Ήρθε επροψέ που λες ένα μιλφάκι, γυναίκα του κυρ Βαγγέλη του πρώην μπακάλη που λέγαμε πριν. Τονε κλείσανε φυλακή αυτόνε γιατί χρωστούσε λέει κάτι ψιλά στο/ις κράτεζες. Πονεμένη ιστορία. Τί να σου λέω τώρα. Είχανε πάει να του ζητήσουν λάδι, αυτός κατάλαβε ελαιόλαδο και πήγε να τους δώσει ένα ντενεκέ ο άνθρωπος αλλά αυτοί δε χαμπάριασαν. Σπίτι δικό του να βάλει ενέχυρο δεν είχε. Ε με τούτα και με κείνα, έφαγε μερικά χρονάκια.
Τί έλεγα? Α, ναι. Για το μιλφάκι.
Τώρα που λες αυτή ψάχνει για δουλειά.
Βάρεσε και τη δική μου πόρτα. Της είπα ότι έχουν ανοίξει μερικές θεσούλες στην εταιρεία και έχω βάλει αγγελία για να δω μερικά άτομα. Μόλις το άκουσε αυτό μούσκεψε. Ψάχνει και για την κόρη της. 18 χρονών είναι λέει. Κάτι άρχισε να μου λέει εκεί για νόμιμες ηλικίες συναίνεσης κι ότι λυπάται που δεν είναι 16. Ούτε που κατάλαβα.
Δε ρώτησε για λεφτά (πώς φαίνεται η ανατροφή ε?). Μόνος μου της είπα ότι δεν μπορώ να δώσω πάνω από 300 ευρώ το μήνα. (Απασχολώ βλέπεις όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μπορώ γιατί μάχομαι κατά τις ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να δίνω περισσότερα.) Μόλις άκουσε το ποσό χάρηκε κιόλας μπορώ να πω. Δεν την πείραξε. Όχι. Ε αφού δεν την πείραξε λέμε? Εγώ φταίω?
Και μόνη της μου πρότεινε να βρεθούμε σήμερα το βράδυ. Σπίτι μου. Για να μην παιδεύομαι με αγγελίες και συνεντέυξεις λέει. Θα με πείσει ότι είναι η καταλληλότερη για τη θέση λέει.
Θέλει οπωσδήποτε να φέρει και την κόρη της. Για να με πείσει κι αυτή. Θα με πείσουνε παρέα λέει.
Μιλάμε για πολλή πειθώ απ'όσο μου έδωσε να καταλάβω. Τώρα τί ακριβώς εννοούσε δεν το έπιασα. Θα το διαπιστώσω το βράδυ.
Το καλό με τον ανθρωπισμό πάντως είναι ότι προσφέρει ικανοποίηση και στις δυο πλευρές.
Θα μου δώσει μεγάλη χαρά βλέπεις να βοηθήσω την οικογένεια του κυρ Βαγγέλη.
Όχι τίποτα άλλο, τον ήξερα κιόλας τον άνθρωπο.
Στήριζα τις προσπάθειές του. Ψώνιζα από το μαγαζί του...... μετά τις 9 το βράδυ που έκλειναν τα μεγάλα. Το κρατούσε ανοιχτό μέχρι τις 12. Και πάλι δεν τα κατάφερε όμως.
Κρίμα ρε γαμώτο.
Αν είχαν έρθει να μου ζητήσουν ανθρωπισμό λίγο νωρίτερα μπορεί και να τη γλίτωνε τη φυλακή ο κυρ Βαγγέλης.
Φυλακή? Ή πειθώ για λίγο ανθρωπισμό? Ε μα θέλει και ρώτημα στις μέρες μας.