Στο πρώτο ποστ αναρωτιόμουν μα πως γυρνάει τα καρυδάκια με τα δόντια? Μετά κατάλαβα
Οι λεβιεδες είναι με θερμική επεξεργασία η απλά τροχό?
Στο πρώτο ποστ αναρωτιόμουν μα πως γυρνάει τα καρυδάκια με τα δόντια? Μετά κατάλαβα
Οι λεβιεδες είναι με θερμική επεξεργασία η απλά τροχό?
1/4 -> 7,8,10
Για όσους έχουν τενεκε... όλα τα κολάρα έχουν 7 αλλά 7αρι έχει και σε κάποιες βίδες στην ουρά και μάλιστα θέλει μόνο καρυδάκι.
8 και 10 παντού. Ακόμα και στην μάσκα έχει βίδα που μόνο με 10αρι και προέκταση είναι προσβάσιμη. Και μάλιστα δεν χωράει τίποτε άλλο εκτός από 1/4 ή σωληνωτό κλειδί.
3/8-> 12,13,14,17,22.
Το 19 ειναι στανταρ αλλά στο δικό μου τη δουλειά μου την κάνω με το πολύγωνο (άσε που δε θα μου χρειαστεί ποτέ) και έχει μόνο μια βίδα, στην ανάρτηση. Νομίζω ότι δε θα ασχοληθώ με δαύτη στο δρόμο.
Με 12 είναι γεμάτα τα Ιαπωνικά και μάλιστα τα βάζουν σε βίδες με χοντρά σπειρώματα. Οι βίδες στα δισκόφρενα είναι 12ρες και σφίγγουν στα 40nm. Γι' αυτό καλύτερα 3/8 που είναι αρκετά μικρό αλλά 4 φορές πιο ανθεκτικό απ' τα 1/4.
14αρι επίσης. Ειδικά παλιότερα που είχα τα κάγκελα στον κινητήρα έπρεπε να λύσω την βίδα να τα κατεβάσω λίγο για να ρυθμίσω βαλβίδες.
17αρι. για τάπες λαδιού κ.α
Δυστυχώς όλα χρειάζεται να ειναι και σε καρυδάκι και σε πολύγωνο.
Άλλες φορές δεν χωράει το καρυδάκι και άλλες δεν μπαίενι το πολύγωνο. Άλλες πάλι χρειάζονται και τα δύο 14 γερμανικό να κρατάει το παξιμάδι 14αρι καρυδάκι για τη βίδα.
Αντάπτωρας που κάνει το 17αρι κλειδί, μανέλα. Συνήθως βρίσκετε για 13αρι, για 17 είναι σπάνιο..Το 13 μπορεί να αντέξει πάρα πολύ μεγάλες ροπές αλλά καλύτερα 17. Υπάρχει και για 15 αλλά ποιός έχει 15 επάνω στη μηχανή του για να κουβαλάει πολυγωνο. Εναλλακτικά μανέλα 3/8 αλλά είναι ένα επιπλέον εργαλείο που προσθέτει βάρος, όγκο κτλ.
Με αυτό έχω λύσει πάρα πολλες φορές τον πίσω τροχό. Ακόμα και όταν κάποιος μου το έσφιξε με αερόκλειδο δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Φυσικά το πάτησα! Υπάρχουν εργαλεία (σαν σωλήνες αλλά με καλύτερη σχεδίαση) που ενώνουν δυο κλειδιά. Με ένα τέτοιο (φτιαχτό ή αγοραστό) εύκολα το ενώνεις με το 19 όταν χρειάζεται.
![]()
Sent from me using a computer.
Εχω και εγώ μια συλλογή με εργαλεία για την μηχανή (τα έχω πάντα κάτω απο την σέλα).Μεταξύ άλλον έχει κιτ επισκευης ελαστικών tubeless, καλώδια εκκίνησης,universal συρματόσχοινα επισκευής γκαζιού,ασφάλεις και τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ κλασσικά εργαλεία.Και στην ομάδα που κάνουμε ταξίδια άλλος έχει και φαρμακείο μαζί.Επίσης σκεφτόμαστε να πάρουμ και εναν μικ΄ρο πυροσβεστήρα.
Το μόνο που ψάχνω είναι μια καλή θήκη,διότι η παρούσα είναι υφασμάτινη και σχίζετε συνέχεια.
Το 27 είναι για τον άξονα του τιμονιού και το 32 για το εμπρός γρανάζι. Και τα δυο θέλουν μισή ίντσα και προέκταση. Αλλά αν λυσεις οποιοδήποτε απ' τα δύο, θα χρειαστείς περισσότερα εργαλεία για να κάνεις τη δουλειά σου απ' αυτά που θα θέλεις για να τα λύσεις.
Τα εργαλεία αυτά ειναι συνέχεια στη μηχανή. Όταν παίρνω άδεια και πάω στο σπίτι μου στο χουριό δεν κουβαλάω μαζί μου τίποτε περισσότερο εκτός από δυο ή μια σαμπρέλα (η μπροστά μπαίνει και πίσω).
