PDA

View Full Version : Τί εγινε με τα κρανη (sharp);;;

Σελίδες : [1] 2

bentouza
12/06/2008, 13:54
Βγήκαν τα πρωτα αποτελεσματα της sharp για τα κρανη
και τα πρωτοκλασατα μουρατα πηραν τα τετοια μου(σε αστερακια παντα).

Χωρις πλακα RX7 Xspirit Spec1R πατωσαν.Μονο το RSR2 βγηκε αψογο.Περιεργα πραγματα..
Για ριξτε μια ματια
http://sharp.direct.gov.uk/

red_monster
12/06/2008, 14:05
Αρχικά δημιουργήθηκε από bentouza
Βγήκαν τα πρωτα αποτελεσματα της sharp για τα κρανη
και τα πρωτοκλασατα μουρατα πηραν τα τετοια μου(σε αστερακια παντα).

Χωρις πλακα RX7 Xspirit Spec1R πατωσαν.Μονο το RSR2 βγηκε αψογο.Περιεργα πραγματα..
Για ριξτε μια ματια
http://sharp.direct.gov.uk/

oo το δικό μου ταπεινό shark εχει περισσότερα αστέρια απο τα xr1000 και rx-7 :beer: :beer: :beer:

MitsosNaked
12/06/2008, 14:36
Προβλέπεται να πέσει πολύ κλάμα........

MitsosNaked
12/06/2008, 14:53
Πάντως έχω την εντύπωση ότι τα arai δέν βγάλανε καλή βαθμολογία για ένα λόγο που περιγράφουν στο πώς κάνουν στα test. εξηγούν κάπου ότι το σημείο που δέχεται συνήθως τα πρώτα και περισσότερα χτυπήματα(53% άν θυμάμαι) είναι τα πλαϊνά.Εκεί ακριβώς είναι και τα περιβόητα 'άυτάκια' των αραί. Τα οποία αυτάκια μία ζελατίνα πάς να αλλάξεις και νομίζεις ότι θα σπάσουν(και έχει συμβεί,όχι σε μένα) πόσο μάλλον σε μιά πτώση.

Άν και κάτοχος arai κράνους, γενικά εμπιστεύομαι τους Άγγλους στα standards που θέτουν και στους τρόπους/μέσα που χρησιμοποιούν ώστε να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά.

Sapadak
12/06/2008, 15:02
Καλα δεν εχει uvex??????:confused:

hidefnick
12/06/2008, 15:43
Περιμένετε να δούμε τεστ για Davida και μετά μιλάμε για αξιοπιστίες κλπ.:wave2: :wave2:

mats8282
12/06/2008, 16:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από MitsosNaked
Πάντως έχω την εντύπωση ότι τα arai δέν βγάλανε καλή βαθμολογία για ένα λόγο που περιγράφουν στο πώς κάνουν στα test. εξηγούν κάπου ότι το σημείο που δέχεται συνήθως τα πρώτα και περισσότερα χτυπήματα(53% άν θυμάμαι) είναι τα πλαϊνά.Εκεί ακριβώς είναι και τα περιβόητα 'άυτάκια' των αραί. Τα οποία αυτάκια μία ζελατίνα πάς να αλλάξεις και νομίζεις ότι θα σπάσουν(και έχει συμβεί,όχι σε μένα) πόσο μάλλον σε μιά πτώση.

Τα αυτακια δεν ειναι εκει για να προστατεψουν το κεφαλι απο οσο ξερω....Τι να πω...Τα θαψανε πολυ παντως Arai και Shoei....

Μαλλον ειναι ασχετοι

Δειτε ενα πραγματικο τεστ για Arai (http://www.youtube.com/watch?v=xJxmGvh_bPE&feature=related)

:lol:

Aggelos_SV
12/06/2008, 16:02
Μονο το RSR2 βγηκε αψογο.Περιεργα πραγματα..

To περίεργο πού το βλέπεις???

Ο DePuniet RSR2 φοράει:rotflmao: :rotflmao:

Είναι και με αποδείξεις ( 100000000 τούμπες έχει φάει ο randy :rotflmao: :rotflmao: )το κορυφαίο κράνος :lol:

el_hymador
12/06/2008, 16:39
Ρε σεις δεν μπορει να βγαινει ο οποιοσδηποτε και να πεταει βαθμολογιες με αναξιοπιστα test επειδη ετσι του κατεβηκε!

Αληθεια τα Uvex που ειναι;

Τωρα θα ελεγα την κακια μου για τα Arai και τα Shoei αλλα αστο καλυτερα....:wave2:

MitsosNaked
12/06/2008, 16:55
Ε όχι και οποιοσδήποτε.είδες σε τί τελειώνει η διεύθυνση του sharp?

hercul
12/06/2008, 17:02
Πράγματι περίεργο να λείπουν τα uvex!
Ελπίζω να τα προσθέσουν αργότερα! :(

el_hymador
12/06/2008, 17:02
Αρχικά δημιουργήθηκε από MitsosNaked
Ε όχι και οποιοσδήποτε.είδες σε τί τελειώνει η διεύθυνση του sharp?

αυτο εννοω φιλε μου....οτι δεν υπαρχει περιπτωση να ανακοινωσει καποιος τετοιου ειδιους αποτελεσματα αν δεν ειναι αξιοπιστος, αν οι δοκιμες του δεν πραγματοποιουνται με απολυτη διαφανεια και αν στην τελικη δεν εχει την απαιτουμενη στηριξη (στην προκειμενη η κυβερνηση)

:wave2:

hercul
12/06/2008, 17:32
Τελικά λέτε να μην ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις στα κράνη??
Τουλάχιστον όσον αφορά την ασφάλεια, γιατί όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής και την αεροδυναμική πιστεύω ότι ισχύει!
Για να βγουνε κιάλλα τεστ να δούμε τι παίζει!! Επίσης έχω περιέργια τι θα πούνε οι εταιρίες arai και shoei σαν απάντηση στο sharp για τα κορυφαία κράνη τους που πήραν 3 αστέρια!

xampos
12/06/2008, 17:39
και τωρα οσοι εχουν αραι η σοει να πανε να τα πεταξουν (εξω απ το σπιτι μου ) :rotflmao: :rotflmao:

ειναι επικινδυνα :rotflmao:

τα κρανοι που πουλαει το αλεξ πακ δεν ειναι στο τεστ> μα γιατι? :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Sapadak
12/06/2008, 17:40
Αρχικά δημιουργήθηκε από xampos
τα κρανοι που πουλαει το αλεξ πακ δεν ειναι στο τεστ> μα γιατι? :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Βαζεις στο ιδιο "καζανι" του αλεξ πακ και τα Uvex?

xampos
12/06/2008, 17:56
Αρχικά δημιουργήθηκε από Sapadak
Βαζεις στο ιδιο "καζανι" του αλεξ πακ και τα Uvex?

πες μου που ειπα εγω αυτο το πραγμα :wacko: :dizzy: :dizzy: :dizzy: :dizzy:

αλλα μιας και το φερε το θεμα , του αλεξ πακ καλυτερα ειναι :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

madox
12/06/2008, 18:04
περα απο αστερια που γραφει αναλυτικα το γιατι και πως

Sapadak
12/06/2008, 18:10

αλλα μιας και το φερε το θεμα , του αλεξ πακ καλυτερα ειναι :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Σαφως ειναι καλυτερα...

Δεν ειπα το αντιθετο :hypnotize

alximistis
12/06/2008, 18:12
Και τα OGK λείπουν αν δεν κάνω λάθος. Αλλά πέραν τούτου τους Άγγλους σε αυτά τα θέματα τους εμπιστεύομαι. Ελέγχουν τα πάντα και είναι και πολύ αυστηροί και λεπτολόγοι, όπως και οι Γερμανοί. Καλά κάνουν εμένα μου φαίνεται μια χαρά τεστ. Τώρα γιατί δεν δώσαν πρωτιές σε κάποια κράνη δεν μπορούμε νομίζω να το ξέρουμε οπότε μόνο εικασίες γίνονται. Αν θυμάμαι πάντως καλά ή τα Shoei ή τα Arai ένα συγκεκριμένο όμως μοντέλο όχι γενικά είχαν πρόβλημα και με το θόρυβο από μια ταχύτητα και μετά.

el_hymador
12/06/2008, 18:45
Πιστευω πως σε οτι αφορα στα Shoei και στα Arai η διαφορα που πληρωνεις σε σχεση με αλλα κρανη δεν εχει να κανει με την ασφαλεια...

:winka:

mats8282
12/06/2008, 18:50
Απο την Ιαπωνια μεχρι εδω ειναι μεγαλο ταξιδι :winka:

vestromas
12/06/2008, 19:02
Σιγουρα δεν παιζει λαμογια και μιζες για το αποτελεσμα; Ειναι υπουλο πραγμα το εμποριο.:beer: :wave2:

alximistis
12/06/2008, 19:04
Αρχικά δημιουργήθηκε από vestromas
Σιγουρα δεν παιζει λαμογια και μιζες για το αποτελεσμα; Ειναι υπουλο πραγμα το εμποριο.:beer: :wave2:

Αν ήμασταν Ελλάδα θα σου έλεγα στάνταρ παίζει. :D Αλλά έχοντας ζήσει κάτι χρόνια στην Αγγλία σου λέω όχι. ΧΩΡΙΣ να είναι τέλεια τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ πιο αξιόπιστα. Μην το πιστεύεις 100% αλλά 80% ναι. :)

el_hymador
12/06/2008, 19:04

ε ολο και καποιος Νεφελιμ θα εχει βαλει το χερακι του...

edit: SHOEI δεν εχεις εσυ; :a029:

red_monster
12/06/2008, 19:05
SHARK SHARK !!!

Τα εμπιστεύεται ο randy , κάτι ξέρει

Στους πρώτους αγώνες έχει 12 τούμπες :rotflmao:

vestromas
12/06/2008, 19:07
Τι προελευσεως ειναι τα shark μαγκιτες;

red_monster
12/06/2008, 19:08
Τι προελευσεως ειναι τα shark μαγκιτες;

γαλλόφατσες

alximistis
12/06/2008, 19:10
Η έδρα αν δεν κάνω λάθος έιναι στη Μασσαλία της Γαλλίας. :)

bentouza
12/06/2008, 20:23
λεπτομερειες για τις δοκιμες εχει εδω http://dft-1-sharp.eduserv.org.uk/about-sharp/

το σαιτ αυτες τις μερες ανεβασε τα πρωτα τεστ οποτε εν καιρο θα εμπλουτιστει και με αλλα κρανη και ελπιζω με τις επιμερους βαθμολογιες αλλα και το πως βγαινουν αναλυτικα τα "ταδε" αστερια για το καθε κρανος.

επισης τα κρανη τα προμηθευονται απο καταστηματα και οχι κατευθειαν απτο εργοστασιο.

ενδιαφερον ε; τουλαχιστον για τα κορυαφαια απο arai shoei suomy περιμενα να εχουν διαφορα απτα υπολοιπα αλλα δεν..

ελπιζω να απαντησουν και οι εταιρειες!!:D

Akatanomastos
12/06/2008, 20:29

ενδιαφερον ε; τουλαχιστον για τα κορυαφαια απο arai shoei suomy περιμενα να εχουν διαφορα απτα υπολοιπα αλλα δεν..
D

χμμμ..

