Σύνδεση

View Full Version : Ενα ανταρτικο ταξιδιωτικο. Αθηνα-Μεσουντα-Αθηνα

MUSTILI
24/03/2009, 15:31
Η επιθυμία μου ήταν να φτάσω στο σημείο που αυτοκτόνησε ο Άρης Βελουχιώτης στη Μεσούντα Άρτας. Είχα μπροστά μου δυο μέρες χωρίς υποχρεώσεις και μια μηχανή που την είχα μουρλάνει στο 1η 2α 3η φρένο…
Αποφάσισα να πάω από Καρδίτσα ύστερα καθώς πέρσι είχα κάνει μια διαδρομή μέχρι την Άρτα και βαριόμουν την Εθνική. Μέσω του www.mesounta.gr μου έδωσαν κάποιες πληροφορίες για τους δρόμους και τις διαδρομές και μάλιστα μου γράψανε ότι από Καρδίτσα-Πύλη είναι η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή.

159077

MUSTILI
24/03/2009, 15:32
Για την εθνική οδό τα ξέρετε, βαρετή αλλά γρήγορη, μηχανές πουθενά , στάση στο 90 και συζήτηση με φορτηγατζή για το v strom. –Καλό; Σκέφτομαι να πάρω. –Γαμάει, όχι απλώς καλό..
Λαμία και μόλις φύγουμε από όλα τα βενζιναδοφαγαδικα στην αρχή του δρόμου για Δομοκό υπάρχει ο «γιατρός της πείνας». Δεν δοκίμασα αλλά ίσως είναι πιο τίμιο από το χάος των μαζικών.
Δομοκός, δεν ξέρω γιατί δεν θεωρείται ισάξιος του Μπράλου ή της Επιδαύρου, πάντως αν δεν τον σεβαστείς το φαναράκι το χεις…α! και κρύο παρά το ότι κόντευε μεσημέρι. Ωραίες και οι στροφές που σε κατεβάζουν στον κάμπο. Τις είχα κάνει με αμάξι 5-6 φορές και είναι φρίκη, με μηχανή όμως κάτι σε τρώει, κάτι άλλο συμβαίνει.

159078

MUSTILI
24/03/2009, 15:33
Ο Δομοκος παλια

159079

MUSTILI
24/03/2009, 15:54
Γρήγορα Καρδίτσα, όμορφα, ποδηλάτες, ζεστουλα, μαγαζιά και βρρρουμ για Μουζακι όπου οι Γερμανοί Φασίστες είχαν σφάξει κόσμο. Η Πύλη είναι κοντά και αξίζει να κάνεις μια στάση στο παλιό πέτρινο γεφύρι. Από εδώ πας για Περτουλι Ελάτη αλλα..και για Άρτα. Αρχίζει μια ωραία αναβαση που περνάει από τα Στουρναραιικα και σε οδηγεί στην Γκροπα Τρικάλων, μια ψηλή διάβαση όπου φτιάχνεται σήραγγα. Για 500 μέτρα έχει λασποχωμα και θυμίζει λίγο Ηλία στο Πακιστάν (το φίλο που πήγε Ινδία με το 250αρι).

159083

MUSTILI
24/03/2009, 15:56
Εδώ πάνω έχουμε χιόνι κύριοι, όχι στο δρόμο αλλά παντού σε αυτές τις τιμημένες κορυφές και τις πλάγιες τους. Θέλει προσοχή στις πέτρες που πέφτουν στο δρόμο. Αρχίζουν τα νερά, καταρράκτες, και επαρχιακός με τόσες στροφές που να ζηλέψει ο Uriah και να κατεβεί με την Αφρικα! Σταματάω κάθε τόσο να χαζέψω την ομορφιά, να πιάσω μια στιγμή από την αντοχή όσων ανέβηκαν στα βουνά για να αντισταθούν. Με τα πολλά φτάνω Μεσοχώρα. Το χωριό θα αποκτήσει λίμνη…χάρη στο φράγμα Μεσοχώρας που βρίσκεται μετά από λίγα χιλιόμετρα. Ακόμα, φτιάχνεται καινούργιος οικισμός καθώς βρίσκεται όλο το χωριό σε σαθρό έδαφος.

