Δημοσιεύθηκε αρχικά από
Acacius
και όμως δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε... με το 50% των νέων άνεργων, με μια οικονομία διαλυμένη...
Ίσως παραείμαι απαισιόδοξος, αλλά θεωρείς πράγματα πιο "δεδομένα" από εμένα. Είμαστε ακόμα πιο καλά από τουλάχιστον το 80% του πλανήτη και αυτό μπορεί να αλλάξει.
Ο τρόμος που ξερνάνε καθημερινά τα ΜΜΕ
Δε διαφωνώ, αλλά όταν όλοι λένε ότι πάμε να κάνουμε μ@λακία δεν είναι και δύσκολο να βρεις ειδήσεις... μέχρι κι ο Κων-Μπεντίτ πιρκαμένος είναι κατά τον Σύριζα.
αυτά που θα μας συμβούν εαν δεν υπακούσουμε στις προσταγές των λήσταρχων
Εδώ είσαι λίγο άδικος. Οι Ισπανοί/Ιταλοί δανείζονται με μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά που μας δανείζουν. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα, αλλά για να σώσουν εμάς (και φυσικά και τον κώλο τους), οι υπόλοιποι έχουν φορτωθεί μέρος από το ρίσκο μας. Δες το και από την πλευρά του Ευρωπαίου φορολογούμενου, μαζί με ό,τι πιθανόν αυτός ακούει από τα δικά του ΜΜΕ για μίζες, συντάξεις, μισθούς ΔΕΚΟ, Καγιέν κλπ.
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει παραγωγική βάση να στηριχθεί. Καμμια απολύτως. Αυτό δεν αλλάζει ακόμη και αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε άλλος.
Τεράστιο πρόβλημα. Θεωρώ όμως πως αν ο Σύριζα εφραμόσει αυτά που υπόσχεται, θα βάλει ταφόπλακα και σε ό,τι έχει μείνει. Εκτός αυτού καταλογίζω και στην αριστερά μερίδιο ευθύνης για την αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού την τελευταία τριακονταετία. Είναι βασικός λόγος που με ελκύει ο Μάνος, αν και το μοντέλο του είναι υπερβολικά φιλελεύθερο.
Επίσης: Όταν όλος ο προηγμένος κόσμος "παίζει μπάλα" σε κεντρώο ή φιλελεύθερο γήπεδο, νομίζω ότι είναι πιο σίγουρο να κυνηγήσουμε κάτι που αποδεδειγμένα δουλεύει επαρκώς, παρά να ονειρευόμαστε να γίνουμε ο φάρος της νέας παγκόσμιας αριστερής ανατροπής. Πρώτα ορθοποδούμε, μετά κάνουμε άλματα.
Αν δεν επανεκινήσουμε τις μηχανές του πρωτογενούς τομέα δεν υπάρχει μέλλον, τουλάχιστον μέλλον αυτοδύναμο. Άποψη μου είναι ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η όποια αναδιάρθρωση που κακά τα ψέμματα, χρειάζεται να γίνει γενικότερα και επι παντός επιστητού. Και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Εκεί χρειάζεται η συμμετοχή και η συνδρομή του καθενός μας, γιατί μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας σε ατομικό επίπεδο. Αυτό είναι που φοβάμαι περισσότερο! Δεν φοβάμαι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι, η ΔΗΜΑΡ, το ΝΔΟΚ, το οποιοδήποτε κόμμα εν πάσει περιπτώση. Φοβάμαι αυτούς που τους ψηφίζουν, είτε γιατί πιστεύουν ότι με ένα μαγικό τρόπο θα ξυπνήσουν την Δευτέρα μετά των εκλογών και θα είναι όλα όπως πριν χωρίς καμμία προσπάθεια από πλευράς τους, είτε γιατί με μια εντελώς μικρόψυχη λογική επιμένουν να διαττηρηθεί μια κατάσταση που τους βολεύει κατά κάποιον τρόπο.
Εδώ τα είπες ουσιαστικά όλα. Κι εδώ είναι που τελικά βλέπουμε το ίδιο πρόβλημα, αλλά διαφορετική λύση. Σε αντίθεση πάντως με εσένα, εγώ φοβάμαι ΚΑΙ τι λένε τα κόμματα, ειδικά όταν προσφέρουν "εύκολους" φταίχτες ή ελπίδες.
Ό,τι και να γίνει, εύκολη λύση δεν υπάρχει. Όσο πιο αργά το καταλάβουμε, τόσο το χειρότερο. Απλά νομίζω ότι αν το καταλαβαίναμε έγκαιρα, κάποιοι θα ψήφιζαν αλλιώς.