Akatanomastos
12/06/2008, 20:31
101 κατασκευαστες πλυντηριων (sharp) συνιστουν agv kai shark:lol:

133374

Ταξιδευτής
12/06/2008, 20:45

ελπιζω να απαντησουν και οι εταιρειες!!:D

Σιγα μην απαντησουν. :rolleyes:

Οταν εγω τα εγραφα πριν χρονια περι Arai και Shoei αναλυτικα, με τεστ, παραπομπες και τεκμηριωση περασε στο ντουκου και η μονιμη επωδος ηταν: "Arai κ Shoei μαμανε!" :rolleyes:
Οταν ρωταγα γιατι μου ελεγαν "γιατι ειναι τα καλυτερα"
Πολυ τεκμηριωμενη αποψη ε;

Δεν εχω κατι εναντιον αυτων των εταιριων αλλα ΕΧΩ με τις τιμες που χρεωνουν για κατι που ΔΕΝ ειναι καλυτερο απο αλλες μαρκες του χωρου (βλεπε ολες τις προαναφερθεισες αποδειξεις&τεστ). :mad:

Τωρα, οποιος θελει να συνεχισει να πιστευει οτι τα Arai κ Shoei ειναι τα καλυτερα γιατι κανουν 800 ευρω δικαιωμα του.
Βεβαια στην Ελλαδα ειναι κ θεμα πρεστιζ! :rolleyes: Δεν μπορει να σε βλεπουν οι αλλοι στο Στορκ με ασχετες μαρκες... :rolleyes:

Akatanomastos
12/06/2008, 20:51
Αρχικά δημιουργήθηκε από Ταξιδευτής
Σιγα μην απαντησουν. :rolleyes:

+500

δεν εχω κανει ερευνα, και δεν ξερω αν ειναι καθολα σωστη η συγκεκριμενη που αναφερεται σε αυτο το θρεαντ, αλλα και γω παντα αυτη την πεποιθηση ειχα,

πως δηλαδη ειναι ΕΝΤΕΛΩς θεμα μαρκετινγκ αυτη η τεραστια εμπορικοτητα των δυο εταιριων.
και σε μεγαλο βαθμο και στην ελλαδα

akaposto
12/06/2008, 21:13
είχα γράψει κάτι άλλο,αλλά με πρόλαβατε με τις απαντήσεις σας

Πρός το παρόν διαβάζω μόνο αστεράκια...λέει θα μπεί στην σελίδα
αναλυτικότερα η όλη διαδικασία.είδωμεν.

Επίσης μιλάει για μελέτες,στατιστικές,κ.α. αλλά link να τις μάθουμε και εμείς πουθενά.
Ωραία τεκμηρίωση.

συνεχίζω από το FAQ της σελίδας

Why are you only striking the helmet once in each impact site when some standards strike the same site twice?

We do not have any evidence to suggest that in a motorcycle accident helmets suffer repeated impacts on the same site. We do see that helmets can receive multiple impacts and that is why the SHARP assessment does involve more than one impact on helmet but at a different point.

δηλαδή αυτό που λέει,είναι ότι αμα αρχίσεις τα κωλοτουμπίδια,
δεν θα χυπήσεις 2 φορές στο ίδιο σημείο...μακάρι.

μου φαίνεται περίεργο πάντως ότι βαθμολογούνται χαμηλότερα τα arai,
ενώ η εταιρία δηλώνει ότι υπερκαλύπτει όλες (όχι μόνο τις ευρωπαικές)
προδιαγραφές.
(bythway,η arai στο site της είναι πολύ πιο αναλυτική πως γίνονται τα test)
όπως μου επίσης μου φαίνεται περίεργο ότι (νομίζω) μόνο η arai κάνει test
διάτρυσης ζελατίνας,και το bell-M1 έχει 5 αστέρια,και η ζελατίνα του μπάζει απο παντού.
H nitro (αγγλική νομίζω) και η RST έχει καλύτερα κράνη απο την suomy...

γενικότερα,η όλη φάση,πρός το παρόν που το site δεν δίνει άλλα στοιχεία,
μου θυμίζει τα αστέρια των αυτοκινήτων,που είναι για γέλια.

Ταξιδευτή,είναι κάπου γραμμένα αυτά που λές για παλιότερα?

Ταξιδευτής
12/06/2008, 21:29
Αρχικά δημιουργήθηκε από akaposto
Ταξιδευτή,είναι κάπου γραμμένα αυτά που λές για παλιότερα?

Αν και οποιος ψαχνει βρισκει, ιδου: http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=24824 :wave2:

bentouza
12/06/2008, 22:31
δεν νομιζω οτι ειναι θεμα μονο μαρκετινγκ.οι περισσοτερoi αγωνιζομενοι στα μεγαλυτερα πρωταθληματα φορανε arai shoei, suomy shark και επονται οι υπολοιπες εταιρειες.δεν ειναι τυχαιο.
ΑΛΛΑ δεν ξερουμε αν αυτα που φορανε αυτοι ειναι τα ιδια με αυτα που πωλουνται.αλλο τι ισχυριζονται οι εταιρειες.

επισης το θεμα της τιμης εχει λυθει.ολα καπου 400 ευρω εχουν πανω κατω απο ebay.

"τα αστερια" των αυτοκινητων ειναι ενα συστημα αξιολογησης χρησιμο μεν αλλα χωρις να το δεχομαστε ακριτα.
εχει προβληματα(εχει μεγαλη διαφορα στη βαθμολογια αν υπαρχει βομβητης για τη μη χρηση ζωνης!!!)
αλλα βοηθησε να παει μπροστα η παθητικη ασφαλεια γιατι ο κοσμος εμαθε και αρχισε να ζηταει(μπορει να μην εχει ιδεα αλλα ξερει οτι θελει ασφαλες αμαξι).και φυσικα οι εταιρειες του πουλησαν ο,τι ζητησε.

αν οι δοκιμες ειναι πληρωμενες και σε ποιο βαθμο δεν μπορουμε να το ξερουμε, αλλα οργανωσεις μου ψαχνουν και μετρανε(το ποσο καλα θα το δουμε..) μονο κακο δεν μπορουν να κανουν..

madox
12/06/2008, 22:32
στο σαιτ δεν μας λεει αναλυτικα απο που προκυπτουν τα αστερια

αφου τα arai-shoei ειναι μαπα συμφωνα με το τεστ θα παψουν αραγε να τα εμπιστευονται απο τον επομενο κιολας αγωνα οι 9 στους 10 αναβατες του παγκοσμιου που τα φορανε τωρα?

σαν αναβατης εχω αλλαξει πολλα κρανη αλλα δεν ξαναγυριζω σε αλλη μαρκα.

μου θυμιζει την κιτρινη δοκιμη προσκρουσης που εκανε το επισης κιτρινο auto motor und golf
στις αρχες των 90ς που επεφερε την καταδικη σε ολα πλην των (τυχαια?)γερμανικων μικρομεσαιων της εποχης ,παρα το γεγονος οτι και αυτα ειχαν παθητικη ασφαλεια σαρδελοκουτιου.

Akatanomastos
12/06/2008, 22:33

ΑΛΛΑ δεν ξερουμε αν αυτα που φορανε αυτοι ειναι τα ιδια με αυτα που πωλουνται.
:winka:

EVI
12/06/2008, 22:34
οτι ναναι:rolleyes:

αφου εμεις ψηφιζουμε δλδ ο κοσμος που 80% εκει εξω εχει παρει λαθος μεγεθος που χιλια δυο

μην τρελαθουμε κιολας...

div400
12/06/2008, 22:46
το εχουμε ξανα πει και θα τα ξανα πουμε...

η τιμή ΔΕΝ εχει σχεση με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ!!!

το οτι το Χ κρανος ειναι ΨΨΨ ευρω ακριβοτερο απο το Ζ κρανος ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ!!!

η διαφορα στην τιμή μπορει να προκύπτει απο πραγματικους παραγοντες κόστους.

το θερμοπλαστικο ειναι φθηνοτερο απο το carbonfiber και τα 2 ομως παρέχουν την ιδια ασφαλεια στα αντιστοιχα κρανη....

το οτι η shark εχει μονο 1 μεγεθος κελυφους για τα διαφορα μεγεθη (και αναλογα γεμιζει ή αφαιρει αφρολεξ απ μεσα) σαφως της εξοικονμει χρημα, ενω η arai που εχει 5 διαφορετικα σαφώς εχει μεγαλυτερο κοστος κατασκευης απο την shark...

το οτι η shoei κανει εκτενεις αεροδυναμικες μελετες στα κρανη της, ειναι ενα κοστος και βεβαια θα το περασει στους πελατες ενω η airoh που δεν κανει απλα πουλαει φθηνοτερα....

ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΜΩΣ (και με δεδομενο οτι ολα τα κρανη πληρουν την ΙΔΙΑ προδιαγραφη ασφαλειας) ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ!!!

σσ: τυχαια ειναι αναφορα στις μαρκες, απλα για να γινει κατανοητο η διαφορα μεταξυ των ''ακριβων'' και των ''φθηνων''

και το οτι στις δοκιμες τις sharp τα arai πηραν μικροτερη βαθμολογια απλα σημαινει οτι δεν σκοραραν τοσο ψηλα οσο τα shark. πουθενα δεν αναφερει οτι δεν ειναι ασφαλη ή οτι δεν περασαν την προδιαγραφη....απλα καποια αλλα ηταν καλυτερα!

MitsosNaked
12/06/2008, 22:56
Αρχικά δημιουργήθηκε από madox

μου θυμιζει την κιτρινη δοκιμη προσκρουσης που εκανε το επισης κιτρινο auto motor und golf
στις αρχες των 90ς που επεφερε την καταδικη σε ολα πλην των (τυχαια?)γερμανικων μικρομεσαιων της εποχης ,παρα το γεγονος οτι και αυτα ειχαν παθητικη ασφαλεια σαρδελοκουτιου.

Ρε παιδιά είμαστε με τα καλά μας; Χωρίς παρεξήγηση αλλά εδώ δέ μιλάμε για κανένα περιοδικό.μιλάμε για κρατική υπηρεσία της Αγγλίας. Και όσον αφορά το άν χρηματίζονται για να βγάζουν τέτοια αποτελέσματα, δείτε ΕΔΩ ποιά εταιρία ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ τα campaigns του Αγγλικού Υπουργείου Συγκοινωνιών σχετικά με motorcycle safety.
http://www.thinkroadsafety.gov.uk/brand04.htm

Επειδή με τα ρουσφέτια και τις κομπίνες έχουμε γίνει το Πόρτο Ρίκο της ευρώπης σάν χώρα, δέ σημαίνει πώς ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο.

madox
12/06/2008, 23:02
εχεις δικιο:wave2:

EVI
12/06/2008, 23:03
ωραια θα μου πει καποιος που σκατα ειδε οτι καποιος γνωστης η μια ομαδα κρατικη εβγαλε αποτελεσματα?

ΑΦΟΥ ΤΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΕΟ

ρε μπας και δε καταλαβα κατι?

MitsosNaked
12/06/2008, 23:04
εχεις δικιο:wave2:

:beer:

madox
12/06/2008, 23:08
Αρχικά δημιουργήθηκε από EVI
ωραια θα μου πει καποιος που σκατα ειδε οτι καποιος γνωστης η μια ομαδα κρατικη εβγαλε αποτελεσματα?

τα αστερακια μαλλον ειναι τα αποτελεσματα των δοκιμων αν καταλαβα καλα

MitsosNaked
12/06/2008, 23:09

ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ ΟΕΟ ;;;;)

EVI
12/06/2008, 23:11
βρε παιδια στην πρωτη σελ που εμφανιζει το λινκ σου λεει να βαλεις βαθμολογια...:look:

μπα λαθος καταλαβα :blush:

Akatanomastos
12/06/2008, 23:13
βρε παιδια στην πρωτη σελ που εμφανιζει το λινκ σου λεει να βαλεις βαθμολογια...:look:

μπα λαθος καταλαβα :blush: :eyepop: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :dizzy: :alien: :alien:

madox
12/06/2008, 23:13
Αρχικά δημιουργήθηκε από div400
το εχουμε ξανα πει και θα τα ξανα πουμε...

η τιμή ΔΕΝ εχει σχεση με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ!!!

το οτι το Χ κρανος ειναι ΨΨΨ ευρω ακριβοτερο απο το Ζ κρανος ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ!!!

η διαφορα στην τιμή μπορει να προκύπτει απο πραγματικους παραγοντες κόστους.

το θερμοπλαστικο ειναι φθηνοτερο απο το carbonfiber και τα 2 ομως παρέχουν την ιδια ασφαλεια στα αντιστοιχα κρανη....

το οτι η shark εχει μονο 1 μεγεθος κελυφους για τα διαφορα μεγεθη (και αναλογα γεμιζει ή αφαιρει αφρολεξ απ μεσα) σαφως της εξοικονμει χρημα, ενω η arai που εχει 5 διαφορετικα σαφώς εχει μεγαλυτερο κοστος κατασκευης απο την shark...

το οτι η shoei κανει εκτενεις αεροδυναμικες μελετες στα κρανη της, ειναι ενα κοστος και βεβαια θα το περασει στους πελατες ενω η airoh που δεν κανει απλα πουλαει φθηνοτερα....

ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΜΩΣ (και με δεδομενο οτι ολα τα κρανη πληρουν την ΙΔΙΑ προδιαγραφη ασφαλειας) ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ!!!

σσ: τυχαια ειναι αναφορα στις μαρκες, απλα για να γινει κατανοητο η διαφορα μεταξυ των ''ακριβων'' και των ''φθηνων''

και το οτι στις δοκιμες τις sharp τα arai πηραν μικροτερη βαθμολογια απλα σημαινει οτι δεν σκοραραν τοσο ψηλα οσο τα shark. πουθενα δεν αναφερει οτι δεν ειναι ασφαλη ή οτι δεν περασαν την προδιαγραφη....απλα καποια αλλα ηταν καλυτερα!

απο βγαζεις τα συμπερασματα περι ασφαλειας αφου δεν αναφερεται τιποτα στο σαιτ περα απο αστερακια

με αυτη την λογικη και ενας πλαστικος κουβας γεματος με φελιζολ ειναι ασφαλης για τα κεφαλια μας και δεν κοστιζει και τιποτα(γιατι ουσιαστικα ενα κρανος των 100ε δεν διαφερει και πολυ απο τον κουβα)

div400
12/06/2008, 23:24
απο βγαζεις τα συμπερασματα περι ασφαλειας αφου δεν αναφερεται τιποτα στο σαιτ περα απο αστερακια

με αυτη την λογικη και ενας πλαστικος κουβας γεματος με φελιζολ ειναι ασφαλης για τα κεφαλια μας και δεν κοστιζει και τιποτα(γιατι ουσιαστικα ενα κρανος των 100ε δεν διαφερει και πολυ απο τον κουβα)

κοινή λογική φιλε μου!

απο την στιγμή που 2 κράνη ΠΡΕΠΕΙ να πληρουν τουλαχιστον την προδιαγραφη με βαση την οποια κατασκευαζονται ειναι λογικο να υποθεσουμε οτι ειναι ισοδυναμα απο αποψη ασφαλειας!

και οκ καποια την πληρουν και την υπερκαλυπτουν,αλλα δεν το γνωριζουμε....θεωρητικα

και ναι αν φτιαξεις ενα πλαστικο κουβα με φελιζολ ο οποιος δεν θα επιτρέπει το κεφαλι σου να υποβληθει σε επιταχυνση ανωτερη απο 200g τοτε θα εχεις φτιαξει εναν πλαστικο κουβα με φελιζολ ΙΣΑΞΙΑΣ ασφαλειας με το x-spirit.....

η διαφορα θα ειναι σε αλλους τομεις (εφαρμογή, αεροδυναμικη συμπεριφορα, θορυβος, βαρος, εμφανιση,.....) αλλα οχι στην ασφαλεια!

καταλαβες τι εννοω?

:D

vestromas
12/06/2008, 23:26
Moυ αρεσε η προσεγγιση του div400.:beer: :beer: :wave2:

EVI
12/06/2008, 23:27

+748

div400
12/06/2008, 23:29

εμενα με ανησυχει που σΕ αρεσει η προσεγγιση μου......

φοβαμαι οτι μιλαω σαν τον λιακοπουλο...:look: :sick:

:lol: :rotflmao: :lol:

:beer: :wave2:

vestromas
13/06/2008, 00:15
:rotflmao: :rotflmao: :beer: :beer: :wave2:

makis206
13/06/2008, 07:14

Συμφωνώ κι εγώ. (Δεν διαβάζω Λιακό, με τα βιβλία δεν τα πάω καλά γενικότερα αλλά παρακολουθώ Τρανταφυλλόπουλο):rotflmao:

:beer: :beer:

arxaios
13/06/2008, 09:43
'Εχω αλλάξει πολλά κράνη στα 25 χρόνια που καβαλάω ............. από GBL:lol: :lol: :lol: και Nava (Top τότε) μέχρι δεν ξέρω και εγώ τι ........
Τώρα σπίτι έχω ARAI RX - 7, LAZER IMAC, HJC HQ -1, HJC FG - 14 περιμένω ένα AIROH με σίτες τζετάκι και της κόρης HJC CL - 14 ......
Δεν τα λέω για φιγούρα ......... απλά για να εξηγήσω ότι δεν έχω σκάλωμα με καμία εταιρεία ........
Συμφωνώ με τον Div400 στο θέμα των προδιαγραφών και θα προσθέσω κάτι ........... το ότι 4 κράνη ήταν για μένα μακράν σε σχέση με τα άλλα σε θέματα άνεσης .........
1 SHOEI X-SPIRIT
2 ARAI CORSAIR
3 HJC HQ - 1
4 UVEX HELIX (κυρίως λόγω βάρους)
Το ARAI έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμένα ........... έχω λίγο μυτόνγκα και για να μην βρίσκει στο βάλε - βγάλε (άσχημα λέμε) βάζω Large ενώ έπρεπε να βάζω Medium (σε όλες τις μάρκες) και η ARAI είναι η μόνη που σου δίνει σαν ανταλλακτικό την εσωτερική επένδυση σε διάφορα πάχη ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις το κράνος ακριβώς στο σχήμα του κεφαλιού σου .......
Τα AGV και τα Nolan να καταλάβετε ούτε το Large μου μπαίνει :lol: :lol: :lol:
Η άνεση δεν πρέπει να θεωρήται αμελητέο χαρακτηριστικό καθώς μειώνει την κούραση του αναβάτη και έτσι αυξάνεται η ενεργητική ασφάλεια ..........

road spirit
13/06/2008, 10:18
καταρχήν + 1000 στον div400

πότε επιτέλους θα καταλάβει ο κόσμος οτι το κόστος δεν είναι απλα συνάρτηση της ασφάλειας... είναι πολλά παραπάνω

Έπειτα, τα κρας τεστ αγνοούν ενα πολύ πολύ σημαντικό παράγοντα :
η αποτελεσματικότητα του κράνους έχει να κάνει με την εφαρμογή του. Αν πάρεις το καλύτερο συνδιασμό που υπάρχει στο κόσμο από υλικό εξωτερικού κέλυφους-υλικο εσωτερικού αφρώδους-σχεδιασμού-πλέξης υλικών κλπ κλπ με τις σουπερ ντουπερ ικανότητες διάχυσης της ενέργειας κρούσης, αμα το κράνος δεν εφαρμόσει σωστά στο κεφάλι.... @@ θα πάρεις!!

σε αυτόν το τομέα μάγκες και μαγκίτισες, σορρυ, αλλά rx-7 και x-spirit είναι πολύ μπροστα... η εφαρμογή που έχουν αυτά τα κράνη στο κεφάλι είναι αλλού... και μιλάμε πάντα υπο την απαραίτητη προύπόθεση ότι συγκρίνουμε το σωστό μέγεθος μεταξύ διαφορετικών μαρκών... μην αρχίσετε σχόλια του τύπου ναι, πρέπει να βάζουμε το σωστό μέγεθος κλπ...

η διαφορά στο αποτέλεσμα (προστασία απο μεταφορά της ενέργειας κρούσης στο κρανίο) είναι πολύ μεγάλη ίσα ίσα με ελαχιστες μικρομετρικές διαφορες στην εφαρμογή του κράνους...

αυτό, κανένα κρας τεστ δεν μπορεί να το μετρήσει

τέλος, απόδειξη για τη μικρομετρική διαφορά είναι μια πρόσφατη πειραματικη "κουκούλα", ενα πράμα σαν μεμβράνη, που μπαίνει κάτω απο το κράνος, την φοράει ο αναβάτης σαν μπαλακλάβα και με την οποία μειώνονται κατα πολύ οι τραυματισμοί στο κεφάλι... δεν θυμάμαι ονομασία, πάντως το είχαν βάλει κάποια στιγμή και στα περιοδικά... άμα το βρώ θα βάλω λινκ

road spirit
13/06/2008, 10:19
α και κάτι ακόμα....

δεν αμφισβητώ το site αυτό...

αλλά ρε γαμώτ... εκεί κάτω στη δεξιά γωνία... γιατί έχει ένα link: trade login ?

επίσης, ... τα αραι έχουν βάρος 0 kg ??

:wacko:

Εχετλαίος
13/06/2008, 12:17
Μάρκετινγκ γαρ! :wave2:

npat
13/06/2008, 13:05
Να πιθανολογήσω κι εγώ λίγο...

Σκοπός ενός κράνους είναι να περιορίσει τις δυνάμεις (άρα επιταχύνσεις) που δέχεται το κεφάλι μας. Όσο μικρότερες λοιπόν επιταχύνσεις δέχεται το ομοίωμα κεφαλής που τοποθετείτε μέσα στο κράνος κατά το τεστ, τόσο καλύτερο θεωρείται το κράνος. Τον περιορισμό αυτών των δυνάμεων τον οφείλουμε κατά μεγάλο μέρος στο αφρώδες υλικό (επένδυση προστασίας) που περιέχει το κράνος. Το εξωτερικό κέλυφος του κράνους σκοπό έχει να αντέξει την πρόσκρουση χωρίς να επιτρέψει αντικείμενα να έρθουν κατευθείαν σε επαφή με το ευπαθές αφρώδες εσωτερικό και με αυτόν τον τρόπο να μοιράσει την δύναμη της πρόσκρουσης σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια αφρώδους. Ένα κράνος λοιπόν χωρίς εξωτερικό περίβλημα, όσο αφρώδες και να είχε, θα ήταν σχεδόν άχρηστο καθώς κατά την κρούση αιχμηρά στοιχεία του περιβάλλοντος θα κατέστρεφαν το ευπαθές αφρώδες υλικό και το κεφάλι μας θα δεχόταν τεράστιες συγκεντρωμένες δυνάμεις σε συγκεκριμένα σημεία. ΠΟΣΟ όμως πρέπει να αντέξει το εξωτερικό περίβλημα? Ένα περίβλημα που έχει μεν μια κάποια αντοχή αλλά καταστρέφεται εύκολα (βλ. θερμοπλαστικό) μπορεί να απορροφήσει αυτό το ίδιο ένα μέρος της ερνέργειας της κρούσης, από την στιγμή που καταστραφεί όμως το κράνος σε επόμενη κρούση, απλά δεν θα λειτουργήσει. Ένα περίβλημα που αντέχει πολύ (βλ. fiberglass) θα αφήσει όλη την δύναμη της κρούσης να περάσει στο αφρώδες υλικό (μοιρασμένη όσο καλύτερα γίνεται) το οποίο αφρώδες πρέπει στη συνέχεια να απορροφήσει την ενέργεια. Παραμένοντας, δε, το εξωτερικό κέλυφος άθικτο θα λειτουργήσει εξίσου καλά και σε επόμενη κρούση.

Και εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες μεταξύ κατασκευαστών: Οι ακριβοί κατασκευαστές (π.χ. Arai) χρησιμοποιούν σκληρά εξωτερικά υλικά (μερικοί όπως η Arai σχεδόν εξωτικά υλικά) με την πεποίθηση ότι δουλειά του κελύφους είναι να μείνει αρραγές, και δουλειά του αφρώδους είναι να απορροφήσει την ενέργεια. Υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση πολλαπλών συγκρούσεων με το έδαφος, μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει ένα κράνος. Αυτοί οι κατασκευαστές σε τεστ που βασίζονται σε μία κρούση (ανά σημείο) παίρνουν σχετικά χαμηλές βαθμολογίες (καθότι το σκληρό κέλυφος, για να παραμείνει άθικτο, μεταβιβάζει αρκετή ενέργεια στο αφρώδες και κατ' επέκταση στο ομοίωμα---πάντα όμως ΠΟΛΥ κάτω από αυτή που επιτρέπεται από τις προδιαγραφές, έτσι?).

Οι φτηνοί κατασκευαστές έχουν βολευτεί μια χαρά με το θερμοπλαστικό (που χρησιμοποιούν για εξωτερικά κελύφη) θεωρώντας ασήμαντο το γεγονός ότι το κέλυφος συνήθως καταστρέφεται μετά την πρώτη κρούση. Αυτοί οι κατασκευαστές παίρνουν υψηλή βαθμολογία σε τεστ μιας-κρούσης, αλλά αποκλείονται αυτομάτως σε τεστ που προβλέπουν δύο κρούσεις στο ίδιο σημείο.

