Σελίδα 1 από 15 12345611 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 213

Θέμα: Περί καπνίσματος μια άποψη.

Περί καπνίσματος μια άποψη.

Στο θέμα του καπνίσματος σε κλειστό "δημόσιο" χώρο, δηλ. σε κλειστό χώρο μαζικής προσέγγισης (καφέ, εστιατόριο κλπ.) όπου βρίσκονται άνθρωποι και καπνιστές και μη, υπάρχει σύγκρουση δικαιωμάτων.

Από τη μία υπάρχει το δικαίωμα του ενός να καπνίζει (σεβαστό δικαίωμα) και να απολαμβάνει αυτήν τη συνήθειά του. Το ότι είναι ανθυγιεινή είναι θέμα δικό του και δικαίωμα δικό του. Οπως ο άλλος γουστάρει να τρώει σκουπιδια με τίγκα λιπαρά, βλάπτοντας το εαυτό του, έτσι και ο καπνιστής έχει δικαίωμα να καπνίζει και γενικώς να διαθέτει εαυτόν, όπως γουστάρει (δικαίωμα στην ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ).

Από την άλλη υπάρχει το δικαίωμα του μη καπνίζοντος να αναπνέει καθαρό αέρα. Και αυτουνού το δικαίωμα είναι σεβαστό και θα πρέπει να το ασκεί ανεμπόδιστα.

Ως γνωστό όμως, ο καπνός δεν έχει ... "σύνορα". Αν στο διπλανό τραπέζι η παρέα καπνίζει, ο καπνός έρχεται και στο τραπέζι των μη καπνιζόντων, έστω κι αν τα τραπέζια βρίσκονται σε "different areas".

Εδώ λοιπόν μπαίνει το θέμα της "σύγκρουσης δικαιωμάτων". Εχουμε δύο σεβαστά (θεμιτά, νόμιμα, δικαιολογημένα) δικαιώματα και πρέπει να βρούμε μια λύση, ώστε να μπορούν να ασκηθούν και τα δύο, χωρίς να καταπιέζεται καμία πλευρά.

Στον κλειστό χώρο, όμως, όπου βρίσκονται κάμποσες δεκάδες άνθρωποι, κακά τα ψέμματα, δε γίνεται να ασκούνται και τα δύο δικαιώματα με την ίδια άνεση που μπορεί αυτό να γίνει σε έναν ανοιχτό χώρο. Είπαμε, ο καπνός δεν έχει σύνορα ενώ ο κλειστός χώρος έχει. Και ο εξαερισμός όσο καλός και να είναι δε μπορεί να κάνει θαύματα.

Ωραία. Και τί γίνεται λοιπόν; Αναγκαστικά θα πρέπει ένα από τα δύο δικαιώματα να περιοριστεί. Οσο το δυνατόν λιγότερο (είπαμε, σεβασμός στον καπνίζοντα) αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να περιοριστεί.

Και γιατί; θα μου πείς. Διότι το δικαίωμα του ανθρώπου που θέλει να αναπνέει καθαρό αέρα είναι ισχυρότερο από το δικαίωμα του άλλου να καπνίζει. Και οι δύο έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη διάθεση του εαυτού τους αλλά στη ζυγαριά πάνω το δικαίωμα να αναπνέει κάποιος καθαρό αέρα είναι ισχυρότερο, γιατί έχει μεγαλύτερη αξία.

Θα κάνω εδώ έναν παραλληλισμό, για να γίνει πιο κατανοητή η έννοια της "αξίας" του κάθε δικαιώματος:

