2008, 13:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από Stabak
ενω τα αρχαία ελληνικά που ξεκινούσαν με σολ υφεση Για πε για πε..

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 13:17
εξυπηρετούν τσέπες και συμφέροντα, εκείνων που τα κατέχουν. Ούτε Εθνικά χρώματα , ούτε σύμβολα. Οι χώρες που τα φιλοξενούν , είναι απλά οι "ξενιστές" και επωφελούνται της κατάστασης.

Gandalf

byron
28/02/2008, 13:21
Gandalf για τον οικονομικό μας ρόλο έχει άδικο. Η Ελλάδα ουσιαστικά ελέγχει μεγάλο μερίδιο στις τηλεπικοινωνίες (cosmofon μέσω ΟΤΕ) τα ΕΛΠΕ ελέγχουν την ενέργεια (ΟΚΤΑ) ενώ οι τράπεζες έχουν πάνω από 40% του τραπεζικού συστήματος. Η Ελλάδα είναι μακράν ο μεγαλύτερος ¨επενδυτής¨ στα Σκόπια (1 δις? και 10.000 εργαζόμενοι από ελληνικές επιχειρήσεις)

Ενα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα εχθές

Το λάθος στα Βαλκάνια

Του Αλεξη Παπαχελα

Το τέλος της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο γράφεται αυτές τις ημέρες με τον πλέον άγαρμπο, αλλά και παράνομο τρόπο. Ασχετα με το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο πριν από δέκα χρόνια, μια χώρα τιμωρείται με ακρωτηριασμό και παράλληλα ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, που είχε κλείσει μετά τη Βοσνία.

Προσπαθώ εδώ και πολλά χρόνια να καταλάβω, γιατί οι Αμερικανοί αποφάσισαν να επέμβουν στα Βαλκάνια με τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Εχω μιλήσει σε πολλούς πρωταγωνιστές εκείνης της κρίσης, χωρίς να μπορέσω να πάρω μια πειστική απάντηση. Τα Βαλκάνια δεν έχουν πετρέλαιο, δεν έχουν σημαντικό ορυκτό πλούτο, δεν έχουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Προφανής γεωπολιτικός λόγος για την επέμβαση δεν υπήρχε.

Μiα θεωρία, ίσως και η πιο πειστική, υποστηρίζει ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον βρέθηκε χωρίς αντίπαλο δέος και με απίστευτα μεγάλη ισχύ στα χέρια της. Οταν δεν έχεις κανέναν να φοβηθείς, δεν διαθέτεις γεωπολιτική πυξίδα, γιατί μόλις έχεις βγει από τον ψυχρό πόλεμο, ζαλίζεσαι από τη δύναμή σου και τη σπαταλάς σε περιοχές που δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Πράγματι, στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, η Ουάσιγκτον -με την προτροπή της Μαντλίν Ολμπράιτ κ. ά.- λειτούργησε λίγο - πολύ ως ένοπλος Ερυθρός Σταυρός. Ισοπέδωσε τον σερβικό στρατό και ένα κομμάτι της Σερβίας, για να βάλει τέλος σε ένα, όντως αδικαιολόγητο και βάρβαρο, ανθρωπιστικό έγκλημα. Στο πίσω μέρος του μυαλού των Αμερικανών αξιωματούχων υπήρχε βεβαίως και η άποψη πως έτσι έδειχναν ότι νοιάζονται για την τύχη κάποιων μουσουλμάνων. Ηταν ένα αντίδοτο στον έντονο αντιαμερικανικό πυρετό που εξαπλωνόταν στον ισλαμικό κόσμο.

Το τραγικό λάθος των Αμερικανών ήταν ότι εισέβαλαν στα Βαλκάνια χωρίς ιδιαίτερο γεωπολιτικό κίνητρο και χωρίς τελικό σχέδιο. Γοητεύθηκαν από το αλβανικό λόμπι στις ΗΠΑ -το οποίο χειραγώγησε έξυπνα τις ευαισθησίες τους- και δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν ότι πίσω από τις ανθρωπιστικές κορώνες μπορεί να κρύβονταν μέλη συμμοριών ή ακραίοι εθνικιστές. Μπήκαν στα Βαλκάνια, αγνόησαν την Ιστορία, τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» και τώρα βιάζονται να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες της περιοχής.

Η αλήθεια είναι πως στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στα πεδία της ευρύτερης αναμέτρησης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κατέρρευσε πάνω απ’ όλα το όραμα μιας αποτελεσματικής ή και κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Ισως, όμως, αυτός να ήταν και ο ενδόμυχος στόχος των ΗΠΑ. Τώρα όμως που η πολιτική γεωγραφία ξαναγράφεται στα Βαλκάνια, απομένει να δούμε μέχρι πού θα φτάσει το σκληρό της παιχνίδι η Ρωσία, αν οι ΗΠΑ έχουν απώτερο στόχο και, βεβαίως, κατά πόσον η Ευρώπη ωρίμασε από τότε...

Stabak
28/02/2008, 13:21
εξυπηρετούν τσέπες και συμφέροντα, εκείνων που τα κατέχουν. Ούτε Εθνικά χρώματα , ούτε σύμβολα. Οι χώρες που τα φιλοξενούν , είναι απλά οι "ξενιστές" και επωφελούνται της κατάστασης.
Gandalf

Εφόσον γνωρίζεις τους κανόνες του παιγνιδιού, τότε γιατι νοσταλγεις γαλανόλευκα νησία και φιλόξενες γιαγιούλες με φιλότιμα. ΞΕΧΝΑ ΤΑ ΑΥΤΑ πλεόν. πανε ανεπιστρεπτί... τώρα πλουτίσαμε.. τα συνορα μας σταματανε σε μια πόρτα ασφαλείας, σε ένα φράχτη, σε ενα τραπεζικό λογαριασμό και αυτό ειναι όλο..

ξεκολάτε...

el_hymador
28/02/2008, 13:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Αυτο ακριβώς.
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας..
Αν και απαισιόδοξος ελπίζω στην ομοψυχία του ΕΛΛΗΝΑ την Υστατη Στιγμή.

Δυστυχως εγω δεν πιστευω πλεον ουτε στη ομοψυχια του Ελληνα την υσταστη στιγμη...

δεν εχω ζησει ''υστατες στιγμες'', απλα κρινοντας απο το τροπο που αντιδρουν μερικοι στην καθημερινοτητα τους, μαλλον τον πουλο θα παρουνε οταν σφιξουν οι κ*λοι.

Εδω πανε φανταροι 12μηνο και ψαχνουν βυσμα για να βγουν Ι-αδες και να ''υπηρετησουν'' στην παραμεθορειο 20-30χλμ απο το σπιτι τους.

Οι περισσοτεροι Ελληνες πλεον, κοιτανε το προσωπικο τους συμφερον και το επιδιωκουν με ''πλαγιους'' τροπους αδιαφοροντας για τις επιπτωσεις που μπορει να εχει σε τριτους.

Και μετα λεμε τι θα γινει σε περιπτωση ''μπουμ''...

Stabak
28/02/2008, 13:30
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador

Οι περισσοτεροι Ελληνες πλεον, κοιτανε το προσωπικο τους συμφερον και το επιδιωκουν με ''πλαγιους'' τροπους αδιαφοροντας για τις επιπτωσεις που μπορει να εχει σε τριτους.

Και μετα λεμε τι θα γινει σε περιπτωση ''μπουμ''...

Μην φοβασαι, και παλαιότερα επι χουντας ας πουμε τα παρίσια είχαν γεμίσει απο φιλότιμους αυτο-εξορισμένους. Η εθνική συνείδηση χτυπούσε βαριά στα κοσμικα γκαλα της εποχής.

sniper
28/02/2008, 13:30
Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
....

Του Αλεξη Παπαχελα

.....

Μάλιστα.... ο έγκριτος..... ο αλάνθαστος.... ο από που ξεφύτρωσε ξαφνικά αυτός, είπαμε; :rolleyes:

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 13:31
Stabak... αυτό είναι το μέσο με το οποίο μας χειραγωγούν φίλε... το οτι όλα σταματούν εκεί που είπες.

ΑΚριβώς όπως τα πρόβατα ξέρουν οτι ο ασφαλής κόσμος τους σταματάει στην στάνη και στην δική της πόρτα. Αλλά η αλήθεια είναι άλλη.

Επίσης εκείνος που θα δεχτεί να προσδιοριστεί απο το χρήμα και τον τραπεζικό του λογαριασμό , είναι και εκείνος με την σειρά του θα γίνει βορρά σε κάποιον ισχυρότερο με πολύ περισσότερο χρήμα , λογαριασμό... αλλά και κυριότερο ... ισχυρή εθνικά συνείδηση.

Gandalf

Stabak
28/02/2008, 13:35
... ισχυρή εθνικά συνείδηση.

Δεν συμφωνώ, ειναι μεγα λάθος. Επι τουρκοκρατίας, εμείς είμασταν οι UCkάδες της εποχής για τους Τούρκους ας πουμε.... δεν ξερω αν καταλαβαίνεις πόσο φαυλο ειναι αυτό

Τι σημαινει εθνική συνείδηση ρε συ? Τι σε κάνει εθνικά ευσυνείδητο εσένα ας πουμε? εμένα τίποτα πλεον

el_hymador
28/02/2008, 13:39
Μην φοβασαι, και παλαιότερα επι χουντας ας πουμε τα παρίσια είχαν γεμίσει απο φιλότιμους αυτο-εξορισμένους. Η εθνική συνείδηση χτυπούσε βαριά στα κοσμικα γκαλα της εποχής.

και αυτο αποδεικνυει περιτρανα τηγν μ@λκι@ που μας χαρακτηριζει ως λαο, αφου οταν οι κυριοι αυτοι επεστρεψαν απο τις διακοπες τους, καβατζωσαν καιριες θεσεις στην δημοκρατικη Ελλαδα, με τις ευλογειες του λαου...:rolleyes:

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 13:39
Δεν είμαι ικανός να σου προσδιορίσω ή να σου δείξω τι αποτελεί εθνική συνείδηση με λόγια αν δεν το νιώθεις. Λυπάμαι... είναι κάτι που πρέπει να το κατακτήσεις μόνος σου.

Όσον αφορά το σχόλιο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι κατά την γνώμη μου πάντα άσχετο. Εκτός και αν το εννοείς με την έννοια του Αντάρτη και οχι του βασανιστή δολοφόνου με σκοπό την επιβολή θέλησης.

Gandalf

Stabak
28/02/2008, 13:51
Δεν είμαι ικανός να σου προσδιορίσω

Να σου πω γιατι δεν εισαι ικανός; Γιατι ειλικρινα δεν ξέρεις.... και δεν σε αδικω.

Ειναι η κοινωνική συνοχή, η παιδεία, η επιβίωση, το μελλον.....

Ο εθνικα ευσυνείδητος στις μερες μας πυροβολάει με το δίκανο τον "εισβολέα" στο χωράφι του, "φιλοξενεί" τον πακιστανό στην έπαυλη του, μιλάει άπταιστα ελληνικά, ευχεται να πεθανει η κατσικα του γείτονα και διατηρεί την επαφή με κανα μεγαλοδικηγόρο και πολιτικό, καλού κακού πάντα.

Κατα τα αλλα, ας βγουν τα λάβαρα πάλι

vangelis 64
28/02/2008, 13:53
Δεν συμφωνώ, ειναι μεγα λάθος. Επι τουρκοκρατίας, εμείς είμασταν οι UCkάδες της εποχής για τους Τούρκους ας πουμε.... δεν ξερω αν καταλαβαίνεις πόσο φαυλο ειναι αυτό

Τι σημαινει εθνική συνείδηση ρε συ? Τι σε κάνει εθνικά ευσυνείδητο εσένα ας πουμε? εμένα τίποτα πλεον Ώπα ρε φιλαράκο...χαρακτηρίζεις τον,σκλαβωμένο από τον Τούρκο,Έλληνα με τον ίδιο τρόπο που χαρακτηρίζεις τούς αλβανούς φονιάδες;
Βάζεις στην ίδια μοίρα τούς δολοφόνους τού UCK με τούς Έλληνες τού '21;:confused:

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 13:56
αυτό είναι δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα και προχωράς σε δικό σου αξίωμα μετά όσον αφορά την δική σου θεωρία σε λόγια του τι σημαίνει "εθνική συνείδηση" για σένα.

Η διαφορά μας , είναι αυτό που σου είπα... είναι κυρίως συναίσθημα... και δεν περιγράφεται. Απλά το νιώθεις. Η προσπάθεια να το περιγράψεις το περιορίζει σε κάτι που θες εσύ να ορίσεις.. άρα ατομική και οχι εθνική συνείδηση.