Τώρα ποια από τις δύο σχολές έχει δίκιο... αυτό χωράει πολύ κουβέντα, αλλά αυτή η διαφορά ίσως εξηγεί τα περίεργα αποτελέσματα που βγάζουν κάποια τεστ.

bentouza
13/06/2008, 13:30
Αρχικά δημιουργήθηκε από road spirit
Έπειτα, τα κρας τεστ αγνοούν ενα πολύ πολύ σημαντικό παράγοντα :
η αποτελεσματικότητα του κράνους έχει να κάνει με την εφαρμογή του. Αν πάρεις το καλύτερο συνδιασμό που υπάρχει στο κόσμο από υλικό εξωτερικού κέλυφους-υλικο εσωτερικού αφρώδους-σχεδιασμού-πλέξης υλικών κλπ κλπ με τις σουπερ ντουπερ ικανότητες διάχυσης της ενέργειας κρούσης, αμα το κράνος δεν εφαρμόσει σωστά στο κεφάλι.... @@ θα πάρεις!!

πολυ σωστα! ομως τα τεστ δεν το αγνουν.σου λενε πως τα πηγε στην προσκρουση το κρανος.απο εκει και υστερα ειναι δικο σου θεμα να βρεις το κρανος μεσα στο οποιο το κεφαλι σου θα μετακινηθει το λιγοτερο δυνατο.το τελειο θα ηταν η πολυουρεθανη να ειχε αρσενικο καλουπι το κεφαλι σου, αλλα μαλλον θα ειναι κομματακι ακριβο.

@npat:αυτο ακριβως το συμπερασμα εχω βγαλει οταν διαβασα στο ποστ που ειχε κανει ο ταξιδευτης τις δοκιμες για τα κρανη και τη μεγιστη επιταχυνση που μπορει να δεχτει ο εγκεφαλος

madox
13/06/2008, 13:55
Απο την στιγμη που δεν αναφερει λεπτομερειες δεν μπορω να λαβω υποψιν τιποτα.

Οι βρετανοι ειναι και λιγο υποπτοι καθως μου ερχεται στο μυαλο αναλογη προπαγανδα με την british leyland μεχρι που ηρθε η στιγμη και η αυτοκινητοβιομηχανια τους πεθανε.

TOLISTOLAROS
13/06/2008, 14:33

Είσαι σίγουρος;
http://www.adac.de/Search/SearchResult/RW_HighLight.asp?RWDoc2Show=37883&RWLang=de&RWCollectionID=adac&RWQuery=uvex&RWURL=http://www.adac.de/Tests/Zubehoertests/Motorradzubehoer/Helme_2008/Ergebnis/default.asp&RWCookieValue=
Το helix carbon είναι το κορυφαίο:
Nicht von ungefähr ist der leichteste Helm, uvex Helix RS 750 Carbon , gleichzeitig der Klassenbeste im Stoßdämpfungstest."
"Kαι το ελεφρύτερο και το καλύτερο σε δοκιμή δυνατού χτυπήματος"
Οι αντίπαλοι:
* ARAI Chaser
* HJC HQ 1
* LAZER Fiber D1
* NOLAN N 94
* Schuberth R1
* ScorpionEXO 1000
* SHARK RSR2
* SHOEI XR-1000
* X-LITE X-602
Ξεκολλάτε πια με τις γνωστές μάρκες...:wave2:

div400
13/06/2008, 15:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από npat
Να πιθανολογήσω κι εγώ λίγο...
.......
Τώρα ποια από τις δύο σχολές έχει δίκιο... αυτό χωράει πολύ κουβέντα, αλλά αυτή η διαφορά ίσως εξηγεί τα περίεργα αποτελέσματα που βγάζουν κάποια τεστ.

:nono:

νικο δεν ειναι ετσι ακριβως...

καταρχήν κρανη απο θερμοπλαστικο περνουν μεταξυ αλλων και την SNELL η οποια εινια η μονο προδιαγραφη που προβλέπει 2 χτυπηματα στο ίδιο σημειο (το γιατι θα το δουμε αλλη φορα..)
το θερμοπλαστικο εχει την ιδιοτητα να καμπτεται/παραμορφωνεται σε προσκρουση ενω το carbonfiber/fiberglass κτλ σπαζουν/σκιζονται (delaminate οπως ειναι ο αγγλικος ορος αν τον θυμαμαι καλα, αν καποιος ξερει καλυετρη μεταφραση...)
αυτοι ειναι τροποι που χειριζονται τις δυναμεις προσκρουσης και την διαχεουν στο υπολοιπο κελυφος
ετσι δεν ειναι θεμα σκληροτητας. απλα ειναι θεμα το πως 2 διαφορετικα υλικα συμπεριφερονται υπο τις ιδιες συνθηκες.

εξαλλου καμια προδιαγραφη δεν θετει στανταρ σκληροτητας του κελυφους περαν τις διατρησης (penetration) την οποια περνουν και τα 2 χαλαρα.

madox
13/06/2008, 16:49
Αρχικά δημιουργήθηκε από TOLISTOLAROS
Είσαι σίγουρος;
http://www.adac.de/Search/SearchResult/RW_HighLight.asp?RWDoc2Show=37883&RWLang=de&RWCollectionID=adac&RWQuery=uvex&RWURL=http://www.adac.de/Tests/Zubehoertests/Motorradzubehoer/Helme_2008/Ergebnis/default.asp&RWCookieValue=
Το helix carbon είναι το κορυφαίο:
Nicht von ungefähr ist der leichteste Helm, uvex Helix RS 750 Carbon , gleichzeitig der Klassenbeste im Stoßdämpfungstest."
"Kαι το ελεφρύτερο και το καλύτερο σε δοκιμή δυνατού χτυπήματος"
Οι αντίπαλοι:
* ARAI Chaser
* HJC HQ 1
* LAZER Fiber D1
* NOLAN N 94
* Schuberth R1
* ScorpionEXO 1000
* SHARK RSR2
* SHOEI XR-1000
* X-LITE X-602
Ξεκολλάτε πια με τις γνωστές μάρκες...:wave2:

αγγλικα δεν εχει η adac?
ουτε εδω λεπτομερειες του τεστ γιατι?
ta uvex γερμανικα ειναι?

προφανως ο ιαπωνικος φορεας πιστοποιησης θα βγαζει πρωτα τα arai-shoei

madox
13/06/2008, 16:54

καταρχήν κρανη απο θερμοπλαστικο περνουν μεταξυ αλλων και την SNELL η οποια εινια η μονο προδιαγραφη που προβλέπει 2 χτυπηματα στο ίδιο σημειο (το γιατι θα το δουμε αλλη φορα..)
το θερμοπλαστικο εχει την ιδιοτητα να καμπτεται/παραμορφωνεται σε προσκρουση ενω το carbonfiber/fiberglass κτλ σπαζουν/σκιζονται (delaminate οπως ειναι ο αγγλικος ορος αν τον θυμαμαι καλα, αν καποιος ξερει καλυετρη μεταφραση...)
αυτοι ειναι τροποι που χειριζονται τις δυναμεις προσκρουσης και την διαχεουν στο υπολοιπο κελυφος
ετσι δεν ειναι θεμα σκληροτητας. απλα ειναι θεμα το πως 2 διαφορετικα υλικα συμπεριφερονται υπο τις ιδιες συνθηκες.

εξαλλου καμια προδιαγραφη δεν θετει στανταρ σκληροτητας του κελυφους περαν τις διατρησης (penetration) την οποια περνουν και τα 2 χαλαρα.

πως το θερμοπλαστικο υλικο ειναι πιο γερο απο το carbon?

δεν κασταλαβαινω μπορεις να το εξηγησεις?

προφανως το πλαστικο εχει καλλιτερη ελαστικοτητα σε ελαφρο χτυπημα αλλα πολυ μικροτερη αντοχη σε ποιο δυνατο

δεν μπορει τα κινεζικα nitro να παρεχουν περισσοτερη ασφαλεια απο τα arai μην τρελαθουμε κιολας

TOLISTOLAROS
13/06/2008, 17:43

προφανως το πλαστικο εχει καλλιτερη ελαστικοτητα σε ελαφρο χτυπημα αλλα πολυ μικροτερη αντοχη σε ποιο δυνατο

δεν μπορει τα κινεζικα nitro να παρεχουν περισσοτερη ασφαλεια απο τα arai μην τρελαθουμε κιολας
Nομίζεις...http://www.motorcyclistonline.com/gearbox/motorcycle_helmet_review/index.html
Δε σε νοάζει πόσο θ'αντέξει σε πολύ δυνατό χτύπημα,θα'χεις ήδη πεθάνει απ΄το τράνταγμα...
Παιδιά στα Arai Shoei πληρώνεις και το μεγάλο κόστος προβολής και διαφήμησης που έχουν,καθώς και το brand name...

madox
13/06/2008, 17:57

και για εξηγησε μου σε παρακαλω πως γινεται το shark rsr2 που ειναι κατασκευασμενο απο "Shell made from Carbon/Kevlar multi-directional composite fibres"
να παιρνει 5 αστερια και το rx7 που πανω κατω ειναι απο τα ιδια υλικα να παιρνει το τριτο το μακρυτερο?

και σε θεμα τιμης δεν ειναι δα και τζαμπα(500+)

αφου δεν σου αρεσε η ιδεα του κουβα μπορεις να χρησιμοποιησεις τα κλασσικα ταπερ ειμαι σιγουρος οτι ειναι πιο ασφαλη απο "υπερτιμημενα-διαφημισμενα" arai

mpou
13/06/2008, 18:01
και για εξηγησε μου σε παρακαλω πως γινεται το shark rsr2 που ειναι κατασκευασμενο απο "Shell made from Carbon/Kevlar multi-directional composite fibres"
να παιρνει 5 αστερια και το rx7 που πανω κατω ειναι απο τα ιδια υλικα να παιρνει το τριτο το μακρυτερο?

Κοιτα, και εγω χρησιμοποιω τα ιδια υλικα με τη μανα μου για να φτιαξω παστιτσιο.

Ε λοιπον, οταν το κανει η μανα μου, τρωμε. Οταν το κανω εγω, παλι τρωμε, αλλα απο εξω.

:bigcry:

div400
13/06/2008, 18:22

δεν ειπα πουθενα οτι το θερμοπλαστικο (δεν ειναι το ιδιο με τα πλαστικα ποτηρια) ειναι πιο γερο ή πιο ανθεκτικο.
δεν ξερω κιολας (μπορει και να ειναι υπο ορισμενες συνθηκες ποιος ξερει?)
απλα λεω οτι η επιλογή υλικου κατσκευης δεν εχει να κανει με την ''επιθυμητή'' σκληροτητα του κελυφους.

ας μην ξεχνάμε οτι το carbon fiber ειναι πολυ πιο ελαφρη απο τα θερμοπλαστικα....:rolleyes:

υγ: κινεζικα nitro VS ιαπωνικα arai: εξηγησε μου εσυ γιατι τα nitro (ή οποια αλλη μαρκα ''φθηνων'' κρανων) ΔΕΝ ειναι το ιδιο ασφαλη με τα arai απο την στιγμή που καλυπτουν την ΙΔΙΑ προδιαγραφη? (ας δεχθουμε οτι ειναι πιστοποιημενα αφμοτερα κατα ece 22-05)

TOLISTOLAROS
13/06/2008, 18:25
αγγλικα δεν εχει η adac?
ουτε εδω λεπτομερειες του τεστ γιατι?
ta uvex γερμανικα ειναι?

προφανως ο ιαπωνικος φορεας πιστοποιησης θα βγαζει πρωτα τα arai-shoei

Ε ας μη βλέπουμε παντού παράγκες...

div400
13/06/2008, 18:36
αφου δεν σου αρεσε η ιδεα του κουβα μπορεις να χρησιμοποιησεις τα κλασσικα ταπερ ειμαι σιγουρος οτι ειναι πιο ασφαλη απο "υπερτιμημενα-διαφημισμενα" arai

καταρχήν κανενα κρανος δεν πειρε το τριτο το μακρυτερο!!!! (ρε φουστη μου γιατι να απολογουμε για την sharp τωρα?!?!?!)
απλα το rsr2 σκοραρε υψηλοτερη βαθμολογια απο rx7. μιας και ολα τα κρανη που δοκιμασαν ειχαν ηδη πιστοποιηθει κατα ece22-05! προφανως αν διαβαζαμε και τα FAQ θα καταλαβαιναμε οτι η δοκιμη ειχε περισσοτερες και διαφοροποιημενες παραμετρους απο την ece22-05 και η βαθμολογια αντανακλα ακριβως τις επιδοσεις των κρανων στην δοκιμη αυτη! (που να αναφερω, ΔΕΝ αποτελει πιστοποιηση ή νομιμη απαιτηση κτλ κτλ.)