159084

MUSTILI
24/03/2009, 15:59
Μετα απο λιγο

159085

MUSTILI
24/03/2009, 16:01
Να πω ότι όλοι μα όλοι όπου και αν βρέθηκα ήταν πρόθυμοι να μου πουν που είμαι, που πάω, τι να προσέχω.
Όπως και σε άλλες εκδρομές, αυτό που έχω εγώ στο μυαλό μου δεν είναι να φτάσω αλλά να κάνω μια όμορφη διαδρομή. Όσους ρωτάμε κατά βάση θα πουν το σύντομο, το συνηθισμένο αλλά πάντα κρατάμε μια πισινή μήπως από κει που πάμε είναι η Σκύλλα με τη Χάρυβδη.
Στα Καψαλα κάνω αριστερά κάτω προς Μυροφυλλο καθώς κατάλαβα ότι θα έκανα κύκλο και ήμουν πια πολύ κουρασμένος. Για τη Μεσούντα όμως είχε χωματόδρομο για να ξαναβγείς σε άσφαλτο. Καλό χώμα με βότσαλα σφηνωμένα προφανώς από το ποτάμι που το έχεις στα αριστερά σου, περνώντας και ένα ρυάκι έτσι για το καλό

159086

MUSTILI
24/03/2009, 16:04
Αλλη μια απο την περιοχη της Μεσουντας

159087

MUSTILI
24/03/2009, 16:09
Η Μεσούντα είναι ένα μικρό κλασσικό ελληνικό χωριό. Λίγο παρατημένο, εκκλησία, ρέμα, θέα προς τον Αχελώο. Το καλοκαίρι μου είπαν ότι έχει κόσμο και από φωτο που είδα πρέπει να είναι πολύ όμορφα. Έμεινα στον μόνο ξενώνα που υπάρχει, του Νικήτα ενός ορεσίβιου με παχύ μουστάκι που μου έβαλε χέρι όταν είπα ότι πεινάω. –Τι να φας τώρα(5.30) σε μια ώρα θα βγει η προβατίνα…Καταλαβαίνετε έτσι!!! Το χωριό βγάζει λίγο καλαμπόκι, καστανά και κτηνοτροφία. 25 ευρώ, καλοριφέρ, μπανάκι και διπλό να ξεραθείς χωρίς αύριο. Στις 7.30 από κάτω που ήταν η ψησταριά του έφαγα από τα καλύτερα κρέατα, ήπια τσιπουρακι και 11 βγήκα εκτός λειτουργίας. Ύπνο, λοιπόν με φασαρία (πχ 4.30 τελείωσε η χαρτοπαιξία και γκραααααν ναν να νννααν το δίχρονο να παίρνει μπρος…) 7.30 ξυπνάω μετά τον καφέ δίπλα στη σόμπα 8.15 βγάζω τον πάγο από τη σέλα και κατεβαίνω 2-3 χιλιόμετρα προς το ποτάμι σε άσφαλτο και καλό χώμα παρκάρω στην 1η φουρκέτα και ξεκινάω το μονοπάτι.

φωτο απο παλιο πασχα τοπικο www.mesounta.gr αλλα τη βαζω για να καταλαβετε...

159088

MUSTILI
24/03/2009, 16:10
& αυτο...

159089

MUSTILI
24/03/2009, 16:12
Να πω εδώ ότι παίρνετε οδηγίες με επιφυλάξεις. Πχ μου είπαν ότι είναι μια ώρα δρόμος, εγώ έκανα 30 λεπτά. Όπως προείπα οι κατολισθήσεις είναι συχνές. Το μονοπάτι είναι ομαλό, αλλού χάνεται, αλλού έχει μπλε σημάδια από σπρέι ενώ πρέπει να κανείς και μια δυο ταρζανιες αναρριχητικές με λίγη προσοχή. Ο Άρης αυτοκτόνησε σε μια ρεματιά στη θέση Φαγγος μαζί με τον Τζαβέλα στις 16/6/45 στις 6 το απόγευμα. Στο σημείο υπάρχουν δυο πλακέτες (πέφτεις πάνω τους) η μια πολύ πιθανό να είναι πυροβολημένη, η άλλη έχει ένα μικρό τετράστιχο.

159091

MUSTILI
24/03/2009, 16:13
Η ρεματια οπου εγινε...

159092

MUSTILI
24/03/2009, 16:15
Επιστρέφω και βρίσκομαι στην 2η στροφή…που είναι η μηχανή; Παίδες, τα χρειάστηκα. Δυο ίδιες φουρκέτες χωρίς φοβερή διάφορα σε ύψος από το ποτάμι και εγώ να φτιάχνω σενάρια. Και με τρελό ρεκόρ 200 μέτρα σε 10’’ φτάνω στην από πάνω φουρκέτα όπου πέφτω ξερός…η μηχανή ήταν εκεί!

