αυτο με την αποδοση του κινητηρα σε συναρτηση με την ζωη του ειναι σχεδον σιγουρο...
δεν περιμενεις τα πουσαρισμενα μοτερ οπως αυτα των ss να αντεξουν για πολυ..δεν σημαινει βεβαια οτι δεν το κανουν, αλλα αυτο ειναι αλλο καπελο...
για τις πιθανοτητες μιλαμε τωρα...
απο την αλλη βλεπεις τις βεσπες να κυκλοφορουν ακομα και να τραβανε...γιατι? γιατι απο 200 διχρονα κυβικα βγαινουν 5 αλογα...τι να παθει το μοτερ αν του βαζεις καλο λαδακι??
και εδω ερχεται ενα αλλο ζητημα...ποιοτητα λαδιου και συχνοτητα αλλαγης...
οσο πιο καλο και οσο πιο συχνα, τοσο το καλυτερο...
ενα σημαντικο θεμα ειναι και το ζεσταμα...ενας γνωστος πλην τιμιος μηχανικος μου ειχε πει καποτε οτι η μεγαλυτερη φθορα που γινεται στον κινητηρα ειναι η στιγμη που παταμε την μιζα και παιρνει μπροστα και πριν προλαβει η τρομπα λαδιου ν'ανεβασει λαδακι στον κυλινδρο...
αν συνυπολογισουμε και οτι για να λιπανει σωστα το λαδι πρεπει να ερθει στην καταλληλη θερμοκρασια, τοτε το ζεσταμα και το ξεκινημα που κανουμε καθε φορα με τα μηχανακια μας, παιζουν σημαντικο ρολο...αληθεια ποσοι εχετε θερμομετρο λαδιου πανω και σκιζετε το μοτερ συμφωνα μ'αυτο??
τελος ειναι η κατασκευαστικη συνοχη και τα υλικα που χρησιμοποιηθηκαν απο το εργοστασιο...
δεν πα' να κανεις ολα τα παραπανω και με το παραπανω?? αν το πιστονι ειναι να τα φτυσει στα 50χιλ χλμ λογω υλικου ή λογω δουλεματος...θα το κανει...
εμένα θα με ενοχλούσε.... αλλά το τι κάνει εμένα ή εσένα ή τον άλλον δεν είναι το θέμα μας, ούτε βέβαια αποτελεί μομφή προς εσένα ή το μηχανάκι σου αυτό που έγραψα (παρεπιπτόντως είδα ένα κόκκινο γυρνώντας από τη δουλειά σήμερα, λουκούμι σκέτο)....
και το ξαναλέω.... το ερώτημα είναι πόσο αντέχει μέχρι να αρχίσει να ζητάει ή μέχρι να σκορπίσει?
πουτσ@@@@@@@@@
ο μηχανικος ειχε απολυτο δικιο για τη φθορα κατα την εκκινηση
ειναι το σημειο οπου τα εδρανα δουλευουν στιγμιαια στεγνα
επισης σημαντικο ρολο παιζει το σωστο ζεσταμα
στα λαδια ομως δεν ισχυει το οσο πιο καλο και οσο πιο συχνα
δεν εχει νοημα σε ενα παπι να βαλω υπερσυνθετικο ουτε σε μηχανη που ζηταει αλλαγες καθε 5000 να αλλαζω καθε 2000
εκει παω συμφωνα με τον κατασκευαστη και ακολουθω πιστα προδιαγραφες και ιξωδες λαδιου ανεξαρτητως μαρκας
Στα 56 και κάτι ψιλά. τα λεφτά του, μιλωντας για τα 95,000 χιλιόμετρα σε τέσσερα όμορφα έτη, τα έχει βγάλει και με το παραπάνω. Και τα βγάζει δηλαδή, ακόμα.
Για αυτό λέω, σε μια "γριούλα" φτηνή και καλή δεν είναι καθόλου κακό να επενδύσει κάποιος. Με έμφαση στο καλή, γιατί υπάρχουν πολλές φαιδρές ιστορίες με γριουλες...
αμα τα'χεις τα μπικικινια, μια χαρα ισχυει...
απλα δεν συμφερει να δινεις το εξτρα κοστος των φουλ συνθετικων απο ενα απλο ορυκτελαιο για ενα παπι, που μπορεις να παρεις ολα τα σωθικα του μοτερ του με 100€ (που λεει ο λογος)...
το ιδιο και για την συχνοτητα...
το φρεσκο λαδι δεν πειραξε ποτε κανενα μοτερ...το αντιθετο συμβαινει συνεχως...
αποδειξη: οτι τα τερμα πουσαρισμενα μοτερ (βλ. motoGP, dragster, SBK) αλλαζουν μετα απο καθε αγωνα...ποσα χλμ κανουν σε μια πιστα 80?100? τα dragster κανουν 400 μετρα...
απλα ολα πλεον ειναι θεμα κοστους...
