Μια διόρθωση:υπάρχουν μοτέρ wet sump (πχ vstrom650) στα οποία ο στρόφαλος ΔΕΝ κολυμπά στο λάδι.Tα πάντα λιπαίνονται από ντουζάκι λαδιού.
To dry sump έχει να κάνει με το μέρος όπου μαζέυεται το λάδι(στα wet sump είναι ο στροφαλοθάλαμος,στα dry αλλού).
Σε κάθε περίπτωση εδώ και αρκετά χρόνια η λίπανση γίνεται με πίεση λαδιού και μπεκάκια που ψεκάζουν φούστα πιστονιού,τοιχώματα κυλίνδρου κλπ).
Στ' άλλα που λες συμφωνώ.
Όφσετ κυλίνδρου και στροφάλου είναι το ίδιο,απλά κάποιοι παίζουν με τις λέξεις.
ΥΓ:δεν παίζει να ξαναγράψω την απάντηση στο ποστ#21 που μου σβήσανε
...
Τελευταία τροποποίηση από kostaspetrou; 30/08/2013 στις 01:25.
*Βρικα βιντεο με μεγαλυτερη ευκρινια οπου φαινονται τα νουμερα στα διαγραμματα και αρα η παραγραφος των υπολογισμων μου ηταν ακυρη. Την αφαιρεσα και ξανανεβασα το σχολειο.
Προλαβε ο αποπανω και εκανε quote*
Μιας και δεν βλεπω να προχωραει το θεμα να πω και τα αλλα που ειχα να πω...
1. Αν απο 115ccm καταφερανε να βγαλουν 19,78Hp τροχο ειναι σαν να λεμε οτι απο 450ccm θα βγαλουν 77,4hp* και στην αναλογια των 1000ccm 172hp τροχο. Και ολα αυτα με οριο περιστροφης >14.000rpm σε μονοκυλινδρο μοτερ.
Και μην ξεχναμε οτι εχουν και τον "αερα" του 8~10% ριγμενου αβανς.
Γατακια βιομηχανιες και αγωνιστικα τμηματα σας βαλανε γυαλια οι μαλεσιανοι.
2. Υπαρχουν μονοκυλινδροι κινητηρες που μπορουν να βγαλουν και να αντεξουν πανω απο 13.000 rpm.
Τα θερμικα τηλεκατευθυνομενα π.χ μπορουν να ανεβαζουν πανω απο 20.000rpm και να εχουν αναλογικα με τα κυβικα τους τρομερη υποδυναμη.
Παρτε ενα τετοιο οχημα ομως και προσθεστε του 200γρ εξτρα βαρος και δειτε ποση απωλεια δυναμης εχετε.
Ο λογος ειναι πως ο κινητηρας αυτος εχει πολυ ελαφρυ στροφαλο (ενα λαμακι εχει στην πραξη) και "δεν τραβαει" αν αυξηθουν τα φορτια.
Ο "βαρυς" στροφαλος εχει αδρανιακες μαζες και οι αδρανιακες μαζες δημιουργουν φυγοκεντρικες δυναμεις που με την σειρα τους ζοριζουν τα μεταλλα. Τα ρουλεμαν ειναι ατσαλινα και εξελιγμενα για να αντεξουν για καμποσο αλλα πολυ αμφιβαλω αν τα αλουμινενια καρτερ του παπιου της δεκαετιας του 80 ειναι αρκετα εξελιγμενα για να αντεξουν. **
Αν προσπαθησουμε να βρουμε την μεση λυση οπου θα ελαφρωσουμε καμποσο τον στροφαλο για να μειωθουν οι δυναμεις διατρεχουμε τον κινδυνο η καμπανα του συμπλεκτη να εχει μεγαλυτερη αδρανια απο τον στροφαλο και σε κατεβασματα ταχυτητων ή αποτομα ξεκινηματα τον τσαμπουκα να τον πληρωσουν οι αξωνες, τα γραναζια (οχι ταχυτητων) και τα μεταλλα.
Αν τελικα επιλεξουμε να ελαφρωσουμε τα παντα, λεφτα πολλα να εχουμε...
