Ναι γενικά λείψαμε πολλές
πάντα τέτοια ρε μάγκεςάντε και στις επόμενες
Κυρίες & Κύριοι ,κακά τα ψέματα ,η μοτοσυκλέτα θέλει τον κατάλληλο εξοπλισμό ,και για την ασφάλειά μας ,αλλά κ για την προστασία μας απο τα καιρικά φαινόμενα ,αφού ο μοτοσυκλετιστής είναι άμεσα εκτεθιμένος σε αυτά ,και για να ακριβολογούμε ,σε πολλαπλάσια επί τις % μεγέθη απο τα ανά πάσα στιγμη επικρατούντα ,μια και η ταχύτητα σε συνδιασμό με την έκθεση του σώματος στο περιβάλλον ,επιδεινώνει τις όποιες συνθήκες.
Πάγωσαν μόνον ,όσοι(ες) έκαναν την απερισκεψία ,να ανέβουν με μοτό στο βουνό χειμωνιάτικα, με ακατάλληλη ενδυμασία.(τζίν ,απλά παπούτσια ,ελαφρύ μπουφάν ,ελαφρύ γαντάκι-κτλ)
Εγώ προσωπικά ,αν και ένιωθα εξωτερικά τα ρούχα-μπότες-κτλ παγωμένα ,δεν κατάλαβα κρύο εσωτερικά ...καθόλου όμως.
Τίποτα το εξαιρετικό ή εξωτικά ακριβό δεν φορούσα.
Πάνω-κάτω ισοθερμικά(lidl) + κοντομανικo μπλουζάκι + fleece boofer(colori) + ισοθερμικό ζακετάκι(colori) + μπουφάν(macna) χωρίς την επένδυση + touring παντελόνι(arlen ness) χωρίς την επένδυση + κατάλληλες κάλτσες(ski-lidl) + touring μπότες(forma) + χειμωνιάτικα γάντια(nordcap).
Τον ίδιο εξοπλισμό φορούσε κι η κυρα Μάρω μου (με κάποιες παραλλαγές σε μάρκες) ,η οποία βέβαια σαν γυναίκα (βλ.κρυουλιάρα) το ένιωσε λίγο παραπάνω το κρύο ,αλλά αυτό είναι θέμα προσωπικής αντοχής και ψυχολογίας.
Οι επιγονατίδες (ενσωματωμένες ή έξτρα) κόβουν επίσης το κρύο στα γόνατα ,που είναι κι ευαίσθητα.
Υπάρχουν και ισοθερμικά για γόνατα κ πατούσες (έχουμε ,αλλά δεν τα φορούσαμε ,σε πιό χειμωνιάτικες βόλτες όμως ,τα βάζουμε)
Πάντως ,σε καμία περίπτωση δεν θα την ανέβαζα στο βουνό (ούτε καν στην μηχανή) χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Και για λόγους ασφάλειας ,αλλά κ για λόγους ευχαρίστησης.(αμα ταλαιπωριέσαι ,δεν το φχαριστιέσαι ,άρα δεν έχει κ νόημα)
Προσωπικά ,ότι κρυάδα πήρα ,ήταν στο πρόσωπο κι απο την αναπνοή ,επειδή φόρεσα (λάθος μου) κράνος χωρίς pin-lock = θολωμένη ζελατίνα = μισάνοιχτη ζελατίνα.
ΥΓ: Οταν κάποιος δεν έχει (για όποιους λόγους) τον κατάλληλο εξοπλισμό ,τότε ο τρόπος να καλυφθεί κατα το δυνατόν καλύτερα απο το κρύο ,είναι η μέθοδος του κρεμμυδιού.
Πάνω: Φοράς 2-3-4 στενά μπλουζάκια το ένα πάνω στ'άλλο (σε πολλαπλές στρώσεις υφάσματος ,τα ελάχιστο κενό μεταξύ τους ,δημιουργεί θερμομόνωση) κ μπουφάν χειμωνιάτικο ,ή αν δεν έχεις ,ότι έχεις + αδιάβροχο-αντιανεμικό.
Στα κάτω άκρα: μπυτζάμα ή χοντρό κολάν+τζήν+αδιάβροχο (για τους ίδιους λόγους)
Διπλές κάλτσες (η έσω ,καλύτερα μάλλινη) κ ορειβατικά μποτάκια ή γαλότσες.
