Ο.κ. κατάλαβα τι λες. Είχα άγνοια για τη σοβαρότητα του θέματος.![]()
Ο.κ. κατάλαβα τι λες. Είχα άγνοια για τη σοβαρότητα του θέματος.![]()
Experience is something you don't get until just after you need it.
Παλιά ήμουν αναποφάσιστος αλλά τώρα πια δεν είμαι σίγουρος.
Για να καταλάβω όμως επειδή δεν έχω πιάσει κάτι...παίρνεις τόσα γραμμάτια όσες και οι δόσεις που έχεις κανονίσει με αυτόν που θα σου πουλήσει τη μοτοσυκλέτα έτσι δεν είναι?
Και πάνω στο καθένα από αυτά τα γραμμάτια βάζεις το ποσό της δόσης που θες να πληρώσεις? Και το πληρώνεις την ημερομηνία που γράφει το γραμμάτιο...σωστά?
Σόρι για τις χαζές ερωτήσεις μου αλλά δεν έχω ασχοληθεί ξανά με γραμμάτια κ με ενδιαφέρει πολύ να μάθω για να μην μπλέξω με τράπεζες...
αν δεν πληρωσεις στην ωρα του, επειδη συνηθως τα γραμματια οι μαγαζατορες τα προεξοφλουν στις τραπεζες τοτε αρχιζει το μπερδεμα ...
Αν οι οροι του δανειου ειναι καθαροι σκεψου το με δανειο, αλλα μη ξεχνας κοστιζει περισσοτερο οταν δανειστεις και πρεπει νασαι σιγουρος για την σταθεροτητα των εισοδηματων σου.
Κάνεις πχ μία συμφωνία για 24 δόσεις για ένα υπόλοιπο 5.000? + ας πούμε 400? τόκοι για τους 24 μήνες.
Θα πάρεις 24 γραμμάτια και θα πρέπει να γράψεις στο κάθε ένα 225? και τις ημερομηνίες που είσαι υποχρεωμένος να εξοφλήσεις το κάθε γραμμάτιο.Στα γραμμάτια συνήθως οι τόκοι πάνε αναλογικά αντιθέτως με το δάνειο που πάνε στην αρχή των δόσεων.Έτσι όταν πχ έχεις λεφτά και εξοφλήσεις και ένα γραμμάτιο από το τέλος δεν θα το πάρεις 225? αλλά περίπου 200?.
Το θέμα είναι ότι το τραπεζικό δάνειο έχει μικρότερους τόκους από τους τόκους που θα έχεις στα γραμμάτια και έχει και κάποια περίοδο χάριτος που δεν έχεις κυρώσεις αν καθυστερήσεις μία δόση.Το γραμμάτιο την επόμενη από την αναγραφόμενη ημέρα μπορεί να επιβαρυνθεί με τόκο υπερημερίας 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Ο έμπορος που έχει τα γραμμάτιά σου μπορεί να το διακινήσει στην αναγραφόμενη τιμή, έναντι αγαθών ή υπηρεσιών και τότε για να τα πάρεις πρέπει να πληρώσεις όλο το ποσό, χωρίς να δικαιούσαι την έκπτωση των τόκων σε περίπτωση που θες να ξεχρεώσεις νωρίτερα.
1.000.000 φορές να πάρεις δάνειο από τράπεζα λοιπόν για να ξέρεις τί σου γίνεται.Άσε που ανά πάσα στιγμή μπορείς να κάνεις καινούριο διακανονισμό αν σου πέσουν βαριές οι δόσεις ή ακόμα και να μεταφέρεις το δάνειο σε άλλη τράπεζα με καλύτερους όρους.
Και μερικές συμβουλές:
1.Είτε μιλάμε για γραμμάτια είτε για δάνειο ,μη βάζετε ποτέ δόση μεγαλύτερη από το 1/5 του μισθού σας.
οι δόσεις πρέπει να πληρωθούν πάση θυσία.
2.Αν έχετε οποιαδήποτε δυσκολία στην αποπληρωμή τότε καλύτερα είναι να πάτε στην τράπεζα πριν λήξει η ημερομηνία καταβολής κάποιας δόσης και να ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση.
3.Μη βασίζεστε στο ότι τα οικονομικά σας θα καλυτερεύσουν, πιο πιθανό είναι να γίνουν χειρότερα.
4.Πάντα μα πάντα αξίζει να κάνετε ασφάλεια δανείου(5-15?/δόση).
5.Κατά τη διάρκεια του δανείου κάνουμε την δυνατή μεγαλύτερη ασφάλεια που μπορούμε σε ο,τι έχουμε αγοράσει (πχ μεικτή ασφάλεια σε αυτοκίνητο και πάντα ασφάλεια μερικής και ολικής κλοπής σε μηχανή).Είναι μανίκι να κάτσει στραβή και να πρέπει να πληρώνεις δόσεις για κάτι που δεν έχεις.
Αν κάτι από τα παραπάνω έρχεται βαρύ στον προϋπολογισμό σας ή θα βάλετε μικρότερες δόσεις ή θα μαζέψετε πρώτα κάποια λεφτά για να μπορέσετε να καλύψετε τυχόν στραβή ή θα κάνετε την καρδιά σας πέτρα και θα πάτε σε κάτι που το αντέχει η τσέπη σας.
Δεν υπάρχει ντροπή στο να οδηγάει κάποιος μηχανή 5ετίας ή ακόμα και 7ετίας αν δεν μπορεί να πάρει κάτι καλύτερο.Αλλά να πάρεις κάτι και να μην έχεις τα λεφτά να το χαρείς είναι χάλια μαύρα.Καλύτερα παλιό fazer με 3.500 και κάθε ΣΚ βόλτα όπου γουστάρεις παρά BMW r1300gs και να σκέφτεσαι να πας για καφέ μέχρι την Χαλκίδα γιατί κοντοζυγώνει η ημέρα της δόσης.
Να πω την εμπειρία μου.
Το 1992 είχα υπογράψει γραμμάτια για την αγορά μηχανής(KR-1s).
Μερικούς μήνες μετά μου έκλεψαν τη μηχανή.
Πιτσιρικάς και ξεροκέφαλος τότε σταμάτησα να πληρώνω τα γραμμάτια για 6-7 μήνες.
Αποτέλεσμα;
Μέσω του δικηγόρου του έμπορα και στο παρακαλετό αποπλήρωσα το χρέος με καθυστέρηση
ενός χρόνου.Χωρίς τόκους.
Α,καμιά φορά ο δικηγόρος με απειλούσε για κηρώσεις.
+ 1000 στον φίλο drspeedΑρχικά δημιουργήθηκε από drspeed
Και μερικές συμβουλές: .....![]()
![]()
![]()
![]()
Και για να γίνει αυτή η όλη διαδικασία με τα γραμμάτια, γνωρίζει κανείς τί έγγραφα χρειάζονται?
1.Κατ΄αρχήν πρέπει να βρείς κάποιον που θα σου πουλήσει κάτι με γραμμάτια.Αρχικά δημιουργήθηκε από keepdreaming
Και για να γίνει αυτή η όλη διαδικασία με τα γραμμάτια, γνωρίζει κανείς τί έγγραφα χρειάζονται?
2.Φορολογική ενημερότητα άρα πρέπει να έχεις και ΑΦΜ.
3.Γραμμάτια( τα παίρνεις από την εφορία).
4.Ταυτότητα.
Αυτά είναι τα στάνταρ και από εκεί και πέρα μπορεί ο κάθε πωλητής να ζητήσει κάτι έξτρα πχ αποδεικτικό διεύθυνσης(λογαριασμός ΔΕΚΟ) , αντίγραφο φορολογικής δήλωσης,
Ωραία, ευχαριστώ πολύ...Αρχικά δημιουργήθηκε από drspeed
1.Κατ΄αρχήν πρέπει να βρείς κάποιον που θα σου πουλήσει κάτι με γραμμάτια.
2.Φορολογική ενημερότητα άρα πρέπει να έχεις και ΑΦΜ.
3.Γραμμάτια( τα παίρνεις από την εφορία).
4.Ταυτότητα.
Αυτά είναι τα στάνταρ και από εκεί και πέρα μπορεί ο κάθε πωλητής να ζητήσει κάτι έξτρα πχ αποδεικτικό διεύθυνσης(λογαριασμός ΔΕΚΟ) , αντίγραφο φορολογικής δήλωσης,
Και το δυσκολότερο βεβαίως βεβαίως, σας βεβαιώ. Είναι λίγοι οι έμποροι που μπορούν και θέλουν να ρισκάρουν το κεφάλαιό τους.Αρχικά δημιουργήθηκε από drspeed
1.Κατ΄αρχήν πρέπει να βρείς κάποιον που θα σου πουλήσει κάτι με γραμμάτια.
Experience is something you don't get until just after you need it.
Παλιά ήμουν αναποφάσιστος αλλά τώρα πια δεν είμαι σίγουρος.
ασχετο με το θεμα μας αλλα καποιος προτεινε ενα μαγαζι για το οποιο εχω ακουσει διαφορα πραγματα καθολου κολακευτικα ... δεν εχω αποδειξεις και δε μπορω να επεκταθω περισσοτερο ( ουτε με πμ...) αλλα εγω λεω... ΜΑΚΡΙΑ απο εκει...
δε θα το συνεχισω γιατι ο κοσμος ειναι μικρος... και δε θελω να μπλεξω... στη τελικη δεν κανουμε διαφήμιση εδω οπως και δυσφήμιση... αρα εχω δικαιωμα να κανω την επισημανση για τα μελη του φορουμ...
Σωστόςςςςςς....Αρχικά δημιουργήθηκε από idi
ασχετο με το θεμα μας αλλα καποιος προτεινε ενα μαγαζι για το οποιο εχω ακουσει διαφορα πραγματα καθολου κολακευτικα ... δεν εχω αποδειξεις και δε μπορω να επεκταθω περισσοτερο ( ουτε με πμ...) αλλα εγω λεω... ΜΑΚΡΙΑ απο εκει...![]()
Το όνομα του εμπόρου σβήστηκε από εμένα καθώς και ένα τηλέφωνο που δημοσιεύτηκε ....
Για ευνόητους λόγους ότι άλλες συνεννοήσεις με πμ ...
Επίσης καλό είναι να αναρωτηθείτε καλά ..... (γιατί γραμμάτια και όχι τράπεζα)
...πριν πάτε σε οποιονδήποτε έμπορο του κλάδου για αγορά με γραμμάτια γιατί σε ενδεχόμενη στραβή θα χάσετε τα αυγά και τα πασχάλια (μαζί με σπίτι - άλλα περιουσιακά στοιχεία και απειλές για την οικογένειά σας )
![]()
Αυτο το τελευταιο μηνυμα με εβαλε σε πολλες σκεψεις...τι στραβη μπορει να γινει δηλαδη με τα γραμματια?