Gandalf

Stabak
28/02/2008, 13:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από vangelis 64
Ώπα ρε φιλαράκο...χαρακτηρίζεις τον,σκλαβωμένο από τον Τούρκο,Έλληνα με τον ίδιο τρόπο που χαρακτηρίζεις τούς αλβανούς φονιάδες;
Βάζεις στην ίδια μοίρα τούς δολοφόνους τού UCK με τούς Έλληνες τού '21;:confused:

Αυτο καταλαβες μονο? Σε θεματα εξουσίας και δύναμης, ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΨΕΥΔΟΔΙΛΗΜΑΤΑ Ηθικής και Δικαίου...

sniper
28/02/2008, 13:58
Αυτο καταλαβες μονο? Σε θεματα εξουσίας και δύναμης, ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΨΕΥΔΟΔΙΛΗΜΑΤΑ Ηθικής και Δικαίου...

Ορθόν, εν μέρει..... Στην αντίθετη περίπτωση έχουμε τους γνωστούς από παλιότερα, λεγόμενους, ήρωες....

Stabak
28/02/2008, 14:00

Η διαφορά μας , είναι αυτό που σου είπα... είναι κυρίως συναίσθημα... και δεν περιγράφεται. Απλά το νιώθεις. Η προσπάθεια να το περιγράψεις το περιορίζει σε κάτι που θες εσύ να ορίσεις.. άρα ατομική και οχι εθνική συνείδηση.

Επειδη ακριβώς και ΔΕΝ προκειται για ενα απλό μονο συναίσθημα και έχουνε κλάψει μαναδες γι αυτό, ασε τον σεβασμό στην άκρη και προσπάθησε να εξηγήσεις στον εαυτό σου, τι πραγματικά σε ενώνει με κάποιον και όχι τι σε χωρίζει... εκεί ειναι το μυστικό.

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 14:03
Σου είπα και πριν ... για μένα έχει κατάληξει το τι με δένει οχι μόνο με τους ανθρώπους αλλά με όλο το "Ελληνικό σύνολο". Αυτό που περιέγραψες παραπάνω... ΓΙΑ ΜΕΝΑ... είναι μόνο μέρος του... το υλιστικό αν θες μιας και απευθύνεσαι στην ζωή και στην ποιότητα για την απόλαυση της στο παρόν και στο μέλλον. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Gandalf

Stabak
28/02/2008, 14:04
Α και μην ξεχάσω :

Υπουργο Εξωτερικων έχουμε τον κλώνο του τιππου που μας πρόειδοποίησε κάποτε ότι θα τα έχουμε ξεχάσει σε δέκα χρόνια όλα αυτά. Τα χαιρετισματα μου στη κυρα μπους senior, ντολμαδάκια included.

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 14:09
βρε .. τι τον αναφέρεις τον γκαντέμη;

ωχ πάει το moto.gr... πάλι downtime θα έχουμε...

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :lol: :lol: :rotflmao: :rotflmao:

Gandalf

Stabak
28/02/2008, 14:14
Για να τελειώσω κάπου εδώ τα επικά πόστ μου περι του θεματος να σου βάλω ακόμα ενα ερώτημα :

Τι βρισκεις πιο ευκολα; Συντροφο στην μάχη ή συνέταιρο σε επιχείρηση;

δύσκολο το ξερω :rotflmao:

ΙΠΠΕΑΣ
28/02/2008, 14:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador
Δυστυχως εγω δεν πιστευω πλεον ουτε στη ομοψυχια του Ελληνα την υσταστη στιγμη...

δεν εχω ζησει ''υστατες στιγμες'', απλα κρινοντας απο το τροπο που αντιδρουν μερικοι στην καθημερινοτητα τους
Συμφωνώ και διαφωνώ.

Συμφωνώ γιατί την ίδια εντύπωση έχω σχηματίσει και εγώ, όμως ταυτόχρονα διαφωνώ γιατί η συμπεριφορά του Έλληνα διαχρονικά δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τα δεδομένα, τα μεγέθη και την κοινή λογική.

Gandalf dr685sm
28/02/2008, 14:25
Σύντροφο στις επιχειρήσεις και στις μάχες δεν θα βρείς ποτέ... σύμμαχο ίσως!

Σε αυτό η απάντηση είναι πόσο ο τελικός σκοπός είναι όμοιος και για τους δύο. Στις επιχειρήσεις είναι μόνο το χρήμα , οπότε έχεις και την απάντηση σου.

Gandalf

kaps
28/02/2008, 16:47
Αρχικά δημιουργήθηκε από alximistis
Δηλαδή το πόσο Έλληνες είμαστε εξαρτάται από το εάν και κάθε πότε αναρτάς την σημαία στο μπαλκόνι σου; Λυπάμαι αλλά σε αυτό διαφωνώ.
Από κει και πέρα έχω τη δική μου άποψη για τον τρόπο που εκφράζω την αγάπη μου στην πατρίδα και τον τόπο μου. Νομίζω πως οι εξάρσεις γενικώς δείχνουν συναισθηματική ένταση και συναισθηματική φόρτιση η οποία δεν είναι καθόλου κακή το αντίθετο. Ταυτόχρονα όμως έχω μάθει πως όταν κάνουμε εξάρσεις... ξεχνάμε να αντιδρούμε στην καθημερινότητα. Και η ιστορία του τόπου φίλε μου σε πολλά σημεία της είναι γεμάτη εξάρσεις. Και μετά... άστο το μετά μας πήρε και μας σήκωσε.
Οχι το πόσο συχνά ...δεν έχει σημασία πόσες φορές σηκώνεις τη σημαία αλλά έχει ηθική αξία έστω τη μία φορά που το κάνεις να το νοιώθεις πως εκπληρώνεις μια υπόσχεση μνήμης σε όλους αυτούς τους γνωστούς και αγνώστους μάρτυρες αγωνιστές της Ελευθερίας μας .

azanka
28/02/2008, 17:10
Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε με το πείσμα των Σέρβων που για πολλοστή φορά μας βάζουν τα γυαλιά όσον αφορά αντιδράσεις τους ή θα υποκύψουμε στις θελήσεις τρίτων;

Gandalf

το πείσμα των Σέρβων απο το 1989 τους οδήγησε στον ακρωτηριασμό της χώρας τους ... αυτό επιθυμούμε και για την χώρα μας;

mats8282
28/02/2008, 18:12
Το πεισμα των Σερβων ειναι υπευθυνο για το οτι,οπως ολα δειχνουν,χασανε το Κοσοβο???Μπορεις να το εξηγησεις λιγο αυτο γιατι δεν σε πιανω....

Οσο για εμας....

Δεν ειναι η ωρα να φωναξουμε ελευθερια ή θανατος αλλα σιγουρα ειναι η ωρα το ισχυρο μας κρατος,οπως ευαγγελιζονται οι πρωθυπουργοι μας,να αντιμετωπισει την κατασταση στα Σκοπια με την απαραιτητη πυγμη...

Πρεπει επιτελους το κρατος και οι πολιτες αυτης της χωρας να καταλαβουν οτι δεν εισαι εθνικιστης οταν βλεπεις καταματα ενα κινδυνο ουτε οταν υπερασπιζεσαι την χωρα σου...Ο Καραισκακης δηλαδη ηταν εθνικιστης??Το ΕΑΜ ηταν εθνικιστικο??

Οχι....Ειναι αλλο το εθνιστης και αλλο το εθνικιστης....

Το θεμα μας ειναι....Πως μπορεις να απαντησεις στον ακρατο σωβινισμο Σκοπιων και Αλβανιας?

Χωρες που οι κυβερνησεις τους στηριζουν και συνεισφερουν στον ακρατο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ-ΣΩΒΙΝΙΣΜΟ.

Στην Αλβανια υπαρχει επισημη ημερα μνημης της <<γενοκτονιας των Τσαμηδων>> και φυσικα διδασκονται την Μ.Αλβανια στα σχολεια...

Στα Σκοπια υπαρχουν στα σχολεια χαρτες της χωρας τους που περιλαμβανουν ολοκληρη την Μακεδονια μας...

Για να μην επεκταθω σε αναλυση και το κουρασω βασιζομαι σε αυτα...

Πως λοιπον καποιος υπερασπιζομενος την ιστορια και το μελλον της χωρας του γινεται εθνικιστης πραγματικα δεν το καταλαβαινω..

Εχουν μπερδεψει πολλοι τα μπουτια τους με τις ορολογιες και συνδεουν εννοιες αντιθετες ή τελος παντων ασχετες μεταξυ τους...

Για παραδειγμα...

Αριστερος=Αντιεξουσιαστης....

Μα ειναι ποτε δυνατον??Η αριστερα αυτο που προβαλλει ως ιδεολογια ειναι το ακριβως αντιθετο απο το αντιεξουσιαστης....Οσο πιο αριστερα παμε τοσο πιο ισχυρο ειναι το κρατος,βλεπε κομμουνισμος....

Εθνιστης=Εθνικιστης....

Το αγαπαω την πατριδα μου ειναι ιδιο με το ειμαι ο καλυτερος ολων και οι αλλοι ειστε σκουλικια και τον μεγαλοιδεατισμο???

ΥΓ Διαβασα κατι στοιχεια για τους τσαμηδες στην Ελευθεροτυπια σημερα που με καταπληξαν....Λοιπον το 1944 εφυγαν απο την Ελλαδα 19,605 τσαμηδες Αλβανοι....Σημερα υπαρχει ενα σωματειο με 230,000 μελη που υποστηριζουν οτι ειναι τσαμηδες....Οπως λεει και ο συγγραφεας ειναι ενα φοβερο φαινομενο ο υπερ-δεκαπλασιασμος του αριθμου ενος πληθυσμου σε 60 χρονια...

the who
28/02/2008, 19:11
Πειτε με προβοκατορα αν θελετε αλλα σκεφτειτε το εξης σεναριο:
Οι καλυτερι φιλοι μας ειναι οι Τουρκοι.Ειμαστε γειτονες,αντλουμε μαζι το περιφημο πετρελαιο του Αιγαιου,ελεγχουμε τα Δαρδανελια και γενικοτερα τη Μεσογειο,κλεινουμε τις βασεις σε Σουδα και Κυπρο και κανουμε παιχνιδι με τους αγωγους φυσικου αεριου.Επισης επειδη δεν υπαρχει αιτια πολεμου ΔΕΝ αγοραζουμε οπλα απο κανενα Μπουστη.
Σκεφτειτε τωρα την πραγματικοτητα και βγαλτε συμπερασματα.
Ποιος μας θελει εχθρους?

vangelis 64
28/02/2008, 20:07
Αρχικά δημιουργήθηκε από srx400
Πειτε με προβοκατορα αν θελετε αλλα σκεφτειτε το εξης σεναριο:
Οι καλυτερι φιλοι μας ειναι οι Τουρκοι.Ειμαστε γειτονες,αντλουμε μαζι το περιφημο πετρελαιο του Αιγαιου,ελεγχουμε τα Δαρδανελια και γενικοτερα τη Μεσογειο,κλεινουμε τις βασεις σε Σουδα και Κυπρο και κανουμε παιχνιδι με τους αγωγους φυσικου αεριου.Επισης επειδη δεν υπαρχει αιτια πολεμου ΔΕΝ αγοραζουμε οπλα απο κανενα Μπουστη.
Σκεφτειτε τωρα την πραγματικοτητα και βγαλτε συμπερασματα.
Ποιος μας θελει εχθρους?
:wave2: Σωστότατος ο παίχτης!:beer: :beer: :beer:

the who
28/02/2008, 21:36
Αρχικά δημιουργήθηκε από vangelis 64
Σωστότατος ο παίχτης!:beer: :beer: :beer:

Προσεχε τι γραφεις Ευαγγελε.Μπορει να χαρακτηριστεις ως συνοδοιπορος ανοητου αριστερισκου.:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :beer: :beer: :beer:

hidefnick
28/02/2008, 22:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
Μάλιστα.... ο έγκριτος..... ο αλάνθαστος.... ο από που ξεφύτρωσε ξαφνικά αυτός, είπαμε; :rolleyes:

Πέστα ρε συ. Ο έλληνας που πήγε Γκουαντάναμο και εκτός απο χαζούς αμερικάνους καραβανάδες δεν είδε και τίποτα τρομερό.......

Επίσης να σας θυμίσω ότι έχουμε 2008 και η γεωγραφική θέση μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μάλλον καμμία σημασία δεν έχει πια. Οσο για τον αγωγό ετοιμάζεται και δεύτερος που δεν περνάει από εδω.

Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι η εξωτερική μας πολιτική τα τελευταία 20-25 χρόνια έχει να κάνει με διαλόγους. Πολλούς διαλόγους. Και συμμαχίες με λάθος χώρες: με σέρβους (οι πλέον πουλημένοι στους αμερικάνους πια - στην Σερβία ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει τρελά από τις πράσινες κάρτες που μοίρασαν τα αμερικανάκια - γυναίκα φίλου σέρβα απο εκεί που τους φώναζε δολοφόνους τώρα τους έχει ήρωες και ας πεθαίνει το μισό της σοι απο καρκίνους σε συκώτια λόγο απεμπλουτισμένων ουρανίων) και αγορές εξοπλισμού από Ρωσσία πριν 10-15 χρόνια (σε ομολογουμένως πολύ κακή περίοδο για κάτι τέτοιο)

Και τώρα ο κωστάκης δεν θα πάρει eurofighter γιατί το σκέφτετε. Και πάει να κάνει εξωτερική πολιτική στηριζόμενος σε αυτό.

Ταυτόχρονα η Τουρκία ξεχνάει την Ευρώπη και αρχίζει τις χερσέες στα ανατολικά σύνορα να σκοτώσει αυτούς που όλοι αναγνωριζουν σιγά-σιγά ότι υπέστησαν γενοκτονία ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΜΙΛΑΕΙ.

Τα αμερικανάκια έχουν ανοιχτό Αφγανιστάν, και θα το έχουν μέχρι να ξεκομπιστούν, όπως το είχαν οι Ρώσσοι. Εχουν Ιρακ και τσούζει. Εχουν Ιραν που ΘΑ ΤΣΟΥΞΕΙ. Εχουν Πούτιν που υποδουλώνει Ευρώπη σιγά-σιγά με φυσικά αέρια , πετρέλαια κλπ (δεν είναι τυχαίο ότι κόβει παροχές σε Γεωργίες κλπ πρώην επαρχίες, που θα μπορούσε να τις αγοράσει για πλάκα, με σκοπό να δίνει αέριο σε Ευρώπη). Εχουν Τσάβες μέσα στην πόρτα τους. Εχουν Ραούλ που μάλλον για συνέχεια του αδελφού του μου κάνει. Εχουν ένα τεράστιο έλλειμα στο εξωτερικό τους ισοζύγιο, βοηθούμενο από στραβωμένους άραβες που αγοράζουν ευρά και από κινέζικο πλεόνασμα επενδεδυμένο 60-70% σε ευρά κλπ κλπ κλπ

Δεν νομίζω λοιπόν κανείς να ασχολειθεί σοβαρά με αλλαγές ελληνικών συνόρων. Απλώς τιμωρούμαστε για παλαιότερες ηλίθιες επιλογές μας. Τα Σκόπια προσπαθούν να επιβιώσουν συνορεύοντας με 3 χώρες που τα θέλουν, η καθεμία για δικούς της λόγους και κάνουν παιχνίδι στηριζόμενα στην βλακεία κάποιων αμερικάνων που δεν έχουν πάρει χαμπάρι το μέγεθος και τις προοπτικές της σαν χώρα.

Προσωπική μου άποψη είναι να ονομαστούν Μακεδονία και σε 5-10 χρονάκια να γίνουν κομμάτι της πραγματικής Μακεδονίας. Εκτός αν τελικά είμαστε ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ σαν λαός που ελέγχοντας το 60-70-80% της οικονομίας μιας χώρας (με πληθυσμό 1 μύριο, καμία βιομηχανία, καμία πρώτη ύλη να εξάγει κλπ κλπ κλπ) δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τις τύχες και τις πολιτικές επιλογές της.

Επίσης ένα πολύ μεγάλο :a19: στον αρχιεπίσκοπο (δεν πιστεύω σε θεούς) για την στάση του στο ολο θέμα Σκόπια-συγκεντρώσεις

mats8282
29/02/2008, 00:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από wiredgr
Επίσης ένα πολύ μεγάλο :a19: στον αρχιεπίσκοπο (δεν πιστεύω σε θεούς) για την στάση του στο ολο θέμα Σκόπια-συγκεντρώσεις

Αν και δεν παω τους αρχιπαπαδες ο συγκεκριμενος μου φαινεται τουλαχιστον πολυ σοβαρος ανθρωπος...

ΥΓ Να ηταν η Τσικνοπεμπτη καθε βδομαδα...Χικ...

:beer:

the who
29/02/2008, 07:16
Αρχικά δημιουργήθηκε από wiredgr
Πέστα ρε συ. Ο έλληνας που πήγε Γκουαντάναμο και εκτός απο χαζούς αμερικάνους καραβανάδες δεν είδε και τίποτα τρομερό.......

Επίσης να σας θυμίσω ότι έχουμε 2008 και η γεωγραφική θέση μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μάλλον καμμία σημασία δεν έχει πια. Οσο για τον αγωγό ετοιμάζεται και δεύτερος που δεν περνάει από εδω.

Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι η εξωτερική μας πολιτική τα τελευταία 20-25 χρόνια έχει να κάνει με διαλόγους. Πολλούς διαλόγους. Και συμμαχίες με λάθος χώρες: με σέρβους (οι πλέον πουλημένοι στους αμερικάνους πια - στην Σερβία ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει τρελά από τις πράσινες κάρτες που μοίρασαν τα αμερικανάκια - γυναίκα φίλου σέρβα απο εκεί που τους φώναζε δολοφόνους τώρα τους έχει ήρωες και ας πεθαίνει το μισό της σοι απο καρκίνους σε συκώτια λόγο απεμπλουτισμένων ουρανίων) και αγορές εξοπλισμού από Ρωσσία πριν 10-15 χρόνια (σε ομολογουμένως πολύ κακή περίοδο για κάτι τέτοιο)

Και τώρα ο κωστάκης δεν θα πάρει eurofighter γιατί το σκέφτετε. Και πάει να κάνει εξωτερική πολιτική στηριζόμενος σε αυτό.

Ταυτόχρονα η Τουρκία ξεχνάει την Ευρώπη και αρχίζει τις χερσέες στα ανατολικά σύνορα να σκοτώσει αυτούς που όλοι αναγνωριζουν σιγά-σιγά ότι υπέστησαν γενοκτονία ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΜΙΛΑΕΙ.

Τα αμερικανάκια έχουν ανοιχτό Αφγανιστάν, και θα το έχουν μέχρι να ξεκομπιστούν, όπως το είχαν οι Ρώσσοι. Εχουν Ιρακ και τσούζει. Εχουν Ιραν που ΘΑ ΤΣΟΥΞΕΙ. Εχουν Πούτιν που υποδουλώνει Ευρώπη σιγά-σιγά με φυσικά αέρια , πετρέλαια κλπ (δεν είναι τυχαίο ότι κόβει παροχές σε Γεωργίες κλπ πρώην επαρχίες, που θα μπορούσε να τις αγοράσει για πλάκα, με σκοπό να δίνει αέριο σε Ευρώπη). Εχουν Τσάβες μέσα στην πόρτα τους. Εχουν Ραούλ που μάλλον για συνέχεια του αδελφού του μου κάνει. Εχουν ένα τεράστιο έλλειμα στο εξωτερικό τους ισοζύγιο, βοηθούμενο από στραβωμένους άραβες που αγοράζουν ευρά και από κινέζικο πλεόνασμα επενδεδυμένο 60-70% σε ευρά κλπ κλπ κλπ

Δεν νομίζω λοιπόν κανείς να ασχολειθεί σοβαρά με αλλαγές ελληνικών συνόρων. Απλώς τιμωρούμαστε για παλαιότερες ηλίθιες επιλογές μας. Τα Σκόπια προσπαθούν να επιβιώσουν συνορεύοντας με 3 χώρες που τα θέλουν, η καθεμία για δικούς της λόγους και κάνουν παιχνίδι στηριζόμενα στην βλακεία κάποιων αμερικάνων που δεν έχουν πάρει χαμπάρι το μέγεθος και τις προοπτικές της σαν χώρα.

Προσωπική μου άποψη είναι να ονομαστούν Μακεδονία και σε 5-10 χρονάκια να γίνουν κομμάτι της πραγματικής Μακεδονίας. Εκτός αν τελικά είμαστε ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ σαν λαός που ελέγχοντας το 60-70-80% της οικονομίας μιας χώρας (με πληθυσμό 1 μύριο, καμία βιομηχανία, καμία πρώτη ύλη να εξάγει κλπ κλπ κλπ) δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τις τύχες και τις πολιτικές επιλογές της.

Για τον παπαχελα υπαρχουν διαφορα σχολια κι οχι καλα.Για το σεναριο Ε.Φ που παραθεσα παραπανω δεν εβαλα χρονικο οριο το σημερα.
Η Τουρκια δεν ξεχνα την ευρωπη.Ειναι πολλα τα λεφτα...Μαλλον θεωρει οτι τα αμερικανακια δεν την προσκαλεσαν σε δειπνο στο Ιρακ και πηγε μονη της με προσχημα τους κακους Κουρδους(που η Ε.Ε και η Αμερικη θεωρουν τρομοκρατες)που ζητανε να εχουν πατριδα.
Το Αφγανισταν ειναι μαγαζι γωνια.Η πρωτη χωρα παραγωγης οπιου στον κοσμο λεμε...
Το Ιρακ τσουζει τις αμερικανικες οικογενειες οχι τις πολυεθνικες.Για το Ιραν ευχομαι να εχεις αδικο.
Μηπως ξεχασες το ρολο που επαιξε το λιμανι της Θεσ/νικης στον πολεμο της Σερβιας?Το θελουν οπως θα θελαμε κι εμεις το καινουργιο καρατουμπανο gdhsjrrrrr.
Οπως παει η δουλεια στο τελος θα το παρουν το ονομα κι εμεις θα το ξεχασουμε οπως ειχε πει ο γκαντεμοσαυρος.

Stabak
29/02/2008, 08:12
οπως τα λετε ειναι παιδια, τοσο απλοΙκά και γελοία :sad:

122145

Gandalf dr685sm
29/02/2008, 08:42
Αλλοίμονο αν η εξωτερική πολιτική μιας χώρας με διεθνή δύναμη ήταν τόσο απλή και γελοία όπως τα λέτε.

Wiredgr... είμαστε τόσο "μικροι" ώστε διπλωμάτες να τρέχουν αυτή την στιγμή στον Bush για να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να υποχωρήσει σε κάποια θέματα συμβιβασμού;

Είναι τόσο χαζοί οι Ρώσοι που δίνουν μεγάλα συμβόλαια στο Ελληνικό κράτος (και οχι σε εταιρίες) έτσι ώστε να διασφαλίσουν την σωστή ροή του αγωγού;

Είναι τουλάχιστον αφελές να νομίζουμε οτι ΟΛΑ είναι δικές μας ευθύνες απο παλαιότερες πράξεις... Αλήθεια η ανακύρηξη του Τίτο της περιοχής σε "Μακεδονία", ήταν και αυτό δική μας ευθύνη;

Εκείνο που θεωρώ προσωπικά, μετά απο όσα διαβάζω λόγω ενασχόλησης σαν hobby και ενδιαφέρον με το διεθνές δίκαιο - Ιστορική διπλωματία, ..... τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα.

Gandalf

mats8282
29/02/2008, 10:07
Αυτο ισχυει απολυτα....Δεν ειναι χαζοι οι Αμερικανοι διπλωματες....Βλεπουνε χρονια μπροστα αυτα που στοχευουν....Δεν ειναι μια απλα πανισχυρη στρατιωτικα χωρα....

Ειναι ολοι χαζοι και εμεις εξυπνοι ε?Ειδαμε ποσο εξυπνοι ειμαστε εμεις και ποσο χαζοι οι Αμερικανοι,οι Αγγλοι,οι Γερμανοι κτλ κτλ...

:wacko:

ΥΓ Δειτε εδω πιεση στην κυβερνηση μας...

Ταυτόχρονα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, μέσω του πρεσβευτή της Ντάνιελ Σπέκχαρντ, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, μέσω δηλώσεων σε έλληνες δημοσιογράφους, ότι υπάρχει η ανάγκη εμπλοκής των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο ζήτημα, ενώ επίσης κάλεσε τη χώρα μας να μην θέσει βέτο, αλλά και να αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Καμμια πιπ@ μηπως?

byron
29/02/2008, 10:18
Αρχικά δημιουργήθηκε από mats8282
Αυτο ισχυει απολυτα....Δεν ειναι χαζοι οι Αμερικανοι διπλωματες....Βλεπουνε χρονια μπροστα αυτα που στοχευουν....Δεν ειναι μια απλα πανισχυρη στρατιωτικα χωρα....

Για αυτό το λόγο έβαλα το άρθρο του Παπαχελά. Προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο, μιας και βλέπουμε τις κινήσεις της αμερικής φιλτραρισμένες πίσω απ΄την εξουσία που διαθέτουν.
Κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει όταν μιλάει κάποιος με εξουσία και δύναμη. Μπορεί να πει την μεγαλύτερη μαλακία και όλοι ψάχνουν να βρούν το απώτερο νόημα.