Διπλό γάντι ,κασκόλ ,μπαντάνα.
Με αυτό τον τρόπο ,απο κρύο θα'σαι ΟΚ.
Απο προστασία πτώσης όμως ΟΧΙ.
Τελευταία τροποποίηση από el-Gatto; 07/12/2015 στις 14:41.
Μάστορα άσε κάτω τη σέλα, θα τ'αλλάξω μόνος μου τα λάδια!
" the PouroDuro team "
Για το κρύο, χρειάζεται και κάτι σαν φλάντζα μεταξύ κράνους και μπουφάν. Για μένα ένα φλίς περιλαίμιο (η πως αλλιώς τα λένε) έδωσε στο μπουφάν των 100 περίπου ευρώ (speed - x) άλλη αξία και το κατά ευχαριστήθηκα. Κυκλοφορούσα κάθε μέρα μέχρι και με μείον 8. Πριν το πάρω νόμιζα ότι πείρα λάθος μπουφάν. 10 με 20 ευρώ είχε.
Μιας και το γυρισατε,ειπαν ολοι ... να πω και γω.
Το πιο σημαντικο ειναι να μην χασει το σωμα μας την αρχικη του θερμοκρασια,αν την χασει οτι και να κανεις μετα ειναι σχεδον αχρηστο.Ισοθερμικο φθηνο,αλλιως την πυτζαμουλα μας.Μεγαλωνουμε την αποσταση αναμεσα στον εξωτερικο εξοπλισμο και το σωμα.Εξισου σημαντικες οι καλτσες,χονδρες,ισοθερμικες αλλιως δυο λεπτες.Οσο καλη δουλεια και να κανουμε στο υπολοιπο σωμα ,αν τα ποδια μας κρυωνουνε,συντομα θα κρυωσουμε παντου.Ασε που με ποδια παγωμενα και χερια (γαντια) κοκκαλο,δεν γινεται να οδηγησουμε.
Η μπλουζα φλις κανει φοβερη δουλεια.Μια μετριου παχους,θα σας γλυτωσει απο πολυ κρυο.Φλις και στον λαιμο.Φθηνο αλλα θαυματουργο.Αφιερωστε ομως λιγο χρονο και βαλτε σωστα τα ρουχα σας.Η παραμικρη τρυπα θα σας δημιουργησει προβληματα που δεν φανταζεστε.Τελος το ξαναλεω.Ενα σετ αδιαβροχο,παντα στην μπαγαζιερα.Ακομη και αν βρειτε κρυο,εκει που δεν το περιμενατε,το φορατε και γλυτωνεται πολυ περισσοτερο κρυο απ οτι νομιζατε οτι θα γλυτωσετε.Μερικες στασεις παραπανω για να κινηθουμε και να κυκλοφορησει το αιμα βοηθανε και αυτες.
Με φανελακι,φθηνα εσωθερμικα και φλις,περα απο μπουφαν-παντελονι χειμερινα,ταξιδευω με θερμοκρασιες αρκετα κατω απο το μηδεν χωρις κανενα προβλημα.
Οι παλιοτεροι το γνωριζουνε,ας το μαθουνε και οι νεοτεροι.Αν δεν εισαι ζεστος στην μηχανη σου κινδυνευεις θανασιμα.Σκεφτεσαι το κρυο και οχι το φρενο.
ΥΓ Ειμαι κατα του γνωστου ντυσιματος σε στυλ κρεμμυδι.Αποφευγεις το κρυο,αλλα γινεσαι δυσκινητος.Οταν δεν κινεισαι σωστα,απο την μια κρυωνεις καποια στιγμη και απο την αλλη εισαι σαν κουτσουρο πανω στη σελα.
μολις ειδα την βολτα οταν την ποσταρε ο παναης,ελεγα,μακαρι να εχει καλο καιρο να παω μιας και ειχα πολυ καιρο να κανω βολτα μεγαλη,να γραψω χιλιομετρα και να δω φατσες που χω να δω καιρο.σαββατο δεν δουλευω,η γωγω σχολαει αργα οποτε,ευκαιρια ειναι.το ειχα πει και στον αντωνη (geros21) και ακομα και να μην ερχοταν θα εφευγα μονος μου απο πατρα.