γιατι σου φαινεται παραξενο ή λαθος αυτο?
δεν μπορει δηλ καποιο αλλο κρανος να ειναι καλυτερο* απο το arai?

επίσης οπως πολυ σωστα ειπε νωριτερα npat το κελυφος δεν ειναι το μειζονος σημασιας εξαρτημα στα κρανη! (ναι ναι και ομως...)
το φελιζολ/αφρολεξ που ειναι ΜΕΣΑ (και δεν φαινεται) κανει ΟΛΗ (αντε, σχεδον ολη) την δουλεια!

*= καλυτερο οσων αφορα την ιδιοτητα του να απορροφα τις δυναμεις προσκρουσης. πραγμα που ειναι επιστημονικά μετρησιμο μεγεθος και οχι καποιος υποκειμενικος παραγοντας οπως πχ ποιο μου εφαρμοζει καλυτερα ή ποια μαρκα γουσταρω περσσοτερο....

red_monster
14/06/2008, 17:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από mpou
Κοιτα, και εγω χρησιμοποιω τα ιδια υλικα με τη μανα μου για να φτιαξω παστιτσιο.

Ε λοιπον, οταν το κανει η μανα μου, τρωμε. Οταν το κανω εγω, παλι τρωμε, αλλα απο εξω.

:bigcry:

+ 1098 ....

Οι πρώτες ύλες είναι μια παράμετρος, το μοντάρισμα άλλη...

red_monster
14/06/2008, 17:24

Δεν είπε κανείς ότι τα shoei και τα arai δεν είναι καλά κράνη...
Η εφαρμογή και η αίσθηση των arai δεν συγκρίνεται με τπτ , το ίδιο και τα σχέδια των shoei
Ο συνάδελφος σου λέει οτι στην χ έρευνα με βάση τις y συνθήκες δεν ανταποκρίνονται ως όφειλαν

ASTRAKITCAR
15/06/2008, 12:28
το x lite 601 που εχω απεσπασε 4 στα 5 αστερια...

αλλα στο θεμα οτι οι παγκοσμιοι φορανε τα ιδια κρανη εμποριου,μην ειστε απολυτοι.....

σιγουρα φορανε αλλη επενδυση αναλογα το κλιμα ή την πιστα,επισης εσεις με βροχη και σγυγμους στα υψη θα κανατε αγωνα χωρις να θολωνει η ζελατινα...

και να πατε με 300km χωρις αγχος...

οσα κρανη εχω βαλει και εχω πεσει σε βροχη.τι antifog ζελατινα ,τι μπαλαγκλαβα να ειναι η μυτη απο κατω ..το τζαμι θολωνει...

αρα αυτοι εκει βαζουν σιγουρα αλλα υλικά ή πατεντες που δεν τις ξερουμε στο εμποριο....

απλα θυμιζω το Marketing ειναι ισχυρο οταν παιζονται λεφτα πολλα

repsol λιπαντικα σε εργοστασιακη ομαδα ως σπονσορας ,αλλα το εργοστασιο εβαζε αλλα λιπαντικα στην πραγματικοτητα...

ετσι και εδω οι εταιρεις κρανων λενε οτι ειναι ιδια υλικα κτλ,αλλα ποτε δεν ξερεις...

banditgr
15/06/2008, 14:07
pantos pisteyo an to uvex helix rs eprne meros tha itan top.
To carbon kelifos,se sindiasmo me to apisteyta mikro varos (990kg to mikro kelifos!) sigoura logo poli mikroteris adraneias ta epivradinei poli pio apotelesmatika stin proskrousi.Kai den milame gia liga gramaria diafora,alla konta sta 600-700gr se sxesi me ena arai.

arxaios
15/06/2008, 15:12
Αρχικά δημιουργήθηκε από banditgr
Kai den milame gia liga gramaria diafora,alla konta sta 600-700gr se sxesi me ena arai.

Κόψε κάτι θα μας πάρουν με τις πέτρες ........................
1270 γρ το Arai RX 7 μου ................ (Ευρωπαϊκών προδιαγραφών) μέγεθος Large ........

banditgr
15/06/2008, 16:00
den i3era oti to rx-7 einai toso elafri (epsa3a online kai pouthena den vrika anafora gia to varos,oute sto site tis arai)Pantos genika ta perissotera pezoun 1.5kg+

arxaios
15/06/2008, 17:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από banditgr
den i3era oti to rx-7 einai toso elafri (epsa3a online kai pouthena den vrika anafora gia to varos,oute sto site tis arai)Pantos genika ta perissotera pezoun 1.5kg+
Τα αμερικανικών - ιαπωνικών προδιαγραφών τόσο όσο λες είναι περίπου ................

bentouza
17/06/2008, 15:05
εξηγησε μου εσυ γιατι τα nitro (ή οποια αλλη μαρκα ''φθηνων'' κρανων) ΔΕΝ ειναι το ιδιο ασφαλη με τα arai απο την στιγμή που καλυπτουν την ΙΔΙΑ προδιαγραφη? (ας δεχθουμε οτι ειναι πιστοποιημενα αφμοτερα κατα ece 22-05)

γιατι η προδιαγραφη αυτη δεν ειναι αρκετη ή γιατι μετραει πραγματα τα οποια δεν ειναι κ πολυ σημαντικα.
θελω να πω πως επειδη καποια κρανη ειναι δοκιμασμενα με ενα πακετο δοκιμων και μετρησεων δεν σημαινει πως απαξ και περασαν μας ΑΡΚΟΥΝ.
η προδιαγραφη αυτη θελει να εξασφαλισει οτι θα πωλουνται κρανη με ενα μινιμουμ επειδοσεων και οχι να συγκρινει και να μετραει τα κρανη για να αναδειξει τα καλυτερα και τα χειροτερα.

schumacher_
18/06/2008, 17:25
Ενδιαφέρουσες οι απόψεις και οι συζητήσεις, αλλά ρε παιδιά, όπως και να το κάνουμε, πώς γίνεται να υπάρχει αυτό (http://dft-1-sharp.eduserv.org.uk/search/details/?id=5) και αυτό (http://dft-1-sharp.eduserv.org.uk/search/details/?id=9) ? (συγκριτικά μιλάω)

Όσο και να θέλω να πιστέψω ότι όντως είναι όλα οκ, οι μετρήσεις που γίνονται είναι σωστές κλπ κλπ... δε μπορώ! :rolleyes:

TOLISTOLAROS
18/06/2008, 17:32
Αρχικά δημιουργήθηκε από schumacher_
Ενδιαφέρουσες οι απόψεις και οι συζητήσεις, αλλά ρε παιδιά, όπως και να το κάνουμε, πώς γίνεται να υπάρχει αυτό (http://dft-1-sharp.eduserv.org.uk/search/details/?id=5) και αυτό (http://dft-1-sharp.eduserv.org.uk/search/details/?id=9) ? (συγκριτικά μιλάω)

Όσο και να θέλω να πιστέψω ότι όντως είναι όλα οκ, οι μετρήσεις που γίνονται είναι σωστές κλπ κλπ... δε μπορώ! :rolleyes:
Όλα γίνονται και όλα μετριούνται...μην την πατήσουμε και να θέλουμε ν'αποδείξουμε ότι οι αγορές μας είναι κορυφαίες(γενικά μιλάω προς Θεού).Δηλ.αν άυριο μεθαύριο βγει καλύτερο,κράνος απ'το δικό μας εμείς τί θα λέμε...όχι.Η εξέλιξη προχωράει και πλέον υπάρχουν πολλές εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας του αναβάτη...αποτελέσματα σαν το προηγούμενο είναι ευχάριστες εκπλήξεις για όλους μας,έχουμε πλέον επιλογή...άσε που θ'αναγκαστούν κάποιες εταιρείες/αντιπρόσωποι που είχαν πάρει ψηλά τον αμανέ να ρίξουν τις τιμές.Έλεος πια να χρεώνουν +200? κράνος επειδή είναι replica στα χρώματα του bayliss,του gayliss και γω δεν ξέρω ποιανού άλλου...:) :)

schumacher_
18/06/2008, 17:47
Όλα γίνονται και όλα μετριούνται...μην την πατήσουμε και να θέλουμε ν'αποδείξουμε ότι οι αγορές μας είναι κορυφαίες(γενικά μιλάω προς Θεού).Δηλ.αν άυριο μεθαύριο βγει καλύτερο,κράνος απ'το δικό μας εμείς τί θα λέμε...όχι.Η εξέλιξη προχωράει και πλέον υπάρχουν πολλές εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας του αναβάτη...αποτελέσματα σαν το προηγούμενο είναι ευχάριστες εκπλήξεις για όλους μας,έχουμε πλέον επιλογή...άσε που θ'αναγκαστούν κάποιες εταιρείες/αντιπρόσωποι που είχαν πάρει ψηλά τον αμανέ να ρίξουν τις τιμές.Έλεος πια να χρεώνουν +200? κράνος επειδή είναι replica στα χρώματα του bayliss,του gayliss και γω δεν ξέρω ποιανού άλλου...:) :)

Δεκτό, αλλά νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει υπερβολή... δε μιλάμε για κάποιο (κοινά αποδεκτό έστω) κορυφαίο κράνος απέναντι με κάποιο αντίστοιχό του, αλλά με κάποιο το οποίο έχει σαφώς κατώτερα υλικά. Και έχοντας διαβάσει τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί στη συζήτηση, το δέχομαι ότι εφόσον και τα 2 έχουν περάσει το τεστ, είναι τουλάχιστον πάνω από κάποιο Χ επίπεδο ποιότητας. Αλλά να ξεπερνά το Airoh με το θερμοπλαστικό υλικό και το ψιλο-άθλιο εσωτερικό (επειδή έχουν περάσει 2 airoh από τα χέρια μου), το επίπεδο ασφάλειας του Arai, μου φαίνεται κάπως περίεργο... :sick:

Θα το καταλάβαινα πλήρως, αν στην κριτική συμπεριλαμβανόταν και ένα πεδίο τιμής / αποτελεσμάτων τεστ... δηλαδή αν το Arai με τα 800? φέρνει 70% στα τεστ και το Airoh των 150? φέρνει 55% στα τεστ, όντως να μετράει πολύ θετικά αυτό για το Airoh, σαν τιμή/απόδοση...

hercul
18/06/2008, 18:59
Εμένα με έκανε εντύπωση τα 5 αστέρια στο Lazer LZ6 που είναι κράνος των 100 ευρό πάνω κάτω, με τα ακριβότερα μοντέλα της ίδιας εταιρίας να έχουν 2 και 4 αστέρια.... :look:

TOLISTOLAROS
18/06/2008, 19:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από schumacher_
Δεκτό, αλλά νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει υπερβολή... δε μιλάμε για κάποιο (κοινά αποδεκτό έστω) κορυφαίο κράνος απέναντι με κάποιο αντίστοιχό του, αλλά με κάποιο το οποίο έχει σαφώς κατώτερα υλικά. Και έχοντας διαβάσει τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί στη συζήτηση, το δέχομαι ότι εφόσον και τα 2 έχουν περάσει το τεστ, είναι τουλάχιστον πάνω από κάποιο Χ επίπεδο ποιότητας. Αλλά να ξεπερνά το Airoh με το θερμοπλαστικό υλικό και το ψιλο-άθλιο εσωτερικό (επειδή έχουν περάσει 2 airoh από τα χέρια μου), το επίπεδο ασφάλειας του Arai, μου φαίνεται κάπως περίεργο... :sick:

Θα το καταλάβαινα πλήρως, αν στην κριτική συμπεριλαμβανόταν και ένα πεδίο τιμής / αποτελεσμάτων τεστ... δηλαδή αν το Arai με τα 800? φέρνει 70% στα τεστ και το Airoh των 150? φέρνει 55% στα τεστ, όντως να μετράει πολύ θετικά αυτό για το Airoh, σαν τιμή/απόδοση...
Έχω κράνος 480?(uvex carbon) .Άπαιχτο,ειδικά σε θέμα βάρους και ζελατίνας...και αν το ψάξεις στο site της ADAC έχει την καλύτερη απορρόφηση ενέργειας σε στούκα(link στη σελίδα 5).Αν όμως αύριο μεθαύριο κάποιο caberg καταφέρει με έξυπνο σχεδιασμό ν'απορροφήσει περισσότερη ενέργεια θα το δεχτώ...Όπως η Ελλαδάρα πήρε το euro με υποδέεστερο υλικό έτσι μπορεί να γίνει η ευχάριστη έκπληξη.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός έχω σπουδάσει και έχω δει στο εργαστήριο προίόντα φτηνά να ξεπερνούν σε απόδοση ακριβότερα...ίσως και γι'αυτό δε με εκπλήσσει τίποτα σε ότι αφορά στην κατασκευή προΐόντων.
Οπότε ...στα π@πάρια μας φιλαράκο το πώς θα φαγώνονται οι εταιρείες
Καλά να'μαστε,βόλτες να κάνουμε,κράνη ν'αγοράζουμε κι ας είναι αχρείαστα :beer:

madox
18/06/2008, 19:53
ακομα και στο site της mcn οι αγγλοι ειναι συγχισμενοι.Εξακολουθω να πιστευω οτι εαν δεν δω παραμετρους που λειφθηκαν υποψη ,λεπτομερειες και αναλυσεις ,δεν πιστευω τιποτα.