αν πληρωσεις 2 μοτερ λογω της συχνοτητας αλλαγης γιατι αντι για 5000χλμ, αλλαζεις στα 2000χλμ στα 12 χρονια κατοχης σου π.χ.... ε,δεν συμφερει...πας και παιρνεις ενα σφραγισμενο μοτερ απο την αρχη και εισαι και πιο σιγουρος...
αν ενας κινητηρας ειναι σχεδιασμενος να δουλευει με ορυκτελαιο το υψηλοτερης ποιοτητας λαδι δεν του προσφερει τιποτα οπως η 100αρα βενζινη δεν κανει διαφορα σε μοτερ που δουλευει με 95αρα
μη συγκρινεις με τα αγωνιστικα, αλλα μοτερ αλλα λαδια
ξερεις ποσοι πηραν στο χερι πολιτικο μοτερ γιατι βαζαν αγωνιστικο πανακριβο λαδι;
σε μοτερ αυτοκινητου που ζηταει αλλαγες καθε 15000 κανοντας αυτο εχω ξεπερασει τις 200000 με μηδαμινη καταναλωση λαδιου
τι θα κερδιζα αν αλλαζα καθε 5000 ακομα κι αν μου το χαριζαν το λαδι
Τα μηχανάκια αντέχουν. Η σωστή συντήρηση και ο έντιμος πρότερος βίος παίζουν μεγάλο ρόλο σε μία αγορά μτχ. Το μεγάλο μου μηχανάκι έχει 245000 χλμ και δεν κάνει κίχ. Ούτε λάδια καίει. Και το δουλεύω και κάθε μέρα. Πήρα ένα sv 650 πρώτης γενιάς με κακό πρότερο βίο και στα 105000 χλμ άκουσα τη μπιέλα να κελαηδάει. Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Άν ο προηγούμενος το πρόσεξε η ταπεινή μου γνώμη είναι, πως δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.
παντως εγω θα προτιμουσα ενα με πολλα χιλιομετρα τουλαχιστον και υποθετικα θα ηξερα την πραγματικη του κατασταση.
Ένα φιλαράκι από το σχολείο, αγόρασε το 1981 ένα παπάκι Honda 12v, ποτέ δεν τον ενδιέφεραν οι μηχανές, μόνο να τις χαζεύει και ποτέ να αγοράσει μία.
Τον βλέπω ακόμη με το παπάκι, έχει και αμάξι για την οικογένεια, ψώνια κλπ.
Καλά ρε πστ, του λέω, ακόμη ζει το παπάκι;
Ρε μλκ, μου λέει, έχω ξεχάσει πριν πόσα χρόνια του άλλαξα λάδια τελευταία φορά...
Αυτές τις ιστορίες γουστάρω να ακούω και να διαβάζω, όπως και των παιδιών παραπάνω.
Η μαγεία του κινητήρα κατ' εμέ.
[QUOTE=toyar;2533472
ξερεις ποσοι πηραν στο χερι πολιτικο μοτερ γιατι βαζαν αγωνιστικο πανακριβο λαδι;
[/QUOTE]
αυτοι το επαθαν γιατι τα "αγωνιστικα" λαδια ειναι για εναν αγωνα και πεταμα,οχι οπως
αυτα που βαζεις εσυ για 15.000χλμ.Δεν αντεχουν στο χρονο,δεν εχουν καθαριστικες ιδιοτητες
και μαζευουν ευκολα υγρασια.
εκτος απο την αντοχη στα πολλα χλμ ενος κινητηρα αν το κοστος ανακατασκευης ειναι
σχετικα χαμηλο εμενα δεν θα με πειραζε να παρω ενα με πολλα χλμ και αργοτερα να το
φτιαξω ολο καινουριο.
τωρα σε κατι SS δεν νομιζω να ειναι μικρο το κοστος και εκει θα προτιμουσα καποιο με οσο
γινεται λιγοτερα χιλιομετρα στην πλατη του.
οι διαφορετικες αποψεις ομορφαινουν την κουβεντα
συντομες απαντησεις:
οι ανοχες, το ειδος των μεταλλων και η ποιοτητα των επιφανειων καθοριζουν μεταξυ αλλων το ειδος του λιπαντικου που απαιτειται γι αυτο υπαρχουν λιπαντικα διαφορετικων προδιαγραφων
σε ενα μοτερ κανονικης συμπιεσης σχεδιασμενο για 95 οκτανια η 100αρα βεζινη δεν προσφερει τιποτα κατα την καυση (τα καθαριστικα που μπορει να εχει ειναι αλλη κουβεντα)
τα αγωνιστικα λαδια δεν εχουν προσθετα καθαριστικα και αντιοξειδωτικα γιατι εχουν περιορισμενο χρονικο οριζοντα χρησης
γι αυτο ανθρωποι που τα εβαλαν σε πολιτικα αυτοκινητα κατεληξαν μετα απο πολλα χλμ με μοτερ μεσα στη μουργα και φραγμενες αντλιες λαδιου με οτι αυτο συνεπαγεται
τελικα για μενα: κατασκευαστης RULES...........