Αυτό που λες όμως, η μεγαλύτερη ταχύτητα δηλαδή, ίσως σημαίνει ότι επιζητείς την αγωνία - αδρεναλίνη που θα εμφανιστεί ακριβώς από τη
μη γνώση και αδυναμία πρόβλεψης που προέρχεται από αυτή.
Αν με λίγα λόγια (σε ένα εξεζητημένο παράδειγμα) οδηγούσες με ένα μαύρο μαντήλι στα μάτια σε δημόσιο δρόμο, με 20 χλμ/ώρα θα είχες τέτοια αγωνία
και ένταση που δε συγκρίνεται με 300άρα σε πίστα.
Όπως ειπώθηκε.. Επανάληψη=μήτηρ πάσης μαθήσεως. Επίσης..
..το να έχεις πολλά χιλιόμετρα στην πλάτη (=εμπειρία) με τα παρελκόμενά του (γλίστρες, φρένα πανικού, τουμπίδια.. you name it) μας κάνουν να διορθώνουμε και κατ' επέκταση να αυτοματοποιούμε τη σωστή αντίδραση μας σε καταστάσεις που για έναν άπειρο είναι ίσως λόγος να "κλειδώσει"/πέσει/χτυπήσει/τρομοκρατηθεί.
Για να το κατακτήσουμε βέβαια αυτό (όπως πάλι ειπώθηκε), ή στηριζόμαστε στην καλή μας τύχη (λίγο βλακώδες) ή δίνουμε χρόνο-χώρο στον οργανισμούλη μας να ψηθεί με το άθλημα, επικεντρώνοντας -όσο μπορούμε- σε έναν τομέα της οδήγησής μας κάθε φορά πριν αρχίσουμε να συνδυάζουμε πιθανές στραβές (βροχούλα+φρενάρες+πάνω στη στροφή+φορτηγό απέναντι+συνεπιβάτης που τσιρίζει και χοροπηδάει+σφήκα στο κράνος+κροταλίας στην μπότα κλπ κλπ)..
safety doesn't happen by accident
Οταν είσαι στην πίστα το σημείο που κοιτάς μεταβάλλεται πάντα και έχει σχέση με το σημείο της στροφής που βρίσκεσαι. Η ουσία πάντως είναι πως μιλάμε για το έξω κέρμπ της εξόδου. Το vanishing point είναι συγκεκριμένο λοιπόν. Ούτε 2 ρόδες μπροστά, ούτε η γραμμή τερματισμού.
Κάτι ανάλογο εφαρμόζουμε και σε στριφτερό δρόμο λαμβάνοντας και άλλους παράγοντες υπ όψιν φυσικά.
Η πόλη είναι άλλο.
Εκπαίδευση, εμπειρία, ταλέντο. Αν αναφερόμαστε σε ταχύτητες μέσου αναβάτη, τότε το τελευταίο ίσως να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Για τα άλλα 2 θα χρησιμοποιήσω ένα προσωπικό παράδειγμα.
Μετά από ένα ατύχημα που είχα το 2007, έμεινα χωρίς μηχανή για 2 χρόνια. Την πρώτη φορά που ξανακαβάλησα, οι πληροφορίες που δεχόμουν μου φαινόντουσαν βουνό! Σίγουρα εφταιγε και ο φόβος του ατυχήματος, αλλά σημαντικότερος παράγοντας κατά τη γνώμη μου ήταν ότι ο εγκέφαλός μου είχε ξεσυνηθίσει να δουλεύει κοντά στο peak capacity του. Είχα ξεχάσει να κάνω σωστή ιεράρχηση των "απειλών" με συνέπεια να προσπαθώ να λαμβάνω τα πάντα υπόψην. Συνέπεια ήταν να γονατίζω και να νιώθω πως δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα. Με την καθημερινή τριβή επανήλθα στα προ ατυχήματος στάνταρ μου, με αποτέλεσμα να νιώθω πολύ πιο άνετα όταν καβαλάω. Άλλαξε η επεξεργαστική ισχύς του εγκεφάλου μου; Δεν νομίζω αφού αυτή μάλλον είναι μια φυσική σταθερά. Απλά άλλαξε ο τρόπος που ιεραρχείται ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Ξαναεκπαιδεύτικα να βλέπω ποιά είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα που πρέπει να λάβω υπόψην. Επίσης να αναφέρω, πως λέγοντας ιεράρχηση δεν εννοώ κάτι στατικό, αλλά κάτι δυναμικό. Το ποιός είναι ο παράγοντας που σε απειλεί περισσότερο αλλάζει συνεχώς. Απλά μαθαίνεις να φιλτράρεις.
Κάπου εδώ μπαίνει και ο παράγοντας εμπειρία. Εγώ φτιάχνω διάφορα σενάρια για το τί μπορεί να συμβεί και παίρνω τις κατάλληλες προφυλάξεις. Όσο το σενάριο δεν παραβιάζεται, είμαι άνετος.