Αν πιστεύετε ότι οι αμερικανοι έχουν μακρόπνοη πολιτική και βλέπουν πολυυυυυυύ μπροστά, ρίξτε μια ματιά στον εφιάλτη που ζουν με το Ιρακ. Εχει εκπληρωθεί κάποιος απ΄τους αρχικούς στόχους τους; (Πετρέλαια, εγκαθίδρυση μια «δημοκρατίας» με μαριονέτες, δημιουργία ενός μαντρόσκυλου σε μια ευαίσθητη περιοχή κλπ κλπ κλπ);

EVI
29/02/2008, 10:21
μπλοκαρω τις σκεψεις μου και το μονο που ξερω στα σιγουρα και το εχει δειξει η ιστορια πολλακις ειναι ο απλος κοσμος -εμεις- θα κανουμε το καθηκον μας (αν αυτη ειναι η σωστη λεξη) και θα τα δωσουμε ολα και εμεις θα πονεσουμε και θα ματωσουμε και εμεις θα υπεραφανευτουμε και οι αντρες μας θα βγουν μπροστα και οι γυναικες μας θα κρατησουν πισω ορθια τα ηθη τα εθιμα

οχι δε μπορει να κανω λαθος

παιχνιδια παιζονται πανω απο τα κεφαλια μας οχι μονο των Ελληνων. ειμαστε μαριονετες μιας χουφτας ανθρωπων.τραγικο

μπλοκαρω τις σκεψεις μου γιατι ειναι πραγματα που ουτε θελω να τα σκεφτομαι.

mats8282
29/02/2008, 10:31
Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
Αν πιστεύετε ότι οι αμερικανοι έχουν μακρόπνοη πολιτική και βλέπουν πολυυυυυυύ μπροστά, ρίξτε μια ματιά στον εφιάλτη που ζουν με το Ιρακ. Εχει εκπληρωθεί κάποιος απ΄τους αρχικούς στόχους τους; (Πετρέλαια, εγκαθίδρυση μια «δημοκρατίας» με μαριονέτες, δημιουργία ενός μαντρόσκυλου σε μια ευαίσθητη περιοχή κλπ κλπ κλπ);

Μια αποτυχια δεν αναιρει την ακρως αποτελεσματικη πολιτικη τους απο τον δευτερο ΠΠ και δωθε...Ειχαν και αλλες αποτυχιες οπως την μη εξοντωση του Φιντελ κτλ κτλ..

Αλλα τα τελευταια 60 χρονια καταφεραν να γινουν η μονη υπερδυναμη που κοβει και ραβει παγκοσμια....Στρατιωτικα ειχαν πολλες μεγαλες αποτυχιες,βλ. Βιετναμ,Ιρακ κτλ,αλλα πολιτικα και σε θεματα προπαγανδας αποδειχτηκαν μεγαλοι...Εριξαν την ΕΣΣΔ και εκαναν τον κοσμο ενα μεγαλο αμερικανικο χωριο....Πλην ελαχιστων περιπτωσεων....Εδεσαν και τα ευρωπαικα κρατη στο αρμα τους και συνεχιζουν...

Εδω ειναι το ζουμι της υποθεσης....Και να μην καταφεραν πολλα σε στρατιωτικο επιπεδο,στο πολιτικο πετυχαν πληρως με ελαχιστα παρατραγουδα...

Gandalf dr685sm
29/02/2008, 10:44
Αυτό που λέει ο Μάκης , Byr0n.

Ειδικά στο Ιράκ , σκέψου οτι είχαν και αντιδράσεις που δεν περίμεναν απο συμμάχους (βλ. Τουρκία), αλλά και απο το εσωτερικό τους. Κύριος παράγοντας και για οτι έπαθαν στο Βιετνάμ , αν γνωρίζεις.

Γενικά πάντως η επιτυχία τους , έχει γίνει αν σκεφτείς πως η εξόρυξη και "συσκευασία" πετρελαίου και παραγώγων γίνονται υπό επίβλεψη εταιριών συμφερόντων ΗΠΑ με προστασία δυνάμεων στρατού. Επίσης η πολιτική πετρελαίου και ελέγχου δεν έχει τελειώσει. Μένει το Ιράν και η χειραγώγηση των συμμαχικών χωρών. Μιλάμε για μια πολιτική που ξεκίνησε απο το 1991 και ακόμα συνεχίζεται.

Gandalf

LsKostas
29/02/2008, 10:45
Μπορει να φανει περιεργο αλλα δεν πιστευω οτι ο εχθρος ειναι εκτος...:wave2:

Βλεπω καθε μερα μια Ελλαδα να χανεται στους δρομους λογω ατυχηματων...

Βλεπω την αδιαφορια των κρατιστων και :mad:

Βλεπω να υποχωρουμε ολο και περισσοτερο σε θεματα δικαιωματων,δικαιωσυνης,ισοτητας(οχι ολοι βεβαια)

Βλεπω και εναν νεοΕλληνα ετοιμο να χυμηξει σε δημοσια θεση ως ονειρο ζωης :mad:
(και φυσικα δεν μιλω για αυτους που βγαζουν το φιδι απ την τρυπα εκτος γραφειων)

Ποσο φθηνα ειναι τα ονειρα του Ελληνα πλεον...:mad:

Δεν γουσταρω ουτε Εθνιστη να με λενε εστω και αν καταλαβαινω πολυ καλα την διαφορα
με τον ΦΑΣΙΣΤΑ...

Δεν γουσταρω γιατι με το που θα δηλωσω Εθνιστης και Πατριωτης (Μπορει και να ειναι κατα βαθος...) θα μου δωσουν ενα G3 ολοι αυτοι που μου βαζουν τοσες και τοσες "τρικλοποδιες"
οικονομικες και μη,και θα μου ζητησουν "Να καθαρισω και γι αυτους..."

και στην τελικη σκεφτομαι οτι μπορει να το παρω το G3 και να αρχισω απο αυτους...:D

Stabak
29/02/2008, 10:49
Αρχικά δημιουργήθηκε από LsKostas

και στην τελικη σκεφτομαι οτι μπορει να το παρω το G3 και να αρχισω απο αυτους...:D

ΑΚ47 θες να πεις :winka: ,

ΙΠΠΕΑΣ
29/02/2008, 10:50
Εγώ πιστεύω ότι την πραγματική δουλειά την έκανε η Αγγλική αποικιοκρατική πολιτική πολλά χρόνια πριν τους ΠΠ.
Σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει σημείο του πλανήτη το οποίο να μην ελέγχουν. Στην Αυστραλία αγγλοσάξωνες, στην Νέα Ζηλανδία, στη βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη. Επίσης έχουν καταφέρει δια της διαδόσεως της γλώσσας τους παγκοσμίως να έχουν προσβάσεις σε τομείς της λειτουργίας των κοινωνιών και να τους ελέγχουν.

Σκεφτείτε ας πούμε σήμερα, να θέλετε να βρείτε κάποια εργασία στη χώρα μας και να μην ξέρετε έστω βασικά Αγγλικά. Αυτό όμως δεν είναι απλά μία διαπίστωση. Αυτομάτως μεταλλάσουν το πολιτιστικό υπόβαθρο μιας χώρας.
Θυμηθείτε όλες τις ονομασίες εμπορικών προϊόντων ή τίτλων τραπεζών ή τίτλων μαγαζιών:
next2b(business),cash4u (τράπεζες)
και άλλες τέτοιες αλχημίες που εφευρίσκουν οι διαφημιστές και οι διαχειριστές πωλήσεων για να τραβήξουν την προσοχή μας και ταυτόχρονα να αλλοτριώσουν την μοναδικότητα της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας. Αυτομάτως προωθείται η απομάκρυνση από τα ήθη και έθιμα μας και ταυτοχρόνως προωθούνται αυτά που κατά κάποιο τρόπο χαρακτηρίζονται Αγγλοσαξωνοαμερικάνικα. Μας "μιλούν" πλέον στην δική μας πατρίδα χρησιμοποιώντας κώδικες επικοινωνίας και τρόπους συμπεριφοράς που είναι δικοί τους ώστε να λειτουργούμε και να ζούμε σύμφωνα με αυτούς απομακρυνόμενοι από τους δικούς μας.

Η αγγλική δηλαδή έχει πάψει να είναι ένα εργαλείο δουλειάς και έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο επιβολής της Αμερικάνικης οικονομικοπολιτισμικής πολιτικής.

Gandalf dr685sm
29/02/2008, 11:01
LsKostas...

το είπα και πιο πριν φίλε μου... δανεισμένος μια ατάκα που είχα δεί απο το Call of Duty 4 (g@m@to !!! ) όπου ανέφερε οτι
"τους πολέμους τους ξεκινούν ηλικιωμένοι αλλά πολεμάνε μόνο οι νέοι"

Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, αλλά το θέμα είναι οτι απο την άλλη πλευρά ακόμα και εσύ δεν θές να δείξεις οτι νιώθεις για να μην πάρεις όπλο, κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να το κάνεις , αν πέσεις σε αδιαλαξία και αλλαζονία.

Στην περίπτωση των Σκοπίων , είμαι 99% σίγουρος οτι δεν θα χρειαστεί , μιας και αυτό το κράτος είναι προορισμένο για διάλυση. Απλά είναι η ώρα που θα δώσουν όνομα στην λεία που θα μοιραστεί αυτή την στιγμή, δίνοντας πάτημα και για κάτι μεγαλύτερο όταν έρθει η ώρα αυτή.

Τα Βαλκάνια είναι υπο ανακατασκευή (sic) και αυτή την στιγμή διαμορφώνουν το σχέδιο αναδιανομής εδαφών, βάσει συμφερόντων και θέλησης τρίτων.

Σημειώστε το καλά αυτό ...

Η περιοχή θα έχει "φρουρό φύλακα" καινούριο, μιας και η Τουρκία ακόμα και σήμερα κάνει "νερά" με το Β.ιράκ και γενικά έχει αποδειχτεί οτι δεν δείχνει οτι θα κάνει πίσω αν οι ΗΠΑ το διατάξουν και είναι κόντρα στα συμφέροντα τους. Έχουν την ισχύ να το κάνουν... μια "Μεγάλη Αλβανία" όμως χωρίς ουσιαστική οικονομική δομή και στρατιωτική δομή;.... απόλυτα εξαρτημένη απο τις ΗΠΑ;

Gandalf

ΙΠΠΕΑΣ
29/02/2008, 11:14
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι η προσπάθεια κάποιων δυνάμεων εντός και εκτός της χώρας να απαξιώσουν στα μάτια των Ελλήνων την θρησκεία που είχαν για περίπου μία χιλιετία, πηγάζει από το φόβο τους ότι κάποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολιτικές δυνάμεις για την δημιουργία χριστιανορθόδοξου τόξου, τώρα μάλιστα που οι Ρώσσοι έπαψαν να αποστρέφονται τις θρησκείες(βλ. κουμουνισμός).

Το γεγονός δηλαδή ότι η εκκλησία βάλεται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια(αφού δηλαδή διαλύθηκε η ΕΣΣΔ), έχω την εντύπωση ότι είναι κατευθυνόμενο και δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι κάποιες εσωτερικές δυνάμεις, ιδεολογίες και κατηγορίες πολιτών θέλουν να ασκήσουν κριτική στα κακώς κείμενα της εκκλησίας.
Αυτό το συμπεραίνω κυρίως από την διαπίστωση ότι αρκετά από τα επιχειρήματα(λ.χ μη προσφορά της εκκλησίας στους αγώνες της Ελλάδας) είναι εντελώς ανιστόρητα. Σίγουρα υπήρχε και υπάρχει σαπίλα αλλά αυτή παρουσιάζεται σε πολύ υψηλές θέσεις της ιεραρχίας και όχι σε χαμηλές.
Επίσης μεγάλος πόλεμος στην Εκκλησία έχει ξαναγίνει στα χρόνια του Όθωνα και όχι μόνο.