Επισης το κρανος που πεφτει κατακορυφα απο υψος με καποιο βαρος μεσα ειναι τελειως ακυρο γιατι και αποτελει την πιο σπανια περιπτωση πτωσης ( ειναι δηλαδη σαν να παιρνεις φορα και να χτυπας το κεφαλι σου σε τοιχο η στυλο)αλλα και απουσιαζει το σωματικο βαρος του αναβατη που θα επιβαρυνει κατα πολυ το χτυπημα.
Το σωστο κατ εμε θα ηταν ολοκληρο ανδρεικελο να πεφτει με το κεφαλι κατακορυφα και οχι ενα κρανος με λιγο βαρος μεσα του.:uplate: :ninja: :ninja:

Καθως και δοκιμες με χτυπηματα στο πλαι και πισω που αποτελουν και την πλειοψηφια.

TOLISTOLAROS
18/06/2008, 21:51
ακομα και στο site της mcn οι αγγλοι ειναι συγχισμενοι.Εξακολουθω να πιστευω οτι εαν δεν δω παραμετρους που λειφθηκαν υποψη ,λεπτομερειες και αναλυσεις ,δεν πιστευω τιποτα.

Επισης το κρανος που πεφτει κατακορυφα απο υψος με καποιο βαρος μεσα ειναι τελειως ακυρο γιατι και αποτελει την πιο σπανια περιπτωση πτωσης ( ειναι δηλαδη σαν να παιρνεις φορα και να χτυπας το κεφαλι σου σε τοιχο η στυλο)αλλα και απουσιαζει το σωματικο βαρος του αναβατη που θα επιβαρυνει κατα πολυ το χτυπημα.

Σωστός,πρέπει να έχουμε πλήρη ανάλυση της δοκιμασίας

Το σωστο κατ εμε θα ηταν ολοκληρο ανδρεικελο να πεφτει με το κεφαλι κατακορυφα και οχι ενα κρανος με λιγο βαρος μεσα του.:uplate: :ninja: :ninja:
Δε νομίζω,γιατί τότε θα'πρεπε να'χαμε ανδρείκελα πάρα πολλών διαφορετικών σωματότυπων,το βάρος,οι αναλογίες,το ύψος του αναβάτη κατά την πτώση δημιουργούν ροπές που θα κάνουν το κράνος να μη χτυπήσει στο σημείο που υπολογίζουμε,άρα το τεστ δε θα'ναι δίκαιο...

Καθως και δοκιμες με χτυπηματα στο πλαι και πισω που αποτελουν και την πλειοψηφια.
Να συμπληρώσω ότι εκτός απ'τα σημεία που αναφέρεις η πιο επικίνδυνη και συχνή περιοχή για τραυματισμούς είναι η μούρη μας ,όχι μόνο επειδή πολλές φορές πέφτουμε προς τα μπροστά,όχι μόνο γιατί μας κάνει τα μούτρα κρέας,αλλά ακόμα χειρότερο αναγκάζει τον αυχένα σε απότομη έκτση προς τα πίσω(ξουτ μακριά απ'όλους...).Να γιατι δεν θεωρώ(όπως και πολλοί άλλοι) τα jet και σπαστά κράνη αξιόλογα...ακόμα και στη μούρη να μη βρεις το κράνος που τραβιέται σφίγγει επικίνδυνα το λαιμό...

div400
18/06/2008, 21:54

σωστά! :beer:

ολοι οι οργανισμοί και ολες οι προδιαγραφες (ece22-05,SNELL,DOT, BSI ) κάνουν τις δοκιμές με αυτο τον τρόπο, δηλ κράνος + ομοιομα κεφαλιου (βαρους συνηθως 5 κιλών το οποιο περιέχει και το σύστημα καταγραφής δεδομενων [g force meter]) το οποιο πεφτει με ελεγχόμενη κατακόρυφη πτωση σε διαφορετικές επιφάνειες (επιπεδη, ημισφαιρικη (SNELL,BSI) και γωνια/αιχμηρη. επίσης ολες ανεξαιρετως κανουν πολλαπλες δοκιμες σε διαφορα σημεια του κράνους και οχι μονο σε ενα!
επίσης , οσων αφορα αυτο που λες με τον τοιχο / στυλο, φαντασου οτι εμβολιζεις στο πλαϊ ενα αυτοκινητο που σου παραβιασε την προτεραιοτητα και σκας με το κεφαλι στο οριζοντιο δοκαρι της οροφής ή στο καθετο νευρο πριν τελικα εκτοξευτεις απο πανω του και θα καταλαβεις γιατι ειναι σημαντικές οι ''καθετες'' πτωσεις....
περαν του οτι εξασφαλίζουν επαναληψημες και ελεγχόμενες συνθήκες δοκιμής που ειναι και το κυριως κριτίριο σε εργαστηριακες δοκιμες....

:wave2: :beer:

div400
18/06/2008, 22:09
......

πως μας ξεφυγε τοσες μερες????? ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ (http://dft-1-sharp.eduserv.org.uk/about-sharp)

αν και ΔΕΝ αναφερει και παααρα πολλες λεπτομεριες, βοηθάει κάπως στο καταλαβουμε καποια πράγματα νομίζω....:look:

:beer: :wave2: :beer:

madox
18/06/2008, 23:10
πως μας ξεφυγε τοσες μερες????? ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ (http://dft-1-sharp.eduserv.org.uk/about-sharp)

αν και ΔΕΝ αναφερει και παααρα πολλες λεπτομεριες, βοηθάει κάπως στο καταλαβουμε καποια πράγματα νομίζω....:look:

:beer: :wave2: :beer:

πολυ γενικο εγω θελω απο το συγκεκριμενο τεστ:beer:

madox
18/06/2008, 23:16

Δε νομίζω,γιατί τότε θα'πρεπε να'χαμε ανδρείκελα πάρα πολλών διαφορετικών σωματότυπων,το βάρος,οι αναλογίες,το ύψος του αναβάτη κατά την πτώση δημιουργούν ροπές που θα κάνουν το κράνος να μη χτυπήσει στο σημείο που υπολογίζουμε,άρα το τεστ δε θα'ναι δίκαιο...

τοτε θα επρεπε να ειχαμε και διαφορετικα βαρη μεσα στα κρανη καθως ολα τα κεφαλια δεν ζυγιζουν το ιδιο.Στο συγκεκριμενο τεστ της sharp η προσομοιωση καθετης πτωσης ειναι κατα την γνωμη μου ανεπαρκης.

τα τεστ DOT αφορουν το μινιμουμ των προδαγραφων και οχι το maximum.Ο λογος που γινονται ειναι καθαρα για να μην κυκλοφορουν κρανη τυπου πλαστικο ταπερ.:beer:

div400
18/06/2008, 23:55
τοτε θα επρεπε να ειχαμε και διαφορετικα βαρη μεσα στα κρανη καθως ολα τα κεφαλια δεν ζυγιζουν το ιδιο.

αυτη ειναι μια απο τις κριτικές που ασκειτε στην προδιαγραφη SNELL η οποια χρησημοποιει ενα συγκεκριμένο βαρος ενω η ECE22-05 διαφοροποιει τα βαρη αναλογα με το μεγεθος κατα την λογική οτι ενα μαγαλυτερο κεφαλι θα ειναι και πιο βαρη...

Στο συγκεκριμενο τεστ της sharp η προσομοιωση καθετης πτωσης ειναι κατα την γνωμη μου ανεπαρκης.

γιατι? μπορεις να το εξηγησεις λιγο παραπανω?

η κάθετη πτωση ειναι η τυποποιημενη διαδικάσια ΟΛΩΝ των προδιαγραφών! αυτο που θελουν να δουν ειναι η διαχειρηση των g απο το κράνος και οχι η διαδικασια της πτωσης. εξαλλου καθε ενας μας πεφτει ή εχει πεσει με διαφορετικο τροπο, αντε να το αναπαραστησεις αυτο σε εργαστηριο...
και κατα την αποψη μου ειτε απο low side ειτε απο high side ειτε στουκα σε ακινητο εμποδιο (τουτου, τοιχος) πεσεις, η συνηστωσα την στιγμη της κρουσης λιγο πολυ παντα ειναι καθετη. πεφτεις και χτυπας με το κρανος καπου....:look:

τα τεστ DOT αφορουν το μινιμουμ των προδαγραφων και οχι το maximum.Ο λογος που γινονται ειναι καθαρα για να μην κυκλοφορουν κρανη τυπου πλαστικο ταπερ.:beer:

εδω μαλλον κατι εχεις μπερδεψει ή κατι αλλο θες να πεις....

η DOT ειναι προδιαγραφη απο μονη της! οπως αυτονομη προδιαγραφη ειναι και η SNELL (και μαλιστα ΔΕΝ ειναι η νομιμη απαιτηση, αλλα σε εθελοντική βαση. για πωληθει ενα κρανος στις ΗΠΑ πρεπει να καλυπτει την DOT και ΑΝ θελει ο κατασκευαστεις το πιστοποιεί και κατα SNELL...) οπως αυτονομη προδιαγραφή ειναι και η ECE 22-05...

TOLISTOLAROS
18/06/2008, 23:55
τοτε θα επρεπε να ειχαμε και διαφορετικα βαρη μεσα στα κρανη καθως ολα τα κεφαλια δεν ζυγιζουν το ιδιο.Στο συγκεκριμενο τεστ της sharp η προσομοιωση καθετης πτωσης ειναι κατα την γνωμη μου ανεπαρκης.

Δε με κατάλαβες,εγώ μίλησα για ροπές,όχι για βάρη.Για να'ναι δίκαιο το τεστ πρέπει να χτυπάνε στο ίδιο σημείο.Είτε βάλεις μικρά ή μεγάλα βάρη(τα ίδια όμως για όλους) βγάζεις δίκαιο συμπέρασμα.Οι ροπές είναι που εκτρέπουν κάθε σώμα απ'τη θέση που θέλουμε,όχι το βάρος.
Οι προδιαγραφές D.O.T(Department Of Transport) είναι απλά προδιαγραφές του Αμερικάνικου Υπουργείου Μεταφορών,δε σημαίνει ότι είναι χειρότερες απ'τις Ευρωπαΐκές.Απλά για λόγους καλύτερου ελέγχου(και ισχυροποίησης της Ευρωπαΐκής επιρροής/κύρους) βγήκαν οι ECE.
Για να συγκρίνεις ποιές είναι καλύτερες κάνεις το εξής:
Κοπανάς τα κράνη στο ίδιο σημείο του κελύφους με την ίδια ταχύτητα και μετράς επιτάχυνση που δέχθηκε το εσωτερικό του κράνους(έχεις βάλει ένα g-metre ας πούμε).Αυτό που θα δείξει το μικρότερο νούμερο κερδίζει. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί,κυρίως επειδή υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με πολλά πράγματα που αφορούν την ασφάλεια σε συνθήκες οδήγησης σε δημόσιο δρόμο...