159093

MUSTILI
24/03/2009, 16:17
Πίσω στο χωριό και χαιρετώ φεύγοντας για Τετράκωμο. Το κινητό wind πιάνει στο διάσελο (cosmote παντού ε!) ενημερώνω που είμαι και φεύγω σε χώμα καλό για Φράξο- Καστανιά-Αστροχωρι. Ποταμάκια, λασπουλα και τα ελληνικά βουνά σε όλο το μεγαλείο τους. Από Αστροχωρι μέχρι Μεσοπυργο όπου υπάρχει βενζίνα, μίνι Μάρκε και πυροσβεστική αντί για Άρτα συνεχίζω νότια σε ωραίο χώμα μέχρι το Αυλάκι με τον Αχελώο αριστερά κάτω και θεά να πεθάνεις εκεί! Στα Βρουβιανα έχει άσφαλτο για να το τρέξουμε και λίγο και αριστερά κάτω περνάς την πέτρινη γέφυρα του χωριού Καστρακιου,πολύ μακριά από την λίμνη Καστρακίου (υπάρχουν 3 γέφυρες στη λίμνη Κρεμαστών στα σίγουρα. Καστρακιου, Ταταρνας, Λουτρών από Βορρά προς Νότο.)

159094

MUSTILI
24/03/2009, 16:20
Από εκεί λοιπόν περνάμε νότια προς Τοπόλιανα, Βαλαώρα (τόπο καταγωγής του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (και του ποδοσφαιριστή Βαλαώρα;) με θέα τα βουνά, να πετάς σαν αετός. Στο Κρυονέρι περνάμε τον Αγραφιώτη (αν θυμάμαι καλά). Αμμοληψιες και άγιος ο θεός…Από εκεί ανηφορίζουμε και πάλι για να βγούμε στις δυο Φραγκιστες Ανατολική και Δυτική. Κοντά εκεί είναι και η ιστορική Βίνιανη, πρωτεύουσα της κυβέρνησης του Βουνού. Περνάω την εγγλέζικη στρατιωτική γέφυρα του Ταυρωπου και το διάσελο Μπαγασάκι που κλείνει από το χιόνι και φτάνω Καρπενήσι. Υπήρχαν στιγμές που ζαλιζόμουν από τις στροφές. Θα ήταν χρήσιμο ένα λεύκωμα για το πώς φτιάχτηκαν οι δρόμοι αυτοί…αλλά και για το πόσο πλαγιάζει το strom χαλαρά, βασιλικά, όμορφα!

159095

MUSTILI
24/03/2009, 16:22
Χαρτης Μπαγασακιου

159096

MUSTILI
24/03/2009, 16:25
Τυμφρηστός, στροφές ξανά (καλύτερα φαΐ καφές στο χωριό Τυμφρηστός παρά στο Καρπενήσι!) και τα Τζιπ να μένουν πίσω, πολύ πίσω ενώ οι μπόμπιρες να κοιτάνε με περιέργεια τη μηχανή που περνά. Σε λίγο ο Σπερχειός είναι δεξιά μου και να χαίρομαι διαδρομή. Μετά τις πολλές στροφές υπάρχει οικονομικό βενζινάδικο και έπονται το χωριό Άγιος Γεώργιος όπου τα λουκάνικα είναι αμαρτωλά, η Μακρακώμη, κοντά εκεί υπάρχει διασταύρωση για Πλατύστομο όπου μπορείτε να κάνετε ιαματικό λουτρό επί πληρωμή, συνέχεια με το Λειανοκλάδι και τον ωραίο του σταθμό. Όλη αυτή η διαδρομή είναι γρήγορη αλλά θέλει προσοχή σε ντόπιους πεζούς και εποχούμενους.

159098

MUSTILI
24/03/2009, 16:26
Η εθνική είναι μπροστά μου και πλέον μου φαίνεται ότι έφτασα. Εδώ έκανα την καλύτερη στάση στα Λουτρά Θερμοπυλών. Βγαίνετε για Μπράλο και περνάτε κάτω από τη γέφυρα προς τροχαία ή Θερμοπύλες. Στη Σελ μπαίνετε μέσα και στα 200 μέτρα το ανοιχτό λουτρό σας περιμένει. Μαγιό, πετσέτα και βουρ στους 38 βαθμούς, μυρίζει λίγο θειάφι μετά αλλά χαλαρώνει ποοοολυ. Όχι φαγωμένοι και έξω αν αισθανθείτε ζαλάδα. Όταν πάω με μηχανή και χειμώνα είναι ακόμα πιο ωραία στα λουτρά καθώς σε ζεσταίνει η μάνα Γη και δεν θες να βγεις…ενώ με το αμάξι είσαι ήδη ζεστός και αν δεν οδηγάς και χαλαρός.