Έκανα σερβις σε συνεργείο στη θεσ/κη γιατί δεν είχα χρόνο, ξεκίνησα για Αθήνα την ίδια μέρα και την επόμενη άκουσα τη βαλβίδα να χτυπάει (όταν το πήγα για ρυθμιση και λάδια δεν χτυπούσε τίποτα). Ευτυχώς είχα χώρο και έκατσα και το έκανα μονος μου αλλιώς θα πλήρωνα και δευτερο 60αρι.
Τελευταία τροποποίηση από daz; 21/11/2015 στις 20:38.
Καστανάκι.
Ή με μανελίτσα.
Προέκταση, αντάπτορας 1/4 σε 1/4, μύτη αλλεν 4μμ = το μισό μηχανάκι.
Οι αντάπτορες είναι αυτοι.. 10αρι βρίσκετε πανευκολα. Επέλεξα αυτόν γιατί μπορώ να τον βάλω στην προέκταση και να τον χτυπήσω ελαφρά αν θέλω. Αυτούς με το κουμπί που ασφαλίζουν το καρυδάκι δεν μπορείς.
Το γερμ/νο καστάνιας είναι η κοντή σειρά της gedore. H κεφαλή είναι επισκευάσιμη, το ανοιχτό άκρο είναι πάρα πολύ λεπτό. Από ανθεκτικότητα δεν μπορεί κάποιος να το σπάσει με το χέρι (ο ίδιος μηχανισμός και στην πολύ πιο μακριά έκδοση).
![]()
Ο σωτήρας μου.
Συνημμένο 345951
Συνημμένο 345952
Αντάπτορας 3/8 σε 1/4 με μύτη 8μμ άλλεν. Πιο πάνω το κομμένο αλλεν 14αρι μέσα στο καρυδάκι αντί για το πολύγωνο. Αυτή είναι ωραία λύση για άξονες αλλά μη το βάλετε σε κανονική βίδα με κεφαλή άλλεν 14. (και να το βάλετε δε θα κουνηθεί ούτε πόντο οπότε..)
Συνημμένο 345953
Τελευταία τροποποίηση από daz; 21/11/2015 στις 18:02.
τι ανακαλυπτει κανεις.........
εχω εδω και χρονια μια κασετινα proxxon 3/8
και προσφατα απεκτησα μια 1/4
το μονο παραπονο που ειχα απο τη μεγαλη ηταν οτι δεν εβγαινε ευκολα η καστανια απο τη θεση της αλλα οταν πηρα τη μικρη με το σχετικο αυτοκολλητο που εχει μεσα ειδα αοτι απλα την πιεζεις απο τη μια μερια και σηκωνεται αποτην αλλη
επισης μολις παρατηρησα οτι το κομματι της μανελας (που φαινεται στη φωτο)με το αρσενικο 3/8 εχει πισω του θυληκο 1/2 οποτε μπορει να λειτουργησει σαν ανταπτορας για καστανια ή δυναμοκλειδο 1/2
και τελος και στις δυο κασετινες υπαρχει στοιχειωδης πινακας με πιθανα κεφαλια κοχλιων αναλογα με το μεγεθος και ενδεικτικες ροπες συσφιξης
Τελευταία τροποποίηση από toyar; 21/11/2015 στις 21:17.
Την ίδια proxon industrial εχω αλλα 1/2 και 1/4 μαζι... Την καστάνια την 1/4 την έσπασα γτ "ανέβηκα" πανω της και την αντικατέστησα με μια της force... Με έχετε μπριζωσει πολυ, ήδη ψάχνομαι για διάφορα ...![]()
Για όσους πήραν την εορταστική κασετίνα της wera και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα καρυδάκια με προέκταση ένας τέτοιος αντάπορας χρειάζεται.
Αυτός έχει την μπίλια για να σταθεροποιείται στο κλειδί. Επειδή όμως το καστανάκι της wera έχει μεταλικό δαχτυλίδι θα χρειαστείτε κάποιο που να μην έχει μπίλια αλλά εγκοπή στην οποία θα πιάνει το έλασμα της καστάνιας. Απ' την ks tools μπορείτε να βρείτε και με υποδοχή για έλασμα και με μπίλια. Αυτό που έχω εγώ ειναι carolus. Φθηνό είναι.
Γιατί μου αρέσουν τα gedore.. Γιατί σπάνια σε κάποιο εργαλείο περισσεύει μέταλλο (και που να δείτε τα stahlwille). Έχουν πάντα αυτό που χρειάζεται.
Και στο Β και στο C το πάχος ειναι το μικρότερο δυνατό.
Το unior για το μήκος του έχει και αυτό πολύ μαζεμένες διαστάσεις. Τα ανοιχτά άκρα στο 10 και στο 12 συνήθως μπαίνουν στον τεντωτήρα της αλυσίδας και δεν μπορεί να είναι γκουμούτσες.
Λυγισμένο vs σφυρηλατημένο στο σχήμα.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από daz; 21/11/2015 στις 21:01.