Εντάξει δεν είναι και κανόνας μιάς και υπάρχουν και δράπανα με ταχύτητες οπότε και εκεί αλλάζει η ροπή.
Πάντως αν πείς ότι παίρνεις δράπανο για σίδερα το κόστος πλησιάζει και ξεπερνάει το πεντακοσάρικο.
Από την άλλη πήρα προχθές τέσσερα τρυπάνια hss 18, 20 ,22, 24, πήγαν ούτε λίγο ούτε πολύ 98 €.
Κάπου χάνεται έτσι και το νόημα του φτηνού μηχανήματος.
Dream with the feathers of angels stuffed beneath your head.
Στα δραπανα, τα κλασικα που συνηθως εχουμε ολοι και ειναι φθηνα η μειωση στροφων γινεται με καποιο ποτενσιομετρο που ριχνειντις στροφες του κινητηρα. Στα κολωνατα τα κλασσικα, η μειωση στροφων γινεται μεσω 'κιβωτιου' με ραουλα και ιμαντες, οι στροφες του μοτερ ειναι σταθερες, οι στροφες στο τσοκ ειναι μεταβλητες.
Οποτε, αν θυμαμαι καλα και δεν κανω λαθος εχουμε με τη μειωση στροφων, αυξηση ροπης. Ή εστω σταθερη ροπη που μειωνεται οταν αυξανωνται οι στροφες (παντα στο τσοκ). Τωρα αν μιλατε για δραπανα 100-200++ ευρο εκει δεν ξερω τι γινεται.
Οσους εχω δει με δραπανα σε βασεις αυτα ειναι φτηνα ή απλα 20 χρονων.
Για δοκιμη βαλτε ενα ποτηρι φ 40 σε δραπανο να τρυπησει ξυλο και το ιδιο ποτηρι σε κολωνατο με τις χαμηλες ςτροφες. Ποιο λετε να 'κολωσει' πρωτο?
Καλημερα.
Νεκτάριε δε απασχολεί πως γίνεται η μείωση στροφών αρκεί να γίνεται. Όλη μέρα είμαι μπροστά σε μια φρέζα, ξέρω πως αλλάζουν οι στροφές!
Βασκα ξέρω ότι θα ανάψω φωτιές με το παρακάτω λινκ άλλα δε κρατιέμαι.
http://www.toolstop.co.uk/metabo-sb1...tteries-p65180
Σπαμ Οφτοπικ όλα μαζί σουπιά...
Γενικά έχεις δίκιο.
Ουσιαστικά σε ένα μοτέρ η ροπή στην έξοδο του εξαρτάται από το ενεργό ρεύμα που καταναλώνει.
Στα παλιά μοτέρ εναλλασομένου ρεύματος (universal) ο έλεγχος στροφών γίνεται περίπου με ένα ποντεσιόμετρο το οποίο όμως σου κόβει και το ρεύμα και σαν αποτέλεσμα στις χαμηλές στροφές έχεις και λιγότερη ροπή
Στα φορητά που είναι το μοτέρ είναι συνεχούς ρεύματος η ροπή είναι πάντα σταθερή και αλλάζουν οι στροφές.
Για να ελέγξεις την ροπή έχεις έναν περιστρεφόμενο κολιέ πίσω από το τσοκ που δουλεύει όπως στα ροπόκλειδα.
Η τεχνολογία φυσικά προχωράει. Τελευταία μόδα είναι τα brush-less motors (χωρίς καρβουνάκια δηλαδή). Σε αυτά ο ρότορας έχει μόνιμους μαγνήτες . Θεωρητικά για να λειτουργήσουν πρέπει ο ελεκτής τους να γνωρίζει και την γωνία του ρότορα (γλιτώνεις καρβουνάκια δηλαδή αλλά αποκτάς encoder για έλεγχο της θέσης και το κόστος ανεβαίνει στα ύψη).
Σε αυτά ο έλεγχος στροφών-ροπής μπορεί να γίνει εντελώς ανεξάρτητα χωρίς να χρειάζεται κάποιος άλλος μηχανικός τρόπος.
Δεν ξέρω εάν το έχουν προχωρήσει τόσο. Το παλιό μεταμπο που έχω ακόμα δουλεύει.
Η ροπή συνεπώς δεν αλλάζει σύμφωνα με τον από πάνω. Για την ακρίβεια η ροπή περνάει απαρατήρητη στα σταθερά δράπανα και φρεζοδράπανα που σέβονται τον εαυτό τους. Στα μηχανουργεία δε θα ακούσεις ποτέ για ροπή, μόνο για ταχύτητα κοπής, πρόωση, κλπ.
Η αναζήτηση της γαμάτης ροπής στα εργαλεία έχει ξεκινήσει με τα μπαταρίας, πριν δε θυμάμαι να ασχολιόταν κανείς. Συνεπώς μη μπερδεύουμε ροπές με τα ρεύματος γιατί θα χάσουμε το μπούσουλα.