159099

MUSTILI
24/03/2009, 16:27
Αλλη μια

159100

MUSTILI
24/03/2009, 16:31
Τα υπόλοιπα μέχρι την Αθήνα δεν λένε κάτι εκτός από το γεγονός των 5-6 μηχανών που είδα και οι 3 έκαναν καραγκιοζιλικια. Και καλά σε περνάω στον πόντο και από δεξιά… Να πω ότι στα τελευταία 50 χλμ συνταξίδεψα με 6 Ducatisti. Να είναι καλά όλοι, ούτε μαγκιά, με τα κράνη τους, συνεργάσιμοι.
Εδω ενας απο τα παιδια...

159101

MUSTILI
24/03/2009, 16:33
Τι μένει; Η μοναχική εκδρομή είναι περιπέτεια με τον ίδιο σου τον εαυτό. Δοκιμάζεις την αντοχή να φύγεις από το ιντερνετ και το σημα του κινητού, να μπεις στο χώμα, να ξαναπείς καλημέρα σε κάποιον που δεν ξέρεις, να καταλάβεις μια σταλιά ακόμα όλο αυτό που λέμε ζωή. Η μηχανή είναι σίδερο και λάδια αλλά και ψυχή αποκτά όσο την μαθαίνεις, όσο την οδηγάς και την φροντίζεις με την προϋπόθεση να έχεις και εσύ ψυχή. 900 χιλιόμετρα για λίγο ψυχή και για τον Αρη.

159102

alximistis
24/03/2009, 16:37
Μ αρχηγούς Σαμαρινιώτη το Σαράφη και τον Άρη... που ναι οι μάνες του λαϊκού στρατού... :)

μπράβο σου ρε φίλε μπράβο σου! Ταξίδι με νόημα και ψυχή. Το θαυμασμό μου και το απόλυτο respect μου... μπράβο σου. :)

Ωραία και τα λουκάνικα μην ξεχνιόμαστε :D

Hell_Rider
24/03/2009, 16:40
:a18: :a18:

alximistis
24/03/2009, 16:55
την άλλη φορά φιλαράκι... πέρνα και από τη Σπερχειάδα. Να πας στην καλύβα του Στεφανή εκεί που ξεκίνησαν όλα... :)

MUSTILI
24/03/2009, 18:21
Σε μια καλυβα 10 ατομα...Να σαι καλα Αλχημιστη!

the who
24/03/2009, 19:42
Αν και Παοκτζης :a19: σε αυτον τον Αρη.:beer: :beer: :beer:

filipp0s
24/03/2009, 19:43
Ωραιος...! :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :wave2:

Πάντα τέτοια! :wave2:

atom_smasher
25/03/2009, 16:32
Γεια σου Αρη! Πέρασες κοντά και απο το χωριό μου! Μυρόφυλλο. :)

tamar
25/03/2009, 20:57
Ωραίος!!
:a013:

npat
25/03/2009, 21:39
Πάντα τέτοια (ΤΜ)

:beer: :beer:

gcrook
25/03/2009, 21:47
Αρχικά δημιουργήθηκε από MUSTILI
Τυμφρηστός, στροφές ξανά (καλύτερα φαΐ καφές στο χωριό Τυμφρηστός παρά στο Καρπενήσι!) και τα Τζιπ να μένουν πίσω, πολύ πίσω ενώ οι μπόμπιρες να κοιτάνε με περιέργεια τη μηχανή που περνά. Σε λίγο ο Σπερχειός είναι δεξιά μου και να χαίρομαι διαδρομή. Μετά τις πολλές στροφές υπάρχει οικονομικό βενζινάδικο και έπονται το χωριό Άγιος Γεώργιος όπου τα λουκάνικα είναι αμαρτωλά, η Μακρακώμη, κοντά εκεί υπάρχει διασταύρωση για Πλατύστομο όπου μπορείτε να κάνετε ιαματικό λουτρό επί πληρωμή, συνέχεια με το Λειανοκλάδι και τον ωραίο του σταθμό. Όλη αυτή η διαδρομή είναι γρήγορη αλλά θέλει προσοχή σε ντόπιους πεζούς και εποχούμενους.

Με πεθανες αδερφε,με πεθανες...:sad: :bigcry: :sad:

Παντα τετοια.:wacko:

alexxxcbr
25/03/2009, 22:21
Θα την κάνω αυτή τη διαδρομή.Ωραίος

:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: