Aν δεν ησυχασετε θα φωναξω τον Κωνσταντινο Κολοκοτρωνη να κανει τον mod και να σας κανει μια χαψια.Συνεννοηθηκαμε?
![]()
Sju sjösjuka sjömän sköttes av sjuttiosju sköna sjuksköterskor på det sjunkande skeppet Shanghai
δυστυχως αυτη η κασετα - με γεγονοτα ιστορικα που δεν υπαρχουν πουθενα καταγεγραμμενα - την παιζουν ολοι οσοι , με ανυπαρκτα στοιχεια πολεμανε τον χριστιανισμο & χωρις λογο & το τραγικο ειναι οτι δεν εχουν διαβασει ουτε μιση σελιδα για να ασχοληθουν & να επιβεβαιωσουν ή να ανερεσουν αυτα που απο στομα σε στομα εχουν μαθει απλα επειδη καταπινονται ευκολα & ειναι της μοδας , βεβηλωσεις εγιναν γενικα & απο καποιους σε εισαγωγικα χριστιανους αρχοντες κατα καιρους οπως εγιναν & απο αλλες θρησκειες κατα καιρους στην ανθρωπινη ιστορια αλλα εναντια στις χριστιανικες αρετες που ειναι ο σεβασμος στο προσωπο του ανθρωπου , η ελευθερη επιλογη & βουληση , οσοι εκαναν οτι εκαναν το επελεξαν ως πραξη για δυναμη κοσμικη & εξουσια το οποιο δεν εχει καμμια σχεση με τον χριστιανικο τροπο ζωης , μπειτε στον κοπο να διαβασετε αρχαιους ελληνες φιλοσοφους που ελευθερα ασπαστηκαν τον χριστιανισμο & αναφερουν οτι "ειχαμε φαναρακια & τωρα εχουμε φαρο" εννοωντας τον Χριστο , για την επισημη ορθοδοξη εκκλησια ο σωκρατης αναφερεται " ως προ Θεου προφητης" , τα κειμενα της ορθοδοξης εκκλησιας απο τα πρωτα χριστιανικα χρονια γραφτηκαν & μεταφραστηκαν στα αρχαια ελληνικα , διοτι για τους ορθοδοξους συγγραφεις θεωρειται οτι η ελληνικη γλωσσα μπορει να αποτυπωσει εννοιες στον γραπτο λογο που δυστυχως αλλες γλωσσες δεν μπορουν , σε μοναστηρια & σε εκκλησιαστικες βιβλιοθηκες διασωθηκαν αρχαια ελληνικα κειμενα & συγγραμματα & μεχρι σημερα υπαρχουν ομαδες μελετης των αρχαιων ελληνικων κειμενων απο ιερεις & μοναχους
ειναι αληθεια η θρησκεια χρησιμοποιηθηκε & στο βυζαντιο & χρησιμοποιειται & σημερα απο διαφορους ως τροπος επιβολης εξουσιας & καταναγκασμου αλλα αυτο δεν εχει καμμια σχεση με την χριστιανικη πιστη & αντιληψη για την ζωη , οπως ειπωθηκε ηδη , για λογους πρακτικους & κατα παραδοση οι ναοι - οπως γινοταν ανεκαθεν & γινεται - εφοσον αλλαξαν θρησκευμα οι συγχρονοι της τοτε εποχης , τους μετετρεψαν με βαση την νεα τους θρησκεια , το ιδιο θα γινοταν & αν ασπαζονταν τον ταοισμο , επισης οπως ειναι γνωστο αρχαιοι ελληνικοι & χριστιανικοι ναοι εχουν αποδομηθει & εχουν χρησιμοποιηθει ως δομικα υλικα για κατασκευη κτιριων , (σχολεια,νοσοκομεια κτλ) & κατι προσφατο , καπου στην ηπειρο αν δεν κανω λαθος ολοκληρο το μοναστηρι ο υπευθυνος ιερομοναχος το μετετρεψε σε γηροκομειο που στεγαζει απορους ηλικιωμενους