Asaverle
29/02/2008, 11:15
@gandalf

Δεν καταλαβαίνω γιατί αναρωτιέσαι αν σε πει κάποιος εθνικιστή. Τα ερωτήματα που θέτεις είναι σωστά και βασισμένα σε επιχειρήματα και ιστορικές αλήθειες καθώς και σε πολιτική/κοινιωλογική ανάλυση. Ο Εθνικισμός μπορεί να βασίζεται κι αυτός στα παραπάνω αλλά διαφέρει στο γεγονός ότι στην κρίσιμη στιγμή υιοθετεί μια υποκειμενική στάση κι όχι μια αντικειμενική στάση με κέντρο το ανθρωπιστικό στοιχείο. Και σαν μια μικρή επισήμανση. Άλλο πράγμα ο Εθνικισμός και άλλο ο Εθνισμός. Συμφωνώ μαζί σου στα περισσότερα πλην όσον αφορά την σημαία. Η σημαία σαν σημαία είναι ένα πανί σκέτο. Ο συμβολισμός όμως μιας σημαίας οποιουδήποτε κράτους είναι άμεσα συνυφασμένος όχι μόνο με το παρελθόν του (το ένδοξο και πανέμορφο ιστορικό μας υπόβαθρο δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας) αλλά και με το παρόν του (την διαφθορά, την σαπίλα, την λαμογιά και τον ωχαδελφισμό δηλαδή -πάλι στην περίπτωση της Ελλάδας-) το οποίο δυστυχώς....ή ευτυχώς με αηδιάζει...

LsKostas
29/02/2008, 11:20
Ναι gandalf συμφωνω...
μακαρι να μην αναγκαστω να πιασω οπλο για πραγματα που αποδεδειγμενα ανηκουν στα κεκτημενα της Ελλαδας.

την οποια δυστυχως την προδιδουν συνεχως και καθημερινα "εκ των εσω" γεροντοτεροι...

Ειναι λιγο "ακαιρο" με το θεμα που ανοιξε ο Gandalf...αλλα περιφεριακα
εχει σχεση με αυτα που βλεπουμε...

Υπηρξε μια συνεντευξη καποτε ενος μεταμελλημενου ακρο-Δεξιου στο Βημα...

Ειχε πει οτι τα ακρα της Δεξιας και της Αριστερας πολεμανε το ιδιο ακριβως πραγμα

την "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ"...

Δεν το εχουν καταλαβει οτι εχουν τον ιδιο εχθρο και συνεχιζουν να σκοτωνονται μεταξυ τους...

προς οφελως ... ?

Δωστε την απαντηση...

mats8282
29/02/2008, 11:40
Αρχικά δημιουργήθηκε από LsKostas
Ειχε πει οτι τα ακρα της Δεξιας και της Αριστερας πολεμανε το ιδιο ακριβως πραγμα

την "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ"...

Δεν ειναι ακριβως σωστη αυτη η διαπιστωση κατα την γνωμη μου....Γιατι τα οικονομικα και κοινωνικα μοντελα των δυο θεωριων απεχουν δραματικα εαν αποδεχτουμε βεβαια οτι η ακροδεξια εχει κοινωνικες και οικονομικες προτασεις.....Γενικα και αοριστα ισχυει αλλα οι διαφορες στην εκπληρωση αυτου του συγκεκριμενου στοχου ειναι τραγικα πολλες....

Gandalf dr685sm
29/02/2008, 11:41
Asaverle...

Είναι ειρωνικό/σαρκαστικό το ερώτημα φίλε μου... ρητορικό αν θες.

Όσον αφορά το υποκειμενικό του πράγματος, είναι σαφές οτι αυτό θα υπάρχει σε μια γνώμη. Τα επειχηρήματα μόνο είναι αντικειμενικά... τα αποφθέγματα είναι πάντα υποκειμενικά οπως και ο τρόπος αντιμετώπισης τους.

Για την σημαία , .... σωστός ο συμβολισμός αλλά το τι επικρατεί σήμερα δεν θα έλεγα οτι ανήκει στην εθνική σφαίρα αν και την επηρρεάζει. Είναι περισσότερο κρατικός ο συμβολισμός αναφερόμενοι σε διαφθορά ή δεν ξέρω τι άλλο.

Και αν θυμάσαι η διαφθορά είναι χαρακτηριστικό απο την αρχαιότητα ακόμα όπου λίγες μνες, ήταν ικανές να αλλάξουν το σκέτο όστρακο σε ερυθρό και να αλλάξουν ιστορικές αποφάσεις κατά ψηφοφορίες Αθηναϊκής (και οχι μόνο ) δημοκρατίας.

Gandalf

mats8282
29/02/2008, 15:52
Μπορει να φαινεται υπερβολικο αλλα αν το σκεφτουμε ισχυει 100%

Τα καπελα γραφουν USA k FYROM :rolleyes:

122220

mats8282
29/02/2008, 16:26
Υπαρχει στο Ποντικι σημερα,το διαβασα στον Ναυτιλο της Ελευθεροτυπιας και το αγορασα,3σελιδο αρθρο για την ιστορια που μαθαινουν τα παιδακια στα Σκοπια....

Με φωτογραφιες και κειμενα....Δεν βρισκω στο ιντερνετ κατι...

Σελιδα 10

Ετσι για να δουμε τι ειναι εθνικιστης,σωβινιστης και ψευτης...

tifoefs
29/02/2008, 20:19
Διαβασα πολλα απο τους προλαλησαντες και το καθε κομματι ειναι αληθεια για τον καθενα, στο χερι μας ειναι να υποστηριξουμε το δικαιωμα του καθενος να την εκφερει ακομα και να αγωνιστουμε για ναχει αυτο το δικαιωμα αλλα οχι μονο για μας αλλα και για εχθρους, φιλους, αγνωστους και γειτονους.

Αυτο μας κανει σαν λαο ξεχωριστο απο τους αλλους. Αυτο το δικαιωμα ισχυει και για μας που περασε μεσα στους αιωνες ιστοριας μας και το κερδισαμε παντα μετα απο πολεμους μεταξυ μας (Πολεις κρατη και βασιλεια που σφαζονταν μεταξυ τους στην Αρχ. Ελλαδα, εμφυλιους πολεμους και αλληλοσφαγες) ή με αμυντικους πολεμους με γειτονικους λαους και σε 2-3 περιπτωσεις επιθετκους σαν ενωμενο εθνος και οχι σαν καποια αυτονομη πολη-κρατος.

Αυτη τη στιγμη πολιτικα ειμαστε ενα αυτονομο κρατος που ειναι αποτελεσμα των παραπανω και εχουμε 1 ψηφο στην ΕΟΚ και οπου αλλου ισως εχουμε... δλδ αφου ετσι κι' αλλοιως για το πουτσο ειμαστε παντου αν κανουμε μια ασκησουλα "πυρινη γροθια" στα συνορα μας εκει στα βορεια λετε να μας επιβαλλουν κυρωσεις ;;
:evil:
Τι ειδους κυρωσεις θα μας επιβαλλουν ;
Θα μας ελεγξουν την οικονομια ; Αυτο ηδη το κανουν.
Θα μας κανουν να περναμε μονο με δικα μας προϊοντα λογω εμπαργκο ή φοβηθηκαν ποτε οι ελληνες να ζησουν με ελληνικα προϊοντα ;;
Τωρα δεν τα χρησιμοποιουν και δε ξερουν τι ειναι ετσι κι' αλλοιως...
Θα ζουμε με λιγοτερα φραγκα απο τους γειτονες της ΕΟΚ ; Ποσο λιγοτερο δλδ ;
Θα μας στειλουν τους τουρκους να μας φερουν στη ταξη ;

Μια και ολα αυτα θα τα κανουν ή τα κανουν ηδη ετσι κι' αλλοιως ....βουρ στο ψαχνο:evil: ισως ξαναγινουμε ανθρωποι ..

Υπαρχει και η χαλαρη λυση, να κηριξουμε την ελλαδα ανοχειρωτο χωραφι να παμε στους τουρκους και να τους προσφερουμε οτι θελουν με αιτημα να μας ταϊζουν και να μας αγοραζουν SUV γιατι θαμαστε προστετευμενη ευρωπαϊκη μειονοτητα και γενικα να τη περναμε κοτα και να πληρωνουν οι τουρκοι ....και οι υπολοιποι γιατι εμεις θαμαστε βολεμενοι ετσι κι' αλλοιως χωρις ευθυνες σε κανενα... τελεια πραματα ... αμαν και ποτε γιατι εχουμε πιασει πατο ετσι κι' αλλοιως και δε παει παραπερα...

Αν γινει το τελευταιο :wave2: και καλα να περνατε ....

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

mats8282
29/02/2008, 21:19
Εγω παλι πιστευω οτι αν στηλωσουμε τα ποδαρια θα μας κλασουν....

Γιατι πολυ απλα δεν πιστευω να ξεφτιλιστει τοσο πολυ η ΕΕ που να μην μας υποστηριξει ειδικα σε πολεμικη διαμαχη...Και στην τελικη παιδια καλυτερα απομονωμενοι και να βαφτισουμε τον Κωστακη Φιντελ παρα τα παιδια της σφαλιαρας των Μακεντοναλτς και των Αλβανων.....

the who
01/03/2008, 06:50
[QUOTE]Αρχικά δημιουργήθηκε από mats8282
[B]Εγω παλι πιστευω οτι αν στηλωσουμε τα ποδαρια θα μας κλασουν....
...Και στην τελικη παιδια καλυτερα απομονωμενοι και να βαφτισουμε τον Κωστακη Φιντελ...

Μ επνιξες λεμε πρωι πρωι,μου βγηκε ο καφες απ τα ρουθουνια

:bigcry: :bigcry: :bigcry:

hidefnick
01/03/2008, 08:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από srx400
Η Τουρκια δεν ξεχνα την ευρωπη.Ειναι πολλα τα λεφτα...Μαλλον θεωρει οτι τα αμερικανακια δεν την προσκαλεσαν σε δειπνο στο Ιρακ και πηγε μονη της με προσχημα τους κακους Κουρδους(που η Ε.Ε και η Αμερικη θεωρουν τρομοκρατες)που ζητανε να εχουν πατριδα.
Το Αφγανισταν ειναι μαγαζι γωνια.Η πρωτη χωρα παραγωγης οπιου στον κοσμο λεμε...
Το Ιρακ τσουζει τις αμερικανικες οικογενειες οχι τις πολυεθνικες.Για το Ιραν ευχομαι να εχεις αδικο.
Μηπως ξεχασες το ρολο που επαιξε το λιμανι της Θεσ/νικης στον πολεμο της Σερβιας?Το θελουν οπως θα θελαμε κι εμεις το καινουργιο καρατουμπανο gdhsjrrrrr.
Οπως παει η δουλεια στο τελος θα το παρουν το ονομα κι εμεις θα το ξεχασουμε οπως ειχε πει ο γκαντεμοσαυρος.

Καλημέρες καταρχήν.
Το Αφγανισταν μαγαζί γωνία αλλά όχι για ντρόγκες. Για έλεγχο των πετρελαίων. Και δεν τους έκατσε (και ουτε θα) Ασε που τα φράγκα είναι στα συνθετικά ναρκωτικά πλέον.
Το Ιρακ τσούζει τον προυπολογισμό και το έλλειμα που δεν μπορούν να μαζέψουν.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έπαιξε μεγάλο ρόλο τότε αλλά με ένα χάρτη των Βαλκανίων με το 1/3 των χωρών απόο ότι έχει τώρα. Τα γράφουμε όλοι για Αλβανίες και λοιπούς "αμερικανάνθρωπους"

Οσο για το όνομα, δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς. :wave2: :wave2: :wave2:

Αλλοίμονο αν η εξωτερική πολιτική μιας χώρας με διεθνή δύναμη ήταν τόσο απλή και γελοία όπως τα λέτε.
Wiredgr... είμαστε τόσο "μικροι" ώστε διπλωμάτες να τρέχουν αυτή την στιγμή στον Bush για να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να υποχωρήσει σε κάποια θέματα συμβιβασμού;
Είναι τόσο χαζοί οι Ρώσοι που δίνουν μεγάλα συμβόλαια στο Ελληνικό κράτος (και οχι σε εταιρίες) έτσι ώστε να διασφαλίσουν την σωστή ροή του αγωγού;
Είναι τουλάχιστον αφελές να νομίζουμε οτι ΟΛΑ είναι δικές μας ευθύνες απο παλαιότερες πράξεις... Αλήθεια η ανακύρηξη του Τίτο της περιοχής σε "Μακεδονία", ήταν και αυτό δική μας ευθύνη;
Εκείνο που θεωρώ προσωπικά, μετά απο όσα διαβάζω λόγω ενασχόλησης σαν hobby και ενδιαφέρον με το διεθνές δίκαιο - Ιστορική διπλωματία, ..... τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα.
Gandalf

Οι Ρώσοι και τα συμβόλαια.... :rotflmao: Το χρήμα στην Ρωσσία αυτή τη στιγμή παράγεται από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες Μήπως πήρατε χαμπάρι για τις μονάδες τις ΔΕΗ με το κάρβουνο που ετοιμάζει με τους Γερμανούς? Αυτές που δεν επέτρεψαν να στηθούν στην Γερμανία ? Και επίσης περνάει από Βουλγαρία..... (και να μην το φτάσω σε Ιντακόμ κλπ ελληνικές εταιρείες που κάνουν παιχνίδι με Ρώσους, Βούλγαρους κλπ χ ανατολικό μπλοκ) Επίσης δεν έχω ακριβώς καταλάβει γιατί συμφέρει τα καράβια να κάνουν τον γύρο ουλάκερης της Ελλάδας αντί να πάει ο αγωγός Ηγουμενίτσα μεριά πχ. αντι της Αλεξανδρούπολης (και μην πείτε για βουνά γιατί μιλάμε για σωλήνα που διασχίζει την μισή Ρωσσία και όχι μόνο) Επίσης παίζει δεύτερος αγωγός που πάει Ιταλία μεριά και ο οποίος ήδη κατασκευάζεται και ο οποίος δεν έχει καμμία σχέση με Ελλάδα.

