Λοιπον....Εμενα δεν μου χρειαστηκε πουθενα αυτη η εγκυκλιος και ελαχιστη χρηση γινεται αφου αφορα μονο την ταυτοχρονη αποκτηση αλλου αυτοκινητου ή μοτοσυκλετας...Οτι εχω πει παραπανω ισχυει περι ακυρωσεων κτλ κτλ...
Τι λεει ο νομος 3557/2007 αρθρο 5
1.Αν μεταβιβαστει η κυριοτητα ή η κατοχη του ΙΧ με οποιονδηποτε νομιμο τροπο, η ασφαλιση εξακολουθει να ισχυει μεχρι την αναγραφομενη στο ασφαλιστηριο ημερομηνια ληξης της.Απο την ημερομηνια(ληξη) αυτη επερχεται επερχεται αυτοδικαιως η λυση της ασφαλιστικης συμβασης εναντι παντων,χωρις να απαιτειται εκ μερους του ασφαλιστη(εταιρειας) οποιαδηποτε ενεργεια.
2.Αν μετα τη μεταβιβαση του αυτοκινητου,κατα την προηγουμενη παραγραφο συναφθει νεα ασφαλιστικη συμβαση για το ιδιο αυτοκινητο,η υφισταμενη ασφαλιστικη σχεση παυει να ισχυει και μονος υπευθυνος εναντι των ζημιωθεντων τριτων ειναι ο τελευταιος ασφαλιστης(εταιρεια).
Δηλαδη....Εαν καποιος μεταβιβασει ΙΧ και ταυτοχρονα αποκτησει καινουριο μπορει να μεταφερει τις καλυψεις στο καινουριο....Ακυρωση ομως μπορει να γινει μονο εφοσον προσκομισει αντιγραφο του καινουριου ασφαλιστηριου αυτου που αγορασε το αυτοκινητο διοτι ο νομος προβλεπει την ισχυ του μεχρι την ληξη της ασφαλειας...
Στην πραξη δεν χρησιμοποιουν τον νεο νομο οι εταιρειες και εδω και τρεις μηνες που υποτιθεται οτι ισχυει δεν μου ζητηθηκε ποτε αντιγραφο νεας ασφαλειας μετα απο ακυρωση...Αλλα βαση νομου για να ακυρωθει πρεπει να προσκομισθει αντιγραφο καινουργιας ασφαλειας....
Για τις μαντρες και αντιπροσωπειες τωρα σε περιπτωση ανταλλαγης....Μια υπευθυνη δηλωση του εμπορου οτι αναλαμβανει την οποιαδηποτε ευθυνη εναντι τριτων ειναι αρκετη για να ακυρωσει η εταιρεια το συμβολαιο....Αλλα απο εταιρεια σε εταιρεια ισως διαφερει η διαδικασια...
Παντως το ξαναλεω η εφαρμογη του νομου ειναι πολυ μικρη απο τις ασφαλιστικες και εμενα δεν μου εχει ζητηθει ποτε να πραξω αναλογα με τον νομο και εχω ακυρωσει αρκετα συμβολαια προσφατα σε 2-3 εταιρειες λογω παυσης συνεργασιας με εναν ασφαλιστη-συνεργατη του γραφειου μου που τα πηγε αλλου....Αφορμη να ανακαλυψω,στην κυριολεξια,αυτον τον νομο ηταν μια ερωτηση του Daemon..
![]()