οσο για το βυζαντιο , ειναι πασιγνωστο & τεκμηριωμενο ιστορικα , οτι εκει δημιουργηθηκαν τα πρωτα πανεπιστημια & διαφορες πρωτοπορες για την εποχη σχολες , πτωχοκομεια , γηροκομεια , φτιαχτηκαν τα πρωτα νοσοκομεια οπως τα γνωριζουμε σημερα , αναπτυθηκαν οι κλασικες επιστημες & η ιατρικη , αναπτυθηκαν & εγιναν οι πρωτες πειραματικες μελετες , αναπτυχθηκε η πολεδομια , τα δημοσια εργα κτλ , ολη η συγγραφη & η μελετη γινοταν στα αρχαια ελληνικα , εννοειτει οτι & τοτε οπως & σημερα δεν ηταν ολα τελεια & ροδινα οπως & σημερα , ο σκοταδισμος ηρθε απο τον δυτικο μεσαιωνα & μην ξεχναμε οτι πριν τους απο τους τουρκους η Πολη αλλωθηκε απο τους "πολιτισμενους" δυτικους , επισης απο το Βυζαντιο δεν εγιναν σταυροφοριες τυπου δυσης & ηταν ισως & ενας απο τους λογους που το Βυζαντιο αποδυναμωθηκε στρατιωτικα , εφοσον οι γυρω λαοι που το επιβουλευονταν ειχαν την δυνατοτητα να δημιουργησουν πολυαριθμους & ισχυρους στρατους
δεν ειμαι κανας ταλιμπαν χριστιανος , εχω κανει μεχρι ενα βαθμο & εγω τις προσωπικες μου αναζητησεις για οτι αφορα την θρησκευτικη μου αντιληψη , πιστη & κοσμοθεωρια , οι εμπειριες μου ειναι κατα κυριο λογο βιωματικες , σε μεγαλη ηλικια ειχα επαφη γενικα με την θρησκεια , αλλα για ολα τα θεματα που αφορουν την ζωη & τον ανθρωπο παντα ηθελα να διαβασω , να το ψαξω , αν ηταν εφικτο να αποκτησω & εμπειρικη γνωση , με διακριση & κριτικη σκεψη & μετα να βγαλω τα συμπερασματα μου , εχω διαβασει αρκετα για διαφορες θρησκειες & κοσμοθεωριες , καμμια ομως δεν κατηγορω αβιαστα & παντα θα αφιερωσω χρονο να διαβασω αυτον ισως που ειμαι & περισσοτερο αντιθετος & αυτο για να μπορω να εχω μια πιο αντικειμενικη αποψη , διαβαστε πεντε πραγματτα δεν ειναι κακο , ειναι δικαιωμα του καθενος να πιστευει & να ασπαζεται οτι θελει , καντε λιγο μια αναζητησουλα μην αναμασατε "κλισε" & ευκολες ατακες & θεωριες , δεν θελω να ερθω σε αντιπαραθεση με κανεναν , ειναι η πιστη μου , η προσωπικη μου αντιληψη & αποψη , σεβομαι & εγω τις αντιληψεις & τις αποψεις των συνανθρωπων μου
παντως η Αγια Σοφια φτιαχτηκε σαν χωρος λατρειας χριστιανων , απο χριστιανους , ειναι τουλαχιστον ιστορικα , πολιτισμικα & ανθρωπιστικα δικαιο να ανηκει στους χριστιανους ως χωρος λατρειας & να αποφασισουν οι ιδιοι για την τυχη της , για τους ιδιους ακριβως λογους που ζηταμε & σαν εθνος να μας επιστραφουν τα μαρμαρα του παρθενωνα
Ωραια λοιππον αφού είναι ατεκμηρίωτα και αποτελλουν "κασσετα" ας μιλήσουμε με επιχειρήματα... εσύ που είσαι διαβασμένος και ενημερωμένος παρέθεσε μου ένα σύγρραμα βυζαντινού φιλοσόφου, ένα βυζαντινό επιστημονικό σύγγραμα και ένα βυζαντινό έργο τέχνης πέραν των αγιογραφιών.
Οι απολίτιστοι Ρωμαίοι σεβάστηκαν τους ναούς και του κατοίκους της ηττημένης ΕλλάδαςΜιλάμε για τους ίδιους Ρωμαίους του Λεύκιου Μόμμιου που οι ορδές του κατέκαψαν το 146 π.χ. την Κόρινθο, του ίδιου Λεύκιου Μόμμιου που διέταξε τη σφαγή όλων των κατοίκων της πόλης και την καταστροφή της εκ θεμελίων και το όνομά του έγινε συνώνυμο της βαρβαρότητας, μιλάμε για τους ίδιους Ρωμαίους που κατέστρεψαν συθέμελα τα Ίσθμια και το ναό του Ποσειδώνα;
Αν πάλι μιλάμε για τους Ρωμαίους του Ράσελ Κρόου στο μονομάχο, πάω πάσο...