Οσο για την Αμερικάνικη διπλωματία... Εξακολουθούν και νομίζουν ότι είμαστε στο 60. Εκαναν το μπαμ στα Βαλκάνια για να δείξουν στον κόσμο ότι είναι ακόμα οι αρχηγοί, αλλά νομίζω τις συνέπειες τις είδαμε όλοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι πάνε να βγάλουν μαύρο πρόεδρο του οποίου η μπαντιέρα έχει να κάνει με την αντιστροφή του προς τους πολέμους. (λέμε τώρα) Ο τύπος προηγείται στο ΤΕΞΑΣ λέμε. ΣΤον πετρελαιότοπο της Αμερικής που με το διεθνές μπουρδέλο και την τιμή του πετρελαίου στα 100+ δολλάρια το βαρέλι βγάζει λεφτά με τον τόνο. Μήπως είδατε τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι πετρελαικές?

Το ότι όλα είναι αλληλένδετα το πίστευα μέχρι πριν 10 χρόνια. Πλέον πιστεύω ότι, λαμβάνοντας σοβαρά ότι οι υπερδυνάμεις είναι 3, και η μία αποφασίζει και διατάσει λουζόμενη εκ των υστέρων τις συνέπεις, μόνο αλληλένδετα δεν είναι. Και αυτο το λούσιμο όσο πάει θα είναι και πιο βαρύ όσο περνάει ο καιρός και Κίνα και Ρωσσία πλουτίζουν περισσότερο. Οταν δε ξυπνήσει και η Ινδία..... :wave2: :wave2:

Επίσης, προσωπική άποψη με την οποία νομίζω ότι δεν θα διαφωνίσει κανείς, είναι ότι αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο που όλα τα γνωστά πολιτικά συστήματα έχουν ψοφίσει και οι μόνοι που δεν το έχουν καταλάβει αλλά το ζουν περισσότερο από όλους είναι οι Αμερικάνοι (από την οικονομία τους που δεν λέει να συνέλθει, και τους δείκτες παραγωγικότητάς τους - δεν είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο παράδειγμα η Αγγλία που παράγει αλλοδαπούς φοιτητές που στηρίζουν τους βρετανούς ανέργους (sorry Captain)- μέχρι την κοινωνική ασφάλιση που δεν έχουν. Και πολλά άλλα φυσικά). Και οι αλλάγες που έπονται μέσα στα επόμενα 20-40 χρόνια έχουν να κάνουν με αυτό μόνο.

tai
01/03/2008, 08:46
Οσο το "κράτος" νιώθει και φέρεται σαν χανουμάκι και σαν υποτελής που του χαρίσανε το εδαφος που πατάει, και όχι σαν κυρίαρχο κράτος που οτι εχει το κέρδισε με αίμα, και άρα έχει δικαιώματα σε κάθε σπιθαμή "ιδιόκτητης " γης, και όνειρα ειρήνης και βελτίωσης του τρόπου ζωής, (του δικού μας τρόπου! του αειν αριστεύειν και όχι του δυτικού), τόσο εμείς θα έχουμε διαφορετική άποψη απο αυτο το "κράτος", και όλοι θα το βλέπουν σαν τον μαλάκα γείτονα.

Μήν ξεχνάμε οτι όσο είσαι σκιφτός τοσο εχεις εκτεθειμένο τον κώλο σου!!!

και οσο για τα παιχνίδια στην σκακιέρα του κόσμου,
το φυσικό αέριο ειναι το νεο όπλο που απ'οπου περνάει θα ανεβάζει την μετοχή του εκάστοτε κράτους.

Τήν ανάγκη για νερό (με τις μεταβολές του καιρού και τα φαινόμενα ξηρασίας) στο άμεσο μέλλον την βλέπετε?

για κοιτάξτε που ειναι τα μεγαλύτερα ταμιευτήρια γλυκού νερου στον κοσμο, οι δίοδοι προς την δύση, και δέστε πως ταιριάζουν με της φωτιές που ανάβουν και με της βλέψεις σε κέντρα επιρροής των υπερδυνάμεων.

ΙΠΠΕΑΣ
01/03/2008, 08:59
Γιατι πολυ απλα δεν πιστευω να ξεφτιλιστει τοσο πολυ η ΕΕ που να μην μας υποστηριξει ειδικα σε πολεμικη διαμαχη...

Δυστυχώς είμαστε μόνοι μας σε αυτό. Αν η Ευρώπη είχε το σθένος να χαράξει δική της πολιτική θα είχε ήδη συνθέσει ευρωπ. στρατό. Επίσης η προσθήκη των νέων χωρών δημιουργεί βραχυκύκλωμα στην κοινή πολιτική γιατί υπάρχουν νέες χώρες που φέρονται και είναι μερικώς προτεκτοράτα των ακατανόμαστων. Οι δικοί μας βέβαια το γνωρίζουν αυτό και για αυτό το λόγο είμαστε από τους πρώτους στο κόσμο σε εξοπλισμούς. Η μάσα μάσα από τους διαπλεκόμενους των εξοπλισμών αλλά μην τρελαθούμε κι όλας, αν δεν έχεις όπλα σε αυτή τη γειτονιά είσαι χαμένος. Επίσης αν οι πολιτικοί σου είναι ανεγκέφαλοι πάλι πας χαμένος.

hidefnick
01/03/2008, 09:01
Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
Οσο το "κράτος" νιώθει και φέρεται σαν χανουμάκι και σαν υποτελής που του χαρίσανε το εδαφος που πατάει, και όχι σαν κυρίαρχο κράτος που οτι εχει το κέρδισε με αίμα, και άρα έχει δικαιώματα σε κάθε σπιθαμή "ιδιόκτητης " γης, και όνειρα ειρήνης και βελτίωσης του τρόπου ζωής, (του δικού μας τρόπου! του αειν αριστεύειν και όχι του δυτικού), τόσο εμείς θα έχουμε διαφορετική άποψη απο αυτο το "κράτος", και όλοι θα το βλέπουν σαν τον μαλάκα γείτονα.
Μήν ξεχνάμε οτι όσο είσαι στιφτός τοσο εχεις εκτεθειμένο τον κώλο σου!!!
και οσο για τα παιχνίδια στην σκακιέρα του κόσμου,
το φυσικό αέριο ειναι το νεο όπλο που απ'οπου περνάει θα ανεβάζει την μετοχή του εκάστοτε κράτους.

Η αντίδραση όμως θέλει χρήμα και αίμα, και το αίμα δεν αρέσει στους νεοέλληνες.

Το αέριο είναι το όπλο οσο κυβερνούν οι αμερικάνοι. Είναι προιόν που μπορούν εύκολα να διαχειριστούν οι υπάρχουσες πετρελαιοεταιρείες. Και φυσικά αταν πήγε ο μπούστης να επιβάλει ποσόστοση με βιοκαύσιμα οι παραπάνω εταιρείες και οι άραβες τον δακτύλιασαν βιαίως και το τράβηξε ΑΜΕΣΩΣ.

996
01/03/2008, 13:47
η ιστορια των σκοπιων ειναι μια ελληνικη διπλωματικη ηττα αλλα και μια τεραστια οικονομικη ευκαιρια και διεξοδος....απο την εμπειρια μου στην περιοχη πιστευω οτι εχουμε ακομα σαν χωρα χρονο να τους "εκμεταλέυθουμε"..για παραπανω στο www.gstidi.blogspot.com

1. Οι ΗΠΑ δεν συνδέουν την δική τους στρατηγική για τα Σκόπια με τις αποφάσεις και την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος. Δεν το κάνουν για κανένα ευρωπαϊκό ζήτημα και καμία ευρωπαϊκή χώρα.
2. Η ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα (και τα Σκόπια) είχαν την πολυτέλεια να έχουν στην διάθεση τους 15 ολόκληρα χρόνια για να διαπραγματευτούν τις σχετικές τοπικού χαρακτήρα μεταξύ τους διαφορές και να τις επιλύσουν με φιλικό ή μη τρόπο Θεωρούν δε ότι ο χρόνος αυτός δεν πήγε χαμένος για καμία από τις δυο πλευρές, που έχουν πλέον με την στάση τους αποδείξει τις επιλογές τους.
3. Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει βρεθεί πάρα πολλές φορές σε θέση ισχύος για να επιβάλει με μη φιλικό τρόπο την άποψή της στα Σκόπια, αλλά όλες τις φορές (εκτός την φορά του εμπάργκο, που τα Σκόπια αναγκάστηκαν να μεταβάλουν την σημαία τους και αλλά σύμβολα τους ), είτε έχασε την ευκαιρία, είτε επέλεξε να εξαργυρώσει την όποια πλεονεκτική της αυτή θέση με οικονομικά ή επιχειρηματικά ανταλλάγματα και συχνά η σχετική αυτή διαπραγμάτευση δεν έγινε σε πολιτικό αλλά σε επιχειρηματικό/οικονομικό επίπεδο
4. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν με λεπτομέρειες (ονόματα, τηλέφωνα, λογαριασμούς, ξενοδοχεία, ημερομηνίες) ότι έχουν υπάρξει φάσεις όπου η ελληνική πλευρά (και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ) ήταν ο βασικός προεκλογικός και μετεκλογικός χρηματοδότης Σκοπιανων κυβερνήσεων τις οποίες στην συνέχεια επηρέαζε. Επίσης οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει συνεργαστεί έντονα επιχειρηματικά (ιδιωτικά και κυβερνητικά) με το σταθερό και διαχρονικό πολιτικά και πολύ ικανό Αλβανικό στοιχείο στα Σκόπια. Εκτιμούν λοιπόν ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία αλλά και η ελληνική πλευρά συνολικότερα έχει επιλέξει την οικονομική διείσδυση από την ρήξη για το όνομα και έτσι μετά από 15 χρόνια έχει πλέον απωλέσει το όποιο ηθικό δικαίωμά της να ζητάει στα πλαίσια των φιλικών σχέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να την βοηθήσουν.
5. Οι ΗΠΑ (περισσότερο) και ο ευρωπαϊκός παράγοντας (λιγότερο) αναμένουνε και θα το θεωρούσαν και εύλογο στην φάση αυτή από την ελληνική πλευρά να επιμείνει, να διεκδικήσει και να πάρει και σημαντικά και περαιτέρω οικονομικά και γεωπολιτικά ανταλλάγματα από τα Σκόπια. Οι εταίροι μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ το αναμένουνε αυτό καθώς είναι γνωστό ότι τα Σκόπια βρίσκονται σε δυσχερή πολιτική και γεωστρατηγική θέση με αποτέλεσμα και οι πολιτικές τους ηγεσίες, αλλά και η εσωτερική πολιτική και επιχειρηματική σταθερότητα, να χρειαστεί να στηριχθεί από έξω για να διατηρηθούν. Αναγνωρίζουν επιπλέον ότι η Ελλάδα και γεωστρατηγικά αλλά και επιχειρηματικά/οικονομικά θα μπορούσε να αναλάβει με επιτυχία, λόγω των σχετικών μεγεθών, να παίξει αυτόν τον ρόλο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταίροι μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν θα βρουν άλλη γείτονα χώρα ικανή να αναλάβει αυτόν τον επωφελή ρόλο, ή και να άλλαξουν την μέθοδο, στην περίπτωση που οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες επιλέξουν για μερικά ψηφάκια από το ΛΑΟΣ και τον Παπαθεμελή να μην δεχθούν αυτή την ευκαιρία
6. Σημειώνω ότι στην γειτονική μας χώρα, στη παρούσα φάση έχουν ξεκαθαρίσει σε θεσμικό επίπεδο και έχουν πλέον διατυπωθεί και ποσοτικοποιηθει επιχειρηματικά και βρίσκονται σε εξέλιξη και προς διευθέτηση ζητήματα που αφορούν την ενέργεια (γκάζι, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, αγωγοί, διυλιστήρια, καλώδια), τις μεταφορές (οδικοί άξονες), τις τηλεπικοινωνίες, τους υδάτινους πόρους, τους άνθρακες/λιθάνθρακες και πολλά ακόμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να διεκδικήσει και να κερδίσει

www.gstidi.blgspot.com

tai
01/03/2008, 19:55
εγω δεν μπορώ να καταλάβω γιατι πρέπει ΤΩΡΑ να τελειώσουμε με το όνομα????
Σε 10 χρόνια (πιθανόν) δεν θα υπάρχει αυτο το "κράτος",(θα ειναι 1/3 Αλβανία, 1/3 Βουλγαρία και 1/3 δεν ξερω τι),και εμείς θα έχουμε "υποχωρήσει-χάσει" απο ενα κράτος που δεν θα υπάρχει!!!