Γ.Σαββίδης
01/08/2008, 01:00
αγαπητοί φίλοι για το θέμα που συζητάτε θα ήθελα και εγώ να εκφέρω την άποψη μου…

Λοιπόν η άποψη μου πάνω στο θέμα είναι, ότι καλώς υπάρχουν τα ινστιτούτα έρευνας , έγκρισης & οι ελεγκτική μηχανισμοί .Τώρα για τον βαθμό αξιολόγησης καλό είναι να υπάρχει ! Αλλά δυστυχώς είναι λίγο πολύπλοκα τα πράγματα

Η αξιολόγηση των κρανών ( sharp test ) πολλά από αυτά που λένε είναι σωστά , άλλα πάλι είναι “ σκοτεινά “

Αν έχετε λίγη υπομονή και όρεξη να διαβάσετε , είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει όσους έχουν προβληματιστεί με αυτά τα τεστ αξιολογήσεις ………να κατανοήσετε την κατάσταση και να έχετε δική σας κρίση

Ενότητα Helmet guidance
Η πρώτη με σκοπό τις συμβουλές για κράνη με θέματα α) μέγεθος β) φροντίδα γ) ζελατίνα δ)σχεδιασμός & κατασκευή .Για μια τέτοια ομάδα ανθρώπων με επιστημονικές γνώσεις & τέτοιο pantset θα χαρακτηρίσω την ενότητα αυτή επιεικώς ερασιτεχνική δουλειά και πολύ ελλιπής σε ορισμένα θέματα ( παρολου που ο σκοπός του ινστιτούτο είναι η πληροφόρηση των μοτοσικλετιστών για την ασφάλεια των κρανών δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά με την ενότητα αυτή )

Παρόλα αυτά όσοι έχετε δει το σχετικό βίντεο θέλω να θυμηθείτε δυο από τα κράνη του βίντεο ένα SHOEI RAID II με το αυτοκόλλητο 1500Gr και το κράνος LAZER μοντέλο DAYTON ( στην συνέχεια θα ξανααφερθουμε σε αυτά τα δυο κράνη )

Η δοκιμές sharp
Σε αυτό το θέμα μας περιγράφουν ότι έχουν συγκεντρώσει μερικά από τα καλλίτερα στοιχεία από τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ,δοκιμάζουν τα κράνη σε κρούση στις περιοχές που πιθανόν να χτυπήσει που θα έχει σαν συνέπεια τον κίνδυνο του εγκεφαλικού τραυματισμού και την επίδραση σε αυτόν και δοκιμές τριβής του κελυφους για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού του αυχένα.. Με “ τιμές “ που αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές συνθήκες
Με λίγα λόγια για να κατανοήσουμε την διαφορά των δοκιμών που λένε , ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα στο πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες που μας δίνουν που θα μας βοηθήσουν στην αγορά ενός “ τίμιου “κράνους . Πρέπει να γνωρίζουμε μερικά βασικά στοιχεία για το κεφάλι μας……. και για τα κράνη …….

Για το κεφάλι : Σαν παράδειγμα θα αναφερθώ στο γνωστό σε όλους μπλακ αουτ ( διασηση εγκεφάλου ) αν και σε αυτό δεν είμαι ειδικός θα προσπαθήσω με όσα γνωρίζω να το εξηγήσω, η απότομη μετακίνηση του εγκεφάλου την στιγμή της κρούσεις είναι η αιτία που μετακινείται ο προστατευτικός “ ζελές “ που βρίσκεται γύρω από αυτόν ,
τότε ο εγκέφαλος χτυπώντας , δημιουργείτε ένα αιμάτωμα σε αυτόν και έχουμε το λεγόμενο μπλακ άουτ ( η διασηση για πολλούς όταν την ακούν νομίζουν ότι είναι δεν είναι κάτι σοβαρό ,δυστυχώς είναι πολύ σοβαρό , τόσο που ίσως χρειαστούμε συγχωροχάρτι για διαβατήριο)

Για να αποφύγουμε αυτήν την περίπτωση τα κράνη θα πρέπει να έχουν ένα προστατευτικό μαξιλάρι πάχους τουλάχιστον όσο το κεφάλι μας , αυτό εκτός από το μεγάλο βάρος ,φέρνει & άλλους κινδύνους σε περίπτωση πτώσης η μεγάλη ακτίνα του κράνους από τον σκελετικό άξονα μας είναι και μοχλός δύναμης προς αυτόν

Επίσης για τον αυχένα & σπονδυλική στήλη : Σε παρατεταμένη ολίσθηση του κράνους με επαφή με το έδαφος, αναπτύσσονται πολλές φορές θερμοκρασίες τήξεως του υλικού ανεβάζοντας τον συντελεστή τριβής του κελύφους που στιγμιαία φρενάρει και σαν αποτέλεσμα έχουμε την καταπόνηση του σκελετικού μας άξονα ( λαιμό & σπονδυλική στήλη ).
Ιδιαίτερα από τα πολυμερή υλικά ( θερμοπλαστικά ) που πολλές φορές μπορεί να είναι και η αιτία του ………….

Για τα κράνη : Από όσο γνωρίζω κανείς δεν έχει ανακαλύψει τον τέλειο συνδυασμό υλικών και τον τρόπο Κατασκευης του απόλυτα ασφαλούς κράνους σε αντοχή κρούσης , απορρόφησης ,διάτρησης , τριβής κ.λ.π .
(κάθε υλικό η συνδυασμός, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, άλλα στην κρουση,το άπλωμα,την απορρόφηση,τριβή κ.λ.π) Συνεπώς τα πρότυπα δεν μπορούν για την ώρα να ορισθούν σε όλες τις δοκιμασίες με “ τιμές “ από πραγματικές συνθήκες
Αυτή είναι οι κύριοι λόγοι που εξοπλισμένα ινστιτούτα με επιστήμονες ερευνούν υλικά & τεχνικές εφαρμογής για να μπορέσουν να δώσουν πληροφορίες υλικών, και διαδικασίες εφαρμογών τον καλύτερων υλικών με το μέγιστο δυνατόν άπλωμα της κρούσης αλλα και της απόσβεσης για να εκμεταλλευτούν οι κατασκευαστές αυτές της πληροφορίες και να κατασκευάσουν κράνη με το μικρότερο δυνατόν εξωτερικό μέγεθος και το μικρότερο συνολικό βάρος

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες θα κατασκευάσουν με τα καλλίτερα υλικά και τις καλλίτερες τεχνικές τα κράνη τους , Ότι νέο και καλλίτερο ( υλικό & τεχνικές ) είναι συνήθως και ακριβότερο στην αρχή από το προηγούμενο .Μην ξεχνάμε οτι όλοι θέλουν το εύκολο και μεγαλύτερο κέρδος , κάποιες μάλιστα δεν είναι καν κατασκευαστές και δεν Γνωρίζουν το “ αντικείμενο “ ( εμπορεύονται ένα εμπορικό σήμα και το desing ( Δυστυχώς αυτές οι εταιρείες είναι πολλές )

Αφού έβγαλα της "κακίες" μου για τις μη κατασκευάστριες εταιρείες σας αναφέρω ότι στο παρελθόν είχα αρκετές εμπειρίες από κράνη με αστοχία υλικού η υλικά που δεν μπόρεσαν να προστατέψουν τους μοτοσικλετιστές σε περιπτώσεις ατυχημάτων που η μοτοσικλέτα τους δεν είχε ταχύτητα μεγαλύτερη των 60 km , Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει μια αναφορά αληθινής
ιστορίας ΕΔΩ (http://) μιας γερμανικής εταιρείας πολύ δημοφιλής με πωλήσεις πολλών χιλιάδων κρανών κάθε χρόνο

Ενότητα Ratings
Και τώρα στο ζουμί τις αξιολόγησης sharp , η λίστα των υπο δοκιμην κρανών πως καταρτίστηκε ?Απουσιάζουν πολλές εταιρείες που πωλούν τα κράνη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές χώρες της Ε.Ε ( πολλές δεκάδες χιλιάδες ανά χρόνο ) και έχουν
πιστοποιήσεις από οργανισμούς όπως την φρέσκια British Standard BS 6658:1985
H δικές μου πληροφορίες λένε την περισσότερη σαβούρα κρανών στην αγορά της Ευρώπης την διανέμουν αυτοί που μετρούν με την ίντσα. Η μεγαλύτεροι βαπτιστές Κρανών από china –Taiwan – Korea κ.α = ίντσα / 1”= ARASHI /Ultra / Nitro / BOX / RST /Takachi και άλλα πολλά

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχω δει καμία μεγάλη εταιρεία κατασκευης κρανών να μετράει με ίντσα ……..Παρα μόνο πολλούς ’’νονους’’ κρανών, Τα ίδια και περισσότερα κάνουν και από την άλλη μεριά του ατλαντικού , όλο εντυπωσιακά τεστ με κράνη παρουσιάζουν και αυτοί Βαπτίζουν πουλάνε και κατηγορούν κατασκευαστές ! Έχω μια απορία ? Γιατί δεν κατασκευάζουν κράνη και αυτοί να μας δείξουν πως είναι τα ασφαλή κράνη και όλο κρίνουν……..

Αυτοί που στις ζελατίνες των κρανών που πωλούν εκεί , έχουν την πιστοποίηση της Ε.C.E 22.05 και όταν θέλουν να παρουσιάσουν ένα καλό ρούχο μοτοσικλετιστή λένε ότι οι ενισχύσεις έχουν έγκριση C.E 1621 τι να κάνουν αφού δεν έχουν δικό τους νομοθετικό πλαίσιο & οργανισμό έγκρισης , κάτι πρέπει να παρουσιάσουν ( έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρουν )

Αυτοί οι “νονοί “ είναι μόνο έμποροι κρανών που δεν συμμετέχουν στην εξέλιξη των κρανών , έχουν επενδύσει λίγα χρήματα για την εταιρεία τους και όταν δεν πάει κάτι καλά, αλλάζουν πολύ εύκολα το όνομα τους από Γιώργος την άλλη μέρα λέγονται Λάμπρος , οι απώλειες είναι πολύ μικρές………….

Ενώ οι κατασκευάστριες εταιρείες όπως την Nolan , Lazer , Nzi , Arai , Shoei , schuberth ,Vemar και άλλες πολλές έχουν ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα για το όνομα τους σε αγώνες που βοηθούν στην εξέλιξη των κρανών έχουν εργαστήρια με επιστήμονες μέσα στα εργοστάσια για τα τεστ των κρανών και την εξέλιξη τους , αυτοί δεν μπορούν να αλλάξουν ονομα τόσο εύκολα αν δεν πάει κάτι καλά ….. το κόστος είναι πολύ μεγάλο για την αλλαγή του ονόματος

Ζητώ συγνώμη για τον θυμό μου …….. Αλλά δεν μπορώ να συγκροτηθώ όταν υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και παίζουν με την ανθρώπινη ασφάλεια και κοιτούν μόνο τα χρήματα που θα εισπράξουν από μια τέτοια ιστορία

Τώρα που ξελάφρωσα ας δούμε λίγο τα τεστ και την αξιολόγηση !!!

Γ.Σαββίδης
01/08/2008, 01:19
Αν δούμε την αντικειμενική ? αξιολόγηση όπως πολλοί την είδαν και κατάλαβαν ……….. ( Με όλους τους κατασκευαστές και ανεξαρτήτου τιμής με την αύξουσα σε αριθμό αστεριών ) αυτό δεν το συζητάμε είναι Για πολλά γέλια ……. Άγνωστα κράνη με 50-80 λίρες έχουν περισσότερα αστέρια από επώνυμα κράνη με ιστορία των 450 λίρες Φαίνεται όλοι κοιμούνται και δεν το είδαν παρα μόνο αυτοί με την ίντσα το βρήκαν

Ας το δούμε όμως και ποιο δίκαια με ταξινόμηση τιμής από 51-99 λίρες και την αύξουσα σε αριθμό αστεριών

Ξαναφέρνουμε κοντά τα προαναφερθέντα ονόματα από τις εταιρείες του UK για δούμε ποια είναι τα καλύτερα ονόματα ARASHI / Ultra / Nitro / BOX / RST /Takachi και άλλα πολλά ( αυτά τα ονόματα είναι όλα από το UK )

υπογραμμίζουμε αυτά τα ονόματα για να δούμε την θέση τους στον πίνακα

Make Model Type Star Rating Size (Head Circ.) Price
Lazer LZ6 Full face * * * * * XS-XL £60
Arashi Viper Full face * * * * S-XL £65
Box BX2 Full face * * * * s-XL £60
Nitro N755VX Full face * * * * S-XL £80
Nitro N1600 VN Full face * * * * S-XL £80
RST Cobra Vent Full face * * * * S-XL £79

Στην πρώτη θέση βλέπουμε ένα κράνος της LAZER το LZ 6 που δεν έχει καμία τύχη για πωλήσεις από σχεδιασμό , εμφάνιση και εξοπλισμό απέχει μακράν από τα παρακάτω ( απλά το βάλαμε για τα μάτια )

Στις άλλες 5 από της 6 πρώτες θέσεις του πίνακα βλέπουμε τα προαναφερόμενα ονόματα που είναι φυσικά από το UK. Κατασκευαστής ποιος ξέρει ? Από πού? ποιος ξέρει ? πόσο δημοφιλή είναι ? σίγουρα θα γίνουν μετά από αυτά τα τεστ ! Στις καρτέλες των κρανών αυτών θα βρείτε το επίσημο web site των εταιρειών, από που είναι και ποιες είναι η καινοτομίες τους !!!

Στην 11 σειρά είδα και αυτό με αξιολόγηση 2 αστεριών στη συνέχεια θα το ξαναδούμε παρακάτω με υψηλότερη τιμή και άλλο βαθμό

Lazer Tornado Full face * * XS-XL £90

Αυτό το κράνος έχει σταματήσει να παράγεται από το 2006 και ο αντικαταστάτης του είναι το DAYTON αυτό που σας είπα στην αρχή. Θυμηθείτε ( στο βίντεο με τις συμβουλές ), αφού είχαν καινούργιο αντικαταστάτη γιατί δοκίμασαν το παλαιότερο ? λέτε το τεστ να έγινε το 2006 …… τότε γιατί στην καρτέλα του, γράφουν Test Date 2008-06-12 ? γιατί δεν υπάρχει το Dayton στην λίστα τις lazer?

Τώρα να δούμε την επόμενη κατηγορία με ταξινόμηση τιμής από 100-150 λίρες και την αύξουσα σε αριθμό αστεριών

Make Model Type Star Rating Size(Head Circ.) Price
Bell M1 Full face * * * * * XS-XXL £130
AGV Airtech Full face * * * * XS-XXL £150
Lazer Fibre Pro Full face * * * * XS-XXL £140
Nitro N810VX Full face * * * * S-XL £100
Nitro N820VX Full face * * * * S-XL £120
Nitro N1430VX Full face * * * * S-XL £100

Στην πρώτη θέση με 5 αστέρια ξαναβλέπουμε ένα κράνους με καμία τύχη σε πωλήσεις όπως και στην πρώτη κατηγορία .Στης άλλες πέντε θέσεις ίδια βαθμολόγηση με 4 αστέρια όλα ! αλλά με διαφορά τιμής αυτά από το UK ( διαφορά τιμής έως 40% ) Nitro N810VX & N1430VX 100 λίρες , Lazer Fibre Pro 140 λίρες ( 60 ευρώ διαφορά τιμής με ίδια βαθμολόγηση εγώ θα έπαιρνα το Nitro)

AGV K Series Full face * * * S-XL £100

Και στην 15 σειρά τι βλέπουμε ένα ακριβός ίδιο κράνος από τον ίδιο κατασκευαστή, που είδαμε και στην πρώτη κατηγορία το LAZER Tornado που το κατασκευάζει η Lazer και για την AGV με τα ίδια καλουπια ,Ίδια ζελατίνα & μηχανισμοί και την ίδια επένδυση η μόνη διαφορά είναι το όνομα , το σχήμα των αεραγωγών και το χρώμα Της επένδυσης όχι την ποιότητα μόνο το χρώμα. ( το tornado + υλικό I.M.A.C + το περιμετρικό δαχτυλίδι ενίσχυσης )

Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ, πως το agv πήρε 3 αστέρια σε μια ακριβότερη κατηγορία και 2 αστέρια to Lazer στην φτηνότερη και για μια λίρα το agv άλλαξε κατηγορία. Τέτοια περίεργα όμοιων κρανών είδα με την εταιρεία VEMAR που κατασκευάζει τα ίδια κράνη για πολλές ευρωπαϊκές άλλες εταιρείες που δεν είναι κατασκευαστές αλλά πήραν μεγαλύτερη βαθμολόγηση δεν τα αναφέρω για να μην σας κουράσω και είναι δύσκολο να τα βρείτε στην ελληνική αγορά για να δείτε ότι είναι ίδια.

και ένα τελευταίο που δεν έχω καταλάβει , είναι η ακριβότερη κατηγορία 451 + λίρες

Shoei X-Spirit Full face * * * * XS-XL £480

Αυτό το κράνος πως πήρε την βαθμολογία του , μόνο του , χωρίς άλλο συγκρίσιμο της ίδιας κατηγορίας πως βρήκαν τα 4 αστέρια ποιο είναι αυτό με τα 3 η 5 αστέρια ?

Συνοψίζοντας έχω να πω ότι στα πορίσματα που κατέληξε το ινστιτούτο της συγκεκριμένης χώρας υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία που οφείλονται είτε σε μεταφυσικούς παράγοντες (δεν πιστεύω), είτε πρέπει να πιστέψουμε ότι και αλλού γίνονται συναλλαγές τύπου SIEMENS ΓΕΡΜΑΝΟΣ κλπ .μπορείτε να το διαπιστώσετε συγκρίνοντας δυο κράνη που εξετάστηκαν στο προαναφερθέν τεστ υπάρχουν όλα στην ελληνική αγορά θα διαπιστώσετε ότι είναι σαν να συγκρίνετε μια FERARI με ένα FIATακι (χωρίς παρεξήγηση τα αγαπώ τα φιατ) όταν από την μια έχετε κράνος επώνυμης εταιρείας και από την άλλη ένα MADE IN CHINA…..

Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο επιστημονικό εργαστήριο… τα μάτια σας και το μυαλό σας να δουλεύουν καλά και η κρίση σας θα προκύψει αβίαστα από προσωπική εμπειρία…ποιος από σας θα έβαζε στην μηχανή του λάστιχα SOY LINK και όχι PIRELLI αλυσίδα CHU LI και όχι DID τακάκια CHANG CHUNG και όχι NISSIN SBS κλπ. Θα αγόραζε κανείς από εσάς παπάκι «’κινέζικο» και όχι γιαπωνέζικο? Η συνολική εμπειρία στην πράξη δίνει αβίαστα την απάντηση …κάποιοι θα πουν, ότι πληρώνεις παίρνεις …μα εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές…
Προτιμήστε κράνη που στο κούτελο γράφουν SHOEI ARAI SCHUBERTH X-LITE NOLAN LAZER AGV κλπ κλπ από τα κάθε λογής MADE IN CHINA όταν γίνουν εφάμιλλα (που θα γίνουν νομοτελειακά) ποιοτικά,… τότε όλοι θα είμαστε ευτυχισμένοι… ως τότε όμως …

gixxerpap
28/08/2008, 16:46
προσωπικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας οργανισμός που ξεκίνησε την ανοιξη του 2008 ( κατα δήλωσή τους) έχει καταφέρει να ελέγξει όλα τις εταιρείες και μοντέλα κρανών που κυκλοφορούν στην βρετανική αγορά ... αυτό και μόνο με κάνει να αμφιβάλλω για την αξιοπιστία τους ....

μένει να δούμε την αντίδραση των γνωστών εταιρειών του χώρου, που δυσφημίζονται απο αυτα τα τεστ ....

gixxerpap
26/09/2008, 19:03
όπως γράφει και ο Roland Brown στο τελευταίο Power bikes, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζει τις δοκιμές πρόσκρουσης σε δεδομένα πτώσεων απο μια ευρωπαϊκή έρευνα που ονομάζεται COST 327. ποιός όμως μας λέει ότι τα δεδομένα αυτά είναι και τα πιο έγκυρα?
για παράδειγμα τα arai βαθμολογούνται χαμηλά επειδή τα 2 απο τα 5 σημεία που δοκιμάζονται στα τεστ, είναι τα πλαινά του κράνους. η έρευνες όμως της arai έχουν δείξει ότι ελάχιστα χτυπήματα καταλήγουν στα συγκεκριμένα σημεία επειδή προστατεύονται απο του ώμους του αναβάτη! γι αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εταιρία, μειώνει το πάχος στα σημεία αυτά έτσι ώστε να επιτύχουν καλύτερη εφαρμογή και ο αναβάτης να μπορεί να ακούει την κυκλοφορία.

...

devil's animal
26/09/2008, 19:32
Αρχικά δημιουργήθηκε από gixxerpap
όπως γράφει και ο Roland Brown στο τελευταίο Power bikes, το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζει τις δοκιμές πρόσκρουσης σε δεδομένα πτώσεων απο μια ευρωπαϊκή έρευνα που ονομάζεται COST 327. ποιός όμως μας λέει ότι τα δεδομένα αυτά είναι και τα πιο έγκυρα?
για παράδειγμα τα arai βαθμολογούνται χαμηλά επειδή τα 2 απο τα 5 σημεία που δοκιμάζονται στα τεστ, είναι τα πλαινά του κράνους. η έρευνες όμως της arai έχουν δείξει ότι ελάχιστα χτυπήματα καταλήγουν στα συγκεκριμένα σημεία επειδή προστατεύονται απο του ώμους του αναβάτη! γι αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εταιρία, μειώνει το πάχος στα σημεία αυτά έτσι ώστε να επιτύχουν καλύτερη εφαρμογή και ο αναβάτης να μπορεί να ακούει την κυκλοφορία.

...

:a10:
εξ ου και ο θορυβος απο τα συγκεκριμενα μοντελα.

bentouza
26/09/2008, 23:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από gixxerpap

...

ειναι εξαιρετικα πολυπλοκο το ολο θεμα "βαθμολογησης" ενος κρανους.

σκεψου για παραδειγμα τα χτυπηματα στα συγκεκριμενα σημεια του κρανους να ειναι μεν στατιστικα ποιο σπανια αλλα σφοδροτατα αν συμβουν.
δεν λεω οτι ετσι συμβαινει, ενα παραδειγμα αναφερω...
αρα θελουμε τα συγκεκριμενα σημεια να μπορουν να διαχειριστουν τετοιες δυναμεις ακομη και αν δεν χτυπησουν στο συγκεκριμενο σημειο.

γιαυτο και φοραμε το κρανος.αν ξεραμε ποτε θα πεσουμε..

madox
27/09/2008, 01:57
ειναι εξαιρετικα πολυπλοκο το ολο θεμα "βαθμολογησης" ενος κρανους.

σκεψου για παραδειγμα τα χτυπηματα στα συγκεκριμενα σημεια του κρανους να ειναι μεν στατιστικα ποιο σπανια αλλα σφοδροτατα αν συμβουν.
δεν λεω οτι ετσι συμβαινει, ενα παραδειγμα αναφερω...
αρα θελουμε τα συγκεκριμενα σημεια να μπορουν να διαχειριστουν τετοιες δυναμεις ακομη και αν δεν χτυπησουν στο συγκεκριμενο σημειο.

γιαυτο και φοραμε το κρανος.αν ξεραμε ποτε θα πεσουμε..

δηλαδη αν ενα ακριβο κρανος αδυνατει ενα φτηνο τα καταφερνει μια χαρα σε αυτα τα σημεια?γιατι εγω αυτο καταλαβα απο τα αποτελεσματα.
Παντως ταπερ των 50ε δεν φοραω στο κεφαλι μου.Οποιος θελει ας το φορεσει ειναι πενταστερο.