Δηλαδή εσας δεν σας ψυλλιάζει και φοβίζει ταυτόχρονα το ότι οι εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες πραγματοποιήθηκαν με χρονικό ραντεβού και μπήκαν όλες μαζι σε ένα κουβά υπό την πιασάρικη και ωραιοποιημένη ονομασία "Αραβική άνοιξη". Αν στους δυτικούς, που ήταν και οι ονοματοδότες των επαναστάσεων αυτών, δεν άρεσε το όλο θεματάκι θα το λέγανε "Αραβική κόλαση" ή κάτι άλλο ζοφερό και στρεσσογόνο για τον παγκοσμιοποιημένο νοικοκυρέο... ενω τώρα με το "άνοιξη" ε; Ελπίδα, μύρισε λουλουδάκια και γέμισε χρώματα η φύση ολάκερη. Βέβαια το σημαντικό αν δεν τους άρεσε, δεν είναι το όνομα, αλλά το ότι απλά δεν θα συνέβαινε ποτέ... όσο κοινά και αν είχαν εκ πρώτης οι χώρες που "επαναστάτησαν", άλλες τόσο διαφορές είχαν σε δεύτερο και πιο ουσιαστικό επίπεδο, καθιστώντας υπό νορμάλ συνθήκες αδύνατη την ταυτόχρονη πυροδοότηση επαναστάσεων σε ένα τόξο που πιάνει όλη σχεδόν την Β.Αφρικη και τα παράλια της μ. ανατολής στη μεσόγειο. Και ναι, δεν μπορεί ο μουσουλμάνος που υπόκειται επί σειρά δεκαετιών απολυταρχικά καθεστώτα, ζει μέσα στη φτώχια και στην ανέχεια, να πάθει ξαφνικά επαναστατικό ντελίριο και αυτό να εξαπλωθεί ως άλλη πανδημία στις γείτονες χώρες.
Καποιοι το υποκίνησαν και κάποιοι το πυροδότησαν... συνομωσιολογικά σενάρια θα μου πεις... ε ναι έτσι είναι, δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στην νεότερη ιστορία, από συγκεκριμένους κύκλους να ξύνουν με το δάχτυλο την μύτη κάποιου άλλου, ειδικά στην συγκεκριμένες περιοχές...πραγματικά εκπλήσσομαι... αδύνατον...![]()
Το θέμα είναι να μου λύσει κάποιος ενας παζλ... η μεσόγειος (και μιλάμε και για την Νότια Ευρώπη φυσικά) περικλείεται πλεόν από α)κράτη αποσταθεροποιημένα, αδύναμα, οικονομικά χρεοκοπημένα, υπό κυριαρχικό status αλλότριων δυνάμεων και β) κράτη "επαναστατημένα" με τις ευλογίες της δύσης, υπό αλλαγής καθεστώτος και στη διαδικασία εγκαθίδρυσης νέων καθεστώτων που δεν φέρνουν αντιρρήσεις και υπακοούν (εγκεκριμένων δηλαδή). Τόσο το α) όσο και το β) είναι πολύ βολικές καταστάσεις γαι κάποιους. Το θέμα είναι λοιπον:
-Τους έκατσε; Δηλαδή θέλω να πω ήταν δυο ξεχωριστά πλάνα η νότια ευρώπη και η βόρεια αφρική και απλά τους έκαστε μια χαρά.
-Αφου του έκατσε, θα το εκμεταλευτούν και πως;
-Ήταν προσχεδιασμένο;
Σε κάθε περίπτωση η Μεσόγειος είναι πιάτο για όσους την ορέγονται, αυτό δεν μπορεί παρα να το διαπιστώει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και να δεν είχε σκοπό να το δημιουργήσει εκ πρώτης. Τι σκατά θα παίξει δεν ξέρω...
Το Ι _ _ Ν κανά 3μηνο μετα τις εκλογές στο Αμέρικα το βλέπω και εγώ στανταράκι!