:mad:

hidefnick
01/03/2008, 20:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
εγω δεν μπορώ να καταλάβω γιατι πρέπει ΤΩΡΑ να τελειώσουμε με το όνομα????
Σε 10 χρόνια (πιθανόν) δεν θα υπάρχει αυτο το "κράτος",(θα ειναι 1/3 Αλβανία, 1/3 Βουλγαρία και 1/3 δεν ξερω τι),και εμείς θα έχουμε "υποχωρήσει-χάσει" απο ενα κράτος που δεν θα υπάρχει!!!
:mad:

+1000

mats8282
01/03/2008, 20:18
Υποτιθεται οτι μας συμφερει η υπαρξη του κρατους των Σκοπιων και οικονομικα και στρατιωτικα....Αλλα τοσο ωστε να μαθαινουν στα παιδια τους οτι η Μακεδονια ειναι σκλαβωμενη απο τους Ελληνες δεν νομιζω να μας συμφερει....

Αρχικά δημιουργήθηκε από ΙΠΠΕΑΣ
Δυστυχώς είμαστε μόνοι μας σε αυτό. Αν η Ευρώπη είχε το σθένος να χαράξει δική της πολιτική θα είχε ήδη συνθέσει ευρωπ. στρατό. Επίσης η προσθήκη των νέων χωρών δημιουργεί βραχυκύκλωμα στην κοινή πολιτική γιατί υπάρχουν νέες χώρες που φέρονται και είναι μερικώς προτεκτοράτα των ακατανόμαστων. Οι δικοί μας βέβαια το γνωρίζουν αυτό και για αυτό το λόγο είμαστε από τους πρώτους στο κόσμο σε εξοπλισμούς. Η μάσα μάσα από τους διαπλεκόμενους των εξοπλισμών αλλά μην τρελαθούμε κι όλας, αν δεν έχεις όπλα σε αυτή τη γειτονιά είσαι χαμένος. Επίσης αν οι πολιτικοί σου είναι ανεγκέφαλοι πάλι πας χαμένος.

Δεν το πιστευω αυτο....Αν ειναι 1 το οικονομικο και πολιτικο συμφερον σε Αλβανια και Σκοπια στην Ελλαδα ειναι 100...Για να μιλησουμε σαν πολεμοχαρεις γιαπηδες και οχι σαν πολιτες και ηθικα...

tai
01/03/2008, 20:35
Για να μιλησουμε σαν πολεμοχαρεις γιαπηδες και οχι σαν πολιτες και ηθικα...

Μου αρέσει που ξεχωρίζεις το επιθυμητό απο το πραγματικό!!
Οι περισσότεροι το συγχέουν.
:beer: :beer:

Gandalf dr685sm
07/03/2008, 13:05
και το πρώτο βέτο είναι γεγονός...τουλάχιστον ανεπίσημα.

και το ζουμί της υπόθεσης είναι πιο κάτω.

απο το ethnos.gr:

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί έχουν επηρεαστεί από την ισχυρή έκκληση-προειδοποίηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, ότι λύση εις βάρος της Ελλάδας θα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής και θα βοηθήσει στην αύξηση του κακού εθνικισμού.

Φέρεται επίσης να είπε: «Μη μας ζητάτε να αυτοκτονήσουμε πολιτικά». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Αθήνα και τα Σκόπια να συνεχίσουν να συζητούν με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ενθαρρύνει τις δύο κυβερνήσεις να επιλύσουν τις διαφορές τους με τρόπο εποικοδομητικό. Τονίζεται χαρακτηριστικά πως «η επίλυση της διαφοράς θα βοηθήσει εξαιρετικά στη σταθερότητα της περιοχής».

Στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες επιθυμούν διακαώς την εντατικοποίηση του διαλόγου και γίνονται σκέψεις για μεταφορά των διαπραγματεύσεων σε μία πόλη, είτε αυτή είναι η Γενεύη ή κάποια άλλη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για «πάρε-δώσε». Ο μεσολαβητής δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επί του θέματος αυτού, αν και διερεύνησε τη δυνατότητα αυτή, στις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη στα Σκόπια και τη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με την πρόθεση της Ελλάδας να υποβάλει βέτο, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη. Ομως, προς το παρόν δείχνουν να «αντιλαμβάνονται» τις ελληνικές ανησυχίες, αν και είναι σφοδρή επιθυμία τους «να μην υπάρχει το βέτο στο τραπέζι». Αντιλαμβάνονται, επίσης, ότι για να αποτραπεί το βέτο, πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, μετά την άρνηση των Σκοπίων να αποδεχθούν τον συμβιβασμό που προτείνει ο μεσολαβητής.

Ο κ. Νίμιτς επέστρεψε χθες στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με συνεργάτες του θα μελετήσει και θα αναλύσει τις απαντήσεις των πλευρών, αν και από την πρώτη ανάγνωση διέγνωσε ότι είναι υπαρκτό το χάσμα σε θέματα ουσίας. Πιστεύεται ότι πολύ γρήγορα ο μεσολαβητής θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Αν και το αδιέξοδο είναι πλήρες με αποκλειστική ευθύνη των Σκοπιανών, ο κ. Νίμιτς γνωρίζει ότι δεν «επιτρέπεται» η κήρυξη του αδιεξόδου, όπως ίσως θα επιθυμούσε να πράξει.

mats8282
30/03/2008, 23:28
Παντως οι γειτονες κανουν φιλοτιμες προσπαθειες να αποφυγουνε το ενδεχομενο βετο....Αν και με ιδιωτικη πρωτοβουλια αναρτηθηκε σε πολλα σημεια των Σκοπιων με αφορμη μια εκθεση φωτογραφιας...Ελεος...

ΥΓ Ισως τελικα να ηταν με δημοσια εξοδα....

125642

tai
31/03/2008, 17:51
Γιατί η Ουγγαρία και η Βουλγαρία Αναγνωρίζουν το Κόσσοβο;

Από την ειδησεογραφία της 21-3-2008 πληροφορηθήκαμε ότι 4 χώρες γειτονικές προς την ταραγμένη περιοχή του Κοσσόβου αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την μονομερή ανεξαρτησία που ανακήρυξε η αλβανική πλειοψηφία. Πρόκειται για την Σλοβενία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Βουλγαρία. Ας μελετήσουμε κάπως πιο προσεκτικά τις 4 αυτές αναγνωρίσεις για να εξαγάγουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα, ιδίως από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις. Θυμίζουμε πάντως ότι η Ελλάς, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Ισπανία παραμένουν σταθερές στη ΜΗ αναγνώριση σεβόμενες το Διεθνές Δίκαιο, την Συμφωνία του Ελσίνκι και τις ισορροπίες της βαλκανικής διακεκαυμένης ζώνης. Εξ άλλου η Κίνα και η Ρωσία, μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα του αλβανικού αλυτρωτισμού, ο οποίος δυστυχώς ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση Μπους. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν στα Βαλκάνια να εξευμενίσουν τους Μουσουλμάνους (Αλβανούς τώρα, Βόσνιους προσφάτως), διότι στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έρχονται σε σύγκρουση με το Ισλάμ. Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί και με κίνδυνο γενικότερης αναταραχής!
Η Σλοβενία , που προεδρεύει της Ευρ. Ενώσεως αυτό το εξάμηνο, είναι από τις πιο φιλοαμερικανικές χώρες στην Ευρώπη και δεν έχει αντίρρηση να ακολουθήσει την πολιτική των ΗΠΑ στο Κόσσοβο. αλλωστε δεν έχει σημαντικές μειονότητες στο εσωτερικό της και δεν φοβάται το φαινόμενο του ντόμινο , δηλαδή την εμφάνιση σειράς αποσχιστικών κινημάτων στα πρότυπα των Κοσσοβάρων Αλβανών.

tai
31/03/2008, 17:52
Η Κροατία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και προφανώς προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ . Αναγνωρίζει, λοιπόν, ανεξάρτητο Κόσσοβο έχοντας κατά νου ότι ναι , μεν, ζει μία σερβική μειονότητα στα κροατικά εδάφη, αλλά δεν θεωρείται ικανή ή διατεθειμένη να δημιουργήσει αποσχιστικά προβλήματα. Προς το παρόν, τουλάχιστον.
Η περίπτωση της Ουγγαρίας είναι πιο ενδιαφέρουσα και πιο περίπλοκη. Η αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσσόβου από την χώρα αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί απλουστευτικά με μόνη την επίκληση του φιλοαμερικανισμού των πρώην κομμουνιστικών κρατών. Η Ουγγαρία, έχω την αίσθηση ότι προσδοκά οφέλη ευρύτερα και ανομολόγητα από την ανεξαρτητοποίηση της σερβικής αυτής επαρχίας. Είναι γνωστό ότι στην Ρουμανία, στην Σλοβακία και στην Σερβία ζουν σημαντικές κοινότητες με ουγγρική εθνική συνείδηση. Μεγαλύτερη είναι η ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας. Η ουγγρική αντίληψη περί έθνους και συνόρων λέει εδώ και 90 χρόνια ότι μετά την διάλυση της Αυστρουγγαρίας το 1918 η Ουγγαρία είναι η περισσότερο αδικημένη από την διανομή των εδαφών . Οι Ούγγροι πιστεύουν ότι τα φυσιολογικά τους σύνορα, αυτά που δικαιούνται ιστορικώς και εθνολογικώς, δεν είναι τα σημερινά, αλλά πρέπει να διευρυνθούν εδαφικά. Θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι αντιλήψεις θα περιορίζονταν με την ένταξη της χώρας στην Ευρ. Ένωση. Όμως παρατηρούμε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Μόνο στην Ελλάδα, άλλωστε υπάρχει η αντίληψη ότι για να είσαι καλός Ευρωπαίος πρέπει να μη μιλάς για τα εθνικά και ιστορικά θέματά σου.
Το Νοέμβριο του 1991 ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Γιόζεφ ανταλλ, ένας από τους πρώτους της μετακομμουνιστικής εποχής είχε τονίσει δημοσίως ότι ναι μεν προέχει η αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και η πορεία προς την Ευρώπη, αλλά παραλλήλως η Ουγγαρία ενδιαφέρεται εντόνως για τις ουγγρικές μειονότητες στην Τρανσυλβανία, στη Βοϊβοντίνα και αλλού. Τα θυμίζουμε όλα αυτά για να εκφράσουμε το ερώτημα: Μήπως η ουγγρική κίνηση για αναγνώριση του Κοσσόβου υποκρύπτει την επιθυμία για αντίστοιχη αυτονόμηση ή και απόσχιση των ουγγρικών μειονοτήτων στην περιοχή; Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά καλό είναι η Σερβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία να έχουν την προσοχή τους τεταμένη.
Η Βουλγαρία είναι το μεγάλο αίνιγμα. Θα περίμενε κάποιος που σκέπτεται λογικά να μην αναγνωρίσουν οι βόρειοι γείτονές μας το «ανεξάρτητο» Κόσσοβο, διότι θα έχουν κατά νου την μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην χώρα τους. Το 8% του βουλγαρικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και αυξάνονται ραγδαία λόγω υψηλής γεννητικότητος. Δεν φοβάται η Σόφια αποσχιστικές κινήσεις μετά τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε το Κόσσοβο με τις πλάτες των ισχυρών; Μία πρώτη απάντηση θα ήταν ότι η Σόφια σήμερα ακολουθεί μία φιλοατλαντική γραμμή ως νεοφώτιστο μέλος του ΝΑΤΟ. Όμως υπάρχει και κάτι βαθύτερο. Η μουσουλμανική μειονότητα έχει αποκτήσει μεγάλη πολιτική επιρροή αναντίστοιχη προς το μέγεθός της. Με το κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και με την διακριτική καθοδήγηση της αγκυρας οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας έχουν καταστεί ρυθμιστές των κρισιμοτέρων επιλογών και εκλογών. Για να σχηματισθεί κυβέρνηση ή για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σχεδόν απαραίτητη η στήριξη από το μουσουλμανικό κόμμα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η συγκεκριμένη απόφαση της Βουλγαρίας να εκφράζει αυτήν την σημαντική επιρροή της μουσουλμανικής μειονότητος, η οποία κατορθώνει μερικές φορές να υπαγορεύει ή και να αλλοιώνει την εξωτερική πολιτική της Σόφιας. Η απόφαση αυτή, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση πολλών Βουλγάρων πολιτών και πολιτικών, οι οποίοι φοβούνται μία μελλοντική αποσχιστική κίνηση των μουσουλμάνων στο νότιο τμήμα της χώρας. Αξίζει αν αναφέρουμε ότι οι Βούλγαροι μοναχοί της Μονής Ζωγράφου του Αγίου Όρους απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τους ηγέτες της Βουλγαρίας και ζητούν να ΜΗΝ αναγνωρισθεί η αυθαίρετη «ανεξαρτησία» του Κοσσόβου.
Ορισμένοι προέβλεψαν ότι ενός Κοσσόβου μύρια έπονται. Συντόμως θα ξέρουμε αν θα δικαιωθούν.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