3. Τελος για τα μαγικα νουμερα, το offset κυλινδρου (σε σχεση με τι θα ειναι offset αλληθεια?) που ειναι αλλο πραγμα απο το offset στροφαλου και κατι προσβολες δεν εχω πολλα να πω. Καλη καρδια.
Το μονο που εχω να προσθεσω ειναι πως καλο ειναι να εχουμε ονειρα αλλα μην περιμενουμε οτι απο το πισο μερος του γκαραζ μας, με ελαχιστα χρηματα και μερικες πατεντες που ειδαμε καπου στο ιντερνετ θα φτιαξουμε υπερ αγωνιστικα μηχανηματα.
Σε αυτο εχω να προσθεσω οτι υπαρχουν πολοι πιο αποδοτικοι και πρακτικοι τροποι αυξησης αποδωσης ενος κινητηρα που ειναι ειδη αρκετα "πιεσμενος". Ενας απο αυτους ειναι το "ξηρο καρτερ" (dry samp) οπου η αντικατασταση του "μπανιου λαδιου" με "ντουζακι λαδιου" εχει πολυ μαγαλυτερη αποδοση απο το αβεβαιο 8% των μαγικων αναλογιων.
![]()
![]()
* τα εργοστασιακα αγωνιστικα 450 του παγκοσμιου δεν φτανουν τους 70Hp τροχο. Μαμα εχουν γυρο στους 55hp τροχο.
** υπαρχει μια φιμη οτι για να φτιαξει η yamaha τα καρτερ των motogp μηχανων ξεκινα απο ενα μπλοκ αλουμινιου 1x1x1m (1κιβικο μετρο αλουμινιο δλδ) το οποιο κατεργαζετε επι δυο μερες ενα cnc μηχανημα. Ο λογος ειναι οτι εχουν παρατηρησει οτι στο κεντρο μιας τετοιας μαζας αλουμινιου (που εχουν προηγουμενος κατεργαστει θερμικα) το μεταλλο ειναι ποιο ανθεκτικο (αρκετα σκληρο αλλα και "ευκαμπτο" ταυτοχρονα).
υ.γ. απο την σελιδα του κατασκευαστη...
![]()
Δεν νομίζω κανείς να τον εμπόδισε να κάνει την δουλειά του..!!!
(και από ότι καταλαβα, δεν είναι ο ίδιος διατεθειμένος να εμποδιστεί από κάποιον..)
Για να βάζουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους:
Ή θα υπάρχει "κλειστό" θέμα με δυνατότητα ποσταρίσματος μόνο του δημιουργού του thread (χωρίς καν φατσούλες επιδοκιμασίας και παρότρυνσης) ή θα παίζει ανοιχτή επίκριση/διαφωνία, εφόσον παραμένει στα πλαίσια του thread...!!
Υ.Γ.
Αν έχει το δικαίωμα να "τα παίρνει" ο δημιουργός του thread με την αμφισβήτηση της ορθότητας των συλλογισμών του, τοτε πρέπει να ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τους αμφισβητούντες αυτόν ..![]()
Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...
once uppon a time there a hero.. soichiro!!! and a lot miracles were made..
και τα εργαλεια τους κι η τεχνολογια που χρησιμοποιουσαν δεν ηταν καλυτερα απο ενος σημερινου συνεργειου.. το παραδειγμα που παραθετω αφορα και ΜΟΝΟ την ειδικη ισχυ.. αλλα ειχε και μικροτερα μοτερ που εβγαζαν τρελα αλογα για τα κυβικα τους... περισσοτερα στο λιτρο απο οτι σημερα...
http://s.petrolicious.com/2013/histo...da-rc166-4.jpg
http://machofashion.files.wordpress....8816215953.jpg
Πωτε μου δεν εχω δει συνεργειο στην Ελλαδα που να εχει ή εστω να συνεργαζετε με χυτηριο.
Στην προκειμενη περιπτωση καλα καλα ουτε με σοβαρο μηχανουργειο δεν πρεπει να εχουμε συνεργασια, μιας και αν ειχαμε 30' φρεζας το προβλημα της προσαγωγης και επιστροφης των λαδιων της κεφαλη θα ειχε λυθει χωρις σκεψεις για εξωτερικες γραμμες.
Οση σχεση εχει η αποδοση του 6κυλινδρου 125 με το μονοκυλινδρο 125 εχει και ο καθενας μας με τον sohiro.
σορρυ λαθος διατυπωση. ναι αν εξαιρεσεις το χυτηριο που δεν εχουμε ιδιο απο ολα τα υπολοιπα εχουμε εστω και σε ξεχωριστα συνεργεια. και μηχανουργεια υπαρχουν και cnc αρκετα κεντρα.. και στην επαρχια ακομα..
μεχρι 5κυλινδρο εφτασε το 125. με δυομιση μισα 50αρια μοτερ. αλλα ειχανε και δικυλινδρα. 125. http://www.vf750fd.com/Joep_Kortekaas/1962.html
Αν εξερεσεις το χυτηριο δεν μπορεις να κατασκευασεις τιποτα και απλα κανεις βελτιωσεις και μετατροπες...
Π.χ. αν θες να φτιαξεις μια πενταβαλβιδη κεφαλη ή ενα πειραματικο πιστονι ... δεν... ποσο μαλλον 5κυλινδρα και 6κυλινδρα μοτερ.
Οσο για τα μηχανουργια και τα cnc εισαι αρκετα της "πιατσας" για να ξερεις ποσο κοστιζει η ωρα και ποσα παρακαλια θελουν οι ιδιοκτητες για να σου φτιαξουν το καθε τι. Εδω ενα τετραγωνο ατσαλακι στο λειζερ πας να κοψεις και σου ζητανε ή να πληρωσεις εξοδα σχεδιασμου ή να το εχεις σε αρχειο CAD. Και απο τιμες...
Αν ηταν ετσι απλα τα πραγματα θα ειχαμε γεμισει με V2 500cc 2T, ενωνοντας απλα ετοιμους "κινητηρες" απο 250 MX σε "τροποποιημενα" καρτερ.
Αυτα (τουλαχιστον οπως τα βλεπω εγω τα πραγματα)... αλλα ολα αυτα στο θεμα μας που ακριβος κολανε?
Τον διαχωρισμο αναμεσα στις δυνατοτητες αποδοση μονοκυλινδρων και πολυκυλινδρων κινητηρων την εχουμε;
Τελευταία τροποποίηση από sonic22; 30/08/2013 στις 21:05.
Ενός σημερινού ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ;
Αποκλείεται!
Το συνεργείο είναι για επικευές,βελτιώσεις άντε καμμιά πατεντούλα.
Για να φτιάξεις όμως κινητήρα εξ'ολοκλήρου σε συνεργείο δεν παίζει...
Θες τεχνογνωσία,υλικά,πανάκριβα όργανα μέτρησης διαστάσεων ....
Αυτά δε τα βρίσκεις σε σημερινό συνεργείο.
Άλλο συνεργείο,άλλο εργοστάσιο.
Το μόνο που μπορεί να κάνει ένα συνεργείο είναι να πειραματιστεί χρησιμοποιώντας άφτερμάρκετ πράγματα καλύτερης-υποτίθεται-ποιότητας απ'τα μαμά, με την ελπίδα ν'αντέξει κάποιο αποδεκτό αριθμό χιλιομέτρων ένα μοτέρ ανεβασμένο.
Μπορείς βέβαια να δοκιμάσεις ακραίες λύσεις έτσι για το γαμώτο,κανείς δε σ'εμποδίζει(έχω την αίσθηση ότι αυτό θέλει να κάνει ο δημιουργός του θρεντ).
Ίδωμεν...
Σωστό.Η τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να φτιάξεις ένα πιστόνι αντίστοιχο πχ με μαμά γιαπωνέζικο(σχεδόν όλα τα κατασκευάζει η εταιρεία ART, Japan) δεν υπάρχει περίπτωση να τη βρεις πουθενά.
Είναι λογικότατο να ζητάνε έξοδα σχεδιασμού.Είναι δουλειά εξειδικευμένη,δύσκολη που θέλει μεγάλη σκέψη και ώρες για να γίνει(εξαιρούνται απλά γεωμετρικά σχήματα γνωστών διαστάσεων).