Κατακτητές ήταν μάστορα, και οι ίδιοι κατακτητές έγιναν μετά βυζάντιο. Δεν αντιλλέγει κανείς ότι έκαναν αθλιότητες, όπως αθλιότητες έκαναν και οι ίδιοι οι έλληνες μεταξύ τους. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι οι Ρωμαίοι έβγαλαν και έναν γαμω Κικέρωνα, έναν Λουκρήτιο και έναν Σένεκα, φιλοτέχνησαν αγάλαματα και ναούς έστω και αντιγραφές των "δικών μας" και οικοδόμησαν αγορές και θέατρα... όσο βάρβαροι και αν ήταν μπολιάστηκαν από το πνεύμα και τις τέχνες του ελληνισμού και δεν επιδίωξαν την απαλοιφή του όπως οι βυζαντινοί... οι οποίοι τι έκαναν πέρα του κύριε ελέησον και του ακρωτηριασμού του πνεύματος;
νομιζω οτι οποιος ενδιαφερεται να μελετησει & να σχοληθει υπαρχει τεραστιο υλικο , ακομα & με τεχνες & τεχνικες που ειναι "ζωντανες" μεχρι & σημερα , μιλαμε για μια πολιτισμικη παραδοση εκατονταδων ετων & μια γνωση που μπορεις να αφιερωσεις ολοκληρη ζωη να διαβαζεις , να σπουδασεις & να εξειδικευτεις , ειναι επισης πολυ ενδιαφερον να ασχοληθει καποιος μονος του απλα ως ενας ερευνητης , δεν νομιζω οτι η συλλογιστικη αυτη "ανεβαζω ποστ , μετα αυτο , μετα εκεινο , μετα το αλλο κτλ" ταιριαζει σε κατι τοσο μεγαλειωδες , δηλαδη εστω & καταλαθος καποιος μπορει να μαθει κατι , οποιον ενδιαφερει να ασχοληθει εστω & λιγο υπαρχουν καταλληλοι χωροι να παρει τις πληροφοριες που χρειαζεται , το πιο απλο , το ιντερνετ
αυτο εννοω κασετα , οπως ακριβως το γραφεις "οι οποίοι τι έκαναν πέρα του κύριε ελέησον και του ακρωτηριασμού του πνεύματος" απο τον τροπο & μονο που γραφεις - ασχετα με το θεμα που μπορει να αναφερεσαι - καταλαβαινει ο αλλος οτι η αποψη σου ειναι τουλαχιστον οπαδικη , ε δεν παιζει ρε συμφορουμιτη να μην εχεις καμμια αλλη γνωση για το Βυζαντιο , γιατι αν ισχυει αυτο & το ΄χεις ψαξει κιολας , σορυ , αλλα καπου σου ξεφυγαν 1.000 χρονια απο την ανθρωπινη ιστορια
Δεν υπάρχουν ρε φίλε, ποιες τέχνες και τεχνικές; Ο Αϊ Σπυρίδωνας σε αγιογραφία είναι τέχνη ή οι χαιρετισμοί; Πέθαναν και η φιλοσοφία και οι τέχνες και οι επιστήμες στο βυζάντιο και φέρει ατόφια και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για αυτό, καθότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει γόνιμο πεδίο για την περεταίρω ανάπτυξη του ελληνισμού ως ίδεα και ως αντίληψη ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι ό μεσαίωνας ξεκινά ουσιαστικά με το που καταχώνονται όλες οι περγαμηνές και τα συγγράματα σε ανήλιαγα μπουντρούμια και όταν με διαταγές κλείνουν η μια πίσω από την άλλη η φιλοσοφικές σχολές που κρατούσαν ακόμα στον ελλαδικό χώρο. Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η ανθρωπότητα βγαίνει απο την άβυσσο και τον σκοταδισμό στην αναγέννηση, όταν κάποιοι μετά απο εκατοντάδες χρόνια ανακαλύτπουν ξανά αυτά που είχε φροντίσει επιμελώς να αποκρύψει το βυζάντιο και η ρωμαιοκαθολική εκκλήσια. Φαντάσου λοιπόν αυτη η γνώση να ήταν διαθέσιμη, προσβάσιμη και ελεύθερη προς συζήτηση στα 1000 αυτά χρόνια, πόσο διαφορετικός μπορεί να ήταν ο κόσμος σήμερα. Το βυζάντιο είναι μια μακρά ιστορική περίοδος που σαφως προσφέρεται για μελέτη, όπως για μελέτη προσφέρεται και η ιερά εξέταση και ο φεουδαρχισμός, οι βησιγότθοι, οι δεινόσαυροι και οι αμοιβάδες. Το κληροδότημα και το στοιχείο που προάγει την ανθρωπότητα και την σκέψη μπροστά δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκεται σε όλα αυτά, πέραν του όποιου παραδείγματος προς αποφυγή.