Αν εγώ π.χ. θέλω να πέρδομαι (να "κλάνω" πιο εύστοχα ) δημοσίως, κανείς δεν έχει δικαίωμα να με περιορίσει. Από τη στιγμή που το ευχαριστιέμαι και με ανακουφίζει, είναι δικαίωμά μου να "εκπέμπω" αυτόν τον ενοχλητικό (ηχητικά και οσφρητικά) ρύπο. Αν αυτή μου η δραστηριότητα δεν ενοχλεί τους άλλους (π.χ. πέρδομαι ενώ οδηγώ τη μοτοσυκλετα μου ), έχω όλο το δικαίωμα να απολαμβάνω την ... κλανιά μου. Οταν όμως βρίσκομαι μέσα σε ένα κλειστό χώρο μαζί με άλλους, οι οποίοι προφανώς δεν επιθυμούν να μυρίζουν τις κλανιές μου, τίθεται το ερώτημα: "Ποιός πρέπει να ανεχθεί ποιόν;". Εγώ πρέπει να σεβαστώ τον άλλον που θέλει να αναπνέει καθαρό αέρα ή ο άλλος πρέπει να σεβαστεί εμένα που θέλω να πέρδομαι ανεμπόδιαστα όταν και όπου γουστάρω; Και μή μου πείτε ότι αν ο κλανιάρης κάθεται σε άλλη "area", δε θα έρχεται η μυρωδιά στο τραπέζι του μή περδόμενου !

Η κλανιά είναι ένας παραστατικός τρόπος για να γίνουν αντιληπτές οι δύο κρίσιμες έννοιες που έχουν σχέση με το θέμα:
    1) Η σύγκρουση δικαιωμάτων και η αξία του κάθε δικαιώματος.
    2) Η "εκπομπή" ανεπιθύμητων "ρύπων" προς τον άλλον.

Μην ξεχνάμε: Τον καθαρό αέρα έχουμε δικαίωμα να τον αναπνέουμε ΟΛΟΙ. Καπνίζοντες και μή.
    Την απόλαυση του καπνίσματος επίσης έχει δικαίωμα να την ασκεί, όποιος το επιθυμεί, αλλά χωρίς να επιβαρύνει το υπέρτερο δικαίωμα του καθαρού αέρα για όλους.

Τα σέβη μου σε όλους. Καπνίζοντες και μη.

Αιγαιοπλόος.
    Κώστας.
    "Το ταξιδεύειν εστί φιλοσοφείν"

Καπως ετσι ειναι φιλε μου.

και εγω καπνιζω...λιγοτερο απο παλια βεβαια...αλλα το καπνισμα σε κλειστους χωρους με ενοχλει υπερβολικα...

Δεν υπαρχει λογος...οποτε θελεις ενα τσιγαρακι, πεταγεσαι εξω και κανεις και το διαλειμμα σου...

Πάντως υπάρχει και άλλη άποψη. Μας λένε πως το τσιγάρο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όλως μας μικρών και μεγάλων παθητικών και μη. Ωστόσο γιατί δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο όταν μικροί και μεγάλοι υφιστάμεθα σε καθημερινή βάση έκθεση σε ατμόσφαιρα γεμάτη από τοξικά αέρια και βαρέα μέταλλα από τους ληγμένους καταλύτες και τα νοθευμένα καύσιμα ; Γιατί βομβαρδίζουν συνεχώς με ακτινοβολία τους πολίτες οι αυθαίρετες πολλές φορές κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δεν πράττει άμεσα το κράτος στην διακοπή τους όταν δε πολλές από αυτές βρίσκονται δίπλα σε σχολεία και νοσοκομεία; Γιατί δεν σταματάνε την καταπάτηση που προκύπτει μετά από εμπρησμούς στερώντας το πολύτιμο οξυγόνο από όλους μας ; Γιατί λειτουργεί ακόμα η χωματερή και η χαβούζα εν μέσω σπιτιών και δεν τα μεταφέρουν σε σημείο που να μην θίγεται το πολυτιμότερο αγαθό των πολιτών η υγεία τους . Ακόμα και μέσα στα κτίρια (ειδικά τα δημόσια ) γιατί δεν συντηρούν σωστά και εγκαθιστούν τα κατάλληλα μηχανήματα (ιονιστες ) προκειμένου οι πολίτες που τα επισκέφτονται αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτά να μην εκτείθενται σε ρύπους των λεγόμενων επιβαρυμένων κτιρίων ; Γιατί ακόμα και σε σχολεία που υπάρχει αμίαντος δεν προχωρούν στην κατεφάφισή τους και την ανέργεση καινούργιων προκειμένου να μην επιβαρυνονται τα παιδιά με αυτό το καρκινογόνο υλικό; Είναι και άλλα πολλά γιατί και για εμένα προσωπικά που κάνω 5 τσιγάρα την ημέρα είναι σωστό το μέτρο της απαγόρευσης αλλά να παρθούν και μέτρα για όλα όσα ανέφερα .

