Κάτι που επίσης έκανε, (συμπτωματικά το έμαθα σε παρουσίαση της εταιρίας του πριν λίγα χρόνια), ήταν οτι εκπαίδευε στην καλλιέργεια βοτάνων και θεραπευτικών φυτών φυλακισμένους των αγροτικών φυλακών προκειμένου να έχουν αποκτήσει μια εξειδίκευση και πιθανότατα εισόδημα μετά την αποφυλάκιση τους, καθώς η εταιρία αγόραζε όλη τη σοδειά. Καθώς είναι (κυρίως) εξαγωγική εταιρία, η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά της περιζήτης πρώτης ύλης.
Ρε εδώ παράτησαν την καλλιέργεια του κρόκου, που έχει τιμή 1.000-1.200€ το κιλό !!, τα χαμομήλια θα μαζέψουν?
Για να πάρει κάποιος μια ιδέα της μοναδικότητας του φυτού, αρκεί να γνωρίζει οτι βασικοί ανταγωνιστές (Ιράν-Ισπανία) είναι από τους βασικούς αγοραστές, καθώς το αναμειγνύουν με τον δικό τους κρόκο που δεν έχει ούτε το χρώμα ούτε την γεύση του ελληνικού κρόκου.
Αντε γειά λέμε.
Not enough data. Τι σχέση έχει το μνημόνιο με την ΕΒΖ που έχει ζημιές από τότε που ανακαλύφθηκε η ζάχαρη?
Δηλαδη? Ακόμα και αν είναι έτσι (που αμφιβάλλω..ΠΟΛΥ, μιας και η εταιρία υπάρχει από το 96), πρέπει να είναι από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που χρησιμοποίησε "κρατική υποστήριξη", και ΕΣΠΑ παραγωγικά.
Τo οποίο κιλό το μαζεύεις με τα χέρια σερνάμενος και σκυφτός σε ~6 στρέμματα. Και ξέρεις ότι πουλιέται χρυσάφι αλλά επειδή οι έρημοι οι αγρότες που τον καλλιεργούν δεν έχουν τις άκρες για να τον διαθέσουν, έρχεται ο μεσάζοντας ή ο μαλακοσυνεταιρισμός ή η εταιρεία συμβολαιακής γεωργίας και σου λέει πάρε το 1/5 της αξίας που θα το πουλήσω εγώ (και αν είναι και 1/5, μπορεί και πιο λίγο)... οπότε δεν συμφέρει καθόλου μα καθόλου όσους τον καλλιεργούν, συμφέρει τα λαμόγια που εκμεταλλεύονται όσους τον καλλιεργούν...
Και η τιμή του δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι! 50 ευρώ το γραμμάριο και άμα σας αρέσει, συσκευασμένο από οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς μεσάζοντες και παπαριές. Πελατεία; Ένα σωρό! Όταν γκουρμέ εστιατόρια και 5άστερα ξενοδοχεία βάζουν δυο τρίμματα τρούφας και στα χρεώνουν 100 ευρώ, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα προιόν που είναι ακόμα πιο σπάνιο, πιο εύγεστο και ασύγκριτα μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας να μην έχει τιμή στο θεό.
Το όλο θέμα είναι να δώσει κανείς κάποιες ευκαιρίες στους καλλιεργητές. Ένα συσκευαστήριο για να κλείνει αεροστεγώς σακουλάκια δεν είναι δα και η τεράστια επένδυση ενώ ένας υπάλληλος που θα αναλαμβάνει την διάθεση και τις συννενοήσεις με το εξωτερικό δεν είναι πλέον δυσεύρετος. Απλά, όμορφα και ωραία... 50 ευρώ το γραμμάριο, απόδοση 50000 το κιλό, και ζει μια πολυμελής οικογένεια και πληρώνει και 1-2 υπαλλήλους.
Ένα κάρο προϊόντα έχουμε γαμώ την πουτάνα μου και τα δίνουμε τζάμπα... τζαμπα εντελώς!!!
Έχει γίνει χαμός με το μέλι Manuka από τη Ν. Ζηλανδία το οποίο έχει υψηλές αντιμικροβιακές ιδιότητες... οι τύποι το προώθησαν καλά και φτάσανε να το πουλάνε 80 ευρώ τα 250 γραμμάρια και 300 ευρώ το κιλό το βιολογικό... και αγοράζει ο κόσμος και γίνονται εξαγωγές και πλέον το μέλι αυτό θεωρείται φάρμακο (και δεν εννοώ λόγω της τιμής του)...