ηταν απο εκεινες τις βολτες που γουσταρεις να οδηγας,που ακομα και αν ενιωθες λιγο την κουραση η το κρυο να σε ζοριζει,δεν ηθελες να σταματησεις,αλλα να οδηγας και να χαζευεις γυρω το τοπιο.
φτασαμε στην τιθορεα με μια μικρη σταση στον μπραλο για να ανοιξω το gps ,just in case.τελικα εχει ταμπελες και δεν χρειαστηκε καπου.
στο γυρισμο και ενω ελεγα να κανουμε τον γυρο απο δαυλεια αραχωβα δελφους.μου πε ο σωτηρης να παω μεχρι τον πολυδροσο σχεδον μαζι τους και να ανεβω εφταλοφο και να πεσω απο πισω στην αραχωβα.την διαδρομη την ειχα ξανακανει στην περσινη ετησια αλλα και παλι ηταν τουμπανο.
αφου αρχισαμε να κατηφοριζουμε απο δελφους,μια πριν την ιτεα και μια λιγο μετα,μιας και οι ρυθμοι ηταν πιο χαλαροι,εριχνα κλεφτες ματιες στην θαλασσα και την ολη θεα,που εβγαζε μια ηρεμια,μια γαληνη,ενα πραγμα που δεν το χα ξανανιωσει παροτι εχω βολταρει προσφατα στα μερη εκεινα.
και αρχισαμε τις εσωτερικες φιλοσοφιες.ενα ευχαριστω την μοιρα/το πεπρωμενο/τον θεο,you name it,που σαν μοτοσυκλετιστης εχω την τυχη να βλεπω αυτα τα τοπια,που εχω μαθει γεωγραφια ας πουμε,χαρη στην μοτοσυκλετα.οτι νιωθεις αυτην την ελευθερια,αυτο το πραγμα που μπορει αν το πεις σε καναν ασχετο,οτι εφυγα να κανω 2.5 ωρες να πιω ενα καφε,θα σε βγαλει τρελο.και αυτο ηταν και το θεμα συζητησης με τον αντωνη οταν επιστρεψαμε.οτι εχουμε δει 5 πραγματα που με αυτοκινητο δυσκολα θα τα βλεπες.πολλα ακομα που εχω μεσα μου και δεν χρειαζεται να κουρασω.
να μαστε καλα ρε παιδες,να εχουμε την υγεια μας,να βγαζουμε κανα φραγκο να βολταρουμε.το ειπαμε και εκει πανω,ειναι ψυχοθεραπεια.
εντιτ:
υγ:οταν ο μαστορας εφερε τους καφεδες τον ρωτησα αν παιζει κανας φουρνος και αφου ηπιαμε μια γουλια καφε,πηγαμε να παρουμε κατι να τσιμπησουμε.οχι στην ζουλα,απλα δεν ειναι οτι πιο ευκολο να το φωναζω σε 30 νοματαιους!!
υγ2:ολο λεμε οτι εχει βρωμισει ο τοπος στρωμ,μονο εγω ειχα,σε αντιθεση με κατι cbf,tenere,africa κλπ.![]()
....νιώθω μεγάλη μοναξιά μέσα στο πλήθος....
Δεν είσαι κατά...υπέρ είσαι ,απλά δεν το'χεις καταλάβει ακόμα.
Για σκέψου λίγο τι είπες οτι φοράς συνήθως ,πάνω για παράδειγμα: "...με φανελακι,φθηνα εσωθερμικα και φλις,περα απο μπουφαν..."
Που σημαίνει:
1)εσω/ισοθερμικο-2)φανελάκι-3)φλίς-4)θερμική επένδυση μπουφάν-5)φόδρα μπουφάν-6)αδιάβροχη μεμβράνη μπουφάν-7)εξωτερικό ύφασμα(cordura) μπουφάν
Άρα ,7 διαφορετικά είδη υφασμάτων κολλητά μεταξύ τους ,το ένα φορεμένο πάνω απο τ'άλλο.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος σε επιθυμητά επίπεδα ,κάτω απο αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες.
Όσο πιό καλά κ πιό κατάλληλα τα υλικά ένδυσης ,τόσο καλύτερο θα είναι κ το αποτέλεσμα.
Το "κρεμμύδι" λοιπόν είναι δεδομένο.
Το θέμα αλλάζει μόνον σε σχέση με την "ράτσα/ποικιλία κρεμμυδιού" (εξοπλισμού) που θα επιλέξει κάποιος ,ανάλογα με την στιγμή ,τις ανάγκες του ,αλλά κ τις οικονομικές του δυνατότητες.