To κινέζικο κολονάτο με τα 300 βατ. Βέβαια αν έχεις δράπανο skill με 40 ευρώ, ούτε αυτό έχει καμία τύχη. Το είπα ότι πρέπει να έχει κάποιος τουλάχιστον ένα δράπανο της προκοπής. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πολύ ακριβό.
Το κολονάτο απ' τα lidl δε ξέρω αν θα κολλώσει αλλά σίγουρα αλλού θα το πατάς και αλλού θα τρυπάει.
Με ποιο απ' τα παραπάνω θα κάνεις δουλειά?
Αν βάλω ένα δράπανο skill με 40 ευρώ επάνω σε μια βάση θα μπορέσω να πατήσω μια τρύπα κάθετη 6mm για να περάσω κολαούζο και η βίδα να μην είναι υπό γωνία? Μια χαρά θα το κάνω!
Θα το ξαναπώ. Ένα μποσάκι πράσινο με 750 βατ της ερασιτεχνικής σειράς ή το μακίτα με τα 780 βατ που κόστισε 80 ευρώ (δες το ανάλογο θρεντ) επάνω σε μια σταθερή βάση δραπάνου, θα κάνουν μια χαρά τις περισσότερες δουλειές. Αν το κολονάτο του lidl δεν είχε τζόγο και στρεβλώσεις που λες, θα ήταν προτιμότερο, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε θα είχε μόνο 80 ευρώ.
Για κάποιον που δεν έχει ούτε δραπανο η λύση πάλι δεν είναι το κολονάτο του lidl. Γιατί το σταθερό ούτε θα ανοίξει τρύπα στον τοίχο, ούτε θα βιδώσει, ούτε θα το πάρεις και θα φύγεις. Οπότε πάλι θα πάρει ένα δράπανάκι και μια στιβαρή σταθερή βάση για να κάνει τις περισσότερες δουλειές.
Αυτός που πήρε δράπανο σκιλλ με 40 ευρώ και αργότερα έδωσε άλλα 80 για το κολονάτο του lidl διέθεσε 120 ευρώ σε εργαλεία που υπολειτουργούν.
Sent from me using a computer.
Δεν εχω μεγαλη εμπειρια στα μηχανολογικα/μηχανουργικα ουτε το εχω σπουδασει, οποτε δεν επιμενω. Εγω απλα προσπαθησα να εξηγησω αυτονπου καταλαβαινω βαση της εμπειριας μου με ενα πρασινο bosch σε βαση και το κολωνατο parkside.
Οποτε απο οτι διαβαζω κατι ξερετε παραπανω και παω πασο!
Ότι δεν αφορούσε τη συζήτηση για τα εργαλεία του lidl μεταφέρθηκε στα "ηλεκτρικά εργαλεία".![]()
Sent from me using a computer.
Σημερινά αποκτήματα από τον ποιοτικότερο προμηθευτή όλων των εποχών
δύο επιτοίχιες μαγνητικές ράγες συγκράτησης εργαλείων, 2 σετ από 2 μαγνητικά τασάκια για να βάζω τις βίδες που περισσεύουν από τα Ν/Β και 900 Νοβοπανόβιδες με 17€ + ΦΠΑ.
Πόσο χάλια να είναι πια τα τασάκια και οι μαγνητικές ράγες?? Καλά τις βίδες νομίζω θα τις φάει για πρωινό το κατσαβίδι μου αλλά και πάλι θα μου μείνουν τα ταπεράκια για κεφτέδες και σπανακόπιτα για τις εκδρομές.
Είδα κι ένα διπλό εργαλείο (τροχό βάσης με ταινιολειαντήρα) στα 40€ αλλά έκανα εικόνα να τρέχει μέσα στο εργαστήριο κι εμένα να τον κυνηγάω, οπότε τον απέρριψα.
Πολύ συχνά μπαίνω εκεί μέσα και φοβάμαι μην κολλήσω![]()
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
"These violent delights have violent ends
And in their triumph die, like fire and powder
Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).
Και έλεγα να τα πάρω αυτά τα τασάκια.
Μπορείς να κάνεις ένα τέστ ; Να γεμίσεις ένα με βίδες και να το γυρίσεις ανάποδα. Όσες περισσότερες μείνουν τόσο καλύτερα είναι. Αν και νομίζω ότι δεν έχουν και πολύ δυνατό μαγνήτη.
Άπας αήρ αετώ περάσιμος
Σημερα πηρα και αυτο το εργαλειακι
http://www.lidl.de/de/parkside-heiss...500-d2/p229330
Ειναι χωρις καλωδιο αποσπαται απο την βαση φοορτισης του και μπορεις να δουλεψεις και σε δυσκολα σημεια
Μην χτυπατε, τα αναλογα Steinel που κοιτουσα ειχανε 55 € , και μου φαινοτανε πολλα για την σπανια χρηση που το θελω.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από dimitrisinside; 25/10/2016 στις 22:12.