Ε λοιπόν κάνανε αναλύσεις του μελιού Manuka εδώ και διαπίστωσαν ότι όντως έχει τις ιδιότητες που ισχυρίζονται ότι έχει... το θέμα όμως είναι ότι πολλά από τα δικά μας μέλια και ειδικά τα δασόμελα (έλατο & καστανιά) έχουν ακόμα μεγαλύτερες αντιμικροβιακές ιδιότητες από το Manuka!!!
http://www.ellinikigeorgia.gr/antiva...-drasi-melion/
Καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε και τι θησαυρούς έχουμε στα χέρια μας;;; Το μέλι ελάτου που δίνεται 12-15 ευρώ στην εγχώρια αγορά είναι καλύτερο από το πιο ακριβό μέλι του κόσμου!!!
Ποιος μαλάκας λοιπόν το προωθεί αυτό; Ποιος νοιάστηκε; Γιατί οι νεοζηλανδοί κατάφεραν να το επικοινωνήσουν σε τέτοια κλίμακα και εμείς δεν μπορούμε;
Όπου και αν κοιτάξεις στην Ελλάδα θα δεις τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες μπροστά στα πόδια και στα μάτια μας και θα δεις και τους περισσότερους να τις ποδοπατάνε και να τις προσπερνάνε περιμένοντας του σωτήρες επενδυτές του εξωτερικού και την βαριά βιομηχανία και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο... ας ξυπνήσουμε λέω εγώ!!!
Καλά κρασά και ξινόμαυρα που τα πίνουν οι Κινέζοι λέω εγώ...
Το οτι δεν έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε το ελληνικό λάδι ως ελληνικό και το πουλάμε στους Ιταλούς που το συσκευάζουν όμορφα και το πουλάνε ως Ιταλικό τόσΑΑΑΑ χρόνια, σου φαίνεται λογικό δηλαδή?
Για αυτό σου λέω ότι έχουμε τεράστιες προοπτικές και τρελό χρήμα να στέκεται ανεκμετάλλευτο σε λόγγους, ραχούλες, πεδιάδες, παραλίες, βουνά κτλ - κτλ και δεν μιλάω μόνο για τα αγροκτηνοτροφικά αλλά γενικότερα για το τι κουβαλάει αυτός ο τόπος σε ιστορία και ομορφιά. Δεν έχω απαιτήσεις απο τον γιδοβοσκό ή την οικογένεια αγροτών στη Κοζάνη να προωθήσει τα προιόντα τους στις διεθνείς αγορές και να κάνει σωστό marketing. Aυτά πρέπει να τα αναλάβουν άλλοι (να τα ΕΙΧΑΝ αναλάβει πιο σωστά) και να μη μαλακίζονται νυχθημερόν!
Το θέμα βέβαια δεν είναι να λέμε τι ΔΕΝ έγινε σωστά, το θέμα είναι να δούμε τι γίνετε τώρα! Αν καταφέρουμε να επανεκκινήσει (ή να εκκινήσει απλώς γιατί ποτέ δεν υπήρξε εκκίνηση) σε σωστές βάσεις η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός (τον οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι εκμεταλλευόμαστε μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό), θα μπορέσουμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, χωρίς να περιμένουμε μια ζωή από τους άλλους,προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, την μοναδικότητα τους.
Το να αποζητώ να έρθει το εργαστάσιο για να γίνουμε φαμπρικανοί όλοι και να αναπτυχθεί η οικονομία μας στους αριθμούς, χωρίς κανένα αντίκτυπο στον κοινωνικό ιστό, είναι -με το συμπάθειο- μια μαλακία και μισή σαν προοπτική! Το να αποζητώ να γίνουμε σαν τις "προηγμένες δυτικές βιομηχανικές χώρες" είναι όνειρο θερινής νυκτός και δεν έχει και κανέναν νόημα γιατί δεν είμαστε σαν αυτούς και ούτε αυτοί είναι σαν εμάς. Εκείνοι απλά εκμεταλλεύτηκαν τα χαρακτηριστικά, την νοοτροπία τους και ότι είχαν στον τόπο τους πολύ πιο αποτελεσματικά από εμάς που έχουμε άλλη νοοτροπία άλλα χαρακτηριστικά και άλλο τόπο.