ΥΓ: Τα θερμικά κενά αέρος που δημιουργούνται μεταξύ των υφασμάτων ,είναι το κλειδί στην σταθεροποίηση θερμοκρασίας σώματος κ όχι μόνον.(βλ.διπλά τζάμια με κενό ενδιάμεσα για θερμομόνωση σπιτιού)
Γι'αυτό κ τα ακριβά-έξυπνα ισοθερμικά ,κατασκευάζονται απο ύφασμα ,που έχει υφανθεί με νήμα κούφιο.(πατέντα της Dupont)
Ναι ,κλωστή που σε μεγέθυνση είναι σαν καλαμάκι.
Με αυτόν τον τρόπο ,ο αέρας που υπάρχει ανάμεσα στα εκκατομύρια κυψελίδια που δημιουργούνται κατά την ύφανση(πλέξη) του υφάσματος ,θερμαινόμενος αρχικά απο την θερμοκρασία του σώματος(γι'αυτό τα φοράμε ΠΑΝΤΑ κατάσαρκα τα ισοθερμικά) λειτουργεί σαν θερμομονωτικό μέσο με αυξημένη δυνατότητα διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας.
Μάστορα άσε κάτω τη σέλα, θα τ'αλλάξω μόνος μου τα λάδια!
" the PouroDuro team "
Ισχύει. Ακόμα και οι ποδηλάτες κάνουν ακριβώς το ίδιο (πολλαπλά στρώματα) για να διατηρήσουν θερμοκρασία, ενώ σίγουρα δεν έχουν δυσκολία κινήσεων. Αρκεί να το κάνεις σωστά.
Life begins at 45°.
Αυτό απλά δείχνει τι φλώρια είστε οι Στρωματεροί που έχει πουλήσει 15000 κομμάτια πανελλαδικά και το 99,99% κάνουν το σκούτερ στις πόλεις.
Για το θέμα ντυσίματος θα συμφωνήσω με τον γάτο. Ο ακίνητος αέρας είναι μόνωση και αν δεν έχεις άλλη επιλογή και μόνον, κάνεις το κρεμμύδι με λεπτά στρώματα για να μην γίνεις δύσκαμπτος. Αλλιώς το "καλύτερο" είναι να εκμεταλλευτείς τις ιδιότητες των υλικών και να φορέσεις ένα base layer κατάσαρκα, ένα midlayer (φλις/softshell) και σαν top layer το μπουφάν. To αδιάβροχο από πάνω ή το αντιανεμικό από κάτω αυτό προσφέρουν, ακίνητο αέρα πίσω τους. Αν δεν αναπνέουν όμως, σύντομα θα μουσκέψεις εκ των έσω.
Η ζέστη του σώματος ακόμα και αν χαθεί (πχ πες ότι βράχηκες), λόγω του ότι το σώμα συνεχώς παράγει ζέστη θα επανέλθει σιγά σιγά, αν την βοηθήσεις με κίνηση, πιθανώς και ένα ζεστό ρόφημα αν μπορείς. Αν δεν φοράς βαμβακερά που αργούν να στεγνώσουν, ΟΤΙ και να τύχει, την άκρη την βγάζεις. Ακόμα και σε συνθήκες βροχής Μαυρολιθαριού, απλά μένοντας εκτός βροχής για ένα 3ωρο περίπου και χωρίς να έχει πηγή θέρμανσης στο μαγαζί που κάτσαμε, είχε στεγνώσει από την ζέστη του σώματος παντελόνι παπούτσια και ρούχα (βαμβακερά) χωρίς να τα βγάλω. Άνετα δεν ήταν στην αρχή, αλλά τι να κάνεις...
Το πρόβλημα πάντως (αν κρίνω από την τοποθέτηση χαρτιού στο στήθος) ήταν ότι δεν σφράγιζαν σωστά τα μπουφάν και το στρώμα ακίνητου αέρα δεν υπήρχε, έμπαινε φρέσκος παγωμένος και σε πολύ λάθος σημείο.
Μετά απ αυτή τη βόλτα, έκανα κάποιες αγορές και έπιασαν τόπο. Ισοθερμικα δλδ και πιο πως να το πω, "σωστό ντύσιμο".