nestormaxno, αν για σένα είναι κλοπή η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 12%, για μένα κλοπή είναι να μου χρεώνει ο κάθε λίγδας την σαλάτα 8€, τον φραπέ 3,5€ και τον γκοτζίλα που βαφτίστηκε μπριζόλα γάλακτος 10. Και να χρειάζεται να ζητήσεις 2 φορές μια απόδειξη και να στη φέρνει στραβωμένος.
Κλοπή είναι να αναγκάζεται να ανεβάσει τον ΦΠΑ κατά 12% σε έναν τομέα που προσφέρει το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας, επειδή είναι αδύναμοι να σπάσουν αυγά και να πάρουν τα λεφτά από εκεί που πρέπει. Τρόποι υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μια χώρα που έμαθε να βγάζει λεφτά με σταρχιδισμό.
Το να απενοχοποιεί κάποιος την οποιαδήποτε «κλεψιά» επειδή το σύστημα είναι παράλογο, ούτε δικαιολογεί, ούτε αιτιολογεί. Εκτός απ΄τον εαυτό του που βρίσκει την δικαιολογία οτι το κάνουν όλοι, και αυτός είναι και ένας απ΄τους βασικούς λόγους που είμαστε εδώ.
Αυτορύθμιση αγοράς δεν μπορεί να υπάρξει και κράτα πισινή όταν ακούς τέτοιες νεοφιλελεύθερες κοτσάνες. Η κατ ευφημισμό «αυτορύθμιση» σημαίνει αφήστε να ξεσκίσουμε όπως γουστάρουμε την αγορά και μην μας τα ζαλίζετε. Με το να περιμένεις την αγορά να αυτορυθμιστεί, παραβλέπεις το γεγονός οτι ο άνθρωπος (όπως όλα τα πλάσματα) είναι κατ εξοχην εγωϊστικό ον. Που σημαίνει οτι αν μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής του εις βάρος σου, θα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Επομένως, αν ο σουβλάτζής μπορούσε να σε ταϊζει γάτες, να σου χρεώνει το σουβλάκι 10€, να μην κόβει καμμία απόδειξη και να μην έχει συνέπειες...θα το έκανε.
Κρατάω μια επιφύλαξη, μήπως εννοείς υγιής ανταγωνισμός που είναι το ιδανικό. Με την διαφορά, οτι για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός χρειάζεται συνεχή επιτήρηση προκειμένου να τιμωρήσει παραδειγματικά τα καρτέλ, λόμπυ, συντεχνίες, χονδρέμπορους που θα προσπαθήσουν να τον αυτορυθμίσουν![]()
Δεν έχω γίνει κατανοητός και δεν ξέρω αν θα γίνω. Μακριά απο εμένα οι νεοφιλελεύθερες κοτσάνες που αναφέρεις.
Στο δια ταύτα. Μην συγκεκριμενοποιείτε το παράδειγμα που φέρνω. Λέω για σουβλατζή, λέτε για μπροζόλες γκοτζίλα (ο σύντροφος sniper δεν απαντά βέβαια).
Η άποψή μου (σωστή ή λάθος) είναι οτι το φορολογικό σύστημα δεν είναι normal (είμαι πολύ επιεικής). Παρότι υπήρχε υπεράριθμος δημόσιος τομέας σε προσωπικό, έκανε κακή συλλογή φόρων. Τα χαμηλά φορολογικά έσοδα (συν τοις άλλοις) φέρνουν φάυλο κύκλο αύξησης της φορολογίας (σε όλους και όχι μόνο σε μισθωτούς).
Αυτή είναι εν ολίγοις η πραγματικότητα όπως εγω την αντιλαμβάνομαι. Αλλά φόροι που δεν μπορούν να εισπραχθούν, δεν θα εισπραχθούν (γιατι λεφτά δεν υπάρχουν). Βαφτίστε αυτόν που δεν έχει να πληρώσει όπως θέλετε. Κλέφτη, απατεώνα κοκ Το αποτέλεσμα θα παραμείναι ίδιο. Οι φοροεπιδρομές δεν αποδίδουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο φόρος στα καύσιμα και στα τσιγάρα. Ξυλόσομπες και καπνός απο το Αγρίνιο....
Και οχι baron δεν εννοώ αυτόν τον ανταγωνισμό. Μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης λέγοντας οτι η αγορά αυτορυθμίζεται εννοώ οτι έχουμε βρει (ΟΛΟΙ ΜΑΣ και μην βγάζετε την ουρά σας απ'έξω) την μαγική συνταγή ωστε αυτή η (νοσούσα) αγορά να μην καταρεύσει. Και περαιώσεις θα γίνουν, και ο καταναλωτής θα αγοράσει ψιλοφθηνά, και ο καταστηματάρχης θα την ψιλοπαλέψει. Και το Κράτος, και ο καταναλωτής και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι οκ. Και όλοι το γνωρίζουν οτι η αγορά ζει απο την "κλοπή" του ΦΠΑ. Αυτό είναι το παράδοξο...Και ξέρεις ποιά είναι η άποψή μου για το ποιό είναι τελικά το ποσό του ΦΠΑ που δεν εισπράτεται? Είναι τόσο ώστε να μην σπάσει αυτή η λεπτή κλωστή. Γιατί αν μειωθεί το ποσό του ΦΠΑ που δεν εισπράτεται, και ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να αγοράσει, και επιχειρήσεις θα κλείσουν και το Κράτος θα εισπράξει τελικά λιγότερα απ'οτι τώρα.
Εν κατακλείδει...Γιατί τελικά το ΦΠΑ δεν γίνεται 15% ώστε και εγώ να είμαι νομικά και ηθικά οκ, και το Κράτος να μην αναλώνει έμψυχο δυναμικό και πόρους σε ελέγχους? (Προσοχή όπως είπα και σε προηγούμενο post ο μόνος που τελικά δεν επωφελείται απο μείωση του ΦΠΑ είναι ο τελικός καταναλωτής-μην με βάλετε να αναπτύξω ξανά την άποψή μου)
Γιατι κάποιους τους βολεύει να είναι το ΦΠΑ 23% παρότι το Κράτος εισπράτει λιγότερα ή τα ίδια σε σχέση με έναν ΦΠΑ 15%. Προς προβληματισμό όλων λοιπόν...
Ποιοί είναι αυτοί οι κύριοι? Εγώ δεν γνωρίζω.... Ναι, μαζί τα φάγαμε και μαζί τα τρώμε...Αλλά ποιός πούστης έχει φάει ενα κοπάδι πρόβατα και εγώ τσίμπησα μόλις λίγη πετσούλα?
Αυτά.
@nextormaxno
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η μείωση του φπα μόνο θα φέρει καλύτερα αποτελεσματα ,πρώτα βάζεις δικλίδες στην αγορά για να υπάρχουν συνθήκες ανταγωνισμου εσυ πιστεύεις ότι ο σουβλατζης αν πέσει 10% ο φπα θα κατεβάσει την τιμή πεζει και όχι
στο παράδειγμα σου μιλάμε ξεκινάνε οι 2 φίλοι λάθος την τιμή ενός προϊόντος δεν την υπολογιζουμε με κέρδος το φπα ;-);-)
ακούμε τόσα για το φπα και την πιθανή μείωση
Ένας μπ@@ης από τους 300 δεν τον άκουσα να πεί ο φπα να τον αφήσουμε εκεί που είναι και απλά να μειωθη δραστικά σε ότι παράγεται εντός ελλάδος ;-)
Ηξερα πώς απάνω στη γή όσο ζούμε αυτό δέν είναι το λιμάνι όπου αράζεις είναι το λιμάνι απ'όπου ξεκινάς, ξανοίγεσαι σέ άγρια τρικυμισμένη θάλασσα και μάχεσαι ολοζωής ν'αράξεις
εγω παλι παρατηρω οτι κρινετε εξ ιδιων τα αλλοτρια.
![]()
ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΚΟ ΧΕΡΟΒΟΛΟ, ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΚΟ ΔΕΜΑΤΙ...
Με το μπαρδόν έτσι...
Αυτή τη γλώσσα την είχε και ο λοβέρδος και δεν μου αρέσει καθόλου.
Αν δε σου αρέσει μην πας και δεν σ ακούω να λες λίγδες τα σπούπερ μάρκερτ πχ ούτε τους αλήτες στις τράπεζες 'η τους καναλάρχες. Ο σουβλατζής μας χάλασε.
Περί καρτέλ σόρι και πάλι..
Ποτέ κανενας δεν τα περιόρισε. Ούτε στις ΕΠΑ που θα έλεγε και ο Σκαρίμπας.
(και δε μιλάγε για Ταξί έτσι? γιατί όταν λέμε καρτέλ στην Ελλάδα αυτό μας έχουν μάθει ότι είναι καρτέλ. Μιλάμε για βενζίνες, νερό, φαί, βιομηχανίες φάρμακων, όπλα κλπ)
Πάντα φιλικά
υγ
Στην ελεύθερη αγορά, αγορανομία δεν παίζει. ΔιΑλιέχτε...
γιατί λίγο από δω και λίγο από εκεί δεν....
Αυτό με το ΦΠΑ το έχεις μπερδέψει λίγο. Δεν ανήκει στον μαγαζάτορα, ο μαγαζάτορας το παίζει ρόλο εφοριακού και εισπράτει τον φόρο για το κράτος. Αν δεν τον αποδώσει, τον κλέβει.
Απλό είναι.
Τώρα γιατί σε κάθε αγορά πληρώνουμε φόρο είναι κάτι που μόνο κάποιος διεστραμένος μπορεί να δικαιολογήσει.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Σε κάθε αγορά δεν πληρώνεις φόρο απλά.
Σε κάθε 1ε που σκάμε τα 50+ λεπτά είναι φόροι.
Οι φόροι δηλαδή στο τέλος καταλήγουν να επιβαρύνουν τοv καταναλωτή.
(Βάλτους όλους μέσα έτσι όχι μόνο το ΦΠΑ. Το χαράτσι θα έχει επίπτωση στο ενοίκιο, το ενοίκιο στις τιμές κλπ κλπ)
Αυτή είναι μια άλλη μείωση του μισθού πιο ύπουλη. Φυσικά με την κουτοπονηριά του Έλληνα πολιτικού και τη βρομιά των ΜΕΕ φταίει ο σουβλατζής και ο υποδηματοπώλης που αισχροκερδούν (λέξη που δεν υπάρχει στην ελεύθερη οικονομία που θέλουν)
Φυσικά με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου θα τελειώσει κι αυτό γιατί ΟΥΤΕ ΕΔΩ μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα ξένα ισοπ.
Σουβλάκι από το ιμπέι όμως δεν θα πάρουμε !
υγ
τα σούπερ μάρκερτ για τα τους παραπάνω, δεν φταίνε ΠΟΤΕ. Ούτε τολμάνε να μπουν μέσα να δουν τις τιμές όπως κάνουν στις λαικές και στη Βαρβάκιο.
Εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ούτε κι αν δε πληρώνει ο Μαργιανόπουλος κάνενα φόρο.
Υπάρχει λύση για αυτά.
Είναι ΟΛΑ νόμιμα.
Το αν χρησιμοποίησε ο Λοβέρδος μια λέξη που υπάρχει από καταβολής νεοελληνικής γλώσσας και την έχεις βάλει σε black list, sorry αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Στη θέση του σουβλατζή μπορείς να βάλεις όποιον χρησιμοποιεί παρόμοιες πρακτικές του είδους πουλάω με 500% περιθώριο κέρδους (σύνηθες στο εμπόριο και μην ακούω μαλακίες), και κρατάει και για την πάρτη του τον ΦΠΑ.
Για τα καρτέλ δεν έχω να σου πω τίποτα περισσότερο απ΄ότι ήδη είπες, γιατί δεν διαφωνούμε σε κάτι. Όπου υπάρχουν, ή επιτρέπεται να υπάρχουν στρεβλές καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων/επιχειρηματιών/εταιριών/πρεζέμπορων που καθορίζει τις τιμές. Αυτοί κάνουν την δουλειά τους και κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να κάνουν τη δική τους. Το αν θα την κάνουν μέσω αγορανομίας/επιτροπής ανταγωνισμού/συμβούλων στρατηγικού management ή με το σεντερ φορ της Παναχαϊκής μου είναι αδιάφορο.
Όταν θα μου εξηγήσει η ελεύθερη αγορά τον τρόπο που καταφέρνει να διατηρεί σταθερές τιμές στα προϊόντα με μείωση του ΑΕΠ κατά 25% σε 5 χρόνια, θα αλλάξω και την άποψη μου για τον έλεγχο.
Αυτοί οι φόροι είναι οι μισθοί-συντάξεις του Δημοσίου τα Δημόσια έργα και οι προμήθειες.
Αυτή τη στιγμή "θεωρητικά" είναι ισοσκελισμένα.
Οποιαδήποτε μείωση των φόρων όπως καταλαβαίνεις ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΗ ΧΩΡΑ θα οδηγήσει σε παραπάνω ύφεση ανεργία κλπ
τα ζούμε.
Μάλλον είναι καλύτερα να πληρώνουν και οι υπόλοιποι που φοροδιαφεύγουν.