Και μιας και μιλάμε για χαρακτηριστικα και νοοτροπίες, έχουμε και καλά και κακά. Συμφωνώ στο ότι υπάρχουν βαθια ρζωμένες παθογένειες οι οποίες πρέπει όμως να ξεριζωθούν με οποιοδήποτε κόστος! Ακόμα και αν χρειάζονται φορελεγκτικοί μηχανισμοί με χουντικές πρακτικές ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Oρίστε λοιπόν να η ευκαιρία! Δεν το λέω σε εσένα προσωπικά αλλά δεν κάνω και καθόλου πλάκα!
Από το να πάει κανείς να ξενιτευτεί, μαζεύει κάποια φράγκα, αγοράζει εγκαταλελειμμένο αγροτεμάχιο στη Κοζάνη και αρχίζει να καλλιεργεί κρόκο. Πυρηνική φυσική δεν είναι, δεν χρειάζεται δίπλωμα και νοτοκτορά.
Ξέρεις, μάλλον δεν είναι εύκολο. Σε κάποια-κάποιες γενιές μπορεί, αν και δεν μπορώ να φανταστώ πως θα καλύψουμε το χάσμα με τους υπόλοιπους που είναι χρόνια μπροστά από εμάς. Είπες πριν το
Ακριβώς (μα ακριβώς όμως) περιέγραψες την ζωή του πατέρα μου την δεκαετία του 50, στα καπνοχώραφα της Δράμας. Τότε, οι άνθρωποι ήταν αγράμματοι, φτωχοί, απομονωμένοι στα χωριά τους. Τώρα, 65 χρόνια μετά, πως μπορεί να μην έχει αλλάξει τίποτα? Το βιωτικό επίπεδο δεν συγκρίνεται, το επίπεδο μόρφωσης επίσης. Η πρόσβαση στις αγορές είναι εύκολη, ενώ η πληροφορία είναι 2 κλικ δίπλα σου.
Όποτε?
Τώρα αν εκείνη την εποχή το ΕΣΠΑ το έλεγαν πακέτο Ντελόρ θα σε γελάσω....
Πάντως ΓΙΑ ΜΕΝΑ και για πολλούς άλλους καλά έκαναν και του τα έδωσαν γιατί φάγαμε ψωμί από τον κύριο
-ναταλέμεαυτά-
Και φυσικά καλά έκανε και τον υποστήριξε και το κράτος. (όλοι το κάνουν )
Ξέχασα και οι τράπεζες έβαλαν πλάτη
Τον είχα γνωρίσει τον άνθρωπου είχε Κατζίβα ελέφαντ με μοτέρ ντουκάτι.
Ήταν άνθρωπος με όραμα...
Τελευταία τροποποίηση από MG-KTiNoS; 29/05/2015 στις 16:02.
ανανήψαντας
Μα στην επαρχία δεν έχουν αλλάξει και πολλά, όσοι ξέμειναν πίσω ήταν αυτοί που δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να μορφωθούν και οι μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν κάνει τον κύκλο τους. Απλά αυτό που λέω και που λες και εσύ, είναι ότι πλέον, το διαδίκτυο διευκολύνει πολύ τα πράγματα σε ότι αφορά στη διάθεση των προϊόντων και στην διείσδυση σε ξένες αγορές. Όπως έγραψα, δεν έχω απαίτηση από τον βοσκό, από αυτόν που έχει γαμάτα κάστανα στο χωρίο που ούτε ο χάρτης δεν το έχει και από την γιαγιά που φτιάχνει γλυκό του κουταλιού να τραβάς τα βυζιά σου να ξέρουν τι είναι το pay pal και πως μπορούν να στήσουν ένα καλαίσθητο site... αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος να τους μιλήσει για αυτές τις δυνατότητες και να τους ενημερώσει ότι δεν χρειάζονται ούτε μεσάζοντες, ούτε τίποτα και κάποιος να το αναλλάβει.
Ή αυτό που χρειάζεται, είναι να γυρίσει κόσμος στην επαρχία και στον τόπο του και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Πολλοί τρόποι υπάρχουν...