29η Μαρτίου 2008

tai
31/03/2008, 17:57
Δεν είναι τυχαία ολα αυτά !!
Παίζονται πολλά.
Αρκεί να μην γυρίσουμε πλευρό και το ρίξουμε στο ροχαλητό, πιστεύοντας ότι
«αφού το θέλουν οι αμερικάνοι δεν αλλάζει»

Αλλάζει, μέχρι εκεί που θέλουμε και αντέχουμε εμείς

Bavarian
31/03/2008, 18:07
Μήπως να στέλναμε κανένα σμήνος F 16 να αρχίσει τις βόλτες πάνω από την Οχρίδα ? Οπως κάνουν και οι "κουμπάροι" μας τόσα χρόνια στο Αιγαίο και δεν τους μιλάει κανένας ?

stavrogin
31/03/2008, 20:24
Εγω δεν τα βλεπω καθολου τραγικα τα πραγματα.Μη λυση ειναι η καλητερη λυση η "σκοπιομακεδονια" εχει μελλον ζοφερο ,η αλβανια οσο "μεγαλη" κι αν γινει δε θα μπορεσει να απειλησει την Ελλαδα.

Τωρα το τι θα γινει σε 100 χρονια δεν το ξερω.Αλλα αν γινει κατι θα φταιει περισσοτερο οτι αργοπεθαινει η ελλαδα και αυτο δεν ειναι,παρα ελαχιστα , θεμα εξωτερικης πολιτικης οσο εσωτερικης κοινωνικης ,πολιτιστικης ,πολιτικης, ... καθολικης, κρισης.

...Μιας και οι στοχοι της ΗΠΑ (ξηπα) ειναι προς βορρα κι οχι προς νοτο
Και στην τελικη πριν γινει προτεκτορατο τον αμερικανων τα Σκοπια ή η Αλβανια ηταν η Ελλαδα κι ισως ειναι ακομα.(Τι το θελω το ισως!) Μη ξεχνατε πως οι δυο κομματαρες μας ψηφησαν ΝΑΙ στο σχεδιο Αυναν περι κυπρου.

Ο Μικης (μαους) Θοδωρακης αυτη η μουσικοτατη μπλεμπα που χει κανει το αριστερα-δεξια, Παγκρατι-Συνταγμα απο τον καιρο του Μεταξα οταν ηταν 18χρονων παιδακι,τωρα που ξεκουτιανε τελειως αφησε τη μουσικη,το λουφε και τη δοξα και καταπιαστικε με την πολιτικη.
Ποσο ωραια τον ειχε ξεπουπουλιασει ο ΠΟΛΥΣ Ρενος Αποστολιδης σε συνεντευξη στα "Τετραμηνα"(την εχω καπου) που τον απεδειξε χουντικο ,που ζητησε ο Μικις να αποσυρθει η συνεντευξη (γιατι αραγε;).
Και μακαρι ο θεος να δωσει χρονια και σ'αυτον και σε μας ,για να δειτε με τα ματια σας τον Ελληναρα αυτον να υποκλινεται σε ολους τους αφενταδες και να ασπαζεται και τον Σκοπιανισμο και τον Αλβανισμο κι οτι αλλο του εξασφαλισει την ευδαιμονια του.Δε θα δειξει καμια ηθικη αναστολη.Πιστεψτε με.
Το ιδιο δε, δεν ελπιζω και δι'ησας

Δε θα κατσω να σχολιασω το κειμενο του (ειναι και μεγαλο) με μια ματια που του εριξα μπαζει απο παντου.

ΙΠΠΕΑΣ
31/03/2008, 21:19
Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις

http://www.youtube.com/watch?v=ycqgixD1REA&feature=related

stavrogin
31/03/2008, 21:48
Ναι οντως για μερικους καλητερα να μιλουν τα εργα τους παρα οι ιδιοι.Που να ακουσεις και τον υμνο που εγραψε για την νεολαια του Μεταξα ειναι καταπληκτικος

mats8282
31/03/2008, 22:21
Κατσε ρε φιλε ειπαμε να του την πουμε για την προσχωρηση του στην ΝΔ αλλα οτι εγραψε τον υμνο της νεολαιας του Μεταξα σε ηλικια 10-15 ετων παραπαει....Το 1925 ηρθε στον κοσμο οχι το 1900....Τωρα τα υπολοιπα ειναι ιστοριες για αγριους....Αν ηταν χουντικος ο Μικ(sic) καλυτερα να την κανουμε για Χαβαη με την Πρωτοψαλτη....

Τεσπα....Δειτε και αυτο,απο περιοδικο που εκδιδει πρωην ΥΠ.Εξωτερικων των Σκοπιων,αν και του παει για αλλους λογους εσωτερικης καταναλωσης :p

125901

Gandalf dr685sm
03/04/2008, 11:46
Kαι τελικά έγινε βέτο...

ή καλύτερα πρόθεση βέτο που οδήγησε σε αναβολή πρόσκλησης. Μια ακόμα απόδειξη οτι όταν κάνεις ΕΘΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και οχι κομματική και προσωπική, μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα και να υποχρεώσεις ακόμα και υπερδυνάμεις , τουλάχιστον αρχικά να σε ακούσουν.

Για να δούμε πως θα εξελιχθεί και σήμερα.

Gandalf

onewayoranother
03/04/2008, 12:45
Διάβασα μόνο την εισαγωγή του όλου θέματος και συμφωνώ απόλυτα.

Vstrommer71
03/04/2008, 12:49

Τεσπα....Δειτε και αυτο,απο περιοδικο που εκδιδει πρωην ΥΠ.Εξωτερικων των Σκοπιων,αν και του παει για αλλους λογους εσωτερικης καταναλωσης :p
Εγω παντως το βρισκω χαριτωμενο!:lol:

Vstrommer71
03/04/2008, 12:53
Kαι τελικά έγινε βέτο...

ή καλύτερα πρόθεση βέτο που οδήγησε σε αναβολή πρόσκλησης. Μια ακόμα απόδειξη οτι όταν κάνεις ΕΘΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και οχι κομματική και προσωπική, μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα και να υποχρεώσεις ακόμα και υπερδυνάμεις , τουλάχιστον αρχικά να σε ακούσουν.

Για να δούμε πως θα εξελιχθεί και σήμερα.

Gandalf
Βρε καλε μου Μαγε...
Απο που κι ως που θα πρεπει να μας κοφτει ως Ελλαδα(υποχειριο του κερατα δηλαδη) κατα ποσον τα Σκοπια θα μπουνε στο υποκαταστημα του Μπους που λεγεται ΝΑΤΟ και να ειμαστε και περηφανοι δηλαδη που τους δωσαμε αναβολη...
Ποσως με ενδιαφερει αν μπουνε ή δεν μπουνε ολα τα Βαλκανια στο ΝΑΤΟ
Σκοπος ειναι εμεις να την κανουμε με ελαφρα πηδηματακια απο την ''συμμαχια'':smokin:

stavrogin
03/04/2008, 14:21
Εγω να πω απλα μια σκεψη.

Αυτο το κρατος το σλαβομακεδονικο δεν επιβιωνει λογο του οτι οι μισοι ειναι αλβανοι και θελουν να αυτονομηθουν.
Οσο ανθιστατε το ελληνικο κρατος στην ονομασια ,στην ενταξη του στα νατο κλπ .τοσο επιταχυνει την διαλυση του.Οταν διαλυθει.Θα χουμε το μισο σλαβομακεδονικο και το μισο αλβανικο,που μετα απο 5-10-15 χρονια θα ενωθει ειτε με το Κοσοβο ειτε με την αλβανια και τοτε θα γινει αυτο που απευχονται πολλοι ελληνες δηλαδη η "μεγαλη αλβανια" Μηπως τελικα το συμφερων της ελλαδας ειναι να στηριξει αυτο το κρατιδιο;

Οι αμερικανοι λογικα δεν θα εχουν προβλημα με την διαλυση του γιατι ακομα και το μισο απο αυτο υπεραρκει σαν εκταση για να εχουν ενα προτεκτορατο βαση στα βαλκανια.Αποδειξη οι Γαλλοι οι οποιοι μπορουν να επεμβουν σχεδον σε ολη την κεντρικη αφρικη απο 5-10 μικροσκοπικα κρατιδια και βασεις.Αρα η μη στυριξη του σλαβομακεδονικου μορφοματος δεν εμποδιζει τα αμερικανικα σχεδια; Στην τελικη θα ηταν κι εξυπνο απο μερια τους να φαινονται πως στηριζουν το νεοσυστατο σλαβομακεδονικο για να καταληξουν να ελενχουν το μισο απο αυτο ,δηλαδη να εχουν προβλεψει.

Βεβαια εδω στεκει ενα αντεπιχειρημα.Γιατι κοπτονται τοσο τα αμερικανά να βαλουν τα σκοπια στο Νατο;
Γιατι προφανως θελουν να δεσουν το ασθενες κρατος στο βορειοατλαντικο αρμα.Εναντιων των εξωτερικων "εχθρων". Ισως ομως και να θελουν τα Σκοπια εντος Νατο απλα και μονο για να ειναι σε θεση να επεμβουν οι ιδιοι εαν (και θα) προκυψει διασπαση κι "εμφυλια" συγκρουση. Δηλ. γινεται το μπαμ πλακωνονται τα σλαβομακεδονο-αλβανά, και τσουκ! ερχονται τα αγγλο-αμερικανά μεταγωγικα με τα φανταρια να βοηθησουν τη "συμμαχο" απειλουμενη χωρα και πριν το καταλαβεις βγαζουν ριζες οι αρβυλες τους και δεν τους ξεκουναει κανεις. Κι ολα αυτα χωρις μακρυπροθεσμες διαβουλευσεις ΟΗεδες κλπ.
Και πως δηλαδη; Θα συγκρουστουν με τα φιλια αλβανα στοιχεια τα ΟυΤσεκαδια;
Αρχικα ναι.Επειτα ομως με υπογεια διαβουλευση θα συμφωνησουν να κοψουν τη Σλαβομακεδονιουλα στην μεση κι ετσι και τα αλβανά και τα αμερικανά θα ειναι ευχαριστημενα.Και ποιοι δε θαναι δηλαδη ικανοποιημενοι; Ολοι, του ευγενους εθνους των ελληνων συμπεριλαμβανομενου θα σπευσουν να παρουν κομματι απο την πιτα (οφελη,οικονομικα κλπ) αφου δε θα μπορουν να εμποδισουν τιποτα παρα μονο να καθηστερισουν το αναποφευκτο.

Αν δεν προλαβουν να μπουν τα Σκοπια στο Νατο πριν το μπαμ, τοτε θα χρειαστει η διεθνης (τρομαρα της) κοινοτητα αρκετο χρονο για να επεμβει.Αυτο θα σημαινει οτι ο πολεμος θα ανθισει τα φαρμακερα λουλουδια του της εξτρεμικοποιησης, των τυπου Αλκαϊντα ομαδων των πολεμαρχων και λοιπων ταραχοποιων στοιχιων. Και τοτε θα πονεσει και η ελλαδιτσα απο τη φωτια στην γειτονια της, αλλα αυτο ειναι το ελαχιστο. Το μεγιστο ειναι οτι απο τετοιες φωτιες οι ανθρωποι θα βγουν λαβωμενοι.Το μισος και η φωτια περνα στα γονιδια.Ας πουμε πως οι ανθρωποι αποκτηνωνονται κατα αγγελες κι αυτο θα κανει καποιες δεκαετιες να σβησει. Κατα μια εννοια οι ελληνες δεν εχουν ακομα ιαθει απο τα τραυματα των πολεμων εως και του εμφυλιου.Οι ωχαδερφισμοι, οι κοιταωτηνπαρτημουκιοιαλλοιναπαναγαμηθουν ισως και να ειναι αποτελεσματα ΚΑΙ αυτων των γεγονοτων.