Σαφώς και ισχύει η άποψη που υποστηρίζεις, αγαπητέ Kaps (ότι δηλ. γύρω μας υπάρχουν τόσοι ρύποι και τόσες επικίνδυνες για την υγεία εκπομπές ακτινοβολίας κλπ) αλλά αυτό δεν αρκεί για να θεμελιώσει το δικαίωμα του καπνίζοντος να επιβαρύνει με την απόλαυσή του τον αέρα που αναπνέει ο μη καπνίζων.

Οπως τόνισα και παραπάνω, σαφώς ο καπνίζων έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ να καπνίζει. Κανείς δε νομιμοποιείται να του στερήσει το δικαίωμά του με το έτσι θέλω.

Το θέμα που έθεσα εγώ παραπάνω είναι η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και η αναγκαστική υποχώρηση του ενός δικαιώματος (να κανπίζω) έναντι του σημαντικότερου δικαιώματος (να αναπνέω καθαρό αέρα).

Να τονίσω εδώ ότι καθόλου δε με πείθει η υποκριτική στάση του κράτους για τη δήθεν προστασία της υγείας των καπνιζοντων. Διότι:
    1) Αν όντως ενδιαφερόταν, θα έκλεινε κάμποσες παράνομες ρυπογόνες μεγαλοβιομηχανίες.
    2) Αν όντως ενδιαφερόταν, θα απαγόρευε να κυκλοφορούν γάλατα με μελαμίνες και ένα σωρό παράνομα τρόφιμα παστωμένα με συντηρητικά.
    3) Αν όντως ενδιαφερόταν, θα έβαζε χέρι στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και παχυντικών ενέσεων στα εκτρεφόμενα ζώα.
    Κώστας.
    "Το ταξιδεύειν εστί φιλοσοφείν"

Έχει δίκιο ο Kaps….
    Όμως , παρ όλο που είμαι καπνιστής , το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους πρέπει να καταργηθεί …έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο …
    Φίλε αιγαιοπλοε ,σωστά τα λες και εσύ ,εκτός του παραδείγματος της κλανιάς ….
    Η κλανιά είναι πολύ πιο σημαντική από το κάπνισμα γιατί είναι μια φυσική ανάγκη του οργανισμού που πρέπει να ανακουφισθεί άμεσα για την σωστή υγειά του (πωωωω τι λέω ο μ@λ@κ@ς για να δικαιολογήσω τις πορδές)

Το μετρο ειναι δικαιο, αλλα υπερβολικο για ολους τους χωρους.

Στα καφενεια στις καφετεριες στα κλαμπ στα μπουζουκια στις ταβερνες, ειναι παρα πολυ δυσκολο να εφαρμοστει.

Εαν γινει ετσι αυστηρα, οπως το ετοιμαζουν, προβλεπω φουντο σε πολλες επιχειρησεις τετοιου ειδους.

Εγω πχ σινεμα τον χειμωνα δεν παω ποτε γι αυτο τον λογο.

Ασε που εδω ειμαστε Ελλαδα. Δεν το βλεπω να τους καθετε. Το πολυ πολυ να κατορθωσουν να τσαντισουν την Καννελη και να αρχισει να καπνιζει και στα εδρανα της βουλης.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της hidefnick
    To τσιγάρο είναι η μόνη κακιά συνήθεια που έχω κρατήσει απο τα παλιά. Και θεωρώ ότι κακώς καπνίζουμε ΟΛΟΙ. Και το εχω ήδη μειώσει και πάω για κοψιμο.