Ανέφερες την κατάσταση που επικρατούσε στα καπνοχώραφα της Δράμας την δεκαετία του 50 και φαντάζομαι ότι θα ήταν όπως και το όνομα της πόλης... το ίδιο θα ήταν και στην Ξάνθη μάλλον που και αυτή είναι παραδοσιακά καπνοπαραγωγική περιοχή... κοίτα λοιπόν πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν:
http://wolfwaytobacco.com/el/about-us
...έχω κόψει το κάπνισμα αλλά όσοι έχουν δοκιμάσει μιλάνε για γαμώ τους καπνούς, μακράν μπροστά από οτιδήποτε βιομηχανικό κυκλοφορεί! Δεν χρησιμοποιούν μόνο τα δικά τους καπνά αλλά αγοράζουν επιλεγμένα και από άλλες χώρες, αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως... σημασία έχει ότι δημιουργείται σιγά - σιγά μια εταιρεία που θα μπορεί να θρέψει ένα ολόκληρο χωριό. Αν δεν γινόταν αυτό τι; Θα καλλιεργούσαν τα καπνά τους και θα ερχόταν ο μεσάζοντας ή η μεγάλη καπνοβιομηχανία και θα τους έλεγε "τόσα δίνω και άμα σας αρέσει!" και θα αναγκαζόντουσαν να τα δώσουν γιατί τι άλλο μπορούσαν να τα κάνουν; Τώρα όμως βάζουν τσέπη την τιμή που θα πούλαγε η καπνοβιομηχανια και ακόμη παραπάνω γιατί τι προιόν τους είναι premium... και είναι κύριοι του εαυτού τους και αξιοπρεπείς και το Λυκοδρόμιο από παντελώς άγνωστο χωριό μπορεί να γίνει γνωστό παντού με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, οι δυνατότητες είναι τεράστιες.
Toν καπνιζω σταθερα εδω και κανα 5 μηνο, απο τοτε που το προτεινε ο Βασκα.
Φοβερος καπνος σε ολα τα χαρμανια τους. Τον εχω προτεινει σε πολλους και ολοι ψηθηκαν και αγοραζουν.
Αν σας αρεσει ειναι σημαντικο να κανετε εσεις τη "διαφημιση" διοτι δεν γινεται, ως γνωστο, να διαφημισεις δημοσια προϊοντα καπνου οποτε βασιζονται στο "απο στομα σε στομα" και στα πρατηριακια που εχουν σε Αθηνα και πλεον και Θεσ/νικη (Γουναρη, πανω απο τη Ροτοντα σε μια καβα).
Κριμα να πηγαινουν τα λεφτα μας σε πολυεθνικες καπνοβιομηχανιες για καπνους και τσιγαρα ολο χημεια και οχι στα παιδια αυτα που προσφερουν ενα πραγματικα εξαιρετικο προϊον.
Βεβαια καλυτερα να κοβαμε το καπνισμα.. αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα...
υ.γ. Μπορειτε να περασετε απο τα πρατηρια τους και να δοκιμασετε ολα τα χαρμανια που εχουν.
MADE IN JAPAN 日本製
Μπα...χαμένη υπόθεση είναι. Στο χωρίο του πατέρα, έβγαζαν την ποικιλία Κυρ-Μπασμά που θεωρείτο (λένε τώρα...) ο καλύτερος καπνός. Η γενιά του πατέρα μου για τους παραπάνω λόγους των μεσαζόντων και της πολύ σκληρής δουλειάς, τα παράτησαν και πήγαν Γερμανία μετανάστες. Τα παιδία τους έγιναν Ελληνογερμανοί, και όσοι έμειναν δεν ασχολήθηκαν.
Κάποιοι λίγο πιο μεγάλοι από μένα, είναι συνταξιούχοι αγρότες χρόνια και με μαύρη εργασία την βγάζουν, κάποιοι (πολλοί) πήραν επιχορηγήσεις νέων επιχειρήσεων κλάιν μάιν που άνοιξαν μόνο στα χαρτιά, και κάποιοι ασχολήθηκαν με το προσφιλές χόμπυ της πεζοπορίας στα βουνά με ανιχνευτές μετάλλων...
Μια χαρά τη βγάζουν πάντως (άνευ πλάκας).