Μπαινω στο merge...
"Γιαννη αφησε τον δικο μου"
εχει λιακαδα μα εδω θυμιζει μπορα,
μου αρκει που 3 λεπτα οι ουρανοι ειναι δικοι μου
κ εσυ εχθρε εισαι KILL ΑΠΟ ΩΡΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
---------------------------------------------
Professor Einstein, does New York stop by this train?
Eπίσης να αναφέρω κάτι που ξέχασα παραπάνω. Σημαντικότατος τρόπος για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε επεξεργαστική ισχύ από τον εγκέφαλό μας, είναι να ξέρουμε πώς θα αντιδράσει το μηχανάκι μας κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Μπαινω στο merge...
"Γιαννη αφησε τον δικο μου"
εχει λιακαδα μα εδω θυμιζει μπορα,
μου αρκει που 3 λεπτα οι ουρανοι ειναι δικοι μου
κ εσυ εχθρε εισαι KILL ΑΠΟ ΩΡΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
---------------------------------------------
Professor Einstein, does New York stop by this train?
εγώ πάλι λέω ότι χρησιμοποιείς πολύ παραπάνω.
Σε ένα κομμάτι στο Λάρισα Λαμία που είχαν ξεμείνει κάτι παλιές διαγραμμίσεις, επί κάτι χρόνια προσπαθούσα να μείνω σε ένα διάδρομο πλάτους 1 μέτρου και δεν την πάλευα
(εντάξει είχε και κάτι καμπές που και που)
απλά αυτό που λέω είναι ότι πάντα αφήνουμε ένα περιθώριο λάθους.
Όσο πιο καλοί στον έλεγχο της μοτό είμαστε,
τόσο μικραίνει αυτό το περιθώριο,
τόσο πιο άνετοι είμαστε
Ο εγκέφαλός μας, όπως είπαν κι αρκετοί συνάδελφοι παραπάνω, εκπαιδεύεται.
Μαθήματα+επανάληψη+επανάληψη+επανάληψη+επανάληψη+ επανάληψη = καλύτερη αντίδραση την στιγμή που χρειάζεται.
Άλλωστε γι αυτό οι οδηγοί αγώνων στο εξωτερικό ξεκινάνε από ~6 χρονών, ώστε στα 18-19 τους που τους βλέπουμε στην Μοτο2/3 να είναι σχεδόν έτοιμοι...
Στο δημόσιο δρόμο και μάλιστα στο Ελλαδιστάν, δεν ξέρω.. πιθανότερο είναι να χρειάζεσαι περισσότερο τύχη... από αυτή ζούμε οι περισσότεροι έτσι κι αλλιώς.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Σωστό αλλά αυτό πάει στο κομμάτι της εκπαίδευσης.
Δεν μαθαίνουμε να στρίβουμε και να φρενάρουμε μόνο αλλά μαθαίνουμε και το τι γίνεται τριγύρω μας και πως κινούμαστε μέσα στο διαθέσιμο χώρο μας.
π.χ, ακόμα κι ο Ρόσσι να είσαι αν πηγαίνεις ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα με +60 θα σε σταματήσει τελικά η πόρτα που θ' ανοίξει ή το γίδι που θα παει να περάσει με τα πόδια το δρόμο ή το αμάξι που βιάζεται και θ' αλλάξει λωρίδα απότομα.. κλπ κλπ
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Οκ, με την όραση, οκ με την αντιληψη και οκ με την επαναληψη όλα αυτα σε «σχετικές» συνθήκες πάντα... (για λόγους «εργαστηριακης απομονωσης δεδομενων»)
Η οδήγηση ομως στον δημόσιο δρόμο (βλ. αστικα κεντρα) και στο χώμα (ιδιαιτερα το εντουρο) οπου οι συνθηκες ειναι μεταβαλόμενες ταχυτατα, η απόσταση της αντίληψης απο το ένστικτο για να μην πάω στο παράλογο ειναι αστεια μικρή σε σημείο να μην ξερεις τι υπερισχύει και στην ουσια τι σε βγάζει απο το προβλημα επιλογής.... Αυτη είναι και η γοητεία/προκληση της οδηγησης ιδιως στο χώμα... Εχοντας ασχοληθει λίγο με την ταχύτητα, οταν μου ζητηθηκε να εκτιμησω μεταβαλόμενες καταστασεις στο χώμα κ γρήγορα, έμεινα μαλάκας.... είναι ένας άλλος κοσμος/σχολείο.... ισως ειναι και ο μονος μιας και στους δημόσιους δρόμους η λογικη/μικρη ταχυτητα/περιορισμος κινδυνων υπερισχύει και δεν σε αφήνει να πειραματιστείς εγκεφαλικά...
Ban 'em all
Ισως το de ja vu που ολοι λιγο πολυ αισθανομαστε κατα καιρους να ειναι ενα lag, της επεξεργασιας των ερεθισματων των αισθητηριων οργανων, μεχρι την συνειδητοποιηση...