Χμμμ...δεν νομίζω να έχω υπερθεματίσει ποτέ υπέρ του καπιταλισμού, ούτε και υπέρ της απουσίας κρατικής εποπτείας. Εποπτείας όμως, όχι νταβατζή και συνέταιρου. Εχω πει και έχω γράψει που επιβάλλεται να υπάρχει κρατικό μονοπώλιο (υγεία-υποχρεωτική παιδεία-στρατός), και τέλος. Υπέρμαχος της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς είμαι ξεκάθαρα, αλλά γιατί το συγχέεις αυτό με τον καπιταλισμό?
Επίσης από που προκλυπτει πως δεν γουστάρω την ελεύθερη αγορά και τους επαγγελματίες ή τους αγρότες? Στο μυαλό μου γουστάρω τον ελεύθερο επαγγελματία που κάνει την δουλειά του με συνείδηση και χωρίς να είναι λαμόγιο. Αυτόν που θα έχει ένα λογικό ποσοστό κέρδους χωρίς να περιμένει από εμένα να βγάλει τον μήνα του. Αυτόν που ξέρει την δουλειά του, και δεν χρειάζεται να πηγαίνω και να ξαναπηγαίνω για να πάρω αυτό που έχω πληρώσει. Αυτόν που πληρώνει στο κράτος ότι και εγώ χωρίς να κλέβει. Αυτόν που δεν με δουλεύει, λέγοντας μου πως βγάζει το τα μισά απ΄όσα βγάζουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εσύ τους γουστάρεις δηλαδή?
Αντίστοιχα, δεν ζηλεύω και σέβομαι όσους έχουν στραφεί στην αγροτική οικονομία, πιστεύω πως θα έπρεπε να έχουν περισσότερα κίνητρα και κάθε βοήθεια για να μπορούν να παράγουν κάτι και να ζουν με αξιοπρέπεια. Δεν γουστάρω όμως τους επιδοτούμενους δήθεν αγρότες με τους αλλοδαπούς εργάτες, που σηκώνουν σπίτια 300τμ στα χωριά τους, και μου λένε στη μούρη οτι βγάζουν 100€ το μήνα. Τόσα ζήτησε εχθές ο "αγρότης" μεροκάματο στο χωριό του πατέρα μου, για να ξεχορταριάσει το χωράφι με το μηχάνημα...
Ελπίζω να είναι πιο σαφές πλέον, τι γουστάρω και τι όχι.
Νομίζω οτι τα ίδια έλεγα από το 2008-09 εδώ μέσα για τις ίδιες παθογένειες της Ελλάδας, άσχετα με το κυβερνών κόμμα. Απλά οι τωρινοί εκτός από αστείοι (όπως και οι προηγούμενοι) είναι και γραφικοί ταυτόχρονα.
Δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε μικτό οικονομικό σύστημα με τάση προς τον καπιταλισμό στην Ελλάδα. Από την μεταπολίτευση και μετά, το οικονομικό μοντέλο ήταν κατά όνομα δυτικό, και κατά λειτουργία Σοβιετικό. Οι κρατικές παρεμβάσεις-γραφειοκρατία-διαφθορά-πελατειακό σύστημα-προστατευτισμός επαγγελμάτων είναι οτι ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει σε ένα οικονομικό μοντέλο ελεύθερης αγοράς, απλά γιατί λειτουργεί αποτρεπτικά στο ίδιο το μοντέλο.
Η λειτουργία του καθοριζόταν σε δύο άξονες. Πελατειακό σύστημα με παροχές και μισθούς και προνόμια στους δημοσίους και "δημοσίους" χωρίς ίχνος αξιοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κομματική επιβίωση, απόλυτος έλεγχος κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία κατέληγε να ταίζει το διεφθαρμένο σύστημα προκειμένου να λειτουργεί (μοντέλο κρατικής προστασίας), και στραβά μάτια στην παραοικονομία του βιοτεχνικού παραγωγικού μοντέλου (οι βιομηχανίες εκδιώχθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες).
Ουσιαστικά με την "φαεινή" ιδέα πως είχαν ανακαλύψει την αυτοτροφοδοτούμενη λειτουργία της οικονομίας μέσω κατανάλωσης από δημοσίους υπαλλήλους προς τους ελ.απαγγελματίες και βιοτεχνίες που φοροδιεύφευγαν μεν, αλλά επέστρεφαν μέσω της κυκλοφορίας του μαύρου χρήματος έμμεσα στην οικονομία τα απαράιτητα. Τα ψιλά που έλειπαν, τα κάλυπταν μέσω τυπώματος χρήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τις υποτιμήσεις επί σειρά ετών, κανένα πλεονέκτημα δεν φάνηκε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (που είναι το ζητούμενο).
Το μοντέλο λειτούργησε και επί €, μιας και η ευκολία τυπώματος μετατράπηκε σε πρόσβαση σε τσάμπα χρήμα μέσω των αγορών που πίστεψαν το οικονομικό θαύμα της Ελλαδας, που είχε ρυθμό ανάπτυξης 3-4% ετησίως (μέσω δανεισμού).
Τωρα, πως ονομάζεις το οικονομικό μοντέλο που ποτέ δεν έμαθε να "παράγει" λεφτά και να είναι ανταγωνιστικό...προσωπικά δεν ξέρω. Πάντως καπιταλιστικό ή φιλελευθερο ΔΕΝ είναι.
Ave.