Πάντως όσο και αν το έχουμε προσπαθήσει εμείς οι ίδιοι ή μας το έχουν επιβάλλει, όσο και αν παραχαράξαμε την ιστορία τετραγωνίζοντας τον κυκλό για να κουμπωσει πάση θυσία το παζλ, όσο και αν κάνουμε τα στραβά μάτια, η αλήθεια είναι μια και η σχιζοφρένεια μας μοναδική: Μονοθεϊστικές Αβρααμικές θρησκείες και Ελληνισμός απλά δεν πάνε μαζί, είναι πράγματα διαμετρικά αντίθετα. Και μην συγχέουμε τον Ελληνισμό με το δωδεκάθεο και τον παγανισμό, αν κάποιος πιστεύει ότι οι έλληνες αρκέστηκαν στους κοσμογονικούς μύθους, στα γ@μησια του Δία και σο κ@υλι του Πάνα για να εξηγήσουν τον κόσμο και την θέση τους μέσα σε αυτόν, είναι βαθιά νυχτωμένος και βλάκας, δεν αναφέρομαι σε σύγκριση θρησκειών, αλλά σε σύγκριση αντίληψης και προπάθειας κατανόησης του ποιοί είμαστε και που πάμε, στην ερμηνεία και στο νόημα της ζωής και της ύπαρξης. Δεν πρόκειται απλά για διαφορετική προσέγγιση, είναι μήλα με πορτοκάλια. Δεν κολλάνε και δυστυχώς όλο το νεότερο ελληνικό έθνος έχει δομηθεί πάνω σε αυτόν τον ετερόκλητο συνδυασμό που μοιάζει με δύο μαγνήτες που απωθούνται, εξ ου και το πόσο γ.τ.π. είμαστε. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε ένα απο τα δύο.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν ισχυρίζομαι ότι ο χριστιανισμός είναι μια μπαλαφάρα, τον σέβομαι όπως σέβομαι και την πίστη του καθενός σε οτιδήποτε. Απλά εκφράζω την άποψη μου για ιστορικά -ανθρώπινα- γεγονότα.
Υπήρχε μια βασικότατη διαφορά μεταξύ των δύο κοσμοθεωριών που συγκρούστηκαν και διαμόρφωσαν αυτό το κληροδότημα που προάγει την ανθρωπότητα που λες. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία έδινε έμφαση στην εσωτερική αναζήτηση επί γης, σε αντίθεση με τον χριστιανισμό που έδινε βάση στην προετοιμασία του ανθρώπου για την μετά θάνατο ζωή.
Σα να λέμε οτι οι κλασσικοί ήξεραν οτι παίζουν σε one off παράσταση, ενω οι χριστιανοί θεωρούσαν την παραμονή στον πλανήτη ως πρόβα.
Είσαι λάθος στο να θεωρείς οτι το Βυζάντιο δεν παρήγαγε τίποτα θετικό. Αν μην τι άλλο, η γλώσσα και η θρησκεία λειτούργησαν ως οι συνεκτικοί κρίκοι αυτού που αποκαλούμε έθνος. Αντίστοιχα, η διάσωση των έργων των αρχαίων κλασσικών οφείλεται στους σκοταδιστές που λες. Δεν ήταν ταλιμπάν ακριβώς, και ας μην ανοίξουμε κουβέντα πιο θρησκευτικό δόγμα ήταν λιγότερο φανατικό.
Αν είχε υποστήριξη ο Ιουλιανός, πιθανόν να ήταν αλλιώς η ιστορία αλλά φευ...
Εγώ πάντως δε καταλαβαίνω γιατί τόσο άγχος να δεχτούμε ότι αποτελούμε ιστορική συνέχεια του Βυζαντίου...
συμφωνώ και εγώ αρκετά με Χυμαδούρη, με μόνη ένσταση αυτό που υποστηρίζει ο Κτήνος, σχετικά με παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού... (όχι ελληνικού πάντως ντε και καλά)
ψυχή μου πιες, πιες όσο θες μήπως και πάρεις στροφές
Ο Γλάρος / ψόφα φούστη γλάρε
ψαναψόφα φούστη γλάρε
Δεν αποτελούμε, αλλά αυτή είναι η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους, όπως εκφράστηκε από τον Παπαρρηγόπουλο και μετά, προκειμένου να διαμορφωθεί εθνική συνείδηση. Αλλιώς υιοθετούμε την άποψη του Fallmerayer πως είμαστε ένα τσούρμο σλαβοαρβανίτες και πάμε για ύπνο ήσυχοι.![]()