Το μέτρο καλά θα κάνει να δουλεψει μπας και ξεκολλήσουμε λίγο απο την μαλακία. Ολοι εχουμε ακούσει για εμφράγματα σε ηλικίες 35-40. Από τι νομίζετε ότι τα παθαίνουν.

Δικαιολογίες του στυλ "οι φάμπρικες μολύνουν" ασχολίαστες. Και τα RR μολυνουν.
    "Growing old is inevitable. Growing up is optional"...

Μόνο αυστηρά μπορεί αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί.
    Την προηγούμενη φορά που δεν εφαρμόστηκε αυστηρά, είδαμε πού κατέληξε.
    Μόνο με αυστηρή προσήλωση στο στόχο σου μπορείς να κόψεις και το κάπνισμα. Και κόψιμο με το μαχαίρι. Το στυλ "το μειώνω" είναι στάχτη στα μάτια του ίδιου μας του εαυτού.
    Όσοι καπνίζετε ακόμη δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ελεύθεροι θα νοιώσετε όταν κόψετε το τσιγάρο. Κάπνιζα για δέκα + χρόνια και είμαι άλλος άνθρωπος.
    Επιτέλους, τουλάχιστο σε ένα θέμα τόσο μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία ας μην εφησυχάζουμε και μην παραιτούμαστε υιοθετώντας την άποψη ότι "δυστυχώς...εδώ είναι Ελλάδα".
    Τι θα πει αυτό σε τελευταία ανάλυση;;;;
    Ότι πεθαίνουμε λιγότερο από το κάπνισμα και έχουμε την άνεση να είμαστε ένα μικρό Γαλατικό χωριό ανυπότακτων υποψήφιων εμφραγματιών, εμφυσηματικών και χημειοθεραπευόμενων;

Ογκόλιθος Το avatar του/της Sapadak
    Super Moderator
    Παντως στο εξωτερικο το προστιμο το τρωει ο καπνιζων και οχι το καταστημα

Ισα ισα που ο καταστηματαρχης ειναι το μπουλντοκ που βλεπει ποιος καπνιζει και του κανει συσταση να βγει εκτος

Αν ο καπνιστης τον γραψει στα @@ τον δινει στεγνα και τελος καλο ολα καλα!!

ΔΕΝ υπάρχει άνθρωπος που να μην συμφωνεί ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγειά.

ΔΕΝ υπάρχει άνθρωπος που να μην συμφωνεί ότι είναι σωστό να απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

ΔΕΝ υπάρχει καπνιστής που να μην θελήσει κάποια στιγμή να κόψει το τσιγάρο….

Αλλά ..

.. τους υστερικούς politically correct αντικαπνιστές , ευχαρίστως θα τους έχωνα μέσα σε ένα τεκέ με 50 χαρμάνηδες ισοβίτες και 50 αναμμένους λουλάδες ….

Μου την σπάνε αυτοί που υποτροπιάζουνε όταν ακούνε την λέξη «καπνιστής» ….

Μου την σπάνε τα ρατσιστικά καραγκιοζακια που νομίζουν ότι οι καθαροί πνεύμονες σημαίνουν και καθαρό μυαλό…

Και πιο πολύ μου την σπάνε οι πρώην καπνιστές που …«ανένηψαν» και έχουν γίνει οι χειρότεροι αντικαπνιστές…

Παλαιό μέλος Το avatar του/της PortisHead
    Το εχω πει κι αλλου.
    Αν και καπνιστης.....ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ ever.

Δεν ειναι υποχρεομενος ο αλλος (γυναικα,παιδακι k.l.p.) να αναπνεει τον καπνο μου.
    Στο αμαξι....στο σπιτι και σε κανα πάρκο.Τελεια.

Μια χαρα το βρισκω το ΜΕΤΡΟ.....

Καλός μ@λ@κ@ς Το avatar του/της vaskunito
    νομίζω ότι αυτή η λογική έχει ένα μικρό σφάλμα. Ναι σύγκρουση δικαιωμάτων, αλλά όχι ισάξιων. Γιατί είναι λάθος να εξισώνουμε το δικαίωμα (δικαίωμα; βιολογική ανάγκη καλύτερα) στο να αναπνέουμε καθαρό αέρα και στο δικαίωμα του να καπνίζεις. Εσύ μπορείς να σβήσεις το τσιγάρο μέχρι να βγείς έξω. Εγώ τι να κάνω; Να κόψω την μύτη μου ή να κυκλοφορώ με μπουκάλα οξυγόνου.

Δυστυχώς πολοί καπνιστές το βλέπουν ως καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και αντιδρούν υπερβολικά. Αλλά δεν είναι. Κάπως πρέπει να προστατευθούν και αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα. Έχει γίνει το κάπνισμα πλέον στην Ελλάδα υπερβολή και έχουν καταντήσει οι μη καπνιστές να είναι η μειονότητα.

Λυπάμαι άλλα κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα. Και επειδή δεν υπάρχει και η ελάχιστη παιδεία και ο σεβασμός από πολούς καπνιστές (όχι όλλους) ίσως ο εξαναγκασμός και η απαγόρευση να είναι η μόνη λύση.
    2004 R1 red-black

Πήγασος Τούρινγκ Εντίσιον Το avatar του/της xmen
    Εμένα το αγαπημένο μου είναι οι παιδότοποι, όπου οι γονείς πάνε τα παιδάκια να παίξουν και αυτοί κάθονται δίπλα πίνουν τον καφέ τους και ντουμανιάζουν όλο το μαγαζί... γκουχχ, γκουχχ!!!
    the Journey is the Destination

Καλός μ@λ@κ@ς Το avatar του/της vaskunito
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Sapadak
    Παντως στο εξωτερικο το προστιμο το τρωει ο καπνιζων και οχι το καταστημα
    Αυτό είναι λάθος και δεν ισχύει παντού. Τουλάχιστον εδώ στην Αγγλία το πρόστιμο πέφτει στο κατάστημα.
    2004 R1 red-black

Παλαιό μέλος Το avatar του/της TOLISTOLAROS
    Αρχικά δημιουργήθηκε από ggs
    .. τους υστερικούς politically correct αντικαπνιστές , ευχαρίστως θα τους έχωνα μέσα σε ένα τεκέ με 50 χαρμάνηδες ισοβίτες και 50 αναμμένους λουλάδες ….

Μου την σπάνε αυτοί που υποτροπιάζουνε όταν ακούνε την λέξη «καπνιστής» ….
    Γιατί φίλε,γιατί;
    Γιατί σου τι σπάνε αυτοί που απλά δε γουστάρουν να πληρώνουν με την υγεία τους τη συνήθεια άλλων;
    Τους ρώτησες μήπως πριν ανάψεις τσιγάρο;
    Να τους έχωνες μέσα σ'ένα τεκέ για ποιό λόγο;Ν'αποδείξεις τί;Σε ποιόν;
    Στους ισοβίτες;Αυτοί πάλι πού κολλάνε;
    Από πότε πάλι οι αντικαπνιστές είναι politically corect και υστερικοί;
    Καλά ρε τί απωθημένα είν'αυτά;
    Προσωπικά δε μου τη σπάνε οι καπνιστές όταν ο καπνός τους δε μ'ενοχλεί.
    Ούτε υστερικούς τους χαρακτηρίζω ούτε τίποτα.
    Όταν ο καπνός τους όμως με χαλάει αλλάζει το θέμα.

Σελίδα 1 από 15 12345611 ... ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Περί σεβασμού (μια μικρή καθημερινή ιστορία)
    από Johnny_Nik στο forum Ιστορίες του δρόμου
    Απαντήσεις: 67
    Τελευταίο μήνυμα: 05/07/2012, 21:02
  2. Απαντήσεις: 1401
    Τελευταίο μήνυμα: 05/10/2011, 10:25
  3. Πες μια αποψη βάση εμπειρίας
    από mzac στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 12
    Τελευταίο μήνυμα: 02/07/2009, 21:39
  4. Τεχνικο, Την αποψη σας περι του θεματος
    από Πατρινός στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 5